Dodaj do ulubionych

Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku l...

30.06.07, 12:33
Rząd najpierw wsadzał lekarzy w kamasze, potem zaczął robić z nich wszystkich
złodziei i morderców, porównał protestujące POZA SZPITALEM pielęgniarki do
przestępców. Oto rząd dialogu, oto rząd IV RP która miała być DLA ludzi a nie
PRZECIW nim. Smieszne, zakompleksione Kaczory i ich cyrk.
Obserwuj wątek
    • kelob3 [...] 30.06.07, 12:36
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • niesiolek_esbecka-swinia C_i_e_r_p_l_i_w_o_ś_ć__Pacjentów_ Się_Kończy_!!!!!! 01.07.07, 11:28
        ...Ewakuacja nie przebiegała jednak spokojnie...
        Awantura trwała ponad pół godziny.
        W końcu przyjechała policja, żeby załagodzić sytuację...
        ...Przebywający w szpitalu pacjenci w większości niezadowoleni.
        - Strajkują, siedzą i kawkę piją - żalili się niektórzy.
        ....W obecnej sytuacji nie jestem w stanie zapewnić
        bezpieczeństwa chorym na oddziale internistycznym.
        Dlatego musimy ich ewakuować......
        .......................................................

CZY RODZINY PACJENTÓW WKRÓTCE
        ROZWALĄ WESOŁE MIASTECZKO
        BIAŁEJ ZARAZY ??
        • hwa_rang84 I co zrobia?Moze zastrajkuja i nie beda chorowac? 01.07.07, 11:55
          Wlasnie mnie zabiles...;)
    • towarzysz.dyrektor A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 12:45
      zakontraktowac swiezy, nie zepsuty korupcja narybek, takze spoza granic kraju,
      gdzie kieszenie zaszyte i wpisanie Pesel-u na recepcie nie stanowiloby dlan
      nadludzkiego wysilku ?

Ponoc w Izraelu poziom smiertelnosci w szpitalach obnizyl sie w trakcie
      rocznego strajku lekarzy...
      • loraphenus Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 13:02
        oczywiście że spadła śmiertelność w szpitalach -ludzie umierali w domach.

A w domach w otoczeniu najbliższych powinno się w większości przypadków odchodzić.
        • towarzysz.dyrektor Wniosek:przetrzymanie strajku nie było takie złe. 30.06.07, 13:05
          • aga1000 Re: Wniosek:przetrzymanie strajku nie było takie 30.06.07, 13:07
            Powiedz to tym, którym odeszli bliscy
            • iffa4 a chcialabys 30.06.07, 13:15
              Mowie to tym, ktorzy swoich ciezko chorych bliskich oddaja do szpitala 'na
              umarcie' - z czym sie zreszta nie kryja.
              Chcialabys umierac w nieprzyjaznym otoczeniu (bo takie sa realia szpitala -
              biale kafelki, ostre swiatlo, halas, brak kontaktu z bliskimi)???
              • tetlian Re: a chcialabys 30.06.07, 13:59
                To już zaczyna przeradzać się w paranoję.
                • sumienie.lk Re: a chcialabys 30.06.07, 15:24
                  ... w kraju rządzonym przez paranoików o paranoję nietrudno.
                  • janlol Re: a chcialabys 01.07.07, 21:20
                    sumienie.lk napisał:

> ... w kraju rządzonym przez paranoików o paranoję nietrudno.

Jak nie lewym prostym to prawym sierpowym, co sumienie.lk?
                    Byle dowalić Kaczorom, pierwszej władzy od wielu wielu lat działającej dla dobra Polski.
                    • keynell Re: a chcialabys 02.07.07, 13:07
                      ich zasługi: 3 miliony nowych mieszkań, tanie państwo, koniec partyjniactwa i
                      kolesiostwa, postawienie do pionu wrednego i nieposłusznego Trybunału
                      Konstytucyjnego, poprawa poziomu funkcjonowania wolnych mediów - tzn. nowe prawo
                      prasowe, niewątpliwa niedźwiedzia przysługa samoobronie i lpr: dopuszczenie ich
                      do władzy aby naród sam się empirycznie przekonał, iż rządzić nie potrafią

zgodnie z zasadą: miała być demokracja a wychodzi na to że każdy mówi co chce

dość tego!
              • sumienie.lk Gdzie jest Jarosław Kaczyński? 30.06.07, 15:05
                To on jest winien temu, co dzieje się na Barskiej, a co niebawem zacznie się
                dziać w innych protestujących szpitalach.
                • grzybpsi Jarosław walczy 30.06.07, 15:25
                  z własnymi demonami
                  • sumienie.lk Z wiatrakami 30.06.07, 16:30
                    Spełniają się moje życzenia urodzinowe: życzyłem obu bliźniakom, aby
                    zrealizowały się ich najgorsze majaki senne.
                    • aaaa11112222 Re: Z wiatrakami 30.06.07, 21:19
                      Ja myślę, że jeszcze jeden sen musi się spełnić jak bliźniacy w otoczeniu
                      sierściuchów i nacjonalistów opuszczają sejm jeszcze w tym roku :-)) i co można
                      powiedzieć p. Jarosławowi - kończ waść wstydu oszczędź!
                      • jasio_siekierka Szatan tymi ludzmi kieruje! Ale z pomocą Bożą... 01.07.07, 00:27
                        wygramy to starcie. Pan Premier uprzedzał ze tak bedzie juz na początku gdy
                        zaczeła się wielka misja odnowy Państwa. Ci ludzie chcą powrotu do III RP bo IV
                        stawiała zbyt wysokie wymagania moralne. Prawnicy,lekarze,postkomunisci i
                        wykształciuchy zaczeli sie bać bo czas ich panowania dobiegł konca wiec
                        strajkują, ale wasze wycie nic nie pomoże! IV RP sie obroni.
                    • janlol Re: Z wiatrakami 01.07.07, 21:23
                      sumienie.lk napisał:

> Spełniają się moje życzenia urodzinowe: życzyłem obu bliźniakom, aby
                      > zrealizowały się ich najgorsze majaki senne.

No widzisz, przynajmniej wiemy co jesteś wart. W normalnym społeczeństwie i u normalnych ludzi życzenie źle nawet wrogowi świadczy o tym, że jesteś złym człowiekiem. Tak trzymaj, biedaczku.
                • koham.mihnika rehabilitacja pacjentow PRZED operacja, sukces 01.07.07, 02:32
                  swiatowy. najnowsze osiagniecie naukowo-administracyjne rzadu z malym aniolem na
                  czele.
            • kolargolo np ci co nie dostali przeszczepow 30.06.07, 18:30
              bo Ziobro pozamykal profesorow pod falszywymi zarzutami?
        • keynell Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 17:25
          genialne, zamknijmy szpitale, odtąd nikt w szpitalu nie umrze!!

chce nobla
          • totalizator To nie lekarze to Holota. Lekarz leczy nawet wroga 30.06.07, 21:56
            To nie lekarze to Holota. Lekarz leczy nawet wroga. Do dzisiaj szanowalem
            lekarzy.
            • keynell Re: To nie lekarze to Holota. Lekarz leczy nawet 30.06.07, 22:20
              no, leczy tez gdy nie zgadza się ze światopoglądem pacjenta, lub np. jakiś
              krewny pacjenta zalazł mu za skórę, albo po prostu ma lepszy wóz

ps. jak lekarze się dowiedzą iż od dzisiaj ich nie szanujesz na pewno odetchną z
              ulgą :)

• aga1000 Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 13:06
        A gdzie ten świeży narybek zakontraktujesz? Bo narybek pokazuje masowo srodkowy
        palec, nie chce harowac jak osioł za pensję nizszą niż murarza i jedzie np. do UK.
        Zza granicy? A zza jakiej granicy? Zachodniej, południowej? Zabiją Cię śmiechem.
        Ukraińcy, Białorusini? Po co tutaj jesli u siebie mają podobnie. Myślisz, ze są
        ślepymi idiotami i będą tu drzwiami i oknami walić?
        więc pytam-skąd i kogo chcesz kontraktować?

PS Na logikę poziom śmiertelności w szpitalach musiał się onbizyć podczas
        strajku. Pewnie ludzie umierali w domach.
        • kasia157 Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 14:24
          A czy Ty yslisz ze w UK tylko czekaja na polskich lekarzy. Owszem mieli jakis
          braki w personelu i przyjeli troche lekarzy z Polski. Nie sadzisz chyba jednak
          ze tam nie maja studiow medycznych i lekarzy?. Smiesza mnie te pogrozki lekarzy
          polskich, ze beda wyjezdac. Prosze bardzo droga otwarta tylko sie zapytam gdzie?
          Braki lekarzy byly w Europie zachodniej prawie wylacznie w UK i dziure juz
          zalatali i nigdzie indziej na tych naszych wspanialych fachowcow nikt nie czeka.
          • iffa4 Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 14:40
            Braki lekarzy sa w wiekszosci krajow unijnych. Anglia, Niemcy, Irlandia,
            Hiszpania, Skandynawia - to do tej pory najczestsze kierunki wykazdow. Po
            prostu kraje unijne zaczynaja przestrzegac dyrektywy o czasie pracy lekarzy,
            stad takie ogromne zapotrzebowanie. I zapewniem cie, ze ilosc wakatow jest
            wciaz ogromna.
            • docmk Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 14:51
              Iffa4 -masz absolutną rację.
              • hwa_rang84 "Mialem sen"...heh...naiwny... 30.06.07, 14:57
                Wiecie co,wydawalo mi sie,ze jak zaczna sie dziac takie jaja,jak ewakuacje
                pacjentow,etc. to krzykacze sie przymkna i skoncza sie wszelkie idiotyczne
                teksty z serii lekarz i tak kradnie/dorabia prywatnie/w kamasze/do paki ich
                (niepotrzebne skreslic).Widac,mylilem sie.Nie ma sie co zastanawiac,trzeba wiac
                z tego chorego kraju.Jak ludzie zaczna umierac na ulicy/a jak tak dalej
                pojdzie,to zaczna/,rozpocznie sie lincz lekarzy,a nie merytoryczna dyskusja i
                pytanie:"co z tym zrobic"...
            • miglancjeden Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 15:15
              W Polsce też brakuje lekarzy o czym niektórzy chyba zapominają. Stosunek liczby
              lekarzy na 100 000 pacjentów jest SPORO (20-30%) niższy niż w większości
              europejskich krajów (nie licząc UK gdzie jest ich nawet mniej- dlatego jest to
              fajny kierunek emigracji). Śmieszą mnie niektórych przywidzenia, że można do
              Polski ściągnąć lekarzy zza granicy- pytam się ZA JAKIE PIENIĄDZE? No chyba, że
              mówimy o najeździe na Ukrainę, Białoruś i Rosję i zabranie ich stamtąd siłą bo
              nie są takimi kretynami żeby się dobrowolnie pakować w nasze bagno.
            • grzybpsi Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 15:20
              Czymże jest człowiek?? Źródłem kasy, kasy, kasy, kasy, kasy!!!
              • onufry.zagloba Dla lekarzy: OFERTY z medycznej agencji w Irlandii 30.06.07, 16:09
                Wakatow mnostwo, place bardzo przyzwoite:
                www.alexharp.ie/Search/Default.aspx?HotJob=true&type=1
                Nb. Dla innych wyksztalciuchow tez sie cos tutaj znajdzie, lacznie z
                pielegniarkami:))))
                A Polakom Kaczki wlasnie pokazaly, na ile sa w stanie zastapic polskich lekarzy
                tanimi medykami z Ukrainy tudziez szamanami z Burkina Fasso.
                • onufry.zagloba Hehehe! Zwlaszcza radiologom irlandzkie oferty 30.06.07, 16:11
                  powinny odpowiadac: perfekcyjny jezyk nie jest w tej pracy wymagany, a placa do
                  200 tysiecy euro rocznie (bo szkodliwa dla zdrowia):))))
                • michnix2 Prosze nie obrazac Ukrainy!!! 30.06.07, 20:55
                  U nich lekarze zarabiaja wiecej niz w Polsce.

Natomiast zgadzam sie, ze byc moze w Burkinie Faso lekarze zarabiaja gorzej niz w Polsce, choc ze wzgledu na tragiczny brak lekarzy w Afryce, jest inaczej. Nie odwazylbym sie zalozyc, czy afrykanscy lekarze zarabiaja mniej.
                  • onufry.zagloba Ja sobie tu tylko gorzko z Kaczych obietnic 30.06.07, 22:18
                    pokpiwam, z tej obietnicy sprowadzenia lekarzy z Ukrainy...
                    A jesli chodzi o Burkina Faso, to mowilem o tamtejszych znachorach, nie zas
                    deficytowych lekarzach:)
              • keynell Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 19:53
                taki dr spanner robił z ludzkich ciał mydła
                • grzybpsi Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 20:00
                  To sugestia dla lekarzyn na dorobienie w Polsce?
                  • keynell Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 20:07
                    nie, bezpieczniej będzie myć szyby samochodowe na stacjach benzynowych,
                    parkingach i skrzyzowaniach - godzina pracy lepiej platna niz w sluzbie zdrowia
                    • grzybpsi Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 20:18
                      No właśnie - nie rozumiem. Tyle mówiło się swego czasu o nadchodzącej
                      konieczności przekwalifikowań. To marsz wiadro brać! KTO tu KOGO zmuszał do
                      bycia lekarzem w Polsce???
                      • keynell Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 20:23
                        to pewnie tylko głupota i fałszywa nadzieja ze można zarabiać godnie,
                        proporcjonalnie do wiedzy, kwalifikacji i przyjętej na siebie odpowiedzialności
                        • grzybpsi Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 20:56
                          Tę fałszywą nadzieję ma wiele milionów w Polsce. Bo skoro jest tak dobrze, to
                          powinni wszyscy odczuć w kieszeniach. A nie tylko ci, co kilofami, kamieniami
                          czy znęcaniem się nad pacjentami sobie wyszarpią.
                          • iedsupo pewnie że wyjadą - i co wtedy zrobisz ? 30.06.07, 21:28
                            grzybpsi napisała:

> Tę fałszywą nadzieję ma wiele milionów w Polsce. Bo skoro jest tak dobrze, to
                            > powinni wszyscy odczuć w kieszeniach. A nie tylko ci, co kilofami, kamieniami
                            > czy znęcaniem się nad pacjentami sobie wyszarpią.

Szczególnie ci ostatni się nachapali, że ho ho... Wracając do meritum - polscy
                            lekarze nie muszą się przekwalifikowywać, bo ich kompetencje są w Europie wysoko
                            cenione. Co prawda, zwalniając się z pracy, nie mogą liczyć na 50 tysięcy PLN
                            odprawy (jak górnicy) ale i tak robią to masowo. Zdajesz się być typowym
                            elektoratem PiS, jednak dla porządku zadam ci pytanie "na myślenie" - jak
                            myślisz, co zrobią te tysiące właśnie składających wymówienia lekarzy ?
                            • grzybpsi Re: pewnie że wyjadą - i co wtedy zrobisz ? 30.06.07, 22:35
                              ? Zdajesz się być typowym
                              > elektoratem PiS, jednak dla porządku zadam ci pytanie "na myślenie" - jak
                              > myślisz, co zrobią te tysiące właśnie składających wymówienia lekarzy ?

PIS-u?? Gdyby strajki lekarzy i pielęgniarek miały obrócić w pył tę partię, to
                              byłoby dopiero coś! Nawet szacunek do lekarzy by mi wrócił.
                              Co robią lekarze po złożeniu wymówień? Oczywiście śmieją się w kułak i
                              zaczynają liczyć kasę w euro. I tym krzyżyk na drogę. Sobie zrobili dobrze. Bo
                              tu - jak widać chociażby po dzisiejszym wystąpieniu niewzruszonego Jarosława -
                              nie znaleźli sposobu na dokuczenie władzy. Za to świetnie dokuczyli pacjentom.
                              A to łatwe było. Dlatego zero szacunku!
                              • onufry.zagloba Durni pacjenci mogli na Kaczki nie glosowac. 30.06.07, 22:39
                                Wlasciwa dlan kara jest wiec wypicie piwa, ktore sami nawarzyli - niech ich
                                Kaczka leczy!
                                • uosia To piwo jeszcze kaczka wypije 30.06.07, 22:51
                                  I się zachłyśnie. I mam nadzieję, ze lekarze będą strajkować akurat wtedy. What
                                  a shame...
                • mindflayer Re: Won z Polski! - zaślepieni mamoną!!! 30.06.07, 23:27
                  Nie Spanner, tylko Tyler Durden =:-)
            • kasia157 Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 15:47
              Jesli chodzi o Niemcy to bzura, mam tam kolezanke (Niemke) lekarke i akurat wiem
              jak sytuacja wyglada. Trudno tam znalesc prace samym Niemcom nie mowiac o
              przybyszach.
              Do Norwegii staral sie dostac znajomy lekarz, ale wyprzedzili go inni kandydaci
              Rosjanie. Ale skoro jest tak swietnie jak mowisz, dlaczego strajkuja w Polsce
              zamiast wyjechac??? Czy aby ze zwgledu na dobro pacjenat....dawno sie tak nie
              usmialam.
              • kolargolo Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 18:41
                strajkuja w Polsce bo nie chca albo nie moga wyjechac. A co do pracyw Niemczech
                to skad ogloszenia typu: lekarzowi po stazu dam prace na oddziale
                anestezjologii, mozliwosc robienia specjalizacji i doktoratu. Takich ogloszen
                widzialem w tym roku mnostwo.
                Latwo zgadnac ze pensja jest kilka razy wyzsza niz w Polsce. Kto pracowal w
                Niemczech wie tez ze szacunek, warunki pracy, stosunek szefow i spoleczenstwa
                do lekarzy jest 100 razy lepszy niz w Polsce.
              • maretina Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 22:05
                pieprzysz kasiu. ja mam wiecej niz jedna kolezanke poza polska.
                dlaczego zostaja? od kiedy nalezy sie tlumaczyc z tego,z e zostaje sie w swoim
                kraju? na leb z wiezowca upadlas?
            • szlachcic Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 17:32
              iffa4 napisała:

I zapewniem cie, ze ilosc wakatow jest
              > wciaz ogromna.

to prawda, ze jest tam deficyt lekarzy
              ale w polsce lekarzepo angielsku ani be ani me ani kukuryku
              • myweb To jest skandal__________!!! 30.06.07, 17:37
                dla mnie nie istnieje cos takiego jak sluzba zdrowia w Polsce... a juz napewno
                nie za nasze skladki na ubezp. zdrowotne...
                tylko prywatyzacja moze zmienic podejscie kitli do pracy...
                • maretina Re: To jest skandal__________!!! 30.06.07, 22:06
                  myweb napisał:

> dla mnie nie istnieje cos takiego jak sluzba zdrowia w Polsce... a juz napewno
                  > nie za nasze skladki na ubezp. zdrowotne...
                  > tylko prywatyzacja moze zmienic podejscie kitli do pracy...

tupnij nozka i sie rozplacz:))))))
                  • mindflayer Re: To jest skandal__________!!! 30.06.07, 23:34
                    Maretina! Brilliant!
                    Będę na forach wykorzystywał Twą ripostę, udając że to przejaw mojej własnej
                    błyskotliwości! :)
                    • maretina Re: To jest skandal__________!!! 01.07.07, 10:40
                      prosze bardzo:)
                      ta riposta wynik obserwacji mojego niespelna dwuletniego synka:)
                      macierzynstwo rozwija:)
                      • grzybpsi Re: To jest skandal__________!!! 01.07.07, 11:05
                        > prosze bardzo:)
                        > ta riposta wynik obserwacji mojego niespelna dwuletniego synka:)
                        > macierzynstwo rozwija:)

Raczej - jak widać - cofa.
                        • maretina Re: To jest skandal__________!!! 01.07.07, 18:25
                          moze Ciebie:)
              • hwa_rang84 he,he,to po jakim pisze prace?Po klingonsku?:D 30.06.07, 18:26
                Koles,wlasnie mnie zabiles;)
              • keynell Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 19:31
                to dziwne, bo do specjalizacji trzeba zdac egzamin z wybranego języka
                ale "znajac zycie" pewnie dostaja zaliczenie po znajomości, right ?
                • turpin Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 19:41
                  To tez nie jest tak
            • szlachcic Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 17:35
              to ze lekarze strajkuja to oczxywiscie dla dobra nas pacjentow
              ewakuacja chorych z tego szpitala to nowatorska metoda leczenia wymyslona przez
              etycznie krystalicznych polskich lekarzy
              • keynell Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 19:35
                tak, nikt nie mówił przeciez o pieniądzach...

no właśnie - po co ewakuować, niech pracują dalej słaniając się na nogach,
                przysięga hipokratesa i takie tam...
            • alen33 Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 01.07.07, 07:04
              bo tam sie placi za studia
            • weronika_r Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 01.07.07, 12:28
              Iffa4- popieram w 100%. W moim otoczeniu lekarze, którzy nie wyjechali to
              zdecydowana mniejszość. Polscy lekarze np. w Szwecji traktowani są wspaniale-
              ceni się ich wiedzę i doświadczenie, mają w porównaniu z polskimi- niebotycznie
              wysokie zarobki i prawo do wypoczynku- ściśle przestrzegane. Pracują na JEDNYM
              etacie. Orientuję się bardzo dobrze w sytuacji i w ilości wakatów. Polaków
              przyjmują z otwartymi ramionami w całej choćby Skandynawii.
              Problem polega na tym, że w całym CYWILIZOWANYM świecie, lekarz to zawód
              prestiżowy, szanowany i znajdujący się w ścisłej elicie finansowej. Tylko u nas
              nie szanuje się tego, co inne kraje cenią i hołubią.
              Tylko, że to jest bardzo krótkowzroczne myślenie i samobój dla państwa
              rozłożony na raty. Niedługo naprawdę nie będzie komu leczyć. I
              nie łudźmy się - żaden "narybek" nie czeka na pracę w Polsce.
            • weronika_r Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 01.07.07, 12:40
              Iffa4 - popieram w 100%. W moim otoczeniu lekarze, którzy jeszcze nie
              wyemigrowali to zdecydowana mniejszość. Dobrze orientuje się zarówno w ilości
              wakatów jak i w sprawie warunków pracy. Lekarzy z Polski cały czas przyjmuje sie
              z otwartymi ramionami choćby w całej Skandynawii. Polscy lekarze w Szwecji są
              traktowani wspaniale, ceni sie ich wiedzę i doświadczenie, otrzymują - w
              porównaniu z polskimi- niebotycznie wysokie pensje, pracują na JEDNYM etacie i
              ściśle przestrzega sie ich prawa do wypoczynku. W całym CYWILIZOWANYM świecie
              lekarz to zawód prestiżowy, szanowany i znajdujący sie w czołówce elity
              finansowej. Tylko u nas nie szanuje sie tego, co inne kraje hołubią i cenią.
              Żałosne... Problem w tym, że takie podejście to "samobój" dla państwa rozłożony
              na raty. Niedługo nie będzie komu leczyć. I nie ma się co łudzić - żaden narybek
              tu nie przyjedzie...
          • turpin Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 16:04
            Sprawdz sobie w British Medical Journal/careers, ile jest wakatow w UK. Na
            przecietny wakat jest 1-2 kandydatow. Ja osobiscie przebieralem w ofertach.
            Inna rzecz, ze gro polskich lekarzy nie zna zadnego jezyka na tyle, by pracowac
            za granica. Ale, 'z trzeciej strony', na te ok. 100 000 doktorow w Polsce,
            medycyna trzyma sie kupy dzieki kilku tysiacom, ciagnacym ja do przodu
            • kasia157 Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 16:50
              Ci co mogli juz wyjechali, a reszta widzac ze sie na wyjazd nie zalapie to
              strajkuje. Z Tym sie chyba mozesz zgodzic.
              • iffa4 wyjazd 30.06.07, 18:41
                Kasiu, cos sie czepnela tego wyjazdu?
                Lekarze nie wyjazdzaja z wielu powodow.
                Bo maja rodziny i dzieciaki w wieku szkolnym. Bo maja chorych rodzicow. Bo chca
                zrobic specjalizacje. Bo sa patriotami i chca mieszkac tylko tu. Bo jest im
                swietnie w metno - korupcyjnej atmosferze.
                Ofert jest wciaz mnostwo. Trzeba tylko odwazyc sie i ruszyc 4 litery.
                A im dluzej trwa taka sytuacja jak jest teraz, im wiecej atakow ze strony rzadu
                i na forach - tym wiecej lekarzy jednak podejmuje decyzje i wyjezdza. Nawet
                tych patriotow.
                Ostatnio wyjechala kolezanka, wnuczka powstanca warszawskiego. Zawsze mi
                mowila, ze nie opusci grobow bliskich, zawsze byla zagorzala przeciwniczka
                emigracji.
                Wymiekla .
                • kasia157 Re: wyjazd 30.06.07, 19:30
                  Ale ja sie nie czepiam wyjazdow. Jestem za, niech tylko nie strasza ze wyjada
                  niech po prostu wyjezdzaja jak maja taka mozliwosc.
                  • turpin Re: wyjazd 30.06.07, 19:38
                    W tym sensie Kasia ma istotnie racje
                  • keynell Re: wyjazd 30.06.07, 20:09
                    lepiej rzeczywiście od razu dać nogę niz najpierw na miejscu próbować zmienić
                    sytuację, to przeciez przeczy zdrowemu rozsądkowi
          • finisterre Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 18:12
            prosze, tu mozna sprawdzic, w jakich krajach poszukują polskich lekarzy:
            www.gazetalekarska.pl/xml/nil/gazeta/ogloszenia/zatrudnie
            Niemcy, UK, Irlandia, Hiszpania, Włochy, Portugalia, Francja, Holandia...
          • kolargolo wyjada do Czech 30.06.07, 18:34
            bo tam placa dwa razy lepiej niz w Polsce.
          • drgiggles Droga Kasiu - znawczyni tematu 30.06.07, 20:33
            Droga Kasiu,

Braki lekarzy sa nadal. Ciekawi mnie na jakiej podstawie piszesz, ze nie. Bylas
            tam? Szukalas pracy za granica jako lekarz? Ja tak, jestem, widze i
            potwierdzam, ze jesli lekarz ze znajomoscia jezyka obcego chce znalezc prace w
            bardziej cywilizowanym kraju, to nie ma problemow.
            Nie chce mi sie wiecej pisac o roznicach w podejsciu do lekarza i wielu innych
            bo jak czytam te opinie na forum to szczerze szlag mnie zalewa i nie zaluje ani
            przez chwile podjecia decyzji o emigracji.
            Niektorzy nie majac pojecia o sytuacji pisza jakies brednie zasmiecajac forum.
            No ale to Polska wlasnie...
            Pozdrawiam
        • michnix2 Uwaga!!! Klamstwo!!! 30.06.07, 20:53
          Nie jest prawda, ze bialoruscy i ukrainscy lekarze zarabiaja tyle samo co polscy. Oni zarabiaja lepiej. Proponowanie by bialoruski lekarz przyjechal do Polski to tak, jakby zaproponowac brytyjskiemu kucharzowi, by pracowal u nas w McDonaldzie... To juz jest prog, gdzie smiesznosc graniczy z glupota.
      • titta Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 15:14
        O jakiej zagranicy mowisz? Kto sie zgodzi pracowac za polska pensjie? Moze
        Bialorusini...
        • bajbus20 Afera Łowców Skór to była nagonka GW na lekarzy? 30.06.07, 15:19
          Afera Łowców Skór to była nagonka GW na lekarzy?
          • hwa_rang84 Re: Afera Łowców Skór to była nagonka GW na lekar 30.06.07, 15:42
            ...skazany 1 lekarz i dwoch sanitariuszy...no rzeczywiscie,cale pogotowie to
            mordercy...:]
        • turpin Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 16:08
          Bialorusini, kotku, maja od Batki Lukaszenki ustawowa zagwarantowana pensje w
          wysokosci tysiaca dolarow amerykanskich/ mc, wiec nie ma zadnego racjonalnego
          powodu, dla ktorego mieliby uzupelniac braki kadrowe w IV RP. Ukraincom powodzi
          sie z grubsza, tak jak lekarzom w Polsce. Slowakom i Czechom znacznie lepiej.
          Zostaja chyba wylacznie cyrulicy z obszaru Moldawii i Woloszczyzny...

(nadto szamani z Zimbabwe)
      • maretina Re: A moze ewakuowac strajkujacych lekarzy i ... 30.06.07, 19:31
        towarzysz.dyrektor napisał:

> zakontraktowac swiezy, nie zepsuty korupcja narybek, takze spoza granic
        kraju,
        > gdzie kieszenie zaszyte i wpisanie Pesel-u na recepcie nie stanowiloby dlan
        > nadludzkiego wysilku ?
        koniecznie. przyjmij tylko do wiadomosci, ze mlody narybek nie ma uprawnien do
        samodzielnej pracy b. potrzebuje nadzoru. mlody narybek moze tez pracowac tylko
        w jednostkach posiadajacych akredytacje do ksztalcenia.... wreszcie: mlody
        narybek popiera strajk:)
        >
        > Ponoc w Izraelu poziom smiertelnosci w szpitalach obnizyl sie w trakcie
        > rocznego strajku lekarzy...
        zatem niech pacjenci ze strajku sie ciesza:) fajnie, ze nie chca miec robionych
        badan, fajnie, ze dzieki strajkowi dluzej pozyja, nie? jakos nie tryskasz z
        tego powodu radoscia, a szkoda, powinienes!:P
        :)
      • michnix2 A skad sprowadzisz lekarzy do Polski??? 30.06.07, 20:51
        Skoro nawet na Bialorusi zarabiaja wiecej niz w Polsce?

Jedyny kraj, gdzie lekarze nie zarabiaja mniej niz w Polsce to Ukraina - tam zarabiaja mniej wiecej tyle samo, tyle ze koszty zycia tam sa zdecydowanie nizsze niz tutaj, tak wiec relatywnie zarabiaja wiecej.

Gdybys chcial sprowadzac lekarzy z zagranicy do Polski, to musialbys szukac w krajach Afryki i moze z Korei Polnocnej...
      • ab_extra Wylać lekarzy z pracy dyscyplinarnie 30.06.07, 23:22
        Natychmiast
    • red.t.fox.life zaraz idę do lekarza.jak powiedzą że odpłatnie 30.06.07, 12:52
      bo strajk - dzwonię do CBA. dość tego szantażu .lekarzy biznesłomenów i
      pilęgniarek sadystek się narobiło z czerwonymi lgitymacjami.
      • meg303 To ich sprawa czy jedzą czy nie!! 30.06.07, 13:09
        Coś wam się poprzestawiało. Jedzenie lub niejedzenie to prywatna sprawa lekarza.
        A jeśli z powodu głodówki się rozchoruje to nie może pracować. Chcielibyście,
        zeby byli niewolnikami? Ktoś pozbawił ich praw obywatelskich?
        Standard w UK: dwa lata czekania na operację przepukliny, pięć lat na endoprotezę...
      • docmk Re: zaraz idę do lekarza.jak powiedzą że odpłatni 30.06.07, 14:49
        Kolego, zadzwon lepiej na 0-700-xxxx i porozmawiaj z tamtejszymi dziewczynami.
        Może trochę opadnie ci ciśnienie. A dla Państwa Lekarzy szacun.
        • maretina Re: zaraz idę do lekarza.jak powiedzą że odpłatni 30.06.07, 19:34
          docmk napisał:

> Kolego, zadzwon lepiej na 0-700-xxxx i porozmawiaj z tamtejszymi
          dziewczynami.
          > Może trochę opadnie ci ciśnienie. A dla Państwa Lekarzy szacun.

kawa trysnela na moj laptop:) rozbawiles mnie do lez:)))))
      • keynell Re: zaraz idę do lekarza.jak powiedzą że odpłatni 30.06.07, 17:03
        ok, ale pod warunkiem ze gdy zaczniesz głodować tez odwiedzi cię CBA
      • maretina Re: zaraz idę do lekarza.jak powiedzą że odpłatni 30.06.07, 19:33
        red.t.fox.life napisał:

> bo strajk - dzwonię do CBA. dość tego szantażu .lekarzy biznesłomenów i
        > pilęgniarek sadystek się narobiło z czerwonymi lgitymacjami.

do papieza jeszcze zadzwon:) buhahahahahahahah:)
    • iffa4 nareszcie spelnia sie marzenie 30.06.07, 13:05
      Nareszcie spelnia sie marzenie wielu osob z tego forum.
      Tych, ktorzy krzyczeli, zeby 'lapownicy w bialych
      kitlach', 'pavulony', 'niedouczeni oszusci' itp. itd. poszli won.
      Tych co ciagle o przysiedze Hipokratesa, 'pokaz lekarzu co masz w
      garazu', 'oddaj moje podatki', 'pielegniarki pracuja za lekarzy'.
      Nie ma lekarzy i trzeba ewakuowac pacjentow. Amen.
      To dopiero jeden szpital, a co bedzie, jak w pazdzierniku uplyna terminy
      zlozonych przez wielu lekarzy wypowiedzen? Dokad ewakuowac pacjentow z Gornego
      i Dolnego Slaska, Podkarpacia - bo tam zlozono najwiecej wypowiedzen???

Nawjazniejsze, ze spelnia sie marzenia. A ze przy okazji umrze iles tam osob,
      bo najblizszy przyjmujacy panstwowo lekarz bedzie w odleglosci 100 km - to juz
      niewazne.
      Macie to co chcielisci.

Ludzie, opamietajmy sie.
      KAZDY - w tym lekarz - ma prawo do strajku. KAZDY - w tym lekarz - ma prawo do
      wypowiedzenia umowy o prace.
      To nie oni odpowiadaja za organizacje ochrony zdrowia. Odpowiada za to MZiOS -
      czyli rzad. I tam kierujmy swoje pretensje. A ci, ktorzy krzycza 'gdzie
      pieniadze, ktore place' - niech pukaja do NFZ, bo placimy przeciez nie
      lekarzowi, tylko NFZ-towi.

Mamy jeszcze troche czasu to pazdziernika, zeby w odowiednie miejsce
      skanalizowac swoje niezadowolenie. Bo naprawde moze stac sie tragedia.
      A od lekarzy czy pielegniarek sie odczepmy - sa takimi samymi pracownikami jak
      kazdy z nas.
      • morskifan Re: nareszcie spelnia sie marzenie 30.06.07, 13:15
        Akurat tak sie sklada, ze bardzo dobrze orientuje sie co dzieje sie w
        szpitalach. I nie mozna odpowiedzialnsc zrzucac tylko na rzad (nie wazne ktory),
        opaslych urzednikow NFZ itd. itd. W ogromny stopniu do takiej sytuacji
        przyczynil sie lekarze oraz pielegniarki. Naprawy pywatnego sprzetu na koszt
        szpitala, zabiegi prywatnych pacjentow na koszt szpitala, podbieranie pacjentow
        szpitalaowi na zasadzie, za drogi zabieg, operacje zaplaci szpital , ale pozniej
        prywatnie do lekarza. To sa ogromne kwoty i ogromna czesc zadluzenia szpitali. A
        pielegniarki? Nie wiedzialy co sie dzieje? Wiedzialy bardzo dobrze jak na praswo
        i lewo rozgrabiali NASZE pieniadze, bo MY za to placilismy co miesiac. Ale reka
        reke myje, one przymknely oko na oszustaw lekarzy , a lekarze na to jak biora w
        kieszen. Nie raz zodznajomych lekarzy slyszelismy roznych historyjek na
        imprezach czy imieninach. Nawet sie z tym az tak bardzo nie kyja.
        • towarzysz.dyrektor Szpital w Gorzowie - 300 mln dlugu !!! Ludzieeeee, 30.06.07, 13:18
          czyz to normalne ?
          • maretina Re: Szpital w Gorzowie - 300 mln dlugu !!! Ludzie 30.06.07, 19:36
            towarzysz.dyrektor napisał:

> czyz to normalne ?

pretensje do nfz, ze tak nisko kontraktuje uslugui. pozostale pretensje do
            dyrektora szpitala, ze chorych na pysk nie wywalal i nie kazal zdychac pod
            plotem
        • iffa4 ... 30.06.07, 13:22
          Wszedzie sa uczciwi i nieuczciwi. Znam lekarzy uczciwych i nieuczciwych. Ale to
          w duzej mierze okazja czyni zlodzieja. W fabrykach tez kradna. A problemem
          dyrektora jest tak ustawic i zorganizowac prace, zeby tego nie bylo. Inaczej
          fabryka zbankrutuje.
          Organizatorzy ochrony zdrowia (rzad i NFZ) i dyrektorzy szpitali odpowiadaja za
          to, co sie dzieje.
          Lekarze strajkuja miedzy innymi z postulatem reformy sluzby zdrowia. Podwyzja
          jest JEDNYM z postulatow, nie jedynym.
          Strajkuja wlasnie ci, ktorym sie nie podoba aktualna sytuacja. Wola miec
          przejrzyste reguly, pracowac i godziwie zarabiac.
          Nie obracajmy swego gniewu przeciw pracownikom ochrony zdrowia. Owszem, jest
          wsrod nich wielu nieuczciwych - ale i cala, ogromna masa uczciwych. Wymagajmy
          od tych, ktorym placimy podatki i ktorzy za organizacje i nadzor sluzba zdrowia
          biora ogromne pieniadze.
          • hwa_rang84 Re: ... 30.06.07, 13:45
            Jeden klips naczyniowy stosowany w neurochirurgii kosztuje 2000 euro.NFZ
            refunduje tylko pierwszy(!).Znajomy jakis czas temu musial zalozyc ich 8.U
            jednego pacjenta...Teraz dotarlo,czemu szpital w gorzowie ma 300mln dlugu,czemu
            jest tak,a nie inaczej?
        • anka5515 Re: nareszcie spelnia sie marzenie 30.06.07, 13:39
          Czy zastanawiasz się trochę co piszesz? W jaki sposób szpital traci na opisanych
          przez ciebie przypadkach? Ja w tym momencie nie bronię lekarzy - ale zastanów
          się: pacjent ma prawo do bezpłatnego zabiegu w szpitalu - nieważne czy to jest
          prywatny pacjent czy nie, szpital dostaje tyle samo pieniędzy z NFZ-u (czyli co
          to znaczy "zabieg na koszt szpitala"?) Piszesz: "a potem prywatnie do lekarza" -
          i co z tego wynika? Tu stratny jest tylko pacjent nie szpital - przecież NFZ
          potem za wizyty i tak nie płaci szpitalowi - czyli gdzie są straty szpitala?!!!
          Zgodzę się z tym, że traci pacjent, ale nie szpital!!! Może poczytaj sobie
          trochę o zasadach finansowania przez NFZ.
          • morskifan Re: nareszcie spelnia sie marzenie 01.07.07, 01:45
            Ano takie sa straty, ze operacja kosztuje w tysiacach zl. Jesli za wizyte placi
            lekarzowi pacjent 80-100 zl, to sa to pieniadze ktore moglby placic szpitalowi.
            A koszty sa rzadne: prad i pare druczkow, ewentualnie zmiana opatrunku. W ten
            sposob szital placi za zabiegi jednodniowych pacjentow,a lekarze prywatnie
            przyjmuja ich, gdy ze swojej strony nie musza juz ponosic w zasadzie zadnych
            kosztow. Poza tym w ten sposob osoby, ktore nie maja pieniedzy czekaja latami,
            czy miesiacami na operacje bo najpierw lekarz operuje "swoich". Nie widziales
            pewnie jak w szpitalu, najbardziej jest tow idoczne na oddziale polozniczym
            lekarze przychodza w ciagu dnia zobaczyc jak czuje sie jakas pacjentka. Nie
            wszystkie w sali ale jedna konkretna. Robia swoj prywatny obchod. Sa to
            pacjentki, ktorych ciaze prowadzil w prywatnym gabinecie. Za kazda taka wizyte
            szpital mogl dostac pieniadze, ale ponosi tylko koszt porodu, czy cesarki.
            Ktos z mojej rodziny pracuje w firmie naprawiajacej sprzet medyczny. Wybraz
            sobie, ze od 10 lat opowiada jak np naprawia wirowki, czy drobne spzety na
            koszt szpitala, ale jest to sprzet z prywatnych gabinetow, ktore lekarz
            przynosi pod pacha. Jak naprawia fotele dentystyczne, czy ginekologiczne w
            prywatnych gabinetach, aparaty do robienia przeswietlen itp. a f-ra jest na
            szpital. Od 10 lat. Czasem nawet radyjka mu przynosza i prosza zeby wpisal cos
            innego. I co ma zrobic powiedziec, ze nie bo to nie nalezy do szpitala ?
            • hwa_rang84 Rzeczywiscie, "rzadne"...Kolejny,co nie ma pojecia 01.07.07, 02:01
              ale tym razem nie dosc,ze o sluzbie zdrowia,to takze o ortografii...

> Ano takie sa straty, ze operacja kosztuje w tysiacach zl.
              No kosztuje.Nfz i tak zwraca tylko procent kosztow.

> Jesli za wizyte placi
              > lekarzowi pacjent 80-100 zl, to sa to pieniadze ktore moglby placic szpitalowi.
              No moglyby.Tyle,ze za tego pacjenta szpital i tak dostaje pieniadze/bo i tak
              jest wpisywany/.Tyle,ze nie 80pln,a 16.

> A koszty sa rzadne: prad i pare druczkow, ewentualnie zmiana opatrunku.
              Kolejny,co uwaza ze praca lekarza to picie kawy...?

> Poza tym w ten sposob osoby, ktore nie maja pieniedzy czekaja latami,
              > czy miesiacami na operacje bo najpierw lekarz operuje "swoich".
              Juz pomijac wszystko inne:co tym zlego?Tak jest na zachodzie,dostep jest
              rowny,ale ci co placa,sa obslugiwani lepiej&szybciej.

>ktore lekarz
              > przynosi pod pacha. Jak naprawia fotele dentystyczne, czy ginekologiczne w
              > prywatnych gabinetach, aparaty do robienia przeswietlen itp
              Buehehe,czy Ty dziecko widziales kiedys aparat do RTG?USG,mimo ze
              nieporownywalnie mniejsze,tez raczej do bagaznika standardowego samochodu nie
              wchodzi;)A wirowki to sprzet biochemikow,a nie lekarzy.I zwykle maja wlasny
              serwis w firmie,od ktorej to kupila ew. przychodnia.

>Czasem nawet radyjka mu przynosza i prosza zeby wpisal cos
              > innego. I co ma zrobic powiedziec, ze nie bo to nie nalezy do szpitala ?
              Ciekawe,u mnie w dyzurce tez jest radio...ale pewnie nie nalezy do szpitala...:]
        • keynell Re: nareszcie spelnia sie marzenie 30.06.07, 17:18
          albo lekarze i pielęgniarki to populacja ludzi skrajnie niemoraolnych
          albo zasady funkcjonowania szpitala wydają się być złe
          to oczywiście w przypadku, gdy rzeczywiście przyjmiemy, iz w większości szpitali
          za stan szpitala głownie odpowiada jego pesonel
          jeśli jednak to nie personel jest za to odpowiedzialny to znaczy, iz dyskusja na
          ten temat nie ma sensu
      • hwa_rang84 Amen!! 30.06.07, 13:42
        J.w.
      • michnix2 Wreszcie jakas madra wypowiedz na tym forum 30.06.07, 20:58
        Popieram w 100% z wyjatkiem prawa do strajku. Nikt nie powiniem miec prawa do strajku. Z pracodawca sie rozmawia i jezeli nie umie sie znalezc wspolnego jezyka to do widzenia!
        • keynell Re: Wreszcie jakas madra wypowiedz na tym forum 30.06.07, 21:12
          strajk jest legalny tylko wtedy gdy jest podpisany tzw protokół rozbieżności,
          czyli w skrócie: dyrektor mówi ze nie pieniędzy na zwiększenie płac, ergo próba
          rozwiązania sprawy z pracodawcą spełzła na niczym,
          od strony prawa wszystko jest w porządku
    • morskifan Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 13:08
      We lbach im sie poprzewracalo. Nie dosc, ze ciagneli na lewo i praw ile sie dalo
      to jeszcze zaczeli podwyzki wolac. Kazdy chcialby miec kilka zrodel utzymania i
      lewe dochody. Lekarze i pielegniaki powinni budzic u ludzi zaufanie. W tej
      chwili est to chyba najmniej szanowany zawod (nie mylic z oplacalnym). Wstyd!!!!
      • iffa4 chce byc politykiem 30.06.07, 13:13
        Politycy sa najlepiej oplacani, a najmniej szanowani.
        Lekarze sa nisko oplacani i tez najmniej szanowani.
        Z dwojga zlego wole byc politykiem.
        A ze sie wypisuja lekarze z pracy - to rzeczywiscie im sie we lbach
        poprzewracalo - taka praca, taki szacunek, za 3 kilo szacunku niech sobie
        kupia chleba i maselka ....
        • morskifan Re: chce byc politykiem 30.06.07, 13:17
          Tak, ale lekarzem mozesz byc cale zycie, a politykiem duzo krocej.
          • iffa4 Re: chce byc politykiem 30.06.07, 13:26
            Dziwne ... znam takich ktorzy politykowali cale zycie a teraz czerpia z tego
            godziwe profity na synekurkach. Ot, Kwasniewski, ot Oleksy - a z drugiej strony
            barykady ot Tusk, ot Greziak (lekarz anestezjolog - a od 1990 roku zawsze juz
            we wladzach wszelakich).
            Mozna i biznes sobie potitycznie zalatwic i ustawic ....
            Zdecydowanie wole byc politykiem :P
          • wq5grj Re: chce byc politykiem 30.06.07, 13:27
            Obawiam się że to wszystko i tak się nie uda i któregos dnia rano nie
            bedzie ulicy sezamkowej,Tubisiów,Domisiów itp. W Polsce po osiągnięciu
            przyzwoitego poziomu rozwoju /za 30 lat/ wszyscy bą juz zadowoleni,zdrowi i
            umiechnięci.
      • keynell Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 17:23
        dokładnie, do roboty!! leczyć pacjentów i mordy w kubeł
        strajkować im się zachciały, jakby normalnymi obywatelami byli,
        po to się urodzili, uczyli, zeby ludzi leczyć, widziały gały co brały,
        zmniejszmy im płace, i tak nie będą mieli protestować, a jesli jednak ochota im
        przyjdzie to do woja albo do paki
    • grzybpsi Buce bez czci i wiary!!! 30.06.07, 13:48
      Rządowi uprzykrzajcie życie, a nie biednym ciężko chorym ludziom. Jarosławowi
      trzeba było kazać zapier....ć do Pruszkowa, gdy sobie łapę złamał!!!
      • hwa_rang84 He,he,juz panowie z BORu,czy CBA zadbali o to,zeby 30.06.07, 13:52
        pan premier zostal przyjety...z lufa od rewolweru przystawiona do skroni
        /albo,do klatki piersiowej,jak pani Bilda/ kazdy jest duzo bardziej sklonny do
        negocjacji...;)
    • wilhelm100 Brawo lekarze ! 30.06.07, 13:54
      czysty socjaldarwinizm !
    • kwicolek A co z personelem? 30.06.07, 13:56
      A co z personelem?
      Nie ma chorych,nie powinno być strajkujących.
    • kelob3 no rusz sie wreszcie premierze 30.06.07, 14:10
      wsadz tych terrorystow w bialych kitlach do paki przeciez to sa bandyci jesli
      ktos dzwoni i informuje ze w szpitalu jest bomba to ktos idzie do paki a jak
      robi sie ewakuacje z powodu zas... kaprycha terorystow w bialych kitlach to
      nic???!!!kto zaplaci?a co w razie nieszczescia?a co z udreka chorych?wez sie za
      nich ,okupacja jest przestepstwem?to na co czekasz!wsadz przestepcow w
      fartuchach do pierdla jest prawo?czy dla panienek i panow w fartuchach jest ono
      inne?
      • kelob3 Re: no rusz sie wreszcie premierze 30.06.07, 14:23
        pielegniarka to ciezki zawod lekarz tez ale inni tez nie maja lekko i aby bylo
        jasne nikt ani lekarz ani pielegniarka
        ,Lepper,gej,gornik,hetero,stoczniowiec,rolnik -NIKT nie ma prawa takiego aby
        utrudniac zycie innym blokujac cos tam ,okupujac cos tam .prawo to prawo i jak
        ktos lamie a wielokrotnie premier mowil ze te panie prawo zlamaly (gornicy
        demolujacy stolice i rolnicy blokujacy drogi oczywiscie tez)wiec najpierw do
        paki a potem rozmawiac dlaczego prawo jest lamane od LAT i zaden rzad nic nie
        robi?a ja za jazde na gape bo sadze ze bilety za drogie wiec protestuje od razu
        na komisariat i -place?!Terrorystow do paki i bez znaczenia czy paniusie czy
        chlopy z kilofami-DO PAKI!!
        • titta Re: no rusz sie wreszcie premierze 30.06.07, 15:21
          Nikt nie ma lekko ale kazdy ma prawo zadac godziwej zaplaty za to 2nie ma
          lekko". Tyle ile sie placi tyle mozna wymagac...
          • kelob3 Re: no rusz sie wreszcie premierze 30.06.07, 15:25
            kto lamie prawo ma byc ukarany !jesli sasiad nasra mi na wycieraczke w
            protescie ze sprzataczka nie sprzata to sasiad idzie do paki a nie sprzataczka
            • jacek252 Re: no rusz sie wreszcie premierze 30.06.07, 16:53
              Ale oni (lekarze z tego szpitala) nie łamią prawa.
        • keynell Re: no rusz sie wreszcie premierze 30.06.07, 17:41
          ciekawe więc dlaczego ludzie się tak gorączkują komentując strajki w słuzbie
          zdrowia, co nas to w ogóle obchodzi, ich sprawa, nie mamy innych tematów ?

a moze właśnie o to chodzi, "lepper, gej, gornik, hetero, stoczniowiec, rolnik"
          mogą nie przyjść do pracy i tragedii z tego nie będzie, gdy lekarze nie przyjdą
          do pracy grozi to ofiarami śmiertelnymi na oddziałach i brak pomocy doraźnej
          (pogotowie) gdy zdarzy się jakieś nieszczęście
          a więc czy zawód lekarza czy pielęgniarki jest DOKŁADNIE TAK SAMO wazny jak
          kazdy inny? czy społeczeństwo będzie śledziło w mediach strajki innych grup
          zawodowych równie wytrwale ? czy na codzień będziemy musieli mieć dostęp go
          górnika, leppera, stoczniowca, rolnika w równym stopniu jak do lekarza ?
          tylko czy to świadczy o tym, iz zawód lekarza niestety jest obciązobny brakiem
          prawa do dochodzenia swoich praw, czy własnie takie prawo daje i właśnie jest
          wykorzystywane dlatego, iz od czasów głębokiej komuny lekarzy ignorowano -
          właśnie dlatego, ze im jest trudniej - cały czas odpowiadają jeszcze za zdrowie
          i zycie innych, a to czyni dochodzenie swoich spraw (strajk) trudne.
          i czy nie jest tak, iz to pierwszy strajk sluzby zdrowia na taka skalę,
          najprawdopodobniej dlatego, ze do tej pory lekarze i pielęgniarki robili co do
          nich nalezy, nie skarzac sie na swoje warunki pracy a właśnie ich wytrzymałość i
          cierpliwość zaczęła się kończyć ?
    • amanasunta Mam nadzieję ,że NFZ obciązy ,,głodujących''.:.. 30.06.07, 14:11
      1.Kosztami ,,ewakuacji''chorych.
      2.Kosztami z Kodeksu Pracy za porzucenie pracy,poniesionymi przez Szpital.
      3.Kosztami ,,wynajmu''pomieszczeń Szpitala na cele prywatne wg.stawek sal
      konferencyjnych ,,na godziny''w centrum Warszawy ca. 50 Euro za godzine za 50 m2.
      Ale ..pewnie sie mylę ,,wykszatłciuchom''zawsze sie upiecze :))))
      • iffa4 nic z tego 30.06.07, 14:48
        Nic z tego. Nikt nikogo nie obciazy.
        KAZDY ma prawo strajkowac - nawet lekarz. KAZDY ma prawo zwolnic sie z pracy -
        nawet lekarz. KAZDY ma prawo pojsc na zwolnienie - lekarz tez.
        Od organizacji pracy jest dyrektor, od nadzoru - organ zalozycielski. Mogli
        dogadac sie ze strajkujacymi? Mogli. Nie dogadali sie, wiec teraz ponosza
        konsekwencje. I oni za to zaplaca.
        Zeby uprzedzic krzykaczy - nie oceniam tu celowosci i slusznosci zadan lekarzy.
        Oceniam tylko pod wzgledem prawnym żądanie, zeby to lekarze placili za
        ewakuacje chorych.
        • amanasunta Re: nic z tego 30.06.07, 21:16
          iffa4 napisała:

> Nic z tego. Nikt nikogo nie obciazy.
          > KAZDY ma prawo strajkowac - nawet lekarz. KAZDY ma prawo zwolnic sie z pracy -
          > nawet lekarz. KAZDY ma prawo pojsc na zwolnienie - lekarz tez.

Tylko...zwolnienie ma być nie ,,lewe'':)))).Po dniu głodówki,nagla choroba
          wymagająca leżenia w domu czy ,,chory moze chodzić'' ...np, do pracy w prywatnej
          przychodni ?:))))

> Od organizacji pracy jest dyrektor, od nadzoru - organ zalozycielski. Mogli
          > dogadac sie ze strajkujacymi? Mogli. Nie dogadali sie, wiec teraz ponosza
          > konsekwencje. I oni za to zaplaca.

A jak strajkujacy nie chcieli ,,sie dogadać''?
          W naszej III RP zapłacisz Ty,ja,popierający i przeciwnicy ...wszyscy płacący
          podatki(ja płacę!).Takie prawo.

> Zeby uprzedzic krzykaczy - nie oceniam tu celowosci i slusznosci zadan lekarzy.
          >
          > Oceniam tylko pod wzgledem prawnym żądanie, zeby to lekarze placili za
          > ewakuacje chorych.
          • iedsupo Re: nic z tego 30.06.07, 23:17
            amanasunta napisała:

> Tylko...zwolnienie ma być nie ,,lewe'':)))).Po dniu głodówki,nagla choroba
            > wymagająca leżenia w domu czy ,,chory moze chodzić'' ...np, do pracy w prywatne

Jeżeli wiesz coś o "lewych" zwolnieniach, to donieś, gdzie trzeba. Jeżeli nie i
            tylko tak gadasz... no cóż, to znaczy, że jesteś z PiSu.

> A jak strajkujacy nie chcieli ,,sie dogadać''?
            > W naszej III RP zapłacisz Ty,ja,popierający i przeciwnicy ...wszyscy płacący
            > podatki(ja płacę!).Takie prawo.

Ty też możesz zastrajkować. Nie żebym coś sugerował, ale wszyscy by odetchnęli...
            • amanasunta Re: nic z tego 01.07.07, 00:30
              iedsupo napisał:

> amanasunta napisała:
              >
              > > Tylko...zwolnienie ma być nie ,,lewe'':)))).Po dniu głodówki,nagla chorob
              > a
              > > wymagająca leżenia w domu czy ,,chory moze chodzić'' ...np, do pracy w pr
              > ywatne
              >
              > Jeżeli wiesz coś o "lewych" zwolnieniach, to donieś, gdzie trzeba. Jeżeli nie i
              > tylko tak gadasz... no cóż, to znaczy, że jesteś z PiSu.
              Z jakiej gruszki,sorry wierzy na której rosną gruszki jak mawiał twój kolega
              partyjny w 2001,sie urwałeś?

> > A jak strajkujacy nie chcieli ,,sie dogadać''?
              > > W naszej III RP zapłacisz Ty,ja,popierający i przeciwnicy ...wszyscy płac
              > ący
              > > podatki(ja płacę!).Takie prawo.
              >
              > Ty też możesz zastrajkować. Nie żebym coś sugerował, ale wszyscy by odetchnęli.
              > ..
              Wszystkie antykaczki bardzo by chciały.:)))A najlepiej pełnej cenzury na
              forum,już poczatki są i to widoczne!Artykuł i ...ujadanie na PiS bez słowa
              oponentów!
      • kolargolo Re: Mam nadzieję ,że NFZ obciązy ,,głodujących''. 30.06.07, 18:32
        wyksztalciuchom jak zwykle sie upiecze w przeciwienstwie do proletariatu
        chociazby w osobie wicepremiera Leppera.
      • keynell Re: Mam nadzieję ,że NFZ obciązy ,,głodujących''. 30.06.07, 18:36
        dokładnie, głodować im się zachciało
        jak się jest lekarzem nie ma się prawa do protestu w formie głodówki, a jak juz
        głoduje to i tak się musi pacjentem zająć, co nas do cholery obchodzi czy
        głoduje czy nie - do roboty!
        a propo "wynajmu" - powinni tez płacić za dyzurkę lekarską, no bo miejsce
        lekarza jest przy pacjencie i nie w pokoiku gdzie sobie kawkę popija

w kodeksie pracy to się nie orientuję, który paragraf ?
        • amanasunta Cyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć ? 30.06.07, 19:49
          keynell napisał:

> dokładnie, głodować im się zachciało
          > jak się jest lekarzem nie ma się prawa do protestu w formie głodówki, a jak juz
          > głoduje to i tak się musi pacjentem zająć, co nas do cholery obchodzi czy
          > głoduje czy nie - do roboty!
          Szpital w którym protest, nie jest ,,prywatny''tylko państwowy.Koszty jego
          utrzymania pochodzą z moich podatków i nie życzę sobie aby plajtował(a to go
          czeka gdy zawali kontrakt z NFZ) dzieki złej woli pracowników.Bo to i ja jestem
          ,,w okruszku''pracodawcą tych ,,głodujących''i z moich podatków utrzymywany jest
          ten szpital!

> a propo "wynajmu" - powinni tez płacić za dyzurkę lekarską, no bo miejsce
          > lekarza jest przy pacjencie i nie w pokoiku gdzie sobie kawkę popija
          Jeśli pracują to maja prawo do ,,przerwy na kawę''.Jeśli nie to ...do
          najbliższej kawiarni marsz!

> w kodeksie pracy to się nie orientuję, który paragraf ?
          • keynell Re: Cyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć 30.06.07, 20:02
            aha, czyli w domu mozna głodowac w pracy nie, tzn ze lekarze, glodując w pracy,
            są chyba pierwszymi którzy taką formę wprowadzili
            a wszyscy, którzy głodowali kiedyś to po prostu przeszli na dietę i nie miało to
            w ogóle związku z warunkami pracy - jeszcze jeden przykład na to iz populacja
            lekarzy wywodzi się z jakiejś nienormalnej grupy ludzi, którzy nie mają równo
            pod sufitem

nadal nie widzę paragrafu, chcesz powiedzieć ze strajki w Polsce są nielegalne -
            tak ?
            czy tylko lekarskie ?
            • amanasunta Re: Cyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć 30.06.07, 21:10
              keynell napisał:

> aha, czyli w domu mozna głodowac w pracy nie, tzn ze lekarze, glodując w pracy,
              > są chyba pierwszymi którzy taką formę wprowadzili
              > a wszyscy, którzy głodowali kiedyś to po prostu przeszli na dietę i nie miało t
              > o
              > w ogóle związku z warunkami pracy - jeszcze jeden przykład na to iz populacja
              > lekarzy wywodzi się z jakiejś nienormalnej grupy ludzi, którzy nie mają równo
              > pod sufitem

Przede wszystkim OKUPUJĄ zakład pracy.Czy w czasie tej okupacji głodują czy nie
              to ich sprawa.Ja chce tylko aby ponieśli koszty swojej okupacji,wymierne i
              wyliczalne z zł.:))))

> nadal nie widzę paragrafu, chcesz powiedzieć ze strajki w Polsce są nielegalne
              > -
              > tak ?
              > czy tylko lekarskie ?

Ależ nie ! Są legalne. Tylko..... nie bezkarne, jesli łamane jest prawo.A
              niszczenie miejsca pracy to działania które w kodeksie opisane.Nie zacytuje ,bom
              nie jurystka prawa pracy.Coś pokrece i szanowny mnie będzie poprawiał i
              krytykował moją niewiedze:))))
              • keynell Re: Cyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć 30.06.07, 21:24
                okupują? zasieki jakieś mają ? kajdankami się przymocowali?
                niech tylko ktoś powie zeby sobie poszli to pójdą, zresztą strajk na tym głównie
                polega ze NIE IDA DO PRACY A ZOSTAJA W DOMU, okupują na odległość?
                generalnie nadal między wierszami mozna wyczytać iz uwazaz strajk za cos
                niezgodnego z prawem

strajki nie są bezkarne ? przeciez strajkujący mają to potrącone z pensji, a
                jeśli jakikolwiek pacjent umrze z powodu strajku to prokurator sie dobiera do
                dupy lekarzowi, który wtedy miał nad nim opiekę, jak i cały komitet strajowy, i
                to są jedyne "bezkarności", poza tym strajki są jak najbardziej w porządku, i
                ubieranie w coraz inne słowa tego, iz strajk przede wszystkim niszczy pracodawce
                i bog wie kogo jeszcze nie ma sensu, aczkolwiek rozumiem jak najbardziej ze w
                sercach sporej liczby ludzi narasta nienawiść do lekarzy i nóz im się w kieszeni
                na myśl o nich otwiera, ale rozumiem takze iz to wynika z irracjonalnego
                zalozenia do którego od dekad sie przyzwyczajalimy iz jedyne lekarz ma robic to
                leczyc ludzi bez wzgledu na komfort, zarobki i wszelkie przeciwnosci losu, a
                przeciez jest takim samym obywatelem jak kazdy inny i jesli rzeczywiscie jest
                tak wazny ze nie moze strajkowac to moze powinien jednak proporcjonalnie do
                takiego obciązenia zarabiac ? nie ?
                • uosia To co robią dziś lekarze to T E R R O R Y Z M ! 30.06.07, 22:18
                  • hwa_rang84 Nie.To po prostu wykorzystywanie prawa do zwolnien 30.06.07, 22:21
                    ia sie z pracy gwarantowanego przez konstytucje:)Oj,teraz sie burzycie,a od
                    pazdziernika plakac bedziecie...:)
      • maretina Re: Mam nadzieję ,że NFZ obciązy ,,głodujących''. 30.06.07, 22:12
        amanasunta napisała:

> 1.Kosztami ,,ewakuacji''chorych.
        > 2.Kosztami z Kodeksu Pracy za porzucenie pracy,poniesionymi przez Szpital.
        > 3.Kosztami ,,wynajmu''pomieszczeń Szpitala na cele prywatne wg.stawek sal
        > konferencyjnych ,,na godziny''w centrum Warszawy ca. 50 Euro za godzine za 50
        m
        > 2.
        > Ale ..pewnie sie mylę ,,wykszatłciuchom''zawsze sie upiecze :))))

fajnie czytac i widziec jak cie szlak trafia:)
        gdyby marzenia bolaly to ludzie by sie z bolu skrecali:)
        buziaczki!:D
    • bajbus20 Strajkować fajnie jest, TV, RAdio i gazety są też! 30.06.07, 14:35
      Strajkować fajnie jest, TV, RAdio i gazety są też!
    • grzybpsi A dlaczego lekarze zajmują się głodującymi??? 30.06.07, 15:30
      A dlaczego lekarze zajmują się głodującymi kolesiami??? To mogą?
    • grzybpsi Przysięga Hipokrytesa: 30.06.07, 15:31
      Po pierwsze - nie przegapić żadnej kasy!
      • bajbus20 Przyżeczenie lekarskie 30.06.07, 15:40
        PRZYRZECZENIE LEKARSKIE

Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł
        lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam:

* obowiązki te sumiennie spełniać;
        * służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu;
        * według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać
        chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia,
        narodowość, poglądy polityczne, stan majątkowy i inne, mając na celu wyłącznie
        ich dobro i okazując im należny szacunek;
        * nie nadużywać ich zaufania i dochować tajemnicy lekarskiej nawet po
        śmierci chorego;
        * strzec godności stanu lekarskiego i niczym jej nie splamić, a do kolegów
        lekarzy odnosić się z należną im życzliwością, nie podważając zaufania do nich,
        jednak postępując bezstronnie i mając na względzie dobro chorych;
        * stale poszerzać swą wiedzę lekarską i podawać do wiadomości świata
        lekarskiego wszystko to, co uda mi się wynaleźć i udoskonalić.
        • hwa_rang84 ...a moze bys laskawie podal tresc calego 30.06.07, 15:44
          przyzeczenia lekarskiego,a nie tylko fragmenty,co?:)
          • bajbus20 Kiedyś leżałem na barskiej, spoko ludzie 30.06.07, 16:02
            Kiedyś leżałem na barskiej, spoko ludzie i w ogóle fachowi, tylko biednie
            trochę. Szkoda że do tego musiało dojść
            • vazz niech beda konsekwetni i gloduja do samego konca 30.06.07, 19:09
              znajac zycie podzeraja w kącie,a w razie leciutkego oslabenia oczywiscie po
              kolezensku zostana podleczeni. Banda hipokrytów w bialych ciuszkach
            • vazz tacy "glodni" taacy "biedni" 30.06.07, 19:13
              Niech beda konsekwetni i gloduja do samego konca,ale znajac zycie podzeraja w
              kącie,a w razie leciutkego oslabenia oczywiscie po
              kolezensku zostana podleczeni.

Banda hipokrytów w bialych ciuszkach, mam nadzieje,ze w raze pozaru domku
              takiego lekarza trafi on akurat na strajk strazaków,ktorzy powiedza "sory
              johny, jestesmy glodni"
              • onufry.zagloba Biedni nie biedni,a Irlandczycy placa 200,000 euro 30.06.07, 22:42
                rocznie nawet radiologom. Bolszewickie Kaczki i ich bolszewicki elektorat MUSZA
                sie nauczyc, ze "wyksztalciuchy" szanowac trzeba. Gdy sie ich jeszcze ma za te
                zasrane pieniadze:)))
                • tomograf Re: Biedni nie biedni,a Irlandczycy placa 200,000 01.07.07, 11:55
                  Czemu "nawet radiologom"? Przecież właśnie radiologia jest najlepiej płatna za
                  granicą (u nas praca w promieniach i zjonizowanym powietrzu jest premiowana
                  pięciogodzinnym dniem pracy). Czas wyjechać :)
                  • hwa_rang84 Re: Biedni nie biedni,a Irlandczycy placa 200,000 01.07.07, 12:01
                    He,he,czyzby radiolog?;)
                    Hm,z moich obserwacji wynika,ze raczej porownywalnie do specjalizacji
                    zabiegowych/ale tez napewno,nie mniej/.

Swieta racja,Przyjacielu,czas stad wiac:)
                    • tomograf Re: Biedni nie biedni,a Irlandczycy placa 200,000 01.07.07, 12:24
                      > He,he,czyzby radiolog?;)

A jakże :)
                      Zastanawiam się właśnie nad pracą w Hiszpanii dla Anglików - środowisko bardziej
                      niż przyjazne, praca po angielsku, spora płaca... No, ale to tylko w
                      teleradiologii jest możliwe, pozostałe specjalności muszą niestety stacjonarnie.
                      Pozdrawiam, do zobaczenia w Hiszpanii :)
                      • hwa_rang84 Re: Biedni nie biedni,a Irlandczycy placa 200,000 01.07.07, 13:18
                        Heh,nie lubie Hiszpanii;)
                        Szczerze mowiac,jak tylko skoncze spece mysle zwiac stad do UK-zarobki
                        dobre,ludzie mili...Z tym,ze raczej docelowo,bez opcji powrotu.

Pozdrawiam i zapraszam juz niedlugo na drinka w Soho;)
                        • onufry.zagloba Irlandia placi lepiej! Porownaj sobie place w 01.07.07, 16:58
                          agencji Harpa (link na poprzedniej stronie). W dodatku nie bedziesz mial
                          konkurencji Hindusow, bo ci tez sie juz nauczyli, ze do UK warto tylko
                          przynajmniej z I stopniem specjalizacji (tak to "po polskiemu"?)
        • keynell Re: Przyżeczenie lekarskie 30.06.07, 17:01
          tu trzeba jeszcze dodać:

-będę się opiekował pacjentem nawet jeśli z własnej kieszeni muszę za to dopłacić
          -nie mam prawa strajkować, gdyz jestem pieprzonym cyborgiem, który obejdzie się
          bez jedzenia, odpoczynku, pieniędzy - a więc moje potrzeby są zerowe
          -nie będę ubiegał się o swoje prawa obywatelskie, gdyz nie jestem prawnym
          obywatelem tego państwa
          • uosia Zmuszono mnie do bycia lekarzem 30.06.07, 17:05
            Powinno jeszcze być: przyrzekam, że wybrałem mój zawód w pełni nieświadomie i
            nie miałem pojęcia, że mieszkam w Polsce.
          • iffa4 hipokrates 30.06.07, 18:46
            A chlebek z maselkiem kupie sobie za 3 kilo szacunku ...
        • kolargolo powinien byc jeszcze jeden punkt 30.06.07, 18:37
          *bede zawsze i wszedzie pracowal za darmo
        • michnix2 A gdzie jest napisane "jako panstwowy niewolnik"? 30.06.07, 21:00
          Przeczytalem dwa razy uwaznie - nigdzie nie jest napisane, ze przysiegam pracowac na zawsze w panstwowym szpitalu za psie pieniadze.
          • uosia To nie pracuj, psie! 30.06.07, 21:04
            > Przeczytalem dwa razy uwaznie - nigdzie nie jest napisane,
            > ze przysiegam pracowac na zawsze w panstwowym szpitalu
            > za psie pieniadze.

Kto cię zmusza??
            • iffa4 Re: To nie pracuj, psie! 30.06.07, 22:05
              uosiu, byc moze jest jednym z tych lekarzy, ktory zlozyl wypowiedzenie. Termin
              wypowiedzenia uplynie w pazdzierniku.
              I wtedy zaplaczemy wszyscy - ty, ja, emeryci i rzad.
              I wszyscy bedziemy prosic, zeby 'psy' jak ich okreslasz wrocily do pracy.
              Bo grype wyleczysz sobie prywatnie, zylaki sobie zoperujesz prywatnie - ale nie
              licz na to, ze przy powaznej chorobie jakikolwiek szpital czy lekarz prywatny
              sie toba zajmie. Nikt ci nie bedzie leczyl zapalenia trzustki, nikt nie
              przeszczepi szpiku, nikt nie polozy cie na prywatna intensywna terapie jak
              bedziesz miala wypadek.
              Wiec nie obrazaj lekarzy.
              • uosia Dziś przegięli, niestety 30.06.07, 22:06
                • iffa4 nie przegieli 30.06.07, 22:37
                  Nie przegieli, robia to co moze kazdy czlowiek - ida na zwolnienie.
                  Nie maja prawa ?
                  To dopiero poczatek, wiec zamiast wyzywac ich od psow pomysl, jak mozemy
                  nacisnac na rzad, zeby sie dogadal z lekarzami i choc czesciowo spelnil ich
                  postulaty.
                  Bo zaczniemy plakac gorzko juz niedlugo ....
                  • uosia Przegięli i to mocno! 30.06.07, 22:47
                    > zamiast wyzywac ich od psow pomysl, jak mozemy
                    > nacisnac na rzad, zeby sie dogadal z lekarzami i choc czesciowo
                    > spelnil ich postulaty.

Niech strajkujący pomyślą!!! Jak nacisnąć na RZĄD. A nie na biednych
                    schorowanych ludzi. RZĄDOWI uprzykrzajcie życie. Bo tak jak jest teraz -
                    premier z lekarzy po prostu kpi! A cierpią pacjenci.
                    • keynell Re: Przegięli i to mocno! 30.06.07, 23:46
                      pewnie z chęcią oczekują na propozycję
                      do tej pory:
                      -praca w trybie ostrodyzurowym
                      -nie oddawanie dokumentacji lekarskiej do nfz
                      -głodówka
                      -manifestacje przed URM, na uliach, przejściach dla pieszych

cosik mało, co nie?
                      • uosia Re: Przegięli i to mocno! 30.06.07, 23:50
                        > pewnie z chęcią oczekują na propozycję
                        > do tej pory:
                        > -praca w trybie ostrodyzurowym
                        > -nie oddawanie dokumentacji lekarskiej do nfz
                        > -głodówka
                        > -manifestacje przed URM, na uliach, przejściach dla pieszych
                        >
                        > cosik mało, co nie?

Na Jarosława i pisiory stanowczo za mało. W ogóle nie ten kierunek. W kaczki
                        trzeba walić, nie w pacjentów.
                        • keynell Re: Przegięli i to mocno! 01.07.07, 00:13
                          łatwo powiedzieć, masz przynajmniej choćby cień pomysłu ?

ano właśnie...
    • onufry.zagloba No i co, Kaczory? GDZIE sa ci tani lekarze z 30.06.07, 16:04
      Ukrainy? Nie lepiej bylo ich na Barska sprowadzic, zamiast pacjentow ze
      szpitala wywozic? Kolejne wasze klamstwo peka jak banka mydlana...
      • michnix2 Na Ukrainie lekarze zarabiaja WIECEJ niz w Polsce 30.06.07, 21:03
        Oszaleliscie z tymi Ukraincami??? Przeciez ich lekarze zarabiaja wiecej niz Polacy, wiec jaki kretyn zgodzilby sie emigrowac z Ukrainy po to zeby miec gorzej???

Gdyby rzad chcial sprowadzic lekarzy z krajow, gdzie sie mniej zarabia, to polecam Koree Polnocna i byc moze Wietnam lub Burkine Faso. O Europie zapomnijcie. W zadnym kraju lekarzy sie tak nie upadla jak w Polsce.
        • onufry.zagloba Wiem. I dlatego Kaczki o tych tanich pytam:) 30.06.07, 23:09
          Zadnego wyczucia ironii, moj ty lapiduchu...
    • fidus-achates Kaczory odchodzą z rządu!!!... 30.06.07, 16:10
      www.referendum2007.org/
    • grzybpsi Egzorcysty trzeba! 30.06.07, 16:11
      Jarosław Pierwszy Mały, brat Lecha Brzuchomówcy, powiedział, że strajki
      inspirowane są przez szatanów!
      • amanasunta Uważaj ! Twój pan nie jest litosciwy :) 30.06.07, 19:53
        grzybpsi napisała:

> Jarosław Pierwszy Mały, brat Lecha Brzuchomówcy, powiedział, że strajki
        > inspirowane są przez szatanów!
        Nie wzywaj imienia pana swego nadaremno,bo ci przypier...:))))
      • mindflayer Re: Egzorcysty trzeba! 30.06.07, 23:46
        Psychiatry trzeba! Rządzi nami kilku patałachów z urojeniami prześladowczymi,
        którzy tropią spisek nawet przy pasaniu krów na łące!
        Skąd my mamy ku.. takich polityków?
        • keynell Re: Egzorcysty trzeba! 01.07.07, 00:05
          oj, obawiam, iz dołączyły się takze halucynacje - pan jarek wszędzie widzi
          szatany a w głowie słyszy, ze wszyscy inni kłamią :)
          czas na zmianę rozpoznania, to juz parafrenia, trudno to wyleczyć, z upływem
          czasu jest coraz gorzej...
    • zasalamel Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 16:54
      Ot,rzadzi Niemrawo i Zlosliwosc.Mamy nie IV RP tylko 3.99 RP
    • red.t.fox.life Pani lekarz odmówiła mi dziś wypisania recepty ... 30.06.07, 17:23
      mimo że zapłaciłem za wizytę 40zł. Na pytanie czy ją nie pogło i czy mam
      zadzwonić do CBA odpowiedziała szybko wypisaną receptą...
      Zachodzę w głowę o co jej chodziło? Możw jakiś Bukiel mi to wytłumaczy..
      • janusz112 Re: Pani lekarz odmówiła mi dziś wypisania recept 30.06.07, 17:53
        ciesz się, że tylko 40 zł. Za jakiś czas będzie to kosztowało stówę, a i tak
        trudno będzie kogoś znaleźć. I straszenie CBA nie pomoże..Tylko poczekajmy...
        • onufry.zagloba Znachor z Burkina Faso powinien zadowolic sie 30.06.07, 17:59
          dwoma kurami. Pod warunkiem, ze beda czarne.
          Na innych lekarzy to za polskie place nie macie co liczyc. Ci z Ukrainy tez
          jakos do szpitala na Barskiej nie przyjechali:))))
      • red.t.fox.life No i nie ma Bukiela,który wytłumaczyłby dlaczego 30.06.07, 19:00
        pani lekarz nie chciała mi wypisać 100% płatnej recepty po zapłaceniu 40zł za
        wizytę ...po zapytaniu czy mam zadzowonić do CBA- napisała nawet nie badając
        mnie ani nie mierząc ciśnienia...to już jest rozwydrzenie i sabotaż..
        • keynell Re: No i nie ma Bukiela,który wytłumaczyłby dlacz 30.06.07, 19:45
          wystarczy poczekać, w obwodzie jest jeszcze strajk włoski: kazdy pacjent będzie
          miał gastroskopie, rektoskopie, generalnie wziernikowanie wszelkich otworów
          ciał, do tego jeszcze próbę wysiłkową na biezni, pobranie litra krwi na
          wszelakie badania, odtąd zaden pacjent nie wyjdzie od lekarza niezadowolony!
          • amanasunta Re: No i nie ma Bukiela,który wytłumaczyłby dlacz 30.06.07, 21:21
            keynell napisał:

> wystarczy poczekać, w obwodzie jest jeszcze strajk włoski: kazdy pacjent będzie
            > miał gastroskopie, rektoskopie, generalnie wziernikowanie wszelkich otworów
            > ciał, do tego jeszcze próbę wysiłkową na biezni, pobranie litra krwi na
            > wszelakie badania, odtąd zaden pacjent nie wyjdzie od lekarza niezadowolony!
            Oby taki ,,włoski''był reguła w przychodniach! Mniej będzie niewykrytych chorób
            bo przeciętny konował....na badania nie kieruje, bo ON WIE! :))))
            • keynell Re: No i nie ma Bukiela,który wytłumaczyłby dlacz 30.06.07, 21:34
              sytuacja finansowa służby zdrowia jest taka, ze lekarz i tak musi ograniczać
              ilość badań i niestety brać to na swoją odpowiedzialność, albo ucierpi pacjent
              albo będzie na dywaniku u dyrektora i zostanie awansowany na liście pracowników
              do zwolnienia, a w większości przypadków na szczęście nikomu się krzywda nie
              dzieje, ale lekarze juz tak lecza od wielu lat, nauczyli się wysuwać diagnozy z
              mniejszej liczby badań, wydaje mi się ze w cywilizowanym kraju taki polski
              lekarz wymiatałby mając w każdym ośrodku dostęp do tomografu i rezonansu
              magnetycznego i bogatszej możliwości badan laboratoryjnych, a u nas powodujo to
              tylko coraz większe obciazenia dla lekarzy, które zresztą co roku się zwiększają
              bo regułą jest iz nfz co roku daje mniej pieniędzy na leczenie, nakłada coraz
              większe limity, generalnie "każe" diagnozować i leczyć pacjenta po swojemu - co
              większości lekarzom wydaje się nawet dość odległe od aktualnych standardów
              leczenia jakie obowiązują na świecie i w Polsce...w podręcznikach i na wykładach.
          • mindflayer Re: No i nie ma Bukiela,który wytłumaczyłby dlacz 30.06.07, 23:25
            Z życia ekskluzywnej przychodni, żona przysłała zdrowego 40 latka.
            - Panie doktorze, przyszedłem zrobić badania.
            - Na co?
            - Na wszystko!
    • uosia Dorn, GDZIE kamasze ???!!! 30.06.07, 17:37
      Gdzie się teraz chowasz, śmiałku?
    • bokassa Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku l.. 30.06.07, 17:49
      Niech się dyrektorzy tych szpitali które strajkują odważą zapłacić strajkującym
      pensje,to do prokuratora za oszustwo i niegospodarność i działanie na szkodę
      szpitala.
      • janusz112 Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 17:56
        bokassa napisał:

> Niech się dyrektorzy tych szpitali które strajkują odważą zapłacić strajkującym
        >
        > pensje,to do prokuratora za oszustwo i niegospodarność i działanie na szkodę
        > szpitala.
        bokassa, nie denerwuj się, żyłka w głowie pęknie, a teraz to może być
        nieciekawe... Z tego co wiem, dyrektorzy nie płacą strajkującym.
        • manasonta Rydzyk nie wspomoże? 30.06.07, 18:04
          • uosia U Rydza kasa tylko w jedną stronę. 30.06.07, 18:10
            A co on oplata w Radyju? - słuchał kto?
        • keynell Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 18:13
          głupki lekarze, strajkują i nie dostaną kasy! lol
          chyba ich pogieło
    • potodno Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku l.. 30.06.07, 18:08
      widać wyraźnie
      są szpitale gdzie się pracuje i gdzie się strajkuje
      ale to ma jedną dobra strone pokazuje
      ze mamy tylko w tym przypadku 11 nikomu niepotrzebnych lekarzy, których można
      wywalić na zbity pysk
      przy takim jak obecenie systemie mamy za dużo personelu za dużo szpitali łozek
      szpitalnych i za to wszystko płacimy
      • krowka.motorowka Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 18:23
        Cóż jakby to powiedzieć, JESTEŚ W BŁĘDZIE. W Polsce brakuje łóżek szpitalnych
        jak i lekarzy. Aktualnie jest okolo 80 000 lekarzy czynnie wykonujacych zawód co
        daje 2.1 lekarza na 1000 osób przy średniej Europejskiej 3.94 na 1000 w roku
        2000 :-))). Wiec sie zastanow przed tym jak zaczniej klikać w klawiature.

P.S. nawet w UK jest juz 2.3 na 1000.

oczywiscie mozna uwzglednic jescze tych co nie pracuja w zawodzie - ktorych w
        polsce bedzie kilkanasci-kilkadziesiat tysiecy, w UK - tych bez specjalizacji
        okolo 4k. aktualnie
        • potodno Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 18:34
          co ty wiesz w Polsce jest ponad 126 tys. lekarzy
          kto ci bzdur naopowiadał ,ze 80 tys.
          po wtóre
          tu chodzi o to ,że na poziom, rodzaj ilość
          swiadczonych usług mamy za dużo lekarzy, szpitali łożek itd. oraz
          po trzecie
          rokład ich jest tez do niczego tu za dużo tam za mało( z duża przewagą za dużo)

• krowka.motorowka Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 18:56
            126 tys lekarzy to LICZBA OSOB ZAREJSESTROWANYCH W IZBACH LEKARSKICH A NIE
            LICZBA LEKARZY WYKONUJACA ZAWOD - wykonujacych zawod jest 80tys

i nie chodzi tu "o poziom, rodzaj i ilosc" tylko o zapewnienie wystarczajacej
            ilosci procedor roznych rodzajow. I tutaj nadal mamy za malo, nawet na to zeby
            wykonywac te niezbedne - patrz ilosc wizyt w prywatnej ochronie zdrowia, czyli
            zapotrzebowanie spoleczenstwa.

Dystrybucja, nie znam specjalnosci ktorej jest za duzo w polsce i lekarze siedza
            i sie opierdzielaja. Mniejsze oblozenie niektorych (np. pediatrii) jest w
            niektorych okresach, ale w przypadku tej specjalnosci to na tym polega

Wiec naley miec troche wiecej wiedzy merytorycznej

> co ty wiesz w Polsce jest ponad 126 tys. lekarzy
            > kto ci bzdur naopowiadał ,ze 80 tys.
            > po wtóre
            > tu chodzi o to ,że na poziom, rodzaj ilość
            > swiadczonych usług mamy za dużo lekarzy, szpitali łożek itd. oraz
            > po trzecie
            > rokład ich jest tez do niczego tu za dużo tam za mało( z duża przewagą za dużo)
            >
            >
            • potodno Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 19:04
              niecałew 80 tys. to bez lekarzy resoortowych i prywatnych praktyk,
              nie badz smieszny
              • krowka.motorowka Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 19:13
                Nie jestem smieszny. Takie sa fakty. I to tez jest problem bo liczba lekarzy w
                polsce wykonujacych zawod czy tez nie zmniejszyla sie znacznie. Liczba osob
                zarejestrowanych w izbach lekarskich spadla z okolo 150tys do 120 przez okolo 15
                lat. Wiec sam sobie odpowiedz na pytanie....

P.S. ciekawe co bedzie jak sie trend utzyma i kiedy osiagniemy poziom np. krajów
                afrykańskich gdzie jest 0.8-1.3 lekarza na 1000 i np. smiertelnosc matek okolo
                porodowa 1:16 gdy w Polsce jeszcze trzymamy norme.
                • potodno Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 19:29
                  fakty są inne niz się tobie wydaje
                  • krowka.motorowka Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 20:29
                    Jakis argument. A MOZE JEDNAK INNE NIZ SIE WYDAJE TOBIE ???? Zadales sobie to
                    pytanie? Czy tylko potrafisz jednozdaniowo odpowiadac.
          • mindflayer Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 23:17
            Dwa dni temu sprawdzałem te dane, bo się wciągnąłem w dyskusję nocnego pitera.
            120 tys lekarzy, z tego 20 tys. dentystów i dentystów emerytów, 20 tys. lekarzy
            bez specjalizacji i 20 tys. emerytów. W rejestrach jest 80 tys. specjalistów,
            ale to obejmuje też tych 20 tys. emerytów.
            W rejestrach izb lekarskich jako aktywni lekarze figurują nawet wszyscy moi
            koledzy którzy pracują od lat wyłącznie za granicą.
            Izby się przechwalają, ale same nie wiedzą ilu nas jest.
      • lesbi69 Najpierw wydaja lewe renty i zwolnienia a potem... 30.06.07, 18:37
        Najpierw wydaja lewe renty i zwolnienia a potem dziwią się że w budżecie nie ma
        pieniędzy dla nich. Jak by ich nie wypisywali to na pewno by się znalazły.
        • keynell Re: Najpierw wydaja lewe renty i zwolnienia a pot 30.06.07, 18:57
          az dziwne ze jeszcze wszyscy w mamrze nie zdychają, chyba mamy problem z
          egzekwowaniem prawa, no ale teraz się za nich wezmiemy, wreszcie budzet i
          pacjenci odetchną z ulgą
      • keynell Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 18:48
        o, na pewno takich zbędnych jest duzo więcej
        z tymi szpitalami to fakt: nie ma kogo leczyć, kazdy pacjent ma do wyboru
        przynajmniej kilka ośrodków w miejscu zamieszkania, specjalistów jest od groma,
        kolejek nie ma, lekarze nie mogą się na pacjentów doczekać gdyz ich brakuje,
        czas oczekiwania na planowe przyjęcie czy wizytę u specjalisty to ledwie parę
        godzin,
        aha - no i płacimy za to za duzo, przeciez świetnie teraz funkcjonuje, po
        cholerę więcej kasy.

ps. w Rosji panuje demokracja
      • presentation1 Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 21:17
        Wiec niech jada na zachod.Problem.Trzeba znac perfekt jezyk kraju w ktorym chce sie pracowac.
        • hwa_rang84 Tzn.gdzie?Moze w szwecji,gdzie wysylaja Cie na pol 30.06.07, 21:54
          roczny kurs?A moze w holandii,gdzie dostajesz tlumacza "na wlasnosc"?:)
      • bejca1 Re: Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku 30.06.07, 23:05
        Gdzie sie pracowało w szpitalach, pokazano z gory kierunek, jak sobie z nimi
        poradzic. Zapuszkowali doktora G. , dodajac kryptonim Mengele, za prace
        wysokiej klasy jako kardiochirurg. Wiem co to za praca, nigdy nie chcialbym
        wykonywac na tym poziomie pracy w naszym kraju za pieniadze ktore otrzymuje
        specjalista na panstwowym. Od lat motto rządzacych w kraju bylo proste: jak
        dobry specjalista, to sobie poradzi. Jak niedobry, niech zdycha. Sam sobie
        winien. Kompletna katastrofa, jak sie traktowalo i traktuje zdrowie w tym
        kraju. To musi po latach zwyrodnieć. To jest: chore, chore, chore. Trzymam
        kciuki za branzę, musi sie bronić, inaczej nie ma co mazyc o jakiejkolwiek
        normalności. Lepiej zmienic zawod. Jaki? dermatolog-kosmetolog, stomatolog,
        laseroterapia, akupunktura, deweloperka, handel, nieruchomosci, itp., itd.
        Sosobów na życie jest wiele. Żaden tak chory, jak praca w zdrowiu w PL. I to
        niestety obojętne, czy za Kaczora, czy Telesfora. Każdy ma to w dupie. Tylko
        jeden Buziu się na tym przejechał. Dobrze mu tak, zamiast zagladnąć od czasu do
        czasu w księgi, to balował w operze.
        • uosia Rząd się zawsze wyleczy 30.06.07, 23:14
          > Kompletna katastrofa, jak sie traktowalo i traktuje zdrowie w tym
          > kraju. To musi po latach zwyrodnieć. To jest: chore, chore, chore.

Niestety. Bo rządzący zawsze mieli w leczeniu fory. I dlatego służbę zdrowia
          mają głęboko. Kto czego nie zazna na własnej skórze, nie pojmie.
    • venglin Ewakuacja pacjentów szpitala z powodu strajku l.. 30.06.07, 19:34
      Oto lista bzdurnych "argumentów", które do znudzenia są powtarzane przez przeciwników strajku lekarzy:

1. "Jedźcie sobie, na wasze miejsce przyjadą lekarze ze wschodu".

Lekarze ze wschodu mają gdzieś pracowanie w Polsce za identyczne pieniądze. Też wolą wyjechać do UK, albo zostać w swoim dotychczasowym miejscu pracy, bo w krajach bloku wschodniego korupcja wśród lekarzy jest zjawiskiem powszechnie akceptowalnym.

2. "Oddajcie pieniądze za studia"

Pieniądze za studia już dawno zostały oddane poprzez pracę za pieniądze poniżej rynkowych stawek. Proponuję także, aby pieniądze oddalo 2 mln osób innych zawodów, które wyemigrowały zarobkowo z Polski po wejściu do UE. Niech nie zapomną zapłacić należnego podatku dochodowego.

3. "Trzeba pociągnąć lekarzy do odpowiedzialności za odejście od łózek pacjentów".

Do odpowiedzialności z tytułu art. 160 KK można co najwyżej pociągnąć urzędników NFZ i rząd, którzy wiedząc o strajku nie przedsięwzięli kroków zmierzających do zażegnania takiego niebezpieczeństwa.

4. "Kasy fiskalne dla lekarzy"

Te nie rozwiązą problemu korupcji z dwóch powodów: łapówki mogą być przyjmowane bez ewidencjonowania ich przy użyciu kasy fiskalnej. Wprowadzenie kas fiskalnych może także dramatycznie zwiększyć opłaty za usługi medyczne, co chyba nie jest w interesie krzykaczy.

Jako kontrargument proponuję ściślejszą kontrolę osób, które wyjechały za granicę i nie odprowadzają podatku dochodowego.
      • uosia Prześwietlić ich wreszcie!!! 30.06.07, 19:41
        Proponuję ściślejszą kontrolę lekarzy, którzy nie odprowadzają odpowiedzniego
        do zarobków podatku dochodowego.
        • venglin Re: Prześwietlić ich wreszcie!!! 30.06.07, 19:47
          a coś jeszcze umiesz powiedzieć, czy tylko powtarzasz populizmy zasłyszane w radiu maryja?

przy okazji - nie jestem lekarzem, ale chętnie zapłacę 200 zł miesięcznie więcej, jeśli będę miał pewność, że te pieniądze trafią do lekarzy, a nie do NFZ. 200 zł miesięcznie x 20 mln pracujących ludzi = 48 mld zł rozcznie.
          • alen33 Re: Prześwietlić ich wreszcie!!! 01.07.07, 07:26
            zaplacisz i co? pol roku w kolejce na zabieg ,albo przyjecie do
            specjalisty :)))))
        • keynell Re: Prześwietlić ich wreszcie!!! 30.06.07, 19:50
          racja, skarb państwa musi im oddać, płacą za duzo
      • michnix2 Ktos normalny czyta to forum??? 30.06.07, 21:05
        Az sie wierzyc nie chce...

Ale jak widac wsrod czytelnikow GW tez sa normalni ludzie...

Pozdrawiam...
    • grzybpsi Panie Religo! 30.06.07, 20:15
      Proszę w porozumieniu nie zapomnieć o następujących punkcie:
      - Codzienne dokładne przeszukanie kieszeni i szaf
      • presentation1 Re: Panie Religo! 30.06.07, 21:21
        Choroba udziela sie wszystkim.?Nawet twojemu dziadkowi.
    • frugo3 BRAWO!!!! Kaczyński - SZATAN 30.06.07, 20:57
      w jednosci siła, dali przykład jak walczyć o swoje!! gdyby inni nie ulegali
      układom mogli sie powstrzymac od "pracowania" tj . trzepania kasy nawet w
      czasie strajku, byłoby po strajku. Tyle szumu o jeden oddzial w jednym
      szpitalu ... co bedzie jak stanie 200 szpitali z 300 strajkujących??? Kaczyński
      głosowałem na ciebie ty ... - odpowiadasz za to co sie dzieje ty SZATANIE.
      Wszelkie ofiary idą na twoje konto....
      • uosia Odpowiadasz za wybór Kaczyńskiego! 30.06.07, 21:02
        Opętanego Kaczyńskiego! Uzurpatora, który - razem z brayem zresztą - ukradł
        stanowisko podstępem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka