Dodaj do ulubionych

Każdy Francuz ma mieć dach nad głową

05.01.07, 09:26
Do tego prowadzi socjalizm ! Najbardzej lewicowy?socjalistyczny kraj starej
pietnastki ma powazne klopoty ze sprawami ktore socjalizm mial rozwiazac.
Bezrobocie, bezdomni zamieszki mniejszosciowe. Chory system, chore myslenie
ktore zabija inicjatywe i rozbudza liczenie na Panswo. Dawno nie dzialajace
teorie. Ludze maja miec prace ktora tworza bogaci, i oni powinni miec pomoc
rzadu. Ludze maja liczyc na siebie a nie wyciagac rece po zapomogi " bo mi
sie nalezy", Panstwo ma przymuszac ludzi do samodzelnosci a nie otaczac ich
OCHRONKA. To samo sie tyczy Polski a ludze jak Lepper ktorzy chronia
niezaradnych za pieniadze podatnika powinni z rzadu byc usunieci!
Obserwuj wątek
    • darden1 Re: Każdy Francuz ma mieć dach nad głową 05.01.07, 10:00
      pan autor artykulu zapomnial wspomniec, ze wsrod tych bezdomnych jest tez duzo
      cudzoziemcow min. Polakow. W samym Paryzu jest ich kilka tysiecy.
      Z drugiej strony problemu mieszkaniowego nie rozwiaze sie ustawami.
      We Francji prawo chroni przede wszystkim lokatorow a nie wlascicieli ( w
      wiekszosci sa to drobni wlasciciele, ktorzy posiadaja jedno albo dwa mieszkania)
      Gdy lokator nie placi procedura wyrzucenia takiego osobnika toczy sie czasami
      ponad rok dlatego wlasciciele sa coraz bardziej nieufni i zabezpieczaja sie
      wymagajac od przyszlych lokatorow 3-4 krotnie wyzszych zarobkow od oplaty za
      wynajmowane mieszkanie i to na dodatek trzeba miec kontrakt na czas
      nieokreslony bo inaczej to nawet nie chca z toba rozmawiac. W ten sposob coraz
      wiecej osob nie ma zadnej szansy wynajecia mieszkania.
      Panstwo zamiast przestac chronic lokatorow i przesladowac wlascicieli buduje
      mieszkania socjalne, ktorych i tak jest ciagle za malo. Poza tym w mieszkaniach
      socjalnych mieszka tez duzo osob, ktore 20 lat temu zarabialy niewiele i
      mieszkanie im sie nalezalo a teraz zarobki im wzrosly i spokojnie mogliby
      myslec o kupnie domu ale ceny wzrosly o 100 % w ciagu kilku lat a poza tym jak
      sie ma bardzo niski czynsz to co oni beda splacac jakies kredyty. Te typy to
      juz tak maja.
      • ezavv Re: Każdy Francuz ma mieć dach nad głową 05.01.07, 13:05
        Witam,
        może by tak wzorce francuskie przenieść do naszego bantustanu - wiele rzeczy
        już mieliśmy:
        - bezpieczną pracę;
        - dobre płace (w miarę);
        - mianowania (patrz sprywatyzowane firmy - przykład telekomunikacja p);
        - brak zwolnień tysięcy pracowników (jw.);
        - brak prywatnej własności polskich firm przez firmy reprezentujące obce
        państwo.

A państwo jest od tego by dać wędkę. Jeżeli jej nie ma, to niestety jest
        kiepsko. Kłania się niedoczytany przez neoliberałów rozdział A. Smitha "O
        bogactwie narodów", gdzie jest mowa o działaniach państwa.
        Zawsze można powiedzieć, że coś jest komuną - dobry związek, to też komuna (...)
        • stawo73 polemika z socjalistą 06.01.07, 12:30
          Cześć
          Takich głupot już dawno nie czytałem.Piszesz ,że mieliśmy bezpieczną pracę i
          dobre płace.Przypuszczam ,że chodzi Ci o okres PRL-u.Jeśli tak, to rzeczywiście
          przyznaję Ci rację, bezrobocia wówczas nie było.Jednak czym to skutkowało to
          wszyscy ,którzy w tym okresie żyli pamiętają-nieróbstwo wg zasady "czy się
          stoi,czy się lezy...",opryskliwośc sprzedawców i urzędników etc.Tak więc
          uważam ,że bezrobocie(oczywiście umiarkowane),nie tylko nie jest zjawiskiem
          złym ale wręcz potrzebnym i korzystnym.
          Dalej piszesz o dobrych płacach.W najlepszych dla okresu PRL-u latach 70-
          tych,zdecydowana większość zarabianych pieniędzy przeznaczana była na
          żywność,co świadczy o ubóstwie a nie bogactwie.Wystarczy przejrzeć dane GUS-
          u,aby zobaczyć obraz nędzy i rozpaczy.Na kupno telewizora trzeba było
          przeznaczyć 3 miesięczne pensje(dziś jedną),na zimową kurtkę 1/3 pensji(dziś
          1/10).Za miesięczne zarobki można było kupić ok 35 kg pomarańczy(dziś
          kilkaset,różnie w zależności od sezonu)i to pod warunkiem ,że statek z Kuby
          zdążył przypłynąć przed świętami.Przykładów można mnożyć w nieskończoność.
          Dalej piszesz "mianowania (patrz sprywatyzowane firmy - przykład
          telekomunikacja p);"To już zupełnie odwrócenie kota ogonem.Otóż mianowania
          niekompetentnych ludzi to choroba firm państwowych a nie prywatnych.Prywatny
          właściciel dąży do maksymalizacj,i tu muszę użyć tego przeklętego dla
          socjalistów słowa, zysku.Tak więc w jego interesie jest zatrudnić ludzi
          kompetentnych,którzy mu w tym pomogą a nie kolegów z partii.Niedawno przy
          okazji strajku listonoszy dowiedzieliśmy się jak poprzedni zarząd poczty,tuż
          przed jego odwołaniem, zatrudnił kilkaset osób na kierownicze stanowiska(sam
          jestem w szoku ,że aż tyle tych stanowisk może być),wszystkim zapewniając
          gwarancje zatrudnienia lub ewentualnie,w razie zwolnień,bardzo wysokie
          odprawy.Inny przykład to opisany w dzisiejszym wydaniu Wyborczej"Superukład w
          ZEDO".Tu przykładów również można mnożyć w nieskończoność.
          " brak zwolnień tysięcy pracowników (jw.);"-to kolejny podany przez Ciebie
          przykład na to jak było świetnie.Dzięki temu brakowi, pewnie także i moje
          wnuki, będą musieli łożyć na utrzymanie górników i kolejarzy.Socjalistyczni
          politycy nigdy nie będą mieli odwagi aby zamknąć jakiś nierentowny zakład,w
          którym pracuje np 1000 osób.Nie mają natomiast nic przeciw temu aby upadło 10
          tys. jednoosobowych firm,zduszonych podatkami które ci politycy następnie
          przeznaczą na wsparcie tej wielkiej firmy.
          Kolejnego przykładu (brak prywatnej własności polskich firm przez firmy
          reprezentujące obce > państwo)szczerze mówiąć nie rozumię. Nie wiem o co chodzi
          w stwierdzeniu "prywtna własność reprezentująca obce państwo".Czy uważasz,że
          zagraniczni inwestorzy niereprezentują własnych interesów tylko interesy
          państwa z którego pochodzą?Może tak jest w przypadku niektórych firm (np
          Gazprom),jednak większość firm ,tak polskich jak i zagranicznych inwestuje aby
          wzbogacić swojego właściciela/właścicieli,a nie by służyć własnemu rządowi.
          Jestem liberałem i przeczytałem "Bogactwo narodów"i myślę ,żę w
          przeciwieństwie do Ciebie zrozumiałem tę książkę.Proponuję Ci przeczytać
          jeszcze raz.
          Koniec i bomba a kto czytał...

• kiland Re: Każdy Francuz ma mieć dach nad głową 11.01.07, 14:52
          Sz. P. ezavv

Cytuję : "A państwo jest od tego by dać wędkę."

Bardzo mądrze. Taką samą wyznaję zasadę w tej materii. Należy rozliczać państwo
          ile takich wędek daje ludziom rocznie. Ilu ludziom rocznie umożliwia podjęcie
          pracy i zarobienie na utrzymanie siebie, ale i całej rodziny ?
    • obraza.uczuc.religijnych A liberalny Pinochet 06.01.07, 13:37
      zapewniał w 1980 r., że w ciągu kilku lat każdy Chilijczyk będzie miał samochód
      i telewizor. Straszny komuch z tego Augusto.
      • stawo73 Chile 06.01.07, 17:45
        Pinochet to zbrodniarz i mam nadzieję,choć jestem agnostykiem,że za swoje
        zbrodnie smaży się teraz w piekle.Jednak w dziedzinie gospodaeczej dokonał
        cudu.Dzięki jego liberalnej polityce Chile jest dziś najbardziej rozwiniętą i
        konkurencyjną gospodarką ameryki łacińskiej,a Chilijczycy są najzamożniejszym
        społeczeństwem tego rejonu.
        • obraza.uczuc.religijnych Ale obiecywał 06.01.07, 17:55
          jak, nie przymierzając, socjalista francuski. I raczej obietnicy nie spełnił.
          • stawo73 Obietnice spełnił 06.01.07, 18:16
            Obietnice(jeśli takie składał,bo tego nie wiem) spełnił,chyba że brać
            literalnie słowo"każdy".Dziś dla conajmniej 90% Chilijczyków kupno telewizora i
            samochodu nie stanowi żadnego problemu.A Chile jest w rejonie oazą dobrobytu,do
            której ściągają,w poszukiwaniu lepszego życia, liczni mieszkańcy krajów
            sąsiednich.
            • obraza.uczuc.religijnych Składał składał 06.01.07, 18:25
              przed referendum konstytucyjnym. I mówił o sześciu najbliższych latach, a nie o
              dzisiaj.
    • kiland Każdy Polak ma mieć dach nad głową ! 08.01.07, 08:38
      Sz. P. us-rn

Sami dyletanci wypowiadają się na tym forum. Denerwuje mnie, kiedy zabierają
      głos na jakiś temat i próbują rozwiązywać problem ludzie, których problem ten
      absolutnie nie dotyczy. Nigdy nie doświadczyli bezdomności na własnej skórze,
      nawet nikt z rodziny, i żeby chociaż próbowali się wczuć w ludzi bezdomnych,
      wyobrazić sobie własne problemy życiowe w takim świetle. A oni działają według
      zasady : "Niech się martwią, ci którzy mają liszaje, nasza skóra czysta." I
      tylko liczą się ich własne małe podłe interesy, i tylko ich własne tyłki, i
      tylko ich własna nieludzka pazerność ? Gdzie jest miejsce na Boga i Chrystusa w
      tym zwierzęcym myśleniu, ludzi o tak niskich instynktach, pobudkach i ideałach ?

Wstyd ! Wielki wstyd Sz. P. us-rn i cała reszta mu wtórujących forumowiczów.
      • kiland Re: Każdy Polak ma mieć dach nad głową ! 08.01.07, 14:13
        A po drugie, jacy ignoranci porównują współczesną Francję bez prawie żadnych
        zniszczeń wojennych w II wojnie światowej i wielowiekowej prospericie tego
        mocarstwa, do zniewolonej rozbiorami, wyniszczonej, spalonej i rozkradzionej
        przez Hitlerowców i Bolszewików Polsce, po pół wieku sowietskiej okupacji i
        żydokomunistycznych rządów PRL-u. Polska w trakcie reformacji, przebudowy
        politycznej i gospodarczej, masy społeczne bez adekwatnych kwalifikacji, stanu
        wykształcenia, doświadczeń demokracji, porównywana jest do obecnej Francji ?
        Dzisiaj 50-letni Polacy posiadający archaiczne wyższe wykształcenie wyższe z
        czasów PRL nawet są zagrożoni bezrobociem, rozbijaniem rodzin i bezdomnością.
        Nie mówmy zatem o tych, którzy mają zaledwie matury, czy szkołę podstawową.
        Poziom bezrobocia w Polsce jest wysoce anormalny, a jego oblicze jest wysoce
        niehumanitarne. Nikt o bezrobotnych się nie troszczy skąd mają brać środki do
        życia i gdzie szukać pracy. A za tym idzie totalne zubożenie społeczeństwa,
        bieda dzieci, rozbijanie rodzin, wyrzucanie nieudolnych mężów na bruk. ???????
        • kiland Re: Każdy Polak ma mieć dach nad głową ! 11.01.07, 07:35
          Czy mi się wydaje, czy na tym forum nagle zapadła cisza ? Czyżby niesforni
          forumowicze nagle popadli w głęboką zadumę ? To dobrze by o nich swiadczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka