3promile 17.12.05, 14:28 śnieg za oknem śnieg wali Promil szlugi pali Eric Clapton gra w backgroundzie czwarty wers bez sensu bałndzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatanu Re: Sobota 17.12.05, 15:34 3promile napisał: > śnieg za oknem śnieg wali A gdzie ten śnieg tak wali? U mnie tylko ciemno i cholernie zimno. :) Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Sobota 17.12.05, 15:40 W Gdańsku. Nienawidzę zim! Niemal tak, jak jesieni(jak to będzie w D.lmn. - "jesień"?) Chcę umrzeć ze starości w tropikach. Nawet muzykę mimowolnie nastawiam "bezpałerową", szlag by to... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Sobota 17.12.05, 15:52 3promile napisał: >Nienawidzę zim! Zima też nie jest moją ulubioną porą roku :( Pocieszam się (samą siebie i innych antyzimowców), że do przesilenia zimowego tylko pięć dni a później to już z górki... czyli do wiosny bliżej niż nam się wydaje :))) Dopełniacz liczby mnogiej: jesieni Podrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Sobota 17.12.05, 15:56 "Dopełniacz liczby mnogiej: jesieni" No nie, nie tak banalnie! Zakombinuj ;-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Sobota 17.12.05, 16:16 3promile napisał: > "Dopełniacz liczby mnogiej: jesieni" No nie, nie tak banalnie! Zakombinuj ;-) Niektóre prawdy są cholernie banalne, nawet te dotyczące polskiej deklinacji :) "Nie kombinuję bo nie mam kombinerek", albo "nie kombinuję, bo nie mieszkam w kombinacie" - takie odzywki zapamiętałam z dzieciństwa w cieniu huty im. Lenina (kombinatem zwanej :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Sobota 17.12.05, 20:42 O, tak lepiej. Przy okazji nie zapomnę, że Jesieninów też nie za bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu poprawka 17.12.05, 23:05 Hej hop! U nas tez juz pada snieg! Moze przywialo go z drugiej strony Baltyku? I cieplej sie zrobilo, tylko -4... I noc w pracy zapowiada sie niesamowicie spokojnie (odpukawszy!)... Jak by na to nie spojrzec - wali optymizmem (chociaz sniegiem tez). :) Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: poprawka 17.12.05, 23:14 "Hej hop"... "tylko -4"... Niezgłębione są pokłady człeczego optymizmu, beatanu, niezgłębione! Mnie trochę martwi to, że u nas jutro będzie w granicach zera, a ja biedny w tę chlapę czterysta kilometrów będę musiał wykręcić. W ten oto sposób oklepany skrót-symbol "polskie drogi" nabiera dla mnie po dwakroć egzystencjalnego znaczenia. Spokojnej pracy życzę Promil w liczbie trzech Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu o polskich drogach 17.12.05, 23:23 3promile napisał: > Mnie trochę martwi to, że u nas jutro będzie w granicach zera, a ja biedny w tę > chlapę czterysta kilometrów będę musiał wykręcić. W ten oto sposób oklepany > skrót-symbol "polskie drogi" nabiera dla mnie po dwakroć egzystencjalnego > znaczenia. To ja jutro bede trzymala kciuki za bezkolizyjna podróz w trudnych warunkach pogodowych! P.S. Gdy rano bylo -8 i dulo jak w... niewiemgdzie, to wieczorne minus cztery napawa optymizmem, naprawde! Ide popracowac, zycze dobrej nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: o polskich drogach 18.12.05, 22:57 Bezkolizyjnie, chociaż z tych czterystu zrobiło się niemal sześćset. Beznadzieja - jeśli nie nieprzyzwoicie jaskrawe słońce prosto w zmatowaną błotem ulotnym przednią szybę, to śnieżyca z kategorii "znienackiego"; jeśli nie śnieżyca, to sznurki-różańce niedzielnych "od/do/teściowinego/obiadu", jeśli nie sznurki, to nagle płyn do spryskiwacza "wyszedł". O matulu! Wódkę piję z lubością teraz - zasłużyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: o polskich drogach 19.12.05, 10:04 3promile napisał: > Bezkolizyjnie, :))) >Wódkę piję z lubością teraz - zasłużyłem... Mam nadzieję, że kac Cię dzisiaj nie męczy ;) A u nas dzisiaj -11 i nawet mój optymizm nie wystarcza... No, chyba gdy sobie pomyślę, że mogłoby być -25 :) Tak czy tak muszę dzisiaj wyjść z domu i na razie przygotowuję się mentalnie i spodnie ocieplane z czeluści czelustnych wydobywam. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Sobota 17.12.05, 16:22 u mnie troche snieznie, torche mokro a wlasciwie juz chyba lodowo i slisko pobudka wczesna jak na sobote bo jeszcze pare prezentow ostalo sie do kupienia tak wiec wczesna kawa w centrum handlowym i szybki rajd w konkretne miejsca. a potem ucieczka z godnoscia:)) oraz pyszna kawa w domu z mala satysfakcja ze udalo sie przed ludzka nawalnica. a teraz mile nierobstwo w tv curling na gazie buraczki (mniam) a w lodowce ciemne piwo 3promile milo cie znow czytac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Sobota 17.12.05, 16:25 Wczoraj padał śnieg wielkimi płatami, ale nie było mrozy i roztapiał się na ziemi. Dzis juz widać cieniutką białą pierzynkę. Jest zimno, ale już nie wieje jak wczoraj. Zachmurzenie duże z małymi przejaśnieniami ;))) ROTFL :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Sobota 17.12.05, 16:43 Ja mam coś z oczami jednak. Czytam post marquis: "Wczoraj padał śnieg wielkimi pytaniami,(...)" i myślę sobie: pięknie napisane, pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Sobota 17.12.05, 16:45 czasem dobrze miec cos z oczami:)) wtedy trafiaja sie nam nieoczekiwane piekne gratisy od zycia.... Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Sobota 17.12.05, 16:56 Piękne, jasne że piękne. W ogólnym zalewie gratisów niepięknych tym bardziej zauważalne. Witam, blue.berry Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka Re: Sobota 17.12.05, 19:19 nie lubie takiej pogody, tymbardziej gdy moi bliscy wypuszczaja sie w daleka podroz... chodze po domu i sie martwie, oby tylko szczesliwie wrocili, kilka lat temu o tej porze roku rodzice mieli wypadek... chyba nigdy nie pozbede sie tego uczucia, przesladuje mnie gdy ktores z nich siada za kolkiem... brrrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Sobota 17.12.05, 23:28 zapalniczka napisała: > nie lubie takiej pogody, tymbardziej gdy moi bliscy wypuszczaja sie w daleka po > droz... Rozumiem Twój niepokój... Chociaz nie widze innego wyjscia jak to, zeby nauczyc sie z tym niepokojem zyc. Zadzwon, zapytaj, jak dojechali :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka Re: Sobota 17.12.05, 23:42 szczesliwie :) podobno kazdy kierowca przynajmniej raz w zyciu ma stluczke lub wypadek... nie mam odwagi zrobic prawo jazdy, chyba sie nie przelamie... Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Sobota 18.12.05, 00:19 To witam w klubie Nie-Odczuwających-Potrzeby-Posiadania-Prawa-Jazdy :))) Ojciec Założyciel też nie posiada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka Re: Sobota 18.12.05, 00:21 nie tyle balabym sie o siebie, ale o ludzi na chodnikach ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Sobota 17.12.05, 20:09 A ja uwielbiam taka pogode! Niech jeszcze troche popada, to pojde z ekpia na sanki. :) Infantylnieje totalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Niedziela 18.12.05, 12:07 I śnieg pada, ale w górę, tak jakby wydobywał się z ziemi i mknął w kierunku nieba :) Tak to przynajmniej wygląda z perpsektywy mojego balkonu. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Niedziela 18.12.05, 12:44 z mojego okna wszystko wylada tak paskudnie ze postanowilam nie wstawac z lozka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Niedziela 18.12.05, 12:56 Z mojego też. Postanowiłam iść do kina, żeby nie widzieć tego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Niedziela 18.12.05, 22:03 A ja siedze w pracy. I mam odpowiedni wierszyk: Science! true daughter of Old Time thou art! Who alterest all things with thy peering eyes. Why preyest thou thus upon the poet's heart, Vulture, whose wings are dull realities? How should he love thee? or how deem thee wise? Who wouldst not leave him in his wandering To seek for treasure in the jewelled skies, Albeit he soared with an undaunted wing? Hast thou not dragged Diana from her car? And driven the Hamadryad from the wood To seek a shelter in some happier star? Hast thou not torn the Naiad from her flood, The Elfin from the green grass, and from me The summer dream beneath the tamarind tree? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Piękny! 19.12.05, 17:39 Edgar Allan Poe, ostatnio odkopany i czytany intensywnie ze wzgledu na to, ze urodzil sie tuz obok mojego nowego domu w Bostonie! Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Piękny! 19.12.05, 17:50 O rany, fajnie, mieszkasz w takiej starej okolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Piękny! 19.12.05, 18:51 Tak - pierwszy raz mieszkam w starym budownictwie, tzw. brownstone, ze schodkami do gory do klatki schodowej, w wysokim mieszkaniu, z wielkimi oknami i jednym w wykuszu (bay window). Przepraszam, ze sie tak tym ekscytuje, ale zwlaszcza po mieszkaniu tutaj w tekturowej budce (co prawda z ogrodkiem, ale byla to jedyna dobra strona) jest to wielka zmiana na dobre. I wreszcie rosliny doniczkowe beda rosly ladnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Piękny! 19.12.05, 20:49 Nie przepraszaj! Doskonale Cie rozumiem - to mieszkanie marzenie (wielkie okna, wysokie sufity, klatka schodowa - tylko nie rozumiem, o co chodzi z tymi schodkami "do góry i do klatki schodowej"?). Chyba sie już przyzwyczaiłam do naszej "szuflady", ale to w wyskoich mieszkaniach rozluźniam się... Może też kiedyś w takim zamieszkam? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Piękny! 19.12.05, 20:58 Chodzi mi o to, ze w USA stare kamienice nie maja, tak jak u nas bramy i wejscia przez nia, ale wchodzi sie od frontu po takich wlasnie schodkach (stoops), znalazlam zdjecie takiej ulicy bardzo podobnej do naszej, mam nadzieje, ze te schodki na nim widac: img453.imageshack.us/my.php?image=973895backbayboston8tq.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Ach, rozumiem 19.12.05, 21:34 i tak naprawdę te schodki to znajomy widok z licznych filmów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Ach, rozumiem 19.12.05, 21:54 No, sama sie nigdy nad nimi nie zastanawialam, ale mieszkajaca tu od dziesieciu lat znajoma zwrocila mi na to uwage. Ciekawe, ze rozwiazania budowlane tak sie roznily juz w XIX wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
staua PS 19.12.05, 17:41 A poza tym - zaczelam wreszcie "Przewodnika stada". Bardzo mi sie podobaja opisy na poczatku kazdego rozdzialu. A jak przetlumaczono na polski "fads"? Bo trendy tez sie tam pojawiaja jako "trends", wiec nie wiem, jakiego slowa uzyto... Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: PS 19.12.05, 17:49 staua napisała: > A poza tym - zaczelam wreszcie "Przewodnika stada". Bardzo mi sie podobaja opis > y na poczatku > kazdego rozdzialu. A jak przetlumaczono na polski "fads"? Bo trendy tez sie tam > pojawiaja jako > "trends", wiec nie wiem, jakiego slowa uzyto... Być może jako "mody" po prostu? Nie pamiętam, musiałabym sprawdzic (np. jutro w bibliotece). Chyba, że ktoś z Twaczy ma tę ksiązkę po polsku pod ręką. Te opisy na początkach rozdziałów w powieściach to prawie znak firmowy CW! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: PS 19.12.05, 18:52 O, w innych jej ksiazkach tez takie sa? To moaj pierwsza, ale juz widze, ze z przyjemnoscia siegne po nastepne! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: PS 19.12.05, 20:56 tłumacze poszli w róznorodnośc - raz 'manie komercyjne' - to mi sie podoba, choc jest trochę naciagane, raz 'szał' - i to chyba by było najbliżej, i raz 'mody' Chcesz -ebooka?:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: PS 19.12.05, 21:00 Aha... ciekawe. To bylo az tyle wersji? Nie, dzieki za ebooka, bo juz czytam oryginal, wiec pewnie tlumaczenia nie bedzie mi sie chcialo :-) Odpowiedz Link Zgłoś