Dodaj do ulubionych

Koszyk pełen usług medycznych

29.06.07, 06:58
Bo właśnie problem w tym, że teraz państwo płaci prawie każdy bzdet. Dlatego
tak brakuje pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • keraju222 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 07:42
      Skoro Państwo zagwarantowało w konstytusji bezpłatną i powszechna opiekę
      zdrowotną, to musi płacic za każdy bzdet. A teraz będą głosy, że skoro Państwo
      pobiera ok 8% naszych zarobków nie pytając nikogo o zdanie, to niech płaci za
      wszystkie usługi zdrowotne. Skoro płacę składke to wymagam! Moja składka
      powinna starczyć na wszystkie usługi medyczne. Płacę i wymagam
      • ml2403 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 09:02
        Bardzo słusznie, tylko jaka ma być ta składka i ile zapłacić za te procedury.
        Najpierw trzeba je wycenić. I nie tak jak teraz bo to jest śmiech. Przykład:
        lekarz przyjmuje 20 pacjentów dziennie na etacie czyli miesięcznie ok. 460
        Dostaje za to 2000 zł, (to i tak dużo bo w wielu miejcach mniej), Z prostego
        podzielenia za przyjęcie pacjenta dostaje ok. 4zł !!! Jak koszyki i inne bzdety
        pozostawią taki idiotyzm to lepiej niczego nie wprowadzać.
        • adamjh Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 10:03
          Bezplatna sluzba zdrowia to mit zwlaszcza, ze postep w medycynie jest ogromny a
          najnowsze osiagnieca sa z reguly najdrozsze! Dla tego powinni wprowadzic
          zasade, ze na izbe przyjec moze przyjsc kazdy i z kazdym przypadkiem od drzazgi
          w palcu do ucietej reki. Ale musi zaplacic 50 zl i potem wszystko jest zadarmo.
          Oraz prywatne ubezpieczenia. Dla tych, ktorzy nie chca czekac i chca sie leczyc
          w dobrych warunkach. Ja mieszkam w irlandi i stac mie na pojscie do lekarza,
          wiec oplacam co miesiac dodatkowe ubezpieczenie. Tych co nie stac maja opieke
          za darmo ale musza czekac.
          W polsce sa potrzebne reformy bo mlodzi lekarze uciekaja z kraju, gdyz nawet
          specjalizacje jest latwiej zrobic za granica - o pieniadzach nie mowiac. To
          samo z pielegniarkami, ktorych zawod za dwa lata w naszym kraju czeka zapasc,
          ze wzgledu na stale rosnaca luke pokoleniowa. Ludie oprzytomnijcie! Co ztego,
          ze macie wszystko "za darmo" za dwa, trzy lata w szpitalach bedzieceie tylko
          wy, dyrektor, orzynatorzy i oddzialowe. Strach sie bac!
        • oryganion1 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 10:18
          zapomnieli tylko dodać ze brakuje 10 miliardów zeby taki koszyk sfinansować-
          czyli nie ma szans przed 2010 rokiem - bo w tym roku takiej ustawy nie przxeprowadzą
          a pózniej nie będzie pieniedzy i znowu oddalą
          Polska na misje wojskowe przeznacza 20 miliardów rocznie
          a w ochronie zdrowia jak nie wprowadza bolesnych prorynkowych zmian to niech
          nawet ten koszyk nazwia narodowym Koszykiem Zdrwowia i tak nie pomoze
          tu sa potrzebne pieniadze nie zakłęcia
    • jola_z_dywit_2006 kiedy Religa zagwarantuje nam operacje w 10 dni po 29.06.07, 07:52
      wykryciu raka ?
      On narobil takiego b.....u w MZ ze glowa mala.
      Poza tym ile on jako palacz i pijak zaplacil za ta operacje ?
      • kaczka701 [...] 29.06.07, 09:04
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • kolargolo ten koszyk nic nie zmieni 29.06.07, 09:28
        Religa bedzie bal o stolek, wiec zrobi taki koszyk zeby za bardzo nie roznil
        sie od stanu obecnego. A i tak najwiecej kosztuja te procedury ktore zostana w
        koszyku. Na razie sluzba zdrowia w miare dziala bo ma darmowa sile robocza, ale
        jesli to sie skonczy to trzeba bedzie wiecej placic. Polacy nie sa zdrowsi niz
        reszta Europy wiec niby dlaczego mieliby miec zblizona opieke za 10 razy
        mniejsze pieniadze?
        • ratm1978 Re: ten koszyk nic nie zmieni 29.06.07, 10:57
          akurat relkia wierz mi "stołek" ma gdzies:)))
          Jolu, prosze Cie
          • ratm1978 Re: ten koszyk nic nie zmieni 29.06.07, 10:57
            przepraszam Religa:)
    • jpy1 Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 08:03
      Prośba do złodziejskiego rządu. Oddajcie mi gnoje moją składkę. Sam się
      ubezpieczę. I będę miał w dupie wasz ten cały koszyk.
      • p4p2pc Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 08:09
        Ja go popieram - oddajcie mi moje pieniądze - sam zadbam o zdrowie moje i mojej
        rodziny
        • ratm1978 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 10:59
          taaaak?:)))) a stać Cie na oparację warta 50 tyś zł? a potem rehabilitacje za
          100zł:)))? myślę że nie, wiec dużo zdrowia życzę
      • haniku72 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 08:12
        Moja prośba podobna: ODDAJCIE ZŁODZIEJE MOJE PIENIĄDZE sama się ubezpieczę w
        prywatnej firmie. Za 800 zł miesięcznie, które zmuszona jestem wam oddawać, będę
        miała ubezpieczenie z espresso do łóżka, a nie łóżko na korytarzu ze śmierdzącym
        kocem i niezadowoloną pielęgniarką, bo musiała obudzić sie w nocy, wstać z
        kozetki i podać mi z inkubatora dziecko. Rozpieprzyć NFZ i sprywatyzować! Znikną
        mohery stojące 7 razy w ciągu tygodnie, godzinami pod drzwiami doktorów, bo nie
        mają z kim pogadać. PRYWATA!
        • ml2403 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 09:10
          Powyższe trzy posty prezentują dość powszechne stanowisko, oddajcie moje
          pieniądze to się sam lub sama ubezpieczę. To są jednak głosy tych co nie
          korzystają z opieki zdrowotnej, najczęściej młodych oraz nie chcących się
          zastanowić nad sprawą. Po pierwsze nie jest trudno ubezpieczyć się prywatnie
          jeślio chodzi o leczenie ambulatoryjne, ale leczenie szpitalne to już inna
          bajka. W tym roku tylko jedna firma ma taką ofertę i dotyczy tylko niektórych
          schorzeń. Gdyby prywatne ubezpieczalnie chciały ubezpieczyć od leczenia
          szpitalnego to na pewno nie 100% a składka pewnie niektórych przyprawiłaby o
          szok i nie powtarzaliby już takich frazesów. Trzeba też pomyśleć o tym że
          młodzi korzystają mało i dokładają do starszych korzystających często, ale
          młodzi też będą kiedyś starsi, na tym zresztą polega ubezpieczenie.
          • jerzy_w11 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 09:22
            >Trzeba też pomyśleć o tym że
            > młodzi korzystają mało i dokładają do starszych korzystających często, ale
            > młodzi też będą kiedyś starsi, na tym zresztą polega ubezpieczenie.

O tym wszyscy wiemy. Tylko nie każdy zdaje sobie sprawę, że młodzi teraz płacą
            na starszych (służba zdrowia, emerytury), a kiedy sami będą starsi to będą
            musieli i tak płacić za siebie sami. Nie będzie już bezpłatnej służby zdrowia i
            emerytur też nie będzie.
            • penible4 ja tez placiłam na emerytury innych 29.06.07, 10:03
              Pracuje juz ponad 30 lat... Wiem, ze to zły system i trzeba dążyc do zmiany.
              Jednak - prosze nie sugerowac młodym, ze to ONI na wszystkich emerytow
              placa.....
              • jerzy_w11 Re: ja tez placiłam na emerytury innych 29.06.07, 10:16
                > Pracuje juz ponad 30 lat... Wiem, ze to zły system i trzeba dążyc do zmiany.
                > Jednak - prosze nie sugerowac młodym, ze to ONI na wszystkich emerytow
                > placa.....

Nie sugeruję. Myślałem, że wszyscy to wiedzą. Proszę zrozumieć, że system
                emerytalny zus to system argentyński. Dzisiejsi emeryci płacili w młodości na
                ówczesnych emerytów, dzisiejsza młodzież płaci na dzisiejszych emerytów. W
                przyszłości ta młodzież nic z tego nie dostanie bo zusu juz nie będzie.
                Przytoczę chociażby podobny system budownictwa mieszkaniowego w prl-u. Ostatni
                z systemu argentyńskiego zostali z papierkiem w ręku, zgadza się?
                • penible4 Re: ja tez placiłam na emerytury innych 29.06.07, 10:34
                  tak, system jest nie do przyjecia. A mnie chodziło przede wszystkim o to, że
                  można było odczytać twoje słowa jako sugestię, że oto młodzi są przez nas ,
                  starszych, wykorzystywani. Mam takie poczucie, ze czuja się lepsi od nas,
                  madrzejsi, zasługujacy na więcej.... I swietnie, tylko, żeby miec to wiecej
                  trzeba o to walczyć (choćby iść na wybory...) .......
                  • jerzy_w11 Re: ja tez placiłam na emerytury innych 29.06.07, 10:41
                    > tak, system jest nie do przyjecia. A mnie chodziło przede wszystkim o to, że
                    > można było odczytać twoje słowa jako sugestię, że oto młodzi są przez nas ,
                    > starszych, wykorzystywani. Mam takie poczucie, ze czuja się lepsi od nas,
                    > madrzejsi, zasługujacy na więcej.... I swietnie, tylko, żeby miec to wiecej
                    > trzeba o to walczyć (choćby iść na wybory...) .......

Trudno nie czuć się lepszym kiedy ogląda się TV i polityków, którzy są z innego
                    pokolenia i z innej planety zaraze...i kiedy słucha się ludzi, którzy popierają
                    tę politykę. Straszne. Młodzi zasługują na więcej, na szczęście jest UE i każdy
                    może mieszkać gdzie chce- najrzadziej jest to Polska.

Pozdrawiam,
            • penible4 o jakiej bezpłatnej słuzbie zdrowia prawisz?! 29.06.07, 10:06
              Wiele osób mówi o bezpłatnej słuzbie zdrowia! Skad to przychodzi do głowy!
              Spojrz na swoj roczny PIT i zobacz ile zaplaciles skladki zdrowotnej. !!!!!!
              • bonar10 idę na kurs samoleczenia i Wam też polecam 29.06.07, 10:12
                Przecież większość lekarzy w Polsce to konowały, które więcej szkody uczynią niż
                wyleczą pacjenta. Nic tu nie pomoże ani koszyk świadczeń gwarantowanych, ani
                inne pomysly. Im po prostu jest w naszym kraju za dobrze. Na zachodzie studia
                medycznę kosztują i to bardzo dużo. A i za specjalizację się też płaci. A u nas?
                Wszystko mają za darmo i dlatego tego nie cenią.
              • bonar10 Re: płacimy aż 9% skladkę zdrowotną ! I co? 29.06.07, 10:15
        • grisza14 Raka tez bedziesz sie leczyc w Damianie 29.06.07, 09:51
          kawa expresso do luzka.Nie znosze cymbalstwa.Chetnie oddalbym Wasze zas...
          skladki i raz na zawsze Was i Wasze rodziny wykreslil z rejestru
          ubezpieczonych.Tylko wszystkie te gnidy , co teraz hojracza w przypadku
          powazniejszej choroby , czy zabiegu opowiedza sie gwaltownie za socjalizmem.Pan
          Korwin_Mikke jak go trafili nozem, nie leczyl sie za wlasne pieniadze, tylko
          pomknal do Szpital Praskiego.Do ubezpieczalni.
    • szkaj Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 08:19
      ""Rz" dotarła do założeń projektu przed jego oficjalną prezentacją. "
      Jasne...a Tygodnik "Wprost" odkrył.
      Przecież to (nie)rządowe tuby propagandowe do wypuszczania bąków.
      Znaczy balonów próbnych.
      Jaja w tej Rzeczpospolitej Oboga Kaczorów
      • irekkowalski Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 08:22
        Jestem za, ODDAJCIE ZŁODZIEJE NASZĄ SKŁADKĘ, A KAŻDY SAM ZADBA O SWOJE ZDROWIE,
        ale wtedy nie byłoby skąd pieniędzy wyprowadzać...
        Lekarzom każcie zamontować kasy fiskalne, wtedy okaże się jacy to oni są
        biedni...
        PROPONUJĘ REFERENDUM w tej sprawie, niech ktoś zloży odpowiedni "wniosek", i
        niech ludzie się wypowiedzą czy chcą płacić haracz i nic z tego nie mieć, czy
        sami zadbać o ubezpieczenie zdrowotne.
        • ml2403 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 09:19
          Kolejny post prezentujący podobne stanowisko, oddajcie moje pieniądze to się
          sam lub sama ubezpieczę. Powtarzam po pierwsze nie jest trudno ubezpieczyć się
          prywatnie jeślio chodzi o leczenie ambulatoryjne, ale leczenie szpitalne to już
          inna bajka. W tym roku tylko jedna firma ma taką ofertę i dotyczy tylko
          niektórych schorzeń. Jeśli jesteś młody to płacisz składkę dopłacając do
          leczenia swojej matki lub ojca. Średnia wpłata miesięczna składki zdrowotnej to
          ok. 250 zł (9% dochodu, ale rolnicy i bezrobotni płacą dużo mniej) Policz ile
          za 30 lat pracy uzbierasz, dodaj oprocentowanie i wyjdzie kwota jakieś 150000.
          Jeśli poważnie zachorujesz można na ciebie wydać to w ciągu miesiąca i co
          dalej. W kochanym przez nas USA wydają na ochronę zdrowia 25x !!! tyle co my i
          też narzekają, większość ma 50% ubezpieczenie, a poważna choroba to rujnacja
          dla rodziny. Gotowe recepty są fajne tylko najczęściej nic z nich nie wynika.
    • femur Kto o zdrowych zmysłach pójdzie do państwowego 29.06.07, 08:32
      stomatologa lub ginekologa? To dwie spaecjalności niemal w 100%
      sprywatyzowane...
      • nabram Ale numer !!!!!!!!! 29.06.07, 08:49
        Wymyślili skąd wziąć kasę na podwyżki w " służbie zdrowia" --
    • piwosz8 co z 18 mld zablokowanymi na roszczenia kościoła? 29.06.07, 09:01
      może by tak opamietac sie i powiedziec narodowi prawde kto jest najwiekszym
      klientem unii europejskiej jeżeli chodzi o dopłaty rolnicze? a może by tak
      wziąc do kupy ile państwo polskie daje na ta instytucje rocznie pieniędzy?
      gwoli wyjaśnienia nie jestem za tym żeby nie dawać na kościoł ale za tym żeby
      kto chce dawał ...jeżeli np jakiś pan edgar chce dawać na kośiółprosze bardzo
      ale z własnej kieszeni- poza ty pytanie czy nie warto dać np na dozywienie
      głodnych polskich dzieci niż na jakąs świątynie próżności? - sam
      jezuspowiedział że bóg nie mieszka w w niczym stworzonym reka ludzką?
      • joushua Masz racje. Tylko Wileka Czarna Sekta nigdy nie od 29.06.07, 09:21
        pusci, bo to zgraja pazernych pasibrzuchow.
    • stasi1 ale ten koszyk co jakiś czas t rzeba będzie uaktua 29.06.07, 09:10
      niać?
    • grisza14 Zadne reformy nie przejda, srodowisko nie jest za 29.06.07, 09:45
      jedyne , co laczy lekarzy i pielegniarki, to przejsciowa wspolnota interesow;
      chca zarabiac wiecej. Ale juz w dochodzeniu do tego wystepuja zasadnicze
      roznice.Lekarze chcieliby sie prywatyzowac.To zas jest sprzeczne z interesem
      pielegniarek, ktore beda miec wieksze bezpieczenstwo socjalne i mniej roboty na
      panstwowym.Podwyzszanie podatkow na sluzbe zdrowia tez jest w sprzecznosci z
      interesem pielegniaraek, bo wiekszosc z nich ma mezow, niepracujacych w
      sektorze sluzby zdrowia i wyzsze podatki, to w sumie i tak dobranie sie do kasy
      rodziny pielegniarka-przedsiebiorca.Teraz siostry chca uzyskac jednorazowa
      podwyzke i satis.One o zadnych reformach w gruncie rzeczy nie chca
      slyszec.Lekarze tez nie za bardzo, bo wielu zatrudnionych w szpitalach marzy o
      prywatyzacji w stylu Lewandowskiego, nie zdajac sobie sprawy, ze tak
      prywatyzowane szpitale trafia w lapy bonzow z SLD.Im sie wydaje, ze stworza
      takie male prywatne oddzialiki, gdzie beda zajmowac sie dlubaniem w zylakach, a
      sprawy wielkiej chirurgii, onkologii zalatwia sie same i za darmo.
    • dr.king Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 09:46
      Mnie zapewniał, że nie przedstawi.
      • gaba52 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 09:52
        Konstytucja gwaranatuje bezpłatny dostęp do słuzby zdr5owia ...może czas
        zmienić KOnstytucje?
        • penible4 Re: Koszyk pełen usług medycznych 29.06.07, 10:09
          a skad niby te usługi "bezpłatne"?! Przeciez, każdy kto pracuje płaci składkę
          zdrowotna, z której opieka zdrowotna jest finansowana.
    • penible4 Czyli teraz otrzymam z NFZ zwrot cześci kosztów ?? 29.06.07, 09:59
      Rozumiem, że skoro wyceniono ile kosztuje np. wizyta u ginekologa lub leczenie
      u dentysty, to wysyłam kwit (dentysta daje - bo to spóldzielnia, gorzej z
      ginekologiem....) i otrzymam tyle ile mi przysługuje wg. koszyka
      TAK???????????????
    • jaroslaw_nieomylny Gdzie byl Minister Zdrowia w czasie strajku pieleg 29.06.07, 10:11
      niarek!!
      • bonar10 Re: Na rekonwalescencji! Ministrowie też chorują! 29.06.07, 10:13
        • jaroslaw_nieomylny moze juz przed operacja winien zrezygnowc knur 29.06.07, 10:27
          ze stolka i pensji? ALe nie po co... jak ktos jest ku*** nieomylny jak obecnie
          rzadzacy to wie wszysto najlepiej
    • jaroslaw_nieomylny Jaka jest opinia min.zdrowia o strajku pielegniare 29.06.07, 10:11
      k??
      • jerzy_w11 Solidaryzuje się z nimi...:))))))) 29.06.07, 10:18
    • ratm1978 Nie ma darmowej służby zdrowia!!! 29.06.07, 10:53
      zapraszam do rozeznania sie jak wygląda "koszyk" np w WB czy USA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka