Dodaj do ulubionych

Szkocja: słowo "mama" obraża homoseksualistów

• eltalon Re: Szkocja: słowo "mama" obraża homoseksualistów 20.02.07, 21:34
      Homoseksualistów, którzy uważają za obraźliwe słowa "mama" i "tata" proponuję
      bez obrazy postawic pod mur i obrazic kulą w głowę. Ale to moje zdanie... Chyba
      jestem homofobem jednak....
    • g.skapski Re: Szkocja: słowo "mama" obraża homoseksualistów 21.02.07, 01:42
      Jeżeli Komisja Europejska wraz za Szkocją uzna to za obowiązujące na terenie
      całej Unii Europejskiej podam to ją do Trybubału Sprawiedliowści, jako łamiącej
      moje PRAWA JAKO OJCA I MOJEGO DZIECKA, KTÓRE MA PRAWAO MÓWIĆ DO MNIE TATO, A
      NIE JAKIŚ WYDUMANY STRAŹNIK. Mój dom mój zamek, mówi angielskie przysłowie i to
      samo stosuje się do wszystkiego. Jak w Polsce ktoś coś takiego będzie próbował
      robić to zajmę się polityką na znak protestu przeciw takiemu postępowaniu.
      Kiedyś nie rozumiałem, jak można było w Katowicach strzelać do kierownictwa
      jednego z towarzystw zajmujących się KRZEWIENIEM HOMOSEKSUALIZMU w Polsce. Dziś
      już się nie dziwię.

Grzegorz Skąpski - ojciec małaego dziecka
    • lukasz.palucki Artykuł RzePy to kłamstwo ! 21.02.07, 10:10
      Wszystko wskazuje na to, że "Rzeczpospolita" zmanipulowała sprawę zakazu
      używania "mamy" i "taty"!

Jak twierdzi autor bloga licorea.pl/bart/blog, "Rzeczpospolita" wzięła
      ponoć swojego strasznego newsa ze strony www.lifesite.net, która z kolei
      zaczerpnęła informacje z www.americansfortruth.com, stron prezentujących
      skrajnie prawicowe i fundamentalistyczne poglądy.

Wspomniana przez "Rzeczpospolitą" dyrektywa [
      www.lgbthealthscotland.org.uk/documents/Good_LGBT_Practice_NHS.pdf ]
      sugeruje na stronie siódmej używanie "partnerów" zamiast "męża" czy "żony", a w
      przypadku dzieci zamiast "tata" czy "mama" proponuje się słowo "rodzic", ale
      owe sugestie, jak zresztą i cała broszura, dotyczą komunikacji z RODZICAMI
      HOMOSEKSUALNYMI ORAZ ICH DZIEĆMI, a nie z wszystkimi rodzicami.

Oczywiście znowu pojawia się w tekście "znana brytyjska specjalistka od spraw
      rodziny" Lynette Burrows, tyle że znana jest chyba głównie Piotrowi
      Zychowiczowi - autorowi homofobicznych tekstów w "Rzeczpospolitej".

Oryginał "dyrektywy" , na którą powołuje się "Rzeczpospolita":

Partners and "next of kin"
      Using the terms "husband", "wife" and "marriage" assumes opposite sex
      relationships only and will automatically exclude all LGB people. Using the
      term "partner" and "they/them" to refer to the partner will avoid this problem.
      This is also inclusive of all heterosexual couples, regardless of their marital
      status. Many people hold a mistaken belief that "next of kin" must be a married
      partner or blood relation. In order to avoid this confusion it may be advisable
      to use "partner, close friend or close
      relative". This allows the patient to identify and choose who is important to
      them. For example, the Mental Health (Care and Treatment) (Scotland) Act 200310
      defines the most important nearest relative (after spouse or civil partner) as
      a cohabiting same-sex or opposite-sex partner.
      Parenting
      LGBT people can and do have children, sexual orientation or gender identity has
      nothing to do with good parenting or good child care. According to a Scottish
      wide survey11, one fifth of LGBT people have children. Some children will have
      been born or adopted into heterosexual relationships before a parent had 'come
      out' and some are born into samesex relationships
      or adopted by an LGB individual. Individual circumstances lead to varied family
      structures and parenting arrangements. It is important to be aware of this.
      When talking to children, consider using "parents", "carers" or "guardians"
      rather than "mother" or "father".
      (s. 7)

Cały druk dyrektywy/ulotki do pobrania:
      www.lgbthealthscotland.org.uk/documents/Good_LGBT_Practice_NHS.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka