Dodaj do ulubionych

pytanie o "forum"

08.03.07, 15:52
czemu nie ma linku do forum pod niektorymi artykułami ktoś mi to wyjaśńi, czemu
sluzy taka "cenzura" niech mi ktoś wyjaśni najlepiej z GW - pytam poważnie i
wolalbym poważne wyjasnienia:)
Obserwuj wątek
    • demokrata10 Re: pytanie o "forum" 08.03.07, 15:59
      pynky napisał:

> czemu nie ma linku do forum pod niektorymi artykułami ktoś mi to wyjaśńi,
      czemu
      > sluzy taka "cenzura" niech mi ktoś wyjaśni najlepiej z GW - pytam poważnie i
      > wolalbym poważne wyjasnienia:)

Przecież docczekaliśmy się IV RP, to już jak za komuny.
      • pynky Re: pytanie o "forum" 08.03.07, 16:03
        tylko ze forum bylo cenzurowane na dlugo przed kaczkami - a pozatym to przeciez
        gw jest w opozycji do "faszystowskiego" rzadu wiec poco cenzuruja teraz
        • rmstemero Re: pytanie o "forum" 08.03.07, 18:02
          Wychodzisz z calkowicie blednego zalozenia ze GW jest zobowiazana do opatrywania
          wszystkich artykulow linkami do forum jak rowniez oblozona obowiazkiem
          zapraszania przy okazji publikacji swych artykulow do dyskusji. Brak takowych
          zaproszen interpretujesz jako cenzure. Pozwol sobie powiedziec ze takie
          stanowisko identyfikuje Cie jako kogos kto najwidoczniej nigdy w zyciu nie
          musial miec do czynienia z cenzura i nie rozumie zmaczenia tego pojecia. jesli
          chcesz sobie podyskutowac i sadzisz ze masz cos istotnego do powiedzenia to
          zaloz nowy watek. Nikt Ci tego nie broni. Robi tak wielu z nas. A reakcje innych
          zweryfikuja czy temat jest wart poruszenia czy tez nie.
          • pynky Re: pytanie o "forum" 13.03.07, 16:56
            no dobrze czyli jest to kwestia cenzury prewencyjnej, a na jakiej zasadzie
            redakcja gw decyduje czy podlaczyc link do forum w artykule czy nie podlaczyc?
            jezelli beda to jakies obiektywne zasady to ok a nie kwestia wlasnego
            swiatopogladu czy tez widzimisie - bo o to mi wlasnie chodzi ze jest to czysta
            uznaniowość
            • pynky a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 15:24
              artykuł numer jeden o kolesiu z PO: "Dyrektor oskarżony o 50-krotne zgwałcenie 16-latki" forum nie uswiadczysz na dole
              artykuł numer 2: Jak radny PiS chciał zostać dyrektorem i forum jest:)
              • maaac Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 15:27
                Jak dla mnie spisek.... Leć na prokuraturę że łamane są Twoje prawa
                obywatelskie przez GW.

PS. Inna sprawa że GW mogła by się wytłumaczyć z polityki podczepiania i
                odczepiania watków do określonych tematów.

• p.o.box.77 Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 15:35
                dobrze. nie jestem fanem teorii o cenzurze na forum gazety. ale nie wykluczam
                że takowa jest. dziś w tej sytuacji nazywa się to moderowaniem, i jest
                czynnością powszechną na forach internetowych, zależy od intencji moderatora.
                Jakie sa intencje? musiałbyś się jego spytac i liczyć na szczerą odpowiedz.

z punktu widzenia technicznego żeby był link do forum, czyli do wątku
                komentującego artykuł, musi takowe powstać. powstaje ono tak że ludzie piszą
                posty na forum i do niego podpinany jest link...

hm szemrana teoria.. ale czasemi brak linku do forum jest przy apolitycznych
                artykułach [nadal jestem zdania ż etakie istnieją na Gazecie].

optymizmu życzę. a ten gentelmen zapewne zazna piekła na ziemi, także nie
                musimy po nim jechać na forum.

• pynky Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 16:09
                  no ja tez nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej o cenzurze, ale intryguje
                  mnie to, czy cos jest na rzeczy gdyż lubie sobie czasem poczytać artykuliki na
                  tym portalu i przejrzeć forum bo bywa wyjątkowo żywe czasami:) - wiec
                  zainteresowała mnie metoda moderacji
                  a co do technicznych spraw to związanych podpinaniem wątków do artykułów to
                  możesz sobie stworzyć taki temat z tytulem artykułu i nikt ci go nie podepnie
                  jak jesteś pierwszy, jezeli nie ma takiej woli - a jezeli mozna komentować
                  artykuł to wcale nietrzeba wchodzic na forum i zakladac osobnego tematy, tylko
                  wystarczy kliknąć "dodaj swoją opinie" pod artykułem
                  • tom1003 Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 16:18
                    "forum" kreowane jest zgodnie z tym, co przedstawią spece od public relations
                    tak samo zresztą, jak kreowana jest wizja świata przez gazetkę wybiórczą

Po co np. upowszechniać newsa na temat nagrody za ratowanie Żydów przez jakąś
                    tam babcię w czasie wojny, skoro można ileś razy publikować to samo zdjęcie
                    pijanego kibola, która pokazuje 'Heil' i na tej podstawie bredzić o Polakach -
                    faszystach
                  • p.o.box.77 Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 16:21
                    no zgadza się, ale tak na chłodno rzecz biorac gazeta jest tak rozbudowanym
                    portalem, ma kupę sekcji, wyborcza, metro, deser.. że jeszcze może być kwestia
                    techniczna publikacji artykułów [nie wszyscy maja tą samą wersję, gdzieś sie
                    podpina forum i czytajac artykuł jako pierwszy internauta wisza pod artykułem
                    pole "dodaj swoją opinię" i pod tym "nie ma żadnych opinii"].

z doświadczenia wiem że osoby piszące więkze pakiety nie maja wpływu na całość
                    i sekcje mogą się różnić... no ale to tez piszę bez szczegółowej wiedzy o
                    portalu gazety.

pozdrawiam. czas do domu. miłego weekendu.
                    • pynky Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 16:31
                      dzieki i nawzajem
                      :), a moje weekendy, staram sie, przewaznie są miłe:)
                      a teraz odpowiem troche w zartobliwym tonie na sugestie ze gazeta to duzy portal:
                      niewierze ze taki powazny dziennik nie radzi sobie z podpinaniem linków pod
                      forum, albo ze cos im sie gubi i raz podepną lnika i wtedy dumni z
                      przpypadkowego osiagniecia bija sobie brawo a za drugim razem popadają w żałobe
                      bo sie nie udało:) watpie aby dzialalo to na słowo honoru:) a jezelli tak to
                      najprosciej byloby nie moderowac forum w ten sposób i zezwalac na komentarze
                      automatycznie prawda?
                      • maaac Re: a tu przyklad ksztaltowania opini 16.03.07, 17:29
                        Jeżeli dobrze pamiętam kiedyś tak było. Skończyło się to po śmierci kilku osób
                        wzbudzających spore emocje wśród internautów. Dyskusja pod informacjami o ich
                        śmierci była już wręcz obrzydliwa. Potem zmarł Papież i też przystopowano
                        dyskusje... i od tego czasu IMHO skończyły się automatyczne opinie.

Zwróć uwagę, że i tak mamy tu dość dużą swobodę. Moderator działa nie przed, a
                        po napisaniu postu. Czasem z dość sporym opóźnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka