tom1003 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:30 "Pisarzy wyklętych przez ministra edukacji Romana Giertycha " To jest właśnie przykład propagandowych kłamstw wymyślanych przez michnikowy szmatławiec. Nawet w pierwszej linijce tekstu. Giertych nie tylko niczego nie wyklinał, ani nikogo nie zaczarował, ale w ogóle nie podjął żadnych decyzji co do kanonu lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:38 trzeba się zastanowić czy należy te osoby z indeksów wykreśląc skoro nawet sienkiewicz się sprzeciwia Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo .......koalicja chamow, nieukow i przestepcow..... 02.06.07, 09:39 ale skoro tak swiatly narod polski chcial to trudno. niech tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Cześć kaczyści! 02.06.07, 09:41 Niedługo jeśli chodzi o "kulturę" to wam zostaną tylko Pietrzak i Rosiewicz! Na nic lepszego nie zasługujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika szkoda, ze na starosc sie tak sqrwili 02.06.07, 09:48 krawiec6661 napisał: > Niedługo jeśli chodzi o "kulturę" to wam zostaną tylko Pietrzak i Rosiewicz! Na > nic lepszego nie zasługujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Cześć kaczyści! 02.06.07, 10:16 E tam! Przesadzasz. A zespoły ludowe, orkiestry dęte, parady i przemarsze niebywale patriotyczne i optymistyczne, festyny kościelne i świeckie, reanimowane disco-polo, teatrzyki takie i owakie w niosące wartości, festiwale piosenki narodowej i żołnierskiej krzepiące somę i psyche .....to co? Pies? Przy takim repertuarze Pietrzak i Rosiewicz wydadzą Ci się emanacją kultury "z górnej półki". Odpowiedz Link Zgłoś
pansloik Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:46 Smutna jest ta polska rzeczywistość, do polityki pchają się już tylko takie zera jak Gosiewski, rewolucja moralna przeprowadzana jest rękami Leppera, a politykę edukacyjną prowadzi człowiek wierzący w kreacjonizm, nawet gdy papież stwierdził że teoria ewolucji nie jest sprzeczna ze starym testamentem. Polska odnosi sukcesy gospodarcze a reprezentowana jest na zewnątrz przez ludzi pokroju Fotygi( typowe objawy homo sovieticus). Sam pracuje w administracji rządowej szczebla lokalnego i widzę jakich ludzi promuje PIS - donosicielstwo kwitnie, awansują największe szuje i nieuki, (bierny, mierny ale wierny), wydziałem zajmującym sie funduszami unijnymi kieruje facet który nie ma o tym zielonego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 cyrk 02.06.07, 09:46 coz... poniezwa i tak zaraz znajda sie tacy ktorzy oskarza GW o klamstwa, inni ktorzy bede bronic Giertycha to ja tylko powiem ze jak mam ochote sie na odrobine farsy to najlepiej czytac o polskiej scenie politycznej.pelny chaos jak widac,premier nie wie co robi minister,minister nie wie co robi ogolnie rzecz biorac, a narod nie wie co z tym zrobic.to moglo by byc nawet smieszne gdyby nie bylo w istocie rzeczy smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory701 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:00 Pan Premier g..... zrobi Panu Vicepremierowi , bowiem dopóki Ojciec Dyrektor ostatecznie nie postawi przysłowiowego krzyżyka na Giertychu i nie wyklnie Go za głupotę z ambony , to Pan Jarek woli słuchać niż działać. A poza wszystkim to trzeba mu JAK POWIETRZA DLA DALSZYCH SZALEŃSTW większości parlamentarnej . Tacy ludzie jak Lepper i Giertych diabłu duszę sprzedzą za złudzenie "bycia u władzy ". Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:01 Możemy protestować ile chcemy, krytykować i buntować się, a Giertych i tak zrobi co chce. Bo nic tu nie mamy do powiedzenia niestety w dzisiejszym świecie... :( Bezradność jest irytująca. Jak usłyszałam o tym pomyśle, to o mało nie wyszłam z siebie. To czysty absurd! miejmy nadzieje, że jednak nie dojdzie to do skutku. nie chciałabym, żeby moje dzieci musiały czytać książki podyktowane przez Giertycha... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:13 a co takiego konkretnego zrobił Giertych? bo żadne decyzje w sprawie kanonu lektur nie zapadły michnikowy szmatławiec cytuje nie wiadomo skąd jakieś propozycje nauczycieli i pokazuje głupie rysunki z Giertychem który niby pali książki na stosie Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:08 Ja też jestem przeciw,bo to pajac jest! Odpowiedz Link Zgłoś
jaskos1 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:20 Pamiętacie epokę utrwalania "normalizacji" generałów w latach 80-tych? Co wówczas robił Dobraczyński?To samo co tatuś miłościwie panującego Romana.Utrwalał władzę ludową - o przepraszam normalizację. .Jeśli ktoś nie pamięta to niech sobie pogrzebie w archiwach o takim tworze jak pron ( przez większość w latach stanu wojennego nazywany poronciem).Wiadomo , że wpisanie do kanonu lektur powoduje odnowienie wydań, za tym idą pieniądze z praw autorskich i układ się rozwija.Na podstawie tej sprawy można stwierdzić , że znajomości z wojny są najtrwalsze. U Giertychów i Dobraczyńskich przeszły na następne pokolenie.Szkoda tylko że wcześniejszego pokolenie służyło czerwonemu a obecne mamonie. Odpowiedz Link Zgłoś
jantar15 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:21 A premiera to nie? I całego rządu? Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:24 alterpars napisał: > Gratuluje Wam wicepremierow Polacy! Sa jedyni i niepowtarzalni. Bedziemy ich dłuuugo wspominać.Oj,długo:) Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:27 Panie Giertych, moim idolem Pan nigdy nie zostanie, ale skoro takie dno, jak urbanowe i michnikowe szmatławce z taką wściekłością obrzucają Pana błotem, to mały szacuneczek... www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/czerwone_dynastie.htm#Za%B3gany_rodow%F3d_Adama_Michnika__ www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/czerwone_dynastie.htm#Gebertowie:_od_agenta_Kominternu_do_fanatycznego_tropiciela_polskiego_antysemityzmu Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ....Do glupcow z Wyborczej........................ 02.06.07, 10:28 Poniżej zamieszczamy wykaz zmian dotyczących dzieł Henryka Sienkiewicza w rozporządzeniach dotyczących podstawy programowej w zakresie lektur 1990 rok (Minister Mirosław Handke) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – Sienkiewicz (wybrana nowela) Liceum ogólnokształcące – nie ma Sienkiewicza 2001 rok (Minister Edmund Wittbrodt) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Liceum profilowane – wybrana powieść Szkoły ponadpodstawowe (LO i Technikum) – nie ma Sienkiewicza Szkoły podstawowe – „Ouo Vadis” lub inna powieść historyczna 2002 rok (Minister Krystyna Łybacka) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść w profilu rozszerzonym – nie ma dodatkowego Sienkiewicza Szkoły zawodowe – jak w LO 2002 rok (Minister Krystyna Łybacka) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść Szkoły zawodowe – jak w LO „Ouo vadis”Henryka Sienkiewicza usunięto w Rozporządzeniu z dnia 26 lutego 2002 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (zał. 5 – zasadnicze szkoły zawodowe). Przy lekturach jest odesłanie do wykazu lektur w załączniku nr 4 zawierającym podstawę programową kształcenia ogólnego dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i techników, w którym to „Ouo viadis” nie występuje. W poprzednim rozporządzeniu z dnia 21 maja 2001 r. w podstawie programowej dla zasadniczej szkoły zawodowej był zapis: „Ouo vadis” lub inna powieść”. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 10:32 ok.sienkiewicza zostawmy na chwile w spokoju.dzieki za liste:ale teraz mam pytanie-> no i co wlasciwie wedlug ciebie z tej wyliczanki wynika? to znaczy ze to jest dobre posuniencie Giertycha zeby usunac z kanonu Dostojewskiego, Goethego czy Conrada?? Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 14:53 człowieku, jeśli nie wiesz co z tej listy wynika to idź sobie zbadaj IQ. Czym się różni głupiec od kulawego ? tym, że kulawy wie, że jest kulawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 23:08 rzeczywiscie ktos tu powinien zakwestionowac swoja inteligencje bo moje pytanie nie poruszalo w zadnym wypadku sienkiewicza.kazdy rzad ma wplyw na kanon-ok.ale nie kazdy uwaza za stosowne usuniecie z kanonu kafki,goethego,dostojewskiego czy conrada.wiec byc moze ja mam zle w glowie bo uwazam ze taki minister edukacji musi byc dosc tepy.skoro zas Ty moj drogi uwazasz ze to nie jest niepokojace to doprawdy nic dodac nie moge.ciesze sie tylko ze w polsce nie mieszkam bo ja osobiscie chce zeby moje dzieci mialy do czynienia z literatura swiatowa.a ograniczone osoby,ktorym nie zalezy na tym co ich dzieci czytac beda niech sobie dalej gratuluja ministra edukacji.wyrazy wspolczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 11:17 Cut&paste Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: ....Do glupcow z Wyborczej................... 02.06.07, 13:37 trudno sie z toba nie zgodzic.oczywiscie ze G. wolalby zeby ludzie nie mysleli swobodnie.pytanie moje jednak jest inne: jaki brzmia lub beda brzmialy oficjalne powody dla ktorych usunieto tych autorow z kanonu? to z pewnoscia bedzie kolejna farsa ale jestem ciekawa czy G wogole wie co robi i czy oprocz powodow wyjetych z jego wlasnej specyficznej glowy ma jakies argumenty obiektywne. funny5 napisała: > Cut&paste Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:30 Osoba zbliżona do rządu opowiada nam anonimowo: - Premiera wychowanego w środowisku Instytutu Badań Literackich PAN [matka premiera Jadwiga Kaczyńska pracowała w IBL] bardzo wzburzyły propozycje Giertycha. Przepiękne zdanie tyle, że zupełnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma alterego, a premiera a prezydenta to już nie 02.06.07, 10:32 gratulujesz !? To gnomy, z miłości własnej, z potwornej pychy, woleli taką, jaką dziś mamy koalicję, niźli z PO ! Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Bartłomiej Sienkiewicz to ten z PO? 02.06.07, 11:03 "Bartłomiej Sienkiewicz przedstawił zebranym postępy prac nad programem Platformy Obywatelskiej. Gość omówił miedzy innymi propozycję "prawa sanacji życia publicznego". "Platforma Obywatelska ma szansę zmiany polskiej rzeczywistości - po raz pierwszy od czternastu lat Polacy chcą normalnego Państwa, musimy tę szansę wykorzystać" - powiedział Sienkiewicz" Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba A wiesz, zes mnie zaskoczyl? Byl chadekiem, 02.06.07, 16:53 ostal sie najwyrazniej w PO w "spadku" po Plazynskim;) Nb. Chcialbym tego ostatniego widziec na czele jakiejs normalnej partii - mialbym w koncu na kogo glosowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
quet Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 11:11 Wczoraj siedzialem ze znajomymi i po kolei wyliczalismy czyny ob. Giertycha. i Dawno nie bylo tak wiele negatywnych stwierdzen... Przydalaby sie lista ogolna dokonan kolejnych ministrow, premierow itp., zeby przejrzyscie bylo widac, co kto zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
lewy_zakret Gazeta pisała o Sienkiewiczu! 02.06.07, 13:06 W piątkowej jest napisane, że nieprawdą jest iż Sienkiewicz został skreślony - co wydaje mi się prawdą. Jestem uczniem szkoły średniej i pozycje takie jak "W pustyni i w puszczy", "Krzyżacy" czy "Potop" były i są przerabiane. Gazeta o tym napisała. Premier się wzburza, Giertych rpbo z soebie idiotę, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 14:42 każdy pretekst jest dobry aby przywalić PiS-owi, choćby pośrednio poprzez walenie w koalicjantów. Czemuż tych wrzasków i dzikiego wycia nie było gdy wspaniała oi światła Łybacka wyrzucała Sienkiewicza ???. To nie skandal, że nie ma go w kanonie lektur obowiązkowych ???????. Wtedy i nadal jakoś dziwnie nikt nie protestuje !!!! Gdzie były i są autorytety ???? Jakie są każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 14:50 aisug napisał: > wspaniała oi światła Łybacka wyrzucała Sienkiewicza ???. ---- Zajrzyj do spisu lektur szkolnych a nie powtarzaj mantry Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 15:00 funny5 napisała: Zajrzyj do spisu lektur szkolnych a nie powtarzaj mantry ================================================================== prawda czy fałsz ? presentation1 02.06.07, 10:28 + odpowiedz Poniżej zamieszczamy wykaz zmian dotyczących dzieł Henryka Sienkiewicza w rozporządzeniach dotyczących podstawy programowej w zakresie lektur 1990 rok (Minister Mirosław Handke) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – Sienkiewicz (wybrana nowela) Liceum ogólnokształcące – nie ma Sienkiewicza 2001 rok (Minister Edmund Wittbrodt) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Liceum profilowane – wybrana powieść Szkoły ponadpodstawowe (LO i Technikum) – nie ma Sienkiewicza Szkoły podstawowe – „Ouo Vadis” lub inna powieść historyczna 2002 rok (Minister Krystyna Łybacka) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść w profilu rozszerzonym – nie ma dodatkowego Sienkiewicza Szkoły zawodowe – jak w LO 2002 rok (Minister Krystyna Łybacka) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść Szkoły zawodowe – jak w LO „Ouo vadis”Henryka Sienkiewicza usunięto w Rozporządzeniu z dnia 26 lutego 2002 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (zał. 5 – zasadnicze szkoły zawodowe). Przy lekturach jest odesłanie do wykazu lektur w załączniku nr 4 zawierającym podstawę programową kształcenia ogólnego dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i techników, w którym to „Ouo viadis” nie występuje. W poprzednim rozporządzeniu z dnia 21 maja 2001 r. w podstawie programowej dla zasadniczej szkoły zawodowej był zapis: „Ouo vadis” lub inna powieść”. Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 16:37 No jak podpierasz sie palestrina to wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:46 to nie istotne kim sie podpieram. Pytam prawda to czy fałsz ???? i odpowiedz merytorycznie a nie funnuj !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:57 Kłamiesz, jak twój idol! "W rozporządzeniu z 26 lutego 2002 r. w dziale lektury dla gimnazjum - wybrane utwory z klasyki polskiej, wymieniony jest Henryk Sienkiewicz a także dla liceum i technikum. :P Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 23:14 1. Wybrane utwory z klasyki światowej: Biblia (fragmenty); mitologia (wybór); Homer: Iliada lub Odyseja (fragmenty); Sofokles: Antygona; Pieśń o Rolandzie (fragmenty); W. Szekspir: Romeo i Julia; M. Cervantes: Don Kichote (fragmenty); K. Dickens: Opowieść wigilijna lub Dawid Copperfield (fragmenty); A. Czechow: wybrana nowela; A. Saint-Exupéry: Mały Książę lub Nocny lot; E. Hemingway: wybrane opowiadanie. 2. Wybrane utwory z klasyki polskiej: Bogurodzica; J. Kochanowski: wybrane fraszki, pieśni, psalmy, treny; wybór poezji barokowej; I. Krasicki: wybrane bajki i jedna z satyr; A. Mickiewicz: wybrane bajki i ballady, Dziady cz. II, Pan Tadeusz (fragmenty); J. Słowacki: Balladyna (fragmenty); A. Fredro (Zemsta); H. Sienkiewicz: wybrana nowela; B. Prus: wybrana nowela; S. Żeromski: Odpowiedz Link Zgłoś
romek337 Oświadczenie Henryka Sienkiewicza 02.06.07, 14:46 (…) oświadczam, że nie upoważniałem swego dalekiego krewnego tegoż samego nazwiska Bartłomieja do posługiwania się moim imieniem oraz dziełami w celach zarobkowo-politycznych. Oświadczam, że twórczość pana Dobraczyńskiego (zacnego, choć zubożałego szlachcica) bardzo mnie kontentuje i napawa radością. Równocześnie wyrażam ogromne zadowolenie faktem, iż dzieci polskie nie będą musiały już zatruwać swych dusz pokrętnymi, niezrozumiałymi i dogłębnie apatriotycznymi paszkwilami Gombrowicza oraz chorymi rojeniami nihilistów pokroju Kafki. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Takiego k r e t y n a w polskim rzadzie nie bylo! 02.06.07, 16:34 bylo pare ciekawych "egzemplarzy" za komuny ale to byly niewyksztalcone jolopy "z awansu partyjnego" ale ten to podobno ma studia!!!! Ludzie, czy ktos tego mohera-oszoloma powstrzyma??!! Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Takiego k r e t y n a w polskim rzadzie nie 02.06.07, 22:17 Mam taką cichą nadzieję, że to będzie ostatni...;) Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Nie "Sienkiewicza", ale KULTU tegoz wsrod 02.06.07, 16:54 polackiego oszolomstwa - nie myl pojec. Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 20:34 to juz jest tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:16 Ja mam wątpliwości odnośnie giertychowego czytania ze zrozumieniem... Jedenaście razy czytać Trylogię? A może czytał za karę? Teraz należy spodziewać się recytacji w wykonaniu Giertycha całych rozdziałów np. w programie "Czytamy dzieciom"... ;)) Na marginesie: Stary Giertych nie miał w domy innych książek? Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:34 To ze Giertych lubi trylogie(wolno mu)to nie znaczy ze ma ona nalezec do lektur obowiazkowych. Az strach pomyslec, co bedzie, jesli inne upodobania pana Gie. beda umieszczone na liscie upodoban narodowych brrr Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:51 Niedoczekanie jego.... Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 22:52 nnoo, ja tez...a pomysl sobie o upodobaniach innych luminarzy naszegozycia politycznego. Strach sie bac... Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 23:16 Np. Łyżwińskiego? ... Hahahaha - śmiech rozpaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
pam8 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 03.06.07, 11:42 To znaczy że ten potwór siłą zamyka naszej ukochanej młodzieży dostęp do Witkacego, Conrada, Gombrowicza i Kafki. I to dzięki ministrowi (w ciągu dwóch lat) co drugi absolwent gimnazjum to bęcwał, którego zasób słów obejmuje około 700 wyrazów i który potrafi zrozumieć co najwyżej krótkie sprawozdanie sportowe lub sądowe. Oni WALCZĄ o literaturę, a on im zabrania. Niedługo dowiemy się, że usunięcie z matury matematyki to też sprawka tego Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś