Dodaj do ulubionych

UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez Ira...

24.03.07, 12:13
No i gdzie te gadki o Wielkiej Brytanii jako "pudlu USA" i kraju wyobcowanym z
UE? Gdzie te insynuacje o życzliwości UE dla islamskich reżimów?
Obserwuj wątek
    • eva15 Może oni wyjechali dobrowolnie do Iranu? 24.03.07, 13:12
      Może oni wyjechali dobrowolnie do Iranu? Podobnie jak generał irański do USA?
      Ot taka wymiana jak te szkolne.
    • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 13:14
      zigzaur napisał:

>> No i gdzie te gadki o Wielkiej Brytanii jako "pudlu USA" i kraju wyobcowanym
      >z UE?

Tja, tobie to faktycznie wszystko trzeba po kilka razy powtarzać.... A mądrej
      głowie dość po słowie.
      • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 13:23
        UK wyobcowane ?? Przecież to Wielka Brytania wciąż jak nikt ustala standardy polityczno-gospodarcze naszej cywilizacji. To Wielka Brytania wciąż jest kluczem potęgi świata atlantyckiego, jako główny łącznik między Europą i Ameryką. Wyobcowana to jest Polska pod rządami PiSu..
        • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 13:30
          turtlezzz napisał:

> UK wyobcowane ?? Przecież to Wielka Brytania wciąż jak nikt ustala standardy
          >polityczno-gospodarcze naszej cywilizacji.

Masz na myśli cynizm Blaira czy grabież w Iraku jako standard polityczno-
          gopspodarczy wart naśladownictwa?

>To Wielka Brytania wciąż jest kluczem potęgi świata atlantyckiego, jako
          >główny łącznik między Europą i Ameryką.

Poważnie? No to powiedz to jeszcze Niemcom a zwłaszcza Francuzom, oni tego na
          prawdę nie wiedzą.
          • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 13:57
            Grabież w Iraku ? Co masz na myśli ? Plądrują ?

No właśnie nie wiedzą. A szkoda.
            • czlowiek_ksiazka Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 14:26
              "(Brytyjczycy) Plądrują (w Iraku)?"

Głuptasku, demokratyzują i stabilizują. Efektywnie i bezinteresownie. W imię
              Sił Dobra.
              • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 15:30
                Oj, bidoku. Ty naprawdę wierzysz, że oni mają zysk finansowy z tej wojny ? Wierzysz szczerze, że cała ta kampania antywojenna wynika z wszechobecnej troski o dobro Irakijczyków ?

I wierzysz szczerze, że tak łatwo się wycofać z zajętego państwa, które ma takie znaczenie dla stabilizacji na całym świecie ? Tobie się wydaje, że tu chodzi tylko o stablizację Iraku ? Kto tu jest niewinnym głuptaskiem, no powiedz ?

A może wierzysz, że Brytyjczycy wielkimi tankowcami wywożą ropę z Iraku za darmochę, co ?

• eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 16:57
                  Skoro rzecz ani w grabieży ani też w stabilizacji to może powiesz otwarcie o
                  więc w tym Iraku tak na prawdę chodzi?

Ale pisz prawdę i daruj sobie opowieśc o tym, że USA po to wywołały tę wojnę
                  wbrew starej Europie, by Europa była bezpieczna a świat stabilny.
                  • czlowiek_ksiazka widziałaś mój wpis pod "List Angeli Merkel"? 24.03.07, 17:52
                    Zostawmy nieboraka w spokoju, niech się zastanawia.
                    Eva15, widziałaś mój wpis pod listem A. Merkel, stałe njusy z prawej?
                    Co o tym myślisz? Czy wytrzymasz bez Borżomi? :)
                    • turtlezzz Re: widziałaś mój wpis pod "List Angeli Merkel"? 24.03.07, 19:14
                      A ty zdążyłeś się zastanowić, mały mądralo ? Bo jak dotąd nie dałeś na to dowodów w dyskusji. Dajesz jedynie dowody, że czujesz się mędrcem. Nie za wcześnie na to ?
                    • eva15 Re: widziałaś mój wpis pod "List Angeli Merkel"? 24.03.07, 21:53
                      czlowiek_ksiazka napisała:

> Zostawmy nieboraka w spokoju, niech się zastanawia.
                      > Eva15, widziałaś mój wpis pod listem A. Merkel, stałe njusy z prawej?
                      > Co o tym myślisz? Czy wytrzymasz bez Borżomi? :)

Dałam głos pod tym wątkiem Merklowej, zajrzyj tam.
                  • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 19:12
                    A pierwszy raz słyszysz o profitach płynących z samego prowadzenia wojny ? O szlifowaniu sił zbrojnych np. ? O profitach rządu w sytuacji wewnętrzej własnego państwa ?

Jasne, że genezą ataku amerykańsko-brytyjskiego była głównie chęć zainstalowania innej, współpracującej, władzy i czerpania korzyści z przyszłego handlu. Ale nie chęć grabienia. Nie wiem jak ty to sobie wyobrażasz. Że wojska brytyjskie plądrują miejscowe wioski ? Że wywożą cudze bogactwa ?
                    • spark5719 Brytyjczycy w Iraku 24.03.07, 19:45
                      Brytyjczycy mają zobowiązania w stosunku do USA za wsparcie w wojnie o
                      Falklandy w 1982r. Gdyby nie (głównie) logistyczne wsparcie US Army, to
                      Brytyjczycy musieliby zakończyć działania wojenne jeszcze zanim dotarli na
                      miejsce.
                      Sojusz jest tyle wart, na ile sojusznik jest gotów wesprzeć partnera w każdej
                      sytuacji.
                      Poza tym, Wielka Brytania jeszcze do niedawna (nie znam stanu na tę chwilę)
                      spłacała USA ogromną pomoc wojenną z czasów WWII (nawet wśród przyjaciół nic
                      nie ma za darmo). Współdziałania mogą więc być częścią rozliczeń (ale tego nikt
                      głośno nie przyzna).
                      • turtlezzz Re: Brytyjczycy w Iraku 24.03.07, 20:55
                        Abstrahując od zobowiązań amerykańsko-brytyjskich - wciąż czekam aż para oświeconych wyjaśni mi zagadkę brytyjskiej grabieży Iraku.
                        • spark5719 Późno się zrobiło, możesz się nie doczekać...;) 24.03.07, 21:09
                          • turtlezzz Re: Późno się zrobiło, możesz się nie doczekać... 24.03.07, 21:23
                            No tak, na nic moja wytrwałość, jeśli dyskutantem rządzi siła wyższa.. nieznane są granice potęgi dobranocki. Obym się mylił.
                    • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 21:54

oj biedaku, biedaku, kto by miał siły do ciebie...
                      • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 22:28
                        I to jest wszystko ?? Cała odpowiedź ? Jezu, gdybym wiedział, że jesteś u kresu sił intelektualnych, nie krzyczałbym o odzew. Przepraszam.

Boże miłosierny, wybacz mi, bo nie wiedziałem co czynię zamęczając dzieciaki ;)
                        • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 00:34

Myślisz, że ja mam nieograniczony czas i cierpliwość, by odpowiadać na każde
                          głupstwa, biedaku?
                          • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 00:35

Już samo przypuszczenie, że USA wywołały wojnę, by szlifować swe siły zbrojne
                            dyskwalifikuje cię jako dyskutanta.
                            • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 00:50
                              Moja droga Ewuniu. Potrafisz odróżnić jeden z powodów od głównego powodu ? Nie wydaje ci się, że pieprzysz głupotki, żeby zachować twarz ?
                    • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 00:37

w wioskach nie było żadnych majątków i tam akurat nie ma czego "plądrować"

Eeeh, na prawdę szkoda czasu...
                      • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 00:52
                        No więc bardzo cię proszę. Wytłumacz jak idiocie - co plądrują Brytyjczycy ! Proszę, spróbuj odmienić życie biedaka... Czy to tak wiele, tych kilka chwil, parę klapnięć palcami ? A dla mnie to przecież może być przełom.
    • skaflok se moga rzadac i potepiac :P 24.03.07, 13:32
      iranu sie boja i tyle.to ich rzadanie mozna porownac do wymachiwania pitolem z palacu kultury ;p

;)
      • turtlezzz Re: se moga rzadac i potepiac :P 24.03.07, 14:03
        Tak, a Iran oczywiście nie boi się nikogo...
    • olex5 Iran to suwerenny kraj. 24.03.07, 13:36
      Iran to suwerenny kraj. Anglicy naruszyli granice wiec złamali prawo.Zadna
      rezolucja nie ma w tym przypadku zastosowania.Chyba ze na takie kontrole zgodzi
      sie Iran.Kontrolowac to moga sobie na wodach neutralnych albo taka jak w
      marionetkowym Iraku gdzie wasalska władza pozwala w majestacie prawa okradac
      własny kraj prez okupantow.
      • patman Proste widzenie świata 24.03.07, 13:47
        Tak dla twojej wiedzy - Irak z Iranem od dawna prowadzą spór o granicę morską, więc autorytatywne stwierdzenie, że ktoś naruszył granicę, jest nadużyciem.
        • skaflok Re: Proste widzenie świata 24.03.07, 14:00
          no wlasnie ;] tyle ze iraku jako takiego juz nie ma.
    • panajotow Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 14:17
      W przypadku odmowy ze strony Iranu, UE powinna zerwac z nim stosunki i
      wprowadzic dolegliwe sakncje. Z tymi fanatykami nie da sie inaczej rozmawiac.
      Swoja droga to moze byc niezly test dla jednosci Unii. Oby zaliczony.
      • tryglawson Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 14:29
        panajotow napisał:

> W przypadku odmowy ze strony Iranu, UE powinna zerwac z nim stosunki i
        > wprowadzic dolegliwe sakncje.

...ta np. zakaz importu ropy z Iranu;)
    • gwynebleid A może na wojnę? 24.03.07, 15:08
      całkiem ciekawie by było gdyby była z tego jakaś mała trzecia wojna światowa.
      taka jest akurat nieunikniona, w końcu przyjdzie, a dla europy na prawdę lepiej
      żeby to się wcześniej stało.
      A dla tych wszystkich obrońców suwerenności: pal licho jakby zatrzymali zwykłych
      obywateli, ale żołnierze to inna sprawa... Jest to ryzykowne zagranie Iranu,
      gdyż można to odczytać jako mała prowokacja. Sprawdzenie reakcji. I na pewno nie
      ma nic wspólnego z naruszaniem granic.
      A wojenka byłaby fajna bo pokazała by reszcie UE że mamy dwie dobre armie w
      europie: brytyjską i oczywiście polską. Reszta to pionki z kiepskim morale.
      Nasi żołnierze są naszą najlepszą wizytówką, a że trzeba za doświadczenie i
      szacunek płacić krwią przelewaną poza granicami kraju, by było bezpieczniej u
      nas, to już trudno... Jak chcemy się bronić to musimy to potrafić.

• turtlezzz Re: A może na wojnę? 24.03.07, 15:34
        Hahaha... no tak, istna z nas potęga. Dziesiąta armia w Europie. T-72, SKOTY i BMP-1. I - uwaga - kilkadziesiąt myśliwców ;] Cały świat się przed nami trzęsie ^^
        • gwynebleid Re: A może na wojnę? 24.03.07, 15:39
          no sprzętu nie mamy, ale nasi żołnierze żądzą i nikt tego nam nie odbierze
          • turtlezzz Re: A może na wojnę? 24.03.07, 16:21
            No, fajnie. Po co nam sprzęt. Starczą racławickie kosy ;]

Nie wiem czy nasi żołnierze rządzą. Wiem, że mamy kilka tysięcy naprawdę nieźle wyszkolonych. Armia liczy sto kilkadziesiąt tysięcy, w tym znaczna część z poboru. Większość tych zwykłych poborowych bynajmniej nie rządzi, a część z nich nawet nie bardzo miała szanse naczyć się strzelać, bo amuniacja kosztuje. Ale przynajmniej nabrali pratyki w taszczeniu pustych kałachów do kibli.
      • spark5719 Na początek zaciągnij się do Afganistanu. 24.03.07, 16:27
        Ale chyba masz pecha (a może szczęście?), nie biorą poniżej lat 18...
    • lubat UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez Ira.. 24.03.07, 20:14
      Nie mogę sobie nijak przypomnieć, czy UE zażądała natychmiastowego zwolnienia
      dyplomatów irańskich uprowadzonych z konsulatu w Bagdadzie przez żołnierzy
      Imperium Dobra. Nie było nawet zdawkowego protestu.
      • eva15 Możliwe, że chodzi o wymianę 24.03.07, 21:57
        Irańczycy zaprosili wzamian za to 15 Angoli do siebie. Jak się gościć to z
        wzajemnością, tego wymaga savoir viwvre.
        Pewnie mułłowie oglądali programy Kwaśniewskiej o nabywaniu od niej kultury
        wyższej via tv.
      • zigzaur Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 24.03.07, 22:19
        Ciekawe, czy owi "dyplomaci" znają chociaż jeden z francuskich zwrotów typu
        "droit de residance", "charge d'affaires" czy "aide de memoire". Ciekawe, czy
        którykolwiek z nich chociaż raz wdział frak albo pił szampana?

Komu chcecie wciskać ciemnotę, irańskie pachołki?

• eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 00:41
          Och, ty nasz pyszałkowaty poczciwcze leczący swe kompleksy. Podczas gdy twoi
          przodkowie siedzieli na drzewach z maczugą w łapie, Irańczycy/Persowie
          rozgrywali już pierwsze partie szachów.
          • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 01:00
            Mało prawdopodobne by przodkowie pana zigzaura byli wyłącznie słowianami, więc i teza ryzykowna. Ale co tam, przecież liczy się efekt. Najlepiej sobie podokładać, unikając sedna sprawy. A tu brytyjscy łupieżcy wciąż czekają na tego, kto ujawni ich zbrodnie.
            • turtlezzz Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 01:07
              Dobra, nie będę się znęcał nad twą wielkością przeogromną Ewciu. To ty mnie zdołałaś zamęczyć grając przez kilka godzin tę samą, pustą melodię. Cóż, przykro, idę spać z żalem, że nie uszczknęłaś dla mnie choć drobinki ze swych najsłuszniejszych poglądów.
          • zigzaur Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 11:07
            Persowie BYLI cywilizacją do czasu islamu. Obecnie są ciemną masą. Mam nadzieję,
            że SAMI się z tego wyzwolą. Ale skoro naród tak rozwinięty i kulturalny nie
            wyzwolił się z ciemnoty, którą w wolnych wyborach przyjął, i wyzwalać musieli
            Amerykanie, to i w kwestii Iranu można być pesymistą.

Co do szachów, to znam paru wybitnych szachistów, którzy skończyli u psychiatry.
            Zresztą, pewien kraj był kopalnią arcymistrzów szachowych a jednocześnie wielkim
            domem wariatów.

Czasami maczuga okazuje się przyrządem bardzo potrzebnym. Brak umiejętności
            wykonania dobrej maczugi czasami przypłaca się życiem.
            • eva15 Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 11:31
              zigzaur napisał:

> Persowie BYLI cywilizacją do czasu islamu. Obecnie są ciemną masą.

Taak? Miałam okazję, jak sądzę w przeciwieństwie do ciebie, być w Iranie i nie
              odniosłam tego wrażenia. No może jestem sama tak ciemna, że tego nie widzę...

> Zresztą, pewien kraj był kopalnią arcymistrzów szachowych a jednocześnie
              >wielkim domem wariatów.

Niezły z ciebie antysemita, kto by pomyślał.

> Czasami maczuga okazuje się przyrządem bardzo potrzebnym. Brak umiejętności
              > wykonania dobrej maczugi czasami przypłaca się życiem.

Fakt, zwłaszcza jak się samemu wywołuje wojny. Trzeba się, wcześniej czy
              później, liczyć z odlewem.
              • zigzaur Re: UE zażąda natychmiastowego zwolnienia przez I 25.03.07, 12:04
                Jeśli istotnie evcine obserwacje są uważne i kompletne, jeśli istotnie irańskie
                społeczeństwo jest zdrowe, to obalenie reżimu szalonych imamów będzie szybkie i
                nie będzie potrzebna krwawa wojna, bo wystarczy jedno uderzenie.
                Z evcinej wypowiedzi powiało optymizmem.

Co do kraju szachistów, to pozwolę sobie wymienić kilka nazwisk:
                Czigorin, Alechin, Bogolubow, Smysłow, Botwinnik, Spasskij, Karpow,
                Poługajewski, Korcznoj, Romanowskij, Kotow, Bolesławskij itd.

Oczywiście, mogą się pojawić sugestie, że to niby Żydzi, ale to nie ja twierdzę.

Co do maczug i wojen, to nie jest ważne, kto zaczął, ale kto skończył. Taki już
                jest ten świat, niestety.
    • tadek1247 a co z tymi irańskimi dyplomatami 29.03.07, 09:47
      a co z tymi sześcioma irańskimi dyplomatami zatrzymanymi przez USA w Iraku??
      Dlaczego nikt nie zażądał, żeby amerykanie ich wypuścili? Jeszcze raz
      udowodniono, że UE ma dwa standardy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka