Dodaj do ulubionych

Sienkiewicz woli z Gombrowiczem

• tom1003 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:30
      "Pisarzy wyklętych przez ministra edukacji Romana Giertycha "

To jest właśnie przykład propagandowych kłamstw wymyślanych przez michnikowy
      szmatławiec. Nawet w pierwszej linijce tekstu.
      Giertych nie tylko niczego nie wyklinał, ani nikogo nie zaczarował, ale w ogóle
      nie podjął żadnych decyzji co do kanonu lektur.
    • poglodzio Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:38
      trzeba się zastanowić czy należy te osoby z indeksów wykreśląc skoro nawet
      sienkiewicz się sprzeciwia
    • kolargolo .......koalicja chamow, nieukow i przestepcow..... 02.06.07, 09:39
      ale skoro tak swiatly narod polski chcial to trudno. niech tak ma.
    • krawiec6661 Cześć kaczyści! 02.06.07, 09:41
      Niedługo jeśli chodzi o "kulturę" to wam zostaną tylko Pietrzak i Rosiewicz! Na
      nic lepszego nie zasługujecie.
      • koham.mihnika szkoda, ze na starosc sie tak sqrwili 02.06.07, 09:48
        krawiec6661 napisał:

> Niedługo jeśli chodzi o "kulturę" to wam zostaną tylko Pietrzak i Rosiewicz! Na
        > nic lepszego nie zasługujecie.
      • takajednaania Re: Cześć kaczyści! 02.06.07, 10:16
        E tam! Przesadzasz. A zespoły ludowe, orkiestry dęte, parady i przemarsze
        niebywale patriotyczne i optymistyczne, festyny kościelne i świeckie,
        reanimowane disco-polo, teatrzyki takie i owakie w niosące wartości, festiwale
        piosenki narodowej i żołnierskiej krzepiące somę i psyche .....to co? Pies?
        Przy takim repertuarze Pietrzak i Rosiewicz wydadzą Ci się emanacją kultury "z
        górnej półki".
        • wrojoz Re: Potrzebne sa taczki dla Kaczynskiego. 02.06.07, 10:33
    • pansloik Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:46
      Smutna jest ta polska rzeczywistość, do polityki pchają się już tylko takie zera
      jak Gosiewski, rewolucja moralna przeprowadzana jest rękami Leppera, a politykę
      edukacyjną prowadzi człowiek wierzący w kreacjonizm, nawet gdy papież stwierdził
      że teoria ewolucji nie jest sprzeczna ze starym testamentem. Polska odnosi
      sukcesy gospodarcze a reprezentowana jest na zewnątrz przez ludzi pokroju
      Fotygi( typowe objawy homo sovieticus). Sam pracuje w administracji rządowej
      szczebla lokalnego i widzę jakich ludzi promuje PIS - donosicielstwo kwitnie,
      awansują największe szuje i nieuki, (bierny, mierny ale wierny), wydziałem
      zajmującym sie funduszami unijnymi kieruje facet który nie ma o tym zielonego
      pojecia.
    • ir9 cyrk 02.06.07, 09:46
      coz... poniezwa i tak zaraz znajda sie tacy ktorzy oskarza GW o klamstwa, inni ktorzy bede bronic
      Giertycha to ja tylko powiem ze jak mam ochote sie na odrobine farsy to najlepiej czytac o polskiej scenie
      politycznej.pelny chaos jak widac,premier nie wie co robi minister,minister nie wie co robi ogolnie rzecz
      biorac, a narod nie wie co z tym zrobic.to moglo by byc nawet smieszne gdyby nie bylo w istocie rzeczy
      smutne.
    • olias rodzina Kiepskich też 02.06.07, 09:57
      i Arnold Boczek również.
    • gregory701 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:00
      Pan Premier g..... zrobi Panu Vicepremierowi , bowiem dopóki Ojciec Dyrektor
      ostatecznie nie postawi przysłowiowego krzyżyka na Giertychu i nie wyklnie Go
      za głupotę z ambony , to Pan Jarek woli słuchać niż działać. A poza wszystkim
      to trzeba mu JAK POWIETRZA DLA DALSZYCH SZALEŃSTW większości parlamentarnej .
      Tacy ludzie jak Lepper i Giertych diabłu duszę sprzedzą za złudzenie "bycia u
      władzy ".
    • meetsue Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:01
      Możemy protestować ile chcemy, krytykować i buntować się, a Giertych i tak zrobi
      co chce. Bo nic tu nie mamy do powiedzenia niestety w dzisiejszym świecie... :(
      Bezradność jest irytująca. Jak usłyszałam o tym pomyśle, to o mało nie wyszłam z
      siebie. To czysty absurd!
      miejmy nadzieje, że jednak nie dojdzie to do skutku. nie chciałabym, żeby moje
      dzieci musiały czytać książki podyktowane przez Giertycha...
      • tom1003 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:13
        a co takiego konkretnego zrobił Giertych?
        bo żadne decyzje w sprawie kanonu lektur nie zapadły
        michnikowy szmatławiec cytuje nie wiadomo skąd jakieś propozycje nauczycieli
        i pokazuje głupie rysunki z Giertychem który niby pali książki na stosie
    • morfeusz_1 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:08
      Ja też jestem przeciw,bo to pajac jest!
    • jaskos1 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:20
      Pamiętacie epokę utrwalania "normalizacji" generałów w latach 80-tych? Co
      wówczas robił Dobraczyński?To samo co tatuś miłościwie panującego
      Romana.Utrwalał władzę ludową - o przepraszam normalizację. .Jeśli ktoś nie
      pamięta to niech sobie pogrzebie w archiwach o takim tworze jak pron ( przez
      większość w latach stanu wojennego nazywany poronciem).Wiadomo , że wpisanie do
      kanonu lektur powoduje odnowienie wydań, za tym idą pieniądze z praw autorskich
      i układ się rozwija.Na podstawie tej sprawy można stwierdzić , że znajomości z
      wojny są najtrwalsze. U Giertychów i Dobraczyńskich przeszły na następne
      pokolenie.Szkoda tylko że wcześniejszego pokolenie służyło czerwonemu a obecne
      mamonie.
    • jantar15 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:21
      A premiera to nie? I całego rządu?
    • allspice Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:24
      alterpars napisał:

> Gratuluje Wam wicepremierow Polacy!

Sa jedyni i niepowtarzalni. Bedziemy ich dłuuugo wspominać.Oj,długo:)
    • tom1003 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:27
      Panie Giertych, moim idolem Pan nigdy nie zostanie, ale skoro takie dno, jak
      urbanowe i michnikowe szmatławce z taką wściekłością obrzucają Pana błotem, to
      mały szacuneczek...

www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/czerwone_dynastie.htm#Za%B3gany_rodow%F3d_Adama_Michnika__

www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/czerwone_dynastie.htm#Gebertowie:_od_agenta_Kominternu_do_fanatycznego_tropiciela_polskiego_antysemityzmu
    • presentation1 ....Do glupcow z Wyborczej........................ 02.06.07, 10:28
      Poniżej zamieszczamy wykaz zmian dotyczących dzieł Henryka Sienkiewicza w rozporządzeniach dotyczących podstawy programowej w
      zakresie lektur

1990 rok (Minister Mirosław Handke)
      Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów
      Gimnazjum – Sienkiewicz (wybrana nowela)
      Liceum ogólnokształcące – nie ma Sienkiewicza

2001 rok (Minister Edmund Wittbrodt)
      Gimnazjum – wybrana nowela
      Liceum profilowane – wybrana powieść
      Szkoły ponadpodstawowe (LO i Technikum) – nie ma Sienkiewicza
      Szkoły podstawowe – „Ouo Vadis” lub inna powieść historyczna

2002 rok (Minister Krystyna Łybacka)
      Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść
      w profilu rozszerzonym – nie ma dodatkowego Sienkiewicza
      Szkoły zawodowe – jak w LO

„Ouo vadis”Henryka Sienkiewicza usunięto w Rozporządzeniu z dnia 26 lutego 2002 r. w sprawie podstawy programowej
      wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (zał. 5 – zasadnicze szkoły zawodowe).

Przy lekturach jest odesłanie do wykazu lektur w załączniku nr 4 zawierającym podstawę programową kształcenia ogólnego dla liceum
      ogólnokształcącego, liceum profilowanego i techników, w którym to „Ouo viadis” nie występuje.

W poprzednim rozporządzeniu z dnia 21 maja 2001 r. w podstawie programowej dla zasadniczej szkoły zawodowej był zapis: „Ouo
      vadis” lub inna powieść”.
      • ir9 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 10:32
        ok.sienkiewicza zostawmy na chwile w spokoju.dzieki za liste:ale teraz mam pytanie->
        no i co wlasciwie wedlug ciebie z tej wyliczanki wynika? to znaczy ze to jest dobre posuniencie Giertycha
        zeby usunac z kanonu Dostojewskiego, Goethego czy Conrada??

• wrojoz Ziobro i Kaczynski-wstyd za was 02.06.07, 10:34
        • aisug Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 14:53
          człowieku, jeśli nie wiesz co z tej listy wynika to idź sobie zbadaj IQ. Czym
          się różni głupiec od kulawego ? tym, że kulawy wie, że jest kulawy.
          • ir9 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 23:08
            rzeczywiscie ktos tu powinien zakwestionowac swoja inteligencje bo moje pytanie nie poruszalo w
            zadnym wypadku sienkiewicza.kazdy rzad ma wplyw na kanon-ok.ale nie kazdy uwaza za stosowne
            usuniecie z kanonu kafki,goethego,dostojewskiego czy conrada.wiec byc moze ja mam zle w glowie bo
            uwazam ze taki minister edukacji musi byc dosc tepy.skoro zas Ty moj drogi uwazasz ze to nie jest
            niepokojace to doprawdy nic dodac nie moge.ciesze sie tylko ze w polsce nie mieszkam bo ja osobiscie
            chce zeby moje dzieci mialy do czynienia z literatura swiatowa.a ograniczone osoby,ktorym nie zalezy na
            tym co ich dzieci czytac beda niech sobie dalej gratuluja ministra edukacji.wyrazy wspolczucia.
      • funny5 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 11:17
        Cut&paste
        • ir9 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 13:37
          trudno sie z toba nie zgodzic.oczywiscie ze G. wolalby zeby ludzie nie mysleli swobodnie.pytanie moje
          jednak jest inne: jaki brzmia lub beda brzmialy oficjalne powody dla ktorych usunieto tych autorow z
          kanonu?
          to z pewnoscia bedzie kolejna farsa ale jestem ciekawa czy G wogole wie co robi i czy oprocz powodow
          wyjetych z jego wlasnej specyficznej glowy ma jakies argumenty obiektywne.

funny5 napisała:

> Cut&paste
    • uu1 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:30
      Osoba zbliżona do rządu opowiada nam anonimowo: - Premiera wychowanego w
      środowisku Instytutu Badań Literackich PAN [matka premiera Jadwiga Kaczyńska
      pracowała w IBL] bardzo wzburzyły propozycje Giertycha.

Przepiękne zdanie tyle, że zupełnie bez sensu.
    • tetradrachma alterego, a premiera a prezydenta to już nie 02.06.07, 10:32
      gratulujesz !? To gnomy, z miłości własnej, z potwornej pychy, woleli taką,
      jaką dziś mamy koalicję, niźli z PO !
    • premier.z.krakowa Bartłomiej Sienkiewicz to ten z PO? 02.06.07, 11:03
      "Bartłomiej Sienkiewicz przedstawił zebranym postępy prac nad programem Platformy Obywatelskiej. Gość omówił miedzy innymi propozycję "prawa sanacji życia publicznego". "Platforma Obywatelska ma szansę zmiany polskiej rzeczywistości - po raz pierwszy od czternastu lat Polacy chcą normalnego Państwa, musimy tę szansę wykorzystać" - powiedział Sienkiewicz"
      • onufry.zagloba A wiesz, zes mnie zaskoczyl? Byl chadekiem, 02.06.07, 16:53
        ostal sie najwyrazniej w PO w "spadku" po Plazynskim;)
        Nb. Chcialbym tego ostatniego widziec na czele jakiejs normalnej partii -
        mialbym w koncu na kogo glosowac:)
    • quet Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 11:11
      Wczoraj siedzialem ze znajomymi i po kolei wyliczalismy czyny ob. Giertycha. i
      Dawno nie bylo tak wiele negatywnych stwierdzen...
      Przydalaby sie lista ogolna dokonan kolejnych ministrow, premierow itp., zeby
      przejrzyscie bylo widac, co kto zrobil.
    • lewy_zakret Gazeta pisała o Sienkiewiczu! 02.06.07, 13:06
      W piątkowej jest napisane, że nieprawdą jest iż Sienkiewicz został skreślony - co wydaje mi się prawdą. Jestem uczniem szkoły średniej i pozycje takie jak "W pustyni i w puszczy", "Krzyżacy" czy "Potop" były i są przerabiane. Gazeta o tym napisała. Premier się wzburza, Giertych rpbo z soebie idiotę, itd.
    • aisug Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 14:42
      każdy pretekst jest dobry aby przywalić PiS-owi, choćby pośrednio poprzez
      walenie w koalicjantów. Czemuż tych wrzasków i dzikiego wycia nie było gdy
      wspaniała oi światła Łybacka wyrzucała Sienkiewicza ???. To nie skandal, że nie
      ma go w kanonie lektur obowiązkowych ???????. Wtedy i nadal jakoś dziwnie nikt
      nie protestuje !!!! Gdzie były i są autorytety ???? Jakie są każdy widzi.
      • funny5 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 14:50
        aisug napisał:

> wspaniała oi światła Łybacka wyrzucała Sienkiewicza ???.
        ----
        Zajrzyj do spisu lektur szkolnych a nie powtarzaj mantry
        • aisug Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 15:00
          funny5 napisała:
          Zajrzyj do spisu lektur szkolnych a nie powtarzaj mantry
          ==================================================================
          prawda czy fałsz ?
          presentation1 02.06.07, 10:28 + odpowiedz
          Poniżej zamieszczamy wykaz zmian dotyczących dzieł Henryka Sienkiewicza w
          rozporządzeniach dotyczących podstawy programowej w zakresie lektur
          1990 rok (Minister Mirosław Handke)
          Gimnazjum – Sienkiewicz (wybrana nowela)
          Liceum ogólnokształcące – nie ma Sienkiewicza

2001 rok (Minister Edmund Wittbrodt)
          Liceum profilowane – wybrana powieść
          Szkoły ponadpodstawowe (LO i Technikum) – nie ma Sienkiewicza
          Szkoły podstawowe – „Ouo Vadis” lub inna powieść historyczna

w profilu rozszerzonym – nie ma dodatkowego Sienkiewicza

„Ouo vadis”Henryka Sienkiewicza usunięto w Rozporządzeniu z dnia 26 lutego 2002
          r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia
          ogólnego w poszczególnych typach szkół (zał. 5 – zasadnicze szkoły zawodowe).

Przy lekturach jest odesłanie do wykazu lektur w załączniku nr 4 zawierającym
          podstawę programową kształcenia ogólnego dla liceum ogólnokształcącego, liceum
          profilowanego i techników, w którym to „Ouo viadis” nie występuje.

W poprzednim rozporządzeniu z dnia 21 maja 2001 r. w podstawie programowej dla
          zasadniczej szkoły zawodowej był zapis:
          „Ouo vadis” lub inna powieść”.
          • funny5 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 16:37
            No jak podpierasz sie palestrina to wszystko jasne
            • aisug Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:46
              to nie istotne kim sie podpieram. Pytam prawda to czy fałsz ???? i odpowiedz
              merytorycznie a nie funnuj !!!!
      • na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:57
        Kłamiesz, jak twój idol!
        "W rozporządzeniu z 26 lutego 2002 r. w dziale lektury dla gimnazjum - wybrane
        utwory z klasyki polskiej, wymieniony jest Henryk Sienkiewicz a także dla liceum
        i technikum. :P
        • na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 23:14
          1. Wybrane utwory z klasyki światowej:
          Biblia (fragmenty); mitologia (wybór); Homer: Iliada lub Odyseja (fragmenty);
          Sofokles: Antygona; Pieśń o Rolandzie (fragmenty); W. Szekspir: Romeo i Julia;
          M. Cervantes: Don Kichote (fragmenty); K. Dickens: Opowieść wigilijna lub Dawid
          Copperfield (fragmenty); A. Czechow: wybrana nowela; A. Saint-Exupéry: Mały
          Książę lub Nocny lot; E. Hemingway: wybrane opowiadanie.

2. Wybrane utwory z klasyki polskiej:
          Bogurodzica; J. Kochanowski: wybrane fraszki, pieśni, psalmy, treny; wybór
          poezji barokowej; I. Krasicki: wybrane bajki i jedna z satyr; A. Mickiewicz:
          wybrane bajki i ballady, Dziady cz. II, Pan Tadeusz (fragmenty); J. Słowacki:
          Balladyna (fragmenty); A. Fredro (Zemsta); H. Sienkiewicz: wybrana nowela; B.
          Prus: wybrana nowela; S. Żeromski:
    • romek337 Oświadczenie Henryka Sienkiewicza 02.06.07, 14:46

(…) oświadczam, że nie upoważniałem swego dalekiego krewnego tegoż samego
      nazwiska Bartłomieja do posługiwania się moim imieniem oraz dziełami w celach
      zarobkowo-politycznych. Oświadczam, że twórczość pana Dobraczyńskiego (zacnego,
      choć zubożałego szlachcica) bardzo mnie kontentuje i napawa radością.
      Równocześnie wyrażam ogromne zadowolenie faktem, iż dzieci polskie nie będą
      musiały już zatruwać swych dusz pokrętnymi, niezrozumiałymi i dogłębnie
      apatriotycznymi paszkwilami Gombrowicza oraz chorymi rojeniami nihilistów
      pokroju Kafki.
    • romek337 Gombrowicz to prześmiewca Polaków i Sienkiewicza 02.06.07, 14:59

• 1zorro Takiego k r e t y n a w polskim rzadzie nie bylo! 02.06.07, 16:34
        bylo pare ciekawych "egzemplarzy" za komuny ale to byly niewyksztalcone
        jolopy "z awansu partyjnego" ale ten to podobno ma studia!!!! Ludzie, czy ktos
        tego mohera-oszoloma powstrzyma??!!
        • na-mur Re: Takiego k r e t y n a w polskim rzadzie nie 02.06.07, 22:17
          Mam taką cichą nadzieję, że to będzie ostatni...;)
      • onufry.zagloba Nie "Sienkiewicza", ale KULTU tegoz wsrod 02.06.07, 16:54
        polackiego oszolomstwa - nie myl pojec.
    • 1sz-truten Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 20:34
      to juz jest tragedia!
      • na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:16
        Ja mam wątpliwości odnośnie giertychowego czytania ze zrozumieniem... Jedenaście
        razy czytać Trylogię?
        A może czytał za karę?
        Teraz należy spodziewać się recytacji w wykonaniu Giertycha całych rozdziałów
        np. w programie "Czytamy dzieciom"... ;))

Na marginesie: Stary Giertych nie miał w domy innych książek?
        • imie_jaszczomp Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:34
          To ze Giertych lubi trylogie(wolno mu)to nie znaczy ze ma ona nalezec do lektur
          obowiazkowych. Az strach pomyslec, co bedzie, jesli inne upodobania pana Gie.
          beda umieszczone na liscie upodoban narodowych brrr
          • na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:51
            Niedoczekanie jego....
            • imie_jaszczomp Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:52
              nnoo, ja tez...a pomysl sobie o upodobaniach innych luminarzy naszegozycia
              politycznego. Strach sie bac...
              • na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 23:16
                Np. Łyżwińskiego? ... Hahahaha - śmiech rozpaczy!
                • pam8 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 03.06.07, 11:42
                  To znaczy że ten potwór siłą zamyka naszej ukochanej młodzieży dostęp do
                  Witkacego, Conrada, Gombrowicza i Kafki. I to dzięki ministrowi (w ciągu dwóch
                  lat) co drugi absolwent gimnazjum to bęcwał, którego zasób słów obejmuje około
                  700 wyrazów i który potrafi zrozumieć co najwyżej krótkie sprawozdanie sportowe
                  lub sądowe. Oni WALCZĄ o literaturę, a on im zabrania. Niedługo dowiemy się, że
                  usunięcie z matury matematyki to też sprawka tego Giertycha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka