Dodaj do ulubionych

Wczoraj zobaczone - "Z refleksem"

12.01.07, 07:16
Jako nauczyciel i historyk widzę jak dzisiaj dopiero się fałszuje historię
iwybiórczo wyciąga co wygodne dla rządzących.Mlodzież dzisiaj naprawdę jest
ogłupiana.Z tego powodu choć jestem specjalistą od dziejów najnowszych to od
paru lat zajołem się starożytnością.
Obserwuj wątek
    • milet_z_sedesu *******Ręce opadają******* 12.01.07, 07:37
      Znowu jakis mędzrzec wymyslił bzure zeby sie pokazać.
      I co teraz Rzeczpospolita III i trzy czwarte, PRL i ćwierć?
      Nie sposób dyskutowac z bredniami.
      Bo jak na przykład dyskutować z osoba twierdzącą że światem rządzi komitet
      zydowski z podziemnego bunkra usytuowanego 500m pod Watykanem.
      Powinnismy kształcic więcej psychiatrów. Oj mieliby co robic.
    • pokojowa Pytanie o stosunek JP II do lustracji 12.01.07, 08:59
      Myślę, że red. Żakowski znokautował red. Rybińskiego ostatnim pytaniem, jakie
      padło w tej rozmowie: o rzekomy brak chęci lustracji wśród duchownych, jaki
      przypisał Janowi Pawłowi II. Komentarz w Trybunce...
    • puuchatek Re: Wczoraj zobaczone - "Z refleksem" 12.01.07, 09:27
      No tak, no tak... Gazeta Wyborcza "nieuczciwie narzucała poglądy"... Więc co, może ją zamkniemy? Och, pomarzyć...

Na kogoś trzeba zwalić własne nieudacznictwo, prawda? Jak się gada bzdury, których ludzie słuchać nie chcą, to zawsze można powiedzieć, że nie chcą słuchać nie dlatego, że to bzdury, tylko dlatego, że ten wstrętny Michnik ich tak nastawił...

Głęboko nie zgadzam się z wieloma tezami Michnika, ale dyrdymały opowiadane przez red. Rybińskiego i paru jego kolegów są po prostu żenujące.
      • prawieemeryt Re: Wczoraj zobaczone - "Z refleksem" 12.01.07, 10:08
        A propos motta: myślenie w Polsce ma żałosną przyszłość.
    • the_rest zaklinacze historii - Wołyń, Podole 12.01.07, 09:28
      Ciekawa sprawa jest z Wołyńem i Podolem - według różnych szacunków w latach
      1943-1944 ukraińcy zamordowali tam od 60 do 300 tysięcy naszych rodaków. Nie
      były to zwykłe morderstwa - tych ludzi zabijano ze szczególnym okrucieństwem.
      Działy się tam rzeczy straszne, zabijano,torturowano,palono i gwałcono naszych
      rodaków bez względu na płeć czy wiek. Tymczasem Gazeta , która przecież tak
      wiele miejsca poświęcila sprawie Jedwabnego, nawet nie zająknie się na ten
      temat, to samo jest zresztą z innymi mediami. Czy te zbrodnie na Wołyniu są
      mniej godne pamięci ? O co chodzi z tym Wołyniem ? W mojej książce od historii
      z ogólniaka (matura 93) o Wołyniu nie wspomniano nawet jednym zdaniem.
      • prawieemeryt Re: zaklinacze historii - Wołyń, Podole 12.01.07, 10:10
        the_rest napisał:

> Ciekawa sprawa jest z Wołyńem i Podolem - według różnych szacunków w latach
        > 1943-1944 ukraińcy zamordowali tam od 60 do 300 tysięcy naszych rodaków. Nie
        > były to zwykłe morderstwa - tych ludzi zabijano ze szczególnym
        okrucieństwem.
        > Działy się tam rzeczy straszne, zabijano,torturowano,palono i gwałcono
        naszych
        > rodaków bez względu na płeć czy wiek. Tymczasem Gazeta , która przecież tak
        > wiele miejsca poświęcila sprawie Jedwabnego, nawet nie zająknie się na ten
        > temat, to samo jest zresztą z innymi mediami. Czy te zbrodnie na Wołyniu są
        > mniej godne pamięci ? O co chodzi z tym Wołyniem ? W mojej książce od
        historii
        > z ogólniaka (matura 93) o Wołyniu nie wspomniano nawet jednym zdaniem.

Czyli rozumiem z tego że rzeczoną książkę do historii, która się w niektórych
        sprawach nie zająknie pisał MICHNIK. Nic nowego.
        • drojb Re: zaklinacze historii - Wołyń, Podole 12.01.07, 19:15
          Gazeta kilka razy pisała o polsko-ukraińskich rachunkach krzywd.
    • piotr.marcinkowski Wczoraj zobaczone - "Z refleksem" 12.01.07, 09:56
      Pan Jacek powiedzial. Koniec. Kropka
    • arian3 Wczoraj zobaczone - "Z refleksem" 12.01.07, 12:21
      Napewno wartoby zlustrować Żakowskiego.arian3
      • drojb i wszystkich trzech arianów 12.01.07, 19:15
    • ruch0606 Re: Wczoraj zobaczone - "Z refleksem" =zajołem się 13.01.07, 13:25
      zajołem się się starożytnością.

W RAMACH ODGŁUPIANAI MŁODZIEŻY, uprasza się pana NAUCZYCIELA uniwersyteckiego,
      aby "sie zajoł" też językiem polskim pana Prof. Jana MIODKA.
      Z poważaniem
      TADEUSZ Juda[ a "nusz sie" UDA]-ZGORZELEC/075649 30 44 - RUCH040404@WP.PL
    • leonc Re: Wczoraj zobaczone - "Z refleksem" 16.01.07, 23:36
      Można patrzeć na te sprawy z różnej perspektywy. Jednak dziwi mnie nagonka GW i
      TVN na niektóre osoby i media: R. Giertych (bo prawicowiec i eNDek), o.
      Dyrektor (bo ma media niezależne). Drażni mnie w jaki sposób pisze się o nich w
      GW. Przykład: Giertych spisuje ciężarne uczennice - nie spisuje, a zlicza -
      różnica oczywista. Ale wystarczy jeden taki tekst, żeby nibyinteligenci się
      rozgdakali nad pomysłami Giertycha. Ciekawe, co by było gdybym w ogólnopolskim
      dzienniku napisał na pierwszej stronie dużą czcionką: Czy red. Adam M. jest
      gejem? I w artykule napisałbym, że nie wiadomo, bo nie chciał nam udzielić
      wywiadu. Dlaczego tak? Pół roku temu w TVNowskiej Uwadze widziałem niby
      reportaż zrobiony w iście PRLowskim stylu nt. o. dyrektora. O tym jaki skąpy
      jest dla rodziny, i że grobu matki nie odwiedza. A o wszystkim opowiadał
      zachrypiałym głosem jakiś menel . Tak na marginesie, znajomy twierdził, że o
      Adamie M. nie można w żadnym wielkim portalu (WP, Onet) wypowiedzieć się źle na
      forum, bo moderator nie puści. Nie uwierzyłem, ale postanowiłem przeprowadzić
      test. Przy okazji artykułów o sexskandalu w samoobronie, dałem na forum (wp,
      onet) posta: Szukam informacji o życiu intymnym redaktora Adama M., piszę
      artykuł, proszę o wszelkie informacje.
      I co? I nic moderator (cenzor) nie puścił, a próbowałem (ja i znajomi) przez
      kilka dni. Żeby test był wiarygodny, dałem innego posta: Szukam informacji o
      życiu intymnym o. Dyrektora, piszę artykuł, proszę o wszelkie informacje. Tym
      razem wystarczył 1 post i po 15 minutach każdy mógł poczytać i skomentować.
      Nie wiem, czy na tej podstawie można wyciągać wnioski, że są wśród nas
      nietykalni, a cenzura dalej istnieje, ale bardzo mnie to zastanowiło. Dlaczego
      jednak o tym wspominam? Chciałbym Was uczulić, żebyście nie traktowali opini
      obiegowych (opini dziennikarzy) jako własnych, ale samodzielnie próbowali
      zbadać rzeczywistość. Naprawdę proste testy (probierze) wystarczą. Nie wydaje
      mi się, że samodzielne weryfikowanie medialnych doniesień, klasyfikowało - jak
      piszą niektórzy - do psychiatryka. Zawsze staram się zastanowić, dlaczego
      powstał taki a nie inny tekst, komu on służy, a komu szkodzi, co jest prawdą, a
      co manipulacją (przeinaczeniem faktów). No i próbuję w miarę możliwości
      zweryfikować, jeżeli nie główną tezę, to otoczkę, czy dziennikarz wie o czym
      pisze, czy to mogło się wydarzyć? Jakie pytania ja zadałbym na miejscu
      dziennikarza, dlaczego dziennikarz takich pytań nie zadał, co by było gdyby na
      miejsce opisywanego czarnego charakteru wstawić zwykłego człowieka, (albo
      redaktora gazety), czy też byłby szwarccharakterem? No i jeszcze jedno, słucham
      zawsze kilku różnych mediów. Tak, tak, już widzę te uśmieszki - TV Trwam i R.M.
      też. I żeby lekko przygasić wasz uśmieszek, pomyśl ile razy kpiłeś z o.
      dyrektora, R.M. czy TV Trwam, i dla porównania, ile razy oglądałeś, słuchałeś
      tychże? No i co, jak wypadł bilans? Czy nie powtarzasz, gdzieś zasłyszanych
      rzeczy (nie napiszę bredni), wyrwanych z kontekstu słów przytaczanych gdzieś w
      internecie? Więc może masz tyle wspólnego z oświeceniowym badaczem i z dumnym
      mianem człowiek myślący, co przysłowiowy piernik z wiatrakiem. Nie ważne jaką
      opcję reprezentujesz, ale proszę Cię myśl - o nic innego mi nie chodziło w tym
      przydługim tekście.
      Pozdrawiam: konspiracja.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka