swan_ganz 15.05.07, 08:12 Głupi jesteś kaczor jak but. Przecież by sfinansować podwyżki wystarczy KRUS rozpirzyć. Z tej kasy to i na podwyżki starczy i nowe becikowe dasz dzieciorobom i jeszcze na parę kościołów wykombinujesz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xtrack Re: Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w słu 15.05.07, 08:29 Ja tez jestem zdania ze reforma KRUS to powinien byc priorytet. Właściwie to likwidacja KRUS. Monitoring GPS Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawlaskus Re: Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w słu 15.05.07, 08:46 Czy lekarze pbierają pensje z budżetu państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
realista333 Re: Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w słu 15.05.07, 08:51 stanislawlaskus napisał: > Czy lekarze pbierają pensje z budżetu państwa? Z pieniędzy podatników płacących PIT (a więc wszystkich, którzy nie są rolnikami). Składka zdrowotna trafia do NFZ, który refunduje placówkom zdrowotnym koszty usług medycznych, a te płacą pensje lekarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 15 mld złotych w zeszłym roku było dopłaty do KRUS 15.05.07, 08:57 W tym będzie jeszcze wiecej, jeżeli policzyć to wychodzi że wystarczy dla lekarzy i jeszcze co najmniej 4 mld zostaną na inne wydatki czy na łatanie dziury budżetowej :). ale to są marzenia, rzadzący nie będą mieli odwagi aby to zrobić ...:( P.S. W tym kraju jak jesteś rolnikiem to na zus płacisz 80 pln miesięcznie, a jak tylko uczciwie pracujacym porzedsiębiorcą to 800pln. Nic tylko wyjechać... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo o wiele za malo 15.05.07, 09:44 patrzac na stan sprzetu w akademiach medycznych. najpierw panstwo ksztalci lekarza na studiach, a potem uznaje ze nie ma kasy zeby lekarz sie wyspecjalizowal wiec lekarz musi wyjechac bo panstwo nie chce dac mu pracy. tak jest w Polsce za Religi, ktory obcial kase na specjalizacje o 70% dlatego ze musieli sie zrzucic na swiatynie opatrznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 brawo lekarze ! walczcie o swoje ! 15.05.07, 09:51 100% poparcia dla lekarzy! Tylko i wyłącznie zmiana zasad gry może zakończyć patologie w szpitalach i odpływ lekarzy za granicę. Lekarz powinien dużo zarabiać - robol mało, jak w każdym cywilizowanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
slub29 Przecież tu chodzi o życie popieram 15.05.07, 12:28 Popieram straj lekarzy choć sama mogłabym dzis na tym ucierpieć. Ja też na swoim stanowisku jak mogę walcze o godne zarobki. A w przypadku lekarzy nie chciałabym by niska pensja DEMOTYWOWAŁA DO RATOWANIA LUDZI. Lekarze powinni opuścić Polske i narazic nasz kraj na jeszcze większe problemy w służbie zdrowia. By pacjenci czekali na zabiegi i wyzyty po kilka lat!!!!!!!!!!!!!! Może wówczas rzad by się obudził i zaczął szanowac ten zawód. A swoja droga ostatnio czytałam że w służbie zdrowia jest wolnych 4000 etatów. I jeszcze rzad nic z tym nie robi!!!! Nie daje podwyżek. jakto nie ma pieniędzy ????? W końcu zdrowie jest najważniejsze tak??? To dlaczego jest na bankiety, auta, podróże i inne sprawy dla polityków???? Na tej sytuacji niestety i tak najwięcej traci pacjent!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Przecież tu chodzi o życie popieram 15.05.07, 19:23 lekarze do wojska Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: brawo lekarze ! walczcie o swoje ! 15.05.07, 15:39 cat_1 napisał: > 100% poparcia dla lekarzy! Tylko i wyłącznie zmiana zasad gry może zakończyć > patologie w szpitalach i odpływ lekarzy za granicę. Lekarz powinien dużo > zarabiać - robol mało, jak w każdym cywilizowanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Nie każdy chce zakuwać, tak jak medyk. 15.05.07, 10:05 Płatne studia, czemu nie. Medycy będą sie uczyć języków wcześniej i łatwiej i kształcić tam, gdzie lepiej i taniej. Tylko kryteria trzeba ustalić przed zawarciem umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo platne studia 15.05.07, 10:09 zgadzam sie pod warunkiem ze beda kosztowaly proporcjonalnie do innych krajow w UE i zarobki beda rowniez proporcjonalne. W UK studia medyczne kosztuja 2.5 - 3 tys funtow rocznie i tyle mniej wiecej wynosi miesieczna pensja lekarza prosto po studiach. U nas wiec studia medyczne musialyby kosztowac 1200 zl rocznie. Oczywiscie takie same rozwiazanie trzeba wprowadzic na wszystkich kierunkach - od psychologii po informatyke, jak rownosc to rownosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: platne studia 15.05.07, 10:43 kolargolo napisał: > zgadzam sie pod warunkiem ze beda kosztowaly proporcjonalnie do innych krajow w > > UE i zarobki beda rowniez proporcjonalne. W UK studia medyczne kosztuja 2.5 - 3 > > tys funtow rocznie i tyle mniej wiecej wynosi miesieczna pensja lekarza prosto > po studiach. U nas wiec studia medyczne musialyby kosztowac 1200 zl rocznie. > Oczywiscie takie same rozwiazanie trzeba wprowadzic na wszystkich kierunkach - > od psychologii po informatyke, jak rownosc to rownosc. Jak jesteście tacy dobrzy ,to możecie jechać za chlebem do W.Brytanii ,po miesięczną pensje 3 tys funtów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mobbick ja 15.05.07, 11:14 moja lekarka pierwszego kontaktu jezdzi kilkunastoletnim samochodem i ubiera sie w second handach i takich lekarzy jest duzo wiecej - jak nie jestes ordynatorem albo lekarzem w wiejskim osrodku zdrowia to sie kokosow na lewo na pewno nie dorobisz, bo, na logike, jak niby taki lekarz miał zmusić pajenta do "posmarowania"? Odpowiedz Link Zgłoś
soto Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 11:26 Dlaczego lekarz ma byc biedny? Dlaczego ma zarabiac mniej od posła, prokuratora, oficera policji?? chyba tylko w Polsce mozna usłyszec taki bełkot. Wszedzie na swiecie lekarze sa doceniani poprzez szacunek i nalezyta zapłate, w Polsce zeby zarobic trzeba tyrac jak wól. Pasowałoby Ci pracowac 250- 300 h miesiecznie kosztem dzieci, małzonka i zdrowia za ok. 3000zł na reke? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 11:29 soto napisał: > Dlaczego lekarz ma byc biedny? Dlaczego ma zarabiac mniej od posła, > prokuratora, oficera policji?? chyba tylko w Polsce mozna usłyszec taki > bełkot. Wszedzie na swiecie lekarze sa doceniani poprzez szacunek i nalezyta > zapłate, w Polsce zeby zarobic trzeba tyrac jak wól. Pasowałoby Ci pracowac 250 > - > 300 h miesiecznie kosztem dzieci, małzonka i zdrowia za ok. 3000zł na reke? Możesz się przekwalifikować jeżeli ci coś nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
soto Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 11:40 Znowu bełkot. Napisz jak chcesz wniesc cos sensownego do tej dyskusji. P.s. Zawód jest piekny. Tylko zarobki i cały ten system psuja przyjemnosc płynaca z jego wykonywania. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 12:26 Dlaczego nie chcecie się przekwalifikowywać ,tylko biadolicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralfzs Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:21 Widziałeś kogoś kto zasuwał 6 lat na studiach medycznych, 1 rok na stażu, 5 lata do specjalizacji (jak miał szczęście) i parę lat na woluntariacie aby się dostać na specjalizację - a potem nagle sie przekwalifikował na układanie parkietów ??? Górnik może łatwo sie przekwalifikować bo to tylko praca fizyczna - lekarz nie zostanie nagle informatykiem - bo to wymaga następnych lat pracy - a kiedyś w końcu trzeba zacząć zarabiać .... Poza tym większość lekarzy w tym kraju to hobbyści i pasjonaci - za to co zarabiają nawet fizyczni nie chcą w Polsce pracować ... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:31 ralfzs napisał: > Widziałeś kogoś kto zasuwał 6 lat na studiach medycznych, 1 rok na stażu, 5 lat > a > do specjalizacji (jak miał szczęście) i parę lat na woluntariacie aby się dosta > ć Ja nie pamiętam ,żeby lekarze kiedykolwiek w Polsce dobrze zarabiali Musi być jakiś ukryty powód ,aby taaak sie męczyć . 6lat ,1 rok stażu ,5 specjalizacji.Hm.. ten pierwszy etap ,6lat to był czas na refleksję ,k...a gdzie kasa he he eh Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:54 Jak szli na studia, to dokładnie wiedzieli w jakie g**** się pakują. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Bolszewizm kwitnie przy pomocy PiS. 15.05.07, 15:40 Lekarze walczcie z bolszewikami. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Przekwalifikować? Koniecznie przeczytajcie.|||||| 15.05.07, 21:09 lucky81 napisał: > Jak szli na studia, to dokładnie wiedzieli w jakie g**** się pakują. Niestety,18-to latek nie jest tego świadomy.Na medycynę zdają raczej ideowcy,których później kształtuje życie. Zresztą po co się przekwalifikowywać, wystarczy wyjechać.Należało by raczej spytać w Ministerstwie Zdrowia lub w Izbach lekarskich jaki procent absolwentów AM nie rozpoczyna pracy w zawodzie i ilu po np 5-ciu latach od zakończenia studiów nie rozpoczęło i nie zakończyło specjalizacji.Bo to będą właśnie ci, którzy odeszli z zawodu.Jestem przekonany,że w Szczecinie i Wrocławiu taki odsetek będzie znacznie wyższy niż w innych AM w kraju.Bo koledzy z tych miast już są na zachodzie.50-cio latkowie raczej nie wyjadą, chociaż znam i takich którzy się odważyli.Przepaść pokoleniowa w zawodzie lekarskim narasta i za 10 lat społeczeństwo ją odczuje. Powtarzam jeszcze raz,co wcześniej pisałem: W Czechach nie ma emigracji lekarskiej,była ale nie ma .Tam bowiem podniesiono lekarzom pensje o 150%.Mają mądry rząd doceniający inteligencję / w przeciwieństwie do naszego /.Czy wiecie że na zachodzie lekarz po 50-tym roku życia ma zakaz pracy na dyżurach? U nas większość musi dyżurować ,bo zginęła by z głodu.Moi koledzy po 60-ce biorą dyżury,mimo poważnych chorób, i uprawnień rentowych,bo z renty by nie wyżyli i autentycznie boją się co bedzie z ich finansami na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 20:41 Większość wyjeżdża do krajów, gdzie nikt nie zadaje tak głupich pytań. Ja się przekwalifikowałem :) na półetatowego tłumacza. Ach, prawda ostatnio nie ma u mnie ludzi na dyżury, dyżuruje tylko młodzież, ciekawe czemu, niech pomyślę, myślę, myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 12:04 >> Możesz się przekwalifikować jeżeli ci coś nie pasuje Nie każdy może/chce zostać żołnierzem, hydraulikiem, pomocnikiem murarza, księdzem, posłem, rolnikiem, rencistą. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 12:10 jerzy_w11 napisał: > >> Możesz się przekwalifikować jeżeli ci coś nie pasuje > > Nie każdy może/chce zostać żołnierzem, hydraulikiem, pomocnikiem murarza, > księdzem, posłem, rolnikiem, rencistą. I to jest odpowiedź dlaczego ma mieć inne, leprze prawa (nie wynikające z praw rynkowych) niż wymienieni? Ja też bym chciał zarabiać jak moi koledzy w zawodzie w Anglii czy Szwecji, ale nie wyjdę na ulicę ani nie zostawię swoich obowiązków "bo mi się należy". Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:54 o jakim rynku ty mowisz? finansowanie sluzby zdrowia jest zmonopolizowane przez panstwo, sama sluzba - de facto tez, bo wiekszosci Polakow stac tylko na panstwowa. Natomiast RYNEK Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:02 Nie widzę, co Twoja wypowiedź ma wspólnego z wypowiedzią sharna. Obaj macie rację. Rynek jest. Zmonopolizowany. Popyt jest niski. Lekarze dobrze o tym od dawna wiedzą. Sami wybrali ten zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:04 I żeby nie było niedomówień: to prawda, że ich wynagrodzenia są bardzo niskie, system chory, i przyszłość zapowiada się kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 do "lucky" - w Polsce jest duzy popyt na lekarzy,. 15.05.07, 18:22 około 100 tys. czynnych zawodowo lekarzy obsadza ponad 170 tys. etatów pracy, 4 tys. etatów jest nieobsadzonych. Wniosek : statystyczny lekarz pracuje na prawie 2 etaty. Na zachodzie jest tak, ze jak lekarz pracuje w jednym miejscu, to już nie musi gdzie indziej dorabiać. Ja gdybym dostał 5000 brutto to prawie całkowicie z dyzurów bym zrezygnował (ciekawym kto by je obsadził...). Wielu moich znajomych postąpiłoby podobnie. Dlatego rzad nie zgodzi sie na takie zarobki(choć i tak byłyb niższe od np. pensji lekarskiej w Czechach). Prywatyzacja służby zderowia tez nie wchodzi w grę, gdyż ujawniłaby patologiczne mechanizmy kierujące służbą zdrowia w Polsce (min. R. pewnie powie że ze względu na dobro pacjenta nie będzie prywatyzacji). Reasumujac jest źle i lepiej szybko nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:02 critto napisał: Wiec pozegnaj sie z MRZONKAMI, ze ktos cie bedzie tu leczyl za psie > pieniadze!!! Lekarze wyjada za granice i tyle ich zobaczysz!!! Mozesz sobie > psioczyc, ze powinni zwracac za studia, ale i tak kazdy cie tu oleje, bo nie ma > o czym w ogole gadac. Dlaczego nie ma? Przy wniosku o przyjęcie na studia medyczne powinna być lojalka np. 5 letnia po zakończeniu specjalizacji i tyle. Nie chcesz? Nie musiz być lekarzem. Nie zobaczysz ani kasy, ani lekarza, gdy zachorujesz ty > lub ktos z twojej rodziny. Stać mnie na prywatną opiekę medyczną. Swoejego ani mojej rodziny zdrowia nie powierzyłbym lekarzowi z państwowego szpitala. I zadnego przyrzeczenia lekarze NIE LAMIA, bo w > Szwecji, Irlandii, Niemczech czy Hiszpanii tez sa ludzie chorzy, ktorym trzeba > pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Jesteś zapominalski. Polska należy do UE. 15.05.07, 15:48 > Dlaczego nie ma? Przy wniosku o przyjęcie na studia medyczne powinna być > lojalka np. 5 letnia po zakończeniu specjalizacji i tyle. Nie chcesz? Nie musiz Sprzeczne z unijnym prawem do swobodnego poruszania sie po UE. Zapomniałeś, że jesteśmy 3 lata po akcesji. Odpowiedz Link Zgłoś
annalogia12 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 17:29 jaki "rynek"prosze pana? praktycznie wszedzie stosowane sa systemy ubezpieczeniowe a juz na pewno w niemczech. nie ma to z (wolnym)rynkiem nic wspolnego i nigdy nie bedzie mialo, bo "leczenie" jest jednym z tych dobr ekonomicznych, ktore sie na wolny rynek nie nadaja. nota bene -w niemczech trwa reforma sluzby zdrowia, strajk za strajkiem, ale nie kosztem pacjentow. prawda jest taka, ze w biednym kraju i lekarz - relatywnie - biedy i nauczyciel i wiele innych osob. wiec prosze bez megalomanii, bo np w niemczech nielegalnie pracujaca sprzataczka z polski zarabia 10 euro za godzine, co mniej wiecej odpwiada placy realnej dla mlodych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:58 Ja chcę/mogę być tylko oblatywaczem nowoczesnych myśliwców. Tylko nie mam miejsc pracy, bo myśliwców w Polsce nie ma. A nie chcę/nie mogę przekwalifikować się na lekarza, leśnika, żołnierza, murarza ani informatyka. Dajcie mi duuużo kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: kto widział biednego lekarza ????? 16.05.07, 13:57 > Ja chcę/mogę być tylko oblatywaczem nowoczesnych myśliwców. Tylko nie mam miejs > c > pracy, bo myśliwców w Polsce nie ma. A nie chcę/nie mogę przekwalifikować się n > a > lekarza, leśnika, żołnierza, murarza ani informatyka. Dajcie mi duuużo kasy! za dużo pijesz biedaku... Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 11:53 soto napisał: > Dlaczego lekarz ma byc biedny? Dlaczego ma zarabiac mniej od posła, > prokuratora, oficera policji?? chyba tylko w Polsce mozna usłyszec taki > bełkot. Wszedzie na swiecie lekarze sa doceniani poprzez szacunek i nalezyta > zapłate, w Polsce zeby zarobic trzeba tyrac jak wól. Pasowałoby Ci pracowac 250 > - > 300 h miesiecznie kosztem dzieci, małzonka i zdrowia za ok. 3000zł na reke? To już nie jest tak że jesteś warty tyle ile chcą ci zapłacić? Polscy lekarze są wbrew obiegowej opinii słabo wykształceni a specjaliści powarzani w medycznym światku to pojedyncze przypadki. Za co chcecie kasy bo nie rozumiem? Czemu państwo ma płacić kokosy nieudacznikom? Przecież jak ktoś jest dobry to juz dawno robi w prywatnych klinikach i na kasę nie narzeka? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 11:58 soto napisał: > - > 300 h miesiecznie kosztem dzieci, małzonka i zdrowia za ok. 3000zł na reke? Mało ci 3000 na rękę ???? Człowieku wykonujesz robotę do której wyuczyło cię państwo za gruba kasą i wbij sobie do bańki, że 3 tysiące to dla przeciętnego Polaka kupa forsy. Ja wiem, że jak się naogląda amerykańskich filmów i zobaczy że każdy amerykański lekarz jeździ Porshe to się dupie przewraca, ale to nie film tylko prawdziwe życie, więc ciesz się że masz robotę i zarabiasz 3 tysiące czyli dużo więcej niż większość Polaków wykształconych nie gorzej niż ty.P.S. P.S. Wiem że lekarze przez specyfikę swojej pracy w większości uważają się za wysłanników Boga, ale to nie uprawnia ich do stawiania się na wyższej półce niż inżynierzy czy urzędnicy (tak dla przykładu). Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:11 Proponuję urynkowienie (prywatyzację) służby zdrowia - szybko wyjdzie ile rynek chce lekarzom płacić. Obecnie posiłkowanie się przykładem inzynierów, hydraulików itp jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:55 wiekszosc dobrych inzynierow czy hydraulikow juz wyjechalo za granice. Lekarze zrobia to samo. Lecz sie wtedy u urzednika, bo im jest najciezej wyjechac:) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:05 critto napisał: > wiekszosc dobrych inzynierow czy hydraulikow juz wyjechalo za granice. Lekarze > zrobia to samo. Lecz sie wtedy u urzednika, bo im jest najciezej wyjechac:) Myślę, że przesadzasz. Jakoś w Polsce buduję się dużo i dobrze, a woda z kranu leci. A ci co wyjeżdżają to w dużej mierze nieudacznicy którzy w Polsce sobie nie poradzili. Jedna na dziesięc osób rzuca w Polsce ekstra pracę żeby zagranicą polewać piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
manwe84 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:15 Ten post świadczy, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. najpierw się naucz i wtedy bedziesz mógł się wypowiadać na poważne tematy. Soto wyraźnie napisał, że 3000 tys. za 300 h miesięcznie, czy Pan też tyle pracuje??? Wątpie. Pewnie odrobi Pan swoje 8h dziennie i tyle i jeszcze nie bierze odpowiedzialności za życie i zdrowie. Tylko jeżeli coś złego przydarzy sie szpitalu to jest wielki płacz i żal (i słusznie zresztą, ale trzeba wziąc pod uwagę jaka jest odpowiedzialniść lekarza ustalając mu pensję). To m.in. w Pana interesie powinno leżeć żeby leczył Pana wypoczęty lekarz a nie po 3 dniach dyżuru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:20 Mnie nie chodzi o to żeby lekarzom słabo płacić, ale droga do godnych zarobków nie wiedzie przez ulicę ani strajki. Pozatym skoro lekarze pracują poza obowiązującymi normami to powinna się tym zająć PIP i winnych ukarać. Skrajną nieodpowiedzialnością jest praca tych ludzi nad chorymi ludźmi. I jeszcze jedno - mogę się założyć o browar, że nawet dając lekrzowi 10 tysięcy brutto nie będą pracować po 40 godzin tygodniowo w jednym szpitalu, tylko będą szukać innych miejsc na zarobek tak jak dziś. Bo lepiej zarabiać 20 tysięcy niż 10. Poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
murek11 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:24 3000 zł za 300 godzin - co daje 10 zł/h... z tego co wiem, to 7-8zł/h dostaje cieć, który pilnuje w npcy samochodów... (dla przykładu hydraulik, kótry w 20 min wymienia rurkę z wodą bierze za to 200 PLN)... z drugie strony to średnio 10h / dobę w miesiącu (świątek, piątek...) wyobrażasz sobie to? myślę, że nie masz na to szans... Myślę, że czas, żebyście w końcu zrozumieli, że to Wy macie problem, wy pacjenci! Lekarz da sobie radę, rodzina lekarza też (nie wyobrażam sobię, że nie załatwię miejsca dla siebie, lub kogoś z rodziny w dowolnej placówce służby zdrowia)... ...to Wy będziecie umierać bez uzyskania pomocy, to Wy będziecie płakać, że nie przyjeli was (lub Waszej rodziny) do szpitala, to Wy będziecie krzyczeć, że nie możecie uzyskać porady lekarskiej, a do specjalisty czekacie 3 lata (wielu nie doczeka).... TO może w końcu Wy docenicie co staciliście, docenicie lekarzy, zaczniecie się zastanawiać dlaczego tak się stało... To może, w końcu, Wy wyjdziecie na ulice i zaczniecie domagać się opieki zdrowotnej na europejskim poziomie czekam na to z nadzieją już kilka lat, myślę, że nidługo się doczekam Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:34 > Myślę, że czas, żebyście w końcu zrozumieli, że to Wy macie problem, wy > pacjenci! > Lekarz da sobie radę, rodzina lekarza też (nie wyobrażam sobię, że nie załatwię > miejsca dla siebie, lub kogoś z rodziny w dowolnej placówce służby zdrowia)... > ...to Wy będziecie umierać bez uzyskania pomocy, to Wy będziecie płakać, że nie > przyjeli was (lub Waszej rodziny) do szpitala, to Wy będziecie krzyczeć, że nie > możecie uzyskać porady lekarskiej, a do specjalisty czekacie 3 lata (wielu nie > doczeka).... > TO może w końcu Wy docenicie co staciliście, docenicie lekarzy, zaczniecie się > zastanawiać dlaczego tak się stało... > To może, w końcu, Wy wyjdziecie na ulice i zaczniecie domagać się opieki > zdrowotnej na europejskim poziomie Weź się uspokój. Myślisz że podwyżki dla lekarzy rozwiążą wszystkie te problemy? Że lekarze nagle przestaną brać łapówy za każde skinienie palcem? Że zniknie znieczulica jaka obecnie panuje w szpitalach? Że nagle zaczną dbać o dobro pacjenta a nie faszerować nospą kobiety w ciąży albo psychotropami każdego z jakimikolwiek objawami zaburzeń psychicznych? Że przestaną sprzedawać skóry do zakładów pogrzebowych? Że przestaną zaszywać chusty chirurgiczne w brzuchach pacjentów? Że przestaną przepisywać akurat te leki za które wzieli od przedstawicieli firm farmaceutycznych granty? KPISZ SOBIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:45 > Weź się uspokój. Myślisz że podwyżki dla lekarzy rozwiążą wszystkie te > problemy? Że lekarze nagle przestaną brać łapówy za każde skinienie palcem? Że > zniknie znieczulica jaka obecnie panuje w szpitalach? Że nagle zaczną dbać o > dobro pacjenta a nie faszerować nospą kobiety w ciąży albo psychotropami > każdego z jakimikolwiek objawami zaburzeń psychicznych? Że przestaną sprzedawać > > skóry do zakładów pogrzebowych? Że przestaną zaszywać chusty chirurgiczne w > brzuchach pacjentów? Że przestaną przepisywać akurat te leki za które wzieli od > > przedstawicieli firm farmaceutycznych granty? > KPISZ SOBIE??? Wyluzuj trochę. Czepiłeś się określenia podwyżki. Chodzi o to, aby każdy pracował za tyle ile jest warta jego praca. Dziś lekarz specjalista zarabia mniej niż hydraulik, bo hydraulik krzyczy 300 zł za rurkę, a lekarz ma ustalone przez urzędasa normatywy: 1200 zł. A może urzędas powinien ustalić, że wymiana rurki kosztuje nie więcej niż 3,4 zł +Vat? Jeśli tego nie pojmujesz to masz mały kontakt z rzeczywistością albo ograniczoną percepcję. Nie wyobrażam sobie dawania łapówek, nigdy nie miałem z tym styczności, a o wizycie lekarskiej przypomina mi SMS wysyłany z centrum medycznego. best regards, Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 13:57 > Wyluzuj trochę. Czepiłeś się określenia podwyżki. Chodzi o to, aby każdy > pracował za tyle ile jest warta jego praca. Dziś lekarz specjalista zarabia > mniej niż hydraulik, bo hydraulik krzyczy 300 zł za rurkę, a lekarz ma ustalone > > przez urzędasa normatywy: 1200 zł. A może urzędas powinien ustalić, że wymiana > rurki kosztuje nie więcej niż 3,4 zł +Vat? Jeśli tego nie pojmujesz to masz > mały kontakt z rzeczywistością albo ograniczoną percepcję. Nie wyobrażam sobie > dawania łapówek, nigdy nie miałem z tym styczności, a o wizycie lekarskiej > przypomina mi SMS wysyłany z centrum medycznego. > best regards, Może faktycznie niepotrzebnie się unoszę, ale to wynika z moich doświadczeń z lekarzami w państwowych instytucjach. NAWET JEDNEGO RAZU nie było tak, żeby moja rodzina lub ja dostała należytą pomoc (na około 10 przypadków) i nie wynikało to ani ze złego przygotowania placówki, ani z braku jakiś urządzeń czy leków, ale tylko i wyłącznie z olewactwa, łapówkarstwa i niekompetencji lekarzy. Teraz podobnie jak Pan korzystam z prywatnej służby zdrowia, też dostaję sms-y i nie zauwazyłem ani jednego przejawu frustracji lekarzy z powodu ich pracy. Czyli lekarze są w stanie zapewnić sobie dobry byt nawet nie wyjeżdżając z kraju o ile SĄ DOBRZY. Tak jak to jest w innych zawodach. Dlatego nie uważam, że odejście od łóżek pacjentów i skazywanie ich często na śmierć (może nie od razu, ale kto wie jakie mogą być następstwa zaniechania nawet planowej operacji?) jest dobre. Lekarze to nie są święte krowy i nie będę płacił z moich podatków horendalnych pieniędzy nieudacznikom którzy nie radzą sobie w zawodzie i nie są w stanie dostać pracy w porządnych instytucjach medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: kto widział biednego lekarza ????? 16.05.07, 14:11 k..a za..am od 12 lat po 400 godzin miesięcznie mam na koncie kilkaset udanych reanimacjiNIGDY nie wziąłem żadnej kopertówki i 1500 netto zasadniczej i 5000 netto za 3 wyrabiane etaty... więc dlaczego mi ubliżasz???? swoje frustracje schowaj do swojej d..y Odpowiedz Link Zgłoś
murek11 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:08 Tu nie chodzi o podwyżki... (na szczęście nie mam już (prawie) nic wspólnego z służbą zdrowia, ale wiem jak to wygląda) ...tu trzeba zmian totalnych! Może pomóc prywatyzacja... prywatna opieka zdrowotna i prywatne ubezpieczenia Ktoś na początku napisał: Ty płacisz składkę do budżetu, następnie przekazują ją do NFZ, następnie NFZ przekazuje ją do szpitala, który wyłaca pensje... i po co to? wolałbym sam zadbać o swoje pieniądze i ubezpieczenie... A co ma wspólnego firma farmaceutyczna, z tym że nie uzyskasz porady, lub nie przyjmą Cię do szpitala? Nie wiesz o tym, że jakby nie firmy, to lekarz musiałby przynieść do pracy swój własny długopis i papier - nikt nie widzi tej strony medalu... > Że nagle zaczną dbać o > dobro pacjenta a nie faszerować nospą kobiety w ciąży albo psychotropami > każdego z jakimikolwiek objawami zaburzeń psychicznych? Że przestaną sprzedawać > skóry do zakładów pogrzebowych? Że przestaną zaszywać chusty chirurgiczne w > brzuchach pacjentów? chyba nie wiesz o czym piszesz... a tak wogóle, to mam nadzieje, że policjanci przestaną pić na komendach i gwałcić studentki... tak samo mądry argument w dyskusji właśnie zauważyłem temat :) Ja byłem biednym lekarzem - zarabiałem 1170 PLN (netto) na miesiąc, mieszkam w Warszawie - nie starczało na mieszkanie... dlatego się przekwalifikowałem. nigdy nie dostałem na lewo ANI ZŁOTÓWKI!!! na zakończenie: - z firmami interesy robią ci, którzy ustalają listy leków refundowanych, a nie lekarze - oni dostają długopis, a jak mają szczęcie to budzik... - jeżeli leku nie ma na liście refundowanych, to dlaczego przedstawiciel firmy ma nie przekonywać lekarza, że dany lek jest najlepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:18 murek11 napisał: > Tu nie chodzi o podwyżki... (na szczęście nie mam już (prawie) nic wspólnego z służbą zdrowia, ale wiem jak to wygląda) ...tu trzeba zmian totalnych! > > Może pomóc prywatyzacja... prywatna opieka zdrowotna i prywatne ubezpieczenia > Pełna zgoda! > Ktoś na początku napisał: > Ty płacisz składkę do budżetu, następnie przekazują ją do NFZ, następnie NFZ > przekazuje ją do szpitala, który wyłaca pensje... i po co to? wolałbym sam > zadbać o swoje pieniądze i ubezpieczenie... Znowu pełna zgoda! > > > Że nagle zaczną dbać o > > dobro pacjenta a nie faszerować nospą kobiety w ciąży albo psychotropami > > każdego z jakimikolwiek objawami zaburzeń psychicznych? Że przestaną > sprzedawać > > skóry do zakładów pogrzebowych? Że przestaną zaszywać chusty chirurgiczne > w > > brzuchach pacjentów? > > chyba nie wiesz o czym piszesz... > a tak wogóle, to mam nadzieje, że policjanci przestaną pić na komendach i > gwałcić studentki... tak samo mądry argument w dyskusji Specjalnie przejaskrwaiłem sprawę, aby pokazać, że ci co najgłośniej krzyczą najczęsciej nie zasługują na kasę. > > na zakończenie: > - z firmami interesy robią ci, którzy ustalają listy leków refundowanych, a nie > lekarze - oni dostają długopis, a jak mają szczęcie to budzik... > - jeżeli leku nie ma na liście refundowanych, to dlaczego przedstawiciel firmy > ma nie przekonywać lekarza, że dany lek jest najlepszy? Oj kolega jest przedstawicielem firmy farmaceutycznej i wierz mi długopisów do lekarzy nie wozi. Że Ty się nie załapałeś to dobrze świadczy o Tobie i ogólnie o lekarzach, którzy przepisują leki najbardziej adekwatne do potrzeb uwzględniając czy pacjenta na to wogóle stać (wiele razy byłem świadkiem zamieniania leków w okienku apteki dzięki uprzejmości farmaceutek na tańsze identyczne odpowiedniki, chciaż o te panie nie są święte pod tym względem) Odpowiedz Link Zgłoś
murek11 Re: kto widział biednego lekarza ????? 15.05.07, 14:28 > ... wiele razy byłem świadkiem zamieniania leków w > okienku apteki dzięki uprzejmości farmaceutek na tańsze identyczne > odpowiedniki ... a widzisz... i tu Cię mam :) wiesz, że "pani" w aptece ma OBOWIĄZEK wydania tańszego odpowiednika! to nie jest jej "uprzejmość"... szkoda, że nikt nie zajmie się tym, jak farmaceuta wmawia pacjentowi, że tańszego odpowiednika nie ma (przejaskrawione) choć tak naprawdę jest... z jakiego powodu on to robi? dla przyjemności? pamiętaj, że są też przedstawiciele apteczni firm farm. Odpowiedz Link Zgłoś
gypsi Re: platne studia 15.05.07, 13:30 Juz pojechalismy, a nastepni juz sie szykuja;) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: platne studia 15.05.07, 13:57 i bardzo dobrze - ci zawistnicy plujacy na Was jadem na forum NIE ZASLUGUJA NA TO, aby ktos ich leczyl!! NIech sie sami mecza, albo lecza u urzednikow czy policjantow. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: platne studia 15.05.07, 15:41 W UK pensja rodzinnego zaczyna sie od 100 000 funtow rocznie ale sa tacy ktorzy wyciagaja do 300 000. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz brzydki i niezdarny PiS. 15.05.07, 15:43 To klęska Polski. Ale się z kaczyzmu wyzwolimy .!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec zle kombinujesz braciaszku 15.05.07, 22:50 Cene studiow wyznacza wolny rynek. Zaplacisz za swoje studia tyle, za ile ktos bedzie chcial ci sprzedac wyksztalcenie cie na lekarza. Oceniam ze co najmniej 200 tys. PLN za cale studia. W przypadku informatyka jest to kwota 10 razy mniejsza, dlatego tak nie placze po informatykach (oni nie rabuja mnie z moich pieniedzy). Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: zle kombinujesz braciaszku 16.05.07, 00:01 Ktoś chce kupić wykształcenie? Jak jajka na targu? Takich będziecie mieć lekarzy, na jakich zasłużyliście ;) Po co studiować medycynę za 200 tys i zarabiać dalej - no niech będzie nieźle 3000 zł miesięcznie - jak za 20 tys można zostać informatykiem (w dodatku 2 lata wcześniej) i zarabiać 2-3 razy tyle nie grzebiąc ludziom w dupach? Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawlaskus Re: 15 mld złotych w zeszłym roku było dopłaty do 15.05.07, 21:23 Narodowy Fundusz Zdrowia pochodzi ze składek. To wiem. Minister Religa i Premier oswiadczają, że nie ma pieniędzy na podwyżki płac dla lekarzy. Czy to znaczy, że Rząd steruje wydatkami z NFZ? I czy to znaczy, że NFZ jest zarządzany przez administracje, bez uwzględnienia praw rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Czy ktoś zna biednego lekarza? 15.05.07, 08:32 Ale tak naprawdę biednego? Poza tym jeśli lekarz po studiach ma mieć 5000 PLN to czemu każdy inny inżynier ma mieć mniej? Czemu strajki nie odbywają się np w zimie gdy jest zimno i nie da się opalać na trawniku przed przychodnią? Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: Czy ktoś zna biednego lekarza? 15.05.07, 08:58 wiesz takie banały, z ktorych nic nie wynika to mozesz "sadzić" w radiu Maryja, a nie na tym forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: Czy ktoś zna biednego lekarza? 15.05.07, 09:12 A jakaś argumentacja? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo argumentacja 15.05.07, 10:00 nie twoj interes czy lekarz jest biedny czy nie. zarabia po godzinach pracy w panstwowym szpitalu, za prace w ktorym panstwo mu placi tyle co salowej. nie rozumiem dlaczego nikt nie dziwi sie ze dentysta drogo kosztuje a jak kardiolog strajkuje bo zarabia 6 zl za godzine to wszyscy sie oburzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: argumentacja 15.05.07, 10:52 Nie dziwia się na pewno górnicy. Oni zawsze dostawali to co chcieli, a na emerytury idą wcześniej i ZUSu takiego jak lekarze nie płacą, bo my za nich płacimy. Dziwia się pewnie, bo lekarze nie wezmą nic ze soba na demonstracje. Jak oni zorganizują sobie trochę kamieni brukowych, to podwyżki leca jak jaskółki do góry. Lekarze może są za słabi kondycyjnie, by wyrywać kamienie z dróg, ale może ich broń - odbezpiecznona strzykawka z zarazkami grypy brzusznej? Nie podejdzie ani policja, ani żaden polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo ja znalem kilku ale wyjechali 15.05.07, 09:32 pozostali pracuja 80-100 godzin w tygodniu zeby splacic kredyty na mieszkanie, nie maja zycia prywatnego, nie odrozniaja dnia od nocy bo takie matoly jak ty uwazaja ze lekarz moze zarabiac mniej niz sprzataczka i dalej dobrze wykonywac swoja prace. a strajki nie odbywaja sie w zimie z tego samego powodu dla ktorego niektorzy maja urodziny w lipcu - tak wypadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: ja znalem kilku ale wyjechali 15.05.07, 12:12 Pewnie kredyty. Tylko lekarze mają kredyty... Ilu znasz lekarzy zarabiających mniej niż sprzątaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: ja znalem kilku ale wyjechali 15.05.07, 13:22 a sadzisz ze chociaz jeden lekarz powinien zarabiac tyle co sprzataczka? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Jarosław Kaczyński jest skandalem.! 15.05.07, 15:45 Ktory niszczy polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: ja znalem kilku ale wyjechali 11.06.07, 23:16 Jak wszyscy będą mieli urodziny w lipcu to się z Tobą zgodzę. Jak do tej pory wszystkie strajki odbywały się przy pięknym, wiosennym słoneczku. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy lekarz powinien zarabiać mniej od sprzątaczki.... 11.06.07, 23:18 ...jeśli bardziej niż ona leje na swoją robotę. A tak się niestety zdarza. A za wykształcenie to się płaciło przed wojną, teraz się płaci za efekt wykonywanej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Ambitny nie przyzna się do biedy. 15.05.07, 10:22 Znam dwie rodziny o identycznych dochodach i wydatkach. Jedna wciąż płacze i nic nie ma, druga żyje skromnie ale nigdy nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Czy ktoś zna biednego lekarza? 15.05.07, 11:16 gluchy napisał: > Ale tak naprawdę biednego? > Poza tym jeśli lekarz po studiach ma mieć 5000 PLN to czemu każdy inny inżynier > ma mieć mniej? bo ma znacznie mniejsza odpowiedzialnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Czy ktoś zna biednego lekarza? 15.05.07, 12:19 > > Ale tak naprawdę biednego? > > Poza tym jeśli lekarz po studiach ma mieć 5000 PLN to czemu każdy inny in > żynier > > ma mieć mniej? > > bo ma znacznie mniejsza odpowiedzialnosc. Architekt mostu albo kolejarz ma mniejszą odpowiedzialnośc niż taki dermatolog? No proszę cię... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Widział ktoś,jednego biednego i uczciwego lekarza 15.05.07, 12:50 Jednuśkiego ,jedynego ,to bedzie go można wpisać do księgi Guinessa Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo tak, oto przyklad 15.05.07, 13:35 moja narzeczona 2 lata temu: pensja 900 zl na reke za pelny etat w szpitalu w Warszawie. Nigdy nie wziela lapowki i byla jedna z lepszych studentek na roku. Na koniec pracy dostala dodatek na urlop 12 zl 50 groszy! Teraz na szczescie mozemy tylko wspierac naszych kolegow po fachu z zagranicy, gdzie nas doceniaja pacjenci i pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: tak, oto przyklad 15.05.07, 13:42 kolargolo napisał: > moja narzeczona 2 lata temu: pensja 900 zl na reke za pelny etat w szpitalu w > Warszawie. Nigdy nie wziela lapowki i byla jedna z lepszych studentek na roku. > Na koniec pracy dostala dodatek na urlop 12 zl 50 groszy! Teraz na szczescie > mozemy tylko wspierac naszych kolegow po fachu z zagranicy, gdzie nas doceniaja > > pacjenci i pracodawcy. Oddała kasę za studia? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: tak, oto przyklad 15.05.07, 14:09 To ona była na studiach płatnych? Po ile? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: tak, oto przyklad 15.05.07, 14:19 lucky81 napisał: > To ona była na studiach płatnych? Po ile? Zapytaj w MENie ile kosztuje wykształcenie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: tak, oto przyklad 15.05.07, 15:37 Mylisz dwie rzeczy: cena usługi i koszt produkcji. Jaka była cena to ja wiem: 0 zł. Jak coś kupuję, to nie interesuje mnie koszt poniesiony przez producenta, lecz cena po jakiej on to sprzedaje. Różnica to już jego zysk lub strata. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Jarosław Kaczyński to przerażająca farsa. 15.05.07, 15:46 Kto to wytrzymuje ?. Trzeba sie sprzeciwić.!! Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: tak, oto przyklad 11.06.07, 23:22 Mylisz dwie rzeczy: cena i płatność przy odbiorze. To się nazywa kredyt. A jak nazywa się ten, co nie spłaca kredytów? Polski lekarz za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
mar018 Re: tak, oto przyklad 15.05.07, 15:31 a ty oddałeś kasę za podstawówkę? bo o skończenie liceum cię nie podejrzewam... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: tak, oto przyklad 15.05.07, 13:59 dokladnie, a zawistni, MALI ludkowie z tego kraju nad Wisla beda sobie w brody pluc, ze tak Was traktowali finansowo i jeszcze lzyli na forach. Niech sie lecza u urzednikow, nie zasluguja na nic innego!! Odpowiedz Link Zgłoś
annalogia12 do critto 15.05.07, 17:43 poczytaj sobie raport fundacji stefana batorego z zeszlego roku na temat korupcji. prawie kazdy ma juz fatalne doswiadczenia z lekarzem/lekarzami i dlatego nie ma solidarnosci dla nich. bronia swojej sprawy agresywnie, nawet tu na forum - co lekarz sie odezwie - to z pogrozkami do pacjenta pt "umierajcie sobie" albo "mali ludkowie". osobiscie uwazam wiekszosc lekarzy za tak skorumpowanych, ze zadne podwyzki nie pomoga. tylko gruntowna reforma - miedzy innymi lekarskiego sposobu traktowania pacjenta.czlowieku, co by umialy nasze dzieci, gdyby nauczyciel powiedzial "jaka placa taka praca"? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: do critto 15.05.07, 20:21 annalogia12 napisała: > poczytaj sobie raport fundacji stefana batorego z zeszlego roku na temat > korupcji. prawie kazdy ma juz fatalne doswiadczenia z lekarzem/lekarzami i > dlatego nie ma solidarnosci dla nich. bronia swojej sprawy agresywnie, nawet tu > > na forum - co lekarz sie odezwie - to z pogrozkami do pacjenta pt "umierajcie > sobie" albo "mali ludkowie". to nie sa pogrozki, to calkiem realne zapowiedzi. Lekarzom nie oplaca sie pracowac w Polsce, wiec wyjezdzaja za granice. I nikt ich nie zmusi do pozostania w kraju, bo JAKIM PRAWEM??? Wiec pacjenci beda pozbawieni opieki medycznej - to takie proste. A ci, ktorzy beda powaznie chorzy... Beda umierali, niestety. .czlowieku, co by umialy nasze dzieci, gdyby nauczyciel > powiedzial "jaka placa taka praca"? uwazaj, bo nauczyciele sa kolejni ze strajkami i protestami. Wiec niedlugo moze przestana sie kompletnie przykladac. Albo, wzorem lekarzy, wyjada na Zachod - jest tam coraz wiecej POLSKICH dzieci, ktore chca chodzic do szkoly z jezykiem polskim (albo ich rodzice tego chca), wiec nauczyciele z Polski beda potrzebni. Dodam, ze popieram nauczycieli tak samo, jak lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: do critto 11.06.07, 23:24 Bredzisz, albo chodzisz do państwowego lekarza. Przejdź się do prywatnego. Wam się w budżetówce za dobrze wiodło. Idź do prywaciarza, zobaczysz co to praca u kapitalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: do critto 15.05.07, 20:23 >bronia swojej sprawy agresywnie i bardzo dobrze!! bo tylko dzialajac AGRESYWNIE mozna cos zyskac, swiat nalezy do tych, ktorzy o swoje beda walczyc pazurami i zebami. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: tak, oto przyklad 11.06.07, 23:20 powinniście całować nasz rząd po rękach, gdyby nie oni to dalej byście nie mogli być doceniani. Być może za EUR bardziej się przykładacie do pracy niż za PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: Czy ktoś zna biednego lekarza? 11.06.07, 23:14 No nie, większą odpowiedzialność? To jak wyobrażasz sobie mniejszą odpowiedzialność gościa, który projektuje samochody, windy czy mosty? Odpowiedz Link Zgłoś
wladek1957 Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w służb.. 15.05.07, 08:36 nie plujcie medycy nie plujcie do 2011r rząd podobno ma wam podnieść płace do poziomu zarobkow w państwowej służbie zdrowia na Białorusi Odpowiedz Link Zgłoś
realista333 Dlaczego mam finansować podwyżki płac lekarzy? 15.05.07, 08:48 Dlaczego mam gwarantować KAŻDEMU lekarzowi dwukrotną średnią krajową swoimi podatkami? Przecież mnóstwo jest konowałów, którzy się zwyczajnie obijają, a pacjentów traktują per noga! Podwyżki - tak, ale dla najlepszych. Sprywatyzować to wszystko w cholerę. Lekarze na kontraktach jakoś nie strajkują, nie strajkują farmaceuci, bo farmaceutyka jest prywatna (mimo, że leki są refundowane przez NFZ - leki, a nie płace). Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Bo to najwyższa grupa społeczna i do pięt im 15.05.07, 08:56 nie sięgasz. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Bo to najwyższa grupa społeczna i do pięt im 15.05.07, 13:37 A ja znam lekarza co ma 150cm. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Od kiedy to apteki sprzedaja jedynie leki 15.05.07, 09:05 refundowane przez NFZ???? Jestesmy zaraz za Amerykanami jesli chodzi o wydatki na leki przeciwbulowe itp. wydawane bez recepty (czyli rowniez bez refundacji NFZ)... Farmaceuci nie narzekaja bo maja WOLNY RYNEK. I tluka kase niemilosiernie. A Polak idzie i placi, i to jaaaaaaaaaaaaaaaaakie pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Od kiedy to apteki sprzedaja jedynie leki 15.05.07, 09:20 > Farmaceuci nie narzekaja bo maja WOLNY RYNEK. I tluka kase niemilosiernie. A > Polak idzie i placi, i to jaaaaaaaaaaaaaaaaakie pieniadze... i drażni Cię, że ktoś zarabia pieniądze? To może zamiast beczeć na forum i komuś w kieszeń zaglądać po prostu otwórz swoją aptekę i też zacznij kosić kasę.... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Yyyyy - chyba cosik nie zrozumiales :) 15.05.07, 09:56 Bo ja tylko tlumacze jednemu gamoniowi, ze apteki dzialaja na wolnym rynku, dzieki czemu aptekarze nie musza narzekac na swoj byt. Tlumacze tym samym, ze jego porownanie do lekarzy jest zupelnie nietrafione. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Więcej konkurencyjnych aptek. 15.05.07, 10:14 Każda apteka powinna zatrudniać mgr farmacji, a nie technika. Jak może być apteka bez magistra. Sprzedawcy nie znają się na lekach, nie potrafią doradzić i wymienić na tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz i tu masz racę Realisto... 15.05.07, 09:15 > Dlaczego mam gwarantować KAŻDEMU lekarzowi dwukrotną średnią krajową swoimi > podatkami? Przecież mnóstwo jest konowałów, którzy się zwyczajnie obijają, a > pacjentów traktują per noga! Podwyżki - tak, ale dla najlepszych. > Sprywatyzować to wszystko w cholerę tylko co z tego, że masz rację? Ja też nie chcę wiedzieć ile lekarze zarabiają i czy to jest mało czy też za dużo; nie chcę się tym interesować tak jak nic mnie nie obchodzi ile zarabia mechanik który mi samochód serwisuje....Sprywatyzować to w cholerę wraz z rynkiem ubezpieczeń medycznych i wtedy nas problemy medyków nie będą interesowały. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo dlatego ze nie za malo im placisz 15.05.07, 09:36 prywatyzacji nie bedzie bo nikt jej w Polsce tak naprawde nie chce. jesli lekarz jest do dupy to niech go panstwowy szpital zwolni. a skoro pracuje to znaczy ze jest potrzebny i trzeba mu placic. Tylko ze "placic" to nie oznacza ze mozna mu zaplacic 2 zl za pacjenta, taki wyzysk juz nie przejdzie. Lekarz musi zarabiac godnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: dlatego ze nie za malo im placisz 15.05.07, 09:39 > prywatyzacji nie bedzie bo nikt jej w Polsce tak naprawde nie chce. jesli > lekarz jest do dupy to niech go panstwowy szpital zwolni. a skoro pracuje to > znaczy ze jest potrzebny i trzeba mu placic Znam jeszcze parę innych powodów dla których kiepskich lekarzy z roboty się nie zwalnia i nie koniecznie decyduje tu ich przydatność w szpitalu :-) Ale to temat na inne forum.. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: dlatego ze nie za malo im placisz 15.05.07, 09:42 ja tez znam te powody i dlatego potrzebna jest reforma sluzby zdrowia ale to nie jest zadanie dla lekarzy tylko dla sejmu i rzadu, oni biora za to pieniadze i to sporo za duze jak na jakosc swojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: dlatego ze nie za malo im placisz 11.06.07, 23:28 > Lekarz musi zarabiac godnie. Lekarz musi zacząć godnie traktować pacjentów, to i zarobki będą. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Może by tak kasy fiskalne w prywatnych praktykach? 15.05.07, 08:54 Wtedy będzie na podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a co to ma do rzeczy??? 15.05.07, 09:40 prywatne praktyki i podatki z nich to sprawa miedzy tymi praktykami i urzedami skarbowymi. ten strajk to spor lekarzy w PANSTWOWYCH szpitalach z rzadem tego panstwa. czy to tak trudno zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
jaac-p Re: a co to ma do rzeczy??? 15.05.07, 11:03 kolargolo napisał: > prywatne praktyki i podatki z nich to sprawa miedzy tymi praktykami i urzedami > skarbowymi. ten strajk to spor lekarzy w PANSTWOWYCH szpitalach z rzadem tego > panstwa. czy to tak trudno zrozumiec? Ale jeśli ukróci się zanizanie poidatków (w tym przez lekarzy) to będzie wiecej kasy w budzecie.. I można będzie dać dodatkowe pieniądze lekarzom takze Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: a co to ma do rzeczy??? 15.05.07, 13:25 ale to nie jest sprawa lekarzy ktorzy strajkuja. rzad moze rownie dobrze skasowac KRUS albo zaczac sciagac zalegle podatki z kopalni, PKP i innych molochow i w ten sposob znajdzie 1000 razy wiele wiecej pieniedzy niz z kas fiskalnych w gabinetach lekarzy. ten spor sie nie toczy o to skad rzad ma wziac pieniadze tylko o to czy lekarz powinien dalej zarabiac tyle co salowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_jako_polak Wszyscy pracują. Tylko lekarze narzekają. 15.05.07, 08:55 Zaczynam mieć powoli tego dość. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg u weterynarza się za darmo nie wyleczysz 15.05.07, 09:02 dawno sprywatyzowane - pozostaje wiara w uzdrawiającą moc głosu Ojca Tadeusza, całkiem za darmo zastanawiam się ostatnio jak by wyglądały wPiSy prowokatorów PiSowych gdyby to były lata 50-te - "wszyscy budują socjalizm a bikiniarze bumelują" "zaostrza się walka klasowa a im ubrania w głowach". Ten kraj nie będzie normalny zbyt szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo to po co wszyscy chodza do panstwowych szpitali? 15.05.07, 10:06 jak sie usluga nie podoba to niech nie przychodza. nie bedzie wtedy potrzeba tylu lekarzy, kase sie podzieli na mniejsza liczbe osob i od razu bedzie na podwyzki. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: to po co wszyscy chodza do panstwowych szpita 15.05.07, 10:41 kolargolo napisał: > jak sie usluga nie podoba to niech nie przychodza. nie bedzie wtedy potrzeba > tylu lekarzy, kase sie podzieli na mniejsza liczbe osob i od razu bedzie na > podwyzki. No tylu toich nie potrzeba ! Będą zwalniać Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: to po co wszyscy chodza do panstwowych szpita 15.05.07, 13:37 w Polsce jest najmniej lekarzy na 10 tys mieszkancow z calej UE. Za 10 lat 20% lekarzy bedzie w wieku emerytalnym, a za 20 lat - 40%. Wtedy kiedy wlasnie bedziesz potrzebowal lekarza najbardziej. W tej sytuacji religa skasowal specjalizacje dla lekarzy zmuszajac ich w ten sposob do wyjazdu za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
mar018 Re: to po co wszyscy chodza do panstwowych szpita 15.05.07, 15:37 chyba troche przesadziles - przeciez juz srednia wieku lekarzy wynosi prawie 50 lat, a biorac pod uwage ilosc wyjedzdzajacych mlodych lekarzy i ilosc emerytow ktrzy zapychaja te dziury, to te 20% bedzie juz za 2 lata. PS is this you , Bro'? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Wszyscy pracują. Tylko lekarze narzekają. 15.05.07, 11:27 wszyscy pracuja, tylko lekarze niewolniczo haruja, za poldarmo. Won z takim systemem. Nie jestem lekarzem, ale do furii doprowadza mnie, ze najbardziej godny szacunku zawod jest w tym groteskowym kraju sprowadzony do "przynies, wynies, pozamiataj i spadaj cieszac sie z ochlapow, jakie zechcemy ci rzucic" a polowanie z nagonka pokazuje, ze lekarze teraz powinni sie zaprzec i nie dac sie, zwlaszcza sie nie dac, jesli jakis posel sie pochoruje, bo to poslowie odpowiadaja za to, ze tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na A gdzie KASY fiskalne? 15.05.07, 08:57 Może od tego zaczniemy? Wtedy znajdą się pieniądze na podwyzki. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A od kiedy uslugi medyczne sa objete VATem? 15.05.07, 09:01 Nie wiem, moze sie myle, ale o ile wiem, to nie sa, a kasa FISKALNA, jak sama na to wskazuje, sluzy do fiskalizowania podatku VAT... Moze by sie wiec tak wysilic na sensowniejsza argumentacje? Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Prywatne praktyki powinny zostac nim objęte. 15.05.07, 09:08 Wtedy znajdą się pieniądze na podwyzki dla was. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Konstytucyjna rownosc podmiotow.... 15.05.07, 09:09 sie klania... Przypominasz mi premiera Kaczynskiego - pojecia o prawie nie ma, ale dyrdymaly smoli az milo... Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: Konstytucyjna rownosc podmiotow.... 15.05.07, 09:11 Co masz na myśli? To że prywatny biznes szewca jest objęty VAT-em a lekarza już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Oj, kałania się, kłania. Inni usługodawcy płacą 15.05.07, 09:13 VAT a lekarze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Niektorzy placa 7%, niektorzy 3%, niektorzy 22% 15.05.07, 13:22 ... a niektorzy sa zwolnieni. Rownosc w dzialalnosci podmiotow dotyczy rownego traktowania podmiotow swiadczacych te same uslugi lub zajmujacych sie taka sama dzialanoscia (artystyczna, produkcyjna itd.) Dlatego miedzy innymi w oswiacie, subwencja oswiatowa za dzieckiem idzie zarowno do prywatnej szkoly jak i publicznej itd. To tez byl wyrok TK... Najpierw dowiedz sie co oznaczaja poszczegolne terminy, pozniej zacznij dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Prywatne praktyki powinny zostac nim objęte. 15.05.07, 11:32 inteligent-na napisała: > Wtedy znajdą się pieniądze na podwyzki dla was. jakos malo inteligentna to wypowiedz. Wielu ma prywatne praktyki wbrew sobie, zeby dorobic po godzinach harowy w szpitalu panstwowym, a chodzi o to, zeby pensje byly takie, zeby mogli zamknac te prywatne praktyki, dostac dobra pensje i cieszyc sie z wolnego czasu. Wowczas zreszta beda lepiej leczyc, bo przemeczenie, to nie jest czynnik pomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Mit leczenia ZA DARMO. 15.05.07, 09:06 Przecież płacicie swoimi podatkami za ich studia. Płacicie składki na usługi medyczne oraz podatki, z których finansowane są szpitale. A ciągle mówi się za darmo i za darmo. Lekarze, podobnie jak nauczyciele, policjanci i urzędnicy żyją z naszych pieniędzy. A mówienie o leczeniu ZA DARMO jest czystą arogancją wobec zwykłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taaps Re: Mit leczenia ZA DARMO. 15.05.07, 16:06 służba zdrowia utrzymuje się ze składki zdrowotnej nie z podatków - służba zdrowia te podatki płaci, również na innych np.na górników i rolników. A ze składki zdrowotnej finansuje się całość służby zdrowia - NFZ, lekarstwa, sprzęt, itp. Tylko część z tego przeznaczona jest na pensje personelu. I dlaczego "ich studia"? Płacimy za każde studia państwowe - również za studia pseudoprawników, od których roi się w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w słu 15.05.07, 09:08 Lekarze, powodzenia! ______________________ premier wykazuje spore uposledzenie jezeli chodzi o wlasciwe postrzeganie rzeczywistosci. Proponowana nazwa dla tego schorzenia to "daltonizm umysłowy". Oto klasyczne już przypadki: "... nikt nam nie wmówi ze czarne jest czarne, a białe jest białe" (j. Kaczyński, właściciel kota) "Tak dalece powinniśmy być zgodni z Kościołem katolickim, ażeby uznać za czarne to, co naszym oczom wydaje się białe, jeśliby Kościół określił to jako czarne." (Ignacy Loyola, założyciel zakonu jezuitów) Odpowiedz Link Zgłoś
gromit123 Nie powinni zarabiac wiecej.... 15.05.07, 09:18 ... 'bo sie nalezy'. W sluzbie zdrowia jest bardzo wielu kiepskich lekazy, zarzadzane bardzo zle placowki - nie mozna ich za to nagradzac. Moje doswiadczenia z ostatnich tygodni: - wrzucono nie w gips mimo ze uraz nadawal sie na zalozenie elastycnej ortezy Nawet chcialem kupic ale .... nie bylo, 'musi se pan pujsc do sklepu w tygodniu i kupic'. Jak do chol... skoro ledwo chodze i kto najpierw zdejmnie mi pancerz ktory mi zalozyli. Gips zalozony byl tak ze po tygodniu doznalbym odparzen bo cialo stykalo sie z cialem. Musialem zalatwiac prywatnie zdjecie pancerza i zalozenie wlasciwego usztywniacza (mimo ze w szpitalu byleg gotow za to zaplacic). - Musialem nalegac na wykonanie przeswietlenia bo zaden lekarz nie wpadl na pomysl skontrolowania mojego stanu. - Obchod w szpitalu trwa 15 sek na pacjenta; nikogo nie interesowal moj stan (marzenie by ktos zainteresowal sie stluczeniami na ciele). - Internista (inny punkt) do ktorego zglosilem sie z bolacym gardlem i szczeka (jakies bakteryjne zapalenie) powiedzial bym kupil sobie w aptece... ibuprom. Nie spie od kilku dni i nie moge jesc czekajac az organizm sam sobie z tym poradzi. to tylko dwa przypadki bo nie chce mi sie pisac wiecej. Lekarze czesto sa nieudoczonymi leniwymi goscmi - nie mozna ich za to nagradzac. Sprywatyzowac to cale tatalajstwo by mirc nad tym rynkowa kontrole. - Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo powinni zarabiac mniej 15.05.07, 09:50 bo tak uwaza lud pracujacy miast i wsi, ktory uwaza ze wszyscy mamy takie same zoladki i wszystkim powinno sie placic po rowno a lekarzom w szczegolnosci. Ale komuna! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: powinni zarabiac mniej 15.05.07, 20:37 nie tylko komuna, ale rowniez totalna glupota. Bo ten sam 'lud pracujacy' bedzie sie potem SAM leczyl... BEZ lekarzy, ktorzy wyjada i tyle ich bedzie w Polsce widac. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Nie powinni zarabiac wiecej.... 16.05.07, 14:38 "zalozenie elastycnej ortezy" to był uraz zębów że tak seplenisz???? Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Bez przerwy pajace wołają podwyżki. 15.05.07, 09:35 A praktyka prywatna, z której się nie rozliczają???? Mało jeszcze macie? Błędem były te 30% podwyżki, które zadeklarował Religa dla was. Dać wam palec o urwiecie całą rękę. Poza tym wiedzę medyczną macie cienką. Czysto teoretyczną. 3500 to jeszcze jeszcze ale nie 7500 tak jak chcecie. I nie gadajcie głupot, ile to życia od was zależy, bo ten pajac, co przepisuje witaminy i wypisuje skierowania życia nie ratuje. jedyne, co robicie to osłuchanie stetoskopem i zajrzenie do gardła. tez za takie bzdury chciałbym zarabiać 7500. I jeszcze jedno. Nie pie..ie głupot jakie to ciężkie studia kończycie. nie jesteście sami. Uważam, kierunek budownictwo i inne związane z mechaniką, fizyką matematyką - to są studia trudne a nie medycyna. A wiecie dlaczego? Skoro tylu niedouczonych lekarzyn konczy medycynę... pięknie jest tylko w "Na dobre i na złe" gdzie lekarz spojrzy na pacjenta i już wie, co mu jest. W rzeczywistości patrzycie na pacjenta i za cholerę nie wiecie, co mu jest. Taka jest prawda. Nie należą się wam takie zarobki. Nauczyciel, policjant itp za cholerę nie wywalczy podwyżki a wy potraficie tylko strajkować? I straszyć kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Bez przerwy pajace wołają podwyżki. 15.05.07, 20:34 Nauczyciel, policjant itp za cholerę nie wywalczy > podwyżki a wy potraficie tylko strajkować? Zdziwilbys sie, jak wiele potrafia... :) Np. uczyc sie jezykow obcych - i wyjezdzac, bo maja dosc "kochanej ojczyzny", ktora ich tak traktuje i chca sobie poradzic BEZ NIEJ. > I straszyć kraj? to nie jest straszenie - oj nie... Szkoda byloby nerwow na takowe. To powazna zapowiedz, ze wyjada i ich nie bedzie. Smiertelnie powazna. Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Re: Bez przerwy pajace wołają podwyżki. 15.05.07, 22:12 > bo ten pajac, co przepisuje witaminy i wypisuje > skierowania życia nie ratuje. jedyne, co robicie to osłuchanie stetoskopem i > zajrzenie do gardła. tez za takie bzdury chciałbym zarabiać 7500. Problem polega na tym, że większość tych pajaców, zaglądających jedynie do gardła, właśnie tyle zarabia (6 - 8 tys.). Za grosze pracują prawdziwi specjaliści w szpitalach. Kolega, z którym siedzę w pokoju w pracy ma kumpla - chirurga dziecięcego. I ten chirurg zarabia 1500 zł !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Święta racja!!!!!!!!!! przeczytaj 15.05.07, 09:47 Obchód 15 minut na pacjenta? Ha ha. 3 minuty. racją jest, że wszyscy pracują a lekarzyny strajkują. Sam z dzieckiem jeździłem z dzieckiem po laryngologach to głąby na niczym się nie znali. Sam sugerowałem im to, co wyczytałem w internecie. nawet endoskopię nosa i gardła musiałem wywalczyć u lekarza krzykiem, bo pajac uważał, że jest zbędna a mówiłem pajacowi, że dziecko dusi się podczas spania na plecach i ma to związek z kanalikiem nosowo-łzowym i podciekającą wydzieliną do gardła. pajac się upierał, że to nie prawda. Zezwałem jak psa i wtedy sam załatwił endoskopię dziecku. Okazało się, że miałem rację a burakowi było wstyd, że się nie znał. Inny laryngolog (ale ten sam przypadek dziecka z kanalikiem) powiedział, aby kupić mały ssak w aptece i podłączyć do odkurzacza i tak odsysać dziecku wydzielinę z nosa. Chyba razem z płucami odessać TAKI PAJAC. Myślałem, że urwę mu łeb w tym gabinecie. Takie debile leczą w Polsce i chcą zarabiać krocie. jedna rada koleżanki i koledzy z forum. Zanim pójdziecie do lekarza sięgnijcie do internetu i książek i sami dowiedzcie się o chorobie. Wtedy będziecie mogli podpowiadać niedouczonym lekarzom co mają robić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
manwe84 Re: Święta racja!!!!!!!!!! przeczytaj 15.05.07, 13:32 Po prostu płakać się chce czytając takie głupoty. Nie twierdz, że nie ma niedouczonych lekarzy, którzy tak jak Pan pisał mylą się nawet w prostych sprawach. Ale jeszcze gorsi są pacjenci, którym wydaję się że wszystkie rozumy pozjadali. Czy Pan myśli, że wystarczy tak sobie coś w Internecie poczytać i już można się samemu zdiagnozować i leczyć. To co można przeczytać jest b. wartościowe ale nie zastąpi wiedzy i doświadczenia lekarza. Są przypadki, które nie poddają się prostym schematom. Są różne wariacje budowy anatomicznej itp. Niech Pan może spróbuje sobie samemu usunąć guza mózgu albo coś podobnego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Święta racja!!!!!!!!!! przeczytaj 16.05.07, 14:42 "musiałem wywalczyć u lekarza krzykiem, bo pajac uważał, że jest zbędna a mówiłem pajacowi, że dziecko dusi się podczas spania na plecach i ma to związek z kanalikiem nosowo-łzowym i podciekającą wydzieliną do gardła. pajac się upierał, że to nie prawda. Zezwałem jak psa" o właśnie oto typowy polski troll z dochodem z MOPS-u i wystającą "ślepotką zza pazuchy" ale jemu się należy.... Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Święta racja!!!!!!!!!! przeczytaj 16.05.07, 14:44 "aby kupić mały ssak w aptece i podłączyć do odkurzacza i tak odsysać dziecku wydzielinę z nosa. Chyba razem z płucami odessać TAKI PAJAC. Myślałem, że urwę mu łeb w tym gabinecie. " widzisz trollu to jest urządzenie które robi furorę na świecie i nie task dawno trafiło do Polski a płuca z mózgiem to masz sam odessane debilu ps.nazwy nie podam nie miejsce na kryptoreklamę poklikaj i znajdź w necie Odpowiedz Link Zgłoś
slawinek Powiem krótko HWDP tym nierobom-przeczytajcie 15.05.07, 09:47 Zgodzę się na ich podwyżki pod warunkiem,że lekarze i prawnicy zaczna odprowadzać podatki ryczałtowe od swoich dochodów. Proste obliczenie-pani doktór stomatolog-dziennie 30 osób x 50 pln=1500pln dochodu.Zysku pewno z 1000pln x 24 dni = 24000pln.Stać ja zapłacić 2000 pln podatku na mc . Następna pani doktór ginekolog:kolejka na korytarzu na 30 osob x 50 pln wychodzi podobnie,Z laryngologiem jest nawet ładniej bo 50 osób dziennie. Do tego siedzą panie doktór od czasu do czasu w jakimś zozie i tam mają dodatkowe gratyfikacje+zusy. To skandal że lekarze chcą strajkować.Nieudolny Religa powinien sie dalej zajmować serduszkami a nie ministrować.Jeszcze się chłop wykończy nerwowo i stracimy cennego profesora. Prawnicy to następni tak samo mądrzy. Jak cała ta banda zacznie płacić podatki to nie potrzeba będzie strajków i normalniej się zrobi. Pomijam fakt nieudolnych lekarzy na pogotowiu-ci pewno maja najgorzej i najwięcej chcą.Tylko że ostatnio pomylili mojemu synkowi nogi -jeden napisał że ma na lewej a drugi że na prawej.Sami widizicie jakie głomby. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 09:55 "głomby" to ci co pisza takie kretynskie posty po ktorych od razu widac ze ledwo skonczyli podstawowke ale znaja sie na podatkach jak sam pan ksiegowy w GS-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 10:47 kolargolo napisał: > "głomby" to ci co pisza takie kretynskie posty po ktorych od razu widac ze > ledwo skonczyli podstawowke ale znaja sie na podatkach jak sam pan ksiegowy w > GS-ie. Jak zacznie się podliczanie podatków ,to będziecie piszczeć jak koooty Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 13:27 wiem, wiem i wykonczycie lekarzy jak Kluske. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 14:22 ciekawe, jak ty bedziesz piszczal, cwaniaczku, gdy zglosisz sie do przychodni czy szpitala, a tam niespodzianka - NIE MA KTO cie leczyc, bo wszyscy wyjechali!! Hehe, to bedzie naprawde zabawne, bo nie powinno sie leczyc takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
annalogia12 Re: "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 17:51 critto napisał: > ciekawe, jak ty bedziesz piszczal, cwaniaczku, gdy zglosisz sie do przychodni > czy szpitala, a tam niespodzianka - NIE MA KTO cie leczyc, bo wszyscy > wyjechali!! Hehe, to bedzie naprawde zabawne, bo nie powinno sie leczyc takich > jak ty. ---gosciu, jezeli jestes lekarzem, to powinienes straci prace za takie uwagi, faszysto Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 20:29 > ---gosciu, jezeli jestes lekarzem, to powinienes straci prace za takie uwagi, > faszysto nie jestem lekarzem, cwaniaczku. Ani faszystą. Poprostu uwazam, ze niektorzy ludzie nie zasluguja na to, zeby im pomoc i tyle. Nie zasluguja, bo sa niewdzieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: "głomby" w rzeczy samej 15.05.07, 20:31 dodam jeszcze, ze slowo 'faszysta' jest tak czesto naduzywane, ze wlasciwie to w ogole mnie ono nie rusza. "Faszysta" zastapil obecnie "glupka", "debila", "idiote", "chama", "kretyna", "k...tasa", "ch....ja" itd. Ot kolejne wyzwisko-epitet, swiadczacy jedynie o braku kultury tego, kto go rzuca... Odpowiedz Link Zgłoś
jaac-p Re: Powiem krótko HWDP tym nierobom-przeczytajcie 15.05.07, 11:00 A dlaczego ryczałtowe?? To raczej państwu się nie opłaci. Myślę, że powinni płacić na ogólnych zasadach od dochodów a nie jakieś ryczałty. Ryczałty to akurat zaproszenie do patologii (może jeszcze karta podatkowa? - to też jest ryczałt) Kompletnie nie znasz sie na podatkach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Odliczenia od podatku kosztów leczenia. Przeczytaj 15.05.07, 09:52 powinno być tak. lekarzyna powinien mieć kasę fiskalną, bo jak slawinek słusznie zauważył, a ja do znudzenia piszę na tym forum - kolejki do gabinetu prywatnego długie. gdyby pacjent miał możliwość odliczenia od podatku kosztów leczenia to wołałby na lekarzynę fakturkę,a ten w palcem w dupie musiałby fakturkę wystawić. Wtedy przestaliby oszukiwać państwo, że mieli 2 pacjentów dziennie. To jest sposób na nieuków lekarzy. Doczekacie się tego pajace. Cmok cmok Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Odliczenia od podatku kosztów leczenia. Przec 16.05.07, 14:47 jedynym twoim znakiem jest CHAMSTWO Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Wiesz skąd zadłużenie szpitali? Przeczytaj 15.05.07, 09:58 kasa na podwyżki idzie z NFZ. W zeszłym roku Religa ogłosił, że dochód NFZ wzrośnie o jakąś kwotę (nie pamiętam teraz dokładnie jaką, ale chodziło o parę miliardów) pamiętam za to przebitkę w procentach. Było w dokumencie Rel;igi, że 96% z ten nadwyżki pójdzie na podwyżki lekarzy a na leczenie pacjentów reszta czyli 4%. Teraz wiecie skąd długi szpitali? NFZ nie daje na szpitale, bo daje im podwyżki. Ktoś powinien walnąć pięścią w stół i powiedzieć stanowczo - weźcie się do roboty lenie a nie strajkujcie, bo i tak nie dostaniecie. A straszaka, że wyjedziecie na Zachód nie stosujcie. Chcecie to jedźcie. Proszę bardzo. Zobaczymy ilu jest mądrych w gębie. Wszyscy jesteście mądrzy w gębie. Cwaniaki nieuki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo koniec z wyzyskiem! 15.05.07, 10:03 ktos powinien walnac piescia w stol i walczyc z takimi wyzyskiwaczami jak ty. szpitale tylko dlatego funkcjonuja bo lekarze pracuja za stawki sprzataczek. tym razem nie zastraszycie lekarzy, wyzysk sie musi skonczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
kaska10001 Inne 15.05.07, 20:29 Pytanie do kolegow lekarzy z Polski - czy Wasze szpitale szykuja sie do wprowadzenia max 48 godzinnego tygodnia pracy dla Was. Czy podpiszecie Opt-out? Bo ja nie zamierzam... pracowac wiecej nawet jak nie bedzie podwyzek (jestem rezydentem wiec 1750 brutto, bo sie tylko ucze, a dyzur to super przygoda...) Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Inne 16.05.07, 14:49 droga koleżanko opt-out owszem tylko co do ceny są zdania podzielone jedni chcą 80 PLN za godzinę ponadnormatywnego dyżuru dla specjalisty a inni 160 PLN za godzinę.... Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy A propos sprzątaczek. Umiesz czytać to zerknij 15.05.07, 10:06 Nie widziałem, aby sprzątaczka mieszkała w takich domach jak lekarze i miała dwa auta. Zakazać wam praktyki prywatnej i dać 3500. To jest równomierne do waszej wiedzy medycznej. Za dużo was kończy rok w rok medycynę. Potem 80% z was to niedouki. Czyli nie takie straszne te studia. Idź na budownictwo. odpadniesz po pierwszym semestrze Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy dlaczego chodzą do was prywatnie? przeczytaj 15.05.07, 10:09 bo przez wasze podwyżki NFZ daje limity szpitalom. Wtedy nie ma wyboru pacjent i idzie do was. Zauważ mądralo, gdyby nie było kolejek w szpitalach i limitów to naprawdę wierzysz, że ludzie chodziliby do was prywatnie?????????? Ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: dlaczego chodzą do was prywatnie? przeczytaj 15.05.07, 14:20 no coz... zajadle walczysz o to, zeby lekarze zarabiali psie pieniadze. Myslisz, ze im sie usmiecha leczyc takich jak ty niewdziecznikow i nieudacznikow, ktorzy nie zasluguja w ogole na ochrone ich zdrowia?? Wola wyjechac tam, gdzie pieniadze lepsze, a i pacjenci przewaznie milsi. Wiec walcz, walcz, bojowniku!! :) Przynajmniej lekarze szybciej wyjada i nie bedzie mial cie kto leczyc, co nam wszystkim na zdrowie wyjdzie, gdyz ciebie sie leczyc nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
annalogia12 Re: dlaczego chodzą do was prywatnie? przeczytaj 15.05.07, 17:54 critto napisał: > no coz... zajadle walczysz o to, zeby lekarze zarabiali psie pieniadze. Myslisz > , > ze im sie usmiecha leczyc takich jak ty niewdziecznikow i nieudacznikow, ktorzy > nie zasluguja w ogole na ochrone ich zdrowia?? Wola wyjechac tam, gdzie > pieniadze lepsze, a i pacjenci przewaznie milsi. Wiec walcz, walcz, bojowniku!! > :) Przynajmniej lekarze szybciej wyjada i nie bedzie mial cie kto leczyc, co na > m > wszystkim na zdrowie wyjdzie, gdyz ciebie sie leczyc nie powinno. ---> no dokladnie, faszysta! Odpowiedz Link Zgłoś
sloncezaoknem Re: Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w słu 15.05.07, 10:13 100% poparcia dla lekarzy! Może wreszcie coś się zmieni w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek1957 Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w służb.. 15.05.07, 10:16 www.poloniawchicago.com/ link u dołu strony "zarobki w Chicago i okolicy ile w normalnym kraju zarabia policjant strazak nauczyciel pielegniarka i lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy zarobki na zAchodzie 15.05.07, 10:16 Chcecie zarobków jak na zachodzie a pomyślaleś ile kosztuje życie na Zachodzie?? Zarobki Niemca a chlebek po 1.50zł? Ha ha. też tak chcę. Wtedy nie wy na Zachód tylko Zachód będzie chciał do Polski. CZasem te wasze pomysły są idiotyczne jak na wasze niby wykształcenie i pozorną inteligencję. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 10:53 Czy ty nie rozumiesz, pajacu, że jak honoraria lekarskie nie zostaną podwyższone, to większość młodych ludzi po studiach medycznych wyjedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 11:32 travel_wawa napisał: > Czy ty nie rozumiesz, pajacu, że jak honoraria lekarskie nie zostaną > podwyższone, to większość młodych ludzi po studiach medycznych wyjedzie? Przyjdą nowi ,przyjdą nowi naiwni myślący ,że zarobią kokosy Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 15:23 sadzisz ze dlatego w Polsce jest wiecej kobiet lekarzy niz gdziekolwiek w UE bo mysla ze zarobia kokosy? Czy raczej dlatego ze ich mezowie na nich zarobia? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 13:41 travel_wawa napisał: > Czy ty nie rozumiesz, pajacu, że jak honoraria lekarskie nie zostaną > podwyższone, to większość młodych ludzi po studiach medycznych wyjedzie? Dlatego trzeba wprowadzić przepis, że każdy lekarz wykształcony za państwową kasę musi przepracować np. 5 lat w Polsce w państwowym szpitalu. Jeśli nie chce to niech zapłąci np. 200 tysięcy za studia i won. W uczelniach wojskowych tak jest i nie ma problemu, że wojsko wyuczy młodego inżyniera a ten sobie rzuci służbę tydzień po studiach wartych kilkaset tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I znow niewiele wiesz... 15.05.07, 13:47 Na studiach wojskowych zwracasz za zold (czyli WYNAGRODZENIE, JAKIE DOSTAJESZ ZA CHODZENIE NA TE STUDIA), wyzywienie i mundurowke. Nie za samo wyksztalcenie. I dotyczy to tylko "mundurowych" - cywili obecnie studiujacych na niektorych uczelniach wojskowych to nie dotyczy. Oni bowiem nie dostaja zoldu, mudnurow itd... podczas studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: I znow niewiele wiesz... 15.05.07, 14:10 Nie do końca. Mam znajomego w Akademii Marynarki Wojennej na nawigacji i jeśliby chciała zrzucić mundur musiałaby ostro zapłacić. Jak odrobi naukę może odmaszerować. Co do cywili w uczelniach wojskowych to ta nauka nie jest najczęściej tak za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: I znow niewiele wiesz... 15.05.07, 14:40 > Nie do końca. Mam znajomego w Akademii Marynarki Wojennej na nawigacji i > jeśliby chciała zrzucić mundur musiałaby ostro zapłacić. Oczywicie - tylko niech Ci jeszcze powie, jakie sa do niego dodawane pieniadze poza 'edukacj'... Moze zrozumiesz, dlaczego tak "ostro".... > Co do cywili w uczelniach wojskowych to ta nauka nie jest najczęściej tak za > darmo. Tak samo jak na studiach "cywilnych" - dzienne nie placa, wieczorowe i zaoczne placa. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 14:17 sharn1 napisał: > travel_wawa napisał: > > > Czy ty nie rozumiesz, pajacu, że jak honoraria lekarskie nie zostaną > > podwyższone, to większość młodych ludzi po studiach medycznych wyjedzie? > > Dlatego trzeba wprowadzić przepis, że każdy lekarz wykształcony za państwową > kasę musi przepracować np. 5 lat w Polsce w państwowym szpitalu. Jeśli nie chce > > to niech zapłąci np. 200 tysięcy za studia i won. Tylko ciekawe, kto wtedy w ogole poszedlby sie ksztalcic na studia medyczne. Te uczelnie wtedy poprostu by padly z braku zainteresowania. A obecnych lekarzy i tak by to nie dotknelo, bo prawo nie moze dzialac wstecz. Co zrobisz, zakazesz wyjazdu? Heh, moja rodzina wyjechala w czasie Stanu Wojennego - pojechali na wycieczke do Grecji i nie wrocili, to takie proste!! Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 14:33 critto napisał: > Tylko ciekawe, kto wtedy w ogole poszedlby sie ksztalcic na studia medyczne. Te > uczelnie wtedy poprostu by padly z braku zainteresowania. Nie sądzę. Od razu powstałyby fundusze i kredyty na takie studia, podobnie jak zagranicą. Wtedy lekarz ma w ręku dyplom w który zainwestował i to on dyktuje warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Nie jak na zachodzie, tylko jak w Czechach. 15.05.07, 17:26 i splacaliby te kredyty z 1100 zl pensji miesiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
fffff19 Re: zarobki na zAchodzie 15.05.07, 11:09 chodzi o proporcje zarobkow do np. "chlebka". koszty zycia sa oczywiscie wyzsze w Niemczech ale pensja z jednego miejsca pracy wystarcza na utrzymanie. przy pensji rezydenta (tj specjalizujacego sie lekarza) jakies 1200 na reke jest to raczej niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 W przeliczeniu na "koszyk", czyli 15.05.07, 13:27 to co mozna w zakresie podstawowych uslug i towarow zakupic w Niemczech i w Polsce, lekarze zarabiaja PROPORCJONALNIE (a nie bezwldednie) 4 x MNIEJ. Oznacza to, ze lekarze w Polsce moga w Polsce kupic za swoje uposazenie 4xMNIEJ, niz ich koledzy, za uposazenie kupuja w Niemczech, za uposazenie niemieckiego lekarza. Dla robotnika budowlanego ta proporcja ksztaltuje sie jak 1:2,5... Ten sam rachunek 'koszyka' wskazuje, ze stosunek zarobkow polskiego lekarza do lekarza w GB to 1:6,5. Czyli lopatologicznie - brytyjski lekarz w Anglii kupi za swoja pensje 6,5 razy wiecej z podstawowego koszyka uslug i towarow, anizeli polski lekarz w Polsce za pensje wyplacana w Polsce. Zanim cokolwiek zaczniesz bredzic, sprawdz. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Dzisiaj jednodniowy strajk ostrzegawczy w służb.. 15.05.07, 11:13 Gdyby zrealizować te żądania, Polska musiałaby się wycofać od wszystkich zobowiązań międzynarodowych - dodał premier. no to niech sie wycofa. Skoro jest na becikowe, na gornikow, na rolnikow, na tusze wieprzowe, to czemu nie ma byc na lekarzy, ktorzy najbardziej w tym panstwie sa po macoszemu traktowani???? Jak maja byc aresztowani, bo przyjeli kilogram ziemniakow od wdziecznego rolnika, to niech dostaja tyle, zeby nie musial nikt wdziecznosci wyrazac, tak jak nie trzeba wyrazac wdziecznosci prawnikom, bankowcom, czy murarzom, bo sami sie o swoje upomna. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat [...] 15.05.07, 11:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Ja wam zrobię reformę; stwórzcie tylko "superurząd 15.05.07, 11:20 do spraw reformy systemu opieki i mnie postawcie na jego czele. Nie mam czasu by teraz swój szczegółowy program przedstawić ale po jego wprowadzeniu mogę obiecać, że; - nigdy więcej nikt nie będzie dysktował publicznie na temat wysokości lekarskiego uposażenia.. - część z lekarzy zamiast chcianych w tej chwili siedmiu i pół tysiąca będzie zarabiało siedemdziesiąt pięć i pół tysiąca, część rzeczywiście zarabiać będzie te 7,5 ale jeszcze inna część otworzy sobie swój biznes na przydład pod takim szyldem " dr n. med Jan Kowalski - Buraki i ziemniaki - ŚWIEŻE" - nie będą potrzebne żądne limity na wykonywanie usług - społeczeństwu obiecuję likwidację jakichkolwiek kolejek do lekarza - diagnostyka bez najmniejszych ograniczeń; np. jeśli pacjent sobie zażyczy badanie TK będzie miał wykonane tyle razy, że aż zacznie świecić w ciemnościach - "administarcyjno-nadzorczy" pasożyt z obecnego systemu pójdzie się walić na zieloną trawkę... - do Polski będą się pchali oknami i drzwiami najlepsi lekarze z Europy - najnowsze procedury i technologie dla każdego pacjenta a nie dla "wybranych" (dla każdego który zapłaci rzecz jasna) To wszystko obiecuję zrealizować w ciągu dwóch lat a później podam się do dymisji wraz z całym urzędem bo nie będziemy już nigdy więcej potrzebni. System sam się będzie kręcił i kontrolował. P.S. Zapomniałbym o małym drobiazgu; jeśli się zdecydujecie mnie zatrudnić to zacznijcie od podniesienia pensji dla szefa takiego ważnego urzędu. Mnie nie interesują jakiś urzędnicze kominy płacowe, jekieś "widełki". Czyli pensja Religi x 6 przynajmniej bo ja za drobne nie będę pracował... Jak się zdecydujecie to wiecie gdzie mnie szukać Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Darmozjady 15.05.07, 11:47 Łapóweczki się kończą trzeba zadbać o własną pupcię. Zasada jest prosta, jak JUŻ TERAZ lekarz ma problem z pieniędzmi to jest dupa a nie lekarz. Biedę klepią tylko nieudacznicy. Niech się dokrztałcą a nie jak za dawnych dobrych czasów wyciągają łapki "bo im się należy". Albo niech wyjadą do Anglii albo Bangladeszu i nie sieją fermentu. P.S. Zna kotoś wogóle biednego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz słowko na marginesie... 15.05.07, 11:54 w kwestii dokRZtałcania..... Rzeczywiście - niektórzy (niekoniecznie tylko lekarze) powinni się dokSZtałcać. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: słowko na marginesie... 15.05.07, 12:03 Co ma wykSZtałcenie do błędów ortograficznych? Zresztą wynikających z pośpiechu? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: słowko na marginesie... 16.05.07, 14:52 oj bardzo bardzo dużo... hihihi... matołku Odpowiedz Link Zgłoś
critto szkoda leczyc takich jak ty 15.05.07, 14:15 sharn1 napisał: > Łapóweczki się kończą trzeba zadbać o własną pupcię. Zasada jest prosta, jak > JUŻ TERAZ lekarz ma problem z pieniędzmi to jest dupa a nie lekarz. Biedę > klepią tylko nieudacznicy. Niech się dokrztałcą a nie jak za dawnych dobrych > czasów wyciągają łapki "bo im się należy". problem to ty masz, bo myslisz, ze "darmowe" leczenie ci sie nalezy. NIC ci sie nie nalezy, jak lekarze wyjada, to nie bedzie mial cie kto leczyc. I dobrze, bo tacy jak ty nie zasluguja na ochrone ich zdrowia. Lecz sie wtedy u urzednika czy policjanta, cwaniaczku. Albo u murarza. > Albo niech wyjadą do Anglii wyjadą, wyjadą, juz wyjezdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: szkoda leczyc takich jak ty 15.05.07, 14:21 critto napisał: > sharn1 napisał: > > > Łapóweczki się kończą trzeba zadbać o własną pupcię. Zasada jest prosta, > jak > > JUŻ TERAZ lekarz ma problem z pieniędzmi to jest dupa a nie lekarz. Biedę > > klepią tylko nieudacznicy. Niech się dokrztałcą a nie jak za dawnych dobr > ych > > czasów wyciągają łapki "bo im się należy". > > problem to ty masz, bo myslisz, ze "darmowe" leczenie ci sie nalezy. > NIC ci sie nie nalezy, jak lekarze wyjada, to nie bedzie mial cie kto leczyc. I > dobrze, bo tacy jak ty nie zasluguja na ochrone ich zdrowia. Lecz sie wtedy u > urzednika czy policjanta, cwaniaczku. Albo u murarza. > > > Albo niech wyjadą do Anglii > > wyjadą, wyjadą, juz wyjezdzaja. Niech jadą tylko zapłacą za studia. A należeć mi się należy bo płacę podatki. Inna sprawa że wroga bym nie położył w państwowym szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: szkoda leczyc takich jak ty 15.05.07, 14:57 > Niech jadą tylko zapłacą za studia pomarzyc zawsze mozesz. Skoro nie mieli obowiazku placic, to studiowali za darmo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: szkoda leczyc takich jak ty 15.05.07, 15:02 A należeć mi się należy bo płacę podatki. > Inna sprawa że wroga bym nie położył w państwowym szpitalu. jeszcze inna sprawa jest taka, ze gdy nie bedzie mial kto tam leczyc, to wszelkie 'powinnosci' panstwa zostana tylko czcza gadanina i pisanina. Odpowiedz Link Zgłoś