enedue3 Istotnie GW, jej redaktorzy, to mali i mierne 19.07.07, 22:31 dziennikarzyny! I kto tu ma klasę, o. Tadeusz R., czy ojciec redaktor Adam M? oDPOWIEDŹ MOZE BYĆ JEDNA o.Rydzyk!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Istotnie GW, jej redaktorzy, to mali i miern 19.07.07, 23:20 śmieszna jest rzeczywiście banda zidiociałych moherów wsłuchana w "mondrości" żula w sutannie Odpowiedz Link Zgłoś
miklusy Wieczór poezji Ojca Dyrektora 19.07.07, 22:29 poeta pewien recytował; ODPIE..IE SIE OD GENERAłA. Inicjały jego to AM,i nie był to Adam Mickiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
lichwa.i.kara Fraszka na Rydzyka @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 19.07.07, 23:02 To nie DIASPORA lecz retoryka zrobila gwiazde z ojca Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
pogardzamwyksztalciuchami Fraszka na Michnika @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 19.07.07, 23:06 lichwa.i.kara napisała: > To nie retoryka lecz DIASPORA > zrobila gwiazde z O. redaktora Odpowiedz Link Zgłoś
lichwa.i.kara Re: Fraszka na Michnika @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 20.07.07, 04:20 Fraszka na Michnika? A jakala w kacie stala ..... Jaki "ewangelista" taki publicysta ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
pogardzamwyksztalciuchami "W »GW« jest tyle prawdy, co w Radiu Erewań" 19.07.07, 22:31 "W »GW« jest tyle prawdy, co w Radiu Erewań" Zbigniew Wassermann TVN24 Minister Zbigniew Wassermann wydał oświadczenie w związku z opublikowanym w "Gazecie Wyborczej" artykułem. Dementuje w nim prasowe doniesienia o szczególnym traktowaniu jego syna przez egzaminatorów. Gazeta opisała przypadek syna szefa krakowskiej Prokuratury Apelacyjnej Józefa Giemzy oraz syn ministra, którzy po egzaminie na aplikację w tejże prokuraturze znaleźli się na czołowych miejscach. Dziennikarz gazety wytknął udział w komisji egzaminacyjnej podwładnych Giemzy: jego zastępcy, a zarazem szefa komisji Ryszarda Tłuczkiewicza i szefowej wydziału postępowania przygotowawczego Małgorzaty Tokarczyk. REKLAMA Czytaj dalej Zdaniem ministra autor artykułu wykazał się brakiem wiedzy o egzaminach na aplikacje. Sugeruje wręcz, że nie przeczytał on rozporządzenia, które reguluje sposób i zasady przeprowadzania tych egzaminów - Nie jest prawdą, że o 30 miejsc na aplikację ubiegało się dwa razy tyle chętnych. O 30 miejsc ubiegało się więcej osób, ale autor artykułu zapewne nie miał czasu by to sprawdzić, bo cel artykułu nie polegał na rzetelnym informowaniu czytelników - czytamy w oświadczeniu. Według ministra Wassermanna gazeta celowo posługuje się "wybiórczymi informacjami", bo chce go zdyskredytować w oczach opinii publicznej. O samym artykule wypowiada się, ze jest to publikacja "tendencyjna i politycznie motywowana". Zawarte tam doniesienia mają według ministra tyle z prawdy co dowcipy Radia Erewań - informuje serwis tvn24.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
ostry_01 Re: Wieczór poezji Ojca Dyrektora 19.07.07, 22:33 Trafił swój na swego, jeden oszołom wart tych z wyborczej :D Odpowiedz Link Zgłoś
pogardzamwyksztalciuchami dlaczego GWno kasuje poezję Szymborkiej i Moją? 19.07.07, 23:04 "W »GW« jest tyle prawdy, co w Radiu Erewań" Zbigniew Wassermann Minister Zbigniew Wassermann wydał oświadczenie w związku z opublikowanym w "Gazecie Wyborczej" artykułem. Dementuje w nim prasowe doniesienia o szczególnym traktowaniu jego syna przez egzaminatorów. Gazeta opisała przypadek syna szefa krakowskiej Prokuratury Apelacyjnej Józefa Giemzy oraz syn ministra, którzy po egzaminie na aplikację w tejże prokuraturze znaleźli się na czołowych miejscach. Dziennikarz gazety wytknął udział w komisji egzaminacyjnej podwładnych Giemzy: jego zastępcy, a zarazem szefa komisji Ryszarda Tłuczkiewicza i szefowej wydziału postępowania przygotowawczego Małgorzaty Tokarczyk. REKLAMA Czytaj dalej Zdaniem ministra autor artykułu wykazał się brakiem wiedzy o egzaminach na aplikacje. Sugeruje wręcz, że nie przeczytał on rozporządzenia, które reguluje sposób i zasady przeprowadzania tych egzaminów - Nie jest prawdą, że o 30 miejsc na aplikację ubiegało się dwa razy tyle chętnych. O 30 miejsc ubiegało się więcej osób, ale autor artykułu zapewne nie miał czasu by to sprawdzić, bo cel artykułu nie polegał na rzetelnym informowaniu czytelników - czytamy w oświadczeniu. Według ministra Wassermanna gazeta celowo posługuje się "wybiórczymi informacjami", bo chce go zdyskredytować w oczach opinii publicznej. O samym artykule wypowiada się, ze jest to publikacja "tendencyjna i politycznie motywowana". Zawarte tam doniesienia mają według ministra tyle z prawdy co dowcipy Radia Erewań - informuje serwis tvn24.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: dlaczego GWno kasuje poezję Szymborkiej i Moj 20.07.07, 02:33 Idź się leczyć, frajerze. Nikt Cię nie zmusza do czytania GW, a już wypowiadanie się na tych forach to akt psychozy. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 same gwiazdy 19.07.07, 23:11 Same gwiazdy zdecydowały się na tę gazetowyborczą hutzpah: Małgorzata Braunek (oleńka z Potopu, a potem 40 lat nic), czy już wróciła do równowagi psychicznej po wschodnich fascynacjach? Krzysztof Materna - bez Manna byłby nikim. Piotr Zelt - życiowa rola młotka w 13 Posterunku, potem nieudane próby prowadzenia programu ze zwierzętami w Polsat 8 Michał Ogórek - obecność obowiązkowa, polecenie służbowe Mariusz Szczygieł - kiedy to ostatni raz pojawiał się na ekranie, 10 lat temu? Katarzyna Kwiatkowska - tej nie kojarzyłem, co się wyjaśniło po wrzuceniu do wyszukiwarki - długa lista ról w: Plebanii, M jak miłość, Samo życie, Na wspólnej, Hela w opałach, Klan, Na dobre i na złe, Żydówka w Bożej podszewce - w prawie wszystkich gościnnie. Tak więc owe miernoty liczą na poprawę losu po demonstracji lojalności wobec rózowego guru. Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
sunglasses Re: same gwiazdy 19.07.07, 23:34 Biedny ten frajerzyna marna chlopaczek rydzyk Skad sie takie lamusy biora ? Wypadl ten frajer krowie spod ogona? alez falszywy ten typ jest , posmiewisko polski i swiata zwykly balwan przebrany za ksiedza smieje sie wam w twarz rydzol sie smieje z was rżnąc w nocy chlopakow z kampusu...... Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 A _ ja _ mam " oklepaną" maksymę SENEKI........ 19.07.07, 23:27 ...Dość jednej chwili na to,by wprost z tronu znaleźć się na kolanach u cudzych stóp.Musisz pamiętać,że wszelki los jest zmienny i że cokolwiek sie zdarza komu innemu,może sie i tobie przydarzyć...... Czego z całego serca życzę moherowemu sekciarzowi ___ Rydzykowi,który otumanił tysiące ludzi wiernych Kościołowi......stworzonemu przez Chrystusa...... __________________________________ ...."nie pójdziesz do urny,to wybierze za Ciebie moherowy naród durny....." Odpowiedz Link Zgłoś
sunglasses Re: A _ ja _ mam " oklepaną" maksymę SENEKI.... 19.07.07, 23:35 rydzol lama Odpowiedz Link Zgłoś
sunglasses Re: A _ ja _ mam " oklepaną" maksymę SENEKI.... 19.07.07, 23:36 Biedny ten frajerzyna marna chlopaczek rydzyk Skad sie takie lamusy biora ? Wypadl ten frajer krowie spod ogona? alez falszywy ten typ jest , posmiewisko polski i swiata zwykly balwan przebrany za ksiedza smieje sie wam w twarz rydzol sie smieje z was rżnąc w nocy chlopakow z kampusu...... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Wieczór poezji Noblistki i innych... 20.07.07, 00:15 zabrzmiałaby dużo bardziej wiarygodnie. Choćby taki wierszyk Wstępującemu do Partii Partia. Należeć do niej, z nią działać, z nią marzyć, z nią w planach nieulękłych, z nią w trosce bezsennej [...] W. Szymborska Czy też... Pytania stawiane sobie Pytania brzmią ostro, ale tak właśnie trzeba. Bo wybrałeś życie komunisty i przyszłość czeka. W. Szymborska No i nie byłoby potrzeby silić się ponad miarę na oryginalność, a i wybór byłby wcale niemały. Może też coś z Kuronia z lat wczesnego socjalizmu mogłoby być hitem. No choćby z "Politechnika" z kwietnia 1953 roku, w miesiąc po śmierci ludobójcy Stalina pisał wtedy Przewodniczący Zarządu Dzielnicowego Jacek Kuroń: Wzmocnienie Związku Młodzieży Polskiej na naszej uczelni jest równocześnie z osłabieniem wroga. Towarzysz Stalin uczy nas, że wróg im słabszy tym jego uderzenia są boleśniejsze. Dlatego równocześnie z poprawą stylu w naszej pracy musi się zaostrzyć nasza czujność i to nie tylko czujność instancji organizacyjnych ale czujność każdego członka naszej organizacji. Czujność nie polegająca na rejestrowaniu wrogich wystąpień, ale czujność polegająca na wykrywaniu i likwidowaniu wroga. Myślę jednak że nie do pobicia byłby Wałęsa Daj pan mi, daj pan mi. Wie pan dlaczego wygrałem? Bo te masy byli za mną. Dlaczego jestem za Unią? Bo to wynika z rozwoju technicznego cywilizacji Zorganizowanie dzisiaj takie kraje jak Polska i w Europie są to jest niebezpiecznie i to jest nie na technikie, to jest na rower a nie na komputer. Nie na samoloty, samolot szybki nie może zlądować w tym państwie bo wystartować bo nie zląduje w tym państwie. Pan się boi Europy ja się nie boję tam wejść i roztrzaskać to... Pan tchórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok niby masz racje jama, ale 20.07.07, 10:14 1. michalkiewicz - politruk w tppr 2. synkowie - wychowywani przez marksistowskiego teologa z PW 3. Kryze - dziwna postac, wsławiona w okresie komuny dziwnymi działaniami 4. Niejaki rydzyk - człowiek, ktory nadaje z rosji oraz przekrecił kaske na ratowanie stoczni 5. Giertychów rodzina - dziadek: publikował w nacjonalistycznej prasie londynskiej za przyzwoleniem bezpieki,; Ojczulek - wiernie działał we WRONie i bronił komunizmu do ostatniej kropli krwi; synalek - polityka edukacyjna, a zwłaszcza ustalanie list lektur, zupełnie jak z Henryka Jablonskiego oraz Kazimierza Kąkola. 6. Pis - stosunek do demokracji przypominacący słynną zasadę centralizmu demokratycznego, która aplikowana była nam już drzewiej za czasów miłościwej nieboszczki peerelii. Za duzo tego dobrego A niejaki rydzyk nic nie rozumie ze swojego zawodu i powołania. Co na to Generał Tobin??? Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Ano bądź cierpliwy i watpię abyś wpadł w zachwyt 20.07.07, 14:49 Gościu jak bym Ci wymienił rodowody tych co są teraz na świeczniku z czerwonych czy różowych robaków się wywodzący, to dopiero by Ci się oczka pootwierały a szczęka opadła. Chociaż przy Twoim zwolnionym myśleniu, podatnym na wszelkie manipulacje z GW, to kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba zenada 20.07.07, 15:39 zenada, zenada, zenada. Boze, widzisz i nie grzmisz nad Rydzykowym grafomanstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 idiote trzeba zrobic z tow. Marka Krola 20.07.07, 01:08 Z kazdego mozna zrobic idiote, te teksty mizernie interpretowane, ale magia wykreowania sie w mediach skusi kazdego kabotyna. To , tworca Wprost , ktory zatrudnial takie kreatury jak Mac , a ktorego gazete prezydent kwasniewski nazwal ubecka , ten jest kandydatem do osmieszania, ale on placi innym kabotynom i jego nikt nie dotyka , tylko od niego odbiera nagrody ? Odpowiedz Link Zgłoś
bossanova6 Wieczór poezji Ojca Dyrektora 20.07.07, 03:12 Najlepsza pierwsza w wykonaniu Materny. W maternowskim stylu. A interpretacja Manna? Odpowiedz Link Zgłoś
darciatko Wieczór poezji Ojca Dyrektora 20.07.07, 06:34 A co na to profesor Jerzy Robert Nowak? skocz.pl/lobby1 Odpowiedz Link Zgłoś
sapervodicka holdu "starszym braciom w wierze" nie zlozyl to ma 20.07.07, 07:39 Rydzyk bedzie dotad atakowany i ponizany dopuki nie uzna kierowniczej roli Instytutu Szymona Wizentala a Kosciele Katolickim, Michnika za wieszcza narodowego, Gieremka i Mazowieckiego za nieomylnych tworcow polskiej demokracji, a GW za obiektywna i niezalezna gazete, ojcze dyrektorze, dlaczego sie stawiacie? podpiszcie, uznajcie swe winy, ogloscie (z przeproszeniem)samokrytyke a wszystko sie odmieni Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj A Wy oszołomy śmiejecie się z człowieka! 20.07.07, 09:01 A tu takie coś... czy coś podobnego... Giertych niech to da do kanonu. A tak swoją drogą Rydzukowi nieźle pała się grzeje. Nie ma tam zacnej gosposi czy czegoś w tym sensie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kemer2 Wieczór poezji Ojca Dyrektora 20.07.07, 09:15 Pani Anna Barańczakowa idzie tropem swojego męża, który również z krytycznoliterackim zacięciem uczestniczył swego czasu w PZPR-owskiej nagonce na Kazimierę Iłłakowiczównę. Nie jestem fanem ojca dyrektora. Ale wydaje mi się, że polonistyczne hieny przekroczyły w tym wypadku wszelkie granice. Tomik został nieudolnie spreparowany i ogłoszony jako dzieło wskazanego autora. Sprawa jest nie do wygrania w polskim sądzie, bo ciągle żyjemy w państwie "lewa", a może lewizny. Ciekawe, co sądzą o takim postępowniu pani Anny Barańczakowej kolędzy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
h32 Gazeto, nie filmuj pod światło!!!! 20.07.07, 09:41 Przecież to ABC każdego operatora. Nie filmuje się pod światło, bo zamiast np. Krzysztofa Materny widać ciemną plamę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulaslodz Wieczór poezji Ojca Dyrektora :) 20.07.07, 09:55 Heh... Jestem zachwycona wierszami najświątobliwszego... są takie..... głębokie... "ach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Wieczór poezji Ojca Dyrektora 20.07.07, 10:14 Czytałem te brednie! Potem, po namyśle założyłem na łeb moherowy beret. I dopiero wtedy doznałem olśnienia, Geniusz, ten imć Muchomorek Jadowity i Pazerny (bardzo). Geniusz!! Tytan poezyji! Odpowiedz Link Zgłoś
goethek Wypas 20.07.07, 10:21 wiecej takich inicjatyw ... z chęcią poznam więcej tworczości OD. Najlepszy Materna :-)) Pozdrawiam Sławy, które sie zdobyly aby przeczytać / wyrecytowac tą dawkę pięknej poezji rodem z nieba ... Odpowiedz Link Zgłoś
cookies3 Re: Wieczór poezji Ojca Dyrektora 20.07.07, 10:44 Gada nwierszem,kto by pomyślał. W przyszłości klasyk? Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 Genialne 20.07.07, 11:36 no trzeba przyznać że pomysł świetny. ale też bardzoe przysłużył się sam autor! Kawał dobrej poezji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pit71 Brawo - Brawo - Brawo 20.07.07, 13:49 Tak trzymać. Dni palanta z Radio-Ma-Ryja są już policzone. Odpowiedz Link Zgłoś
gdsta Genialne 25.07.07, 17:25 ogłaszam, że jestem gotowa z literkami GW na czole paradować; mam coraz wyraźniejsza potrzebę mówienia głośno co myślę; może to dobry znak przed wyborami; i niech nikt mnie nie myli z oszołomami; nie wiem co trzeba zrobić człowiekowi, żeby tak rzadko spotykał się z własnym rozumem i kibicował nawiedzonym ojcom dyrektorom - to samozwańczy ( nie będę wspominała kto ostatnio wspierał tę teorię ) ojcowie narodu!!!! A moze by tak Wyborcza dołączyła do najbliższych wydań znaczek GW - nie do jednego wydania, bo u mnie rodzina czyta jeden egzemplarz a znaczek nosili by wszyscy. Demokracja nas wyprowadzi w pole jak tak dalej pójdzie, lud za ojcem gna bezmyślnie Odpowiedz Link Zgłoś
ipswich1 Brawo, brawo, brawo 20.07.07, 11:51 ach ta polszczyzna, taka wysublimowana, świadcząca o głębokim humanistycznym wykształceniu Rydzykowego umysłu (czyz jednak takowy istnieje, według mnie to pulpa szarej masy pod tem czerepem się gnieździ). A ta składnia będąca istotą polszczyzny przekazywanej studentom (czy istnieje jakieś połączenie między "stu dent" a "stu zębny") znakomitej wszechnicy DJ Bobo. Rozszerzcie proszę tę akcję na polityków: czeka Andriu Lepper, Renia Beger, kwiat "yntelygencjy" partii na S oraz na L, wspomnieć tylko "kapusia" Maciusia i Romcia "nie pieprz głupot" Giertychów, Dornów i Gosiewskich, Maksymiuków i blond lalki. Wszyscy czekają a po drugiej stronie zgłodniały świechu NARÓD! Z nich można się tylko śmiać, z nich trzeba się śmiać! Głupota i pycha nie znoszą szyderstwa! Śmiejmy się, chociaż Wam w kraju wcale nie do śmiechu! Pozdrawiam i współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
fotoamator13 ciężkawy ten "dowcip" biuletynu z Czerskiej 20.07.07, 12:54 Kilka przykurzonych i zużytych "gwiazd" III RP jeszcze raz dostało szansę na zabłyśnięcie, Materna, Szczygieł, Ogórek. Ale co tam, niech sobie chłopaki dorobią póki można, bo idą ciężkie czasy dla tych pieszczochów PRL-bis. Ale powiedzcie mi drodzy wierni czytelnicy tego niszowego biuletynu, ta produkcja miała być śmieszna, prześmiewcza, czy może raczej artystyczna? Bo chyba nie załapałem. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: ciężkawy ten "dowcip" biuletynu z Czerskiej 20.07.07, 13:27 fotoamator13 napisał: > Kilka przykurzonych i zużytych "gwiazd" III RP jeszcze raz dostało szansę na > zabłyśnięcie, Materna, Szczygieł, Ogórek. Ale co tam, niech sobie chłopaki > dorobią póki można, bo idą ciężkie czasy dla tych pieszczochów PRL-bis. > > Ale powiedzcie mi drodzy wierni czytelnicy tego niszowego biuletynu, ta > produkcja miała być śmieszna, prześmiewcza, czy może raczej artystyczna? Bo > chyba nie załapałem. Poczucie humoru propagandzistów z Czerskiej jest dość nomem omen wybiórcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=66175531&a=66179903 Odpowiedz Link Zgłoś
ia10 Re: ciężkawy ten "dowcip" biuletynu z Czerskiej 20.07.07, 23:28 Hmmm, a nie jest to przypadkiem inicjatywa Zeszytow Literackich? Akurat z Foksal Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Agresywna to jest GW 20.07.07, 13:07 zabraniająca mi krytykować żydów i pederastów. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 GW robi Rydzykowi przysługę 20.07.07, 13:24 GW robi Rydzykowi przysługę. Ten jego bełkot przetworzony poetycko i artystycznie wygłoszony wznosi się nieco na wyższy poziom. GW przysparza Rydzykowi popularności (jakby miał za mało publicity) i w dodatku ulepsza pierwowzór. Czyżby GW chciała przekonać mohery, że nie taka ona straszna jak ją malują? Odpowiedz Link Zgłoś
alighieri e tam 20.07.07, 13:47 Nie przesadzaj, moim zdaniem to jest kawałek dobrego poczucia humoru, którego bardzo mi brakuje w tym kraju... Nikt nie krzyczy, nie miota się, nie robi głupich min, tylko recytują fragmenty uduchowionej przemowy ojca prowadzącego. Fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś