Dodaj do ulubionych

Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów

23.06.07, 11:42
No cóż, nie mam nic do dopłacania do lekarza, jeśli ma to podnieść jakość i
szybkość usług medycznych. Zastanawia mnie tylko dlaczego w Polsce właściwie
nie prowadzi się promocji zdrowia? Przykładowo "dolegliwości kobiece". Bardzo
wielu problemów można by uniknąć gdyby prowadzona była odpowiednia
profilaktyka oraz szeroko zakrojone akcje edukacyjne. Jakoś nie chce mi się
wierzyć, że promowanie np częstej cytologii wśród kobiet nie byłoby tańsze niż
późniejsze leczenie trudnych przypadków i skomplikowane, kosztowne operacje. A
kto np dba, żeby 13-14 letnie dziewczynki miały częsty kontakt z ginekologiem?
Nikt, a rodzice się wstydzą...
Inną sprawą jest to, że nie widzę rozwiązań systemowych, np koszyk świadczeń
plus szeroko zakrojony system "dobezpieczania się" w prywatnych firmach
ubezpieczeniowych.
No a jeśli finansowanie służby zdrowia ma się odbywać za pomocą podnoszenia
podatków - to ja dziękuję, za takie rozwiązania "systemowe"
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 11:43
      Hej, moderator pospiesz się trochę :)
      • navaira Profilaktyka, ginekologia... 23.06.07, 13:46
        To wymysły lewactwa. Prawdziwy Polak leczy się modlitwą, papierosem i pracą.
        (Patrz minister Religa, który odmówił chemoterapii, dzięki temu teraz każdy
        pacjent zapamięta, że to niepotrzebna fanaberia i wymysły lekarzy, dzięki którym
        można wyssać więcej kasy.)
        • tetlian No w końcu jakieś rozwiązanie 23.06.07, 14:34
          I to jest o wiele lepszy pomysł niż podnoszenie podatków. Wówczas nie wszyscy
          będą płacić na służbę zdrowia, a jedynie ci co jej potrzebują w danym momencie.
    • no_one2 Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 11:43
      Zwiekszy sie socjal.Kogo z babc czy dziadkow z 700-800 zl emerytury bedzie
      stac na jakies badania,skoro juz teraz na leki nie maja ? Wzrosnie szybkie
      kopniecie w kalendarz.
    • savage4 Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 11:43
      A nie płacą ?!
    • centrolew Nie ma nic za darmo! 23.06.07, 11:43
      Czasy, kiedy wszystko należało się każdemu za darmo powoli odchodzą... i
      dobrze! Szkoda tylko, że dzieje się to tak powoli w służbie zdrowia.
      • savage4 Re: Nie ma nic za darmo! 23.06.07, 11:47
        Masz pojecie co mówisz ??? Odprowadzam obowiązkową skladke zdrowotna DWUKROTNIE
        ! Jak o pracownik budżetówki i jako właściciel firmy ! Czy w związku z tym
        jestem leczona szybciej i lepiej ??? Odpowiedz sobie sam...
        • gulaga7 Re: Nie ma nic za darmo! 23.06.07, 12:08
          Najrozsadniejszy pomysl zglaszali kiedy lekarze-ZMNIEJSZYC skladke zdrowotna o
          polowe-do 4%.Bylaby to tzw. skladka solidarnosciowa na leczenie osob starszych i
          ubogich plus ratownictwo i onkologia.Cala reszta-prywatne ubezpieczenia lub
          platnosc w gotowce-jak kto woli.Jednak biurokracja utraca ten pomysl
          brutalnie-zmniejszylyby sie im dochody,skoczylyby sie czasy tysiecy etatow w
          NFZ,min-zdrawie,wojewodzkich agendach.Oni chca aby jak najwieksza czesc
          pieniedzy byla sciagana obligatoryjnie jak podatki-wtedy ludzie nie maja wplywu
          na co wydawane sa ich pieniadze.Trzeba sobie powiedziec jasno-wraz z upadkiem
          ZSRR skonczyl sie mit rownosci-nie ma jej i nigdy nie bedzie.Bogaci czy ludzie
          wladzy (jak w PRL czy ZSRR) zawsze mieli nieporownalnie lepsza opieke
          medyczna.Czas skoczyc z ta obluda.Najgorsze,ze pielegniarki wciaz zyja w tym
          socjalistycznym swiecie zludzen-chca wydrenowac jak najwiecej z naszych
          kieszeni.Nawet bedne nie wiedza,ze do nich nic z tego nie dotrze,zawsze beda
          kopane po tylkach przez mase cwaniakow obsiadajacych synekury w roznych NFZ-ach
          i in.Polska za wszelka cene musi zmniejszyc koszty pracy-inaczej albo szara
          strefa zwiekszy sie do ponad polowy gospodarki,albo nastapi bunt
          spoleczny.Ludzie zarabiaja po 1000 zl oficjalnie, a cena metra kwadratowego
          idzie juz ku 10 000 zl! Takiego absurdu nie ma nigdzie na swiecie.
          • polska_baba Jakie darmo! Oddajcie mi moje składki! 23.06.07, 12:26
            Przez prawie 30 lat pracowałam legalnie i uczciwie płaciłam wszystkie składki. Z
            usług służby zdrowia prawie nie korzystałam, bo byłam młoda i zdrowa. Teraz gdy
            się starzeję i opieka medyczna będzie mi bardziej potrzebna, słyszę, że mam płacić.
            Ja już zapłaciłam!!!
            Jak teraz mam płacić za opiekę medyczną, to oddajcie mi moje składki!!!
            • mgr2000 Re: Jakie darmo! Oddajcie mi moje składki! 23.06.07, 13:17
              Mas pecha po prostu.
              • c.rayback Nie pecha tylko Piecha 23.06.07, 14:39
                Po prostu to ja bede placil mniejsze skladki i tyle.
            • gamdan Re: Oddajcie mi moje składki! 23.06.07, 14:06
              To jest przykład oportunizmu, który do niczego dobrego nie prowadzi.
              Prawie wszyscy płacili. Jedni więcej, inni mniej. Płacili, wiedząc, że te
              pieniądze przepadają.
              Ale płacili.
              Zabrakło im sił i mądrości, aby ten absurd jak najszybciej zlikwidować.
              Była taka szansa, zwłaszcza po 1989 r. Ale władza postawiła na "ważniejsze" cele.
              Teraz, gdy nadchodzi czas zmian, odzywają się wszyscy krzykacze.
              Po co?
              Aby pokrzyczeć. Bo zmian nie da się wstrzymać, a na pewno nie wolno ich wstrzymywać.
              Gdy zmienia się prawo, zawsze są beneficjenci zmian i ci co tracą.
              Najważniejsze jest, aby prawo zmieniało się na lepsze.
            • klein4400 Re: Jakie darmo! Oddajcie mi moje składki! 24.06.07, 11:20
              No i co z tego,masz pecha i tyle. Zresztą moje pokolenie też.

Mam 29 lat i płacę de facto podwójne składki na emeryturę. 1 składka idzie na
              moją emeryturę - odkładam na konto z ZUS, OFE i za niedługo otwieram IKE (muszę,
              żeby nie umrzeć z głodu na emeryturze). Płacąc podatki (b. wysokie moim zdaniem)
              płacę de facto na emeryturę drugi raz, w tym na twoją, bo wszystkie obecne
              emerytury są i długo jeszcze będą finansowane z podatków obecnie pracujących.

Więc nie wyskakuj tutaj ze swoimi żalami i pretensjami bo nie jesteś jedyna,
              idąc twoim tokiem rozumowania to każdy jest w jakimś sensie oszukany.
      • vera123321 Re: Nie ma nic za darmo! 23.06.07, 14:38
        Zastanów sie co Ty pleciesz a co z tymi co maja 700zł emeryturylub renty? mają
        umierać.
    • daniel.jed Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 11:44
      Czy w takim razie zapłacę część złodziejskiego ZUSu?
      • meg303 Biedny Piecha... 23.06.07, 11:47
        Jarek go zniszczy za kapitalistyczne pomysły . I to jeszcze głoszone publicznie.
    • architekt76 Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 12:04
      to może inne rozwiązanie systemowe - zamiast płacić wielkie składki na służbę
      zdrowia i dodatkowo jeszcze raz na to samo w momencie wizyty u lekarza (bo to
      mniej więcej jest proponowane), dać podatnikom wybór: albo płacisz więcej
      składki i potem nie płacisz od nowa w publicznej służbie zdrowia, albo płacisz
      jedynie u prywatnego ubezpieczyciela, leczysz się bez kolejek prywatnie i niczym
      się nie martwisz...
    • ingeborg_1 Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 12:05
      Jeśli ten cytat jest istotnie najlepiej nadającym się do przytoczenia fragmentem
      wypowiedzi Piechy, to ja jestem przerazona. Przecież tan facet nie potrafi się
      składnie wypowiedzieć po polsku. Jak on może być wiceministrem?
    • michal_ludwik Pacjenci już płacą przecież 23.06.07, 12:10
      nie tylko w postaci łapówek, ale i przecież ubezpieczenia zdrowotnego
      no, oprócz kilku grup społecznych.
    • s_a_j Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 12:21
      w rzeczywistosci i tak przeciez jesli chce sie pojsc do lekarza, trzeba
      zaplacic, bo to co place na zus pozwala mi pojsc do lekarza za pol roku (wczoraj
      usilowalem sie zapisac do alergologa, zaproponowano mi termin w listopadzie, a
      za pieniadze w tej samej przychodni juz w poniedzialek, czy de facto w nastepnym
      dniu roboczym). zniesmy skladke zus, zastosujmy w 100% prywatne ubezpieczenia i
      sprywatyzujmy sluzbe zdrowia. a moze chociaz odpisywac od podatku to, co
      wydajemy 'prywatnie'?
      • zawa6 Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 21:12
        Ostatnio bylem sie zarejestrowac u okulisty wpadlo mi cos do oka (myslalem ze
        dzis mi to wyciagna)i uwaga!
        Termin wizyty za 2 i pol miesiaca!!!
        Powtazam ze mam cos w oku a w recepcji slysze ze najblizszy termin za 2 i pol
        miesiaca.
        Dobrze ze akurat mialem pare zlotych bo poszedlem prywatnie ale co emeryt mial
        by zrobic lub zarabiajacy 1000 brutto?
        skandal
    • piotr.ram Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 12:23
      dostęp do ochrony zdrowia jest w polsce szeroki.prosze porównać czasy
      oczekiwania na zabiegi i porady w innych państwach starej wspólnoty.tam
      dodatkowo pacjent płaci.no ale w polsce wszystkim i wszystko się należy.!!!!!
    • presentation1 ...Kaczynski-wielki maz stanu.................... 23.06.07, 12:28
      Za Wprost.

Jarosław Kaczyński zachował się jak mąż stanu.

Premier miał racje proponując przeprowadzenie referendum w sprawie podwyżki płac dla pielęgniarek. Jest szansa, że Polacy, zazwyczaj odpowiadający bezwiednie „tak" na pytanie, czy jakiejś grupie społecznej należy dać więcej pieniędzy, zauważą zależność między wysokością podatków, które płacą a spełnianiem żądań płacowych kolejnych grup zawodowych. Mało przy tym prawdopodobne, by większość obywateli głosowała za podwyżką podatków, co oznacza, że przeprowadzanie referendum jest szansą na postawienie tamy żądaniom płacowym pracowników strefy budżetowej.

Mimo wielu wad i popełnionych błędów, Jarosław Kaczyński zaczyna wykazywać cechy męża stanu. Człowieka, który ma odwagę powiedzieć roszczeniowo nastawionym grupom społecznym –„nie". Laureat Nagrody Nobla z ekonomii, prof. Milton Friedman, zauważył kiedyś, że demokracja to wcale nie są rządy większości, tylko koalicji dobrze zorganizowanych mniejszości. Propozycja premiera oznacza więc, że rządząca w Polsce od lat koalicja górników, emerytów, rencistów, nauczycieli, lekarzy i pielęgniarek ma szanse zostać odsunięta od władzy. Ich miejsce powinien zająć jednolity front obrony interesów większości podatników.
      • wymiatator1 A ten nadal swoje... 23.06.07, 12:59
        pie.. jak potłuczony.
    • mark.parker Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 12:29
      Pierwsza rozsądna propozycja, tylko że teraz trzeba trochę obciąć stawki za
      ubezpieczenie, skoro pacjenci mają dopłacać oficjalnie, i ogłosić cennik.
    • k_r_m Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 12:48
      "No cóż, nie mam nic do dopłacania do lekarza, jeśli ma to podnieść jakość i
      szybkość usług medycznych. "

też nie ma nic przeciwko ale ten poziom naprawdę musiałby się podnieść, nie tak
      jak w tym momencie gdy po wejściu do przychodni już w rejestracji jesteśmy
      besztani za to że zawracamy głowę, po wejściu do lekarza ten coś poburczy,
      wychodząc często nadal nie wiemy co nam dolega za to trzymamy garść recept

nie miałbym nic przeciwko podwyżkom pensji lekarzy ale nie jest normalnym, że
      podnosi się pensję pracownikowi, który olewa swoją pracę i swoich klientów, po
      prostu nie wolno takiemu pracownikowi podnosić wynagrodzenia bo potraktuje je
      jako nagrodę za swoją złą pracę i na pewno po podwyżce nie zacznie lepiej pracować

a każdy pacjent i tak już płaci za swoje leczenie w odprowadzanych podatkach, ja
      zwykle u lekarza ląduję raz w roku z głupim przeziębieniem, więc na pewno te 15
      minut pracy lekarza nie kosztuje tylko co płacę rocznie za swoje leczenie w
      podatkach, ale gdy zachoruję poważnie chcę mieć pewność, że będzie mnie stać aby
      pójść i się leczyć i nie usłyszeć w rejestracji burkliwego "czego"
    • naprawdetrzezwy Czyli oprócz łapówek, 12% z OC 23.06.07, 12:50
      lekarze dostaną jeszcze pieniądze od pacjenta.

No to podnieście składkę zdrowotną do 50% i znajdzie się szybko nowe zastosowanie dla latarni.
    • fixmeamartini No i biedni mają coraz gorzej.... 23.06.07, 12:58
      głupi buc. religa nigdy by takiego tekstu nie puścił, a ten złamas już się
      szarogęsi. jemu to ryba, bo ci wszyscy rządowi złodzieje to płac ić za nic nie będą.
      czas na rewolucję. czas na bunt!
    • mindflayer Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 13:01
      Podejrzewam, że rząd orientacyjnie wyliczy budżet NFZ, następnie uporządkuje
      procedury medyczne w jakiejś hierarchii i zobaczy, przy której pozycji z listy
      przekroczy kwotę budżetu NFZ. I tak powstanie koszyk. Więc dopóki nie będzie
      wyceny procedur, nie będzie koszyka. Dopóki nie ma koszyka, nie wiadomo co
      będzie płatne. To potrwa lata.
    • arturx2 Po pierwsze - 23.06.07, 13:02
      Po pierwsze - rolnicy płacą tak jak wszyscy. Bo niby z jakiej racji nie?
      Po drugie - ryczałt 5 zł za wizytę u lekarza, 10 zł u specjalisty, 2 zł za
      każdą receptę. Odpadnie 80% z kolejki hopochondryków którzy chadzają do lekarza
      z nudów i urojeń, a potem wyrzucają leki za które płacą podatnicy.
      Po trzecie - za jedzenie w szpitalu każdy płaci sam, za łóżko 10 zł dziennie. W
      domu przecież nikt go bezpłatnie nie karmi, płaci za energię itd. Może wreszcie
      rodziny zabiorą ze szpitali dziadków ktorych zostawili tam "na przechowanie".
      I przestańcie ględzić że lud ubogi. Popatrzcie jakie komunie czy wesela
      urządzają ci "biedacy" żyjący na koszt społeczeństwa. Potrafią oszczędzać na
      wódkę weselną, trzeba ich nauczyć oszczędzać na to, co NAJWAŻNIEJSZE czyli
      zdrowie.
      • chiton Re: Po pierwsze - 23.06.07, 14:00
        A czy to jedzenie ,za które będziemy płacić nadal będą zjadac pielęgniarki i
        salowe,a pacjent dostanie jakis ochłap?Dlaczego nikt głosno nie powie,że
        znaczną częsc jedzenia dla pacjentów zjada personel w szpitalu nie płacąc za to
        ani grosza,mało tego to jeszcze te panie wynoszą całe torby
        jedzenia/zaoszczędzonego na pacjentach/,a nawet przchodzą mężowie,starsze
        dzieci i zabieraja do domów.Jeżeli posiłki w szpitalu mają być odpłatne to
        muszę mieć prawo do zrezygnowania z nich i żywienia się we własnym zakresie.
        • gamdan Re: Ale kretyn! 23.06.07, 14:12
          > znaczną częsc jedzenia dla pacjentów zjada personel w szpitalu

Słyszałeś o cateringu?
          Po co wymyślać, skoro w świecie już dawno to wymyślono.

• chiton Re: Ale kretyn! 25.06.07, 20:31
            Słyszałem ,ale widziałem tylko w szpitalu im. /N.Barlickiego w Łodzi.W
            innych /kopernika,Radlinskiego,Rydygiera,WAM,Matce Polce/ widziałem salowe i
            pielęgniarki wcinające jedzenie przeznaczone dla chorych,a to co umiejętnie
            panie wygospodarowały same wynosiły lub ktoś z ich rodzin.Pacjent w polskim
            szpitalu bez własnego jedzenia umarłby z głodu.Porcje przeznaczone dla chorych
            są nieduże/ilosc kalorii przeznaczona dla osób leżących,a i tak pacjent dostaje
            mniej niż mu się należy,bo pielęgniarki i personel niższy jeszcze okrajają te
            porcje.Nawet nie starają się tego ukryc.
    • jb777 Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:03
      Sprawa promocji to bardzo ważna sprawa. Wiadomo - lepiej zapobiegać niż leczyć.
      Badano kiedyś w Kanadzie jakie nakłady wywołały najlepsze skutki zdrowotne - i
      co - otóż te na edukację zdrowotną.

Takich kwestia jak promocja jest więcej.
      Dlaczego z uporem maniaka blokuje się eksport usług medycznych - nie mówię o
      wyjazdach lakerzy czy pielęgniarek. Mówię o profesjonalnym pozyskiwaniu
      pacjentów z zagranicy.
      Dlaczego nie pozwala się wprowadzać opłat za tzw część niemedyczną usługi -
      wyżywienie i łóżko/dobę? Te koszty nie są wielkie ale na pewno można je
      zuinifikować i nie będą wielkim obciążniem dla chorych.?
      Dlaczego pozwala się na wzrost kosztów leków - firmy farmaceutyczne to jedne z
      najbardziej rentowwnych firm, a jak odjąć nakłady na marketing za które wszyscy
      płacimy to będzie jeszcze taniej.

Takich róznych uwag do systemu można zgłaszać wiele. I będą one do
      zaakceptowania i dla rządu i dla pracowników ochrony zdrowia.
      Ale nasza władza woli konfliktować - rozgrywać medialnie swoich przeciwników
      nie podejmowanieem rozmów i straszeniem sankcjami a łamanie prawa.

Premier to polityczny rozrabiaka a nie polityk.

A może tak zrobić referendum w sprawie taniego państwa - ale i w tej kwestii
      premier wykonał ruch wyprzedzający - nie ma chetnych do pracy bo państwo za
      mało płaci. Hahahahaha ... Taki rozrost administracji i kosztóww przy
      jednoczesnym spadku jakości kadr to w administracji publicznej nigdy nie było.
      • mgr2000 Re: Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:25
        Jedna gruba jak balon menda, żrąca bez umiaru, paląca tony papierosów
        zafundowała sobie i swojej grubej palącej żonce- trzecie dziecko. Wykształcenie
        wyższe -mądrala jak mało kto.
        Ale socjalista pełną gębą. O prywatyzacji szpitalnictwa z nim nie pogadasz.
        Takich pasożytów są u nas miliony
        • mgr2000 Re: Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:27
          Niech się truje.
          Wolno mu jak najbardziej.
          Ale na własny rachunek.
        • mgr2000 Re: Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:29
          "Konowały" -to jego określenie lekarzy.
        • mgr2000 Re: Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:32
          Tłumaczy, że jego matki nie byłoby stać na prywatne leczenie.
          Dlatego konowały i piguły powinny mieć obcięte pensje.
        • mgr2000 Re: Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:34
          Zarabia dobrze ale zamiast pomóc matce woli kasę wydać na żarcie, papierochy i
          gadżety.
        • mgr2000 Re: Gulcia masz 100% racji 23.06.07, 13:35
          Czy to nie jeden z nas ????????
      • a.k.traper Typowe działanie na przestrach, ćwiczylismy to 23.06.07, 17:08
        Niedawno premier chciał referendum w sprawie prywatyzacji szpitali, teraz ten
        gamoń straszy prywatyzacją. Leca na sentymencie do socjalizmu i przedwyborczym
        spocie o pustych lodówkach, to jednak działa. Ten rzad pomysłu nie ma zadnego,
        prywatyzacji nawet nie spróbuje robić, za duzo mogliby stracić, tchórze nigdy
        niczego nie robia oprócz donosów i polityki silnej łapy.Miller jechał na
        rzadzie Buzka, co to oni nie zrobili. PiS pojechał na PO i pustych lodówkach,
        potem juz porównywał co by to zrobiła PO. To lenie i nieudacznicy, przy tym
        tchórze którym nie w smak rozstac sie z ciepłymi posadkami.To ta skarlała
        odnoga naszych sierpniowych ideałów. Z hasła "socjalizm tak,wypaczenia nie"
        zostało: Socjalizm i Wypaczenia
    • takajednaania Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 13:08
      Próbujecie towarzyszu Piecha prymitywnie szczuć pacjentów na pracowników służby
      zdrowia? Zgrany chwyt i nieskuteczny. Wymyślcie towarzyszu coś innego.
    • mgr2000 Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 13:15
      Dostaniesz Ci---pko talon na zabieg jak przyniesiesz zaświadczenie od
      proboszcza potwierdzone notarialnie, że robiłaś cytologię co miesiąc, nie
      zalegasz z podatkami i nie jesteś Homo.
      Obowiązkowo sprawdzączy zapinałaś pasy w samochodzie przez ostatnie 40 lat.

Tak będzie to wyglądało już niedługo.

Dlaczego ludzie nie chcą sami płacić za swoje zdrowie i o nie dbać???
      Może zadba lepiej premier Kaczyński (szczególnie o wynik cytologi) ???
      Banda głupków i tyle.
    • gregsmile Prywatne ubezpieczenia zdrowotne 23.06.07, 13:15
      z możliwością odpisania ich kosztów w rocznej deklaracji podatkowej! I po problemie! Nad czym tu myśleć?
    • kiszuriwalilibori Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 13:20
      Gulcia, masz rację w większości punktów. Jesli zaś chodzi o promocję zdrowia to wbrew pozorom ona jest, ale na poziomie samorządów gminnych. Mówiąc prościaj: gmina dostaje na to pieniądze z budżetu ( albo ma obowiązjkowy odpis od własnych dochodów). Tyle, że owykorzystaniu tych środków decydują samorządowi urzędnicy, którzy z całym szacunkiem nie za bardzo wiedzą co to jest promocja zdrowia. To jak gmina spożytkuje te pieniądze nie jest kontrolowane a już na pewno nie jest mierzona efektywność wykorzystania tych środków.
    • kiszuriwalilibori Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 13:22
      Arturx2 dobrze pisze, na towar darmowy popyt jest nieograniczony - odpłatność nie musi być wysoka ale zauważalna.
    • maciomat Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegów 23.06.07, 13:30
      Można by powiedzieć "w końcu".

Obawiam się jednak o los tego pomysłu, bo wielki J. stwierdził, że nie będzie
      współpłacenia. Jego populistyczna wypowiedź, żeby opodatkować najbogatszych,
      świadczy, że gość nie chce nic zmienić i co gorsza w ogóle nie ma pojęcia o co
      w tym biznesie chodzi.

Pracowałem przez 10 lat w publicznej służbie zdrowia: oddział + poradnia
      specjalistyczna.

Wielu pacjentów nie musiało korzytsać z pomocy specjalisty. Równie dobrze
      sprawę mógł załatwić u lekarza rodzinnego, albo mogli przychodzic do kontroli
      co 3 miesiace, a nie co miesiac. To wszystko generowało koszty i tłum. Na moje
      sugestie aby tak robili, słyszałem, że im się to "należy", albo żebym nie
      marudził, bo "przecież oni za to płacą".

W przypadku pomysłow na współpłacenie, nie chodzi o dużą kasę, ale podobnie jak
      np w Niemczech np. ryczałt za wizytę u specjalisty - np. 5 zł, za przyjęcie do
      szpitala tez, np. 20 zł. Za jakieś ponadstandardowe uslugi - inna dieta, tez
      jakaś tam kasa...
      Można to zrobić jako opłaty bezpośrednie - wpłat w samym szpitalu, albo np.
      ulgi przy składkach - za "zdrowe prowadzenie się".

Inna rzecz. Współpłacenie jest od dawna. W formie patologicznej i na szczęście
      nie wszędzie, ale było.
      Pacjenci/rodziny płacili/płacą za szybszy termin przyjęcia, mniejszy pokój itp.
      Kasa szła do kieszeni ordynatora/lekarza, a nie szpitala.

Czemu nie grać w otwarte karty? W podstawowej wersji pokój 8 osobowy i kolejka,
      w rozszerzonej (gotówka lub ubezpieczenie) 1-os sala z TV i z jedną przypisaną
      pielęgniarką. I przyjęcie od razu.

Obecnie często pacjent leczony u dr-a prywatnie był/jest diagnozowany na
      sprzęcie szpitalnym/poradnianym. To jest nieuczciwe w stosunku do całkiem
      prywatnych ośrodków, które inwestują z własnych pieniędzy w sprzęt, jego
      konserwację itp.

Pomysłów jest jeszcze kilka. Część z nich jest blokowana przez administrację -
      bo będą mieli mniej kasy i wpływów, część niestety przez samych lekarzy - oni
      stracą źródło lewych dochodów za szybsze przyjęcia, mniejsze "ordynatorskie"
      pokoje, czy korzystanie bez opłat ze sprzętu szpitala, sale operacyjne itp.

Ja już tej sytuacji miałem dość, widząc że nie mam żadnego wpływu na nią.
      Od pół roku przyjmuje tylko prywatnie i sobie chwalę.
      Mam oczywiście swiadomosc, ze część pacjentów ze względów finansowych nie
      będzie korzystać z moich usług. Ale nie widzę też powodu, żeby się taplać w tym
      bagnie i jeszcze słuchać, że powinienem pracować bo to "służba".

Ja sobie tą sytuację porównuję do kursu dolara w dawnych czasach.
      W banku oficjalnie kosztował 6zł (starych), a na czarnym rynku 60zł. Kupno w
      cenie oficjalnej było nie możliwe. Jak ktoś potrzebował, musiał kupić za cenę
      czarnorynkową.
      Tak jest też teraz publiczna służba zdrowia jest finansowana w sposób nie
      realny - dlatego ten system musi paść, jak komunizm z dolarami za 6zł.
      • mgr2000 Re: Piecha: Pacjenci będą płacić za część zabiegó 23.06.07, 13:39
        Powiedz to mojemu grubemu kumplowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka