Dodaj do ulubionych

Ortopeda Valdis Zatlers nowym prezydentem Łotwy

31.05.07, 14:39
Kulawej demokracji przyda się wytrenowany w USA ortopeda.

A że nie ma doświadczenia politycznego, że jest uwikłany w afery
łapówkarskie, że nie ma poparcia w narodzie? To wszystko nic. Zalters ma
najważniejszą kwalifikację - spędził wystarczającą ilość czasu na szkoleniach
w USA. Więc wie, co ma robić i jak ustawiać kręgosłupy.
Obserwuj wątek
    • eva15 Do sztambucha PL-lekarzy i ich prześladowców 31.05.07, 14:44
      "Zwolennicy nowego prezydenta uważają, że nie jest to problem, gdyż na Łotwie
      dawanie prezentów lekarzom jest rozpowszechnione, a fakt, że Zatlers o tym
      powiedział, świadczy o jego uczciwości(..)"

Nie ścigajcie lekarskich łapówkarzy. Raz, że nie robią nic złego a dwa, że
      któryś z nich (np. Mirosław G.?) może kiedyś zostać prezydentem.

Swoją drogą to ciekawa definicja uczciwości - wystarczy biorąc łapówkę mówić o
      niej publicznie....
      • geordi ech.. 31.05.07, 15:10
        1. O winie (albo jej braku) dr. G. zadecyduje niezawisły sąd (choć ostatnie
        ustawy ministra Zero moga i to zlikwidować...) - podobno mamy domniemanie
        niewinności. JESZCZE. Prokuratura miała czas, zebrała materiał dowodowy i będzie
        miała okazję go przedstawić. Pokazówki w świetle kamer niczego nie załatwiają,
        poza nadszarpywaniem zaufania do lekarzy.

2. Najłatwiej generalizować. Dopóki system jest chory, najłatwiej stosować
        spychologię stosowaną (winni
        lekarze/pacjencji/PO/układ/ZOMO/cykliści/prezerwatywy/teletubisie/...). Nie ma
        wzmianki o tym, JAKIEGO rzędu były to dowody wdzięczności. Sprawę (imho w dużej
        częsci) załatwiłoby prawne uregulowanie tego, tak jak to funkcjonuje zdaje się w
        USA. Ustalić, do jakiego rzędu wartości prezenty kwalifikują się jako dowody
        wdzięczności (np. 1 000 PLN - wartość z sufitu wziąłem), bo pacjent powinien
        mieć prawo wyrazić swoją wdzięczność KIEPSKO opłacanemu lekarzowi. Powyżej tego
        - np. normalne opodatkowanie. No i nie mówiąc o reformie systemu zdrowia, aby
        nie powstawała pokusa, a ew. łapówkarze byli szybko eliminowani.

Tylko do tego (i wikeszosci niejasnych spraw) trzeba wyjąć palec z tyłka i zając
        sie wykonywaniem swoich obowiązków (pisaniem dobrego prawa, tworzących ramy
        systemowe dla działalności). Bo tak to słowa, słowa, słowa, słowa, słowa...
        Pieprzenie w bambus i dalsze antagonizowanie i tak już podzielonego
        społeczeństwa :/ ...
    • polski_francuz Na Litwie byl premierem 31.05.07, 15:12
      gosciu sterowany z Moskwy, ktory w koncu tam o azyl poprosil.

Skad brac elity, oto jest pytanie.

Wezmiesz postkomune to sie nachapia mafijnie.

Wezmiesz opozycje - nieudacznicy.

Pierwsze koty za ploty.

W Syrii tez lekarz okulista sie zalapal na no. 1 a we Francji lekarze sa
      szefami MSZ (Douste i Kouchner).

Co ma masz przeciwko ortopedom? Widze ze w tenisa nie grasz:)

PF
      • eva15 p_f: głowę masz pełną. Propagandy.. 31.05.07, 16:09
        polski_francuz napisał:

> gosciu sterowany z Moskwy, ktory w koncu tam o azyl poprosil.

Oj, zdaje się, że jesteś bezkrytycznym konsumentem propagandy. Roland Paksas
        był sobie spokojnie prezydentem Litwy, aż tu nagle przyszedł Wujek Sam i sam
        chciał nabyć Możejki... A były to czasy, gdy Amis jeszcze wierzyli, że zrobią
        wielki interes za pomocą taniej "ruskiej" ropy. Był rok pański bodaj 2000,
        Putin jeszcze nie pokazał im gestu Kozakiewicza. Dopiero uczył się, jak zginać
        rękę.

Paksas był jednak intelighentny, więc się na ten deal NIE zgodził, czując
        nadciągającą klęskę (odcięcie ropy dla Litwy przez Rosjan). Krzyżując Amis
        plany wydał na siebie wyrok. Okazało się, że dał w trybie przyspieszonym
        litewski paszport znajomemu rosyjskiemu biznesmenowi i za to wielkie
        przestępstwo zrobiono mu impeachment i niewielką przewagą głosów usunięto z
        urzędu. Stołek prezydenta objął przywieziony wcześniej w teczce Amerykanin
        litewskiego pochodzenia - Adamkus. Amis dostali Możejki i świat znów był w
        porządku.

Epilog:
        Zgodnie z logiką Amis zostali z Możejek przepędzeni przez Rosjan, którzy
        obcięli im ropę.
        Paksas do żadnej Moskwy nie uciekł, dawno go zrehabilitowano, jest na Litwie i
        jest tam ogromnie popularny i będzie startował (lub już wystartował) w wyborach
        lokalnych. W ogólnokrajowych ma sądownie zabronione, bo wygląda na to, że
        wygrałby w cuglach - no ale od czego są demokratyczne sądy w służbie prawa i
        sprawiedliwości.

Czytaj poważniejsze pozycje i myśl samodzielnie a wtedy sporo wyczytasz również
        między wierszami.
        -
        • eva15 Re: p_f: głowę masz pełną. Propagandy.. 31.05.07, 16:10
          W tenisa nie gram, ale mam wkładki ortopedyczne do butów sportowych.
          • eva15 Re: p_f: głowę masz pełną. Propagandy.. 31.05.07, 16:15
            eva15 napisała:

> mam wkładki ortopedyczne do butów sportowych.

BEZ lapówki dostałam. I tacy ortopedzi bywają na świecie.

• polski_francuz A ja sie operuje 31.05.07, 16:40
              co kilka lat. Zaczelo sie w Rudolf Krochow w Berline staw skokowy i kolanowy a
              skonczylo sie 2 lata temu tu we Francji.

Tu i u was lekarze nie potrzebuja lapowek, sami ustalaja honoraria i wychodza
              na 5-10 kEuro netto/miesiac.

To po cholera maja jeszcze brac?

PF
        • polski_francuz P_F: głowę mam pełną. 31.05.07, 16:37
          Ale i tak nie wszystko wiem. I ciesze sie jak ktos mi wiedzy doda.

PF
        • pisuarro Re: dawno go zrehabilitowano 31.05.07, 22:23
          Jak Oleksego ?... ;->
      • nerhaa wszyscy po jednych pieniądzach... 31.05.07, 16:28
        Wszyscy są po jednych pieniądzach :) Ortopeda, stoczniowiec, ślusarz, prawnik,
        hipnotyzer, aktor, etc - są różni dopóki władzy nie dostaną w łapki...

--
        Komiks dla kumatych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka