Dodaj do ulubionych

Krzyże nad Rospudą

26.02.07, 07:21
To było załosne widowisko. Czy ktos z mieszkańców Augustowa zadał sobie
pytanie dlaczego władze obłąkańczo forsuja projekt obwodnicy niszczący doline
Rospudy?
świadomość ekologiczna w Polsce nie istnieje. Dowód? Wystarczy przejść się po
dowolnym lesie w okolicy dowolnej wsi lub miasta.
Obserwuj wątek
    • misiekka Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 07:45
      "To droga krajowa, światła mogą na niej stawiać wyłącznie drogowcy"

No wiec na co do jasnego diabla czekaja? Na wiecej ofiar? A wladze miasta na co
      czekaja, zamiast zmusic GDDKiA do postawienia sygnalizacji?
      • bravor Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 12:29
        misiekka napisał:

> "To droga krajowa, światła mogą na niej stawiać wyłącznie drogowcy"
        >
        > No wiec na co do jasnego diabla czekaja? Na wiecej ofiar? A wladze miasta na
        co
        >
        > czekaja, zamiast zmusic GDDKiA do postawienia sygnalizacji?

Popieram, to jest pierwszorzedny sposób na zablokowanie tej drogi. Myślę,że
        władze miasta już nad tym pracują:)
        • borow4 Krzyzacy napadli na ekologow 27.02.07, 13:41
          tego jeszcze nie bylo
          restytucja krzyzactwa w Polsce to najwyzej rangi glupota
      • gieroy_asfalta Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 14:02
        dzeicko, poproś mamusie aby ci pokazała jak wygląda 20t ciężarówka, i ile
        spalin i hałasu produkuje podczas ruszania na światłach.
        • ryszkow No to upłynnić ruch trzeba ! 02.03.07, 17:44
          o zielonej fali słyszał ?
      • rokets_w Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 23:31
        A co pomogą znaki? nic--na drogach dopuszczalna predkosc ro 90 km/godz i co?????
        przestrzega to ktoś? Ci ekolodzy z Warszawy i innych miast jadac na mazury
        pedza jak opętani nie mniej jak 150 km/godz. Wypadków powoduja tysiace i
        jeszcze mają czelnosc przyjeżdzac i niby pod przykrywka ochrony przyrody.
        Najpierw przestancie zabijac ludzi a potem brońcie przyrody.
    • mikrobyznesmen Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 08:20
      " - Nie chcemy prowokować. Zamieszki to ostatnia rzecz, na której nam zależy -
      mówi Winiarski, paląc niespokojnie papierosa."

Palenie papierosa? W lesie? A fe...
      To takie nieekologiczne...
      • bravor Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 12:32
        Gdzie okupujący się załatwiają, gdzie robią kupki, dlaczego palą ogniska w
        strefie chronionej, ci robią z puszkami po piwie.

Ile przepisów ekologicznych naruszyli ekolodzy rozbijając obozowisko w miejscu
        do tego nieprzeznaczonym?
        • dkozaczko Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 13:54
          No proszę, znalazła się moja zagubiona chodząca encyklopedia...

Akurat wiesz najlepiej, że obóz rozbity jest w strefie chronionej, prawda? A
          ogniska to pewnie jeszcze palą w koronach drzew, żeby nie musieć schodzić ze
          stanowisk. Ludzie, więcej pomyślunku!
          • rokets_w Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 23:54
            dkozaczko napisał:

> No proszę, znalazła się moja zagubiona chodząca encyklopedia...
            >
            > Akurat wiesz najlepiej, że obóz rozbity jest w strefie chronionej, prawda? A
            > ogniska to pewnie jeszcze palą w koronach drzew, żeby nie musieć schodzić ze
            > stanowisk. Ludzie, więcej pomyślunku!

dkozaczko smieszny jestes--jesli nie można tam budowac bo strefa chonoina to co
            robia obozy i smiecie pzrez nich produkowane? A z kąd biorą dzrzewo na ogniska?
            Mysle, ze masz rację dzrzewo nosza z warszawy, poznania, krakowa, a kto
            pozwolił im palic ogniska w strefie chronionej? No tak ekolodzy mogą wszystko
            bo sa świętymi krowami, jesli nimi są to niech jadą do Indii. Tam nawet ich nie
            będą doić ba są swiętymi krowami.
        • g0liath Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 15:49
          Tak się składa, że niedopałki wrzucane są do beczek, na których m.in. gotuje się jedzenie oprócz ogrzewania. Tak się składa, że w obozie jest kategoryczna prohibicja i nikt alkoholu nie spożywa mimo ewidentnych prób prowokacji przez policjantów po cywilu (fakt sprzed 3 dni). Tak się składa, że drzewo i jedzenie dostarczane jest przez okolicznych mieszkańców wieczorem, by nie narażać się "jaśnie oświeconym sąsiadom".

A skąd to wiem ? Bo pojechałem 500km przez całą Polskę, by być z tymi ludźmi i to co zobaczyłem w niedzielę utwierdziło mnie tylko w tym, że jestem po właściwej stronie. I faktem jest, że to niektórzy z tych "światłych" przyszli do obozu w niedzielę z alkoholem, na co zwracałem uwage policji, która szybko wyprowadzała tych ignorantów z terenu.

Nie będę mówił o zastraszaniu i groźbach karalnych, jakich się dopuszczali ludzie. Na szczęście mnie się taki beton nie czepia. Milczałem jak inni, ale zdjęcia tych ludzi mam.

Pozdrawiam
          • forester72 Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 16:52
            g0liath napisał:
            > Tak się składa, że niedopałki wrzucane są do beczek, na których m.in. gotuje si
            > ę jedzenie oprócz ogrzewania.... Tak się składa, że drzewo i jedzenie dos
            > tarczane jest przez okolicznych mieszkańców wieczorem, by nie narażać się "jaśn
            > ie oświeconym sąsiadom".

Jak tak jesteś dobrze poinformowany to jeszcze powiedz kto wydał zgodę na
            biwakowanie w tym miejscu oraz na rozpalanie ognia w lesie, kaleczenie drzew
            Liczę na rzeczową a nie złośliwą odpowiedź.
            • deerzet Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 21:39
              Szanowny forester'rze72.
              Nie jestem tam na miejscu, lecz czytam o WYKUPIONYCH DZIAŁKACH przez tych
              demonstrujących ekologów. Mniemam,że oni demonstrują na SWOIM. Co tam _o_n_i_.
              To _m_y_ demonstrujemy. Ludzie myślący. O przyszłych pokoleniach myślący. Nie
              jest dana nam planeta na własność. To dziedzictwo TEŻ przyszłych pokoleń.
              A gdybym nie widział w pracy palących i fajki i ogniska w lesie leśników tobym
              tobie forester'rze72 tu się nie wpisał. Nie tym tonem gadaj. Tu o pryncypia
              chodzi.
              Z poważaniem - forester61
              • bravor Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 22:05
                Czyżby w Polsce były prywatne lasy? Nawet jak taki się uchowa jest pod
                administracją leśnikow. To jest zwykła samowola, w lesie nigdzie nie wolno palić
                ognia poza wydzielonymi i przystosowanymi do tego miajscami.

I to robią ekolodzy, ???.
        • rokets_w Re: Palenie papierosa? W lesie? A fe... 26.02.07, 23:38
          bravor napisał:

> Gdzie okupujący się załatwiają, gdzie robią kupki, dlaczego palą ogniska w
          > strefie chronionej, ci robią z puszkami po piwie.
          >
          > Ile przepisów ekologicznych naruszyli ekolodzy rozbijając obozowisko w
          miejscu
          > do tego nieprzeznaczonym?

Kolego masz racje to nie sa ekolodzy to zwykły motłoch szukajacy zwady by
          zrobic zamieszanie i rozróbe. A ja sie pytam gdzie jest nadlesnictwo tego
          regionu? Powinni wszyscy lesnicy uprawnieni zjawic sie w tym miejscu i zaczac
          tych pseudo ekologów karac i zamykac za zasmiecanie, za rozbijanie obozów za
          palenie ognisk . A ciekaw jestem z kąd to ekolodzy maja drzewo na ogniska?
          chyba z Warszawy sobie nawieżli? I tu szanowni dyskutanci widzicie jacy to
          ekolodzy. Zwykli rozrabiacy z całej polski.
    • rabemich [...] 26.02.07, 08:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • holyboy_666 Re: dezaprobata dla ludzkiej głupoty 26.02.07, 08:38
        niektórzy za to z lubością pomieszaną z obrzydzeniem czytają ją w internecie;-)

jaki piękny materiał na doktorat z psychologii!..
        • ar.co Re: dezaprobata dla ludzkiej głupoty 26.02.07, 09:10
          Może masochiści...
    • ar.co Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 09:12
      Żałosne - to jeszcze za mało powiedziane. Ciekawe, czy tego użycia krzyży w
      roli broni antyekologicznej nie należałoby podciągnąć pod profanację? A później
      dziwią się, że znowu wzrasta popularność polish-jokes.
    • rezika Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 09:23
      To zły pomysł organizatorów używając symboli religijnych do protestu.
      Pamiętajmy, że całą sytuację monitoruje świat, który i tak już nie najlepiej
      się wypowiada na nasz temat. Problem nie jest nowy. Szkoda że wcześniejsze
      władze administrujące obszarem nie załatwiły, lub nieprzygotowały innego -
      drugiego wariantu nowej obwodnicy.Dla tych którzy znają przeszłość historyczną
      w posługiwaniu się krzyżem, takie protesty mają złe skojarzenia. Ostrożnie z
      tymi symbolami.
      • mapi7 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 09:57
        Ludzie to najwięksi barbarzyńcy na tej planecie.Skończymy jak dinozaury w
        zniszczonym środowisku. Całym sercem jestem przeciw tej autostradzie.
        Protest z krzyżami i nienawiścią na ustach żałosny i typowo polski!!!
        • atibalo Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 10:50
          Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia - tak było , jest i będzie .
          Po 1 roku nie będzie śladu że tam była budowa , będzie tylko estakada 11 m nad
          ziemą . Zeby nikogo nie drażnił widok mostu , trzeba zamknąć szlak dla
          turystów . Tak jest w dolinie 7 jezior w Borach Tucholskich . W filarach mostu
          swoje gniazda będzie miało ptactwo . Autostrada nie będzie w dolinie lecz ją
          przetnie . Niedawno Francuzi wybudowali most nad doliną rzeki Tau o długości
          ponad 2 km i wysokości ponad 200m. ku zadowoleniu wszystkich , ale to nie było
          w Polsce .
          • strzelec64 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 12:48
            atibalo napisał:

> Niedawno Francuzi wybudowali most nad doliną rzeki Tau o długości
            > ponad 2 km i wysokości ponad 200m. ku zadowoleniu wszystkich , ale to nie
            było
            > w Polsce .
            Ale zgodnie z przepisami UE:)))
          • deerzet Re: Będzie tam rana! 26.02.07, 21:55
            Szanowny atibalo.
            No jak zwykle trzeba od podstaw tłumaczyć? Jak Ci odrzeknie inżynier drogownik?
            Oto:
            -zmiany w wodach gruntowych i w czasie i po inwestycji - nieuniknione.
            -przecięcie szlaków migracji zwierząt, ingerencja w EKOSYSTEM miejscowy w
            czasie 3 - 5 letniej budowy etc.
            A ty masz czelność pisać, że {...Po 1 roku nie będzie śladu że tam była
            budowa...}
            MYŚŁ człeku!!!
            To nie boli...
      • zezowaty_cyklop Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 10:26
        > Szkoda że wcześniejsze władze administrujące obszarem nie załatwiły, lub
        > nieprzygotowały innego - drugiego wariantu nowej obwodnicy.
        LOL
        Przez 15 lat analizowali alternatywne trasy i wybrali najmniej uciążliwą dla
        środowiska i ludzi. Ekolodzy mogli się odwoływać, zgłaszać swoje propozycje.
        Owszem - robili to, ale przegrywali w sądach, bo nie mieli racji. Nawet Komisja
        Europejska zatwierdziła półtora roku temu przyjęty projekt nie zgłaszając
        zastrzeżeń do aspektów ekologicznych ani żadnych innych. A teraz pseudoekolodzy,
        którzy nie potrafili w ciągu 15 lat wysunąć przekonujących argumentów sięgnęli
        po argument siły - zupełnie jak terroryści.
        • kaja76 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 11:28
          Jakie argumenty siły??? Najwyraźniej Ci się strony manifestujące pomyliły: 400
          ziejących nienawiścią mieszkańców Augustowa (gdyby to ich tak policja spisała,
          to pewnie - haha - okazałoby się, że połowa buczących i gwiżdżących (co
          wskazuje na ich "wybitnie wysoki poziom kultury osobistej" i umiejętnosci
          rzeczowego dyskutowania :-P) "krzyżowców" to "krewni-i-znajomi-Królika"
          augustowian, ściągnięci z całej Polski, tylko nie z samego Augustowa ;-P). I to
          oni chętnie zastosowaliby argumenty siłowe, najlepiej wbijając "straszliwym,
          groźnym i agresywnym ekożercom" te krzyże w pierś, scena jak z "Egzorcysty" ;-P
          Aż dziw, ze warkoczy czosnku ze sobą nie przywieźli :-P. Żalość pupę ściska na
          ślepotę tych czterech setek (którzy notabene na własnych nogach do obozu dojść
          nie mogli, musieli pośladki autem dowieźć mozliwie blisko. Zupełnie jak u mnie
          na wsi - pod kościół trzeba lymuzyną zajechać, nie można jej Boże obroń
          zostawić na placyku kilkadziesiąt, niech nawet bedzie, ze kilkaset metrów
          dalej. Lepiej mieszkańcom wsi parkować pod płotem, pierdząc spalinami z rury
          wydechowej prosto do ogródka.)

Terrorystami to moga być co najwyżej organizatorzy i zmanipulowani, ślepi
          uczestnicy wczorajszego najazdu na ekologów. Powinno się ich wszystkich pozwać
          do sądu za obrazę uczuc religijnych - jakim prawem wymachiwali tymi drewnianymi
          krzyżykami, a może ja sobie nie życzę?! I jak doskonale ci organizatorzy tego
          żałosnego i przeginającego spektaklu przygotowani - megafony, pudła z
          dodatkowymi dewocjonaliami. Brakło jeszcze tylko kanistrów ze sztucznymi łzami
          do wypłakiwania przez buczących i gwiżdżacych uczestników i hektolitrami
          ekskrementów i krwi (najlepiej zakażonej HIV) do oblewania "straszliwych,
          groźnych i agresywnych ekożercow" :-PPP

A smarkacz (ile toto miało lat? I dlaczego nie siedziało wtedy karnie i
          potulnie w szkółce niedzielnej albo innej swietlicy dla opuszczonych
          dzieciąt?!) w czerwonej, o ile pamietam, kurteczce, który "walnął" płomienną
          odezwę do "straszliwych, groźnych i agresywnych ekożercow" (wprost do kamery
          zresztą, kiedy sie zorientował, ze ta go "bierze", a potem się w domu
          gorączkował "Mamo, mamo! Patrz - JESTEM W TELEWIZJI!!!" :-PPP) - niechże ktoś
          to dziecko odprowadzi do szkoły i zadba, co by zaczęło pobierać pilnie nauki
          różnorakie, z nauką samodzielnego rozumowania na czele. Tak będzie lepiej, bo
          na demonstracji to się biedaczysko zmęczy od krzyku, zgrzeje i mamusi kłopotu
          narobi, szkrab rozkoszny ;-PPP
          • zezowaty_cyklop Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 12:39
            Przywiązywanie się do drzewa w celu uniemożliwienia przeprowadzenia legalnej
            inwestycji jest rozwiązaniem siłowym.
            Manifestacja mieszkańców Augustowa w celu obrony legalnej inwestycji, która
            odciąży środowisko mieszkańców nie jest rozwiązaniem siłowym.
            Jeśli chodzi o poziom kultury mieszkańców - typowi przedstawiciele polskiego
            społeczeństwa. Jeśli dziwi cię obecność takich a nie innych osób, znaczy że
            jesteś szczęściarą która ma przyjemność obracać się wśród elity. Prawdopodobnie
            elita nie mieszka w Augustowie więc mieszkańcy musza się bronić sami.
            To była obrona przed agresją ekologów siłą utrudniających realizację legalnej
            inwestycji.
            • betagarri Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 14:07
              "To była obrona przed agresją ekologów siłą utrudniających realizację legalnej
              inwestycji."
              To jest taka legalna inwestycja jak wasze referendum.

• gieroy_asfalta Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 14:19
                jest legalna. Wszytskie pozwolonia sa zatwierdzone i zgodne z prawem. Chocby
                ekokomuchom pekły te ich czerwone ryje, obwodnica powstanie.
                • deerzet Re: ...i zgodne z prawem... 26.02.07, 21:23
                  Szanowny gieroy'u_asfalta
                  System NATURA 2000 wyklucza legalność W TYM PRZEBIEGU tej inwestycji.
                  - forester61
                  • zezowaty_cyklop A jeszcze rok temu nie wykluczał. 27.02.07, 08:21
                    Dlaczego zatem rok temu KE nie miała zastrzeżeń do przebiegu trasy?
                    • zamyslona4 Re: A jeszcze rok temu nie wykluczał. 27.02.07, 09:56
                      zezowaty_cyklop napisał:

> Dlaczego zatem rok temu KE nie miała zastrzeżeń do przebiegu trasy?

oj chlopcze.... obudziles sie teraz i probujesz byc ekspertem w prawie o ktorej
                      nei mas zpojecia.
                      rok temu nie miala? to ciekawe, bo pod koniec 2004 roku miala.....
                      • zezowaty_cyklop Re: A jeszcze rok temu nie wykluczał. 27.02.07, 13:06
                        Zła interpretacja.
                        W przeciwieństwie do NIEKTóRYCH ekologów nie próbuję być ekspertem, a jedynie
                        próbuję zrozumieć dlaczego ktoś siłą chce zniweczyć 15 lat czyjejś pracy,
                        chociaż gdyby chciał mógłby mieć wpływ na jej przebieg w odpowiednim do tego czasie.
                        • zamyslona4 Re: A jeszcze rok temu nie wykluczał. 27.02.07, 13:53
                          zezowaty_cyklop napisał:

> Zła interpretacja.
                          > W przeciwieństwie do NIEKTóRYCH ekologów nie próbuję być ekspertem, a jedynie
                          > próbuję zrozumieć dlaczego ktoś siłą chce zniweczyć 15 lat czyjejś pracy,
                          > chociaż gdyby chciał mógłby mieć wpływ na jej przebieg w odpowiednim do tego
                          cz
                          > asie.

zla interpretacja czego????
                          to nei zadna interpretacja tylko fakt! dwa lata temu juz KE podala swoje
                          stanowisko i go nie zmienila.
                          Ja w przeciwienstwie do NIEKTORYCH umiem laczyc fakty i mam dobra pamiec
                          • zezowaty_cyklop Re: A jeszcze rok temu nie wykluczał. 27.02.07, 17:01
                            Napisałaś dziewczynko: "probujesz byc ekspertem w prawie o ktorej nei mas
                            zpojecia.". Odpowiedziałem Ci więc, że źle zinterpretowałaś moje wypociny, bo
                            wcale nie uważam się za eksperta.

A jeśli chodzi o fakty, o które się spieramy to po prostu ktoś nas okłamuje,
                            albo ktoś z nas kłamie, albo ktoś z nas nie zna faktów. Ja opieram swoje
                            argumenty na informacjach ze strony GDDKiA, a Ty?
                            • zamyslona4 Re: A jeszcze rok temu nie wykluczał. 27.02.07, 20:06
                              zezowaty_cyklop napisał:

> A jeśli chodzi o fakty, o które się spieramy to po prostu ktoś nas okłamuje,
                              > albo ktoś z nas kłamie, albo ktoś z nas nie zna faktów. Ja opieram swoje
                              > argumenty na informacjach ze strony GDDKiA, a Ty?

na czym opieramswoja wiedze? a chciazby na tym iz od blisko 3 lat ta sprawa sie
                              interesuje i zajmuje. i stad duzo lepij niz ty pamietam jej przebieg. sam
                              przyznalas sie ze opierasz sie na jednym zrodle. wiec to chyb anie ja mam
                              problem z obiektywnoscia
                              • zezowaty_cyklop Re: A jeszcze rok temu nie wykluczał. 28.02.07, 09:31
                                Ja przynajmniej podałem źródło. A Ty napisałaś tylko, że się interesujesz.
                                Znam wiele osób które interesują się jakimś tematem bardzo długo, ale za jedyne
                                wiarygodne źródło uważają Radio Maryja. Czy to powinno wpływać in plus na ich
                                wiarygodność?
                                Skąd mam wiedzieć czy jesteś obiektywna i nie masz swojego interesu broniąc
                                torfowiska?
                                Ja nie uważam że jestem obiektywny - po prostu powołuję się na prawomocny wyrok
                                sądu, który po przeanalizowaniu i odrzuceniu serii odwołań uznał w końcu, że
                                budowa jest legalna.
            • kaja76 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 21:30
              W celu rozszyfrowania znaczeń słów "rozwiązanie", "siła" (tudzież "siłowy")
              i "agresja" odsyłam do takich znakomitości, jak np. Władysław Kopaliński,
              ewentualnie któryś z naszych znanych językoznawców, oni bardzo obrazowo
              potrafią tłumaczyć, nie ma siły, żeby nie zrozumieć. A jak juz zrozumiesz, to
              się takimi słowami zacznij dopiero posługiwać. Inaczej wypadasz, jak dyrektor
              Kowalskiego z dowcipu ze niezrozumiałym dla tegoż dyrektora zwrotem "i vice
              versa" ;-P

Jak rozumiem trwanie ekologów (gdybyś się do nich pofatygował - dowiedziałbyś
              się, ilu faktycznie zawodowych tychże tam jest, a jaka rzesza to juz po prostu
              najzwyklejsi ludzie, to tak na marginesie) w pokornym milczeniu (które poza
              dzielnością i wytrwałością jest ich jedynym "rozwiązaniem siłowym" :-P!) to dla
              Ciebie zachowanie wysoce agresywne? Gratuluję i współczuję zarazem, bo domyślam
              się, jak musisz być przerażony i cierpieć, kiedy ktoś zacznie nie daj Boże
              krzyczeć albo jeszcze wymachiwać Ci pięściami nad głową.

Ja chyba też zajrzę do słownika polszczyzny, bo nie dzięki Twojej elokwencji
              nie jestem już pewna znaczenia słów "obrona" i "atak". Jeszcze do wczoraj byłam
              przekonana, że to "krzyżowcy" atakowali (głównie paszczą, i to najchętniej nie
              swoją, a "odważniejszego", stojącego na przodku sąsiada, :-PP), a ekolodzy
              musieli się bronić, ale może ja tylko biedna, nieuczona białogłowa, coś
              pomyliłam :-P

> Jeśli chodzi o poziom kultury mieszkańców - typowi przedstawiciele polskiego
              > społeczeństwa. Jeśli dziwi cię obecność takich a nie innych osób, znaczy że
              > jesteś szczęściarą która ma przyjemność obracać się wśród elity.
              > Prawdopodobnie elita nie mieszka w Augustowie więc mieszkańcy musza się
              > bronić sami.

Staram się i staram, ale nijak nie mogę zrozumieć, co ma elita do obrony (albo
              atakowania) mieszkańców Augustowa :-) Myślałam, że z obu stron, i tej
              przeciwnej i tej przychylnej budowie, są zwyczajni obywatele polskiego
              społeczeństwa, cały przekrój i wykształcenia i profesji. A tu się okazuje, że
              Rospudy broni tylko elyta! Nieeee no, toś mi chłopie schlebił i innym
              zwyczajnym pewnie takoż :-PP I w zasadzie teraz idzie zrozumieć, skąd ta
              histeria "krzyżowców" - otóż okazało się, że nie należa do elyty ekologów, a
              chcieliby! No i frustracja gotowa!

Pozdrawiam i litościwie (w dodatku z patrząc pobłażliwie z góry, jak na
              przedstawicielkę elyty przystało :-PP) poklepuję kolegę po ramieniu :-)
          • basia Argumenty 26.02.07, 13:17
            kaja76 napisała:
            (...)
            ;-P, ;-P,:-PPP,:-PPP,;-PPP

takie j.w. maja argumenty obroncy rospudy, tzreba umiec poprzec swoja wypowiedz, chociazby emotikonowym jezykiem.Brawo

ps. <opad szczeki>
          • 99xyz Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 14:59
            kaja76-jak Ty delikatnie i z wyczuciem piszesz o mieszkańcach Augustowa.Ale
            niestety i tym razem zamiast siły argumentów serwujesz argument siły.To,że
            jesteś jak piszesz ze wsi to ani hańba,ani dodatek za pochodzenie.W całej tej
            swojej pisaninie wielokroć zaplułaś się,pokazując "wysoki poziom kultury
            osobistej"Obrażając ludzi "sciągnieci z całej Polski",tych czterech setek nie
            mogących "na własnych nogach do obozu dojść.."Aby być bardziej papieska jak sam
            B-XVI,utkałas ,że Ty / chciałabyś / ich "wszystkich pozwać do sądu za obraże
            uczuć religijnych.." A to,że Ty sobie czegoś tam nie życzysz,to nawet kulawgo
            psa nie interesuje i olewa on ciepłym moczem takie starczo-nawiedzone
            ekolożki.I to mówiący pies powiedział,że baba porażona tak denną
            głupotą /tyloma hektolitrami zakażonej HIV krwi/powinna mieć zamiast wrodzonego
            debilizmu,nabyty od sobaki
            elegancki HIV.I oby to życzenie nie opusciło Cię,bo tylko na takie zasłużyłas
            sobie, sląc innym wszystkiego co najgorszeg i co Tobie miłe..
            • kaja76 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 21:38
              a wiesz Ty, co to przesadzona ironia? Nie bierz tak wszystkiego strasznie na
              poważnie, trzeba umieć między wierszami czytać i kpinę oraz złośliwość w
              wypowiedziach zawartą dostrzegać - tym się posłużyłam, bo jak widać do
              niektórych nic innego nie dociera...
            • deerzet Re: Ręce precz od Kai76! 26.02.07, 22:43
              Nieszanowny 99xyz'cie.
              Jak cię kiedyś antyekolog na demonstracji bez łeb przejedzie, opluje i matkę
              Twą obrazi to też netykiety zapomnisz. Ale może dzięki temu głębię systemu
              NATURA 2000 zrozumiesz i nawrócenia doznasz...
              A kaja76 SŁUUUUUUUUUUUUUSZNIE PRAWISZ!
            • kaja76 Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 12:01
              Ojojoj, nie denerwuj sie tak bardzo, bo Ci pewna delikatna żyłka pęknie. Tym
              bardziej, że ja się nawet urażona nie czuję Twoja odpowiedzią, bo jakieś mam
              dziwne wrażenie, że masz problem z rozumieniem czytanego tekstu, przez co
              wkładasz mi w usta rzeczy, których wcale nie powiedziałam, ale które Ty
              wyczytałaś / -łeś, bo CHCIAŁAŚ / -ŁEŚ. Na ten przykład:

> To,że jesteś jak piszesz ze wsi to ani hańba,ani dodatek za pochodzenie.

A kto powiedział, że jestem, albo i nie, ze wsi? Wcale się nie przyznawałam
              skąd jestem. Zwrot "u mnie na wsi" to żartobliwe określenie miejsca, gdzie
              mieszkam, a nie dokładne umiejscowienie topograficzne. Tak samo, jak mówi
              się "nie wrzeszcz, nie jesteś u siebie w lesie", co wcale nie oznacza, że
              adresat tegoż z kolei zwrotu faktycznie mieszka w lesie. Ale jedno Ci trzeba
              przyznać - pochodzenie ze wsi (czy miasta) to ani hańba ani dodatek. To tylko
              stwierdzenie faktu.

> W całej tej swojej pisaninie wielokroć zaplułaś się,pokazując "wysoki poziom
              kultury osobistej"Obrażając ludzi "sciągnieci z całej Polski",tych czterech
              setek nie mogących "na własnych nogach do obozu dojść..

Faktycznie wielka to obraza powiedzieć o tłumie "ściągnięty z całej Polski",
              rety, rety! Ale w kontekście całej mojej pisaniny - owszem, miałam zamiar
              naurągać. Jak widać - chwytliwie. Nie ma się czego łysy czepnąć - czepi się
              peruki (to oczywiście odnośnie Twojego podsumowania mojej pisaniny, nie masz
              żadnych kontrargumentów - będziesz się czepiał bez logiki).

> "Aby być bardziej papieska jak sam B-XVI,utkałas ,że Ty / chciałabyś /
              ich "wszystkich pozwać do sądu za obraże
              > uczuć religijnych.."

Kolejna rzecz, które ujawniając swoje cudowne zdolności wyczytałaś / -łeś z
              tego, czego nie nspisałam. Brawo! Nie mogę być bardziej papieska od samego
              papieża ani pozywać nikogo za obrazę uczuć religijnych chociażby z tego
              prostego powodu, że jestem niewierząca, człowieku czytajacy ze zrozumieniem i
              chwytający w lot ironię wypowiedzi. Zapis "wszystkich pozwać do sądu za obrazę
              uczuć religijnych" był tylko PRZYKŁADEM, co mogłabym zrobić, gdybym była
              głęboko wierząca, gdyby symbole religijne były dla mnie czymś więcej niż tylko
              symbolami (którym nawet od niewierzącego zrozumienie i szacunek przystoi, tak
              przy okazji) i gdybym nie życzyła sobie wymachiwania nimi przez tych, którzy
              najwyraźniej nie rozumieją nawet prostej symboliki.

> A to,że Ty sobie czegoś tam nie życzysz,to nawet kulawgo
              > psa nie interesuje i olewa on ciepłym moczem takie starczo-nawiedzone
              > ekolożki.

Chciałabym napisać, że bardzo mnie ranią Twoje epitety, ot tak po prostu, żeby
              Ci sprawić przyjemność, że udało Ci się kogoś "ukłuć". Niestety bawię sie
              jednak świetnie czytając Twoje ślepe zgadywanie kim to ja też jestem - bardziej
              papieską od papieża, dewotka, starczo-nawiedzona ekolożka - bomba! Skąd Ty to
              wszystko wiesz, w szklanej kuli mnie widziałaś / -łeś?

> I to mówiący pies powiedział,że baba porażona tak denną
              > głupotą /tyloma hektolitrami zakażonej HIV krwi/powinna mieć zamiast
              wrodzonego debilizmu,nabyty od sobaki
              > elegancki HIV.

A ja myślałam, że zwierzęta mówią ludzkim głosem tylko w Wigilię Bożego
              Narodzenia. Widać ten konkretny, o którym tu nadmieniasz, ma inaczej, a może to
              kolejny, po widzeniu w kryształowej kuli, Twój cudowny talent? Szkoda tylko, że
              ten Twój pupil taki niesympatyczny i niewychowany. Jak to było? Z czasem
              właściciel upodabnia się do swojego psa?...
              W ramach dokształcania Twojej szanownej osoby - wiadomo, że wirusem HIV czowiek
              mógł zarazić sie od małpy, ale żeby od psa to jeszcze nie słyszałam.

> I oby to życzenie nie opusciło Cię,bo tylko na takie zasłużyłas
              > sobie, sląc innym wszystkiego co najgorszeg i co Tobie miłe..

Tego też nigdzie nie napisałam, że KOMUKOLWIEK CZEGOKOLWIEK KIEDYKOLWIEK
              życzyłam. Ty jednak faktycznie masz problem ze zrozumieniem czytanego tekstu.
              Ewentualnie piana z paszczy zalała Ci już także oczka i po prostu literek nie
              widzisz. Gdzie we fragmencie "(...) Brakło jeszcze tylko kanistrów ze
              sztucznymi łzami do wypłakiwania przez buczących i gwiżdżacych uczestników i
              hektolitrami ekskrementów i krwi (najlepiej zakażonej HIV) do
              oblewania "straszliwych, groźnych i agresywnych ekożercow" (...)" życzenie
              komukolwiek czegokolwiek, gdzieś to wyczytała / wyczytał??? Podziwiam,
              doprawdy. Powtórz może jeszcze parę razy, a może i ja w to uwierzę.

Wiesz - żeby kogoś móc obrazić musi być spełniony jeden podstawowy warunek -
              adresat obelg i kalumni musi CHCIEĆ zostać obrażonym. A ja wcale nie chcę, więc
              Twoje komentarze spłynęły jak po - tfu! - kaczce, powodując może jedynie
              uczucie pewnego - najwyżej - zniesmaczenia, tylko tyle :-) Ale ćwicz dalej
              dzielnie, nie poddawaj się, poziom jadowitości godny jest naszych "Najwyższych
              Władz", może i Ty masz szansę zostać kiedyś prezydentem albo premierem :-PP
              (Basiu od Argumentów Bardzo Rzeczowych - no nie mogę sie powstrzymać, lubię
              emotikonki ;-)))

Bardziej papieska od papieża, starczo (hehe) - nawiedzona ekolożka dewotka
              pozdrawia i spokoju ducha życzy ;-P
              • 99xyz Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 13:05
                "tajemnicza" kajo 76 zwana inaczej Miodkiem słowotwórstwa.NIE CHCE MI SIĘ
                WIECEJ Z TOBĄ GADA Ć!!!!!!
                Ein Aff bleibt ein Aff,er mag Konig werden oder Pfaff.Gluck auf.!.
                • 99xyz Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 13:17
                  wirusem HiV można zarazić się od małpy .Zależy tylko jak ma na imie.
                • deerzet Re: Lubię miodoustych 28.02.07, 23:33
                  Szanowny 99xyz'cie.
                  Poleję ten ocean kalumni oliwą: osobiście coraz bardziej lubię miodoustych, a
                  nawet profesorów miodkowatych.
                  Przynajmniej MAJĄ COŚ DO POWIEDZENIA.
                  PS. A czy też chciałbyś odróżniać krzyżokwiat od miodokwiatu...?
              • zamyslona4 bravo kaja76 !!! 27.02.07, 14:41
                rewelacja! dawno tak sie nie usmialam... mysle ze ironia jest najlepsza metoda
                na nieumiejacych nabrac dystansu i samodzielnei msylec osobnikow!
          • lszusz Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 16:29
            >Jakie argumenty siły??? Najwyraźniej Ci się strony manifestujące pomyliły: 400
            > ziejących nienawiścią mieszkańców Augustowa (gdyby to ich tak policja
            spisała,
            > to pewnie - haha - okazałoby się, że połowa buczących i gwiżdżących (co
            > wskazuje na ich "wybitnie wysoki poziom kultury osobistej" i umiejętnosci
            > rzeczowego dyskutowania :-P) "krzyżowców" to "krewni-i-znajomi-Królika"
            > augustowian, ściągnięci z całej Polski, tylko nie z samego Augustowa ;-P). I
            to
            >
            > oni chętnie zastosowaliby argumenty siłowe, najlepiej wbijając "straszliwym,
            > groźnym i agresywnym ekożercom" te krzyże w pierś, scena jak z "Egzorcysty" ;-
            P

Jacy przeciwnicy takie środki. Widocznie uznali, że z małpami skaczącymi po
            drzewach nie ma co rzeczowo dyskutować.

>Aż dziw, ze warkoczy czosnku ze sobą nie przywieźli :-P. Żalość pupę ściska na
            >
            > ślepotę tych czterech setek (którzy notabene na własnych nogach do obozu
            dojść.

Tu masz rację ja też jestem ślepy, bo jakoś tych fantastycznych cudów w dolinie
            Rospudy opisywanych przez ekologów przez dwadzieścia lat nie widuję. Być może
            za dużo piwska. Unikatowość tego miejsca jest jest wydemonizowana przez
            ekologów, a stanowiła do niedawna przedmiot zainteresowania wąskiej grupki
            przyrodników i naukowców. W tej chwili sprawa jest tak rozdmuchana jakby tam
            miała wybuchnąć bąba atomowa.
            • zezowaty_cyklop Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 16:45
              > Jacy przeciwnicy takie środki. Widocznie uznali, że z małpami skaczącymi po
              > drzewach nie ma co rzeczowo dyskutować.

Przede wszystkim czas na dyskusję minął. Często narzeka się w Polsce na to, że
              za dużo gadamy a za mało robimy. Wydaje się że 15 lat dyskusji nad jedną małą
              obwodnicą wystarczy. Wypracowano jakieś rozwiązanie, nikt nic mądrzejszego nie
              był w stanie przeforsować przez 15 lat, trudno przypuszczać, że nagle mu się to
              uda. Zwłaszcza, że ekolodzy nie są jedyną stroną, której racje trzeba brać pod
              uwagę.
              Las nie jest miejscem na takie dyskusje, więc ten kto twierdzi, że przyszedł tam
              szukać rozwiązania w dyskusji oszukuje lub jest niepoważny.
              Ekolodzy chcą rozwiązania siłowego, bo w dyskusji im nie wyszło - zabrakło
              argumentów. Mam nadzieję, że policja ma jaja i przychyli się do ich wniosku i
              zafunduje im takie rozwiązanie siłowe, które ich usatysfakcjonuje.
              • deerzet Re: Oj władzuchna, władzuchna...(2) 27.02.07, 00:23
                Szanowny zezowaty_cyklop bzdurzy...
                Wszystkie CZTERY warianty trasy nie zgadzały się z założeniami systemu NATURA
                2000. No niechże antyekologowie to wreszcie zrozumieją.
                Ciekawe ile przez ostatnie 15 lat wariantów przejść dla pieszych miejscowi
                drogowcy opracowali? Boć pono miejscowy buergemeister o to pytany odrzekł, że
                te przejścia spowolniłyby (sic!) ruch w mieście...
                A po co ja braci, której mózg oponami gumowymi zarósł, to tłumaczę. Oni i tak
                tam do lasu swymi brykami musieli dojechać. Ich mózgi przeto niedotlenionymi są.
                I nie rozumieją (a nawet nie rozumią) co to miodokwiat krzyżowy...
                • zezowaty_cyklop Re: Oj władzuchna, władzuchna...(2) 27.02.07, 08:27
                  Jedyne co wiem o miodokwiecie krzyżowym to to, że jest to jeden z milionów
                  gatunków organizmów żywych na ziemi, z których codziennie kilka ginie i pojawia
                  się kilka nowych, bo takie są prawa natury. Wiem jeszcze, że prawdopodobnie
                  nigdy go nie spotkałem i nie spotkam i moje życie przez to nie będzie uboższe w
                  doznania estetyczne ani jakiekolwiek inne.
                  Miodokwiat ma swoich obrońców. Nieskutecznych, bo nie potrafili go obronić przez
                  15 lat zgodnie z prawem, a teraz próbują swoich sił poza prawem blokując legalną
                  inwestycję.
              • zamyslona4 Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 09:43
                zezowaty_cyklop napisał:

> Ekolodzy chcą rozwiązania siłowego, bo w dyskusji im nie wyszło - zabrakło
                > argumentów.

kolego- czy przestaniesz wreszcie powtarzac bzdety serwowane przez telewizje
                Trwam?
                jakos nie zauwazylam aby w niedziele ekolodzy uzywali jakielkolwiej sily. druga
                strona- wrecz przeciwnie.... jedna z glownych cech greenpeace sa akcje pokojowe-
                zadnej przemocy ani slownej ani fizycznej.
                argumenty mieli od lat- ale jak to w polsce- dopoki sprawa nie stanela w
                ostetcznym punkcie nikt ich nie sluchal. ci sami panowie z GDDKiA i wojewoda,
                ktorzy z pomoca pana z "FAktu" (nagle stala sie to taka wiarygodna gazeta?!)
                zarzucali wczoraj organizacjom ekologicznym rzeczy, za ktore mozna by ich
                oskarzyc o znieslawienie, pod koniec 2004 roku nawet nie wyszli porozmawiac z
                ekologami, ktorzy zrobili akcje w Rospudzi, Augustowie i Warszawie. traktowali
                ich oczywiscie tak jak teraz - z wyzszoscia. ale przeliczyli sie, gdyz nagle
                (?!) sie okazalo ze zatyklajac uszy nie uslyszeli tez informacji ze łamia prawo
                i beda konsekwencje.
                niech do nich mieszkancy augustowa maja pretensje, gdyz gdyby wlodarze wtedy
                nei byli tacy butni, prawdopodobnie byibysmy 3 lata do przodu w budowie drogi,
                nie byloby konfliktu z UE...

Mam nadzieję, że policja ma jaja i przychyli się do ich wniosku i
                > zafunduje im takie rozwiązanie siłowe, które ich usatysfakcjonuje.

oczywiscie- w calej Europie od 20 lat, gdy to w drodze silowej Francuzi zabili
                na statku RAinbow Warior niewinnego fotografa w czasie akcji GP, tylko dwa razy
                uzyto sily- raz na Wegrzech i raz w Rumunii, gdzi epolicja skopala, zrzucala ze
                schodow pokojowa pikiete przeciwko Rosa Montana. masz racje- badzmy za
                Rumunami!!
                • zezowaty_cyklop Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 13:15
                  Nie oglądam Trwam, nigdy nie miałe w ręku "faktu".
                  Jeśli fizyczne blokowanie legalnej inwestycji nie jest rozwiązaniem siłowym to
                  czym jest? Biernie, to biernie, ale jest tam używana siła. Żeby ich usunąć
                  trzeba będzie użyć siły - jeśli nie będą stawiali oporu przyznam ci rację, że
                  ekolodzy nie stosują w tym przypadku rozwiązania siłowego.

Jeśli nikt nie słuchał ich argumentów może mówili za cicho? Albo w niewłaściwy
                  sposób. Albo nie mieli racji?
                  • zamyslona4 Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 14:46
                    zezowaty_cyklop napisał:
                    >
                    > Jeśli nikt nie słuchał ich argumentów może mówili za cicho? Albo w niewłaściwy
                    > sposób. Albo nie mieli racji?

nie chce mi sie kolejny raz powtarzac ze pierwsza i naczelna zasada greenpeace
                    sa dzialania bez przemocy. walkowac tego kolejny raz nie bede. jak cie samochod
                    potraci nba przejsciu dla pieszych to tez bedzie wyraz twojej agresji?

to przepraszam jaki wg ciebie spob jest w koncu wlasiwy?
                    bo zebranie 3 tys podpisow Augustiwuan w 2004 roku nie?
                    pisma i petycje do ministrow infrastruktury i ochorny srodowiska? to one
                    poprzedzaja KAZDA akcje GP- wlasnie pisma o nieprawidlowosciach.

jak cie ktos pobije a ty pojdziesz na policje i cie leja, to pamietaj- to twoja
                    wina! bo cie olali
                    • zezowaty_cyklop Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 17:14
                      Wygląda na to, żę dostrzegasz analogie tam gdzie ja ich nie widzę -
                      prawdopodobnie myślimy na innym poziomie abstrakcji. Zaproponuję więc swoją
                      analogię, proszę daj znać czy się z nią zgadzasz i jak ona wpływa na
                      postrzeganie przez Ciebie działań ekologów deklarujących, że przykują się do drzew:

Jeśli obcy człowiek stoi w drzwiach do Twojego domu i uniemożliwia Ci wyjście na
                      podwórko, to czy Twoim zdaniem działa przemocą czy nie? Próbujesz go odepchnąć,
                      a on ani drgnie - czy według Ciebie używa w tym momencie siły czy nie? Dodajmy
                      do tego, że ten człowiek działa w imieniu organizacji, która ma w statusie
                      zapisane, że nie używa przemocy. Czy to coś zmienia w Twoim postrzeganiu jego
                      postawy?
                      • zamyslona4 Re: Krzyże nad Rospudą 27.02.07, 19:58
                        zezowaty_cyklop napisał:

>>
                        > Jeśli obcy człowiek stoi w drzwiach do Twojego domu i uniemożliwia Ci wyjście
                        n
                        > a
                        > podwórko, to czy Twoim zdaniem działa przemocą czy nie? Próbujesz go
                        odepchnąć,
                        > a on ani drgnie - czy według Ciebie używa w tym momencie siły czy nie? Dodajmy
                        > do tego, że ten człowiek działa w imieniu organizacji, która ma w statusie
                        > zapisane, że nie używa przemocy. Czy to coś zmienia w Twoim postrzeganiu jego
                        > postawy?

analogia chybiona, bo to frzewo jest tak samo ekologow jak i kazdego innego.
                        oni nie staja w czyis drzwiach- oni stoja w swoich drzwiach. oni bronia a nie
                        atakuja. nie widzisz roznicy?
                        • zezowaty_cyklop Re: Krzyże nad Rospudą 28.02.07, 09:19
                          No to 2:1 dla Ciebie (2 chybione analogie Twoje kontra moja jedna).
                          Chociaż moim zdaniem w momencie gdy już uprawomocniła się decyzja o przebiegu
                          trasy to drzewo przeznaczone zgodnie z prawem do wycięcia nie należy do ekologa.
            • deerzet Re: łuski z oczu 26.02.07, 23:03
              Szanowny lszusz'u.
              Piszesz: {...jakoś tych fantastycznych cudów w dolinie...}
              Kiedy Ci łuski z oczu spadną i zaczniesz się zachwycać bogactwem porostów na
              betonowym słupku ? Jak ja. Wyjdź ze swego pojazdu (parkuj 10 metrów od drogi,
              nie więcej), przesiądź się na rower albo "spiesz" się per pedes i wejdź tam
              gdzie twe oko nie sięga. Dowiesz się, że trzepot tego motyla co go zoczysz daje
              huragan, orkan, tajfun, tornado ( niepotrzebne skreśl) na drugiej półkuli
              naszej NIEPOZNANEJ jeszcze dla Ciebie Ziemi.
              Żyj długo a wszystko co warte w naturze zoczysz. Ooo.. a ten zaleszczotek na
              mej tapecie znów do mnie przyszedł. Witaj przyjacielu...
        • deerzet Re: oj władzuchna, władzuchna! 26.02.07, 22:17
          Szanowny zezowaty_cyklop bzdurzy...
          Wszystkie CZTERY warianty trasy nie zgadzały się z założeniami systemu NATURA
          2000. No niechże antyekologowie to wreszcie zrozumieją.
          Ciekawe ile przez ostatnie 15 lat wariantów przejść dla pieszych miejscowi
          drogowcy opracowali? Boć pono miejscowy buergemeister o to pytany odrzekł, że
          te przejścia spowolniłyby (sic!) ruch w mieście...
          A po co ja braci, której mózg oponami gumowymi zarósł, to tłumaczę. Oni i tak
          tam do lasu swymi brykami musieli dojechać. Ich mózgi przeto niedotlenionymi są.
          I nie rozumieją (a nawet nie rozumią) co to krzyżokwiat...
      • gieroy_asfalta Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 14:06
        krzyże były symbolami zabitych w wypadkach na drodze
    • balajan1 Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 12:06
      1)W Augustowie mieszka prawdopodobnie ok.40 tys. mieszkańców natomiast w proteście brało udział ok. 500 osób tj 1,25%
      2) dlaczego nie został nikt rozliczony w tym mięscie za brak świateł na przejściach.
      3 Podejżewam ,że ta druga wersja może być dla kogoś nie wygodna
      • jo44 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 13:46
        balajan1 napisał:

> 1)W Augustowie mieszka prawdopodobnie ok.40 tys. mieszkańców natomiast w
        proteś
        > cie brało udział ok. 500 osób tj 1,25%
        W Polsce mieszka grubo ponad 30 mln "mieszkańców" - 40 oszołomoekologów
        to około 0.000133 % :)

> 2) dlaczego nie został nikt rozliczony w tym mięscie za brak świateł na
        przejśc
        > iach.

Domyślam sie, że nie byłeś/aś w Augustowie. Jeśli tzw "alternatywna
        trasa" jest oparta na tak samo dogłębnie przemyślanej koncepcji to
        tylko pogratulować!!

> 3 Podejżewam ,że ta druga wersja może być dla kogoś nie wygodna

Nie warto nawet komentować.
      • lszusz Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 17:09
        > 2) dlaczego nie został nikt rozliczony w tym mięscie za brak świateł na
        przejśc
        > iach.
        > 3 Podejżewam ,że ta druga wersja może być dla kogoś nie wygodna

Proponuję postawić światła pod Twoim oknem aby przygazowujące przed ruszeniem
        tiry skutecznie poprawiły Twoje samopoczucie i Twojej rodziny.
        • deerzet Re: Tiry - na lory! 26.02.07, 22:32
          Szanowny lszusz'u.
          A wieszże o tym pomyśle co przewidywał władowanie całego ruchu tranzytowego
          (Niemcy - postsowieci) TIRów na wagony? Lobby drogowe nie pozwoliło, by to
          zealizować.
        • ryszkow płynność ruchu ! 02.03.07, 17:48
          czy ktoś w ogóle u Was słyszał o zielonej fali? ( bo to że burmistrz nie
          słyszał cała Polska się przekonała po jego występach w TV )
    • radek_sim Jestem za Augustowianami 26.02.07, 12:18
      A ja mam pytania do ekologów. Kto wam dał urlop? Za co wy tam żyjecie? Ile
      drzew zasadziliście w swoim życiu?
      Chcecie ekologii! Kupcie kawał ugoru posadźcie na nim na swój koszt drzewa.

Ja tak zrobiłem i to bez żadnych dotacji Brukseli i uważam się za dwa razy
      lepszego od was wszystkich razem wziętych.
      Wy nie patrzycie na to by ratować środowisko tylko przedstawiacie własne ego i
      interesy jakiejś grupki bogaczy.
      To nie ekologowie tylko anarchiści. Co się tyczy pozostałych skandujących, to
      ciekawe jakby wam pod domem położono autostradę. Sprawa doliny to sprawa
      miejscowych a nie ciołków z innych regionów Polski.
      Obecnie podejrzewam że i tak wszystkie zwierzaki i ptactwo uciekło od tego
      zgiełku a torfowisko można uratować w inny sposób. Mało to dróg w Polsce
      ciągnie lasami.
      Choć jestem ze Śląska, jestem za Augustowianami.
      Mają rację. Wcale mnie nie będzie dziwić, gdy zaczną blokować przejazd tirów na
      pasach dla pieszych.
      A ekolodzy powinni dostać kary pieniężne za bezprawne dewastacje, naruszenie
      mienia, kaleczenie drzew i otoczenia, zaśmiecanie i włóczęgostwo. Od
      biwakowania są pola namiotowe, nie lasy.
      • milet_z_sedesu Re: Jestem za Augustowianami i ja też!!!! 26.02.07, 13:31
        niech władze porzuca forsowanie w sposób maniakalny obwodnicy dewastującej
        dolinę Rospudy i szybko wezmą sie za realizację projektu alternatywnego.
        I koniec dyskusji.
        • radek_sim Re: Jestem za Augustowianami i ja też!!!! 26.02.07, 13:40
          A ja bym dodał. Nie władze sprawdzą czyj interes jest prowadzony od strony
          ekologów i władz państwowych.
          Innymi słowy nie sprawdzą grunty w księgach wieczystych, kto jest ich
          właścicielem, przy projekcie państwowym drogi która obecnie prowadzić ma przez
          dolinę oraz kto jest właścicielem gruntów i kiedy były zakupione drogi
          proponowanej przez ekologów. Wtedy może się okazać że głupi ludzie są
          wykorzystywani do świńskich interesów. Wiadomo przecież że wtajemniczeni
          bossowie wykupują tereny za bezcen aby później sprzedać z zyskiem pod
          autostrady. Może to walka między nimi?
        • zezowaty_cyklop Re: Jestem za Augustowianami i ja też!!!! 26.02.07, 17:41
          Dyskusja skończyła się już dawno. Trwała 15 lat. Teraz są przepychanki z ludźmi
          próbującymi zablokować wypracowane w trudzie rozwiązanie, pod którym podpisali
          się również ekolodzy.
          • deerzet Re: Augustowianie to też unici! 26.02.07, 23:25
            Szanowny zezowaty_cyklop'ie.
            Piszesz:{...już dawno. Trwała 15 lat...}
            Cosik nie zauważyłeś,żeśmy do Unii W MIĘDZYCZASIE wchłonięci zostali? Z
            wszelkimi tego konsekwencjami? Poczytaj sobie o systemie NATURA 2000. Boć to
            dla Ciebie nowość jak i dla lokalnych okołoaugustowskich kacyków no i,
            niestety, dla włodarzy naszego państwa. Też jak i oni chcesz z Unii wystąpić?
            Ja nie.
          • zamyslona4 Re: Jestem za Augustowianami i ja też!!!! 27.02.07, 00:05
            zezowaty_cyklop napisał:

> Dyskusja skończyła się już dawno. Trwała 15 lat. Teraz są przepychanki z
            ludźmi
            > próbującymi zablokować wypracowane w trudzie rozwiązanie, pod którym podpisali
            > się również ekolodzy.

ktorzy ekolodzy? nazwiska? organizacje? ale konkretnie prosze
            • zezowaty_cyklop Re: Jestem za Augustowianami i ja też!!!! 27.02.07, 13:27
              Jest trochę nazwisk i organizacji które wpływały na projekt w cywilizowany
              sposób, acz nieskutecznie, na nielubianej przez niektórych ekologów stronie:
              www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bialystok/obwodnica_augustowa/index.php/id_item_tree/0c0319c14dbddb1683bd537baf8c2bd9
      • betagarri Re: Jestem za Augustowianami 26.02.07, 14:10
        "A ekolodzy powinni dostać kary pieniężne za bezprawne dewastacje, naruszenie
        mienia, kaleczenie drzew i otoczenia, zaśmiecanie i włóczęgostwo. Od
        biwakowania są pola namiotowe, nie lasy"
        A kretyni powinni być pozbawieni praw obywatelskich.
    • andrzej19552 Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 13:00
      Krzyzowcy juz wystarczajaco wiele zla wprowadzili w Polsce i nie tylko.
      Widowisko godne Polakow.
    • cosmo_pl Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 13:04
      No właśnie, niech ktoś mi odpowie o co chodzi rządzącym??!! Przecież może nie
      być dofinansowania na tą drogę, możemy dostać karę i słyszałem, że w dużej
      mierze obwodnica ma się opierać o wiadukt. Więc o co chodzi?? Dlaczego nie można
      poprowadzić jej "szybko" naokoło?
    • zbigniews1934 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 13:32
      Pomylił Pan żabkę z życiem człowieka.Na temat ekologi nie ma Pan zielonego
      pojęcia a powtarza jedynie wyświechtane argumenty GAZETY.Przecież tej GAZECIE
      nie chodzi wcale o ekologie a jedynie o zachamownie dróg wPolsce i obalenie
      rządu PIS.
    • gieroy_asfalta "ekolodzy" obs*ywają Dolinę Rospudy !!! 26.02.07, 14:00
      ten las gdzie nielegalnie (!) biwakują jest już mocno zas*any!
      Setki "ekologicznych" kup. Jeszcze trochę, a tamtejszemu ekosystemowi zagrozi
      klęska ekologiczna.
      Wajrak, nie s*aj tyle!
    • 78db78 Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 15:02
      Jestem tak jak moi znajomi za obwodnicą.
      Nie dajmy się ogłupić ekologom bo oni nic dobrego nie robią tylko zawsze są
      przeciwni żeby pokazać że coś wywalczyli. Ich działania biorą się z nudów i
      chęcią zaistnienia jedynego w mediach. Ekolodzy zróbcie coś pożytecznego.
    • zamyslona4 radze poszperac w archiwum... 26.02.07, 15:27
      .. aby zobaczyc ze ekolodzy od 3 lat dzialaja w tej sprawie.
      w 2004 roku to ekolodzy greenpeace w czasie ferstynu w rospudzie informowali
      mieszkancow o tym, ze wladze planuja budowac przez doline autostrade. zebrali
      wtedy 3 tys. podpisow przeciwko, gdzy ludzie byli oburzenie ignorancja
      lokalnych wladz.
      zloyli te podpisy nastepnie na rece wojewody w augustowie, ale ten oczywiscie
      olal sparw
      pozniej byla akcja opd ministerstwem infrastruktury (dosc duza) i wtedy wladze
      twierdzily ze.. jzu jest za pzno. dokldnie ten sam pan w GDDK co teraz ma do
      ekologow pretencje!

a teraz minely 2 laat i ekologowie sa kozalmi ofiarnymi nieudolnosci wladzy i
      prywaty urzednikow. piszecie o tym kto ma w tym interes? wladze lokalne, ktore
      pzre wyborami wykorzystuja tremat dla sioebie (pan z samoobrony organizujacy
      manifestacje w stylu moherowym). ekologia ma w nosie polityke- protrestowali i
      za sld i za PiSu, bo (choc wielu pewnie trudno w to uwierzyc) sa ludzie ktorzy
      walcza o to, w co wierza. gdyby posluchano ekologow 2 lata temu, nie byloby
      teraz kar i szamotaniny z komisja europejska.
      ale za komuny inwigilowano katolikow- a teraz z wrogow nr 1 robi sie ekologow.
      zawsze zwalcza sie to, co ma otworzyc oczy ludziom. w koncu cytujac
      klasyka "ciemny lud wszytsko kupi". wiec fundusze ochrony srodowiska beda dawac
      9 milionow samoobronie na jesiotry, niz ekologom na edukacje. bo nie daj boze
      ktos zakuma sadzenia drzew 100 drzew nei zastepuje wycieciecia 1 wiekowego ...
      • staneuro Re: radze poszperac w archiwum... 26.02.07, 18:31
        Od kiedy to w Augustowie wojewoda urzeduje tylko nie mow mi ze sie
        przejezyczylas
      • majrix Re: radze poszperac w archiwum... 26.02.07, 21:09
        A czy przypadkiem w 2004 roku nie była przy żłobie ekipa Pana Kalisza, obecnie
        pierwszego ekologa RP? Nawiasem mówiąc od 1993 roku takich latek kiedy SLD
        (SdRP) byłą przy władzy było 8, i co oni zrobili dla innego wariantu obwodnicy?
        A teraz ten pocieszny iritujący grubasek wywija kartką jakąś co wolno a czego
        nie wolno.

Z innej beczki, pewnie nie wiele się pomylę, ale u nas na Podlasiu jes może ze
        2km drogi dwupasmowej. Tyle co na wlocie do Białegostoku od Warszawy. Ostatnio
        jeden z zielonych matołków opóźnił prace związane z rozbudową tej drogi na
        odcinku Białystok - Jeżewo (to tam gdzie 2 lata temu spłonęło kilkunastu
        licealistów). Dlaczego?? tylko on wie.

Ekologowie oprotestowują wszystko co się tylko da. No cóż, te tysiące studentów
        i absolwentów różnych Ochron Środowiska też muszą coś robić i za coś żyć (tzn
        oprócz tych, którzy znaleźli jednak jakąś przyzwoitą pracę), ale bez przesady.
    • yot23 Krzyże nad Rospudą - demagogia 26.02.07, 16:17
      Nawet jak budowa ruszy jutro to i tak ludzie będą ginąć w Augustowie bo
      obwodnica powstanie może z 5 lat...Ludzie giną bo nie ma odpowiedniej
      sygnalizacji świetlnej i tyle. Ale władze Augugtowa nic w tej sprawie nie robią
      bo wg obwodnica jest lekarstwem na wszystko. A co z tymi ludźmi którzy zginą do
      czasu jej powstania?
      • gieroy_asfalta Re: Krzyże nad Rospudą - demagogia 26.02.07, 17:48
        ciemna maso, widziałes ruszajacego tira? wiesz ile hałasu i spalin wytwarza? to
        pomnóż to przez 2000...
        • majrix Re: Krzyże nad Rospudą - demagogia 26.02.07, 21:10
          już nie mówiąc że kilka świateł na trasie kompletnie zakorkuje miasto...
          • zamyslona4 to jak to jest? 26.02.07, 21:55
            to co - liczy sie to zyci eludzkie czy nie????
            zdecydujcie sie!
            • gieroy_asfalta Re: to jak to jest? 26.02.07, 22:19
              gdy tiry będa stały w korkach to zupełnie zasmrodzą to miasto
              to co, liczy sie ekologia, czy nie? zdecydujcie sie!
              • zamyslona4 Re: to jak to jest? 26.02.07, 22:30
                gieroy_asfalta napisał:

> gdy tiry będa stały w korkach to zupełnie zasmrodzą to miasto
                > to co, liczy sie ekologia, czy nie? zdecydujcie sie!

Tiry na tory- to rozwiazanie ekologiczne, ktore dodatkowo zasililoby spolke
                skarbu panstwa i dalo prace.
                dolina bedzie nei zniszczona i wypadkow nie bedzie. do tego drogi oszczedzone.

ale pewnie takie barany powtarzaje to co zaslyszlay w telewizji nie lsyszlay o
                tym proponowanym od 15 lat rozwizaniu?
              • ryszkow bzdura ! pamiętać o możliwości upłynnienia ruch ! 02.03.07, 18:01
                Czy nikt nie rozumie że światła nie muszą powodować korków, że zielona fala (
                wolna )w połączeniu z ograniczeniem czasu sygnału zielonego na przelotówce
                załatwiłaby problem !? Można przeciez limitować pedkość i liczbę pojazdów w
                grupie wpuszczanej do miasta.
                a jeżeli chodzi o USA, to powinno być jasne, przynajmniej dla świadomych,to, że
                ich "rozwój" motoryzacji jest katastrofą ekologiczną stanowiącą ostrzeżenie dla
                potencjalnych naśladowców. Ci którzy bezmyślnie domagają się tanich paliw i
                autostrad (i politycy ulegający temu )chyba nawet się nad tym nie zastanowili.
        • deerzet Re: Tiry - na lory!! 26.02.07, 23:49
          Szanowny gieroy'u_asfalta.
          Ciemny asfalcie! Widziałem ruszajacy tir. Stąd tytuł mego wpisu dający zarobić
          PKP-owcom na tranzycie TIR-ów na szynach.
          Powtórzę: Ciemny asfalcie! Kraj typu Unii północnoamerykańskiej, odpowiedzialny
          za gros zanieczyszczeń planety to ANTYPRZYKŁAD polityki drogowo - ekologicznej.
          Rozległość tego kraju dał Am-Unitom gdzie wcisnąć te hajłeje i co nieco
          zachwycić się ich piękną naturą. Ale oni zachwycają się tez KAMIENNYMI
          PUSTYNIAMI swych miast. Dopiero w swym interiorze na swych kurzących się
          drogach widzą co tracą mieszkając w miastach - molochach...
    • ko2006 chce zyc w praworzadnym kraju! 26.02.07, 17:51
      ja, jak i wielu innych mieszkancow Polski, chcemy zyc w praworzadnym kraju,
      przestrzegac zasad Wspolnoty Europejskiej i nie zyczymy sobie terroryzmu
      Augustowa! Caly kraj bedzie ponosil konsekwencje tego warcholstwa. Wiele miast
      i miasteczek moze nigdy nie zobaczyc upragnionej obwodnicy, bo jakies oszolomy
      prowadzone przez roznej masci "politykow" musza udowodnic calemu swiatu
      swoja "racje". A przeciez mozna usiasc do okraglego stolu i porozmawiac nad
      kompromisowym rozwiazaniem. Ale czy kiedykolwiek byla taka inicjatywa ze strony
      zwolennikow zniszczenia doliny Rospudy? Na razie stac ich tylko na opluwanie i
      agresje.
    • janu5 To był pogrzeb obwodnicy w wersji GDDKiA 26.02.07, 18:32
      Augustowianie przegrali postawili krzyż na obwodnicy w wersji GDDKiA.
      Nieświadomi mieszkańcy Augustowa nie zwęszyli podstępu radnego z Samoobrony,
      który całym sercem jest za ekologami i wypuscił ich na niby manifestacjie , a w
      rzeczywistości był to pogrzeb wariantu GDDKiA.
      Wajrak jak Jagiełlo pod Grunwaldem mógł powiedzieć.
      "Krzyże nam są znane ale i te przyjmiemy jako wróżbę zwycięstwa albowiem
      t y l k o na już pogrzebanym wariancie krzyże sie zatyka."
      • staneuro " Ekolodzy" za kosy 26.02.07, 18:48
        Zamiast biwakowac i wspinac sie po drzewach chwyccie za kosy i pomozcie
        przyrodzie.
        Najwiekrzym problemem nie sa mosty czy drogi lecz natura sama sobie. to ze
        mozemy sie szczycic najwiekrzym w skali europejskiej bogactwem ptactwa i
        roslinnosci bagiennotorfowej zawdzieczamy ludziom ktorych chcecie sie pozbyc i
        obwiniacie za niszczenie przyrody. Problem jest gdzie indziej. Zobacz strone
        Biebrzanskiego czy Narwianskiego Parku Narodowego a sie przekonarz ze problem
        polega na cytat" Głównym zagrożeniem dla walorów przyrodniczych Parku jest
        odwodnienie terenu i zaniechanie ekstensywnego użytkowania łąk bagiennych oraz
        wypasu bydła przez lokalną ludność. Skutkiem odwodnienia jest przesuszenie
        torfowisk i ich mineralizacja, co prowadzi do ustępowania roślinności typowo
        bagiennej i wkraczania gatunków charakterystycznych dla siedlisk bardziej
        suchych. Zaniechanie wykaszania zbiorowisk turzycowych i turzycowo-mszystych
        przez miejscowych rolników (właścicieli gruntów) jest przyczyną ekspansji
        zakrzaczeń i roślinności drzewiastej. W celu zahamowania sukcesji oraz
        utrzymania cennych, przejściowych jej stadiów, stosuje się w ograniczonym
        zakresie ochronę czynną. W związku z tym, iż w posiadaniu prywatnych
        właścicieli znajduje się 46% powierzchni Parku, funkcjonowanie gospodarki
        rolnej zgodnej z ustalonymi celami ochrony jest szczególnie istotne dla Parku."
        Za kosy ekolodzy pseudoekolodzy przeciwnicy i zwolennicy jak sie nie
        pozabijamy to sie dogadamy

• janu5 a to odwodnioenie to samo się robi? 26.02.07, 19:20
          Z tego co wiem to unikalnośc bagna nad rozpudą polega między innymi na
          samowstrzymywanie rozwoju drzew. Takich koszonych terenów jest wiekszośc w
          Europie. Dlatego tu i ówdzie robi się rezerwat ,żeby potptrywać jak to jest
          bez koszenia. Tyz piknie.
          • staneuro Re: a to odwodnioenie to samo się robi? 26.02.07, 19:39
            janu5 napisał:

> Z tego co wiem to unikalnośc bagna nad rozpudą polega między innymi na
            > samowstrzymywanie rozwoju drzew. Takich koszonych terenów jest wiekszośc w
            > Europie. Dlatego tu i ówdzie robi się rezerwat ,żeby potptrywać jak to jest
            > bez koszenia. Tyz piknie.
            A z tego co ja wiem to Narwianski Park Narodowy zorganizowal przetarg an system
            bezkoszeniowy na swoim terenie i na swiecie nie znalazl sie jakikolwiek
            specjalista co potrafi to zrobic i wdrozyc w zycie a najwybitniejsi znawcy w
            tym temacie z calego swiata pracujecy przez kilka lat na terenie NPN napisali w
            swoim sprawozdaniu ze :
            cytuje " Dolina Narwi w granicach Narwiańskiego Parku Narodowego stanowi jedną
            z najlepiej zachowanych zalewowych dolin rzecznych w Europie oraz jedne z
            najcenniejszych obszarów, na których występują siedliska łęgów rozlewiskowych.
            DECYDUJACE znaczenie miała tutaj ekstensywna gospodarka rolna,( KOSZENIE TRAW I
            TRZCINOWISK) która prowadzona była w obrębie doliny przyczyniając się do
            zachowania specyficznych biotopów i biocenoz. Dogodne warunki znalazły tu
            zgrupowania ptaków mających unikatową rangę w skali europejskiej, a nawet
            światowej. Dolina Narwi jest jedną z ważniejszych ostoi ptaków lęgowych o
            randze europejskiej i jedną z najważniejszych ostoi ptaków wodno-błotnych w
            Polsce.
      • andrzej19552 Re: To był pogrzeb obwodnicy w wersji GDDKiA 26.02.07, 18:49
        Narod polski juz od dawna idzie w pogrzebie, tylko o tym nie wie.
    • andrzej19552 Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 19:03
      Dla mnie krzyz, nie tylko jest symbolem religii, ale takze symbolem
      smierci. Czym wiecej krzyzy, tym bardziej uczestniczymy we wlasnym
      pogrzebie.
    • janu5 Warto rozmawiać - Rozpuda TVP2 dziś o 22:35 26.02.07, 19:24
      Warto obejrzeć
      • janu5 Errata : Rospuda 26.02.07, 19:28
        Jutro powtórka w TVP POlonia
        • zamyslona4 nie warto ..... 26.02.07, 23:51
          to ze ten program jest stronniczy- wiadomo od dawna
          ale nazwanie go zenada to eufemizm...
          • janu5 Była to pierwsza publiczna debata w TVP 28.02.07, 10:08
            Ekolodzy ją przegrali na własne zyczenie. Mimo ,że zabierali głos częściej nie
            potrafili odeprzeć argumentów urzędników państwowych. Ja oceniam jakieś 6:4 dla
            urzędników. Trzeba dodać ,że jak zwykle bardzo kuklturalny prowadzący nie krył
            swoich proekologicznych sympatii. Na początku wykonał z łysym ekologiem utwór
            muzyczny. Pod koniec podsumował,że niewątpliwym osiągnięciem całej sprawy jest
            fakt ,że zaczęło się o ekologii mówić. Najgorzej wypadł rzecznik ekologów Tomasz
            Szwed. Facet jest wybitnie nie medialny. Głos ma matowy i siedzi z ponurą
            obrazoną miną skazany na porazkę.
    • aniaaag1 Paląc niespokojnie Papierosa 26.02.07, 19:40
      'mówi Winiarski, paląc niespokojnie papierosa.'
      Oj pana autorytet przygasł dla mnie.
    • andrzej19552 Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 19:48
      Cala tresc jest zawarta w tytule artykulu.
      Brawo dla autora!!
      • staneuro I znowu to samo 26.02.07, 20:19
        Gdy " pseudoekolodzy nie potrafia zrypostowac odpowiedzi to przenosza sie na
        inne forum
    • surykatka333 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 21:39
    • surykatka333 Lewackie mochery nienależące do rydzyka szaleją 26.02.07, 21:41
      a ludzie ogladają telewizje i nie wiedzą o co chodzi.
      • majrix Re: Lewackie mochery nienależące do rydzyka szale 26.02.07, 21:48
        obrażasz zwolenników obwodnicy, nie każdy z nas jest mocherem, a jeśli tak
        uważasz to my możemy powiedzieć ze gejowskie organizacje popierają ekologię,
        lepiej Ci?
    • basia328 Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 22:09
      proszę przyjrzeć sie twarzom tych "nosicieli krzyży":tepe,żądne sensacji,pewne
      swego geby.To wstyd drodzy katlicy podpierać sie krzyzami tam,gdzie idzie o
      rozsadek i wspólne dobro.A gdzież wasza chrzescijańska miłośc blizniego?Skąd
      tyle nienawiści w waszych poboznych sercach?trzeba bylo raczej zapytać waszego
      burmistrza,dlaczego,skoro was tak kocha nie zrobił nic,żeby zadbać o wasze
      bezpieczeństwo.Te krzyze,ta rozjuszona tłuszcza to cały nasz narodek.Dla nich
      trzeba wszystko zalać betonem a wszystko co żywe, piękne,zielone unicestwić.A
      nawiasem mówiac przy mojej "zwykłej ulicy zdarzyło sie więcej wypadków niz
      wAugustowie i nikt sie nad tym nie rozczula!
      • gieroy_asfalta Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 22:15
        kretynie, niesione krzyże były symbolami zabitych na drodze, nie katolicyzmu.
        • basia328 Re: Krzyże nad Rospudą 26.02.07, 22:22
          Betonie,czego symbolem sa krzyże wiem lepiej od ciebie.Ale nie wtakich
          okolicznoscciach i atmosferze nienawiści i opluwania.To byla profanacja i
          załosne próby posilkowania sie czymś co wielu uważa za swiete.tacy jesteśmy:Pan
          Jezus na ustach a siekiera w reku.
    • ajszamunawwar3 Tiry na tory- Dolina Rospudy nadal zielona 26.02.07, 22:17
      Dlaczego nikt do tej pory nie odpowiedzał pozytywnie na propozycję P.K.P.i
      koleji lokalnych ,że bardzo chętnie przejmą TIRY NA TORY!, nie byłoby tak
      tragicznych wypadków,pod kołami gnią przedewszystkim ludzie, giną rownież
      zwierzęta leśne.Tym tragicznym WYPADKOM MÓWIMY STOP!!Kolej już dawno taką
      propozycję dała Ministerstwu Transportu - torów u nas nie brakuje, tak niewiele
      TAK DUŻO może zrobić; - obniża się emisja gazów cieplarnianych do środowiska!
      - nasze drogi nie są nadmiernie obciążone - tiry to kolosy niszczące
      totalnie nawirzchnię.
      - zmniejsza się natężenie hałasu o 80%
      - stacje benzynowe same w sobie są również dużym zagrożeniem dla środowiska,
      nie muszą być przy każdej rogatce.
      - to tylko niektóre plusy , i to co NAJWAŻNIEJSZE taki transport nie zagraża
      CZŁOWIEKOWI, zwierzętom leśnym i w minimalnym stopniu przyrodzie!
      Grażyna Stawowska, e-mail: saffa@wp.pl
      • gieroy_asfalta Re: Tiry na tory- Dolina Rospudy nadal zielona 26.02.07, 22:21
        "Tiry na tory" ekonomiczny absurd i kompletna logistyczna durnota. We
        wszytskich cywilizowanych krajach tiry jeżdżą autostradami, z wyjątkiem
        przepraw przez wysokie góry w bogatej Szwajcarii.
        • majrix Re: Tiry na tory- Dolina Rospudy nadal zielona 26.02.07, 22:25
          5000 TIRów dziennie to jest około 100 składów na dobę (tylko do jednego
          przejścia granicznego), to jest około 4 składy na godzinę, czyli puszczając
          osobówki i inne pociągi pospieszne, taki pociąg od granicy do granicy jechałby
          pewnie z tydzień... nie mówiąć że nie mamy stacji załadunkowych.

• zamyslona4 Re: Tiry na tory- Dolina Rospudy nadal zielona 26.02.07, 23:03
          gieroy_asfalta napisał:

> "Tiry na tory" ekonomiczny absurd i kompletna logistyczna durnota. We
          > wszytskich cywilizowanych krajach tiry jeżdżą autostradami, z wyjątkiem
          > przepraw przez wysokie góry w bogatej Szwajcarii.

hahhahahahahah :)
          no nie....... organizowalam transporty z i do wloch i kazdy tir we wloszech
          przejezdzl wlasnie na torach...
        • ryszkow Nie ma w pełni urynkowionej kolei ! 02.03.07, 18:09
          więc wnioski z obecnego funkcjonowania PKP są niewiele warte.
          Własciwy sposób tranportu to : poza miastami kolej ( ewentualnie tiry ) potem
          przeładunek w centrach logistycznych ( obecnie nie w pełni wykorzystanych ) a w
          miastach miniciężarówkami ( patrz artykuł
          motoryzacja.interia.pl/szukaj/news/sposob-na-tir-y,798887 ).
          Analogiczne model powinien funkcjonować w transporcie ludzi, no ale tego nie
          osiagnie się marnując kasę na autostrady.
          powoływanie się na to jak teraz odbywa się transport w innych krajach jest
          niecelowe, gdyż umysły decydentów dopiero dojrzewają do przemyślanej polityki
          transportowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka