swan_ganz 21.05.07, 08:19 Jednak facet ma klasę. Nie to co te nasze Krasnoludy - paranoicy :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mienszewik pozyjemy zobaczymy 21.05.07, 08:40 Niklewicz znowu popada w euforie,piszac kolejny artykul na kolanach. Pozyjemy zobaczymy co z tego "genialnego" posuniecia wyjdzie dobrego dla Francji.No i pytanie;jak dlugo wytrwa ten rzad w tym skladzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Jednak można bez Le Pena, a u nas,skoda gadać 22.05.07, 08:52 U nas oszołom na oszołomie bardziej zajadły, to jakby plagi wszystkie nas dopadły! A Europa dostanie kopa, a Polska knura i da nura. Wybór francuskojęzycznego Sarkoz’yego, ze sprzeciwem środowiska klerykalnego, z buntem lewaków i Polski katolickiej dał Unii nadzieję i radość Francji laickiej. Lecz Sarkozy kojarzy się z kozą i siarką, zalatuje parafianom szatańską miarką. Czyżby „Mychniki” też we Francji i na Długiej, my chcemy Polski cztery i lustracji drugiej. Miała w wyborze ich natchnąć polska wena. Mieli nie wybrać „Żyda”, a wybrać Le Pena! To są wybrane głosy z Gazety forum. Ciemnoty na wiarę forum humorum.. Więc do protestu goni Radyjko ciotki, klechów, „mohery PiSiORy” przez opłotki. Rusza na Wawel ekipa prezydenta. Z woli Rydyka Francja będzie wyklęta. Nawiedzonym zadzwoni Dzwon Zygmunta by głowami waląc o rynku grunta, wywołali drgania jak na mury Jerycha. Destrukcyjne jak głos europosła Gietycha. Niech z uderzenia fali klęska będzie chyża, niech runą markety i mury Paryża. I to nie będzie akcja jednorazowa, powiedziała w Radyju bliźniacza głowa. Więc ulicę Wolską teraz Piłsudkiego należy nazwać Bełkotka Bliźniaczego i dodać zamiast tytułu marszałka wodza, oszołoma, Wolskiego Pyszałka. Wystawi się na tej ulicy ambonę, bliźniacze kasztanki, pieróg i koronę, skarbonkę na datki dla ojca Rydyka, napisze się, Polonia tu jest Ameryka. Płatne jest berło, czapka Napoleona, dosiadanie kasztanek, szabla i korona. Darmowe do odczytania łżepapiery, każdy doczeka się swojej premiery, w szkalowaniu wuja, teściowej i ciotki, warto z datkami ciągnąć przez opłotki. Niech każdy się pluska w kaczej błazenadzie. My z turystyką zarobimy na układzie. I niech turyści wiedzą, że tu stoi, pomnik piekiełka, polskiej paranoi! Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd rzad recznie sterowany 21.05.07, 09:10 jak on dlugo przetrwa ? porozmawiamy za 6 msc, ile zostanie w nim kobiet, jak szybko poleci kouchner i borloo niebezpieczenstwem jest wizja nicokracji, w rekach jednego czlowieka skupiona wladza wykonawcza, ekonomiczna ( cac 40- to jego najblizsi przyjaciele) ) medialna (magnaci koncernow prasowych na jego uslugach) Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: Rewolucja Sarkozy'ego 21.05.07, 09:48 swan_ganz napisał: > Jednak facet ma klasę. Nie to co te nasze Krasnoludy - paranoicy :-( lubię takich politycznych artystów jak Blair czy Sarkozy właśnie. przy nich kaczory to chaotyczni dyletanci... Odpowiedz Link Zgłoś
franekwolusz To we Francji nie będzie Platformy? 21.05.07, 09:51 I można bez tego żyć? To może i w Polsce by można? Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: To we Francji nie będzie Platformy? 21.05.07, 10:03 franekwolusz napisał: > I można bez tego żyć? To może i w Polsce by można? chyba nie chcesz powiedzieć, że Sarkozy i partia to odpowiedniki Jarosława i jego PiSu? chyba nie wiesz jak wygląda nowoczesna europejska prawica. liberalizm ekonomiczny i laickość. to nie jest pobożna lewica typu PiSowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
franekwolusz Re: To we Francji nie będzie Platformy? 21.05.07, 10:09 Nie ma dwóch modeli jednakowych. Polska i Francja mocno się różnią. Ale porównanie Kaczorów do Sarkozego wielokrotnie padało na łamach gazet i w telewizjach. Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: To we Francji nie będzie Platformy? 21.05.07, 10:33 franekwolusz napisał: > Nie ma dwóch modeli jednakowych. Polska i Francja mocno się różnią. Ale > porównanie Kaczorów do Sarkozego wielokrotnie padało na łamach gazet i w > telewizjach. bo dla lewicowych histeryków to jedno i to samo. taka demagogia z ich strony. ale masz racje, Kaczory sa specyficznie polscy i nawet jak na Polske archaiczni. dlaczego, wyjasniłem wyżej. jesli juz to Sarkozy lokowałby się gdzies w okolicach platformy. Odpowiedz Link Zgłoś
chimolek hmmm 21.05.07, 10:03 czy ja wiem :/ ponoc we Francji po ostatnich wyborach popularnosc zyskal taki dowcip 'Dobrze ze Sarkozy nie ma brata blizniaka' mam duze watpliwosci odnosnie rządzenia wszystkim przez jedna osobe... Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: hmmm 21.05.07, 10:46 chimolek napisał: > czy ja wiem :/ > ponoc we Francji po ostatnich wyborach > popularnosc zyskal taki dowcip > 'Dobrze ze Sarkozy nie ma brata blizniaka' > mam duze watpliwosci odnosnie rządzenia wszystkim przez jedna osobe... no ale w Wielkiej Bryt. Blair mając wiekszosć był/jest w dokładnie takiej samej sytuacji. sam stoi na czele całego aparatu panstwowego. w Niemczech system jest bardzo podobny. kanclerz, jesli ma wiekszosc w Bundestagu nie musi sie na nikogo oglądać. troche inny system jest we Francji, gdzie trzeba wygrać dwoje wyborów. jesli jednak prezysend i wiekszosc parlamentarna są z tej samej opcji, to rzadzi prezydent. polski system to taka - moim zdaniem porypana - mutacja francuskiego. nawet jesli wiekszośc i prezydent sa z tej samej opcji, to i tak faktycznie rządzi premier, ale prezydent ma zbyt dużą władze, żeby go podporządkować. tak wiec, jesli ktos chciałby byc polskim Sarkozym, to musiałby wygrać wybory parlamentarne, zostac premierem, a do wyborów prezydenckich wysłać jakiegos figuranta, żeby mu nie wetował ustaw. sic! Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca Rewolucja Sarkozy'ego 21.05.07, 12:17 Forumowicze,jestescie ZALOSNI,probujac porownywacpolska pseudo "prawice" do tej z cywilizowanego swiata,ha,ha! To bydlo co sie tak zowie w Polsce to jest raczejswieta inkwizycja ze spuszczonymi gaciami do kolan.Po co?A po to by ja raz na zawsze wyj.ebac. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenazs Re: Rewolucja Sarkozy'ego 21.05.07, 12:36 ma klase i jest konsekwentny. Ciekawe co by bylo gdyby jakis polityk w Polsce zaproponowal choc kilka pomyslow Sarkozego np., zeby uczniowie wstawali kiedy wchodzi nauczyciel do klasy. Jestem niemal pewna , ze Gazeta na czele krzyczalaby ze to faszyzm i mlodzi ludzie musza byc traktowani jak dorosli. Mam nadzieje, ze Polska szkola wkrotce nie upodobni sie do tej z francuskich cite Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Napoleon czy francuski Berlusconi??? 21.05.07, 13:53 "Francja jest w tej chwili w rękach jednego człowieka. Nicolas Sarkozy może z nią zrobić to, co chce. Na dobre i na złe". ______________ Ano właśnie. Francuzi mogą podziękować Mitterandowi i Chiracowi, że ich doprowadzili do takiej w gruncie rzeczy niebezpiecznej i niedemokratycznej (check and balance można zapomnieć) sytuacji. Jeżśli sprawy pójdą w złym kierunku, to mogę tylko współczuć Kouchnerowi, tej naprawdę wspaniałej postaci, że dał swój wielki kapitał nieskazitelnej opinii, sympatii i szacunku wykorzystać i sprzeniewierzyć. Ale może nie będzie tak źle, za wcześnie wydawać jakiekolwiek sądy. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kouchner 21.05.07, 19:26 Analiza jest dobra. Ale ocena Kouchnera...dla mnie to lewica jedzaca kawior, po niemiecku Toskanasozialist. Widze w nim starszego pana (67 lat), ktory sie w ostatniej chwili na znaczaca pozycje zalapuje. I zrobi pewnie wszystko by na tym stanowisku zostac. PF Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Kouchner 21.05.07, 19:34 To jednak jest fenomen. Popierać agresję na Irak i być aż tak popularnym we Francji ? JAK on to zrobił ? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Kouchner 21.05.07, 19:46 Francuzi maja portfel po prawej i serce po lewej stronie. I Kouchner to serce uosabia: pomaga chorym na swiecie, mowi rzeczy z ktorymi sie trudno niezgodzic...z tym wszystkim nie potrafil zostac deputowanym socjalistycznym. On chyba buja w zbyt wysokich sferach. PF Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Kouchner 21.05.07, 19:52 Ja to rozumiem, ale przeciez miażdżąca większość Francuzów najazd na Irak potępiała. Chyba tylko Kouchnerowi mogli wybaczyć inne stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Kouchner 21.05.07, 20:01 "miażdżąca większość Francuzów" olewa polityke zagraniczna. Patrzy sie glownie we wlasny pepek. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Kouchner, Irak, Sarkozy, wybory parlamentarne 21.05.07, 23:52 Wie man es nimmt. Dla mnie rzecz w tym, że Kouchner nie gadał śpiewająco dyrdymałek z mównicy jak np. Bono tylko POSZEDŁ SAM i stworzył coś takiego jak "lekarze bez granic", to wg. mnie duża zasługa. Toskanasozis tylko gadają jedząc ów kawior. Jeśli to prawda, że poparł on wojnę w Iraku, może wiesz, czym i jak to uzasadnił? Ciekawa jestem.... Słusznie zauważasz do "mein Herr", że Sarko się uczy. Skompletowanie gabinetu to sprytny ruch na szachownicy. Ale ja się zastanawiam, na ile to pod kątem wyborów parlamentarnych i robienia szachmat przeciwnikom, a na ile rzeczywisty zamiar i poważny, długotrwały zamysł polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Kouchner, Irak, Sarkozy, wybory parlamentarne 22.05.07, 08:08 "prawda, że poparł on wojnę w Iraku" Prawda i on i Alain Madelain. Dlaczego? zgaduje, ze podrozujac po swiecie (w tym w Bosni czy Kosovie) zauwazyl ze bez Amerykanow swiat nie daje sie kontrolowac. Nalezy on do tych bardzo niewielu Francuzow, ktorzy rozumieja swiat taki jaki jest a nie taki jaki powinien byc (francuski). "Ale ja się zastanawiam, na ile to pod kątem wyborów parlamentarnych i robienia szachmat przeciwnikom" Troche tak jest. Obawiam sie, ze ten szachmat juz jest zrobiony. PS wyglada dzisiaj jak partia z epoki kamienia lupanego. Sklocona, bez pomyslow, bez osobistosci, bez programu. Troche jak Tories za czasow Blaira. I taka tez dlugosc rzadow Sarka przewiduje ile Tony rzadzil - 10 lat. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kouchner, Irak, Sarkozy, wybory parlamentarne 22.05.07, 11:41 Ciekawe, czy będzie wtedy odchodził w takiej niesławie (i przedterminowo) jak Blair? Pożyjemy, zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
realista1000 U nas też Kaczory rozjadą LiDiPO,bo to dziadostwo 21.05.07, 19:05 jest - lenie, nieroby, obiboki myślące jedynie o forsie... naszej forsie Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 "supergwiazda" Alain Juppé 21.05.07, 19:11 Sąd go co prawda oczyścił, a raczej nie potrafił skazać. Jakieś 10 lat temu rządy tego pana o mało nie spowodowały wybuchu drugiej rewolucji francuskiej. Co się wtedy nie udało, może wyjść Francuzom teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: "supergwiazda" Alain Juppé 21.05.07, 20:12 Spoko, mein Herr, Sarko sie uczy i sie duzo nauczyl. Jest kreatywny i inteligentny. Niestety, to sie tak latwo na niemiecki na daje tlumaczyc. Rewolucji wird nicht sein. Trzeba zlikwidowac bezrobocie i Sarko chce je zmniejszyc z 8,3 % do 5 % w ciagu 5 lat. Ja mu rokuje 10 lat rzadow. PF Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Re: S-y demonstruje, że chce być ponad podziałami 21.05.07, 19:40 Ech, pozazdrościć... Odpowiedz Link Zgłoś