Dodaj do ulubionych

Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków

28.04.07, 07:31
Coraz mniej rozumiem Polaków. To naród prawie w całych swych dziejach
najgłupszych polityków na świecie (poza marsz. Piłsudskim). We krwi mają
szkodzenie Polsce - polskiej racji stanu. Stąd m.in. doprowadzili do
rozbiorów Polski; stąd Norwid wypowiedział takie gorzkie słowa o Polakach.
W ostatnich 10 latach polską polityką zagraniczną kierowało aż 3 Zydów!!!
Stąd po 1989 roku za przyjaciół Polski uważa się jej wrogów - Litwinów,
Ukraińców, Zydów, Amerykanów; stąd nie żąda się zwrotu chociaż części tego co
nam ukradli Sowieci na Kresach po 1939/1945 roku, przede wszystkim polskich
pamiątek narodowych. Np. we Lwowie jest największy zbiór polskiej prasy z
zaboru pruskiego. On Ukraińcom nie jest potrzebny. A nie chcą go oddać tylko
dlatego, że nas nienawidzą. Chcą aby ten zbiór przepadł, bo przecież o niego
ten żebrak Europy nawet nie jest w stanie zadbać! A rząd Polski nic w tej
sprawie nie robił i nie robi.
Budują przyjaźń z Ukraińcami na glinianych nogach: na fałszowaniu historii i
na szkodzeniu Polakom! W Polsce potępia się akcję "Wisła" (zresztą słusznie),
ale jednocześnie rząd polski nie tylko nie chce potępić ludobójstwa -
masowego mordowania Polaków przez Ukraińców w latach 1942-47, ale nabrał wody
w usta w sprawie starań Juszczenki o rehabilitację UPA - o uznanie ich za
bohaterów narodowych. A przecież ci bandyci wymordowali do 200 000 Polaków.
Wmawia się Polakom, że wysiedlenie 150 000 Ukraińców było większą zbrodnią od
wymordowania w brutalny sposób przez UPOwców 200 000 Polaków.
Budują nasi politycy od 1989 roku sojusz z Ameryką zapominając o tym, że to
po prostu sojusz egzotyczny ze względu na odległość Polski od Ameryki i ze
względu na to, że Amerykanie nigdy nie byli i nie są przyjacielami Polski i
Polaków. To przez nich Gdańsk nie wrócił do Polski w 1919 roku. To oni
sprzedali nas Stalinowi w Jałcie w 1945 roku. To oni oszukują nas jak np. z
samolotami bojowymi czy perfidnie wykorzystują głupotę naszych polityków do
swoich brudnych akcji w Iraku i Afganistanie.
Polska jest w Europie i w Unii Europejskiej. Ameryka i Ukraina nie i nigdy
nie będą. Dbajmy lepiej o dobre stosunki z krajami Unii i o naszą pozycję w
niej.
Myślałem że po Kwaśniewskim będziemy mieli lepszego prezydenta, prezydenta
dbającego o polskie interesy.
Bardzo się zawiodłem.
Biedna ta moja Ojczyzna!

Marian Kałuski, Australia
Obserwuj wątek
    • leonard3 Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 10:02
      Pan Bog stworzyl nas na obraz i podobienstwo swoje w jednym aspekcie - wolnej
      woli. Ale juz od samego poczatku jest to wolnosc ograniczona bo nie mamy
      wyboru swoich rodzicow. Sytuacja Narodu Polskiego symbolicznie jest podobna
      do losu jednostki. Polacy nie maja mozliwosci wyboru swoich sasiadow - tu
      jestesmy i tu bedziemy.
      1) Musimy bronic swoich interesow wobec swoich sasiadow. Ale musimy robic
      wszystko aby ich niepotrzebnie nie antagonizowac. Przykladem "przegiecia"
      z naszej strony byla sprawa Katynia ,ktora nam zatrula stosunki z Rosja.
      Nie warto bylo , poniewaz Katyn to kropla w morzu porownujac do strat jakie
      ponieslismy od Niemiec Hitlera.
      2) Stosunki z Ukraina. Trzeba robic wszystko zeby patrzec z historycznym
      chlodem i dystansem na anarchie akcji Wisla i wojennych Ukrainsko-Polskich
      okropnosci. W duzej mierze bylo to szalenstwo ludzi poddanych zdziczeniu
      dlugiej wojny. Naprawde moglo byc gorzej.
      3) Stosunki z Niemcami. Wbrew pozorom Polacy maja duzo dobrej woli zapomnienia i
      przebaczenia. Ale niestety megalomanska wizja Niemiec, ktore widza
      siebie jako "wlasciciela" Germano-europy nie pozwala nam na bezkrytyczny
      entuzjazm wobec UE. NIe mozna byc slepym. Niemcy widza nas jako podlegly,
      poslusnie milczacy narodek zyjacy tymczasowo na bylych niemieckich ziemiach.
      Polacy zas widza siebie inaczej. Jestesmy dumnym Narodem o pieknej
      historii, znaczacym cywilizacyjnym wkladzie w europejska tozsamosc i
      o imponujacym wkladzie w europejskie chrzescijanstwo. Zyjemy na terytorium
      panstwa Boleslawa Chrobrego i to jest nasz Polski Dom.
      Co do sojuszu z Ameryka. To nie sentymenty ale wspolna dlugoterminowa
      wspolnota polskich i amerykanskich interesow.
      Amerykanie nie ufaja ani Rosji ani Niemcom i sa gotowi zrobic duzo, zeby
      powstrzymac taki grozny dla nich sojusz, ktory zagrazalby globalnej
      amerykanskiej dominacji.
      I to pokrywa sie dokladnie z Polska racja stanu dla ktorej Niemiecko-Rosyjski
      sojusz ponad naszymi glowami oznaczal narodowa niewole.
      • antoniw2 Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 12:51
        Jesli Niemiec z Rosja od wiekow... to z kim Panie Kaluski
        Z narodami I Rzplitej: Ukrainą, Litwa, Lotwa, Estonia, Bialorusia [ po obaleniu
        Lukaszenki] - trzeba nam isc, Panie Kaluski...
        Oto jak sie knebluje: swkatowice.mojeforum.net/dyskusje-ogolne-vf1.html
      • koham.mihnika Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 13:45
        leonard3 napisał:

> Pan Bog stworzyl nas na obraz i podobienstwo swoje w jednym aspekcie - wolnej
        > woli. Ale juz od samego poczatku jest to wolnosc ograniczona bo nie mamy
        > wyboru swoich rodzicow. Sytuacja Narodu Polskiego symbolicznie jest podobna
        > do losu jednostki. Polacy nie maja mozliwosci wyboru swoich sasiadow - tu
        > jestesmy i tu bedziemy.
        > 1) Musimy bronic swoich interesow wobec swoich sasiadow. Ale musimy robic
        > wszystko aby ich niepotrzebnie nie antagonizowac. Przykladem "przegiecia"
        > z naszej strony byla sprawa Katynia ,ktora nam zatrula stosunki z Rosja.
        > Nie warto bylo , poniewaz Katyn to kropla w morzu porownujac do strat jakie
        > ponieslismy od Niemiec Hitlera.

nie zapomnij pocalowac Putina w szpic. Ilosciowo, Stalin ma na sumieniu wiecej
        niz Hitler. Biorac pod uwage 40 lat okupacji sowieckiej, straty wojenne sa
        mniejsze materialnie.

> 2) Stosunki z Ukraina. Trzeba robic wszystko zeby patrzec z historycznym
        > chlodem i dystansem na anarchie akcji Wisla i wojennych Ukrainsko-Polskich
        > okropnosci. W duzej mierze bylo to szalenstwo ludzi poddanych zdziczeniu
        > dlugiej wojny. Naprawde moglo byc gorzej.

jasne, Ukraincy mogli wyrznac pol miliona, skonczylo sie na cwierci, laskawi...

> 3) Stosunki z Niemcami. Wbrew pozorom Polacy maja duzo dobrej woli zapomnienia
        > i
        > przebaczenia. Ale niestety megalomanska wizja Niemiec, ktore widza
        > siebie jako "wlasciciela" Germano-europy nie pozwala nam na bezkrytyczny
        > entuzjazm wobec UE. NIe mozna byc slepym. Niemcy widza nas jako podlegly,
        > poslusnie milczacy narodek zyjacy tymczasowo na bylych niemieckich ziemiach.
        > Polacy zas widza siebie inaczej. Jestesmy dumnym Narodem o pieknej
        > historii, znaczacym cywilizacyjnym wkladzie w europejska tozsamosc i
        >
        > o imponujacym wkladzie w europejskie chrzescijanstwo. Zyjemy na terytorium
        > panstwa Boleslawa Chrobrego i to jest nasz Polski Dom.

mieszkalem w Niemczech przez dwa lata i nie wauwazylem tego

> Co do sojuszu z Ameryka. To nie sentymenty ale wspolna dlugoterminowa
        > wspolnota polskich i amerykanskich interesow.

Amerykanie nie maja wspolnych interesow, maja tylko swoj

> Amerykanie nie ufaja ani Rosji ani Niemcom i sa gotowi zrobic duzo, zeby
        > powstrzymac taki grozny dla nich sojusz, ktory zagrazalby globalnej
        > amerykanskiej dominacji.

nawet polaczone niemcy i rosja nie sa w stanie zagrozic USA. Moga to wylacznie
        Chiny.

> I to pokrywa sie dokladnie z Polska racja stanu dla ktorej Niemiecko-Rosyjski
        > sojusz ponad naszymi glowami oznaczal narodowa niewole.
        • babaqba Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 18:46
          koham.mihnika napisał: (...)

>Biorac pod uwage 40 lat okupacji sowieckiej, straty wojenne sa
          > mniejsze materialnie.

Czy ten facet ma w głowie coś więcej niż ośrodek sterowania oddychaniem i wydalaniem? Kto w Polsce
          forsuje taką wersję historii? Gdyby Polska kontynuowała tradycje II RP (tak jak teraz usiłuje) to bez
          Piłsudskiego byłaby przeraźliwie biednym i zabłoconym zadupiem. A Piłsudski zmarł. Polska to nie jest
          państwo, tylko wielka kłótnia. Jedynie kuratela znienawidzonego brata ze wschodu dała nam możliwość
          budowy przemysłu i elektryfikacji. Kiedy brat zniknął, natychmiast ten przemysł zlikwidowaliśmy. (I
          nagle okazuje się, że huty mogą być dochodowe, ale nie w Polskich rękach..). Powoli budujemy sobie
          następne biedne i zabłocone zadupie. Ale jak zawsze katolickie.

• koham.mihnika wlasnie Lenin to powiedzial: Komunizm to - 29.04.07, 01:24
            elektryfikacja i wladza Rad.
            >Jedynie kuratela znienawidzonego brata ze wschodu dała nam możliwość
            budowy przemysłu i elektryfikacji.

Policzyles yntelygencie, ile nas ta industrializacja koztowala? Zlotowek,
            zniszczonego srodowiska? W szczawiu jest wiecej zelaza, niz bylo w ruskiej
            rudzie co ja nam przysylali, biorac w zamian doskonaly wgiel.
            Polska nie potrzebowala tyle stali, potrzebowali Sowieci na czolgi. Jakich
            zniszczen srodowiska dokonaly te huty, elektrownie itd?
            Ile maszyn wywiezli Ruscy z Polski zaraz po wojnie? Przeciez to powinno zostac w
            kraju! OKRADLI NAS!
            Sila narzucony system byl tak niewydolny, ze doprowadzil do upadku w Polsce i w
            Zwiazku Sowieckim. Tego nie dalo sie uratowac. Tamten system byl chory. Gdyby
            nie kuratela Moskwy, moglismy skorzystac z planu Marshalla, jak Niemcy.
            Ale po co ja to pisze, przeciez na szkoleniu partyjnym uczyli cie inaczej.
      • herr7 leonardzie niewiele rozumiesz 28.04.07, 19:31
        Niemcy rozwijają stosunki praktycznie z każdym- miałem okazję do zobaczyć
        mieszkając kiedyś w Meksyku. Podobnie jest z Rosją. Nie można tego niestety
        powiedzieć o Ameryce której celem jest jedynie dominacja. Niemcy mają bardzo
        silne powiązania gospodarcze z Rosją z tego prostego powodu, że ich gospodarka
        opiera się na eksporcie. Gdyby tak samo było z gospodarką amerykańską to oni też
        musieliby porzucić ten osobliwy neobolszewizm, jaki od lat uprawiają i zająć się
        robieniem biznesu. Co do wspólnych celów Polski i Ameryki to nikt w Waszyngtonie
        ich tak nie sformułuje. Polska jest przydatna w ich obecnej rozgrywce z Rosją,
        ale gdy reguły gry się zmienią to nas zostawią z tą naszą rusofobią i będą w
        najlepsze robić biznes z Rosją. A my jak zwykle obudzimy się z ręką w nocniku..
        • romano33 A Ty? 29.04.07, 14:29
          herr7 napisał:

> Polska jest przydatna w ich obecnej rozgrywce z Rosją,
          > ale gdy reguły gry się zmienią to nas zostawią z tą naszą rusofobią i będą w
          > najlepsze robić biznes z Rosją

No w koncu Niemców i Rosjan łączy jedno. Zbrodnie wojenne i polityka imperialna.
          Jak jest dzisiaj ? To samo. Zarówno Niemcy jak i Rosja chca być dominantem w
          Europie i wpływac na losy wielu krajów.

Jak jest z Ameryka ? To samo. To nie ta sama hameryka jaka była przed 1945
          rokiem. Po 45 roku całkiem im odbiło odkąd mieli bron atomową. Szyki im popsuł
          własnie ZSRR.

Z kim trzymać ? Trzeba byc elastycznym i miec oczy otwarte wokoło. Rozwijać
          normalne stosunki ze wszystkimi krajami ale nie w sposób wiernopoddanczy i
          uległy (jak to miało wobec ZSRR a teraz wobec USA). Trzeba mieć swoją własną
          wizje Polski i Europy. Trzymać się Europy a nie Azji, Ameryki czy Afryki.

Żadne mocarstwo czy to Rosja czy Ameryka albo Chiny nie beda patrzec na Polaków
          czy na panstwo Polskie w sposób przyjacielski i ucziciwy. Takie mocarstwa zawsze
          beda dążyć do podporządkowania sobie małych panstw trzeciego swiata aby dla nich
          pracowały a nie oni dla nas. Dlatego musimy liczyc tylko na siebie i rozwijac w
          koncu nasz kraj.
          • rzont Re: A Ty? 29.04.07, 15:50
            maniana,
            rzont nie ma ci nic do zaproponowania. Zgodnie z twoją deklaracją
            albo nie masz ropy, albo zostaniesz terrorystką. Żadna z tych alternatyw
            jest dla nas interesująca.

za rzont
            Minister Samoobrony

romano33 napisała:
            Masz ropę ??? Zostaniesz terrorystą !
    • aramba Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 12:57
      Nie gadajcie z nim. Od rana gania po watkach i te swoje wypociny wkleja.
      Pilsudskim sobie morde wyciera (ten to byl zdrajca dopiero, z tymi wrednymi
      Ukraincami chcial konfederacje robic), swinia jedna. To jakis pokrecony
      sowieciarz, taki sam jak ten czubek Nowak albo ksiadz dyrektor.

> Coraz mniej rozumiem Polaków.

A to nic dziwnego - no jak Australiczyk ma rozumiec Polakow.

> W ostatnich 10 latach polską polityką zagraniczną kierowało aż 3 Zydów!!!

Co Ty wachasz? Chlopie moze skoncentruj sie na tropieniu Zydow w Australii.
      Wszystkim to wyjdzie na dobre.

> Stąd po 1989 roku za przyjaciół Polski uważa się jej wrogów - Litwinów,
      > Ukraińców, Zydów, Amerykanów; stąd nie żąda się zwrotu chociaż części tego co
      > nam ukradli Sowieci na Kresach po 1939/1945 roku, przede wszystkim polskich
      > pamiątek narodowych. Np. we Lwowie jest największy zbiór polskiej prasy z
      > zaboru pruskiego. On Ukraińcom nie jest potrzebny. A nie chcą go oddać tylko
      > dlatego, że nas nienawidzą. Chcą aby ten zbiór przepadł, bo przecież o niego
      > ten żebrak Europy nawet nie jest w stanie zadbać! A rząd Polski nic w tej
      > sprawie nie robił i nie robi.

No jasne, wszyscy nas nienawidza. Tylko Australiczyk Kaluski nas kocha i wie co
      jest dla nas dobre a co zle. Ty, a moze ty sowietem jestes, co. A kto cie tam
      wie, moze i Zydem, ktoremu odwalilo i jak raz dziennie jakiegos grafomanskiego
      tekstu nie strzeli, to zyc nie moze?
      > W Polsce potępia się akcję "Wisła" (zresztą słusznie), ale
      > jednocześnie rząd polski nie tylko nie chce potępić ludobójstwa - masowego
      > mordowania Polaków przez Ukraińców w latach 1942-47, ale nabrał wody w usta w
      > sprawie starań Juszczenki o rehabilitację UPA - o uznanie ich za bohaterów
      > narodowych. A przecież ci bandyci wymordowali do 200 000 Polaków.
      > Wmawia się Polakom, że wysiedlenie 150 000 Ukraińców było większą zbrodnią od
      > wymordowania w brutalny sposób przez UPOwców 200 000 Polaków.

Wiesz tak sie sklada, ze akurat w tych dniach przypada rocznica akcji "Wisla".
      Ja wiem, ze Australia daleko, ale na temat rzezi na Wolyniu w Polsce wylano
      morze atramentu. Ty, ale ty chyba jestes komuchem. Przeciez to wladza ma mowic
      co i jak trzeba obchodzic i celebrowac, nie?

> Budują nasi politycy od 1989 roku sojusz z Ameryką zapominając o tym, że to
      po prostu sojusz egzotyczny ze względu na odległość Polski od Ameryki i ze
      względu na to, że Amerykanie nigdy nie byli i nie są przyjacielami Polski i
      Polaków. Toprzez nich Gdańsk nie wrócił do Polski w 1919 roku.

Nie no powinni budowac na sojusz z Australia - przeciez wszyscy nasi sasiedzi,
      grafomanie, nas nienawidza. Tylko Australia. Z tym Gdanskiem to zes, ruski
      slugusie, palnal. Taki glupi jestes czy zadnej ksiazki nie przeczytales na ten
      temat?

>To oni oszukują nas jak np. z samolotami bojowymi.

Taa, a ty gazety czasem czytujesz czy tylko tak na forum wpadasz popieprzyc bez
      sensu, nasz ty osiedlowy lowco semitow?

> Bardzo się zawiodłem.
      > Biedna ta moja Ojczyzna!

Nie no z Australia nie jest tak zle. Nie zalamuj sie. A jak ci tam tak zle to
      sptobuj w Nowej Zelandii albo na Vanuatu. Co za glupek.
    • marian.kaluski Wyeliminować chamów i głupków 28.04.07, 13:17
      Minusem takich forów jak to "GW" jest to, że wyżywają się w nich najgorsze
      chamidła i głupcy.
      Uważam, że każdy powinien podpisywać się własnym imieniem i nazwiskiem i
      podawać adres e-mail. Wówczas mielibyśmy na forach poważne dyskusje.

• koham.mihnika sadzac to Marianka poscie, adres i nazwisko nie 28.04.07, 13:41
        zmienia faktu, chamstwa, wyzwisk w forum pelno.
        Co slychac w Melbourne kolego?
        idziesz jutro do kosciola, czy byles dzisiaj?

marian.kaluski napisał:

> Minusem takich forów jak to "GW" jest to, że wyżywają się w nich najgorsze
        > chamidła i głupcy.
        > Uważam, że każdy powinien podpisywać się własnym imieniem i nazwiskiem i
        > podawać adres e-mail. Wówczas mielibyśmy na forach poważne dyskusje.
        >
        > Marian Kałuski, Australia
        • mat120 Re: sadzac to Marianka poscie, adres i nazwisko n 28.04.07, 14:52
          "koham.mihnika" - Zboczeniec!!!

• koham.mihnika Re: sadzac to Marianka poscie, adres i nazwisko n 29.04.07, 01:26
            mat120 napisał:

> "koham.mihnika" - Zboczeniec!!!

dlaczego tak uwazasz?
            >
            • mat120 Re: sadzac to Marianka poscie, adres i nazwisko n 29.04.07, 14:15
              To był żart, który mi się nasunął w związu z Twoim nickiem i płcią. Przepraszam.
        • lady_godziwa [...] 28.04.07, 16:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • marian.kaluski Byłem w synagodze 29.04.07, 13:59
          Do "koham.mihnika":

Dlatego że papież Jan Paweł II powiedział, że żydzi to nasi starsi bracia w
          wierze, wczoraj byłem w synagodze. Już rok temu kupiłem sobie ładną myckę.
          A że papież Jan XXIII powiedział, że protestanci to nasi bracia w Chrystusie,
          dzisiaj był na mszy u kalwinów (presbiterianów).
          Czuję się bosko!

• koham.mihnika Re: Byłem w synagodze-teraz kolej na Nowa Zelandie 29.04.07, 15:11
            tam tyle owieczek (bozych).

marian.kaluski napisał:

> Do "koham.mihnika":
            >
            > Dlatego że papież Jan Paweł II powiedział, że żydzi to nasi starsi bracia w
            > wierze, wczoraj byłem w synagodze. Już rok temu kupiłem sobie ładną myckę.
            > A że papież Jan XXIII powiedział, że protestanci to nasi bracia w Chrystusie,
            > dzisiaj był na mszy u kalwinów (presbiterianów).
            > Czuję się bosko!
            >
          • tipex Re: Byłem w synagodze 29.04.07, 15:54
            marian.kaluski napisał:
            > Dlatego że papież Jan Paweł II powiedział, że żydzi to nasi starsi bracia w
            > wierze, wczoraj byłem w synagodze. Już rok temu kupiłem sobie ładną myckę.
            > A że papież Jan XXIII powiedział, że protestanci to nasi bracia w Chrystusie,
            > dzisiaj był na mszy u kalwinów (presbiterianów).

To ty tak bezmyśnie wykonujesz wszystko co papież powie?
            • leonard3 Re: Byłem w synagodze 29.04.07, 18:49
              tipez, a ja w synagodze nie bylem ani w meczecie. Po co mam sie wpieprazc tam
              gdzie mnie nie zapraszaja? Taki juz jesten dziwny facet.
              • tipex Re: Byłem w synagodze 29.04.07, 19:28
                leonard3 napisał:
                > tipez, a ja w synagodze nie bylem ani w meczecie. Po co mam sie wpieprazc tam
                > gdzie mnie nie zapraszaja? Taki juz jesten dziwny facet.

leonard trójca,
                bardzo słusznie. Po jakiego grzyba będziesz dreptać do synagogi,
                czy też jeszcze trefniej do meczetu. W prawo zwrot i maszeruj do
                twojego klubu. Tam twoja rezerwacja. I pamiętaj o najwaźniejszym:
                tłusto na tacę, bo szef ma minus w kasie. Dużo na swoich książkach
                nie zarobi. Czy juź nabyłeś? (W bibliotece można za darmo.)
        • rzont kierownictwo departamentu 29.04.07, 15:44
          Drodzy Baran Kał i Leo Drei,
          wasza głęboka analiza sytuacji międzynarodowej, a w szczególności ocena miejsca
          i roli Polski w świecie, bardzo nam zaimponowała. Obecna pani minister spraw
          zagranicznych zrozumiała, że wasza wiedza i profesjonalizm zawodowy znacznie
          przerastają jej kompetencje. W trosce o dobro Ojczyzny pani minister podała się
          do dymisji i proponuje abyście wy objęli zbiorowe kierownictwo departamentu. Bez
          względu na wasze stanowisko w tej sprawie, prosimy o szybkie przeprowadzenie
          lustracji i przesłanie odnośnych dokumentów do pana Adolfa Mendorowicza.
          Interesuje nas głównie wasza przynaleźność etniczna i orientacja seksualna. Czy
          pan Baran Kał, zgodnie ze swoją wcześniejszą obietnicą, już się wysterylizował?

Jeśli chodzi o anonimowość dyskusji na internecie, to zniknie ona wraz z wprowadzenie
          w życie ustawy o podsłuchu korespondencji elektronicznej.

rzont
          • leonard3 Re: kierownictwo departamentu 29.04.07, 18:46
            rzont, ja do MSZ to tylko jako ochotnik voluntariusz. Po pierwsze za malo placa
            a po drugie jestem zbyt inteligentny i dobrze wyksztalcony, zeby marnowac sie w
            polityce. Polityka to dla facetow, ktorzy nie maja porzadnych zawodow i nie
            potrafia na zycie uczciwie zarabiac.
            • rzont Re: kierownictwo departamentu 29.04.07, 19:12
              leonard3 napisał:
              > rzont, ja do MSZ to tylko jako ochotnik voluntariusz. Po pierwsze za malo placa
              > a po drugie jestem zbyt inteligentny i dobrze wyksztalcony, zeby marnowac sie w
              > polityce. Polityka to dla facetow, ktorzy nie maja porzadnych zawodow i nie
              > potrafia na zycie uczciwie zarabiac.

Drei,
              twoja odpowiedź sprawiła nam porządny zawód. Minister Flipper, ze łzami
              w oczach powiedział "wyszedło szydło z worka i żydo sie rozsypało".
              Minister Gaytrych stwierdził, że skoro ty tylko dla pieniędzy to ty nie jesteś
              wszechpolskim patryjotą. Cały rzont się poświęca, a ty nie chcesz, bo za mało
              płacą! Adolf Mendarewicz informuje nas, że do dnia dzisiejszego nie dokonałeś
              lustracji. Minister Siorba mówi, że musisz to zrobić w przeciągu tygodnia.
              W przeciwnym wypadku sprawą zajmie się Trybunał Europejski. Przypominamy,
              że w pierszym rzędzie chodzi tu o przynależność etniczną z dokumentacją
              do czwartego pokolenia (wstecz).

z pewnym powątpiewaniem czy twój,
              rzont
    • leonard3 Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 13:48
      Co najbardziej ciebie (i mnie) boli Marian, to ze jestes merytorycznie taki
      "cienki". Sprawiasz mi zawod bo liczylem na dyskusje na przynajmniej
      przecietnym poziomie z twojej strony a ty jestes "cienki" a nawet "cieniutki"
      intelektualnie. Szkoda.
    • marian.kaluski Wolnego, forumowicze 28.04.07, 14:44
      Czy pisanie przez "arambę": "Co za głupek" nie jest chamstwem?
      Czy nie reagujecie zgodnie z powiedzeniem: uderz w stół, a nożyce się odezwą.

• piotrek410 Polacy coraz mniej was rozumieja 28.04.07, 15:26
      Panie Marianie,
      Niech sie Pan nie przejmuje tym co napisal Leonard i nie zniecheca. On tylko
      czasami sprawia wrazenie trzezwego. Najczesciem ma taka sama sraczke umyslowa
      jak Pan.
      Tu ma Pan ostatni apel Leonarda do Polakow: )))

"Polskie spoleczenstwo moralnie gnije i macie takich ksiezy na
      jakich zaslugujecie. Uderzcie sie we wlasne piersi motlochu ateistyczno-
      pedalsko-lesbijsko-pedofilski"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=55857030&a=61247971
      • leonard3 Re: Polacy coraz mniej was rozumieja 28.04.07, 15:36
        Piotrek, uderzyles sie w piersi? I nie zapomnij jutro na msze co kosciola
        pojsc ( i sowicie na tace dac)
    • leonard3 Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 16:26
      lady, a pamietasz Felka i Wieska z Piwiarni od Aniolem? To tez byli prawdziwi
      Polacy. Felek potrafil obciagnac pol litra bez odrywania ust a Wiesiek
      to rozbijal sobie na glowie butelki i nawet guza nie mial.
    • wet3 Re: marian.kaluski 28.04.07, 18:24
      W zasadzie zgadzam sie z Panem za wyjatkiem Panskiej opinii o Pilsudskim. Nie
      dosc, ze beznadziejnie glupio wprowadzil on nas w wojne z Rosja sowiecka (ktora
      w ogole byla niepotrzebna i ktorej mozna bylo uniknac), to jeszcze po
      przewrocie majowym rozbroil armie polska i lotnictwo oraz pograzyl kraj w
      kompletnej inercji gospodarczej oraz izolacji politycznej. Dopiero po jego
      smierci kraj zaczal sie rozwijac w bardzo szybkim tempie ale, niestety, bylo
      juz za pozno. Trzy lata to bylo stanowczo za malo!!! COP byl niesamowicie dobra
      idea, ale powinno sie zaczac jego budowe 10 lat wczesniej. Wowczas nie byloby
      tragedii wrzesniowej. Procz tego uwazam (a wlasciwie jako Pomorzak z Panskich
      stron przekonany jestem o tym!), ze Pilsudski potajemnie zrzekl sie Pomorza i
      chyba tez wiekszosci terytoriow bylego zaboru pruskiego na rzecz Niemiec za
      jakies mrzonki kosztem Litwy i terytoriow na wschodzie. Pomorzacy doskonale
      pamietaja do dzis jak Hitler wrzeszczal: "gdyby Pilsudski zyl, to nie doszloby
      do wojny!". Moim prawdziwym ulubiencem i bohaterem IIRP jest tylko i wylacznie
      Roman Dmowski. Pilsudskiego zas jednoznacznie obarczam za kleske wrzesniowa,
      rozsadzenie demokracji, uwiezienie przeciwnikow politycznych w Berezie
      Kartuskiej oraz katastrofe ekonomiczna i militarna.
      • sharp-shooter Re: marian.kaluski 29.04.07, 15:50
        "Nie dosc, ze beznadziejnie glupio wprowadzil on nas w wojne z Rosja sowiecka
        (ktora w ogole byla niepotrzebna i ktorej mozna bylo uniknac)[...]"

Uff, jak przeczytałem ten tekst to ręce mi opadły. Rzeczywiście znajomość
        historii w Polsce jest zatrważająco niska. Jeśli sądzisz, że wojny
        polsko-bolszewickiej można było uniknąć, to jesteś w błędzie. Po pierwsze
        wynikała ona nie z agresji Polski na Rosję Sowiecką, ale odwrotnie. I gdyby nie
        zdolności dowódcze Marszałka i jemu podległych oficerów mówiłbyś dzisiaj po
        rosyjsku, jak wszyscy w Europie. Dlaczego? Armia Czerwona nie zatrzymała by się
        na naszych zachodnich granicach, tylko poszła by dalej. Spotkała by się z
        niemieckimi i francuskimi komunistami. Dalszy ciąg jest łatwy do przewidzenia.
        Takiej fali nikt w Europie by nie zatrzymał.

A co do Romana Dmowskiego, nie przeczę, że ma również ogromne zasługi dla
        Polski, ale to on chciał zbliżenia z Rosją (w czasie Wielkiej Wojny). Chciał
        wyrugować mniejszości narodowe z Polski itp. To jego, również zasłużony w
        sprawach finansowych kolega W. Grabski spaprał traktat pokojowy z Sowietami.

Już nie wspomnę o tym endeckim szaleńcu, którego nazwiska wymieniać nie będę, bo
        na to nie zasługuje, który zastrzelił prezydenta II RP Gabriela Narutowicza.
        Brak potępienia tego czynu przez kierownictwo ND i samego Romana Dmowskiego to
        wstyd i hańba!

"Pomorzacy doskonale pamietaja do dzis jak Hitler wrzeszczal: >> gdyby Pilsudski
        zyl, to nie doszloby
        do wojny! <<"

Może nie koniecznie wrzeszczał, ale pal to sześć, w jaki sposób wypowiadał te
        zdanie. Prawda jest taka, że Hitler w pewnym sensie szanował Piłsudzkiego i
        wiedział, że to piekielnie trudny przeciwnik. Była nawet próba sił między nimi.
        Dokładnie nie pamiętam kiedy, ale w Gdańsku bojówki niemieckie próbowały
        namieszać. Piłsudzki nakazał postawienie w stan gotowości pobliskie jednostki
        wojskowe, które miały rozkaz opanować sytuację. Hitler się spietrał i odwołał
        całą akcję... Na ten temat można znaleźć info m.in. w książce Karola Grunberga
        "Adolf Hitler".
        • wet3 Re: sharp-shooter 29.04.07, 18:53
          Gdybys dokladniej poznal historie, to wiedzialbys, ze wojna z Rosja byla
          calkowicie niepotrzebna. Lenin parokrotnie skladal Polsce oferty granicy polsko-
          sowieckiej o wiele dalej na wschod od granicy Traktatu Ryskiego. Oferty te
          Pilsudski kategorycznie odrzucal bo marzyla mu sie federacja Polski, Ukrainy,
          Bialorusi, Litwy, Lotwy i chyba tez Estonii. Bylo to rzucanie sie z motyka na
          slonce. Polska nie miala absolutnie sily i srodkow aby te mrzonki
          urzeczywistnic. Skonczylo sie szalenczym atakiem Pilsudskiego na Rosje, ktory
          omal nie zakonczyl sie kleska. Tylko dzieki dowodztwu gen. Rozwadowskiego
          wygralismy bitwe warszawska. Inaczej bylibysmy Polska CCCP!
    • old.european Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 28.04.07, 18:44
      marian.kaluski napisał:

> Coraz mniej rozumiem Polaków.

To znaczy, ze zaczyna pan rozumiec, kto to Polacy.
    • aksjomat2 Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 29.04.07, 00:19
      marian.kaluski napisał:

> Coraz mniej rozumiem Polaków. To naród prawie w całych swych dziejach
      > najgłupszych polityków na świecie (poza marsz. Piłsudskim).

A toś trafił Panie Kałuski..
      Mniej byś się Pan skompromitował wybierając na idola, miast Piłsudskiego
      - kangura (!!) - nawet ,,pierwszego lepszego'' !..
      --
      Polecam - na dołki ,,psychoaustralijskie'';(
      aksjomat2.blog.onet.pl/
    • psyjep Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 29.04.07, 08:43
      marian kalóski hyba bendziesz moim pszyjacielem bo nadajemy na tyh samyh falah.
      Czytam tfoje posty i wiem że nienawidzisz żydów, ukraincuf i innyh takih typu
      móżyn, wienc tak jak ja. A tyh pahołkuf Mihnika kture cie tótaj atakójom to olej
      bo to albo żydy albo gópki som.
    • marian.kaluski Piłsudski - Dmowski 29.04.07, 09:11
      Nie jestem piłsudczykiem, bo urodziłem się po wojnie i stronię do polityków jak
      diabeł od święconej wody. Dla mnie to najgorsi ludzie na świecie. Przez nich
      mamy większość tragedii, które dotykają ludzkość.
      Ale znam historię, czego nie można powiedzieć o 99% Polaków w kraju. Dlatego
      tak łatwo nimi manipulować.
      Każdy człowiek i polityk miał czy ma swoje wady. Jednak prawdą jest, że Józef
      Piłsudski był wielkim Polakiem i wielkim człowiekiem oraz najwybitniejszym
      politykiem polskiem XX wieku. Roman Dmowski i Ignacy Paderewski zasłużyli się
      przy odradzaniu i formowaniu się niepodległego państwa polskiego w latach 1918-
      19. Wszyscy inni nie dorastają do kostek Piłsudskiemu.
      I taka jest prawada.
      Na sprawy historii trzeba patrzeć z pozycji bezpartyjnej. Inaczej mamy fałszywy
      obraz danych osób i w ogóle historii.
      To grzech, wręcz głupota ze strony endeków, że 72 lata po śmierci Piłsudskiego
      przez zacietrzewienie partyjne nie są w stanie uznać zasług Marszałka dla
      Polski.
      Czy wielkość Piłsudskiego przysłania wielkość Dmowskiego? Na pewno nie.
      Piłsudski i Dmowski mają dziś swoje pomniki w Warszawie. I tak powinno być.
      Obaj - a nie jeden z nich - na nie sobie zasłużyli.

• leonard3 Re: Piłsudski - Dmowski 29.04.07, 12:28
        Marian, widzisz co izolacja od kraju sprawia, nie dostrzegasz co jest w Polsce
        obecnie wazne. Jest tyle w Polsce bardzo istotnych spraw do zalatwienia. Wez
        pod uwage natezenie ujadania
        kundli zagranicznych i antypolskich - naprawde wymaga to od Polakow silnych
        nerowow i poczucia humoru , zeby sie z tego wszystkiego smiac i nie dac sie
        zwariowac.
        Sprawe pomnikow Dmowskiego i Pilsudzkiego zostawmy na spokojniejsze czasy.
    • jerrymargate Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 29.04.07, 12:29
      P. Kaluski,
      mysle, ze jest pan juz czlowiekiem wiekowym. Ok. 60-tki. Chyba nie myle sie.
      Ja tez nie jestem mlodzieniaszkiem : 52 lata.
      Ale dziwie sie temu co pan napisal. Przede wszystkim : nie jestem zydem.
      I dziwie sie, ze dla Pana ma to znaczenie.
      Swiat zawsze bedzie PODLY jesli sie nie zrozumie, ze jest tu miejsce dla
      wszystkich.
      Mnie nie interesuje, ze Mosche wierzy w swojego Boga a Salim w Allaha.
      Niech wierza - z takiego dziecinstwa wyrosli i nie moja sprawa ich nawracac.
      Dla mnie jest miejsce aby wierzyc w p.Boga z Polski. Nie jest On wcale lepszy
      od n/p p.Boga z Francji czy Portugali. ON PO PROSTU jest - i w to wierze.
      Dziwia mnie panskie zapedy do nastepnej krucjaty. Dosc !!! swiat moze byc
      lepszy- w swojej sredniej : niech Pan troszke zmieni nastawienie do Swiata.
      Zycze dobrego weekendu - u mnie sobota . Pisze z USA.
      J.C.

marian.kaluski napisał:

> Coraz mniej rozumiem Polaków. To naród prawie w całych swych dziejach
      > najgłupszych polityków na świecie (poza marsz. Piłsudskim). We krwi mają
      > szkodzenie Polsce - polskiej racji stanu. Stąd m.in. doprowadzili do
      > rozbiorów Polski; stąd Norwid wypowiedział takie gorzkie słowa o Polakach.
      > W ostatnich 10 latach polską polityką zagraniczną kierowało aż 3 Zydów!!!
      > Stąd po 1989 roku za przyjaciół Polski uważa się jej wrogów - Litwinów,
      > Ukraińców, Zydów, Amerykanów; stąd nie żąda się zwrotu chociaż części tego co
      > nam ukradli Sowieci na Kresach po 1939/1945 roku, przede wszystkim polskich
      > pamiątek narodowych. Np. we Lwowie jest największy zbiór polskiej prasy z
      > zaboru pruskiego. On Ukraińcom nie jest potrzebny. A nie chcą go oddać tylko
      > dlatego, że nas nienawidzą. Chcą aby ten zbiór przepadł, bo przecież o niego
      > ten żebrak Europy nawet nie jest w stanie zadbać! A rząd Polski nic w tej
      > sprawie nie robił i nie robi.
      > Budują przyjaźń z Ukraińcami na glinianych nogach: na fałszowaniu historii i
      > na szkodzeniu Polakom! W Polsce potępia się akcję "Wisła" (zresztą słusznie),
      > ale jednocześnie rząd polski nie tylko nie chce potępić ludobójstwa -
      > masowego mordowania Polaków przez Ukraińców w latach 1942-47, ale nabrał wody
      > w usta w sprawie starań Juszczenki o rehabilitację UPA - o uznanie ich za
      > bohaterów narodowych. A przecież ci bandyci wymordowali do 200 000 Polaków.
      > Wmawia się Polakom, że wysiedlenie 150 000 Ukraińców było większą zbrodnią od
      > wymordowania w brutalny sposób przez UPOwców 200 000 Polaków.
      > Budują nasi politycy od 1989 roku sojusz z Ameryką zapominając o tym, że to
      > po prostu sojusz egzotyczny ze względu na odległość Polski od Ameryki i ze
      > względu na to, że Amerykanie nigdy nie byli i nie są przyjacielami Polski i
      > Polaków. To przez nich Gdańsk nie wrócił do Polski w 1919 roku. To oni
      > sprzedali nas Stalinowi w Jałcie w 1945 roku. To oni oszukują nas jak np. z
      > samolotami bojowymi czy perfidnie wykorzystują głupotę naszych polityków do
      > swoich brudnych akcji w Iraku i Afganistanie.
      > Polska jest w Europie i w Unii Europejskiej. Ameryka i Ukraina nie i nigdy
      > nie będą. Dbajmy lepiej o dobre stosunki z krajami Unii i o naszą pozycję w
      > niej.
      > Myślałem że po Kwaśniewskim będziemy mieli lepszego prezydenta, prezydenta
      > dbającego o polskie interesy.
      > Bardzo się zawiodłem.
      > Biedna ta moja Ojczyzna!
      >
    • ale.niefart Re: Coraz mniej rozumiem dzisiejszych Polaków 29.04.07, 19:42
      marian.kaluski napisał:
      > Coraz mniej rozumiem

To widać. Masz niefart.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka