Dodaj do ulubionych

Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother"

19.01.07, 07:19
Dobrze że nasi sa biali
Obserwuj wątek
    • wloryp Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 07:22
      Dobrze że nasi są białasami
      • kropka.kropka.kropka Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 07:25
        "Członkowie organizacji na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt protestują
        w londyńskim Covent Garden przeciw zniewagom, jakie spotkały Shilpę Shetty".
        No to może warto było dodać, że Shetty jest zwierzęciem.
        • jimmyjazz rasizm, który od zawsze był częścią kultury białej 19.01.07, 08:27
          No to pan komentator pojechał:
          "rasizm, który od zawsze był częścią kultury białej klasy"

bo przecież wiadomo że tylko biali są rasistami, a wszystkie pozostałe rasy to
          ostoja tolerancji. ehhh. to jest rasizm w wykonaniu hindusa - czy ktoś go potępi?

Inna sprawa to fakt czemu ludzie emigrują głownie do krajów zamieszkanych przez
          białych? czemu nikt nie chce się wynieść do Pakistanu czy Tunezji.
          • miastomakow Re: rasizm, który od zawsze był częścią kultury b 19.01.07, 08:45
            moze w Indonezji, Bangladeszu albo Suazi jest tako dobrobyt i panuje taka
            wolnosć ze ludzie ze slamsów mają tego dosyć i wolą przeprowadzić sie do
            biedniejszych i bardziej zniewolonych krajów, (gdzie mogą zyc jak normalni
            ludzie a nie jak milionerzy), takich jak np. Wolka Brytania czy Szwajcaria?
            • shithead Re: rasizm, który od zawsze był częścią kultury b 19.01.07, 08:54
              Klepac dzieci na potege i brac benefity.Niech biali na to pracuja bo nam sie
              nalezy za to ze nasi pradziadkowie brali od nich w d.pe 100 lat temu.
          • mulla_komar Klasy pracujacej. 19.01.07, 10:07
            Doczytaj do konca.
            • jimmyjazz bez znaczenia 19.01.07, 11:15
              mulla_komar napisał:

> Doczytaj do konca.

a jakie to ma znaczenie?

Nie napisał "klasa pracująca" tylko "biała klasa pracująca".

No chyba że chciał powiedzieć, że kolorowi imigranci nie pracują.
              • mulla_komar Re: bez znaczenia 19.01.07, 15:12
                Dokonczylem mu zeby pokazac ze chodzi o klase pracujaca a nie klase ogolnie.
                Chyba nie musze Ci powtarzac calego zdania zebys zrozumial. Jest roznica miedzy
                klasa pracujaca a np klasa srednia.
          • xaliemorph Re: rasizm, który od zawsze był częścią kultury b 19.01.07, 16:04
            Tak, dokładnie. Niech taki biały przyjedzie do hindusów czy Afryki i z pewnością się nie spotka z przejawami rasizmu. Czemu pozwala się na takie zakłamywanie rzeczywistości?
        • artie40 Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 13:42
          W Europie coraz częściej kolorowi imigranci okazują się rasistami, choć do niedawna byli uważani tylko
          za ofiary

Polowanie na białego

Kriss zginął dwa lata temu. Oprawcy porwali go w biały dzień z ruchliwej ulicy Glasgow. - Mam tylko
          piętnaście lat! Co wam zrobiłem?! - krzyczał, gdy trzech pakistańskich imigrantów wciągało go do
          skradzionego mercedesa. Mordercy nawet go nie znali, po prostu "polowali na białego".

Przez cztery godziny wozili go po Szkocji. Potem wrócili do Glasgow i tam, w ciemnej uliczce,
          postanowili go zamordować. Zadali mu 13 ciosów nożem, oblali benzyną i jeszcze żywego podpalili.
          Konał w męczarniach.

Wyjątkowe bestialstwo morderców spowodowało, że sprawa trafiła na pierwsze strony gazet w całej
          Wielkiej Brytanii. Sędzia, który skazał w czwartek zabójców na długoletnie więzienie, nie miał
          najmniejszych wątpliwości: przyczyną zabójstwa był rasizm. - Wasze sadystyczne skłonności nie pasują
          do cywilizowanego społeczeństwa. Tobyła zaplanowana z zimną krwią przerażająca egzekucja. Dzika i
          barbarzyńska natura tej zbrodni jest szokująca. Nie będziemy w Szkocji tolerować nienawiści rasowej -
          powiedział sędzia Lord Uist, odczytując wyrok.

To wyjątkowy werdykt. Dotąd - ze względu na polityczną poprawność - w Wielkiej Brytanii jak ognia
          unikano tematu rasizmu wymierzonego w białych obywateli. Zjawisko to tymczasem narasta, nie tylko
          na Wyspach, ale i w innych krajach Europy, w których znajdują się duże skupiska kolorowych.

Z policyjnych statystyk wynika, że w 2004 roku ofiarą przemocy na tle rasowym padło 49 tys.
          kolorowych imigrantów (4 tys. zostało rannych) i aż 77 tys. białych Brytyjczyków (20 tys. rannych).

Tyle, tytułem faktów - a z nimi się nie dyskutuje. Oczywiście, że kobitki mają rację. I nie boją się tego
          powiedzieć. Tylko szanowny, ciapaty p. komentator robi z anglików kosmicznych durniów.
          • xaliemorph Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 16:07
            Takie ciche przyzwolenie na rasizm ze strony imigrantów powoduje eskalację zjawiska. Nie fałszowaniu rzeczywistości poprzez skrzywioną polityczną poprawność.
          • bozz Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 17:15
            > Tyle, tytułem faktów - a z nimi się nie dyskutuje. Oczywiście, że kobitki
            mają > rację. I nie boją się tego
            > powiedzieć. Tylko szanowny, ciapaty p. komentator robi z anglików kosmicznych
            > urniów.

??
            w czym maja racje? ze ta hinduska jest psem? czy ze ma spie..c do indii?
            babeczka jest wprawdzie troche wku..ajaca, ale na czlonkinie gangu
            zabijajacego bialasow sie kompletnie nie nadaje, wiec nie mam pojecia jaki
            zwiazek ma z tym wszystkim sytuacja w Glasgow?
            szczegolnie ze hindusi to jedna z najlagodniejszych grup emigranckich w UK
            • z-zgrzyt Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 19:34
              są łagodni, więc im się dostaje najwięcej, taka reguła,
        • z-zgrzyt no i co wybiorcza, tylko u nas jest nietolerancja? 19.01.07, 19:31
          no i co wybiorcza, tylko u nas jest nietolerancja?

stała propaganda ala wybiorcza, że w Polsce jest ciemnogród, okazuje się, że w
          Anglii rasizm jest na porządku dziennym
      • maruda.r Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 10:16
        wloryp napisał:

> Dobrze że nasi są białasami

Dopóki milczą lub w miarę dobrze mówią po angielsku.

• piotr363 Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligencji 19.01.07, 07:25
      nie oglada tego g.... Bo i na co tam patrzec??? Zaspokajac odwieczny ped do
      podgladania? Ogladanie miernot nie jest moim - i mam nadzieje ze nie tylko
      moim, ulubionym zajeciem. A poza tym jesli sie wchodzi do takiego "domu" to
      chyba nie mozna sie spodziewac zbyt wiele? Wszystkie te "gwiazdy" sa siebie
      warte, a przynajmniej reprezentuja podobny poziom umyslowy i objawy
      chorobliwego glodu slawy...
      • megasceptyk Re: Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligenc 19.01.07, 10:20
        Oczywiście, wszystko to prawda. To jednak przynosi profity. Jeśli usłyszę, że ktoś to ogląda to automatycznie zaczynam go traktować jak baranka albo krówkę, z politowaniem ale głównie z obojętnością. Bo co mi po baranku poza momentami gdy mam go na talerzu. Gdybym się miał wszystkimi barankami przejmować..... Niech mają swoje życie. Wełenkę się chce mieć to barankom trzeba dać żryć. No to mamy BigBrothera i Lidl czy Biedronkę. Jest tego mnóstwo. Ja traktuję to jak łąkę dla baranków. Ja przecież trawy nie jem ale barankom nie zabraniam. Przecież nie dam barankowi czegoś wykwintnego bo szkoda, zmarnuje się tylko a i baranek może się pochorować. I tak sobie żyję na luzie, bez stresu. Osły nie robią na mnie wrażenia mimo że biorą diety z moich kieszeni. Taki porządek świata. Gdy się człowiek w tym zorientuje to całkiem nieźle można żyć.
        • mulla_komar Re: Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligenc 19.01.07, 15:24
          Bravo! Ta wypowiedzia udowodniles ze mentalnoscia nie roznisz sie od tych
          panieniek krytykowanych za rasizm.
    • piotr363 Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligencji 19.01.07, 07:27
      nie oglada tego g.... Bo i na co tam patrzec??? Zaspokajac odwieczny ped do
      podgladania? Ogladanie miernot nie jest moim - i mam nadzieje ze nie tylko
      moim, ulubionym zajeciem. A poza tym jesli sie wchodzi do takiego "domu" to
      chyba nie mozna sie spodziewac zbyt wiele? Wszystkie te "gwiazdy" sa siebie
      warte, a przynajmniej reprezentuja podobny poziom umyslowy i objawy
      chorobliwego glodu slawy...

• onyx_70 Re: Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligenc 19.01.07, 07:46
        ....Na łamach londyńskiego "Evening Standard" komentator hinduskiego
        pochodzenia Nirpal Dhaliwal pisze, że tak właśnie zachowuje się wobec
        imigrantów brytyjska klasa robotnicza. "Podejście do Shilpy pokazuje leniwy,
        bezmyślny rasizm, który od zawsze był częścią kultury białej klasy
        pracującej"....

no zupełnie jak w Polsce!!
        • rty99 Re: Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligenc 19.01.07, 10:35
          onyx_70 napisał:

> no zupełnie jak w Polsce!!

To prawda. Klasa pracujaca jest po prostu mniej podatna na rozne debilne bzdety
          saczone przez medialne osrodki i zachowuje zdrowy rozsadek i dystans. Postepowa
          inteligencja natomiast, musi miec zawsze jakas szajbe, jak nie komunizm, to
          politpoprawnosc, wielokulturowosc etc. etc.
          • mulla_komar Re: Nikt zdrowy na umysle i z odrobina inteligenc 19.01.07, 18:25
            Pewnie zdrowy dystans nie jest zly, ale do czego pijesz? Mnie np. uczono (a
            wywodze sie z rodziny robotniczej, wiec 'zdrowy dystans' itd.) ze do
            czlowiekatrzeba miec szacunek i nie mozna bez powodu go ponizac czy obrazac.
            Kolor skory czy pochodzenie nie jest powodem do wyzywania kogos.
      • z-zgrzyt nie sądziłem że w Anglii mieszka aż tyle idiotów 19.01.07, 20:34
        nie sądziłem że w Anglii mieszka aż tyle idiotów, by program rację bytu na tak
        niskim poziomie (obejrzałem parę minut na youtube), średni poziom w Anglii jest
        tak niski, że nie dziwię się, ze jest to raj dla brukowców
    • mfs0 szanowna GW, czy do was bajty wysyłają pocztą? 19.01.07, 08:16
      Bo jak zwykle, podchwytujecie temat, wtedy kiedy gdzie indziej juz go zdążyli
      na śmierć zajeździć...
      • rtd5rtd zgadzam sie. w posce wszystko jest opoznione. 19.01.07, 11:30
        w finlandii pisali o tym w tym samym dniu co w uk. czyli chyba w poniedzialek.
        Ale ja to rozumie. Trzeba czasu na przetlumaczenienie na polski.
    • neoleo Mississippi 19.01.07, 08:31
    • soso_soso typowi Polacy 19.01.07, 08:31
      Indie zamieszkuje biala rasa (my jestesmy przeciez indo-europejczykami!).

Polacy zas to tacy biali Murzyni - poznaja ich na Zachodzie po czarnych wasach,
      kufajach i czapach z nausznikami. Teraz oczywiscie nikt mi nie wierzy bo my
      tacy kulturalni i europejscy. No ale wezmy takich przystojniaczkow, typowych
      Polakow jak Jarek Kalinowski z PSL-u, Bronek Komorowski z PO, Krzysiu Janik z
      SLD, Krzysiu Kononowicz z Bialegostoku czy Stasiu Tym z Misia

pzdrw

• gotrek Re: typowi Polacy 19.01.07, 08:37
        > Indie zamieszkuje biala rasa (my jestesmy przeciez indo-europejczykami!).

Zdajesz sobie sprawę, że rasizm nie ma nic wspólnego z racjonalnością?

PS. Poszła do Big Brother'a dla sław is spodziewała się kultury, che, che.
        Lepper też jest sławny. Ale co tam, dla kasy jak sądzę można wysłuchać
        kilku "racial slurs" i jeszcze podkręcić tym nieco swoją popularność.
      • remik.bz No i najsławniejszy-Polski Hydraulik 19.01.07, 08:46
        soso_soso napisał:
        Teraz oczywiscie nikt mi nie wierzy bo my
        > tacy kulturalni i europejscy. No ale wezmy takich przystojniaczkow, typowych
        > Polakow jak Jarek Kalinowski z PSL-u, Bronek Komorowski z PO, Krzysiu Janik z
        > SLD, Krzysiu Kononowicz z Bialegostoku czy Stasiu Tym z Misia

Jeśli już mówimy o "sławnych Polakach" , to chyba zapomniałeś
        o "najsłynniejszym" Polaku ze starej UE -o Polskim Hydrauliku.
        myslisz ,że statystyczny Francuz słyszał coś na temat tych przez Ciebie
        wymienionych ?
        Odnośnie jego "przystojnoiści" - to sie na tym nie znam , ale koleżanki z pracy
        stwierdziły ,ze jest... ( i tu lawina pochwał) - a je im wierzę w tym temacie.
      • mg2005 Re: typowi Polacy 19.01.07, 09:41
        soso_soso napisał:

> Indie zamieszkuje biala rasa (my jestesmy przeciez indo-europejczykami!).
        >

Hindusi to mieszańce białych Ariów i czarnych Drawidów.
    • vanilla.dream Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 09:05
      kolorowi są mile widziani. serio, lecz jako turyści. ochocze rozdawnictwo i poprawność polityczna doprowadziły do problemów, których wcześniej nie było
    • robocop Członkowie organizacji na rzecz humanitarnego trak 19.01.07, 09:07
      Członkowie organizacji na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt protestują w
      londyńskim Covent Garden przeciw zniewagom, jakie spotkały Shilpę Shetty

No nieźle Ci ludzie mają naprawdę poprzewracane w głowach. Piszę o tej
      organizacji - widac że zależy im tylko na rozgłosie, by ich zdjęcia pokazały
      się w gazecie. Gdy Ci ludzie protestują przeciwko takiemu traktowaniu hinduskiej
      aktorki jako organizacja na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt to
      przyrównują ją do zwierzęcia...

michał
      • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Członkowie organizacji na rzecz humanitarnego 19.01.07, 09:13
        A organizacja społeczna pomagająca samotnym matkom nie może zainteresować się
        losem konia?
      • mitochondrium Re: Członkowie organizacji na rzecz humanitarnego 19.01.07, 09:24
        calkowicie sie z Toba zgadzam, Michale

mysle ze ta organizacja mialaby szerokie pole
        do dzialania w Polsce

jako pierwsze powinni demonstrowac na rzecz
        humanitarnego traktowania biednego tak niewinnie szykanowanego
        Andrzeja Knura Leppera z Samoobrony (morda solare z gumofilco karate)
        w koncu niezly z niego zwierzak :)
        • mg2005 Brytyjski ciemnogród i ksenofobia... 19.01.07, 09:39
          :)
      • rty99 Re: Członkowie organizacji na rzecz humanitarnego 19.01.07, 10:24
        robocop napisał:

> Gdy Ci ludzie protestują przeciwko takiemu traktowaniu hinduskiej
        > aktorki jako organizacja na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt to
        > przyrównują ją do zwierzęcia...

Buuuahahahaaa, to samo pomyslalem.
    • mikolaus niestety w uk wiocha jest wieksza niz u nas 19.01.07, 09:47
      mieszkalem tam cztery lata, w tym takze w zaglebiu bialych roboli czyli
      essex.jesli ktos nazywa polakow rasistami powiniene spedzic choc troche czasu w
      uk.prawodwastwo brytyjskie surowo karze takie wyskoki jak te w big brother i za
      nazwanie kogos czarnym skunksem itp mozna isc do pierdla.
      poza tym pod plaszczykiem kosmopolityzmu tli sie konflikt wszystkich ze
      wszystkimi a liczba atakow o podlozu rasistowskim jest chyba najwieksza na
      kontynencie i bynajmniej nie chodzi tutaj o ataki bialych na kolorowych tylko
      na odwrot(poludniowy londyn).
      prawda jest taka ze cale imperium laczy tylko teraz chec do zarabiania kasy i
      nic wiecej-nie ma wspolnowy kulturowej, biali robole z essex nie cierpia
      bialych kolnierzykow z city, murzyni i hindusi nie cierpia polakow, polacy nie
      cierpia czarnych i turasow,biali robole anglicy nie cierpia przybyszy ze
      wschodu itp itd do tego wszystko podsycane jest jatrzeniem z gazet takich jak
      daily express czy daily mail czytanych przez ociezalych umyslowo anglikow.
      nic wiec dziwnego ze wylazi ta nienawisc na ekranie bo to probka brytjskiego
      spoleczenstwa.
      • london111 Re: niestety w uk wiocha jest wieksza niz u nas 19.01.07, 10:07
        od kilku lat jestem w UK(wiekszosc czasu w Londynie),wszytsko to co pisze
        mikolaus to prawda. Niestety ale tutaj kazdy stanei sie po czasie rasista,.Do
        tego spoleczenstwo angielskie jest bardzo klasowe.JA szanuje tych ktorzy
        szanuja mnie,ale niestey czesto wyczuwa sie niechec do Polakow i uszczypliwe
        teksty,Najlepiej na to reagowac szybko i zdecydowanie. A co do murzynow to
        mysle ze okolo 20% z nich udalo sie jakos zcywilizowac,reszta jest jescze na
        etapie zycia w afryce na drzewie
      • rtd5rtd Chcialbym dodac cos od siebie. 19.01.07, 11:50
        Ludzie o ktorych piszesz to prosci ludzie, ktorzy najczesciej podatni sa na rasizm. Akorat z takimi miales doczynienia i zgodze sie z tym ze ich jest duzo.
        A o stawaniu sie rasista w londynie. Jest to zjawisko powszechne. Wszystkich polakow ktorych spotkalem to rasisci. Wynika to z ich sytuacji spoleczno/materialnej.
        Czy znasz jakis polakow pracujacych w Bankach Investycyjnych w Citi. Czy oni tez sa rasistami?
        Jak mieszkasz na getto z niska warstwa spoleczna innej rasy od siebie oraz pataologiami to wyprowadz sie z tamtad,zamiast klepac ich patos i stac sie rasista. Poniewaz rasizm nie rozwiaze rzadnych twoich problemow, a kompleksy z kotych on powstal beda dalej. Rasizm jest tymczasowym znieczuleniem na frustracje. Ale nie dziala. Ktos jest frustratem nich szuka przyczyn frustracji. W przypadku rasizmu, niskie klasy spoleczne swiadome swojej slabej sytuacji szukaja ludzi jeszcze nizej klasy aby samemu poczuc sie wyzej. Ale to nie dziala, taki czlowiek pozostanie frustratem a w dodatku rasista.

• london111 Re: Chcialbym dodac cos od siebie. 19.01.07, 12:01
          nie masz racji,w nizszych klasach ludzie poprostu mowia wprost kogoe nie lubia
          itp. Jezeli twierdzisz ze w na wyzszych stanowiskach nie ma rasizmu to jestes w
          bledzie.Poprostu poprawnosc polityczna nei pozwala o tym mowic glosno.
          • rtd5rtd Moga zdarzac sie takie przypadki o ktorych piszesz 19.01.07, 13:00
            Ale jesli mam mowic o swoich doswiadczeniach czy raczej znajomosciach z raziztami. To wszyscy polacy pracujacy w barach, sklepach, fabrykach itp... to byli rasisci. Nie przypominam sobie ani jedej osoby(kobiety/mezczyzny), ktora by niebya rasista. Mowili mi rowniez za pomieszkam tu troche to tez bede rasista. A proba obrony murzynow i innych ras odbierana byla jak atak na polakow.
            Natomiast sam pracuje w biurze projektowym w citi i nie spotkalem ani tu jednego rasisty. Dodatkowo sam wyprowadzilem sie z getta i mieszkam w pozadnej okolicy. I nie stalem sie ani rasista ani nazista. Dziele ludzi na oszustow,zlodzieji i na ludzi uczniwych , na szczurow i nieszczurow - bez wzgledu na kolor i pochodzenie.
            Dlatego uwazam ze rasizm to domena klasy robotniczej, frustujacej sie tym ze nie maja przed saba zadnej mozliwosci rozwoju.

pozdr,
            • neeki Re: Moga zdarzac sie takie przypadki o ktorych pi 20.01.07, 11:59
              w pewnym sensie masz racje ze rasizm jest wynikiem frustracji, ale nie tylko.
              sam mowisz ze pracujesz w city i mieszkasz w dobrej dzielnicy. zyjesz pod
              kloszem. pomieszkaj sobie na brixton czy na Hackney i zobaczymy czy twoje
              podejscie sie nie zmieni. ja wyjezdzalam z polski jak osoba bardzo liberalna.
              mieszkajac na wood green zostalam wyzwana przez czarnych gwoniarzy nie raz od
              bialych polskich suk itp. zdarzylo mi sie nawet oberwac w autobusie. czarni
              robia co chca a nikt sie nie odezwie bo zaraz go wyzwa od rasistow.
              i nie dziwie sie anglikom ze nie lubia obcokrajowcow ktorzy przyjezdzaja do uk
              dostaja council flat siedza na dupie i ciagna benefity.a to jest nagminne wsrod
              czarnych z afryki. moja mieszkajaca na Hackney kolezanka, angielka cale szkolne
              lata byla wyzywana przez hinduska wiekszosc od angielskich kurew i nikogo to
              nie obchodzilo. jak raz sie odgryzla i nazwala laske indian bitch odrazu
              zostala zawieszona. i wkurzaja ja wszyscy dobrodzieje z eleganckich dzielnic,
              ktorzy murzyna czy hindusa widza co najwyzej z okna swojego mercedesa albo jak
              im sprzedaje kawe. wtedy latwo byc liberalnym i wyrozumialym.
        • catriona Re: Chcialbym dodac cos od siebie. 19.01.07, 20:07
          rtd5rtd napisała:

> Ludzie o ktorych piszesz to prosci ludzie, ktorzy najczesciej podatni sa na ras
          > izm. Akorat z takimi miales doczynienia i zgodze sie z tym ze ich jest duzo.

popieram calkowicie
        • neeki Re: Chcialbym dodac cos od siebie. 20.01.07, 12:08
          ja nie mam zadnych kompleksow a moja zla opinia o czarnych nie wynika z
          frustracji. wynika z tego ze jadac w autobusie musze sluchac rapu bo jakis
          palant nie zalozy sluchawek, ze przystawia sie do mnie jakis czarny i jak mu
          grzecznie powiem spadaj to mnie wyzwie od rasistek. ale to nie ogranicza sie do
          czarnych i hindusow. kazdy kto mieszkal troche bardziej na poludnie ( np grove
          park ) widzial angielskie white trash i oni zachowuja sie tak samo. tu w sumie
          nie chodzi o kolor skory tylko o zaplecze z jakiego sie pochodzi.czarny, bialy
          czy zielony cham bedzie zawsze chamem a prymityw prymitywem
    • mulla_komar Manipulacja podczas tlumaczenia. 19.01.07, 09:57
      Lepiej sprawdzic na stronach BBC co zostalo powiedziane, bo 'koszerna' znowu
      nagina rzeczywistosc.
      • jabolanka Re: Manipulacja podczas tlumaczenia. 21.01.07, 00:04
        Ten artykul to jakis stek bzdur!Jade nie jest zadna aktorka, to po
        pierwsze,nikt nie nazwal nikogo 'psem', a Danielle powiedziala tylko ze Shilpa
        powinna 'wyp... do domu'. Wlasciwie szkoda nawet to komentowac, bo chyba nie ma
        w tym wszystkim cienia prawdy, moze oprocz tego, ze faktycznie spowodowalo to
        wielka nagonke w mediach, chociaz nie bylo tam zadnego rasizmu a jedynie fakt,
        ze laski sie nie lubily za bardzo.
    • milena.rl Re: Gwiazdeczka kiczowatego bollywoodu dostala po 19.01.07, 10:04
      Cytuję: "Idź do slumsów. Idź do tych ludzi, którzy cię podziwiają i bądź
      prawdziwa. Bo jesteś, k..., sztuczna"

niestety ma rację. Tu nie chodzi o rasizm, ale o niechęć do osób które w
      państwie pełnym slumsów, gdzie codzień zabija sie dziewczynki wybiły się nagle
      na szczyt piramidy. Gwiazdeczka z najwyższej kasty. Nie wierzę by mogło się to
      obejść bez "ofiar", podeptanych po drodze ludzi. Przypuszczam, że aby móc być
      kimś w takim kraju trzeba albo sypać łapówkami, albo w inny sposób okrążać
      prawo.

Zresztą w podobny sposób nie darzę sympatią nowobogackich Rosjan rozbijających
      się "porszami", są bogaci tylko dlatego ze tysiące głodują.
      • london111 Re: Gwiazdeczka kiczowatego bollywoodu dostala po 19.01.07, 10:12
        "Zresztą w podobny sposób nie darzę sympatią nowobogackich Rosjan rozbijających
        się "porszami", są bogaci tylko dlatego ze tysiące głodują.

z tym bym nei przesadzal,w POlsce tez nie jest za wesolo, i tez nienawidzisz
        kazdego biznesnema w sportowym porshe?
        • rtd5rtd Re: Gwiazdeczka kiczowatego bollywoodu dostala po 19.01.07, 11:56
          Ale nie lubisz ich dlatego bo ich zachowanie jest zle i w rozmowie z nimi bys mowil. "To co zrobiles nie powinno miec miesca poniewaz...." a nie "jest glupi ty tepy rusku".
          Tak samo z ta hinduska. Jesli zachowywala sie zle to sie mowi ze "tego i tego nie powinnas robic bo..." a nie " ty glupia indyjska dziwko". To musisz zachowac dla siebie.
    • maruda.r Re: Gwiazdeczka kiczowatego bollywoodu dostala po 19.01.07, 10:13
      pl2512 napisała:

> kinolu od umytych dziewczyn.

Po Europie od lat krąży dowcip, że przeciętna Angielka ma majtki w kroku, jak
      rączka od walizki...

• zdr1 Aj waj, nie mozna do tego dopuscic! 19.01.07, 10:14
      Trzeba z tym walczyc w zarodku. Jak dzisiaj jest rasizm wobec czarnych, to
      jutro bedzie antysemityzm. Jak nasi ludzie w mediach mogli do tego dopuscic?
      Jak tu budowac spoleczenstwo wielokulturowe? Ojojojojoj
      • london111 Re: Aj waj, nie mozna do tego dopuscic! 19.01.07, 10:25
        antysemityzm jest caly czas
    • maruda.r Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 10:14

Prywatny Kanał 4, w którym pokazywany jest program, wydał jedynie oświadczenie,
      w którym tłumaczy, że doszło raczej do zderzenia kultur niż do rasistowskich
      ataków, a mieszkańcy domu powinni między sobą rozwiązywać konflikty.

Zderzenia kultur? To Hindusi pojawili się na Wyspach wczoraj?

• catriona Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 20:06
        Shilpa nie jest Angielka czy tez Brytyjka jak kto woli.
        dlatego zderzenie kulut.
        poza tym te wypowiedzi rzeczywiscie zostaly [przetlumaczeone z nagieciem
        dziewwczyna terry'ego sherringhama powiedziala @she should go home"

ja uwazam ze te zachowania sa karygodne i mam nadzieje ze Shilpa wygra.
    • yolarz Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 10:38
      wczoraj Goody i Lloyd przeprosily Shilpe, ktora przeprosiny przyjela. to sie
      nazywa dobre wychowanie, kultura i klasa. natomiast tak wyrozumiali nie byli
      sponsorzy, ktorzy wycofali swoje wsparcie dla programu. Lloyd stracila takze
      lukratywny kontrakt a perfumy Jade Goody zostaly wycofane ze sprzedazy w
      sklepach Perfume Shop.
    • ferrment Re: Gwiazdeczka kiczowatego bollywoodu dostala po 19.01.07, 10:44
      Często Ci się tak robi?
    • hobcio Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 11:25
      wyglada jak majkej dzekson
      • z-zgrzyt Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 19:54
        bo to majkel
    • z_krystyn Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 11:25
      W natłoku informacji pogubiły sie skale wartości.
    • zbinx Rasizm, a oglądalność. 19.01.07, 11:32
      Jedyny efekt jaki odniosa protesty będzie taki, ze w nastepnej edycji obsada
      domu zostanie dobrana tak, aby tego typu starcia stały sie jak najczęstsze.
      Skoro spowodowały taką reakcję, zwiększyły oglądalnosc, to trzeba pokazywać ich
      jak najwięcej...
    • marc781 Ogladam tego Big Brothera... 19.01.07, 12:00
      ...i mysle, ze nie jest tak do konca ze Shilpa jest atakowana. Wiele awantur
      jest prowokowanych przez nia sama. Np przedwczoraj miala pretensje, ze ktos
      uzyl 4 kostek rosolowych zamiast 1. Poza tym od poczatku odnosila sie do innych
      uczestnikow, ktorych uwazala za "mniejsze gwiazdy" (w tej edycji wystepuja
      same "Celebrities" wlaczajac Jamiego Jacksona brata Michaela).
    • adam11115 Re: Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 12:04
      Mieszkam w UK juz 2 lata i zgadzam sie z mikolausem i london111. Co do rasizmu
      w BB i wogole nie bede sie wypowiadal bo to temat rzeka. Natomiast z innej
      perspektywy wszystko to tak naprawde pokazuje ze Polacy sa o wiele
      inteligentniejszym spoleczenstwem niz Anglicy. U nas takie g***no jak BB zeszlo
      z anteny po 3 lub 4 edycjach a tu juz pare lat leci, edycja juz nie wiem ktora
      i debile to ogladaja. Mam sasiadow, srednio inteligentnych anglikow, czasami
      widze przez ogrodek ich TV i caly czas wlaczony BB, zalosne
    • s-k-i-n Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 19.01.07, 12:45
      powiedziała baba prawdę! obcy zalewają Anglię..jak się sytuacja pogorszy to i
      nasi padna ofiarą.. i wtedy oczy im się otworzą i przeproszą sie jeszce z Polską
      no i staną sie wzorcowymi polskimi narodowcami
    • romano33 Brytyjczycy to najwięksi rasisci na świecie 19.01.07, 12:55
      jw
    • stereotyp76 Rasizm w brytyjskim programie "Big Brother" 20.01.07, 00:48
      Niestety, Brytyjczycy sa rasistami, i to nie tylko tzw. "working class". Rasizm
      ten nie dotyczy tylko "kolorowych", nas także. Zdjęcie z
      dzisiejszego "Independenta" - napis na murze: "f..k off, polish scums".Niechęć
      wobec Polaków odczuwam często na własnej skórze. Wielu z Angoli mysli jeszcze
      kategoriami z czasów Imperium Brytyjskiego, uznając siebie za najwyzszą formę
      cywilizacji, a całą resztę za mniej lub bardziej poślednie gatunki ludzkie.
      System edukacji jeszcze to potęguje - nie wiedzą nic o swiecie poza UK, zresztą
      po co maja wiedzieć, skoro czują się pępkiem świata;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka