Dodaj do ulubionych

Czeczeni zestrzelili helikopter

28.04.07, 07:35
27 kwietnia 2007
Pogrom okupantów i marionetek w rejonie szatojskim Czeczenii.

Amir Ramazan, przedstawiciel sztabu Frontu Południowo-Zachodniego, przekazał
informację z miejsca walk stoczonych dzisiaj w okolicach miejscowości
Szeripowa w rejonie szatojskim. Amir, wraz z operacyjną formacją mudżahedinów
pod dowództwem amirów Aslanbeka i Umara, od rana uczestniczył w zaciętej
wymianie ognia z połączonym ugrupowaniem żołnierzy i specnazu GRU rosyjskiego
Ministerstwa Obrony oraz czeczeńskich zdrajców z batalionu „Jug”, a także
innych, lokalnych struktur siłowych. Z wyjaśnień amira Ramazana wynika, że
mudżahedini przygotowali zasadzkę na trasie pościgu i ostro zaatakowali
przeciwnika. Już w pierwszych minutach walki zabito co najmniej 15 agresorów i
kolaborantów. W sumie śmierć poniosło kilkadziesiąt osób – 30-50 okupantów i
marionetek. Po trzech godzinach wezwano pomoc. Rosjanie skierowali w rejon
starcia 3 śmigłowce transportowo-desantowe Mi-8 ze specnazowcami GRU.
Mudżahedinom udało się zestrzelić jeden, z 20 żołnierzami 22. brygady GRU z
Obwodu Rostowskiego na pokładzie. Wszyscy ponieśli śmierć w eksplozji i
pożarze maszyny. Wśród zabitych są wysokiej rangi oficerowie. Rosyjskie
dowództwo okupacyjne tradycyjnie podaje sprzeczne informacje na temat ofiar na
polu walki, ograniczając się do strat poniesionych w katastrofie śmigłowca.
Natomiast media rosyjskie, powołując się na anonimowe źródła wojskowe, podają
że w trakcie walk w okolicy miejscowości Szeripowa, oprócz 20 żołnierzy GRU,
poniosło śmierć tylko 5 osób: 3 żołnierzy batalionu specjalnego „Zapad” i 2
funkcjonariuszy rosyjskiego MSW. Według danych na godz. 18, mudżahedini
stracili jednego bojownika, kilku odniosło rany.

Lenta.ru doniosła, że walki zostały zakończone pod wieczór. Bojownicy odeszli
w góry. Obecnie specnaz rosyjskiego Ministerstwa Obrony kontynuuje
poszukiwania bojowników.

Według prawdopodobnych informacji, w najbliższym czasie czeczeńskie Siły
Zbrojne planują realizację całego szeregu operacji bojowych przeciwko
rosyjskim okupantom i ich najemnikom, zarówno w miastach okupowanego państwa
czeczeńskiego, jak i na terytorium pozostałych republik północnokaukaskich.

Kavkaz Center, Chechen.news, lenta.ru
Obserwuj wątek
    • umbralupus Pogrom okupantów i marionetek 28.04.07, 08:10
      źródło informacji: czeczenia.blog.onet.pl
      Wśród zabitych są oficerowie: pułkownik ze sztabu Północnokaukaskiego Okręgu
      Wojskowego, major, dowódca batalionu, lejtnant i 2 porucznicy.
      Pozdrawiam.
      • umbralupus Re: Pogrom okupantów i marionetek 28.04.07, 08:11
        czeczenia.blog.onet.pl/
    • wt82 Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 28.04.07, 08:24
      Kavkaz center-haha , dobre źródło, na talibów też się powołujesz?

W Czeczenii walczą w 90% sami czeczeńcy między sobą, do tego liczba ofiar w tym
      roku po obu stronach zamkneła się w liczbie kilkudziesięciu osób
      łącznie.-wliczając w to pasażerów helikoptera.

Więc mówienie o wojnie to paranoja,trwają utarczki oddziałów Kadyrowa z
      niedobitkami rebeliantów,których liczbę ocenia się na 350-800 osób max.
      • yasukuni1 Re: mudżahedini, jesteście zajebiści! 28.04.07, 08:57
      • umbralupus "utarczki" bojowników 28.04.07, 09:27
        Zestrzelenie śmigłowca rosyjskich wojsk powietrznodesantowych -
        tzw. "gruszników" z 20 osobami na pokładzie nazywasz mędrcze, utarczką? Czy
        inne, choćby tegoroczne ataki bojowników kaukaskich (nie tylko
        czeczeńskich).Jakże wygodnie jest wierzyć w putinowska i kadyrowską propagandę
        o stabilizacji i zakończeniu wojny w Czeczenii.
        • snow21 Wojna trwa od gr1994 a Kreml stale mówi Pabieda 28.04.07, 09:42
          • snow21 mamy już kwie2007 a Kreml ogłasza kolejną Pabiedę 28.04.07, 09:45
          • ultra3m w tym latach 96 -99 30.04.07, 06:08
            masz racje, wojna tam jest od 94, wliczajac w to lata 96 - 99, kiedy zaczeli
            strzelac miedzy soba, a pozniej napadac na sasiadow.
            • grabarz Re: w tym latach 96 -99 30.04.07, 08:24
              Ja bym powiedział, że od końca XVIII wieku, kiedy zostali pierwszy raz
              napadnięci przez Rosjan...
              • ultra3m Re: w tym latach 96 -99 30.04.07, 21:25
                Wniosek z tego taki: nie ważne z kim i o co, ważne aby były naboje
                • grabarz Re: w tym latach 96 -99 30.04.07, 21:52
                  Wręcz przeciwnie - ważne o co. Nieważne z kim :)
                  Chociaż pisałem akurat o r o s y j s k i e j agresji.
                  • ultra3m Re: w tym latach 96 -99 01.05.07, 04:30
                    aha, czyli na przyklad Radujew bije sie z Giełajewem. Obaj o to samo... Nic
                    dziwnego, ze tam ciagle wojna.
                    • ultra3m Re: w tym latach 96 -99 01.05.07, 04:33
                      widocznie którys znich jest Rosjaninem ;-)
                      • grabarz Re: w tym latach 96 -99 01.05.07, 10:11
                        Aha, czyli na przyklad Radujew bije sie z Giełajewem od XVIII wieku?
                        Przy okazji zbombardowali miasta, zamordowali tysiące ludności cywilnej,
                        pozostałe tysiące zmuszając do ucieczki. A jeszcze wcześniej pojawili się
                        na Kaukazie jako krwawi najeźdźcy. Nic tylko pogratulować umiejętności
                        obiektywnej oceny.
                        O co ci chodzi?
      • umbralupus Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 28.04.07, 11:54
        W walkach pod miejscowością w rejonie szatojskim noszącą nazwę Szeripowa lub
        Szeripowo (od nazwiska czeczeńskiego kompozytora Asłanbeka Szeripowa)
        uczestniczyły około 100-osobowe połączone oddziały Frontu Południowo-
        Zachodniego (dowódca Tarkhan Gaziev. Straty bojowników to jeden zabity i 5
        rannych.
        Zarówno Rosjanie jak i ich czeczeńskie marionetki nie wiedzą dokładnie gdzie
        zdarzyła się katastrofa Mi-8 i gdzie doszło do starcia z bojownikami. Podają
        wzajemnie wykluczające się informacje. Raz mówią o Szatoju, a to znów o wsi
        Dahajiste, Sanoj, Bienoj... Tymczasem w tym górskim rejonie znajduje się wiele
        miejscowości, które dosłownie przylegają do siebie. Są to: Jukercz-Kełoj,
        Musołt-Ewła, Dehajist, Szeripowa (taka nazwa miejscowości od nazwiska
        czeczeńskiego kompozytora Asłanbeka Szeripowa), Bienoj-Chutor, Hał-Kiłoj, Sanoj
        (leżące w sporej odległości od Dahajiste i Szeripowa).
    • l.o.r.t.e.a Gratulacje dla żołnierzy czeczeńskich! 28.04.07, 08:57

• rusek11 [...] 28.04.07, 09:35
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • circassian Czyzby mieli tarcze antyrakietowa ??? 28.04.07, 10:31
          Ktorej ruscy tak panicznie sie boja ????
        • aramba Re: Gratulacje dla żołnierzy irakskich!!! 28.04.07, 10:47
          Tyle ilu ruskich bylo w tym helikopterze.
          • umbralupus W śmigłowcu Mi-8 było 20 Rosjan. 28.04.07, 11:13
            W śmigłowcu Mi-8 było 20 rosyjskich desantników. Najpierw mówiono o 18
            żołnierzach, bo niemożliwe było rozpoznanie wszystkich ciał. Smigłowiec wybuchł
            i prawdopodobnie po upadku na ziemię stanął w ogniu. Żołnierze się spalili.
            • aramba Re: W śmigłowcu Mi-8 było 20 Rosjan. 28.04.07, 11:41
              No a ilu Polakow zginelo w Iraku i Afganistanie? Dwudziestu paru. Jak doliczysz
              tych, co zgineli w tej potyczce/bitiw na ziemi, to wyjdzie, ze w jednej akcji
              Rosjanie stracili wiecej zolnierzy niz Polacy przez pare lat (co to za
              slowo "desantnicy"?).
              • umbralupus Re: W śmigłowcu Mi-8 było 20 Rosjan. 28.04.07, 11:48
                Poszłam na skróty. Żołnierze rosyjskich wojsk powietrznodesantowych.
    • iulius Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 28.04.07, 10:59
      Czeczenom gratulujemy.
      • artie40 Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 28.04.07, 19:59
        iulius napisał:
        > Czeczenom gratulujemy.

Pisz w swoim imieniu, koleś. Ja mam ich głęboko gdzieś. Dokładnie tam. Zbieranina ciemnoty i
        bandytyzmu. Czeczńska mafia nawet u nas zapuszcza macki, ty i snow robicie im PR?
    • artie40 Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 28.04.07, 19:55
      > Według prawdopodobnych informacji, w najbliższym czasie czeczeńskie Siły Zbrojne planują
      realizację całego szeregu operacji bojowych przeciwko rosyjskim okupantom i ich najemnikom,
      zarówno w miastach okupowanego państwa czeczeńskiego, jak i na terytorium pozostałych republik
      północnokaukaskich.

Czeczeńskie siły zbrojne? Poczekaj snowm jak ci mili czeczeńscy chłopcy przyją poderżnąć ci
      gardziołko. Inaczej będziesz śpiewał, cieniutko...
      • vaclavnewyork Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 29.04.07, 03:31
        Artie49,Rozumiem ze Ty wolisz jak kacapy Tobie poderzna gardlo?Zapominasz o
        ruskiej mafii?
      • grabarz Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 29.04.07, 03:38
        > Czeczeńskie siły zbrojne? Poczekaj snowm jak ci mili czeczeńscy chłopcy
        > przyją poderżnąć ci gardziołko. Inaczej będziesz śpiewał, cieniutko...
        Celem bojowników jest walka z Rosją a nie poderżnięcie gardła snowowi.
        Rodzice cię strszą, bo nie jesz zupy? Inaczej nie umiem sobie wyjaśnić
        twojego infatylizmu.
        • artie40 Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 29.04.07, 10:43
          grabarz napisał:
          > Celem bojowników jest walka z Rosją a nie poderżnięcie gardła snowowi. Rodzice cię strszą, bo nie
          jesz zupy? Inaczej nie umiem sobie wyjaśnić twojego infatylizmu.

Walka z Rosją? Owszem, na razie. Jak im na to pozwolić, to za jakiś czas razem z innymi miłującymi
          allaha będą starali się dobrać i do ciebie. Nie jest to perspektywa 5-10 lat, ale widocznie tylko w takiej
          krótkiej jesteś w stanie myśleć. Historia, jak widać nic nikogo bie uczy. A co do zupy, to karmię, nie
          jestem karmiony, spoko.
          • grabarz Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 29.04.07, 11:02
            > A co do zupy, to karmię, nie jestem karmiony, spoko.
            I straszysz? ;) Każdym muzułmanem?

> Historia, jak widać nic nikogo bie uczy.
            Tzn. nikt nie wyciąga takich wniosków jak ty? Bo, widzisz, jak się przyjrzeć
            historii można zobaczyć, że Czeczeni przez stulecia bronili się przed obcymi
            najeźdźcami, ostatnio przed "miłującymi pokój" rosyjskimi chrześcijanami.
            Wyznawcy tej samej religii dokonywali wcześniej rzezi na całym świecie.
            Całą tę historię przeciwstawiasz kilku nieprzemyślanym, butnym wypowiedziom
            bez pokrycia? Może lepiej zapoznasz się z tym, co mówił Maschadow zanim nie
            został zamordowany przez bestialskich agresorów? No chyba, że atak po prostu
            boisz się muzułmanów? Ale w takim razie też możesz sobie przeczytać to i owo
            o historii i współczesności islamu w Czeczenii albo o "pobożności" Dudajewa.
            Główną przyczyną strachu jest niewiedza.
            • artie40 Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 29.04.07, 11:54
              > Wyznawcy tej samej religii dokonywali wcześniej rzezi na całym świecie.

O, jedziemy już nurtem antychrześcijańskim? Standard - Indianie, pewnie jeszcze wyprawy krzyżowe,
              etc? Mam już się kajać czy jeszcze poczekać?

Może lepiej zapoznasz się z tym, co mówił Maschadow zanim nie został zamordowany przez
              bestialskich agresorów?

Zapoznałem się swego czasu, miał w paru punktach rację. Mógł wcześniej odpuścić, ale cóż, nie
              starczyło rozsądku.

No chyba, że atak po prostu boisz się muzułmanów?

Dowcip w tym, że tu nie chodzi o strach wobec muzułmanów (bać się nie boję, BTW), ile o to, co
              mają do zaproponowania światu, głównie Europie i US (bo Chin sami muzułmanie się boją, jakoś nie
              przeszkadza im że to tak ogromna rzesza niewiernych, nie przygotowywują zamachów, i nie
              emigrują do Szanghaju, czemuż to? Ujgurów nie liczę, inna bajka) a proponują światu
              naprawdę paskudne idee, totalny zamordyzm mnie nie bawi.

historii i współczesności islamu w Czeczenii albo o "pobożności" Dudajewa.

Czytałem, tyle że tę umiarkowaną wersję (w cudzysłowie umiarkowaną) islamu w Czeczenii bardzo
              łatwo (jak się okazuje, jak wszędzie) zmienić w wersję wahabicką, lub talibską. Zerknij na to, co
              się dzieje w Bośni dzisiaj. Dodajew był przede wszystkim nieodpowiedzialny, zerwał się rosjanom, tyle
              że nic sensownego nie zrobił, zamienił Czeczenię w chaos. Nie sam oczywiście, wielu czeczeńców
              mocno mu pomagało.

Główną przyczyną strachu jest niewiedza.

Jeszcze raz powtórzę, nie chodzi o strach, a o świadomość zagrożeń. I ta świadomość istnieje właśnie
              dzięki wiedzy. Jeśli wiesz, że masz w samochodzie słabe klocki hamulcowe, to nie lecisz 180, prawda?
              • grabarz Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 29.04.07, 15:26
                > O, jedziemy już nurtem antychrześcijańskim? Standard - Indianie, pewnie
                > jeszcze wyprawy krzyżowe, etc?
                Atakując muzułmanów, pisałeś coś o wnioskach wyciąganych z historii. Teraz, kiedy
                piszę przeszłości, oskarżasz mnie o "jazdę nurtem antychrześcijańskim". A przecież
                tylko zastosowałem się do twojej rady. I czy gdzieś minąłem się z prawdą? Od kiedy
                więc pisanie prawdy jest anty...?

> Mam już się kajać czy jeszcze poczekać?
                Właśnie do tego prowadzi twój tok rozumowania. Jeżeli chcesz być konsekwentny,
                jeżeli oskarżasz wyznawców islamu o zbrodnie dokonane przez fanatyków,
                nie powinieneś zapominać o zbrodniach dokonanych przez wyznawców innych religii.
                Jeżeli jesteś chceścijaninem, oskarżającym islam - bądź konsekwentny.
                Tyle, że ja nawet nie wiem, czy nim jesteś i nie ma to dla mnie znaczenia.
                Bo przede wszystkim jesteś człowiekiem. To ludzie, wypaczając idee dokonywali
                zbrodni. Niezależenie od swojej przynależności religijnej.

> Zapoznałem się swego czasu, miał w paru punktach rację. Mógł wcześniej
                > odpuścić, ale cóż, nie starczyło rozsądku.
                Maschadow mógł odpuścić? Zdobywając 59% głosów, został wybrany prezydentem.
                Jego kraj został po raz kolejny brutalnie napadnięty. Przez cały czas szukał
                możliwości dialogu z najeźdźcami, prosił o rozmowy i końcu swoją gotowość
                do rozmów przypłacił życiem. A ty piszesz "mógł wcześniej odpuścić"...
                Jeżeli zostaniesz napadnięty na ulicy i zamordowany ktoś też może powie
                "mógł wcześniej odpuścić". Ale w ten sposób poda rękę mordercom...

> Dowcip w tym, że tu nie chodzi o strach wobec muzułmanów ( ile o to, co
                > mają do zaproponowania światu, głównie Europie i US
                Mają do zaoferowania znacznie więcej niż garstka fanatycznych terrorystów.
                I mógłbym tu mówić długo o andaluzyjskich uczonych, o polskich Tatarach itp.
                Patrzysz na najbardziej agresywny fragment i wyciągasz wnioski, dotyczące
                całości? Poza tym (zadam przewrotne pytanie) - dlaczego muzułmanie mieliby
                cokolwiek oferować? Zresztą to o czym piszesz, warto rozpatrywać w kontekscie
                nieudanej asymilacji ludności muzułmańskiej w Europie. Odnoszenie tych zjawisk
                do brutalnej, imperialnej wojny, prowadzonej przez Rosję jest nie na miejscu.

> Czytałem, tyle że tę umiarkowaną wersję (w cudzysłowie umiarkowaną) islamu w
                > Czeczenii bardzo łatwo (jak się okazuje, jak wszędzie) zmienić w wersję
                > wahabicką, lub talibską.
                Łatwo!? Każda radykalizacja następuje przez dziesięciolecia. Ta, która miała miejsce
                na Kaukazie, miała swoje głębokie przyczyny, których najwyraźniej nie chcesz widzieć.
                O wahabitach i talibach w Czeczenii pisać mi się nawet nie chce.

> Zerknij na to, co się dzieje w Bośni dzisiaj.
                Sporo się dzieje. Co masz na myśli? "Grbavicę" polecam.

> Dodajew był przede wszystkim nieodpowiedzialny, zerwał się rosjanom, tyle
                > że nic sensownego nie zrobił, zamienił Czeczenię w chaos. Nie sam oczywiście,
                > wielu czeczeńców mocno mu pomagało.
                Jak również wielu Rosjan. Poczytaj:
                www.sciesielski.republika.pl/czeczenia/niepcze.html
                > Jeszcze raz powtórzę, nie chodzi o strach, a o świadomość zagrożeń. I ta świado
                > mość istnieje właśnie dzięki wiedzy.
                Jeżeli piszesz o zagrożeniu, jakie wobec Polski stanowią Czeczeni (przyjdą i będą
                podrzynać gardła) - to jest irracjonalny strach a nie świadomość zagrożeń.
    • danuta49 W Iraku helikoptery częściej spadają a GIs giną;-) 28.04.07, 20:46
    • ashruc Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 28.04.07, 22:44
      gratuluje czeczenskim bojownikom celnego strzalu, trzymajcie tak dalej !
    • ultra3m Re: Czeczeni zestrzelili helikopter 30.04.07, 06:06
      problem w tym, że oni nic innego nie potrafią...
      • umbralupus Pogrom sił federalnych pod Asłambek-Szeripowem 01.05.07, 10:56
        27 kwietnia w perfekcyjnie zaplanowanej i zrealizowanej operacji bojowej pod
        wsią Asłambek-Szeripowo (nazwa czeczeńska Chajn Kcheł) w wysokogórskim rejonie
        szatojskim (10-12 km od Szatoja), przeciwko połączonym ugrupowaniom wojsk i
        specnazu GRU Ministerstwa Obrony FR, batalionu specjalnego wojsk wewnętrznych
        MSW „Jug” oraz lokalnych struktur siłowych, uczestniczyła 150-osobowa formacja
        połączonych oddziałów czeczeńskich mudżehdinów dowodzonych przez amirów
        Ramazana, Aslanbeka i Usamy. Głównodowodzącym operacji był amir Tarkhan
        Gaziyev – komendant Frontu Południowo-Zachodniego Sił Wewnętrznych Iczkerii.
        Amir Ramazan potwierdził, że samolot został zestrzelony przez bojowników. Jak
        donosi „Kawkazskij Uzieł”, informację tę potwierdzają również mieszkańcy wsi
        Sanoj leżącej w pobliżu miejsca bitwy. Twierdzą, że słyszeli wystrzał z ziemi,
        a śmigłowiec zestrzelono rakietą lub z granatnika. Maszyna runęła na ziemię,
        eksplodowała i stanęła w płomieniach. Milicjanci, którzy byli na miejscu
        katastrofy twierdzą, że ofiar było znacznie więcej – 3 pilotów śmigłowcowych i
        21 specnazowców GRU; tak w Czeczenii nazywani są żołnierze batalionów
        specjalnych „Zapad” i „Wostok”, elitarnych jednostek sił specjalnych
        rosyjskiego wywiadu wojskowego (GRU), wchodzących w skład 42. dywizji
        zmotoryzowanej rosyjskiego Ministerstwa Obrony, w których służą wyłącznie
        Czeczeni lojalni wobec Moskwy. Wraz z zapadnięciem zmroku, po zakończeniu
        operacji, nie ponosząc żadnych strat, czeczeńscy bojownicy odeszli do swych
        wysokogórskich baz. Rosyjskie śmigłowce w dniach 27-28 kwietnia wielokrotnie
        przeprowadzały ataki bombowo-rakietowe na rejon szatojski. Nie ma informacji o
        ofiarach wśród ludności cywilnej.
        • ultra3m co to ma byc, prowokacja ? 01.05.07, 15:48
          Do rozbojow i strzelanin to ok, swietni sa, tylko co beda robic kiedy zabraknie
          wroga ?
          • grabarz Re: co to ma byc, prowokacja ? 01.05.07, 21:03
            Zbombardowanie przez Rosjan miast i mordowanie ludności cywilnej
            usprawiedliwiasz swoim stereotypowym widzeniem Czeczenów?
            Niemcy w 1939 roku też mogli, bo Polacy to pijacy?
    • ultra3m bzdety 01.05.07, 04:28
      To na odsiecz wojsku wysyla sie w helikopterze wysokich ranga oficerow ??
      Ciekawe ciekawe...
      • grabarz Re: bzdety 01.05.07, 10:07
        Ależ nie! Oficerowie chodzą po górach piechotą! Ciekawe ciekawe...
        Podpułkownik to twoim zdaniem wystarczająco wysoka ranga? Bo jedną z ofiar był
        podpułkownik Sergei Korolev. Informacji o pozostałych możesz poszukać sam,
        zamiast pisać bzdety.
      • umbralupus Re: bzdety? 01.05.07, 10:58
        Rosyjskie MSW podało, że wśród ofiar zestrzelonego śmigłowca Mi-8, są: dowódca
        załogi, komendant 1. eskadry wojsk powietrznodesantowych podpułkownik S.
        Korolew, nawigator kapitan W. Kudrjaszow, technik pokładowy N. Sedyganow, z-ca
        naczelnika oddziału służby wywiadowczej Północnokaukaskiego Połączonego
        Ugrupowania Wojsk OGW(s) podpułkownik I. Maskajew, komendant batalionu major W.
        Twerdochlebow, komendant grupy operacyjnej lejtnant A. Ostrouszko, z-ca
        komendanta grupy operacyjnej porucznik A. Jarowoj oraz co najmniej 11 żołnierzy
        22. brygady specnazu GRU rosyjskich sił federalnych z Obwodu Rostowskiego,
        których tożsamość została już ustalona. Szczątki ciał pozostałych żołnierzy,
        których tożsamości wskutek zwęglenia nie można ustalić, poddane zostaną
        badaniom w laboratoriach specjalistycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka