123zly 24.07.07, 21:47 mogą być oby tylko mniej kradli. znam to z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyrlok Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:14 Nikt nie daje znaku rownosci Rom=bandzior. Ale te bandziory, to Romowie. I media powinne miec prawo o tym wspomniec, a nie pisac o "sniadej cerze". Jakby to byla banda Polakow pochodzenia wietnamskiego albo afrykanskich studentow w Polsce albo atak zydowskich kolarzy albo zamach slowackich radykalow albo rebelia ukrainckich muzykantow albo spisek hydraulikow niemieckiego pochodzenia albo napady przedstawicieli narodu slaskiego albo akcja mafii kaszubskiej o zielonych oczach itp. itd. etc. - tez by sie o tym pisalo. I tak jest OK, tak byc powinno. Wszystko inne, to niepotrzebna, idiotyczna, a nawet niebezpieczna "political correctness". Odpowiedz Link Zgłoś
migiem_migiem Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 15:20 Dokladnie tak! Romowie czują się urażeni, najlepiej, żeby dostali parasol ochronny na całe życie i dalej w spokoju oddawali sie swoim praktykom. A zdanie z oswiadczenia: "Emisja programu "Polskie ofiary Romów w Szwecji" jest klarownym przykładem dyskryminacji i łamania praw człowieka" szczególnie mnie rozbawiło.. Jest ono 'klarownym przykładem ', ze zwroty 'dyskryminacja' i 'łamanie praw człowieka'..są albo źle rozumiane, albo trochę nadużywane. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 A co jak Komisary UE potepia TVN-WSI ???? 25.07.07, 19:17 migiem_migiem napisała: > Dokladnie tak! Romowie czują się urażeni, najlepiej, żeby dostali parasol > ochronny na całe życie i dalej w spokoju oddawali sie swoim praktykom. A zdanie z oswiadczenia: "Emisja programu "Polskie ofiary Romów w Szwecji" jest > klarownym przykładem dyskryminacji i łamania praw człowieka" szczególnie mnie > rozbawiło.. Jest ono 'klarownym przykładem ', ze zwroty 'dyskryminacja' > i 'łamanie praw człowieka'..są albo źle rozumiane, albo trochę nadużywane. M: dla mnie bedzie bardziej zabawne kiedy na pomoc Cyganom przybiegna walczacy z "ksenofobia" Komisarze Eurokolchozu. Lizaca zadek Brukseli TVN bedzie sie musiala tlumaczyc !!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:19 Ciekawe, czy gdyby w tej Szwecji tych Polakow-Cyganow rozwalil np. jakis gang Turko-nozykowcow albo Italo-cosanostrowcow albo Arabo-fanatykow albo kolegow z Tajwanskiej triady, to czy ten pan tez by protestowal, ze pisza o Wlochach itd. jako przestepcach ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
cynik.a Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 07:34 fyrlok napisał: > Ciekawe, czy gdyby w tej Szwecji > tych Polakow-Cyganow rozwalil > > np. jakis gang Turko-nozykowcow albo Italo-cosanostrowcow > albo Arabo-fanatykow albo kolegow z Tajwanskiej triady, > > to czy ten pan tez by protestowal, > ze pisza o Wlochach itd. jako przestepcach ? :) .................................................... Wymienione przez Ciebie narodowosci np. w Malmö, cyganie wystrzegaja sie jak ognia. Dostaja od nich odpowiednia "odprawe". W przeciwienstwie do oglupialej polonii, ktora tez kradnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 w szwecji nazywaja tych cyganow, polakami 26.07.07, 09:11 we wloszech nazywaja cyganow, rumunami ...itd... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:22 123zly napisał: > mogą być oby tylko mniej kradli. > znam to z własnego doświadczenia. Podobnego zdania byli Niemcy o Polakach. Miło Ci, czy zapomniałeś? Przedstawianie całej grupy etnicznej w złym świetle nosi w sobie pierwiastki hitleryzmu. Czy WSZYSCY Romowie Cię okradli? Tu chodzi o coś więcej niż Konstytucja i ustawy. Chodzi o zwykłą ludzką przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 02:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=66087572&v=2&s=0 quod ad demonstrandum erat (to nie po cygansku) Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: Oświadczenie Stowarzyszenia - kradną i tyle! 25.07.07, 02:51 Niestety w mojej rodzinie tez sa okradzeni przez cyganów, także moi znajomi sporo potracili. Rzecz jasna kradną wszyscy romoweie w mieście którym mieszkałem, bo wszyscy stanowią cąłośc i zyją z tego. Są to różne formy złodziejstwa. Od lewych umów (pożycz kasę na biznes, a zarobisz kokosy), wyłudzeń (np: kradną samochody, a potem się zgłaszją, że maja kontakt do złodzieja), czy jakies sprawy walutowe (ponoć mają cynki z kręgów rządowych odnośnie kursów walut, złota itp.). NIKT nigdzie nie pracuje, a kasy maja jak lodu. Jak popełnia przestępstwo, to albo policja puści to płacem (opłacona) albo sędzia/prokurator (też przepłaceni). Jednym słowem żenada .... Nie chce się bawić w statystyki, czy to naród złodzieji, bo o polakach tez są rózne mity. Ale jesli mówi sie o polakach w Niemczech że to złodzieje, to jest to jednak mit, bo kradnie może z 1%, natomiast wśród cyganów jest to pewno ponad 50% !!! W moim mieście jest to 100% z całą pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
afrykan jakie to miasto jest? ciekawe - 25.07.07, 03:19 > Rzecz jasna kradną wszyscy romoweie w mieście którym mieszkałem, Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia - kradną i tyle! 26.07.07, 09:14 np w ;ilanie , jedna chcial mnie ograbic, to ja do strazy miejskiej wziolem ale oni mnie powiedzieli ze ja sam musze na policje zaprowadzic. po tym doswiadczeniu w genowie jak mnie cygan chcial ograbic to mu piescia noc rozwalilem i kopiakiem odeslalem, na szczescie zadnego swiadka nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia - ciag dalszy 26.07.07, 09:19 , w novi ligure przyczynilem sie do zatrzymania( na rowerze sie szybszy jest niz na nogach) cygana ktory z lupem uciekal,dziwne jest to ze w miasteczku gdzie mieszkam nie znajdziesz zadnego zebrajacego cygana, bo ich prawdziwi, pracujacy tam rumeni wygonili....niech polacy sie w Malmoe za tych cyganow porzadnie wezmna, ale boje sie ze tez z nimi wspolpracuja... Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 ciag dalszy.... 26.07.07, 09:17 np w ;ilanie , jedna chcial mnie ograbic, to ja do strazy miejskiej wziolem ale oni mnie powiedzieli ze ja sam musze na policje zaprowadzic. po tym doswiadczeniu w genowie jak mnie cygan chcial ograbic to mu piescia noc rozwalilem i kopiakiem odeslalem, na szczescie zadnego swiadka nie bylo, w novi ligure przyczynilem sie do zatrzymania( na rowerze sie szybszy jest niz na nogach) cygana ktory z lupem uciekal,dziwne jest to ze w miasteczku gdzie mieszkam nie znajdziesz zadnego zebrajacego cygana, bo ich prawdziwi, pracujacy tam rumeni wygonili....niech polacy sie w Malmoe za tych cyganow porzadnie wezmna, ale boje sie ze tez z nimi wspolpracuja... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 03:04 Zamiast narzekać i protestować współdziałajcie z policją polską i szwedzką. Jest to okazja aby oczyścić swe środowisko z tej hańbiącej mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
koperczak5 Re: Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 05:46 Cyganie - pardon, Romowie - to jedyna w Polsce grupa etniczna, która nie ma swojej inteligencji. Na polskich uczelniach studiuja dzieci polskich Wietnamczyków, Ormian, Afrykanów - a czy widział ktoś studenta-Cygana? Cyganie nie kończą nawet podstawówek. Natręctwo cygańskich żebraków jest powszechnie znane. Nikt nie usiłuje wyjaśnić źródeł cygańskich majątków. Cyganie, wasza opinia od was zależy! Odpowiedz Link Zgłoś
olim Re: Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 12:52 Plemię, które nie dorobiło się własnego pisma nie może posiadać wykształconej elity. To prymitywna grupa etniczna nie zasługująca na miano narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik.a Re: Okazja dla Romów aby oczyścili swe środowisko 25.07.07, 07:46 adam.2x napisał: > Zamiast narzekać i protestować współdziałajcie z policją polską i szwedzką. > Jest to okazja aby oczyścić swe środowisko z tej hańbiącej mniejszości. .................................................... AAAle smieszny jestes! - w Malmö probowalem - jak piszesz: wspolpracowac. I wiesz co nato szef City Gross? ... eee tam. Market jest wysoko ubezpieczony ... Odpowiedz Link Zgłoś
bogusabcd Ten typ tak już ma że lubi cudze 25.07.07, 06:03 Cyganów jest chyba z 10 tysięcy a rozrabiają jakby ich było milion, a to w Belgii kogos zabija, a to zaloza gang zlodzei w Szwecji, a to bokser Kostecki (z pochodzenia Cygan) bedzie organizowal mafię. Wyborcza musi w końcu zrozumieć, że Cyganie nie respektują zasad współżycia z innymi ludźmi. Oni kradną bo nie uważają by w tym było coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Dlaczego Romowie, zamiast się zająć chociażby 25.07.07, 07:03 tym by 100% romskich dzieci kończyło edukację na poziomie liceum, zajmują się protestowaniem przeciw faktom oczywistym? To droga donikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaus to cyganie przypisuja nam rasizm 25.07.07, 07:44 Rok temu w london city museum byla prezentowana wystawa o uchodzcach.Wsrod tych biednych przesladowanych kurdow,palestynczykow,chrzescijan z afryki czy innych dotknietych wojna terenow byla takze sylwetka polskiej cyganki ktora uciekla przed rzekomymi przesladowaniami w polsce o czym szeroko informowala takze w wywiadach dla angielskiej prasy.Cyganie wykorzystuja fakt posiadania paszportow unii europejskiej i przenosza sie do bogatszych krajow unii zeby krasc i zebrac, kazdy kto bywa w hiszpanii,francji czy uk moze sie naocznie o tym przekonac. Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 trzeba ich zmusić do pracy i edukacjii 25.07.07, 08:27 przecież oni, mieszkajac w Polsce, nie potrafią dobrze mówić po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Zakazać "antycyganizmu" ?... :) 25.07.07, 09:22 Cyganie nauczyli się od Żydów bezczelnego szantażu moralnego: każda krytyka to przejaw nazizmu... Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze oświadczenia cyganofila 'husyty' :) Odpowiedz Link Zgłoś
migiem_migiem porównywanie Cygana do Zyda??? 25.07.07, 15:32 chwila, chwila, porównywanie Cygana do Zyda jest lekko nietrafione. Zydzi naprawde w soim pochodzeniu są ciągle szykanowani. Istnieje mnostwo antysemityzmow w polskiej mowie mowionej itd, mogą być przewrażliwieni, bo tego jest naprawdę mnóstwo. Podstawowa roznica polega jednak na tym, ze ludzie czesto nienawidza Zydow za nic, bo stereotyp żyd= zły przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a wiekszosc nawet nie spotkała, lub nie jest swiadoma,ze spotkala Żyda w życiu- a mimo wszystko nienawidzi. u Cyganow to jest proste- nie uczą sie, zebrza, kradna (oczywiscie nie wszyscy, nie schematyzujmy, nie wrzucajmy do jednego worka itd) ikazdy kilku spotkal w swoim zyciu, majac raczej nieprzyjemne doswiadcznia. A ŻydzI? Sa wyksztalceni, pisatuja najwyzsze stanowiska wielu znaczacych firm i instytucji, dorabiaja sie pieniedzy praca. To jest podstawowa różnica, nie biorąc pod uwagę choćby bogactwa kulturowego.. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 10:52 Szanowne stoawrzyszenie nie zadalo sobie trudu aby potepic opisana sytuacje. Mieszkajac w Szwecji tlumacze od czasu do czasu przesluchania Cyganow dla szwedzkiej policji. Za kazdym razem jest oczywiste, ze wpadke traktuja tylko jako wkalkulowany problem zawodowy, a faktom zaprzeczaja nawet przy konfrontacji z materialem filmowym. Kazdy gatunek biologiczny na swoich pasozytow, chyba spelniaja ta role dla gatunku ludzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Ktos widzial uczciwie pracujacego Cygana?? 25.07.07, 10:54 Ktos widzial uczciwie pracujacego Cygana?? Wezcie sie do roboty, uczciwej roboty panowie 'Romowie', a wtedy te rzekomo nieuzasadnione stereotypy same znikna. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 11:43 Czytajac ten watek nie moge sie nadziwic prostolinijnosci i ograniczeniu intelektualnemu piszacych... Dla mnie osobiscie oczywiste jest, ze media powinny unikac jezyka ktory moze uderzac w cala grupe etniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 26.07.07, 09:09 daltego nalezy do nazwy cyganie powrocic...nie uderza sie cala grupe. Odpowiedz Link Zgłoś
zgl3204 Re: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 25.07.07, 15:06 Trzy grupy - Cyganie, Żydzi i pedały - nie musisz ich krytykować, wystarczy, że napiszesz cokolwiek co nie zawiera poparcia dla nich lub pochlebstw pod ich adresem - i juz krzyczą żeś rasista, antysemita i homofob :-))) Łapaj złodzieja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Uwagi do: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów 25.07.07, 15:50 Nie uznaję "pozytywnego rasizmu" a takiego postępowania od TVN, według mnie, żąda Stowarzyszenie Romów, grożąc represją karną i właściwie żądając cenzury. Wolałbym by ta organizacja , oprócz wyrażania oburzenia, do czego ma prawo, podeszła do opisanego wydarzenia konstruktywnie, i podjęła ze swojej strony również działania np. edukacyjne wśród swojej społeczności, jak równiez wykazała się pewną empatią wobec tzw. "większości". Nie jest bowiem tak, że racja jest tylko po stronie Romów a winy i obowiązki po stronie Polaków (czy innych Europejczyków). Być może jest po stronie tzw. "większości" i ksenofobia i - mniejszy czy większy rasizm - ale też po stronie romskiej jest agresja, w tym zupełnie niczym nie uzasadniona, wyniosłość, co najmniej zahaczająca o rasizm, oraz żądanie niczym nieuzasadnionych przywilejów. Popatrzcie na Świat obojgiem oczu, a nie tylko jednym ... . Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Uwagi do: Oświadczenie Stowarzyszenia Romów 25.07.07, 17:22 Moim zdaniem w tym tkwi problem, że społeczność cygańska nie za bardzo chce cokolwiek zmienić. Pasuje im rola "ofiar" i beneficjentów pomocy społecznej Znamienny jest przykład ze Słowacji gdzie właśnie społeczność "romska" pokazała, jakie ma oczekiwania - albo pieniądze za nic albo bandyckie napady, grabieże i rozruchy... W Polsce jest wiele mniejszości etnicznych, każda z nich "pada ofiarą" stereotypów a i czasem agresji i wręcz rasizmu, tyle, że czemu akurat Cyganie mają tak powszechną i złą opinię? Może "rada starszych" najpierw by się nad tym zastanowiła! Bo takie działania jak to, raczej nie wzbudzą powszechnej sympatii a wręcz przeciwnie! Po przeczytaniu tego oświadczenia raczej odnoszę wrażenie, że jest to próba odwrócenia uwagi od problemu i chronienia bandytów. Jako dziecko miałem kontakt z różnymi nacjami … ale tylko Cyganie byli wobec mnie i moich kolegów agresywni, z pośród innych nacji tylko cyganie mnie okradli... Tak wiec nawet, jeśli mój stosunek do nich można określić mianem rasizmu to jednak myślę, że to nie ja pierwszy powinienem starać się zmienić swoją postawę... a z tego, co widzę to „Romom” nie za bardzo zależy, więc skąd te nagłe obawy pretensje i oczekiwania? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika kradles? 25.07.07, 15:52 123zly napisał: > mogą być oby tylko mniej kradli. > znam to z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Cyganie, przestańcie kraść zacznijcie się myć 25.07.07, 15:57 to od razu wam się image poprawi i nie trzeba będzie takich listów wypisywać. To jest zdrowe przegięcie pały. Co chwila w tramwaju zaczepia mnie jakiś brudas domagając się kasy, jak przejdzie się przez ulicę zamieszkałą przez przedstawicieli tej 'nacji' to oprócz wątpliwych doznań zapachowych w najlepszym wypadku zostanie człowiek zwyzywany a często można dostać (oczywiście na zasadzie dziesięciu na jednego). CYGANIE - problem tkwi w was! kradniecie, nie myjecie się, nie posyłacie dzieci do szkoły, jesteście agresywni i pogardzacie nie-cyganami (dla was 'gadzie' to nie ludzie). Więc nie bądźcie bezczelni. Jak was widzą tak was piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
migiem_migiem Re: Cyganie, przestańcie kraść zacznijcie się myć 25.07.07, 16:07 hehe, to jest dosyć ostre, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitankloss2 TVN ma tego samego wlasciciela co Fox News... 25.07.07, 16:17 ... i podobienstwo stylu zaczyna byc oczywiste. Tu Cyganie, tam Latynosi i czarni. Nie ma jak znalezc jakichs obcych i slabych (jako calosc a nie jednostki). Zawsze bezpieczniej niz podzegac przeciw Zydom, bardziej "politically correct" niz grzebanie w ranach polsko-ukrainskich, na Ruskich juz wszystko zostalo zwalone co mialo byc zwalone, Chinczykow- Wietnamczykow za malo w kraju, Hindusow tez mniej niz na lekarstwo. A wiec huzia na Cygana! Moze urzadzic by jakis pogrom w Lomzy, Skierniewicach albo jakims Dzialdowie? Przeciez zaden rzad za nimi sie nie wstawi, politycy tez geby nie otworza bo chca byc wybrani, a po przykladzie moherowych beretow wiedza jak nalezy szanowac Ciemnogrod jako sile wyborcza. Bic Cygana! Od razu zmniejszy sie w kraju bezrobocie, drozyzna, marna opieka medyczna dogoni przodujace kraje swiata i w ogole nastanie z tego powodu ogolna szczesliwosc w kraju nad Odra i Wisla, od Tatr do Baltyku. W najgorszym wypadku, proponuje zbudowac, wzorem naszych sojusznikow, jakis duzy mur. Jezeli nas nie stac na mur wzdluz wschodniej granicy, to przynajmniej trzeba ogrodzic Cyganow tam gdzie sa jeszcze wspanialomyslnie tolerowani przez wyzszych kulturowo Polakow-katolikow. A wszystko to mimo ich niedostatkow moralnych i higienicznych. Te niedostatki to o Cyganach bo przecie katolicy sa jak krysztal w swej moralnosci i higienie osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Jaki rasizm? 25.07.07, 16:18 że się zacytuje z innego wątku tej samej sprawy: "wmawia nam się rasizm, a tu proszę tylu sie zdecydowało na współpracę z Cyganami... (oczywiście nie chodzi mi o działalność przestępczą ale o to że ludzie ci decydowali się na pracę u nich wierząc że mają do czynienia z uczciwymi ludźmi i że będą, przynajmniej, przyzwoicie traktowani) Myślę że społeczności cygańskiej tak naprawdę nie zależy na zmianie stereotypów a cały ten płacz o rasizmie i gorszym traktowaniu ma jedynie służyć wyciąganiu publicznych pieniędzy PS. Piszę „Cyganie” a nie „Romowie” gdyż taka jest tradycyjna polska nazwa tej grupy społecznej – nie jest to wyrazem braku szacunku tylko nie podoba mi się poprawność polityczna. Za parę lat być może to drugie słowo nabierze dokładnie takiego samego znaczenia jak to pierwsze... to tylko zależy od tego jakie będzie miał doświadczenia z kontaktów z tą grupą społeczną przeciętny obywatel..." Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Jaki rasizm? 25.07.07, 18:39 Wypedzic ta zaraze zpowrotem do Indji bo z tamtad przyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Oswiadczenie Stowarzyszenia Romow 26.07.07, 03:03 Stowarzyszenie Romow popelnia fatalny blad gdyz pop pozorem politycznej poprawnosci probuje ukrywac romowskich gangsterow. - Czyli Cyganie chca sie "wycyganic" od prawdy! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Oswiadczenie Stowarzyszenia Romow 27.07.07, 13:32 > Stowarzyszenie Romow popelnia fatalny blad gdyz pop pozorem politycznej > poprawnosci probuje ukrywac romowskich gangsterow. - Czyli Cyganie chca > sie "wycyganic" od prawdy! a tu nowe informacje.... ale czy to nie jest rasizm w czystej formie stawianie lojalnosci wobec współplemieńców wyżej niż zasad zwykłej ludzkiej uczciwości? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: truten.zenobi 27.07.07, 15:50 truten.zenobi napisał: > ale czy to nie jest rasizm w czystej formie stawianie lojalnosci wobec > współplemieńców wyżej niż zasad zwykłej ludzkiej uczciwości? Masz racje. Uwazam, ze mozna z powodzeniem uprawiac rasizm i syjonizm przez umiejetne wykorzystanie poprawnosci politycznej do zamykania ust. Widac, ze cyganie ucza sie od Zydow! Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Co oni truja w tym "oswiadczeniu"? 26.07.07, 08:39 Zamiast sie odciac i przeprosic to wyszukuja czy udowodniono? Najpradopodobniej udowodnia, a poki co to potencjalne ofiary juz teraz maja prawo wiedziec do jakiej to "pracy"werbuja cyganscy naganiacze. Jeszcze tak dobrze nie ma zeby gang byl ich a okreslany( w mediach ) jako nie wiadomo jaki, ale byle by tylko nie cyganski jak sugeuje to oswiadczenie. Chodzi podobno o to zeby nie urazic ich dobrego imenia, no wiec moze by odpowiadalo zeby nazwac przykladowo:"banda emigrantow z Polski"? Wtedy to tez Polacy rowniez odpowiedzialnosc moralna wezma jeszcze na siebie prawda? : ) Taka "postawa" to srodowisko Cyganow czy Romow polskich : Samo zaostrza potencjalny konflikt i niestety podtwierdzacie tylko swoj negatywny obraz. Bardzo wyraznie tez bronicie ludzi ktorzy w kazdej chwili moga byc uznani za przestepcow. Rozwijajac ten punkt drugi to przeciez tam prasa i policja szwedzka nie pisze bez powodu.A jesli jednak znajda cos na nich,to wroze wam juz dzisiaj , ze policja napewno zada sobie pytanie jak dalece ich macki siegaja do Polski ,zreszta sledztwo musi tez w Polsce byc prowadzone? : ). Ja na waszym miejscu jesli bym nie mial nic sobie do zarzucenia ,to jeszcze raz (i to ze wszelkich powodow )odciol bym sie od tego, wyraznie ,zdecydowanie i bez zadnych niedomowien czy dwuznacznosci! Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 zyganscy obludnicy i tyle 26.07.07, 09:04 moze sie zajmna wlasnymi ziomkami... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_pracujacy Oświadczenie Stowarzyszenia Romów w Polsce 27.08.07, 21:20 To Stowarzyszenie jest aroganckie i stosuje tą samą taktykę co każdy zwykły cygan. Kiedy tylko cokolwiek jest im nie na rękę KRZYCZY RASIZM RASIZM. DLA CZEGO DO ROBOTY NIE WEŹMIECIE SIĘ ?!?! BANDA ZŁODZIEI NIEROBÓW i SZUBRAWCÓW !!!! Uważam, że pod tym kątem komuna była SUPER gnój nie chce iść do pracy? Pójdzie na pewno. (oczywiście jakiś niewielki procent znajdzie się, który przypomina swoją postawą ludzi przestrzegających ogólnie przyjętych norm i prawa). Odpowiedz Link Zgłoś