s-k-i-n 14.04.07, 23:13 to był wielki Polak i prawdziwy mąż stanu.. za jego rządów Polska była 10 potegą świata! cześć jego pamięci! (i jego małżonki) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cajmero Kim był Edward Gierek 15.04.07, 00:15 Uważam, że to był taki przywódca jakiego ta Polska już mieć nie będzie. Niektóre jego pomysły powielają"kaczory" ale naród ma to w dupie, bo cały czas jest manipulowany. ALE EDWARDA LUBIE. Mam 50 lat i pamiętam jak tato wrócił z nocnej szychty /był kolejarzem/ i przyniósł kiełbasę - parówkę i....zaczęło być w sklepach, ludzie mieli perspektywę a teraz.... WYĆ się chce, pracuje na koleji i takiego syfu jak teraz nikt nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Fajnie było! Że idą święta można było poznać 15.04.07, 00:34 po kolejkach po pomarańcze, wszystko było zaplanowane, najpierw załatwiałeś talon np. na pralkę a potem mogłeś ją sobie wystać w kolejce, a nie tak jak teraz - ogłupieć można od tego wyboru. Tylko po jaką cholerę, nie chcieli dać moim Rodzicom paszportów w tym samym czasie? Przecież wróciliby - no bo z Gierkiem to fajnie było! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika pamiec po Gierku zniknie wraz z ostatnia rata 15.04.07, 00:43 za porzyczki, ktore wspolnie przejedlismy. Bylismy 10 krajem, poniewaz produkowalismy wielkie ilosci gawnianego towaru zbywanego na wschod. Jedyna zaleta Gierka, to ze sie lepiej prezentowal niz siermiezny Gomulka. Ale klasy Cyrankiewicza nie mial. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_i_strzykawusia Re: marwa kuc, co ja pisze, oczywiscie poZyczki 15.04.07, 00:49 moj tata tez wrocil z morza , byl marynarzem. moglismy zaladowac strzykawke Wiedzielismy ze zyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
karl moja babcia teskni za okresem wojennym... ;-) 15.04.07, 16:33 mówi , ze nigdy tak sie dobrze nie bawiła jak w czasie wojny , no ale miała 25 lat wtedy.... sam tez tesknie za okresem kiedy miałem 25 lat.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: moja babcia teskni za okresem wojennym... ;-) 15.04.07, 18:42 Tylko, że nie wszyscy w czasach Gierka byli młodzi! Ale tak ze 15-20%. Gierek był i jest wyjątkowo szkodliwym przestępcą: zrujnował Polskę i do dziś jest hołubiony! Ci którzy go cenią to motłoch, który nie widzi zależności między życiem na kredyt, a koniecznością spłacenia go. W efekcie motłoch nie rozumie, że bieda za Jaruzelskiego to wynik polityki Gierka. Na podziw dla Gierka jest jedna metoda: referendum w Urzędach Skarbowych przy składaniu PIT-ów i ci co poprą opinię o korzystnej polityce Gierka będą mieć przyjemność spłacenia długów Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: pamiec po Gierku zniknie wraz z ostatnia rata 15.04.07, 06:35 koham.mihnika napisał: > za porzyczki, ktore wspolnie przejedlismy. Bylismy 10 krajem, poniewaz > produkowalismy wielkie ilosci gawnianego towaru zbywanego na wschod. > Jedyna zaleta Gierka, to ze sie lepiej prezentowal niz siermiezny Gomulka. Ale > klasy Cyrankiewicza nie mial. Cyrankiewicza grożącwgo obcięciem ręki podniesionej na ludową ojczyznę, czy Cyrankiewicza od Niny Andrycz? Rzeczywiście - wielka mi klasa, równa klasie kartofli i giertysiów. Tylko prawactwo tęskniące za komuną może coś takiego napisać. Wychodzą prawdziwe barwy prawactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Cyrankiewicz z Aleji Roz. Ten od Andrycz. 15.04.07, 08:59 Znalem takich co go znali sprzed wojny. A o ucinaniu rak to faktycznie niezbyt ladnie. A gdzie sie twoja muzyczna sygnaturka podziala? Juz nie promujesz tej lafiryndy z Nowego Jorku? mark.parker napisał: > koham.mihnika napisał: > > > za porzyczki, ktore wspolnie przejedlismy. Bylismy 10 krajem, poniewaz > > produkowalismy wielkie ilosci gawnianego towaru zbywanego na wschod. > > Jedyna zaleta Gierka, to ze sie lepiej prezentowal niz siermiezny Gomulka > . Ale > > klasy Cyrankiewicza nie mial. > > Cyrankiewicza grożącwgo obcięciem ręki podniesionej na ludową ojczyznę, czy > Cyrankiewicza od Niny Andrycz? Rzeczywiście - wielka mi klasa, równa klasie > kartofli i giertysiów. Tylko prawactwo tęskniące za komuną może coś takiego > napisać. Wychodzą prawdziwe barwy prawactwa. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: pamiec po Gierku zniknie wraz z ostatnia rata 17.04.07, 11:16 koham mihnika-jestes facet skundlonym tumanem po rekolekcjach zapewne u torunskiego zlodzieja i oszusta.zaden ztych kurduplowatych "przywodcow" do piet mu nie dorasta.gierek byl prawdziwym przywodca i mezem stanu.polska pod jego przywodztwem zaczynala byc w miare normalnym krajem /na ile to bylo wowczas mpzliwe/o bardzo szybkim rozwoju we wszystkich przejawachzycia spolecznego.pozyczki ktore baranie gierek zaciagnal na zachodzie/20mld$/posluzyly przede wszystkim rozwojowi przemyslu.nie gledz o przejadaniu bo dzisiaj zadluzenie przekracza juz 100mld$ i nie rozdzierzsz endeku szat.dzieki inwestycjom narodowym gierka do dzisiaj katooszolomy i roznej masci endeckie smieci sprzedaja ten majatek ratujac ten zalosny budzet!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polak_maly123 Chyba Cię nieźle pogięło! 15.04.07, 01:02 10-tą potęgą to Polska była, ale chyba na papierze. A Śląsk to nie cała Polska i nie z tej zwichniętej perspektywy powinno się oceniać czasy komuny, która nota bene była przekleństwem dla naszego Narodu i Kraju. Demokracja owszem ma swoje wady, ale nikt jak dotąd nic lepszego nie wymyślił. A Gierek być może w swej naiwności ale jednak firmował "dyktaturę proletariatu" i wasalizm Polski względem "wielkiego brata". Ja się cieszę, że te czasy się skończyły i mam nadzieję że nie wrócą, a dzieci nie skażone komuną będą miały lepsze życie niż my z pokolenia przejściowego między systemami. Odpowiedz Link Zgłoś
p.bera Re: Chyba Cię nieźle pogięło! 15.04.07, 01:11 a czym obecnie jestesmy?nie 10 potega a posmiewiskiem europy, premier rzadu, prezydent ksenofobii, wicepremier z wyrokami , drugi szkoda gadac..... obecna klasa polityczna (nawet nie powienienem uzywac slowa "klasa") nijak nie umywa sie do gierka, pojeba gosiewskiego to bym za jaja powiesil albo tego idiote zawisze, o gownie lepperze nie wspomne. cham i gowno z blokad wicepremierem rzadu................ smiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 A dzisiaj Quasimodo buduje perony! 15.04.07, 02:24 Tak naprawde to Pingwiny uczyly sie polityki od Gierka ... ten gosc mial plan i go wykonal: rozwalil komune! Coca-cola, Levi's i Wyborowa po 60 centow w Peweksie, hehe ... Pnienki sie puszczaly z Arabami za 3 dolce na cala noc! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika alez to sa ludzie z tej SAMEJ klasy spolecznej co 15.04.07, 09:03 towarzysz "pomozecie?" Gierek, Jaroszewicz i reszta. Przeciez to sa socjalisci przez wielkie S. W Polsce prawica nie istnieje, w Polsce rzadza narodowi socjalisci gleboko przekonani o istnieniu Boga oraz nadrzednej roli patriarchatu rzymskiego, warszawskiego, gnieznienskiego itd. p.bera napisał: > a czym obecnie jestesmy?nie 10 potega a posmiewiskiem europy, premier rzadu, > prezydent ksenofobii, wicepremier z wyrokami , drugi szkoda gadac..... obecna > > klasa polityczna (nawet nie powienienem uzywac slowa "klasa") nijak nie umywa > sie do gierka, pojeba gosiewskiego to bym za jaja powiesil albo tego idiote > zawisze, o gownie lepperze nie wspomne. cham i gowno z blokad wicepremierem > rzadu................ smiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa alez to sa ludzie z tej SAMEJ klasy spoleczne 15.04.07, 10:13 koham.mihnika napisał: > towarzysz "pomozecie?" Gierek, Jaroszewicz i reszta. > Przeciez to sa socjalisci przez wielkie S. W Polsce prawica nie istnieje, w > Polsce rzadza narodowi socjalisci gleboko przekonani o istnieniu Boga oraz > nadrzednej roli patriarchatu rzymskiego, warszawskiego, gnieznienskiego itd. > > p.bera napisał: > > > a czym obecnie jestesmy?nie 10 potega a posmiewiskiem europy, premier rza > du, > > prezydent ksenofobii, wicepremier z wyrokami , drugi szkoda gadac..... > obecna > > > > klasa polityczna (nawet nie powienienem uzywac slowa "klasa") nijak nie u > mywa > > sie do gierka, pojeba gosiewskiego to bym za jaja powiesil albo tego > >idiote zawisze, o gownie lepperze nie wspomne. > cham i gowno z blokad wicepremier em > > rzadu................ smiech na sali Gierek wiedział jak sie nazrec, polowac i z Doskoczynskim kase marnowac na komunistycznę szuje i zdrajców zw zwiazku zdradzieckiego! www.arlamow.com.pl Kaczki to duża klasa przy tym głąbie! Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Chyba Cię nieźle pogięło! 15.04.07, 10:37 Gosiu ma jaja? A zachowuje się jak spedalizowana męska prostytutka, co to ssie z pałki jareczka... Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Chyba Cię nieźle pogięło! 17.04.07, 11:34 dzieci nie skazone komuna jak bredzisz skoltuniony endeku maja rzeczywiscie lepiej szczegolnie te po zlikwidowanych zakladach i pegeerach ktore mdleja z glodu w szkolach lub trudnia sie zebraniem po domach!!!gierek byk wasalem bo nie mogl inaczej nie rozumiesz tego koltunie?dbal o polske i staral sie dla tego kraju robic wszystko co mozliwe!taka byla sytuacja!gdyby nie gorbaczow i jego decyzja o wycofaniu sowieckich wojsk gdzie bys glupcze teraz byl?czy te komediowe "swietosci"by usunely tysiace sowieckich czolgow?jestes tylko katooszolomem bez mozgu!polska nie bedzie nigdy czarna jak sutanna bo wie czym przez wieki byl dla niej watykan!stalym zagrozeniem i ciaglym wykorzystywaniem.ten tzw kosciol nie kiwnal palcem i nie potepil rozbiorow naszego kraju a kazde z powstan potepial jako "dopust bozy".poczytaj facet troche ksiazek-moze wtedy nie bedziesz pisal bzdur!!!KONFEDERACJE TARGOWICKA PODPISALO CZTERECH BISKUPOW! wiesz o tym?zacznij szukac troche wiadomosci-napewno ci sie przydadza. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_maly123 Utwierdzam się coraz bardziej w przekonaniu... 13.04.08, 00:46 Utwierdzam się coraz bardziej w przekonaniu, że z pojebami typu kazik.k nie należy dyskutować! :o/ Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Rymowanka brzmi inaczej 15.04.07, 02:17 Chcesz cukierka? Idz do Gierka. Gierek ma- papierek Ci da. Ps. Bardziej komuszej gazecie juz chyba odbic nie moglo... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymowanka brzmi inaczej 15.04.07, 08:47 > Chcesz cukierka? > Idz do Gierka. > Gierek ma- papierek Ci da. > > > Ps. Bardziej komuszej gazecie juz chyba odbic nie moglo... > Wiesz co? Ty to i nawet prawidłowo kretyńskiej rymowanki nie chcesz powtórzyć by jej nie zmanipulować na modłę IV RP. GW podała ją w prawidłowej formie. A komuszych gazet szukaj raczej w okolicach Naszego Dziennika czy Gazety Polskiej. Nie wiem co w napisanej (jak zwykle subiektywnej bo np to że na Śląsku dobrze się żyło ale tylko tzw. Wielkoprzemysłowej Klasie Robotniczej) notce miało by być nieprawdziwe by twierdzić że komuś coś odbiło? Chyba że śmią pisać prawdę (subiektywną jak już wspomniałem ale hehe, obiektywny to jest tylko pomiar fizyczny) w IVRP, w której to obowiązującą prawdą historyczną są mity i bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Maaac... 15.04.07, 20:24 :))) ...wspominalem juz, ze jakiekolwiek konwersacje miedzy nami nie maja sensu, prawda? Po co podpisujesz pode mna swoje zawirowane, socpozytywne wywody i w dodaku kierujesz je do mnie? Trzeba byc niestabilnym emocjonalnie, zeby sypac z rekami takim kiczem jak " Wiesz co? Ty to i nawet prawidłowo kretyńskiej rymowanki nie chcesz powtórzyc by jej nie zmanipulować na modłę IV RP. GW podała ją w prawidłowej formie". W Gdansku, w kolebce Solidarnosci, mielismy troche inny stosunek do komunizmu niz posiadacze partyjnych legitymacji. Totez u nas powszechna byla inna wersja rymowanki. Ta "nieprzerobiona" na potrzeby PZPR :-) Wyhamuj troche emocje i na chlodno zastanow sie dlaczego Twoj punkt widzenia mialby byc bardziej obiektywny niz moj? Powinienes moze brac zimny prysznic, zanim wezmiesz sie za odpisywanie na moje posty, he? ... ale to tak na marginesie odnosnie "swiadkow naocznych", za ktorego najwyrazniej sie uwazasz, w sprawie pani Kolendy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst Re: Rymowanka brzmi inaczej 15.04.07, 09:18 skoro już doszliśmy do rymowanek: było w "demoludach" jeszcze coś takiego jak RWPG (Rada Wzajemnej Pomocy Gospodarczej) RWPG - GPRW - RWPG Ruscy Wybrali Polskiego Gierka - Gierek Podzielił Wszystko Równo - Ruskim Wszystko Polakom G***. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Klubowe 15.04.07, 10:00 Kto ludziom ukradł baleron, odpowie wam Edek. Edek wam odpowiada - baleron ukradł ludziom KOMUNIZM. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymowanka brzmi inaczej 15.04.07, 10:23 :) pamietam to. A to ? "Za Gomułki suche bułki Za Gierka pół cukierka A za Kani ani, ani" Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp Kim był Edward Gierek 15.04.07, 02:42 Pamietam jak Gierek chcial miec zaufanie a ja mowilem ze bedzie mial moje gdy ustapi i tak bylo. Po wielu latach czytalem jakis wywiad z emerytem Gierkiem i wydal mi sie bardzo naiwny. Pewnie nie wiedzial co zrobil zle. Jednak to ze nikt sie go nie bal (przynajmniej w PZPR) to mi sie podoba. Na sam koniec armii on nie wyprowadzil na ulice - zrobili to inni. Po co mu byla SB? Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 02:58 Wlasnie SB zostalo utworzone za jego "kadencji" ... caly kraj latal za szmalem jak oszalaly, a licencje kupowano w krajach gdzie "diety" byly wysokie i mozna bylo cos "zaoszczedzic" ... PRL to byly beztroskie czasy bez durniow w stylu Szkapy czy superkretyna Mulata! Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Kim by? Edward Gierek 15.04.07, 04:08 Historia Polski nie pamieta takiego: marnotrastwa,takiego balaganu,alkoholizmu i zlodziejstwa w zakladach pracy.Odeszli,wiec niech spoczywaja w spokoju, ale prawdy nie da sie ukryc.Jedyne co bylo dobre za jego epoki,to mozliwosc ksztalcenia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
lord-koks Re: Kim by? Edward Gierek 15.04.07, 04:38 blablabla wiecie co , za TOW GIERKA poznalem smak soku DODONI , ale tez moglm uczestniczyc w zyciu kulturalnym .teatr ,opera ,a dzisiaj CO???????????? blichtr i soap operas z nadzieja ze jutro albo wygrasz w 6/49 albo ????? Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 06:39 piotrpsp napisał: > Pamietam jak Gierek chcial miec zaufanie a ja mowilem ze bedzie mial moje gdy > ustapi i tak bylo. Po wielu latach czytalem jakis wywiad z emerytem Gierkiem i > wydal mi sie bardzo naiwny. Pewnie nie wiedzial co zrobil zle. Jednak to ze > nikt sie go nie bal (przynajmniej w PZPR) to mi sie podoba. Na sam koniec armii > > on nie wyprowadzil na ulice - zrobili to inni. Po co mu byla SB? Po to, żeby patriotów gnać przez "ścieżki zdrowia", podczas gdy obecne darmozjady - te kurduple, wałachy i inne chamy z obory siedziały cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Byl patriota polslim 15.04.07, 07:49 ale niewyksztalconym i naiwnym. Nie zdawal sobie sprawy, ze mafie globalnej finasjery zaplanowaly, zeby lichwiarskimi pozyczkami udzielanymi na czipsy gume do zucia, zniszczyc kraje socjalistyczne io rozkrasc ich majatek. i tak sie stalo. Trzeba jednak przyznac, ze nie on jeden byl naiwny, bo wszystkie inne kraje niezalezne od mafii-finasjery padly ich ofiarami. Jestesmy swiadomi tego dopiero po czasie. teraz mozemy jedynie zrobic rewolucje, zeby odzyskac swoje mienie i suwerennosc. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika kto osobiscie zmusil Gierka i PZPR do wziecia 15.04.07, 09:10 pozyczek? Gomulka zyl bez nich. To polska glupota, a nie spisek syjonistyczny doprowadzil kraj do ruiny. To negatywna selekcja bedaca zasadnicza czescia ustroju zwanego ludowa dymokrakcja. Nikt nas nie okradl, wypilismy to duszkiem, pod pales, zagryzajac ogorkiem i przesypiajac na tyle sklepu, fabryki, warsztatu. antithesis napisała: > ale niewyksztalconym i naiwnym. Nie zdawal sobie sprawy, ze mafie globalnej > finasjery zaplanowaly, zeby lichwiarskimi pozyczkami udzielanymi na czipsy gume > > do zucia, zniszczyc kraje socjalistyczne io rozkrasc ich majatek. i tak sie > stalo. Trzeba jednak przyznac, ze nie on jeden byl naiwny, bo wszystkie inne > kraje niezalezne od mafii-finasjery padly ich ofiarami. Jestesmy swiadomi tego > dopiero po czasie. teraz mozemy jedynie zrobic rewolucje, zeby odzyskac swoje > mienie i suwerennosc. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis byl to spisek globalnej finasjery wspieranej przez 15.04.07, 14:33 zachodnie rzady, o czym pisaly zachodnie media w oparciu o szereg solidnych zachodnich opracowan akademickich na ten temat. Sa tez dokumenty, ktore ujawniaja, ze plan zniszczenia krajow socjalistycznych pojawil sie w poznych latach 1960, kiedy kraje zachodnie potracily kolonie w Afryce i postanowily zdobyc nowe w Europie i Azji. Pozyczki zachdnie byly nam udzielane chojnie na zakup gumy do zucia i coca coli na lichwiarskich warunkach (odsetki wunosily ponad 70%!!!), podobnie jak udzielane sa one krajom III swiata, zwlaszcza w Afryce. Kraje afrykanskie za kazdego pozyczonego $ placa pond 3$, czyli odsetki wynosza 300%!!! I to oto biega w tym mafijnym byznesie, zeby lichwiarskimi pozyczkami doprowadzic biedne i srednio zamozne kraje do bankructwa, a potem calkowicie przejac ich majatek. I to sie wlasnie dokonalo w Pl i innnych podobnych krajach. teraz mafie przypuszczaja kolejny atak na Rosje, bo ta wypedzila oligarchow i otrzasnela sie ze zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 No, dobra - przekonałeś mnie. Tylko dlaczego 15.04.07, 22:02 był takim durniem że dał się na to nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ona(on) jest nawiedzona! 15.04.07, 22:24 wygląda na szkoloną gdzie w jakiejs organizacji młodych komuchow! Ciekawi mnie, czy słyszała o kryzycie meksykanskim albo nigeryjskim a moze o kryzysie argentynskim. Najfajniej opowiadac głupoty. Słyszała o kryzysie banku swiatowego? Słyszała o gwałtownej polityce odłużania???? Tylko ciekawostka, że pod koniec swietlanej epoki ogorka było 1000 inwestycji, ktore trzeba było zamknąć, choc władowano w nie miliardy. komuna była totalnie bezsensowna. Przegrzanie gospodarki nastapiło wskutek durnych decyzji politycznych. A pieniadze siedziały wówczas bankom inwestycyjnym w kieszeniach jak cukierki i te nie wiedziały, co z nimi robic. Pozyczano na lewo i na prawo. Po pierwsze, to nie prawda, że najwiecej pieniedzy pozyczono ostblockowi. Gdyby tak było, jak ona mowi, to na jakiej zasadzie doszło do upadku wielu panstw afrykanskich. Nigeria jest tu najlepszym przykładem. Na redzie w Lagos statki czekały po roku na rozładowanie, ponieważ kupowano, kupowano, kupowano, a proces inwestycyjny miał swoje prawa. W tym klimacie masowiec wyładowany luźnym cementem po roku czekania musiał isc na złom..... Wszystko to był spisek miedzynarodowego kapitału, przede wszystkim oczywiscie syjonistycznego, ha, ha,ha,ha. Pitolenie za złotówke - prosty sposób robienia ludziom wody z mozgu! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika piszesz tak smiesznie, ze nawet E. Szumanska 16.04.07, 13:09 nie potrafi smieszniej. Gdzies ty sie chowal? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Czy ty czasami nie pożyczyłeś od kogoś kasę 15.04.07, 09:15 i nie możesz jej oddać? Kasę Gierkowi pożyczały przede wszystkim rządy, nie szukaj tu tajemniczych sił bo wyjaśnienie jest proste: rządy Francji, Niemiec itd. pożyczały pieniądze ludzi którymi rządzili, najpierw ograbiając ich podatkami. Łatwo było bo to nie były prywatne pieniądze premierów czy ministrów finansów tylko państwowe. Ale ja Gierka trochę rozumiem-dorastał w domu w którym było, nie wiem, np 50 przedmiotów, miał 2 komplety ubrań i... doszedł do władzy - to i myślał że jak zaplanuje sobie że każdy będzie miał 100 przedmiotów i 5 kompletów ubrań to to będzie dobrobyt. Zapytaj kogoś kto żyje skromnie co by zrobił gdyby nagle dostał 100 złotych-większość odpowie: kupiłabym sobie tę kieckę co ją ostatnio widziałam na wystawie, albo dezodorant, albo flaszkę dziennie przez 1 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Czy ty czasami nie pożyczyłeś od kogoś kasę 15.04.07, 22:44 wtes2 napisał: > i nie możesz jej oddać? > Ale ja Gierka trochę rozumiem-dorastał w domu w którym było, nie wiem, np 50 > przedmiotów, miał 2 komplety ubrań i... doszedł do władzy - to i myślał że jak > zaplanuje sobie że każdy będzie miał 100 przedmiotów i 5 kompletów ubrań to to > będzie dobrobyt. Niestety, taki jest cały socjalizm. Hołota, która nie potrafiłaby zarządzać sprawnie nawet przetwórnią tartego chrzanu, nagle dorywa się do upragnionej władzy i robi debilizmy i eksperymenty gospodarcze za pieniądze niewolników socjalistycznych i bez żadnej odpowiedzialności za efekty swojego "zarządzania". Czegoś ta czerwona hołota się jednak nauczyła - aby już nigdy nie uczestniczyć w zarządzaniu większością gospodarki, która daje dobra do utrzymania całego kraju. Co nie zmienia faktu, że wg czerwonej hołoty, dochodowa gospodarka kapitalistyczna ma dawać 50% haraczu, że niewolnicy socjalistyczni muszą tyrać na zatrudniane przez kolesiów 550.000 urzedników państwowych, że hołota czerwona ma prawo "zarządzać" państwowymi, nierentownymi molochami (przecież niewolnicy socjalityczni wytwarzają dobra, aby "wszystkich" utrzymać), mają prawo-lewo "tworzyć różne centra osocza itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 09:13 jaki "ludzki pan" powinni jeszcze napisać :P Wybiórcza przekształca się już otwarcie w organ byłej PZPR i chce ludziom wmówić, jak to za PRL-u było fajnie. Czyżby liczyła na zbiorową amnezję Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 09:18 s-k-i-n napisał: > to był wielki Polak i prawdziwy mąż stanu.. za jego rządów Polska była 10 > potęgą świata! cześć jego pamięci! (i jego małżonki) Sosnowiec ci tego nie zapomni Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 10:06 s-k-i-n napisał: > to był wielki Polak i prawdziwy mąż stanu.. za jego rządów Polska była 10 > potegą świata! cześć jego pamięci! (i jego małżonki) A kto ci takie bzdury powiedział? Wielki polak czy wielki rozpustnik! Wielkim POLAKIEM, jedynym i najwiekszm w 20 tym wieku był bez żadnych watpliwości TYLKO pułkownik Ryszard Jerzy kuklinski! drugim po nim był Karol Wojtyła! Gdyby nie on to by cie głabie dzis na świecie nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
archicon Kim był Edward Gierek 15.04.07, 10:57 Z przyjemnością przeczytałem ten tekst. Obiektywnie i bez zbędnych dodatków opisuje człowieka który naprawdę ZROBIŁ COŚ DLA POLSKI. To że Ślązakom żyło się lepiej było okupione degradacją środowiska, osłabieniem kultu rodziny tak silnym w tym regionie, ateizacją w ramach przesłanek ustrojowych. Dług Gierka nie miał nic wspólnego z gospodarką- był efektem współpracy z RWPG i księżycowym kursem rubla transferowego. Według stosowanych wtedy przeliczników za dolara płacono cztery ruble a za rubla 2 zł, czyli osiem zł za dolara gdy oficjalny kurs bankowy wynosił 24 zł a na czarnym rynku płacono 67 zł. To była kosmiczna ekonomia której nie mógł wytrzymać żaden system. Drugi czynnik decydujący o upadku tego człowieka to było mianowanie Kardynała Wojtyły na Papieża- tego Moskwa nie mogła ścierpieć i w tym momencie los towarzysza był przesądzony, czekano tylko na odpowiedni moment. Gwóźdż do trumny wbiła zbojkotowana Olimpiada 80. Jest taki dowcip że Gierek dostał ataku gdy przysłali mu rachunek za udział Polski w przedsięwzięciu, a zawału gdy dowiedział się że to pierwsza rata. Gierek to postać w gruncie rzeczy tragiczna, wyniesiony do władzy przez Moskwę i przez Moskwę strącony- reszta to komentarz. Momentem decydującym było odsuwanie od władzy Breżniewa i teoretyczne przejście do otwartego konfliktu z Zachodem który miał się przecież zakończyć wojną zgodnie z doktryną. Tyle że w międzyczasie skok technologiczny i walka ekonomiczna doprowadziły Mocarstwo ZSRR do sytuacji gdzie ludzie w kołchozach w sobotę sadzili ziemniaki a w poniedziałek je wykopywali do jedzenia. Ustrój opierał sie na zasadzie "jeżeli rzeczywistość nie pasuje do założeń tym gorzej dla rzeczywistości". Polska zapłaciła w latach 80- tych wysoką cenę za taką szarlatanerię i do dzisiaj tą cenę płaci. Gierek był tylko człowiekiem uwikłanym w mechanizm historii- chciał dobrze w odróżnieniu od dzisiejszych przywódców krórzy nie wiedzą czego chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Kim był Edward Gierek - po prostu komunistą! 15.04.07, 12:10 archicon napisał: > Gierek to postać w gruncie rzeczy tragiczna, wyniesiony do władzy przez >Moskwę i przez Moskwę strącony- reszta to komentarz. Momentem decydującym >było odsuwanie od władzy Breżniewa i teoretyczne przejście do otwartego >konfliktu z Zachodem który miał się przecież zakończyć wojną zgodnie z > doktryną. Tyle że wmiędzyczasie skok technologiczny i walka ekonomiczna > doprowadziły Mocarstwo ZSRR do sytuacji gdzie ludzie w kołchozach w sobotę > sadzili ziemniaki a w poniedziałek je wykopywali do jedzenia. Ustrój opierał > sie na zasadzie "jeżeli rzeczywistość nie pasuje do założeń tym gorzej dla > rzeczywistości". Polskazapłaciła w latach 80- tych wysoką cenę za taką > szarlatanerię i do dzisiaj tą cenę płaci. Gierek był tylko człowiekiem > uwikłanym w mechanizm historii- chciał dobrze w odróżnieniu od dzisiejszych > przywódców krórzy nie wiedzą czego chcą. Koleś pływasz jak ryba .. w zatrutej wodzie, do góry brzuchem! Kim był Edward Gierek? Był komuchwem który wiedział jak kraść mydląc ludziom oczy! Jeżeli masz watpliwosci to wróć do najwiekszych osioągnieć Gierka: arlamow.com.pl i jego słuzalca okradającego wszystkich w Łańcu, i Arłamowie pułkownika Kazimierza Doskoczyńskiego! Nazwanie Gierka postacią tragiczna to wielka przesada! Postacia tragiczna był Pułkownik Ryszard Jerzy Kukliński który oddal swoje życie, życie swojej małzonki i zycie swoich dwóch synów po to tylko abyś ty dzisiaj klepał tą tak typowa komunistyczną propagandę o bohaterze towaristhsu Gierku! www.recogito.pologne.net/recogito_28/wiara5.htm Gierek wszystko co chciał to chciał życ ponad stan, za innych pieniadze, jdac na swojej Belgijskiej przeszłości jako .... podobno górnik!! Wydawał na prawo i lewo, pieniadze które powinny pracowac dla polski! Również przesadzasz naywajac MOCARSTWEM ZSRR .. krasj w którym Stalin wymordował 50,000,000 tylko po to aby takie bydlaki jak Breżniev mogli katowac i głodzic nie tylko swoich obywateli! Tutaj zapominasz że to własnie Ronald Reagan, pułkownik Ryszard Jerzy Kukliński, Gorbaczev i Karol Wojtyła wyzwolili Polske z tego szaleńczego nurtu gdzie Polska za Gierka brała pozyczki aby ZSRR z nich kozystał! Ten Związek Zdradziecki dobrze sie przysłuzył Polsce! A co do dzisioejszych przywódców to oni doskonal;e wiedzą czego MY chcemy, i czego oni chcą ale nadal KOALICJA byłych SBeków i UBeków stara się ich skompromitować i odsunac od działalności zbawczewj dla Polski! To właśnie rusofobi, i komuchy przeciwiaja sie lustracji która powinna oczyscic Polske z parazytów społecznych którzy tak jak Aleksander Kwasniewski "Prezio" okradali Polske wywozac samolotwem rzadowym kasę do Szwajcarii, Luxembourgu, Izraela, Canady i innych rajów bankowych, po czym sami uciekal;i z Polski aby ich nie mozna było pociagnac do odpowiedzialności karnej. To własnie ten bandytyzm komuchów i gospodcarka rabunkowa doprowadzili że Polacy za chlebem musą dziśiaj pracowac za granicą i sa zmuszeni do wyjazdu z Polski! Polska potrzebuje bardzo szybkiej LUSTRACJI i natychmiastowego wywłaszczania komóchow z kradzionych posiadłości nie wyłączajac "prywatyzacji" a własnie szczególnie po przez rozbójstwa naszych Wojskowych Słuzb Informacyjnych, dziennikarzy, Agentów, UBeków i ESbeków, ukrywajacych sie w konsulatach i ambasadach, i innych pracowników "dyplomacji" działajacych wyłącznie na szkode polski. Tak że mało wiesz a dużo kraczesz! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Kim był Edward Gierek - po prostu komunistą! 15.04.07, 18:52 lady_godziwa napisała: > Polska potrzebuje bardzo szybkiej LUSTRACJI i natychmiastowego wywłaszczania > > komóchow z kradzionych posiadłości nie wyłączajac "prywatyzacji" a własnie > szczególnie po przez rozbójstwa naszych Wojskowych Słuzb Informacyjnych, > dziennikarzy, Agentów, UBeków i ESbeków, ukrywajacych sie w konsulatach i > ambasadach, i innych pracowników "dyplomacji" działajacych wyłącznie na > szkode polski. Pogadaj z Kaczorem, którego pożal się Boże "gabinet" jest przechowalnią czerwonych, nazistów i złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Kim był Edward Gierek - po prostu komunistą! 15.04.07, 12:18 s-k-i-n napisał: > to był wielki Polak i prawdziwy mąż stanu.. za jego rządów Polska była 10 > potegą świata! cześć jego pamięci! (i jego małżonki) , ZOMOwcy, ORMOwcy, to wasza ostatnia szansa aby teraz chwalic swojego lidera który ułatwiał tylko wam życie, robiąc wszystko aby inni "niewierni" parti PZPR zdychali z głodu! Wiec popisujcie sie teraz i chwalcie swojego bezwiarnego ateistę i uwielbianego "BOGA"! Czasy GIERKA na szczęscie mineły i całe szczęście że nasi nowi liderzy pod dowódctwem braci Kaczyńskich robia teraz czystke aby wasze dzieci mogły życ po ludzku! Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Jest mi was bardzo zal...... 15.04.07, 13:02 Wiekszosc z was wpisujacych sie robi z siebie posmiewisko.Jest mi was bardzo zal.Wiekszosc z was nie ma pojecia o tych czasach bo was wtedy na swiecie nie bylo i w swojej naiwnosci powtarzacie tylko to czym was karmi obecna propaganda wladzy a ta zawsze bedzie krytykowac stary PRL zeby przypadkiem polska naiwna mlodziez nie dowiedziala sie calej prawdy bo w tych czasach bylo i duzo dobrych stron,wobec ktorych dzisiejsza rzeczywistosc wyglada bardzo blado. Dla przypomnienia pare faktow. Represyjny system wladzy istnial w PRL glownie w latach 50-tych do smierci Stalina. Po tym czasie ogolna sytuacja spoleczna bardzo powoli zaczela sie zmieniac.W latach gierkowskich rozprezenie i poprawa systemu byla wyraznie wodoczna.System zaczynal powoli przybierac ludzki obraz.Wyjazdy na Zachod stawaly sie mozliwe tak jak i rozprezenie zaczelo dotykac coraz wiecej dziedzin zycia codziennego.W tym wlasnie czasie CIA wykorzystalo ta sytuacje nasilajac swoja dzialalnosc i prowadzac do wykreowania swojego tworu-Solidarnosci,ktora w swojej ciemnocie oglupiona propaganda dobrobytu na zachodzie i obietnicami bez pokrycia kierowana przez pewna grupe ludzi bedacych pod patronatem CIA stopniowo zaczela niszczyc kraj.Efektem tego jest dzis emigracja 3 mln ludzi, brak majatku narodowego, nowe zniewolenie polityczne Polski tym razem wobec nowego pana za oceanem i sprowadzenie Polski do roli jeszcze wiekszej marionetki niz kiedys PRL wobec Moskwy.Polska stala sie typowym przykladem kraju III swiata (do tego celu sluzylo przyjecie do EU) zeby dla starych panstw 15-tki i USA stanowila zaplecze taniej sily roboczej jak w krajach III swiata.Kolejnym przykladem jest rozkradzenie majatku narodowego i przekazanie go w rece zachodniego kapitalu, wysokie bezrobocie typowe dla III swiata oraz ogromne zadluzenie.Przypomne ,ze Gierek wzial tylko 20 mld $ pozyczki.Dzis calkowite zadluzenie Polski wynosi prawie 170 mld$ a kaczor tylko w pierwszym polroczu swojego urzedowania zadluzyl kraj o 30 mld$ zl.Kazda kolejna ekipa rzadowa od 1989 roku zadluzala kraj (najbardziej AWS potem SLD)dodatkowo co doprowadzilo dzis do kumulacji i tragicznego stanu. Gierkowskie pozyczki mialy byc splacone do konca lat 90-tych.Splata odbywala sie barterowo za pomoca produktow produkowanych na licencji.Na zachod sprzedawane byly polskie rowery (Romet),lodowki, znana byla polska elektronika na wysokim poziomie typu Radmor,Unitra jaka na tamte czasy nowoczesna,znane byly polskie systemy radarowe instalowane tez na statkach.Nawet tradycyjny fiat 125 byl eksportowany przez pierwsze lata jak i pozniejszy "maluch".Polska byla wielkim eksporterem statkow, produkowala pociagi-wagony i lokomotywy,ktore do dzis jezdza w roznych czesciach swiata.Polska byla eksporterem tkanin (zaklady lodzkie).Wymieniac mozna jeszcze dlugo. Gierek nie przejadl tych pieniedzy.To wlasnie Gierek zelektryfikowal do konca cala sciane wschodnia Polski B i rozbudowal tam sieci energetyczne. W czasie Gierka powstaly drogi po ktorych wy naiwniacy jezdzicie a obecna wladza od 15 lat nie umie ich wyremontowac. W tym czasie wybudowano wiele milionow mieszkan i ruszylo budownictwo indywidualne.Dzis obiecanki PiS o 3 mln sa zwyklym oszustwem. Wybudowane wtedy zaklady produkcjne,wybudowane za te pozyczki i kosztem pracy paru pokolen zostaly teraz zlodziejsko sprywatyzowane i oddane w obce rece zachodniego kapitalu za polowe ceny i za lapowki.To nic innego jak najwieksze narodowe zlodziejstwo.Zagraniczne koncerny smieja sie teraz z polskiej glupoty.Typowym ostatnim przykladem jest polskie hutnictwo.Polska pseudodemokratyczna wladza karmila spoleczenstwo propaganda ze one sa nierentowne.W dziwny sposob zaraz po sprzedaniu staly sie nagle rentowne i zaczely przynosic nowemu wlascicielowi ogromne zyski. W najbardziej przelomowym momencie kiedy obciazenie kraju splatami bylo bardzo wysokie wkroczyla Solidarnosc dobijajac swoimi strajkami gospodarke( dzialo sie to na polecenie CIA).Nie bylo tygodnia zeby nie bylo strajku generalnego a to wszystko niszczylo produkcje i dobijalo kraj.Potem zaklamana propaganda tlumaczyla jak to w PRL jest zle. Nalezy przypomniec,ze dzis 29% dzieci chodzi do szkoly glodne a okolo 60% w czasie wakacji siedzi w domu bo rodzicow nie stac na zaplacenie im wyjazdu wakacyjnego. Za Gierka istnialy kolonie, obozy mlodziezone,ktore dofinansowywaly zaklady pracy pracy.Slowo kultura mialo inne znaczenie.Bilety do kin czy do teatru byly dzieki dotacjom tansze i przez to dostep do nich powszechniejszy. Na koniec tej calej awantury jaka rozpetala Solidarnosc proponowane byly przez wladze PRL glebokie reformy i zmiany,ktore rozwiazalyby wiele problemow ale nie bylo kompromisow.Nie bylo checi dogadania sie.Byla tylko chec parcia do konfrontacji bo takie polecenia przychodzily z za oceanu.Wtedy zachodni kapital juz sie cieszyl na mysl przejecia kolejnego rynku i wzbogacenia sie na zlodziejskiej prywatyzacji a los ludzi byl im zupelnie obojetny. W ten sposob spoleczenstwo zostalo oszukane i ma dzis to co ma a wiec bagno w ktorym tlumaczy sie jak to jest dobrze bo przybywaja inwestycje.Niestety te inwesytcje to tylko nowe montownie dla taniej sily roboczej.Nowoczesnej technologii nie bylo i nie bedzie bo taka jest zasada dzialania kapitalistycznych korporacji,ktore sprowadzaja Polske do roli nowoczesnego niewolnika za wynagrodzenie minimum socjalnego. Nie wszystko w PRL bylo zle i nie musialobyc zniszczone.Wystarczylo tylko odrobine checi i dobrej woli zeby dokonac glebokich reform.Polska miala szanse stac sie prawdziwym tygrsem gospodarczym. Dzis nadal stosuje sie klamliwa propagande o sukcesie,ktorego nie ma.Dzis Polska to kraj zlodziei, politycznych zdrajcow i bezprawia. Bogaci sie tylko wlasciciel zagranicznych koncernow i duzych firm a spoleczenstwo we wlasnym kraju nie ma nic do gadania bo nawet system wyborczy i sposob sprawowania wladzy daleki jest od norm demokratycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski1 oj dziadku dziadku... 15.04.07, 13:45 Miałeś ty za gierka malucha i żółte firanki to i miło te czasy wspominasz. Dlatego chwal sobie gierka wniebogłosy, nikt ci nie broni. Ale czasy inne cenzury nie ma i prawdę o gierku też powiedzieć można. Trzeba się przyzwyczaić, dziadku, teraz inne czasy. Dzisiaj możesz nawet napisać że kaczor wziął 3434234 trylionów długu i nikt ci nic złego za to nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Uwazam Gierka za najlepszego przywodce PL 15.04.07, 14:38 po 1945. Za "komuny" Polska byla lepiej rozwinieta i bardziej suwerenna niz jest obecnie za tzw. poddanczej mafiokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Uwazam Gierka za najlepszego przywodce PL 15.04.07, 16:21 Religja byla wtedy nieobowionzkowa a dzisiaj jest podobno na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Uwazam Gierka za najlepszego przywodce PL 16.04.07, 13:19 w polowie lat piecdziesiatych, w szkole podstawowej TPD w Warszawie dzieci mialy lekcje religii. To byl jakis 1956-57 rok. Obowiazku nie bylo, z calej klasy bodawj dwoje dzieci nie chodzilo. Reszta popkazywala je palcami. belus77 napisał: > Religja byla wtedy nieobowionzkowa a dzisiaj jest podobno na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis masz absolutna racje, Olex! 15.04.07, 14:44 wszystkie wieksze polskie media przejete przez globalna mafie-fanansjere maja za celu odurnianie Polakow i wmawianie im,ze nedza i niewolnictwo sa wolnoscia i szczesciem. Odpowiedz Link Zgłoś
bevote Re: Prasa i banki w obcych rencach - obciach! 15.04.07, 22:49 A komu to przeszkadza? Czarni tez pracuja dla obcego panstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Prasa i banki w obcych rencach - obciach! 16.04.07, 01:43 Masz na mysli Murzynow? Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Gierek obalil komune! 15.04.07, 16:20 Otworzyl Pomrocznom na Zachod a reszta to Jankowski i te motocykle dla "aktywnych" ministrantow! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok w jednym Kaczory mają racje! 15.04.07, 17:10 Takim jak ty należy zabronic pisanie takich idiotyzmów. W wszystkie czerwone parchy mozecie sobie pitolic tak do sciany. Kazde zdanie jest klamstwem. Prosty przykład: w kazdej wsi istniał pgr, w kazdej oborze były setki krów, potezna produkcja miesa, a w sklepach - gawno! Szynka na swięta, a na co dzień słonina i kiełbasa zwyczajna oraz kaszanka, chyba że sklepy górnicze na Slasku lub konsumy. Obecnie nie ma pgrów i nie ma obór. A miesa w bród.....Albo, obecnie istnieje ok. 8% dawnego potencjału przemysłu odziezowego, a w kazdym sklepie ładne rzeczy en mas. A kiedys? I tak mozna ciagle i ciagle. Albo przemysł w wiekszosc produkujący dla celów militarnych. Fabryki dudniace 245 godziny na dobe. Albo zanieczyszczenie srodowiska! Zadnej rzeki I klasy czystosci. Wielkie rzeki - jako wielkoprzemysłowe i wielkomijeskie scieki. Ole komuchy. komuchy! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika podpisz sie skarbie wlasnym nazwiskiem, podaj 16.04.07, 13:16 adres, to ci kwiaty wysle. Moja ty piramido intelektu... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Chyba padne ze smiechu, ale kino! 15.04.07, 16:24 10 potega swieta tylko w gusie! A na prawde to: a. per capita jeden z najniszych poziomów produkcji w Ostblocku! b. pod wzgledem cholaryzacji na poziomie wyzsze gorsza była jedynie Albania oraz Bulgaria w Europie. c. sklepy były swietnie zaopatrzone, ale jedynie te za dolary d. po zakupy jezdziles do DDR albo do CSSR e. kto nie pojechał na saksy, to nie miał, chyba ze był członkiem wielkoprzemysłowej klasy robotniczej albo jej ochrońców f. na telefon czekało sie min. 15 lat g. na samochód, ehhhhh szkoda gadac S-k-i-n: mały gebbels Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Mumie z lat 70-tych budza sie. 15.04.07, 16:43 Ja tez czytam te wywody o szczesliwych latach 70-tych i o oczom nie wierze. Okres "rozkwitu" za Gierka byl moim ostatnim doswiadczeniem w PRL. Ja widzialem glodowe pensje wywolujace smiech robotnikow z mojego wyksztalcenia, 10-20 lat oczekiwania na mieszkanie, brak perspektyw dla wyksztaconej mlodziezy chyba ze zostana czlonkami PZPR albo pracownikami lub wspolpracownikami SB-ecji, potok idiotyzmow plynacy z mownic w ktorych to Tow. Gierek byl mistrzem. Dziesiate miejsce Polski to zwykle kpiny i propaganda. Caly "sukces" to obiecanki dla CCCP ze Polska wysle im wiecej stali i zarcia niz za Gomulki na umacninie ich dominacji na swiecie. To wszystko mialo odbyc sie za pozyczki zachodnie i tak sie stalo. Za to Polska miala dostac ochlap na 2-3 lata a pozniej ubrac sie w siermiengi i placic. To caly sukces Gierka! To co sie pozniej wydazylo to byl chichot histori bo Gierek przylozyl sie do przewrocenia systemu mimo woli. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Mumie z lat 70-tych budza sie. 15.04.07, 20:20 adam.2x napisał: > Ja tez czytam te wywody o szczesliwych latach 70-tych i o oczom nie wierze. > Okres "rozkwitu" za Gierka byl moim ostatnim doswiadczeniem w PRL. Ja widzialem > > glodowe pensje wywolujace smiech robotnikow z mojego wyksztalcenia, 10-20 lat > oczekiwania na mieszkanie, brak perspektyw dla wyksztaconej mlodziezy chyba ze > zostana czlonkami PZPR albo pracownikami lub wspolpracownikami SB-ecji, potok > idiotyzmow plynacy z mownic w ktorych to Tow. Gierek byl mistrzem. Dziesiate > miejsce Polski to zwykle kpiny i propaganda. Caly "sukces" to obiecanki dla > CCCP ze Polska wysle im wiecej stali i zarcia niz za Gomulki na umacninie ich > dominacji na swiecie. To wszystko mialo odbyc sie za pozyczki zachodnie i tak > sie stalo. Za to Polska miala dostac ochlap na 2-3 lata a pozniej ubrac sie w > siermiengi i placic. To caly sukces Gierka! To co sie pozniej wydazylo to byl > chichot histori bo Gierek przylozyl sie do przewrocenia systemu mimo woli. Kazał mu kto pożyczać? Nie kazał, ale bał się o stołek, więc - dosłownie - chciał ludziom zatkać usta jakimś g. kupionym na Zachodzie za grubą forsę, a sprzedawanym w Polsce za pół darmo. Ktoś przecież musiał spłacić te pożyczki, a nie było z czego i cała sprawa się rypła w 80 r., na szczęście już po moim wyjeździe z PRL. Pamiętam wizytę w Warszawie w 75 r. po namerykańską wizę - w sklepach trudno było już znaleźć nawet zwyczajną. Wisiały same ochłapy i nie było co zabrać do ciotki na obiad. Za środkowego Gierka nawet jask ktoś miał pieniądze, niełatwo je było wydać na coś przyzwoitego. Dwudziestokilulatkom wydaje się, że pod koniec Gierka i w stanie wojennym i później nastąpił jedyny okres ubóstwa i pustych półek sklepowych. Zyłem w Polsce jeszcze wcześniej i doświadczyłem niesamowitej biedy - nie częścxiej niż raz na miesiąc było nas stać na kupno 5 dkg. szynki - jeśli była w sklepie, a raz na rok paru bananów - też jeśli były. W mięsnym haki świeciły pustkami, ekspedientki rozdzielały fawory jak panie udzielne, a na wieść, że "rzucili towar" tworzyły się tasiemcowe kjolejki. Ja w PRL-u przeżyłem 20 pierwszych lat swego życia (no to se liczcie, ile mam :)), a są przecież ludzie, którzy żyli tam od początku, od 44 roku. Są ludzie, którym PRL zżarł zdrowie, są ci, którzy ledwo wyszli cało z esbeckich i ubeckich katowni - po to tylko, żeby tacy, jak Gierek i Kaczyńscy mogli przyjść na gotowe i dziś głosić taką samą propagandę sukcesu, jak za Gierka, zniewalając, tak jak za komunizmu, społeczeństwo.Różnica polega na tym, że tamci byli czerwoni bez przekonania, a dzisiejsi są brunatni z potrzeby nazistowskiej duszy, ale i z czystego cynizmu. Byłem w Polsce dłużej w latach 90. Z przykrością stwierdzam, że to, co teraz się dzieje, to hańba.Wyraźnym sygnałem tego były rządy AWS i dzikiego Marianka vel Duce. Ale pamięć polityczna jest krótka, zresztą nie tylko w Polsce, a ludzie dają się ogłupiać populizmowi podlanemu religijnym sosem. Za komunizmu też się było gdzie modlić, ale nie było co jeść. Strawą dla ducha miała być prawomyślna papka przemielona i wypluta przez urząd na Mysiej, nagrodą za prawomyślność - apanaże z łaski KC. Ktoś wspomniał, że była wtedy kultura - tani wstęp do kina i teatru. "Tani" tak samo, jak "tanie" państwo kurdupli, przeżartych ideologią nazionalsozialismu w odmianie hitlerowskiej. Tak jak tamci, i oni uwili sobie ciepłe gniazdka piórkami, z których odzierają zwykłych, głupich ludzi. Teraz już mają bunt we własnych szeregach - i dobrze, bo za komuny przejściowe odwilże też mogły dojść do skutku tylko wtedy, kiedy funkcyjni żarli się o władzę. A że ktoś z sentymentem wspomina gierkowski PRL - cóż, albo patrzył na świat zza żółtych firanek, albo był wtedy po prostu młody, a młodość zupełnie inaczej odbiera dotkliwe ciosy niedostatku i niewoli. Nie dziwcie się, że trochę inną perspektywę mają ci, którzy byli wtedey dojrzali lub wyjechali z Polski, by na Zachodzie nauczyć się etosu pracy. Ciężkiem pracy, lecz lepiej wynagradzanej, wykonywanej w warunkach wolności, gdzie za "obrazę majestatu" nie idzie się do więzienia, tak jak teraz w Polsce, wq Rosji, na Białorusi czy w innym Kazachstanie. Jest bowiem Polska formalnie państwem europejskim, ba - transatlantyckim, ale ma wciąż mentalność niewolnika. Solidarność, której żądasnia ekonomiczne były absurdalne i utrzymane w kategoriach komunistycznych (coś za nic), przełamała niewolniczą barierę strachu i oficjalnej paraoi. Smutno mi, że mój kraj samodzielnie wdziewa kajdany i potrząsa nimi z dumą niby medalem wolności, głosząc na forach międzynarodowych, że im więcej niewoli, tym więcej wolności. Rok 1984 dawno już minął, panowie psychopaci, a proces norymberski i GUŁag pokazały, do czego prowadzi wasz obłęd. Dlatego wszelkie tu mędzenie o międzynarodowych spiskach przeciw Polsce to wynurzenia paranoików. Gomułka też przytaczał podobne argumenty, a Polska staczała się coraz bardziej w przepaść bankructwa. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - to my sami, Polacy, jesteśmy winni temu, że Polska tkwi w tej przepaści i kopie sobie jeszcze głębszy dół. To fascynujące, jak bardzo Polacy cierpią na autodestrukcję. Komunizm zginął przygnieciony ciężarem własnej ideologii, której wszystko podporządkowywał. Polski nazizm zginie podobnie - oby jak najszybciej. To, co się działo wczoraj w Krakowie - te wszystkie neohitlerowskie ONR-y, weszpolaczki, Kaczyńscy, Gieretychy, wierzejskie i Leppery - to przekleństwo Polski, sznur, który sama na siebie kręci. Po roku 1989 Polska cieszyła się szacunkiem na świecie. Dziś jest jkuż tylko pośmiewiskiem i zagrożeniem dla wartości demokratycznych, jak kiedyś hitlerowskie Niemcy i sowiecka Rosja - na szczęście bez potęgi militarnej, bo hamuje to zapędy gnidowatych kurdupli kroczących na czele konduktu pogrzebowego z czarnymi chorągwiami. Do dziś żaden z bonzów partyjnych i kościelnych nie napiętnował hitlerowskiego pochodu w Krakowie. To najlepszy dowód, po której stronie jest lojalność mtych panów. Na pewno nie po stronie Polski. Dlatego zasługują na miano zdrajców, tak jak hołubieni przez nich komunistyczni poprzednicy. Wstyd i hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
bevote Re: Chyba padne ze smiechu, ale kino! 15.04.07, 19:57 Tak bylo tylko dla malozaradnych! Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Chyba padne ze smiechu, ale kino! 16.04.07, 00:16 bevote napisała: > Tak bylo tylko dla malozaradnych! Ci bardziej "zaradni" to bylo SB i PZPR. Nie rozumiem jak moze dorosly, rozgarniety czlowiek napisac "Polska byla za Gierka bardziej suwerenna". O pomste do nieba wola. Ludzie, zacznijcie czytac ksiazki o najnowszej historii Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis to pewne, nie byl zdrajca 15.04.07, 16:31 jak wiekszosc naszych wodzow po 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tak, tak. nie był zdrajcą 15.04.07, 16:59 całuski z jezyczkiem z breschneviem i nie był zdrajcą. Podobnie jak niejaki yaruselskoj. Kpina! Wszystko to platne pachołki sojuza! Zagermistrze - po wskazówki do moskwy ciagle jezdzili, kurna olek pomidorek! Odpowiedz Link Zgłoś
gregor_o7 Re: tak, tak. nie był zdrajcą 15.04.07, 17:46 W okresie swoich rządów Eda G.(ok. 10 lat) pożyczył 70 mld $ i oddał 40mld. a ok. 30 mld $ zostało nie do spłacenia ( do dziś kwitnie ten dług).w sumie pożyczył mało w tym okresie te 70 mld $ inne kraje np.Japonia pożyczały na kwartał ( my przez lat 10) - ale oddawały. Tu w naszym przypadku poza księżycową ekonomią zawinił wielki kryzys paliwowy lat siedemdziesiątych - to nas położyło do końca. Gdyby nie to-to prawdopodobnie większość kredytów byśmy spłacili. Oceniając Gierka trzeba wziąść pod uwagę istniejące warunki brzegowe - - dominację radziecką i kuratelę KGB + GRU + koszty utrzymania wojsk radzieckich stacjonujących w naszym kraju itp - powiązania RWPG i tani eksport do ZSRR - brak wymienialnej waluty Myślę że trzeba by pokusić się na porządną analizę ekonomiczną czasów gierkowskiech by nie kierować się emocjami. Myślę że w swoich poczynaniach kierował się interesem Polski tak jak on to rozumiał. Moskwa go raczej nie kochała. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: tak, tak. nie był zdrajcą 15.04.07, 18:01 a III RP zadłuzyła nas już prawie na 100 mld $ i jakoś nikt alarmu nie wszczyna Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok iii erpe to co innego 15.04.07, 20:19 po pierwsze to wydatki socjalne koles i utrzymywanie rezerwowej armii leniów! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok po co tak piszesz? 15.04.07, 20:18 kryzys paliwowy był na początku lat 70, a załamanie inwestycyjne, wynikające z zupełnie nie trafionej polityki oraz wielkich zbrojen, nastapiło w 1975-1976. Fajnie jest zwalac radosną twórczosc komuchów na OPEC. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: po co tak piszesz? 15.04.07, 20:23 kryzys wynikł z przeinwestowania i przegrzania gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika w takim razie nie trzeba bylo pozyczac!!!! 16.04.07, 13:36 gregor_o7 napisał: >-----------------szczerze ale bez sensu > Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 19:09 Gierek to dla mnie bardzo przyjemne wspomnienia z dziecinstwa: coca-cola, guma do zucia za 1,50, krakersy, ach lza sie w oku kreci, i Polak potrafi... A jak bylo naprawde to wiedza wszyscy, ale dziecinstwo za Gierka bylo fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Kim był Edward Gierek 15.04.07, 20:24 urodziłem się za Gierka ale gierkowskiego dobrobytu niestety niepamiętam (jestem rocznik 1978) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Kim był Edward Gierek 16.04.07, 13:38 s-k-i-n napisał: > urodziłem się za Gierka ale gierkowskiego dobrobytu niestety niepamiętam > (jestem rocznik 1978) a ja pamietam prawdziwe deodoranty w sprayu (szwedzkie). Jak pachnialy..... Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Kim był Edward Gierek 16.04.07, 13:54 s-k-i-n napisał: > urodziłem się za Gierka ale gierkowskiego dobrobytu niestety niepamiętam > (jestem rocznik 1978) nie wiesz, nie pisz i nie wychwalaj komucha Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Edward Gierek-doprowadzil do bankructwa PRL! 15.04.07, 22:29 I tym samym rozwalil komune w Europie Wschodnij!Brawa dla Gierka! Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n a Balcerowicz doprowadzil do bankructwa III RP 15.04.07, 22:31 i spowodował eurookupację Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz a Kaczynski doprowadzil do bankructwa IV R 15.04.07, 22:47 swoja gloopota :( Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n jeszcze nie.. godpodarczo Polska sie tak dobrze 15.04.07, 22:58 jak nigdy po 89 Odpowiedz Link Zgłoś
szimurina Re: jeszcze nie.. godpodarczo Polska sie tak dobr 15.04.07, 23:14 sadzisz zapewne że to dzięki rządom Kaczyńskich? co za naiwniak... najśmieszniejsze jest to że pewnie byłeś przeciw wstąpieniu Polki do Unii Europejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Edward Gierek-doprowadzil do bankructwa PRL! 15.04.07, 23:06 Balcerowicz zbudowal podstawy obecnego rozwoju Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Edward Gierek-doprowadzil do bankructwa PRL! 15.04.07, 23:15 marcowsky napisał: > Balcerowicz zbudowal podstawy obecnego rozwoju Polski! ------------------- Na gruzach wyczynow Bieruta, Gomulki, Gierka i nastepcow. Dlatego ekonomia jest najlepsza w dziejach Polski. Moze PiS nie zdazy wszystkiego zruinowac. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 bardzo zasłużony, prawie jak Bierut i Stalin 16.04.07, 13:59 czy dostał order bohatera CCCP? Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n jak śmiesz porównywać Gierka do Stalina i Bieruta? 16.04.07, 23:32 Gierek nikogo nie zabił.. był jedynym I sekretarzem KC który nie wydał rozkazu strezlania do robotników..ponadto porzyniósł ludziom dobrobyt stabilizację materialną wczasy mieszkania.. Odpowiedz Link Zgłoś
euro.pa Edward Gierek byl wielikim polskim patriota 13.04.08, 01:25 i madrym politykiem. On uczynil Polske silną, ale byl naiwny w stosunku do zachodu. Nie potrafil przewidziec (nikt wowczas nie potrafil), że zachodnie banki i korpomafie szykuja skok na polska kase poprzez zabojcze lichwiarskie zadluzanie. Tę sama metode zlodziejskie banki stosuja do wszystkich innych biedniejszych i slabszych krajow, ktore potem doprowadzaja do bankructwa. tak sie tez stalo z Polska w 1980 r., kiedy Polska byla zmuszona sprzedawac cale jedzenie, zeby splacic lichwiarskie pozyczki. Wowczas zagraniczne mafie zorganizowaly nam solidarnosc jako narzedzie skoku na nasza kase i ostateczne ograbienie Polski z calego kapitalu. Posolidarnosciowa Polska to najwiekszy dziad w Europie oraz kolonia mafii. Odpowiedz Link Zgłoś