1973lekarz Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 08:38 Pracuję 5 rok po stażu. Przez pierwsze 3 lata mieszkałem na strychu szpitalnym z żoną (doktorantką uniwersytetu) - płacąc wysoki czynsz. Budynek z połowy XIX wieku, bez ogrzewania z zimną wodą i ubikacją na korytarzu. Teraz wynajmujemy pokój na stancji (po nawracających zakażeniach skóry z powodu warunków na strychu). Żadnej korzyści majątkowej nie przyjmuję, wszelkie próby nawet nawiązania tematu traktuję jako potencjalną prowokację. Nie wierzę w łapownictwo na dużą skalę. Osobiście nie spotkałem się z tym zjawiskiem. Współczuję sobie i innym lekarzom w Polsce z powodu niskich zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 16:29 > Żadnej korzyści majątkowej nie przyjmuję, wszelkie próby nawet > nawiązania tematu traktuję jako potencjalną prowokację. Nie wierzę w > łapownictwo na dużą skalę. Osobiście nie spotkałem się z tym zjawiskiem. > Współczuję sobie i innym lekarzom w Polsce z powodu niskich zarobków. Z twojej wypowiedzi wynika, że tylko strach cię powstrzymuje przed braniem. (nie twierdzę, że tak jest, ale że tak napisałeś). Co do reszty cytatu - NIE CHCE MI SIĘ WIERZYĆ. *Wszystkie* moje kontakty ze szpitalami były oparte na kumoterstwie (lekarze w rodzinie) i łapówkach. Czasami lekarz po prostu mówił co ile kosztuje. Znam też przypadek, gdy lekarz chciał przeprowadzić NIEPOTRZEBNĄ OPERACJĘ, po to żeby dostać łapówkę. Twierdził "widać kamienie, najlepiej to zoperować" na propozycję kontr-diagnozy się "obraził" i kazał natychmiast wypisać chorego. Chory poszedł do DWÓCH innych lekarzy na USG i obaj powiedzieli, że o żadna operacja nie jest potrzebna. A ten pierwszy, świnia, cały czas chodził jak mucha wokół g*wna i "sugerował" różne takie... Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 08:44 Młody lekarz (30 lat) robi specjalizację w klinice i zarabia 1200zł i żadnych perspektyw na najbliższe lata. Nie wszyscy wiedzą, że lekarze po maturze uczą się jeszcze conajmniej przez 14 lat (studia-6lat, staż-1rok, Lep następny rok, specjalizacja-6lat). Czyli kończąc wszystkie etapy w terminie (a mało kto to osiąga) zostaje wykwalifikowanym lekarzem mając conajmniej 32 lata. Kiedy ma zakładać rodzinę i starać się o dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Waha się. Ha ha ha. Skoro tatuś bierze, dlaczego.. 19.03.07, 08:51 ...synuś ma nie brać? Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 szkoda, że nie trafiłeś do doktora mengele 19.03.07, 10:23 chociaż jedno kretyna mniej. okaż szacunek zmarłym palancie, bo to nie jest temat do żartów. ciekawe jakbyś się czuł myjąc się mydłem z własnej matki. kretyn z liceum z polski b. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Miałbym takie same szanse jak u doktora G. 19.03.07, 15:03 Życzę ci abyś dla odmiany wpadł na prawdziwego konowała, ale promoherowego. I abyś nie zdechł. Potem możemy pogadać gnido. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Sami im wmawiamy, że są Bogami. 19.03.07, 08:57 A potem się dziwimy, że w to wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zabanawadze mlodzi lekarze na zachodzie??? 19.03.07, 09:06 brednie.. mlodzi lekarze na zachodzie maja tez grosze, dlatego uciakaja do usa.. (przynajmniej z neimiec) Odpowiedz Link Zgłoś
sanzinia1 Re: mlodzi lekarze na zachodzie??? 19.03.07, 17:53 prawda!najwiecej ostatnio do skandynawii,holandii i austrii.w stanach musieliby zdawac egzamin,a ten nie jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
cinemaaga tez zarabiam 1,3 zl 19.03.07, 09:24 pracuje jednak w szkolnictwie i na takim stanowisku, na ktorym lapowka moze byc co najwyzej bombonierka. zaluje, ze poszlam na medycyne :( Odpowiedz Link Zgłoś
openmind2 zawsze od kogos wezmie 19.03.07, 09:25 Osoba po ciężkich studiach nie jest głupia i dokładnie wie, jak się ustawić. Nie będą dawać pacjenci, da firma farmaceutyczna. Praca w prywatnych gabinetach? Może wzorem naukowców powinno się ograniczyć im możliwość pracy w więcej niż jednym gabinecie. I powinno się robić naloty na prywatne gabinety, bo lekarze tam pracują na lewo. Jeździ mercedesem, ale zgodnie z PITem nie przekracza najniższego progu... W CBA powinni pracować naprawdę błyskotliwi ludzie z wyobraźnią, nie dla ślepych idealistów jeśli coś ma się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
openmind2 łapówki pośrednie 19.03.07, 09:28 idę do szpitala, ale chodzę też do prywatnego gabinetu przed i po zabiegu. Czy tu jest jakiś problem? Jakaś łapówka? Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: łapówki pośrednie 19.03.07, 09:50 Nie wszyscy biora, moja zona, sześć lat studiów, rok stazu, teraz trzeci rok specjalizacji z interny, nie bierze bo pacjenci nie daja, zabiegowcy na pewno biora w łapę, ok przynosi zona do domu od czasu do czasu jakies czekoladki. wiecie ile zarabia moją zona???? 1050 PLN na ręke ( z rodzinnym ) , jeżeli dyzuruje to ma o wiele więcej. W zeszłym miesiacu miała 2500 PLN na reke , tylko że miała 7 ( słownie siedem ) 24 godzinnych dyzurów. Ponad 260 godzin, świetny zarobek. Fura forsy. Mieszkamy w TBS-ch, nie stać nas na kredyt mieszkaniowy, jeździmy czteroletnia Fabia ( 10000 dofinansowała moja matka, resztę zona zarobiła na saksach w USA, siedem miesięcy po skończeniu studiów, [pracowała jako opiekunka u starszego Pana ). Nie piszcie , że nie ma biednych lekarzy ( ok, nie jesteśmy biedni , sa biedniejsi ), ale za taka pracę nalezy się odpowiednie wynagrodzenie. Co ja robie??? Recepcjonista w hoetelu , 1100 na rękę. Za trzy lata wyjeżdżamy z kraju chorego. Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 09:43 pod linkiem: forums.remede.org/questions_generales/sujet_9768_2.html jest tabela zarobkow lekarzy we Francji. Dane sa zebrane na podstawie ankiety przeprowadzonej wsrod 115tys prywatnych lekarzy. Dane sa netto w skali rocznej w trzech kolumnach srednio, min,max. Dla porwnania obecnie cena za m2 mieszkania w Pryzu to 6-7tys euro /m2. Odpowiedz Link Zgłoś
hamlet1111 Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:31 Wynika z tego że średnia płaca w branży wynosi ok 85tys euro rocznie. To jest 3 średnie krajowe. Jeżeli chcemy dążyć do europejskich standardów to w Polsce średnia płaca lekarzy powinna wynosić ok. 8 tyś PLN miesięcznie tj 3x średnia Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
six_feet_under Re: Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 09:57 1270 pln tyle dostaję jako lekarz na stażu. Nie chcę brać od nikogo pieniędzy. Chcę po prostu dostawać godne wynagrodzenie za pracę, którą wykonuję. Bez łapówek, bez prezentów od firm które w moim odczuciu są poniżające dla lekarza. Bez dwuznacznych układzików i powiązań. I z przykrością stwierdzam ,że jeśli nie będę miała takiej możliwości w Polsce to wyjadę. Co będą robić ci którzy zostaną tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska six_feet_under 21.03.07, 21:04 całkowicie sie z Toba zgadzam , to jest przykre ze taki sie dzieje w Polsce :( Odpowiedz Link Zgłoś
pogmahon Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:03 "Lekarze na zachodzie maja przyzwoite samochody,mieszkania. Polscy Lekarze zarabiaja 1,3tys zl miesiecznie wiec jak maja nie brac?" Dokladnie taaak , tak samo jak Policjanci na zachodzie maja samochody,domy a w polsce zarabiaja 1,2tys zl miesiecznie . No wiec dlaczego mieli by nie brac? krasc? Dalej mozemy wkleic praktycznie kazda grupe zawodowa. To ze nie jestes zadowolony ze swoich zarobkow nie oznacza ze masz prawo krasc. Ps. Znam kilku lekarzy . Nie widzialem zeby ktorys z nich zarabial tak malo- wszyscy maja dobre samochody i wyraznie wybijaja sie ponad polska srednia. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:25 oburzajace tu jest to, ze matoly w sejmie zarabiaja pierdzeniem w stolki duzo wiecej niz lekarze, a gledza o korupcji. Czy matoly zrobily cos, zeby korupcji nie bylo? Gdzie reforma sluzby zdrowia, dlaczego lekarze dostaja nedzne ochlapy? Bo nie rusza z kilofami na Warszawe? Dlaczego szpitalnictwo i sluzba zdrowia to najbardziej olewane w kraju tematy?????Lekarze sa niegrozni, dlatego najbezpieczniej im nie placic a w zamian zorganizowac na nich nagonke. Polska nie zasluguje na to, zeby w ogole miec lekarzy, powinni wszyscy wyjechac i olac ten narod. Odpowiedz Link Zgłoś
cafeaulait34 Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 10:29 Oczywiście łapówka jest przestepstwem i nie ma gwarancji, że personel medyczny nie brałby gdyby miał wyższe pensje. Potrzebna jest na pewno podwyżka. I nie chodzi o zrównanie pensji do tych na Zachodzie Europy, lecz proporcjonalnie do sytuacji w Polsce. A jako nauczyciel dołożę swoje 3 grosze - życzę sobie, aby zarabiać więcej niż 1000 netto. Ale taki to los wykształciuchów w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
augenblick Mlodzi lekarze w Niemczech... 19.03.07, 11:14 Najczesciej nie maja ani mieszkania ani samochodu. (To znaczy mieszkanie wynajmuja, samochod najczesciej maja w prezencie od rodzicow , lub wcale albo na raty event. jakiegos uzywanego grata). Sytuacja ta nie zmienia sie az do specjalizacji a i potem niewiele sie poprawia. Lapowek chyba nikt nie bierze ale tez i nie daje. Lepiej maja sie pary w ktorych obydwie strony pracuje, tutaj po kilku latach mozna myslec o samochodzie a moze i o mieszkaniu (na kredyt). Poza tym to tutaj w trakcie specjalizacji najczesciej sie czlowiek kilka razy przeprowadza i w praktyce trwa to dluzej niz w polsce. Pozdrawiam i odradzam emigrowanie do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: Mlodzi lekarze w Niemczech... 19.03.07, 12:32 Bez przesady. Tak źle to tam nie wygląda. Naprawdę dobrzy lekarze zarabiają bardzo dobre pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
milokropka Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 11:19 nie musi ale.... W dalszym ciagu tkwimy w PRL gdzie ludziom placilo sie grosze , bo reszte sobie dokradna.Pensje w POlsce sa ponizej godnosci czlowieka. Są oczywiscie jednostki, korporacje, branze czy zawody(polityk, prezes spolki) gdzie z kolei pensje sa horendalne. Wszystko jest postawione na glowie. A jesli juz mowimy o lekarzach to gdyby fiskus tak z sercem przyjrzal sie majatkom lekarzy to okazaloby sie ze wiekszość z nich zyje ponad stan, majatek ma z ksiezyca. Wystarczy zobaczyc jakimi autami jeżdza lekarze z Centrum Kardiologii z Anina. Nie pisze tego zeby im zazdroscic ale gwoli sprawiedliwosci. Jesli mamy sie rozliczac to kawa na lawe. Ginekolodzy i anestezjolodzy w zyciu nie zgodza sie na zlagodzenie ustawy antyaborcyjnej- kto zna odpowiedz na pytanie dlaczego?. To wszystko to udawanie , zabawa w piaskownicy. Jak ma sie ktos utrzymać zarabiajac 1300-1500zl( oficjalnie tak zarabia lekarz, policjant, urzednik, i jeszcze kilka zawodow)- Polacy powinni być w księdze Ginesa za samo to. Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 11:20 To tu jest jakies wielkie pomieszanie z poplątaniem; bo jeżeli państwo jest źle rządzone i nie stać go na uczciwe wynagrodzenie dla zatrudnionych przez nie lekarzy, a ja dopłacam ze swojej kieszeni (bo co się dzieje z moimi składkami zdrowotnymi?) mojemu lekarzowi, to nie jest to żadna korupcja, czyli przekupstwo, tylko hańba dla tego państwa. Przekupstwem natomiast jest przesunięcie za łapówkę daty mojej operacji na wcześniejszy, bez uczciwego uwzględnienia aktualnej kolejki oczekujących, termin. To jest smutne, ale ciągle żyjemy w nienormalnym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Wyborcza się nawet na łapówki zgodzi. 19.03.07, 11:35 Byleby tylko w PiS uderzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
adamie Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 11:42 pieknie sie wypowiadacie, zgadzam sie z niektorymi. lekarz zarabia malo, ale zaloze sie ze sa setki tysiecy ludzi ktorzy zarabiaja mniej i zyja. wiec dajmy temu spokuj, trzeba robic reformy, DOBRE reformy ktore postawia nas na nogi, bierzmy przyklad z innych panst, np Irlandia. to byl dopiero syf kilkanascie lat temu, a dzis? wszyscy sie tam pchaja i nie dziwota, w koncu rozwija sie najlepiej w calej europie. kochani zacznijmy myslec po europejsku "jak tu pomoc?", a nie jak zascianek europy, czyli "co tu ukrasc i komu dowalic?". szkoda mi tego kraju. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qwertyuiop7890 ### Deb.lna Gazeta ### 19.03.07, 11:55 Deb.lna Gazeta probuje kogos przekonac, ze lekarze biora, bo musza. Niedlugo beda przekonywac, ze przecietny zlodziej tez kradnie, bo musi, bo skoro zarabia 700-900 zl, to musi isc na wlam. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Sam jesteś debilny 19.03.07, 13:01 qwertyuiop7890 napisała: > Deb.lna Gazeta probuje kogos przekonac, ze lekarze biora, bo musza. Trzeba być niezłym głąbem, żeby wyciągnąć taki wniosek. A tak naprawdę wystarczy średnie ograniczenie umysłowe i dużo złej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 znowu sie zacznie o samochodach i bogactwie lekarz 19.03.07, 12:02 jestem młodym lekarzem. zarabiam 1200 zl miesięcznie. nie stac mnie na samodzielne utrzymanie sie. mi koledzy w anglii zarabiaja 5 razy tyle co ja. co chwile słysze ze lekarze jezdza luksusowymi samochodami maja piekne domy. owszem maja pracujac w kilku miejscach po kilkaset godzin miesiecznie. na zachodzie maja relatywnie (podkreslam relatywnie) tyle samo pracujac na jednym etacie. lapowki biora sie z niewlasciwego systemu finansowania polskiej ochrony zdrowia. ta natomiast bazuje na niemal niewolnczym wykorzystywaniu jej pracowniku. kazdego szczebla. smutna prawda jest taka, ze nikomu z decydentow nie zalezy na poprawie zarobkow lekarzy czy pielegniarek bo to grozi krachem calej sluzby zdrowia. lekarz zarabiajacy odpowiednio do swoich kwalifikacji i doswiadczenia w jednym miejscu nie bedzie musial dorabiac w 2 innych. wtedy wyraznie okaze sie jak wielu lekrazy brakuje, wtedy tez wydluza sie kolejki do specjalistow a w slad za tym przyjdzie niezadowolenie wyborcow ktore odbije sie na rzadzacych. nie wolno relatywizowac lapowkarstwa. ono jest obiektywnie zle. nalezy pietnowac szuje i kanalie ktorych w tym srodowisku, jak w kazdym innycm, nie brakuje. to czego lekarzom najbardziej potrzba, i czego od lat nie sa w stanie wywalczyc, to spoleczne poparcie dla ich dazen i postulatow. bez tego niewiele da sie zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: znowu sie zacznie o samochodach i bogactwie l 19.03.07, 12:25 A ja jestem młodym inzynierem i zarabiam podobnie. Moi koledzy, którzy wyjechali zarabiają kilkanaście razy tyle min. w koncernach produkujących sprzęt medyczny. Czym Ty się róznisz ode mnie? Twoim zdaniem przez sam wybór studiów jesteś lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 Re: znowu sie zacznie o samochodach i bogactwie l 19.03.07, 13:06 nie przypominam sobie abym napisal ze jestem lepszy. co wiecej wcale tak nie uwazam. moj brat jest inzynierem, informatykiem, i zarabia kilka razy wiecej ode mnie. nie mam o to do niego pretensji. tyle ze jego zarobki sa regulowane przez rynek, moje przez panstwo (nikt nie wie na jakiej podstawie). gdyby lekarze byli wynagradzani według rynkowych standardów przecietny czlowiek mogłby leczyc jedynie czesc ze swoich chorób. calkowite urynkowienie ochrony zdrowia byłoby zatem niebezpieczne dla obywateli. ale nie mozna tez traktowac pracy lekarza jako działalności na wpół charytatywnej. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Bardzo mądre słowa. 19.03.07, 13:12 W takich lekarzach jak Ty jest nadzieja na naprawę naszej słuzby zdrowia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: znowu sie zacznie - bo to prawda 19.03.07, 16:20 OK, wierzę ci. TY nie bierzesz. Niemniej jednak w każdej małej miejscowości dom lekarza należy do tych ładniejszych i lekarz wcale nie musi mieć prywatnej praktyki. W dużych miastach widać właśnie parkujące pod szpitalem auta. Słyszy się o łapówkach i widzi się, że taki lekarz w najgorszym wypadku zmienia pracę, ale nic mu się nie dzieje. Obłudą jest twierdzenie, że lekarz pracuje na 5 etatach, bo doba jest za krótka - czyli taki lekarz OSZUKUJE te etaty, wychodzi wcześniej, przychodzi później itd. Podobnie NIEUCZCIWE są konkakty lekarzy z REPami. I wreszcie naganne i często spotykane są łapówki. A dlaczego lekarze biorą? BO MAJĄ TAKĄ MOŻLIWOŚĆ! Nie są ani lepsi, ani gorsi od np. nauczycieli, tylko nauczycielom nikt nie daje łapówek, bo nie ma za co ich dawać. Wyjątki się zdarzają, ale to są WYJĄTKI. Odpowiedz Link Zgłoś
mielcz Re: znowu sie zacznie - bo to prawda 19.03.07, 16:39 Tak to sie zgadza.Ale nauczyciel nie bierze i uczy.A jak lekarz nie dostanie to pacjenta traktuje jak powietzre i odwleka z leczniem<- Ci najbardziej wyrachowani oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
b9 Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 12:31 Korupcja, z ktora mamy do czynienia w sluzbie zdrowia jest naturalna. Bedziemy chcieli dawac, a lekarze beda chcieli brac, nawet jesli beda zarabiac duzo wiecej niz powinni: notrespassing.bblog.pl/wpis,korupcja;w;sluzbie;zdrowia;-;dlaczego;chcemy;placic,2447.html Odpowiedz Link Zgłoś
belgrano Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 12:31 Ja 3 lata pracy i mam 1400zł na ręke i nikt mi nie daje a dawać musze i z czego żyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
duch713 Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 13:13 Mieszkam w Japonii od kilku lat, ludzie mysla ze na Zachodzie jest rozowo i wszyscy zarabiaja kokosy, wcale nie koniecznie prawda. Jezeli ktos pomieszka w Niemczech czy gdzie indziej na swiecie to wie ile trzeba wydac by sie utrzymac. Mieszkanie zjada polowe pensji przecietnej pielegniarki w Japonii. a za pokoj 17m2 trzeba placic po 1200$/miesiac.... Japonia jest uwazana za jeden z najbogatszych krajow swiata a ja widze moich kolegow naprawde bez kasy z powodu tragicznie wysokich cen utrzymania... Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Jak lekarz ma nie brać 19.03.07, 13:14 Od razu zaznaczam, że nie jestem lekarzem, a jedyny lekarz w mojej rodzinie to mój stryjeczny brat. Uważam, że zasadą słuszną jest godziwe wynagrodzenie za ciężką pracę i zasada ta powinna odnosić się także do lekarzy. To, że mogą sobie legalnie dorobić po godzinach pracy, nie powinno mieć wpływu na wynagrodzenie w publicznych szpitalach i przychodniach, bo wynagrodzenie lekarzy w tych placówkach powinno być adekwatne do ich obciążenia pracą i odpowiedzialnością. Sama jestem urzędniczką, po studiach prawniczych i 7 latach pracy w urzędzie państwowym zarabiam 1700 zł netto. Wykonuję odpowiedzialną pracę, znam biegle dwa języki obce i wykorzystuję to w pracy, często zostawałam po godzinach. POnieważ mam dziecko wymagające specjalistycznej opieki lekarskiej, prauję w dwóch miejscach, bo pensja z jednego urzędu zwyczajnie by nie wystarczyła. Nigdy łapówki nie wzięłam, nie wezmę i uważam, że niska pensja nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Tytuł artykułu jest w ogóle niedopuszczalny. GW. chyba chce tak dokopać KAczorom, że gotowa jest usprawiedliwiać łamanie prawa i to w sposób najobrzydliwszy. Bo lekarze biorąc łapówki wykorzystują fakt, że dana osoba lub jej bliski znajduje się w stanie zagrożenia życia lub zdrowia. Jak lekarze mają nie brać? Normalnie, tak jak mają nie brać policjanci, nauczyciele i urzędnicy. KAżdy z piszących na tym forum lekarzy deklaruje, że mało zarabia i nie bierze. NIe mam wątpliwości, że są uczciwi lekarze. I że młodym lekarzom jest bardzo ciężko. Sama takich spotkałam. MAm wrażenie, ze w szpitalach dziecięcych jest w ogóle troszkę lepiej, niż w innych placówkach. Ale znam mnóstwo osób, które chcąc się leczyć lub majac chorych rodziców musiały coś tam lekarzowi odpalić. Bo inaczej np. nie było mowy o przyjęciu do szpitala, albo operacja była ciągle przekładana. A tak na marginesie, niektórzy forumowicze jeżdżą po Kaczorach. Chciałabym zwrócić uwagę, że Kaczki rządzą od 1,5 roku. Przed nimi byli inni, którzy też nic nie zrobili. Watpię czy ktokolwiek się na to zdobędzie, bo u nas ulubionym zajęciem polityków jest pochylanie się nad najuboższymi i zabezpieczanie równego dostepu dla wszystkich do świadczeń medycznych. Podobno ten równy dostęp teraz właśnie jest, a wprowadzenie elementów wolnego rynku w służbie zdrowia ma go ograniczyć. A prawda jest taka, ze ktoś kto ma małe dochody mieszka, je, spędza wakacje inaczej niż ten kto ma ich więcej. Leczenia takze to dotyczy. PO prostu teraz ten co ma więcej pieniędzy do prywatnego gabinetu nie pójdzie, ani też łapówki nie da. Odpowiedz Link Zgłoś