pos3gacz 22.07.07, 22:37 Gdybym był młodszy,może bym zaryzykował. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mil1231 To atrakcyjne dla naszych menadżerów- dostają 23.07.07, 00:22 kupe kasy w ramach rekompensaty za gorsze warunki życia- wszystkiego mają pod dostatkiem i żyją oderwani od radzieckiej rzeczywistości- zupełnie tak jak klasa megabogaczy w Moskwie... Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski A właśnie że się jeździ 23.07.07, 19:02 Np. wielu polskich kierowców tirów pracuje w firmach rosyjskich - więc bezczelnie nie kłamcie! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 i co myslisz że my na saksy do CCCP jeździmy?? 23.07.07, 22:33 bauahahahahahahhahaha!!!!wasze zarobki są śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 coraz wiecej polakow jezdzi na tzw saksy 23.07.07, 23:11 choc jeszcze jest to skromna liczba ale niebawem bedzie coraz wiecej bo gospodarka rosyjska niesamowicie nabiera tempa no chba ze uwazasz ze w moskwie pracuje 15 tys menedzerow;) Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 do was to my możemy pojechać wami zarządzać 24.07.07, 18:21 na takiej samej zasadzie jak amerykanie jeżdzili do nas w latach 90. -jesteście zbyt biedni i macie zbyt niski poziom życia aby zachęcić kogokolwiek do pracy u was na stanowisku niższym niz kierownicze. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: A właśnie że się jeździ 23.07.07, 23:22 juz pare lat temu spotkalem w autobusie dwoch polskich tzw budowlancow jadacych do pracy do kaliningrdu Odpowiedz Link Zgłoś
enus Re: A właśnie że się jeździ 11.10.07, 10:17 Czy kretkowski to ten Kretkowski z lat 74-79 Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 00:00 Piotr Sobecki ma, jak sie nie myle, za soba kogos krewnych Rosjanow, i studja w Moskwie :) Tak mi powiedziala jedna znajoma z Ameryki Poludniowej :) Choc moze poprostu ma take same imie i nazwisko :) Kto wie. Ale na studjach w MGU na dzienikarstwie, podobno, byl bardzo obecujacym czlowiekem. Wrozyli mu zlote gory. Szkoda ze zaczol w innych dziedzinach. Jak sie myle, przepraszam. No i po tekstu - a gdzie sa osedla dla obcokrajowcow w Moskwie? Wlasnie "osedla"? Domy, pozostalosc po zsrr, nalezacych do GlavUpdk, sa. Ale wynajac mieszkanie tam moze kazdy. Wiec gdzie sa te osedla? Kiedys najwiekszym skupiskiem w jednym mejscu obcokrajowcow za czasow zsrr byl Kutuzowski 9. Kilka blokow GlavUpdk. Ale teraz? No nie znam takich mejsc :) Wiem ze na Kutuzowskim zostali mieszkania, ale naprzyklad jedna znajoma mojej zony tez tam wynajmuje. A obok jakis latynosi. Polacy rzeczewiscze nie sprzataja i nie myja nic. Bo nie moga konkurowac z emigrantami z Azji. Inne pienedzy. Ale jusz duzo ich jest w srednich i malych firmach. Przeczez macze dobre wykrztalcenie. I jest praca. Bo u nas swoich nie starcza. A mimo tego co pisza w GW, mamy rozwoj. I, mimo propagandy GW, dobry stosunek do polakow. Wiec zapraszam. GW zapomniala opowiedziec o polakach na prowincji. A jest ich tez duzo. I jak tylko u nas nikt sie nie boi agentow? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.wojewodzki Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 00:15 nie sa to wysokie zarobki. 10 do 40 tys dolarow to NIC wielkiego na zycie w kraju gdzie nie mozna z tymi pieniedzmi wiele zrobic a podczas pracy tam trzeba ZYC. Znam ludzi ktorzy pracowali w USA (California) jako VP of Engineering i Chief Principal (dziedzina : internet eBay, payPal, IBM) i zarabiali $35tys /miesiac. w EU lub USA za te pieniadze mozna cieszyc sie zyciem - BMW cabrio itp...a na Ukrainie... balbym sie wyjecac BMW 3 na ulice...i to nie w obawie o kupe metalu jakim jest to BMW czy co dopiero Bentley ale o WLASNY TYLEK! Poza tym BARDZO lubie Ukraine i byle Kraje bloku wschodniecgo... ale zastanawialbym sie czy warto zamienic moje 35tys USD/miesiac na tyle samo w bylych krajach ZSSR gdzie nie moglbym cieszyc sie tym co zarabiam tak jak to robie w USA. ot po prostu zycie to WIECEJ niz zarobki, to takze inne elementy. O wile wiecej zarabialbym w Arabii Saudyjskiej...ale co by mi bylo z tego.... zycie w ZAMKNIETYCH OSIEDLACH NIE JEST DLA MNIE! (prosze nie mylic mnie z jakubem Wojewodzkim z TVN tym co go go "wypytywala ABW"!!!!On tylko jakims glupim trafem nazywa sie WOJEWODZKI!) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 00:38 jest sporo co nas laczy, ba nawet wiecej choc jeszcze wiecej jest mitow Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 01:09 Nie wiem jak na Ukrainie. Ale w Rosji zyje sie z takimi pienedzmi normalnie. W Moskwie czy kazdym innym wielkim mistu ma sie wszystko. I co to takiego bmw cabrio? Prosze do Moskwy. Mamy owele drozsze samochody :) Bentley spotkasz wele razy spokojnie w Centrum miasta. I co czekawie, nikt na nie nie zwraca uwagi :) Moze popatrzec na swiat bez czarnych okularow? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.wojewodzki Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 01:54 zgadzam sie z Toba - w sumie mama kolege co jezdzi do Rosji i Ukrainy co miesiac i sie smialismy dwa tygodnie temu, ze w Kijowie jest WIECEJ dealerow BENTLEY'a niz mamy w San Francisco. Tak czy owak, jestem takze Polakiem ale nie napatoczyl mi sie rekruter z bylego ZSSR ktory mialby cos sensownego do zaoferowania- byc moze obracam sie zbyt duzo w srodowisku w ktorym mieszkam California - mialem kilka ofert w Arabii Saudyjskiej (super wysokie zarobki /miesica i wrunki "podatkowe", fatalne srodowisko do zycia jednak jak na moj gust)stad brak sensownych kontaktow w Rosji. Moze kiedys rozwaze, poki co nawet nie widze zadnych super silnych ofert. W Saudi Arabia lub w Q8 spokojniutko dobry VP dostaje $100k/miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 02:09 > Moze kiedys rozwaze, poki co nawet nie widze zadnych super silnych ofert. > W Saudi Arabia lub w Q8 spokojniutko dobry VP dostaje $100k/miesiac. Plus plakat z Bush'em i pytaniem - Dlaczego nasza ropa jest pod ich piaskiem! Jak jest tak fajnie, to super! Ja tez, kilka dni temu patrzylem na slady rodakow w Fort Ross. Ale niedlugo wracam do Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mckarla Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 08:53 Ja po siedmiu miesiacach mam dosyc zycia w moskwie. Chce wrocic do californii i moge nawet zarabiac mniej niz tutaj. Co z tego, ze ma sie wszystko i mozna kupic wszystko. Na kazdym kroku trzeba walczyc (panie ekspedienki w sklepie, panie w biurze, kierowcy, miejsce w metrze). Na kazdym kroku biurokracja, papierki. Niestety rzadko spotkasz na ulicy usmiechnietych ludzi. Jak dla mnie po tych paru miesiecach koszmar. Bede przyjezdzac z sentymentu do moskwy, ale mieszkac i zyc juz tu nie chce, za zadne pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.wojewodzki Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 14:04 mccarla podaj jakis namiar chetnie bym sie spotkal w Californii i wymienil wrazenia na temat wschodu. Zastanawialem sie nad praca w tamtycm miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mckarla Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 15:40 Jak cos, pisz na kmaciejewska(tumalpa)poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: polakow bedzie potrzeba coraz wiecej 24.07.07, 00:35 pewnie i w tej diedzinie rownez www.kommersant.com/p-11067/nanotechnology_create/ Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 kacap, nie rób z siebie idioty!wiadomo że to są 24.07.07, 18:23 Polacy wywiezieni tam za stalina!!nikt z własnej woli do do kacapii nie wyjechał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 A technorati przeskoczył ofiary z Grenobl 24.07.07, 03:33 I dalej się uwynaturaża. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
california07 Re: Oligarcha lubi Polaków 24.07.07, 03:39 A kto nas lubi???My sie samych siebie nie lubimyJestesmy chyba najbardziej niesolidarna narodowoscia tak w kraju jak i na emigracji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leo753 prawda oczy razi 24.07.07, 21:52 W waszych postach widze tylko ZASDROSC i bolesne lamanie stereotypow, co zrobic, przeciez jestesmy najbogatszym krajem na swiecie... A zycie w Moskwie jest znacznie wygodniejsze niz w Warszawie, sam jestem z Moskwy i moge porownywac, (chociaz w Wawie ciszej i spokojniej), ponad tego nie ma zadnej ksenofobii jak w Polsce. Zapraszamy, ale swoje kompleksy prosze zostawic w domu....... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: prawda oczy razi 25.07.07, 16:41 BENTLEY .... piszecie o niemieckim samochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: prawda oczy razi 28.07.07, 12:54 Pozwalam sobie zwrócic uwage Szanownych Państwa , że w Rosji pracuje wielu lekarzy z Polski i że otwierają się dla nich coraz bardziej atrakcyjne oferty . Dinozaur ( z Neandertalu ) Odpowiedz Link Zgłoś