cover_wielki 30.04.07, 12:50 Ruskie sfrustrowane. Czy te kacapy czegos sie naucza wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osa102 Estonia posiada wolnosc i ma prawo dzialac jak chc 30.04.07, 12:52 jak chce. Wielka Rosja musi sie z tym liczyc jesli chce byc panstwem demokratycznym Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Re: Estonia posiada wolnosc i ma prawo dzialac ja 30.04.07, 13:48 osa102 napisała: > jak chce. Wielka Rosja musi sie z tym liczyc jesli chce byc panstwem > demokratycznym Przecież nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
tmigw Re: Rosja nie jest panstwem demokratycznym 30.04.07, 14:16 my zato jestesmy i wszyscy wokolo nas olewajä Odpowiedz Link Zgłoś
wlelkl_srul Do ruskiej swoloczy trzeba strzelac. 30.04.07, 14:21 Jedynym jezykiem jaki rozumie ruskie bydlo jest jezyk sily. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Do ruskiej swoloczy trzeba strzelac. 30.04.07, 14:28 Sprecyzuj, kogo nazywasz " ruskim bydłem" ? Naród rosyjski? Odpowiedz Link Zgłoś
alkmax Re: Do ruskiej swoloczy trzeba strzelac. 30.04.07, 16:08 weather2 napisał: > Sprecyzuj, kogo nazywasz " ruskim bydłem" ? Naród rosyjski? Jaki naród?! Rosjanie to super ludzie! Niejedne 1/2litra z nimi wypiłem! Chlew jest na kremlu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Do ruskiej swoloczy trzeba strzelac. 30.04.07, 14:31 Do jakiej to swołoczy trzeba strzelać? Jaką swołocz zabijać? I kto ma strzelać? Pilnie proszę o odpowiedź. Może też coś napisz o sobie, bo niewiele mi mówi twój nick - srul. To zdrobnienie od jakiegoś polskiego imienia? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlelkl_srul Re: Do ruskiej swoloczy trzeba strzelac. 30.04.07, 16:14 Srul? To zydowskie imie. Dlaczego pytasz? weather2 napisał: > Do jakiej to swołoczy trzeba strzelać? Jaką swołocz zabijać? I kto ma strzelać? > > Pilnie proszę o odpowiedź. Może też coś napisz o sobie, bo niewiele mi mówi > twój nick - srul. To zdrobnienie od jakiegoś polskiego imienia? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberchmura Re: Rosja nie jest panstwem demokratycznym 30.04.07, 14:40 Jak im się tak podoba ten pomnik to niech go sobie zabiora do krasnej rasiji i niech wypie..ją kacapy jedne. Swoją droga byłem w estonii 4 miechy i ruski to najogólniej mówiąc grubo tam nie przędą, języka nie umieja i uczyc się nie chca więc są bez pracy i jedyne co robia to narzekaja na system i wspominaja czasy jak tallin,tartu,narva,parnu i reszta była ich i tylko ich. Jak matka rosja jest takaka zaniepokojona losem swoich ziomków w estonii to niech ich przygarnie pod ruskie skrzydła i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez PL 30.04.07, 15:02 bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez PL polskich białorusów. Są tam mniejsza mniejszościa niz rosjanie w estonii a maja wieksze prawa, nikt im nie odebrał obywatelstwa. To jest obłuda- estonia w imieniu demokracji odbiera mniejszoscią wszelkie prawa (nie tylko rosyjskiej i polacy w estonii nie mają żadnych praw) natomiast białoruś przy poszanoawniu praw mniejszości nazywana jest "reżimem". Skoro tak niech polska zabiera z tamtąd swoich:) Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: kacapciatko filozofuje jak widze.. 30.04.07, 15:25 przyjmij do wiadomosci kacapie, ze polska mniejszosc na Bialorusi nie rabuje sklepow, nie podpala samochodow i w ogole nie zachowuje sie jak to kacapskie bydlo w Estonii. i wystawienia pomnikow obroncom Grodna w 39 roku rowniez nie zada. tak wiec bujaj sie razem ze swoimi kacapskimi pijanymi bydlakami - niech sobie jada guliac do Moskwy albo do Pitera tam juz sie OMON z nimi policzy. nie podoba im sie Estonia - to jazda na Rodinu ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: kacapciatko filozofuje jak widze.. 30.04.07, 19:30 jesteś zwykłym prostakiem, wieć w sumie nie powinienem ci odpisywać ale mam chwile czasu więc co mi tam. Po pierwsze,jesli od razu musisz wyzywac każdego kto cie zagnie argumentem, kto ma inne poglady niż ty, kto nie pozwala się tak otumanić mediom, jestes prostakiem stosującym faszystowskie metody. Do demolracji i swobodnego wyrażania poglądów tu bardzo daleko. Do dyskusji na pozomie już kosmicznie daleko- ty dyskutować nie potrafisz. Potrafisz za to wyzywać. Doskonale wpisuje się to w politykę kartofli, więc rozumiem ze jestes ich wyznawcom. A po takich ludziach niczego innego niż obelg i wyzwisk w zamian za wyrażenie poglądów innych niż ich własne, sie nie spodziewałem. Odpowiedz Link Zgłoś
warturek Ruska duma 01.05.07, 12:14 "w sumie nie powinienem ci odpisywać ale mam chwile czasu więc co mi tam" A więc ruska duma jest mniej warta niż 10 minut pisania postu . Dobre Odpowiedz Link Zgłoś
filc1957 Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 15:25 Coś nie do końca trafne porównanie. Jeśli sie nie mylę, to Polacy na Białorusi rozmawiaja po ..., hm, jaki tam teraz jest jezyk urzedowy?! Rosyjski czy Białoruski? Nieważne, w każdym razie rozmawiaja w jezyku, który tam jest obowiązkowy. I idąc do pracy nie domagają się od pracodawcy, aby nie kazał im mówic w jezyku urzędowym. Po prostu, wszyscy obywatele tego państwa muszą znać ten jezyk. A w Estonii? Kto zabrania tmtejszym Rosjanom stać sie pełnoprawnymi obywatelami Estonii? Wystarczy znajomość jezyka, który w tym państwie jest jezykiem urzędowym! To wszystko! Po drugie, zauważ, że Polacy mieszkający na terenie Białorusi żyją tam juz od stuleci. Rosjanie do Estonii przybyli wpierw jako najeźdźcy a potem zostali jako "wybawiciele", ale może nie za bardzo chciani przez Estończyków ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 19:36 ja rozumiem ze estonczycy maja zal. Nie bez podstawny. Ale to oni opowiedzieli sie po stronie hitlera, to ich oddziay ss pacyfikowaly powstańców warszawskich. Porównanie jest na miejscu, gdyż wiadomo o dyskryminacji mniejszości narodowych w estonii nie od wczoraj. Polacy tam mają podobne problemy tak na marginesie, nawet jakieś pół roku temu odbyła się demonstracja Polaków w estonii. Dziś jest o tym cisza,bo to nie na rękę obecnemu kursowi polityki. Polacy na białorusi mają obywatelstwo białoruskie od upadku zsrr, nikt im go nie odebra, nikt nie kazał zdawać testów językowych ani znajomści kultury. Polacy na białorusi nie mieszkają od wieków a jedynie niewiele dłużej niz rosjanie w estonii. Polacy tam również byli okupantami. Polacy na białorusi mieszają, próbują zmieniać władzę, robią białorusi zły wizerunek, są niezadowoleni ze swojej sytuacji w tym kraju. Porónanie jest bardzo na miejscu. Nie podoba się? Nic ich nie trzyma- do domu. (to nie moje zdanie, ja tak nie uważam ale zgodnie z waszą filozofią tak właśnie powinno być). Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 19:38 Podaj mi konkretne nazwy oddzialow estonskich pacyfikujacych Powstanie Warszawskie. Bede bardzo wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 19:43 Acha i moze tak jeszcze jedno pytanko. Kiedy to Polska okupowala Estonie? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 20:45 aramba napisał: > Acha i moze tak jeszcze jedno pytanko. Kiedy to Polska okupowala Estonie? heh!upadnisz ze stolka,ale Polacy swego czasu zajeli pol Estonii,doszli do Tartu (wczesniej bodajze Jurev)do Tallina braklo im ze 150 km.POWINIENES TO ZNAC Z HISTORII,CHYBA ZES GLAB,TO CO INNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 20:47 Dobrze, napisz kiedy, porozmawiamy, a poki co uwagi o glabach zostaw dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 21:25 aramba napisał: > Dobrze, napisz kiedy, porozmawiamy, a poki co uwagi o glabach zostaw dla siebie > . Z GLABEM JEDNAK MIALEM RACJE,A TO NA PRZYPOMNIENIE; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=61606119&a=61610294 Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: bądź konsekwentny i żądaj przygarnięcia przez 30.04.07, 21:31 No tak, mowisz o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Hej Andrzeju, gdzie jestes? 30.04.07, 19:53 Hej, odpowiedz mi na moje pytania, prosze. Jestem milosnikiem historycznych ciekawostek i nie moge sie doczekac, kiedy, za Twoja sprawa, poznam dwie nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..To terror............... 30.04.07, 12:54 wiekszosci nad mniejszoscia.Nie dziwie sie.Jezeli ktos poda nazwisko jednego estonczyka przychylnego Polsce powinien dostac Nobla.Nie ma takich.Nienawidza POLSKI.Gdyby nie Rosjanie Polske zaatakowanoby z kilku stron.Min.Z Estonii. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..To terror............... 30.04.07, 12:55 Razem z ziomkiem Hitlerem.To sa fakty a teraz ...fantazje glupich forumowiczow.................................... Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Putin powinien podac sie do dymisji ... 30.04.07, 13:01 Zgodnie z logika Kowalowa - skoro rzad nie kontroluje - to do dymisji! Putin na bruk! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: ..To terror............... 30.04.07, 13:06 1. Prosze bardzo - Raimo Pullat. Mowi Ci to nazwisko cos? 2. Generalnie rzecz biorac bredzisz. 3. Nawet gdybys nie bredzil (a bredzisz), to w swoim zapale zapomniales, ze Polska nigdy z Estonia nie graniczyla i nie graniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: To: Aramba 30.04.07, 13:13 Aramba - też mi to nazwisko przyszło do głowy. Pomyślałem również natychmiast o Hendriku Lindepuu. (Jak i wielu innych.) Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 13:24 Tak na marginesie, to ostatnia ksiazka Pullata jest strasznie cienka (mnostwo bledow i popzepisywanych tekstow chyba z radzieckich podrecznikow typu "przed wojna Polska byla krajem kapitalistycznym ludziom zylo sie ciezko"), ale dla poczatkujacych wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: To: Aramba 30.04.07, 13:29 Cóż - zapewne wiek robi swoje. Pullat ma zdaje się już 72 lata. Ale na przykład "Versailles'st Westerplatteni" jest dobrze napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 13:44 Nie, wlasnie te ksizke mam na mysli. Poza tym dal ja do tlumaczenia tlumaczowi estonskiemu i pelno stad bledow natury jezykowej. Pisalem recenzje tej ksiazki dla zagranicznego czasopisma i trudno mi bylo pisac tak, zeby za bardzo nie dowalic. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: To: Aramba 30.04.07, 13:53 Błędów nie spostrzegłem, pewnie dlatego, że mam estoński oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 14:02 Pewnie tak, chociaz ten tekst o kapitalistycznej Polsce, to mnie juz calkiem zalamal. Oprocz tego duzo bledow rzeczowych albo autor wyglasza jakies, moim zdaniem, kontrowersyjne opinie i nie ma nic na ich poparcie (bez zadnego przypisu). No tak sie nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: To: Aramba 30.04.07, 14:40 Będę musiał zatem ponownie ją przestudiować pod tym kątem. W drugą stronę zresztą też nie najlepiej - myślę tu o "Historii Estonii" Jana Lewandowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 15:01 W ogole bardzo malo jest literatury na temat Estonii w Polsce. A o stosunkach polsko-estonskich to juz w ogole tragedia. W tej ksiazce Lewandowskiego, to pare stron zaledwie. Napisz do mnie na "gazetowy" adres. chetnie nawiazalbym kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 15:13 Sprawdz swoja skrzynke, cos tam do Ciebie skrobalem. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: To: Aramba 30.04.07, 13:46 Pomysleliscie o nazwiskach?Na milionowy narod znalezlisci 2.Dwa nazwiska.Estonczyk nie lubi Polakow.Znam nawet tajne porozumienia z Niemcami ile z ziem polskich przejmna estonczycy.Estonczycy- bardzo,bardzo niedobry narod. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: To: Aramba 30.04.07, 14:27 "Bardzo ladnie - podaj zrodla." te źródła to wybujała fantazja+ antypolskie kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 15:09 Jemu może pomyliło się z Łotwą, a taki z niego chojrak. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 15:11 Wszystko jedno, bo niby komu Niemcy te obietnice skladali jak zadnych lokalnych wladz politycznych ani w Estonii, ani na Lowie nie uznawali. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 15:20 Nie jestem biegły w stosunkach estońsko-niemieckich, jednakże pragnę zauważyć dysonans w traktowaniu przez Niemców krajów bałtyckich z jednej strony i krajów słowiańskich, w tym Polski z drugiej strony. Polacy mieli iść do gazu, po zakończeniu kwestii żydowskiej, natomiast z Estonii Niemcy wycofywali swoich rodaków i osiedlali ich na ziemiach zagrabionych Polsce. W efekcie, los Estonii za Hitlera był gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 15:23 Owszem, ale to wynikalo z polityki Niemiec, a nie Estonii. No a kiedy Niemcy wyjechali z Estonii? Odpowiem - w 1940 na mocy porozumienia pomiedzy Niemcami i ZSRR. Mniej wiecej mozna to porozumienie tak podsumowac: Sowieci, mozecie sobie z tymi Estonczykami zrobic co wam sie zywnie podoba, ale naszym rodakom dajcie spokoj. A zeby wam nie przeszkadzali, to my ich zabiezemy na tereny zabrane Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 15:37 Owszem, Estonia przypadła sowietom na mocy wiadomego paktu,co wcale nie zmienia wymowy wyjścia Niemców z krajów bałtyckich. Jeśli się założy,że hitler chciał tam wrócić, czyli,że była to od samego początku nieczysta gra ze stalinem,to trzeba uznać również, że hitler gwarantował Estonii samodzielny byt przy wielkiej rzeszy. A udział Estończyków w tym przedsięwzięciu może był, może nie, nie mam bladego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 15:44 No wlasnie - kto kogo chcial zaatakowac pierwszy Sowieci Adolfa czy Adolf Sowietow. Poza tym co sie dziwisz. Do Estonii wkroczyli towarzysze, a ludnosc niemiecka dostala okazje, azeby ominela ja przyjemnosc obcowania z bolszewikami. Nie skorzystal bys. Z Estonczykami hitlerowcy w ogole nie chcieli gadac o zadnej formie panstwowosci. Lokalny samorzad (bo tak bylo wygodniej) i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 15:50 Porabane sa historie naszych narodów, wszystkich tych,które zetknęły się z jednej stony z Niemcami, a z drugiej strony z Rosją. Ile destrukcji te kraje wniosły w ten region. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 16:00 No, niestety. Swoja droga to polskie panowanie najgorzej wspominane jest czy bylo wsrod chlopow wcale nie na Ukrainie, ale w tzw. Polskich Inflantach czyli na Lotwie, ale nie w Estonii, bo te tereny znajdowaly sie pod panowanie szwedzkim, a od XVIII wieku rosyjskim. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 16:12 No właśnie, wrócmy więc do początków i Zakonu kawalerów mieczowych. bo z krzyżaków się wywodzicie, którzy słowiańskie ziemie chcieli zagarnąć. A teraz małe pytanko: czy miasta Inflantów nie żebrały u królów Rzeczpospolitej, aby je wziął w ochronę? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 16:25 Nie, to miasta pruskie (Gdansk, Elblag itd.). W Inflantach toczyla sie raczej rywalizacja dunsko-niemiecko-szwedzka. Polska sie tam pozniej "pojawila" (XVI wiek). Jest taki ciekawy i smieszny szczegolik, dowcip historii. Dzieki temu, ze mistrz kawalerow mieczowych zostal lennikiem krola Polski, Polska miala "posrednio" jedna, jedyna kolonie - Trynidad i Tobago. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 16:33 A dlaczego tam się pojawiła? Dlaczego mistrz kawalerow mieczowych zostal lennikiem krola Polski??? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 16:46 O rany, juz mi sie nie chce klepac w klawiature. Wikipedia to zadne super zrodlo informacji, ale to jest akurat dosyc dobrze opisane. Masz, poczytaj sobie: pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_Kawaler%C3%B3w_Mieczowych Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 16:56 aramba napisał: > O rany, juz mi sie nie chce klepac w klawiature. Wikipedia to zadne super > zrodlo informacji, ale to jest akurat dosyc dobrze opisane. Masz, poczytaj > sobie: > Hmm,wypadałoby abyś sam to wpierw przeczytał, zresztą masz dosyć dobre "pomoce naukowe" jak na fachmana w tym temacie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Latgalia 30.04.07, 18:38 Tak myslalem o co Ci poszlo. W sumie miales racje, ale byl obszar Lotwy, gdzie dominowali polscy, a nie niemieccy "panowie". To poludniowo-wschodnia czesc Lotwy czyli Latgalia (to obszar, gdzie zamieszkuje do dzisiaj niewielka polska mniejszosc - niewielka, bo to wlasnie potomkowie polskich "panow"). Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: To: Aramba 30.04.07, 16:21 aramba napisał: > No, niestety. Swoja droga to polskie panowanie najgorzej wspominane jest czy > bylo wsrod chlopow wcale nie na Ukrainie, ale w tzw. Polskich Inflantach czyli > na Lotwie, ale nie w Estonii, bo te tereny znajdowaly sie pod panowanie > szwedzkim, a od XVIII wieku rosyjskim. No popatrz, co sowiecka propaganda zrobiła z Łotyszy, toż nawet tam byli polscy panowie. Ty chyba nie wierzysz w to co napisałeś? Czy ty aby na pewno nie wiesz,jacy panowie rządzili na Łotwie,w Kurylandii? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: To: Aramba 30.04.07, 16:30 Byli, chociaz stosunkowo krotko - do III rozbioru. Taa, Polscy Panowie byli wszedzie - nawet na Marsie :). Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: 30.04.07, 14:29 Najpierw Noble. Dwa. I to szybciuteńko. Potem dopiero ciąg dalszy listy. A jest ona długa. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Estonia pod polska wladza 30.04.07, 14:09 aramba napisał: > Polska nigdy z Estonia nie graniczyla i nie graniczy. Estonia jako panstwo nie mogla graniczyc bo nie zaistniala dopiero w XX wieku. Ale jako kraj czy rejon nie tylko graniczyla z Polska ale nawet w XVI i XVII wieku poludniowa czesc Estonii byla pod polska wladza. Najstarszy estonski uniwersytet w Tartu (Dorpacie) mial swoje poczatki szkole ustanowionej przez Stefana Batorego w roku 1583. Od tego czasu znajomosc jezyka polskiego byla dosc rozpowszechniona wsrod wyksztalconych osob. W Estonii mieszkalo dosc duzo Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Estonia pod polska wladza 30.04.07, 14:32 Od tego czasu barwy miejskie Tartu to biel i czerwień. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Estonia pod polska wladza 30.04.07, 15:35 Z tym uniwersytetem to przegiecie. Uniwersytet w Tartu zalozyl krol Szwecji Gustaw II Adolf. zreszta jest ciekawy link - www.ut.ee/general/history Ze szkola z czasow Batorego Uniwersytet w Tartu nie ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Estonia pod polska wladza 30.04.07, 20:21 aramba napisał: > Z tym uniwersytetem to przegiecie. Uniwersytet w Tartu zalozyl krol Szwecji > Gustaw II Adolf. zreszta jest ciekawy link - www.ut.ee/general/history > > Ze szkola z czasow Batorego Uniwersytet w Tartu nie ma nic wspolnego. Nie czytal Pan uwaznie. To prawda, ze Szwedzi ustanowili pozniej universytet, ale na wczesniejszych podstawach ustanowionych przez Polakow. Wiele uniwersytetow wzielo swoj poczatek od skromniejszych szkol. Na przyklad Uniwersytet Harwarda byl kontynuacja purytanskiego seminarium. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Estonia pod polska wladza 30.04.07, 20:28 Napisze tak. Nie jestem pewien, ale przypadkiem - przez sprawy zawodowe - zetknalem sie (tak to nazwijmy) z historia UT. Nigdy sie tam nikt do tych "polskich korzeni" nie przyznawal. No, ale nie musze wiedziec wszystkiego - jesli Pan wie cos wiecej na ten temat, to niech Pan napisze. Tak wiem, ze tak bylo z roznymi uniwersytetami, ale trzeba z tym uwazac. Przykladem Uniwersytet w Uppsali. Niby byl tam uniwersytet jeszcze przed reformacja, ale calkowicie upadl i pozniejszy Uniwersytet w Uppsali (luteranski), ten ktory istnieje do dzisiaj, nie ma ze swoim poprzednikiem nic wspolnego. Nic, oprocz miejsca powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Estonia pod polska wladza 01.05.07, 08:32 Myślę, że to całkiem prawdopodobna wersja wydarzeń. Jednakże, o ile pamięć mnie nie myli, Uniwersytet w Tartu był skłonny umieścić tablicę oraz informację dotyczącą kolegium jezuickiego Piotra Skargi w Dorpacie. Niestety, RP miała w tym czasie inne zajęcia oraz wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Estonia pod polska wladza 01.05.07, 08:55 Znalazłem. Przeglądam właśnie album "Alma Mater Tartuensis 350" i oto pierwszy akapit: "Tartu became a university town on the eve of the modern era. At the end of the Livonian War Tartu passed under Polish rule and became a centre of the ideological struggle of that time. In the interests of restoring Catholicism, the Jesuits opened their secondary school (gymnasium) here in 1583. After Livonia was taken over by Sweden, the Swedes founded a Protestant gymnasium in Tartu in 1630 to counterbalance the Jesuit school. On the initiative of Johan Skytte, the first governor-general of Livonia, and with the support of King Gustavus II Adolphus of Sweden, the gymnasium was turned into a university. On June 30, 1632, in a military camp at Nuremberg, Gustavus II Adolphus signed a document instituting the Universitas Dorpatiensis (which came to be also called the Academia Gustaviana in honour of the king)." Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Estonia pod polska wladza 01.05.07, 13:43 Czyli z tego wynika, ze zwiazek powstania UT z ta jezuicka szkola byl dosc luzny - wlasciwie zaden. Szwedzi przyszli i zalozyli uniwersytet, zeby ksztalcic przede wszystkim kadry urzednicze dla nowo opanowanej zbrojnie prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Estonia pod polska wladza 30.04.07, 20:32 Moim zdaniem, trzeba by napisac do wladz uniwersytetu, zeby odpowiedzieli na pytanie, co oni sami na ten temat sadza. Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: ..To terror............... 30.04.07, 14:46 presentation1 napisał: > Razem z ziomkiem Hitlerem.To sa fakty a teraz ...fantazje glupich forumowiczow. > ................................... Bardzo idiotyczna wyssana z palca propaganda... Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl Re: ..To terror............... 30.04.07, 13:24 co by bylo gdyby babka stanela do "gory nogami"....... Jednak jakos Estonia , mimo te nienawisci do Polakow, nie zaatakowala Polski. Zrobili to jednak nasi "przyjaciele" Moskale.... .Ribbentrop sie klania.......... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..To terror............... 30.04.07, 13:50 Mieli do wyboru.Z Niemcami na Polske lub...Rosjanie byli szybsi... Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: ..To terror............... 30.04.07, 14:28 Ten wybór to mieli dopiero po napaści Hitlera i Stalina na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: ..To terror............... 30.04.07, 17:00 Rosjanie byli szybsi i dlatego mamy byc im wdzieczni? Dlatego ze pierwsi wymordowali i wywiezli naszych obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Armia Czerwona ocalila Polske 30.04.07, 16:59 a najbardziej ocalila 20 tysiecy polskich oficerow, panie Presentation1. Zupelnie jak te sk..syny z LPR - za PRL popierali komune i Rosje Radziecka a teraz szukaja agentow tejze komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 13:07 Rosja jak zwykle chce decydować o wewnętrznych sprawach suwerennych państw. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Chodźmy pod ruską ambasadę! 30.04.07, 13:12 Zrobimy im podobną majówkę >;) Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 13:16 Lata propagandy i dezinformacji zrobiły w Rosji swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
obcy444 Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terroryz.. 30.04.07, 13:22 Brawo Rosjanie! Dajcie popalic estonskim faszystom. A polskim od Kaczorow i Giertychow przy okazji tez. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 13:24 prawda, to terror faszystow estonskich wobec slowianskiej mniejszosci Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 13:53 obcy444 napisał: > Brawo Rosjanie! > Dajcie popalic estonskim faszystom. > A polskim od Kaczorow i Giertychow przy okazji tez. Bredzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 14:49 obcy444 napisał: > Brawo Rosjanie! > Dajcie popalic estonskim faszystom. > A polskim od Kaczorow i Giertychow przy okazji tez. Coraz bardziej nędzne i głupie teksty wymyślacie w tej ambasadzie sowieckiej, towarzysze... Tfu, swołocz! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysw73 łudzisz sie 30.04.07, 13:38 Oni niczego sie nie nauczą, nigdy nie wyciągają lekcji z historii. Mają poprostu ciągle wielkomocarstwowe ambicje, chcą żeby świat przed nimi drżał. Ale to juz było... Ruskie to taki maly-duzy naród, że jako tłum jedyne co prezentują to nacjonalizm, naiwność i tęsknota za carem-despotą. Odpowiedz Link Zgłoś
klein4400 Ruscy - zrozumnie w końcu. Wasze sołdaki wcale nie 30.04.07, 13:40 lepsze od Werhmachtu. Nikt was nie prosił o "wyzwalanie" Europy Środkowo - Wschodniej. Równie dobrze mogli to zrobić Amerykanie i Brytyjczycy robiąc desant na plaże grecji, co zostało przez was zablokowane bo chcieliście mieć swoje kolonie w tej cześci Europy. Poza tym - jak się nie poodoba w Estonii to wynocha z tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Ruscy - zrozumnie w końcu. Wasze sołdaki wcal 30.04.07, 14:44 Szkoda ze nie dalismy wyzwolicz was amerykanam... :) Kiedy by to sie stalo? W jakim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: Ruscy - zrozumnie w końcu. Wasze sołdaki wcal 30.04.07, 14:54 Ja tez bardzo żałuję, wszyscy w Europie Srodkowej żałują, wiesz? A nastąpiłoby to w tym samym 1945 roku, a obyłoby się bez takich zniszczeń i bez waszych kradzieży i morderstw. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Ruscy - zrozumnie w końcu. Wasze sołdaki wcal 30.04.07, 15:28 A nasza gospodarka była by podobna do tej francuskiej, czy niemieckiej, a nie sowieckiej! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Ruscy - zrozumnie w końcu. Wasze sołdaki wcal 30.04.07, 15:27 Nie zapominaj kacapie, że to wy razem z Hitlerowcami jesteście na równi winni tej wojnie! To Wy z waszymi przyjaciółmi ją rozpoczęliście, na początku dzieląc Polskę między siebie! Nie zapominaj też, że wasze dzielne sołdaty wpieprzały amerykańską szynkę z puszek i woziły się amerykańskimi samochodami prąc na zachód. Bez tego, tym Amerykanom przyszło by się jeszcze Moskwę wyzwalać:)! Odpowiedz Link Zgłoś
alkmax Logika kacapa_z_moskwy bardzo szwankuje! 30.04.07, 17:12 kacap_z_moskwy napisał: > Szkoda ze nie dalismy wyzwolicz was amerykanam... :) Kiedy by to sie stalo? W > jakim wieku? Wyzwolenie od japońskiej okupacji rejonu Pacyfiku potrwało bardzo krótko od chwili zrzucenia pierwszej bomby A. Tak samo byłoby z wyzwoleniem Europy od hitlerowskich Niemiec. Niemcy dostaliby bombkę na Hamburg, Drezno, Berlin i skończyłoby się. Polska stałaby się niepodległym państwem i na dodatek o 1/3 większym terytorialnie niż dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Za to gdy Wy zabraliscie sie za nasze wyzwalanie 30.04.07, 20:50 wyzwolenie zajelo nam nastepne 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Ruscy - zrozumnie w końcu. Wasze sołdaki wcal 30.04.07, 21:00 klein4400 napisał: > lepsze od Werhmachtu. Nikt was nie prosił o "wyzwalanie" Europy Środkowo - > Wschodniej. JAK JESTES TAKI MOCNY W GEBIE TO STAN PRZED BYLYMI WIEZNIAM OBOZOW KONCETRACYJNYCH,NP. OSWIECIMIA ,I POWIEDZ IM TO! MOZE ZYWY ZOSTANIESZ ALE PO MORDZIE NAZBIERASZ,CHOCIAZ...MOZE NIE ZECHCA SOBIE RAK GOWNEM BRUDZIC... Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky W Rosji jest 4 ml niepochowanych ciał zołnierzy AC 30.04.07, 13:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=58235669&a=58338242 Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terroryz.. 30.04.07, 13:47 Rosja uwielbia prężyć muskuły. Szczególnie wtedy, kiedy wie, że może sobie na to bezkarnie pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern precz z rosyjskim terrorem...!!! 30.04.07, 14:03 liberte, egalite, fraternite...!!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
www.e-biznes24.eu Stare metody ROsjan, dokładnie takie same 30.04.07, 14:07 KGB metody stosowali gdy w Polsce chuligani pobili i okradli troje dzieci z rosyjskiej ambasady. Wtedy też pobito przy ambasadzie 2 Polaków a potem kierowcę polskiej ambasady. Rosjanie wyznają tylko zasadę siły (oko za oko). Ale jak ktoś działa identycznie jak ROsjanie to ichniejsza dyplomacja podnosi wrzask. Kolejny raz ROsjanie udowadniają, że z nimi trzeba grać twardo - taj jak Regan. ------------------ www.e-biznes24.eu E-biznes możesz zacząć i ty ! Odpowiedz Link Zgłoś
g_zn Re: Jestem za zburzeniem naszych pomników wdzięcz 30.04.07, 14:10 "wdzięczności" Armii Czerwonej oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: To niewdzięczny z ciebie typ. Wstyd. 30.04.07, 15:24 Idioto, a za co mamy być wdzięczni? Za wywózki na Sybir, za Katyń, upodlenie, głód, gwałty, morderstwa? Nikt ich tu nie prosił! Są winni wybuchu tej wojny na równi z Niemcami! Gdyby oni nas nie "wyzwolili", to zrobili by to Amerykanie, a teraz żylibyśmy w zupełnie innym kraju, a nie w dziadostwie, które zawdzięczamy ponad 50-letniemu zniewoleniu! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Za to, że nie zwiedzileś od środka komina w Ausch 30.04.07, 16:02 witz. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Za to, że nie zwiedzileś od środka komina w A 30.04.07, 16:11 Gdybyście z Niemcami nie paktowali, to Hitler by Polski nie zaatakował, to i kominów by nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz USA nie wygraloby z III Rzeszą wojny gdyby Hitler 30.04.07, 16:11 mial zdobyte ogromne zasoby naturalne po zawojowanym ZSRR. "Zagospodarowywanie" Ukrainy przy pomocy pracy przymusowej już sie rozpoczelo w latach 1942-43. Plus zasoby przemyslowe calej Europy jakie Hitler zdobyl w latach 1940-41. Żaden desant USA by się nie powiódl gdyby czolo stawily mu wypasione w ZSRR doborowe dywizje SS z czolgami Tygrys i Pantera. Ale te czolgi przedtem zniszczyli Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Rosjanie poszukują wroga, Estończycy się zgłaszają 30.04.07, 14:10 Potrzeba posiadania wroga jest odwieczną strategią polityki. Jeżeli nie ma wroga to się wroga wymysla lub znajduje. Estończycy sami się zgłosili jako chłopcy do bicia. To było zupełnie nie potrzebne. Natomiast Polska szykuje się również, sama, w kolejce jako wróg . Chłopcy z PiS-u przygotowują scenariusz który skończy się sąsiedzką nienawiscią. Komu to potrzebne to tylko wiedzą dwa Napoleony ? Odpowiedz Link Zgłoś
wozdan Dziki kraj... 30.04.07, 14:10 Niech każdy rusek przeczyta sobie co robiła ich armia czerwona w 1940 roku lub w Polsce po 1939 i później to przestanie się tak dziwić i oburzać. Stawianie sowietom pomników w Polsce i w Estonii jest tym samym czym byloby postawienie pomnika w Czeczenii i nazwanie zabitych żołnierzy wyzwolicielami. Zgadzam się, że to nie wina tych żołnierzy (poszczególnych ludzi) i ich krew była cenna jak każda krew żołnierska, ale ich celem było podbicie i zniewolenie narodów, walka z hitlerem to był korzystny zbieg okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Dziki kraj... 30.04.07, 14:40 Nie zapominajmy, ze wcześniej z tymże Hitlerem na spółę wywołali tą wojnę! Nie możemy sowietów nazwać w żadnym wypadku wyzwolicielami, tylko ciemiężycielami! 17 września napadli na Polskę, tak jak to uczynił Hitler 1 września, później okupowali te tereny i wywozili Polaków na Sybir i oczywiście ten nieszczęsny Katyń. Dla Sowietów, wojna rozpoczęła się dopiero w 1941 roku, gdy Niemcy na nich napadli! Dlaczego nie mogą stać pomniki poświęcone armii niemieckiej, a sowieckiej mogą? W oczach Polaków i nie tylko, przykład Estonii, oba narody, kraje są takimi samymi okupantami, a ruscy może większymi i gorszymi! Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 14:17 Polska nie powinna sie mieszac w ta sprawe. Bledem bylo wysylanie przez kaczora poparcia dla estonii. Polska nie jest adwokatem Estonii. Unia sie powinna tym zajac czyli w tym momencie szef kraju ktory przewodzi uni czyli angela merkel ktora juz chyba ma swoich ruskich przyjaciol szczerze dosyc hahhahahah ...teraz to jej problem niech sie martwi hehheheheheheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
gupek222 Gdyby nie Ameryka i Europa zachodnia to Ruskie 30.04.07, 14:30 Gdyby nie Ameryka i Europa zachodnia to Ruskie czołgi już dziś rano były by w talinie. Odpowiedz Link Zgłoś
miroskom Estonia for ever. Ruskie gnoje niech się walą. 30.04.07, 14:38 Rosja - najbardziej parszywe państwo świata. Estonia dla Estończyków. Ruskie śmierdziele niech spadają do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj to zasada: polacy precz z białorusi! 30.04.07, 15:22 to zasada: polacy precz z białorusi! To dokładnie ta sama zasada, nie podoba im się tam, to won. Ale cos sie pl nie kwapi do uwolnienia ich od lukaszenki. Taka to juz parszywa obłuda. Mimo ze są tamlepiej traktowani niz rosjanie w estonii- maja obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Polski rzad nie namawia do przemocy 30.04.07, 17:04 wobec Bialorusinow i tym m.in. sie rozni od rosyjskiego. Poza tym gdyby Polakom na Bialorusi nie dano obywatelstwa bo nie mowia po bialorusku to bym sie nie dziwil, tylko ze Bialorusini maja prezydenta ktory sam po bialorusku mowi slabo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Polski rzad nie namawia do przemocy 30.04.07, 19:40 polacy na białorusi próbują urządzić rewolucję, mieszają tam jak mogą. Nasi tego nawet nie ukrywają. Jedz na białoruś kawałek od granicy,tam po polsku prawie nikt nie mowi. A owi "opozycyjni" kandydaci na prezydenta płynnie. . Próbują bo gdy większość nie chce cięzko. Poza tym zacytuj słowa rosyjskiego rządu, namawiające do przemocy:) Nic takiego nie było więc nie fantazjuj:) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Obrażają spoleczeństwo rosyjskie i dziwią się de- 30.04.07, 14:47 nostracjom przed ich ambasadą w Moskwie? Szczyt hipokryzji i bezczelności. Czy Estończycy muszą swoje kompleksy leczyć niszcząc pomniki żolnierzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: Obrażają spoleczeństwo rosyjskie i dziwią się 30.04.07, 14:58 Nie niszcząc, zakłamany komuchu, tylko PRZENOSZąC na cmentarz wojskowy. A szczytem hipokryzji i bezprzykładnej bezczelności jest właśnie prezentowane sowieckie "oburzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz A jednak niszcząc zaklamany estoński faszysto. 30.04.07, 15:02 Bo przenosząc pomniki na peryferia chce się zniszczyć pamięć i symbole. A zaklamany jesteś bo udajesz razem z estońskimi posthitlerowcami, że to wszystko jedno GDZIE taki pomnik stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Rosjanie się zaś z faszystami nigdy nie układali. 30.04.07, 15:19 Nigdy też niczego nie udawali. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rosjanie się zaś z faszystami nigdy nie układ 30.04.07, 15:30 No skąd, pół Polski po 17 września Polacy sami im oddali! Odpowiedz Link Zgłoś
miroskom Re: Rosjanie lizali dupę Hitlerowi 30.04.07, 17:11 Jak to sie nie bratali. A defilada sowiecko faszystowska w Brzęściu 1939r? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: A jednak niszcząc zaklamany estoński faszysto 30.04.07, 15:29 Pamięć o czym? O okupacji? Za to Estończycy mają być dozgonnie wdzięczni? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Pamięc o tym, że Estonia dotąd istnieje i nie sta 30.04.07, 16:05 la się na trwale prowincją III Rzeszy zasiedloną przez niemieckich osadników z reichu tak jak miala być np. w Polsce lubelszczyzna. Taki byl Generalplan Ost Adolfa Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pamięc o tym, że Estonia dotąd istnieje i nie 30.04.07, 16:13 Inaczej ta ziemia by wyglądała, lepiej gdyby tam Niemcy mieszkali, niż dzicz sowiecka, ktora tam siedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz No i prawda ujawnila się. Precz z Estonią, niech 30.04.07, 16:18 żyje niemiecke osadnictwo! Myślę, że gdyby to Estończycy mogli przeczytać, ucieszyliby się szczerze kto i po co ich "popiera" Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: A jednak niszcząc zaklamany estoński faszysto 30.04.07, 15:30 Oczywiście, że NIE JEST WSZYSTKO JEDNO. Pomniki ciemiężycieli i najeźdźców należy usuwać z eksponowanych miejsc! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Estończycy powinni co dzień czyścić pomnik 30.04.07, 16:16 żolnierzy radzieckich szczoteczkami do zębów na znak szacunku. A specjalna stala delegacja estońska na Kremlu powinna codzień ceremonialnie calowac Putina w dupę z wdzięczności, za to że Estonia do dziś istnieje i nie stala się na trwale prowincją III Rzeszy zasiedloną wylącznie przez osadników z reichu. Taki byl plan Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Estończycy powinni co dzień czyścić pomnik 30.04.07, 16:20 Jednak idiota jesteś, albo nędzny prowokator! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Obrażają spoleczeństwo rosyjskie i dziwią się 30.04.07, 17:18 xavras_wyzhryn napisał: > Nie niszcząc, zakłamany komuchu, tylko PRZENOSZąC na cmentarz wojskowy. A > szczytem hipokryzji i bezprzykładnej bezczelności jest właśnie prezentowane > sowieckie "oburzenie". Sianie nienawisci do Rosjan jest najwieksza glupota. Czy zapomnieliscie rozbiory Polski. Rosja to Lew, a Polska to Kurczak. Zadarcie z Rosjanami, to zguba Narodu polskiego. No ale Polacy to Narod wierzacy, uwaza, ze Panienka obroni. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Obrażają spoleczeństwo rosyjskie i dziwią się 30.04.07, 15:21 Po pierwsze nie niszczyć pomniki, a przenosić, a po drugie, nie miejscem na pomnik okupanta jest centrum stolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Prawdziwe mocarsto nie kłóciłoby się o jeden... 30.04.07, 14:51 ...pomniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Prawdziwe mocarsto nie kłóciłoby się o jeden 30.04.07, 15:00 pomniczek tylko wykonaloby "prewencyjne" bombardowanie tak jak w Jugoslawii? Odpowiedz Link Zgłoś
kebej Re: Prawdziwe mocarsto nie kłóciłoby się o jeden 30.04.07, 15:01 raz sierpem raz mlotem sowiecka holote Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Adolf H. grubo się omylil tak kombinując jak ty 30.04.07, 15:07 A przed nim Napoleon B. Kto nie umie dogadać się z silnymi sąsiadami ten w końcu i tak zginie... Przy pierwszej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Czyngis-chan też się pomylił. Tyle że o pomyłce... 30.04.07, 15:11 ...dowiedział się po 300 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Mocarstwa rodzą sie i upadają. Mówiąc kolokwialnie 30.04.07, 15:14 Rosja wyżej sra jak dupę ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Upadlo mocarstwo ZSRR. Powstane nowe - Rosja 30.04.07, 16:21 Znacznie groźniejsze bo kapitalistyczne. Dla kasy napadną każdego jak USA na Irak dla ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Adolf H. grubo się omylil tak kombinując jak 30.04.07, 15:31 Ty sam z siebie takie brednie wypisujesz, czy za to Ci płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Pomyśl lepiej o swoich bredniach zanim ocenisz in 30.04.07, 16:25 nych. Rosję stać na sankcje wobec Estonii. Estonię - nie. W Finlandii po wojnie żadne oszolomy glupio nie rozrabiali przeciw ZSRR i Finlandia jest zamożna i suwerenna. Mieli już nauczkę gdy próbowali rozrabiać w 1939r i w 1941. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pomyśl lepiej o swoich bredniach zanim ocenis 30.04.07, 16:39 Tak, bo Finlandia miała to szczęście, ze znalazła się po zachodniej stronie żelaznej kurtyny! Zaraz, zaraz, a kto napadł na Finów? Aha, jeszcze okupujecie im ich terytoria! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Pomyśl lepiej o swoich bredniach zanim ocenis 30.04.07, 16:46 koczisss napisał: > Tak, bo Finlandia miała to szczęście, ze znalazła się po zachodniej stronie > żelaznej kurtyny! > > Zaraz, zaraz, a kto napadł na Finów? > Aha, jeszcze okupujecie im ich terytoria! dobre...:)) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pomyśl lepiej o swoich bredniach zanim ocenis 30.04.07, 17:01 pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_radziecko-fi%C5%84ska_1939-1940 Kto tu zaczął rozrabiać? Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Dlaczego jak się tylko skrytykuje Rosję, jej... 30.04.07, 15:05 ...zwolennicy krzyczą zaraz: "a Ameryka to...". Wojska amerykańskie stacjonowały w Niemczech, rosyjskie w Polsce. Porównajmy efekt i wyciągnijmy wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Efekt byl taki, że w RFN urodzilo się sporo Murzy 30.04.07, 15:11 niątek. A w Polsce - bialych więc nie do odróżnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Poza tym polska gospodarka i demokracja... 30.04.07, 15:13 ...doznały rozkwitu a niemiecka upadła. Prawda, towarzyszu Ulianow? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Poza tym polska gospodarka i demokracja... 30.04.07, 15:27 piszesz o Rosjanach, mówisz ulianow. Doucz się cycku historii, dowiedz się prawdy a następnie się odzywaj albo zakończ propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Idź wyzwyać ludzi od cycków na forum Konsomolskiej 30.04.07, 16:31 Prawdy rosyjski sługusie. Владимир Ильич Ульянов - tak mam napisać? Bo inaczej czepisz się o jedno "j". Czy może mi zasugerujesz, że Lenin nie był Rosjaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Idź wyzwyać ludzi od cycków na forum Konsomol 30.04.07, 19:23 jesli ty jestes zdania ze ktos posiadający inne zdanie od ciebie od razu jest czyimś sługusem, zdrajcą bądź nie jest Polakiem, jesteś zwykłym faszystom (jak estończycy). Demokracja i pluralizm plega na wyrażaniu poglądów. Ty się wpisujesz w kaczą demokrajcę, czyli demokrację metodą komuny- zakneblować usta oponentom. Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Idź wyzwyać ludzi od cycków na forum Konsomol 30.04.07, 22:31 napisałes:"..ktoś posiadający inne zdanie ..."itd Wobec tego wbij sobie do łba,że Estończycy nie chcą w centrum własnej stolicy oglądać ruskiego sałdata.To jest ich cholerne zdanie!Koniec ,kropka."Demokracja i pluralizm polega na wyrażaniu poglądów" to twoje pieprzone słowa.Pogląd Estończyków jest jednoznaczny ,won z krasnoarmiejcami!Zionący humanizmem demokrato dlaczego wszystkich Estończyków nazywasz faszystami? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Rosjanie sa zwasze tacy sami... 30.04.07, 16:33 zmieniaja tylko co pewien czas opakowanie.Carska Rosja, CCCP czy 'putinowska demokracja'to ciagle ci sami ludzie o mentalnosci imperialnego raba i dziada. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz To teraz Polska ma problemy. Wszyscy dają stąd 30.04.07, 16:27 nogę na Zachód bo jest bida i wyzysk. Brak mieszkań, pracy i perspektyw. Po 16 latach kapitalistycznego raju. Aleśmy się wzbogacili no nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: To teraz Polska ma problemy. Wszyscy dają stą 30.04.07, 16:41 Gdyby nie okupacja sowiecka przez ostatnie pół wieku, to tu byłby też ten zachód i nikt by stąd nie uciekał! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Efekt byl taki, że w RFN urodzilo się sporo M 30.04.07, 15:33 A jak głąbie żyją Niemcy, a jak Polacy, na jakim poziomie? Tej różnicy sowiecki kmiocie nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Porównaj teraz po 16 latach kapitalizmu w Polsce. 30.04.07, 16:30 Dlaczego jest masowa emigracja? Przecież ustrój jest "sluszny"? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Porównaj teraz po 16 latach kapitalizmu w Pol 30.04.07, 16:37 Bo kraj przez 60 lat doprowadzono do ruiny, nie wiesz o tym ciulu radziecki? Przez 16 lat nie da się go niestety odbudować! Niemcy przegrały wojnę, a są prawie najbogatszym społeczeństwem w Europie, mówię tu o zachodnich, bo dzięki sowietom wschód to bieda i wielkie bezrobocie! Choć teraz trochę mniejsze, bo zachodnie landy pomagają zatrzeć zacofanie spowodowane radziecką okupacją! Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Prawdziwe mocarsto nie kłóciłoby się o jeden. 30.04.07, 15:26 Oni pokłócą się i o tusze wieprzową, tacy z nich mocarze. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terroryz.. 30.04.07, 15:03 "...przed ambasadą Estonii w Moskwie młodzieżówka proputinowska "Nasi" organizuje manifestację." - przecież ta młodzieżówka to zwyczejnie bojówka faszystowska. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terror 30.04.07, 16:28 bravor napisał: > "...przed ambasadą Estonii w Moskwie młodzieżówka proputinowska "Nasi" > organizuje manifestację." > > - przecież ta młodzieżówka to zwyczejnie bojówka faszystowska. dokladnie - ci, ktorzy haniebnie oskarzaja Estonie o 'faszyzm' powinni sie przyjrzec swoim idolom z Moskwy. W Rosji skrajny nacjonalizm (szowinizm narodowy) jest bardzo silny; mnoza sie pobicia i zabojstwa na tle etnicznym; skrajne ideologie szowinizmu narodowego wyznaje mnostwo ludzi wszystkich religii i niewierzacych; co wiecej, sa wsrod nich rowniez 'liberalowie' i 'demokraci' oraz 'lewacy' Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Nie rosyjskim bandytom! 30.04.07, 15:05 60 prawie lat okupacji sowieckiej wystarczy. A w Polsce jeszcze dluzej rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
meteo_patka Prezydent Estonii: Nasza ambasada jest terroryz.. 30.04.07, 15:32 ja tam nie wiem czy Estończycy "nas lubia czy nie lubią". Byłam w Tallinie 2 lata temu i zaobserwowałam, że jest to naród dość ozięmbły, Estończycy nie są wylewni, raczej sceptyczni i zachowawczy, ale nie wrodzy. z pewnością niepałają do rosjan sympatią, odmawiają im w kraju praw, łącznie z obywatelstwem, mimo, że co 4 mieszkaniec Estonii to Rosjanin. Moim zdaniem dzielnie się ten mały kraj i przetrzebiony przez Rosjan narod broni przed naporem wschodnich sąsiadów. Rosjanie mają tyle nieuzasadnionych postaw roszczeniowych, że mam wrażenie, że dać im palce, ugryźli by zaraz rękę. Dlatego mają rację Estończycy, że nie chcą ich pomników, żadnej pamięci o okupantach. Odpowiedz Link Zgłoś