Dodaj do ulubionych

Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prz...

• prokto prawnicy "Winczorek" i "Safjan" Ha ha ha 24.01.07, 17:37
      • y.y Naucz się używać cudzysłowu matole 24.01.07, 18:44
        o tym, abyś pisał coś mądrego to już nie wspomnę bo to życzenie z góry skazane
        na porażkę
    • monster1972 co jeszcze muszą te palanty spieprzyc, by ten tępy 24.01.07, 17:38
      naród przestał ich popierac?

to, co wyprawiają małe kaczusie i ich lizodupy (kurski, kuchcinski, dorn itp),
      to naprawde ogolnoeuropejski obciach

czego sie nie dotkną, to zaraz schrzanią

idiota giertych wymysla sprzeczną z konstytucją amnestię... spoko... poprzemy

jakies buraki wymyslają wzajemnie sprzeczne ustawy.. spoko... dopchniemy
      kolanem, bo "ku..licja" zagłosuje za, bo musi... bo sie boi niebytu w Sejmie w
      wypadku kolejnych wyborów

rozumiem, ze kaczki i reszta pisdziaków mają żądzę wladzy.. nie oni pierwsi

ale nie rozumiem, jak mozna tych kretynów popierac

tego nie pojme nigdy

czy mamy w kraju 30% ułomnych umysłowo?

Polak, chociaż ateista:)

• jaac-p Re: co jeszcze muszą te palanty spieprzyc, by ten 24.01.07, 17:42
        Rozumiem, że inteligentni poslowie z PO nie brali udziału w uchwalaniu tych
        przepisów? Tak to rozumiesz?

Bo jeśli nie, to znaczy że PO to też... buraki (jak napisałeś)..

monster1972 napisał:

> to, co wyprawiają małe kaczusie i ich lizodupy (kurski, kuchcinski, dorn
        itp),
        > to naprawde ogolnoeuropejski obciach
        >
        > czego sie nie dotkną, to zaraz schrzanią
        >
        > idiota giertych wymysla sprzeczną z konstytucją amnestię... spoko... poprzemy
        >
        > jakies buraki wymyslają wzajemnie sprzeczne ustawy.. spoko... dopchniemy
        > kolanem, bo "ku..licja" zagłosuje za, bo musi... bo sie boi niebytu w Sejmie
        w
        >
        • monster1972 za ten burdel prawny odpowiada pis... 24.01.07, 17:45
          poszukaj w internecie

:)
          • madryt3 Re: za ten burdel prawny odpowiada pis... 24.01.07, 18:17
            monster1972 napisał:

> poszukaj w internecie
            >
            > :)

Nie pieprz. Za ten burdel prawny odpowiada poprzedni Sejm. Ten konkretny
            przepis zaproponował poseł SLD, a sprawozdawcą komisji całości projektu ustawy
            był Waldi Dzikowski z PO. Tylko jedna osoba wstrzymała się w 2005 roku w
            głosowaniu nad tą ustawą. Zwierzęca nienawiść do PiS- niektorych tutejszych
            forumowiczów prowadzi wprost do intelektualnego getta.
            • monster1972 chyba nie tak bylo.... 24.01.07, 18:49
              cos mi sie wydaje, ze karanie odebraniem mandatu wymyslili w ubieglym roku przy
              okazji ustawy o blokowaniu list w wyborach samorzadowych

wczesniej byly jakies kary, ale inne

i na dodatek te nowe są sprzeczne z poprzednimi
    • ellizabeta Re: Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują p 24.01.07, 17:39
      kaczyzm, buractwo, kartofelizm....jak ja tych kaczorów nie nawidzę, ciekawa
      jestem czy gdyby sytuacja dotyczyła Marcinkiewicza też byli by tak stanowczy,
      wątpię,niech najpierw zrobią porządek w swoim rządzie i pozbędą się ludzi z
      wyrokami sądowymi, skoro tak teraz mówią często i gęsta o konieczności
      przestrzegania prawa, szkoda naszych pieniędzy na kolejne wybory, szkoda
      Warszawy, która potrzebuje mądrego zarządcy a nie kolejnych wyborów i kłótni,
      brzydko panie kaczor...dodam, że nie jestem zwolenniczką PO, mam dosyć tych
      rozgrywek w rządzie i mdli mnie jak jeszcze ich łapy wyciągnięte są w stronę
      Wwy i tu knują....
      • uchachany Jakby dotyczyła Marcinkiewicza, to mówili by 25.01.07, 03:16
        dokładnie to samo co mówią teraz Tusk, Rokita i HGW :-)). Natomiast Safjan i
        Kulesza mówiliby co innego: że praw ustanowionych należy przestrzegać :-))...

ellizabeta napisała:

> kaczyzm, buractwo, kartofelizm....jak ja tych kaczorów nie nawidzę, ciekawa
        > jestem czy gdyby sytuacja dotyczyła Marcinkiewicza też byli by tak stanowczy,
    • mark6 Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 17:43
      Jeżeli dla pana opóznienie o 2 dni nie ma znaczenia.Prawo jest po to aby je
      PRZESTREGAĆ i nie ma znaczenia czy opóznienie ma 1 minutę czy 1 dzień. Dzięki
      takiemu podejściu jakie pan / PRAWNIK ha ha?/ prezentuje mamy taki SYF w
      POLSCE jaki mamy.Niedługo np. pijani kierowcy w/g pana będą mogli wykłucać się
      z policją o to,że minimalnie przekroczą dopuszczalne normy spożycia a inni
      dobrowolnie interpretować przepisy prawne. Szczęka opada,że ktoś z takim
      podejściem do prawa był szefem TK.
      Prawo w/g pana w konkretnej sytuacji powinno brzmieć; "opóznienie może być 2-
      dniowe /plus minus np. 120 dni/.
      Rzygać się chce.
      • fuzzybear Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 17:47
        No to se rzygnij, i jeszcze walnij kupę - byle na kaczkę...
      • topewnieja Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 17:48
        nie masz pojęcia o czym bełkoczesz pianę tocząc z paszczy...do budy.
      • kolter Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 17:48
        znalazl sie prawnik !! zdaje sie ze zbyt duzo u nas premierow poslow i innych
        notabli w necie siedzi , czlowieku dla ciebie ten facet to nie prawnik bo ponury
        lechu ich nie lubi !! idz lepiej na snieg z dzieckiek ochlon deko ,skoro prawo
        samo w sobie nie jest jasne to nie mozna sie dziwic ze ludzie sie myla , jak
        pewien idiota z PISu ktory zechcial byc radnym wiec stracil mandat posla
        • jewropejczyk Rodzina Safjana to typowa czerwona dynastia .... 24.01.07, 18:36
          Sprawdź co robił za PRL ojciec Safjana ... był członkiem organizacji
          przestępczej, zbroniczej o charakterze zbrojnym !!
          • jjjnjankowski Re: Rodzina Safjana to typowa czerwona dynastia . 24.01.07, 19:02
            a prezydent, wybitny specjalista prawa, cytowac raczyl Lenina wiele lat po tym jak czlonkowie trybunalu NIE cytowali
          • ready4freddy Re: Rodzina Safjana to typowa czerwona dynastia . 24.01.07, 21:55
            > Sprawdź co robił za PRL ojciec Safjana ... był członkiem organizacji
            > przestępczej, zbroniczej o charakterze zbrojnym !!

moisciewy, a jakiejz? werwolf?? NSZ??? e, to drugie to chyba nie, mialby u was punkty. aaa, wiem! pomylily ci sie PRON i WRON, zgadlem? zadna z nich nie kwalifikuje sie do okreslenia "organizacja przestepcza", ale WRON to chociaz jakos moglbys podciagnac pod "charakter zbrojny". was tam samych idiotow dobieraja, czy glupiejecie juz w trakcie?
      • chateau Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 18:00
        Umiesz pisać, ale nie umiesz czytać. Coraz więcej takich przypadków :(
        • mark6 Umiesz czytać ale co z tego jak nic nie rozumiesz 24.01.07, 20:32
          ..."Nie można interpretować prawa, biorąc pod uwagę tylko jego literę. Prawo
          przecież czemuś ma służyć. Oświadczenia majątkowe służą kontroli majątku
          samorządowców - mówi Safjan. A żeby go ocenić potrzebne są oświadczenia obojga
          małżonków. Złożenie więc obu oświadczeń jednocześnie, a przez to spóźnienie się
          z jednym z nich o kilka dni, nie ma znaczenia.".....

POWYŻSZE OŚWIADZCENIE SAFIANA DYSKWALIFIKUJE GO JAKO PRAWNIKA.
          Nie moja wina ,że czytać najwyrazniej potrafisz lecz ze zrozumieniem tekstu
          gorzej.W każdym razie możesz się śmiało zaliczyć do grupy BEZMÓZGOWYCH
          polemistów,którzy coś chcieli wydukać ale z wypocin nic nie wyszło bo
          problematyka najwyrazniej zatrudna dla skarłowaciałego mózgu.
          • izolda11 Safian nawołuje do lekceważenia prawa!!!! 24.01.07, 21:20
            Jeżeli za wykroczenie pani Hanki byłoby więcej opcji ukarania/ np. odebranie
            prawa jazdy/ to w/g DUCHA prawa byśmy za to wykroczenie odebraniem prawa jazdy
            panią Hankę ukarali.Jeżeli jednak opcji NIE MA to LITERĘ prawa panie Sawian
            NALEŻY BEZDYSKUSYJNIE PRZESTRZEGAĆ!!!!!
            Cytowana powyżej pana wypowiedz świadczy, że z pana "prawnik" jak z "koziej d
            y sadło".
          • charybdis Mark6, zapisz się na studia prawnicze. 24.01.07, 21:31
            mark6 napisał:

> ..."Nie można interpretować prawa, biorąc pod uwagę tylko jego literę. Prawo
            > przecież czemuś ma służyć. Oświadczenia majątkowe służą kontroli majątku
            > samorządowców - mówi Safjan. A żeby go ocenić potrzebne są oświadczenia obojga
            > małżonków. Złożenie więc obu oświadczeń jednocześnie, a przez to spóźnienie się
            >
            > z jednym z nich o kilka dni, nie ma znaczenia.".....
            >
            > POWYŻSZE OŚWIADZCENIE SAFIANA DYSKWALIFIKUJE GO JAKO PRAWNIKA.
            > Nie moja wina ,że czytać najwyrazniej potrafisz lecz ze zrozumieniem tekstu
            > gorzej.W każdym razie możesz się śmiało zaliczyć do grupy BEZMÓZGOWYCH
            > polemistów,którzy coś chcieli wydukać ale z wypocin nic nie wyszło bo
            > problematyka najwyrazniej zatrudna dla skarłowaciałego mózgu.
          • charybdis Mark6, zapisz się na studia prawnicze. 24.01.07, 21:33
            ...ale na zaoczne, bo na dzienne nie masz szans.
            --------------------------------------------------------
            mark6 napisał:

> POWYŻSZE OŚWIADZCENIE SAFIANA DYSKWALIFIKUJE GO JAKO PRAWNIKA.
            >
            • kasia481 Argumenty godne AWSowskich POpłuczyn 24.01.07, 21:53
              Może tak bardziej do rzeczy a nie ględzić po to tylko aby ględzić jak twoi
              szefowie, niedołęga Tusk czy "polityk historyczny" Komorowski.
              Jak otwierasz japę to wydukaj chociaż coś mądrego.
      • lwowiak5 Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 18:07
        mark6,jezeli Ci szczena wypada zaraz wysyłam Ci klej do kotew
        górniczych,dopiero swiety Piotr Ci wyrwie szczene.Narazie trzymaj się mocno i
        niewierz w pierdoły co ci mali ludziki opowiadają.
      • jewropejczyk Zgadzam się, ten salonowy jurysta niech lepiej 24.01.07, 18:38
        zamilknie !!
      • prre Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 18:40
        Napisał licealista o wybitnym prawniku.
        No ale mamy w końcy IVRP gdzie Samoobrona stoi na straży prawa a autorytetami
        są: Andrzej Lepper, Andrzej Kryże, Andrzej Urbański(jak tam pana sprawa w
        prokuraturze pani Andrzeju?), Renat Beger oraz kot i mamusia Lecha Kaczyńskiego.
        • prre Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 18:41
          Sorry kot jest Jarosława.
      • jjjnjankowski Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 18:53
        Istnieje pewna hierarchia przepisow: np nie zlozysz przysiegi nie obejmiesz urzedu, ze zla wola bedziesz sie uchylal od zlozenia oswiadczenia tracisz mandat bo takie zachowanie prawo uznaje za niegodne. zas spoznienie w dopelnieniu przepisu przadkowego moze skutkowac kara w trybie admistracyjnym we wlasciwym rozmiarze ale organ administracyjny nie moze jej wykorzystac do do zmiany stanu zaprowadzonego w powszechnym glosowaniu. wara . hierarchia.
      • jjjnjankowski Re: Panie Safian jest pan IDIoTą a nie prawnikiem 24.01.07, 18:59
        jazda po pijanemu to przestepstwo spoznienie zlozenia oswiadczenia to uchybienie
        po pijaku nie jezdza prezydenci warszawy tylko wojewody mazowieckie
    • jszurgot Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prz.. 24.01.07, 17:45
      Niedouczone matoły prawnicze rządzą, niech ich minister edukacji odeśle na
      studia, świadectwo maturalne, gdyby nie mieli, zawsze może im wydać z puli
      amnestyjnej.
    • ulala26 Kraj ignorantów 24.01.07, 17:48
      Kiedy czyta sie komentarze na forum, staje sie jasne dlaczego PiS ma tylu
      zwolenników ;) Czy lud nie słyszał o roli wykładni w systemie prawa? Czy lud
      zdaje sobie sprawę, że samodzielne stosowanie wykładni jezykowej stanowi
      złamanie prawa? :) Czy ludowi obiła sie o uszy wykładnia systemowa,
      funkcjonalna oraz ich sens? Czy też lud potrafi tylko obrażać tych, którzy
      wiedza więcej? :)
      • jaac-p Re: Kraj ignorantów 24.01.07, 17:50
        Skąd takie rewolucyjne poglądy? Uczyłaś się prawa w wieczorowej szkółce
        marksizmu leninizmu?

ulala26 napisała:
        Czy lud
        > zdaje sobie sprawę, że samodzielne stosowanie wykładni jezykowej stanowi
        > złamanie prawa? :)
        • monster1972 no odpowiedz mi...:) czekam 24.01.07, 17:54
          te wzajemnie sprzeczne bzdury zostaly wprowadzone w ustawie o blokowaniu list

zostalo to dopchniete kolanem przez pis, bo pis chcial miec cos do gadania w
          rejonach, gdzie dobre notowania mialy szambioobrona i liga patologicznych rodzin

use your brain, man... use your brain

• ulala26 Re: Kraj ignorantów 24.01.07, 17:55
          Wieczorową szkółkę m-l przeszli zdaje się, po mieczu że tak powiem, braciaK? :)
          To widać, słychać i czuć niestety.
      • abba15 Re: Kraj ignorantów 24.01.07, 17:57
        ulala26 napisała:
        Czy też lud potrafi tylko obrażać tych, którzy wiedza więcej? :)

............ więcej?
        ............ więcej od psa?
        ............ więcej od psa łańcuchowego?
        ............ więcej od psa łańcuchowego skundlonego?
        ............ więcej od psa łańcuchowego skundlonego sukinsyna?
      • zima0001 Czyli ciebie lud nie obraził 24.01.07, 18:19
        ulala26 napisała:
        > Czy też lud potrafi tylko obrażać tych, którzy
        > wiedza więcej? :)
      • jewropejczyk Tawarisz wykładnie systemowa i funkcjonalna są 24.01.07, 18:27
        jedynie SUBSYDIARNE (pomocnicze) w wypadku gdyby przepis po wykładni językowej
        był nie jeasny. Zawsze zaś preferuje się wykładnie językową.
    • bezecny_ateista Co to w ogóle za bzdura, żeby małżonek składał 24.01.07, 17:50
      oświadczenie majątkowe współmałżonka i jeszcze odpowiadał za termin?!
      Za prawdziwość tego oświadczenia też odpowiada?

Wychodzi na to, że współmałżonek decyduje o pozostaniu małżonka w samorządzie!
      Przecież to paranoja.
      • prokto Ta bzdura to dzięki SLD 24.01.07, 17:53
        bezecny_ateista napisał:

> oświadczenie majątkowe współmałżonka i jeszcze odpowiadał za termin?!
        > Za prawdziwość tego oświadczenia też odpowiada?
        >
        > Wychodzi na to, że współmałżonek decyduje o pozostaniu małżonka w samorządzie!
        > Przecież to paranoja.

podziękuj posłowi osłowi z SLD który tą poprawkę do ustawy wprowadził a PO to
        poparła.
      • natusia24 Uciekajmy stad 24.01.07, 18:04
        to wszystko po prostu zalosne-to juz dyktatura kaczorow. Po prostu plakac sie
        chce jak sie obserwuje co robia z Polska i Polakami.Obiecywali gruszki na
        wierzbie a tym czasem brud,smrod i ubostwo. Przegrali wybory w Warszawie to
        szukaja haka zeby sie odegrac.To wszytko to po prostu zenada. Dla mnie
        Kaczynscy to nie wladza w Panstwie polskim to po prostu kiepski wybor
        moherowych beretow i innych zwolennikow sekciarskiej ekipy ojca dyrektora. Od
        poltora roku po prostu wstydze sie ze jestem polka. Resztki patriotyzmu po
        prostu we mnie umarly.Ksztalcilam sie w tym chorym kraju,skonczylam wyzsze
        studia,znam bardzo dobrze dwa jezyki ,ucze sie trzeciego, ale w mniemaniu
        takich ludzi jak kaczory jestem po prostu smieciem ktory za wynajem mieszkania
        musialby zaplacic 1000 zl przy 800 zl pensji obdartej bezwstydnie z podatkow.
        Polska to dla mnie kraj trzeciego swiata, to jakis paradoks, w ktorym po 35
        latach pracy dostaje sie 500 zl emerytury, w ktorych tylko odejmuje sie od ust
        i tak juz siegajacego dna obywatela. Podziekujmy wszystkim moherowym beretom za
        ta wspaniala polska rzeczywistosc, ktora nam razem z bracmi Kaczynskimi
        zgotowali!!!polska to prowincja, posmiewisko Unii Europejskiej, giermek Busha.
        Seks afery, zenujace skandale, abstrakcyjne przepisy, poslowie bez oglady i
        wyksztalcenia jak Lepper, kryminalisci jak Peczak, faszysci jak Wierzejski i
        honorowi obywatele Wloszczowej jak Gosiewski. po prostu trzeba wiac. Nie chce w
        tym chorym kraju wychowywac dzieci.po prostu sie wynosze, tak samo zreszta jak
        przytlaczajaca wiekszosc moich znajomych.
        • zima0001 I bardzo dobrze że się wynosisz 24.01.07, 18:14
          Bo z twojej wypowiedzi wynika że wszystko ci sie nieodwracalnie pokiełbasiło w
          łepetynce.
          Tylko nie przyjeżdżaj do Polski na wakacje, bo przypomnisz sobie o twoim wstydzie.
          • natusia24 Re: I bardzo dobrze że się wynosisz 24.01.07, 18:21
            co np. wedlug ciebie mi sie pokielbasilo?skoro taka jestem "pokielbaszona" to
            mi wytlumacz swoj zimowy tok myslenia
            • zima0001 Re: I bardzo dobrze że się wynosisz 24.01.07, 18:44
              Masz żal do całego świata że taka jesteś nieudaczna.
              Skoro skończyłaś wyższe studia i znasz 2 języki to musisz mieć 2 lewe ręce że
              nie stać cie na 800zł czynszu.
              Zresztą to rynek ustala stawki nie Kaczyńscy.
              Masz żal że płacisz podatki? A 500zł emerytury to mało, tak? No to może chcesz
              zapłacić więcej dla emerytów.
              Czy te 35lat to ktoś pracował w państwie Kaczyńskich?
              Tych bzdur o patriotyźmie i wstydzie szkoda nawet komentować, nie obnoś sie tak
              ze swoim infantylizmem i egzaltacją.
              • natusia24 Re: I bardzo dobrze że się wynosisz 24.01.07, 19:07
                Czy moja pierwsza wypowiedz byla skierowana do Ciebie? mam prawo do wlasnych
                pogladow i wlasnego zdania a takze do wlasnego rozumienia patriotyzmu. i to ze
                zarabia sie osiemset zlotych to nie wynik tego,ze jest sie nieudacznikiem -
                skoro taki jest twoj tok myslenia to obrazasz w tym momencie cale rzesze
                wyksztalconych Polakow na emigracji. Dlaczego emigrują lekarze i pielęgniarki?
                chodzi o to,ze kaczynscy zajmuja sie budowa swojego kaczolandu, który nie wiele
                ma wspolnego z demokracja zamiast przynajmniej starac sie wywiazac sie z
                przedwyborczych obietnic budowy Rzeczpospolitej. a skoro jest wiecej tak
                oddanych sług kaczynskich jak ty to w tym kraju przez dlugi czas nic sie nie
                zmieni.Milego zycia w kaczolandzie
                • bezecny_ateista Szkoda nerwów na czerwoną swołocz PiSdzielską. 24.01.07, 19:24

• zima0001 Re: I bardzo dobrze że się wynosisz 24.01.07, 19:58
                  Chyba prawo do własnego niezrozumienia pojecia patriotyzm.
                  Wstydem dla polskiego systemu edukacji jest że ludzie po wyzszych studiach maja
                  tak płytkie znajomość historii i poglady w kwestiach zasadniczych.
                  • orys100 Re: I bardzo dobrze że się wynosisz 24.01.07, 22:40
                    czym są owe "kwestie zasadnicze"?
                    • natusia24 Re: I bardzo dobrze że się wynosisz 25.01.07, 08:29
                      Zima 0001, Zdazylam juz nie raz zauwazyc,ze potrafisz tylko obrazac i
                      krytykowac osoby o pogladach odmiennych niz twoje. Zarzucasz mi brak rozumienia
                      historii?Tak sie składa,że skonczylam politologię,także z historia miałam do
                      czynienia na co dzien.Ciekawe na czym w ogole polega rozumienie historii w
                      twoim mniemaniu?moze wyjasnij, na pewno nie tylko mnie to interesuje.
                      No wlasnie: a co to sa kwestie zasadnicze, zasadnicze dla kogo? Uwazam,ze
                      bracia kaczynscy,pan dorn,lepper,gosiewski i inni kaczopodobni po prostu robia
                      z polski posmiewisko na skale ogolnoswiatowa i kropka.a to ze nie uwazam sie za
                      patriotke, gdyz nie kocham ojczyzny pelnej zadnych wladzy zlodziei i
                      nieudacznikow, dazacych niemalze do wprowadzenia zasad totalitarnych nie
                      oznacza ze nie podziwiam Prawdziwych Polakow walczacych w powstanich o wolnosc
                      Rezczpospolitej czy tez tak wybitnych osob jak Pilsudski czy Kosciuszko.Ale
                      chyba nie jest zgodne z demokracja podwazanie autorytetu prezydentow miast czy
                      wojtow wybranych przez narod w wolnych,demokratycznych wyborach????Tym bardziej
                      z tak blahego powodu. twoim zdaniem lepiej zrobic nowe wybory i wydac miliony
                      zlotych ,ktorych po prostu nie ma?lepiej dowalic nowy podatek,bo te ktore mamy
                      sa oczywiscie za niskie, tak?to jest wlasnie caly pis.caly lancuch idiotycznych
                      i bezsensownych decyzji.i jeszcze te wypowiedzi jaroslawa, ze gronkiewicz-waltz
                      stracila mandat. Nie wiedzialam,ze takie decyjze podejmuje premier i to jeszcze
                      samodzielnie, w zaciszu swojego chorego umyslu.no ,tak ,ale ja przeciez nie
                      rozumiem"kwestii zasadniczych",prawda?????
      • jewropejczyk PO- SLD uchwaliły to w lecie 2005 :-) 24.01.07, 18:33
        • jjjnjankowski Re: PO- SLD uchwaliły to w lecie 2005 :-) 24.01.07, 18:38
          PO- SLD uchwaliły to w lecie 2005 :-) ale PISY poprawialy w lecie 2006
    • prokto A czego można się spodziewać po komuchu Safjanie 24.01.07, 17:51
      i tym drugim Winczorku ?
    • abba15 UBowcy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prz.. 24.01.07, 17:51
      sitwa UBecka knuje
      bo to są same szuje
      • jewropejczyk Dlatego trzeba na nich bata: lustracje, dekomuniza 24.01.07, 18:44
        , deubekizacje, uznanie PZPR, UB, SB, IW, OPZZ, ZNP etc. za organizacje
        przestępcze, konfiskaty ich majątku !!
    • yeellow a gdzie galba z Francuzem? :) 24.01.07, 17:52
      • kolter Re: a gdzie galba z Francuzem? :) 24.01.07, 17:55
        na mszy dziekczynej u tatki dyktatora zapewne
      • jewropejczyk Widać koledzy nie chcą zużywać klawiatur na 24.01.07, 18:48
        opisywanie osoby tych dwóch "wybotnych" procesorów :-). I ja im się nie
        dziwe ... sam zarazkończe jutro dwa egzaminy :-)
        • ready4freddy Re: Widać koledzy nie chcą zużywać klawiatur na 24.01.07, 22:12
          nie wyglupiaj sie, napisz po prostu, ze masz poprawkowa klasowke z geografii w 2 klasie gimnazjum.
    • duziabuzia jak przeczytałem nagówek to od razu Safjan-miszcz 24.01.07, 17:53
      świata w prawie konstytucyjnym stanął mi przed łoczyma , wiedziałem że tu
      będzie. bo Kaczyńskie są niedobre i chleb odbierają...ha,ha,ha.
      • jewropejczyk Safjan jest zawistny i się mści za wygnanie z 24.01.07, 18:29
        ciepłej posadki w TK ... zreszta to był wyjątkowo polityczne prezes TK dowód na
        odchodne dostał (i przyjął) nagrode Kisiela w kategorii "Najlepszy polityk" ...

A teraz wyzuty z posadki, co do której pewnie myślał iż będzie na wieki, liczy
        na kość od Donalda Tuske i św. Hieny od Hospicjum
    • bolek5 ==== Uwaga: Rozwiązanie proste jak drut ;) ==== 24.01.07, 17:58
      Witam!

W dawnych czasach, gdy sprawa wygaśnięcia mandatu była problemem czysto
      prawnym, a nie politycznym, pisało się wyrażnie, że uchwała stwierdzająca to
      wygaśnięcie ma charakter wyłącznie deklaratoryjny, czyli Rada stwierdza tylko
      to, co nastąpiło z mocy prawa. I nikt wtedy nie protestował ani nie nawoływał
      do umiaru.
      Dziwię się, że nikt nie wpadł na proste rozwiązanie: przepisy dotyczące
      procedury postępowania w sprawie wygaśnięcia mandatu czy to radnego czy wójta
      (burmistrza, prezydenta) są nieprecyzyjne i mają szereg luk. W tej sytuacji
      należy przywołać orzecznictwo SN (np uchwała SN III CZP 97/86) zgodnie z którym
      brak precyzyjnych reguł dokonywania czynności konwencjonalnych powoduje
      potrzebę ustalenia ich w drodze analogii. W tym przypadku brak precyzyjnej
      regulacji dotyczącej prawnej charakterystyki terminu na dokonanie oświadczenia
      majątkowego. Podstawową konstrukcją proceduralną dla terminów tego rodzaju jest
      konstrukcja terminu zawitego. Przyjmujemy zatem, że termin na złożenie
      oświadczenia też charakter terminu zawitego. Pani Prezydent składa Radzie
      wniosek o przywrócenie terminu wraz z krótkim i ogólnikowym uzasadnieniem
      uprawdopodabniającym, że uchybienie terminu nastąpiło bez jej winy. Do tego
      dołącza wszystkie wymagane oświadczenia. Rada podejmuje uchwałę o przywróceniu
      terminu, przyjmuje oświadczenia i wszyscy są zadowoleni.
      Za dodatkowym wynagrodzeniem mógłbym to rozpisać w szczegółach, ale myślę, że
      teraz da sobie z tym radę każdy aplikant wyposażony w LEX-a ;)
      • potodno Re: ==== Uwaga: Rozwiązanie proste jak drut ;) 24.01.07, 18:02
        www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=572&news_id=19372&layout=1&page=text
        smieszne to POkemony
        sprawa jasna jak słońce
      • monster1972 ale nie proste dla pisu. pis wszedzie widzi układ 24.01.07, 18:05
        wszedzie poza swoimi szeregami

;-)
      • presentation1 Re: ==== Uwaga: Rozwiązanie proste jak drut ;) 24.01.07, 18:10
        Mialbys racje o ile przepisy prawa stanowia inaczej.W wypadku oswiadczen samorzadowcow przepisy sa jasne.Jeden miesiac.Ustawodawca nie wprowadzil zapisu -o ile lub w przypadku......
        • bolek5 Re: ==== Uwaga: Rozwiązanie proste jak drut ;) 24.01.07, 18:43
          Witam!

presentation1 napisał:

> Mialbys racje o ile przepisy prawa stanowia inaczej.W wypadku oswiadczen
          samorz
          > adowcow przepisy sa jasne.Jeden miesiac.Ustawodawca nie wprowadzil zapisu -o
          il
          > e lub w przypadku......

Nie chodzi o to "ile" tylko o to "jak". Ustawodawca w żadnym wypadku nie
          określił prawnej charakterystyki terminu, a zatem musimy zrobić o sami.
          Instrukcyjność odpada z powodów oczywistych. Pozostaje konstrukcja terminu
          zawitego lub przedawniającego. _Każdy_ wybór pomiędzy tymi dwoma koncepcjami
          musi być uzasadniony, bo _żaden_ z nich nie jest oparty bezpośrednio na
          ustawie. Ustawa milczy w tej kwestii. Jeżeli ktoś twierdzi, że omawiany termin
          ma charakter przedawniający i nie można go przywrócić, musi to uzasadnić. Tak
          samo jak ten, kto twierdzi, że przywrócenie tego terminu jest możliwe.
          Osobiście widzę więcej argumentów za tą drugą tezą.
          • presentation1 Re: ==== Uwaga: Rozwiązanie proste jak drut ;) 24.01.07, 18:48
            Ustawa nie przywraca terminu.Nie ma nawet zapisu o zaskarzeniu.W sumie co zaskarzac?Termin ktory zostal przekroczony?Skoro jedno oswiadczenie dotarlo zgodnie z terminem,drugie przekroczylo termin.Winien jest samorzadowiec ktory nie dotrzymal terminu.Dziwi to w wypadku Pani Gronkiewicz Waltz bedacej prawnikiem i majacej doradcow prawnikow.Dodam ze 99.5 procent wybranych dotrzymalo terminu.Jezeli nawet ktos znajdzie magiczna formulke nie zadziala ona wstecz.
            • bolek5 Re: ==== Uwaga: Rozwiązanie proste jak drut ;) 24.01.07, 19:12
              Witam!

presentation1 napisał:

> Ustawa nie przywraca terminu.

Oczywiście, że nie. Ale też nie mówi, że jest to niemożliwe. Nie ma czegoś
              takiego jak "termin jako taki". Temin musi być instrukcyjny, zawity lub
              przedawniający. Ponieważ ustawa nie charakteryzuje bliżej terminu, o którym
              mowa w art. 26, więc musimy to ustalić sami. Ja stawiam na zawity ;)

> Nie ma nawet zapisu o zaskarzeniu.

A kto mówi o zaskarżaniu? Mowa o wniosku o przywrócenie terminu.

> Winien jest samorzadowiec ktory nie dotrz
              > ymal terminu.

Tu się zgadzam. Po prostu szukam sposobu na to, aby nie zapłacić z moich
              podatków za kolejną drakę potrzebną wyłącznie politykom.
              • jqu takie sobie cos 24.01.07, 19:14
                Einstein miał stwierdic, ze tylko dwie rzeczy mogą być nieskonczone:
                wszechswiat i ludzka glupota, przy czym co do wszechswiata na razie nie ma
                pewnosci. Trawestujac go, mozna powiedziec, ze w tym kraju dwie rzeczy sa
                nieskonczone: bezczelnosc pewnej partii politycznej i glupota jej wyborcow.
    • piskoala Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prawo 24.01.07, 18:00
      melee napisał:
      > Prawo to Kaczyńscy - jak się komu nie podoba wynocha!

takie praqwo to taki bzdet, jak każdy inny z nadania tej

strasznej & śmiesznej koalicji, ale na Boga,
      pamiętawjmy o co w końcu chodzi.

Jeden PP na wniosek drugiego mianuje profesorem praw
      Dórńa & Edgara a ci już uporządkują prawo i wiadomo,
      czyje będzie na wierzchu.

----
      viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL
    • abba15 co z tego że jeden patafian nazywa się Kali-fian 24.01.07, 18:03
      jak Kalifian ukraść krowę to dobzziiee
      jak Kalifianowi ukrać to nieedobzziiee
      • kolter Re: co z tego że jeden patafian nazywa się Kali-f 24.01.07, 18:06
        (kalifian) jest be bo pewien idiota zakwstionowal jego kompetencje !! ale
        (kalifian)ma tytul profesorki a kwestionujacy jego wiedze jest tylko doktorem
        ale ten doktorek jest prawy i sprawiedliwy
        • abba15 Re: co z tego że jeden patafian nazywa się Kali-f 24.01.07, 18:11
          kolter napisał:
          > (kalifian) jest be bo pewien idiota zakwstionowal jego kompetencje !! ale
          > (kalifian)ma tytul profesorki a kwestionujacy jego wiedze jest tylko doktorem
          > ale ten doktorek jest prawy i sprawiedliwy

im trafisz na oszusta bardziej inteligentnego
          to cię oskubie i ogołoci bardziej od innego
    • macaca Re: Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują p 24.01.07, 18:04
      Jesli nie maja racji to dlaczego PO chce abolicji dla spóźnialskich samorządowców?
    • kisiel_k-ce Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prz.. 24.01.07, 18:04
      tak jest panie dorn (celowo z mialej litery). Wez Ja w kamasze! i Tuska, i
      Urbana, i Jaruzelskiego, i Zubilewicza, i Piaseckiego, i wszystkich z łżeelity
      i żydokomuny (mozesz sobie wliczyc w nich i mnie). cale szczescie juz coraz
      mniej w kochanej Polsce, miejsca dla takich jak ty...
    • presentation1 .....Glupie PO...... 24.01.07, 18:05
      Jeszcze po obiedzie pisalem ze jezeli wdadza sie w prawnicze szczegoly to przegraja.Sluchaja Safiana a nie on dzis bedzie o tym decydowal.Zreszta bylem na forum studentow prawa gdzie nawet mlodzi inaczej interpretuja niz polityczne zwloki Safjana.Zastanawiam sie czemu ma sluzyc ten tekst skoro wielu wybitnych prawnikow inaczej niz Safjan to inter^pretuje.Juz dzis widac ze to byl polityczny przewodniczacy TK.Do Platformy.Przyjac z pokora wynik prawa.I po prostu wygrac powtorke wyborow.Kazde manipulacje prawne beda na niekorzysc.Chyba ze jak zwykle PO brak wyobrazni.
      • presentation1 Re: .....Glupie PO......PiS ma racje........ 24.01.07, 18:34
        Czy w stolicy będą nowe wybory prezydenta miasta? Nowa prezydent Warszawy nie złożyła na czas oświadczenia o działalności gospodarczej swojego męża. Posłowie PiS już się cieszą. zapowiadają, że wykorzystają to potknięcie, by Hannę Gronkiewicz-Waltz wyrzucić z ratusza. Gronkiewicz-Waltz nieznacznie spóźniła się, składając oświadczenie o działalności gospodarczej swojego męża. Wraz z własnym zeznaniem majątkowym przesłała je do urzędu wojewódzkiego 28 grudnia. A zgodnie z samorządową ordynacją wyborczą powinna to zrobić najpóźniej miesiąc od II tury wyborów, czyli od 26 listopada. Przepisy są w tej sprawie dość zagmatwane, ale ordynacja za to z pozoru drobne spóźnienie przewiduje surową karę - utratę warszawskiej prezydentury. Zgodnie z prawem mandat Hanny Gronkiewicz-Waltz wygasł 27 grudnia. Z prawnego punktu widzenia Warszawa nie ma prezydenta.
        • y.y Nie wypisuj bredni jeżeli nie wiesz o czym piszesz 24.01.07, 18:57
          presentation1 napisał:

> Czy w stolicy będą nowe wybory prezydenta miasta?

Raczej nie.

>>>Nowa prezydent Warszawy nie z łożyła na czas oświadczenia o działalności
          gospodarczej swojego męża.

Do czego nie zobąwiązywało jej prawo, ponieważ jej mąż nie *wykonuje*
          działalności w stolicy. Przepis w ustawie mówi dosłownie o wykonywaniu. A
          jeżeli ktoś twierdzi że GHW kłamie, musi to jej udowodnić. Masz dowody, że
          kłamie? Podaj je. Nie? Nie kłam sam.

>>>Posłowie PiS już się cieszą. zapowiadają, że wykorzystają to potknięcie, by
          Hannę Gronkiewicz-Waltz wyrzucić z ratusza.

Tu akurat się zgadzamy. PiS się strasznie ucieszył i co tam ile by nowe wybory
          kosztowały oraz, że prawo na które się powołują (zresztą niesłusznie póki
          co...) jest konstytucyjnie wątpliwe. Wiadomo, dokopać jej:)

>>>Gronkiewicz-Waltz nieznacznie spóźniła się, składając oświadczenie o
          działalności gospodarczej swojego męża. Wraz z własnym zeznaniem majątkowym
          przesłała je do urzędu wojewódzkiego 28 grudnia. A zgodnie z samorządową
          ordynacją wyborczą powinna to zrobić najpóźniej miesiąc od II tury wyborów,
          czyli od 26 listopada.

nie do 26 listopada, tylko do 26 grudnia.

Przepisy są w tej sprawie dość zagmatwane, ale ordynacja za to z pozoru drobne
          spóźnienie przewiduje surową karę - utratę warszawskiej prezydentury. Zgodnie z
          prawem mandat Hanny Gronkiewicz-Waltz wygasł 27 grudnia. Z prawnego punktu
          widzenia Warszawa nie ma prezydenta.

>>No i dochodzimy do tytułowych bredni. Primo, nie - nie są zagmatwane. Są
          skomplikowane, ale jasne, o ile je się zna (co jak widzę nie ma miejsca).
          Secundo: ordynacja (a właściwie to ustawa samorządowa) przewiduje nie utratę,
          ale możliwość utraty. To przekłamanie nr 1, bo o tym, czy samorządowiec traci
          mandat decyduje Rada, a nie ustawa ipso facto. A jeżeli nie Rada to decyzuje
          Wojewoda. Od obu decyzji z kolei przysługuje odwołanie do sądu
          administracyjnego. I dopiero *sąd* decyduje czy samorządowiec stracił mandat.
          Zgodnie z prawem, którego najwyraźniej nie znasz, demokratycznie wybrany
          samorządowiec sprawuje władzę do prawomocnego orzeczenia o jej wygaśnięciu.
          Taką decyzję, zgodnie z konstytucją, może wydać tylko i wyłacznie sąd, a nie
          premier, minister czy Pani Wiesia z kiosku.
          I tyle w temacie. Nie wiesz, nie pisz, bo się ośmieszasz.

• wikal Re: Nie wypisuj bredni jeżeli nie wiesz o czym pi 24.01.07, 21:03
            Nie dyskutuj z najbardziej fanatycznym goebellsem pisuaru na tym forum. Szkoda
            czasu. Wciela się w postać prawnika, lustratora (marzą mu sie krwawe rozprawy),
            polityka, kulturoznawcę, trybuna ludowego (często mówi w imieniu narodu -
            jakiego?). Jaki by temat nie był, konkluzja jest zawsze ta sama - PiS i jego
            wielki wódz mają zawsze rację, popiera ich wiekszość narodu. Reszta to
            popłuczyny po esbekach, komuchy, nic nie znaczące zera, członkowie "układu"
            których wykończy raport Macierewicza. Itd... Raz się z nim wdałam w wymianę
            zdań i więcej tego błędu nie popełnię. W jednym się mylisz - wybory w Warszawie
            nie będą nic kosztowały przez 2 lata, bo wyborów nie będzie. Będzie komisarz
            PiS-u. O to w tym wszystkim chodzi - przechwycić władzę za wszelką cenę i
            bredzić o prawie. To wilcze prawo PiS, nie udało się demokratycznie wygrać
            wyborów, to weźmiemy władzę i tak. Kaczyński-premier był dziś cały czerwony z
            podniecenia - żeby się nam tylko nie rozchorował biedaczyna. PiS nie pójdzie na
            wybory w Warszawie, bo je przegra - chodzi o komisarza, widać jak na dłoni. Kto
            nim będzie - nie wiem, bo Kazio to już chyba nie. Jest szansa, że Pis się z tej
            bzdury wycofa, ale raczej mała. Widać to po wypowiedziach Jarusia i Dorna. Mamy
            więc kolejną wojenkę i eskalację nienawiści. No w tym to pisuary są mistrzami.
            Z drugiej strony mamy te niedojdy z PO, które się wiecznie podkładają
            pisuarowej bolszewii.
            • presentation1 Klamiesz......................... ... 24.01.07, 22:19
              mierny czlowieczyno.To nie PiS rozpetalo pieklo ale Pani H.Gronkiewicz Waltz.Gdyby w czasie nadala swoje oswiadczenie dzisiaj nie byloby zadnego problemu.o glupota tej ani doprowadzila do sytuacji patowej skoro wiekszosc samorzadowcow na czas zdazyla.Troche logiki a jezeli tego brak to wypij kielicha bo niektorym wtedy umysl jasniej pracuje.
    • prokto Jeszcze mi tu opini Zolla brakuje. 24.01.07, 18:06
      • jewropejczyk oj wypowidał się wypowiadał ... ale dostał już 24.01.07, 18:41
        ochłap od Tuske i nrazie go spożywa, zacznie szczekać w obronie Hieny
        niebawem :-)
    • genocidezionism Winczorek odpowiada za komunistyczne prawo 24.01.07, 18:12
      z wielka werwą za komuny i postkomuny bronił wszelkich poczynań tej judeo-komuny
      firmował ich działania prawne.Winczorek ośmiesza się .Powinien siedzieć cicho i
      modlic się zeby go nie zlustrowali.
      • prokto Winczorek - czy to aby polskie nazwisko ? 24.01.07, 18:14
        • jewropejczyk Ojciec Safjana jest redaktorem naczelnym żydowskie 24.01.07, 18:37
          pisma ...
      • jewropejczyk Ojciec Safjana był w UB czy tez IW ... a teraz 24.01.07, 18:35
        prowadzi pismo Głos Żydowski ... to dużo mówi o samym "wybitnym" salonowym
        prawniku ... ojciec członek organizacji przestępczej ...
        • cynik.pl Ojciec Dorna był w KPZU i PZPR 24.01.07, 18:53
          jewropejczyk napisał:

> prowadzi pismo Głos Żydowski ... to dużo mówi o samym "wybitnym" salonowym
          > prawniku ...
          Mnie nic nie mówi! Chyba, że masz obiekcje do tego czy obywatel polski
          narodowości żydowskiej może być sędzią TK - przykro mi ale może :-P

> ojciec członek organizacji przestępczej ...
          A ch...j cię to powinno obchodzić, a jeśli już, podrzucam kilka innych nazwisk
          (ojcowie bądź udział osobisty): Kryże, Wassermann, Ziobro, Jasiński, Czabański,
          Wolski - sami prawi i sprawiedliwi
    • yxcv Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prz.. 24.01.07, 18:13
      SBeckie pomioty,jak Kaczynscy maja racje to?
      Kto ma rzad,pieniadze i sad ten ma racje,
      A prawo,a tak to dobra lektura.
      czemus glupi bos biedny,a
      czemus biedny bos ?.
    • andbor43 Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują prz.. 24.01.07, 18:18
      Nareszcie nam coś wyszło!. Odwróciliśmy uwagę tych wykształciuchów udając, że
      chodzi o blokowanie list wyborczych, a po cichu przygotowaliśmy im taką
      pułapkę, bo było wiadomo, że po wyborach na prezydenta RP naród durny trochę
      zmądrzał i tak ochoczo naszych towarzyszy na prezydentów miast, burmistrzów i
      wójtów nie będzie wybierał. A jak zapłaci za ponowne wybory, to mu się wyborów
      odechce. I o to chodzi, bo bez wyborów to już na pewno raz zdobytej władzy się
      nie odda. Pozdrawiamy Was cały nasz moherowy elektoracie! Warszawę odzyskamy!
      Wasi Jacek i Placek.

• jewropejczyk salonowi juryści zaszczekali na rozkaz swojego 24.01.07, 18:20
      pana :-)
      • zima0001 Liczą na pełną miskę gdy wiatr zmieni kierunek 24.01.07, 18:22
        • jewropejczyk Donald rzuci im kość za popracie :-) 24.01.07, 18:26
          A Michnik zaprosi na wódeczke :-)
    • koneser10 Safjan jest przezabawny 24.01.07, 18:21
      Nie można interpretować prawa biorąc pod uwagę tylko jego literę. Prawo
      przecież czemuś ma służyć. Oświadczenia majątkowe służą kontroli majątku
      samorządowców - mówi Safjan. A żeby go ocenić potrzebne są oświadczenia obojga
      małżonków. Złożenie więc obu oświadczeń jednocześnie, a przez to spóźnienie się
      z jednym z nich o kilka dni, nie ma znaczenia.
      W TVN jeden z prawnikow z obozu PO (POprawny POlitycznie interpretator)
      stwierdzil, iz czym predzej nalezy uchwalic nowelizacje przepisow, wydluzajac
      terminy i problem rozwiazany.....
      Jakos dziwnie kojarzy mi sie to z zachowaniem Glempa w sprawie Wielgusa.....
      • jewropejczyk Hiena zachowuje się jak Grey i mam nadzieje, że 24.01.07, 18:31
        skończy tak samo z Bożą pomocą Warszawa, któa pozbywła się Greya pozbędzie sę
        Hieny :-)

I ujadania salonowych jurystów nic tu nie dadzą :-)
    • pitekantropus Re: Prawnicy: Kaczyński i Dorn źle interpretują p 24.01.07, 18:23
      jestem zwolennikiem PiS od samego początku, ale postępowanie z mandatami
      samorządowców jest dla mnie niezrozumiałe. jeszcze najbardziej logicznie z PiS
      wypowiada się marszałek Jurek.
      wszyscy ci radni burmistrzowie prezydenci zostali wybrani w demokratycznych
      wyborach i trzeba to uznać a nie wymyślać teraz formułki żeby ich tego
      pozbawić. to nie są sposoby na wygrywanie. myślę, że premier i minister spraw
      wewnętrzych powinni sobie dać spokój z tym pozbawianiem mandatów radnych. tak
      nie można.
    • zhk I pier.olnie taki jeden z drugim głupotę i nic. 24.01.07, 18:23
      Kto rządzi tmy krajem? Debile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka