sneer_rg Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 12:14 Sorki lubie tzw poważną ale Penderecki dla mnie to jest badziewo,ten krytykant powinien brać pod uwage jak byłli postrzegani kompozytorzy i inni artyści w swojej epoce,pendereccy byli wychwalani a rubiki byli doceniani po śmierci. Mozart był głupcem itd.Penderecki jest do d.... Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 12:44 No dobra, pisze dla mas, masy go kochaja, cudny jest. Mają pełne prawo, tyle że powinny wiedzieć, CZEGO słuchają i przy czym się wzruszają. Nigdy nie będzie w sztuce demokracji, proszę mas i CAŁE SZCZĘŚCIE. To już ostatni obszar, gdzie po prostu pewnych rzeczy nie wypada robić. Nie wypada się przyznawać do marnego gustu po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd W Japonii juz sie przygotowuja do konkusu rubikows 18.01.07, 12:35 Ponoc w Japonii juz sie przygotowuja do konkusu rubikowskiego, bo ma zastapic obecny szopenowski. Odpowiedz Link Zgłoś
malineq Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 12:35 Dla mnie pozer wykreowany przez modne czy niemodne tabloidy i pismidła. Taki sobie ufryzowany picer ! Odpowiedz Link Zgłoś
ultravox Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 12:41 Rubikstein.......? Ani "mnie ziębi ni grzeje", nieważne jak się mówi byle by się mówiło i to jak najdłużej. A do Pendereckiego i Wiśniewskiego to mu daleko. Jest bardziej "Iwanem i Delfinem" muzyki poważnej. Odpowiedz Link Zgłoś
adalbert6 Rubik: prawie Penderecki czy prawie Wiśniewski? 18.01.07, 13:37 PRAWIE robi dużą różnicę! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
przegrzmot Jeden Rubik juz byl... 18.01.07, 12:38 ...ale nie zycze sobie (i innym) - porownywania Rubika, do dna bezpostaciowego, zwanego jakims wisnieskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 12:42 Ani to Penderecki, ani to Wiśniewski. Image Piotra Rubika to jego sprawa, amoże to nawet i lepiej,że chciał i potrafił stać się zauważalny. A co do muzyki. To z pewnością muzyka popularna. Miła dla ucha,chociaż czasem po przesłuchaniu całej płyty mam wrażenie,że jeden utwór by wystarczył,żeby wypowiedzieć się na temat wszystkich. Elegancko według sprawdzonego schematu. Jak każda muzyka popularna i ta idzie "na efekt" i gdyby nie teści religijne w tekście, to może i na konkurs Eurowizji byłaby jak znalazł. Lubię tego posłuchać, tak jak lubię posłuchać muzyki filmowej,do której Rubikowi zresztą najbliżej, ale nie mam złudzeń,ze to muzyka klasyczna z najwyższej półki. Może nikt by nie miał takich wątpliwości co to za rodzaj muzyki,gdyby teksty były obyczajowe a nie patetyczno-pseudoreligijno-ludowe. Zwłaszcza w "Psałterzu wrześniowym". Te anioły w Krakowie, te tańczące Hanki - od razu mam przed oczami obrazy Malczewskiego. Ciągle panuje koniec wieku XIX, a mamy już jak się zdaje XXI? Odpowiedz Link Zgłoś
dorfe Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 12:54 Czy jest jakieś dno opluwania innych ludzi????? Mozna czegos nie lubic i po prostu tego unikać: nie oglądać nie słuchać, dlaczego od razu wylewać wiadro pomyj?????? Rubik robi to co lubi, a skoro na dodatek komus sie to podoba i dostaje za to pieniądze, to ja osobisci mu gartuluje i cieszę sie że komus sie udalo polączyc pasje ze sposobem zarabiania pieniędzy. A dla maluczkich to może być powód do zawiści. Pozdrawiam ich i życzę przyzwoitości. Czas pokaże czy ta muzyka sama sie obroni i to bez "pomocy" pseudokrytyków i krytyków. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkasw Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:42 Nareszcie ktoś mądry się odezwał.Popieram w 100%. Pozdrawiam Wiolka Odpowiedz Link Zgłoś
gotar2002 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:10 O zgrozo! To żongler, cyrkowiec. Brzmi dobrze, bo korzysta z podstawowych kanonów i ma fajne narzędzie - orkiestra + chór. Jego soliści to pożal się Boże - miotające się w różnych interwałach, słabogłose marionetki. Nawet nie czują, co śpiewają. Pompatyczna buła z serem czy jak kto woli - tani cheesburger zrobiony z zamkniętymi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:18 Zalaczam tekst oratorium ktory znalazlam na innym forum, uwaga bo jest niebezpieczne (mozna pasc ze smiechu): UWAGA pROSZE pAŃSTWA POEEEZJA przez wielkie eeeee: Psalm z krzakami czarnych jeżyn" Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy Dojrzałej śliwy pień podparty Wrzesień i w Moskwie Bonaparte Bawiące szablą się bachory Wrzesień i Polski dwa rozbiory Bukiet piwonii dla dziewczyny Wrzesień z Hitlerem i Stalinem Światowy szyk Zakopanego Wrześniowy pogrzeb Witkacego Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy Morderczy upał na ulicach Wrzesień i cyklon B w Auschwitzu Pszczoły, co w sadzie słodko brzęczą Zamach na olimpiadę w Niemczech Horyzont z kwiecia wrzosowego Wrzesień i cela Wyszyńskiego Stolik herbata i gazeta Wrześniowy przewrót Pinocheta Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy Lasy, co kosze grzybów dają Wrzesień Dagestan i Basajew Ciężarne cierpkim jabłkiem sady Wrzesień z początkiem Intifady Babcia, co odebrała rentę Wrzesień i trupy w World Trade Center Chrupkie pieczywo na śniadanie Wrzesień i z kosą śmierć w Biesłanie Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy P:) To nie jest parodia, to nie jest żarcik, krotochwila, to jest jak najbardziej autentyczny tekst, nad który roni łzy wzruszenia już kilkadziesiąt tysięcy naszych rodaków. Ja wymiękłam. Chyba niemozliwe zeby ktos cos takiego napisal na serio? Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:25 :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl piwonie we wrześniu :) 18.01.07, 13:40 o mamo!!!! to chyba wrzesień na antypodach ;) (a jeżyny są w sierpniu) Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzm_a Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 14:47 O ile sie orientuję to słowa nie są autorstwa Rubika - to tak dla wyjaśnienia. Rubik jest od muzyki, od słów jest Z. Książek. Odpowiedz Link Zgłoś
przemogo2 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:17 Po Bacha czy Beethovena?! Lubię niektórą muzykę poważną (np. Mozarta), ale akurat nie znoszę Bacha i Beethovena. Brzdękania Bacha po prostu nie dzierżę. Strasznie prymitywne. Wiem, że pewno się narażam wielu tzw. "znawcom", ale uważam to za komercję tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:24 przemogo2 napisał: > . Brzdękania Bacha po prostu nie dzierżę. > Strasznie prymitywne. Wiem, że pewno się narażam wielu tzw. "znawcom", ale > uważam to za komercję tamtych czasów. He he, zwłaszcza np. "Kunst der Fuge" to prymitywna komercja tamtych czasów:) Ja "Znawcą" raczej nie jestem, ty jesteś jednak w każdym razie plebsem (i to bez cudysłowia). I nie dlatego, że nie dzierżysz "brzdękania Bacha", ale dlatego że próbujesz to jakoś od czapy uzasadniać:) Odpowiedz Link Zgłoś
przemogo2 Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 16:51 Właśnie Twoja wypowiedź potwierdza moją opinię, że większość z tych co słuchają Bacha uważa się za elitę i lepszych od innych. Często słuchają Bacha tylko po to, żeby czuć się lepszym od plebsu, który Bacha nie słucha... Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 23:48 przemogo2 napisał: > Właśnie Twoja wypowiedź potwierdza moją opinię, że większość z tych co słuchają > Bacha uważa się za elitę i lepszych od innych. Często słuchają Bacha tylko po > to, żeby czuć się lepszym od plebsu, który Bacha nie słucha... Komentarz na Nobla. Wydrukuję sobie i powieszę na ścianie! Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkasw Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:20 Do tzw. "AMBITNYCH" - Czy to że ktoś tworzy coś co się podoba wielu oznacza tandetę? - Czy być tzw " Ambitnym " to w wielu przypadkach udawać ,że się coś rozumie, na czymś zna? - Czy to że ktoś słucha Mozarta czy innych tzw klasyków oznacza że jest ambitny czyli w potocznym rozumieniu lepszy od tych kórzy tego nie robią? - Może najzwyczajniej jest miernym snobem który coś udaje przed sobą i innymi? - Czy Jezusa(przepraszam Boże za porównanie)należy nazwać tandeciarzem tylko dlatego że to co mówił wcale nie było tzw ambite ,a ludzi którzy Jego słow słuchali i słuchają nazwać mało ambitnymi tylko dlatego, że Jego nauki im się podobają i że jest ich miliony a nie kilku? - Czy to że ktoś jeżdzi motocyklem oznacza że jest gorszy od tych którzy najzwyczajniej się boją to robić albo nie umieją? - Czy to że ktoś słucha Bethovena bo mu się to podoba oznacza że jest ambitny ,a ten kto słucha Rubika bo mu się to podoba nie jest ambitny? OOOJJJ coś mi się wydaje że ci którzy tak twierdza mają bardzo duze problemy z samooceną i sa zdecydowanie zakompleksieni ,a krytykując innych sami się dowartościowują. Takie jest moje bardzo skromne ,mało ambitne i niedouczone zdanie.Przepraszam za błedy tzw "AMBITNYCH" Odpowiedz Link Zgłoś
m.apanel Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:41 Szanowni słuchacze i wielbiciele Piotr Rubika, to wstyd porównywać jego talent z beztalenciem Wiśniwskiego. Już 50 lat temu nienawidzony artysta Czesław Niemen doświadczał poniżeń i niezrozumienia od bigoterii i pseudoartystów.Połączenie elementów wiary z widowiskiem,Słowem z muzyką, to jest właśnie społeczne zapotrzebowanie na taką wizję. Wzniosłe utwory Pendereckiego to jednak szczyty muzycznych wizji , które są w zasadzie dla koneserów , a nie dla zwykłego odbiorcy. Zrozumiałe dla większości to i wspaniale popularne. Koncert w TV, dla ofiar górniczej tragedii w Halembie, pokazał społeczny i polski sposób bycia dyrygenta i orkiestry z muzycznym ukojeniem bólu po stracie bliskich.... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkasw Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:48 BRAWO! !! Odpowiedz Link Zgłoś
lulka2302 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:50 ni wiem, u nas w kraju jak ktoś ma talent i naprawde może czego dokonać, ludzie go lubią, (no przynajmniej niektórzy), to za chwile już jest be fu, sieje komerche! ale tak jest rzeczywistość! świat to jeden wielki babilon od którego już nie mozemy uciec! wiec jeśli już ktoś robi coś naprawde fajnego, co podoba się ludiom NIECH TO ROBI! a to, ze farbuje włosy, lubi gry komputerowe, czy motolykle to już jest jego sprawa... przecież mąż KatarzynyII carycy w łóżku bawił się zółnierzykami!!!! rubik lubi inne zabawki i tyle... kolejno! doczepiliście sie,zę ma ma kobietę 20 od siebie młodszą?! no i co z tego? kocha ją ona jego, więcej ludzi sie śmieje i jest zadowolonych, nie wiem kto pisał ten artykuł, ale albo jakaś zdruzgotana stara panna albo znerwicowany kawaler! babilo kiedyś upadie, narazie istnieje, ale rubik jest w porządku! Odpowiedz Link Zgłoś
london13 Rubik jest tandetny. 18.01.07, 13:51 ale ludzie go lubia. Historia ta sama, co z Wisniewskim. Sprawdzony, pewny scenariusz dla faktu, tvp i reszty straszydel:) Ale jesli ten Rubik nikomu nie szkodzi, to niech sobie tworzy:) Tylko wielka szkoda, ze nikt w tym kraju nie stara sie wypromowac czegos bardziej ambitnego. Nie ma komu? Nie ma dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
majofonez Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:54 Nie mam nic do popularności ,ani sukcesu(a niech ma chłopak),miałem okazję kiedyś poznać go i jest nawet w pracy bardzo sympatycznym człowiekiem...jego image wali mnie (nic mi do tego),ale kiedy słyszę te jego wypociny to naprawdę włosy spod pachy sobie wyrywam -takiej chały dawno już nikt nam nie serwował. Na pytanie czy bliżej mu do Pendereckiego czy do Wiśniewskiego absolutnie wygrywa ten drugi i wcale nie będę zdziwiony jak razem coś nagrają...o zgrozo!! Odpowiedz Link Zgłoś
tuska26 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 13:55 "Pisał zarówno muzykę dla dzieci ("Miś i Margolcia"), jak i mezzosopranistki Małgorzaty Walewskiej, do filmów ("Quo vadis", "Zemsta"), reklamówek Poczty Polskiej, komponował sygnały dźwiękowe dla radia i "Wiadomości" TVP 1..." Cytat z GW. Gdyby jeszcze zgodny z prawdą... Muzykę do "Quo vadis" napisał Jan A.P. Kaczmarek, a do "Zemsty" - Wojciech Kilar... Szczyt braku profesjonalizmu.. Szkoda. Po GW się tego nie spodziewałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mag114 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 14:02 Rubik ma talent,i oczywiście tylu zwolenników co przeciwników,ale zawiastnych ludzi którym się nie udałochyba jest więcej,jest młody i powinien wykorzystać to co potrafi.bardzo podoba mi się jego muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ckm19881 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 14:18 Zdecydowanie Wiśniewski !!!!!!!!!! karierowicz, prostak, uważa swoja muzykę za coś nowatorskiego, coś oryginalnego, ale to zwykła komercha, tylko nagrać byle co ale ważne żeby się sprzedało !!! gó.., syf, chłam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kama32 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 14:24 Powiem tak: 'Co kogo obchodzi co wy sądzicie o Rubiku, fakt ze tak wielu ludzi slucha jego muzyki i sie nia delektuje, stanowi o jego wielkosci" Odpowiedz Link Zgłoś
kufelek0 Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 14:35 nie mozna odmowic mu talentu.....jednak to co robi wokol siebie to tandeciarstwo, a szkoda, bo gdyby nie przypominal "kolorowego motylka" zwrocilabym uwage na jego muzyke, a tak przytlacza ja swoim beznadziejnym wizerunkiem...no chyba , ze to celowy zabieg:) Odpowiedz Link Zgłoś
sauternes Zydzi kloca sie o kase ot i wszystko 18.01.07, 15:03 Rubik to zyd,ktory tleni sobie wlosy; Penderecki to taki sam zyd tyle ze lysawy, Juz jest tak ,ze w swiatku arytsytcznym zydzi kloca sie z zydami.Polacy moga sobie popatrzec jak na igrzyska. Nikt nie mysli,zeby poprosic Polaka bez korzeni zydowskich o napisanie muzyki na czesc polskiego Krakowa. Krakow tez zrobil sie zydowski na czele z Piwnica pod Baranami,gdzie wystepuja sami zydzi. Gdzie nie spojrzec tam wyskakuje jakis zyd; skad oni sie wszyscy biora???w takiej malej Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio_t Re: Zydzi kloca sie o kase ot i wszystko 18.01.07, 16:09 Sam jesteś Żyd - wszyscy zresztą jesteśmy. Wszak ponoć to tylko Noe ocalał z potopu ze swoją lepszą połową - a Noe to był Żyd kwalifikowany. No, chyba że pochodzisz od któregoś z dalszych pasażerów Arki... czemu ubolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: Zydzi kloca sie o kase ot i wszystko 18.01.07, 16:29 tomcio_t napisał: > Sam jesteś Żyd - wszyscy zresztą jesteśmy. Wszak ponoć to tylko Noe ocalał z > potopu ze swoją lepszą połową - a Noe to był Żyd kwalifikowany. No, chyba że > pochodzisz od któregoś z dalszych pasażerów Arki... czemu ubolewam. ____________________________ Tak,to jest najprawdziwsza z prawd ___wszyscy jesteśmy ŻYDAMI_____ a prawdziwymi ŻYDAMI są ci,którzy ich tak nienawidzą. Połowa, jak nie więcej SS-manów łącznie z Hitlerem miała korzenie żydowskie... Czyli radiomaryjni "antysemici" wstydzą sie tego pochodzenia i pod płaszczykiem nienawiści starają się ukryć ten fakt...... Odpowiedz Link Zgłoś
mjakminia Re: Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 15:07 Oj bliżej mu zdecydowanie do Wiśniewskiego! A fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
gilford Rubik: drugi Penderecki czy drugi Wiśniewski? 18.01.07, 15:08 Belgowie maja Andre Rieu i sa z niego dumni. My Polacy zawsze musimy opluc, a potem za pare lat bedziemy kleczec na kolanach. Najlepiej jak bedzie szar w szarym garniturku i malo komunikatywny. Pamietam jak 40 lat temu Pendereckiego uwazano za zero, a teraz krakusy wlazly by mu...... Lutoslawski tez byl tylko sluchany na Warszawskiej Jesieni. W Polsce nie wolno popularyzowac muzyki bo to be, oj rodacy dajcie sobie oddech. Maria USA Odpowiedz Link Zgłoś
szymonstanczyk A kto to ten Rubik? 18.01.07, 15:15 Dowiedziałem się o tym człowieku kilka dni temu. Po co tyle szumu ? Zwykła tandeta na poziomie Kombi, Myslovitz i innych "gwiazd". Odpowiedz Link Zgłoś