Dodaj do ulubionych

Nowy teleskop - cudo techniki

14.07.07, 17:38
Gratulacje dla twórców teleskopu. Ale jednak to smutne: szczytowe dzieło
techniki nie ma żadnych komentarzy a każda głupia wypowiedź polityka będzie
miała setki.
Obserwuj wątek
    • przejrzysty Re: Nowy teleskop - cudo techniki 14.07.07, 18:13
      > Gratulacje dla twórców teleskopu. Ale jednak to smutne: szczytowe dzieło
      > techniki nie ma żadnych komentarzy a każda głupia wypowiedź polityka będzie
      > miała setki.

Poczekaj chwilę. Zaraz pojawią się komentarze. W rodzaju: "wielki jak fujara
      Łyżwińskiego" - na przykład.
      • tetlian A kiedy teleskop krążący za orbitą Saturna? 16.07.07, 18:32
        Parę lat temu czytałem, że planowana jest budowa teleskopu, który będzie krążył
        w okół Słońca na orbicie położonej dalej niż Saturn. Taki teleskop miałby
        ogromną przewagę nad teleskopem Hubble'a, ponieważ jego obraz nie byłby tak
        zakłócany. Dzięki temu można byłoby dostrzec więcej obiektów oraz więcej ich
        szczegółów.
    • maureen2 Re: Nowy teleskop - cudo techniki 14.07.07, 18:59
      gratulacje też
      • algimin Nowy teleskop - cudo techniki gdyby umieszczono 14.07.07, 23:01
        go na orbicie byłoby dużo lepiej, mam nadzieję, że doczekam
        100m teleskopów w kosmosie, albo na księżycu.
        • maureen2 Re: Nowy teleskop - cudo techniki gdyby umieszczo 14.07.07, 23:05
          a co one by śledziły ?
        • mis22 Nowy teleskop - w kosmosie czy na Ziemi? 15.07.07, 16:47
          algimin napisał:
          > go na orbicie byłoby dużo lepiej, mam nadzieję, że doczekam
          > 100m teleskopów w kosmosie, albo na księżycu.

Ciekaw jestem jak porównuje się ten 10.4 m teleskop z NASA's Hubble Space
          Telescope, który ma tylko 2.4 m? Do tego teleskopu jest o niebo łatwiejszy
          dostęp. Hubble zamierzano niedawno przeznaczyć na złom gdy shuttle nie chciano
          latać obawiając się kolejnego wypadku.

Ten teleskop skłąda się 36 luster. Myślę, że nie powinno być większych
          przeszkód aby zbudować teleskop ze 144 luster o średnicy 20 m. Pytanie tylko
          czy zakłócenia atmosferyczne pozwolą zobaczyć znacznie więcej szczegółów w
          kosmosie? Może nowy teleskop powinien być na jednym ze szczytów w Himalajach
          gdzie atmosfera jest znacznie rzadsza?
          • mis22 James Webb Space Telescope w 2013 roku 15.07.07, 17:17
            Dodam, że w 2013 roku jest planowane umieszczenie na orbicie 1.5 mln km od
            Ziemi James Webb Space Telescope o średnicy 6.5 m.
            • abhaod Re: James Webb Space Telescope w 2013 roku 15.07.07, 19:19

i bedzie lepszy niz ten na Kanarach?
              • cover_wielki Re: James Webb Space Telescope w 2013 roku 16.07.07, 13:22
                Nie znam sie na teleskopach ale chęteni pooglądam nowe fotografie z kosmosu :))
              • inzynier2 Re: James Webb Space Telescope w 2013 roku 19.07.07, 03:37
                abhaod napisał:
                > i bedzie lepszy niz ten na Kanarach?

James Webb Space Telescope w 2013 roku będzie najlepszym teleskopem na świecie.
    • andredublin to po co wieksze? 18.07.07, 11:08
      wspaniale, ale dlaczego tak dziwnie to pisza?
      skoro mozna zobaczyc NAJDALSZE zakatki wszechswiata, to po co budowac wieksze
      teleskopy? ale ten artykul jest super napisany.

a poza tym, nie wiedzialem, ze wszechswiat ma jakies najdalsze zakatki...
      ciekawe co w tych zakatkach jest, na pewno duzo kurzu i syf (kotki), bo nikt tam
      nie sprzata...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka