enfer Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 22.02.07, 16:24 To jest terroryzm. Masz pan w dupie ludzi panie wajrak. Odpowiedz Link Zgłoś
martica i wyszlo szydlo z worka... 22.02.07, 16:24 ...jak zwykle chodzi o prywatne interesy ekologow przybrane w piekne slowa o ocgronie przyrody i milosci blizniego :))). Tak jest przy kazdej mozliwej obwodnicy - protesty zwieksza ceny za dzialki, a przeciez o to chodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
galba Czy dobrze rozumiem, że Wajrak chce kasy? 22.02.07, 16:27 Protest podnosi siłę przetargową właścicieli działek a więc i cenę gruntu należącego do Wajraka. I chyba o to w tym chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 Galba aleś ty bezmózg 22.02.07, 16:39 idź buty preziowi wyczyść i umyć kibelek a później połóz sie niech swe stare buciory wytrze o twoja tępą buźkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold PiS zjada mózg...to przykład 22.02.07, 16:43 galba napisał: > Protest podnosi siłę przetargową właścicieli działek a więc i cenę gruntu > należącego do Wajraka. I chyba o to w tym chodzi... > Odpowiedz Link Zgłoś
tukot ...a wyciągli wraka z magazynu bo ławka 22.02.07, 18:00 w pissie króciutka i każde dwie (lewe) ręce się liczą. no i tak sobie popisskuje, galbin, po cichutku, kompromitując swoich mocodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Czy dobrze rozumiem, że Wajrak chce kasy? 22.02.07, 17:49 galba napisał: > Protest podnosi siłę przetargową właścicieli działek a więc i cenę gruntu > należącego do Wajraka. I chyba o to w tym chodzi... No to się Wajrak obłowi, że hohoho :))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Czy dobrze rozumiem, że Wajrak chce kasy? 22.02.07, 19:23 Nic nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
uva Re: i wyszlo szydlo z worka... 22.02.07, 16:27 martica napisała: > ...jak zwykle chodzi o prywatne interesy ekologow przybrane w piekne slowa o > ocgronie przyrody i milosci blizniego :))). > Tak jest przy kazdej mozliwej obwodnicy - protesty zwieksza ceny za dzialki, a > przeciez o to chodzi :P nic dodać, nic ująć:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: i wyszlo szydlo z worka... 22.02.07, 16:30 Czytaj ze zrozumieniem. Tak coś mi się wydaje,że gdyby zamierzali panie i panowie ekologi te działki sprzedać (i na tym grubo zarobić), to by się nie chwalili. Myślenie nie boli. Chylę czoła przed sprytem Wajraka. Odpowiedz Link Zgłoś
misznaiq Re: i wyszlo szydlo z worka... 22.02.07, 16:49 Ciebie nie boli. Są tacy co ich boli - bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: i wyszlo szydlo z worka... 22.02.07, 17:48 martica napisała: > ...jak zwykle chodzi o prywatne interesy ekologow przybrane w piekne slowa o > ocgronie przyrody i milosci blizniego :))). > Tak jest przy kazdej mozliwej obwodnicy - protesty zwieksza ceny za dzialki, a > przeciez o to chodzi :P Pytanie właściwe zadał niejaki a.adas - Jakim cudem działki, na których od lat 15 planowano przeprowadzić drogę, dwa miesiące temu były nadal w sprzedaży? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
viking-03 Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 22.02.07, 16:26 he he ....dobre.... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Oświadczenie Ekologów 22.02.07, 16:28 KOMUNIKAT PRASOWY JESZCZE JEDNA DESKA RATUNKU DLA ROSPUDY Organizacje pozarządowe i miłośnicy przyrody w obliczu łamania prawa nabyły SYMBOLICZNE metry kwadratowe działki, na której GDDKiA chce poprowadzić drogę ekspresową przez cenne torfowiska Rospudy. Działanie te pozwoliło na włączenie się do postępowania w sprawie pozwolenia na budowę, od którego dzisiaj wszyscy nowi właściciele złożyli odwołanie. W odwołaniu żądamy wstrzymania natychmiastowej wykonalności decyzji do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez sąd. Jeżeli władze odstąpią od realizacji obwodnicy w szkodliwym dla przyrody kształcie zobowiązujemy się przekazać grunt na cele społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_anka5 trzeba znać prawo 22.02.07, 16:33 Nowe zasady budowy dróg weszły w życie z początkiem roku. Mają obowiązywać aż do 2015 r. Pierwszą drogową tzw. specustawę Sejm uchwalił w 2003 r. Miała służyć przyspieszeniu budowy sieci dróg krajowych i autostrad. Jej przepisy radykalnie upraszczały procedury związane z wykupem gruntów pod nowe trasy, uzyskiwaniem zezwoleń na budowę i eksploatację. Ustawa pozwalała też ominąć niektóre przepisy o ochronie środowiska i zagospodarowaniu przestrzennym, ale boomu w drogownictwie nie przyniosła. Tymczasem wraz z napływem unijnych dotacji na infrastrukturę pojawił się pomysł nowelizacji ustawy. Projekt posłów PiS budził jednak wątpliwości. Pierwszą wersję ustawy Biuro Analiz Sejmowych uznało za niezgodną z konstytucją, drugą, poprawioną, Sejm przyjął w październiku. Zakłada ona, że z przyspieszonego trybu budowy dróg mogą od tego roku korzystać nie tylko zarządcy dróg krajowych, ale też wojewódzkich i gminnych. Oznacza to, że przepisy można stosować przy budowie nawet zwykłej ulicy w mieście czy na wsi. Może z niej więc skorzystać prezydent miasta, burmistrz czy wójt. Dodatkowo do ręki dostanie mocne narzędzie - wywłaszczenie. Zgodnie z ustawą nieruchomości przeznaczone pod drogi publiczne stają się od razu po wydaniu przez wojewodę lub starostę tzw. decyzji lokalizacyjnej, własnością skarbu państwa (w przypadku dróg krajowych) lub samorządu (drogi wojewódzkie, powiatowe lub gminne). W stosunku do zapisów starej ustawy pomija się więc cały proces wykupienia nieruchomości po wynegocjowanej cenie. Co więcej, po decyzji lokalizacyjnej wojewoda może wydać pozwolenie na tzw. niezwłoczne zajęcie nieruchomości. A to oznacza teoretycznie, że ludzie mogą być pozbawieni ziemi z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_anka5 Re: trzeba znać prawo 22.02.07, 16:37 Wywłaszczeni właściciele dostaną odszkodowanie wyliczone na podstawie przepisów o gospodarce nieruchomościami, ale nie od razu. - Według naszych szacunków wynika, że na odszkodowanie trzeba będzie poczekać minimum dziesięć miesięcy - mówi Zbigniew Ławniczak z firmy Geoplan zajmującej się doradztwem inwestycyjnym. - Poza tym będzie ono liczone według wartości w dniu wydania decyzji lokalizacyjnej, a to przy galopujących cenach nieruchomości oznacza, że obywatel może być pokrzywdzony - dodaje. - Ta ustawa ogranicza prawa własności i łamie prawa obywatelskie. Przypomina peerelowskie dekrety - przekonuje Rafał Górski, dyrektor Instytutu Spraw Obywatelskich w Łodzi. Wraz z 30 innymi organizacjami Instytut z własną opinią prawną apelował do parlamentarzystów o odrzucenie nowelizacji specustawy. Bezskutecznie. - O ile w przypadku dróg krajowych i autostrad jeszcze można zrozumieć intencje stworzenia ustawy, o tyle rozszerzenie wynikających z niej uprawnień na drogi powiatowe czy gminne jest przesadą. Specustawa w rękach nieodpowiedzialnych samorządowców może przynieść wiele szkody - mówi poseł PO Tadeusz Jarmuziewicz, zastępca przewodniczącego sejmowej komisji infrastruktury. Platforma jako jedyny klub głosowała przeciw ustawie (przeciwko był jeszcze jeden poseł PiS) i teraz rozważa zaskarżenie jej do Trybunału Konstytucyjnego. Natomiast samorządy, które często latami nabywają grunty pod budowę nowych dróg, są zadowolone. Uproszczona procedura jest im na rękę. - Już dawno o to apelowaliśmy, bo to przyspieszy inwestycje drogowe - mówi Ryszard Grobelny, prezes Związku Miast Polskich, prezydent Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Prawo do kradzieży. :( 22.02.07, 16:43 Zgodnie z ustawą nieruchomośc > i > przeznaczone pod drogi publiczne stają się od razu po wydaniu przez wojewodę lu > b > starostę tzw. decyzji lokalizacyjnej, własnością skarbu państwa (w przypadku > dróg krajowych) lub samorządu (drogi wojewódzkie, powiatowe lub gminne). W > stosunku do zapisów starej ustawy pomija się więc cały proces wykupienia > nieruchomości po wynegocjowanej cenie. Co więcej, po decyzji lokalizacyjnej > wojewoda może wydać pozwolenie na tzw. niezwłoczne zajęcie nieruchomości. A to > oznacza teoretycznie, że ludzie mogą być pozbawieni ziemi z dnia na dzień. To jest prawo obowiązujące? Nikt tego nie zaskarżył do TK? Przecież to genialne w swej prostocie narzędzie do okradania ludzi z ich własności!!! Podoba się jakiemuś, odpowiednio wysokiemu, urzędnikowi działka? No to wyznacza się przez nią drogę - siłą wywłaszcza i wyrzuca byłego już właściciela. Potem wystarczy zmienić zdanie i ... Czy są jakieś przepisy, że działka wraca wraz z odszkodowaniem do byłego właściciela? Nie? To wystarczy zorganizować cichy przetarg na niepotrzebną już działkę i trafi ona w ręce odpowiedniej osoby. Proste? Zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
equino Re: Prawo do kradzieży. :( 22.02.07, 18:05 Jakie prawo do kradzieży?? Dobrze że coś takiego jest!!! To niech tiry nie jada do granicy przez Augustów!!! Ja mieszkałem w małym mieście gdzie w zależności od pory roku na dobę przejeżdżało od 50 - 80 tys. samochodów w tym ponad 50% tirów. Zrobili obwodnicę i jest spokój. Zlikwidujcie tranzyt przez Augustów to nie będzie konieczności budowy obwodnicy. eq. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Prawo do kradzieży. : 22.02.07, 19:24 equino napisał: > ...Ja mieszkałem w małym mieście gdzie w zależności od > pory roku na dobę przejeżdżało od 50 - 80 tys. samochodów w tym ponad > 50% tirów. Zrobili obwodnicę i jest spokój. No, stary, gratuluję wyobraźni. Takiego ruchu to chyba i w Pekinie nie ma. Gdybyś się zastanowił, to byś głupot nie pisał. Po prostym policzeniu okazuje sie, że "w zależności od pory roku" non stop przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku przez twoje miasteczko przejeżdzało 35-56 samochodów na minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
forester72 Re: Prawo do kradzieży. : 22.02.07, 19:28 jolunia01 napisała: > tygodniu, 365 dni w roku przez twoje miasteczko przejeżdzało 35-56 samochodów > na minutę. Zamiast przeliczać pojedź do Augustowa i policz to się przekonasz jaka jest skala problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Prawo do kradzieży. : 22.02.07, 19:44 > Zamiast przeliczać pojedź do Augustowa i policz to się przekonasz jaka jest > skala problemu. W moim mieście jest coś podobnego z TIRami (łącznie z protestami) .... ale.... 1. Piszecie nie na temat: - to prawo jest złodziejskie bo umożliwia przejęcie cudzego majątku za grosze w dodatku bez gwarancji że faktycznie będzie przeznaczone na daną inwestycję. 2. Nikt nie chce "utrzymania ruchu" TIRów przez miasto. To wyłącznie manipulacja zwolenników obecnego planu budowy drogi. Proponuje się tylko co prawda dłuższą, ale szybszą i tańszą w wykonaniu jego alternatywę. 3. Władze Augustowa "płaczą" jak zabójczy jest ten ruch ale NIC nie uczyniły do tej pory by go ograniczyć/ucywilizować. 4. Faktycznie powinno się poprawić jakość dróg w Polsce ... ale ... niektóre propozycje poprawy są idiotyczne. Np wycinanie drzew przydrożnych. Na prawdę nie trzeba jeździć tymi drogami aż tak szybko. Powinno się też jakoś "promować" komunikację zbiorową. Będzie mniej korków. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_anka5 Re: z rachunkami u ciebie nie tęgo 22.02.07, 19:40 80 000:365=219 219:24h=9,125 9:60min= a to sobie Jolu oblicz WSTYD Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: z rachunkami u ciebie nie tęgo 22.02.07, 19:57 > 80 000:365=219 ??? dlaczego?? > Ja mieszkałem w małym mieście gdzie w zależności od > pory roku na dobę przejeżdżało od 50 - 80 tys. samochodów w tym ponad 50% > tirów. > Zrobili obwodnicę i jest spokój. Mowa jest o 80 tyś NA DOBĘ czyli 80 000:24= 3333,3(3) na godzinę 3 333,3(3):60 = 55,5(5) na minutę 55,5(5):60 = 0,925925926 na sekundę teraz można wziąść średnią długość TIRa będzie ich około 0,5 na sekunde i możemy wyliczyć ich prędkość w mieście... to wyjdzie ok 7,5 m/s czyli 27 km/h :) wychodzi na to że jest to możliwe o ile by jechały non stop ciurkiem jeden za drugim przez całą dobę z dopuszczlną prędkością około 50 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: z rachunkami u ciebie nie tęgo 22.02.07, 19:58 aaaaa, zapomniałem :) mogą wszakże jeździć w 2 strony.... robi się to 2 razy bardziej realne, a jak będzie 4 pasmówka... :P Odpowiedz Link Zgłoś
forester72 Re: z rachunkami u ciebie nie tęgo 22.02.07, 19:59 i tak właśnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: z rachunkami u ciebie nie tęgo 22.02.07, 20:48 > i tak właśnie jest :) Mimo głebokiego współczucia dla mieszkańców Augustowa, nie zmienia to jednak faktu, że: - obwodnica powinna iść inną drogą, - władze miejskie nic nie robią i nie robiły by ucywilizować ruch, - nie jeden Augustów ma takie problemy - prawo o wywłaszczeniach jest niesprawiedliwe względem obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwax Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 16:36 Genialne :))))) Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
poenari Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 16:36 Brawo ! Mam nadzieję, że trasa obwodnicy zostanie zmieniona, a Judaszowi, który śmie się mienić Ministrem Ochrony Środowiska dobiorą się do golony ! Niech PiS teraz pokaże, jakie ma sprawne kadry i jak sprawnie potrafi rozwiązywać problemy. Usta pełne frazesów przed wyborami i żenująca nieudolność po wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
rospudnik1 Ważny komunikat!!! 22.02.07, 18:10 Do wszystkich zaintersowanych powstało nowe forum www.rospuda.org.pl/forum/ PISZCIE TAM KONIECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Teraz wychodzi numer..... 22.02.07, 16:38 Obdaruja?Po drugie kto im sprzedal tereny objete ochrona?Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
pis_anka5 jesteś cienias 22.02.07, 16:45 sprzedać można ale nie można dokonywać żadnych ingerencji w środowisko bez zgody odpowiednich urzędów Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Cienias to ty jestes.... 22.02.07, 17:01 Zieloni pracuja perspektywicznie-jak mafia.To ma tyle z obrony srodowiska co ja ze slonia Odpowiedz Link Zgłoś
tukot to prawda, ze słoniem nie masz wiele wspólnego 22.02.07, 18:06 raczej porównałbym cię do upierdliwej mrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
filc1957 Re: ...Teraz wychodzi numer..... 22.02.07, 16:51 Może ten sam, co na te tereny wpuszcza buldożery? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
berenika80 a ja sie tego boje 22.02.07, 17:19 Boje sie, bo to trąci mi stosowaniem metod podobnych do naszych rzadzacych. Czyli podstep, lekki szantaz. Trzymanie w tajemnicy wykupu tych dzialek jest dla mnie niezrozumiałe. Tak jakby ekolodzy probowali rozegrac spektakl w scisle okreslonych przez siebie aktach, dawkujac napiecie niczym Hitchcock. Po co? Żeby bylo jasne - sama ekologiem jestem, łamanie prawa mnie mierzi, ale balansowanie na krawędzi mierzi mnie podobnie. Jesli zalatwiac te sprawe, to bez takich posunięć. Chociaz podziwiac pomysl i tak nalezy, bo skuteczny sie byc zdaje. Tylko jakis taki niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Re: a ja sie tego boje 22.02.07, 17:24 Dlaczego niesmak? Państwo dla uskutecznienia swojej "woli" (lub tylko woli urzędasów) posiada cały aparat z przymusem włącznie. Jedynym sposobem w jaki obywatele mogą przeciwstawić zapędom "państwa" jest takie właśnie działanie. Legalne i mam nadzieję skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus legalne? legalne! Widok uratowanej Rospudy 22.02.07, 18:05 osłodzi ci niesmak ;-))) > Tylko jakis taki niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
codex1 Re: ...Teraz wychodzi numer..... 22.02.07, 17:27 Żaden to jakiś "numer", jak pochopnie sugerujesz "Presentation1". Trzeba się trochę znać na przepisach i ustawach, żeby wiedzieć, że ostatnio tak spreparowano przepisy (np. ustawę "Prawo Budowlane"), aby utrudnić zwykłym obywatelom prawne możliwości sprzeciwu i protestów przeciwko kontrowersyjnym inwestycjom. Mógłbym służyć tutaj wielorakimi przykładami takich manipulacji prawnych - ale zajęło by to bardzo dużo miejsca w tym wątku. Powiem tylko, że "zabieg" ekologów i organizacji ekologicznych - z uprzedzającym rozmaite draństwa prawno-inwestycyjne, jakie niechybnie mogą "zgodnie z prawem" nastąpić - jest bardzo dobry i rozsądny. Wystarczy bowiem być właścicielem tylko jakiegoś małego płachetka terenu na trasie lub w sąsiedztwie danej PLANOWANEJ lub REALIZOWANEJ INWESTYCJI, aby być informowanym o wszczętym postępowaniu administracyjnym, mieć wgląd w dokumentację i występować jako strona owego postępowania albo na prawach strony. Dlatego gratuluję obrońcom przyrody w Dolinie Rospudy rozsądku i pomysłowości. Od takich konkretnych działań zależy skuteczność. Nie wystarczy tylko krzyczeć, protestować i mieć rację. BRAWO DZIEWCZĘTA I CHŁOPCY!!! Trzymam za Was kciuki! Pragnę jeszcze dodać, że jako od dzieciństwa obeznany z lasem i bezpośrednim z nim stałym kontaktem (KOCHAM LASY!), już dawno zauważyłem pewną bardzo złą rzecz szczególną. Otóż wystarczy, że przez teren masywu leśnego przeprowadzi się drogę (trasę samochodową), aby można zaobserwować stopniowo następujące degradujące zmiany tego lasu. Przestaje być ostoją przyrody, zmienia się jego szata roślinna, zwierzęta się przenoszą dalej szukając innych terenów i schronień, nawet grzyby dotychczas występujące tam obficie i zbierane gdzieś się wynoszą... Dlatego już wyobrażam sobie jak wygladałyby tereny Doliny Rospudy pod tą estakadą, ze śmieciami wyrzucanymi z przejeżdżających aut i plastykowymi butelkami spływającymi Rospudą i zalegającymi w jej zakolach. Może Komisja Europejska zapobiegnie tej ministerialnej głupocie "speców" od ... ochrony środowiska. To jest dopiero " N U M E R " ! Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Tak na marginesie, kiedy slysze o PAN przypomina.. 22.02.07, 16:39 mi sie program Benny Hilla. Nie wiem co jest bardziej kosztowne, budowanie autrostrady gdzie indziej czy utrzymywanie tego towarzystwa gerontologicznego ,,nauki" polskiej? W koncu za tego calego smiesznego PAN-a ze starczym uwiadem tez placi sie z kieszeni podatnika! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus jaka jest Twoja wiedza w omawianym zakresie? 22.02.07, 18:03 Mam na mysli zarówno ochronę przyrody, funkcjonowanie PAN, jak i samo uprawianie nauki (gdziekolwiek, nie tylko w PAN) Odpowiedz Link Zgłoś
bartek2712 Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 22.02.07, 16:40 Czy bierze w tym udzial Bartosz Bezon z Gazety??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
chiton Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 16:41 Panie Wajrak i spółka KOCHAM WAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Genialne 22.02.07, 16:43 Wreszcie jakieś działania z głową. Widać ktos z Wyborczej doradza Wajrakowi Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
dokto A tyle było jazgotu... 22.02.07, 16:43 ... o to że podobno p. Szyszko chce odsunąć obwodnicę od swojej ziemi. Zaraz, zaraz jak to pisał Sienkiewicz "Kali ukraść krowę...." Odpowiedz Link Zgłoś
boncza Re: A tyle było jazgotu... 22.02.07, 16:48 Mylisz skutek z przyczyną . Jajkby kupowali ziemię dla zysku to nie kupili by symbolicznego 1 ha tylko ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A tyle było jazgotu... 22.02.07, 16:57 No i nie starali by się o zmianę przebiegu trasy - tylko by na tym stracili. Co innego jakby, ktoś udowodnił, że "protestujący" wykupili tereny na alternetywnym śladzie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: A tyle było jazgotu... 22.02.07, 16:57 Widzisz, w innych wątkach ludzie zastanawiali się kto ma ziemie na trasie drogi alternatywnej. Teraz wiemy kto ma ziemię na rozpatrywanej trasie. Ja myślałem, że tu chodzi o przyrodę, "jedyne takie miejsce na zachód od Uralu" jak mówił Wajrak. A tu co? Prywata. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Jeśli temat jest dla Ciebie... 22.02.07, 17:26 Starałem sie powstrzymywać ale spotkał mnie zawód ze strony obrońców Rospudy którzy okazali się obrońcami własnych działek. Odpowiedz Link Zgłoś
jlengiew Co za idiota... 22.02.07, 18:02 A właściwie nie idiota tylko perfidny kłamca. Próbujesz kłamliwie przedstawić intencje Wajraka i spółki. Wszyscy wy, co swoją prywatę nad interesy Polski stawiacie, powinniście być sądzeni jak zdrajcy. Zarówno politycy, urzędnicy jak i drobni cinkciarze i kombinatorzy. Bo to jest źle nazywane. To nie jest hipokryzja, bo to by sugerowało działanie nieświadome. To jest świadome działanie i jako takie powinno być szczególnie piętnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot żaden kłamca - kolejny, żywy dowód na to że 22.02.07, 18:09 znaczna część społeczeństwa nie rozumie prostych tekstów. tzw. wtórny analfabetyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus przeciez oni te dzialki kupili specjalnie 22.02.07, 18:04 a nawet jeśli dla prywaty (co nie jest tu prawdą) to przynosi to korzyść przyrodzie - blokuje zły, niekorzystny przyrodniczo i ekonomicznie wariant inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow.warrior Gdyby głupota mogła latać byłbyś orłem. 22.02.07, 19:10 Chyba myślenie nie jest twoją mocną stroną..Wajrak broni swej ogroooomnej działki 140m2 - pewnie dom chce tam postawić albo dorobić się fortuny... Koń by się uśmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 16:44 Żadni ekolodzy! Chodzi tylko i wyłącznie o utrudnianie stosunków Polsko-Litewskich. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Brawo Wajrak 22.02.07, 16:44 Schemat ma jednak slaba strone. Polska od roku nie jest juz Panstwem Prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Agora stroną w sporze?? 22.02.07, 16:51 A w ogóle to rozumiem, że pan Wajrak(?) już nie jest dziennikarzem GW - chyba, że GW z Agorą za plecami postanowiła zostać stroną w tym sporze? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Za zmuszanie rządu do przestrzegania prawa.... 22.02.07, 16:58 A PiSowcy nie lubia go przestrzegać oj nie lubią.... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Agora stroną w sporze?? 22.02.07, 18:38 A to prywatna firma ma miec obowiazek wyrzucania pracownikow za ich prywatne dzialania? Zdaje sie, ze Szanowny Pan Wajrak nie jest tam sluzbowo? Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Polski burdel...czyli nic nowego 22.02.07, 16:56 co za kraj...od 16 lat nic nie mozna w tym kraju zrobic, bo kazda jedna inwestycja bez wzgeldu na to, czy duza czy mala jest zaraz oprotestowana...jak nie ekolodzy, to emeryci, albo babcie z rozancami....zawsze znajda sie pieniacze, ktorym cos sie nie podoba...a ludzie jak gineli na drogach, tak beda ginac przez nastepne 100 lat, bo pewnie tyle czasu zabieze polaczkom dojscie do jakiegos porozumienia - za to ptaszki beda mogly spokojnie patrzec na to wszystko z gory Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Arogancja władzy czyli nic nowego. 22.02.07, 17:08 :) O ile władza zamiast "rozmawiać" stosuje politykę siły - to wyglada tak jak do tej pory. polacy zaś odruchowo będą się przeciwstawiać każdej władzy która im coś "karze". Tak z mojego osobistego doświadczenia - miano zbudować z drogi o wyższej kategorii zjazdy na drogę o niższej. Taka połowa "koniczynki". Miejsce było, plany powstały - wszystko ok. Tyle że na planach ładnie wyrysowano bariery dźwiękochłonne (z doświadczenia wiem że dobrze wykonane naprawdę gwarantują spokój), a już po wybudowaniu drogi nagle "okazały się zbędne" bo hałas nie taki duży". Dopiero po dłuższym procesie powstały przy jednej "ćwiartce" osłaniając najbliżej stojący dom. Jak myslisz czy ktos inny teraz się zgodzi na budowę drogi koło swojego domu: "wybudujemy bariery i praktycznie nie będzie nic słychać więc Pan/Pani niewiele ucierpi?". Osobiście sądze że nie. Danego słowa nalezy dotrzymywać. Jak ludzie zobaczą że władza ich powarznie traktuje - odpłacą się tym samym. Plany zagospodarowania terenu powinny powstawać w procesie długich negocjacji. Wszyscy zainteresowani powinni o nich wiedzieć. No i raz stworzonego należy się trzymać dokładnie, o ile nie wystąpią naprawdę nie przywidywalne zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxxx Re: Polski burdel...czyli nic nowego 22.02.07, 17:08 Taak, czyli najlepiej by było zalać wszystko betonem i asfaltem żeby ptaszków nie było i nic nie było ... Przecież to nie ekolodzy są winni, a osoby, które wpadły na wspaniały pomysł żeby tamtędy poprowadzić obwodnicę i cały czas na upartego brnęły w ten projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Polski burdel...czyli nic nowego 22.02.07, 18:03 problem w tym, ze gdyby droga byla prowadzona w innym miejscu - to tam tez bylyby protesty:-)...bo w tym kraju nikomu nie chodzi o to, zeby dojsc do porozumienia i wspolnie isc do przodu - tylko o to, zeby wszystkim innym wcisnac na sile do gardla wlasne racje...a prawda jak zwykle lezy po srodku, tylko w polsce tego srodka brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynag Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 16:57 dzieki bogu sa jeszcze rozsadni i wrazliwi ludzie na tej ziemi w pelni popieram dzialania zmierzajace do zapobiezenia budowie trasy w dolinie rospudy trzymam kciuki za powodzenie tej akcji Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 17:11 A tych co zyja w Augustowie rozstrzelac. Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxxx Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 17:16 Dlaczego od razu rozstrzelać ?? Mało jest miast w Polsce, które mają taki sam problem jak oni ?? Odpowiedz Link Zgłoś
starywyga4 Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 17:14 Ewentualne kary unijne powinien zapłacić redaktor Wajrak, będzie miał z czego cena tych działek znacznie wzrosła. Widzicie Polaczki jak się robi interesy! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 18:51 Podaj mi choc jeden argument dlaczego to akurat redaktor Wajrak powinien te kary zaplacic? Odpowiedz Link Zgłoś
plumczynski wojciechwierzejski.pl 22.02.07, 17:00 On wie lepiej;) www.allegro.pl/item167873021__niemal_kazdy_pedofil_to_wojciechwierzejski_pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 ale bzdurny artykuł !!!!!!!!! 22.02.07, 17:03 zakup ziemi,różni się od zakupu piwa tym,że na zakup ziemi oprócz 18 lat potrzeba geodezyjnego podziału, zezwolenia wojewody na podział tak małych powierzchni, gminnego planu zagospodarowania terenu, sporządzenia aktów notarialnych,itp. organizacje muszą dopełnić dodatkowych formalności. więc ta informacja to bzdura, którą mogą łyknąć tylko ci, którzy ziemię mają tylko w doniczkach:)) po co taka nierzetelna informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ale bzdurny artykuł !!!!!!!!! 22.02.07, 17:07 Chyba ze zieloni zakupili ziemie lamiac prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
misznaiq Re: ale bzdurny post !!!!!!!!! 22.02.07, 17:19 A rozumiesz instytucję udziału we własnośći? Nie da się kupić pół piwa ale można kupić piwo z kumplem do spółki. Jeśli nie masz o czymś pojęcia NIE PISZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 Re: ale bzdurny post !!!!!!!!! 22.02.07, 17:54 może Cię to zdziwi, ale kupiłem i sprzedałem już kilka działek rekreacyjnych zarówno własnych jak i we wspłówłasnosci(np.1/6,1/6 i 2/3)i uważam,że ten artykuł jest dla takich ignorantów jak Ty. piwo też można kupić w różnych częściach, zależnie od wkładu, więc nie pouczaj, skoro nie masz pojęcia o obrocie ziemią w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow.warrior Powalasz brakiem myślenia i wiedzy... 22.02.07, 17:25 leew1 napisał: > zakup ziemi,różni się od zakupu piwa tym,że na zakup ziemi oprócz 18 lat > potrzeba geodezyjnego podziału, zezwolenia wojewody na podział tak małych > powierzchni, gminnego planu zagospodarowania terenu, sporządzenia aktów > notarialnych,itp. organizacje muszą dopełnić dodatkowych formalności. więc ta > informacja to bzdura, którą mogą łyknąć tylko ci, którzy ziemię mają tylko w > doniczkach:)) po co taka nierzetelna informacja? Twoja ignorancja powala: jak kupowali to zbiorowo nic nie trzeba dzielić i wyznaczać. Plan zagospodarowania jest niepotrzebny aby działkę kupić, jedynie wymagana jest zgoda Agencji Nieruchomości Rolnych w przypadku działek rolnych + notarialna umowa. Przy panującym obecnie bałaganie ANR pewnie się zgodziła, a może działka nie była rolna i wystarczyła wizyta u notariusza.. Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 Re: Powalasz brakiem myślenia i wiedzy... 22.02.07, 17:59 rainbow.warrior napisał: > leew1 napisał: > > > zakup ziemi,różni się od zakupu piwa tym,że na zakup ziemi oprócz 18 lat > > potrzeba geodezyjnego podziału, zezwolenia wojewody na podział tak małych > > powierzchni, gminnego planu zagospodarowania terenu, sporządzenia aktów > > notarialnych,itp. organizacje muszą dopełnić dodatkowych formalności. wię > c ta > > informacja to bzdura, którą mogą łyknąć tylko ci, którzy ziemię mają tylk > o w > > doniczkach:)) po co taka nierzetelna informacja? > > Twoja ignorancja powala: jak kupowali to zbiorowo nic nie trzeba dzielić i > wyznaczać. Plan zagospodarowania jest niepotrzebny aby działkę kupić, jedynie > wymagana jest zgoda Agencji Nieruchomości Rolnych w przypadku działek rolnych + > notarialna umowa. Przy panującym obecnie bałaganie ANR pewnie się zgodziła, a > może działka nie była rolna i wystarczyła wizyta u notariusza.. rzeczywiście Twoja ignorancja powala. szkoda,że próbujesz gdybać i pouczać nie mając zielonego pojęcia.patrz post wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Powalasz brakiem myślenia i wiedzy... 22.02.07, 18:03 Człowieku, jeśli w grę wchodzi gotówka to wystarczy akt własności gruntu i wizyta u notariusza! Twoje zarzuty odnoszą się do Ciebie samego, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 Re: Powalasz brakiem myślenia i wiedzy... 22.02.07, 18:11 wybacz ale słowo "notariusz" to dla Ciebie pusty termin w słowniku Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus a gdzie Twoje argumenty? 22.02.07, 18:13 myślisz że nikt na tym Forum ziemi nie kupował? Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 Re: a gdzie Twoje argumenty? 22.02.07, 18:17 wystarczy przeczytać wszystkie posty i odrazu widać,że wiele osób wie o czym pisze, ale są w mniejszości, bo pozostali tylko bez sensu ujadają Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow.warrior Wiem co piszę... 22.02.07, 18:45 Inwestuję w nieruchomości, przede wszystkim w działki. Nie pisz bzdur bo się ośmieszasz. Cała procedura zakupu działki rolnej to dwie wizyty u notariusza: 1) Spisanie "Warunkowej Umowy Sprzedaży" a po zgodzie ANR ( Brak odpowiedzi w określonym czasie jest traktowany jako zgoda ) 2)Spisanie "Umowy Przeniesienia Własności" Ostatnią taką transakcję przeprowadziłem 3 miesiące temu. Plany zagospodarowanie i inne papiery są potrzebne jak coś chcesz WYBUDOWAĆ. Notariusz jedynie potrzebuje Wypis z Ksiąg Wieczystych i ew. Wypis z Rejestru Gruntów + mapkę sytuacyjną... Odpowiedz Link Zgłoś