Dodaj do ulubionych

Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estonii

30.04.07, 20:13
Bardzo dobrze. Państwa bałtyckie i Europy Środkowowschodniej muszą się
trzymać razem wtedy skuteczniej przeciwstawią się agresywnej polityce
rosyjskiej. Imperium próbuje odzyskać wpływy lub skonsolidować społeczeństwo
rosyjskie (wspólny wróg zawsze konsoliduje).
------------------
www.e-biznes24.eu
E-biznes możesz zacząć i ty !
tinyurl.com/2w7fvt
Myślisz ? Więc czytasz !
Obserwuj wątek
    • torelek Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estonii 30.04.07, 20:17
      Za naszym prezydentem nie przepadam ale tutaj akurat popieram go całkowicie.
      Trzeba pomóc innym w słusznej sprawie. Przyjdzie czas, że może i my będziemy
      potrzebowali pomocy. Z drugiej strony rozumiem też Rosjan - jak komuś przez
      kilkadziesiąt lat do głowy wkładano, że Armia Czerwona to wolność niosła
      narodom Europy, to chce za wszelką cenę wierzyć, że tak było. Prawda jest dla
      nich zbyt bolesna.
      • www.e-biznes24.eu Re: Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estoni 30.04.07, 20:23
        Społeczeństwo rosyjsie oczywiście nie jest nic winne. To władza rosyjska z
        Putinem na czele manipuluje ludźmi (tak jak i u nas). Fałszowanie historii to
        niestety nie tylko domena Rosjan.
        ------------------
        www.e-biznes24.eu
        E-biznes możesz zacząć i ty !
        • mil1231 ale moim zdaniem trzeba też cos na tym ugrać! 30.04.07, 20:33
          np.zobowiązać kraje nadbałtyckie do zdecydowanego utrudniania życia fiutinowi w
          budowie rury pod baltykiem. Trzeba razem szukać wszelkich sposobów zablokowania
          tej inicjatywy, napuszczając też ekologów itp...to jest tez okazja aby ukręcic
          niezły biznes!
          • zkyc ale moim zdaniem niezła zmyłka!;) 30.04.07, 20:46
            Lechu chce nabyć praktyki, jak Łotysze radzą sobie z tak dużą opozycją!:D
            Bliźniaki są jednak w dużo gorszej sytuacji!;D
            Przeciwko nim jest większa opozycja niż ilość i procent ruskich na Łotwie:D
            • marcus_crassus Brawo kaczor 30.04.07, 20:59
              Polska razem z Estonia. Nie dla ruskiej agresji. Razem bedziemy walczyc z
              neoimperializmem kremla

stop sowieckiej barbarii. juz pare razy polamali sobie zeby na Polsce. Teraz
              tez kacapy - nie przejdziecie
              • login.gazeta1 Wy też popieracie Estonię? Bo my tak. 30.04.07, 21:52
                .
              • ergo12 Deklaracja Kaczyńskiego jest blędem politycznym! 30.04.07, 22:05
                Jest ona niczym innym jak próbą montowania antyrosyjskiej krucjaty.Lotysze są
                znani ze skrajnego nacjonalizmu.A Rosjanie wyjątkowo czuli na punkcie Swego ego
                i tak latwo Lotyszom i Kaczyńskiemu nie zapomną rusofobii.Przerażony jestem też
                próbami nawolywania w Polsce do rozprawy z pomnikami Armii Radzieckiej w
                Polsce.Trzeba być kompletnym glupcem aby nie móć przewidzieć konsekwencji
                takiego dzialania.Czy Wam się to podoba czy nie to okres "Smuty" w Rosji już
                minąl i Putin jest jest w G-8,i prowadzi globalną politykę światową. A pan
                Kaczyńki???????????????????
                • monster1972 masz racje.. pisze tu cały czas o tym.. masz racje 30.04.07, 22:07
                  • edek47 Jak nie bedziesz pisal,to tez bedziesz mial racje 01.05.07, 06:19
                    Racja przysluguje kazdemu wedlug jego potrzeb.
                • jankos71 Re: Deklaracja Kaczyńskiego jest blędem polityczn 30.04.07, 23:45
                  Mylisz Łotyszy z Estończykami
                • ergo12 W moim tekscie powiino być "Estończykom" sorry 01.05.07, 00:28
                  Sorry
                • mufti.ibrahim Polacy, Estończycy, Gruzini, Łotysze, Litwini, 01.05.07, 00:43
                  Ukraińcy (znaczy się ci faszystowcy, mówiący po ukraińsku), Mołdawianie...
                  Wszyscy oni są znani jako skrajni nacjonaliści. Wszyscy oprócz biednych,
                  tolerancyjnych, demokratycznych i słynących z umiłowania pokoju Rosjan.
                • mat120 Nareszcie rozsądny głos. 01.05.07, 12:45
                  Takie postępowanie to przykład wyjatkowej głupoty politycznej
                  i krótkowzroczności. Ja się zastanawiam, czy Kaczor w ogóle wie na czym polega
                  polityka? Bo jeśli wie to powinien przewidzieć jakie ta jego "polityka"
                  przyniesie.

ps. Może ktoś wie czy prezydent Czech też już dzwonił do Tallina?
              • old.european Re: Brawo kaczor 01.05.07, 01:31
                marcus_crassus napisał:

> Polska razem z Estonia.

Ale Estonia bez Polski - jak tylko sie polapie, jak nieefektywnym sojusznikiem
                jest Polska. O co postaramy sie naturalnie wszyscy :-)))
          • weglowa_mafia_rozpacza Mgr_Aleksander_Wielki_Pijak_Chce_ Być_Rozjemcą_???? 30.04.07, 20:49
            ...Prezydent Toomas Ilves podziękował
            Prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu za
            okazane wyrazy solidarności. Poinformował
            również o aktualnym rozwoju wydarzeń w tym kraju.
            ................................

Ciekawe kiedy nastapi
            frontalny atak PO-KOmuchów na Prezydenta RP
            za tą wspaniałą reakcję !!!

Żeby tylko mgr Aleksander Wielki Pijak
            nie wprosił sie tam jako rozjemca
            i nie przywiózł tego kacapskiego pomnika
            wespół z Olejniczakiem do Polski !:)))

• rosol4 Re: ale moim zdaniem trzeba też cos na tym ugrać! 30.04.07, 22:05
            mil1231 napisał:

> np.zobowiązać kraje nadbałtyckie do zdecydowanego utrudniania życia fiutinowi
            w
            >
            > budowie rury pod baltykiem. Trzeba razem szukać wszelkich sposobów
            zablokowania
            >
            > tej inicjatywy, napuszczając też ekologów itp...to jest tez okazja aby
            ukręcic
            > niezły biznes!

A moze przeciwnie niz napisales.
            Mozna zalozyc ze ta furia ruskich jest preludium przed burza.
            Znany jest sowiecki cynizm i mataczenie historii.
            Obysmy sie nie obudzili o paranku z informacja ze armia rosyjska na prosbe
            patryjotow estonskich wyzwolila ten kraj z pod panowania wiekszosci narodowej i
            przekazala wladze w rece ruskiej mniejszosci przylaczajac go do bratniej
            matczynej piersi.
            Putin stary KGB-eg cos juz knuje.
            Oby Estonia nie stala sie druga Czeczenia.
            Znajac zgrzybialych europejczykow ze starej skostnialej UE to nie kiwna palcem
            by nie draznic bialego niedzwiedzia i dla ochrony wlasnych biznesow.
            • edek47 Jaki znowu bialy niedzwiedz ? 01.05.07, 06:28
              Ruski niedzwiedz jest brunatny,ale na biale niedzwiedzie moga ciebie ruski
              wyslac.
      • pendrek_wyrzutek Re: Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estoni 01.05.07, 03:43
        torelek napisał:

> Trzeba pomóc innym w słusznej sprawie.

Ale na czym ta pomoc ma polegac? Na wyslaniu
        ZOMO? Czy na propagandzie przedstawiajacej
        Rosjan jako azjatyckich podludzi nie zaslugujacych
        na prawa obywatelski i cywilne?
    • tzetze1 Kartofel - wreszcie jakiś pozytyw 30.04.07, 20:20
      Nie znoszę tego kartofla ale Ruskich nienawidzę i tym razem go popieram. Good
      move Herr Kartofel.
      • oregano7 Re: Kartofel - wreszcie jakiś pozytyw 30.04.07, 22:41
        A ci ja cie, kurna zrobilem ze mnie tak nienawidzisz?
        Rosjanin
        • edek47 Wyliczanki sie zachciewa,co? 01.05.07, 06:38
          ZACZAC TRZEBA OD XVIII wieku.
      • edek47 Herr Kartopfell'em to jest raczej Herr Tusck. 01.05.07, 06:35
        Jak ci Polacy nic nie pojmuja!
    • gekon1979 bardzo dobrze, tak trzymac 30.04.07, 20:23
      nalezy wspierac sie nawzajem, przeciwko plugawym intrygom i agresjom z zachodu i wschodu Europy
    • matrek A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 30.04.07, 20:25
      Cala UE jeszcze patrzy i czeka na rozwoj wydarzen, a my juz zabralismy oficjalny
      glos, ograniczajac sobie pole manewru na przyszlosc. Chyba jednak powinnismy
      bardzie trzymac sie realopolitic, a nie tak "za wolnosc nasza i Wasza" od razu.
      • krawiec6661 Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 30.04.07, 20:31
        E tam, i tak sytuacja nie rozwinie się na tyle aby Polska zmieniała stanowisko w
        tej sprawie. Dla mnie taka stanowczosc w wykonaniu prezydenta ma sens
        • kraq Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 30.04.07, 20:33
          putinowi znowu peknie zylka pierdzaca z bezsilonsci i bedzie troche smrodu hehe
        • matrek Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 30.04.07, 20:48
          Emocjonalnie zapewne nie zmienimy stganowiska, ani my ani Polska "oficjalna",
          ale sytuacja moze potoczyc sie w takim kierunku, ze bedziemy ograniczeni naszymi
          wlasnym slowami, ze tak to okresle.

Zauwazcie, ze oproc pomrukow UE, zedna inne Panstwo nie zabralo jeszcze glosu.
          Przynajmniej ja nie slyszalem. Ze sprawami wewnetrznymi, jest tak samo jak z
          malzenstwem, kto wchodzi z zewnatrz w klotnie malzenska, czesto dostaje
          najbardziej po lapach.
          • jankos71 Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 30.04.07, 23:50
            Jakimi sprawami wewnętyrznymi? Estonia nie jest republiką FR.
            • matrek Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 01.05.07, 01:27
              Sprawami wewnetrzymi Estonii
              • jankos71 Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 01.05.07, 22:41
                Zastanowiła mnie Twoja analogia do kłótni w małżeństwie. W tym wypadku
                ci "małżonkowie" są już po rozwodzie. W takiej sytuacji czestoktoć potrzebna
                jest pomoc sąsiedzka, zwłaszcza gdy ex-małżonek jest agresywny. Czasem
                wystarcza samo okazanie wsparcia, czasem więcej, ale nie jest dobrze strony
                nękanej pozostawić bez pomocy, bo może dojść do tragedii...
      • zygmund Ale czy Estonia prosiła nas w ogóle o to? 30.04.07, 21:00
        A mi się wydaje, że lepiej było dać szansę Estonii wybrnięcia z sytuacji o
        własnych siłach zamiast po raz kolejny występować w roli rusofobów, którzy
        tylko czekają na okazję, żeby obrazić Rosję szczekając zza unijnego płotu. Co
        innego gdyby tam groziła jakaś interwencja, ale póki co nic takiego się nie
        dzieje.

Może dla nas to byli okupanci, ale dla miejscowych Rosjan najwidoczniej to byli
        bohaterowie i o to toczy się spór na ulicy. Niech się trochę pospierają więc.
        Po co Polska rzuca się od razu przeciw Rosji, kiedy Rosja jeszcze nic naprawdę
        nie zrobiła, a możliwe, że się pogodzą i Rosja wyśle delegację na odsłonięcie
        przeniesionego pomnika? Jak będziemy wtedy wyglądać ze swoją interwencją? Putin
        zrobi nam jakieś kuku a my polecimy do Unii wetem szantażować, żeby nam pomogli?
        • matrek No wlasnie. 30.04.07, 21:01
          Nie lubie Putina, ale oficjalnie angazowac sie na tym etapie, to duzo za wczenie.
          • mil1231 wy naprwadę wierzycie w to że putin ustąpi?? 30.04.07, 21:03
            trochę powagi, panowie...
            • matrek Re: wy naprwadę wierzycie w to że putin ustąpi?? 30.04.07, 21:06
              HGW co tam bedzie, ale po co pchac palce miedzy drzwi, w chwili gdy sytuacja
              tego jeszcze nie wymaga?
            • monster1972 ja nie wierze:-) jestem realista, woja z ruskimi 30.04.07, 21:06
              to zart... i jakas kompromitacja
              • mil1231 a kto mówi o wojnie?? 30.04.07, 21:12
                • krawiec6661 Re: a kto mówi o wojnie?? 01.05.07, 00:03
                  A co boisz sie? :) Mamy kilka samolotow, tylko naprawic trzeba :)
        • rosol4 Re: Ale czy Estonia prosiła nas w ogóle o to? 30.04.07, 22:15
          zygmund napisał:

> A mi się wydaje, że lepiej było dać szansę Estonii wybrnięcia z sytuacji o
          > własnych siłach zamiast po raz kolejny występować w roli rusofobów, którzy
          > tylko czekają na okazję, żeby obrazić Rosję szczekając zza unijnego płotu. Co
          > innego gdyby tam groziła jakaś interwencja, ale póki co nic takiego się nie
          > dzieje.
          >
          > Może dla nas to byli okupanci, ale dla miejscowych Rosjan najwidoczniej to
          byli
          >
          > bohaterowie i o to toczy się spór na ulicy. Niech się trochę pospierają więc.
          > Po co Polska rzuca się od razu przeciw Rosji, kiedy Rosja jeszcze nic
          naprawdę
          > nie zrobiła, a możliwe, że się pogodzą i Rosja wyśle delegację na odsłonięcie
          > przeniesionego pomnika? Jak będziemy wtedy wyglądać ze swoją interwencją?
          Putin
          >
          > zrobi nam jakieś kuku a my polecimy do Unii wetem szantażować, żeby nam
          pomogli
          > ?

Problemem Estonczykow bylo ze Stalin nie wysiedlil ruskich tylko zasiedlil z
          mysla o rusyfikacji i to mu sie udalo.
          Pomysl gdyby tyran Stalin nie wysiedlil z ziem polskich niemcow i ukraincow to
          co roz bysmy mieli podobne scenki.
          Gdyby w Polsce nie bylo czwartej kolumny postkomuny to tez bylo by mniej
          prowokacji i napiec.
          • jankos71 Re: Ale czy Estonia prosiła nas w ogóle o to? 30.04.07, 23:53
            rosol4 napisał:
            > Gdyby w Polsce nie bylo czwartej kolumny postkomuny to tez bylo by mniej
            > prowokacji i napiec.

Otóż to!
        • matrek Jak slon w skladzie porcelany 01.05.07, 01:53
          Kto uczyl Kaczynskiego polityki zagranicznej!

Kogo oni maja w tym MSZ-ecie?! Czuy nie maja tam zadnych doradcow, zadnych
          specjalistow od strategii?

Cholera, jestem za Estonia, ale Nnajblizszy sasiad Rosji jak Polska, nie moze
          juz teraz oficjalnie rzucac w nia kamieniami! Co za cholerni idioci siedza w tym
          Biurze Analiz Strategicznych MSZ-tu?!
      • rosol4 Re: A ja nie wiem, czy nie nazbyt pochopnie 30.04.07, 22:08
        matrek napisał:

> Cala UE jeszcze patrzy i czeka na rozwoj wydarzen, a my juz zabralismy
        oficjaln
        > y
        > glos, ograniczajac sobie pole manewru na przyszlosc. Chyba jednak powinnismy
        > bardzie trzymac sie realopolitic, a nie tak "za wolnosc nasza i Wasza" od
        razu.
        >
        >
        Tak jak Anglicy i Francuzi we wrzesniu 1939 roku
        Bochaterze
        • matrek Nie 30.04.07, 23:13
          rosol4 napisał:

> matrek napisał:
          >
          > > Cala UE jeszcze patrzy i czeka na rozwoj wydarzen, a my juz zabralismy
          > oficjaln
          > > y
          > > glos, ograniczajac sobie pole manewru na przyszlosc. Chyba jednak powinni
          > smy
          > > bardzie trzymac sie realopolitic, a nie tak "za wolnosc nasza i Wasza" od
          >
          > razu.
          > >
          > >
          > Tak jak Anglicy i Francuzi we wrzesniu 1939 roku
          > Bochaterze

Tak jak estonczycy w 39 roku
    • krawiec6661 Dobrze zrobił 30.04.07, 20:26
      w końcu jakiś dobry ruch.
    • monster1972 drób pcha nas do "wojny" z Ruskimi? 30.04.07, 20:28
      historia magistra vitae est

podobno...

ale kaczki nie wiedzą, ze zachód wybierze ruskich, jak dojdzie do scysji

tak jak wybrał ruskich, gdy stalin mial ochote zrobic kolejny zabór Polski

przyjaciółmi z zachodem jestesmy tak długo, az zachód nie musi stanąc w
      obliczu "wojny" z ruskimi

nie jest wazne, jaka to wojna

czy prawdziwa... czy tylko ekonomiczna

zawsze wybiorą ruskich, my jestesmy gównem

cieszmy sie, ze nie sąsiadujemy na wschodzie z chinami

wtedy dopiero byloby pociesznie

• mil1231 Dlatego tarcza antyrakietowa TAK!!!! 30.04.07, 20:37
        Trzeba zaprosić na nasze terytorium bazy USA! to raz na zawsze usunie kacapów z
        Europy Śri=odkowej i da nam bezpieczeństwo, o którym z samą Europą Zach możemy
        zapomnieć.
        • rosol4 Re: Dlatego tarcza antyrakietowa TAK!!!! 30.04.07, 22:21
          mil1231 napisał:

> Trzeba zaprosić na nasze terytorium bazy USA! to raz na zawsze usunie kacapów
          z
          >
          > Europy Śri=odkowej i da nam bezpieczeństwo, o którym z samą Europą Zach
          możemy
          > zapomnieć.

Dzieki niej bedziemy sie mogli rozwijac gospodarczo tak jak wczesnij Japonia
          czy Korea pld.
          Ruscy maja to we krwi z silnym rozmawiaja po partnersku a ze slabszym po
          bratersku.
          W 1960 w zatoce Swin byla partnerska ugoda z USA, a w 1968 w Czechoslowacji
          dokonali braterskiej pomocy.
      • mikolajmikolajeviczmikolajenko [...] 30.04.07, 20:57
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • gekon1979 Re: Każdy Polak w Estonii trzyma sztamę z Ruskimi 30.04.07, 20:59
          a to nie o to chodzi, kto jest fajniejszy, tylko o to, ze to jest ich panstwo a nie kacapow, i beda sobie tma robic co chca!
          a wam wara od tego
    • kraq parafrazujac pewnego autora 30.04.07, 20:31
      ciekawe jak by jeden ruski z drugim szczekal na caly swiat jak by mu zagrozic
      rozwaleniem ambasady?

"nie dla mnie przyjazn polsko-radziecka
      ruskich nienawidze od dziecka"
      • gekon1979 [...] 30.04.07, 20:34
        • aramba Re: parafrazujac pewnego autora 30.04.07, 20:37
          Gekon - nie przeginaj, nie ma potrzeby.
          • mil1231 myślę że idziemy w kierunku zerwania z nimi 30.04.07, 20:38
            kontaktów dyplomatycznych. niestety ale z fiutinem nie da się dogadać...
            • aramba Re: myślę że idziemy w kierunku zerwania z nimi 30.04.07, 20:41
              Mysle, ze to bylby niewybaczalny blad i ze do czegos takiego nigdy nie dojdzie.
              Tak samo nie dojdzie do zerwania stosunkow estonsko-rosyjskich. Panowie
              uspokojcie sie.
              • mil1231 jaki jest sens podtrzymywania stosunków 30.04.07, 20:42
                dyplomatycznych z dyktatorem?
            • gekon1979 wlasnie tak, to niezbedne 30.04.07, 20:43
              nawet jezeli przyniesie to chwilowe problemy z energetyka(to jest to rzecz ktora mozna roziwazac, a kroki w tym kierunku juz nastapily)
              zerwanie kontaktow i zamkniecie granicy to rzeczy ktora powinnismy zrobic
              • aramba Re: wlasnie tak, to niezbedne 30.04.07, 20:44
                Gekon, Ty nie zgrywaj takiego "nieprzejednanego". Tak sie nie robi polityki. I
                tylko tak mozna odpowiedziec na to co piszesz.
                • mil1231 ale przyznasz że putinsyn aż sie o to prosi? 30.04.07, 20:46
                  • aramba Re: ale przyznasz że putinsyn aż sie o to prosi? 30.04.07, 20:53
                    Nie sadze. Mysle, ze Rosjanie testuja jak dlugo i w jakich sytuacjach UE
                    zachowa solidarnosc. I tyle. Estonczycy glupio zrobili, ze dali pretekst,
                    chociaz pretekst zawsze sie znajdzie. No, ale po co samemu dawac pretekst?
                    Chlopaki - nie judzcie, bo zaraz zrobi sie totalna awantura.
                    • monster1972 zachod europy ani drgnie.. tylko my sie wychylamy 30.04.07, 20:55
                      my, czyli głupie kaczki

kaczki nie rozumieją zagranicznej polityki

sa za tępe

nie kumają, ze dla zachodu taka estonia to jak jedno miasto blisko berlina
                      (nawet nie sam berlin)

:-)

a my sie rwiemy do nie wiem czego:)

hehe

juz sam nie wiem, smieszna czy straszna
                      • aramba Re: zachod europy ani drgnie.. tylko my sie wychy 30.04.07, 20:58
                        Nie sadze tez zebys mial racje. Kaczki az tak glupie nie sa jak sie ich maluje
                        (chociaz Fotyge bym wlasnonoznie wykopal). Co wlasciwie takiego zrobili co
                        mozna uznac za glupie - OK. Sprawa karykatur w Tageszeitung - to bylo debilne.
                        A poza tym?
                        • monster1972 oni nie rozumieja Rosji patrza na nich ja na carów 30.04.07, 21:01
                          to dowodzi braku zrozumienia:-)

po co robic wojne?

nie mozna bylo wystosowac noty do UE... w tej sprawie...

po co bylo stawac oficjalnie przeciw ruskim?

malo mamy z nimi zatargów?

my z nimi nie wygramy.. nie ma siły...

trzeba sposobem a nie siła... a kaczki mysla, ze mogą siła..

rownie dobrze mogliby sie ze mną bic... wazę 100 kg.. i uprawialem kilka
                          niezbyt grzecznych dyscyplin:-) a oni uprawiali siedzenie na dupie... z kotem
                          na kolanach
                          • mil1231 Gdyby było jak mówiswz to na cholera nam UE??? 30.04.07, 21:05
                            kaczki nie rozumieją zagranicznej polityki

sa za tępe

nie kumają, ze dla zachodu taka estonia to jak jedno miasto blisko berlina
                            (nawet nie sam berlin)

ALE NA SZCZĘŚCIE TAK NIE JEST..
                            • monster1972 w pewnych kwestiach UE to fikcja 30.04.07, 21:08
                              energetyka

miedzynarodowe mafie

przemysl zbrojeniowy

:-) ambicje załosnych polityków

• mil1231 więc my zmienimy UE! Po to tam wleźliśmy, a nie 30.04.07, 21:11
                                po yto by siedzieć cicho jak kazał nam żak czyrak.
                                • monster1972 to nie tak.. 30.04.07, 21:13
                                  • monster1972 chodzi o to, zeby nie robic gówna bez powodu:-) 30.04.07, 21:16
                                    kaczki mają lby napchane ksiazkami typu "kamienie na szaniec" czy "pan
                                    wołodyjowski" i nie rozumieją słowa pragmatyzm polityczny

oni by chcieli zeby nasz naród znow szedł na smierc czy cos.. oczywiscie w imie
                                    ich chorych ideałów.. podczas gdy oni siedzieliby w ciepłych fotelikach z
                                    kotami czy żonami (w zależnosci od orientacji) na kolanach

niestety, teraz naród dociekliwy jest... i chce wiedziec, dlaczego rzad
                                    prowokuje Ruskich do wojny czy Wojny z nami:-)
                                    • mil1231 ale jakiej wojny??my mówimy o interesach! 30.04.07, 21:18
                                      trzeba teraz pod pretekstem poparcia bałtów ugrać kilka sprawa:

- wspólna blokadę gazociągu pln
                                      - wspólny projekt eletrowni atomowej
                                      - działanie wspólnym frontem na forum UE!
                                      • monster1972 dzis walczy sie wlasnie ropociagami... 30.04.07, 21:21
                                        i o tym mowie

wiecej krzywdy nam zrobią ropociągiem i rurociagiem niz najazdem:-)
                                        • mil1231 przecież nie odetną nam ropy, bo odetną przy tym 30.04.07, 21:24
                                          pół europy. teraz trzeba zablokować budowę gazociągu pln i budować w dłuższej
                                          perspektywie gazoport. spoko, ruscy wcale nie mają takich dobrych kart jak
                                          probujesz to przedstawiać.
                          • aramba Re: oni nie rozumieja Rosji patrza na nich ja na 30.04.07, 21:06
                            Ej, ej, na razie nikt wojny nie robi. Owszem Kaczor zadzwonil do Prezydenta
                            Estonii, ale to jeszcze nie jest oficjalne stanowisko. Mysle, ze Rosjanie
                            bardzo by chcieli, zeby nikt nie zareagowal, a my tutaj na forum za malo wiemy
                            o tym, co sie dzieje teraz w UE (w sprawie Estonii rzecz jasna).
                            • monster1972 ja nie mowie o wojnie na rakiety 30.04.07, 21:09
                              mowie o wojnie dyplomatycznej
                              • aramba Re: ja nie mowie o wojnie na rakiety 30.04.07, 21:30
                                Ja tez.
                                • mil1231 ani ja 30.04.07, 21:36
                • gekon1979 Re: wlasnie tak, to niezbedne 30.04.07, 20:50
                  a niby czemuz to nie wolno?? otoz wolno, i mozna to zrobic
                  bo, poniewaz, gdyz:

Łysy jedzie do Moskwy
                  Tak, to jest normalne, że nie gadasz z bandytami
                  Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych
                  Kto z kim przestaje, takim się staje
                  Na zawsze to w każdej jednej głowie zostaje
                  Myślę, że jest w tym coś żenującego
                  Odwiedzać gospodarza dzieci mordującego
                  W imię imperialnych bredni, to pomysł nieprzedni
                  Tłumaczy to święto, dzień powszedni
                  Gdy na wsie góralskie bomby spadają
                  Jedyna ich wina, że tam właśnie mieszkają
                  Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną
                  Musowo się zabrudzi, tak już to jest zrobione
                  Nie będzie inaczej - zapytaj na Kaukazie
                  Co o tej rocznicy tam się sądzi w takim razie
                  Uśmiechnięte facjaty w imię zwycięstwa
                  Armia gdzie indziej okazuje męstwo

Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy

Tak, to jest normalne, że się brzydzę przemocą
                  Zarówno tą małą, pod mym blokiem nocą
                  Jak i wielką, w imię pseudoszczytnych racji
                  Cicho, nie psuj nastroju przy kolacji
                  Ten kraj potężny, jego step wielki
                  Nie poznasz go rozumem choćbyś myślał wieki
                  Przy stole wyżsi rangą podczas picia wódki
                  Rozkaz natarcia dla stłumienia rebelii
                  Nie pierwszy raz, nie ostatni jak sądzę
                  Świata tego konstrukcja się na tym zasadza
                  Produkować broń, to na tym świecie
                  Jest pierwszy, najlepszy i największy interes
                  Wielu by straciło, gdyby się uspokoiło
                  Na wschodzie i zachodzie wszystko by ucichło
                  Życie tych czy owych? To drobnostka
                  To wszystko jest przecież wliczone w koszta

Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy

I bardzo to niesmaczne, że i cała ta afera
                  Kto ma jechać, a kto nie, rozmiary przybiera
                  Ale sedno sprawy nie w nagrodzie Nobla
                  W nowych pięciu latach - czyli na poklask
                  Bo to jest normalne, że nie gadasz z bandytami
                  Sam nie jedzie, lecz wiernymi ministrami
                  Czas chce uprzyjemnić, jedyne co złe
                  Że Łysy też do Moskwy pojechać chce
                  Sentymenty lat niedawnych - co się działo niedawno
                  W Soczi to było życie - się piło, się jadło
                  To se ne vrati, chociaż tymczasem
                  Pojechać i przypomnieć sobie stare dobre czasy
                  Chociaż, te co są teraz - nie ma co narzekać
                  Ma się władzę i pochodne jej, nie trzeba uciekać
                  Jak Erich Honecker, ten miał szczęście
                  Ludzie mówią, że to w nieszczęściu szczęście

Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy

Łysy jedzie, Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy jedzie do Moskwy

A Łysy jedzie, Łysy jedzie do Moskwy
                  Łysy, Łysy jedzie do Moskwy
                  A Łysy jedzie do Moskwy...

przed wojna, gdy zajelismy Wilno, Litwa z nami zerwala stosunki dyplomatyczne, malo tego torpedowala kazda nasz inicjatywe miedzynarodowa ;) tak mozna dzis postapic przeciw moskala!
            • kraq Re: myślę że idziemy w kierunku zerwania z nimi 30.04.07, 20:43
              niestety cymbal musi, bo jestesmy w UE i to i owo mozemy mu np. zawetowac.:)))
              zreszta co tacy ruscy moga nam zaproponowac? rynek?? lapowa na lapowie i w
              kazdej chwili ryzyko, ze zmienia jakis przepis, wprowadza licencje, embargo,
              ch... wie co. lepiej handlowac z cywilizowanym swiatem a z nimi to mozna na
              stadionie X-lecia, bo to ich poziom
              • mil1231 [...] 30.04.07, 20:46
    • r_mol Jak zwykle pochopnie i bez sensu 30.04.07, 20:34
      Problemem Estonii nie jest jeden czy drugi pomnik (choć ja bym jednak grobów
      żołnierskich ot tak sobie nie przesuwał). Problemem tego kraju jest kiepska
      integracja mniejszości rosyjskojęzycznej, stanowiącej ca 30% obywateli tego
      kraju (częściowo obywateli de iure, częściowo de facto). Tego za Estończyków
      nikt nie załatwi.
      Nie jestem pewien, czyy prezydent Kaczyński w ogóle zdaje sobie z tego sprawę.
      • monster1972 [...] 30.04.07, 20:41
      • mil1231 przecież każde dziecko wie w czym problem.. 30.04.07, 20:41
        to jest akurat sprawa Estonii. Kaczyński udzielił poparcia w sprawie usunięcia
        symbolu okupacji - bardzo dobrze zrobił! musimy mieć inicjatywę na tym froncie
        jako jedyne państwo wspólnie z Ukrainą, które ma jaja, aby przeciwstawic sie
        imperializmowi kacapskiemu.
        • r_mol Dobrze żeby Kaczyński wiedział więcej niż dzieci 30.04.07, 20:44
          Dzieci są słodkie, ale jak za bardzo broją odsyła się je do kąta, prawda?
          • mil1231 cięzko bedzie takiego kolosa jak kacapia odesłać 30.04.07, 20:47
            do kąta...ale mozemy sprobować! ;)
            • r_mol A po co? Masz jakieś kompleksy? 30.04.07, 20:59
              Polityka zagraniczna nie powinna być funkcją kompleksów pewnej części obywateli.
              • mil1231 Czy nasze poparcie dla usuniecia tego pomnika to 30.04.07, 21:06
                wyraz kompleksów??
                • r_mol Na to wygląda 30.04.07, 21:13
                  Akurat ostatnią rzeczą jakiej Estonia potrzebuje, jest czyjeś poparcie dla
                  decyzji leżących w gestii nie suwerennego państwa nawet, a po prostu władz
                  miejskich Tallina. Zwłaszcza, jeżeli ten ktoś - w tym wypadku Polska - nie ma
                  żadnych instrumentów nacisku na Rosję.
                  Ale pokrzyczeć, odreagować wszystkie rzeczywiste i urojone doznane od Rosjan
                  krzywdy (spowodowane zresztą wyłącznie naszym brakiem umiejętności
                  zorganizowania się jako narodu) - zawsze można, prawda?
                  • mil1231 nie widze nic złego w słowach poparcia. 30.04.07, 21:15
                    natomiast ruscy sieją wiatr więc zbiorą burzę!prosta sprawa!
                    • r_mol No widzisz - to jest właśnie błąd polityczny 30.04.07, 21:20
                      Wykonywanie nic nie znaczących gestów, przez kraj nijak nie zaangażowany w
                      wydarzenia (i zdaje się nie orientujący się, o co tak naprawdę chodzi), w
                      dodatku z narażeniem na popsucie sobie i tak nienajlepszej opinii u sąsiadów.
                      • monster1972 nie pierwszy to blad polityczny drobiu... 30.04.07, 21:23
                        oni ku.. nic nie kumają z polityki zagranicznej

oni ku.. nic nie kumają

boze... mam 35 lat i 1000 razy wiecej od nich rozumiem z tego wszystkiego

moze ktos mnie zatrudni jako doradce?

hehe
                        • mil1231 przecież mowie że nie chodzi o gesty ale o interes 30.04.07, 21:25
                          mozemy wiele ugrac a nie stracimy już nic. stosunki z kacapia i tak są fatalne.
                          • r_mol Nic na tym nie ugramy oczywiście 30.04.07, 21:30
                            Myślisz że Unia sypnie pieniążkami? He, he. Racja stanu dla niedużych państw,
                            jak Polska - to dobre stosunki z sąsiadami i rozwijanie gospodarki.
                            Stan zaawansowania budowy gazoportu pokazuje zresztą, gdzie nasz rząd ma
                            realne, a nie gazetowe sposoby zapewnienia bezpieczeństwa gospodarczego. Gdyby
                            gazoport musieli zbudować Amerykanie, albo i Rosjanie - już by funkcjonował.
                          • monster1972 no to trzeba je naprawic... bo warto.. ludzie nas 30.04.07, 21:32
                            tam lubią

chlopie..

kiedy jako dziennikarz bylem na duzej imprezie w Moskwie.. zaoproszono wielu
                            dziennikarzy z calej Europy... Slowian kilku, ale wiekszosc UK, HOlandia,
                            Niemcy itp... Hiszpania

i pierwszy toast miejscowych był.. za Słowian..

za naszego brata Słowianina, ktory poruszył Słonce... za rodaka naszego kolegi
                            z Polski

oni - zwykli Rosjanie - nas lubia i cenia.. razem pijemy i fajnie sie gada...

syf robią nasze rzady

aha... Czechów i innych troche mniej "cenią"...
                            • mil1231 nie chodzi o kasę z unii jak tu kolega wyżej pisał 30.04.07, 21:35
                              lecz o wspólne projekty strategiczne

a że nas lubia to dobrze! ja też lubie Rosjanki, ale normalne, nie te po kursie
                              historii WKP(b), nbo taka pewnie bym zabil ze zlości w dyskusji ...hehe ;)
                              • r_mol Jakie? I po co? A przede wszystkim - dlaczego nie 30.04.07, 21:40
                                teraz?
                                • mil1231 czytasz moje posty? 30.04.07, 21:42
                                  wymieniłem te inicjatywy!
                                  - budowa elektrowni atomowej
                                  - blokada gazociągu pln
                                  - wspólny front w UE w sprawach Rosji.

to bardzo duzo, do tej pory sie to nie udało.
                                  • r_mol A wspólny lot na księżyc - nie? 30.04.07, 21:55
                                    Szkoda.
                                    A tak na poważnie: wspólna elektrownia atomowa - projekt Litwy, Łotwy, Estonii
                                    i najprawdopodobniej Polski - powstanie tak czy inaczej, o czym wiadomo
                                    oficjalnie od ub. roku. Jako że Polska nie dysponuje potrzebnymi do tego
                                    technologiami, to elektrownię zbudują oczywiście ci którzy to robić umieją -
                                    Amerykanie, Francuzi, Japończycy bądź Rosjanie. My dostarczymy część kapitału i
                                    zapewne będziemy odbiorcą energii.
                                    Co tu ma do rzeczy pomnik w Tallinie?
                                    Gazociąg północny to wspólny projekt biznesowy częściowo panstwowej rosyjskiej
                                    spólki giełdowej i prywatnych firm zachodnich. Jeżeli inwestorzy uznają go za
                                    opłacalny - gazociąg powstanie tak czy inaczej. Jeżeli nie - nie powstanie.
                                    Rządy państw UE wyrażają w kontaktach z Rosją interesy swoich kół
                                    gospodarczych.
    • adam_143 A czy sami Estończycy nie mogą przedstawić na foru 30.04.07, 20:41
      m UE, której są członkiem, swojej sprawy. Szkoda że Gazeta nie informuje jakie są stanowiska innych państw UE.
      Kilka miesięcy temu, po zablokowaniu negocjacji Rosja-UE, Polska znalazła się samotnie pod obstrzałem krytyki. Wtedy jednym z pierwszych krytykujących było MSZ Estonii. Trochę później estoński premier przystąpienie Polski do budowy elektrowni atomowej w Ignalinie nazwał obóceniem sie tego projektu w amatorszczyznę.
      • mil1231 dlatego teraz mozna ich przy okazji przekonać do 30.04.07, 20:44
        kilku naszych projektów i wzmocnic naszą pozycję w tej części Europy. mamy
        niewiele do stracenia, a wiele możemy ugrać!
      • monster1972 wlasnie:-) kto o tym teraz pamieta? 30.04.07, 20:44
        po co szarpiemy sie z ruskimi?

co z tego bedziemy miec?

francja nigdy za nami sie nie opowie.., hiszpania, wlochy i niemcy tez wolą
        ruskich

narobimy sobie tylko wrogów

nie lepiej miec małego wroga (estonia) niz wielkiego? hm?
        • mil1231 nie masz racji, wielu z nich przekonuje się właśni 30.04.07, 20:49
          e jacy naprawde są ruscy...to że wybiorcza o tym nie pisze nie znaczy że tak
          nie jest. naprawde wielu ludzi (i polityków)na zachodzie zmienia swoje
          nastawienie!
          • monster1972 byles kiedys w Rosji? ile razy? rozmawiales z nimi 30.04.07, 20:52
            ?

ja bylem.. rozmawialem

maja kompleks utraconego imperium

dosc powszechny:-)

oczywiscie ci z jakims wyksztalceniem i ogładą, rozumieją sytuacje itp

ale ulica nie rozumie, dlaczego nagle ma sie liczyc z krajem, ktory dla nich
            byl zawsze ruską republiką

co wiecej, ... rzad putina nie wyprowadza ich z poczucia bycia
            imperialistycznym krajem
            • mikolajmikolajeviczmikolajenko [...] 30.04.07, 20:58
              • monster1972 kaczuszki moze mają.. ja nie mam,.,. a ty? 30.04.07, 21:03
    • suhar3 Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estonii 30.04.07, 20:46
      polska wspiera demokrację w Estonii. Qrcze, naprawde mocni jesteśmy w tej
      części Europy. Mamy siłę, bo oficjalnie nie boimy się powiedzieć, że nie lubimy
      ruskich. mimo, że nieoficjalnie ich lubimy :P
      • monster1972 mu lubimy Rosjan, a nie ich rządy, tu nasz problem 30.04.07, 20:47
        • mil1231 jest tak jak mówisz 30.04.07, 20:50
        • a.k.traper Właśnie tak, lubimy Rosjan, polityków nawet swoich 30.04.07, 20:56
          nie rozumiemy, bo sa głupi i nadęci. Wiele godzin rozmawiałem z Rosjanami u
          nich w kraju, nigdy nie spotkałem się z nieżyczliwoscią.
          • monster1972 tylko dlaczego ich "rzady" zawsze nas niszcza? 30.04.07, 20:58
            • a.k.traper Były czasy kiedy to Polska rządziła na Kremlu 30.04.07, 21:55
              Powinnismy bardzo wnikliwie przepatrzeć nasze cechy narodowe, siegnac do
              historii, dlaczego państwowość polska osłabła, co takiego działo sie na wschód
              od nas, caryca Katarzyna nie była Rosjanka, była Niemka. Szczególnie nalezałoby
              przeanalizowac unię Polsko-Litewską, aspiracje Kozaków, postawę Polski, głównie
              magnatów, zakulisowe gierki Moskali, tak Moskali, bo Rus była blizej Polski,
              dopiero za później wskutek słabosci Rzeczpospolitej zagarnięto tereny Rusi.
              Były takze przymiarki do trójporozumienia z Ukrainą, wskutek knowań Moskwy i
              głupoty polskich"panów" doprowadzono do powstania Chmielnickiego przeciwko nam
              i tak sie potoczyło powoli aż do rozbiorów. Świadomość że Polska była ponad sto
              lat rosyjska kolonia zostawiło w umysłach Rosjan tę imperialną ocene nie tylko
              Polski, II wojna to umocniła, a własciwie bezpardonowa polityka Stalina.
              Oficerowi Polscy zginęli w odwecie za rok 1920, Stalin to bestia który mnie
              liczył sie z nikim, także z Rosjanami, był Gruzinem. wystarczy poczytac
              historię Rosji, porozmawiac z ludźmi, niektórzy do tej pory nie wierza ze w
              Polsce na niemal kazdej wsi jest sklep w którym jest świeży chleb i kilka
              rodzajów kiełbasy, a jeszcze inni w ogóle nie wiedza gdzie ta Polska.Obecne
              czasy sprzyjaja by nasze rozmowy z sasiadami i kontakty były normalne, bez
              pokazywania swoich fobii. Niestety, nie wszyscy dorosli do tego. Politycy
              wszedzie okolicznościowy medal z okazji rocznicy Ribentrop-Mołotow, taki z 10
              cm srednicy, było to za czasów Jelcyna. Chyba krótka seria dla notabli, no i
              co, u nas tez rózne dziwne rzeczy krażą, wszędzie zwykli ludzie maja w d...
              politykę, chca zyć wygodnie i bezpiecznie, politycy z kolei nie potrafia
              rozmawiac tylko rozdrapuja stare rany, zamiast porozmawiać rzeczowo, było,
              nalezy pamiętać, wyjasnić ale to niczego juz nie odwróci. Zachodnia Europa to
              zrozumiała i stworzyła UE, mimo wzajemnych fobii. ZSRR dysponował wieloma
              milionami szczęśliwych niewolników i jakoś ich organizacja zbankrutowała
              ekonomicznie. Wnioski z historii nasuwaja się same, tylko głupcy potrząsaja
              szabelka która im zreszta łatwo wytracić i dupe spłazować, ot tak dla smiechu.
              • monster1972 jak to mówił Zagłoba: tuś mi brat:) zgadzam sie! 30.04.07, 22:03
                wlasnie o to chodzi

niestety nasz drób u koryta nie kuma:)

wszystko co bylo - jak ładnie napisales - nie ma juz jednak teraz znaczenia,
                teraz trzeba dostosowac dzialania do realiów..

nie mozna zyc czasami Skrzetuskiego

• monster1972 oczywiscie wiem, ze rzadzilismy na kremlu... 30.04.07, 22:06
                  i wiem, ze tylko jeden kraj na swiecie zbił ruskich 2 razy

Polska!

w 17 wieku i podczas tzw. wojny polsko-bolszewickiej

za pierwsze lanie zrobili nam rozbiory, za drugie lanie zrobili nam Katyn i 50
                  lat okupacji

ludzkie "pany" - mogli nas wybic jak Niemcy Zydów

• a.k.traper Zagłoba takoz rzekł Rochowi Kowalskiemu: 30.04.07, 22:14
                  Rochu, co masz wziąc na plecy, to bierz, na rozum nie bierz bo bedzie okrutnie
                  szwankował. to powiedzenie dedykuję niektórym politykom, głównie obecnej
                  koalicji, z tą róznica że Roch był znalfabetą o ograniczonym polu postrzegania,
                  ci sa analfabetami z papierkiem wyższych uczelni, zgroza. Jak mawiał mój zacny
                  psor od elektroniki najgorsza nacja to ambitny idiota, z takimi bedziecie miec
                  z w życiu do czynienia, prorok jaki czy co?
                  • monster1972 fajnie, ze niektorzy cos jeszcze pamietają:) 30.04.07, 22:22
                    i cos kiedys czytali

pozdrawiam

• a.k.traper Świat dzieli się na tych co chodzili do szkoły by 30.04.07, 22:32
                      ja skończyc i na tych co sie w niej czegos nauczyli. Czytałes "Archipelag
                      Gułag"? Mam wersję elektroniczną, moge ci podesłać, jak podasz maila, szukam
                      tez "Pod biczem swastyki" Lord Russell of Liverpool, tez polecam, a
                      takze "Przygody Dyla Sowizdrzała" opisane sa elementy podłosci ludzkiej i
                      powstawanie totalitaryzmu na jej bazie
                      • monster1972 archipelag i inne takie znam.. 30.04.07, 22:36
                        reszte tez kojarze, ale nie mialem czasu uwaznie przeorac...

poprawie sie

;-)
                        • a.k.traper Dla rozrywki polecam Sergiusza Piaseckiego 30.04.07, 22:46
                          Śmieszne i zarazem dramatyczne. Pzdr.:))))
                          • monster1972 a ja ostatnio całkiem inne klimaty:) 0 polityki;) 30.04.07, 22:51
                            no ale to nie ten wątek
                            • a.k.traper Ja tez nie, korzystam z zasobów nagromadzonych 30.04.07, 23:02
                              w głowie i umiejetnosci analizy. Tez wole inne tematy
                              • monster1972 znasz "Selfish gene" Richarda Dawkinsa? 30.04.07, 23:07
                                warto

bardzo prostuje poglad na swiat:)

w tym "wyprostowanym" swiecie jest raczej mało miejsca na "boga"

oczywiscie, ja przestalem wierzyc duzo wczesniej:-) jakies 20 lat temu

ale ta ksiazka fajnie uklada pewne rzeczy

pozdrawiam

• a.k.traper Wiara czy niewiara to po prostu uporządkowanie 30.04.07, 23:25
                                  własnych wartosci. "Chodzenie" do koscioła, upijanie się w swięta, później
                                  spowiedź i obietnica poprawy nie oznacza świadomej wiary w Boga, to cos o wiele
                                  wiekszego, najpierw trzeba popracowac nad sobą i siebie zacząc rozumieć, miec
                                  wolna wole i z niej umiec korzystać. Czy nazwiemy to wiara, czy czyms innym
                                  sprawa osobista. To sa pewne wartosci, raczej uniwersalne, na które nikt nie ma
                                  monopolu. Nie mozna mówic jak tutaj niektórzy, o ludziach niewierzących ze sa
                                  mordercami bo chca prawa do aborcji, podobnie nie wszyscy wierzacy popieraja
                                  zakaz aborcji. Cóz to oznacza? dla wierzącego sa przykazania które przestrzega
                                  a dla ateisty sumienie a nie kaprys. Reasumujac, by wierzyc naprawde w
                                  cokolwiek trzeba poznac sens, inaczej to pusta wiara.
      • mikolajmikolajeviczmikolajenko [...] 30.04.07, 20:56
        • mil1231 nie pieprz.. 30.04.07, 21:09
          nie ma większysz faszystow nad ruskich. razem z adolfem europę dzielili.
    • mikolajmikolajeviczmikolajenko [...] 30.04.07, 20:53
      • mil1231 to spieprzaj do rosji! 30.04.07, 21:10
        > Swój do swojego lgnie
        • antepavelic1 To ucz się estońskiego 30.04.07, 21:22
          Albo wciąż popieraj albańskich sku..synuf z Macedonii!
      • london111 Re: Polacy w Estonii trzymają sztamę z Rosjaami 30.04.07, 21:15
        masz racje,zgadzam sie z toba w 100%,tak naprawde to malo kto w Polsce wie ze
        Estonczycy to nacjonalisci.A to nasze popracie Estoni to bardziej otwarte
        przeciwstawinie sie Rosji,po co nam to??
        • mil1231 daj jakiś dowód estońskiego nacjonalizmu 30.04.07, 21:16
          • antepavelic1 Strona do nauki estońskiego 30.04.07, 21:25
            Jest przetłumaczona na siedem języków - z wyjątkiem rosyjskiego?
            No i jak Rosjanie mają się nauczyć rosyjskiego?
            Nacjonalizmem jest też, że w miejscach publicznych są napisy po angolsku oprócz
            estońskiego. Tak jakby tam mniejszość szanownych zafajdanych anglurów-szczurów
            mieszkała. A nie mniejszość rosyjska.
            Pamiętam jak mi kiedyś celnik słowacki powiedział: Anglicky to hovor vo Velikej
            Britanii!
      • a.k.traper Od kiedy to Moskale sa Słowianami? 30.04.07, 22:20
        Chyba z historią u ciebie niemnozko płocho? Tereny Rusi to całkiem inna kraina
        niz księstwo moskiewskie, czy Petersburg, prawda? Wpajano do główki te brednie
        i samodzielnie myslec nie lzja?
    • mikolajmikolajeviczmikolajenko [...] 30.04.07, 20:54
      • mil1231 rusofob- to brzmi dumnie! 30.04.07, 21:10
        • eptesicus żaden "fob" nie brzmi dumnie, chyba że... 30.04.07, 21:16
          ..."sowietofob" lub "bolszewofob" ale to dlatego, ze nie przeciwko przeciwko
          narodowi ale kacapskiemu stanowi ducha

Rosja nie ma racji w tym sporze, Estonia nie bezczesci niczyich szczatkow tylko
          je przenosi w inne miejsce, tak jak pomnik (z szacunkiem przeniesli go na
          cmentarz tak jak prochy). Ale nie pochwalajcie rusofobii, to rownie obrzydliwe
          co polonofobia co niektorych.
          • mil1231 OK, źle sie wyraziłem 30.04.07, 21:20
            mam na myśli państwo radzieckie, ktore ciągle istnieje a ktore szczerze
            ninawidzę. państwo, nie ludzi.
          • monster1972 prawda:-) tylko kazdy spor mozna roznie rozegrac 30.04.07, 21:20
            kaczki rozgrywają kazdy zle..

puszą sie jakby byly orłami

a są tylko małymi, koslawymi kaczuszkami na krzywych nózkach

• mil1231 a takim podejściem to prowadził politykę 30.04.07, 21:22
              kwachu i poniósl klęskę. Trzeba mierzyc siły na zamiary ale przede wszystkim
              trzeba mieć jaja. przed kaczkami NIKT w Polsce ich nie miał.

Odnosimy zresztą niewątpliwe sukcesy i stad irytacja putinsyna
              • monster1972 kwachu zrobil wiele zlego.. prawda, ale jaja mial 30.04.07, 21:27
                kaczki natomiast pusza sie jak pawie..

4 metry pior i 30 deko ptaka

rozumiesZ?

realizm sie liczy... nie jestesmy Polską Jagiełły...

po 1410 roku moglismy wdeptac kazdy kraj w europie w glebe... az załuje, ze
                Jagiełło byl taki wierzący i nie roz.. watykanu

ehh

bo nikt by mu sie nie postawił

no ale koniec z marzeniami

rzecz w tym, ze trzeba umiec cenic siły na zamiary.... a kaczki puszac sie do
                rozmiarów pawia.. osmieszają sie jedynie

zachod nas głaszcze po glowie... a w duszy leje po kostkach i gada za naszymi
                plecami z ruskimi

rozmiesz to?

chetnie bym pogadał z Toba, bo masz poglady:-)

jak chcesz pogadac napisz na to konto

pozdrawiam

• mil1231 pewnie że możemy pogadać, 30.04.07, 21:33
                  fakt, jestem dość zdecydowany w tym co mówię, ale naprawdę jestem przekonany że
                  nie robimy tych rzeczy na wyrost! Spójrz na Ukrainę (tu chyle czoła przed
                  Kwachem bo chłop sobie poradził!)i tak wyszlo na nasze ku wściekłości fiutina!
                  trochę pomogło nam EURO, ale dzis Ukraina to zupełnie inne państwo! toi nasze
                  ogromne zwycięstwo! i kto by przypuszczał jescze w 2004 roku??wielu pukało się
                  w czoło że nie mamy potencjału...itp, itd, a dziś wyrwalismy KAWAŁ imperium z
                  rąk radzieckich! bo dzis potencjał to nie tylko ilość dywizji, a ruscy żyja
                  jescze w minionej epoce gdy tak właśnie było! stad też ich prestizowe porażki!
                  zauważ, że putin nie bez przyczyny poswieca tyle czasu na knucie przeciw Polsce!
                  tym samym potwierdza jak groźni jesteśmy dla nich!
                  • r_mol Ciężki przypadek utraty kontaktu z rzeczywistością 30.04.07, 21:34
                    Pewnie myślisz, że niepodległość USA to też nasza zasługa (Kościuszko, Pułaski
                    itp.)?
                    • mil1231 widzę ze kompletnie nie łapiesz, kolego mol o czym 30.04.07, 21:36
                      sie tu mówi...
                      • r_mol Widocznie już z tego wyrosłem :-) n/t 30.04.07, 21:41
                        • mil1231 mam ci przyklasnąć czy zaśpiewać sto lat? 30.04.07, 21:43
                      • gekon1979 patrz na te fotke :D 30.04.07, 21:49
                        www.eechan.net/pronks/src/1177884549054.jpg
                        • gekon1979 widze, ze cie skasowali :D 30.04.07, 22:00
                          na takich jak ten na zdjeciu, potrzeba metod jakimi posluguje sie gosc z tego filmiku ;) www.youtube.com/watch?v=s2ar1OB1LSQ
                          • mil1231 Gekon, zobacz jak kacapy z forum się okładają 30.04.07, 23:48
                            w dobrobycie!!!

www.youtube.com/watch?v=sboRJ1nnDOs
                            Dobre nie??
                  • monster1972 no wlasnie o to chodzi.. sposobem sposobem... 30.04.07, 21:37
                    kawchu nie szydzil z ruskich

nie prowokował ich

po prostu pojechal.. .. na zasadzie..

chlopaki, ja skromy pojade.. pomoge, znam was wszystkich.. pogadamy

nie wywyzszal sie...

i co?

i zrobil najwiekszy sukces polityki polskiej oprocz wejscia do UE

kaczkom wypada kwasowi buty czyscic..

a to, ze komuch jest to inna sprawa.... jesli kradł i krył afery powinien
                    siedziec

nie mam watpliwosci:-)

natomiast politykiem był/jest prawdziwym w nie małomiasteczkowym
                    • mil1231 kwachu nie zrobił tego sam. to była mrówcza praca 30.04.07, 21:41
                      wielu, także mniej widocznych ludzi. natomiast potem kompletnie nie umial sie
                      odnaleźć gdy fiutin upokarzał go publicznie (czekał na kremlu godz na audiecję,
                      podczas obchodów zwycięstwa nad faszyzmem 98. rząd obok prezydenta Burkina
                      Faso - nic nie ujmując temu sympatycznemu państewku). Kaczyńscy zachowują sie
                      tu bardzo dobrze, bo ruskim nie mozna okazywać słabości! oni słanych miażdżą!
                      licza się tylko z tymi, ktorzy sami sie cenią.
                      • monster1972 stał tam, bo byl prezydentem odchodzącym 30.04.07, 21:44
                        poza tym musiał dostać karę za "ukrainę"

kaczynscy nie zostaliby nawet zaproszeni w tej sytuacji

bo nie pojechaliby na ukraine

:)

wierz mi, wiem co mowie:)
                        • mil1231 i dobrze by zrobili! 30.04.07, 21:45
                          po cholerę się tam było pchać?
                          • monster1972 bo są wazne miejsca i wazne sytuacje 30.04.07, 21:48
                            na pogrzebie jp2 był cały cywilizowany swiat, tylko ruski prezydent nie byl...
                            i chyba chinski sekretarz kc

i tamte obchody byly wazne, bo Polska miala duzy wplyw na wygranie wojny

cokolwiek matoły mowią:-)

samo rozwalenie Enigmy skrociło wojne o 2-3 lata w zaleznosci od opinii
                            naukowców...

..

• mil1231 to ciężka sytuacja, ale mysle że o wiele bardziej 30.04.07, 21:50
                              wymowna byłaby nasza niebecność w takiej sytuacji niz drapanie po dupach
                              preziów krajów strefy subsaharyjskiej sahary...
                              • monster1972 to chyba nie jest az tak proste:-) 30.04.07, 21:52
                                • mil1231 a co na tym świecie jest proste? ;) 30.04.07, 21:53
          • antepavelic1 A co z homofobem? 30.04.07, 21:22
    • szambolan_prezydenta Obrzucim ruskich kartoflami z szamba !!!! 30.04.07, 21:06
      Tymi przetrawionymi co to o Dyrektor powiedział w którym szambie pływają.
      Amen.
      • blazejosojca Re: Obrzucim ruskich kartoflami z szamba !!!! 30.04.07, 21:19
        Niektóre posty sprawiają że wątpię, iż ludzie czytają te artykuły, głupia
        nienawiść do rządzącej władzy sprawia że nie potrafią wydusić z siebie nic poza
        obelgami, nie potrafią tez wyjśc poza " niezbyt rozumne" schematy.
        Do piewcy solidarności Słowian: poucz się historii i idź oglądać powtórki z
        wojny w byłej Jugosławii, pokibicujesz Serbom dokonującym czystek na Bośniackich
        Muzułmanach.
        współczuję.
    • piotrek20074 Wypędzić ruską dzicz za Ural !!! 30.04.07, 21:17
      to tacy gorsi słowianie.
    • antithesis zalosna prowokacja, po co Polska sie miesza? 30.04.07, 21:23
    • sayitagain Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estonii 30.04.07, 21:24
      Wreszcie mogę zgodzić się z prezydentem Kaczyńskim. Jak najbardziej popierać
      Estonię. Kremlowskie imperium rozumie wyłącznie język siły, zatem takie
      państewka jak Estonia traktuje jak bzyczące muchy. Nawet z Unią Kreml nie za
      bardzo się liczy, ale jednak przynajmniej musi zachowywać pozory. Najpierw
      Kreml postanowił upokorzyć Polskę (w aferze mięsnej tylko o to chodzi), teraz
      najwyraźniej wziął się za inne państwa, mniejsze, więc traktowane jako
      łatwiejsze trofeum.
    • wlodzimierz.ilicz Dobrało się dwóch burzymurków - dwóch świrów. 30.04.07, 21:39
      Poprawiacze i fałszerze historii.
      • aramba Re: Dobrało się dwóch burzymurków - dwóch świrów. 30.04.07, 21:50
        No smialo - to w czym poprawiali historie?
        • wlodzimierz.ilicz W tym, że to ZSRR uratowal Estonię od ostatecznej 01.05.07, 07:48
          likwidacji jako przyszłą prowincję III Rzeszy.
          A potem, po latach przez idee Gorbaczowa umożliwił niepodległość tego drobnego
          kraiku.
    • hollowcat Kaczyńskiego nie cierpię, ale tu go popieram... 30.04.07, 21:45
      Rosja nie powinna się mieszać w sprawy innych państw. To tak jakbysmy my rozwalili pomnik Hitlera, a Niemcy mieli to za złe. Rosjanie byli najeźdzcami i tyle.
      • wlodzimierz.ilicz Gdyby nie ci najeźdźcy to Estonii już by nie było 30.04.07, 21:49
        Została by wcielona bez śladu do III Rzeszy.
        Tak jak Austria znikła przemianowana na Marchię Wschodnią.
        • blazejosojca Re: Gdyby nie ci najeźdźcy to Estonii już by nie 30.04.07, 23:17
          wlodzimierz.ilicz napisał:

> Została by wcielona bez śladu do III Rzeszy.
          > Tak jak Austria znikła przemianowana na Marchię Wschodnią.
          A gdyby wyzwoliciele dalej wyzwalali to by zabrakło Estończyków do życia w
          kolejnej republice Rad. Wielce mnie cieszy twa znajomość historii ale czy
          uważasz iż ta pogłębiona refleksja to odpowiedź na przyczyny eksterminacji
          biologicznej jaką przeprowadzali podczas wojny domowej bolszewicy na narodach
          imperium rosyjskiego a później na innych, sąsiednich, poczytaj dzieła swego
          politycznego idola uljanowa, zapewne pozostaniesz pod ich wrażeniem tak silnym
          że uniemożliwiającym stworzenie wymagającej wysiłku intelektualnego opinii.
          pozdrawiam i życzę przejrzenia na oczy
          • wlodzimierz.ilicz Historia to nie bajka, mininarody zawsze mają prob 01.05.07, 07:53
            lemy z wielkimi sąsiadami.
            Ale wyjątkową głupotą jest demonstrowanie przez nich pogardy i wrogości i
            obrażanie sasiadów.
            Faktem jest, że tylko ZSRR Estonia zawdzięcza przetrwanie a Gorbaczowowi -
            niepodległość.
            Ale Estończycy to zwykłe prymitywne chamy.
    • bej-80169 Lech Kaczyński rozmawiał z prezydentem Estonii 30.04.07, 22:00
      bardzo to ze strony Pana Prezydenta piękne.Chciałoby się aby nie zapominał i o
      własnym podwórku;przed chwilą był u mnie bezdomny z prośbą o wsparcie.No
      cóż,zajmowanie się tak przyziemnymi sprawami jest zapewne poniżej godności Pana
      Prezydenta.Lepiej werbalnie wspierać cudzych i wtrącać się do Ich wewnętrznych
      spraw.
    • jan3211 Estonia była z Adolfem w 1939 czy z Polską ? 30.04.07, 22:06
      Może ktos wreszcie rozstrzygnie tą historyczna zawiłosć ?
      Napoleon jest zwolennikiem wepchnięcia Polski na drogę konforntacji ?
    • piwi77 Poparcie outsidera może Estonii zaszkodzić. Może 30.04.07, 22:18
      należałoby się Estonii zapytać, czy nie ma nic przeciwko temu?
      • monster1972 nie fikaj mała:-) az takim outsiderem nie jestesmy 30.04.07, 22:23
        a bardziej szkodzimy sobie niz pomagamy im;-)

niestety

:)

poza tym zgadzam sie z Toba:)
      • antithesis Estonscy skini holduja Hitlerowi 30.04.07, 22:24
        www.fsumonitor.com/stories/042401Estoni.shtml
        • monster1972 nasi skini tez.... i wszypolskie tez.. no i co? 30.04.07, 22:27
          • aramba Re: nasi skini tez.... i wszypolskie tez.. no i c 30.04.07, 22:37
            Co ciekawe takze dla rosyjskich skinow to wielki autorytet. Tylko dla kogo
            rozsadnego jakikolwiek skin to autorytet?
            • monster1972 dla radyja z ryjem.. rydza i giertycha:-) 30.04.07, 22:41
          • antithesis Re: nasi skini tez.... i wszypolskie tez.. no i c 30.04.07, 23:09
            problem, ze nasz prezio ich popiera i uczestniczy w prowokacji
        • kraq slaby argument 30.04.07, 22:45
          cala ta strona poswiecona jest poswiecona ruskim bandytom i faszystom. takich
          artykulow jak ten:

www.fsumonitor.com/stories/042407Russ2.shtml
          jest tam masa. to wygrzebal cos o estoncach. pojebow nigdzie nie brakuje, tylko
          u ruskich jest ich jak by wiecej i do tego sprawuja wladze
        • mil1231 kretynie atithesis, zobacz komu hołduje ruska 30.04.07, 23:27
          chołota:
          www.youtube.com/watch?v=Rra6R8RUwy8&mode=related&search=
          jak jeszcze jeden ruski sku..syn powie cos o estońskim faszyźmie, to
          powystrzelam!
    • pio41 Kartofla i tak nikt nie slucha 30.04.07, 22:27
      moze sobie belkotac ile chce. Nie wiem tez, czy samotne wychodzenie przed
      orkiestre jest niezbedne zwazywszy na fatalne stosunki z Rosja. Kartofel mogl
      na przyklad uzgodnic takie stanowisko z Litwa, Lotwa i innymi panstwami Europy
      Srodkowej. Wtedy nie tylko glos "obroncow" bylby lepiej slyszalny, ale tez
      ewentualna zemsta Putina bylaby bardziej rozmyta. Ale kartofel z nikim nie
      gada, bo sie wstydzi, ze jest brzydki i nic mu nie wychodzi.
      Tylko kto takiego sfrustrowanego nieudacznika wybral na prezydenta? No kto?
      • monster1972 Ty to wiesz, ja to wiem, kaczki nie wiedzą... 30.04.07, 22:33
        i w tym problem

oni o polityce nawet nie czytali, podobnie jak o ekonomii i gospodarce

jedyne co ich kreci to teczki

cały sens ich rzadzenia to keczki z ipn... musza znalezc wszystkich tych,
        ktorzy 30 lat temu nie posuneli sie jarkowi na styropianie

to jest cały i jedyny sens zycia kaczek

znalezc winnych tego, ze jarek ma chore korzonki, bo spał na betonie

Polak-ateista

• borrka1 Re: Ty to wiesz, ja to wiem, kaczki nie wiedzą... 30.04.07, 22:53
          monster1972 napisał:

> i w tym problem
          >
          >
          > oni o polityce nawet nie czytali, podobnie jak o ekonomii i gospodarce
          >
          >
          > jedyne co ich kreci to teczki
          >
          >
          > cały sens ich rzadzenia to keczki z ipn... musza znalezc wszystkich tych,
          > ktorzy 30 lat temu nie posuneli sie jarkowi na styropianie

a moze jarka ktos posunal na tym styropianie i dlatego chlopina stracil
          orientacje wiec teraz szuka tego co go posunal,tylko nie w teczki trzeba
          zagladac...

>
          > to jest cały i jedyny sens zycia kaczek
          >
          >
          > znalezc winnych tego, ze jarek ma chore korzonki, bo spał na betonie

chyba ten jeden,korzonek!

>
          >
          >
          >
          > :-)
          >
          >
          > Polak-ateista
          • monster1972 taka opcja tez jest mozliwa 30.04.07, 22:56
            no w koncu jak nie chodzi o gospodarke (zero pojecia), nie chodzi ekonomie
            (zero pojecia), o polityke zagraniczną (zero pojecia), o rolnictwo (zero
            pojecia), o sport (zero pojecia - o matko EURO!), to o cos musi chodzic

moze chodzi o gwałt.. albo o chore korzonki:-)
    • piwi77 Tzn. pewnie nasz prezydent rozmawiał do prezydenta 30.04.07, 22:44
      Estonii, ale ani razu odwrotnie.
    • jola_z_dywit_2006 Kaczor na mulata sie robi, zazdrosci Lepperowi ? 30.04.07, 22:51

wlsciwie to dobrze bo on tylko mieszach umie. Jak by sie zabral za gospodarke to
      bysmy plakali. A co potrafi to bylo w widac jak go pogonili z Azji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka