Dodaj do ulubionych

Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia

16.04.07, 07:10
Szanowna Pani Ewo!
Szacunek ogromny i wyrazy wdzięczności...

Obserwuj wątek
    • maruda.r Kaczyński, jak Jaruzelski, zwalnia Szumańską 16.04.07, 07:25

To drugie rozstanie Szumańskiej z Polskim Radiem. Po raz pierwszy odeszła po
      wprowadzeniu stanu wojennego, gdy nie chciała "wykazać skruchy", a członków
      komisji weryfikacyjnej pytała o kompetencje do oceny dziennikarzy. Otrzymała
      pismo, że "w trybie nagłym, z racji zagrożenia, jakie stwarza dla bezpieczeństwa
      państwa, nie może pracować w radiu".

Wielki sukces kaczych degeneratów, niczym nie różniących od junty Jaruzelskiego.

Szanowna Pani Ewo!
      Wyrazy poparcia i szacunku. Liczę, że jednak jeszcze Panią kiedyś usłyszymy.

• fraglesi67 Odzyskamy Radio! 16.04.07, 08:07
        Trochę cierpliwości
        A pisuar wyląduje na śmietniku
        • login.gazeta1 Pani Ewo, spox, te szumowiny tez przetrzymamy! 16.04.07, 08:11
          Towarzysze szmaciaki, wierni wykonawcy linii kolejnych zjazdów PZPR dorwali się do władzy i realizuja wiernie kolejna linię. Kartofle udowodniły nie raz, jakie z nich prostaki, nieuki i chamy, szmaciaki chęctnie to podchwyciły.
          • nkab Re: Pani Ewo, spox, te szumowiny tez przetrzymamy 16.04.07, 08:27
            Pani Ewo.

Niech Pani zacznie działać w inernecie.
            Mądrzy sponsorzy powinni się zanleźdź.

Wyrazy szcunku.

Andrzej.
            • navaira Brawa dla wyborców IV RP 16.04.07, 08:31
              Wasi wybrańcy znaleźli układ. Składa się z młodej lekarki i starych bab.
              • lewar121 Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 08:41
                Szanowna Pani Ewo,
                jestem mlodym, dobrze wykształconym człowiekiem. Mieszkam w Warszawie i
                wychowalem sie na trójce. Wbrew powszechnej opinii nie glosowalem na kretaczy z
                PO a na ludzi, co do ktorych mialem nadzieje ze beda uczciwi.
                Teraz pytanie....co Panią powoduje, że nie chce Pani wypełnić tego dokumentu ????
                Przecież tam się jedynie deklaruje czy było się współpracownikiem UBeków, czy
                nie było. Zawsze uważałem, że osoba nie mająca na sumieniu takiej współpracy nie
                będzie miałą żadnego problemu z tym dokumentem. Myliłem się w powyższym, czy
                myliłem się co do Pani ????? Chcę znać prawdę bo mloda lekarka to moja mlodosc!!!
                • maruda.r Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 08:45
                  lewar121 napisał:

> Teraz pytanie....co Panią powoduje, że nie chce Pani wypełnić tego dokumentu ??
                  > ??

Gdybyś wiedział, co to honor i ambicja, to nie zadawałbyś takich głupich pytań.
                  A teraz płyń po morzach i oceanach wazeliny.

• lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 08:47
                    Honor?? Na pierwszy rzut oka wygląda bardziej na tchórzostwo :(
                    • baby1 [...] 16.04.07, 08:52
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • zuzur ..przyszdłbył pacjent, co zatkał się ziemniakiem.. 16.04.07, 11:01
                        "...przyszdłbył pacjent, co zatkał się ziemniakiem..."

Otake słuchowisko poproszę, tu, na tym forum.

• aplus smutne ze pani ulegla propagandzie Zakowskiego 16.04.07, 12:17
                          Olejnik itp. dziennikarzyn. Na starosc traci zdolnosc niezaleznej oceny
                          • kinskyart Re: smutne ze pani ulegla propagandzie Zakowskieg 16.04.07, 12:32
                            aplus napisał:

> Olejnik itp. dziennikarzyn. Na starosc traci zdolnosc niezaleznej oceny

A co ty wiesz o niezależności? Nie rozumiesz tego co czytasz? Propagandę "tych
                            co wiedzą lepiej" zauważa i odrzuca każdy myślący, wolny człowiek.
                            • inzynier2 Ludzka potrzeba wolnosci i godnosci 16.04.07, 12:59
                              aplus napisał:
                              > Na starosc traci zdolnosc niezaleznej oceny

Każdy normalny człowiek potrzebuje wolności i poszanowania własnej godności. W
                              cywilizowanych krajach, w których nie rządzą faszystowskie lub komunistyczne
                              junty wszyscy obywatele mają równe prawa i nie muszą udowadniać, że są niewinni
                              ani publicznie się obwiniać. Tylko w maoistowskich Chinach hunwejbini kazali
                              profesorom publicznie oświadczać, że są wrogami ludu pracującego. Teraz
                              Giertych-Kaczyńscy-Lepper przeforsowali przez Sejm ustawę lustracyjną
                              przekształcającą IV RP na pobobieństwo maoistowskich Chin. Widać, że jeszcze
                              wielu lat trzeba aby w Polacy przekonali się do demokracji i wyzbyli się
                              tęsknot do zamordyzmu - brunatnego lub czerwonego.

Wyrazy szacunku i uznania dla Młodej Lekarki za jej odwagę!
                              • az100 Pozdrawiam Młodą Lekarkę 16.04.07, 14:00
                                Moim zdaniem destrukcja PRL nastąpiła w głównej mierze dzięki takim (wielu)
                                osobom jak Pani Szumańska. Dzięki ich drobnym, acz licznym drwinom, uśmieszkom
                                itp. Dzięki codziennemu, drobnemu oporowi i uporowi. Teraz panowie kaczyńscy i
                                spółka usiłują mi wmówić, że podpisanie deklaracji, że nie współpracowało się z
                                UB jest szczytem patriotycznego obowiązku - niezależnie od tego co się robiło
                                przez ostanie kilkadziesiąt lat.
                                Ciekawe co lewar121 powiedziałby o rektorze jego uczelni, na której "dobrze się
                                wykształcił" gdyby ten wprowadził obowiązek podpisania oświadczenia przez
                                każdego studenta, że nigdy w życiu nie ściągał?
                                • rabi_szechter [...] 16.04.07, 16:36
                                  • polska_baba Kto obraża innych, siebie też pozbawia godności 16.04.07, 17:55
                                    To jak z pluciem na innych, zawsze jakaś kropla spadnie na plującego.
                                    Ps. wiem to z książek, nie z autopsji, nie mam zwyczaju pluć na ludzi.
                                    Nawiasem mówiąc, szkoda mi niektórych osób z tego forum. Trzeba być bardzo
                                    nieszczęśliwym, aby siedzieć godzinami na forum portalu nienawistnej dla siebie
                                    gazety i wylewać tę nienawiść na ekran. Człowiek mający pracę, rodzinę,
                                    przyjaciół chyba nie ma na to czasu.
                                  • az100 Uprawiasz obrzydliwa demagogie typowa dla GW 16.04.07, 18:04
                                    Dlaczego odbierasz mi prawo do takiego porównania jakie uznam za stosowne?
                                    Zadałem pytanie na które lewar nie odpowiedział. Mam prawo uważać, że oszustwo
                                    na egzaminie jest takim samym świadectwem braku kregosłupa moralnego jak
                                    współpraca z SB lub UB.
                                    Ale przyznam ci racje: postawienie pani Szumańskiej w jednym rzędzie z Kuroniem
                                    Geremkiem i Michnikiem jest w pewnym sensie uzasadnione - oczywiście nie w
                                    zakresie epitetu.
                                    Może się zdziwisz ale gorąco popieram ujawnienie wszystkich ocalałych akt SB i
                                    UB, WSI i nawet CIA, o KGB nie wspominając. Tylko co do tego ma podpisanie
                                    oświadczenia lustracyjnego?
                                    • karl Teraz lojalki, ze jestem Zydem, homoseksualistą 17.04.07, 01:25
                                      albo, ze jestem... To przecież takie niewinne. Niech kazdy sie określi , a jak
                                      nie to won z radia, telewizji , ze szkoły...
                                  • karl Teraz lojalki, ze jestem Zydem, homoseksualistą.. 17.04.07, 01:29
                                    albo, ze nie jestem... to takie demokratyczne... a jak nie to won z radia,
                                    telewizji, szkoły... tak sie rodzi faszyzm..
                              • rabi_szechter Co za stek bzdur 16.04.07, 17:03
                                Przeciez lustracja ma sluzyc wlasnie temu zeby nigdy wiecej nei powtorzyly sie czasy, ktore plomiennie
                                opisujesz w swoim poscie. Prawda jest jedna i nie zalezy od tego kto aktualnie rzadzi. Glosisz pochwale
                                niezaleznosci co kompletnie nie przeszkadza ci w powtarzaniu bzdur glaba Zakowskiego, michnika czy
                                innego lewicowego menela z GW. Mysl samodzielnie.
                                • jawu Myśl samodzielnie 16.04.07, 17:42
                                  Właśnie - myśl, a nie powtarzaj. Poczytaj, porównaj - wyciągnij wnioski, nie
                                  powtarzaj po innych. Przeczytaj "dzieła" Lenina, poczytaj o "wrogach ludu", o
                                  Pawce Morozowie, o 101 kilometrze, dowiesz się co to jest bolszewizm. Porównaj
                                  z obecnymi "sposobami" sprawowania władzy, wyciągnij wnioski.
                                • polska_baba Homo sovieticus tkwi w nas, zwalczajmy go w sobie 16.04.07, 18:19
                                  Wszyscy w Polsce jesteśmy dotknięci tą przypadłością - wychowaliśmy się w
                                  komunie albo wychowywali nas ludzie wychowani przez komunę. Niestety niektórym
                                  się wydaje, że skoro są katolikami i nienawidzą komunistów, to nie są homo
                                  sovieticus i sięgają po dokładnie te same metody, takie same argumenty, to samo
                                  robią, co komuniści, ale nie widzą tych podobieństw, bo zbyt głęboko wryło im
                                  się w mózgi komunistyczne przesłanie: zniszczyć tych, którzy myślą inaczej,
                                  zgnoić, upokorzyć, pozbawić pracy, możliwości wykonywania zawodu. Tego nie
                                  wymyślili politrucy spod znaku kaczki, to stosowali komuniści już prawie 90 lat
                                  temu.
                                  Nieważne, jakie masz poglądy i jaką partię popierasz, jeżeli politycznych
                                  przeciwników chcesz upokorzyć, skazać na śmierć cywilną, usunąć z życia
                                  społecznego, pozbawić pracy to jesteś homo sovieticus.
                                  • bravor Re: Homo sovieticus tkwi w nas, zwalczajmy go w s 16.04.07, 20:47
                                    Nie jest to prawda, homo sovietikus, rzucone przez Tichnera(?), podchwycone
                                    przez media i elitę, miało nam Chamom uświadomić, że wszyscy jesteśmy zbrukani
                                    współpracą, że wszyscy jesteśmy winni. Nie jest tak, wielu za prawdę i wolność
                                    sumienia oddało wiele, czasem zbyt wiele, ale też wielu miało w nosie prawdę,
                                    liczył się bieżący ich interes.
                                    Bardzo poruszyło mnie wyznanie Maćka, że poszedł na współpracę bo go złapali po
                                    pijaku. Jaki on był mały, bo takie sprawy óczesna elita załatwiała przez
                                    sekretarzy. Sam nie wiem czemu go wciągnęli, chyba dla jaj, zeby pokazać że są
                                    mocni i sprawni.
                                    Ta lustracja może nie jest najlepsza, ale jest i ci wszyscy co wtedy ulegli
                                    powinni powiedzieć, tak byłem słaby, tak podpisałem, żałuję. Powinni to zrobić i
                                    bez ustawy i przymusu, bo sumienie ma się jedno i życie jedno. A oni brną w
                                    kłastwach i kłamstewkach, oszukują siebie, że teczki zniszczone, że nikt nie
                                    pamięta, ze to są błędy młodości, słabej woli, czy czegoś tam jeszcze.
                                  • rkb10 Re: Homo sovieticus tkwi w nas, zwalczajmy go w s 25.04.07, 23:24
                                    "Homo sovieticus tkwi w nas"..... Polska_babo Twój post jest tak prawdziwy, że
                                    aż piękny. Obnażyłaś nasz naród rozebrałas do naga. Jestem ciekawy ilu się
                                    zbulwersuje. hahahahaha Pozdrawiam tak trzeźwy umysł.
                        • perk [...] 17.04.07, 03:02
                      • arius5 Wspolczuje, Pani Ewo. 16.04.07, 11:45
                        Po latach wojny, pozniej komuny, musiala pani doswiadczyc polskiej Katolii.
                        Wspolczuje wszystkim.
                        • dzikowy Re: Wspolczuje, Pani Ewo. 16.04.07, 11:56
                          Współczuję i podziwiam.
                          Wspaniale, że są osoby, które potrafią pokazać charakter...
                          szkoda, że mają ku temu okazje.
                      • i4y Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 12:53
                        Właściwie można by Ci odpowiedzieć trawestując starą ludową mądrość że "są
                        ludzie i lewary" ale chcę (naprawdę gorąco CHCE) zobaczyć że takie dylematy nie
                        są tylko wynikiem porażającej podłości (że pozwolę sobie na ulubioną poetykę
                        PiS). Widzisz, problem polega na tym że są w życiu ludzie którzy dosłownie
                        traktują pewne słowa i wartości i to nie z "tchórzostwa" tylko z głębokiego
                        przywiązania do nich. "Lojalka" to też był tylko dokument który mówił że nie
                        będzie się łamać obowiązującego prawa. Ja nie porównuję tutaj nawet treści czy
                        kontekstu historycznego. Ja mówię o tym że są ludzie którzy uważają że ich
                        godność jest PRZYRODZONA i że państwo nie ma prawa jej zawłaszczać. Ja na
                        przykład nie protestowałem w młodości przeciwko czczeniu robotników 1 Maja tylko
                        przeciw przymusowi wyrażania entuzjazmu dla idei których nie podzielałem.
                        Zamiana pochodu na procesję niczego u mnie nie zmieniła! Dalej brzydzę się
                        stadnymi uniesieniami i ostentacją "umiłowania wartości". Państwo dla mnie to
                        służebne narzędzie, a nie karbowy na którego rządy się godzę! A Kaczystan
                        zawłaszcza sobie to co pokoleniowo żeśmy sobie wywalczyli obalając komunę -
                        prawo do NIETŁUMACZENIA się Państwu z czegokolwiek! Państwo bowiem to nie mój
                        bliski krewny tylko system organizowania grupy ludzi na danym terytorium i
                        niczego mu nie zawdzięczam i niczego mu nie jestem winien! Te uczucia bowiem są
                        zarezerwowane dla ludzi, a nie struktury formalnej, za która dodatkowo, jak za
                        jakimiś krzakami, chowa się dzisiaj banda nieudaczników i chłystków! Nikt z tej
                        hołoty nie będzie sędzią mojego życia. ten przywilej w szczerej rozmowie
                        rezerwuje dla swoich synów - poglądy innych w tej materii mam w d...pie!
                        • piotr-z-londynu Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:11
                          i4y napisał:

> Państwo dla mnie to
                          > służebne narzędzie, a nie karbowy na którego rządy się godzę! A Kaczystan
                          > zawłaszcza sobie to co pokoleniowo żeśmy sobie wywalczyli obalając komunę -
                          > prawo do NIETŁUMACZENIA się Państwu z czegokolwiek! Państwo bowiem to nie mój

Sluszna racja! Panstwo to nie karbowy. Panstwo maa sluzyc obywatelom. A cala
                          wladza wladzy, to wladza sluzenia ....

I mi sie to ICH sluzenie nie podoba - wcale mi sie nie podoba. Tylko, ze
                          kontrakt zostaal zawarty na cztery lata.

No i tak przy okazji dwa slowa do wypowiedzi niejakiego "lewara" - jesli
                          uwazasz, ze jestes dobrze wyksztalcony, to po niezrozumieniu calkiem prostej
                          wypowiedzi powinienes "lewar" wystapic o zwrot poniesionych na to swoje
                          wyksztalcenie wydatkow - bo nie dostales towaru, ze ktory zaplaciles ...

No chyba, ze nas i siebie samego oszukujesz z tym niezrozumieniem ... I wlasciwe
                          motywy byly calkiem inne?
                          • wrotka01 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:18
                            Mądre zdanie: Nikt nie będzie sędzią naszego życia - czemu mamy komuś
                            udowadniać że się nie było kapusiem , kryminalistą, młodym naiwnym idiotą
                            lub po prostu człowiekiem podatnym na propagandę i ideologię? To tak jakby dziś
                            wszyscy obywatele musieli napisać oświadczenie: nie kradłem, nie zabiłem nie
                            oszukałem.. itd. A potem policja by je zebrała i każdego sprawdzała czy
                            przypadkiem nie kłamał?
                            • rabi_szechter Szalenie splycasz 16.04.07, 16:50
                              Istnieje cos takiego jak rejestr karanych i w wielu przypadkach (miedzy innymi przed podjeciem pracy)
                              odpowiadamy na pytanie czy byl pan(i) karany(a). To tyle. Odpowiedz na pytanie czy zostalo w przeszlosci
                              popelnione przestepstwo wspolpracy z organizacja przestepcza jaka bylo UB i SB nie powinno nastreczac
                              zadnych trudnosci. Ponad to, prawda jest zawsze jedna i nie ma nic wspolnego z tym kto w danej chwili
                              rzadzi - odwrotnie niz chca to przedstawic "autorytety moralne", inteligencja w pierwszym pokoleniu
                              skupiona wokol GW.
                              • piotr-z-londynu3 Re: Szalenie splycasz 16.04.07, 18:18
                                oj! splycasz rabi, splycasz....

w rejestrze skazanych zapisuje sie tych co zostaali prawomocnie skazani - TAK?

a w kartotekach UBecji SBecji i innych policji sa nie tylko Ci, co sie zgodzili
                                na wspolprace, ale i tacy, ktorzy zostali do niej zmuszeni i tacy co nie maja
                                pojecia, ze jakis ubol z ich otoczeniaa ich zapisal jako "zrodlo osobowe" -
                                chocby Zyta Gilowska - TAK?

wiec rabi nie jest to to samo - PRAWDA?

a co do prawdy to poszukaj sobie tu w gazecie tekstu "To ja jestem zly", moze
                                jest dla ciebie szansa "przejzec" na oczy i cos tam zrozumiec ...
                              • macko4 DO rabi_szechter 17.04.07, 09:46
                                "przestepstwo wspolpracy z organizacja przestepcza jaka bylo UB i SB"

UB i SB były (jakkolwiek groteskowo to nie zabrzmi) LEGALNYMI ORGANAMI WŁADZY
                                SUWERENNEGO PAńSTWA.
                                Jeśli nie podjęlismy wcześniej trudu udostepnienia wszytskich teczek (jak np.
                                Niemcy)to po zawodach.
                                Gdybyś walnął babcię siekierą w łeb policja musiałaby udowodnić ci winę.
                                Więc niech i tutaj tak będzie. Karać po rozprawie sądowej, z porządnym procesem
                                dowodowym. A nie administracyjnie.
                                Nie muszę udowadniać, że nie jestem koniem.
                                I dlatego: Sto lat! Młoda lekarko!
                              • rkb10 Re: Szalenie splycasz 25.04.07, 23:33
                                rabi_szechter napisał:

> Istnieje cos takiego jak rejestr karanych i w wielu przypadkach (miedzy
                                innymi
                                > przed podjeciem pracy)
                                > odpowiadamy na pytanie czy byl pan(i) karany(a). To tyle. Odpowiedz na
                                pytanie
                                > czy zostalo w przeszlosci
                                > popelnione przestepstwo wspolpracy z organizacja przestepcza jaka bylo UB i
                                SB
                                > nie powinno nastreczac
                                > zadnych trudnosci. Ponad to, prawda jest zawsze jedna i nie ma nic wspolnego
                                z
                                > tym kto w danej chwili
                                > rzadzi - odwrotnie niz chca to przedstawic "autorytety moralne", inteligencja
                                w
                                > pierwszym pokoleniu
                                > skupiona wokol GW.
                                Rabi najgorszy jest nawrócony grzesznik, były palacz nagle nie znosi dymu
                                papierosowego, byly alkoholik ma odruchy wymiotne jak widzi butelke wódki a
                                powszechnie wiadomo , że Zydzi masowo garnęli sie do komunistycznych
                                organizacji, pełno ich było w UB i SB w KC PZPR Z Apfelbauma robił się
                                Jabłoński. W kazdym mieście w komitetach partyjnych pełno było Żydów. Widac
                                atakujesz sam siebie po zmianie ustroju. Nie pluj na swoja przeszłość
                        • rmstemero Swietny post 16.04.07, 15:18
                          i4y napisał:
                          Państwo bowiem to nie mój
                          > bliski krewny tylko system organizowania grupy ludzi na danym terytorium i
                          > niczego mu nie zawdzięczam i niczego mu nie jestem winien! Te uczucia bowiem są
                          > zarezerwowane dla ludzi, a nie struktury formalnej, za która dodatkowo, jak za
                          > jakimiś krzakami, chowa się dzisiaj banda nieudaczników i chłystków! Nikt z tej
                          > hołoty nie będzie sędzią mojego życia.

Doskonale
                        • megasia Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 16:05
                          i4y - pięknie i mądrze napisane :)
                        • rabi_szechter Ladnie ale nie na temat :) 16.04.07, 16:59
                          W postach wszelkiej masci "obroncow godnosci i praw czlowieka" znamienna jest agresja bogactwo
                          paraleli i wycieczek osobistych przy niezwykle zerodowanej wartstwie argumentacyjnej.
                          Bardzo ladnie napisane tylko, ze kompletnie nie na temat. Na czym wg ciebie polega problem w
                          odpowiedzeniu na proste pytanie dotyczace zaistnienia badz nie faktu wspolpracy z organizacjami
                          przestepczymi jakimi byly UB i SB?

Ciekawe, ze cala masa "autorytetow moralnych" pokroju meneli z GW zaslania sie przed prawda
                          "godnosciom osobistom" podczas gdy ta (godnosc) wychodzi z i opiera sie na prawdzie a tej jak ognia
                          unikaja wszelcy obroncy praw "czlowiekow" i autorytety moralne, ktorymi ocieka gmach Koszer Zeitung.
                          • piotr-z-londynu3 Re: Ladnie ale nie na temat :) 16.04.07, 18:24
                            rabi_szechter napisał:

> z organizacjami przestepczymi jakimi byly UB i SB?

Moze cos przeoczylem, ale nie uslyszalem nic nigdy o tym, ze UB i SB zostaaly
                            uznane za orgaanizacje przestepcze? Jesli jestem taaka gapa, to prosze oswiec
                            mnie i podaj kiedy i jakim aktem prawnym UB i SB zostaly uznane za przestepcze???

I prosze rabi nie myl mojego pytania z chcecia bronienia tych organizacji! Bo
                            nie mam najmniejszego zamiaru tego robic. Tylko prosto odpowiedz na moje pytanie.
                          • momy Won! 16.04.07, 22:26
                            Te "menele z GW", ty zawszony wypierdku, siedziały długie lata w więzieniu i
                            odosobnieniu po to, byś teraz mógł wypisywac na tym forum wszystko, co ci twoja
                            zakwaszona ślina na język przyniesie. Chociażby z tego względu stul pysk, i módl
                            się, byś choć raz w życiu miał okazję i był w stanie wykazać się taką odwagą i
                            hartem ducha, jakie dla wielu z nich przez lata było rzeczą powszednią. To nie
                            "menele z GW" będę się tłumaczyć ze swego życia i zapewniac o prawomyślności
                            jaśnie panów kaczyńskich, którzy za Gierka smażyli sobie doktoraty w ciepłych
                            gabinetach i na których lamus historii i niesława już czekają zacierając ręce.
                            • andiboz Re: Won! 17.04.07, 12:52
                              Brawo! Miło,że na tym forum są tacy jak inżynier2, polska_baba, morny i inni
                              przedstawiciele zdrowego rozsądku.
                              Dziwi mnie skąd się biorą tacy jak np rabi, typowy przykład człowieka
                              kierowanego bezrozumną nienawiścią. Jakie mogą być przyczyny tej nienawiści?
                              Może został skrzywdzony w czasach PRL-u, ale jak w tym wypadku wytłumaczyć
                              nienawiść do tych którzy ten ustrój zwalczali. Wygląda na to, że jest to
                              kliniczny przypadek tzw Polaka - katolika, który wbrew zasadom tej wiary
                              głoszącej miłość do bliźniego i wybaczanie win, jednak wybrał nienawiść.
                              Współczuję takim ludziom, musi im być bardzo ciężko.
                          • i4y Re: Ladnie ale nie na temat :) 17.04.07, 15:01
                            Widzisz i tu pojawia się problem... Dla Ciebie godność i prawa człowieka to
                            tylko cwana wymówka "wszelkiej maści" podłoty która ma coś na sumieniu. Komuś
                            takiemu nie zamierzam się tłumaczyć bo jak rozumiem taki zwolennik państwowego
                            zamordyzmu byłby jeszcze 20 lat temu po drugiej stronie barykady jako ZOMOl lub
                            partyjna gnida podsuwająca wszelkiej maści lojalki do podpisu. Chcę tylko
                            powiedzieć, że jeśli nawet uznać wkład Kaczyńskich czy Maciarewicza w obronę w/w
                            wartości przed 1989 rokiem to po 1989 roku nie ja zmieniłem na nie spojrzenie
                            tylko oni! Pytanie więc kto tu jest fałszywcem wycierającym sobie gębę ideami
                            wolnościowymi? Ale rozumiem, że swoim bystrym okiem KGBisty już rozpoznałeś we
                            mnie wrażego agenta i wszystko co od tej chwili powiem może być użyte wyłącznie
                            przeciwko mnie :) Ale wiesz co? Wtedy miałem w d...pie palantów z SB i ich
                            agentów a teraz palantów z IPN i ich małe pieski sikające po nogawkach! :)))
                    • koham.mihnika jestes zwyklum smieciem bez kindersztuby 16.04.07, 09:03
                      lewar121 napisał:

> Honor?? Na pierwszy rzut oka wygląda bardziej na tchórzostwo :(
                      • lucusia3 Re: jestes zwyklum smieciem bez kindersztuby 16.04.07, 09:28
                        No to vczłowiekowi ewidentnie wychodzi lepiej tchórzostwo.
                        Choc ja nie jestem pewna, czy cos takiego nazywa się naprawdę tchórzostwem. Nie obrażałabym go. Ja bym stawiała raczej na asekuranctwo.
                        Dla mnie to człowiek - oczywiście strzelam i uogólniam ze znanych mi podobnych -któremu brakuje pewności, poczucia bezpieczeństwa. Nie ważne co robi i kim jest, to może byc najbardziej bezczelny i chamowaty gość, albo miły i kulturalny, ale skoro nabrał się na propagande PIS brak mu tej wewnętrznej kotwicy. Nie umie sobie w środku znaleźć to musi brac od kogoś z zewnątrz. Stawiam, że to gość, który mówił do telewizora: "Tak, właśnie tak myślę!". ja wolę tych co mówią "No, mówi praiw to co ja..."
                        • koham.mihnika chamstwa tlumaczyc nie nalezy, czlowiekiem sie 16.04.07, 09:41
                          jest albo nie. W tym ostatnim przypadku nie nalezy zbytnio zabiegac o reklame.
                          • rabi_szechter Jak na wroga chamstwa jestes szalenie chamowaty 16.04.07, 16:43
                            Wez to jako dobra rade - polityczna poprawnosc nie zastapi dobrych manier, klasy i ni ezagwarantuje ci
                            statusu inteligenta. Jak mawial moj Dziadzio, "frak lezy dobrze opiero w 4. pokoleni". Sadzac po twoich
                            wpisach brakuje ci co najmniej 5 pokolen...
                    • marmas Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 09:04
                      lewar121 napisał:

Tak wielu, tak mało rozumie, że trudno w naród wierzyć.
                      Wdupowłazy, wazeliniarze, miernoty chodzące na skróty, byle nie dostać w tyłek.
                      Ma być miło, łatwo, przyjemnie, a kaczyści będą oceniać wszystkich po tym, czy
                      mają odciski na kolanach, czy też nie!

Proponuje sprawdzić w słowniku znaczenie słowa honor i tchórzostwo.
                      • lukoza Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 16:01
                        raczej po ilosci wlosow na palcach u rak, a wlasciwie jednej reki. LPR zas po
                        wizji lokalnej w ...... i komisyjnym orzeczeniu o dziewictwie
                    • spark5719 Niczego nie rozumiesz 16.04.07, 09:09
                      lewar121 napisał:
                      jestem mlodym, dobrze wykształconym człowiekiem (...)
                      --

Dodaj jeszcze, że bez kręgosłupa ideowego, taki Plastuś po prostu - gdzie się
                      przyklei, tam mu będzie dobrze.
                      Gdybyś żył w PRL-u, też byś podpisał każde g...no, które by Ci podsunęli,
                      dlatego nigdy nie zrozumiesz postawy Pani Ewy.

Pani Ewuniu - jestem z Panią!!!
                      • mejlmi Niczego lewar nie rozumiesz 16.04.07, 12:58
                        lewar121 napisał:
                        > jestem mlodym, dobrze wykształconym człowiekiem (...)<
                        Ale niestety niezbyt inteligentnym...Nie wiem jak Ci to nawet wytlumaczuc, bo
                        honor trzeba chyba najzwyczajniej miec. Czy nie obraziloby Cie gdyby Twoj
                        pracodawca kazal Ci podpisac kwitek, ze nigdy sie nie prostytuowales, albo ze
                        nie spales ze swoja matka. Nie oburzyloby cie to, ze nie ufaja Ci do tego
                        stopnia, ze rzadaja takich rzeczy? Dla Ciebie matka pewno rzecz swieta, wiec
                        slusznie moje slowa wzbudzaja zlosc. Widzisz, dla Pani Ewy wolnosc i idealy tez
                        sa rzeczami swieta, wiernosc ktorym potwierdzala calym swoim zyciem, wazniejsza
                        niz pieniadze i praca ktora kochala.
                        Poza tym jezeli chcemy zyc w zgodzie i cos budowac oskarzenia, orzeczenia,
                        swistki i lojalki to nie jest dobra droga i Pani Ewa to wie.

Dziekuje Pani Ewo!!
                    • rabi_szechter Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 16.04.07, 09:29
                      Tym wieksze jest moje zdziwienie postawa, ktora prezentuje Pani teraz mowiac o "nie podpisywaniu"
                      papierka. Przeciez afiszujac sie ze "srodowiskiem" cwierinteligencji z GW sklada Pani deklaracje
                      solidarnosci z UBekami pokroju Szechtera, Luczywo, Maleszki, Kuronia, Geremka i wielu wielu innych.
                      Jestem bardzo zawiedziony...
                      • lewar121 I rzuciły się na mnie ujadające psy z PO i SLD 16.04.07, 09:41
                        Wlasnie tego sie spodziewałem. Wielbiciele PO i SLD wykrzykują do mnie pouczając
                        co to honor, co to kręgosłyup ideowy, itd.....A przy tym ujadają i kąsają po
                        kostkach obrażając mnie słowami "kretyn, PiSdzielec, śmieć...."
                        TYpowy poziom tzw inteligencji. Właśnie przez takich jak Wy utwierdzam się w
                        przekonaniu, że PO i im podobne partie to zbiorowisko zakłamanych i nerwowych
                        ludzi, których jedynym celem jest dorwanie się stanowisk i załatwienie interesów
                        swoich i swoich sponsorów. Gratulacje chłopaki. Oby tak dalej. POkażcie na cio
                        jeszcze was stać. Klimat spod budki z piwem wysiada napływowa inteligencjo :))
                        Dobrego dnia!
                        • lichttrager Do lewara - kafara 16.04.07, 10:09
                          Jeżeli nie widzisz, że te oświadczenia to wypisz wymaluj dawne lojalki, że ludzie tracą pracę bo ich nie chcą podpisać. Jeżeli nie dostrzegasz analogii, to ci po prostu współczuję. Plujesz bez sensu jadem na ludzi, którzy dobrze ci radzą, żebyś leczył się na nogi.
                          • polska_baba Lojalki jak w peerelu - wstydźcie się kaczory! 16.04.07, 12:13
                            Nie wiem, czy śmiać się czy płakać, gdy gó..arze, którzy uczucie strachu znają
                            jedynie z dywanika u szefa, zarzucają tchórzostwo kobiecie, która była w Kedywie
                            i Powstaniu Warszawskim, a za komuny działała w opozycji.
                            Ludzi, którzy w czasie komuny narażali nawet życie rozliczają teraz ci, którzy
                            nie mieli odwagi nawet pierdnąć bez zgody komunistycznych władz. Teczek w UB nie
                            mieli tylko mierni i bierni - każdy, kto coś robił, był obserwowany przez ubecję.
                            • pompompom Re: Lojalki jak w peerelu - wstydźcie się kaczory 16.04.07, 14:51
                              Babo jedna :) Otóż to. Mądrze piszesz. Zgoda na całej linii.
                              Pozdrawiam :)
                            • rabi_szechter Rzecz w tym, ze to z lojalka nie ma nic wspolnego 16.04.07, 16:26
                              I biorac pod uwage piekny zyciorys p. Szumanskiej tym bardziej dziwi, ze afiszuje sie z komunistycznymi
                              mentami pokroju michnika, kuronia, geremka czy innych przedstwicieli cwiercinteligenckiej zydokomuny.
                              Lustracja jest jedynym sposobem by wreszcie zakonczyc bolesny temac komunizmu. Pod dywan nie da sie
                              tego zamiesc.
                              • 2560a Re: Rzecz w tym, ze to z lojalka nie ma nic wspol 16.04.07, 17:16
                                rabi_szechter napisał:

> I biorac pod uwage piekny zyciorys p. Szumanskiej tym bardziej dziwi, ze
                                afiszu
                                > je sie z komunistycznymi
                                > mentami pokroju michnika, kuronia, geremka czy innych przedstwicieli
                                cwiercinte
                                > ligenckiej zydokomuny.
                                > Lustracja jest jedynym sposobem by wreszcie zakonczyc bolesny temac
                                komunizmu.
                                > Pod dywan nie da sie
                                > tego zamiesc.
                                Nie, lustracja nie ma nic zakonczyc. Lustracja ma dac szanse miernocie!
                                Miernocie jak bracia jednojajowi.Przesiedzieli okres solidarnosci na kolanach
                                mamusi, przy zgaszonym swietle,i jakos bakuje im kartek w zyciorysie. Teraz
                                trzeba sie wypchac przed front kompanii. Ale inni maja zaslugi/ wieksze lub
                                mniejsze/... to ich sie pozbawi. Teczka, albo sama okladka i sie upierd..oli
                                konkurenta. Krajem rzadza miernoty !
                                Popieram pania Szumanska. Jezeli ktos ma do niej zastrzezenia to niech udowodni
                                jej wine!!! Tak sie dzieje w cywilizowanych spoleczenstwach!Jezeli tego nie
                                pojmiemy to kazdego z nas wpuszcza w kanal!Dzisiaj lustruja za SB/dalej nie
                                rozumiem dlaczego wlasnie SB/, jutro bedzie za unikanie odmawiania paciorka,
                                pojutrze za stosunek przerywany albo, o zgrozo, za uzywanie prezerwatyw.O
                                onanizmie nie wspomne bo to bedzie konczylo sie obcieciem reki ktora grzeszy.
                                • rozkolec Re: Rzecz w tym, ze to z lojalka nie ma nic wspol 17.04.07, 01:31
                                  Niestety jest jeszcze gorzej, lustracja ma stworzyć nową "rzeczywistość" w
                                  której schizofrenicy nareszcie wcielą się w swoje wymarzone role niestraszonych
                                  bohaterów, wybawców narodu, nieomylnych sędziów, surowych lecz sprawiedliwych,
                                  rycerzy krucjaty, inkwizytorów, wodzów, marszałków , generalissimusów, mężów
                                  opatrznościowych, proroków, amantów i inne baśniowe postacie o jakich zwykle
                                  marzą mali chłopcy dopóki nie dorosną. Schizofrenia wyziera z każdego postu
                                  rabiego_szechtera i mu podobnych przypadków klinicznych.
                              • petrucchio Owszem, to klasyczna lojalka... 16.04.07, 23:11
                                rabi_szechter napisał:

> I biorac pod uwage piekny zyciorys p. Szumanskiej tym bardziej dziwi, ze
                                > afiszuje sie z komunistycznymi mentami pokroju michnika, kuronia, geremka
                                > czy innych przedstwicieli cwiercinteligenckiej zydokomuny.

Jeśli wyliczeni powyżej są lub byli ćwierćinteligentami, na ile oceniłbyś siebie
                                w tej samej skali?

> Lustracja jest jedynym sposobem by wreszcie zakonczyc bolesny temac komunizmu.
                                > Pod dywan nie da sie tego zamiesc.

A co te cyrografy lustracyjne mają wspólnego z ujawnianiem prawdy? To tylko test
                                na przyzwoitość
                        • davvidda Re: I rzuciły się na mnie ujadające psy z PO i SL 16.04.07, 13:02
                          Jeżeli ktoś cię wyzywa to nie znaczy że jest z PO ani że PO z kolei to
                          "zbiorowisko zakłamanych i nerwowych ludzi" itd. Oznacza to tylko tyle, że jest
                          głupi. A co do pani Szumanskiej to myślę, że kieruje się pewną zasadą: Nie
                          podpisywała, nie podpisuje, i podpisywać nie będzie. Panstwo ma swoich obywateli
                          chronić, a nie zastraszać, tłumacząc, że chroni. Tak już kiedyś było i wielu
                          ludzi nie chce powtórki z historii. Czy ty odczuwasz potrzebę ochrony przed
                          panią Szumanską i wieloma podobnymi ludźmi? Jakie panstwo i jakie prawo najpierw
                          oskarża obywateli a następnie wymaga od nich dowodzenia niewinności??? Szczerze
                          żałuję, że urodziłem się w 1977 roku i nie jestem dziennikarzem. Też bym niczego
                          nie podpisał. Wyjechałbym z kraju i publikował na emigracji... (brzmi znajomo?)
                          • travel_wawa Jakie to państwo? 16.04.07, 20:15
                            > Jakie panstwo i jakie prawo najpierw
                            > oskarża obywateli a następnie wymaga od nich dowodzenia niewinności???

Państwo faszystowskie.
                        • slawekkra Re: I rzuciły się na mnie ujadające psy z PO i SL 16.04.07, 14:04
                          lewar121 napisał:

> Wlasnie tego sie spodziewałem. Wielbiciele PO i SLD wykrzykują do mnie pouczają
                          > c
                          > co to honor, co to kręgosłyup ideowy, itd.....A przy tym ujadają i kąsają po
                          > kostkach obrażając mnie słowami "kretyn, PiSdzielec, śmieć...."
                          > TYpowy poziom tzw inteligencji. Właśnie przez takich jak Wy utwierdzam się w
                          > przekonaniu, że PO i im podobne partie to zbiorowisko zakłamanych i nerwowych
                          > ludzi, których jedynym celem jest dorwanie się stanowisk i załatwienie interesó
                          > w
                          > swoich i swoich sponsorów. Gratulacje chłopaki. Oby tak dalej. POkażcie na cio
                          > jeszcze was stać. Klimat spod budki z piwem wysiada napływowa inteligencjo :))
                          > Dobrego dnia!

Odnieś się merytorycznie, jeśli masz coś do powiedzenia, a nie obrażaj się jak panienka.
                        • aurita Re: I rzuciły się na mnie ujadające psy z PO i SL 16.04.07, 17:14
                          ani chybi opisujesz PIS tylko literki Ci sie poprzestawialy :)

TYpowy poziom tzw inteligencji. Właśnie przez takich jak Wy utwierdzam się w
                          > przekonaniu, że PO i im podobne partie to zbiorowisko zakłamanych i nerwowych
                          > ludzi, których jedynym celem jest dorwanie się stanowisk i załatwienie interesó
                          > w
                          > swoich i swoich sponsorów. Gratulacje chłopaki. Oby tak dalej. POkażcie na cio
                          > jeszcze was stać. Klimat spod budki z piwem wysiada napływowa inteligencjo :))
                      • lichttrager Żałosna ksywa, żałosne poglądy 16.04.07, 09:59
                        zapewne żałosny poziom ogólny (tak na czuja 1/32 w skali Młynarskiego). Radzę z dobrego serca - siedź waść cicho.
                      • milosnik_watykanu Re: Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 16.04.07, 11:06
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4062578.html
                      • 1410_tenrok [...] 16.04.07, 11:06
                      • milosnik_watykanu Re: Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 16.04.07, 11:08
                        napewno oprucz tego ze jestes zawiedziony rabi_szechter, jestes arcy palantem
                        nazywajac kuronia ktory siedział 9 lat w bolszewickich wiezieniach ubekiem,
                        szmato moralna
                      • 1410_tenrok nic nieda kasowanie mojego postu, poniewqż bede go 16.04.07, 11:08
                        umieszczał tak długo, jak nie zostanie skasowany ten wredny wpis owego bandyty
                        bronisława szmaciarza.
                      • kapitalka naiwny i prostolinijny człowieku "całointeligentny 16.04.07, 11:13
                        - na marginesie - interesujące jest jakiego ilorazu jest ta twoja "cała
                        inteligencja" - ale nie wiem czy to się uda stwierdzić - tak dokładnych testów
                        na IQ jeszcze nie wymyślono. Prawdziwa inteligencja - nie należy do
                        jakiejkolwiek partii, nie jest związana z jakąkolwiek gazetą, kręgiem
                        towarzyskim itd. Prawdziwie inteligentny jest ktoś kto dąży do zgody, kto
                        zasypuje dzielące rowy a nie je pogłębia !
                        Jeżeli tacy ludzie są w środowisku GW - to tylko należy chwalić a nie ubliżać
                        czy postponować !
                        Bo w skali dobra ludzkiego nie jest zasadne dzielenie się i uwypuklanie
                        wzajemnych animozji - tak postępują tandetni politycy,, którzy na podziałach
                        społeczństwa ugrywają jakieś swoje partyjki i interesiki.
                        A "Młoda lekarka" - jest osobą inteligentną - dlatego bliżej jej do ludzi,
                        którzy starają się łączyć niż dzielić społeczeństwo.
                        I wracając do innego twego postu - podpisywanie lojalki jest podpisywaniem
                        lojalki, od tego się zaczyna - komuniści też tak robili. Dziwne jest że PiS -
                        partia wybitnie antykomunistyczna - tak wiele metod od nich przejęła.
                        I pewnie nigdy nie zrozumiesz, że udowadnianie iż nie było się sprzedawczykiem
                        (a czasami - biednym - złamanym Człowiekiem) - jest poniżej czyjejś godności.
                        I jeszcze jedno - lustracji nie boją się też tacy, których teczek już nie ma -
                        bo nie wierzę aby sprawnie działające służby dawnej komuny nie zdołały zatrzeć
                        przynajmniej niektórych śladów ! - jeżeli ktoś uważa inaczej jest naiwny, żeby
                        nie powiedzieć głupi !
                      • tw_wielgus Re: Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 16.04.07, 11:20
                        rabi_szechter napisał:

> Tym wieksze jest moje zdziwienie postawa, ktora prezentuje Pani teraz mowiac
                        o
                        > "nie podpisywaniu"
                        > papierka. Przeciez afiszujac sie ze "srodowiskiem" cwierinteligencji z GW
                        sklad
                        > a Pani deklaracje
                        > solidarnosci z UBekami pokroju Szechtera, Luczywo, Maleszki, Kuronia, Geremka
                        i
                        > wielu wielu innych.

To samo mówił UBek jak chciał żebym podpisał lojalkę.
                        Ja nie pękłem ale Jarek tak.
                      • wojtek45-1 Re: Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 16.04.07, 11:54
                        a to bydle to z jakiej dziury wylazło???????
                      • majolla Re: Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 16.04.07, 17:33
                        Tu chodzi o zasadę. W imię czego mam z racji wykonywanego zawodu składać
                        oświadczenie lustracyjne ? Dlaczego ja ? Czyżbym była podejrzana ? A poza tym w
                        czasach komuny była inwigilacja i starszenie - myślałam że te czasy minęły, ale
                        się myliłam. Tylko że dawniej trzeba się było tłumaczyć dlaczego się nie
                        współpracuje i nie należy do partii, a teraz odwrotnie.

Popieram ją za odwagę. Ja swoje z obrzydzeniem ale podpiszę.... Po prostu MUSZĘ
                        pracować.
                      • okradziony1 Re: Ludzie uczciwi nie boja sie lustracji 17.04.07, 02:18
                        ty rabi sz. odp[owiedz lepiej na proste pytanie o tych bandytników z UB&SB :-)
                        a nie dokonujesz tutaj autopsychoanalizy :-(
                    • adams1313 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:21
                      W kazdym cywilizowanym panstwie prawa obowiazuje domniemanie niewinnosci.
                      Zmuszanie kogokolwiek do podpisywania lojalki (ergo udowadniania) wlasnej
                      niewinnosci jest kpina z porzadku prawnego. Jesli tak bardzo wladzy zalezy
                      na "oczyszczeniu" srodowiska (dziennikarskiego lub jakiegokolwiek innego) niech
                      chlopaki wykaza minimum zaangazowania i sami odwala robote np oskarza kogos i
                      wdroza sledztwo. Dzieki temu ciezar dowodu spocznie na oskarzajacym a w razie
                      pomylki bedzie ( w normalnym kraju) zobowiazany do wyplaty odszkodowania
                      (najlepiej z wlasnej kieszeni). Jeszcze pare lat tego typu podejscia
                      (dominiemania winy) i okaze sie za kazdy jest zlodziejem/bandyta jesli nie
                      dowiedzie swojej niewinnosci, najlepiej w przeciagu 1 godziny od zatrzymania i
                      osadzenia w areszcie. Nie wspomne juz nawet o tym ze nie mozna karac za
                      przestepstwa ktore w momencie popelniania nimi nie byly...
                      Teraz juz wiesz czemu tego typu podescie jest niebezpieczne rowniez dla Ciebie?
                      Pozdrawiam
                      Adam
                      • seroo1 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:28
                        Logiczne i prawdziwe to co napisałeś, ale dla niektórych raczej niezrozumiałe.
                        • 1410_tenrok Jak oni mogą to rozumieć, skoro wychowani są 16.04.07, 10:39
                          na bolszewickich wzorcach. Rajmund kładł im bolszewizm do łba codziennie do
                          śniadania, na obiad i do kolacji. To i teraz kładą bolszewizm narodowi do łba.
                          Ale, aby mógł ów przełknąć ten ich bolszewizm kraszą go religią. Podobnie do
                          ich kumpel w moskwie.
                          • rabi_szechter A teraz prosimy o wersje polska, kretynie 16.04.07, 16:37
                            • 1410_tenrok kolejny zboczony antysemita, przepraszam dawny czł 16.04.07, 19:39
                              onek waffen ss z.B.V., czyli szmalcownik narodowiec. Wyłazicie z dziur juz wam
                              od tyłka odeszło łajzy???? ubeckie bidulki przygarniete przez nowobolszewie.
                    • tw_wielgus Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:38
                      lewar121 napisał:

Tak w IV RP honor jest tchórzostwem, bo tak postanowił II Zjazd Polskiej
                      Zjednoczowej Partii Posady I Stołki
                    • toksol Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:00
                      Jak Cię zapytają w towarzystwie czy nie zgwałciłeś własnej matki to im napisz
                      oświadczenie że nie/tak i baw sie dalej dobrze.
                      Lubisz takich towarzyszy?
                    • slawekkra Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:51
                      Lewar, pewnie podpiszesz wszystkie lojalki, jakie ci PIS podsunie. Ale na szczęście nie wszyscy są
                      pozbawieni elementarnej przyzwoitośći. Jeśli uważnie słuchałeś Młodej Lekarki ? a po tym co napisałeś to
                      raczej nie ? to waśnie o takich oportunistach jak ty były jej felietony.
                    • b00g13 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 18:58
                      lewar121 napisał:

Ręce opadają. To znaczy, że jak ją 26 lat temu zwalniali to też dlatego, że
                      stchórzyła?
                    • yah_42 a czemu politycy nie musza podpisac 17.04.07, 01:02
                      oswiadczenia ze nigdy: 1- nie sklamali, 2 - nie naduzyli zaufania wyborcow, 3 -
                      zawsze dotrzymywali publicznie skladanych obietnic zwlaszcza tych z kapanii
                      wyborczej ???
                    • paskudek1 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 14:53
                      lewar, nie wiem w którym wątku, ale ktoś tu juz na forum dał doskonałe porównanie do tej sytuacji z lustracją i odpowiedź na argumenty typu "jak nie masz nic na sumieniu to co ci szkodzi podpisać?". Zapros znajomychy do domu, ugośc ich a po wyjściu zacznij do każdego z nich dzwonic z informacją, że zginął ci portfel. Był i nie ma, i ty oczywiście wiesz że oni sa uczciwi, ale na wszelki wypadek nich ci podpiszą stosowne oświadczenie. Skoro NIE UKRADLIto czemu mają czuć się dotknięci??
                      Ten drobny przykład oddaje w pełni ideę tego lustrowania i oczyszczania się. Tak samo mógłbys wymagać od złodzieja żeby sie przyznał że ukradł, a od uczciwych ludzi oświadczeń, że nigdy niczego nie ukradli. Dodatkowo mamy tu jeszcze sytuację kobiety JUŻ RAZ zwolnionej z firmy, TEŻ za poglądy, też była "niewygodna, niepewna" itd.
                      • petrucchio Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 16:06
                        paskudek1 napisała:

> Ten drobny przykład oddaje w pełni ideę tego lustrowania i oczyszczania się.
                        > Tak samo mógłbys wymagać od złodzieja żeby sie przyznał że ukradł, a od
                        > uczciwych ludzi oświadczeń, że nigdy niczego nie ukradli...

Należałoby jeszcze dodać, że ludzi, którzy nie chcą podpisać oświadczenia, że
                        nie ukradli portfela wolno ("z mocy prawa", chociaż bez sądu) ukarać surowiej
                        niż tego, który naprawdę go ukradł. Innymi słowy, ustawa daje możliwość
                        zlinczowania tych, którzy nie dają się poniżyć.
                • wroclawianka2 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 08:50
                  lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  > jestem mlodym, dobrze wykształconym człowiekiem. Mieszkam w Warszawie i
                  > wychowalem sie na trójce. Wbrew powszechnej opinii nie glosowalem na kretaczy
                  z PO a na ludzi, co do ktorych mialem nadzieje ze beda uczciwi.
                  > Teraz pytanie....co Panią powoduje, że nie chce Pani wypełnić tego dokumentu ????
                  > Przecież tam się jedynie deklaruje czy było się współpracownikiem UBeków, czy
                  > nie było. Zawsze uważałem, że osoba nie mająca na sumieniu takiej współpracy
                  nie będzie miałą żadnego problemu z tym dokumentem. Myliłem się w powyższym, czy
                  > myliłem się co do Pani ????? Chcę znać prawdę bo mloda lekarka to moja mlodosc!!!

-
                  Pani Ewa swoim życiem (Kedyw, Powstanie Warszawskie, wywalenie z pracy w stanie
                  wojennym) udowodniła kim była, kim jest i jaki ma charakter. Dla niej i dla
                  tysięcu uczciwych dziennikarzy wypełnianie takich deklaracji jest
                  upokorzeniem... Dlaczego w kraju niby-demokratycznym człowiek musi udowadniać
                  swoją niewinność bez wcześniej postawionych zarzutów? W normalnym kraju to
                  człowiekowi trzeba udowodnić niegodziwość.
                  Popieram postępowanie Pani Ewy Szumańskiej!
                • kawiarniany.filozof Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 08:51
                  Nie, mój drogi. Tam się nie deklaruje jedynie czy było się współpracownikiem SB.
                  Taką "lojalką" wyraża się poparcie dla ustawy łamiącej podstawowe zasady państwa
                  prawa i poparcie dla tworzenia prawicowych "czerezwyczajek", których nie trzeba
                  "odzyskiwać", jak tych "znieprawionych sądów", MSZ i innych instytucji.
                  • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 09:46
                    To napisz nam znawco jaka jest treść dokumentu, którego nie chce podpisać pani
                    Szumańska?? Czekamy :)) Kłamczuszek :P
                    • tw_wielgus Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:27
                      lewar121 napisał:

> To napisz nam znawco jaka jest treść dokumentu, którego nie chce podpisać pani
                      > Szumańska?? Czekamy :)) Kłamczuszek :P

Oświadczam że zobowiązuję się przestrzegać norm prawnych IV RP.
                      Nigdy nie występować przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu zwanemu dalej
                      Marszałkiem ( dlatego Jurek musiał odejść).
                      Oswiadczam że jestem przeciwko eutanazji i jestem zwolennikiem( zwolenniczką)
                      ochrony życia od poczęcia ( a nawet wcześniej).
                      Zobowiązuję się do zaniechania jakiejkolwiek krytyki rządzącego układu, i raz w
                      tygodniu obiecuję napisać coś dobrego o Paniu prezydencie i Panu Marszałku.
                      :>
                      • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 14:06
                        I o to chodzi...zero konkretów i jeszcze mniej wiedzy.....za to dużo kłamstwa i
                        chamstwa....taka jest większość osób dających na tym forum komentarze chwalące
                        brak przestrzegania prawa w Polsce. W tens sposób nigdy nie będziemy drugą
                        Szwajcarią gdy pośród nas tyle szuj opluwających wszystkich w koło.
                        Zawsze szanowałem Panią Pani Ewo...ale dzisiaj jest mocno zmieszany po Pani
                        decyzji. Gdy czytam to forum mogę tylko współczuć wielbicieli....chociaż być
                        może to tylko podszywający się pod nich aparatczykowie PO i SLD walczący z
                        lustracją.
                    • i4y Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 17:50
                      lewar121 napisał:

> To napisz nam znawco jaka jest treść dokumentu, którego nie chce podpisać pani
                      > Szumańska?? Czekamy :)) Kłamczuszek :P

To że się jest szczekliwym ignorantem wcale nie znaczy, że ten z kim
                      polemizujesz jest na twoim poziomie :)))
                      A tu link do tego czego nie chce podpisać pani Ewa:
                      samorzad.pap.com.pl/dokumenty/2007/03/703011409281223_Oswiadczenie_lustracyjne.pdf
                • saed Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 08:55
                  To niesłychane jak niektórym ludziom ciężko jest pojąć, że pokorne gięcie karku
                  nad batem pana, służalczość i wygodny konformizm nie są jedynym możliwym
                  sposobem na życie.
                  Ukłony dla p. Ewy za udowodnienie, że nawet w IV RP można jeszcze zachować swoją
                  godność.
                • milo_1 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 09:00
                  lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  > wychowalem sie na trójce.

Kpiny sobie urządzasz czy o drogę pytasz ....?????
                  ......"Młody i wychował się na "3" --
                  • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:09
                    I tu się mylisz chłopaku. Ale sądzę, że pomocna będzie dla Ciebie wizyta u
                    Doktora Wyciora :)))
                    I błagam....uwierz czasem, że nie masz monopolu na prawdę, wszechwiedzę.
                    Są też ludzie skromni i mądrzy :)
                    • vonleeb_pl Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:21
                      >> Są też ludzie skromni i mądrzy :)

Ty do nich nie należysz. Biorąc dniówkę za pr na necie od pisiorów powinienes
                      kazdy post podpisac tekstem: Zainkasowałem kasę za ten post.

Gowniarzem jestes, nie rozrozniajacym prawa od nieprawosci, konformizmu od
                      godnosci i sluzalczosci od honoru.

Nie biore pieniedzy od zadnej partii.
                    • t.o.m.e.k Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:26
                      lewar121 napisał:

> I błagam....uwierz czasem, że nie masz monopolu na prawdę, wszechwiedzę.
                      > Są też ludzie skromni i mądrzy :)

...Tacy m.in. jak Pani Szumańska. To raz.
                      A dwa - zastanów się "skromny i mądry" człowieku. Co reprezentują sobą panowie
                      Czabański, Wolski czy Targalski (zarówno teraz, jak i - zwłaszcza - kiedyś, za
                      czasów ich świetlanej PZPR-owskiej przeszłości) i co ma skłonić osobę o takim a
                      nie innym dorobku zyciowym jak "Młoda lekarka", by pokornie składała przed nimi
                      oświadczenie, że nie jest wielbłądem?
                    • tw_wielgus Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:29
                      lewar121 napisał:

> I tu się mylisz chłopaku. Ale sądzę, że pomocna będzie dla Ciebie wizyta u
                      > Doktora Wyciora :)))

U Doktora Wyciora? to ten lekarz którego wprost uwielbia Jarosław K.?
                      • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 14:08
                        Oho...kolejny znawca trójki broniący lustracji :)) Szkoda słów.....
                • koham.mihnika ja to odebralem wyjatkowo zle, sadze, ze pani Szu- 16.04.07, 09:02
                  manska rowniez. Drogi wielbicielu PISuaru! Tu chodzi o ZASADY. Ja wiem, w
                  programie partii Kaczynskich czegos takiego nie uwzgkedniono.
                  Skoro pan taki mlody, ma pan czas na nauke.
                  Przed wojna mawialo sie o ludziach honoru. Panscy idole sa ich zaprzeczeniem.

lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  > wychowalem sie na trójce. Wbrew powszechnej opinii nie glosowalem na kretaczy z
                  > PO a na ludzi, co do ktorych mialem nadzieje ze beda uczciwi.
                  > Teraz pytanie....co Panią powoduje, że nie chce Pani wypełnić tego dokumentu ??
                  > ??
                  > nie było. Zawsze uważałem, że osoba nie mająca na sumieniu takiej współpracy ni
                  > e
                  > będzie miałą żadnego problemu z tym dokumentem. Myliłem się w powyższym, czy
                  > myliłem się co do Pani ????? Chcę znać prawdę bo mloda lekarka to moja mlodosc!
                  > !!
                  • zielona.gumka Re: ja to odebralem wyjatkowo zle, sadze, ze pani 16.04.07, 22:49
                    Ludzie! Mi się wydaję ze ten cały lewar to jakas podpucha zeby forum nie
                    stracilo temperatury!! Przeciez to niemozliwe zeby ktos byl tak glupi i oporny
                    na argumenty!!
                • pan_glosny Pewno tego nie rozumiesz, ale ten kto nie podpisał 16.04.07, 09:23

Pewno tego nie rozumiesz, ale ten kto nie podpisał papierów w 1981 roku nie
                  powinien podpisywać papierów w 2007 roku. Za 20-50 lat, gdyby coś się stało,
                  kolejny IPN będzie badać kto i dlaczego podpisał papiery w 2007.
                • k0curek A powiedz mi dlaczego 16.04.07, 09:25
                  przywódca tych uczciwych ludzi na których głosowałeś nie chciał kiedyś napisać,
                  że będzie przestrzegał prawa? Przecież dla uczciwego człowieka nie było to
                  żadnym problemem.
                  Czy nie widzisz, że dzisiejsze oświadczenia lustracyjne to nic innego jak dawne
                  lojalki, za które dzisiaj się trzeba wstydzić?
                  • tw_wielgus Re: A powiedz mi dlaczego 16.04.07, 11:33
                    k0curek napisał:

> przywódca tych uczciwych ludzi na których głosowałeś nie chciał kiedyś
                    napisać,
                    >
                    > że będzie przestrzegał prawa? Przecież dla uczciwego człowieka nie było to
                    > żadnym problemem.

Poprawka do historii: Podpisał, tyle że jego teczkę sfałszował Lesiak, no ten
                    co go sądzili ża najgorsze zbrodnie i w końcu puścili wolno.
                    Ta partia pownna przestać samantycznie nadużywać słów: prawo i sprawiedliwośc
                • maaac Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 09:29
                  Myliłeś się i to wielokroć:
                  To że PO to krętacze, a SLD to postkomuchy wcale nie robi z PiS ludzi uczciwych
                  i ideowych. Wystarczy prześledzić historię Kaczyńskich - wpierw wspierali całym
                  swoim życiem Wałęse potem stanęli w pierwszym szeregu jego wrogów. Czy tak
                  robią uczciwi ludzie? Mogli się częściowo pomylić w ocenie Wałęsy przystępując
                  do jego obozu, jednak to co zaprezentowali świadczy o tym że albo są
                  skończonymi głupcami (bo nie zobaczyli od razu "kim jest Wałęsa") albo łobuzami
                  co się zowie (bo mimo że wiedzieli zdecydowali się go poprzeć). I to wszystko
                  przy założeniu, że ich ocena Wałęsy jest naprawdę prawdziwa, a nie tylko
                  wyrazem zemsty.

Druga sprawa to podpisanie dokumentu. Wyobraź sobie że podpisanie dokumentu,
                  który podsuwano za komuny, że "nie będzie się działać przeciwko legalnemu
                  państwu" też było właśnie "jedynie deklaracją" tego co było prawdą. Ludzie
                  przeważnie nie chcieli tak działać - jednak same zmuszanie człowieka do
                  potwierdzania na piśmie, że jest uczciwy było dla nich obraźliwe. Dziś jest
                  dokładnie to samo, wymaga się od człowieka by potwierdził na piśmie, że nie
                  współpracował.
                  Nie ważne jaka jest to władza, czy z lewa czy z prawa, ale jeżeli ktoś każe
                  podpisywać Ci coś, "że jesteś niewinny", każdy uczciwy człowiek powinien się
                  zbuntować.
                • filut69 pisuarze nie rozumiesz bo jesteś pisuarem i tyle 16.04.07, 09:34
                  kiedyś w 1980 r znalazłem się w grupie mało sobie znanych ludzi zmuszonych do
                  wynajęcia wspólnego mieszkania. Jeden z roommate's (chłopek spod Końskich)rzucił
                  na początek hasło:Panowie umówmy się na początek że nic nikomu nie ginie.
                  Wywołało to lekką konsternację wśród dominującej ilościowo w grupie studentów i
                  komentarz: Czy musimy się na to umawiać?.

To zdarzenie opisuje różnicę postaw pomiędzy pisem a normalnymi.

Pozdrawiam Wacka ( widziałem że karierę w Turowie zrobił) Staśka i Bubę
                • lexgm Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 09:43
                  To nie jest tak "lewar121" jak piszesz ! To nie jest zwykła deklaracja !
                  Zauważ, że państwo żąda od obywateli, aby dokonali samodenuncjacji !
                  Jeśli ktoś ukradł, zgwałcił, zabił, to czy można żądać od niego aby sam doniósł
                  na siebie ? Nikt nie ma prawnego obowiązku samemu się oskarżać w takich
                  sytuacjach !
                  A tutaj państwo właśnie żąda takiego samooskarżenia, które z pozoru niby niczym
                  nie grozi, jednak biorąc pod uwagę nadchodzącą dekomunizację spowoduje, że ktoś
                  straci np. pracę. A takich będzie wielu, bo nie wszyscy wypełnią "papierek"
                  zgodnie do treści zasobów zgromadzonych w IPN. Przykładem Premier, który nie
                  współpracował z SB a w teczkach jest zapis o "lojalce". Premier a jednak władzę
                  i może uruchomić autooczyszczenie "od ręki" (patrz również przykład lustracji
                  Z.Gilowskiej). Zwykły obywatel nie ma takiej szansy "od ręki". Najpierw wywalą
                  go z roboty, pozbawią prawa wykonywania zawodu, możliwości utrzymania - a
                  później po latach, po długotrwałych procesach przed Sądem, przeproszą.
                  Czy o takie poszanowanie dla człowieka walczyła "splidarność" ?
                  Jeśli państwo chce "oczyścić" instytucje publiczne z agentów i pracowników
                  byłych służb (oby zgodnie z prawem polskim - również międzynarodowym a
                  ratyfikowanym przez Polskę), to niech samo ruszy tyłek i "grzebie" w teczkach a
                  nie wysługuje się obywatelami.
                • katarzyna4511 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:06
                  Zaraz, a czy przypadkiem o człowieku nie świadczą jego czyny i jego życie? Bo
                  jaką wartość ma podpisanie papierka, że się nie współpracowało, kiedy bardzo
                  wielu współpracujących podpisze czy już podpisało, że nie współpracowali?
                • ako5 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:17
                  Panie Andzeju!
                  napisał Pan, że jest Pan dobrze wykształconym człowiekiem....Więc skad to
                  pytanie do Pani Ewy???!!!
                • kolargolo a ja ci wytlumacze, Lewar 16.04.07, 10:31
                  powod jest ten dla ktorego nie wypelniasz oswiadczen ze nie jestes pedofilem,
                  zlodziejem, chamem, burakiem i dziwka.
                • tw_wielgus Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 10:37
                  lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  z
                  > Teraz pytanie....co Panią powoduje, że nie chce Pani wypełnić tego
                  dokumentu ??
                  > ??
                  ni
                  > e
                  > myliłem się co do Pani ????? Chcę znać prawdę bo mloda lekarka to moja
                  mlodosc!
                  > !!

Szanowny Panie Lewarze,

Nie sądze że jest Pan młodym wykształconym człowiekiem.
                  Być może mieszka Pan w Warszawie tylko co to zmienia, skoro głosował Pan na
                  krętaczy z PIS.
                  Na pytanie dlaczego Pani Ewa nie chce podpisać tego dokumentu, odpowiem
                  następująco: jeżeli rzeczywiście prawdziwe było Pana oświadczenie o wyższym
                  wykształceniu powinien odpowiedzieć Pan sobie samodzielnie.
                  • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 14:09
                    Tak...tylko inteligent może udzielić odpowiedzi bez odpowiedzi :) Gratulacje :)
                    Ehh..chłopaki....jakie Wy dajece świadectwo temu PO i SLD razem wziętym ???? :)))
                • colage Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:06
                  A gdy idziesz do spowiedzi, to tez deklarujesz, że nie grzeszyles, czy
                  spowiadasz sie z tego, co faktycznie przeskrobales? Zakladam optymistycznie, ze
                  wiesz co to spowiedz, bo taki premier samo dobro nigdy zapewne nie musi tego
                  robic...
                • m.brzozowski Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:19
                  Szanowny Panie!
                  Pańskie oświadczenie "jestem dobrze wykształconym człowiekiem" jest bardzo
                  subiektywne. Niczego nie nauczyła Pana historia, "Trójka" też. Wygląda na to, że
                  jest Pan bardzo odporny na wiedzę.
                  Droga Pani Ewo!
                  Proszę się nie przejmować tym postem, takich odpornych na wiedzę mieszkańców
                  Warszawy jest na szczęście mało. Większość Pani słuchaczy w pełni podziela Pani
                  poglądy. Nieprzerwanie czytają Pani publikacje z ogromną przyjemnością i pełnym
                  zrozumieniem.
                • trzy.14 No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 11:32
                  Nie rozumiesz, czemu Szumańska nie chce podpisać papierka?
                  No to sobie wyobraź, dobrze wykształcony warszawiaku, że sejm uchwala,
                  że aby pracować w twoim dobrze opłacanym zawodzie, musisz pod karą 10-letniego
                  zakazu wykonywania tegoż zawodu wypełnić oświadczenie, że nie jesteś
                  homoseksualistą, że nie zdradzałeś żony, nie zachęcałeś do aborcji oraz
                  podać datę ostatniej spowiedzi. A kto sie przyzna "do grzechu", tego też won z
                  pracy (patrz radio, gdzie za czystkę wziął cię były PZPR-owiec).
                  Podpiszesz? Nie będziesz czuł się urażony?

Przecież PiS nawet nie kryje się z tym, że tu chodzi o wielką czystkę, a nie
                  jakąś odnowę moralną!

Szumańska ma komfort, bo wykonuje wolny zawód i ma alternatywne źródła dochodów.
                  Ja jestem jedynym żywicielem 5-osobowej rodziny, ustawie podlegam i papier
                  podpiszę.

• lewar121 Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 14:14
                    Nie wiem po co tak dużo piszesz. Przecież nikt nie wyamga aby pisali te
                    wszystkie bzdury o których wspomniałeś w 3/4 swojego listu. Wymagają jedynie
                    informaci czy byłeś współpracownikiem organizacji przestępczej nieszczącej nasz
                    kraj.
                    To takie proste....ale tylko dla uczciwych :))

Nie będę się czuł urazony...wręcz przeciwnie...będę zachwycony, że wielu takich
                    współpracowników lata teraz po mojej firmie z pełnymi majtkami ze strachu :)))
                    Aż miło patrzeć :))
                    • c.rayback Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 15:30
                      Nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Tobie nie zalezy na prawdzie lecz pragniesz zwyczajnie zemsty. Wiedz wiec "wyksztalcony czlowieku",ze to domena ludzi malych i slabych. Zal mi Ciebie...
                    • trzy.14 Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 15:59
                      Ja też nie wiem, po co tak dużo piszesz.
                      Dla ciebie aborcja do bzdura? Jeśli nakłaniałeś kogoś do aborcji, jesteś
                      mordercą, a więc kimś dużo gorszym niż agent.
                      A jeśli jesteś cudzołoznikiem, to tez gorzej, bo złamałeś 6-e przykazanie,
                      a agent nie złamał żadnego, o ile tylko pisał prawdę. Podobnie ze spowiedzią.
                      Jako pracodawca uznajacy konstytucje i wpisane w nie wartości chrzescijańskie,
                      na pewno nie chciałbym zatrudniać nikogo zyjącego w stanie grzechu śmiertelnego.
                      Pomyśl, jeżeli panstwo ma prawo pytac o to, czy byles wspolpracownikiem SB,
                      to ma też prawo zapytac cie o aborcję, cudzołóstwo i wyznanie.

Tak, nabijam się z ciebie.
                      Boli cię, że ktoś był współpracownikiem
                      wywiadu wojskowego lub słuzby ochrony pogranicza 40 lat temu. Nie interesuje
                      cię, dlaczego zgodził sie na współpracę, jaki charakter ona miała i czy komuś
                      zaszkodziła. Nie interesuje cię, że lustarcja zakłada winę wszystkich jej
                      poddanych i zrzuca na obywateli dowodzenie swojej niewinności.
                      Nie martwi cie, ze może odebrac ona dobre imie osobom niewinnym
                      i ze kara jest zupełnie niewspółmierna do winy.
                      Aktorka-dziwka i narkomanka jest OK, ale Damięcki to szmata?
                      Wicepremier robiący z biura prawdziwy burdel jest cacy, bo na nikogo nie donosił?
                      W ogóle nie interesuje cie to, że TW mozna było zostać nieswiadomie (o czym
                      świadczą liczne przypadki księży).
                      Nie boli cię, ze ustawa nakłada obowiazek samooskarżania, znany wyłącznie w
                      ustrojach totalitarnych. Za nic masz fakt, że ustawa obchodzi system prawny, bo
                      penalizuje czyn, którego żaden kodeks nie uznaje za występek nawet, cóż dopiero
                      za zbrodnię. Jednocześnie, zgodnie z tą logika, nie daje samooskarżonym
                      żadnej realnej mozliwosci obrony (bo chyba w to, ze sądy przerobią tysiące
                      spraw, sam nie wierzysz).
                      Nie dopuszczasz myśli, że ktoś w ciągu tych 40 lat mógł zmienić poglądy.
                      Akceptujesz to, ze lustracja, na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej,
                      uderza w wiele ofiar systemu i w opozycję, zupełnie pomijąc
                      siłą sprawczą (współpracowników jawnych i pracowników etatowych)
                      i siłę przewodnią (PZPR).
                      Ha! Mozna było pisac jawne peany na rzecz wielkości myśli Lenina, ale nie mozna
                      było dyskretnie opisac swojego wyjazdu zagranicznego?
                      Mozna było wykonac donos jawny ("a jakiż koleg X ma wkład w rozwój socjalizmu,
                      by aspirować do tytułu profesora?"), ale donos tajny jest zbrodnią?
                      Bardziej wierzysz w akta SB niz kolegom z pracy?

Czy ktoś kiedyś straszył cie odebraniem srodków do życia? Złamaniem kariery?
                      To były sb-ckie metody. Na pierwszej linii zawsze dyrektor kadrowy.
                      Mnie sie teraz, w wolnej Polsce straszy właśnie odebraniem środków do życia.
                      A wiem, ze mój dyrektor kadrowy już był u ministra Dorna.
                      I to jest podłe.
                      • lewar121 Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 16:14
                        Nerwuski....a liczyliście, że sprawiedliwości nie ma :))
                        • yah_42 Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 17.04.07, 05:07
                          czego piszesz do maniaka - jest moze mlody choc watpie ale aby byl czlowiekiem
                          ???? a co do sprawiedliwosci - to nie ma owej bo nie lustruje sie
                          autorow/adminow stron www ; a ile ma czytelnikow jakas prowincjonalna gaetka -
                          no nieraz 100 lub 300 a strona www bywa ze po 5000 i +++ - a ja na ustawie
                          lustracyjnej tyle skorzystalem ze sie dowiedzialam ze jestem osolba publiczna -
                          myslalem ze padne ze smiechu jak mi przyslai papiery do USA - seri0 :) - jak
                          opowiedzialme znajomy w pracy to nikt mi nie wierzyl.

i co tu dodac , moze z S.Barejt ""Ile wytworzymy tyle podzielimy" - albo i wiecej""
                          milego dnia i bujajcie , tam w kraju, burakow -
                    • pos3gacz Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 21:52
                      lewar121 napisał:

> Nie wiem po co tak dużo piszesz. Przecież nikt nie wyamga aby pisali te
                      > wszystkie bzdury o których wspomniałeś w 3/4 swojego listu. Wymagają jedynie
                      > informaci czy byłeś współpracownikiem organizacji przestępczej nieszczącej
                      nasz
                      > kraj.
                      > To takie proste....ale tylko dla uczciwych :))
                      >
                      > Nie będę się czuł urazony...wręcz przeciwnie...będę zachwycony, że wielu
                      takich
                      > współpracowników lata teraz po mojej firmie z pełnymi majtkami ze strachu :)))
                      > Aż miło patrzeć :))
                      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                      Synu jeżeli Ty jesteś bardzo wykształcony to ja jestem protojerej[powinieneś
                      wiedzieć dobrze wykształcony kto to taki protojerej],a jeżeli nie wiesz to
                      jesteś zwykły "ISZAK".Twoje wykształcenie,Twoja firma-=-jesteś po prostu
                      zwykły gó..arz.Idż i pomódl się o zdrowie,gdyż o rozum już za póżno.
                      • 2560a Re: No tak, jesteś młodym człowiekiem... 16.04.07, 21:57
                        pos3gacz napisał:Synu jeżeli Ty jesteś bardzo wykształcony to ja jestem
                        protojerej[powinieneś
                        wiedzieć dobrze wykształcony kto to taki protojerej],a jeżeli nie wiesz to
                        jesteś zwykły "ISZAK".Twoje wykształcenie,Twoja firma-=-jesteś po prostu
                        zwykły gó..arz.Idż i pomódl się o zdrowie,gdyż o rozum już za póżno.

Nie mam watpliwosci , autor powyzszego tekstu jest czlowiekiem nie tyle prostym
                        co prymitywnym. Znajomosc alfabetu nie jest jeszcze wyksztalceniem. No, chyba
                        ze w rodzinie autore tekstu.
                • marcin23waw Ja tez nie rozumiem... 16.04.07, 11:38
                  Selekcja komunistycznych TW jest oczywistym zadaniem w demokratycznym systemie.
                  Dlaczego rózni pozyteczni intelektualisci staja po stronie kapusiów słuzacych
                  Komunizmowi?
                  • trzy.14 Selekcja? 16.04.07, 16:08
                    marcin23waw napisał:

> Selekcja komunistycznych TW jest oczywistym zadaniem w demokratycznym systemie.

Ostatnia "selekcja" ludzi odbywała sie na rampach obozów śmierci.

> Dlaczego rózni pozyteczni intelektualisci staja po stronie kapusiów słuzacych
                    > Komunizmowi?

"pozyteczni intelektualiści" - perełka!

• polska_baba Takie dzielenie intelektualistów wyjaśnia wszystko 16.04.07, 17:59
                      Wyjaśnia też brak zrozumienia dla postawy Ewy Szumańskiej.
                • stefan-50 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:44
                  lewar 121 napisał:
                  Wbrew powszechnej opinii nie glosowalem na kretaczy z
                  dokumentu ??

Co powoduje "budowniczymi" IV RP że takich durnych oświadczeń wymagają się nie
                  zastanawiasz ? CO POWODOWAŁO LUDZMI ŻE W STANIE WOJENNYM NIE PODPISYWALI
                  LOJALEK !?
                  Gdybys troche dłuzej żył na świecie wiedziałbyś jak na takie pytania
                  odpowiedzieć.
                • xeb Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 11:46
                  Wykształcony człowiek nie zadawałby takich pytań.
                • 4815ma Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 12:44
                  lewar121 16.04.07, 08:41 + odpowiedz

Szanowna Pani Ewo,
                  jestem mlodym, dobrze wykształconym człowiekiem. Mieszkam w Warszawie i
                  wychowalem sie na trójce. Wbrew powszechnej opinii nie glosowalem na kretaczy z
                  PO a na ludzi, co do ktorych mialem nadzieje ze beda uczciwi.

Betoniarz po 2-letniej zawodowce to tez dobrze wyksztalcony czlowiek.....
                  sadzac po wpisie " wbrew opinii wlasnej " bo nie znam "powszechnej",jestes
                  zwyklym durniem.
                  • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 14:16
                    A nie dasz rady obrazić mnie jakoś mocniej....no dawaj...powiedz do mnie tak jak
                    czasem mówisz do żony i dzieci.
                • blackbon Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:12
                  Młody dobrze wykszałcony człowiek powinien zdawac sobie sprawe z podstawowego faktu.

Fakt mozna nazwac ale tego nie uczynie ale za to naszkicuje sytuacje od strony
                  innego wkształocengo i młodego człowieka.

Osoba która całe zycie jest związana z działalnoscią kabaretową ma pewnien
                  dystans do otaczajacej jej rzeczywistosci. Dystans ten pozwala dojzec absurd
                  jaki sie kryje za faktem oswiadczenia czy sie współpracowało czy sie nie
                  współpracowało.
                  Absurd bierze sie z nast czynników.
                  1) Osoba wpópracowała z SB ale robiła sobie z nich zart. Nie miała innego wyjsca
                  na przykład z powodów rodzinnych. Przyznaje sie i wylatuje z radia.
                  2) Osoba nie współpracowała, ale podpadła 'Systemowi' dlatego jest
                  zarejestrowana. Przednia oskarzenie o kłamstwo ze nie współpracowała. leci z radia.
                  3) Osoba nie współpracowała i nie jest zarejestowana. Wyraza moralny sprzeciw
                  koniecznosci udowadniania tego rozumiejac punkt 1 i punkt 2. leci z radia.

puenta. Czy Młoda Lekarka Podprogowo szezyła propagande PRLowską i wsperała
                  układ walczac z 'koalicją' ?

Na to pytanie odpowiedz sobie waść sam.
                  A jak juz to zrobisz to sobie wymysl sens tego oswiadczenia. Bedziesz musiał go
                  wymyslic bo on nie istnieje. 18 lat temu przestał istniec.

A teraz odpowiedz sobie na pytanie - ilu ludzi którzy walczyli z PRL mogą miec
                  100% pewnosc ze nie byli zarejestrowani? I co zrobic z tymi którzy zarejestowali
                  sie bo musieli - inaczej nie dostali by na przykłąd jedzenia bezgluteinowego
                  dla dziecka które mozna było przywiezc tylko z Niemiec.

Szanowna Pani Ewo,

Wyrazy głębokiego uznania.
                  Dziękuję za otwieranie ludziom oczu.

Serecznie pozdrawiam,
                  łże-wykształciuch

• lutekstg Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:36
                  Lewar! nie rozumiesz, że zaczyna się od oświadczenia, że nie było się ubekiem a
                  skończy się na tym, że będziesz musiał składać oświadczenia, że nie jesteś
                  wielbłądem, pedofilem, złodziejem, przestępcą podatkowym, Żydem,
                  cyklistą .......itd. To jest właśnie cecha państwa policyjnego. Obywatele muszą
                  składać mnóstwo różnych oświadczeń, które (lub brak któregoś) mogą być
                  wykorzystane przeciwko nim. Ten sam mechanizm co w fasztstowskich Niemczech i
                  innych dyktaturach. Kaczyńscy zawłaszczają państwo ale to im nie wystarcza,
                  chcą jeszcze zawłąszczyć obywateli.
                  • magazynio1 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:39
                    lutekstg napisał:

> Lewar! nie rozumiesz, że zaczyna się od oświadczenia, że nie było się ubekiem a
                    >
                    > skończy się na tym, że będziesz musiał składać oświadczenia, że nie jesteś
                    > wielbłądem, pedofilem, złodziejem, przestępcą podatkowym, Żydem,
                    > cyklistą .......itd. To jest właśnie cecha państwa policyjnego. Obywatele muszą
                    >
                    > składać mnóstwo różnych oświadczeń, które (lub brak któregoś) mogą być
                    > wykorzystane przeciwko nim. Ten sam mechanizm co w fasztstowskich Niemczech i
                    > innych dyktaturach. Kaczyńscy zawłaszczają państwo ale to im nie wystarcza,
                    > chcą jeszcze zawłąszczyć obywateli.

Swieta prawda. Niech te slowa sobie malolactwo wydrukuje i powiesi nad lozkiem.
                    • lewar121 Strachy na lachy....kłamczuszki 16.04.07, 14:22
                      Tak, tak....Kaczyński nie ma nic lepszego do roboty tylko sobie zawłaszczać
                      obywatela "magazynio1". Jesteście opętani chłopcy :)) Opętani
                      strachem....opętani gazetą wyborczą...opętani własną wyobraźnią :)) Troszkę mi
                      was szkoda. No ale nie jest źle....przynajmniej wcześniej wymrzecie nerwuski i
                      kraj się troszkę oczyści z mułu.
                      • kajetanb52 Re: Strachy na lachy....kłamczuszki 16.04.07, 15:52
                        Kaczyńscy kręcą sobie sami bicz na własne dupy. Za n-lat po przegranych wyborach
                        ktoś użyje tych całych CBA i komisji wszelakich żeby im przetrzepać skórę. Ba
                        może nawet ktoś uzna wtedy PiS za organizację przestępczą masowo naginającą
                        prawo do swoich potrzeb. Kto wie może nawet ktoś wymyśli sobie żeby każdy musiał
                        pisać oświadczenie że nie był ani członkiem ani sympatykiem PiSu. Bo jak nie to
                        fora ze dwora, ciekawe co wtedy powiesz.
                        • lewar121 Re: Strachy na lachy....kłamczuszki 16.04.07, 16:18
                          Całe szczęście Kaczyńscy nie zawracają sobie głowy kręceniem tak jak twoi idole.
                          Zajeli sie praca u podstaw. Troszke uczciwosci w zyciu politycznym wystarczylo
                          zeby gospodarka zaczela gnaa do przodu, wynagrodzenia rosly a uczciwym polakom
                          zylo sie troche lepiej niz za rzadow komuchowych magistrow :)
                          Tak trzymac panie Premierze....tak trzymac panie Prezydencie :)))
                      • hectorr666 Re: Strachy na lachy....kłamczuszki 16.04.07, 23:59
                        ... a tzw. pie....one wartosci katolickie to pamietasz ???
                        ... a Balcerowicz mosi odejsc.....
                        ... tacy smutni ludzie jak ty powinni sie tylko ogladac TVP (Telewizje
                        przeklamanych informacji) bo abonament pewnie tez placisz (
                        ... twoim idolem Rydzyk .....(podaje numer konta 666-66-6--6-6-6------)
                        ... uwazasz ze ziemia jest plaska
                        ... ludzie nie pochodza od Malp (PISowczycy i LpRowniki od Adama w prostej lini
                        ... pamietaj ze dzieki takim ludziom mozesz pisac na tym forum
                        ... pamietaj ze GW nie jest wyrocznia i plucie na kogos bezpodstawne, to grzech
                        a tY boisz sie grzechu bo przeciez jestes wierzacy ...
                        ... my ja mamy przynajmniej wyobraznie jak i co mozna zmieniac....
                        ... uwazam tak zupelnie subiektywnie ze tacy ludzie jak ty najszybciej
                        umieraja... z zawisci nienawisci glupoty zaslepienia oslepienia ...
                        przezylem komune przezyje i Fu**ing IV RP .....
                        --
                • 2kotunia1 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 13:56
                  Nie dość, że młody, to jeszcze sam pisze, że dobrze wykształcony- a głupi, że
                  strach pomyśleć. Tacy jak Ty tworzyli tę cała "lustrację". Zrozum,że Pani Ewa ma
                  zasady ( to taka rzecz, o której kacze stado nie ma pojęcia)i brawo Pani Ewo! Ja
                  też uważam, że matoły zmuszają do napisania donosu na samego siebie.Podpiszesz-
                  wytkną Cię palcami, nie podpiszesz- jeszcze gorzej, boś widno donosiciel.Chory
                  Kraj. " proszę mnie zbadać, bo coś mi się widzi, że piórka zakręcone w okolicach
                  ogonowej kości chcom wyrosnąć.".
                  PS.
                  Byłem dziś wew szalecie i coś mi sie widzi, że nam się pisuar rozlatywać zechce.
                  Pani Ewo! Nie bedziemy go leczyć? Nie, niech się rozleci!!!!
                  • herbapol Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 17:04
                    Brawo!!!
                • ryskoc Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 14:35
                  Młody dobrze wykształcony człowieku !!!

Za chwilę ty będziesz musiał wypełnić deklarację że jesteś dobrym Polakiem i że
                  popierasz jaśnie nam panujących braci bliźniaków - a jak nie to ciebie wyrzucą z
                  tego kraju.
                  • lewar121 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 14:50
                    O!! Następny przeciwnik lustracji popuszcza wodze wyobraźni :)) Co Wy palicie
                    chłopaki, że tak daje po łbie ???
                    • kort100 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 15:55
                      Fascynująca sprawa - jak to jest, panie lewar, że odpowiadasz pan tylko na niemerytoryczne posty. A merytoryczne pomijasz milczeniem...
                • pedadog Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 15:01
                  lewar121 napisał:

> Myliłem się w powyższym, czy myliłem się co do Pani ????? Chcę znać prawdę bo
                  mloda lekarka to moja mlodosc! !!

I będziesz musiał umrzeć w niewiedzy :P

Może nadmanganianu żeby pacjent stężał?
                • pompompom Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 15:16
                  Nie rozumiesz, że Pani Ewa już raz (niejako zaocznie) podpisała to
                  oswiadczenie, nie podpisując oświadczenia w stanie wojennym. Ze juz wtedy a
                  nawet dużo wcześniej zadeklarowała się po której jest stronie? Są ludzie,
                  którzy za każdym razem nie muszą udawadniać swojej uczciwości i niewinności, bo
                  po prostu są uczciwi. Tylko takim, co z prawdą się mijają potrzebne jest co
                  jakiś czas wykrzykiwanie, że oto oni są najuczciwsi z uczciwych. I najbardziej
                  lojalni ze wszystkich sympatyków... aktualnie panującego reżimu. Nastanie inny
                  reżim, a oni też bedą wykrzykiwać jacy to oni teraz lojani.
                • herbapol Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 16:52
                  A ja rozumiem.Podpisywanie lojalki komukolwiek jest czynem podłym,tak samo jak
                  domaganie się tejże.Kto tego nie rozumie ten powinien zacząć nauki w innej
                  szkole.Ten problem nie polega na wykrywaniu TW,bo co kogo może obchodzić ta
                  sprawa po tylu latach,a wszystko co na ten temat powiedziano,że ludzie mają
                  prawo wiedzieć,że wiarygodność,że uczciwość i td. to mówiąc oględnie zwykłe
                  ględzenie,chodzi bowiem o to,by ludzi zastraszać,dzielić i rządzić.Jak już ktoś
                  tę lojalkę podpisze,to zawsze może się zdarzyć,że przypadkowo jakiś p.Dudek
                  znajdzie jakąś zakurzoną teczkę do której tylko on ma wgląd,i powie a kuku!Tu
                  jest pana (pani) teczka!To nic,że pusta,bo ubeki akta spalili,ale okładka
                  została,a to znaczy,że...Obrzydliwość!!!
                • herbapol Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 16:59
                  lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  > wychowalem sie na trójce. Wbrew powszechnej opinii nie glosowalem na kretaczy z
                  > ??
                  > nie było. Zawsze uważałem, że osoba nie mająca na sumieniu takiej współpracy ni
                  > e
                  > myliłem się co do Pani ????? Chcę znać prawdę bo mloda lekarka to moja mlodosc!
                  > !!
                  Mieszkanie w Warszawie i subiektywnie oceniane dobre wykształcenie nie są
                  gwarancją posiadania mądrości,co czasem przychodzi z wiekiem albo i nie.
                • golem2007 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 19:17
                  I po co Ci to?. Czy będzie Ci lepiej jesli stwierdzisz, że Młoda Lekarka to
                  agent J23?
                • pos3gacz Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 21:21
                  lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  z
                  dokumentu ??
                  > ??
                  ni
                  > e
                  mlodosc!
                  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ja natomiast jestem stary i nieco mniej wykształcony i nie głosowałem ani na PO
                  ani na PiS,LPR czy Samoobronę.Też bym nie podpisał żadnego oświadczenia
                  lustracyjnego tylko dla zasady.Wszystko to oparte jest na stalinowskich wzorach.
                  Jest to tzw.samokrytyka.
                  Natomiast u Ciebie młody i dobrze wykształcony brakuje logiki myślenia.U Ciebie
                  teoria rozminęła się z praktyką,tak jak tym budowniczym autostrady.Jesteś
                  jeszcze młody i głupi,gdyż wierzysz we wszystko co powiedzą Ci co chcą się
                  dorwać do koryta.Wtedy są obiecanki cacanki a głupiemu radość.zejdż na ziemię
                  z obłoków i zacznij samodzielnie myśleć.
                  • 2560a Re: Szanowna Pani Ewo, za Stalina bylo dobrze 16.04.07, 21:29
                    pos3gacz napisał:

> lewar121 napisał: > Ja natomiast jestem stary i nieco mniej wykształcony i
                    nie głosowałem ani na PO
                    > ani na PiS,LPR czy Samoobronę.Też bym nie podpisał żadnego oświadczenia
                    > lustracyjnego tylko dla zasady.Wszystko to oparte jest na stalinowskich
                    wzorach
                    > .
                    > Jest to tzw.samokrytyka.
                    Widac zes pan dosyc stary. Moze zbyt stary. Samokrytyka w przeszlym okresie
                    oczyszczala. Pokalal sie taki publicznie i wladza ludowa mu, najczesciej,
                    przebaczala. Ale to byla wladza ateistyczna! Dzisiaj mamy wladze katolicka! Ona
                    nie przebacza!Znaczy jakies machlojki, skrobanki, cudzolostwo, przejechanie na
                    smierc kogos po pijaku itp pierdoly, katolicka wladza przebacza ale wymuszonego
                    podpisu na papierze to NIE! Ten podpis to cyrograf! Moze powinnismy sie modlic
                    do diabla?
                    • pos3gacz Re: Szanowna Pani Ewo, za Stalina bylo dobrze 16.04.07, 21:42
                      2560a napisał:
                      > Widac zes pan dosyc stary. Moze zbyt stary. Samokrytyka w przeszlym okresie
                      > oczyszczala. Pokalal sie taki publicznie i wladza ludowa mu, najczesciej,
                      > przebaczala. Ale to byla wladza ateistyczna! Dzisiaj mamy wladze katolicka!
                      Ona
                      >
                      > nie przebacza!Znaczy jakies machlojki, skrobanki, cudzolostwo, przejechanie
                      na
                      > smierc kogos po pijaku itp pierdoly, katolicka wladza przebacza ale
                      wymuszonego
                      >
                      > podpisu na papierze to NIE! Ten podpis to cyrograf! Moze powinnismy sie
                      modlic
                      > do diabla?
                      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                      Niestety ale ja się nigdy nie modlę,gdyż jestem niewierzący[skłamałbym-=-wierzę
                      tylko w siebie i sobie],a mój rocznik to jeszcze I poł.XX wieku.
                      Władza katolicka?Jaka tam ona katolicka,przecież oni nie wierzą w boga.
                      Im kazano lub karzą wierzyć.PYTANIE retoryczne-=-czy dwóch półgłówków stanowi
                      jedną mądrą głowę.
                      • 2560a Re: Szanowna Pani Ewo, za Stalina bylo dobrze 16.04.07, 21:44
                        pos3gacz napisał: PYTANIE retoryczne-=-czy dwóch półgłówków stanowi
                        > jedną mądrą głowę.
                        Oni, serio, wierza ze tak.

• elan13 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 22:33
                  Jestem wielbicielem Pani talentu od lat kilkudziesięciu. Zawsze kojarzyłem
                  Panią ze środowiskiem, które w sposób niezrównany wyśmiewało, wykpiwało i
                  demonstrowało swoją pogardę dla komuchów (genialne Studio 202) Dlaczego zatem
                  zamiast z dumą powiedzieć - byłam czysta, nigdy nie splamiłam się współpracą z
                  tymi renegatami i szumowinami z UB i SB, Pani wpisuje się w tę histeryczną
                  koalicję ludzi umoczonych i ich politycznych przyjaciół?
                  • petrucchio Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 16.04.07, 23:15
                    elan13 napisał:

> Jestem wielbicielem Pani talentu od lat kilkudziesięciu. Zawsze kojarzyłem
                    > Panią ze środowiskiem, które w sposób niezrównany wyśmiewało, wykpiwało i
                    > demonstrowało swoją pogardę dla komuchów (genialne Studio 202) Dlaczego zatem
                    > zamiast z dumą powiedzieć - byłam czysta, nigdy nie splamiłam się współpracą z
                    > tymi renegatami i szumowinami z UB i SB, Pani wpisuje się w tę histeryczną
                    > koalicję ludzi umoczonych i ich politycznych przyjaciół?

Pomyśl, człowieku. Przecież to jest pytanie do ciebie, nie do pani Ewy.
                  • petrucchio Spójrz w lustro 16.04.07, 23:18
                    elan13 napisał:

> Jestem wielbicielem Pani talentu od lat kilkudziesięciu. Zawsze kojarzyłem
                    > Panią ze środowiskiem, które w sposób niezrównany wyśmiewało, wykpiwało i
                    > demonstrowało swoją pogardę dla komuchów (genialne Studio 202) Dlaczego zatem
                    > zamiast z dumą powiedzieć - byłam czysta, nigdy nie splamiłam się współpracą z
                    > tymi renegatami i szumowinami z UB i SB, Pani wpisuje się w tę histeryczną
                    > koalicję ludzi umoczonych i ich politycznych przyjaciół?

Pomyśl, człowieku. Przecież to jest pytanie do ciebie, nie do pani Ewy!
                • dzialkowiec27 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 06:31
                  lewar121 napisał:

> Szanowna Pani Ewo,
                  z
                  dokumentu ??
                  > ??
                  ni
                  > e
                  mlodosc!

Ten post może być przyczynkiem do analizy kaczyzmu, jego obrzydlwego zakłamania
                  i chucpy.
                  1. Tak, żałosny pajacu. Głosowałeś na krętaczy. Nigdy w powojennej hstorii nie
                  było większych krętaczy niż PC czy PC-bis.
                  2. Czemu nie napiszesz lub nie podpiszesz ośwadczenia, że NIE JESTEŚ pedoflem,
                  nekroflem, koprofagiem, matkobójcą i kazirodcą?? Nie powinieneś mieć z tym
                  problemu, a może wszyscy się mylimy, co, mały świńtuszku ?

Posty lewara121 "młodego dobrze wykształconego człowieka" powinny być
                  zachowane dla potomności razem z dokumentami stalinistów na wieczną pamiątkę
                  podłości doktrynerów żerujących na naszym narodzie.
                • rc47 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 07:10
                  chyba jednak musisz to dobre wykształcenie uzupełnić o etykę, chociaż mam
                  wątpliwości czy ci pomoże.
                • chlodnym_okiem1 Z pewnoscia sie mylisz, poniewaz ja rowniez 17.04.07, 08:30
                  nie moglbym "tego" wypelnic! Dla mnie jest to rownowazne z deklaracja, w ktorej
                  trzeba odpowiedziec na pytanie, "czy jestem anty-demokrata" lub "czy jestem
                  idiota".
                  Jestem absolutnie przeciwny lustracji, co uargumentowalem w polemice dotyczacej
                  lustracji na forum gazety.pl, w polemice z dr Krysztofiakiem (jej zwolennikiem)
                  w "Przypadek kapitana Cholewy".
                  Zapraszam
                • zbud-2 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 11:47
                  Lewar -/mowisz ,że jestes wykształcony/ zobacz jak to się skończyło-
                  podpisy złożone przez Kościuszkę , Puławskiego ,Kordeckiego -.Zyciorysy
                  wspaniale , a popsute jednym podpisem .
                  Skutek tak , że nie widomo .czy dzieciom o tym mówić ? ....czy
                  fałszować historię ...i niech będzie jak jest. Co jest lepsze ?????
                • bufka23 Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 11:55
                  a czy ty mialbys ochote podpisac oswiadczenie czy zgwalciles wlasna siostre? czy
                  masz ochote miec pobierane odciski palcow przy wjezdzie do stanow zjednoczonych?
                  nie rozumiesz ze ludzie nie chca byc zmuszani do czucia sie jak podejrzani? i
                  tak dziala ipn, i tak bada wszystkie materialy, i tak ludzie maja wglad. ta
                  akcja podpisywania oswiadczen to proba splugawienia ducha. i tyle.
                • perski_dziadzio Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 13:39
                  lewar121 napisał:
                  1. >co Panią powoduje, że nie chce Pani wypełnić tego dokumentu ??
                  2. >Zawsze uważałem, że osoba nie mająca na sumieniu takiej współpracy nie
                  będzie miałą żadnego problemu z tym dokumentem.

Na pytania skierowane do Pani Ewy odpowiem od siebie.
                  Nie podpiszę lojalki z dwóch powodów (ważnego i pobocznego):
                  ad.1. (powód ważny)
                  25 lat temu też nie podpisałem, BO TO OBRAŻAŁO MOJĄ GODNOŚĆ człowieka
                  (wewnętrznie) wolnego.
                  ad.2. (powód poboczny)
                  Gardzę PRL-owskimi spec-służbami. Nie wierzę, że archiwa SB zawierają samą
                  prawdę i tylko jedna teczka (Jarosława Kaczyńskiego) została sfałszowana. O
                  teczce Niezabitowskiej nie wspominając.
                  • hepowy Re: Szanowna Pani Ewo, nie rozumiem czemu ??? :(( 17.04.07, 16:48
                    To ja dorzuce od siebie jeszcze jeden wazny powod, dla ktorego nikt nie powinien
                    podpisywac tego swistka:

Art. 42 ust. 3 Konstytucji RP stanowi, że każdego uważa się za niewinnego,
                    dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu. Podobnie
                    stanowi Kodeksu postępowania karnego: Oskarżonego uważa się za niewinnego,
                    dopóki wina jego nie zostanie udowodniona i stwierdzona prawomocnym wyrokiem
                    (art. 5 § 1 kpk). Założeniem tej zasady jest domniemanie uczciwości każdego
                    obywatela, chyba że dowiedziona zostanie jego nieuczciwość.
              • krzych.korab Ci od lustracji zapomnieli że prawdziwy Polak ma w 16.04.07, 08:43
                " d " wszelkie nakazy władz.
                • marmas Re: Ci od lustracji zapomnieli że prawdziwy Polak 16.04.07, 09:11
                  krzych.korab napisał:

> " d " wszelkie nakazy władz.

My, Polacy, rzeczywiście mamy w d... wszelkie nakazy, każdej władzy, dlatego
                  zawsze był u nas burdel, jakich mało.

Jestem przeciwny lustracji w obecnej formie, by nie było niedomówień.
                  Trzeba było zrobić ją, idąc śladem Niemiec i Czech, w 90 roku...
              • watashi79 Re: Brawa dla wyborców IV RP 16.04.07, 12:40
                powiedziała IV RP "spieprzaj dziadu".
            • nad_morzem Re: Pani Ewo, spox, te szumowiny tez przetrzymamy 16.04.07, 13:06
              nkab napisał:

> Pani Ewo.
              >
              > Niech Pani zacznie działać w inernecie.

Albo w Unicefie. Ewentualnie fundacji Jolanty Kwaśniewskiej.
        • 1410_tenrok zabawne. miała być odnowa Polski, a jest 16.04.07, 09:40
          odnowa bolszewizmu w wersji makkartyzmu. Wyszynski jest dumny, tyle że nie
          Pryms Tysiąclecia, ale ulubiony oskarżyciel stalina z lat trzydziestych.

Pani Ewo, dobrze Pani zrobiła. A bolszewicy sie tylko osmieszyli, po raz kolejny
          • koham.mihnika odnowa jest, tylko farba w pis-kubelku brunatna 16.04.07, 09:42

• thehard Tak jest, zadanie wykonamy!!! 16.04.07, 11:39
          Już zaczynam odliczać dni do początku likwidacji IV RP. Wyślemy ją tam, gdzie
          Mańka Krzaklewskiego - w niebyt polityczny.
      • walbrzych Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 08:39
        Dawno minęło półwiecze mojego życia... Pamniętam poparcie dla "wodza" i płacz po
        śmierci Bieruta, euforię powrotu na scenę polityczną Gomułki, jego utrwalanie
        socjalizmu i jego "chorobę". Nie wspominam Gierka i Jaruzelskiego, gdyż ten
        okres pamiętają nawet moje dzieci.

Czasami analizuję przebieg historii...
        W 1933 roku w Niemczech doszedł do władzy dzięki demokratycznym (!!!) wyborom
        (raczej niskiego wzrostu) Adolf Hitler. Przy swoim boku miał kurdupla (prawie
        karła) Goebelsa, który przekonywał naród niemiecki o wielkim szczęściu jakie
        spotkało Niemców dzięki opatrzności Hitlera. Kościół katolicki z papieżem Piusem
        XII błogosławił to "szczęście". W Oświęcimiu wybudowano perony... Szybko
        wyrzucono z pracy ludzi nie popierających nazizmu, a opozycyjni dziennikarze
        równie szybko zniknęli ze sceny medialnej. W szkołach wprowadzono odpowiednie
        mundurki i nauczono dzieci odpowiednich gestów w pozdrowieniach... Niemcy miały
        być tylko dla Niemców...

Po siedemdziesięciu latach również w Europie środkowej demokratycznie wybrano
        innego kurduplowatego przywódcę z równie kurduplowatym szczekaczem i budowniczym
        sławnego peronu. Idee nacjonalistyczne weszły do życia publicznego. Idee
        młodzieżówki Wszech... zaczęły dominować w publicznych i przykościelnych
        szkołach. Okazuje się, że po siedemdziesięciu latach rządzący ponownie zobaczyli
        żydowskie zagrożenie dla nadludzi. Szybko usunięto z pracy wykształciuchów i
        ludzi kompetentnych, zaczęto obsadzać stanowiska miernotą, narodowcami i
        dziewczynami po testach w poselskich łóżkach. Wiodącymi dziennikarzami
        publicznych mediów zostali ci, którzy mają namaszczenie kurdupli lub ojca dyrektora.
        "Naszym" udało się coś więcej - w Niemczech tworzono dopiero TRZECIĄ Rzeszę, a
        nasi z dumą weszli już do... CZWARTEJ.

• kawiarniany.filozof Dobre! choć perspektywa ponura... 16.04.07, 08:42
          • koham.mihnika Armia Czerwona juz czeka :-{( 16.04.07, 09:11

• szadoka Re: Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 08:49
          Bardzo zgrabnie ujete w slowa i tym bardziej przerazajace...
        • adegie krzysztofczabanski@poczta.onet.pl 16.04.07, 09:19
          Oto mail kaczego funkcjonariusza rzuconego na odcinek Radia Publicznego. Polecam
          przesłanie swoich uwag - lepsze to niż strzępienie języka na tym forum i
          wykłócania się z róznymi galbami, palestrinami i innymi brunatnymi junkierami,
          które za chwilę się tutaj zlecą.

pozdrawiam
        • igraszka Re: Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 09:22
          Nie pan jeden ma takie skojarzenia. I nie chodzi o suche fakty, ale o pewne
          mechanizmy, o demagogię i o pewne zdarzenia, które do złudzenia przypominają IV
          Rzesz... Rzeczpospolitą.

Gwoli przypomnienia - zanim zaczęto ludzi zamykać i mordować, "pozwolono"
          wyjechać tym, którzy nowego ustroju nie chcieli zaakceptować - masowe wyjazdy
          intelektualistów żydowskiego pochodzenia i przeciwników nazizmu do USA (m.in.
          Marlena Dietrich).
          No i jeszcze słynne zdanie Goebbelsa wypowiedziane do reżysera Maxa Ernsta,
          kiedy ten stwierdził, że że jako Żyd nie nadaje się do kręcenia filmu
          propagandowego dla III Rzeszy: "To MY decydujemy kto jest Żydem, a kto nie."

Zapomniał pan jeszcze dodać o tym jak to obowiązkiem każdej prawdziwej Niemki
          jest urodzenie Fuhrerowi dzieci. Potem doszły ośrodki Lebensborn, gdzie
          przygotowywano dziewczęta do roli żon i matek.

Pozdrawiam
          • merkury2 Re: Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 20:31
            igraszka napisała:

> Nie pan jeden ma takie skojarzenia. I nie chodzi o suche fakty, ale o pewne
            > mechanizmy, o demagogię i o pewne zdarzenia, które do złudzenia przypominają
            IV Rzesz... Rzeczpospolitą.
            >
            > Zapomniał pan jeszcze dodać o tym jak to obowiązkiem każdej prawdziwej Niemki
            > jest urodzenie Fuhrerowi dzieci. Potem doszły ośrodki Lebensborn, gdzie
            > przygotowywano dziewczęta do roli żon i matek.
            > Pozdrawiam

-
            A kto w IV Rzesz.. Rzeczypospolitej miałby rasowo zapładniać dziewczęta?
            "Fachowcy" z Samoobrony (Lepper, Łyżwiński) z Giertychem, czy rośli wybrańcy
            narodu - Kaczyńscy z Gosiewskim?
            • 2560a Re: Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 21:22
              merkury2 napisała:

> igraszka napisała:
              > A kto w IV Rzesz.. Rzeczypospolitej miałby rasowo zapładniać dziewczęta?
              > "Fachowcy" z Samoobrony (Lepper, Łyżwiński) z Giertychem, czy rośli wybrańcy
              > narodu - Kaczyńscy z Gosiewskim?
              A ja mysle ze wlasnie Kaczynscy. Kumaj! Jak odziedzicza po tatusiach wzrost to
              sie ich wiecej zmiesci w Najjasniejszej.Taki powiedzmy 10 pietrowy blok w tej
              samej kubaturze moze miec 15 pieter, po jakies metr czterdzieci na pietro.Co za
              oszczednosc!
              P.S.Pisze Kaczynscy ale Jarka mozna zwolnic z osobistego zapladniania, brzydzi
              sie kobietkami. Pobrac od niego nasienie i zapladniac jakas pipetka.
            • pos3gacz Re: Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 22:14
              merkury2 napisała:
              > A kto w IV Rzesz.. Rzeczypospolitej miałby rasowo zapładniać dziewczęta?
              > "Fachowcy" z Samoobrony (Lepper, Łyżwiński) z Giertychem, czy rośli wybrańcy
              > narodu - Kaczyńscy z Gosiewskim?
              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              Kochanieńki,a który z Kaczorków.Jeden jest niezdolny,zamiast klejnotów
              rodzinnych posiada pompkę do roweru.A Gosiewski z tym idiotycznym wyglądem
              nadaje się tylko do Zoo.Może robić za goryla.Tylko co by na to rzekł papcio
              Giertych.Jego teoria powstania człowieka ległaby w gruzach i to dopiero byłaby
              tragedia.
        • szydlo4 Bardzo trafne. Gratuluję inteligencji Autorowi 16.04.07, 09:53
          Bardzo trafne. Gratuluję inteligencji Autorowi
        • pompompom Re: Mam gorsze skojarzenia! 16.04.07, 15:18
          Dobre, byle tylko nie do końca okazało się prawdziwe. Trzymajmy się
      • umbertol żal, żal, że przyszło nam mieć taką WŁADZĘ... 16.04.07, 08:40
      • bronimir Re: Kaczyński, jak Jaruzelski, zwalnia Szumańską 16.04.07, 10:07
        Bolszewizm nie zna granic. Kaczyzm odsłania mordę.
      • marekjurek_u_pinocheta Nie obrażaj Jaruzelskiego;) :)-na takie porównanie 16.04.07, 11:32
        nie zasłużył.
      • darcy25 Re: Kaczyński, jak Jaruzelski, zwalnia Szumańską 16.04.07, 12:32
        I na tym polega podobienstwo IV Rzeczypospolitej do Polski Ludowej ( a pomiędzy
        jest III RP)
      • okowita Szumańską zwalnia się sama 16.04.07, 12:53
        Szkoda, bo z przyjemnością słuchałem, ale jej wybór jest taki a nie inny. Ma do
        tego prawo. Podpisanie, że się nie donosiło na kolegów, jeżeli ma sie sumienie
        czyste w niczym nie uwłacza mojej godności. Sam to zrobiłem bez żadnych oporów.
        Sądzę, że Ewka przemyśli sprawę i podpisze, bo w jej uczciwość akurat nie
        wątpię. Skoro można lustrować i to publicznie biskupów, księży przez
        dziennikarzy i to w bezczelny sposób, to nie widzę żadnej przyczyny dla której
        z lustracji mieliby być wyłączeni dziennikarze, a tym bardziej jak mniemam ci
        czyści. Ten gest Ewka pomaga tylko łachudrom, któzy tak wiele zła uczynili w
        czasach PRLu.
        • inzynier2 Jedno przestępstwo nie usprawiedliwia drugiego 16.04.07, 13:32
          okowita napisał:
          > Skoro można lustrować i to publicznie biskupów, księży przez
          > dziennikarzy i to w bezczelny sposób, to nie widzę żadnej przyczyny dla której
          > z lustracji mieliby być wyłączeni dziennikarze

To, że już spalono w krematoriach Żydów nie jest akceptowalnym uzasadnieniem
          aby zacząć palić Polaków. Raczej świadczy o eskalacji przemocy i bezprawia.

To, że junta rządząca Polską sterroryzowała już kler i dawnych działaczy
          Solidarności, nie usprawiedliwa terroryzowania i czystek wśród dziennikarzy i
          kadr na uniwersytetach. Raczej to świadczy, że celem lustracji nie jest walka
          z "komunistami" czy "Służbami Bezpieczeństwa" tylko z ludzmi, których Giertych,
          Kaczyścy i Lepper, uważają za swoich przeciwników.
        • niewir Re: Szumańską zwalnia się sama 16.04.07, 16:21
          okowita napisał:

> Szkoda, bo z przyjemnością słuchałem, ale jej wybór jest taki a nie inny. Ma
          do tego prawo. Podpisanie, że się nie donosiło na kolegów, jeżeli ma sie sumienie
          > czyste w niczym nie uwłacza mojej godności. Sam to zrobiłem bez żadnych oporów.>
          > Sądzę, że Ewka przemyśli sprawę i podpisze, bo w jej uczciwość akurat nie
          > wątpię. Skoro można lustrować i to publicznie biskupów, księży przez
          > dziennikarzy i to w bezczelny sposób, to nie widzę żadnej przyczyny dla
          której z lustracji mieliby być wyłączeni dziennikarze, a tym bardziej jak
          mniemam ci
          > czyści. Ten gest Ewka pomaga tylko łachudrom, któzy tak wiele zła uczynili w
          > czasach PRLu.

-
          okowito,
          łachudrą to jesteś ty!
          W PRL-owskich lojalkach też podpisywano "tylko" zobowiązanie, że nie będzie się
          szkodziło ojczyźnie. Czy jesteś w stanie to zrozumieć?
        • pos3gacz Re: Szumańską zwalnia się sama 16.04.07, 22:19
          okowita napisał:

> Szkoda, bo z przyjemnością słuchałem, ale jej wybór jest taki a nie inny. Ma
          do
          >
          > tego prawo. Podpisanie, że się nie donosiło na kolegów, jeżeli ma sie
          sumienie
          > czyste w niczym nie uwłacza mojej godności. Sam to zrobiłem bez żadnych
          oporów.
          >
          > Sądzę, że Ewka przemyśli sprawę i podpisze, bo w jej uczciwość akurat nie
          > wątpię. Skoro można lustrować i to publicznie biskupów, księży przez
          > dziennikarzy i to w bezczelny sposób, to nie widzę żadnej przyczyny dla
          której
          >
          > z lustracji mieliby być wyłączeni dziennikarze, a tym bardziej jak mniemam ci
          > czyści. Ten gest Ewka pomaga tylko łachudrom, któzy tak wiele zła uczynili w
          > czasach PRLu.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          A czy czasem nie wypiłeś za dużo.Okowita uderzyła Ci do łba.
      • drojb Re: Przyłączam się do Marudy i taglindy! 16.04.07, 13:18
        Pani Ewo!
        Wyrazy głębokiego szacunku za postawę niezłomności i odwagi! Do usłyszenia w
        wolnym radiu!
      • caius1 Re: Kaczyński, jak Jaruzelski, zwalnia Szumańską 16.04.07, 17:20
        > Wielki sukces kaczych degeneratów, niczym nie różniących od junty Jaruzelskiego

Nie masz racji maruda.r. Oni się od Jaruzelskiego różnią ale na niekorzyść.
        Tamten mógł się przynajmniej tłumaczyć zależnością od Sowietów. Ci będą
        zwalniać dziennikarzy i naukowców tylko dlatego, że ich chora ambicja nie znosi
        nawet cienia sprzeciwu. Ojczyzna, patriotyzm, religia - to dla nich puste słowa
        stanowiące tylko środek do otumanienia ludzi, żeby utrzymać swoją dyktatorską
        władzę.

NiePis
    • jowita81 Re: Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 07:27
      Szanowna Pani Ewo ! Życzę szczęścia i nadal pogody ducha.Z rozrzewnieniem
      wspominam postać młodej lekarki.Jestem wdzięczna za wszystko co Pani stworzyła.
      • jas_wedrowniczek2 Pamiętniki Młodej Lekarki przetrwają i tę epokę... 16.04.07, 08:40
        Chylę czoła przed panią Ewą i równiez dołączam się z podziękowaniami. Niech to
        forum będzie czymś w rodzaju 'paraperu z kopertą' ;-) .
        Stworzyła Pani kawał historii Polskiego Radia. Należałem przez wiele lat do
        Pani wiernych słuchaczy.

Pani Pamiętniki Młodej Lekarki przetrwają i tę epokę ciemnoty...
        Pozdrawiam serdecznie
    • m.m5 Boże, co za czasy! 16.04.07, 07:28
      • zorro_zx Re: Boże, co za czasy! 16.04.07, 08:08
        Wspaniałe, niezapomniane skecze z Janem Kaczmarkiem!
      • zorro_zx Re: Boże, co za czasy! 16.04.07, 08:13
        Czy w Polsce istnieje coś takiego jak DOMNIEMANIE NIEWINNOśCI? Przecież nawet
        przy uzyskiwaniu certyfikatu tajności nie wypełnia się tego typu bzdur -
        sprawdzają wszystko służby i to wszystko. Żadnych lojalek. ALe Kaczory boją się
        satyryków. Kabareciarzy. Jest jak za komuny.
      • innadopa Wyrazy szacunku dla Pani Ewy za wspaniałą postawę 16.04.07, 13:08
        Nie będzie kartofel pluł nam w twarz.
    • prokto Faktycznie młoda :))) 16.04.07, 07:33
      "Młoda Lekarka urodziła się w roku 1975..." Co ta kobieta robiła że tak wygląda
      w wieku 32 lat ? ;) Wrocą komuchy to znowu cię zatrudnią.
      • 123zly czytaj baranie ze zrozumieniem 16.04.07, 07:42

• fedorczyk4 Wyrazy szacunku 16.04.07, 07:45

• tocz Re: Faktycznie młoda :))) 16.04.07, 08:19
        komuchy nie musza wracac
        one znowu panuja
      • grzes1966 Re: Faktycznie młoda :))) 16.04.07, 08:20
        prokto napisała:

> "Młoda Lekarka urodziła się w roku 1975..." Co ta kobieta robiła że tak
        wygląda
        > w wieku 32 lat ? ;) Wrocą komuchy to znowu cię zatrudnią.
        gratuluję przebłysku intelektu, nie dość że cham to jeszcze idiota
      • komorka25 Re: Faktycznie młoda :))) 16.04.07, 08:40
        prokto napisała:

> "Młoda Lekarka urodziła się w roku 1975..." Co ta kobieta robiła że tak
        wygląda w wieku 32 lat ? ;)

Słuszny nick, idź tam właśnie. Jak dojrzejesz do czytania ze zrozumieniem,
        możesz wrócić.
      • krzych.korab Postaraj się może zrozumiesz tekst na który odpisu 16.04.07, 08:45
        -jesz.
        • btb A jakim cudem bęcwał miałby coś zrozumieć? /nt 16.04.07, 08:47
        • toksol Spytaj własnej żony czy się nie puszcza 16.04.07, 11:05
          Ciekawe co Ci odpowie i czy Wam będzie dalej dobrze ze sobą
      • sigma_pi Re: Faktycznie młoda :))) 16.04.07, 11:00
        Skutki amnestii Giertycha są naprawdę opłakane.
    • rydzyk_fizyk PiSowscy PZPRowcy prowadzą czystkę 16.04.07, 07:52
      Tych trzech partyjniaków (Czabański, Targalski, Wolski) prowadzących czystkę w PR to plucie w twarz ofiarom komuny.

Nie dziwię się, że na takie ręce dziennikarze odmawiają składania oświadczeń lustracyjnych. Przecież to tak jakby mieli wręczać je esbekom.
      • wos9 Re: PiSowscy PZPRowcy prowadzą czystkę 16.04.07, 08:57
        Nawet przekazanie zaświadczenia z IPN, że się jest "czystym", nie daje choćby
        nadziei na pozostanie w Radiu!!! Ta czystka ma całkiem inny klucz.
        Nawiedzony Targalski nienawidzi wszystkich, zwłaszcza tych, którzy odważą sie
        mieć własne zdanie. A już tych lubianych i cenionych przez słuchaczy...
        • tw_wielgus Re: PiSowscy PZPRowcy prowadzą czystkę 16.04.07, 11:41
          Panią Ewę zastąpi w Radiu Pospieszalski szoł:
          "Będąc młodym klerykiem"
    • wojtek45-1 Re: Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 07:53
      Szanowna Pani,
      słuchałem Pani od lat z wielka przyjemnością, i z przykrością stwierdzam, że
      Pani odejście z radia w takim stylu, tez sprawia mi satysfakcję.
      Znaczy tylko tyle, że młoda lekarka ma jaja. mam nadzieję, że to stwierdzenie
      Pani nie obraża.
      Mam nadzieje, że juz wkrótce durnie typu ( tu nastepuje długa lista nazwisk
      powszechnie znanych, acz nie zawsze szanowanych) odejdą w niepamięć, a młoda
      lekarka wróci do Trójki.
      • trusiaa Re: Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 07:58
        Dziękuję Pani za wszystkie przepłakane ze śmiechu lekarskie konsultacje.
        Podziwiam Pani upór i odwagę: gratuluję takiej decyzji!
        I do szybkiego usłyszenia w lepszych czasach.
        Z poważaniem,
        trusiaa
      • milena-schefs w pełni zgadzam się... 16.04.07, 09:43
        z wojtkiem45-1. Pani Ewo, bardzo podoba mi się zarówno Pani audycja, jak i
        postawa. Kapelusze z głów!
    • bs75 Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:01
      szkoda ;(
    • eszp Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:01
      Szanowna Pani Doktor!Kiedy zapomnimy o budowniczych IV RP,kiedy odejdą oni w
      polityczny niebyt - proszę wrócić do nas, swoich wiernych pacjentów...Będziemy
      czekać na Panią. I wtedy wspólnie zlustrujemy tych wszystkich mądrusiów, co nie
      chcą pokazać swoich teczek. Bo kto atakuje, ten ma coś na sumieniu.
    • ian_curtis Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:02
      smutne, bardzo smutne...

Wyrazy ogromnego szacunku Pani Ewo od stałego słuchacza
      • igraszka Re: Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 09:27
        Zapraszamy do TVN-u! ;)
    • drogibronislaw Brawo! Ubekista nas bruk! Zrobić to z całą resztą 16.04.07, 08:02
      a będziemy żyć w innym, normalnym KRAJU!!!! Brawo Czabański!
      • rydzyk_fizyk Czabański to Ubekistan? 16.04.07, 08:03
        w gruncie rzeczy to wieloletni członek PZPR
        • travel_wawa Re: Czabański to Ubekistan? 16.04.07, 09:37
          I taka szmata z Partii Zdrajców Pachołków Rosji śmie wywalać z Radnia Żołnierza
          Armii Krajowej????
          • rydzyk_fizyk Re: Czabański to Ubekistan? 16.04.07, 10:47
            To jest esencja IV RP.

Zemsta miernot partyjnych.
          • wojtek45-1 Re: Czabański to Ubekistan? 16.04.07, 15:45
            Pamietnijcie kursanty, że wstępując do AK Ewa Szumańska miała na celu walkę z
            najjasniejszym słońcem IV RP zawsze dziewicą i jego bratem najjasniejszym
            \prezydętem.
            Niech zyje 4 polska republika rad.

A nie ten jest ubekiem , kto był ubekiem, tylko ten jest ubekiem kogo MY uważamy
            za ubeka. A słuzba w AK tylko potwierdza zatwardziałość postawy..
            rewizjonistycznej, syjonistycznej, geyowskiej.
            Pmietajcie , że to zaplute karły reakcji na żołdzie imperialistycznej ameryki.
      • komorka25 Re: Brawo! Ubekista nas bruk! Zrobić to z całą r 16.04.07, 08:47
        drogibronislaw napisał

>Brawo! Ubekista nas bruk! Zrobić to z całą resztą a będziemy żyć
        > w innym, normalnym KRAJU!!!! Brawo Czabański!

Najlepszym dowodem na nieskończonośc jest głupota ludzka - drogibronislaw
        doskonałym przykładem.

• tw_wielgus Re: Brawo! Ubekista nas bruk! Zrobić to z całą r 16.04.07, 11:44
        drogibronislaw napisał:

> a będziemy żyć w innym, normalnym KRAJU!!!! Brawo Czabański!

Czy to Ty krzyczałeś w 56 r.: "młodziez z partią" i "program partii programem
        narodu " ?
      • wos9 Re: Brawo! Ubekista nas bruk! Zrobić to z całą r 16.04.07, 11:54
        drogibronislaw napisał:

> a będziemy żyć w innym, normalnym KRAJU!!!! Brawo Czabański!

Kilka instytucji medialnych Czabański już rozłożył. Rzeczywiście - brawo
        Czabański! Jak już rozłożymy już wszystko - kraj będzie tak normalny, że nikt w
        nim nie będzie chciał zostać! Zwłaszcza młodzi!
    • drogibronislaw Brawo! Ubekistan na bruk! Zrobić to z całą resztą 16.04.07, 08:03
      z całą ubecko-sbecką hołotą
      • sigma_pi Re: Brawo! Ubekistan na bruk! Zrobić to z całą re 16.04.07, 11:17
        drogibronislaw napisał:

> z całą ubecko-sbecką hołotą

Koniecznie zaopatrz się w "Malleus maleficarum". Może się przydać, choćby do
        stukania się w czoło.
      • tw_wielgus Re: Brawo! Ubekistan na bruk! Zrobić to z całą re 16.04.07, 11:46
        drogibronislaw napisał:

> z całą ubecko-sbecką hołotą

Kurna facet ty to masz odwagę!!!!
        Wykrzykujesz na głos antyrządowe hasła.
        Ty to masz jaja przeciwstawić się otwarcie Kaczyńskim.
    • drogibronislaw Ewa Szumańska autorka jednej z najgłupszych 16.04.07, 08:04
      audycji w historii radia w ogóle.
      • halfliner Cóż, ich zrozumienie wymaga inteligencji czego wam 16.04.07, 08:07
        w naturalny sposób brakuje. Głupota i niekompetencja i pogarda dla
        wykształcenia to wasze centralne właściwości.
        • drogibronislaw widzę: ty z Kwaśniewskim i Wałęsą "stódia" robiłeś 16.04.07, 08:25
          To widać, słychać a nawet czuć
          • palestina1 Nie potrzasaj mocno głową 16.04.07, 08:28
            bo orzeszek rozbijesz
            • adegie Już się brunatni zlatują 16.04.07, 09:25
              dlatego zamiast traciś nerwy na debatowanie z zakutymi łbami, proponuję przesłać
              kilka ciepłych słów do odpowiedzialnego za ten cyrk kaczego aparatczyka:
              krzysztofczabanski(wstawić tutaj małpę)poczta.onet.pl
              • travel_wawa Zaraz zamówią dwadzieścia pięć piw :))) 16.04.07, 09:36
                szymon.onet.pl/1832189,12,video.html<a href="szymon.onet.pl/1832189,12,video.html"
                target="_blank">szymon.onet.pl/1832189,12,video.html</a>
      • ksks3 Re: Ewa Szumańska autorka jednej z najgłupszych 16.04.07, 08:22
        drogibronislaw napisał:

> audycji w historii radia w ogóle.

----Ciśnie się na usta odwieczne pytanie " czy bakteria
        jest w stanie zrozumieć rachunek różniczkowy" ????
        • drogibronislaw was, bakterie, czegoś o rachunku różniczkowym 16.04.07, 08:27
          na WUMLach czy może w Akademii F. Dzierżyńskiego w Moskwie uczyli?
          ;o)
          • vonleeb_pl Re: was, bakterie, czegoś o rachunku różniczkowym 16.04.07, 10:33
            Kretyn.
          • 1410_tenrok Każdy Twój wpis jest jak proprzec bolszewicki 16.04.07, 10:35
            pokazujący kierunek wiania. Kiedy któregos dnia piss pokłóci sie z papieżem i
            wróci na łono korzeni swych do Moskwy, wtedy też będziesz klaskał i wrzeszczał
            jak durnowata gawiedź hitlerowska w trakcie słynnego przemówienia "Wollt Ihr
            den totalen Krieg". Tak jest, chcemy wojny totalnej kochany wodzu jarkuleszku!
            Prowadź nas, dokąd chcesz. dle Ciebie skoczymy nawet do Sławojki.

Konczycie sie chopaki, to wasz łabędzi spiew.
            Finito della commedia, matołki!!!!

Piękna paralela historyczna. Szumanska naigrywała sie z idiotyzmow komuny i nie
            podpisała lojalki, a wiec wyrzucono ją. Szumanska naigrywała sie z idiotyzmow
            III RP i jasniepoświęconej czafrtej erpe i została wyrzucona za brak lojalki
            wowbej tej ostatniej.
            Słodkie!!!
          • spark5719 A co ma piernik do wiatraka? 16.04.07, 10:51
            Znalazłeś czyjś podręcznik z analizy matematycznej na ulicy i coś Cię
            zafascynowało? No no, ucz się, ucz - ale najpierw postaraj się czytać proste
            teksty ze zrozumieniem, bo inaczej od rachunku różniczkowego i całkowego
            dostaniesz do końca "małpiego rozumu".
      • travel_wawa Nikt cie nie zmuszał do słuchania. 16.04.07, 09:01
        Rozumiem, że dla ciebie wzorem jest unitarne faszystowskie państwo, gdzie
        jedynie posłuszeństwo Fuehrerowi jest ważne.
      • koham.mihnika ty jestes Lech czy Jaroslaw? 16.04.07, 09:16

• herbapol Re: Ewa Szumańska autorka jednej z najgłupszych 16.04.07, 17:09
        drogibronislaw napisał:

Biedny ty jesteś drogi broniu.Tego jednak wyleczyć się nie da i będziesz musiał
        z tym żyć aż do końca twoich dni.
      • merkury2 Re: Ewa Szumańska autorka jednej z najgłupszych 16.04.07, 20:46
        drogibronislaw napisał:

-
        Widać wyraźnie, że drogibronislaw jest wybitnym działaczem PiSu i ideową podporą
        Kaczyńskich z Giertychem i Lepperem!
    • realista1000 Ewya lekceważy prawo-wywalić,Targalski lekceważy 16.04.07, 08:04
      kobiety - też wywalić!
    • keti Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:04
      Pani Ewo, dziekuję za te lata...
    • halfliner atakują wybitnego człowieka. To może skończyć 16.04.07, 08:05
      się tylko w jeden sposób. Dostaną wkrótce wielkiego kopa.
      • realista1000 bęc! 16.04.07, 08:08
    • realista1000 dobierają się do tyłków "krętaczy"postkomunistyczn 16.04.07, 08:07
      ych!

Słusznie prawisz, tylko wyeliminuj z postów bełkot w rodzaju: "sprlprsaipis"
      • kolargolo i dlatego sedzia Kryze jest ministrem 16.04.07, 10:33
        to nagroda za polityczne wyroki w stanie wojennym. Minister Jasinski dostal z
        kolei nagode za nieopuszczanie stanowiska sekretarza PZPR do konca PRL, a za
        wspieranie stanu wojennego Giertych zostal ministrem. Postkomuna jest u wladzy
        i nigdy nie miala sie lepiej.
        • tw_wielgus Re: i dlatego sedzia Kryze jest ministrem 16.04.07, 12:07
          kolargolo napisał:

>(...) Minister Jasinski dostal z
          > kolei nagode za nieopuszczanie stanowiska sekretarza PZPR do konca PRL, a za
          > wspieranie stanu wojennego Giertych zostal ministrem.

To są ludzie wysoce ideowi, a pozatym Jarek im wybaczył.
    • farewell-my-lovely Nieznany archiwalny odcinek BML 16.04.07, 08:09
      Szacunek, Pani Ewo!

PS Nieznany archiwalny odcinek BML:
      tinyurl.com/2rlusx
    • djtajga Re: Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:09
      Szanowna PAni! Wiem, że ci co Panią wyrzucili, śmiało mogliby udać się do Pani
      po fachową poradę. Może im by Pani rozmontowała czaszkę, wyrzuciła co
      niepotrzebne (pewnie wszystko) i pozszywała catgutem. Pewnie od nich nic na
      parapecie nie zostanie. Za to ja zostawię Pani na parapecie ogrom mojej sympatii
      i uznania dla rodzaju satyry, którą Pani uprawia i będzie nadal Uprawiać.
      Pozdrawiam serdecznie Szanowna Panią - fan Młodej Lekarki (ale i Basieńki z
      Rycerzy Trzech) Jarek.
    • darekczer Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:10
      KOCHAM PANIĄ, PANI EWO!!!
    • macrad Re: Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:11
      Szanowna Pani Młoda Lekarko!

Słucham Pani od zawsze. I coś mi się wydaje, że nadal będę słuchał. Jeśli nawet
      Pani odejdzie, to najwyżej na chwilę. A potem - na zawsze - odejdą Panowie
      Czabański i Targalski. Do usłyszenia.
    • tocz Ewa Szumańska wylustrowana z Polskiego Radia 16.04.07, 08:12
      no i kto teraz bedzie stawial tak trafne diagnozy, tak umiejetnie zadawal
      narkoze . . . odwdzieczam sie na mloda lekarke na parapecie i oddalam sie po
      gumnie
    • palestina1 kaczystan stworzył prawo 16.04.07, 08:13
      które z góry stwierdza że każdy Polak jest złodziejem,komunistą,bandytą i
      kapusiem ubeckim.Oprócz złodziei,komunistów,bandytów i kapusiów ubeckich z PiSu.
      • tw_wielgus Będąc młodym klerykiem.... 16.04.07, 12:10
        Teksty będzie pisał Pospieszalski.
        W roli kleryka Ziobro, na tacę będzie zbierała Gilowska.
        I po co tyle szumu .
    • ksks3 Polskie Radio - wypieprzyć ten zarząd !!!!! 16.04.07, 08:17
      Na zbity pysk !!!!
      Metody Maciarewicza niech sobie stosują wobec siebie politycy. Od normalnych
      ludzi wara !!!
    • krawiec6661 Pani Ewa i Jaruzelski 16.04.07, 08:19
      Pamiętacie skecz w którym przychodzi "jakiś facet" do młodej lekarki i ma
      kłopot, bo pewna rzecz nie może mu przejść przez gardło? Ową rzeczą było
      "potępienie stanu wojennego" ;) Młoda lekarka "rozerżła" wtedy pacjentowi gardło
      i po kłopocie. Kiedy Pani Ewa robiła sobie jaja z Jaruzelskiego, Targalski
      jeszcze targał dziada. Cóż, mali ludzie jak Targalski szybko odchodzą i ludzie o
      nich zapominają, Pani Ewa na pewno będzie zapamiętana jako autorska doskonałych
      słuchowisk satyrycznych. Mam do niej wielki szacunek, chociaż nie jestem
      wykształciuchem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka