Dodaj do ulubionych

Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce

24.07.07, 21:47
mogą być oby tylko mniej kradli.
znam to z własnego doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • fyrlok Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:14
      Nikt nie daje znaku rownosci Rom=bandzior.
      Ale te bandziory, to Romowie.

I media powinne miec prawo o tym wspomniec,
      a nie pisac o "sniadej cerze".

Jakby to byla banda Polakow pochodzenia wietnamskiego
      albo afrykanskich studentow w Polsce
      albo atak zydowskich kolarzy
      albo zamach slowackich radykalow
      albo rebelia ukrainckich muzykantow
      albo spisek hydraulikow niemieckiego pochodzenia
      albo napady przedstawicieli narodu slaskiego
      albo akcja mafii kaszubskiej o zielonych oczach
      itp. itd. etc. - tez by sie o tym pisalo.

I tak jest OK, tak byc powinno.

Wszystko inne, to niepotrzebna, idiotyczna,
      a nawet niebezpieczna "political correctness".

• migiem_migiem Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 15:20
        Dokladnie tak! Romowie czują się urażeni, najlepiej, żeby dostali parasol
        ochronny na całe życie i dalej w spokoju oddawali sie swoim praktykom. A zdanie
        z oswiadczenia: "Emisja programu "Polskie ofiary Romów w Szwecji" jest
        klarownym przykładem dyskryminacji i łamania praw człowieka" szczególnie mnie
        rozbawiło.. Jest ono 'klarownym przykładem ', ze zwroty 'dyskryminacja'
        i 'łamanie praw człowieka'..są albo źle rozumiane, albo trochę nadużywane.
        • mirmat1 A co jak Komisary UE potepia TVN-WSI ???? 25.07.07, 19:17
          migiem_migiem napisała:

> Dokladnie tak! Romowie czują się urażeni, najlepiej, żeby dostali parasol
          > ochronny na całe życie i dalej w spokoju oddawali sie swoim praktykom. A
          zdanie z oswiadczenia: "Emisja programu "Polskie ofiary Romów w Szwecji" jest
          > klarownym przykładem dyskryminacji i łamania praw człowieka" szczególnie mnie
          > rozbawiło.. Jest ono 'klarownym przykładem ', ze zwroty 'dyskryminacja'
          > i 'łamanie praw człowieka'..są albo źle rozumiane, albo trochę nadużywane.
          M: dla mnie bedzie bardziej zabawne kiedy na pomoc Cyganom przybiegna walczacy
          z "ksenofobia" Komisarze Eurokolchozu. Lizaca zadek Brukseli TVN bedzie sie
          musiala tlumaczyc !!!!.
    • fyrlok Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:19
      Ciekawe, czy gdyby w tej Szwecji
      tych Polakow-Cyganow rozwalil

np. jakis gang Turko-nozykowcow albo Italo-cosanostrowcow
      albo Arabo-fanatykow albo kolegow z Tajwanskiej triady,

to czy ten pan tez by protestowal,
      ze pisza o Wlochach itd. jako przestepcach ? :)
      • cynik.a Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 07:34
        fyrlok napisał:

> Ciekawe, czy gdyby w tej Szwecji
        > tych Polakow-Cyganow rozwalil
        >
        > np. jakis gang Turko-nozykowcow albo Italo-cosanostrowcow
        > albo Arabo-fanatykow albo kolegow z Tajwanskiej triady,
        >
        > to czy ten pan tez by protestowal,
        > ze pisza o Wlochach itd. jako przestepcach ? :)
        ....................................................
        Wymienione przez Ciebie narodowosci np. w Malmö, cyganie wystrzegaja sie jak
        ognia. Dostaja od nich odpowiednia "odprawe". W przeciwienstwie do oglupialej
        polonii, ktora tez kradnie ...
      • sansone1 w szwecji nazywaja tych cyganow, polakami 26.07.07, 09:11
        we wloszech nazywaja cyganow, rumunami ...itd...
    • mark.parker Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:22
      123zly napisał:

> mogą być oby tylko mniej kradli.
      > znam to z własnego doświadczenia.

Podobnego zdania byli Niemcy o Polakach. Miło Ci, czy zapomniałeś?
      Przedstawianie całej grupy etnicznej w złym świetle nosi w sobie pierwiastki
      hitleryzmu. Czy WSZYSCY Romowie Cię okradli? Tu chodzi o coś więcej niż
      Konstytucja i ustawy. Chodzi o zwykłą ludzką przyzwoitość.
    • mr.superlatywny Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=66087572&v=2&s=0
      quod ad demonstrandum erat (to nie po cygansku)
    • onioni Re: Oświadczenie Stowarzyszenia - kradną i tyle! 25.07.07, 02:51
      Niestety w mojej rodzinie tez sa okradzeni przez cyganów, także moi znajomi
      sporo potracili.
      Rzecz jasna kradną wszyscy romoweie w mieście którym mieszkałem, bo wszyscy
      stanowią cąłośc i zyją z tego.

Są to różne formy złodziejstwa. Od lewych umów (pożycz kasę na biznes, a
      zarobisz kokosy), wyłudzeń (np: kradną samochody, a potem się zgłaszją, że maja
      kontakt do złodzieja),
      czy jakies sprawy walutowe (ponoć mają cynki z kręgów rządowych odnośnie kursów
      walut, złota itp.).

NIKT nigdzie nie pracuje, a kasy maja jak lodu.

Jak popełnia przestępstwo, to albo policja puści to płacem (opłacona) albo
      sędzia/prokurator (też przepłaceni).

Jednym słowem żenada ....

Nie chce się bawić w statystyki, czy to naród złodzieji, bo o polakach tez są
      rózne mity. Ale jesli mówi sie o polakach w Niemczech że to złodzieje, to jest
      to jednak mit, bo kradnie może z 1%, natomiast wśród cyganów jest to pewno
      ponad 50% !!! W moim mieście jest to 100% z całą pewnością.

• afrykan jakie to miasto jest? ciekawe - 25.07.07, 03:19
        > Rzecz jasna kradną wszyscy romoweie w mieście którym mieszkałem,
      • sansone1 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia - kradną i tyle! 26.07.07, 09:14
        np w ;ilanie , jedna chcial mnie ograbic, to ja do strazy miejskiej wziolem ale
        oni mnie powiedzieli ze ja sam musze na policje zaprowadzic.
        po tym doswiadczeniu w genowie jak mnie cygan chcial ograbic to mu piescia noc
        rozwalilem i kopiakiem odeslalem, na szczescie zadnego swiadka nie bylo
        • sansone1 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia - ciag dalszy 26.07.07, 09:19
          , w novi ligure przyczynilem sie do zatrzymania( na rowerze sie szybszy jest niz na
          nogach) cygana ktory z lupem uciekal,dziwne jest to ze w miasteczku gdzie
          mieszkam nie znajdziesz zadnego zebrajacego cygana, bo ich prawdziwi, pracujacy
          tam rumeni wygonili....niech polacy sie w Malmoe za tych cyganow porzadnie
          wezmna, ale boje sie ze tez z nimi wspolpracuja...
      • sansone1 ciag dalszy.... 26.07.07, 09:17
        np w ;ilanie , jedna chcial mnie ograbic, to ja do strazy miejskiej wziolem ale
        oni mnie powiedzieli ze ja sam musze na policje zaprowadzic.
        po tym doswiadczeniu w genowie jak mnie cygan chcial ograbic to mu piescia noc
        rozwalilem i kopiakiem odeslalem, na szczescie zadnego swiadka nie bylo, w novi
        ligure przyczynilem sie do zatrzymania( na rowerze sie szybszy jest niz na
        nogach) cygana ktory z lupem uciekal,dziwne jest to ze w miasteczku gdzie
        mieszkam nie znajdziesz zadnego zebrajacego cygana, bo ich prawdziwi, pracujacy
        tam rumeni wygonili....niech polacy sie w Malmoe za tych cyganow porzadnie
        wezmna, ale boje sie ze tez z nimi wspolpracuja...
    • adam.2x Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 03:04
      Zamiast narzekać i protestować współdziałajcie z policją polską i szwedzką.
      Jest to okazja aby oczyścić swe środowisko z tej hańbiącej mniejszości.
      • koperczak5 Re: Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 05:46
        Cyganie - pardon, Romowie - to jedyna w Polsce grupa etniczna, która nie ma
        swojej inteligencji. Na polskich uczelniach studiuja dzieci polskich
        Wietnamczyków, Ormian, Afrykanów - a czy widział ktoś studenta-Cygana? Cyganie
        nie kończą nawet podstawówek. Natręctwo cygańskich żebraków jest powszechnie
        znane. Nikt nie usiłuje wyjaśnić źródeł cygańskich majątków. Cyganie, wasza
        opinia od was zależy!
        • olim Re: Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 12:52
          Plemię, które nie dorobiło się własnego pisma nie może posiadać wykształconej
          elity. To prymitywna grupa etniczna nie zasługująca na miano narodu.
      • cynik.a Re: Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 07:46
        adam.2x napisał:

> Zamiast narzekać i protestować współdziałajcie z policją polską i szwedzką.
        > Jest to okazja aby oczyścić swe środowisko z tej hańbiącej mniejszości.
        ....................................................
        AAAle smieszny jestes! - w Malmö probowalem - jak piszesz: wspolpracowac.
        I wiesz co nato szef City Gross? ... eee tam. Market jest wysoko
        ubezpieczony ...
    • bogusabcd Ten typ tak już ma że lubi cudze 25.07.07, 06:03
      Cyganów jest chyba z 10 tysięcy a rozrabiają jakby ich było milion, a to w
      Belgii kogos zabija, a to zaloza gang zlodzei w Szwecji, a to bokser Kostecki (z
      pochodzenia Cygan) bedzie organizowal mafię. Wyborcza musi w końcu zrozumieć, że
      Cyganie nie respektują zasad współżycia z innymi ludźmi. Oni kradną bo nie
      uważają by w tym było coś złego.
    • l.o.r.t.e.a Dlaczego Romowie, zamiast się zająć chociażby 25.07.07, 07:03
      tym by 100% romskich dzieci kończyło edukację na poziomie liceum, zajmują się
      protestowaniem przeciw faktom oczywistym? To droga donikąd.
    • mikolaus to cyganie przypisuja nam rasizm 25.07.07, 07:44
      Rok temu w london city museum byla prezentowana wystawa o uchodzcach.Wsrod tych
      biednych przesladowanych kurdow,palestynczykow,chrzescijan z afryki czy innych
      dotknietych wojna terenow byla takze sylwetka polskiej cyganki ktora uciekla
      przed rzekomymi przesladowaniami w polsce o czym szeroko informowala takze w
      wywiadach dla angielskiej prasy.Cyganie wykorzystuja fakt posiadania paszportow
      unii europejskiej i przenosza sie do bogatszych krajow unii zeby krasc i
      zebrac, kazdy kto bywa w hiszpanii,francji czy uk moze sie naocznie o tym
      przekonac.
      • schutzengel1 trzeba ich zmusić do pracy i edukacjii 25.07.07, 08:27
        przecież oni, mieszkajac w Polsce, nie potrafią dobrze mówić po polsku.
    • mg2005 Zakazać "antycyganizmu" ?... :) 25.07.07, 09:22
      Cyganie nauczyli się od Żydów bezczelnego szantażu moralnego:
      każda krytyka to przejaw nazizmu...

Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze oświadczenia cyganofila 'husyty' :)
      • migiem_migiem porównywanie Cygana do Zyda??? 25.07.07, 15:32
        chwila, chwila, porównywanie Cygana do Zyda jest lekko nietrafione. Zydzi
        naprawde w soim pochodzeniu są ciągle szykanowani. Istnieje mnostwo
        antysemityzmow w polskiej mowie mowionej itd, mogą być przewrażliwieni, bo tego
        jest naprawdę mnóstwo. Podstawowa roznica polega jednak na tym, ze ludzie
        czesto nienawidza Zydow za nic, bo stereotyp żyd= zły przekazywany jest z
        pokolenia na pokolenie, a wiekszosc nawet nie spotkała, lub nie jest
        swiadoma,ze spotkala Żyda w życiu- a mimo wszystko nienawidzi. u Cyganow to
        jest proste- nie uczą sie, zebrza, kradna (oczywiscie nie wszyscy, nie
        schematyzujmy, nie wrzucajmy do jednego worka itd) ikazdy kilku spotkal w swoim
        zyciu, majac raczej nieprzyjemne doswiadcznia. A ŻydzI? Sa wyksztalceni,
        pisatuja najwyzsze stanowiska wielu znaczacych firm i instytucji, dorabiaja sie
        pieniedzy praca. To jest podstawowa różnica, nie biorąc pod uwagę choćby
        bogactwa kulturowego..
    • anders76 Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 10:52
      Szanowne stoawrzyszenie nie zadalo sobie trudu aby potepic opisana sytuacje.
      Mieszkajac w Szwecji tlumacze od czasu do czasu przesluchania Cyganow dla
      szwedzkiej policji. Za kazdym razem jest oczywiste, ze wpadke traktuja tylko
      jako wkalkulowany problem zawodowy, a faktom zaprzeczaja nawet przy konfrontacji
      z materialem filmowym.
      Kazdy gatunek biologiczny na swoich pasozytow, chyba spelniaja ta role dla
      gatunku ludzkiego.
    • junkier Ktos widzial uczciwie pracujacego Cygana?? 25.07.07, 10:54
      Ktos widzial uczciwie pracujacego Cygana?? Wezcie sie do roboty, uczciwej
      roboty panowie 'Romowie', a wtedy te rzekomo nieuzasadnione stereotypy same
      znikna.
    • xs550 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 11:43
      Czytajac ten watek nie moge sie nadziwic prostolinijnosci i ograniczeniu
      intelektualnemu piszacych... Dla mnie osobiscie oczywiste jest, ze media powinny
      unikac jezyka ktory moze uderzac w cala grupe etniczna.
      • sansone1 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 26.07.07, 09:09
        daltego nalezy do nazwy cyganie powrocic...nie uderza sie cala grupe.
    • zgl3204 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 15:06
      Trzy grupy - Cyganie, Żydzi i pedały - nie musisz ich krytykować, wystarczy, że
      napiszesz cokolwiek co nie zawiera poparcia dla nich lub pochlebstw pod ich
      adresem - i juz krzyczą żeś rasista, antysemita i homofob :-))) Łapaj
      złodzieja !!!
    • tysprag Uwagi do: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów 25.07.07, 15:50
      Nie uznaję "pozytywnego rasizmu" a takiego postępowania od TVN, według mnie,
      żąda Stowarzyszenie Romów, grożąc represją karną i właściwie żądając cenzury.
      Wolałbym by ta organizacja , oprócz wyrażania oburzenia, do czego ma prawo,
      podeszła do opisanego wydarzenia konstruktywnie, i podjęła ze swojej strony
      również działania np. edukacyjne wśród swojej społeczności, jak równiez
      wykazała się pewną empatią wobec tzw. "większości".
      Nie jest bowiem tak, że racja jest tylko po stronie Romów a winy i obowiązki po
      stronie Polaków (czy innych Europejczyków).
      Być może jest po stronie tzw. "większości" i ksenofobia i - mniejszy czy
      większy rasizm - ale też po stronie romskiej jest agresja, w tym zupełnie
      niczym nie uzasadniona, wyniosłość, co najmniej zahaczająca o rasizm, oraz
      żądanie niczym nieuzasadnionych przywilejów.
      Popatrzcie na Świat obojgiem oczu, a nie tylko jednym ... .
      • truten.zenobi Re: Uwagi do: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów 25.07.07, 17:22
        Moim zdaniem w tym tkwi problem, że społeczność cygańska nie za bardzo chce
        cokolwiek zmienić. Pasuje im rola "ofiar" i beneficjentów pomocy społecznej

Znamienny jest przykład ze Słowacji gdzie właśnie społeczność "romska"
        pokazała, jakie ma oczekiwania - albo pieniądze za nic albo bandyckie napady,
        grabieże i rozruchy...

W Polsce jest wiele mniejszości etnicznych, każda z nich "pada ofiarą"
        stereotypów a i czasem agresji i wręcz rasizmu, tyle, że czemu akurat Cyganie
        mają tak powszechną i złą opinię? Może "rada starszych" najpierw by się nad tym
        zastanowiła! Bo takie działania jak to, raczej nie wzbudzą powszechnej sympatii
        a wręcz przeciwnie! Po przeczytaniu tego oświadczenia raczej odnoszę wrażenie,
        że jest to próba odwrócenia uwagi od problemu i chronienia bandytów.

Jako dziecko miałem kontakt z różnymi nacjami … ale tylko Cyganie byli wobec
        mnie i moich kolegów agresywni, z pośród innych nacji tylko cyganie mnie
        okradli...
        Tak wiec nawet, jeśli mój stosunek do nich można określić mianem rasizmu to
        jednak myślę, że to nie ja pierwszy powinienem starać się zmienić swoją
        postawę... a z tego, co widzę to „Romom” nie za bardzo zależy, więc skąd te
        nagłe obawy pretensje i oczekiwania?
    • koham.mihnika kradles? 25.07.07, 15:52
      123zly napisał:

> mogą być oby tylko mniej kradli.
      > znam to z własnego doświadczenia.
    • kauzyperda Cyganie, przestańcie kraść zacznijcie się myć 25.07.07, 15:57
      to od razu wam się image poprawi i nie trzeba będzie takich listów wypisywać.
      To jest zdrowe przegięcie pały. Co chwila w tramwaju zaczepia mnie jakiś brudas
      domagając się kasy, jak przejdzie się przez ulicę zamieszkałą przez
      przedstawicieli tej 'nacji' to oprócz wątpliwych doznań zapachowych w
      najlepszym wypadku zostanie człowiek zwyzywany a często można dostać
      (oczywiście na zasadzie dziesięciu na jednego).

CYGANIE - problem tkwi w was! kradniecie, nie myjecie się, nie posyłacie dzieci
      do szkoły, jesteście agresywni i pogardzacie nie-cyganami (dla was 'gadzie' to
      nie ludzie). Więc nie bądźcie bezczelni. Jak was widzą tak was piszą.
      • migiem_migiem Re: Cyganie, przestańcie kraść zacznijcie się myć 25.07.07, 16:07
        hehe, to jest dosyć ostre, ale prawdziwe.
      • kapitankloss2 TVN ma tego samego wlasciciela co Fox News... 25.07.07, 16:17
        ... i podobienstwo stylu zaczyna byc oczywiste. Tu Cyganie, tam Latynosi i
        czarni. Nie ma jak znalezc jakichs obcych i slabych (jako calosc a nie
        jednostki). Zawsze bezpieczniej niz podzegac przeciw Zydom,
        bardziej "politically correct" niz grzebanie w ranach polsko-ukrainskich, na
        Ruskich juz wszystko zostalo zwalone co mialo byc zwalone, Chinczykow-
        Wietnamczykow za malo w kraju, Hindusow tez mniej niz na lekarstwo. A wiec
        huzia na Cygana! Moze urzadzic by jakis pogrom w Lomzy, Skierniewicach albo
        jakims Dzialdowie? Przeciez zaden rzad za nimi sie nie wstawi, politycy tez
        geby nie otworza bo chca byc wybrani, a po przykladzie moherowych beretow
        wiedza jak nalezy szanowac Ciemnogrod jako sile wyborcza. Bic Cygana! Od razu
        zmniejszy sie w kraju bezrobocie, drozyzna, marna opieka medyczna dogoni
        przodujace kraje swiata i w ogole nastanie z tego powodu ogolna szczesliwosc w
        kraju nad Odra i Wisla, od Tatr do Baltyku.

W najgorszym wypadku, proponuje zbudowac, wzorem naszych sojusznikow, jakis
        duzy mur. Jezeli nas nie stac na mur wzdluz wschodniej granicy, to przynajmniej
        trzeba ogrodzic Cyganow tam gdzie sa jeszcze wspanialomyslnie tolerowani przez
        wyzszych kulturowo Polakow-katolikow. A wszystko to mimo ich niedostatkow
        moralnych i higienicznych. Te niedostatki to o Cyganach bo przecie katolicy sa
        jak krysztal w swej moralnosci i higienie osobistej.
    • truten.zenobi Jaki rasizm? 25.07.07, 16:18
      że się zacytuje z innego wątku tej samej sprawy:
      "wmawia nam się rasizm, a tu proszę tylu sie zdecydowało na współpracę z
      Cyganami...
      (oczywiście nie chodzi mi o działalność przestępczą ale o to że ludzie ci
      decydowali się na pracę u nich wierząc że mają do czynienia z uczciwymi ludźmi
      i że będą, przynajmniej, przyzwoicie traktowani)

Myślę że społeczności cygańskiej tak naprawdę nie zależy na zmianie stereotypów
      a cały ten płacz o rasizmie i gorszym traktowaniu ma jedynie służyć wyciąganiu
      publicznych pieniędzy

PS. Piszę „Cyganie” a nie „Romowie” gdyż taka jest tradycyjna polska nazwa tej
      grupy społecznej – nie jest to wyrazem braku szacunku tylko nie podoba mi się
      poprawność polityczna. Za parę lat być może to drugie słowo nabierze dokładnie
      takiego samego znaczenia jak to pierwsze... to tylko zależy od tego jakie
      będzie miał doświadczenia z kontaktów z tą grupą społeczną przeciętny
      obywatel..."
      • hubert100 Re: Jaki rasizm? 25.07.07, 18:39
        Wypedzic ta zaraze zpowrotem do Indji bo z tamtad przyszli.
        • wet3 Oswiadczenie Stowarzyszenia Romow 26.07.07, 03:03
          Stowarzyszenie Romow popelnia fatalny blad gdyz pop pozorem politycznej
          poprawnosci probuje ukrywac romowskich gangsterow. - Czyli Cyganie chca
          sie "wycyganic" od prawdy!
          • truten.zenobi Re: Oswiadczenie Stowarzyszenia Romow 27.07.07, 13:32
            > Stowarzyszenie Romow popelnia fatalny blad gdyz pop pozorem politycznej
            > poprawnosci probuje ukrywac romowskich gangsterow. - Czyli Cyganie chca
            > sie "wycyganic" od prawdy!

a tu nowe informacje....

ale czy to nie jest rasizm w czystej formie stawianie lojalnosci wobec
            współplemieńców wyżej niż zasad zwykłej ludzkiej uczciwości?
            • wet3 Re: truten.zenobi 27.07.07, 15:50
              truten.zenobi napisał:

> ale czy to nie jest rasizm w czystej formie stawianie lojalnosci wobec
              > współplemieńców wyżej niż zasad zwykłej ludzkiej uczciwości?

Masz racje. Uwazam, ze mozna z powodzeniem uprawiac rasizm i syjonizm przez
              umiejetne wykorzystanie poprawnosci politycznej do zamykania ust. Widac, ze
              cyganie ucza sie od Zydow!
    • tychik1 Re: Co oni truja w tym "oswiadczeniu"? 26.07.07, 08:39
      Zamiast sie odciac i przeprosic to wyszukuja czy udowodniono?
      Najpradopodobniej udowodnia, a poki co to potencjalne ofiary juz teraz maja
      prawo wiedziec do jakiej to "pracy"werbuja cyganscy naganiacze.
      Jeszcze tak dobrze nie ma zeby gang byl ich a okreslany( w mediach )
      jako nie wiadomo jaki, ale byle by tylko nie cyganski jak sugeuje to
      oswiadczenie. Chodzi podobno o to zeby nie urazic ich dobrego imenia,
      no wiec moze by odpowiadalo zeby nazwac przykladowo:"banda emigrantow z Polski"?
      Wtedy to tez Polacy rowniez odpowiedzialnosc moralna wezma jeszcze na siebie
      prawda? : )
      Taka "postawa" to srodowisko Cyganow czy Romow polskich :
      Samo zaostrza potencjalny konflikt i niestety podtwierdzacie tylko swoj
      negatywny obraz.
      Bardzo wyraznie tez bronicie ludzi ktorzy w kazdej chwili moga byc uznani za
      przestepcow.
      Rozwijajac ten punkt drugi to przeciez tam prasa i policja szwedzka nie pisze
      bez powodu.A jesli jednak znajda cos na nich,to wroze wam juz dzisiaj ,
      ze policja napewno zada sobie pytanie jak dalece ich macki siegaja do Polski
      ,zreszta sledztwo musi tez w Polsce byc prowadzone? : ).
      Ja na waszym miejscu jesli bym nie mial nic sobie do zarzucenia ,to jeszcze
      raz (i to ze wszelkich powodow )odciol bym sie od tego, wyraznie ,zdecydowanie
      i bez zadnych niedomowien czy dwuznacznosci!
    • sansone1 zyganscy obludnicy i tyle 26.07.07, 09:04
      moze sie zajmna wlasnymi ziomkami...
    • czlowiek_pracujacy Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 27.08.07, 21:20
      To Stowarzyszenie jest aroganckie i stosuje tą samą taktykę co każdy zwykły
      cygan. Kiedy tylko cokolwiek jest im nie na rękę KRZYCZY RASIZM RASIZM.

DLA CZEGO DO ROBOTY NIE WEŹMIECIE SIĘ ?!?!
      BANDA ZŁODZIEI NIEROBÓW i SZUBRAWCÓW !!!!

Uważam, że pod tym kątem komuna była SUPER gnój nie chce iść do pracy? Pójdzie
      na pewno.

(oczywiście jakiś niewielki procent znajdzie się, który przypomina swoją postawą
      ludzi przestrzegających ogólnie przyjętych norm i prawa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka