piotrus508 21.05.07, 15:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
centrolew Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiwać... 21.05.07, 15:14 Jak zwykle - rząd obiecuje wzrost płac... od następnej kadencji! Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:21 centrolew napisał: > Jak zwykle - rząd obiecuje wzrost płac... od następnej kadencji! W następnej kadencji ma znowy rządzić PiS z przystawkami. Więc dopiero od następnej-następnej kadencji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Ze mną wesoły Romek, mam ja z kratkami domek! 21.05.07, 16:25 Już się przygotowuje do festiwalu? Z lekarzami ruszą pacjenci, oj się święci, święci! Festiwalowo i PoPiSOwo! Dziś w Opolu obok Niemodlina czwarta eRPe festiwal zaczyna, pod hasłem odzyskamy Niemodlin, jak chce opatrzność, będzie Pomodlin! Jak dopuścimy też kabarety, tylko o PiSie będą pamflety. Mogą zaśpiewać nam cztery Ziobry, to nas powali litr jadu kobry. Nowej formuły szukamy jak chleba, nam polityków występów trzeba. Z kabaretami klęska totalna, zaśpiewa Polska przyparafialna. Żądamy śpiewu Pawła Kukiza, do drzwi ojrydzyk już się zbliża. Hymn „jak rządzić to tylko we dwóch” otworzy, bo w nas narodowy duch. Czwarta eRPe już przeszła twoje drzwi, bije serce, szczęśliwi, że dziwi. Zaśpiewa w chórku ze skarbu Iza, dla ciebie ojcze większa akcyza, wio Maybachu, a jak się postarasz, to masz pałac i piętrowy garaż. Ruszy z inicjatywą wojewoda, Pomodlinowi obwodnicę doda. Odśpiewa z wodzem żeby Wolscze, pod twą obronę idziemy ojcze. PiS iiber alles, ponad wszystko, trzymamy z knurem oraz z faszystą, tak, że usłyszą na górze Annie, nie dla mnie kąpiesz się w Wasserwannie. Z Radyja dwupłciowa Buchela na Maryję doda rondo Ravela. Tyle kasy w naszym mieście, nie widziałem tego jeszcze. Daj, daj, daj, nie odmawiaj, daj, ja obiecam tobie zbawienie i raj, ale odmawiać modlitwę możesz, ja sieję, sieję, zbieram, ty orzesz. To takie oratorium redemtorium, pro sacrum, pecunia i memorium! Kuśki, nie widziałeś tego jeszcze, popatrz, z PiSiORem ja się mieszczę! Ty Leppiej nie bądź taki ideowy, nie sam zapładniaj swoje krowy! Pasie Anetka, za seks gąski pasie, Łyżwa i Leppiej gra jej na bobasie. Przeleć mnie. przeleć w końcu ptaszydło, szabadaba użyłam Fa mydło. Romuś, bo mój chłopak geja kopie, wczoraj z glana ze dwóch chłopie. „Wesoły autobus przez ulice mknie,” a takie dziury, że czołg się sypnie! Oglądam odzysk tak PiSem przytruty, dla równowagi zjadłem własne buty! Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier_skrzypek ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Górnicy dostaliby podwyżkę 21.05.07, 17:12 Wykształciuch nie przyjdą pod URM z kilofami i śrubami. PRL-Bis. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Górnicy dostaliby pod 21.05.07, 18:50 Oczywiście, że nie ma możliwości podwyżek. W końcu to łże-elity i wykształciuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 PiS nie da podwyżek, PiS wsadzi do celi łapówkarzy 21.05.07, 19:09 ... tak samo, jak PRL zwalał brak szynki na spekulantów. Nawet jednego oszusta mięsnego dla przykładu powiesili, żeby ciemny lud uwierzył, że to jacyś przestępcy powodują brak szynki. Co da się zrobić z finansowaniem służby zdrowia? We Francji obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne zwraca dużą część kosztów leczenia. System jest raczej dobry: w im cięższej sytuacji dany człowiek, tym większą część kosztów mu się zwraca. Ale nie ma mowy o zwracaniu wszystkiego wszystkim. Od tego są ubezpieczenia dodatkowe, dobrowolne, na które nie wszystkich stać. W Wielkiej Brytanii teoretycznie leczenie jest za darmo (jak w Polsce). Ale w praktyce kiepsko to działa. Na operacje (nawet bardzo potrzebne) czeka się w kolejce. Polska teoretycznie ma wspaniały system opieki zdrowotnej: wszystko za darmo dla wszystkich. A więc jesteśmy niby znacznie zamożniejsi niż Francja i Wielka Brytania, bo tam aż takich cudów nie ma. Oczywiście w rzeczywistości jest inaczej. Mamy wady systemu brytyjskiego (na zabiegi się czeka), ale jednocześnie mamy częściową odpłatność w stylu francuskim: u nas pensja lekarza wypłacana ze środków publicznych, to tylko część jego dochodów. Pozostała część, odpowiadająca częściowej odpłatności (z kieszeni klienta), to łapówka dawana w takiej czy innej formie. Jest jak we Francji, tylko tam to jest legalne (pacjent coś płaci, za to lekarz dostaje dobrą pensję i nie ma mowy o braniu w łapę), a u nas nie: "częściowa odpłatność" idzie z łapy do łapy. Kiedy w Polsce będzie normalnie? Kiedy politycy zrozumieją, że podwyżki dla lekarzy muszą być, bo inaczej wszyscy uciekną, a Polacy będą umierać nieleczeni? Kiedy politycy będą mieli śmiałość powiedzieć, że po prostu nie stać nas na takie cudeńka jak bezpłatna opieka medyczna na najwyższym poziomie dla wszystkich? Kiedy wyborcy będą dość dojrzali, by coś takiego przełknąć? Zamiast łudzić się, że niby jest cudownie, a łapówki są winą lekarzy-łapowników, tak jak kiedyś braki w sklepach były winą spekulantów. www.skubi.net/lustracja.html www.skubi.net/macierewicz.html www.skubi.net/bank.html Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 16:48 A może zlustrować lekarzy, zajmą się przeszłością i zapomną o podwyżkach - w końcu tą metoda PISiory rządzą, aby każdy się lustracją, aborcją a teraz dyskusją o każe śmierci zajmował, a nie głupotami jak funkcjonowanie służby zdrowia, płacami lekarzy i innymi bzdetami, są ważniejsze sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 A czego się spodziewałeś? 21.05.07, 15:42 W następnej kadencji, bo finanse Państwa nie są z gumy. Kaczyński mówił oczywistą prawdę - jak im teraz damy, to będzie gorzej, bo podskoczy dług publiczny (a może nawet włączy się zapora konsytucyjna?) i unia się wkurzy (zapewne obciecie dotacji). Za parę lat, jak już PKB troche podskoczy, to bedzie dalo sie sfinansowac podwyzki wzrostem gospodarczym (podobnie jak teraz skladke rentowa). I bedzie wszystkim lepiej. P.S. Zarabiasz TAK SAMO jak osoba w Twoim fachu na zachodzie? (w euro). Ja nie, a jak na warszawskie warunki zarabiam dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 A gdzie proporcje? 21.05.07, 15:50 > P.S. Zarabiasz TAK SAMO jak osoba w Twoim fachu na zachodzie? (w euro). Ja nie, > a jak na warszawskie warunki zarabiam dobrze. Oni nie chcą zarabiać tak jak na Zachodzie tylko w takich proporcjach jak na Zachodzie. Czy w Anglii lekarz zarabia połowę tego co hydraulik albo pomocnik murarza? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 15:56 W takim wypadku ile wiecej powinni dostac? 100%, 200%, 300% wiecej. Gratuluje takiemu rzadowi, ktory bylby w stanie cos takiego sfinansowac. 100% wiecej to jest wg Kaczynskiego 11 mld zl (a pewnie nie klamie). Nasz caly deficyt budzetowy wynosi 30 mld zl. Gdzie logika i miejsce na taka podwyzke, zwlaszcza, ze wchodzi obnizka skladki rentowej. To jest tak naprawde pytanie: czy chcemy zamiast obnizki skladki rentowej sfinansowac podwyzki lekarzy? Mozna nawet oglosic sonde. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 16:07 Stawiasz niewłaściwe pytania. Tu chodzi o coś zupełnie innego. Lekarze to nie dzieci, które mają dostać kieszonkowe i ojciec premier da albo nie da. Tylko prywatyzacja w jakiejkolwiek postaci może uratować branżę usług medycznych, która wcześniej czy później (lepiej wcześniej) upadnie o ile już nie upadła (no bo jak nazwać oczekiwanie 6 miesięcy na wizytę specjalisty). p.s. na kokosy z obniżki składki rentowej to bym nie liczył-> ciągle rosną inne podatki więc i tak jesteśmy w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 16:19 OK, popieram prywatyzacje sluzby zdrowia, tyle ze na to nie zgodzi sie spoleczenstwo. Wtedy dopiero beda bunty! I juz nie tylko lekarzy. A co do obnizki skladki, uwazam, ze jest to wlasciwe rozwiazanie. Podejrzewam, ze moze sie ujawnic czesc szarej strefy. A inne podatki chyba jakos nie wzrosly? Moze akcyza na papierosy i paliwo, ale reszta zostala na takim samym poziomie. Chyba, ze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 16:37 > OK, popieram prywatyzacje sluzby zdrowia, tyle ze na to nie zgodzi sie > spoleczenstwo. Wtedy dopiero beda bunty! I juz nie tylko lekarzy. No cóż, Titanic idzie na dno...Myślę, że najgorszy scenariusz jaki może nas spotkać to ukrywanie rzeczywistego stanu sluzby zdrowia, gdzie nie ma lekarzy, nie ma operacji, specjalista za 10 miesiecy, ludzie umierający z powodu glupoty politykow i wmawianiu ze wszystko jest OK i przewalaniu kolejnych milionow ze skladek. Politykom jest wygodnie kiedy ludzie placa skladki i ida do prywatnej przychodni placac z wlasnego portfela jeszcze raz za to samo. > A co do obnizki skladki, uwazam, ze jest to wlasciwe rozwiazanie. Podejrzewam, > ze moze sie ujawnic czesc szarej strefy. Myślisz, że ją odczujesz, że to coś zmieni? Jeśli należysz do nielicznej grupy płacącej normalnie podatki to zobaczysz ile pieniędzy płacisz za to COŚ co nazywa się "służbą zdrowia". I tak płacimy za to drugi raz prywatnie. > A inne podatki chyba jakos nie wzrosly? > Moze akcyza na papierosy i paliwo, ale reszta zostala na takim samym poziomie. > Chyba, ze sie myle? Chyba jakoś wzrosły. Teraz jeszcze przy OC dla kierowców gmerają. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 16:46 A likwidacja wszystkich ulg podatkowych - to przypadkiem nie podwyżka podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 16:52 A odmrozenie progow, to przypadkiem nie obnizka? (ktora dawno sie nalezala, bo Kolodko ja wprowadzil?) Odpowiedz Link Zgłoś
konstantyn4 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 17:00 Odmrożenie progów oznacza obniżkę tylko dla osób znajdujących się nieco powyżej progu gdyż tylko ci ludzie zapłacą mniejszy podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 17:07 Mimo wszystko kosztuje. A ile przychodu przyniosla likwidacja ulg w tym roku i jakich ulg? Odpowiedz Link Zgłoś
abgan Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 17:16 Błąd. To obniżka dla wszystkich łapiących się na co najmniej drugi próg. Czemu? Bo podatek liczy się tak: 19% od dochodów do wysokości pierwszego progu 30% od dochodów między progami 40% od dochodów powyżej drugiego progu. Więc po podniesieniu progów, jak jesteś w 3 przedziale, to płacisz 19% od większej kwoty, a 30% i 40% od mniejszych kwot (przy stałych zarobkach brutto). Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 17:35 Błąd - nie obniżka, a zaprzestanie podwyżek. Zamrożone progi podatkowe oznaczają de facto regularne podwyżki podatków o wskaźnik inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 16:50 > No cóż, Titanic idzie na dno...Myślę, że najgorszy scenariusz jaki może nas > spotkać to ukrywanie rzeczywistego stanu sluzby zdrowia, gdzie nie ma lekarzy, > nie ma operacji, specjalista za 10 miesiecy, ludzie umierający z powodu glupoty > > politykow i wmawianiu ze wszystko jest OK i przewalaniu kolejnych milionow ze > skladek. Politykom jest wygodnie kiedy ludzie placa skladki i ida do prywatnej > przychodni placac z wlasnego portfela jeszcze raz za to samo. Ja uwazam, ze w obecnej sytuacji nie da sie sfinansowac sluzby zdrowia w takim wymiarze, jak przystalo na podobne do nas kraje. Nie stac naszego budzetu. Tak, to prawda, ze Panstwo nas okrada, zmuszajac do podwojnego opodatkowania sie (zamiast wizyty u panstwowego lekarza za darmo za ktorego polacimy, idziemy do przychodni). Ale spojrz na to z drugiej strony: ile wydajemy na cala sluzbe zdrowia lacznie w PKB? (w sumie: wydatki na NFZ + wydatki na prywatne leczenie). Stawiam, ze tyle samo, albo podobnie (w stosunku do PKB), co wszystkie inne kraje. I podejrzewam tez, ze nasza sluzba zdrowia dziala podobnie do sluzby zdrowia czeskiej, slowackiej. Czyli zle. Z drugiej strony to - idac tokiem Twojego rozumowania - trzebaby bylo obnizyc skladke zdrowotna zamiast rentowej? Bylbys wtedy bardziej zadowolony, bo Twoje wydatki na "bezplatna" sluzbe zdrowia zmalalyby a dostalbys takie same uslugi medyczne jak dzisiaj? Nie mowie, ze taka propozycja nie mialaby sensu - mialaby taki sam efekt ekonomiczny jak obnizka skladki rentowej. Twoja pensja wzroslaby i moglbys wiecej wydac na prywatnego lekarza kosztem oddawanego zodziejskiemu panstwu podatku. > > Chyba jakoś wzrosły. Teraz jeszcze przy OC dla kierowców gmerają. Jakie podatki wzrosly, bo ja nie pamietam? A z oc rzeczywiscie cos gmeraja, ale jeszcze nie podniesli? Odpowiedz Link Zgłoś
wohltemperierte Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 21.05.07, 19:57 > przychodni). Ale spojrz na to z drugiej strony: ile wydajemy na cala sluzbe > zdrowia lacznie w PKB? (w sumie: wydatki na NFZ + wydatki na prywatne leczenie) > . > Stawiam, ze tyle samo, albo podobnie (w stosunku do PKB), co wszystkie inne > kraje. Na chwilę obecną (maj 2007): Polska: 4,3% Słowacja: 5,2% Węgry: 6% Francja: 8,3% Niemcy: 8,5% Statystyk wydatków na prywatne leczenie nie znam, niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Podwyzka pensji za obnizke skladki rentowej 22.05.07, 00:14 Ale ta cyfra obejmuje wydatki tylko na publiczna sluzbe zdrowia, czy tez uwzglednia wydatki na prywatna? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Każdemu według pracy, każdemu według potrzeb. 21.05.07, 16:34 Pierwsi oni są do dzielenia według hasła. Każdemu według pracy, każdemu według potrzeb. Wiadomo kto ma pracę i potrzeby, widać po wypasionych ma ryjach! Wiadomo kto jest do podatków , a kto dzieli. Wiadomo kto jest pazerny na wszystko. Wiadomo, ze sobie da najwięcej! Nazywa się to odzyskaniem. Chcesz więcej to spieprzaj dziadu tobie powie! I o co to darcie szat? Towarzysz Solidaruch! Dzielimy solidarnie panie i panowie, Ja oraz wy bierzemy po połowie! No, aby nie było w tym oszukaństwa jeszcze połowę wezmę wam dla państwa. No, wiecie posady mam na głowie, podzielę wasze jeszcze po połowie. No jeszcze wasze grzechy pooglądam, to tym lepszym od was z waszego dodam. No jeszcze są modlitewne błagania, im z waszego coś znajdę do dodania. No jeszcze członków wspiera mnie tak wielu, wezmę wam, dam im jak w Pe eR eLu! Władza nad duszą dzielona na troje, a u nas macie dzielenie na dwoje i tym sposobem macie większe swoje! I zadęła w Zelniewie z „łorganami walturnia” mamy durnia, mamy durnia, maaaamy durnia! I zadęła w Toruniu z „łorganami walturnia” my chcemy durnia, my chcemy durnia! My poddani i nam rozumu ani, ani!!!!!!! Jak powiedział wodzuś Gnomo, jestem tam gdzie stało ZOMO! Dlatego dodam za ojcem Rydykiem, jest on fircykiem, jesteś fircykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: ??? 21.05.07, 17:04 Obniżenie składki rentowej nie wpłynie na finanse państwa. Załatwią to w inny sposób. ZUS poprostu będzie uzdrawiał wszystkich jak leci. Znam przypadek odmowy świadczeń rentowych osobie całkowicie sparaliżowanej. Lekarz stwierdził, iż całkowity paraliż nie wyklucza możliwości zarobkowania, bo zawsze moze zarabiać śpiewając. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: ??? 21.05.07, 17:09 Zakladajac, ze Twoja prognoza sie sprawdzi, to rzeczywiscie obnizenie skladki nie wplynie na sytuacje budzetu. Ale Twoja prognoza obarczona jest niskim prawdopodobienstwem realizacji... Wydadza prikaz do ZUSu, ze zabieramy emerytury i renty? :D Odpowiedz Link Zgłoś
bat_oczir Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiwać... 21.05.07, 15:15 dlaczego jak na Zachodzie? Wiécej niz Polak zarabia lekarz bialoruski. To po pierwsze. A po drugie - jesli za jakis wiarygodny miernik przyjac PKB i odniesc go do nakladow na ochrone zdrowia, to w porownaniu do innych krajow wypadamy kiepsciutko, tzn wydajemy ____nieproporcjonalnie___ mniej niz one..... Pytanie - dlaczego, panie premierze? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:20 W tym momencie lekarz powinien powiedziec"to ja wroce,kilka lat pozniej",a teraz jade do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 19:16 a nie moze po prostu zaczac leczyc prywatnie? po co od razu wyjezdzac niech wszyscy lekarze zaczna leczyc tylko prywatnie i problem sam sie rozwiaze Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:20 bat_oczir napisał: > dlaczego jak na Zachodzie? Wiécej niz Polak zarabia lekarz bialoruski. To po > pierwsze. A po drugie - jesli za jakis wiarygodny miernik przyjac PKB i > odniesc go do nakladow na ochrone zdrowia, to w porownaniu do innych krajow > wypadamy kiepsciutko, tzn wydajemy ____nieproporcjonalnie___ mniej niz > one..... > > Pytanie - dlaczego, panie premierze? Bo to tanie państwo jest... Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:46 Nie tanie panstwo, tylko dlatego, ze od samego poczatku u nas na sluzbe zdrowia wydawalo sie proporcjonalnie do innych krajow (nawet bylych demoludow) mniej. I wszystko dzialalo. Cala IIIRP tak samo wygladala. Chcesz zwiekszyc wydatki do ich poziomu w PKB? A po co, skoro na razie wszystko dziala (nienajlepiej, ale dziala)? Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 16:43 Wypowiedzi ludzi takich jak garnek11 przypominają mi epizod z filmu Miś, kiedy to pewien aktywista partyjny (wówczas siłą przewodnią była partia PZPR, ale to akurat detal) starał się tchnąć entuzjazm w zmęczonych absurdami PRLu tzw zwykłych obywateli. W rezultacie, z dużego fiata zrobił się kabriolet. Podobnie jest i teraz - malujący swe propagandystyczne wizje garnek11 może pewnego razu zetknąć się z naszą służbą zdrowia, w której przecież "wszystko działa" i ze zdziwieniem (?) odkryć, że w jego wypadku - nie zadziałało... Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 19:55 iedsupo napisał: > Wypowiedzi ludzi takich jak garnek11 Sam sobie jesteś winien - po co gadasz z jajem? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 22.05.07, 00:21 Wy tu ciagle ad personam... Napisalem w sluzbie zdrowia "jakos wszystko dziala" a nie, ze wszystko dziala. Jest roznica a nie prawie roznica. A do czynienia z publiczna sluzba zdrowia mialem - rodzina korzystala i bylo szybko, zdrowo i przyjemnie. A przede wszystkim za darmo od poczatku do konca. Moze kwestia odbioru sluzby zdrowia zalezy od osobistych doswiadczen? Pytanie: chcesz placic wieksze podatki na lekarzy, czy tez chcesz "zeby rzad im dal" (ot tak, jakby w kazdym momencie w budzecie mozna bylo znalezc "miliardzik"). Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 22.05.07, 01:12 garnek11 napisał: > Wy tu ciagle ad personam... Ad rem się nie da. Piszesz o swoich opiniach jakby były faktami, a odmawiasz uznania faktów powszechnie znanych. Trudno o rzeczową polemikę z kimś, kto na czarne mówi białe i jeszcze wypomina adwersarzom czarnowidztwo. > Napisalem w sluzbie zdrowia "jakos wszystko dziala" a nie, ze wszystko dziala. > Jest roznica a nie prawie roznica. Aktywista z epizodu też chyba sugerował, że system nie jest jeszcze idealny, ale działania rządu idą we właściwym kierunku, tylko trzeba je poprzeć w sposób zdecydowany, z pełnym poświęceniem przezwyciężając przejściowe trudności. > A do czynienia z publiczna sluzba zdrowia mialem - rodzina korzystala i bylo > szybko, zdrowo i przyjemnie. j.w. czyli "szybko, zdrowo i przyjemnie" > A przede wszystkim za darmo od poczatku do konca. O, czyżbyś nie musiał płacić podatków ??? Już wiem. Jesteś KSIĘDZEM. > Pytanie: chcesz placic wieksze podatki na lekarzy, czy tez chcesz "zeby rzad > im dal" To demagogia. Rząd nie potrafi odebrać przywilejów innym grupom zawodowym, bo te stanowią jego potencjalny elektorat. Gdyby rząd kierował się interesem wszystkich obywateli, a nie tylko swoich wyborców, to zadbałby o przeniesienie części środków wydatkowanych np z tytułu KRUS na cele związane z ochroną zdrowia. Niestety, rząd ustanowił się strażnikiem janosiokowego systemu redystrybucji. (ot tak, jakby w kazdym momencie w budzecie mozna bylo znalezc "miliardzik > "). Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 22.05.07, 07:10 polscy rolnicy stoją wyżej moralnie niż lekarze - nie biorą łapówek, nie zabijają pacjentów, nie mają willi i limuzyn. Dlatego rolnikom dotacje się należą, a konowały powinni pracować za minimalną krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiwać.. 21.05.07, 15:19 "Rząd tę uwagę na sprawach służby zdrowia skupia od dawna - podkreślił (premier)." Zwłaszcza w transplantologii Rząd zanotował spore sukcesy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_aniol_saskiej_kepy a skad premier moze takie rzeczy wiedziec? 21.05.07, 15:20 Przeciez on sie na tym nie zna, a zakupy i opierunek robi mu matka. Pieniedzy tez nie ma - mama mu wydziela kieszonkowe. I taki czlowiek rzadzi krajem - paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: a skad premier moze takie rzeczy wiedziec? 21.05.07, 15:24 czarny_aniol_saskiej_kepy napisał: > Przeciez on sie na tym nie zna, a zakupy i opierunek robi mu matka. Pieniedzy > tez nie ma - mama mu wydziela kieszonkowe. > I taki czlowiek rzadzi krajem - paranoja! A propos: Gospodin Stalin tez mial wikt i opierunek za darmo. Wraca nowe?! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiwać... 21.05.07, 15:21 A ja wlasnie oczekuje cudu od szanownego pana Premiera. Ciekawe ile on zarabia? Wg mnie i tak za duzo, biorac pod uwage fantastyczne pomysly i pana Premiera i jego rzadu. Ja nie moge zrozumiec, dlaczego lekarza w Polsce zmusza sie do biedowania, podczas gdy na tzw Zachodzie jest to jeden z lepiej platnych zawodow. Musi byc dobrze oplacany, biorac pod uwage odpowiedzialnosc, jaka spoczywa na lekarzu. Mam dane skandynawskie, w zach. Europie stawki sa nizsze. Z wysilkiem, ale bez dyzurow lekarz ogolny w srednim wieku w Norwegii wyciagnie rocznie nawet okolo 2 mln NOK (minus podatek), w Szwecji nawet do okolo 1,4 mln SEK (ceny w S ca 2,5 raza nizsze niz w N). Czyzby rzeczywiscie polscy lekarze byli glupsi, tzn. ich praca sie mniej cenila? A ze suma zarobkow brutto moze byc duza, nie przyjmuje do wiadomosci- to zadna przyjemnosc siedziec na dyzurach pol zycia. Pan Zeromski pisal o Judymie, ale pan Zeromski nie byl lekarzem i nie znal realiow. A niedlugo Polacy beda jezdzili na Ukraine sie leczyc, bo lekarzy w Polsce zabraknie. Brawo obecny rzad i jego pomagierzy! Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:29 kroliklesny napisał: > A ja wlasnie oczekuje cudu od szanownego pana Premiera. A czyz nie jest cudem sam fakt powstania i trwania tej koalicji pożal-się-Boże- rządzącej??? Odpowiedz Link Zgłoś
dom321 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 16:05 Nie wiem czy dociera do Ciebie, że nie żyjemy w jakichś tam Szwecjach ani Szwajcariach, tylko w Polsce. Pewnie pierwszy krzyczałbyś, że PiS lekką ręką trwoni publiczny grosz z Twoich podatków, gdyby lekarzom podniesiono pensje do zachodniego poziomu. Nie twierdzę, że obecny rząd jest idealny, ale bezmyślne krytykanctwo PiS-u to już chyba jakiś obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:30 piotrus508 napisał: > Pan Premier powiedzial ze on zarabia takze mniej niz jego koledzy na > zachodzie. Tylko zapomnial dodac ze on jest na utrzymaniu mamusi i > narzeczonego. > > www.zamekyale.pl/wojtek/ Matka Wolska też się conieco dokłada :)))))))))))))))))))))))))))))))) Matce-Wolsce to się akurat najmniej opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_ludwik Misja w Iraku, becikowe, praca dla znajomych=11mld 21.05.07, 15:31 Misja w Iraku, becikowe, praca dla znajomych z Samoobrony, drukowanie oswiadczeń lustracyjnych, odsyłanie oświadczeń lustracyjnych (każdy list to 4 zł), większe wydatki na biura poselskie. I nie ma, nie zostaje nic dla lekarzy. Może by tak trochę bardziej się Pan, Panie Premierze, postarał? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Misja w Iraku, becikowe, praca dla znajomych= 21.05.07, 18:19 michal_ludwik napisał: > Misja w Iraku, becikowe, praca dla znajomych z Samoobrony, drukowanie oswiadcze > ń lustracyjnych, > odsyłanie oświadczeń lustracyjnych (każdy list to 4 zł), większe wydatki na biu > ra poselskie. > I nie ma, nie zostaje nic dla lekarzy. Może by tak trochę bardziej się Pan, Pan > ie Premierze, postarał? > > Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 .......Powiem krotko.................... 21.05.07, 15:37 Koncza sie czasy kasy w kopertach pod stolikiem.Niech lekarze nie licza ze i od rzadu dostana cos pod stolikiem.W szpitalach zalozyli strajki a dalej pracowali w swoich prywatnych gabinetach.Hipokryzja.Zawsze mowie ze lekarze wystawiaja do wiatru pielegniarki bo te nawet za czas strajku grosza nie dostana a lekarze?Maja gabinety gdzie sciagna swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
manasonta presentation1...nie męcz ludzi swoimi fobiami... 21.05.07, 15:40 pier..lisz bzdury.. zajmij sie kretynie swoimi dolegliwościami... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: .......Powiem krotko.................... 21.05.07, 16:01 Presentation, ty sobie mozesz przemawiac do ostryg znalezionych na wysypisku smieci przed ich spozyciem, jak juz dzisiaj sie przyznales, jestes bylym oficerem SB, ktory bez paszportu uciekl z Polski po 1989 roku, tutaj masz link jakbys sie staral oskarzyc mnie o klamstwo : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=62794998&a=62805778 Dlatego, jak widzisz, nie masz zadnego prawa moralnego ani nawet konstytucyjnego by wypowiadac sie cokolwiek w imieniu Polski czy Polakow :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: .......Powiem krotko.................... 21.05.07, 16:23 Pociesz sie ze mnie nie denerwujesz a jeszcze bardziej uswiadamiasz w przekonaniu ze z postkomuna twojego typu trzeba walczyc do ostatniej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: .......Powiem krotko.................... 21.05.07, 16:44 presentation1 napisał: > Pociesz sie ze mnie nie denerwujesz a jeszcze bardziej uswiadamiasz w przekonan > iu ze z postkomuna twojego typu trzeba walczyc do ostatniej krwi. Pociesz sie, ze mnie nie denerwujesz, bo postokuna ty jestes a nie ja, ja nie uciekalem bez paszportu w obawie przed wolna, demokratyczna Polska jak ty, ja nie prowadze proesbeckiej manipulacji na lamach forum GW jak ty :))) To jak to bylo z ta ucieczka bez paszportu szpiclu ??? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=62794998&a=62805778 Odpowiedz Link Zgłoś
stworek52 Nieralne 21.05.07, 16:58 nie postkomuna jest groźna ale komuna którą ty reprezentujesz Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: .......Powiem krotko.................... 21.05.07, 17:02 presentation1 napisał: > Pociesz sie ze mnie nie denerwujesz a jeszcze bardziej uswiadamiasz "Uświadomiony" to ty może i jesteś, ale lepiej się tym nie chwal, bo ci się wypsnie za dużo, tak jak z tym wyjazdem bez paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: .......Powiem krotko.................... 21.05.07, 18:14 > Koncza sie czasy kasy w kopertach pod stolikiem.Niech lekarze nie licza ze i > od rzadu dostana cos pod stolikiem. O ile mogę się zgodzić, że dotąd obowiązywała między rządami a lekarzami niepisana umowa: "Z budżetu dostaniecie stawkę za godzinę równą stawce sprzątaczki, ale pozwolimy wam wziąć resztę od pacjentów pod stolikiem" O tyle przeoczyłeś chyba, że obecny rząd zerwał drugą część umowy, a chce utrzymać w mocy część pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
blendyks Płace prokuratorów i lekarzy w Polsce a USA i UE 21.05.07, 15:38 Nie pytam kto więcej zarabia - prokurator czy lekarz. Pytam ile razy więcej zarabia prokurator od lekarza za tyle samo godzin pracy? Jeśli rządzący mają wątpliwości czy to co się dzieje jest słuszne to podpowiem, że w USA i UE lepiej zarabiającą grupą zawodową są lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
bella24 Re: Płace prokuratorów i lekarzy w Polsce a USA i 21.05.07, 16:22 Nie wiem jak to jest w UE, ale w USA jedna z najwiecej zarabiajacych grup sa adwokaci, a nie lekarze. Czy wiesz, ze srednia cena studiow medycznych kosztuje blisko 100 tys $ ? Do tego twoje malpractise ubezpieczenie zaleznie od twojej specjalizacji i stanu w jaki pracujesz moze siegac do 130 tys $ rocznie. Tutaj panstwo nie placi za twoja edukacje !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konstantyn4 Prokurator to nie to samo co adwokat ! 21.05.07, 16:56 Adwokata opłaca klient a prokuratora władze stanowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Bolszewizm 21.05.07, 18:18 Czy zmusi sie lekarzy do wyjazdu ?. Wtedy będą podwyzki ?. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Bolszewizm 21.05.07, 19:22 a niech lecza prywatnie i ciagna kasiore moze mnie ktos uswiadomic dlaczego lekarze tkwia na panstwowym skoro tak im sie to nie oplaca? czesto tez mowia ze lecza poza tym prywatnie wiec niech przejda na calkowicie prywatne w czym problem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Płace prokuratorów i lekarzy w Polsce a USA i 21.05.07, 19:35 tylko w USA i UK lekarze są na wysokim poziomie moralnym i są dobrze wykształceni a jacy są lekarze w POlsce to wszyscy wiedzą niestety Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Było dla górników... to dla lekarzy nie ma... 21.05.07, 15:38 proste jak konstrukcja cepa... jest oczywiście również na tzw. tanie państwo kosztujące dokładnie 15mld więcej. Wiadomo urzędnikowi trzeba zapłacić a lekarz to powołanie. A co do cudów... toć przecież je obiecywali!!.. np. 3 mln mieszkań ------------------- Pomóżcie w projekcie - Klik TU A TU - wieczorne marudzenia zgreda Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Było dla górników... to dla lekarzy nie ma... 21.05.07, 18:19 simon_r napisał: > proste jak konstrukcja cepa... jest oczywiście również na tzw. tanie państwo > kosztujące dokładnie 15mld więcej. Wiadomo urzędnikowi trzeba zapłacić a lekarz > to powołanie. > A co do cudów... toć przecież je obiecywali!!.. np. 3 mln mieszkań > > ------------------- > Pomóżcie w projekcie - Klik TU > A TU - wieczorne marudzenia zgreda Odpowiedz Link Zgłoś
alfredo5 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:40 Zadam proste pytanie. Dlaczego 30% dorosłych obywateli nie płaci składki zdrowotnej, a pan Religa chce podnieść składki tym co już płacą.? Może tu jest odpowiedź! A kto nie płaci? - rolnicy, także ci wielkoobszarowi/ płaci budżet/. - pseudo bezrobotni / rejestrują sie tylko aby mieć opłacone ubezpieczenie/, żadnej pracy nie podejmą bo pracują na czarno, - płacący podatki w Anglii, a leczący swoje dzieci w Polsce./ uważam że podatki powinno sie płacić tam gdzie ma się centrum rodzinne/. I już wiadomo dlaczego brakuje kasy. Czy pan Religa zdobędzie się na odwagę i powie to publicznie? Sądzę że nie. Nie wygląda mi na faceta mającego odwagę popełnić samobójstwo polityczne.Samoobrona rządzi, i nikt jej nie podskoczy, a na pewno nie Kaczyńscy, bo bez niej to tylko dwa zera. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:48 "Za kilka lat te pensje będą wyższe" Ależ oczywiście. Jeśli podzielimy pieniądze, które rząd przeznacza na służbę zdrowia na tych kilkudziesięciu lekarzy, którzy za kilka lat pozostaną jeszcze w Polsce, to faktycznie wyjdzie nielicha pensja.... A na razie nie martwmy się i wywalmy kolejne parę milionów złotych na lustrację etc. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina niech przez te kilka lat pan premier utrzymuje 21.05.07, 15:51 moja rodzine! niech splaca kredyt mieszkaniowy, niech oplaci przedszkole dla dziecka, kursy doszkalajace itd! bezczelny! Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Za kilka lat nie będzie w Polsce lekarzy kart 22.05.07, 08:16 o jasne, za kilka lat nie bedzie murarzy, lekarzy, dekarzy, pracowników sezonowych, nie bedzie informatyków, inżynierów ;) hehe taaa Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 15:56 Chcialbym kiedys uslyszec jak premier szacuje zarobki wszystkich urzednikow panstwowych ktorych zatrudnil za swojej kadencji oraz ile kosztuje stworzenie kazdego jednego etatu dla zolnierza koalicji, moze tutaj znalazlby odpowiedz na pytanie, co to jest chciejsctwo :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hiki6 pensje nie mogą być takie jak na zachodzie a ceny 21.05.07, 16:01 moga byc? kaczynski zalosny jestes z ta twoja IR rzesza leperow i giertychow Odpowiedz Link Zgłoś
rgadomski761 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 16:18 Proponuję dać lekarzom po 10 tys brutto, ale w zamian zlikwidować całkowicie prywatne praktyki, ciekaw jestem, czy byliby zadowoleni, hehehe juz to widzę... Problem w tym, że nawet jak dostaną te 7500 to i tak biedą się bardziej udzielać w swoich prywatnych gabinetach, nie oszukujmy się.... Odpowiedz Link Zgłoś
fotonek Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 16:39 Mylisz sie, ja bylbym zadowolony. I powinien wtedy obowiazywac zakaz pracy na dwoch etatach. Poza tym nie kazda specjalizacja daje mozliwosc pracy w prywatnym gabinecie. Myslisz, ze to taka frajda wracac do domu poznym wieczorem z gabinetu jak juz dzieci spia? Zapewniam cie, ze nie. W tej chwili pracuje w Wielkiej Brytanii, zarabiam odpowiednik ok. 30 000zl. Nie ma tutaj takiego zjawiska, ze lekarz ze szpitala pedzi do prywatnego gabinetu. Pedzi do domu, do rodziny, nie musi dorabiac. I ja ci mowie, ze jesli dostane 10000zl za etat w Polsce wracam natychmiast i nie bede myslal o zadnej dodatkowej pracy. W 100% oddam sie pracy w moim szpitalu. Po pracy do domu, odpoczac, poczytac literature fachowa, a na drugi dzien wypoczety stwac sie do swojej pracy w szpitalu. To jest marzenie wiekszosci lekarzy. Premier i inni zlosliwie powtarzaja, ze lekarze chca zarabiac tyle co na zachodzie. Trzeba miec zla wole zeby tak mowic. Chca jedynie zarabiac proporcjonalnie. Jezeli w UE lekarz zarabia 3-4 srednie krajowe to znaczy ze jest wsrod najbogatszych. Ja przed wyjazdem zarabialem brutto za etat 1200 z groszami. Co pewnie nie wierzycie? Dodatkowo za dyzury tzw. na wezwanie grosze bo ok. 600-700zl. No i co myslicie? Byla to chociazby 1 srednia krajowa? Spoleczenstwo powinno uczynic lekarza bogatym, a dopiero postawic mu wysoka poprzeczke - absolutna walka z korupcja, wyroki sadowe, odbieranie prawa wykonywania zawodu itd. - tak jest na zachodzie wlasnie. I jeszcze jedno - czytam na forum glosy - jedzcie na zachod i udowodnijcie tam swoje kwalifikacje - zapewniam was, polscy lekarze maja bardzo dobra opinie na zachodzie, ciekawe dlaczego nie u siebie w kraju? Z tego samego powodu z ktorego polski robotnik w czasach socjalizmu byl symbolem bumelanctwa a teraz jest symbolem rzetelnosci i pracowitosci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 16:47 rgadomski761 napisał: > Proponuję dać lekarzom po 10 tys brutto, ale w zamian zlikwidować całkowicie > prywatne praktyki, ciekaw jestem, czy byliby zadowoleni, hehehe juz to widzę... > Problem w tym, że nawet jak dostaną te 7500 to i tak biedą się bardziej udziela > ć > w swoich prywatnych gabinetach, nie oszukujmy się.... Ale takie maja prawo jak kazdy inny obywatel RP, no nie PiSku ...? Co zazdroscisz lekarzom, ze po kilkunastogodzinnym dyzurze, maja jescze sily pracowac we wlasnych gabinetach? Nie zazdrosc, lepiej sam wejsc sie lumpie do roboty :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_29 Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 21:00 Oj, zdziwiłbyś się. Praca w gabinecie prywatnym to nie żadne kokosy. Odpowiedz Link Zgłoś
melee Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiwać.. 21.05.07, 16:21 niczym ruski car . Gdzie orędzia kurduplu? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Jakoś nie widać aby rząd miał problem służby 21.05.07, 16:47 zdrowia specjalnie na uwadze! Bynajmniej nie w pozytywnym świetle. Co najwyżej w jaki sposób nadal gnoić tych w większość wykształciuchów! Przecież oni i tak na PiS nie zagłosuja nawet jeśli dostaną 100% podwyżki! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Jakoś nie widać aby rząd miał problem służby 21.05.07, 18:20 stasi1 napisał: > zdrowia specjalnie na uwadze! Bynajmniej nie w pozytywnym świetle. Co najwyżej > w jaki sposób nadal gnoić tych w większość wykształciuchów! Przecież oni i tak > na PiS nie zagłosuja nawet jeśli dostaną 100% podwyżki! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Strajk to walka o młodych lekarzy! Ostania walka! 21.05.07, 16:48 Pan Premier uchylił się od odpowiedzi zasłaniając się różnicą PKB między nami a krajami starej Unii. Sprytny wybieg... Otóż, jeżeli nie zostaną zmienione PROPORCJE zarobków lekarzy w stosunku do INNYCH GRUP ZAWODOWYCH to po prostu zabraknie lekarzy chętnych do pracy w systemie publicznym. I na nic się zda cała ustawa o sieci szpitali, gdy po prostu ZABRAKNIE CHETNYCH DO PRACY w tejże sieci. W REPUBLICE CZESKIEJ lekarz specjalista zarabia 3 srednie krajowe w podstawowym miejscu pracy. A czeska srednia krajowa jest zbliżona do tej w Polsce. Czyli Czesi potrafili zmienić system wynagradzania lekarzy tak, by Czechy KONKUROWAŁY o lekarzy na rynku pracy UE. I Polska jest SKAZANA na to samo, poprzez prosty fakt, jakim jest nasze CZŁONKOSTWO w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek Hej tam, Premier wez sie do roboty, a nie trac 21.05.07, 16:52 Premier, nie trac czasu i energii na pierdoly takie jak lustracje, macierewicz czy przystawki, Co zrobiles by miec lepszy wzrost gospodarki niz sasiedzi? Co zrobiles by administarcja byla tansza i prostsza? Co zrobiles by obywatele byli pelnymi obywatelami? Co zrobiles by ludziom zylo sie latwiej, by pracowali pelni optymizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Hej tam, Premier wez sie do roboty, a nie tra 21.05.07, 17:01 To są bardzo ważne i mądre pytania, Zenek. Odpowiedzi od premiera nie uzyskasz - jak sądzę - właśnie dlatego, że pytania są zasadne - posypią się oskarżenia pod Twoim adresem na forum. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 17:04 Gospodarka koryguje prognozy analityków od mniej więcej roku. Co kwartał dane pokazują, że jest lepiej, niż miało być. Analitycy poprawiają prognozy w biegu, ale i tak nie nadążają. Druga część ubiegłego roku miała być słabsza od pierwszej. Było odwrotnie. Z każdym kwartałem gospodarka przyspieszała. Produkt krajowy brutto zwiększył się w ubiegłym roku o 5,8%, ale w czwartym kwartale jego dynamika znacznie przekroczyła 6%. Według resortu finansów, wyniosła 6,5-6,6%. Ten wynik został osiągnięty przy inflacji niższej niż dolny próg celu inflacyjnego, wytyczonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5% plus/minus 1 pkt proc.). Mieliśmy więc wzrost PKB niższy niż na przykład Łotwa czy Estonia (11%), z którymi ostatnio chętnie się porównujemy, ale za to zrównoważony. W przeciwieństwie do Polski Łotwa i Estonia borykają się z wysoką inflacją i wysokim deficytem na rachunku obrotów bieżących. Agencja ratingowa Standard & Poor's obniżyła niedawno perspektywę dla łotewskiej gospodarki ze "stabilnej" na "negatywną". Ubiegły rok zaskoczył analityków pozytywnie, ale nie na tyle, by zmieniło się ich nastawienie do możliwości naszej gospodarki. Prognozy na ten rok znów mówiły o spowolnieniu. Inflacja za to miała przyśpieszyć. Wprawdzie pierwszy kwartał jeszcze się nie skończył, ale już dziś widać, że gospodarka ciągle idzie w górę. W styczniu produkcja przemysłowa w relacji rocznej wzrosła o 15,6% wobec przewidywanych 11,8%, a produkcja budowlana nawet o 60,8%. Sprzedaż detaliczna zwiększyła się o 16,5% wobec przewidywanych 14%. Rośnie konsumpcja wewnętrzna, rośnie również eksport. Analitycy wskazują, że wzrost produkcji przemysłowej ma miejsce przede wszystkim w działach związanych z eksportem. Trzecim motorem wzrostu gospodarczego są inwestycje. By sprostać rosnącemu popytowi krajowemu i zagranicznemu, przedsiębiorstwa zaczęły intensywnie inwestować w nowe maszyny i linie produkcyjne. Ruszyły także inwestycje infrastrukturalne, dotowane z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej, które napędzają rozwój produkcji budowlanej. Inwestycje przyspieszyły już w ubiegłym roku, dzięki czemu rosną możliwości zaspokojenia zwiększającego się popytu, co ogranicza wzrost cen. Poprawa koniunktury i sytuacji na rynku pracy przekłada się na wzrost wynagrodzeń, ale ich dynamika jest niższa niż dynamika wydajności pracy. W styczniu wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw wzrosły o 7,8%, a wydajność pracy na jednego zatrudnionego o 12,3%. Inflacja zaś wyniosła 1,7% i na razie nic nie wskazuje na to, by w najbliższych miesiącach miała znacząco przyspieszyć. Zwłaszcza, że styczniowy stosunkowo wysoki wzrost płac był w znacznym stopniu spowodowany wypłatą premii w górnictwie. W następnych miesiącach dynamika wynagrodzeń może się więc obniżyć. Przyspieszenia inflacyjnego w najbliższym okresie nie spodziewa się Rada Polityki Pieniężnej, która na swoim ostatnim posiedzeniu nie podniosła stóp procentowych. Niektórzy ekonomiści uważają, że podwyżek stóp można oczekiwać najwcześniej w drugim kwartale, ale są i tacy, którzy w ogóle nie przewidują ich korekty w tym roku. Według resortu finansów wzrost gospodarczy w pierwszym kwartale bieżącego roku może sięgnąć 7%. To chyba pierwsza prognoza zapowiadająca przyspieszenie. Resor finansów jest zwykle bardziej optymistyczny niż niezależne ośrodki, ale sondaż przeprowadzony przez GUS wśród przedsiębiorców pokazuje, że ten optymizm nie jest bezpodstawny. Większość firm z branż przetwórstwa przemysłowego, handlu i usług sygnalizuje dalszą poprawę koniunktury. To oznaczałoby, że doszliśmy do stanu, który przez lata był marzeniem ekonomistów - mamy wysoki i zrównoważony wzrost gospodarczy. Oczywiście, by utrzymać zdrowe relacje w gospodarce, zwłaszcza między dynamiką wynagrodzeń a wydajnością pracy, potrzebna będzie w przyszłości korekta stóp procentowych. Sztuką będzie zrobić ją w odpowiednim czasie i w odpowiedniej skali, by nadmiernie nie schłodzić gospoda Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 18:15 Presentation, nie odwracaj kota ogonem i nie PiSkaj o gospodarce, bo to nie zadna zasluga PiS ani tego rzadu, ale jak by sie nad tym zastanowic, to powiedz presentation, jezeli sa tak dobre wyniki ekonomiczne, to co rzad robi z pieniedzmi skoro premier twierdzi, ze ich nie ma ??? Odpowiedz Link Zgłoś
antoni61 Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 18:18 kralik111 napisał: > Presentation, nie odwracaj kota ogonem i nie PiSkaj o gospodarce, bo to nie > zadna zasluga PiS ani tego rzadu, ale jak by sie nad tym zastanowic, to powiedz > > presentation, jezeli sa tak dobre wyniki ekonomiczne, to co rzad robi z > pieniedzmi skoro premier twierdzi, ze ich nie ma ??? Nie ma na podwyżki, na utrzymanie rencistów i emerytów - wojny są kosztowne ! A igrzyska jeszcze bardziej ! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 18:30 antoni61 napisał: > kralik111 napisał: > > > Presentation, nie odwracaj kota ogonem i nie PiSkaj o gospodarce, bo to n > ie > > zadna zasluga PiS ani tego rzadu, ale jak by sie nad tym zastanowic, to p > owiedz > > > > presentation, jezeli sa tak dobre wyniki ekonomiczne, to co rzad robi z > > pieniedzmi skoro premier twierdzi, ze ich nie ma ??? > Nie ma na podwyżki, na utrzymanie rencistów i emerytów - wojny są kosztowne ! A > igrzyska jeszcze bardziej ! Wojny i igrzyska nie sa tak kosztowne jak utrzymanie calej rzeszy wyglodzonych urzednikow partyjnych na nowostworzonych posadach panstwowych, rowniez kosztowne bardzo jest wstrzymanie prywatyzacji i oplacenie kolejnych wiernych, dla ktorych prywtyzacje sie wstrzymuje. Tak mozna by wyliczac do rana :((( Odpowiedz Link Zgłoś
wohltemperierte Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 18:29 Misiu puchaty, 1.) Jeśli już kradniesz czyjś artykuł: cfo.cxo.pl/news/107383.html ..to wypadałoby przynajmniej podać źródło. No i choć na marginesie wspomnieć że jest on sprzed dwóch miesięcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 18:31 wohltemperierte napisał: > Misiu puchaty, > > 1.) > Jeśli już kradniesz czyjś artykuł: > cfo.cxo.pl/news/107383.html > ..to wypadałoby przynajmniej podać źródło. > No i choć na marginesie wspomnieć że jest on sprzed dwóch miesięcy.. Misiu z centrali dostaje linki i nawet ich nie czyta, glupi ten misiu i to tyle na jego temat ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wohltemperierte Re: Hej tam,............................. . 21.05.07, 19:50 > Misiu z centrali dostaje linki i nawet ich nie czyta Wiem :o) Mało piszę, ale czytelnikiem Forum jestem stałym :) Liczyłem że coś odpisze, ale widać to tylko presentation, bez contentu.. :P Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Hej tam, Premier wez sie do roboty, a nie tra 21.05.07, 18:20 zgryzliwyzenek napisał: > Premier, nie trac czasu i energii na pierdoly takie jak lustracje, macierewicz > czy przystawki, > > Co zrobiles by miec lepszy wzrost gospodarki niz sasiedzi? > Co zrobiles by administarcja byla tansza i prostsza? > Co zrobiles by obywatele byli pelnymi obywatelami? > Co zrobiles by ludziom zylo sie latwiej, by pracowali pelni optymizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 17:14 ...więc proszę nie oczekiwać cudów. Za kilka lat dostaniecie podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
aneste Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 18:09 Mysle ze za kilka lat nawet jak beda pieniadze na podwyzki to nie bedzie ich komu dac -80% studentow medycyny i pielegniarstwa planuje wyjazd z kraju a obecnie sredni wiek lekarzy specjalistow wynosi ok.45 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch2 Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 18:45 Prawdę mówiąc to na początku też bardzo żałowałam lekarzy. Rozejrzałam się wokół,i zobaczyłam że obaj nasi lekarze rodzinni mają po dwa domy, jeżdżą dobrymi samochodami. Postrzegana jestem jako osoba średniozamożna a pewnie posiadam tyle samo lub mniej, co moi lekarze. Też pracuję bardzo dużo,o wiele ciężej, jak popełnię błąd w najblizszej przyszłości odczuwam to finansowo. Lekarzy jest dużo, mogą sobie pozwolić na strajki, co mają zrobić tacy jak ja? Do tego wszystkiego, ja wytwarzam dochód, oni z niego chcą mieć podwyżki. Nie ma sensu porównywać pensji tu i na zachodzie, bo za życie płacimy tu. Poza tym należałoby odnieść płace do na przykład średniej w danym kraju. Dlaczego w uni tak chętnie przyjmują Polaków, bo za tamte pieniądze nie chcą pracować rodacy. To zwyczajny terroryzm to co robią lekarze. Robili to nieliczni wobec pacjentów, usiłując wymusić coś, może to tylko takie wrażenie, ale strach coś powiedzieć lekarzowi prowadzącemu bliską osobę, bo zwyczajnie może przestać się nią zajmować. Szczęśliwi ci co nie doświadczyli takich rozterek. Chciałam rownież przypomnieć, że rzadko który lekarz płacił za swoje wykształcenie, i mało który uczy się permanentnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 23:04 Kobieto, sprawe sprowadzasz do "mam". Twoi lekarze rodzinni maja to i tamto, bo tyraja podwojnie, a mose potrojnie. I Ty bys miala, gdybys tyrala (ale mi sie rymlo). Problem jest, ze kazdy chyba chce moc zyc ze swojej pracy, a lekarze nie moga niestety, a tez maja rodziny i podatki, co ich gnebia. Nie kazdy umie, chce i wie jak pracowac prywatnie i to tez nie jest argument, zeby otwierac prywatne gabinety. Nie mozesz porownywac siebie, ze pracujesz ciezej, czy tez lzej- dyskusja nie jest o tym. Wez pod uwage odpowiedzialnosc za zdrowie i zycie, ktorej nie mozesz porownac z jakimis stratami materialnymi. Gdyby nie lekarze i ich opieka nad spoleczenstwem, to bys fige mogla wytwarzac, a nie dochod. Gliniarze tez nie wytwarzaja, a bez nich ten Twoj dochod by Ci wzieli liczni chetni bez Twojej zgody. W Unii przyjmuja Polakow za place obowiazujace wg kwalifikacji w danym unijnym kraju, a nie wg Twoich wyobrazen, za place polskie. Chcialbym, zeby lekarze przestali byc zmuszani do tego, co nazywasz terroryzmem, a wtedy bysmy mogli ich rozliczac. A czy Ty placilas za swoje wyksztalcenie? A Jarek i Lechu oraz wesoly Romek? Nawet Andrzej Rolnik nie placil, wiec skad Twoje dziwne troche zadania (nie mam "z" z kropka)? To w PRL- u mawiano, ze Cie panstwo wyksztalcilo i masz byc wdzieczna. Ja sie wyksztalcilem sam- gdy panstwo robilo glupoty, i przygotowywalo agresje na Zachod, ja sleczalem nad ksiazkami på nocach. Podsumowujac: gdy Ty szalalas na dyskotece i integrowalas sie z rowiesnikami, Twoi koledzy dzis lekarze siedzieli jak durnie nad ksiazkami. A teraz chwala Bogu glosuja nozkami. A jezeli sie nie beda szkolic permanentnie, to zadziala dobor naturalny- straca pacjentow (tak jest przynajmniej na tzw. Zachodzie). A propos: brakuje cholernie lekarzy w Skandynawii, Dunczycy beda zatrudniac Hindusow i Chinczykow. To Chinczyk tez jest wg Ciebie be, bo opuszcza paradis w Vaterlandzie? Dopoki nie bedzie uczciwej placy za uczciwa prace, to sytuacja sie nie zmieni. Amen! A propos po raz drugi: szmal w kasie panstwa bylby, ale trzeba bylo uzbroic Borsuki, czy jak sie te cholerstwa nazywaly. A co robia polscy chlopcy innego, jak nie czysta agresje za pieniadze podatnika? A ile kosztowaly przestarzale F16, ktore maja utrzymac pokoj? A szmal wydany na utrzymanie zapijaczonej bandy pijakow, ktorzy sie mienia poslami? A luksus sprawowania WADZY? Eh, zal za odwlok sciska. Pozdrowienia kolezanko, pomysl logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 23:11 w jaki sposób lekarz rodzinny może tyrać podwójnie? Oni pracuja maksymalnie 10 godzin dziennie, weekendy wszystkie wolne Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 23:14 a jakaż to agresja za pieniądze podatnika? Kolega wolałby żeby Saddam rządził dożywotnio? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 18:18 przejrzysty napisał: > ...więc proszę nie oczekiwać cudów. Za kilka lat dostaniecie podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni61 Re: Kasa poszła na budowę 3 mln mieszkań... 21.05.07, 18:21 przejrzysty napisał: > ...więc proszę nie oczekiwać cudów. Za kilka lat dostaniecie podwyżki. a gdzie te mieszkania będą budować - w Afganistanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
antoni61 Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiwać.. 21.05.07, 18:14 Lekarze należą do elity Państwa, są to ludzie mądrzy odpowiednio kształeceni i pracowici ! Jak dotychczas to druga po rolnikach grupa która wie, kiedy wejdzie do Unii Europejskiej. Oczywiście Rząd, Parlament oraz instytucje Centralne już są w Unii jako jedyni. Pozostali czekają na cud ! A lekarze walczą i popieram ich bo moja grupa zawodowa jest mizerna i nie ma siły przebicia. A wiem, że jak oni wejdą do Unii to i nam drogę otworzą !Popieram ich - jestem z nimi !!!!!! Mimo iz w Polsce jest bardzo rozbudowana cenzura, to ten głos może zostanie usłyszany ! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Premier o płacach lekarzy: Proszę nie oczekiw 21.05.07, 18:16 Kaczyński odejdż-sprawi się cud. Odpowiedz Link Zgłoś