pies_na_prawizne 08.07.07, 01:04 szkoda tylko ze AKROPOL I PETRA nie weszly na liste, reszta to moje ulubione, ale jak ruscy zglosili Kreml to juz przechodzi ludzkie pojecie, szkoda ze mumii Lenina nie zglosili::)) ------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wioskowy_glupek Re: Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 01:11 Mnie tam osobiście brakuje statuły wolności wieży Eiffla czy Stonehange ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Strasznie stereotypowe te nowe Cuda 08.07.07, 01:14 Brakuje wiele, wiele cudów, o których wie niewielu turystów - to jeszcze jeden dowód na to, że w sztuce i konkursach piękności demokracja jest zgubna... Odpowiedz Link Zgłoś
lambeth Wspolczesnie 08.07.07, 02:05 Fajna lista choc osobiscie (ale naprawde osobiscie) dodalbym Empire State, ktory w/g mnie jest pierwowzorem wiezowcow i calej nowoczesnej "ogromnej" architektury :). Mialem cale zycie marzenie zeby stanac na jego szczycie i powiedziec "Ja pierdo... :D I spelnilem je. Kazdemu polecam :D Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Wspolczesnie 08.07.07, 10:17 Coś krótka trwał ten plebiscyt jak na tak ważne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeeeek Nikt nie sgłosił Kaczora? 08.07.07, 12:03 Błąd. Toż to pierwszy cud świata. Odpowiedz Link Zgłoś
a856085 Re: Nikt nie sgłosił Kaczora? 08.07.07, 22:35 a tomeeeek sie nie s_sikaaaaal ??? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Wspolczesnie 08.07.07, 13:54 lambeth napisał: > Mialem cale zycie marzenie zeby stanac na jego szczycie i powiedziec "Ja pierdo... :D I spelnilem je. Tere fere kuku. Powiedzieć pewnie powiedziałeś, ale nie na szczycie. Observation Deck jest na 86. piętrze tego 103-piętrowego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman pospolite jak organizatorzy i promotorzy wyboru 08.07.07, 16:07 cuda świata z pospolitego wyboru - używanie okreslenia cuda świata dla wyników jakiegoś audiotele jest nadużyciem, a podniecanie się z tego powodu w poważnej Gazecie co najmniej nadużyciem - nikt nie wybrał 7 cudow świata bo w takim konkursie nic takiego wybrac nie można, pospolite ale znane i odwiedzane to było kryterium wyboru, kto się zastanawiał dlaczego głosuje za murem chińskim a nie Stonenhenge, dlaczego na liście kandydatów zalazł się potworek z Neuschwanstein [jakiś XIX wieczny Gargamel, ale niemiemiecki], a nie było Jasnej Góry, Wawelu, Brzegu i setek innych o wiele ciekawszych i bardziej fascynujących budowli, w czym bardziej cudowna jest Statua Chrystusa Zbawiciela z Rio de Janeiro [1931, 30 m wysokości, 710 m npm.] od krzyża na Giewoncie [1901, 17,5 m wysokości, 1891 kg wagi, na wysokości prawie 1.900 m npm] Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 01:12 Czyś ty kiedyś widział Kreml? To jest naprawdę wspaniały zabytek, który powstał nieco wcześniej, niż komunizm. Naprawdę poczujesz się lepiej, gdy pozbędziesz się swojej mono-manii. Życie jest bogatsze i ciekawsze od zwalczania znienawidzonej ideologii. Spróbuj! Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 01:12 AAA no i Angkor szkoda też... :) Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Nie tylko Aknghor 08.07.07, 01:19 ale np. Nowe Mesto na Morawach (xvI wieczne miasteczko, zachowane w nienaruszonym kształcie), albo Spoletto we Włoszech (miasteczko średniowieczne), resztki megalitycznych budowli na Malcie, meczet Al Aksa w Jerozolimie, Bet Szean w Izraelu (nubijskie miasto, odkopane i odtworzone w całości) - i wiele, wiele innych, także w Polsce, nieznanych cudów. Ps. Skoro ten kiczowaty posąg Chrystusa ma być cudem świata, to dlaczego nie Licheń? Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: Nie tylko Aknghor 08.07.07, 02:10 > Ps. Skoro ten kiczowaty posąg Chrystusa ma być cudem świata, to dlaczego nie > Licheń? Kiczowaty? Nie moge się z tym zgodzić. Ten pomnik pasuje idealnie do otoczenia, moim zdaniem rzeźbiarz (Paul Landowski, polskiego pochodzenia zresztą) trafił z tym projektem w dziesiątkę. Ale zgodzę się, że jest np. wiele kościołów, które mogły się znaleźć na tej liście. Szkoda, że nie trafiła tam np. Hagia Sofia. Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: Nie tylko Aknghor 08.07.07, 08:57 drojb napisała: > ale np. Nowe Mesto na Morawach (xvI wieczne miasteczko, zachowane w > nienaruszonym kształcie), albo Spoletto we Włoszech (miasteczko > średniowieczne), resztki megalitycznych budowli na Malcie, meczet Al Aksa w > Jerozolimie, Bet Szean w Izraelu (nubijskie miasto, odkopane i odtworzone w > całości) - i wiele, wiele innych, także w Polsce, nieznanych cudów. > Ps. Skoro ten kiczowaty posąg Chrystusa ma być cudem świata, to dlaczego nie > Licheń? Właśnie. Dlaczego nie ma LICHENIA????? Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: Nie tylko Aknghor 08.07.07, 10:37 Spoko, walnie się tam świątynie opatrzności, przy następnej okazji Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 01:52 drojb napisała: > Czyś ty kiedyś widział Kreml? To jest naprawdę wspaniały zabytek, który powstał > > nieco wcześniej, niż komunizm. > Naprawdę poczujesz się lepiej, gdy pozbędziesz się swojej mono-manii. > Życie jest bogatsze i ciekawsze od zwalczania znienawidzonej ideologii. Spróbuj ------------------------------- widzisz, probowalem, ale nie wyszlo, od kiedy dziadek mi pokazal obciety palec, znienawidzilem ten jezyk, ten narod, moze za mlody bylem jak mi o tym opowiedzial i to sie odbilo pietnem niecheci w mojej psychice??nie wiem!! a dziadka kochalem calym sercem i to sie tak zlozylo, ze nie moge do dzis odkrecic...... Kiedy Armia czerwona weszla do wioski moich dziadkow, jeden z podoficerow chcial zeby dziadek dal mu obraczke, a ze mial spuchniete palce i nie chciala zejsc, to mu odrabal, przy okazji zgwalconych zostalo 16 dziewczyn w ciagu 1 nocy, wprawdzie po awanturze miejscowych dla przykladu oficer AC rozstrzelal 3 wojskowych, ale ani dziewictwa zgwalconym, ani palca dziadkowi to nie zwrocilo, a opowiadal mi jak mialem 8 lat, moze bylem za mlody??? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_zdrada ja moze nie az tak dramatyczne choc tez niezle 08.07.07, 01:59 mam historie w rodzinie i znajomych po wejsciu ruskich w 1939 ale kreml ladny jest - oczywiscie nie sadze zeby do pierwszej 7 mogl trafic ale w 21 moglby byc Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab To odwet za to co twój prapra wyrabiał w Rosji z 08.07.07, 07:04 Lisowskim. Takie głupie wyliczanki nie mają sensu. Nauczmy się żyć z sobą a nie wyliczać krzywdy. Pomijam co ma piernik do wiatraka a siedem Cudów Świata do palca Twojego dziadka i Twojej nienawiści do języka rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 08:56 pies_na_prawizne napisał: > widzisz, probowalem, ale nie wyszlo, od kiedy dziadek mi pokazal obciety palec, > znienawidzilem ten jezyk, ten narod, moze za mlody bylem jak mi o tym > opowiedzial i to sie odbilo pietnem niecheci w mojej psychice??nie wiem!! Moze pomogłoby twojej i nie tylko twojej psychice, gdybyś uzmysłowił sobie, że największe zbrodnie ci władcy wyrządzili SWOJEMU narodowi. Większe niż w Polsce czy gdzie indziej. Dlatego rosjanie nie rozumieją, dlaczego dziś muszą przepraszać innych, skoro to oni zostali de facto najbardziej doświadczeni od tego systemu. Więc nienawiść do NARODU rosyjskiego jest bez sensu, tak jak do języka (a on co zawinił?) czy zabytków. PS. A jeśli już tak jesteś zdecydowany, to powinieneś nienawidzić wszystkie noże (bo czym ucieto palec?), wszystkich facetów (bo kilku jest gwałcicielami) itp. itd. Trochę konsekwencji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 10:39 moim pradziadkom zjedli konia i liście z jabłonki Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 10:55 > Kiedy Armia czerwona weszla do wioski moich dziadkow, OK, wszystko jasne, wytłumacz mi jeszcze tylko, jak to się ma do twojego zdumienia, że na tę listę _zgłoszono_ Kreml. [Podpowiedź: data powstania Kremla.] Odpowiedz Link Zgłoś
clooks Re: Oj, głupiś, Piesku - i masz obsesję! 08.07.07, 19:02 Na listę cudów świata bardziej wypadało zgłosić Kreml niż Wieże Eiffla:) Odpowiedz Link Zgłoś
izmy no a co z gotyckimi katedrami? 08.07.07, 01:18 nie bardzo rozumiem, dlaczego gotyckich katedr nawet nie było w plebiscycie.. może mi to ktoś wytłumaczyć? daleko mi do kościoła, ale szczerze uważam, że w gotyku powstały najwybitniejsze dzieła ręki ludzkiej - biorąc pod uwagę zarówno aspekt technologiczny, jak i symboliczny Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: no a co z gotyckimi katedrami? 08.07.07, 01:23 Pewnie wykluczono je ze względu na obsceniczne rzygacze. Z tego powodu pominięto także przecudnej urody stare świątynie hinduistyczne z erotycznymi płaskorzeźbami. No, ale czego się spodziewaliście? Przecież cały ten konkurs, to reklama. Ma zasilić te miejsca, gdzie dotrze najwięcej turystów (= największa kasa) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_zdrada to byl jak reality show: licza sie glosy a nie 08.07.07, 01:56 prawdziwa umiejetnosc (np spiewu, tanca) czy piekno i niepowtarzalnosc nie mialem zdecydowanych typow choc uwazam na zakrawe na skandal ze nie umieszczono piramid - nawet jezeli ktos ich nie zglosil moim zdaniem pewniaki byly 3: piramidy, chinski mur i tadz mahal, reszta nie mialem sily wybrac tylko 4. choc figura chrystusa czy miasto w peru to raczej przejaw mobilizacji mieszkancow tych krajow niz ich az takiej wybitnosci (choc oczywiscie sa piekne) natomiast dziwila mnie obecnosc stonehange czy wysp wielkanocnych w pierwszej 21. choc wyspy to jeszcze jeszcze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: to byl jak reality show: licza sie glosy a ni 08.07.07, 07:53 Właśnie na tym polegał skandal, że piramidy umieszczono na liście. Władze egipskie zażądały wycofania ich z finału, sprzeciwiając się temu, by jedyny z siedmiu cudów świata, który przetrwał do dzisiaj musiał walczyć o miejsce na nowej liście. Organizatorzy posłusznie wycofali piramidy, uznając je za honorowego finalistę. A Stonehenge może nie ma wyglądu, ale jest to okryte tajemnicą, magiczne, mistyczne miejsce mocy. "Prawdopodobnie na żaden inny temat nie wygłoszono tylu opinii, co o Stonehenge" Edward T. Stevens, historyk 1882 Odpowiedz Link Zgłoś
armagon Re: to byl jak reality show: licza sie glosy a ni 08.07.07, 13:31 Jakiej mocy? To obserwatorium było, a pewnie tez obrzędy religijne - pewnie sie zajadali psylocybkami jak szaleni :] Wtedy to moze i była moc :] Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: to byl jak reality show: licza sie glosy a ni 08.07.07, 17:30 "Gwiazdy mówią", a ja cytuję: "Kręgi kamienne i megality, jak słynne Stonehenge, służyły do przeprowadzania inicjacji szamańskich. Leszek Matela zwraca uwagę na fakt, że w miejscach inicjacji obok dobrej energii, charakterystycznej dla każdego starego sanktuarium, powinno się znajdować miejsce, gdzie energia jest wyraźnie nieprzyjazna, odpychająca, zła. Miało to na celu - po pierwsze - pomagać w inicjacji; inicjowany otrzymywał za zadanie wybrać dla siebie właściwe miejsce (powinno to być miejsce dobre); po drugie - pasmo złej energii otaczające miejsce kultu odpychało stamtąd wszystkich niepowołanych. Zadaniem inicjacji było pokonanie tej złej energii. Warto zwrócić uwagę na fakt, że miejscowa ludność unikała kręgów. Krążyło o nich wiele historii, między innymi taka, że jest to miejsce złe i że tam straszy. Wspominano też starą opowieść o kościele, który się tam zapadł pod ziemię". Odpowiedz Link Zgłoś
ptr_lund Re: Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 01:55 A co na to powiedza Kaczory i ks. Rydzyk????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 03:18 Dziwne, że nic z bardziej współczesnych cudów technologicznych nie weszło na tę listę. N.p., tunel pod Kanałem, czy też most łączacy Danię z resztą Skandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
chantienszan Angkor Vat i Akropol !!! Najbardziej pokrzywdzone 08.07.07, 06:07 Pomniki 2 wspaniałych cywilizacji - architektoniczne arcydzieła przegrały z przereklamowanym sławionym przez hinduskie gwiazdeczki arabskim pałacykiem i zwykłą rzeźbą!!! Jurorzy powinni zwrócić uwagę że 2 wyżej wymienione znacznie bardziej ważne dla cywilizacji światowej cuda znajdują się w państwach (mała Grecja i komunistyczna Kambodża) o znacznie mniejszej sile przebicia niż miliardowe Indie (ramię w ramię z Pakistanem) i multimilionowa Brazylia. Wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Angkor Vat i Akropol !!! Najbardziej pokrzywd 08.07.07, 07:31 Dla mnie numer 1, to właśnie Anghor. I nie tylko świątynia Angkor Wat. Podziwiam cały kompleks misternych budowli tego miasta. Nigdy nie zagłosowałbym na: Statuę Wolności, figurę Chrystusa, operę w Sydney, Timbuktu. Petra też nie robi na mnie wrażenia, przynajmniej na zdjęciach. www.tothailand.com/wallpaper/cambodia_wallpapers.php www.tothailand.com/wallpaper/cambodia_wallpapers.php Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Angkor Vat i Akropol !!! Najbardziej pokrzywd 08.07.07, 12:57 > bardziej ważne dla cywilizacji światowej cuda znajdują się w państwach (mała > Grecja i komunistyczna Kambodża) kambodża nie jest juz komunistycza od dosyć dawna, ale jest biedna i faktycznie brakło jej PR-owego przebicia, żeby wprowadzić na listę Angkor, który z całą pewnością zasługuje na miejsce w siódemce Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 06:53 a ja tak mysle ze najwiekszym cudem swiata obecnej cywilizacji bedzie pokonanie nedzy i niesprawiedliwosci w obecnej kulturze.powstanie nareszcie swiat bez wojen, nienawisci agresji etc. to nie jest utopia !ten cud da sie zrealizowac potrzebna jest tylko inna swiadomosc czlowieka -jego dojrzalosc i zmiana sposobu myslenia.jako ze nalezymy wszyscy do tego samego gatunku i wartosc zycia jesz najwyzsza wartoscia . prosze pamietac ze twz. "cudy swiata" powstaly z pychy ,potu i krwi czlowieka i sa moze piekne ale sa tez symbolem wlasnie nienawisci do nas samych.czy ktos z panstwa chcialby mieszkac na wyspie szczescia otoczony murem gdy wkolo otacza nas nienawisc nedza etc !? bo ja nie!!ps. sa srodki finansowe i technologiczne aby cel poprawy naszego zycia zrealizowac,p wystarczy pochamowac nasza ludzka zachlannosc .pozdrawiam i tych ktorzy mysla inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
anarcho-emeryt Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 07:48 A Lichien to co ? damski ch...??? Znow jakis zydowski spisek przeciw NAM POLAKOM! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika zamiast tej kukly z Rio, powinien byc Saturn V 08.07.07, 07:59 rakieta, ktora realizowala projekt Apollo. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek571 Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 08:25 Witam :) może powinniśmy stworzyć własną (polską ) listę 7 cudów świata? Kreml oczywiscie tez bym zaliczył do cudów :) cudownie ocalonych ! bo niby dlaczego komuniści nie zrównali Go z ziemią tak ja zrobili to z gospodarką :)? Podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biegnijanulka Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 08:55 a ja zaluje ze na liscie znalazl sie Wielki Mur Chinski, ktory bynajmniej nie powstal jako szlak komunikacyjny - mial separowac ludzi. pozdr ania Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Re: Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 10:33 ja tak mysle ze najwiekszym cudem swiata obecnej cywilizacji bedzie pokonanie nedzy i niesprawiedliwosci w obecnej kulturze.powstanie nareszcie swiat bez wojen, nienawisci agresji etc. to nie jest utopia !ten cud da sie zrealizowac potrzebna jest tylko inna swiadomosc czlowieka -jego dojrzalosc i zmiana sposobu myslenia.jako ze nalezymy wszyscy do tego samego gatunku i wartosc zycia jesz najwyzsza wartoscia . prosze pamietac ze twz. "cudy swiata" powstaly z pychy ,potu i krwi czlowieka i sa moze piekne ale sa tez symbolem wlasnie nienawisci do nas samych.czy ktos z panstwa chcialby mieszkac na wyspie szczescia otoczony murem gdy wkolo otacza nas nienawisc nedza etc !? bo ja nie!!ps. sa srodki finansowe i technologiczne aby cel poprawy naszego zycia zrealizowac,p wystarczy pochamowac nasza ludzka zachlannosc .pozdrawiam i tych ktorzy mysla inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
slmako A nasz palac kultury albo 08.07.07, 08:59 stadion X-lecia to pikus ??? Wniesc poprawke albo zablokowec. Przeciez mamy dzentlmenska umowe " en hans Janina " Kurka wodna Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Jeszcze lotnisko Okecie budowane od 7 lat 08.07.07, 09:01 oraz metro pierwsza nitka budowane juz 25 lat Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 szkoda mi trochę... 08.07.07, 09:28 Wszystkie te "nowe" cuda to stereotypy- racja ale to też pewnego rodzaju symbole i znaki rozpoznawcze. Tym razem głosowali ludzie, wdarła się reklama, walka o pierwszeństwo, poparcie rządów itd. Wszystkie te cuda miałam przyjemność obejrzeć- prócz Rio- osobiście ale dodałabym np. SIRIGIYA na Sri Lance. Któż o tej zjawiskowej budowli na szczycie góry słyszał poza mieszkańcami wyspy i nielicznymi turystami odwiedzającymi ten kraj? A Kambodża wspominana tutaj?Wpisanie na listę NOWYCH CUDÓW przyczyni się do zwiększenia liczby turystów, którzy lubią to, co słynne, znane i co inni widzieli w telewizorze. Ej, ta masówka... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 09:33 Tadż Machal jest perełką. Wielki Mur to oczywiste. Posąg Zbawiciela ... propozycja nad którą trzeba się zastanawiać. Ale reszta to ... nie wiem, odgrzewane takie jakieś. Akropolu szkoda i chyba Hagi Sofii Odpowiedz Link Zgłoś
gieo Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 09:40 na nasza wlasna krajowa liste proponuje: peron we wloszczowej stadino dziesieciolecia w warszawie(lapy precz od tego dziela) nowa huta w krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
ateus77 A gdzie światynia Opatrzności Bożej w W-wie??? 08.07.07, 10:02 Międzynarodowy Układ szatanów specjalnie niedopuścił do zwycięstwa światyni Opatrzności Bożej w plebiscycie na 7 cudów świata, by zaszkodzić najlepszemu rządowi od czasów Bolesława Chrobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty A gdzie jest Świątynia Opatrzności? 08.07.07, 10:14 Zapomnieli dopisać? Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Wartość tego plebiscytu jest taka jak głosowań na. 08.07.07, 10:23 .. Eurowizji. Co wygrało? Ano nie to co najpiękniejsze, ale to co zostało przegłosowane przez najludniejsze regiony świata. Jakimś cudem ostało się na liście rzymskie koloseum. Obiektywnie rzec biorąc np gotyckie katedry, bazylika św. Piotra to są największe cuda inżynierii. Na miejsce na liście zasłużyło i Stonehenge i posągi na Wyspie Wielkanocnej, bo powinno się w ocenie też brać pod uwagę efekt jaki daje dana budowla w zestawieniu z możliwościami technicznymi ich twórców. Dlatego moim zdaniem nawet Empire State Building nie załużyło na miejsce na liście, już prędzej most Golden Gate. Tyle, że Amerykanom nie potrzeba takich plebiscytów, żeby pdobudowawać swoje Ego. Takie głupawe medialne cyrki potrzebne są rozwijającym się zakompleksionym biedakom jak Chiny, Indie czy Brazylia. Ten plebiscyt nie ma żadnej wartości. Kiedy zbiorą się najwybitniejssi architekci świata i ogłosza wspólny werdykt to pochylę przed nim czoła. Plebiscyt na cud świata, w którym zadecydowali chińscy robotnicy i mieszkańcy południowoamerykańskich faweli jest czystym idiotyzmem. Ci ludzi zagłosowaliby na ładnie zdobiony statrożytnyt sracz gdyby nie mieli czego innego, bo "on jest nasz". A jako, że jest ich jakieś 10 razy tyle co potencjalnych głosujących w świecie zachodnim to wynik plebiscytu był z góry wiadomy, zupełnie jak wyniki konkursu Eurowizji gdzie dezyduje nie piękno muzyki, ale regionalne sympatie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepan001 Re: Wartość tego plebiscytu jest taka jak głosowa 08.07.07, 10:51 W pelni sie z toba zgadzam! Sama prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Innowacyjność, piękno, funkcjonalność, skala 08.07.07, 11:59 Czy nie te 4 główne kryteria powinny przyświecać w wybieraniu cudów świata? Czy na okrzyknięcie cudem nie zasługuje tunel pod Kanałem La Manche, czy tunele kolejowe pod Alpami? A co z kanałami Sueskim i Panamskim? Czy nie zsługują na uznanie bardziej niż mur chiński, który wygrywa tylko w jednej kategorii: skali? Jest po prostu dłuuugi jak cholera, na tej samej zasadzie automatycznie do cudów świata zaliczmy najwyższe wieżowce na ziemi. Tyle, że to bez sensu. Wspomniany w poprzednim wpisie przeze mnie most Golden Gate w San Francisco jest dla mnie kandydatem numer jeden do zaszczytnego miana cudu świata bo w każdej ze wspomnianych przeze mnie kategorii jest w czołówce: jego konstrukcja wykracza poza osiągnięcia inżynieryjne tamtych czasów, jest zachwycająco piękny, monumentalny i po dziś dzień dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy ludzi pokonuje dzieki niemu dystans, kóry kiedyś zajmował godziny, w kilkanaście minut. Czy to nie głupota, że w świecie gdzie tak wysoko rozwinięta jest technika za cuda uważa się obiekty kultów religijnych i obronne z poprzednich epok? A gdzie pochwała ludzkiego geniuszu przy budowaniu konstrukcji funkcjonalnych służących na codzień tysiącom ludzi w pracy, czy podróży? A gigantyczne lotnisko w Hong-Kongu zbudowane na sztucznej wyspie, a sieć autostrad pod Bostonem, kolej w Andach, londyńskie czy moskiewskie metro? To są prawdziwe cuda, a nie jakieś zmurszałe zabytki, może i piękne, ale jeśli dzisiaj w większości ich jedyna wartośc przejawia się w byciu celem pielgrzymek i wizyt tłumów turystów to, jak dla mnie stanowczo za mało, żeby zasłużyć na miano "cudu". Odpowiedz Link Zgłoś
pozdroztron Re: Innowacyjność, piękno, funkcjonalność, skala 15.08.07, 16:49 Ciekawe -Most Golden Gate ma długość 2,7 km. Jego projektantem był Ralph Modjeski (Rudolf Modrzejewski). POLAK :) skarby-swiata.pl/stany_zjednoczone_ameryki/usa/most_golden_gate.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciumcia Re: Wartość tego plebiscytu jest taka jak głosowa 08.07.07, 13:07 Zgadzam się, w Starożytności nie urządzano plebiscytów, stara lista została ułozona przez kogoś światłego i znającego się na rzeczy. A tu zorganizowano d**okratyczne głosowanie no i taki mamy d**okratyczny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_ahmed Nie zgadzam sie do konca. 08.07.07, 20:43 Po pierwsze chinscy robotnicy czy mieszkancy slumsow w Ameryce Lacinskiej nie maja dostepu do internetu, a wiele nawet do telefonow komorkowych. Po drugie jezeli ktos jest zakompleksiony to wlasnie Polska, jak widac po powyzszym komentarzu. Po trzecie nikt mi nie wmowi, ze Wielki Mur Chinski czy Machu Picchu nie sa cudami inzynierii. Kazdy architekt Ci to powie. Oczywiscie masz racje, ze figurka z Rio czy Taj Mahal niekoniecznie zasluguja na to miano. Odpowiedz Link Zgłoś
maya39 Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 10:40 Moim zdaniem doby wybór. BRAWO krajom za dobrą promocję, dzięki czemu budowle stały się cudami świata!!! Przed głosowaniem miałam swojego faworyta i został wybrany;D Cieszę się niezmiernie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asienka Re: Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 10:48 Bardzo ceiekawy opis Petry: www.kosciol.pl/article.php/20050116214824416 Odpowiedz Link Zgłoś
marcepan001 Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 10:49 To ze cudem swiata jest posag Jezusa z Rio De Janeiro to jest jakas kpina - taki z niego cud jak z naszego Palacu Kultury i Nauki! Zamiast niego powinnien byc Kreml lub Angkor Wat. Co do reszty cudow to sa okej! Moimi faworytami byly Petra i Tadz Mahal - prawdziwy top! Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 11:38 pies_na_prawizne napisał: > szkoda tylko ze AKROPOL I PETRA nie weszly na liste, reszta to moje ulubione, > ale jak ruscy zglosili Kreml to juz przechodzi ludzkie pojecie, szkoda ze > mumii Lenina nie zglosili::)) > ------------------------------- xxxxxxxxxxxxxxx Widzę,że przeszedłeś *dobrą szkołę* PiS-u. Jak nasze to cacy,jak obce to be. Kazdy miał równe prawa w zgłaszaniu swoich propozycji.Ty też. Natomiast trzeba rozumieć czasem to co jest napisane.Petra jest na liście cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Mamy nowe siedem cudów świata 08.07.07, 11:46 ot zabawa ! teraz do tych siedmiu powinien być wstęp za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Pies rusofob ? A to ci nowina :) 08.07.07, 11:51 pies_na_prawizne napisał: > szkoda tylko ze AKROPOL I PETRA nie weszly na liste, reszta to moje ulubione, > ale jak ruscy zglosili Kreml to juz przechodzi ludzkie pojecie, szkoda ze > mumii Lenina nie zglosili::)) > ------------------------------- > > > Odpowiedz Link Zgłoś