Dodaj do ulubionych

Augustów zostaje z tirami

02.03.07, 07:36
Dystans naszych ministrów i pana prezydenta do samych siebie jest porażający.
Nie mówiąc juz o poczuciu humoru i inteligencji (co się za sobą ściśle wiąże).
Obserwuj wątek
    • dark_crusader Ja do tego "uzdrowiska" w życiu nie przyjadę 02.03.07, 07:56
      Narobiły sobie bęcwały takiej antyreklamy że głowa mała.
      Ciekawe co im się bardziej opłacałoby - poprowadzić obwodnicę jakąś inną trasą czy upierać się przy swoim i narobić sobie bydła?
      • 1gth1 Re: Ja do tego "uzdrowiska" w życiu nie przyjadę 02.03.07, 12:22
        dark_crusader napisał:

> Narobiły sobie bęcwały takiej antyreklamy że głowa mała.
        > Ciekawe co im się bardziej opłacałoby - poprowadzić obwodnicę jakąś inną
        trasą
        > czy upierać się przy swoim i narobić sobie bydła?

I Dzięku Bogu! Nikt Cię tu nie zaprasza! Bęcwale, że głowa mała!
      • mike-great "Białystok - mohery do sześcianu" Dobre... 02.03.07, 13:38
        "Białystok - mohery do sześcianu" Dobre...
      • black1234 Re: Ja do tego "uzdrowiska" w życiu nie przyjadę 02.03.07, 20:56
        oni przecież nie oczekiwali wizyt bydła. Więc nie upieraj sie przy swoim.
    • login-ka Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 08:05
      Ojej, minister się obraził... Może ja też powinnam? Ostatnio PKS spóźnił się 2,5 godz. i musiałam gnić od 7do prawie 10 na dworcu! No, niestety, a inni podróżni odjeżdżali...
      Mieszkańcy Augustowa i ich władze są zadziwiający. Czemu nie protestowali parę lat temu? Czy mamy rozumieć, że są tak omamieni przez polityków, że czekali spokojnie 15 lat w przekonaniu, że "nic nie da się zrobić"?
      To jest porażające. Ale widać to było, kiedy przyjechali do Rospudy i krzyczeli to, co im poddano...
      A może pan burmistrz sam nie wie czego chce?
    • necko1 Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 08:36
      Jestem z Augustowa i jako jeden z nielicznych na budowę obwodnicy mogę poczekac
      jeszcze jakis czas. Pomysł ż postawieniem większej liczby świateł oraz budowie
      kładek uważam za idiotyczny, zakorkuje nam miasto w lato.
      • cz_czkawka kładki nie rzowiązują problemu 02.03.07, 11:21
        W Augustowie nie potrzebne są kładki czy dodatkowe światła tylko znak drogowy
        zakaz wjazdu samochodów powyżej ...Ton.
        A to dlatego, ze obecna droga ani okolica wokół tej drogi nie nadaje się do
        ruchu o tak duzym natężeniu i cięzarze. Kiedy w końcu człowiek i jego komfort
        życia zacznie być ważniejszy od aspektów ekonomicznych (w tym przypadku dojazd
        TIRów do przejscia granicznego) i od aspektów ekologicznych. Niestety
        cywilizacja powoduje nieuniknioną dewastację środowiska, OK trzeba srodowisko
        chronic ale ludzi także.

Kiedy Tiry przestaną jeździć po osiedlach mieszkalnych. Mieszkam na takim
        osiedlu gdzie Tiry z lubością korzystają z parkingu zlokalizowanego wsrodku
        osiedla. Rano kiedy taki kolos przejeżdza pod oknami można dostać zawału. I
        żaden ekolog się tym nie przejmuje. Polecam naszym ekologom powisiec u mnie na
        osiedlu.
        • koloratura1 Re: kładki nie rzowiązują problemu 02.03.07, 12:58
          cz_czkawka napisał:

>
          > Kiedy Tiry przestaną jeździć po osiedlach mieszkalnych. Mieszkam na takim
          > osiedlu gdzie Tiry z lubością korzystają z parkingu zlokalizowanego wsrodku
          > osiedla. Rano kiedy taki kolos przejeżdza pod oknami można dostać zawału. I
          > żaden ekolog się tym nie przejmuje. Polecam naszym ekologom powisiec u mnie na
          > osiedlu.

Z tym problemem zwróć się do swego burmistrza, a nie do ekologów.
          • cz_czkawka parking zanjduje się na terenie prywatnym 02.03.07, 13:16
            więc burmistrz raczej nie pomoze. Czymże w końcu są problemy ludzi wobec
            problemu ocieplenia klimatu.

A dla mnie niech się ociepla i tak niedługo nie da się tu życ. Z jednej strony
            ptaszki z drugiej gospodarka (drogi, fabryki) a dla człowieka zabraknie miejsca
        • black1234 Re: kładki nie rzowiązują problemu 02.03.07, 20:58
          zzaproś wajdraka.

nawet mu zapłać za pobyt. I tak nie przyjedzie.
      • mike-great No ale ci ludzisk nie pozabija, ło! 02.03.07, 13:39
        No ale ci ludzisk nie pozabija, ło!

necko1 napisał:

> Jestem z Augustowa i jako jeden z nielicznych na budowę obwodnicy mogę
        poczekac
        > jeszcze jakis czas. Pomysł ż postawieniem większej liczby świateł oraz budowie
        > kładek uważam za idiotyczny, zakorkuje nam miasto w lato.
    • remik.bz Gazeta zauważyła Augustów- niemozliwe !!! 02.03.07, 08:38
      Czy aby ktoś tam w GW nie zachorował?
      Nagle po tygodniach "obiektywnego omawiania" sprawy "Rospudy" GW zauwazyła ,że
      TIR-y to problem dla Augustowa.
      Po raz pierwszy w konflikcie ekolodzy- Augustów jako tako pokazała problem
      strony "zwalczanej" przez media.Nawet mapkę wydrukowali.( Chyba ktoś w GW
      straci robotę)
      Szkoda tylko ,że proponując takie nowatorskie rozwiązania jak kładki z
      windami , ronda, swiatła (pewnie jakies "pochłaniacze spalin" ,o ile cos
      takiego istnieje) nie wskazali źródła finansowania (Augustów ma zaledwie 30 tys
      mieszkańcówi odpowiedni do tego budżet). No i ta droga krajowa...
      A może ekolodzy wskażą?
      • jungervater Re: Gazeta zauważyła Augustów- niemozliwe !!! 02.03.07, 12:32
        Bardzo łatwo wskazać źródła finansowania: zacząć pobierać opląty za przejazd
        przez miasto. A kładki nawet takie z windami są standardem na całym
        cywilizowanym świecie i jeżeli ktoś twierdzi, ze ekologicznie to błąd je
        budować, to już nie wiem co mu ma pomóc. Tak na marginesie, to wydaje mi się, ze
        status kurortu Augustów straci jak sobie da wykarczować wszystko w okolicy. Coż
        to za kurort, gdzie nawet nie ma bagienek czy lasu w okolicy, gdzie można by w
        ciszy i spokoju odpocząć?
        Powoli odnoszę wrażenie, ze Augustowiacy cierpią na zbiorowa schizofrenie. Z
        jednej strony nie robią nic, żeby ograniczyć lub zrobić bezpieczniejszym ruch
        przez swoje miasto, pewnie ze względów ekonomicznych (taki TIR to trochę paliwa
        zatankuje na Augustowskich stacjach i kierowca może coś do jedzenia kupi) z
        drugiej chcą wyciąć jedną z ostatnich ostoi rzadkich gatunków ptaków, z których
        pewnie tez czerpią zyski (turystyka).
        Ach szkoda słów!
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie
        JV
      • koloratura1 Re: Gazeta zauważyła Augustów- niemozliwe !!! 02.03.07, 13:06
        remik.bz napisał:

> Czy aby ktoś tam w GW nie zachorował?
        > Nagle po tygodniach "obiektywnego omawiania" sprawy "Rospudy" GW zauwazyła ,że
        > TIR-y to problem dla Augustowa.
        > Po raz pierwszy w konflikcie ekolodzy- Augustów jako tako pokazała problem
        > strony "zwalczanej" przez media.Nawet mapkę wydrukowali.( Chyba ktoś w GW
        > straci robotę)

Chyba nie straci.
        A Ty, po prostu, kiepsko śledzisz sprawę; Gazeta nigdy nie ukrywała, że TIRy SĄ
        problemem.

> Szkoda tylko ,że proponując takie nowatorskie rozwiązania jak kładki z
        > windami , ronda, swiatła (pewnie jakies "pochłaniacze spalin" ,o ile cos
        > takiego istnieje) nie wskazali źródła finansowania (Augustów ma zaledwie 30
        > tys
        > mieszkańcówi odpowiedni do tego budżet). No i ta droga krajowa...

A czy Augustów stać na budowę obwodnicy BEZ funduszy unijnych, za to z
        konieccznością płacenia kar przez Trybunał nałożonych?

Bo chyba nie oczekujecie, że reszta kraju za Was zapłaci?

• zer0 Re: Gazeta zauważyła Augustów- niemozliwe !!! 02.03.07, 21:17
          UE nie dala mi ani zlotowki, jak interesowalem sie doplata od dzialalnosci gospodarczej to same tylko problemy byly i se w koncu odpuscilem, wiec jak wyobrazasz sobie ze mnie UE sciagnie kare, ale ubaw!
      • krzysztof43 Re: Gazeta zauważyła Augustów- niemozliwe !!! 02.03.07, 23:37
        Parę dni temu przekazywała relację kierowcy tira, który jeździ w Niemczech przez
        podobne miasto, tyle, że z WIĘKSZYM natężeniem ruchu. Tam właśnie porobili
        światła i pilnują prędkości. Co do korkowania, to można ustawić 'zieloną falę'.
        To już jest na zachodzie powszechna parktyka. Pieniądze można wziąć z Unii.
        Tylko trzeba o nie wystąpić, a nie machać krzyżami jak maczugami.
        BTW. Tiry które przejeżdżają przez Augustów najpierw jadą przez Łomżę, tylko tam
        jest ich więcej, bo przejeżdżąją jeszcze tiry na Białystok. I mieszkańcy nie
        robią drak tylko spokojnie załatwiają najmniej szkodliwą trasę. Podobnie było w
        Wyszkowie.
        Prócz tego: tiry po Augustowie jadą do Suwałk. Tam też mieszkają ludzie, ale
        jakoś nic o 'ulicach usłanych trupami' (było dziś w TV z Augustowa) nie słychać.
        I na koniec: jakiś 'specjalista' machnął trasę przez najszersze miejsce Rospudy,
        bo za PRL przedsiębiorstwo nie wzięło roboty jak nie było odpowiednio dużego
        przerobu. Potem przez las, żeby nie było protestów. Ale przecież od 17 lat
        żyjemy w wolnej Polsce i chyba możemy, a nawet powinniśmy działać ekonomicznie?
    • anna451 Re: Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 10:17
      TIRY NA TORY.TIRY NA TORY,TIRY NA TORY no jakie to proste!!!!!!!!!!!!!!!!
    • radek_sim Augustów może inaczej rozwiazać problem 02.03.07, 11:04
      Czekam na odpowiedź Augustowian. Powinni zażądać od władz na trasie przejazdu
      tirów każdym skrzyżowaniu światła co 50 do 100 przejście dla pieszych ze
      światłami i dwa małe ronda oraz zakaz na bocznych drogach. Do czasu wybudowania
      na powinni co drugi dzień polokować jezdnię przechodząc cyklicznie przez pasy.
      Niech lobby przewoźników tirów żre się z lobby ekologów. W efekcie torowcy
      powinni polokować Warszawę i dojazd pod Sejm.
    • adamdark01 Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 11:41
      Augustów Ładuj broń, zabijaj wszystkich kto ma odmienne zdanie od waszego,
      analfabeci umysłowi, zatwardziałe charaktery,na gruzach życia pozostaniecie
      samotni przez życie, z waszym sztandarem i krzyżami zajadłości i upartości nie
      słusznej.Fałszywi chrześcijanie!
      autostradę, prawnie,zgodnie z prawami międzynarodowymi, nie przechodzi przez
      żadne osiedla, tylko bezpośrednia podwójna droga,minimum,w jedną stronę,
      jeżeli są po drodze budowy takiej autostrady,osiedla, względnie inne elementy
      wartości Państwowo Narodowej,należy bez warunkowo,obejść budową okrężną drogą,
      nawet ,wiele kilometrów,według potrzeby,lub rozwalić domy za zgodą.
      a wy, wszyscy którzy chcą tylko przez osiedla,to jesteście ograniczeni
      rozumem i idźcie do psychiatry,debile.
      • 1gth1 Re: Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 12:30
        Ha, ha, ha....
        Oto wypowiedź prawdziwego chrześcijanina z szerokimi horyzontami po wizycie u
        psychiatry! Ta wizyta zwłaszcza wiele by wyjaśniała - bo co do meritum
        wypowiedzi - z tak żałosnym postem poprostu nie da się polemizować. Żałosne i
        smutne jest również to, że to media wykreowały taki stronniczy punkt widzenia.
        Ale oczywiście "chrześcijanin" swoje zdanie wypowiedział po przestudiowaniu
        wszelkich materiałów dostępnych na ten temat a nie w oparciu o hasła w mediach.
        Prawda adamdark01?
      • zer0 Re: Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 12:43
        Sam buraku jestes analfabeta, jesli zieloni wygraja, w co watpie, to oznacza ze w Polsce bedzie mozna zablokowac kazda droge, bo rosnie tam jakies ziele i zostaniemy skansenem przyrodniczym dalej klepiacym biede bo nie ma drog!
        To znaczy ze ekolog to w zasadzie ekoterrorysta.
        A czas wysiedlen i wyburzen domow to juz chyba byl w czasie wojny i minal.
        A swoja droga kiedys tu rzadzila moskwa a teraz bedzie rzadzic bruksela?

Jesli zieloni znow zaczal bruzdzic to zablokuje sie na kilka dni calkowicie miasto a wtedy to obozu ekologow wpadna kierowcy TIRow, ale bedzie imprezka...

a i nie wiem czy wczoraj podawaly media, ale 1 z ekologow spadl z drzewa, musiala mu pojechac na ratunek karetka z tego barbarzynskiego miasta Augustowa...

pozdrawiam z augustowa...
        • zamyslona4 Re: Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 12:49
          zamiast czytac fakt i ogladac wiadomosci TVP radze posluchac czasem co
          faktycznie ludzi ektorych obrazasz mowia.
          wczoraj byla kapitalna konferencja prasowa gdzie dokladnie wytlumaczono aspekty
          prawne (to nei ekolodzy sa winni , ale wladze ze nei dopilnowano od trzech lat
          (!) przepisow i prawa) i ogromny szacunek dla augustowian i wpsolczucie. pomimo
          tego co wyprawiali w niedziele.

ale twoj post dowodzi ze mozna i tak byc gluchyum na racjonalne argumnety
          • cz_czkawka a zauważyłaś zamyslona 02.03.07, 13:12
            a zauważyłaś zamyslona ze prawo jest tak skonstruowane, ze jeśli państwo
            podejmie decyzję o budowie np. drogi to ludzie mieszkający na terenach
            przeznaczonych pod tą inwestycję muszą się wynosić z własnego domu, ze swojej
            własności. Państwo owszem zapłaci ale nie wszystko mozna przeliczać na
            pieniądze.
            natomiast zabki i ptaszki są chronine prawem i nie mozna im bruździć w
            gniazdkach.

Głowę daję, ze Ci eko-terrorysci pozłazili z drzew, zeby nie przeszkadzać
            ptaszkom w ich porze godowej i lęgowej. Załadowali swoje 4-litery do samochodu
            (a co ekologia ekologią a zdobycze techniki zdobyczami) i pojechali do swoich
            domków, w których w weekend urządzą impre (sąsiadom nad głową nie pytając czy
            Ci nie mają czasmi pory godowej) oblewającą szczęśliwy powrót.
            • krzysztof43 Re: a zauważyłaś zamyslona 02.03.07, 23:55
              Pamiętam jak w ramach walki z Żarnowcem pokazywano jak jakiś staruszek musi się
              wynieść ze swego domu nad jeziorem i udać gdzieś, nie wiadomo gdzie, pewnie na
              poniewierkę. Spłakałem się jak bóbr. Parę lat po ugrobieniu Żarnowca pojechałem
              w tamte okolice na wakacje i okazało się, że 'prześladowanemu przez PRL'
              strauszkowi zbudowano elegancki dom blisko morza (letnicy!).
              Nie dajcie się brać na sentymenty. Rolnicy z ew. trasy ekologów już płaczą, żeby
              piodbić ceny. I słusznie. Tylko po co ten fałsz i obłuda? Niech wycenią straty i
              niech inwestor zrekompensuje. Np. Konieczność przeniesienia sie do nowego
              lepszego domu 100 tys. zł, Utrata widoku Magdy mującej się w strumieniu o
              poranku - 50 tys. zł. Zawsze można dojść do porozumienia
          • zer0 Re: Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 21:25
            moje wiadomosci sa z pierwszej reki bo lub bylem na miejscu i wiem jeszcze co i jak z innych zrodel i bynajmniej nie z prasy ani z tv, tylko jak sie pozniej oglada tv, nn.p. tvn 24 to widac nierzetelnosc dziennikarska....:)

barbarzynca z Augustowa:)
        • koloratura1 Re: Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 13:16
          zer0 napisał:

>
          > A swoja droga kiedys tu rzadzila moskwa a teraz bedzie rzadzic bruksela?

W takich sprawach - owszem.
          Chyba że zrezygnujemy z członkostwa w Unii Europejskiej.
          • zer0 Re: Re Co z tą Rospudą? 02.03.07, 13:29

> > A swoja droga kiedys tu rzadzila moskwa a teraz bedzie rzadzic bruksela?
            >
            > W takich sprawach - owszem.
            > Chyba że zrezygnujemy z członkostwa w Unii Europejskiej.

>>>ciach>>>

To oznacza, ze polska nie jest suwerennym krajem:)
            ale u nas zawsze tak bylo jak nie moskwa to jakas inna cholera...
            a co chodzi o unie europejska, choc widze zalety z czlonkowstwa (mozliwosci wyjazdow, wolno to wolno ale jednak polepszajce sie warunki pracy)to jednnak glosowalem przeciw:)
            a Pan na zagrodzie rowny Wojewodzie, zieloni poszuraja to zablokuje sie miasto i bedzie ciekawiej:)

pozdrawiam
            barbarzynca ze wschodu...
      • zewsi Piękna historia:-) 02.03.07, 13:05
        www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070302/AKTUALNOSCI/70302011
    • oracz_prawdziwy Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 13:14
      Należy zrezygnować z realizacji idiotycznego projektu natychmiast. Równie
      szybko należy przystąpić do projektowania trasy prze Łomżę omijając wogóle
      tereny wokół Augustowa. Na najbliższe lata należy wytyczyć trasę przez Augustów
      wydzieloną ekranami dżwiękochłonnymi, niedostępną dla pieszych. Nad nią
      zbudować przejścia dla pieszych, a także wytyczyć jedno skrzyżowanie z
      sygnalizacją świetlną dla ruchu kołowego. Wreszci może poważnie rozważyć budowę
      tunelu pod Augustowem. To napewno będzie tańsze od budowania estakady na
      torfowisku. Ale pierwsze rozwiązanie jest najwłaściwsze
      • zer0 Re: Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 13:22
        ale gadasz bajki - t.zn. ze lokalny ruch samochodowy bedzie sie odbywal z jednego konca miasta na drugi koniec przez jedno skrzyzowanie?!
      • cz_czkawka Re: Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 13:26
        niektórym zycia nie starczy, zeby z tych Twoich pomyśłów skorzystac . Resztke
        swego żywota spędzą mieszkając w domach razem TIRami.

TIR nasz przyjaciel.

A ja uważam zamknąc augustowskie drogi dla TIRÓW (nie sa przystosowane do ruchu
        o takim ciężarze i natężeniu, domy stojące obok tych drog pekahją . Kto zapłaci
        tym ludziom za zniszczenie ich mienia, ich własności) i pomyśleć o budowie dróg
        przystosowanych do ruchu o dużym natężeniu i cięzarze omijajacych drażliwe
        tereny. W końcu dlaczego koszty tej calej afery mają ponosić Augustowianie.
      • koloratura1 Estakada na torfowisku to żyła złota! 02.03.07, 13:32
        Nikt nigdy nie sprawdzi ani nie skontroluje ile faktycznie materiału
        utwardzającego utopiono w bagnie.

A jeśli zbyt dużo tego materiału "pójdzie bokiem", to czarno widzę wytrzymałość
        już gotowej estakady...

Może się zdarzyć, że mieszkańcy Augustowa zawołają - jak, nie przymierzając,
        Grek Zorba - "Never in my life did I see such a splendid crush!"
        • cz_czkawka Re: Estakada na torfowisku to żyła złota! 02.03.07, 13:40
          keratura
          idąc za Twoim tokiem myślenia, należaloby nic nie budować bo kto spawdzi...
          nie jeśc bo kto sprawdzi zawartośc śmieci w kiełbasie itd
      • remik.bz Poczekajmy na wyrok Trybunału Sprawiedliwości 02.03.07, 13:36
        oracz_prawdziwy napisał:

> Należy zrezygnować z realizacji idiotycznego projektu natychmiast

Skąd wiesz ,że jest idiotyczny? Z mediów? , od ekologów?

Poczekajmy na wyrok ETS.
        Pewnie jestem wyjatkowo naiwny , ale mam nadzieje ,że ETS przynajmniej zapozna
        się ze sprawą przed wyrokiem -na podstawie dokumentów.
        Bo jak na razie to moim zdaniem KE po prostu "olewa" fakty i opiera się
        wyłącznie na donosach "ekologów" i srodowisk , które cgcą dokopać Kaczorom bez
        względu na cenę ( np wypadki w Augustowie)
        Dla mnie skandalem jest ,że komisarz UE zaledwie przez 1/2 godziny (podobno)
        rozmawiał z polskim ministrem . Ma czas na "analizę donosów" , ale nie ma czasu
        na rozmowe z oficjalnym przedstawicielem Narodu ( Naród w rozumieniu art.4
        Konst.)
        No cóż , poczekamy na ETS. Jesli wyrok bedzie negatywny - to ciekawi mnie
        uzasadnienie w kontekście "ochrona życia i zdrowia mieszkańców Augustowa"
        To bardzo ważne będzie dla wszystkich samorządów lokalnych, którym proponuje
        się utworzenie na ich terenach "natury 2000". Muszą wiedzieć czego moga się
        spodziewać po UE w przypadku konfliktów typu: "droga w gminie dla ludzi czy
        bagna dla roślin".
        • cz_czkawka Re: Poczekajmy na wyrok Trybunału Sprawiedliwości 02.03.07, 13:42
          wreszcie jakiś głos rozsadku
        • grisza14 Kiedy ekolobbysci posprzataja po sobie smietnik 02.03.07, 13:58
          w Puszczy Augustowskiej ? To raz, a dwa tzw "projekt" ekolobbystow wymazal z
          mapy Szczeberke. A trzy, to powiedzial przeciez batko Putin, ze zadna Via
          Baltica nie jest potrzebna, bo Niemcy z Krolewcem polaczy prom kolejowo-
          samochodowy.
      • staneuro Re: Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 15:33
        Poprowadzic przez Lomze? i pozostawic Bialystok jedno z najwiekszych miast w
        kraju bez drogi szybkiego ruchu? zastanow sie co mowisz.
        ... My mieszkancy podlasia kochamy bardzo przyrode i ja bardzo szanujemy,
        wzrastalismy na jej lonie, ona jest nasza druga matka. Jestesmy rozdarci ze
        musimy wybierac, pseudoekolodzy chyba ulatwili nam ten wybor. Napisalem to co
        czuje moze ktos sie zastanowi i wejdzie w nasza skore.
        .
        " Serce nie jest sługa, nie zna, co to pany,
        I nie da się przemocą okuwać w kajdany."
        .
        Kocham bardzo rzeczke, ktorej wody pilem,
        Kocham bardziej matke, brata, ich tam zostawilem.
        .
        Me serce rozerwane, krwawi nieustannie,
        Szukam kompromisu, znajduje w tej mannie.
        .
        Pogarde dla swej matki, ojca, oraz brata,
        Pogarde dla Rospudy i dzikiego kwiata.
        .
        Przybyli Moskale, z Greenpeace-u sztandarem,
        Matke zwyzywali "swym panszczynym gwarem".
        .
        Wody mojej rzeczki, ich moczem splywaja,
        Matka w sieni placze, bo ja oplowaja.
        .
        Co dzisiaj mam zrobic? przykoc sie do skaly?
        Skaly zlych wyborow, dobre juz sie nie ostaly.
        .
        Kocham ja Storczyka, Orlika i Trzmiela,
        Ale ponad wszystko czlowieka, mego przyjaciela
      • tomaszr33 Re: Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 17:19
        Gdyby życie było takie proste jak piszesz.
        Proszę zwróć uwagę, że przeprowadzenie drogi przez Łomżę do końca nie rozwiązuje
        problemu. W prawdzie może ona ominąć wszystkie tereny obszaru NATURA2000, ale
        jest to tylko jeden ciąg komunikacyjny który powinien być (musi być)
        zmodernizowany na podlasiu. Co z drogą Białystok – Warszawa?. Co z drogą
        Białystok – Lublin, czy chociaż z drogą Białystok -Augustów. Modernizacja tych
        trzech wymienionych dróg ingeruje w obszary NATURA 2000. Województwo podlaskie
        zamieszkuje ok. 1250 tyś. mieszkańców z tego ponad 300 tyś. mieszka w
        Białymstoku lub jego najbliższym sąsiedztwie. Proponujesz odcięcie tych ludzi od
        świata? Jakie widzisz możliwości rozwoju tego miasta bez połączeń
        komunikacyjnych z resztą kraju?. Hasło droga przez Via Baltika przez Łomżę
        sprowadza problem inwestycji w infrastrukturę drogową tylko do tranzytu w
        kierunku Litwy, pomijając całkowicie problem rozwoju jednego z największych
        (jeżeli nie największego) miasta na wschód od Wisły. Chcesz powiedzieć, że mamy
        siedzieć cichutko i grzecznie czekać na śmierć cywilizacyjną?. W ramach środków
        unijnych wygospodarowano potężne pieniądze na rozwój tzw. ściany wschodniej i
        jak wyobrażasz sobie rozwój Białegostoku bez połączenia z resztą kraju?. Według
        różnych źródeł obszar NATURA 2000 zajmuje od 23 do 32% terytorium województwa
        podlaskiego, jest to najwyższy wskaźnik w Polsce. Trudno więc przeprowadzić
        inwestycję w taki sposób żeby nie kolidowała z obszarami chronionymi.
        Zastrzeżenia KE są również do modernizacji drogi na odcinku Białystok – Katrynka
        i Katrynka – Przewalanka (jest to fragment drogi Białystok – Augustów). W
        uzasadnieniu KE pisze, ze modernizacja tych dróg może przyczynić się do wzrostu
        natężenia ruchu, a co za tym idzie wzrostu zanieczyszczeń i hałasu. Moim zdaniem
        jest to stwierdzenie dosyć karkołomne, według mnie wzrost natężenia ruchu wynika
        z ogólnie pojętego rozwoju cywilizacyjnego regionu i całej UE. Można w tym
        miejscu postawić pytanie – dlaczego unia rozszerzyła się o państwa nadbałtyckie
        skoro to doprowadziło to wzrostu natężenia ruchu samochodowego na istniejących
        obecnie drogach, które przechodzą przez obszary chronione NATURA 2000? Można
        zaryzykować stwierdzenie, że UE złamała sama ustanowione przez siebie prawo.
        Proszę też o zwrócenie uwagi, że nasz region był zaniedbywany przez całe lata i
        czy ma być tak nadal? Dlaczego? Dlaczego mogą rozwijać się wszystkie inne
        województwa tylko nie podlaskie. Proszę powiedz jakie inwestycje powstały w
        ostatnich latach w Białymstoku i okolicy? Ja nie potrafię sobie ich przypomnieć.
        Tak ma pozostać? Czy my mieszkańcy Białegostoku i okolic nie mamy prawa do
        godnego życia?, nie mamy prawa do tego aby móc wychowywać tu swoje dzieci?
        doczekać tu starości. Gdybyś rzeczywiście znal ten region wiedziałbyś ile osób
        stąd emigruje rok rocznie w poszukiwaniu chleba. Tak ma pozostać? Nie wszyscy
        niestety mogą jak Pan Wajrak utrzymywać się z pisania go Gazety Wyborczej.
        Argument o tym, że siłą i atutem podlasia jest środowisko po części tylko jest
        słuszny, czy 1250tyś. osób może utrzymać sie przez cały rok z turystyki – przy
        trwającym 3 miesiące sezonie turystycznym. Odpowiedź jest prosta – NIE. Jakie
        atrakcje turystyczne są zlokalizowane w bezpośredniej bliskości Białegostoku –
        żadne. Są owszem piękne lasy, ale ilu turystów jest zainteresowanych zwiedzaniem
        monokulturowych lasów sosnowych? Czy bazując na tym można myśleć o budowie bazy
        turystycznej? Ponadto klimat który mamy z jednej strony jest za zimny na rozwój
        turystyki letniej i zbyt ciepły – zimowej.
        Podsumowując – całe to zamieszanie z budową obwodnic nie dotyczy tylko ochrony
        przyrody, ale tak naprawdę rozwoju całego województwa. Gdzieś to musi zostać w
        jakiś sposób zbilansowane. Należy też pamiętać o ochronie własności którą
        gwarantuje nam konstytucja – proponując wywłaszczenia na lewo i prawo. Niestety
        generalizując można powiedzieć, że na podlasiu mamy albo obszary NATURA 2000,
        albo tereny będące własnością prywatną.
    • eedeed Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 13:55
      Bo tiry pedzace 100km/godzine to normalnosc??? W obszarze zabudowanym gdzie
      podobno ludzie mieszkaja? CZyz to nie jest debilizm? Obejsc prawo, zniszczyc
      Rospude, tiry niech pedza! A moze by tak od podstaw zaczac i ograniczyc
      predkosc?????? a pozniej kombinowac!? Co za kraj, brak mi slow....
    • jazg1 Kładki z windami, to pomysł idioty 02.03.07, 14:21
      Ci zieloni są naprawdę powaleni. Czy od kładek znikną spaliny? Czy jest dość
      miejsca obok jezdni na kładki?
    • www.zieloni-bialystok.w.pl Więcej informacji na stronach internetowych: 02.03.07, 17:05
      Więcej informacji na stronach internetowych:
      www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
      www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
      działalność, problemy, rozwiązania
      www.tiry-na-tory.w.pl
      www.via-baltica.w.pl - www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
      MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY
      AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
      wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – szybciej i taniej:
      www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/
      www.viabalticainfo.org
      Raporty „Zielonego Mazowsza” na temat Rospudy www.zm.org.pl/?t=rospuda
      GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE:
      www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html
      Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą
      Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi
      administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się
      z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via
      Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz
      manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką
      realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu
      alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny,
      tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z
      Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani –
      przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś
      roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń,
      która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

wiadomoscicsk.blog.onet.pl/2,ID180491658,index.html
      GDDKiA manipulowała z wyborem wariantów do analizy inwestycji transportowej, po
      to by przepchnąć swój wariant. Zapewne decyzja była już podjęta gdy pisano
      papiery, i opracowanie miało tylko wykazac słusznośc z góry założonego
      przebiegu. Pod to dobrano warianty- jeden prosty na skróty, inne półkoliście
      wokół niego. Pobiezność jakich mało, a wynagrodzenie ktoś za taką analizę
      pobrał.
      rządowe warianty
      Niestety, analiza była nie niezależna, ale rządowa (niezależna analiza jest
      jeszcze na etapie oprawowywania przez Scott Wilson). Pominięto dwa najtańsze
      warianty. Najkrótszy, który w całości omija dolinę rozpudy, oraz najtańszy
      wariant wschodni, pokrywający się z istniejącą drogą i tylko w Augustowie
      przechodzący estakadą przy torach nad istniejącą drogą.
      pozarządowe warianty- najkrótszy różowy i najtańszy jasnogranatowy
      Nawet gdyby pod uwagę nie brano kryteriów ekologicznych, to obecnie
      realizoweany wariant za astronomiczne 25 mln PLN za 1 km (najdroższa droga w
      Polsce!) nie miałby najmniejszych szans. Ale przecież Unia Europejska narzuca
      prawem analizy wielokryteriowe.
      To, co zrobiła GDDKiA to jedno wielkie oszustwo. Ci ludzie kłamią opinię
      publiczną twqierdząc iż postepowano zgodnie z prawem, i robią to w żywe oczy,
      ze swiadomością tego że nie mają racji i że złamali prawo.
      najtańszy wariant wschodniej obwodnicy Augustowa
      Opr. Adam Fularz/ TransportInfo 2007-02-16

Lista zwolenników obwodnicy do zapłaty kar UE

zbieramy informacje o wsyztskich enuzjastach obwodnicy wbrew prawu UE

niech tylko oni płaca kary UE

pokazywali się w TV, Radiu POronnym nosili pomarańczowe wstążeczki

pomarańczowy to kolor ostrzegawczy w sygnalizacji świetlnej oznacza że zaraz
      włączy się czerwone światło wstrzymujące ruch

TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE WASILKOWA,AUGUSTOWA
      SA SPRZECZNE Z PRAWEM,DLATEGO NIE FINANSUJE ICH UNIA EUROPEJSKA I NAKAŻE ICH
      ROZBIÓRKĘ,A PRZEZ TĘ ZAŚCIANKOWĄ GŁUPOTĘ CAŁA POLSKA STRACI WSZYSTKIE DOTACJE
      UE

www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c

JAK POPIERAJA NIECH PŁACA KARY UNII EUROPEJSKIEJ
      • tomaszr33 Re: Więcej informacji na stronach internetowych: 02.03.07, 17:30
        Cytat z zastrzeżeń KE do drogi Białystok - Katrynka
        "19. Przedsięwzięcie modernizacji odcinka drogi Białystok - Katrynka
        zlokalizowane jest prawie w całości w OSO Puszcza Knyszyńska. Ocena
        oddziaływania przedsięwzięcia na dany obszar, wynikająca z art. 6 ust. 3
        dyrektywy 92/43, została przeprowadzona. Ocena drogowego odcinka
        Białystok-Katrynka przedstawiona Komisji wyraźnie stwierdza negatywny wpływ na
        gatunki ptaków, z powodu których wspomniany obszar został wyznaczony i zaleca
        zmianę lokalizacji w celu uniknięcia takich skutków. Zaprezentowana dokumentacja
        wskazuje, że inwestycja spowoduje opuszczenie miejsc lęgowych przez kilka
        gatunków ptaków wymienionych w włączniku I dyrektywy 79/40 i proponuje
        kompensację dla tych gatunków (Dryocopus martius, Bonasa bonasia, Sylvia
        nisoria, Lanius collurio, Lullula arborea). Ocena wskazuje również na negatywny
        wpływ projektu na gatunek Aquila pomarina."
        Prosze podaj alternatywną ekologiczną lokalizacje tej drogi.
      • tomaszr33 Re: Więcej informacji na stronach internetowych: 02.03.07, 19:30
        Ponadto cytat z TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE
        WASILKOWA,AUGUSTOWA "koro przedsięwzięcie zakłada modernizację drogi, która
        najprawdopodobniej doprowadzi do zwiększenia ruchu drogowego oraz poziomu
        hałasu, zarówno podczas robót budowlanych jak i po ich zakończeniu"
        Co oznacza takie stwierdzenie?
        Wg. mnie natęzenie ruchu nie wynika jedynie z "jakości" drogi i sama jej
        modernizacja nie wpływa na natęrzenie ruchu.
        Najwiekszym problemem (zagrozeniem) jest ruch tirów, a ten zwiazany jest sciśle
        z wymiana towarową. Wymiana towarowa jest zwiazana z rozwojem przemysłu. Z tego
        wynika że kazde działanie prowadzace do zwiększenia wymiany towarowej,
        zwiekszenia produkcji przemysłowej jest sprzeczne z prawem unijnym (oczywiscie w
        przypadku Białegostoku).
        Załużmy, że osławiona ViaBaltika ominie Białystok (wariant Łomzyński) i w tym
        przypadku lokalizaja jakiejkolwiek inwestycji przemysłowej w Białymstoku
        spowoduje zwiekszenie ruchu towarowego na trasach łączacych Białystok z reszta
        kraju, a te niestety przebiegaja przez tereny obszeru NATURA 2000 - czyli
        inwestycje te doprowadzą do "zwiększenia ruchu drogowego oraz poziomu hałasu" -
        to znowu powoduje że sa niezgodne z prawem UE!
        Wniosek - aby zapewnić przestrzeganie prawa UE w Polsce północno-wschodniej
        należy skreslić z mapy 300tyś miasto !
        Ponadto w dokumencie do którego odsyłasz KE zaleca rozważenie innych lokalizacji
        dróg Katrynka - Białystok, obwodnicy Wsilkowa i drogi łaczącej Białystok z
        Białorusią - może jesteś w stanie podac jakiś alternatywny spelniajacy wymogi
        ekologiczne lokalizacje tych dróg?
    • www.zieloni-bialystok.w.pl zabojcza glupota burmistzra ???? 02.03.07, 17:07

DROGOWCY,BURMISTRZ AUGUSTOWA Z PO OD 15 LAT ZABIJAJĄ LUDZI PRÓBUJAC ZWALIĆ WINĘ
      NA EKOLOGÓW?BRAK SYGNALIZACJI ŚWIETLNEJ NA PRZEJŚCIACH, FOTORADARÓW, EKRANÓW
      AKUSTYCZNYCH-BURMISTRZ KAŻDĄ ŚMIERĆ WYKORZYSTUJE DO OSZUSTW POLITYCZNYCH WBREW
      PRAWU UE,POLSKI

DYJUK,CIEŚLIK=ZA OSZUSTWA DO WIĘZIENIA:JAK WŁADZE AUGUSTOWA OD 15 LAT ZABIJAJĄ
      LUDZI PRÓBUJAC ZWALIĆ WINĘ NA EKOLOGÓW?

Ile jest świateł w Augustowie?

Adam Wajrak: Czy Augustów jest jakimś specjalnie niebezpiecznym miejscem,
      gdzie ginie dużo ludzi, bo jest wyjątkowe natężenie ruchu?

Inż. Robert Chwiałkowski, członek zarządu SISKOM, stowarzyszenia na rzecz
      promowania infrastruktury drogowej: Szafowanie takimi argumentami jest po
      prostu obrzydliwe. Nawet jakby w Augustowie zginęła jedna osoba, to byłoby o
      jedną za dużo. Jeśli chodzi o natężenie ruchu, to jest ono mniej niż średnie.
      Przez Augustów przejeżdża 14 tys. pojazdów na dobę, a przez taki Mińsk
      Mazowiecki około 25-30 tys., w tym wiele TIR-ów, myślę, że więcej niż w
      Augustowie.

Czy można jakoś poprawić bezpieczeństwo mieszkańców Augustowa od razu?

- Można by założyć system świateł. Na skrzyżowaniach powinny być one
      automatyczne, natomiast tam, gdzie ruch pojazdów jest duży, wzbudzane przez
      pieszego. Jeżeli ten system byłby zrobiony tak, by tiry musiały zatrzymywać się
      jakieś 20-30 m przed przejściem, na pewno zmniejszyłoby to ilość wypadków i
      znacznie ulżyło ludziom. Proszę sobie wyobrazić slalom między niezatrzymującymi
      się tirami, gdy trzeba przejść przez ulicę.

Ilość wypadków można też zmniejszyć, stawiając fotoradary. Tak zrobiły władze
      Elbląga, tam jest 16 skrzynek na fotoradary i trzy takie urządzenia. Nikt nie
      wie, gdzie jest fotoradar, i wszyscy znacznie zmniejszyli prędkość. Liczba
      wypadków zmalała wielokrotnie.

Można ustawiać ekrany dźwiękochłonne. To też by pomogło mieszkańcom z pewnością
      cierpiącym z powodu hałasu. To należy robić już, bo obwodnica, która jest
      bardzo oczywiście potrzebna, w żadnym wariancie nie powstanie od razu, a ludzie
      będą ginąć i cierpieć jeszcze lata. Kładkę nad taką drogą można wybudować w pół
      roku.

Wie Pan, ile jest świateł na przelotowej drodze nr 8, która przechodzi przez
      Augustów?

- Nie.

Jedne światła na dziesięć skrzyżowań

- Jeżeli tak jest, to jest kompromitujące dla władz miasta, województwa i władz
      drogowych. Przecież tiry nie pojawiły się w Augustowie przedwczoraj.

Władze miasta twierdzą, że nie mogą robić świateł, bo będą korki.

- To chyba jakiś żart. Mieszkam w Warszawie przy ulicy, gdzie jest większe
      natężenie ruchu niż w Augustowie, i światła świetnie spełniają swoją funkcję.
      Można światła ustawić tak, by kierowca jadący z prędkością 50 km na godzinę
      wchodził w tzw. zieloną falę. To by wymuszało jazdę z przepisową prędkością.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3500223.html
      TO NAJDROZSZA DROGA W HISTORII POLSKI !1 KM OBWODNICY MA KOSZTOWAC WIECEJ NIZ 1
      KM AUTOSTRADY!
      to najdrozsza droga w historii Polski !1 km obwodnicy ma kosztowac wiecej niz 1
      km autostrady!

Augustów, 3 Kwietnia 2006
      Szanowny Pan Leszek Cieślik Burmistrz Miasta Augustowa

Z uwagi na dużą wypadkowość wynikającą ze zwiększającego się ruchu TIR-ów przez
      nasze miast uważamy że ratunkiem dla Augustowa do czasu wykonania obwodnicy
      jest rozwiązanie zastosowane w Elblągu (130 tys. mieszkańców).

Ustawiono tam na terenie całego miasta kilkanaście (bodajże 16) budek dla
      fotoradarów. Zakupiono jeden fotoradar, który codziennie znajduje się w innej
      budce. Koszty zakupu i montażu fotoradaru zwróciły się w ciągu kilku dni.
      Obecnie prędkości z jakimi poruszają się kierowcy spadły do 40 - 50 km/h na
      godzinę.

W Augustowie (30 tys. mieszkańców) 6 takich budek i jeden fotoradar pomogą
      uniknąć kolejnych ofiar TIR-ów wśród mieszkańców.

Przekazujemy ten pomysł władzom miasta Augustowa z przekonaniem że one mogą
      wpłynąć na odpowiednie instytucje by podobne rozwiązanie zastosowano u nas.

Sądzimy że ten pomysł jest wart zastosowania bo koszty jego są nieznaczne. A na
      bezpieczeństwie ludzi nie powinno się oszczędzać.

Wyślij list do Burmistrza Augustowa!

LIST MOZNA WYSŁAC PRZY POMOCY FORMULARZA NA STRONIE
      www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/augustow
      OTO JEGO PRZYKŁADOWA TREŚĆ:

Szanowny Panie Burmistrzu,

Jako osoba, której nie jest obojętne, co dzieje się z przyrodą naszego kraju,
      śledzę wydarzenia związane z planami budowy obwodnicy Augustowa. Argumenty
      organizacji ekologicznych oraz niezależnych inżynierów drogownictwa wskazują na
      to, że istnieje taki wariant obwodnicy, który:

- nie niszczy wyjątkowego ekosystemu doliny Rospudy - jest tańszy od wariantu
      Generalnej Dyrekcji Budowy Dróg i Autostrad - ze względu na brak konfliktu z
      prawem europejskim ma szanse na szybsze ukończenie budowy i wyprowadzenie ruchu
      z Augustowa.

Są to argumenty rozsądne i przekonujące.

Chcę wyrazić mój sprzeciw przeciwko wszelkim działaniom, które mogą prowadzić
      do zniszczenia torfowisk Rospudy. Uważam, że w sytuacji istnienia wariantu
      alternatywnego dalsze uparte trwanie przy opcji pod każdym względem gorszej
      jest przejawem braku rozsądku.

Przyszłość uzdrowiska jakim jest Augustów zależy od otaczającej go przyrody.
      Chcę abym ja, moje dzieci i wnuki miały możliwość doświadczenia piękna, którego
      nie stworzyła ręka ludzka i które nie powinno i nie może zostać zniszczone.

Wzywam Pana do zmiany stanowiska i jak najszybszego rozpoczęcia prac
      na "wariantem zgody". Augustów, Suwałki oraz dolina Rospudy zasługują na to,
      aby nie być rozjeżdżane przez TiRy. Ufam, że - jak prawdziwy gospodarz -
      potrafi Pan dostrzec długofalowy interes Augustowa i że dzięki pańskiej decyzji
      ta nazwa przez kolejne setki lat kojarzyć się mieszkańcom Polski i Europy z
      czymś cennym i wartym odwiedzin.

Ekolodzy i augustowscy liderzy w poszukiwaniu porozumienia.
      Tak dla Chodorek, Tak dla porozumienia.

Czy możliwe jest porozumienie między ekologami a samorządcami w sprawie budowy
      obwodnicy wokół Augustowa? Tak. Taką, wydawało by się niemożliwą wręcz
      konkluzją, zakończyło się spotkanie w sprawie „wariantu chodorskiego”, które
      odbyło się 2 kwietnia w Augustowie.

Kwestia budowy obwodnicy wokół Augustowa obrosła przez te wszystkie lata, od
      kiedy jest omawiana i ustalana co do przebiegu, wariantów, wagi takich lub
      innych argumentów już wieloma emocjami, co częstokroć nie pozwala na
      pragmatyczne spojrzenie na wszystkie skomlikowane aspekty prawne, planistyczne
      i techniczne związane z jej wybudowaniem. A tylko zdrowy rozsądek
      zaangażowanych w dyskusję stron może przynieść upragniony finisz czyli hasło,
      na które czekają wszyscy mieszkańcy Augustowa: „Budowa obwodnicy ruszyła”.

Z propozycją urealnienia szans na budowę obwodnicy Augustowa do naszego miasta
      przybyli inżynierowie drogownictwa z warszawskiego Stowarzyszenia SISKOM. Na
      spotkanie z drogowcami przybyło kilkunastu lokalnych liderów, samorządowców i
      działaczy. Oni pierwsi wysłuchali propozycji wyjścia z impasu, jakim jest
      forsowanie od kilkunastu lat wariantu, który budzi tyle kontrowersji i w
      związku z obowiązującymi przepisami prawa wspólnotowego, ma małe szansę na
      wsparcie z środków unijnych. Warszawscy inżynierowie przedstawili obecnym
      przebieg obwodnicy Augustowa omijający obszary Natura 2000, tak zwany wariant
      Chodorkowski. Z porównania czasu budowy tras wynika że wariant Chodorkowski
      może być zrealizowany po okresie 4- 6 lat. Dla wielu uczestników spotkania tak
      szybka realizacja „wariantu chodorskiego” wydała się nieco nie do wiary.
      Wszyscy pamiętają jak długo trwało robienie wszystkich uzgodnień co do wariantu
      GDDKiA Białystok (przez
      • remik.bz W Augustowie jest "droga krajowa" 02.03.07, 17:41
        www.zieloni-bialystok.w.pl napisał:

Czy można jakoś poprawić bezpieczeństwo mieszkańców Augustowa od razu?
        >
        > - Można by założyć system świateł. Na skrzyżowaniach powinny być one
        > automatyczne, natomiast tam, gdzie ruch pojazdów jest duży, wzbudzane przez
        > pieszego. Jeżeli ten system byłby zrobiony tak, by tiry musiały zatrzymywać się
        >
        > jakieś 20-30 m przed przejściem, na pewno zmniejszyłoby to ilość wypadków i
        > znacznie ulżyło ludziom.

Częściowo masz racje , ale tylko częściowo.
        Ta droga to "krajówka", a więc o wszelkich "inwestycjach" na niej nie decyduje
        Augustów. Augustów może proponować ,uchwalac, sugerować , prosić , błagać ,
        protestować , przypinac sie łańcuchami do drzew - ale nie moze "decydować".
        No i jeszcze problem finansów. Bardzo wazny problem. Kto za to zapłaci , kogo na
        to stać? Augustów? Na "krajówce" ?
        Kilka sygnalizacji swietlnych , skoordynowanie ich w systemie "zielonej fali"
        (badania ruchu , projekt)to nie jest absolutnie sprawa "do zrobienia" przez sam
        Augustów w ciągu miesiaca( za co?).
        No i oczywiście wyklucza to sygnalizację wzbudzaną na przejściach dla pieszych.
        A sygnalizacja wzbudzana , to dla odmiany gigantyczne korki. To juz lepsza
        "koordynacja".
        Ekrany też nie wszędzie mozna zrobic, nie wszędzie jest mozliwość.
        Kładki dla pieszych ( z windami) - znowu problem finansów
        Fotoradary- dobra sprawa . pytanie tylko jak jest z egzekucja kar od
        przyłapanych przez taki radar. Słyszałem ,że marnie. Podobno ktos mający
        "cwanego" adwokata bez problomu wybrania się w sadzie grodzkim , jesli dochodzi
        do sprawy.Jak długo więc TiR-owcy będą się ich bać?
        No i jeszcze pozostaje problem hałasu i spalin. Bardzo wazny problem dla ludzi
        oraz szerzej- dla uzdrowiska.
        Tak czy inaczej sa to wszystko ćwierćśrodki. Jedynie obwodnica załatwia sprawę.
        A obwodnice "załatwili" Augustowiakom ekolodzy. Przynajmniej na 10 lat.
      • robalkop Re: zabojcza glupota burmistzra ???? 02.03.07, 20:02
        DROGOWCY,BURMISTRZ AUGUSTOWA Z PO OD 15 LAT ZABIJAJĄ LUDZI PRÓBUJAC ZWALIĆ WINĘ
        >
        > NA EKOLOGÓW?BRAK SYGNALIZACJI ŚWIETLNEJ NA PRZEJŚCIACH, FOTORADARÓW, EKRANÓW
        > AKUSTYCZNYCH-BURMISTRZ KAŻDĄ ŚMIERĆ WYKORZYSTUJE DO OSZUSTW POLITYCZNYCH
        WBREW
        > PRAWU UE,POLSKI

Człowieku przestań się wygłupiać.

Kto wytyczył Ci tą trasę jak nie Unia Europejska
        "4. 1994 r. – Ministrowie Transportu UE na konferencji na Krecie zalecają
        przebieg 4 – ch

transeuropejskich korytarzy transportowych przez Polskę, z których I korytarz
        Helsinki - Tallin – Ryga – Kowno – Warszawa winien przebiegać przez woj.
        podlaskie. Korytarze te objęte są priorytetem pomocowym Unii Europejskiej."

Kto przyjął polską sieć Natura 2000. wiedząc, że jest niedbale przygotowana z
        pominienciem niektórych uwarunkowań prawnych.

"W
        wyniku chaotycznych działan pod presja czasu przygotowano kolejne wersje
        propozycji, które maja byc ostatecznie zatwierdzone przez UE. Tymczasem na
        przełomie 2004 i 2005 r. już po wydaniu przez ministra srodowiska
        rozporzadzenia w sprawie obszarów ochrony ptaków pojawiła sie publikacja
        OTOP (organizacja pozarzadowa), która wskazuje nowe obszary ostoi ptaków o
        znaczeniu europejskim w Polsce. Obszary te również powinny sie znalezc w
        sieci Natura 2000. Wydaje sie, że sprawa uprawnien decyzyjnych organizacji
        pozarzadowych we wskazywaniu kolejnych elementów sieci Natura 2000 bez
        jakichkolwiek porozumien z ministrem odpowiedzialnym za wdrażanie sieci
        wymaga szybkiego wypracowania porozumienia rzadów panstw UE."

Nie wmawiaj mi kolego, że Uni zależy na ochronie Rozspudy. Mają ją w głębokim
        poważaniu, a zależy im na utarciu nosa rzdowym urzędnikom. Ale nie tylko Uni
        zależy na tym - wystarczy poczytać posty ekologów by to zobaczyć. Totalny brak
        szacunku dla mających odmienne argumenty. Ekolodzy sypią wyuczonymi formułkami
        o których często nie mają pojęcia. Była mowa o Raczkach teraz o Chodorkach.
        Torf miał najpierw 5000 lat teraz mówi się że ma 10tys. Najpierw było 25 tys.
        drzew teraz czytałem że 20 tys. Najpierw czytam {to Komisarz Uni} o wiekowej
        {chyba} puszczy potem słyszę że to las nasadzeniowy. Czytam i czytam i mam
        coraz bardziej wrażenie, że tam nad Rozpudą wybuchnie bomba atomowa i zmiecie
        całe Podlasie. A jednocześnie mam jakieś dziwne poczucie, iż coraz bardziej
        gaśnie we mnie zufanie do tego co mówicie i tego co piszecie.

• gieroy_asfalta jak zwykle, durnoty pseudoekologów... 02.03.07, 18:55
      kładki, haha! Czy kładki uchronią miasto od spalin?!
      a dzieciom nie bedzie sie chciało przechodzić po kładce, będa wbiegać pod tiry,
      nawet ogrodzenie nie pomoże.
    • gieroy_asfalta Ekolodzy chcą więcej spalin w powietrzu! 02.03.07, 19:02
      sygnalizacja świetlna to hamujace i ruszajace spod świateł pojazdy, to 3 X
      więcej spalin!
      • pff4 Re: Ekolodzy chcą więcej spalin w powietrzu! 02.03.07, 19:53
        Zgadzam sie w 100%...W Polsce to niedlugo zadnej drogi nie wybuduje sie,bo
        przeciez nie mozna niszczyć kwiatuszków...ale ludzi TAK!!!
    • xaliemorph Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 19:14
      Nie rozumiem mieszkańców. Są kompletnie zmanipulowani przez władzę i jeszcze się z tym zgadzają. Zamiast wywierać większy nacisk na władze lokalne i zgodnie z zasadami demokracji rozliczyć lokalne władze z nieróbstwa, mieszkańcy je popierają latając z krzyżami po lesie. Tym bardziej że na władze mają jakikolwiek środek nacisku, a na władze państwowe praktycznie żaden. A co zrobiła miejscowa władze by zwiększyć bezpieczeństwo? Nic, i widać że jednak wszystko w porządku.
      • pff4 Re: Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 19:56
        To śmieszne twoim zdaniem jak to nazwales "latanie z krzyżami po lesie"?
        • xaliemorph Re: Augustów zostaje z tirami 03.03.07, 01:08
          Tak, bo wcześniej można było wywierać realny wpływ na lokalną władzę. A oni tego nie zrobili.
    • black1234 Augustów zostaje z tirami 02.03.07, 20:54
      Z tirami ,ale w jakim towarzystwie !!!

Sam wielki Wajrak raczył prostestować !!

I wsparł go niejaki siskom z samym jasiem na czele !!!

Z pewnoscią włoscianom bedzie znacznie lżej.
    • basia328 Augustów zostaje z tirami 10.03.07, 15:14
      augustów nie jest jedynym miastem,który ma klopoty z tirami.To co sie dzieje
      wokol obwodnicy jest oburzajace i z daleka pachnie przekretami.Przeciwni
      obwodnicy zatwierdzonej przez min. sa nie tylko zwykli ludzie ale przede
      wszystkim znawcyb przedmiotu,naukowcy,ludzie kultury.Takze wielu
      augustowian,suwalczan itp,tyle,że oni boja się sprzeciwiać oficjalnie.Niech
      burmistrz nie opowiada bzdur,ze kładki utrudnia poruszanie sie ludziom
      starszym.Raptem tak mu zalezy na starych czy niepełnosprawnych.wszyscy wiemy
      jakie sa "ułatwienia dla takich ludzi w urzędach,sklepach czy w przychodniach
      lekarskich,a tu raptem taki troskliwy.Wiadomo,ze chodzi o wybory.A toże sie
      robi ludziom wodę z mózgu,skłoca sie ich,napuszcza w prostacki sposób to
      powinno być karalne.Wierzę,że Unia nie dopuści do bezmyslnej dewastacji tego
      unikatowego zakątka.Ktos musi zacząc w końcu mysleć i dbać o to co jest
      własnością wszystkich a nie pieniaczy augustowskich.I prosze nie odpowiadać mi
      inwektywami,wiem ,że niektórym się wydaje,ze cchamstwo i grube słowo
      załatwiawszystko.A jest to niestety tylko dowodem bezsilności i prostactwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka