slmako 17.05.07, 10:30 Pisanie komentarzy juz zabronione w internecie ??? Panowie co wy ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1maruti1 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały ... 17.05.07, 10:31 Rozumiem, ze mozna zamykac za przegrywanie filmow, ale za to, ze ktos przetlumaczyl sobie tekst filmu??? Dajcie spokoj... a moze ktos ma plyte kupiona w ANglii i potrzebuje tlumaczenia. Absurd.... Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:58 Absurd totalny. To jeśli sobie przetłumaczyłem ustawę niemiecką do pracy magisterskiej i tam kawałek tłumaczenia umieściłem to znaczy że jestem przestępcą??? Apeluję do Policji, szacunek obywateli zdobywa się (z) głową, a nie mięśniami. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:04 teksty ustaw nie sa chronione prawem autorskim. mozna je powielac bez ograniczen (przynajmniej te polskie). Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:19 ale zdaje sie ze w wyborczej w duzym formacie niejaki wojciech m. zamieszcze tlumaczenia piosenek. nie wiem czy czasem nie sa na tyle stare ze nie podpadaja pod paragrafy ale jesli nie to "uprzejmie donosze" i moze go ktos wsadzi do pierdla? tak na wszelki wypadek zeby nie mataczyl ;) . a poza tym serdecznie pozdrawiam pana m. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:59 Przede wszystkim to jest niszczenie społeczeństwa obywatelskiego. Bo jeżeli tylu ludzi chce za darmo i bez żadnych innych profitów napracować się nad tłumaczeniem, a jest to naprawdę kawał roboty, za którą normalnie bierze się grube pieniądze, to jest to przecież pozytywny przejaw solidarności społecznej, bezinteresownego działania na rzecz społeczności,dla innych. Prawo jest prawem, niezależnie od tego pod wpływem jakich nacisków powstaje, ale ja w życiu kieruję sie nie tylko tym czy coś jest zgodne z prawem, czy nie. najważniejsze jest kryterium dobra i zła, a ten ruch miał w sobie większy pozytywny potencjał niż wszystkie pokolenia jp2 razem wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
7y8u Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 12:08 pszeszczep666 napisał: > Przede wszystkim to jest niszczenie społeczeństwa obywatelskiego. > Bo jeżeli tylu ludzi chce za darmo i bez żadnych innych profitów > napracować się nad tłumaczeniem, a jest to naprawdę kawał roboty, > za którą normalnie bierze się grube pieniądze, to jest to przecież > pozytywny przejaw solidarności społecznej, bezinteresownego działania > na rzecz społeczności,dla innych. W IV RP takie działania są jednak traktowane jako szczególnie szkodliwe. Cieszmy się, że nie ścina się tu jeszcze głów za słuchanie muzyki, tak jak u Talibów w Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnosc Złodziejski kraj 17.05.07, 12:57 i miliony złodziei przechodzących w tej chwili syndrom uzależnienia Odpowiedz Link Zgłoś
niewinniczarodzieje re 17.05.07, 13:01 zastanawia mnie jeszce jedno? jesli napisy byly na niemickim serwerze to chyba powinna się tym zająć niemiecka policja. że były po polsku i umieszczali je polacy to chyba nie ma znaczenia. jeśli publikowanie takich tekstów jest przestępstwem skierowanym przeciw twórcy filmu i firmie która go wydłała nie powinno mieć znaczenia w jakim języku te napisy były. i nic do tego polskiej policji. byly na niemieckiej stronce i uważam że tak długo jak niemcy się do tego nie przyczepili nie powinno być problemów. sieć jest globalna!!!! ale chyba dla kaczyńskich to nie do pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum wielkie rzeczy 17.05.07, 13:19 zacznie sie po prostu sciagac napisy z torrentu/kazaa/emule. szkoda tylko ze ich zamkneli bo zrobili kawal dobrej roboty. a policja nie moze sobie poradzic z torrentowcami/p2p wiec sie zabrala za to co jest proste - strone www. Jeszcze pewnie beda trabic ze to ich wielki sukces :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Gdyby tak za Jaruzela,był NET ,to byłoby super ! 17.05.07, 13:35 Tajniacy podrzucaliby pirackie mp3 z homiliami Papierza ,albo nielegalne tłumaczenia Marksa i Engelsa i wówczas tych przebrzydłych Solidarnościuchów pałą przez łeb traaach ach ! Odpowiedz Link Zgłoś
libertyn2 Maiejmy nadzieję że głowy komendantom polecą za 17.05.07, 13:49 Maiejmy nadzieję że głowy komendantom polecą za tą obsuwę i wstyd jaki narobili . Zamiast ścigać przestepców oni zajmują się koleśiami od napisów, a jutro co.. babcie sprzedające cebulę na straganie za unikanie opodatkowania . Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Maiejmy nadzieję że głowy komendantom polecą 17.05.07, 13:54 libertyn2 napisał: > Maiejmy nadzieję że głowy komendantom polecą za tą obsuwę i wstyd jaki narobili Oni zostali "poproszeni o pomoc" ze strony niemieckiej policji. Mieli odmówić? Czym to uzasadniając? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 15:15 Możliwe, że to przestępstwo. Ale prawo jest NIEZGODNE ZE ZDROWYM ROZSĄDKIEM! Powiedzmy, że znajduję ciekawy artykuł w zagranicznej gazecie. Jest napisany w języku nieznanym większości Polaków. Powiedzmy, że tłumaczę ten artykuł i umieszczam na stronie www. Dzięki temu tysiące Polaków może go przeczytać. Gdyby tego tłumaczenia nie było, to Polacy w ogóle nigdy artykułu by nie przeczytali. Zgodnie z prawem - popełniłabym przestępstwo. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - nikomu nie stała się krzywda. W szczególności autorowi. Bez mojego tłumaczenia nikt z polskich czytelników i tak nie kupiłby przecież egzotycznej zagranicznej gazety. Autor natomiast zyskał więcej czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 15:17 > Powiedzmy, że znajduję ciekawy artykuł w zagranicznej gazecie. Jest napisany w > języku nieznanym większości Polaków. Powiedzmy, że tłumaczę ten artykuł i > umieszczam na stronie www. Dzięki temu tysiące Polaków może go przeczytać. Ale dlaczego po prostu nie spytasz autora artykułu o pozwolenie? Wtedy wszystko będzie zgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 15:34 > Ale dlaczego po prostu nie spytasz autora artykułu o pozwolenie? Wtedy wszystko > będzie zgodne z prawem. co ty dziecko jesteś? właścicielami praw nie są autorzy tylko wielkie koncerny medialne. to jest własnie sedno problemu Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 15:35 pszeszczep666 napisał: > > Ale dlaczego po prostu nie spytasz autora artykułu o pozwolenie? Wtedy ws > zystko > > będzie zgodne z prawem. > > co ty dziecko jesteś? właścicielami praw nie są autorzy tylko wielkie koncerny > medialne. to jest własnie sedno problemu 1) Nie myl prawa autorskiego z majątkowym prawem autorskim 2) Gdzieś Ty widział interesujący, naukowy artykuł (bo o takim była mowa) w wielkim koncernie medialnym? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 15:44 1. a jak w praktyce to rozdzielić przy udzielaniu komuś licencji 2 to był przykład. dyskusja dotyczy napisów do filmów Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 15:50 > 1. a jak w praktyce to rozdzielić przy udzielaniu komuś licencji Prawo autora jest niezbywalne. Zbywa się tylko prawo majątkowe. > 2 to był przykład. dyskusja dotyczy napisów do filmów *ta* dyskusja ("- prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem -") dotyczy artykułu w egzotycznej gazecie. Przypomnę: === Powiedzmy, że znajduję ciekawy artykuł w zagranicznej gazecie. Jest napisany w języku nieznanym większości Polaków. Powiedzmy, że tłumaczę ten artykuł i umieszczam na stronie www. Dzięki temu tysiące Polaków może go przeczytać. Gdyby tego tłumaczenia nie było, to Polacy w ogóle nigdy artykułu by nie przeczytali. Zgodnie z prawem - popełniłabym przestępstwo. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - nikomu nie stała się krzywda. W szczególności autorowi. Bez mojego tłumaczenia nikt z polskich czytelników i tak nie kupiłby przecież egzotycznej zagranicznej gazety. Autor natomiast zyskał więcej czytelników. === Przyznaję się do pomyłki - wydawało mi się, że była mowa o artykule naukowym. Odpowiedz Link Zgłoś
nixodus Za to neonazistowska strona Krew i Honor 17.05.07, 18:55 działa nadal i jakoś nikomu to nie przeszkadza :P Odpowiedz Link Zgłoś
naleczowianin jak pomoc aresztowanym? 17.05.07, 20:02 ktos organizuje zrzutke na prawnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrack Zamiast sciagac napisy..... 17.05.07, 21:03 ......uczmy sie jezykow. ............................. GPS Monitoring Odpowiedz Link Zgłoś
i-sia draństwo 17.05.07, 23:26 co za draństwo,ktoś odwalił zajebistą robotę i jeszcze go zatrzymują. policja chyba sobie nie wyobraża, że zlikwiduje wszystkie strony z napisami i ukróci jakże niecny proceder zamieszczania w necie nielegalnych tłumaczeń? to bez sensu, z tego się korzysta wszędzie - lepiej niech dostosują prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
radiradi1 Powodzenia w oglądaniu filmów szwedzkich, 18.05.07, 13:04 fińskich i made in Hongkong. Odpowiedz Link Zgłoś
pogoking Re: Zamiast sciagac napisy..... 18.05.07, 14:06 xtrack napisał: > zamiast żciągać napisy.........uczmy sie jezykow. > > jakoś nie uśmiecha mi się uczenie koreańskiego na przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
xtrack Napisy 17.05.07, 21:05 lepiej uczyć się języków ............................. GPS monitoring Odpowiedz Link Zgłoś
kjubb Re: jak pomoc aresztowanym? 17.05.07, 21:34 Pomóc może np. petycja. Na razie zapraszam do komentowania sugestii na stronie: www.petycje.pl/forum_viewThreads.php?boardID=&categoryID=2&threadID=165 Odpowiedz Link Zgłoś
skrot.myslowy >>>>>>> Pytania do prawników 17.05.07, 23:00 Czy jak w dyskusji na forum lub w komentarzach do artykułów ktoś zamieści cytat z filmu (bez pytania o zgodę właściciela praw do listy dialogowej) to będzie to karalne???? Jeśli tak to czeka policję i prokuraturę kuuuupa roboty... A jeśli nie, to można założyc forum na którym będzie się dyskutować o niuansach listy dialogowej danego filmu. Np.: Czy uważacie że zwrot w 5 minucie 44sekundzie filmu: "Jak się masz?" oddaje ducha tamtych czasów??? Po czym następnymwpis: Mam problemem w 5 minucie 47 sekundzie wychwyciłem "Dobrze" czy trafnie usłyszałem itd itd W ten sposób można przedyskutować cały film :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Za to neonazistowska strona Krew i Honor 17.05.07, 22:17 nixodus napisał: > działa nadal i jakoś nikomu to nie przeszkadza :P Zdjęcia feministek, lista Żydów do wytępienia także istnieje, a twórcy czują się bezkarni. Nikt nic nie robi. Rozumiem, że tłumaczenie mogło byc przestępstwem i coś trzeba było z tym zrobić, ale najpierw trzeba sie było zająć Red Watch, bo to jest o wiele bardziej niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 16:20 interesujące naukowe artykuły po 30 dolarów za sztukę zazwyczaj. wiedza zamknięta za komercyjnymi bazami danych. dzielni ludzie wyzwalają je po trochu, umieszczając w p2p, ale to niewielki odsetek wiedzy zniewolonej. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 17:04 Co za bzdury! Nie pisałam tu o żadnym artykule naukowym! Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Sami ściągaja na komisariatach, filmy, mp3... 17.05.07, 17:59 Co za hipokryzja... niech sie zajma sciganiem prawdziwych przestepców, którzy robia przekrety na miliardy, morderców, mafię... a nie biednej mlodzierzy robiacej sobie tlumaczenia ze sluchu do filmów! durna pisowska policja Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Sami ściągaja na komisariatach, filmy, mp3... 17.05.07, 22:00 Biedna polska wspaniała młodzież, która udostępnia biednym milionom Polaków nielegalne kopie filmów, dzięki czemu Polska jest postrzegana w świecie jako kraj bezprawia w dziedzinie ochrony praw autorskich. Ta akcja policji aż tak dużo podatników nie kosztowała, już się nie martw o koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Sami ściągaja na komisariatach, filmy, mp3... 17.05.07, 22:30 ty za to jesteś wspaniały. zrobiłeś coś dla kogos kiedykolwiek zupełnie bezinteresownie i za darmo? wątpię,bo znam takich mądrali. jeszcze napisz do czego by to doszło jakby cokolwiek na tym świecie miało być za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Sami ściągaja na komisariatach, filmy, mp3... 17.05.07, 22:34 Nie, nigdy, jestem chamem i prostakiem. Ale w jakim celu rozmawiasz o mojej prywatnej osobie? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Sami ściągaja na komisariatach, filmy, mp3... 17.05.07, 23:31 staram się nie obrażać ludzi w internecie, i to też nie była żadna osobista wycieczka. zasugerowałem tylko, że zrozumienie problemu przerasta takich jak ty, Odpowiedz Link Zgłoś
radiradi1 Temat Cię chyba rzeczywiście przerasta 18.05.07, 13:08 Artykuł jest o tłumaczeniach napisów, a nie nie legalnej dystrybucji pirackich kopii filmów. Klasyka - krytykować to to umie, ale zrozumieć, co jest napisane to już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak KERGER 50€, Nature group 45€, Igenta 55.1€ 17.05.07, 18:15 Co ty dziecko? Wiekszosc publikacji jest platna, moja ostatnia np kosztuje 55€ i jestem z tego dumny choc nie stac mnie by sobie ja sciagnac:) Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Bzdury gadasz. Autor ZAWSZE jest właścicielem 17.05.07, 20:01 praw autorskich. Ja sam wielokrotnie prosiłem autorów zdjęć o zgodę na ich publikację na swojej stronie i niemal zawsze ją otrzymywałem. Autor może sprzedać autorskie prawa majątkowe. Ale nie prawa autorskie. Przestań bzdurzyć o złych koncernach. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Bzdury gadasz. Autor ZAWSZE jest właścicielem 17.05.07, 22:39 to poproś mądralo o zgodę na publikację napisów do filmów osobiście przez ciebie za darmo przetłumaczonych i ze zrobionym synchro. bo o tym chyba tu rozmawiamy, nie o jakiś amatorskich fotkach. myślisz , że wystarczy zgoda, powiedzmy, scenarzysty filmu, czy autora dialogów? nie bądź dziecinny. właścicielem praw autorskich do wszystkiego: muzyki,screenshotów i dialogów jest koncern medialny i tylko on może udzielić lub nie udzielić zgody. i na pewno jej nie udzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
tomni Re: Bzdury gadasz. Autor ZAWSZE jest właścicielem 17.05.07, 22:39 akurat wlascicielem filmu mistrzu nie jest jedna osoba (rezyser) tylko koncern ktory go produkuje , a nie w smak takiemu koncernowi darmowe napisy. a prawa do zdjecia posiadaja pojedyncze osoby i zazwyczaj te zdjecia nie przynosza jakiegos wiekszego porownywanego z filmem zysku finansowego (jak na sxc prawie zawsze dostaniesz zgode , a napisz sobie do photos.com i zapytaj czy na cele charytatywne bys nie dostal zdjecia :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Bzdury gadasz. Autor ZAWSZE jest właścicielem 17.05.07, 22:43 no. co dwie głowy to nie jedna:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marpszon2 Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 15:34 Szkoda mi ich, ale po części sami są sobie winni. Posiadali pirackie oprogramowanie na kompach i sie nie zabezpieczyli. To blad. Ja stosuje soft do szyfrowania calych dyskow/partycji o nazwie Drivecrypt Plus Pack i zadna kontrola mi niestraszna. Nie ma dostepu do danych na dysku zanim sie hasla nie poda - trzeba to zrobic jeszcze przed startem systemu operacyjnego. Zainteresowanym chcetnie pomoge w konfiguracji tego programu. Aha, jak tylko bedzie taka mozliwosc to dorzuce sie na adwokata dla poszkodowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 15:37 marpszon2 napisała: > Szkoda mi ich, ale po części sami są sobie winni. Posiadali pirackie > oprogramowanie na kompach i sie nie zabezpieczyli. To blad. Ja stosuje soft do > szyfrowania calych dyskow/partycji o nazwie Drivecrypt Plus Pack i zadna > kontrola mi niestraszna. Tyle że kontroli dysku nie robi się u delikwenta, lecz zabiera mu się sprzęt do policyjnego laboratorium. A tu już czekają informatycy-specjaliści... Odpowiedz Link Zgłoś
wiraqcza Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 15:55 Szyfrowanie nie polega na tym że laik nie potrafi odczytać zaszyfrowanych danych. Polega na tym że nikt niepowołany w rozsądnym czasie za pomocą tysiąca komputerów tego nie odczyta. W tym specjaliści w laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:02 wiraqcza napisał: > Szyfrowanie nie polega na tym że laik nie potrafi odczytać zaszyfrowanych > danych. Polega na tym że nikt niepowołany w rozsądnym czasie za pomocą tysiąca > komputerów tego nie odczyta. W tym specjaliści w laboratorium. Ale przyznasz, że nie jest (jeszcze) normalne codzienne szyfrowanie swego własnego dysku na domowym komputerze? Że to jednak sygnał, że chcesz coś ukryć - prawdopodobnie coś nielegalnego? Że - z punktu widzenia policji/prokuratury - warto się tym zainteresować? W sumie nie wiem, czy - analogicznie do sądowego nakazu rewizji - nie można nakazać ujawnienia klucza do takiego szyfru... Odpowiedz Link Zgłoś
wiraqcza Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:11 Przyznam :) I raczej można poprosić o klucz, inaczej jest to traktowane jako utrudnianie śledztwa afaik. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 18.05.07, 13:40 Jakie utrudnianie śledztwa? Możesz nie składać zeznań, które Cię obciążają. To prawo każdego skaza... tfu, podejrzanego... Odpowiedz Link Zgłoś
marpszon2 Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 25.06.07, 17:48 Uaktualniona wersje programu SecurStar DriveCrypt Plus Pack v3.90G juz przygotowana do uzytku ;-) znajdziecie tu: DriveCrypt Plus Pack W razie pytan piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:20 > W sumie nie wiem, czy - analogicznie do sądowego nakazu rewizji - nie można > nakazać ujawnienia klucza do takiego szyfru... no to spoko, może od razu sąd nakaże przyznać się do winy i luz, po co jakieś postępowanie, dowody itd. a tak poza tym, jednym z podstawowych praw oskarżonego jest to, że nie musi podawać jakichkolwiek informacji które mogłyby mu zaszkodzić, nie musi zeznawać w swojej sprawie, może po prostu siedzieć cicho i nic nie mówić i NIE będzie to traktowane jako utrudnianie śledztwa bo takie ma prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:37 romulus_remulus napisał: > a tak poza tym, jednym z podstawowych praw oskarżonego jest to, że nie musi > podawać jakichkolwiek informacji które mogłyby mu zaszkodzić, nie musi zeznawać > w swojej sprawie, może po prostu siedzieć cicho i nic nie mówić i NIE będzie to > traktowane jako utrudnianie śledztwa bo takie ma prawo. A policja ma prawo zamknąć bez powodu na 24 godziny (jeśli się nie mylę) bo takie jest prawo... Sęk w tym, że niechęć rodzi niechęć, a szyfrowanie - podejrzenie. Jeśli taki delikwent nie będzie współpracował, użyją wszelkich metod, by ten dysk rozszyfrować. Być może go potem nawet przeproszą, oddając dysk w kilku częściach... Zszarganych nerwów i straconego czasu oczywiście nie oddadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:47 > A policja ma prawo zamknąć bez powodu na 24 godziny (jeśli się nie mylę) bo > takie jest prawo... no nie tak zupełnie bez powodu > Sęk w tym, że niechęć rodzi niechęć, a szyfrowanie - podejrzenie. Jeśli taki > delikwent nie będzie współpracował, użyją wszelkich metod, by ten dysk rozszyfr > ować. to niech próbują, szczęścia życzę :)))) jak Ci już ktoś wyżej napisał, to szyfrowanie to nie jest jakaś zabawka dla dzieci, to jest tak zaszyfrowane, że i technicy i specjaliści policyjni tego nie rozszyfrują bo po prostu braknie im mocy obliczeniowej > Być może go potem nawet przeproszą, oddając dysk w kilku częściach... oddadzą dysk w takim stanie w jakim wzięli a jak nie to oddadzą kasiorkę na nowy dysk Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:50 romulus_remulus napisał: > technicy i specjaliści policyjni tego nie rozszyfrują bo po prostu braknie im > mocy obliczeniowej No to ze złości zdemolują... > > Być może go potem nawet przeproszą, oddając dysk w kilku częściach... > > oddadzą dysk w takim stanie w jakim wzięli a jak nie to oddadzą kasiorkę na > nowy dysk ...i może po kilku latach rozpraw w jakimś sądzie wywalczysz odszkodowanie na dysk o takich samych parametrach, który wtedy będzie wart kilkanaście złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:54 voqo napisała: > romulus_remulus napisał: > > technicy i specjaliści policyjni tego nie rozszyfrują bo po prostu brakni > e im > > mocy obliczeniowej > > No to ze złości zdemolują... > > > > Być może go potem nawet przeproszą, oddając dysk w kilku częściach. > .. > > > > oddadzą dysk w takim stanie w jakim wzięli a jak nie to oddadzą kasiorkę > na > > nowy dysk > > ...i może po kilku latach rozpraw w jakimś sądzie wywalczysz odszkodowanie na > dysk o takich samych parametrach, który wtedy będzie wart kilkanaście złotych. ale jak nic nie znajdą i zdemolują to się okaże, że ja tam miałem bardzo ważne i cenne dane ;) i za te cenne dane odszkodowanie będzie słuszne :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:56 romulus_remulus napisał: > ale jak nic nie znajdą i zdemolują to się okaże, że ja tam miałem bardzo ważne > i > cenne dane ;) i za te cenne dane odszkodowanie będzie słuszne :)))))))) (abstrahując od tego, że nie wiem, czy jest coś takiego jak odszkodowanie za utratę cennych danych) Nie będzie, bo to do Ciebie będzie należało udowodnienie, że na tym dysku były akurat cenne dane. Jak to udowodnisz, skoro dysk będzie zniszczony? Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:58 voqo napisała: > (abstrahując od tego, że nie wiem, czy jest coś takiego jak odszkodowanie za > utratę cennych danych) jest jest :) > Nie będzie, bo to do Ciebie będzie należało udowodnienie, że na tym dysku były > akurat cenne dane. Jak to udowodnisz, skoro dysk będzie zniszczony? widzisz, świadków znajdę bez problemu, policji wielu ludzie nie lubi i z przyjemnością zezna co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 22:26 A policja ma prawo zamknąć bez powodu na 24 godziny (jeśli się nie mylę) bo > takie jest prawo... > Sęk w tym, że niechęć rodzi niechęć, a szyfrowanie - podejrzenie. Jeśli taki > delikwent nie będzie współpracował, użyją wszelkich metod, by ten dysk rozszyfr > ować. Na 48 godzin. Zgadzam się, że szyfrowanie budzi podejrzenia i zrobią wszystko, zeby udowodnić winę, bo jak ktoś jest winy , to nie szyfruje. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 22:46 a jak ktoś ma poufne dane? Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 18.05.07, 00:47 Dokladnie, poufne dane musza byc chronione. Zaden policjant nie moze zalozyc ze cos zaszyfrowane jest nielegalne - domniemujac niewiennosc musi byc odwrotnie. Polecam szyfrowanie, najlepszy sposob choc nie taki tani. Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 18.05.07, 00:44 Po pierwsze domniemanie niewinnosci po drugie hasla mozesz nie pamietac co przy odpowiednim szyfrowaniu jest nie do przejscia. Bylem na szkoleniach organizacji "antypirackich" i nawet oni sugeruja tego typu rozwiazania. Zespol spec. informatykow hehe, nie zartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
yorik Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 16:54 > a tak poza tym, jednym z podstawowych praw oskarżonego jest to, że nie musi > podawać jakichkolwiek informacji które mogłyby mu zaszkodzić, nie musi zeznawać > w swojej sprawie, może po prostu siedzieć cicho i nic nie mówić i NIE będzie to > traktowane jako utrudnianie śledztwa bo takie ma prawo. JESZCZE To niedopatrzenie zostanie niebawem naprawione falandyzacja to betka przy kaczyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
bozychwal Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 17:41 DriveCrypt Plus paack oferuje ciekawa opcje: przay szyfrowaniu calego dysku systemowego pozwala na wybranie jednej z kilku wersji ekranu na ktorym wpisuje sie haslo. moja ulubiona to taka na ktorej nie ma nic oprocz kursora tekstowego... zle wpiszesz hasla (mozna wybrac dwa odzielne hasla) i pojawia sie enigmatyczny komunikat o bledzie: Hard drive error... co ciekawe dysk wlozony do innej maszyny z innym system operacyjnym bedzie widziany jako : dysk niesformatowany ;> wiec zawsze taki podejrzany jegomosc moze sie wylgac ze dysk mu zdechl :) pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 18:12 Oto dwie sytuacje 1. Przetłumaczyłem na angielski wystapienie Kaczyńskiego w TV. Ogladalem i sobie ze sluchu tlumaczylem i na kartce zapisalem juz po angielsku, czy jestem przestępcą ? A jesli to moje tłumaczenie skseruje i rozdam kolegom, to tym bardziej będę przestępcą ?!?!?! 2. Zrobiłem sobie notatki na wykładzie, czy jestem przestepcą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 21:11 Nie, ponieważ wystąpienia Kaczyńskiego są zdaje się na licencji, która umożliwia rozpowszechnianie. Gdybyś natomiast zapisał wykład z Analizy na uczelni i udostępnił go w sieci bez zgody wykładowcy, to już byłbyś przestępcą. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 21:16 Jeśli zrobisz sobie notatki z wykładu albo skopiujesz film na drugi DVD, to nie jesteś przestępcą. Jeśli opublikujesz jedno albo drugie w internecie bez zgody twórcy, to jesteś przestępcą. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 22:50 łatwo zostać przestępcą będąć równocześnie zupełnie uczciwym człowiekiem, który chciał,żeby z jego notatek skorzystali także inni studenci cóz to za zbrodnia? nie cóż to za etyka? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 23:02 Kluczowe jest: bez zgody twórcy. Samo publikowanie nie jest złem, złem jest łamanie woli wykładowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 23:14 a co to wola wykładowcy jest jakaś świętością? sam jestem wykładowcą i mam w nosie czy ktoś moje wiekopomne słowa spisze i upubliczni, nawet mi będzie miło. sam też łamię prawa autorskie rozsyłajac np moim studentom mailem teksty do przeczytania, bo wtedy przynajmniej wiem że wiekszośc przynajmniej rzuci na to okiem. a z doświadczenia wiem, że ci naprawde zainteresowani i tak kupia sobie ksiązkę,z której jest tekst, a pozostali i tak by jej nie kupili. a przypominam, że są jeszcze, o zgrozo, publiczne biblioteki- darmowe! świat sie nie zawali jak damy sobie trochę luzu z tymi zakazami i prawami autorskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 17.05.07, 23:31 > a co to wola wykładowcy jest jakaś świętością? Nie jest może świętością, ale jest słusznie chroniona. > sam jestem wykładowcą i mam w nosie czy ktoś moje wiekopomne słowa spisze > i upubliczni, nawet mi będzie miło. I bardzo dobrze - możesz to zatem studentom oznajmić i jak ktoś je opublikuje to wszystko będzie zgodnie z prawem. Niektórzy wykładowcy natomiast mają inną wolę, choćby z tego powodu, że sami chcą wydać książkę z własnymi wykładami, porządnie zredagowaną. Spędzili dużo czasu na pracy nad treścią wykładów i nad samą książką i nie chcą, żeby ktoś im tę pracę podwędził. Odpowiedz Link Zgłoś
blackfox Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 18.05.07, 20:49 Szczególnie tacy wykładowcy, którzy wykład przerywają w połowie, oznajmiając "dalszy ciąg znajdziecie państwo w mojej książce, którą kupicie w księgarni.." (tutaj pada adres). Sam publikuję różne treści chronione prawem autorskim i zawsze zezwalam na ich wykorzystanie do celów niekomercyjnych, np. na licencjach Creative Commons. Uważam że postąpępowanie inaczej jest sprzeczne z ideą wolności informacji. Uważam też że obecnie obowiązujące prawo i pokutujący materialistyczny sposób myślenia o informacji są zwyczajnie archaiczne i należałoby je czym prędzej zmienić. Należy się zastanowić czy blokowanie dostępu do informacji, kiedy ów dostęp nie powoduje szkód (strat) twórcy nie jest szkodliwe społecznie. Uważam też za niemoralne wyroki nakazujące wypłatę odszkodować na podstawie mglistych domysłów co do poniesionych strat, dlaczego kiedy ja (osoba cywilna) domagam się odszkodowania, traktowany jestem inaczej niż korporacja? Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy jestem Przestępcą ??? ??? ??? 21.05.07, 15:31 A co jeśli wykład jest z dajmy na to z matematyki i jedyne co się będzie zapisywać to wzory, definicje itp. wraz z komentarzami ?? Czy do cholery wykładowca od Anala ma prawa do wszystkich twierdzen matematycznych ?? Ludzie, to jest paranoja !! Równie dobrze, jeśli powtrzórzę słowo w słowo koledze tekst z filmu to też mnie zamkną ?? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Czemu się nie ZASZYFrowali? 17.05.07, 22:01 Jesteś wspaniałym gangsterem, brawo, brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzkungfu Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 16:48 No właśnie to porównanie nie jest zbyt fortunne, gdyż... Jeżeli przetłumaczysz ten artykuł, który ktoś napisał, czyli skorzystał ze swojej wiedzy, aby zarobić nim na utrzymanie, a teraz ty go tłumaczysz i umieszczasz na stronie, to wykorzystujesz jego pracę bez jego zgody. I tutaj to, że chcesz być dobra i napracujesz się przy tłumaczeniu, żeby Polacy też mogli poczytać nie usprawiedliwia Cię - wykorzystujesz utwór umysłowy innej osoby bez jej zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 17:03 > No właśnie to porównanie nie jest zbyt fortunne, gdyż... A właśnie że jak najbardziej fortunne i pokazuje samą istotę problemu: > Jeżeli przetłumaczysz ten artykuł, który ktoś napisał, czyli skorzystał ze > swojej wiedzy, aby zarobić nim na utrzymanie, a teraz ty go tłumaczysz i > umieszczasz na stronie, to wykorzystujesz jego pracę bez jego zgody. O właśnie! Ale on nic na tym nie traci! Nie "zarobi nim na swoje utrzymanie" na polskich czytelnikach, bo gdybym JA nie przetłumaczyła tego artykułu, to: - polscy czytelnicy nie kupiliby tej egzotycznej zagranicznej gazety, a wiec nie daliby mu zarobic; - zadna polska gazeta by tego nie przetlumaczyla, wiec tez by nie dala zarobic autorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 21:26 To, czy autor nic na tym nie traci, albo czy polscy czytelnicy nie kupiliby zagranicznej gazety, albo czy żadna polska gazeta by tego nie przetłumaczyła --- to wszystko to NIE TWOJA DECYZJA, tylko autora. Utwór jest jego i nie Ty masz prawo decydować, co najlepiej z nim zrobić. Jeśli autor uzna, że masz rację, to dostaniesz pozwolenie na tłumaczenie, a autor rozgłos w Polsce. Jeśli zaś autor się z Tobą nie zgodzi, to jest jego prawo, które go Ty nie masz prawa łamać. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 22:58 taka jest podstawa koncepcji copy right, z którą ja się np nie zgadzam gdyż hamuje swobodny przepływ mysli idei w imię jakiejś wydumanej koncepcji własności. co to w ogóle znaczy własność intelektualna. wszystkie moje wypowiedzi należą do mnie jeśli sobie to zastrzegłem? to jakiś obłed, schizofrenia. ps.jeśli ktoś zamierza odpowiedzieć na ten post to bez cytowania, bo inaczej spotkamy sie w sądzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 23:22 I w takim momencie zawsze nurtuje mnie kazus bibliotek. Nikt z autorów/wydawców/tłumaczy nie zarabia, a jednak nikt nie walczy z wypożyczaniem książek. Czym różni się książka od filmu, poza łatwościa przyswajania treści (co też może zostać uznane za tezę bardzo dyskusyjną). Jakoś z bibliotekami nikt nie walczy, a sieci p2p można potraktować jak tworzone oddolnie biblioteki. Co więcej, film z telewizji mogę bez problemu nagrać i pozostawić w domowej filmotece bez konsekwencji, a kopię filmu/muzyki/książki sciągniętego z sieci juz nie. I gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 23:39 co więcej w uczelnianych bibliotekach stoją kserokopiarki,zapraszająd do kopiowania w dowolnej ilości znajdujących się tam książek. i jakoś rynek księgarski od tego nie upada, lecz ma się bardzo dobrze mimo tego bardzo dobry przykład Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzkungfu Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 18.05.07, 16:25 taka jest podstawa koncepcji copy right, z którą ja się np nie zgadzam gdyż hamuje swobodny przepływ mysli idei w imię jakiejś wydumanej koncepcji własności. co to w ogóle znaczy własność intelektualna. wszystkie moje wypowiedzi należą do mnie jeśli sobie to zastrzegłem? to jakiś obłed, schizofrenia. ps.jeśli ktoś zamierza odpowiedzieć na ten post to bez cytowania, bo inaczej spotkamy sie w sądzie:) >> Nie musisz zastrzegać bo prawa autorskie są "automatyczne". To nie jest obłęd, ale ochrona czyjejś pracy. Zbudujesz samochód i Ci ktoś go ukradnie, źle prawda? Więcej czasu zajmuje napisanie dobrej książki, czy zrobienie dobrego filmu - mówiąc o obłędzie lekceważysz pracę autorów książek, filmów itd. I w takim momencie zawsze nurtuje mnie kazus bibliotek. Nikt z autorów/wydawców/tłumaczy nie zarabia, a jednak nikt nie walczy z wypożyczaniem książek. Czym różni się książka od filmu, poza łatwościa przyswajania treści (co też może zostać uznane za tezę bardzo dyskusyjną). Jakoś z bibliotekami nikt nie walczy, a sieci p2p można potraktować jak tworzone oddolnie biblioteki. Co więcej, film z telewizji mogę bez problemu nagrać i pozostawić w domowej filmotece bez konsekwencji, a kopię filmu/muzyki/książki sciągniętego z sieci juz nie. I gdzie tu logika? >> NIe orientuję się dokładnie jak wyglądają regulacje tego. Ale jeżeli mamy mówić o zdrowym rozsądku to autorzy kserowanych książek też powinni dostawać za to tantiemy. co więcej w uczelnianych bibliotekach stoją kserokopiarki,zapraszająd do kopiowania w dowolnej ilości znajdujących się tam książek. i jakoś rynek księgarski od tego nie upada, lecz ma się bardzo dobrze mimo tego >> No niestety rynek księgarski ma się coraz gorzej. Gdyby nie to, że wiele ludzi woli jednak mieć książkę niż czytać ją na komputerze, to pewnie już dawno by upadł. Odpowiedz Link Zgłoś
blackfox Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 18.05.07, 21:01 lucky81 napisał: > To, czy autor nic na tym nie traci, albo czy polscy czytelnicy nie kupiliby > zagranicznej gazety, albo czy żadna polska gazeta by tego nie przetłumaczyła -- > - > to wszystko to NIE TWOJA DECYZJA, tylko autora. Utwór jest jego i nie Ty masz > prawo decydować, co najlepiej z nim zrobić. > > Jeśli autor uzna, że masz rację, to dostaniesz pozwolenie na tłumaczenie, a > autor rozgłos w Polsce. Jeśli zaś autor się z Tobą nie zgodzi, to jest jego > prawo, które go Ty nie masz prawa łamać. I tutaj dotykamy moralnej istoty problemu. Czy jakakolwiek jednostka, na zasadzie "psa ogrodnika", ma prawo działać na szkodę społeczną? Nie zapominajmy że w dzisiejszych czasach informacja ma wartość podstawową. Załóżmy że właściciel praw autorskich do utworu opublikowanego jedynie raz, na nietrwałym nośniku, odmawia zgodu na ponowną jego publikację. Wraz ze zniszczeniem, w wyniku działania czasu, ostatnich kopii, informacja zawarta w tym utworze zostanie bezpowrotnie utracona. Czy to nie będzie strata dla całego społeczeństwa? Mała dygresja: spekuluje się że gdyby nie pożar Biblioteki Aleksandryjskiej, dzisiejszy poziom rozwoju cywilizacyjnego mógł zostać osiągnięty pod koniec XVIIIw. Nasilające się działania, takie jak nagminne w USA patentowanie myśli (idei), czy coraz szersze naciaganie praw autorskich, mogą się okazać równie brzemienne w skutkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bamboos1 Taśmy Oleksego w powyższym kontekście... 18.05.07, 09:18 Ostatnio Polski świat medialny obiegły "taśmy Oleksego", na podstawie doniesień medialnych został wezwany przed komisję bankową. Rozumiem że media dysponowały jego zgodą na publikację jego "przemyśleń" zawartych na tych taśmach, pochodzących nota bene z podsłuchu dokonanego bez jego wiedzy, przez osoby nie uprawnione do stosowania podsłuchu. Wiem, wiem, podsłuch był wpomieszczeniach Gudzowatego, prawdopodobnie za jego wiedzą i zgodą, ale pamiętam jak przed kilku laty właściciele sklepu zamontowali w nim kamery, by przyłapać pracowników na kradzierzy (było o tym w mediach) - przyłapali, zwolnili, ale pracownicy odwołali się do sądu, a ten zasądził odszkodowanie, bo pracowicy nie byli poinformowani o monitoringu !!!! Czyli co, prawo działa tak jak władzy w danym momencie odpowiada ? Może media powinny były jednak zwrócić się do Oleksego o udzielenie z tytułu praw autorskich zgody na publikację i wypłacić należne honorarium ? pozdrawiam wszystkich myślących "taksamo albo inaczej" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 18.05.07, 13:44 A jakie ponosisz z tego tytułu straty? Jaka jest szkodliwość społeczna czynu? To nie dystrybucja filmów... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 20:58 > Powiedzmy, że znajduję ciekawy artykuł w zagranicznej gazecie. Jest napisany w > języku nieznanym większości Polaków. Powiedzmy, że tłumaczę ten artykuł i > umieszczam na stronie www. Dzięki temu tysiące Polaków może go przeczytać. Nie ma problemu - musisz tylko poprosić autora artykułu o pozwolenie. Przeważnie otrzymasz, jeśli nie miał zamiaru sam publikować w Polsce. Jeśli zaś nie otrzymasz pozwolenia, to łamiesz prawa autora artykułu. Bardzo zgodne ze zdrowym rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 22:44 > Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - nikomu nie stała się krzywda. Może ja spytam retorycznie - dlaczego polskie "Hollywood" nie istnieje i dlaczego te parę polskich filmów co powstanie musi dotować państwo? I na jakiej podstawie te dotacje są przydzielane - czy oceny widzów mają jakiekolwiek znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 17.05.07, 23:05 a dlaczego istnieje bolywood i nolywood, gdzie zarabia się kupe kasy bez wyciągania łapy do państwa? bo w indiach i nigerii przestrzegają praw autorskich? to jakieś żarty. nie podejmuję się stwierdzić jaki jes problem polskiej kinematografii, ale na pewno winy za to nie ponoszą autorzy napisów. Odpowiedz Link Zgłoś
wtc2004 Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 18.05.07, 02:38 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: >>> Możliwe, że to przestępstwo. Ale prawo jest NIEZGODNE ZE ZDROWYM ROZSĄDKIEM! Powiedzmy, że znajduję ciekawy artykuł w zagranicznej gazecie. Jest napisany w języku nieznanym większości Polaków. Powiedzmy, że tłumaczę ten artykuł i umieszczam na stronie www. Dzięki temu tysiące Polaków może go przeczytać. Gdyby tego tłumaczenia nie było, to Polacy w ogóle nigdy artykułu by nie przeczytali.>>> Nie wiem czy wiesz ale Kopernik udowodnil ze Polska nie jest pepkiem swiata. Wytlumacz mi czy producent filmu mieszkajacy w Hollywood ma obowiazek udostepnienia swojego filmu dla Polakow (inne narody oczywiscie nie maja tego przywileju). Odpowiedz Link Zgłoś
kuna_sogobi Re: - prawo sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem - 18.05.07, 06:42 wtc2004 napisał: > Nie wiem czy wiesz ale Kopernik udowodnil ze Polska nie jest pepkiem swiata. A co ma (Ko)piernik do wiatraka??? Rozmawiamy w Polsce i na przykładzie Polski, ale problem jest, że tak powiem, globalny... Odpowiedz Link Zgłoś
larson41 Re: Maiejmy nadzieję że głowy komendantom polecą 17.05.07, 19:09 to ze w polsce nie ma regulacji prawnych nie moze byc podstawa do takich dzialan u nas piractwo rozplenilo sie na taka skale ze wlasciwie nie widomo jakie przepisy dotycza prawa autorskiego a co do policji plonna nadzieja ze polecaglowy nic takiego sie nie stanie oni dzialali zgodnie na podstawie art. o prawie autorskim a ty misiu pewnie zasuwasz na stadionie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: Maiejmy nadzieję że głowy komendantom polecą 18.05.07, 00:10 Co ma stadion do wiatraka? Ci ze stadionu czerpią bezczelnie zyski z cudzej pracy! Udowodnij mi, że użytkownicy p2p czerpią z tego profity. Jeśli ci się to uda, to zamknijmy też biblioteki, ponieważ muszą zarabiać na tej samej zasadzie! A co z dochodami wydawców/autorów/tłumaczy? Dodatkowo: dlaczego film który nagram z tv mogę przechowywać w swojej domowej wideotece, a sciągnięty z sieci juz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maed Re: Miejmy nadzieję że głowy komendantom polecą 17.05.07, 19:20 I będzie przebitka z panem ministrem Z, który dramatycznym tonem powie: "ta pani już nikomu nie sprzeda nieopodatkowanej cebuli". libertyn2 napisał: > Miejmy nadzieję że głowy komendantom polecą za tą obsuwę i wstyd jaki narobili > . Zamiast ścigać przestepców oni zajmują się kolesiami od napisów, a jutro co. > . babcie sprzedające cebulę na straganie za unikanie opodatkowania . Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: wielkie rzeczy 17.05.07, 14:10 thebigzumzum napisał: > zacznie sie po prostu sciagac napisy z torrentu/kazaa/emule. szkoda tylko ze > ich zamkneli bo zrobili kawal dobrej roboty. > > a policja nie moze sobie poradzic z torrentowcami/p2p wiec sie zabrala za to co > > jest proste - strone www. Jeszcze pewnie beda trabic ze to ich wielki sukces :) szkoda tylko, że równie dużych sukcesów, a własciwe żadnych, nie maja w kwestii ścigania kolesiów od stronek porpagujących rasizm, nawołujących do nienawiści, ujawniających dane osobowe róznych ludzi, często zupełnie prywatnych jako "wrogów rasy". Te strony tez sa na zagranicznych serwerach, ale jak widac nie jest to przeskzoda dla polskej policji w ściganiu przestępców. Skzoda tylko, że w ściganiu kolesiów tłumaczących teksty.... w kwestii PRAWDZIWYCH bandytów juz nie są tacy operatywni i sprawni:( Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Nie smarujesz, nie jedziesz 17.05.07, 15:02 paskudek1 napisała: > szkoda tylko, że równie dużych sukcesów, a własciwe żadnych, nie maja w kwestii > ścigania kolesiów od stronek porpagujących rasizm, nawołujących do nienawiści, ***************************************** Widocznie ścigania tych stron nikt nie sponsoruje dodatkową premią. W Łodzi trup leży na ulicy pięć dni, ale jak w hipermarkecie dzieciak zwędzi śrubokręt, to policja jest w ciągu pięciu minut. Policja jest tak skomrumpowana, że najprostszych spraw nie zrobi bez dodatkowej doli. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Nie smarujesz, nie jedziesz 17.05.07, 16:17 to zacheta do nauki angielskiego :) heh, bo wlasnie... jakosc tlumaczenia spadnie bo na p2p beda amatorskie... ...ale wystarczy sciagnac angielskie napisy i juz ogladanie trudnych filmow nie stwarza problemu (wiec uczmy sie angielskiego) Tylko napisy to jedno... niewielkie zreszta zagrozenie dla piractwa... Ale co z serwisami z linkami do rapida?:)) Rapida chyba nie zamkna...ale co z forami gdzie sa linki do rapida? A tak milo sie oglada... Mam lacze 20Mbps i premium na rapidzie wiec po 5min mam 1 CD sciagniety... dobrych filmow tylko brak:) Oby nie pozamykali forow i list dyskusyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: wielkie rzeczy 17.05.07, 18:37 a zebys wiedzial - teraz to jest takie cool - ze policja dokonuje akcji na internecie - wychodza na takich super cwaniakow ze hoho! Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Złodziejski kraj 17.05.07, 15:31 normalnosc napisał: > i miliony złodziei przechodzących w tej chwili syndrom uzależnienia miliony ludzi oddycha za darmo, to złodzieje powietrza, ciekawe jak będą przechodzić syndrom odstawienia Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Złodziejski kraj 17.05.07, 21:00 Powietrze jest "wspólne", dzieła artystyczne nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Złodziejski kraj 17.05.07, 23:20 a ziemia i woda też są wspólne? nie, a dlaczego? mylisz się także co do dzieł artystycznych- sa wspólne po wygaśnięciu praw autorskich, tyle że to wygasanie trwa bardzo długo. moim zdaniemi nie tylko moim, za długo. czyli to nie jest żadan argument, że coś arbitralnie zostało uznane za wspólne a coś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Złodziejski kraj? 17.05.07, 16:04 Pewnie zyjesz w Niemczech, że tak na Polskę plujesz. Tam jest poszanowanie prawa. Jak Hitler ustanowił prawo że trzeba zabić tych lub owych, to praworządni je wykonywali bez wyrzutów sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:39 A co to ma wspolnego z Talibami i Polska? Walka o prawa autorskie i to w jaki sposob sue je interpretuje rozwija sie w najlepsze w USA i w calej EU. Wspolczesnie dostepne przyzady sluzace do odtwarzania filmow z krazkow zawieraja coraz czesciej DRM na przyklad co powoduje obnizenie jakosci lub niemznosc odtwarzania jesli srodki transportu sygnalu do monitora nie sa odpowiednio zabezpieczone. Nie jest to niestety pierwszy i ostatni przejaw faszyzmu kopyrajtowego. Ja przestalem kupowac DVD i CD juz dawno. Jesli mam sie narazic na problemy prawne bo chce zabezpieczyc swoja legalnie uzyskanom kopie muzyki to nie musze jej sluchac wcale. Szszeglonie ze nowe kawalki z duzych wytworni sa raczej zalosnymi popluczynami. To samo dotyczy filmow. Strata czasu i do tego polaczona byc moze ze strata wolnosci. Te palanty same podcinaja galaz na ktorej siedza. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Gdzie dokladnie w UE? Szwecji, Francji? 17.05.07, 18:24 A moze w twojej UE, Albania czy Rosja? Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 LPR jest zauroczony pomysłami talibów - miażdzenie 18.05.07, 14:43 gejów betonową płytą itp Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:15 > Bo jeżeli tylu ludzi chce za darmo i bez żadnych innych profitów > napracować się nad tłumaczeniem, a jest to naprawdę kawał roboty, > za którą normalnie bierze się grube pieniądze, to jest to przecież > pozytywny przejaw solidarności społecznej, bezinteresownego działania > na rzecz społeczności,dla innych. Podejrzewam, że Urząd Skarbowy może mieć na to zupełnie inne spojrzenie i jeżeli nie znajdą się inne paragrafy, to na pewną ich wsadzą za podatki. Dlaczego? Wykonywali usługi za darmo i w ten sposób nie pobrali i nie zapłacili do US podatku VAT. Niezapłacenie podatku VAT to największa zbrodnia przeciw państwu, jaką urząd skarbowy w ogóle potrafi sobie wyobrazić. Na tej zasadzie wykończono już w Polsce piekarza, który za darmo dostarczał niesprzedany chleb do jadłodajni. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:51 arek64 napisał: > jeżeli nie znajdą się inne paragrafy, to na pewną ich wsadzą za podatki. > Dlaczego? Wykonywali usługi za darmo i w ten sposób nie pobrali i nie zapłacili > > do US podatku VAT. Niezapłacenie podatku VAT to największa zbrodnia przeciw > państwu, jaką urząd skarbowy w ogóle potrafi sobie wyobrazić. > > Na tej zasadzie wykończono już w Polsce piekarza, który za darmo dostarczał > niesprzedany chleb do jadłodajni. Pomieszanie z poplątaniem. Jeśli nie mają zarejestrowanej działalności gospodarczej i nie są _zarejestrowanymi_ płatnikami VAT, to akurat US może im skoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:51 Nie do końca. Niezarestrowanie działalności w US to tzw. przestępstwo skarbowe. Ale chodzi o coś innego - świadczenie usług za darmo w zasadzie nie podlega VAT (w odróżnieniu od przekazania towaru za darmo). Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 20:56 pszeszczep666 napisał: [...] Bo jeżeli tylu ludzi chce za darmo i bez żadnych innych profitów napracować się nad tłumaczeniem, a jest to naprawdę kawał roboty, za którą normalnie bierze się grube pieniądze, to jest to przecież pozytywny przejaw solidarności społecznej, bezinteresownego działania na rzecz społeczności,dla innych. ============== Aha, czyli tak samo z powielaniem filmów na DVD: to też kawał roboty, żeby spiracić film i umieścić w internecie dla "dobra społeczności", i za to też powinno się dawać nagrody? Odpowiedz Link Zgłoś
net244 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 16:23 Dokładnie !!! Internet jest PEŁEN tłumaczeń tekstów piosenek !!! WSZYSTKICH pozamykać ????? IV RP - szatański pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
klonpvv Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 18.05.07, 06:01 No i po tych co nie dają sobie radę w Polsce i wyjechali za granicę przychodzi kolej na innych ktorych trzeba zaaresztować za znikomą szkodliwość czynu społecznego,a znajdą się i paragrafy na reszte więc nie czujcie sie hnbezpiecznie. Lepiej zastanówcie się czy legalnie dzielicie internet, czy zdjęcia którymi się wymieniaćie są cąłkowicie legalne, czy segregujecie śmieci, nie dajecie w łapę przy przeglądzie, nie chodzicie do znajomej fryzjerki za 5 zl i czy np. banknoty traktujecie z należytym szacunkiem bo jak wieceie to są bilety NBP i jesli wam cos udowadnią żadsen chlerny szyfr wam nie pomoże. Wszystkim cwaniakom którzy do tej pory celowali w obrażaniu emigrantów radzę kupić kolejny bilet na samolot. Kaczki kaczki zostaliscie kupieni przez koncerny i lobbystów [na to samo wychodzi]. Kolejni sprzedawczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
kris.m Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 18.05.07, 06:47 Coraz bardziej nabieram przekonania, że aktualna definicja praw autorskich jest przeżytkiem. Dlaczego, tzw. "autorzy" nie mogą normalnie pobierać pensji z racji wykonywanego zawodu, chcą jedynie żerować na odbiorcach kultury, za każde "odtworzenie ich utworu". Taka postawa i działanie powoduje marazm w kulturze i sztuce, gdyż ktoś kto napisze np. popularną piosenkę, potem może usiąść na laurach, czerpiąc dochody z praw autorskich tejże piosenki (było to nawet sparodiowane w filmie About a Boy z Hugh'em Grantem -jego dziadek był autorej jakiegoś hitu i z tego żyła cała rodzina na super wysokim poziomie). Może czas po prostu wziąść się do roboty? Jednakże, gdy trochę pogrzebiemy, to dowiemy się większości przypadków, prawa autorskie nie należą do autorów a do wytwórni - i w tym cały pies pogrzebany. Autor pewnie dostaje nie więcej niż 1%, resztę zbiera wytwórnia. A może by tak spojrzeć na George'a Michaela - stwierdził, że zarabiał będzie na koncertach, a muzykę będzie rozdawał za darmo przez internet - i taka postawa się chwali. Artysta, muzyk powinien żyć z własnego odtwarzania swojej sztuki - koncerty, przedstawienia, premiery filmowe, itp. A nie z żerowania na każym egzemplarzu, gdyż działanie takie prowadzi do wypaczeń. Już nie będę wspominał o oszustwach wytwórni, typu - kaseta video której produkcja jest kilkadziesiąt razy droższa od płyty dvd, kosztuje połowę taniej. Na koniec jeszcze jedna łyżka dziegciu. Kilka miesięcy temu kupiłem oryginalny film Epidemia (Outbreak). Na okładce i pudełku jest informacja, że film zawiera polskie napisy. Niestety polskich napisów nie było, lektora również. A firma Warner Home Video nie odpowiedziała na moją reklamację. Najwyższy czas na rozbicie tych korporacji zła. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak nie bredź proszę 17.05.07, 14:21 prawo autorskie zabrania tłumaczenia? gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: nie bredź proszę 17.05.07, 21:01 Nie tłumaczenia, ale publikowania w formie przetłumaczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Partia piratów 17.05.07, 13:39 www.partiapiratow.org.pl/ w następnych wyborach pokażmy, że mamy dość całej tej mafii zaiksowskiej, gutkowskiej i innej. Odpowiedz Link Zgłoś
uii Tak i biednych dresiarzy co fury robia tez 17.05.07, 13:57 trzeba rozgrzeszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Tak i biednych dresiarzy co fury robia tez 17.05.07, 15:36 jak mi ukradą samochód to jest problem nie dlatego, że ktoś inny go ma, tylko dlatego, że ja go nie mam. gdyby dresiarze nielegalnie kopiowali mój samochód to nie miał bym osobiscie nic przeciwko temu. pomysl zanim cos napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Tak i biednych dresiarzy co fury robia tez 17.05.07, 15:52 masz racje, ale nie trac czasu na dyskusje z takimi osobnikami. Pomyslmy lepiej nad wspolpraca z Partia Piratow Odpowiedz Link Zgłoś
uii Tak kali ukrasc dobrze, kalemu ukrasc zle. 17.05.07, 16:28 Jak problem kradziezy dotyczy ciebie to jakos potrafisz przemyslec sprawę. Więc pomyśl: ludzie sciagaja nielegalnie filmy z internetu, to nie ida do wypozyczalni, nie ida do kina, gdzie za obejrzenie tego filmu trzeba zaplacic. Czyli producent nie ma pieniedzy, ktore mu sie naleza za wyprodukowanie filmu, mimo ze jego film jest popularny. Tylko nie mow, ze napisy do filmu ktos sciaga w innym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
zzackk Re: Tak kali ukrasc dobrze, kalemu ukrasc zle. 17.05.07, 16:34 Któraś z organizacji broniących tylko i wyłącznie swojej sprawy postanowiła działać bo kurczą się wpływy z pośrednictwa. Tu wcale nie chodzi o walkę z piractwem, oni doskonale sobie zdają sprawę z tego że ten temat przy obecnej sytuacji gospodarczej w kraju jest nie do ruszenia. Wszyscy wiemy że coraz więcej z nas pracuje po za granicami kraju, a przez to coraz więcej zakupujemy i zamawiamy filmów, płyt z muzyką, gier i programów za granicą bo taniej, szybciej i jakościowo lepiej. Dzięki stronom z napisami i spolszczeniami zakup w Anglii czy w innym kraju nie stanowi rządnego problemu, bo napisy pobrane z wyżej wymienionych stron wrzucić do filmu to bułka z masłem, a pod względem translacji bardzo często mają wyższy poziom niż oficjalne. Na tym procederze tracą pośrednicy i to bardzo znaczące sumy, które z czasem będą coraz bardziej większe, bo Polacy znają już rynkowe ceny w Europie i będą coraz więcej kupować gdzie taniej, szybciej lepiej. Więc nasi magiczni pośrednicy zamiast zmniejszać koszty, wprowadzać coraz bardziej atrakcyjne oferty promocje, polepszać jakość i co najważniejsze zacząć konkurować z zagraniczną konkurencją, to oni postanowili użyć policji jako narzędzia aby zachować monopol na rodzimym rynku pod szczytnym hasłem walki z piractwem. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Tak kali ukrasc dobrze, kalemu ukrasc zle. 17.05.07, 16:35 Po pierwsze nie ma mowy o kradzieży, niewiem dlaczego w Polsce wszyscy tak kurczowo trzymają się tego słowa. Po drugie to system produkcji i dystrybucji nie nadąża za rozwojem technicznym i to produkcja i dystrybucja musi się zmienić a nie ludzkie dążenie do wymiany zasobów audio-wideo. Odpowiedz Link Zgłoś
anusja Re: Tak kali ukrasc dobrze, kalemu ukrasc zle. 17.05.07, 21:16 A ja sie nie zgadzam....Np sciagalam odcinki serialu Przyjaciele....badz tez 24...Tylko dlatego, ze bylam ciekawa co bedzie...a w USA maja jakby o jakis rok szybciej...Wszystkie te seriale ogladalam pozniej na Canal+ (legalnie posiadanym) i...na koncu nabylam legalne plyty DVD...na mnie RACZEJ tworca nie stracil...a bylam przeciez piratem... Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Tak kali ukrasc dobrze, kalemu ukrasc zle. 17.05.07, 23:50 ale tak ma wiekszośc ściągających. jak mam pójść do kina to pójdę, częstotliwość moich wyjść do kina nie zmalała od czasu kiedy zacząłem ściagać filmy (a tak- robię to nawet w tej chwili) a nawet się zwiększyła wraz z poprawą mojej sytuacji materialnej:) nawet dzisiaj byłem w kinie na planete doc rewiew (super przeglad kinowych dokumentów-polecam). odkąd odkryłem p2p po prostu ogladam więcej filmów, a jakby nie było p2p to bym oglądał mniej filmów i nikt by na tym nie zyskał, tak jak teraz nikt na tym nie traci. dlatego uważam, że obecny system praw autorskich to czystej wody syndrom psa ogrodnika Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 22:02 Czy jak przetłumaczę sobie tekst piosenki, to też popełniam przestępstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 22:40 saszenka2 napisała: > Czy jak przetłumaczę sobie tekst piosenki, to też popełniam przestępstwo? Oczywiście, chodziło mi o tłumaczenie na własny użytek, żeby wiedzieć o czym jest piosenka. Czy prawo też to jakoś reguluje.? Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 A pedofile nadal w sieci 17.05.07, 22:10 Jesli jakis jelop z komendy "monitoruje" wlasnie to forum to podpowiadam ze strona malego ksiecia z pedofilja nadal funkcjonuje, wpiszcie sobie hipokryci w wyszukiwarke i znajdziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 20:55 > Rozumiem, ze mozna zamykac za przegrywanie filmow, ale za to, ze ktos > przetlumaczyl sobie tekst filmu? "Tłumaczenie sobie" jest dozwolone. Karalne jest udostępnianie utworu w internecie bez zgody twórcy. Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis Policja - jak zwykle - nadgorliwa. 17.05.07, 22:34 Niech sobie poczytają prawo autorskie. --------------------------------------------- Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny. 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. 3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5. 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywny. (...) Art. 122. Ściganie czynów określonych w art. 115, 116 ust. 1, 2 i 4, art. 117 ust. 1, art. 118 ust. 1 oraz art. 119 następuje z oskarżenia prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
pb158 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały ... 17.05.07, 10:31 No i napisy.org poszły się walić ciekawe jaki paragraf będą mieli na nielegalne tłumaczenie :) czy dialogi w wersji polskiej naruszają prawo autorskie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
and2ree Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:52 kinomania.org tez nie dziala :( Odpowiedz Link Zgłoś
vegas Tekstów piosenek też nie można zamieszczać? 17.05.07, 10:58 Na sogns.pl nie można już znaleźć tekstów piosenek "ze wzsględów od nich niezależnych". Czy zamieszczanie tekstów piosenek też jest nielegalne? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Tekstów piosenek też nie można zamieszczać? 17.05.07, 11:35 znalazłem coś takiego www.partiapiratow.org.pl. brzmi groźnie, ale w rzeczywistości chodzi o walkę z takimi absurdami jak to całe aresztowanie, czyli z nadużywaniem pojęcia prawa autorskiego wbrew zasadom demokracji i normalnego zdrowego rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
vegas Re: Tekstów piosenek też nie można zamieszczać? 17.05.07, 12:09 Oczywiście chodziło o songs.pl Literówka. -- Ten jest najbardziej niebezpieczny. To jest kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
marina_babe Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:22 Oj niestety, łamały prawa i dopuszczały się kradzieży. Właśnie kradzieżą jest spisanie dialogów polskich z filmu puszczonego w telewizji, na vhs, w kinie lub wyciągnięcie ich z płyty DVD i nawet wręcz podpisanie je imieniem i nazwiskiem autora wersji polskiej, a nastepnie umieszczenie ich w sieci. Autor ten jest chroniony prawem autorskim, jest bardzo często członkiem ZAIKSU, na umieszczanie swojej pracy w darmowym serwisie amatorskim się nie godził. Tłumaczyć sobie można - do woli, do upadłego i do bólu, pokazywać domownikom albo nawet najbliższym przyjaciołom też, ale zamieszczać w sieci już nie. Tak samo jak nie wolno zamieszczać własnych tłumaczeń książek autorów objętych ochroną praw autorskich, chociaż można jak najbardziej książkę sobie tłumaczyć dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:24 Po raz kolejny napisze Ci (ile razy jeszcze bedziesz zmieniac nicki?): bredzisz. W Polsce obowiazuje prawo polskie, nie prawo USA. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 12:30 I dlatego że funkcjonuje prawo polskie zamieszczanie cudzych tekstów bez zgody autorów, bo zapewne takie zarzuty usłyszą zatrzymani, jest nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
create to jest ich praca autorska a nie cudze teksty 17.05.07, 13:01 każdy może przetłumaczyć co chce i to publikować tylko w twoim ciasnym umyśle to się nie mieści, idź zbierać tantiemy Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Czy wolno kraść w Polsce czy nie wolno? 17.05.07, 13:47 marina_babe napisała: > Oj niestety, łamały prawa i dopuszczały się kradzieży. Właśnie kradzieżą jest > spisanie dialogów polskich z filmu puszczonego w telewizji, na vhs, w kinie > lub wyciągnięcie ich z płyty DVD i nawet wręcz podpisanie je imieniem i > nazwiskiem autora wersji polskiej, a nastepnie umieszczenie ich w sieci. > Autor ten jest chroniony prawem autorskim, jest bardzo często członkiem > ZAIKSU, na umieszczanie swojej pracy w darmowym serwisie amatorskim się nie > godził. Brzmi to całkiem rozsądnie. Szkoda, że GW tego nie napisała. Może nie mają prawnika w redakcji? Kradzież praw autorskich to też kradzież i policja ma obowiązek złodziei aresztować nawet jeśli nie sprzedawali ukradzionych tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Czy wolno kraść w Polsce czy nie wolno? 17.05.07, 13:53 mis22 napisał: > marina_babe napisała: > > Oj niestety, łamały prawa i dopuszczały się kradzieży. Właśnie kradzieżą > jest > > spisanie dialogów polskich z filmu puszczonego w telewizji, na vhs, w kin > ie > > lub wyciągnięcie ich z płyty DVD i nawet wręcz podpisanie je imieniem i > > nazwiskiem autora wersji polskiej, a nastepnie umieszczenie ich w sieci. > > Autor ten jest chroniony prawem autorskim, jest bardzo często członkiem > > ZAIKSU, na umieszczanie swojej pracy w darmowym serwisie amatorskim się n > ie > > godził. > > Brzmi to całkiem rozsądnie. Szkoda, że GW tego nie napisała. Może nie mają > prawnika w redakcji? > > Kradzież praw autorskich to też kradzież i policja ma obowiązek złodziei > aresztować nawet jeśli nie sprzedawali ukradzionych tekstów. Głupoty piszesz . Jeżeli dałbyś mi tekst do przetłumaczenia ,a potem umieściłbyś ten tekst w internecie . To myślisz że byłoby właściwe ,że policja przyszłaby do mnie z rana i wsadziła do więzienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Nie wolno w Polsce kraść cudzej własności 17.05.07, 14:17 mariuszdd napisał: > Jeżeli dałbyś mi tekst do przetłumaczenia ,a potem umieściłbyś ten tekst w > internecie. To myślisz że byłoby właściwe ,że policja przyszłaby do mnie z > rana i wsadziła do więzienia ? Jeśli byłby to mój tekst to wszystko byłoby w pełni legalne. Jeśli dałbym Ci do przetłumaczenia tekst będący własnością innej osoby to jego tłumaczenie przez Ciebie byłoby legalne. Natomiast ja popełniłbym przestępstwo umieszczając tłumaczenie tego tekstu na Internecie. Czyli policja mnie areszowałaby, a sąd skazałby mnie na odpowiednią karę. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak hi hi 17.05.07, 14:24 niech cie zatem zamknie ot chocby za uzywanie słow którychraz już uzyto... Odpowiedz Link Zgłoś
skolf Re: Nie wolno w Polsce kraść cudzej własności 17.05.07, 16:00 Ok, więc samo tłumaczenie jest dozwolone, ale nie wolno tego tłumaczenia publikować. A co jeśli publikacja nie zostanie przeprowadzona przez człowieka? Rozważmy dwie sytuacje: 1. Software nigdy nie jest doskonały Zakładam sobie serwis "internetowych aktówek" w którym każdy zarejestrowany użytkownik może trzymać w plikach tekstowcych różne informacje, do których chce mieć dostęp z każdego miejsca na świecie. Ze względu na typ danych przechowywanych w systemie nadaję dla serwisu nazwę "Napisy". Ze względu na ułatwienie zarządzania danymi część administracyjna systemu posiada wyszukiwarkę plików wrzuconych przez użytkowników. Ogólną ideą systemu jest uniemożliwianie rozpowszechniania. Załóżmy teraz że system taki zawiera poważną dziurę w bezpieczeństwie, umożliwiając dostęp do wspomnianej wcześniej wyszukiwarki. Informacja na temat tego jak skorzystać z tej dziury dzięki "życzliwym" internautom pojawia się w wielu miejscach w internecie. Kto odpowiada za upublicznienie danych zawartych w serwisie? a) Wykonawca systemu - programista z drugiego końca świata, który zgodził się go wykonać za darmo i z braku motywacji spartolił robotę. (co jeśli założymy dodatkowo, że np. miesiąc temu zmarł na zawał ?) b) Administrator / właściciel serwisu - który przezornie w treści regulaminu konta zawarł informację, że nie ponosi odpowiedzialności za ew. straty wywołane wadliwym działaniem systemu? 2. Software może być szkodliwy. Załóżmy, że istnienie 3 niezależnych i potencjalnie niezwiązanych ze sobą aplikacji a) Prosty serwis internetowy "Teksty" umożliwiający publikację własnej twórczości przesyłanej na serwer w postaci plików tekstowych. ( + standardowy punkt w regulaminie: za dokumenty wrzucane na serwis odpowiada osoba, która je opublikowała). Dodatkowo serwis udostępnia API, dzięki któremu inni programiści mogą tworzyć własne oprogramowanie realizujące operacje logowania / rejestracji konta / publikacji treśc. b) Aplikacja desktopowa "Moja teczka dokumentów", która przechowuje (kataloguje) dokumenty tekstowe użytkownika zapisując je np. w formacie "*.mtd" c) Wirusa, którego jedynym zadaniem jest skanowanie dysku zarażonego komputera w poszukiwaniu plików "mtd" i ich publikacja w serwisie "Teksty" Kto w tym wypadku podlega naruszeniu praw autorskich przy założeniu że wspomniane dane / twórczość będzie oznaczać tłumaczenia do filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Nie wolno w Polsce kraść cudzej własności 17.05.07, 16:06 skolf napisała: > Rozważmy dwie sytuacje: > Kto odpowiada za upublicznienie danych zawartych w serwisie? > a) Wykonawca systemu - programista z drugiego końca świata> > b) Administrator / właściciel serwisu - c) ten, kto odkrył tę dziurę i rozpowszechnił informację o niej...? > c) Wirusa, którego jedynym zadaniem jest skanowanie dysku zarażonego komputera > w poszukiwaniu plików "mtd" i ich publikacja w serwisie "Teksty" > Kto w tym wypadku podlega naruszeniu praw autorskich przy założeniu że > wspomniane dane / twórczość będzie oznaczać tłumaczenia do filmów. Twórca wirusa...? Odpowiedz Link Zgłoś
create prawnik z ciebie jak.... 17.05.07, 14:03 Po pierwsze w ustawie o prawie autorskim nie ma nigdzie słowa kradzież, co więcej w całym kodeksie karnym nie ma takie słowa. W polskim prawie terminologia kradzieży nie występuje. Ponadto, sytuacją naturalną jest w społeczeństwie że twórczość krąży a nie jet przez określone osoby i stowarzyszenia zawłaszczana, wolność sprzyja twórczości a nie ją ogranicza jak niektórzy sądzą. Trzeba przypomnieć że prawa autorskie powstały gdy powstały środki do nagrywania twórczości audio-wideo, w celu zawłaszczenia tej gałęzi twórczości przez stowarzyszenia typu Zaiks. Teraz wracamy do stanu naturalnego gdzie każdy może wymieniać się posiadanym przez siebie zasobem twórczości z innymi osobami, ale może to poprostu robic na o wiele wiekszą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: prawnik z ciebie jak.... 17.05.07, 14:35 create napisał: > Teraz wracamy do stanu naturalnego gdzie każdy może wymieniać się posiadanym > przez siebie zasobem twórczości z innymi osobami, ale może to poprostu robic na > o wiele wiekszą skalę. Najskuteczniej z maczugą w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
marko_uk Re: prawnik z ciebie jak.... 17.05.07, 15:40 Panie i panowie, Sam korzystam czasami z napisow i nie jestem ich przeciwnikiem, niemniej prawo jest w tej kwestii nieublagane. Oto cytat z Ustawy o Prawie Autorskim: Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. 2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. Prosze zwrocic uwage zwlaszcza na punkt 2. - wyraznie jest powiedziane, ze rozporzadzanie (czyli umiesczanie napisow na serwerze) i korzystanie (czyli ogladanie filmu z napisami) z opracowania (czyli przetlumaczonych napisow) zalezy od zezwolenia tworcy utworu pierwotnego (czyli autora/autorow filmu i dialogow do tegoz filmu). Wynika stad, ze w swietle obowiazujacego prawa policja ma prawo aresztowac nawet osobe tylko ogladajaca filmy z napisami. Jest to oczywiscie bardzo malo realne i w praktyce niewykonalne, ale teoretycznie mozliwe. Pomijam tez aspekt, ze skoro mamy niedobory w policji, to ta powinna w pierwszej kolejnosci skoncentrowac sie na sprawach pilniejszych, zwiazanych z naszym bezpieczenstwem, a nie zajmowac sie napisami do filmow... Odpowiedz Link Zgłoś
create Czym jest prawo? 17.05.07, 16:20 Oczywiście mamy prawo stanowione i można się jego uczepić, ale prawo powinnno być takie jaka jest wola społeczna, a nie takie jakiego życzą sobie wielkie korporacje. Prawo emanacją woli społecznej, a nie suchym zapisem Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czym jest prawo? 17.05.07, 16:42 create napisał: > Oczywiście mamy prawo stanowione i można się jego uczepić, ale prawo powinnno > być takie jaka jest wola społeczna, a nie takie jakiego życzą sobie wielkie > korporacje. No patrz - i wreszcie po paru godzinach dyskusji mogę się z Tobą w czymś zgodzić :) Ale jak sobie wyobrażasz tworzenie takiego prawa? Przecież społeczeństwo wybiera swych przedstawicieli (parlament), którzy następnie tworzą prawo - a więc prawo jest przejawem woli społecznej. A że niektórzy potrafią przeforsować "lub czasopisma"... to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Czym jest prawo? 17.05.07, 16:46 Są gorsze i lepsze sposoby tworzenia prawa, w lepszych wydaje się że między innymi wola społeczna wyrażana jest szybciej, w gorszych wolniej. Teraz w Polsce mamy system tworzenia prawa nie podporządkowany rozpoznaniu woli społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Czym jest prawo? 17.05.07, 16:54 create napisał: > Są gorsze i lepsze sposoby tworzenia prawa, w lepszych wydaje się że między > innymi wola społeczna wyrażana jest szybciej, w gorszych wolniej. Już wieki temu mawiano, że "co nagle, to po diable". > Teraz w Polsce mamy system tworzenia prawa nie podporządkowany rozpoznaniu woli > społecznej. E, tam. Taki sam, jak od lat. Prawo tworzą parlamentarzyści wybrani wolą ludu, pod kątem tego, co im się wydaje najlepsze (zważ, że nie piszę: najlepsze dla kogo). A ustawa o prawie autorskim w dużej mierze powstała bodajże w 1994, jak już tu ktoś napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Czym jest prawo? 17.05.07, 16:58 Nie nagle tylko ciągle i systematycznie. Oczywiście że system jest ten sam co nie znaczy że jest on własciwy Odpowiedz Link Zgłoś
silvermane Re: Czym jest prawo? 17.05.07, 16:48 Żeby było śmieszniej, ten zapis ustawy obowiązuje w prawie niezmienionej postaci od jej uchwalenia w roku 1952. Pytam więc - czy wtedy w Polsce były jakieś duże korporacje? No, była jedna, ale raczej nie w tym sensie co obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Czym jest prawo? 17.05.07, 16:56 isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19520340234&type=2&name=D19520234.pdf W 52 roku nie było takich sankcji za rozpowszechnianie utworu nie w celach komercyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: prawnik z ciebie jak.... 17.05.07, 21:14 > wolność sprzyja twórczości Tak jest. Tylko że wolność nie polega na tym, że można robić co komu się chce, lecz głównie na bezpieczeństwie osoby i własności prywatnej. Wolność polega między innymi na tym, że mogę opublikować film albo program komputerowy obwarowany warunkiem, że ktoś inny go nie skopiuje i nie będzie rozpowszechniał bez mojej zgody. Jest pełna wolność - Ty jeśli chcesz możesz publikować filmy na licencji "public domain" i umożliwić wszystkim rozpowszechnianie. Ale wolność nie polega na zmuszaniu innych do tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
forum_writer Re: Czy wolno kraść w Polsce czy nie wolno? 17.05.07, 15:09 > Kradzież praw autorskich to też kradzież i policja ma obowiązek złodziei > aresztować nawet jeśli nie sprzedawali ukradzionych tekstów. Nie da się ukraść rzeczy niematerialnej. Nie można ukraść komuś "faktu bycia autorem". Można się podszywać, lub publikować nie swoją pracę pod swoim nazwiskiem. Ale to się nazywa plagiat. Więc nazywanie złodziejem, kogoś kto złamał prawo autorskie, jest tak samo pozbawione sensu, jak nazywaniem złodziejem kogoś kto naruszył przepisy ruchu drogowego (np. przeszedł na czerwonym świetle). Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: to jest ich praca autorska a nie cudze teksty 17.05.07, 22:05 Create, pogoogluj sobie o ustawie o ochronie praw autorskich i przeczytaj kilka pierwszych artykułów, a dowiesz się, że mówisz nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Ciekawe jakto wyglada z bibliotekami 17.05.07, 13:05 > I dlatego że funkcjonuje prawo polskie zamieszczanie cudzych tekstów bez zgody > autorów, bo zapewne takie zarzuty usłyszą zatrzymani, jest nielegalne. Tłumaczenia nie są dosłownymi tekstami ,ani tłumaczeniami :)Raczej są to omówienia filmu . Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:14 praca autorska to oryginalny tekst scenarzysty, żeby przetłumaczyć film czy książkę (do publikacji), potrzebna jest zgoda autora, producenta, lub dystrybutora. Myślisz, że ludzie z napisy.org mieli (zapłacili za) takie zgody? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:43 igraszka gadasz bzdury. przetlumaczyc sobie mozna co sie chce i nie trzeba na to zadnych ale to zadnych zgod autorow. to smieszne wogole zeby tak pomyslec. zgoda potrzebna by byla tylko w takim wypadku gdybys przetlumaczyl na nowo np skecze monty pytona a potem umiescil je w ksiazce i zaczal legalnie ta ksiazke sprzedawac. tylko w takim wypadku potrzeba by zgody autora oryginalego tekstu (czyli np tworcow skeczow monty pytona czyli czlonkow monty pytona). Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:00 adam81w napisał: > igraszka gadasz bzdury. przetlumaczyc sobie mozna co sie chce i nie trzeba na > to zadnych ale to zadnych zgod autorow. to smieszne wogole zeby tak pomyslec. > zgoda potrzebna by byla tylko w takim wypadku gdybys przetlumaczyl na nowo np > skecze monty pytona a potem umiescil je w ksiazce i zaczal legalnie ta ksiazke > sprzedawac. tylko w takim wypadku potrzeba by zgody autora oryginalego tekstu > (czyli np tworcow skeczow monty pytona czyli czlonkow monty pytona). Sami "znawcy" prawa autorskiego na tym portalu! Cytuję Ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych: "Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. 2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły." Przetłumaczyć sobie do szuflady owszem, można, ale rozpowszechniać w Internecie już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:02 > Sami "znawcy" prawa autorskiego na tym portalu! > Cytuję Ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Gratuluje odwagi cywilnej aby nazwac sie "znawca" (a moze "znafca"). Rzadka rzecz przyznac sie dzis do braku wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Jasne, zamknijcie wiec wszystkie osoby po studiach 17.05.07, 16:00 Tak, zamknijcie wiec wszystkie osoby po studiach, bo piszac prace magisterska na 99% korzystaly z ksiazek zagranicznych autorow. Z reguly tlumaczy sie wtedy dany fragment na wlasna reke i umieszcza odwolanie do zrodla. Bardzo watpie, aby ktokolwiek pytal autorow wszystkich ksiazek o zgode na uzycie fragmentow tworczosci, do ktorych odwolania umiescil w pracy magisterskiej. W tym przypadku mozna nawet mowic o wiekszych korzysciach niz w przypadku autorow serwisu, bo korzyscia jest zdobycie stopnia naukowego. Prosze bardzo wiec, w mysl ZAIKSu zamknijcie wszystkich magistrow, doktorow i cala kadre naukowa, z pazernymi baranami z ZAIKSu i wielkich koncernow wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Jasne, zamknijcie wiec wszystkie osoby po stu 17.05.07, 16:08 forumkiller1 napisał: > Tak, zamknijcie wiec wszystkie osoby po studiach, bo piszac prace magisterska > na 99% korzystaly z ksiazek zagranicznych autorow. Poczytaj ustawę o prawie autorskim. Cele naukowe i dydaktyczne mają tam osobny paragraf i ułatwienia... Odpowiedz Link Zgłoś
forumkiller1 Re: Jasne, zamknijcie wiec wszystkie osoby po stu 17.05.07, 16:15 No to mozna stwierdzic, ze tlumaczenie tych napisow bylo na potrzeby dydaktyczne :) Swoja droga szkoda, ze jest taki zapis - wtedy bardziej widac byloby absurd calej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Jasne, zamknijcie wiec wszystkie osoby po stu 17.05.07, 16:48 forumkiller1 napisał: > No to mozna stwierdzic, ze tlumaczenie tych napisow bylo na potrzeby > dydaktyczne :) To jeszcze trzeba udowodnić - w ustawie jest mowa o ośrodkach/instytucjach naukowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Jasne, zamknijcie wiec wszystkie osoby po stu 18.05.07, 00:44 chu..owa jest ta ustawa i już. nie dla uczciwych obywateli tylko dla koncernów medialnych. dopiszą "i czasopisma" i juz można kogoś posadzić. chrzanię takie prawo. myślę, że obywatelskie nieposłuszeństwo jest w tym wypadku aż nadto uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 22:08 Adam81w przeczytaj najpierw prawo, o którym się wypowiadasz. Nie masz po prostu racji. Odpowiedz Link Zgłoś
dzemski Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:44 to znaczy, że ja oglądając film po angielsku i tłumacząc go sobie w głowie na polski tez muszę pytać o zgodę ? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jag_ski Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:12 d-e-b-i-l , rzeczywiście musisz sobie tłumaczyć na swoje , bo jak widać naprawdę nie rozumiesz o czym mowa. złodziejska natura , a resztki sumienia każą szukać sobie jakis niby uzasadnień i wymówek. tłumaczyć - możesz , rozpowszechniać nawet nie czerpiąc zysku nie bo w ten sposób pozbawiasz zarobku autora. takie to niepojęte ????? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 18.05.07, 00:49 jak pozbawiasz zarobku autora matole? co on straci? ewentualnie pomniejszasz horendalnie, skandalicznie i zupełnie bezpodstawnie wysoki haracz producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 22:09 > to znaczy, że ja oglądając film po angielsku i tłumacząc go sobie w głowie na > polski tez muszę pytać o zgodę ? ;P Nie, poszukaj w internecie ustawy o prawie autorskim i przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
1try Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 12:28 > Oj niestety, łamały prawa i dopuszczały się kradzieży. Właśnie kradzieżą jest > spisanie dialogów polskich z filmu puszczonego w telewizji, na vhs, w kinie > lub wyciągnięcie ich z płyty DVD i nawet wręcz podpisanie je imieniem i > nazwiskiem autora wersji polskiej, a nastepnie umieszczenie ich w sieci. Nie, ukrasc to mozna portfel albo samochod. Tzw. 'wlasnosc intelektualna' nie jest wlasnoscia. To tylko metafora, definicja perswazyjna uzywana w propagandzie. Koncepcja taka nie wystepuje w zadnym prawie na swiecie. Bo dziela to nie przedmioty. Przedmiotami sa tylko nosniki. W wypadku poruszonym w artykule mozna mowic o nielicencjonowanym rozpowszechnianiu, ale nie kradziezy. Nie dajcie sobie wmowic, ze kopiujac cos dokonujecie kradziezy, bo to jest bujda na resorach. Zeby byla mowa o kradziezy, trzeba komus cos ZABRAC. Kopiujac niczego sie nie odbiera, tylko tworzy sie cos nowego na podstawie starego. Byc moze wbrew woli pierwotnego autora, ale niczego mu sie nie zabiera. Potencjalne zyski? Otwierajac sklep obok innego tez sie zabiera potencjalne zyski. I co z tego? Liczenie potencjalnych zyskow to dzielenie skory na niedzwiedziu. To nie jest tak, ze 'pirat' na pewno by zaplacil gdyby nie mogl 'spiratowac'. Nie chce byc zle zrozumiany, artysci maja tez swoje racje, ale argumenty wysuwane przez organizacje w rodzaju ZAIKS, to czesto zwyczajne klamstwa. PIRACTWO TO NIE KRADZIEZ. Te zjawiska sa niepodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Kopiowanie to kradzież 17.05.07, 12:47 Kopiowanie bez zgody właściciela praw autorskich to zwykła kradzież. Tak jak kradzież samochodu. Zalecam zapoznanie się z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodarcz2000 Re: Kopiowanie to kradzież 17.05.07, 13:18 Nieprawda. Firmy fonograficzne, wydawnictwa i wytwórnie filmowe tak chcą ten temat przedstawiać, ale oczywiście jest to tylko propaganda. Poza tym "prawa autorskie" wymyślono w celu ochrony autorów przed wyzyskiem ze strony wydawnictw, firm fonograficznych i wytwórni filmowych, ale o tym mało kto już pamięta... Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Kopiowanie to nie kradzież 17.05.07, 13:50 Sama najpierw zapoznaj się z przepisami zanim zalecisz to innym: kradzież: art 278 Kodeksu karnego kopiowanie: przestepstwo z art. 117 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Errata: 17.05.07, 13:58 zresztą tez nie każde kopiowanie podpadac będzie pod 117 z prawn autorskich generalnie, to wie ktos jaka jet podstawa prawna sankcji za skopiowanie sobie, dajmy na to singla Shakiry??? Jest w ogóole taka podstawa??? Odpowiedz Link Zgłoś
forum_writer Re: Kopiowanie to kradzież 17.05.07, 15:15 > Kopiowanie bez zgody właściciela praw autorskich to zwykła kradzież. Tak jak > kradzież samochodu. Zalecam zapoznanie się z przepisami. Otoż nie. Nie mam nic przeciwko temu, żebyś sobie skopiował(a) mój samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Kopiowanie to kradzież 17.05.07, 17:37 A wytworzyłeś go? Zaprojektować? Dlaczego Mercedes tak się wścieka na Chińczyków, że kopiują design i sprzedają oryginałopodobne buble? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Kopiowanie to kradzież 18.05.07, 00:52 ale te napisy to nie są orginałopodobne buble. te napisy są lepsze od tych, tłumaczonych za pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 13:58 1try napisała: > Nie, ukrasc to mozna portfel albo samochod. Tzw. 'wlasnosc intelektualna' nie > jest wlasnoscia. To tylko metafora, definicja perswazyjna uzywana w > propagandzie. A gdyby ktoś wziął Twój samochód i zostawił z kluczykami na ulicy pisząc kartę - Używajcie ludzie! Nie ukradł on samochodu dla siebie. Jedynie pozwolił innym aby z niego korzystali. Podobnie jest z tymi tłumaczeniami. Pozwalają one na oglądanie obcych filmów ze zrozumieniem bez płacenia. Pozbawiają właścicieli filmu, którzy zapłacili mnóstwo pieniędzy za jego wyprodukowanie należnych im opłat za oglądanie tego filmu. Problem jest, że w Polsce kiepsko jest z poczuciem praworządności. Nawet wśród prawników. Wiele ludzi ciągle uważa, że dawanie łapówek jest OK, załatwianie po znajomości, zmuszanie ludzi do publicznej spowiedzi (nazywa się to lustracja) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nx_logged_in Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 15:18 mis22 napisał: > A gdyby ktoś wziął Twój samochód i zostawił z kluczykami na ulicy pisząc kartę > - > Używajcie ludzie! Nie ukradł on samochodu dla siebie. Jedynie pozwolił innym > aby z niego korzystali. Nie lapiesz roznicy? Gdyby ktos zwinal mu samochod i zostawil kartke "uzywajcie ludzie" to pozbawilby go samochodu ergo on nie moglby nim jezdzic. Analogiczna sytuacja do tej, ktora przedstawiles jest kradziez plyty ze sklepu i zostawienie jej w parku - sprzedawca jej nie sprzeda, nosnik zginal. Natomiast sytuacja analogiczna do kopiowania zawartosci plyty byloby zbudowanie x liczby samochodow identycznych z samochodem goscia o ktorym pisalas. Nikt by nie stracil, on dalej moglby jezdzic swoim samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
snoopy2081 Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 16:30 To bardziej wygląda mniej więcej tak: Kopiując płtę rezygnujesz z jej zakupu - tzn. nie dajesz zarobić sprzedawcy, zaiksowi, autorowi itd. Analogicznie: Jak zaczniesz uprawiać np. pomidory w ogródku zamiast je kupić w markecie to nie zarobi market, rolnik.. itp. Ale uprawa pomidorów to nie kradzież;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 16:46 snoopy2081 napisała: > Analogicznie: > Jak zaczniesz uprawiać np. pomidory w ogródku zamiast je kupić w markecie to > nie zarobi market, rolnik.. itp. > Ale uprawa pomidorów to nie kradzież;-))) Jeszcze nie. Ale pamiętam sprawę sprzed kilku miesięcy, gdzie sprzedaż mleka od własnej krowy ponad przysługujący, zakontraktowany limit, była sprzeczna z rolniczymi regulacjami unijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
swayzak Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 17:03 Zygać się chce już tym krajem, co za głupota, co za dno, aresztowanie tłumaczy napisów o 6tej rano? Dobrze ze nikt nie popełnił samobójstwa... Normalnie szlag mnie trafia, nie chce płacić na tych darmozjadów podatków i zrobię co w mojej mocy aby tego nie robić Miałem tez sen, śniło mi się ze napierniczam jarusia ka. że okładam go po tym ryju i patrzę jak sypią się zęby, To był oczyszczający sen ale na krótko wystarczył. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 17:09 swayzak napisał: > Zygać się chce już tym krajem, co za głupota, co za dno, aresztowanie tłumaczy > napisów o 6tej rano? Poczytaj wiadomosci.onet.pl/1537490,19,1,1,,item.html i zastanów się, na ile cały ten artykuł jest prowokacją GW. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii A zwłok nie potrafią znaleźć 17.05.07, 19:18 > i zastanów się, na ile cały ten artykuł jest prowokacją GW. przeczytaj sobie to : di.com.pl/news/16531,1.html i zastanów sie jak bardzo Policji zależy na wynikach. A potem to : miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,4138638.html Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Co wolno kraść w Polsce? 18.05.07, 00:58 > Poczytaj > wiadomosci.onet.pl/1537490,19,1,1,,item.html > i zastanów się, na ile cały ten artykuł jest prowokacją GW. poczytałem i gdzie ty dowód na prowkacje gw. konkretnie. to samo piszą we wszystkich serwisach. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 16:32 pewnie ze to analogiczna sprawa... Ale pomysl, czy ty jestes tworca? Jesli nie jestes programista, muzykiem, nie pracujesz w hollywood, nie jestes wynalazca a zwyklym czlowiekiem ktory kupuje plyty, uzywa komputera, oglada filmy... to czemu bronisz tworcow? Ja nie mam zamiaru. Bo oni tez maja wiele na sumieniu - ograniczaja dostep do rynku utalentowanym ludziom ktorzy chcieliby tworzyc wlasna muzyke, wlasne oprogramowanie... Monopolizuja jak tylko moga. Tworcy sa w mniejszosci. Maja racje ale naciagaja ja rowniez do absurdu. Nie mam zamiaru bronic tworcow o ile nie przyniesie mi to korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 16:45 hecer napisał: > czy ty jestes tworca? Ja jestem :) > Ja nie mam zamiaru. Bo oni tez maja wiele na sumieniu - ograniczaja dostep do > rynku utalentowanym ludziom ktorzy chcieliby tworzyc wlasna muzyke, wlasne > oprogramowanie... Monopolizuja jak tylko moga. Kto: twórcy? No nie rozśmieszaj mnie :) > Tworcy sa w mniejszosci. Maja racje ale naciagaja ja rowniez do absurdu. Nie > mam zamiaru bronic tworcow o ile nie przyniesie mi to korzysci. Mylisz twórców z koncernami, na współpracę z którymi twórcy są skazani chcąc zostać wypromowanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Co wolno kraść w Polsce? 17.05.07, 22:13 > Ale pomysl, czy ty jestes tworca? Jesli nie [...] to czemu bronisz tworcow? HA HA HA. Biją kobietę. Myślę sobie - czy ja jestem kobietą? Nie. To nie będę bronił kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
x_y Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:14 Czy Wojtek Mann tlumaczac setki piosenek roznych autorow i umieszczajac to w sieci - konkretnie w GW edukacja - tez jest przestepca?? Watpie zeby mial zgode tych wszystkich piosenkarzy, i zespolow.... podoba mu sie jakas piosenka to ja tlumaczy :) serwisy.gazeta.pl/edukacja/0,51813,1904738.html Odpowiedz Link Zgłoś
silvermane Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 16:52 Może ma - najlepiej napisz do niego i spytaj, zamiast dywagować. Nie jest to nieprawdopodobne, bo zgodę taką można uzyskać za pośrednictwem ZAIKS. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 22:14 Podejrzewam, że ma. Czemu sądzisz, że nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 21:08 pb158 napisał: > No i napisy.org poszły się walić ciekawe jaki paragraf będą mieli na > nielegalne tłumaczenie :) czy dialogi w wersji polskiej naruszają prawo > autorskie ?? Oczywiście że tak. Wystarczy przeczytać ustawę o prawie autorskim, zamiast stawiać głupie uśmieszki. Art.1.2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory: 1) wyrażone słowem, [...] Art.2.1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie [...] jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. Art.2.2 Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula A Lepper jest w rzadzie! Prawo i Sprawiedliwosc! 17.05.07, 10:31 Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Nielegalne ...tłumaczenie? 17.05.07, 10:32 Co to znaczy "nielegalne tłumaczenie"? Na jakiej podstawie zostali zatrzymani? Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Nielegalne ...tłumaczenie? 17.05.07, 10:38 Na wszelki wypadek proponuję zaprzestać czytania książek w językach innym niż polski, bo mogą ludzi zacząć wsadzać za to, że nielegalnie sobie "w głowie" robią przekład. Odpowiedz Link Zgłoś
uii Tu chodzi o rozpowszechnianie cudzej własności 17.05.07, 14:11 I to do konkretnej wersji nielegalnie ("za darmo") kopiowanych filmów. Przecież wszystkie napisy oznaczone są komentarzem "Napisy do wersji divx 121min.". Nie udawaj ze o tym nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
fixmeamartini to nie jest cudza własność. 17.05.07, 14:29 jaką cudzą własność? tłumaczenia są autorskie, a nie kopiowane z legalnych produktów. ściąganie i posiadanie filmów w divx nie jest nielegalne. nielegalne jest ich udostępnianie. ze co, że niby opłata za własność intelektualną? płaci się za to jak idzie się do kina - jednorazowo. albo jak w telewizji się ogląda. puste płyty DVD/CD są opodatkowane specjalnie w tym celu. nie dajmy się kierować. co to jest? może ktoś kupi sobie poszczególne słowa z języka polskiego i będzie trzeba płacić za ich użytkowanie?! Wolności chcemy! teraz ideą naczelną w społeczeństwie jest pieniądz. nie żyjemy w demokracji. żyjemy w totalitarnym kraju. wszystko zdelegalizowane. nie mozna porównywać nawet ze sobą proszków do prania przecież. bo to chroni biznes. a ja chcę prać w najlepszym proszku! co tu się wyprawia?! Odpowiedz Link Zgłoś
uii To jest wlasnie wlasnosc intelektualna 17.05.07, 17:06 Zupelnie nie rozumiesz na czym polega wlasnosc intelektualna - to nie znaki, słowa, tylko treść którą wyrażają, pomysł. Moze tak samo mysla polscy "naukowcy", robiac "tlumaczenia autorskie" cudzych publikacji naukowych. Stosujac twoje kryteria totalitarne panstwa to USA, kraje skandynawskie i cala cywilizowana czesc swiata, gdzie kradziez wlasnosci intelektualnej jest scigana. Kraje demokratyczne i WOLNE to Rosja, Chiny oraz cala zacofana biedota gdzie nie ma zadnego poszanowania dla wlasnosci intelektualnej i gdzie nie oplaca sie tworzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
fixmeamartini Cytaty w pracy magisterskiej 17.05.07, 17:53 piszę właśnie pracę magisterską i w tym celu wielokrotnie muszę cytować w tekście zagranicznych autorów. tłumaczę na polski angielskie wątki i wpisuję je do pracy. nie występowałem o pozwolenia itd. czy to oznacza, że jestem przestępcą? w takim razie każdy o stopniu magistra czy wyżej musi iść do pierdla. bo co prawda zaznacza się z jakiej publikacji pochodzi dany fragment, jednak używa się ich bez zgody. i gdzie tu sens? nie można powoływać się na jakiś prawny paragraf, bo ten paragraf jest idiotyczny! prawda jest taka, że dusigrosze chcą coraz więcej pieniędzy. a ja od teraz mam to w poszanowaniu głębokim. trudno, moje życie będzie płytsze (heh!), ale osobiście przyłączam się do bojkotu. żyjemy w społeczeństwie kapitału, które nie tyle co spełnia potrzeby, lecz je sztucznie wytwarza. i za ich zaspokojenie żąda wielkich pieniędzy. dosyć! nasze wejście do UE doprowadziło do tego, że nasz kraj stał się atrakcyjny dla inwestorów, korporacji - i my t gadu-gadu o pierdach typu lustracja, a pokątnie przepycha się ustawy, które ograniczają nasze wolności. to nie jest demokracja. i jeszcze merdamy ogonem, że otwiera się u nas fabryki, w których robotnicy będą zarabiać maksymalnie 4 złote za godzinę. I tymi wszystkimi antypiratami pogardzam. osobiście denerwuje mnie, gdy widzę, że na rynku ktoś sprzedaje pirackie płyty - bo to już faktycznie kradzież. ale jeśli nie ma mowy o wyciąganiu z tego korzyści majątkowych? nie widzę w tym NIC złego. przypominają mi się słowa na stronie jednej ze światowej sławy wokalistek, która umieściła wszystkie swoje piosenki na swojej stronie, by każdy mógł za darmo je sobie ściągnąć w formacie mp3 - "mp3 ma słabą jakość, nieporównywalnie gorszą niż oryginalne płyty. jeśli ktoś jest faktycznie wielbicielem mojej twórczości, nie będzie sięgał po półśrodki - kupi płytę, przyjdzie na koncert". a taki kazik staszewski stał się zadufany i arogancki - tępi piratów, a jeszcze potrafi powiedzieć, że nie zagra jakiegoś tam utworu, bo gra go "tylko na koncertach biletowanych". żenada. wprowadzając wysokie ceny na produkty kulturalne, zawęża się grupę odbiorców do tych, których na to stać. zatem mniej dostatni obywatele muszą się zadowolić graniem na fujarkach z wierzbiny? różnicę między znakiem, a własnością rozumiem. tyle, że moim zdaniem sytuacja tutaj jest podobna. PS. kto jest właścicielem praw autorskich Biblii? bo aż się zastanawiam komu zapłacił Mel Gibson, za możliwość ukazania wydarzeń z Nowego Testamentu w filmie "Pasja". Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cytaty w pracy magisterskiej 17.05.07, 22:17 > piszę właśnie pracę magisterską i w tym celu wielokrotnie muszę cytować w > tekście zagranicznych autorów. tłumaczę na polski angielskie wątki i wpisuję > je do pracy. nie występowałem o pozwolenia itd. czy to oznacza, że jestem > przestępcą? Przeczytaj ustawę, a się dowiesz. Warto wiedzieć takie rzeczy jako autor poważnej pracy magisterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cytaty w pracy magisterskiej 17.05.07, 22:17 > PS. kto jest właścicielem praw autorskich Biblii? Nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Nielegalne ...tłumaczenie? 17.05.07, 22:16 > Na wszelki wypadek proponuję zaprzestać czytania książek w językach innym niż > polski, bo mogą ludzi zacząć wsadzać za to, że nielegalnie sobie "w głowie" > robią przekład. Można tak się zabezpieczyć, ale można też przeczytać sobie treść prawa albo spytać kogoś kto się zna, i wtedy będzie się wiedzieć, że nie trzeba się tak ograniczać. Odpowiedz Link Zgłoś
rmaksymiuk Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały ... 17.05.07, 10:32 No tak, nie było kogo wysłać do nieboszczyka w parku bo policja zajmuje sie wysoce niebezpiecznym spolecznie elementem tłumaczącym teksty do filmów z języków obcych. W dużej części tekstów, których w żaden inny sposób nie było by sposób znaleźć do filmów, których nikt w Polsce nie dystrybuuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pb158 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:39 To jest proste trzeba stworzyć lobby jak największe i mające dużo kasy a wszyscy będą dookoła tego lobby skakać od niebieskich po szczyty władzy bo tam jest KASA, wystarczy taki MicroShit ze swoim oprogramowaniem dla przykładu. Ktoś gdzieś napisał ciekawe słowa : najpierw ciebie ignorują, potem wyśmiewają, później walczą z tobą a na koniec wygrywasz z nimi. Właśnie MicroShit jest na etapie walki z opensource (ostatnie ataki dotyczące patentów) Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantadus Policja: Zatrzymano 9 bardzo groznych osób! 17.05.07, 11:01 pb158 napisał: > Ktoś > gdzieś napisał ciekawe słowa : najpierw ciebie ignorują, potem wyśmiewają, > później walczą z tobą a na koniec wygrywasz z nimi. Ten ktos nazywał sie Mahatma Ghandi. W czasie, gdy np. francuskie sady bronia sharingu jako dostepu do kultury (w koncu na tej samej zasadzie trzeba by zamknac biblioteki, a bibliotekarzy skazac) polska policja zamyka tłumaczy-amatorow. Kaczy surrealizm w pełnym rozkwicie! Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:55 Faktycznie, to tłumaczy dlaczego 5 dni policja zwlekała z tą sprawą. Przecież nie mają tylu policjantów, aby dwie sprawy od razu rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
lexgm Zatrzymano 9 osób, które szczały 17.05.07, 10:32 Już się wystraszyłem, że zatrzymani zostali ci, którzy tłumaczą tępemu narodowi posunięcia naszych wspaniałych rządzących i ich przewodniej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
fuck-up To tlumaczenie czegos jest nielegalne? 17.05.07, 10:33 Znowu duzy szum, wielka akcja i zaraz beda musieli ich wypuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: To tlumaczenie czegos jest nielegalne? 17.05.07, 13:17 Do szuflady - nie, na stronę internetową - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
xey Re: To tlumaczenie czegos jest nielegalne? 17.05.07, 15:14 Igraszka tak z innej beczki - może powalcz z rónym zapałem z 3% podatkiem od pustych nosników, w tym papieru oraz sprzetu do kopiowania, w tym skanerów i xero. Chyba, że przymusowa zrzuta na Mandaryne jest OK. BTW - powiedz co sądzisz o kodach regionalnych DVD w swietle prawa autorskiego to jest kupienia prawa do dostępu do wytworu.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
whitepony Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały ... 17.05.07, 10:34 Kolejny ogromny sukces Policji. Ręce same składają się do oklasków. Ciekawe czy wyprowadzano ich w kajdankach w asyście zawsze usłużnych dziennikarzyn. Jeszcze raz brawo brawo. Gdyby nie stróże prawa człowiek nie czułby się bezpiecznie w tym wspaniałym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
patrisz Wycofać języki obce ze szkół!! 17.05.07, 10:38 mamy prawo milczeć! Każdy fak czy szit może zostać wykorzystany przeciw nam! Osoby z certyfikatami automatycznie powinny trafić na listę podejrzanych. Stop wywrotowym tłumaczeniom! Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Wycofać języki obce ze szkół!! 17.05.07, 10:39 patrisz napisała: > mamy prawo milczeć! Każdy fak czy szit może zostać wykorzystany przeciw nam! > Osoby z certyfikatami automatycznie powinny trafić na listę podejrzanych. Stop > wywrotowym tłumaczeniom! Czy jak mam certyfikat LCCI, to podlegam lustracji? Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem A to zależy który level 17.05.07, 11:29 i który certyfikat. Ale tak, owszem, lustracji raczej nie unikniesz. Ty wykształciuchu! Prawy i sprawiedliwy Polak języków obcych nie zna, jak nasz Ukochany Przywódca. Odpowiedz Link Zgłoś
qbus0 Re: A to zależy który level 17.05.07, 14:39 Juz sie nie moge doczekac kiedy "chlopcy" w kominiarkach do mnie wpadnia oknami i drzwiami!!! Znam biegle 3 jezyki obce;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Lustracja jest nielegalna 17.05.07, 14:26 sneaker napisał: > Czy jak mam certyfikat LCCI, to podlegam lustracji? Nie podlegasz, bo lustracja była nielegalna - łamała wiele podstawowych zasad prawnych. Potrzeba było orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego aby polski prezydent i premier to sobie uświadomili. Ponieważ wyrok Trybunału Konstytucyjnego został już opublikowany więc ustawa lustracyjna przeszła do historii. Nie oznacza to, że ludzie w Polsce przestaną łamać prawo - włączając w to polskiego prezydenta i premiera. Więc każdy z nas może się ciągle obawiać, że albo zostanie okradziony albo będzie zmuszany do publicznej spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:40 Znowu Policjanci-idioci dali się wrobić w bezsensowne zatrzymania. Bazując na polskim prawie autorskim nie ma podstaw do ZATRZYMANIA osób dokonujących tłumaczenia ścieżki dialogowej do filmów. Chyba że organizacje zbiorowej "ochrony" "praw autorskich" zaczynają działać jak w USA - oskarżyć ubogich, zastraszyć i zmusić do ugody. Ale w USA przynajmniej nie miesza się do tego Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
marina_babe Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:25 Tłumaczyć można, publikować nie. Jak sobie chcesz tłumaczyć to tłumacz do upadłego, ale wara, żeby to rozpowszechniać. I to z tego paragrafu bekną. Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:26 No mowie: kompletne brednie. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:28 to tobie wara od tego spoleczenstwa. Jak ci sie jego zwyczaje nie podobaja, to WYNOCHA!! Mlode pokolenie ma gdzies takich, jak ty , igraszka czy voqo. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:32 critto napisał: > to tobie wara od tego spoleczenstwa. Jak ci sie jego zwyczaje nie podobaja, to > WYNOCHA!! Mlode pokolenie ma gdzies takich, jak ty , igraszka czy voqo. Proszę mnie nie utożsamiać z innymi, mam własne zdanie na temat. A jeśli chodzi o "młode pokolenie", to które masz na myśli: to w wypasionych furach, o grubych karkach, co i tak ma wszystko poza sobą w d...? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:46 > Proszę mnie nie utożsamiać z innymi, mam własne zdanie na temat. dobrze, przepraszam. > A jeśli chodzi o "młode pokolenie", to które masz na myśli: to w wypasionych > furach, o grubych karkach, co i tak ma wszystko poza sobą w d...? Nie. Mam na mysli mloda inteligencje - studentow i studentki, ktorzy umieja sobie radzic w zyciu i maja ciekawe hobby, takie jak np. tlumaczenie napisow. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:53 critto napisał: > > A jeśli chodzi o "młode pokolenie", to które masz na myśli: to w > > wypasionych > > furach, o grubych karkach, co i tak ma wszystko poza sobą w d...? > > Nie. Mam na mysli mloda inteligencje - studentow i studentki, ktorzy umieja > sobie radzic w zyciu i maja ciekawe hobby, takie jak np. tlumaczenie napisow. Rozumiem. I ta młoda inteligencja ma gdzieś ...kogo? Bo teraz to już nie rozumiem Twej poprzedniej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 16:36 Pokory, synku, pokory. Jak dorośniesz i zaczniesz zarabiać, to sobie rozdawaj za darmo wszystko co wytworzysz, a póki co nie wtrącaj się, kiedy dorośli rozmawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 16:40 Jak widać po twoim emocjonalnym i niemerytorycznym poście pokory własnie tobie brakuje, gryzie cię wizja w której ziaks już nie da zarobić? Odpowiedz Link Zgłoś
dyszkin Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały ... 17.05.07, 10:37 jak mozna nielegalnie przetlumaczyc film? czy przetlumaczenie piosenek i udostepnienie na necie tez jest nielegalne? Rozumiem ze przetlumaczenie ksiazki i opublikowanie jej moze naruszyc prawo, ale subtitles bez filmu to jak wodka bez zapitki, wiec jakies to metne. Moze jaki prawnik by sie wypowiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
grregd Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:54 subtitles bez filmu to wręcz zapitka bez wódki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 22:20 > czy przetlumaczenie piosenek i udostepnienie na necie tez jest nielegalne? Chyba tak, nie widzę czemu miałoby być legalne. Tzn. jeśli nie dostałeś pozwolenia właściciela praw autorskich piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
qare Co za bzdura... Za tłumaczenie tez można zostać 17.05.07, 10:37 zawiniętym??? Ciekawe z jakiego paragrafu.. Szkoda strony. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza robi się jak w więzieniu jakimś 17.05.07, 10:38 dobrze że granice jeszcze otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: robi się jak w więzieniu jakimś 17.05.07, 10:41 "Jeszcze". Chyba czas najwyższy stąd wyjechać, 2 mln poprzedników nie mogły się mylić. Ostatni gasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
tetsujin Re: robi się jak w więzieniu jakimś 17.05.07, 11:33 W życiu! Kaczki boją się ciemności i jeszcze pójda za nami! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: 2 mln nie mogly sie mylic 17.05.07, 15:47 a kolejne 3 miliony chca wyjechac... eeech, panstwo polskie bedzie plakac i wyc z bolu i zalu, gdy nie bedzie rak do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
karolp2 <a href="http://www.partiapiratow.org.pl" target="_blank">www. 17.05.07, 14:18 www.partiapiratow.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
s_mi Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:40 Trzeb się będzie złożyć na kaucję. :( Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:41 Co za paranoja, aż mnie zatkało. Ile dostaną, 25 lat w kamieniołomach? Nie ma to jak mafijny monopol dystrybutorów. Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager Zatrzymują za mp3, avi, a nawet za tłumaczenia. 17.05.07, 10:43 Dawniej to zamykali jedynie za bimber i bibułę. Co za czasy :\ Odpowiedz Link Zgłoś
mov9k Re: Zatrzymują za mp3, avi, a nawet za tłumaczeni 17.05.07, 10:46 Dosłownie, żal.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szwedzkiecegly Nie tlumaczenia tylko rozpowszechnianie 17.05.07, 11:00 Panie i panowie, to że ktoś z GW nie potrafi napisac art tak zeby cos można było z tego zrozumiec to nie powód, żeby sie wsciekac :) Przetłumaczyć może sobie każdy co tylko chce, co więcej - takie tłumaczenie też jest "osobnym podmiotem" prawa autorskiego. Tylko, że takiego tłumaczenia nie wolno rozpowszechniać bez zgody autora oryginału. I za to przymknięto to towarzystwo. Szwedzkie ----- www.tuli.pl/ekstremalne Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Nie tlumaczenia tylko rozpowszechnianie 17.05.07, 11:04 szwedzkiecegly napisał: > Tylko, że takiego tłumaczenia nie > wolno rozpowszechniać bez zgody autora oryginału. Masz na to poparcie w konkretnym paragrafie? Poczytałbym... Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Nie tlumaczenia tylko rozpowszechnianie 17.05.07, 11:06 Zgodnie z art. 2 ustawy z 1994 o prawie autorskim, opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. Tłumaczenie cudzego utworu, np. tłumaczenie dialogów filmowych może stanowić niezależny od utworu pierwotnego - czyli filmu - przedmiot prawa autorskiego. Aby twórca tłumaczenia dialogów z języka np. angielskiego na polski mógł z nich korzystać, lub je rozpowszechniać, co do zasady wymagana jest zgoda twórców filmu. Zatem: przetłumaczenie dialogów na język polski nie jest karalne, jednak rozpowszechnianie tego tłumaczenia może być traktowane jako naruszenie praw twórców filmu i ewentualnie dystrybutora. Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 Kompletne bzdury 17.05.07, 11:10 Ten artykul odnosi sie do rzeczywistsosci tylko wtedy gdy sa z takiech dzialan korzysci majatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: Kompletne bzdury 17.05.07, 11:29 pokeo2 napisał: > Ten artykul odnosi sie do rzeczywistsosci tylko wtedy gdy sa z takiech dzialan > korzysci majatkowe. Nienienie. Artykuł prawa zawsze się odnosi do rzeczywistości. Natomiast tylko wtedy, gdy są korzyści majątkowe, ktoś donosi na to policji / prokuraturze. Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 Re: Kompletne bzdury 17.05.07, 11:34 Otoz to, czyli innymi slowy mamy przyklad nadinterpretacji prawa (oby, bo troche wyglada to na dzialania pozaprawne co troche przeraza - takie rzeczy dzieja sie w panstwach totalitarnych). Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Kompletne bzdury 17.05.07, 15:26 tez tak mysle, w dodatku TYLE BRUTALNOSCI!! Gdzie ta Policja, ktora grzecznie pukala do drzwi, pytala, czy moze wejsc i porozmawiac? Czy teraz najdrobniejszy 'przestepca', nawet rzekomy sprawca rzekomego wystepku (2 lata wiezienia) bedize traktowany jak terrorysta? Jesli tak, to nie wroze Policji sympatii i poparcia ze strony spoleczenstwa, a bez tego ona nie istnieje... Aaaa informowaliscie kiedys Policje o bojkach, rozrobach itd? Przewaznie dyspozytorzy i dyspozytorki nie znaja topografii miasta i dopytuja sie... Podajesz adres i charakterystyczny punkt, a oni dalej - z ktorej strony? Gdzie to jest? Jak tam trafic?? Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Nie tlumaczenia tylko rozpowszechnianie 17.05.07, 13:16 Ścigane z urzędu? Czy ktoś złożył skargę? Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 To jest 17.05.07, 11:05 zgodne z prawem. Tlumacze nie mieli z tego zysku i takie tlumaczenia sa calkowicie zgodne z prawem. Dzialania policji sa bezprawne i gwarantuje ze bedzie z tego afera. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: To jest 17.05.07, 22:22 Mylisz się, przeczytaj artykuł 2 ustawy i wytłumacz krok po kroku w jaki sposób ich działania były z nim zgodne. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantadus Zamknac biblioteki i bibliotekarzy! 17.05.07, 11:06 szwedzkiecegly napisał: > jest "osobnym podmiotem" prawa autorskiego. Tylko, że takiego tłumaczenia nie > wolno rozpowszechniać bez zgody autora oryginału. I za to przymknięto to > towarzystwo. Prawo mozna sobie tworzyc i egzekwowac - dobrze byłoby jeszcze przy tym myslec! Odpowiedz Link Zgłoś
vaterlandnl Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:46 Czy w tym poronionym kraju juz wszystkich popie..lo? Zamykac za tlumaczenie dialogow? Kazdy dzien utwierdza mnie w przekonaniu, ze wyjazd z Polski to byla moja najlepsza decyzja w zyciu. Chyba wladza zadnego kraju nie jest tak nafaszerowana debilami, idiotami i kretynami jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pb158 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:51 Masz racje w 100% a ci co zostaną to przeżyją pseudo komunę, uciski i za 10-20lat rozliczą tych kretynów, przestępców siedzącyh w rządzie i innych debili na kierowniczych stanowiskach w państwie będzie jazda że hej koło się zamknie raz na wozie raz pod wozem Odpowiedz Link Zgłoś
elmerm Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 12:49 Czy do polskiej policji naprawde trafiaja ludzie ktorzy nie skonczyli nawet zawodowki ????? zreszta, kaczki rzadza i widac efekty ehhhhh..... szkoda slow.... jak tylko skoncze te studia to uciekam z kraju zeby i mnie nie zamkneli bo do nauki angielskiego czesto wykorzystuje filmy i tlumacze sobie teksty :) BTW // chlopaki trzymajcie sie cala polska jest z wami... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:24 wyjezdzaj, ja tez to zrobie!! i 3 miliony innych mlodych ludzi. Polska zostanie bez sily roboczej, skoro jej nie szanuje: za przyjemne i rozwijajace hobby do wiezienia? Sami niech sie tam zamkna, TYRANI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mpta Powinno się im skonfiskować samochody, 17.05.07, 10:46 Powinno się im skonfiskować samochody, komputery i mieszkania. A pieniądze z licytacji przekazać na Zaiks. Żeby sobie nie mysleli! Żyjemy w państwie prawa Odpowiedz Link Zgłoś
blq zatrzymanie Sponsorowane? 17.05.07, 10:48 zaczynam się zastanawiać, czy ktoś aby nie SPONSORUJE policji w zamian otrzymując zatrzymania. no bo jak inaczej wytłumaczyć fakt: brakuje policjantów, nie ma kto prawdziwych przestępców zamykać, gwałcicieli, włamywaczy, także oszustów internetowych, a oni kogo zamykają? ano tego, o kogo zamknięcie poprosi miły pan z kopertą. tak to przynajmniej wygląda z zewnątrz, ot taka mała hipoteza. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: zatrzymanie Sponsorowane? 17.05.07, 11:01 blq napisał: > zaczynam się zastanawiać, czy ktoś aby nie SPONSORUJE policji w zamian > otrzymując zatrzymania. no bo jak inaczej wytłumaczyć fakt: brakuje policjantów , > nie ma kto prawdziwych przestępców zamykać, gwałcicieli, włamywaczy, także > oszustów internetowych, a oni kogo zamykają? > ano tego, o kogo zamknięcie poprosi miły pan z kopertą. > tak to przynajmniej wygląda z zewnątrz, ot taka mała hipoteza. Nie musisz stawiać hipotez - fakt kupowania Policji przez ZPAV jest powszechnie znany, robią nawet galę i rozdają nagrody dla najbardziej "zasłużonych" funkcjonariuszy - nagroda nazywa sie "ZŁOTE BLACHY" prawo.vagla.pl/node/6888 www.idg.pl/news/104092_4.html a tu przykład z kraju sąsiedniego prawo.vagla.pl/node/6792 Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: zatrzymanie Sponsorowane? 17.05.07, 11:04 > Nie musisz stawiać hipotez - fakt kupowania Policji przez ZPAV jest powszechnie > znany, robią nawet galę i rozdają nagrody dla najbardziej "zasłużonych" > funkcjonariuszy - nagroda nazywa sie "ZŁOTE BLACHY" A prokuratura śpi? Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: zatrzymanie Sponsorowane? 17.05.07, 11:19 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > Nie musisz stawiać hipotez - fakt kupowania Policji przez ZPAV jest powszechnie > znany, robią nawet galę i rozdają nagrody dla najbardziej "zasłużonych" > funkcjonariuszy - nagroda nazywa sie "ZŁOTE BLACHY Ciekawe, czy pan Ziobro uzna to za działanie korupcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: zatrzymanie Sponsorowane? 17.05.07, 22:23 Koszty tego zatrzymania nie nadwyrężyły, jak podejrzewam, budżetu państwa. Nie szukaj więc takiego pretekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasparow87 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 10:49 Szkoda że nie zrobiło to CBA mieli by jakis sukces, a pozatym interesujace jest to czy beda aresztowac tcyh którzy z tej strony ściagali napisy, i gdzie ich ppomieszczą Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:32 Ściąganie nie jest nielegalne. nie wolno tylko rozpowszechniac przedmiotu prawa autorskiego bez zgody wlaściciela. choć patrząc na idiotyzmy wyprawiane przez naszych goowno dowodzących i ich słuzbę, to.... wszystko jest mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kulatowski Skandal !!! 17.05.07, 10:50 Natychmiast wypuścić te osoby i uruchomić napisy.org!! Tłumacząc te filmy uczynili więcej dla kultury tego kraju niż niejeden z rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Ja tez tlumacze... 17.05.07, 10:54 Ja codziennie cos tlumacze w pracy. W domu, prywatnie, tez. Panie prokuratorze! Znalezienie mnie nie bedzie trudne. :| Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: Skandal !!! 17.05.07, 11:00 kulatowski napisał: > Natychmiast wypuścić te osoby i uruchomić napisy.org!! Tłumacząc te filmy > uczynili więcej dla kultury tego kraju niż niejeden z rządu. No i właśnie za to ich zamknięto. Odpowiedz Link Zgłoś
karolp2 "<a href="http://www.partiapiratow.org.pl"" target="_blank">ww 17.05.07, 14:18 www.partiapiratow.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
slawmirzaj Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 10:54 Policja poprawia sobie statystyki. Taka sprawa to idealne narzędzie marketingowe. Sprawcy się nie ukrywali. Rozgłos w mediach. Policja cacy i cudowna. To nic że ludzie będą zapewne uniewinnieni. Łatwiej jest złapać kogoś kto się nie ukrywa, trudniej groźnych bandziorów. Takie rzeczy powinny być ewentualnie załatwianie w przed sądem cywilnym a nie karnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pb158 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 10:55 Czy ktoś wie w jaki sposób można pomóc tym ludziom ??? nie zarabiam wiele ale lepiej dać na pomoc tym ludziom niż na tacę w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
vaterlandnl Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 11:00 Pomyslec, ze wlasnie powoli koncze tlumaczenie do "Best in Show", ktore mialem zamiar wrzucic na napisy.org. A tu nagle sku..ele zamykaja porzadnych ludzi, ktorzy potrafia mowic po angielsku! Mam Kafke przed oczyma, moje serce nie wytrzyma. Co robic, zeby pomoc niewinnym ludziom i dopie..c do pieca gnojom, ktorzy ich zamkneli? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:16 przylacz sie do Partii Piratow - to nie tylko partia polityczna, ale takze RUCH SPOLECZNY. RUCH, który możemy WSPÓŁTWORZYĆ! To żaden problem aby przyjść na spotkanie, złożyć podpis, wysłać petycję... partiapiratow.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 18.05.07, 01:33 Jak sie przylaczyc, jak pomoc zamknietym? Tez mam niewiele, ale na szczytny cel zawsze sie znajdzie. Na pohybel tym s@#$! Chyba pora na rewolucje! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 18.05.07, 13:27 zalozylem bloga przeciw tym nalotom i dzialaniom Policji i FOTY: bojkotwydawcowfilmowych.blogspot.com/ chce, aby stal sie centrum informacyjnym sprzeciwu wobec takiego haniebnego postepowania. Zachecam do wpisywania swoich uwag, propozycji i informacji w komentarzach - mozna dzieki nim duzo zorganizowac. na anonimowe wplaty na jakies konto nie daj sie nabrac. Lepiej dac te pieniadze np. Partii Piratow (www.partiapiratow.org.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
pokeo2 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 10:58 Staram sie to zrozumiec, ale nie potrafie. Odpowiedz Link Zgłoś
thamiel Do napisy.org podejście numer 2 17.05.07, 10:58 Skoro zatrzymano to będzie trzeba wypuścić. Swoją drogą dobrze że tyle osób wyjeżdża bo przynajmniej one jakoś sobie poradzą bez tych napisów:) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac IDG popiera "przestępców"? 17.05.07, 11:03 Na płytach DVD wydawanych przez wydawnictwo IDG prócz "normalnego" tłumaczenia można sobie włączyć alternatywne "fanowskie". Czyżby to było "wspieranie przestępców"? Czy jednak właściciele do "praw autorskich" akurat tych filmów mają znacznie zdrowsze podejście do tego jak i na czym sie zarabia, a przez co traci sie klientów? Może by podać nazwę firmy, która zgłosiła do Policji "fakt kradziezy" na podstawie którego podjęto decyzję o aresztowani? Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz Re: IDG popiera "przestępców"? 17.05.07, 16:00 > Może by podać nazwę firmy, która zgłosiła do Policji "fakt kradziezy" na > podstawie którego podjęto decyzję o aresztowani? Obstawiam Gutek Film i/lub ZAiKS. Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Re: IDG popiera "przestępców"? 17.05.07, 16:09 kgsz napisał: > > Może by podać nazwę firmy, która zgłosiła do Policji "fakt kradziezy" na > > podstawie którego podjęto decyzję o aresztowani? > > Obstawiam Gutek Film i/lub ZAiKS. FOTA. Jest o tym mowa w artykule (tu lub na Onecie, nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś