centrolew Tylko zdecydowana edukacja młodego pokolenia! 26.07.07, 11:05 > Przeczytałem 120 postów i ponad 90% osób okazuje nienawiść do > Romów/Cyganów. Bo 90% z nich na to zasługuje... I nie ma co tu porównywać do innych mniejszości. Kultura cyganów to kultura gloryfikująca obijanie się i kombinatorstwo. Bez bardziej zdecydowanej edukacji młodego pokolenia Romów (nawet pod przymusem) nie rozwiąże się tego problemu. Ale i tak największym problemem jest źle rozumiana poprawność polityczna... Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 presentation1 odkrył swoje prawdziwe oblicze !! 26.07.07, 11:50 nie wiem co zawierał twój post, ale pewnie coś rasistowskiego. Na zło też trzeba reagować racjonalnie, a nie posługiwać się logiką Rydzyka i Kobylańskiego, opartą na ślepej nienawiści. Nienawiść taka tworzy błędne koło. Cyganie, którzy są napiętnowani i znienawidzeni przez społeczeństwo nigdy nie wyrwą się z tego kręgu nienawiści i zjawisko to będzie się tylko nasilać. repr Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: presentation1 odkrył swoje prawdziwe oblicze 26.07.07, 11:59 representation1 napisał: > nie wiem co zawierał twój post, > ale pewnie coś rasistowskiego. > Na zło też trzeba reagować racjonalnie, > a nie posługiwać się logiką Rydzyka i Kobylańskiego, > opartą na ślepej nienawiści. > Nienawiść taka tworzy błędne koło. > Cyganie, którzy są napiętnowani i znienawidzeni > przez społeczeństwo nigdy nie wyrwą się z tego kręgu > nienawiści i zjawisko to będzie się tylko nasilać. > > repr Co ty napisałeś ,to ty nie wiesz nic na ten temat No i ogóle nie znasz Cyganów ;) Cyganie z reguły są analfabetami,nie są ludźmi samodzielnymi ,działają zawsze w grupie . Analfabetyzm jest ich wyborem ,dzięki temu są bardziej od siebie zależni. Odpowiedz Link Zgłoś
katecheta Cygan = obibok, nierób, nieuk, złodziej i bandzior 26.07.07, 12:02 Każdy wyjątek tylko potwierdza tę odwieczną prawdę! Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy jedyny i przeklnij to pasożytnicze plemię! Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka44 Re: Cygan = obibok, nierób, nieuk, złodziej i ban 26.07.07, 13:13 katecheta napisał: > Każdy wyjątek tylko potwierdza tę odwieczną prawdę! Tak mi dopomóż Panie Boże W > szechmogący w Trójcy jedyny i przeklnij to pasożytnicze plemię! Czyli co teraz : obozy koncentracyjne, czy wysylamy Romow na Madagaskar. Ludzie- to ludzie ludziom robia potworne rzeczy, a nie Romowie Polakom (czy tez Polkom). Zrozumcie to wreszcie, a Ty Katecheto wara od moich dzieci z taka filozofia nienawisci ziejaca z twojej katechezy... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Patrzcie wszyscy jakimi rasistami są Polacy 26.07.07, 20:55 Żyd, pedał i Cygan już nie są jednością, grupą prześladowaną przez Polaków. Cygan się z grupy wypisał, to teraz oberwie. Ale najlepiej byłoby, gdyby oberwał rękami Polaków - skryte przesłanie artykułu Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Patrzcie wszyscy jakimi rasistami są polskojęzyczn 27.07.07, 20:39 vitabravo napisał: > ....Ale najlepiej byłoby, gdyby oberwał rękami Polaków - skryte > przesłanie artykułu Gazety Wyborczej. > Polskojęzniczni to nie znaczy, że Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka44 Re: Cygan = obibok, nierób, nieuk, złodziej i ban 26.07.07, 13:20 jeszcze nie tak dawno w Szwajcarii prawo nakazywalo odbierac Cygankom dzieci, bo tryb zycia Cyganow byl uwazany za chorobe psychiczna. A ilu z was hipokrytow bawi sie wypiwszy kilka kieliszkow wodki przy muzyce cyganskiej i placzecie falszujac "dzis prawdziwych cyganow juz nie ma", przeciez nie roztkliwicie sie wy porzadni, czysci i ciezko pracujacy katolicy przy tyrolskich czy marszowych melodiach. Przerazajace jest to ze tak wiele osob wypowiada sie z taka zaciekla nienawiscia o Romach, czy Cyganach, czy Zydach. Oni sa tez czescia naszej kultury - polskiej i europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gmithc Re: Cygan = obibok, nierób, nieuk, złodziej i ban 26.07.07, 13:27 wez do anglii jedz tam tez duzo cyganow i maja lepiej niz w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Wypisz, wymaluj jak inna pospolita nacja.... 28.07.07, 14:44 ...zakorzeniona w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Tylko Zioberek sobie z nimi poradzi 26.07.07, 13:22 Trzeba dać więcej poparcia i swobody dla Ziobro, a on sobie z cyganami poradzi. Trudniej z mądrymi krętaczami i złodziejami, dorobili się fortuny na wykorzystywaniu układów i luk prawnych. Tu trzeba zmieniać przepisy prawne i rozliczać wstecz. A w sejmie większość posłów dba tylko o swój stołek i swoją kieszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Tylko zdecydowana edukacja młodego pokolenia! 26.07.07, 13:29 Tylko rzetelna edukacja, a nie rozdawanie dyplomów. W szkołach też uczą kraść. Ściąganie to kradzież wiedzy. Teraz nazywa się to operatywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
dex17 Re: Tylko zdecydowana edukacja młodego pokolenia! 26.07.07, 21:13 Cygani do piachu!!! Ta rasa to bakteria, która szybko się rozprzestrzenia i zaraża społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrad Gdyby to Polacy Cyganów ponżali to byłby ajwaj! 26.07.07, 11:07 Już widzę rebe Geremka i tą całą trzodę "intelektualną" w akcji... Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Pasożyty 26.07.07, 11:13 Cyganie to pasożyty, a pasożyty powinno się tępić Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 presentation1 odkrył swoje prawdziwe oblicze 26.07.07, 11:15 nie wiem co zawierał twój post, ale pewnie coś rasistowskiego. Na zło też trzeba reagować racjonalnie, a nie posługiwać się logiką Rydzyka i Kobylańskiego, opartą na ślepej nienawiści. Nienawiść taka tworzy błędne koło. Cyganie, którzy są napiętnowani i znienawidzeni przez społeczeństwo nigdy nie wyrwą się z tego kręgu nienawiści i zjawisko to będzie się tylko nasilać. repr Odpowiedz Link Zgłoś
bylinky Na glupote nie ma rady 26.07.07, 11:16 To wszysto, jak z powiesci. Cz normalni ludzie zostaja uprowadzani z imprez i plyna promem (bez mru, mru) do Szwecji? A ten wyzucony przyjaciel, nie interesowal sie zaginieciem? To sie obracala w swietnym towarzystwie! Na glupote nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek HWD tych skur* 26.07.07, 11:21 Wszystkich tych nierobow wyexportowac albo do piachu. Ch* tylko chodza i kradna, jak widze te mendy to od razu sie piesc zaciska. .. ich pies. Odpowiedz Link Zgłoś
kacper31 Dopuki ten rząd nic nie zrobi. 26.07.07, 11:32 Mając tak rozbudowane organa ścigania. To sprawcy się z was śmieją i dalej będą uprawiać swój preceder, werbując następne ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Dupki, ten rząd nic nie zrobi,gdy jest agentur 28.07.07, 09:21 Rządowi przeszkadzają na każdym kroku ludzie starego układu. Przede wszystkim te kohorty, których uprzywilejowała żydokomuna. A więc, sądownictwo, prokuratura, zawartość milicji w policji, szkolnictwo i bezwstydne zarządy dochodowych spółek. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Ojojojojoj, jaky wielky antyromizm 26.07.07, 11:42 Dlaczego wy tak piszecie. Jaki to nacyonalyzm i ksenofobie wzbudzi. Dajcie przynajmniej dla rownowagi tekst o zlych Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Ktos powinien z romami zrobić wreszcie porządek 26.07.07, 11:51 Mieszkam w Gdańsku i dzień w dzień jadąc i wracając z pracy na 6 skrzyzowaniach widze tych samych żebrzących pomiędzy samochodami brudasów (zamieniają sie tylko miesjcówkami), kilka razy widziałem jak brak reakcji kierowcy na żebranie kończył się opluciem samochodu :/, ewentualnie waleniem w dach. Oczywiście w różnym wieku jest stara babcia, dzieci i mlodzi w wieku 20- 20 pare lat obdarci brudni i wszyscy tej samej karnacji :[. Osobiście widziałem jak kilka razy zabierała ich policja ale i tak wracają .... naszczęście jeszcze troche przyjdzie jesien potem zima a oni znikną na kolejne kilka miesiecy :-] Osobiście uważąm że powinno się ich wszystkich deportować w pizdu i skończyć sprawe romów bo to zakrawa na kpine .... Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Ktos powinien z romami zrobić wreszcie porząd 26.07.07, 12:59 Ale ktorych Romow? Tych, co przyjechali przed kilkoma laty z Rumunii, czy tych, ktorzy zyja w Polsce od kilkuset lat? Kto wie, moze dluzej niz Twoi przodkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Zapisać ich do Synagogi - nie chcieli ? 26.07.07, 21:27 No to jak nie chcieli to damy im popalić. Teraz nie będą Romami, tylko Cyganami. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Zapisać ich do Synagogi - nie chcieli ? 27.07.07, 13:22 Zeby kiedys jakis Rosjanin, Chinczyk czy inny Talib nie dal popalic Tobie za sam fakt, ze jestes Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rty99 Uwazajcie, to moze byc prowokacja! 26.07.07, 12:00 Nie wierze, ze GW przejmuje sie losem jakichs Polek. W koncu im szybciej Polacy sie wykoncza, tym szybciej wiadome srodowiska beda mogly budowac w Polsce "wielokulturowe spoleczenstwo otwarte". Dla GW wszelka mniejszosc to swieta krowa (dobrze o tym wiedza organizacje cyganskie stad ich butne oswiadczenia). Jesli GW drukuje teraz taki tekst to znaczy, ze ma w tym jakis cel. Np. chce sprowokowac zajscia antycyganskie, co pozniej roztrabia po calej Europie jaki to straszny wzrost ksenofobii nastapil w Polsce rzadzonej przez PiS. Juz widze te rezolucje parlamentu UE, wysmarowywane przez roznych Geremkow i Onyszkiewiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Uwazajcie, to moze byc prowokacja! 26.07.07, 13:01 Ja mysle, ze to spisek zydowski przciewko rty99. Miej sie na bacznosci! Odpowiedz Link Zgłoś
rty99 Re: Uwazajcie, to moze byc prowokacja! 26.07.07, 14:15 naturelovers napisał: > Ja mysle, ze to spisek zydowski przciewko rty99. Miej sie na bacznosci! O kurna, to juz po mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Re: Uwazajcie, to moze byc prowokacja! 27.07.07, 20:45 rty99 napisała: > Nie wierze, ze GW przejmuje sie losem jakichs Polek. W koncu im szybciej > Polacy sie wykoncza, tym szybciej wiadome srodowiska beda mogly budowac > w Polsce "wielokulturowe spoleczenstwo otwarte". > Dla GW wszelka mniejszosc to swieta krowa (dobrze o tym wiedza organizacje > cyganskie stad ich butne oswiadczenia). > Jesli GW drukuje teraz taki tekst to znaczy, ze ma w tym jakis cel.... > ....Juz widze te rezolucje parlamentu UE, wysmarowywane przez roznych > Geremkow i Onyszkiewiczow. > Prowokacja połączona z kłamstwem i manipulacją. Specjalność Gazety Wybiórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Re: Uwazajcie, to moze byc prowokacja! 28.07.07, 21:40 Sensowna uwaga. Skąd nagle w tej gazecinie promujacej natrętnie ksenofilie taki tekst? Nie jest to z pewnoscią przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
hunter70 Forum Zakompleksionych Rasistow 26.07.07, 12:06 We wszystkich wpisach o zrobieniu porzadku z Cyganami slowo Cygan nalezaloby zamienic na slowo Polak. Polakow jest 38 mln z czego z 4 miljony chamow i z miljon kryminalistow co w porownaniu z paroma tysiacami niewyksztalconych cyganow ma o wiele wieksze znaczenie dla krajow europy. Ale dyskusja na tym forum pokazuje bardzo wyraznie ze wlasne kompleksy polacy lecza szukajac kozla ofiarnego w malym i niewiele znaczacym narodzie, bo na tym polegaja kompleksy, zeby lezacemu jeszcze dokopac i poczuc sie silniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Forum Zakompleksionych polskojęzycznych Rasistow 27.07.07, 20:51 A polskojęzyczny to nie znaczy, że Polak. Więc skoryguj swoje obliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Forum Zakompleksionych polskojęzycznych Rasistow 27.07.07, 20:53 A polskojęzyczny to nie znaczy, że Polak. Więc skoryguj swoje obliczenia - rachmistrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa27 polacy tez sa zwyrodnialcami 26.07.07, 12:15 w kazdej kulturze sa zwyrodnialcy,tak samo w polskiej jak i romskiej.nawet w tym artykule pojawiaja sie polacy.nie bronie nikogo tylko nie rozumiem tej odwiecznej nagonki na romów Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Nie wszyscy Żydzi są podli, podstępni i fałszywi 28.07.07, 21:57 Rzadko, ale spotyka się czasem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
neoleo wszyscy cyganie to kryminaliści 26.07.07, 12:23 a jeśli dziewczyny były takie naiwne że myślały że cygan pomoże to niestety muszą płacić za swoją naiwność. Odpowiedz Link Zgłoś
rty99 Re: wszyscy cyganie to kryminaliści 26.07.07, 12:39 neoleo napisał: > a jeśli dziewczyny były takie naiwne że myślały że cygan pomoże to niestety > muszą płacić za swoją naiwność. A dlaczego mialy myslec inaczej? Przeciez to pokolenie bylo wychowywane w duchu "postepu i tolerancji", wiec wszelkie stereotypy byly im obce (na ich nieszczescie). Czy nie tak samo bylo z ofiarami Simona M.? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.zemsta l.o.r.t.e.a. powinienieś leczyć się... 26.07.07, 12:29 farmakologicznie!w trybie natychmiastowym! Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Bo napisałem otwarcie to co myślą wszyscy? 26.07.07, 12:50 Wszyscy na szczescie tak nie mysla. Chyba, ze przez wszystkich rozumiesz tzw. ciemny lud. Dzis szczegolnie aktywny na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Więc może ty mi wskażesz gdzie znajdę cygańskich 26.07.07, 12:56 robotników w fabryce, rolników, nauczycieli, lekarzy, policjantów, szklarzy czy stolarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Więc może ty mi wskażesz gdzie znajdę cygańsk 26.07.07, 13:06 Nie wskaze Ci, poniewaz nie znam Cyganow i nigdy specjalnie sie nimi nie interesowalem. Zeby Cie moze pocieszyc powiem, ze nie przepadam za kontaktami za Cygankami krazacymi po ulicach m. in. dlatego, ze dziala we mnie podobnie jak w wielu ludziach stereotyp, ze zostane okradziony - chociaz nigdy nic zlego mnie od nich nie spotkalo. Moze mialem szczescie. Nie zmienia to faktu, ze przypisywanie zlych cech jakiemus narodowi, tylko na podstawie tego, ze istnieje pewien stereotym, badz ze akurat gang uprowadzajacy kobiety byl stworzony przez przedstawicieli tego narodu, badz tez, ze komus przytrafila sie jakas krzywda ze strony przedstawiciela tego narodu - jest zwyczajnym pojsciem na latwizne, a co za tym idzie - glupota. Stad droga prosta do pogromow i komor gazowych - poczytaj chocby to forum, a propozycji tego rodzaju znajdziesz co najmniej kilka. Chyba, ze przedstawisz mi na dowod badania naukowe mowiace, ze 100% Cyganow to zlodzieje. Innymi slowy: w niektorych krajach to wlasnie o Polakach panuje stereotyp zlodzieja, nieroba i brudasa. Dla ciemnego Niemca, kazdy Polak to zlodziej. Uwazasz, ze to prawda? W zasadzie rozsadniejsze byloby odwrocenie Twojego pytania: Udowodnij mi, ze zaden Cygan nie pracuje w fabryce, szkole... etc. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ja Huzia na Cygana - zachęca Gazeta Wyborcza 28.07.07, 09:29 Po takiej komendzie z GieWu, michnicza sfora rusza do akcji "wieszania psów" na Cyganach. Ale żeby pies wieszał psa? Muszą być mocno skołowani. Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: Huzia na Cygana - zachęca Gazeta Wyborcza 28.07.07, 22:00 12345ja napisał: > Po takiej komendzie z GieWu, michnicza sfora rusza do akcji > "wieszania psów" na Cyganach. > Ale żeby pies wieszał psa? Muszą być mocno skołowani. belkoczesz buraku Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Więc może ty mi wskażesz gdzie znajdę cygańsk 26.07.07, 13:08 Bo tylko robotnik w fabryce, rolnik, nauczyciel, lekarz, policjant, szklarz i stolarz to zawod godziwy! Handlarzy samochodami, zlotem, muzykow i naukowcow na wszelki wypadek zabic, bo moga byc Cyganami! A przeciez "wszyscy" wiedza, ze Cygan to zlodziej. Zycze Ci, l.o.r.t.e.a zeby Cie Polak okradl. W patriotycznym gescie jeszcze mu piwo postaw. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Żaden z was dwu powyżej, nie odpowiedział na 26.07.07, 13:30 niebywale proste pytanie. Znacie czy nie? Obecnie na 200 wpisów z hakiem, 99% pochodzi od ludzi którzy nie znają. Trochę za dużo by się wykręcać "nieuzasadnionym stereotypem". Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka44 Re: Żaden z was dwu powyżej, nie odpowiedział na 26.07.07, 13:37 l.o.r.t.e.a napisał: > niebywale proste pytanie. Znacie czy nie? Obecnie na 200 wpisów z hakiem, 99% > pochodzi od ludzi którzy nie znają. Trochę za dużo by się > wykręcać "nieuzasadnionym stereotypem". A ilu zlych Romow znasz z imienia i nazwiska? czy jezeli cos zlego cie w zyciu spotkalo to byl na pewno aby Cygan? Albo Zyd? Lub nie daj Boze gej? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Znam: złodziei którzy notorycznie okradają 26.07.07, 13:39 starsze, mieszkające osoby w okolicy, handlarzy tombakiem, oszystów którezy kiedyś udawali uchodźców z Bośni. Normalnie pracującego nie znam żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Znam: złodziei którzy notorycznie okradają 26.07.07, 13:45 Powtarzam: nie znam. Ale ja nie znam zadnego Cygana osobiscie. I powtarzam jeszcze raz pytanie: udowodnij mi, ze zaden Cygan nie jest uczciwym czlowiekiem. Bo to co pisze 99% osob na tym forum (liczyles?) to sa sady, a nie dowody! Poza tym ludzie tzw. uczciwi rzucaja sie rzadko w oczy. Widac tylko tych, ktorzy odstaja od normy. Nie przecze, ze wszyscy Cyganie, ktorych spotkales sa zlodziejami (bo niby skad mam to wiedziec), twierdze natomiast, ze wszyscy Cygani, ktorych spotkales, to nie sa wszyscy Cyganie, ktorzy zyje w Polsce/ na swiecie. I dlatego sady 99% (jak raczyles obliczyc) forumowiczow sa prostackie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a One nie są prostackie, są zapisem doświadczeń 26.07.07, 13:50 bardzo wielu ludzi, owszem, nie są dogłębnym badaniem socjologicznym społeczności cygańskiej, ale nie biorą się znikąd. Cyganie mają taki a nie inny tryb życia i za to płacą taką a nie inną opinią, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: One nie są prostackie, są zapisem doświadczeń 26.07.07, 14:05 Na poczatku lat 90 zaczeli zjazdzac do Polski tzw. Rumuni. Zebrali na ulicach, byli brudni, nierzadko agresywni. W swiadomosci tzw. uczciwych ludzi fgurowali jako Rumuni. Potem okazalo sie (mowie o plotkach, ktore sie rozchodzily nie o zadnych badaniach), ze to wcale nie Rumuni, tylko rumunscy Cyganie, ale w czasach, kiedy plotki te sie rozeszly, malo kogo obchodzilo juz czy to sa Cyganie czy Rumuni.Generalnie pozostalo wrazenie, ze Rumunia to syf, malaria, bida z nedza. Pisze o tym, zeby pokazac Ci, w jaki sposob tworza sie stereotypy. Sady ludzi nie poparte zadnymi badaniami sa g... warte. Sluza tylko rozmaitym politycznym cwaniaczkom do manipulowania ludzmi, ktorzy sady te uznaja za prawde. G... prawda! Pamietaj, ze twoja niechec dotyczy WSZYSTKICH CYGANOW, a nie Cyganow, ktorych uwazasz z roznych powodow za zlodziei (slusznie lub nie). I pamietaj - powtarzam - tzw. uczciwi ludzie nie rzucaja sie w oczy. Bandyte zas latwo wytknac palcem. W ten sposob wpadasz w pulapke demagogii wlasnych sadow, stworzonych w drodze wlasnych doswiadczen, plotek i manipulacji politycznych. Nie masz najmniejszych podstaw uznawac za zgodne z prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Przykład z Rumunami jest raczej chybiony, bo w 26.07.07, 14:18 nawet potocznych rozmowach Polaków słychać zwykle że rozróżniają Rumunów od tamtejszych Cyganów. Zaś co do twego zarzutu że "Bandyte zas latwo wytknac palcem. > W ten sposob wpadasz w pulapke demagogii wlasnych sadow, stworzonych w drodze > wlasnych doswiadczen, plotek i manipulacji politycznych. ", to uwzględnij jak wielu Polaków ma taki właśnie osąd, i że praktycznie nikt nie ma przeciwnego, bo nawet ty nie napisałeś że znasz uczciwie zarabiające na życie cygańskie rodiony. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Przykład z Rumunami jest raczej chybiony, bo 26.07.07, 14:33 Przeczytaj posty Natureloversa Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: One nie są prostackie, są zapisem doświadczeń 26.07.07, 14:19 A ja znam. Poznalem bardzo ciekawych Romow w Polsce, Rumunii i Irlandii. Byli to handlarze, muzycy i jeden naukowiec. Zaden mnie nie okradl, kupilem od nich fajne ciuchy, dowiedzialem sie wiecej o ich kulturze. Jakbym byl Toba, to bym doszedl do szybkiego wniosku - wszyscy Cyganie to bardzo porzadni ludzie, zaslugujacy na szacunek. Ale nie jestem i powtarzam: Cyganie sa rozni, tak jak rozni sa Polacy i wszystkie inne nacje. Kutasow spotkasz wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: One nie są prostackie, są zapisem doświadczeń 26.07.07, 14:29 Naturelovers, jak pisalem, nie znam Cyganow, ale ciesze sie, ze jest ktos kto na podstawie wlasnych doswiadczen potrafi napisac o Nich pozytywnie. To potwierdza wiare w rozum a nie w plotki i stereotypy. To swiadczy o tym, ze stereotypy nie mowia calej prawdy. Mysle, ze dalsza aktywnosc na tym forum nie ma wiekszego sensu. Te 99% wyliczone pracowice przez przedmowce i tak bedzie wiedzialo lepiej, niezaleznie od tego ile razy bedziesz im jeszcze oponowal. Ale strach mieszkac w takim towarzystwie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka44 Re: Znam: złodziei którzy notorycznie okradają 26.07.07, 13:50 pio41 napisał: > Powtarzam: nie znam. Ale ja nie znam zadnego Cygana osobiscie. I powtarzam > jeszcze raz pytanie: udowodnij mi, ze zaden Cygan nie jest uczciwym czlowiekiem > . > Bo to co pisze 99% osob na tym forum (liczyles?) to sa sady, a nie dowody! > > Poza tym ludzie tzw. uczciwi rzucaja sie rzadko w oczy. Widac tylko tych, ktorz > y > odstaja od normy. Nie przecze, ze wszyscy Cyganie, ktorych spotkales sa > zlodziejami (bo niby skad mam to wiedziec), twierdze natomiast, ze wszyscy > Cygani, ktorych spotkales, to nie sa wszyscy Cyganie, ktorzy zyje w Polsce/ na > swiecie. > > I dlatego sady 99% (jak raczyles obliczyc) forumowiczow sa prostackie. Abolutnie sie pod tym podpisuje, wyglada na to, ze w 99% jestesmy wstretnym, rasistowskim narodem Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Kary są za niskie 26.07.07, 12:34 Wczoraj mówili w TV o rozbiciu jakiegoś gangu handlującego kobietami i zmuszającego je do nierządu. Powiedziano, że gangsterom grozi do 10 lat więzienia. 10 lat? Przecież to śmiechu warte. Za takie rzeczy powinno być dożywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Dlaczego nie ma programu ochrony świadków? 26.07.07, 12:38 Dlaczego po złożeniu zeznań nie zapewniono tej dziewczynie i jej rodzinie ochrony? Przecież padła ofiarą gangu, a więc mafii, zorganizowanej przestępczości. Było oczywiste, że będzie na nią wywierana presja. Odpowiedz Link Zgłoś
nacjonalista88 Kara śmierci 26.07.07, 12:35 plomien-idei.blog.onet.pl/ Należy ich złapać i skazać na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
remik230 adrenalina mi sie podnosi przy czytaniu tego.. 26.07.07, 12:49 nienawidze tych ludzi i chyba juz nikt mnie nie przekona ze zle robie; od zawsze, jak tylko mialem do czynienia z cyganami to zawsze w zlym znaczeniu, bez wyjatkow, a jak czytam takie artykuly to az we mnie wrze... sam bym to najchetniej zalatwil jakims jednym konkretnym zrywem narodowym...zanim bedzie za pozno... Odpowiedz Link Zgłoś
z_jak_zwirz Re: adrenalina mi sie podnosi przy czytaniu tego. 26.07.07, 12:54 no popatrz i takie wlasnie doswiadczenia z cyganami ma wiekszosc ludzi. ale wedlug niektorych, to wina wlasnie normalnych Polakow, ze wyszukuja same zdemoralizowane jednostki cyganskie i z nimi maja do czynienia. juz nie moge czytac tych ultratolerancyjnych poyebow. uparl sie jeden z drugim na rownosc - no i w sumie rownosc jest: smoluchy rowno okradaja wszystkich. tak wiec drodzy mieszkancy Polski: to wasza wina, nie smoluchow. zlosliwie trafiacie na ten 1% tej bandyckiej dziczy (tfu, romow), ktora stwarza problemy - cala reszta jest niewinna i grzeczna. co za bzdety! smoluch = klopoty. zawsze. widzisz smolucha? przejdz na druga strone ulicym albo zmus jego do tego. nie jedz z nim w jednym miejscu, nie pozwalaj mu usiasc kolo siebie. to chodzacy klopot. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: adrenalina mi sie podnosi przy czytaniu tego. 26.07.07, 13:07 moze jednak nie przesadzajmy. cyganie, ktorych ja widuje na rynku w krakowie-graja ( swoja droga swietnie) w malym zespole, robia niekonczace sie rundki wokol knajpek, sprzedaja cd i nie mozna sie do nich przyczepiac.nie nazywalabym ich tez zlodziejami i smoluchami.nie mowie ze wszyscy cyganie sa wspaniali ale moze tez nie robmy tu nagonki nazistowskiej z_jak_zwirz napisał: > no popatrz i takie wlasnie doswiadczenia z cyganami ma wiekszosc ludzi. ale wed > lug niektorych, to wina wlasnie normalnych Polakow, ze wyszukuja same zdemorali > zowane jednostki cyganskie i z nimi maja do czynienia. > > juz nie moge czytac tych ultratolerancyjnych poyebow. uparl sie jeden z drugim > na rownosc - no i w sumie rownosc jest: smoluchy rowno okradaja wszystkich. > > tak wiec drodzy mieszkancy Polski: to wasza wina, nie smoluchow. zlosliwie traf > iacie na ten 1% tej bandyckiej dziczy (tfu, romow), ktora stwarza problemy - ca > la reszta jest niewinna i grzeczna. > > co za bzdety! smoluch = klopoty. zawsze. widzisz smolucha? przejdz na druga str > one ulicym albo zmus jego do tego. nie jedz z nim w jednym miejscu, nie pozwala > j mu usiasc kolo siebie. to chodzacy klopot. Odpowiedz Link Zgłoś
z_jak_zwirz Re: adrenalina mi sie podnosi przy czytaniu tego. 26.07.07, 13:09 u mnie w miescie nie graja. szlajaja sie jak beczki loju po ulicach, calymi watahami. a ich muzyka jest grubo przereklamowana, nedza i beczenie polaczone z brzdekaniem na gitarce. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: adrenalina mi sie podnosi przy czytaniu tego. 26.07.07, 13:12 dokladnie chlopie-dlatego mow o cyganach w Twoim miescie a nie o wszystkich cyganach. czujesz ta drobna roznice?ktos przed chwila napisal na forum ze dla przecietnego ( malo swiatlego) niemca polak to tez brudas i zlodziej- i co zaliczysz sie do tej kategorii? wiec jak widac stereotypy sa nieco malo inteligentne jesli stosuje sie je bezkrytycznie.wiec jak chcesz zeby inni nie okreslali Twojego narodu w negatywnych kategoriach to zacznij sam roznicowac to co widzisz. z_jak_zwirz napisał: > u mnie w miescie nie graja. szlajaja sie jak beczki loju po ulicach, calymi wat > ahami. a ich muzyka jest grubo przereklamowana, nedza i beczenie polaczone z br > zdekaniem na gitarce. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: adrenalina? I o to chodzi, huzia na Cygana 26.07.07, 21:08 Komenda wydana z Gazety Wyborczej, może od samego Naczelnego zbira. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: adrenalina mi sie podnosi przy czytaniu tego. 26.07.07, 16:33 Zrywem jakim, mowisz? Wiesz, taki zryw narodowy to w 1933 juz byl. TO masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 12:50 Byłam u mojego kolegi, świętowaliśmy jego urodziny. On trochę za dużo wypił. Potem ktoś zapukał w okno. Okazało się, że to był Grzegorz C., on ma pseudonim "Babka". ------------------------------------- Ewelino, ladnych masz "kolegow".... Moze to juz w tym miejscu bylo problematycznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kagulard czy można legalnie strzelać do romów? 26.07.07, 13:03 niech jakiś prawnik się wypowie Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla a na Slonsku 26.07.07, 13:43 Tez ladna historia (oczywiscie "nie reprezentatywna", hehe): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=66457301&v=2&s=0 Ale to oczywiscie tylko "przypadek", i "niesprawiedliwe" i pozatem wcale sie "nie zgadza". Przpuszczam, ze ktos nie lubi Cyganow i wszystko "wymyslil". :) Odpowiedz Link Zgłoś
elve wychowanie 26.07.07, 13:56 niestety widać tu pośrednio skutki wychowywania dziewczynek na sposób polski - wyrastają babki, które boją się zrobić cokolwiek, kompletnie bezwolne, de facto godzące się na wszystko. straszne to. oczywiście to zupełnie obok całkowitej winy tych zwyrodnialców płci męskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 26.07.07, 14:14 Czy może mi ktoś powiedzieć dla czego Romskie dzieci nie chodzą do szkół ? Czy Romowie mieszkający w Polsce mają polskie obywatelstwo ? Jeśli tak czemu nie mówią po Polsku ? Chciałbym zapytać skąd biorą pieniądze na rozbijanie się Mercedesami podczas gdy ich główne zajęcie polega na piciu alkoholu do stanu upojenia - ale artykuł wyjaśnia tę kwestię. Czy Romowie płacą podatki ? Niech mi do cholery ktoś powie co to ma być ? Naród uprzywilejowany czy jak ? Romowie są nie zdolni do asymilacji widać to na każdym kroku, budzą najgorsze cechy charakteru we wszystkich krajach które nawiedzają. Kobiety romskie służą do reprodukcji, nigdy nie widziałem żeby ich władcy (mężczyźni) pozwalali im chodzić ze sobą. Zabierają wszędzie jednak swoich "milusińskich" (ale tylko płci męskiej) starzy piją alkohol a dzieci bez względu na godzinę siedzą ze starymi obserwując bacznie swoje wzorce które w przyszłości będą naśladować. Są hałaśliwi, nigdy nie wiadomo kiedy się kłócą, a kiedy mówią coś sensownego (zakładam, że mówią coś sensownego). Przy okazji ich rozmów... nie mają końca, gęby im się nie zamykają.. o czym tak trajkoczą ? pewnie oni sami tego nie wiedzą. Wszyscy którzy mieli z nimi do czynienia mówią o nich, że jeśli tylko mogą na pewno Cię oszukają. W dużych miastach Polski niektóre korporacje taksówkarskie nie chcą ich obsługiwać ponieważ nie płacą za przejazd bądź rzucają cząstkę wymaganej kwoty i biorą dupę w troki. Pomimo, że starają się ubierać czysto, przy bliższym przyjrzeniu się okazuje się, że chodzą w jednych i tych samych ubraniach. Piorą je raz w miesiącu raz na dwa ale nigdy sami! Zatrudniają albo polki które to za nich robią (rzadko się zdarza, że płacą im później ze w/w usługi, a że były na czarno zatrudniane mogą im nagwizdać) albo wywożą tonę ubrań do jakiś prali. Będąc przy temacie czystości.. Romowie w każdym miejscy gdzie się znajdą zostawiają za sobą bród! Nie uznają koszy na śmieci! Przepisy, polskie prawo dla nich nie istnieje! Polska policja ? Kiedy dajmy na to aktualnie Rom leje Romkę bądź Rom leje Roma bądź Romowie leją się nawzajem bądź Romowie zakłócają Polakom ciszę nocną polska policja przyjedzie na interwencję pokręci się i odjeżdża mając w dupie pokrzywdzonych Polaków (bo jest to np. 3:30 w nocy, a Polacy muszą iść do pracy rano, tak jak pisałem Romowie nie pracują więc wstawać nie muszą zwłaszcza, że na kacu ciężko się wstaje). Wracając jednak do policji odjeżdża informując, że oni nic nie mogą !!! Więc k...a kto może ?????????? Romowie bazując na swojej opini nieprzewidywalnych brudasów często pozwalają sobie grozić pobiciem / tzw. "nożem" itp. Mówią, że jest ich wielu... Romowie biorą sobie za żony nieletnie dziewczynki i jest to u nich normalne... pedofilia? a co to jest ? Pytam zatem Państwo prawa dla czego we własnym kraju nie możemy zrobić z nimi porządku ?? Skoro my Polacy podlegamy poszczególnym paragrafom prawnym (nie włączając posłów) dla czego Romowie nie podlegają prawu polskiemu ? Skąd to wszystko o nich wiem ? W pewnym okresie czasu wprowadzili się w sąsiedztwo mojego domu. Miałem ich dość, to ja musiałem się przeprowadzić !!! Czy jestem rasistą już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
z_jak_zwirz Re: Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 26.07.07, 14:35 zle pytania, nie tu, nie wolno... malo poprawne politycznie, wskazuja ze nacja cyganska robi cos niedobrego. a to nieprawda przeciez, oni tak tylko sa pokazywani w mediach. jak mnie za dzieciaka czarne gnojarstwo okradalo, to tez mi sie przywidzialo. powiem krotko - jakby sie nie wloczyli w tych swoich watahach, to w pojedynke by nie przezyli tych podlosci, ktore robia normalnym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 26.07.07, 14:38 Twoje wypociny maja sie do rzeczywistosci tak, jak ponizszy tekst. Niby cos w tym jest, ale jakos tak nie do konca. Typowy Polak jest dość chudy, ponieważ spożywane przez niego ilości alkoholu uniemożliwiają mu jedzenie. W kwestii spożycia w tym względzie, Polak idzie łeb w łeb z sikorą (która podobno wypija tyle ile warzy). Polak jest biedny, bo nie ma pracy, a wszystko kosztuje jak w Europie, do której Polska należy, ale nie do końca. Ponieważ nie ma pracy, Polak cały dzień spędza, spożywając napoje wyskokowe, zwłaszcza wino owocowe słodkie o wdzięcznej nazwie "Wino" (lub "Córka Rybaka", "Kochanica Dziedzica", "Tajna Broń", "Batman" - na etykiecie pan z batem - czy "Czar Teściowej"). Tradycyjnie miejsca tej ciężkiej pracy (bo rozrywką nazwać tego nie można) to: ławka w parku, skwerek miejski, rynek wiejski lub bezpośrednie okolice sklepu monopolowego. Czas wolny, którego prawdziwy Polak ma mało, spędza na biciu żony na oczach policji, dostawaniu wycisku od gangsterów na oczach policji lub okupowaniu jakiegoś rządowego budynku (bez udziału policji, która jest w tym czasie zajęta ww. obserwacjami). Polak lubi też wpatrywać się w telewizor, zwłaszcza w ofertę pewnej stacji na P. Podczas oglądania zaspokojone zostają przy okazji jego gusta muzyczne, głównie dzięki takim grupom jak Bayer Full, Skaner, Skalar, Boys czy Top One. Nie tylko raczą słuchaczy wyrafinowaną muzyką - nazwy tych zespołów stanowią bodziec edukacji lingwistycznej Polaka. Szarady i łamigłówki stanowią kolejne lubiane zajęcie. Często wiążą się i innymi formami rekreacji, np. sportem. Nie lada zadanie staje przed kibicem, który Próbuje zrozumieć kto, komu za ile i po co sprzedał mecz czy podkradł zawodnika. Zapamiętali szaradziarze mogą także zmierzyć się z zagadką uznawaną powszechnie za nierozwiązywalną - co stało się z pieniędzmi z budżetu. Życie polityczne Polaka stanowi pasmo nieustannych radości, drobnych i całkiem sporych. Ministrowie kultury usiłują umówić się ze zmarłymi niedawno twórcami światowej sławy. Radni miejscy Krakowa proponują, zamiast zajmować się spuścizną jakiegoś nieważnego Tadeusza Kantora (jeden z największych artystów teatru XX wieku), dofinansować dożynki lub inną przaśną imprezę. Radni Warszawy nie robią nic, czekając aż Michael Jackson U nas po staremuzdecyduje się na interes swego życia i postawi w stolicy park rozrywki swojego imienia. Polak zdecydowanie nie ma prawa się nudzić - co nie zmienia faktu, że i tak się nudzi. Generalnie Polak znajduje się zawsze (lub wygląda, jakby się znajdował) w jednym z trzech stanów --idzie na wódkę, jest pijany lub ma kaca. Innych nie zaobserwowano. Podsumowując: Polak jest zapijaczony, niedomyty, wulgarny, nieobyty, niewykształcony i przede wszystkim - wyjątkowo głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 26.07.07, 15:16 Przede wszystkim nie mam zamiaru krytykować Twojego posta, nie rozumiem dla czego napisałeś "wypociny". Przytaczam w nim szereg argumentów które powstały wskutek codziennej z nimi konfrontacji na jaką byłem narażony. Jestem osobą która kawałek świata wżyciu zwiedziła więc jakiś punkt odniesienia mam. To co piszesz o Polakach w wielu przypadkach być może ma swoje uzasadnienie jednak Polacy póki co nie zaszli mi tak za skórę jak cyganie których mam serdecznie dość. Mogę jedynie poprosić Cię o odpowiedź na choćby jedno pytanie z mojego posta którego to nazwałeś "wypocinami", a później możesz śmiało krytykować. Ale póki co, to właśnie z Twój post jest niezrozumiały. Co w nim chcesz udowodnić ? Że utrwalanie stereotypów jest złem ? Oczywiście, że jest ! Jednak ja piszę o rzeczywistości i jeśli potwierdza to stereotyp o cyganach to czyja to wina ? Nie piszę o dwóch osobach tej nacji tylko jak to ktoś ładnie powiedział na forum o WATACHACH. Jeśli Polacy mają złą opinię za granicą RP to czyja to wina ? Ale nie o tym jest artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 26.07.07, 16:22 OK, odpowiem tyle, ile wiem. "Czy może mi ktoś powiedzieć dla czego Romskie dzieci nie chodzą do szkół ? czy Romowie mieszkający w Polsce mają polskie obywatelstwo ? Jeśli tak czemu nie mówią po Polsku ?" Romskie dzieci w zdecydowanej wiekszosci chodza do szkol, zwlaszcza podstawowych. Pozniej przestaja, poniewaz nie cenia sobie polskiej edukacji, ktora do niczego im sie nie przydaje. Nota bene, sam mam podobne zdanie. Polscy Romowie maja polskie obywatelstwo. Rumunscy rumunskie, itd. Tak samo rzecz sie ma z jezykiem. "Chciałbym zapytać skąd biorą pieniądze na rozbijanie się Mercedesami podczas gdy ich główne zajęcie polega na piciu alkoholu do stanu upojenia - ale artykuł wyjaśnia tę kwestię." Rozni Cyganie biora pieniadze z roznych zrodel. Cyganie rumunscy, jako najbardziej widoczni, zapewnili Cyganom w ogole reputacje zebrakow i zlodziei. Na ile ja znam polskich Cyganow to zajmuja sie handlem, maja lombardy, komisy, niektorzy jezdza z objazdowymi lunaparkami. Spora czesc zajmuje sie paserstwem. Ale nie wszyscy! Pisanie, ze ich glownym zajeciem jest picie do upojenia, jest leczeniem polskiego kompleksu alkoholowego. "Czy Romowie płacą podatki ? Niech mi do cholery ktoś powie co to ma być ? Naród uprzywilejowany czy jak ?" Sporo z nich nie placi podatkow, sporo placi, lecz falszuje kwity, sporo placi wszystko. Zupelnie jak wsrod Polakow. "Romowie są nie zdolni do asymilacji widać to na każdym kroku, budzą najgorsze cechy charakteru we wszystkich krajach które nawiedzają." Romowie sa zdolni do asymilacji, ale nie jej nie chca. Maja prawo do pielegnowania wlasnej tozsamosci, nie mniejsze niz Polacy pod zaborami. Usprawiedliwianie uaktywniania najgorszych cech charakteru przez innych, to zrzucanie odpowiedzialnosci za swoje czyny. Jest to tak samo idiotyczne, jak twierdzenie, ze gwalcone kobiety sa same sobie winne, gdy sie seksownie ubieraja. "Kobiety romskie służą do reprodukcji, nigdy nie widziałem żeby ich władcy (mężczyźni) pozwalali im chodzić ze sobą. Zabierają wszędzie jednak swoich "milusińskich" (ale tylko płci męskiej) starzy piją alkohol a dzieci bez względu na godzinę siedzą ze starymi obserwując bacznie swoje wzorce które w przyszłości będą naśladować." I co w tym zlego? Nie wszyscy musza posylac swoje zony do pracy w urzedzie. Nie wszyscy musza klasc dzieci spac po dobranocce. Taki etos, taka kultura. Inna niz nasza, i co z tego? Wszystkim na swiecie chcesz kazac zyc po naszemu? Chcesz byc jak Bush demokratyzujacy Irak? O ile zyja uczciwie i nikogo nie krzywdza to ich sprawa jak zyja. A jak krzywdza, to polski wymiar sprawiedliwosci powinien sie za nich zabrac, jak za wszystkich innych przestepcow. Nie lagodniej, ale i nie ostrzej. "Są hałaśliwi, nigdy nie wiadomo kiedy się kłócą, a kiedy mówią coś sensownego (zakładam, że mówią coś sensownego). Przy okazji ich rozmów... nie mają końca, gęby im się nie zamykają.. o czym tak trajkoczą ? pewnie oni sami tego nie wiedzą." Szkoda slow na powyzsza zenade. Cos te podroze malo Cie wyksztalcily. "Wszyscy którzy mieli z nimi do czynienia mówią o nich, że jeśli tylko mogą na pewno Cię oszukają. W dużych miastach Polski niektóre korporacje taksówkarskie nie chcą ich obsługiwać ponieważ nie płacą za przejazd bądź rzucają cząstkę wymaganej kwoty i biorą dupę w troki." Nie wszyscy. A nawet jesli wiekszosc, to miej swoj rozum i sie nie daj. Na Stadionie Dziesieciolecia tez Cie okantuja. Jak sie boisz, to tam nie idz. O taksowkarzach pierwsze slysze. Mozliwe. Z kolei ja znam Cyganow, ktorzy sciagneli z Ukrainy opiekunki do dzieci. Jedni im placili duzo, inni bardzo malo i je wykorzystywali ponad miare. Jedne Ukrainki byly bardzo zadowolone, inne uciekaly z placzem. I czego to dowodzi? Ze bywa roznie. "Pomimo, że starają się ubierać czysto, przy bliższym przyjrzeniu się okazuje się, że chodzą w jednych i tych samych ubraniach. Piorą je raz w miesiącu raz na dwa ale nigdy sami! Zatrudniają albo polki które to za nich robią (rzadko się zdarza, że płacą im później ze w/w usługi, a że były na czarno zatrudniane mogą im nagwizdać) albo wywożą tonę ubrań do jakiś prali. Będąc przy temacie czystości.. Romowie w każdym miejscy gdzie się znajdą zostawiają za sobą bród! Nie uznają koszy na śmieci! Przepisy, polskie prawo dla nich nie istnieje!" O polskiej higienie mozna by ksiazki pisac, i co z tego? "Polska policja ? Kiedy dajmy na to aktualnie Rom leje Romkę bądź Rom leje Roma bądź Romowie leją się nawzajem bądź Romowie zakłócają Polakom ciszę nocną polska policja przyjedzie na interwencję pokręci się i odjeżdża mając w dupie pokrzywdzonych Polaków (bo jest to np. 3:30 w nocy, a Polacy muszą iść do pracy rano, tak jak pisałem Romowie nie pracują więc wstawać nie muszą zwłaszcza, że na kacu ciężko się wstaje). Wracając jednak do policji odjeżdża informując, że oni nic nie mogą !!! Więc k...a kto może ??????????" Polska policja generalnie nic nie moze. Bez wzgledu na sytuacje. "Romowie bazując na swojej opini nieprzewidywalnych brudasów często pozwalają sobie grozić pobiciem / tzw. "nożem" itp. Mówią, że jest ich wielu..." Ile ja takich doswiadczen mialem z Polakami... "Romowie biorą sobie za żony nieletnie dziewczynki i jest to u nich normalne... pedofilia? a co to jest ?" To jest trudniejsza kwestia. Bo z jednej strony mamy relatywizm kulturowy (w koncu Jagiello sie ozenil z Jadwiga, jak ta miala 11 lat), a z drugiej obowiazujace przepisy. Zgadzam sie, ze powinni sie do nich stosowac. Roznie to bywa. "Pytam zatem Państwo prawa dla czego we własnym kraju nie możemy zrobić z nimi porządku ?? Skoro my Polacy podlegamy poszczególnym paragrafom prawnym (nie włączając posłów) dla czego Romowie nie podlegają prawu polskiemu ?" Jaki porzadek masz na mysli? Zostales przez kogos poszkodowany? Zglos to na policje. Romowie podlegaja prawu dokladnie tak samo, jak Polacy. "Skąd to wszystko o nich wiem ? W pewnym okresie czasu wprowadzili się w sąsiedztwo mojego domu. Miałem ich dość, to ja musiałem się przeprowadzić !!!" I Twoja sprawa. Jezeli byli uciazliwi, to trzeba bylo wzywac policje, organizowac sie z sasiadami, itp. Wolales sie wyprowadzic - Twoja sprawa. Ja sie kiedys musialem wyprowadzic, bo mi dwie knajpy na parterze kamienicy (Polacy) otworzyli. Nie stalem sie jednak z tego powodu rasista. Nie uogolniam. "Czy jestem rasistą już tak." To glupi jestes. Bo rasizm wiaze sie z nieuprawniona ekstrapolacja poszczegolnych cech poszczegolnych ludzi na wszystkich przedstawicieli danej rasy. O ile zgodzisz sie, ze jestes zlodziejem, pijakiem i kretaczem, o tyle masz prawo do stereotypowego myslenia o Cyganach. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 26.07.07, 21:32 naturelovers napisał: > OK, odpowiem tyle, ile wiem. > > "Czy może mi ktoś powiedzieć dla czego Romskie dzieci nie chodzą do szkół ? > czy Romowie mieszkający w Polsce mają polskie obywatelstwo ? Jeśli tak czemu ni > e > mówią po Polsku ?" > > Romskie dzieci w zdecydowanej wiekszosci chodza do szkol, zwlaszcza > podstawowych. Pozniej przestaja, poniewaz nie cenia sobie polskiej edukacji, > ktora do niczego im sie nie przydaje. Nota bene, sam mam podobne zdanie. > Polscy Romowie maja polskie obywatelstwo. Rumunscy rumunskie, itd. Tak samo > rzecz sie ma z jezykiem. > > > "Chciałbym zapytać skąd biorą pieniądze na rozbijanie się Mercedesami podczas g > dy > ich główne zajęcie polega na piciu alkoholu do stanu upojenia - ale artykuł > wyjaśnia tę kwestię." > > Rozni Cyganie biora pieniadze z roznych zrodel. Cyganie rumunscy, jako > najbardziej widoczni, zapewnili Cyganom w ogole reputacje zebrakow i zlodziei. > Na ile ja znam polskich Cyganow to zajmuja sie handlem, maja lombardy, komisy, > niektorzy jezdza z objazdowymi lunaparkami. Spora czesc zajmuje sie paserstwem. > Ale nie wszyscy! Pisanie, ze ich glownym zajeciem jest picie do upojenia, jest > leczeniem polskiego kompleksu alkoholowego. > >>Problem w tym, że kompleksów nie stwierdziłem zwłaszcza alkoholowych na picie alkoholu trzeba mieć czas (mogę jedynie powtórzyć, że opisuję fakty, a do tej pory tej grupy ludzi nie poznałem wcześniej nie są to więc bajki wyssane z palca. > > "Czy Romowie płacą podatki ? Niech mi do cholery ktoś powie co to ma być ? Naró > d > uprzywilejowany czy jak ?" > > Sporo z nich nie placi podatkow, sporo placi, lecz falszuje kwity, sporo placi > wszystko. Zupelnie jak wsrod Polakow. > > > > "Romowie są nie zdolni do asymilacji widać to na każdym kroku, budzą najgorsze > cechy charakteru we wszystkich krajach które nawiedzają." > > Romowie sa zdolni do asymilacji, ale nie jej nie chca. Maja prawo do > pielegnowania wlasnej tozsamosci, nie mniejsze niz Polacy pod zaborami. > Usprawiedliwianie uaktywniania najgorszych cech charakteru przez innych, to > zrzucanie odpowiedzialnosci za swoje czyny. Jest to tak samo idiotyczne, jak > twierdzenie, ze gwalcone kobiety sa same sobie winne, gdy sie seksownie ubieraj > a. >> Wg. mnie zupełnie poronionym pomysłem jest porównywanie zaborów do sytuacji Romów choćby dla tego, że Romowie nie mają własnego kraju. Co do asymilacji... są to zdania przeczytane w internecie nt. Romów i ja się w zupełności z tym zgadzam. Kiedy zwracasz uwagę takiemu typowi, że zachowuje się głośno ponieważ jest późno, typ mówi nie rozumieć. Ale kiedy powiesz typowi Dzwonię typie po policję wtedy jego szare komórki nagle zaczynają szybciej pracować. > "Kobiety romskie służą do reprodukcji, nigdy nie widziałem żeby ich władcy > (mężczyźni) pozwalali im chodzić ze sobą. Zabierają wszędzie jednak swoich > "milusińskich" (ale tylko płci męskiej) starzy piją alkohol a dzieci bez względ > u > na godzinę siedzą ze starymi obserwując bacznie swoje wzorce które w przyszłośc > i > będą naśladować." > > I co w tym zlego? Nie wszyscy musza posylac swoje zony do pracy w urzedzie. Nie > wszyscy musza klasc dzieci spac po dobranocce. Taki etos, taka kultura. Inna ni > z > nasza, i co z tego? Wszystkim na swiecie chcesz kazac zyc po naszemu? Chcesz by > c > jak Bush demokratyzujacy Irak? O ile zyja uczciwie i nikogo nie krzywdza to ich > sprawa jak zyja. A jak krzywdza, to polski wymiar sprawiedliwosci powinien sie > za nich zabrac, jak za wszystkich innych przestepcow. Nie lagodniej, ale i nie > ostrzej. >> Tutaj sprawa jest b. prosta. W państwie demokratycznym istnieje prawo którego wszyscy powinni z założenia przestrzegać. W dużych aglomeracjach po godz. 22 istnieje coś co nazywa się ciszą nocną. Co w wolnym tłumaczeniu znaczy dzieci spać a nie zapieprzać bez opieki po ulicy, a konkretniej należy tak sie zachowywać żeby nie zakłócać spokoju innym ludziom ponieważ do spokoju mają fundamentalne prawo i gó.. mnie obchodzi jak Ty to nazywasz ich "kultura" wg. mnie raczej mowa o jej braku. Co do braku wykształcenia czy niewystarczającej jego jakości w Polsce.. wg. mnie jak na państwo naście lat po wygnaniu komunistów z mojego kraju jest całkiem nieźle, a przynajmniej mogło być gorzej. Nie mam kompleksów względem innych "wyksztalciuchów" zza granicy zachodniej. > > "Są hałaśliwi, nigdy nie wiadomo kiedy się kłócą, a kiedy mówią coś sensownego > (zakładam, że mówią coś sensownego). Przy okazji ich rozmów... nie mają końca, > gęby im się nie zamykają.. o czym tak trajkoczą ? pewnie oni sami tego nie wied > zą." > > Szkoda slow na powyzsza zenade. Cos te podroze malo Cie wyksztalcily. >> Cóż, mogę jedynie powtórzyć, widocznie dali się poznać ze złej strony chyba, że to ja się mylę i kiedy facet wrzeszczy na kobietę później uderza ją w twarz to jest ok. Ma gdzieś, że aktualnie stoją na środku chodnika którym poruszają się inni normalni ludzie. Może normalne jest to, że dwóch Romów bije trzeciego o 1 w nocy i krzyczą w niebogłosy niezważając na nikogo i na nic. (Porządek miałem na myśli przypieprzyć im taka karę która byłaby dla nich odczuwalna może finansowa może areszt powinni byc tak samo potraktowani jak inni wandale polscy czy nie polscy). > "Wszyscy którzy mieli z nimi do czynienia mówią o nich, że jeśli tylko mogą na > pewno Cię oszukają. W dużych miastach Polski niektóre korporacje taksówkarskie > nie chcą ich obsługiwać ponieważ nie płacą za przejazd bądź rzucają cząstkę > wymaganej kwoty i biorą dupę w troki." > > Nie wszyscy. A nawet jesli wiekszosc, to miej swoj rozum i sie nie daj. Na > Stadionie Dziesieciolecia tez Cie okantuja. Jak sie boisz, to tam nie idz. > O taksowkarzach pierwsze slysze. Mozliwe. Z kolei ja znam Cyganow, ktorzy > sciagneli z Ukrainy opiekunki do dzieci. Jedni im placili duzo, inni bardzo mal > o > i je wykorzystywali ponad miare. Jedne Ukrainki byly bardzo zadowolone, inne > uciekaly z placzem. I czego to dowodzi? Ze bywa roznie. >> Problem w tym, że prawdopodobieństwo trafienia na Roma np. wykształconego jest podobne do trafienia w totka. Podobno w Polsce jest jedna osoba która robi czy ma zamiar robić doktorat ale jej środowisko stwierdziło, że we łbie jej się pomiesza od tej nauki. Lepiej zatem być tępym (tutaj niestety rozgrzebałem kolejny wątek ale już mi się pisać nie chce.. zgodnie ze statystykami im naród mniej wykształcony tym bardziej biedny im bardziej biedny tym bardziej podatny na agresywne zachowania ..... ) > "Pomimo, że starają się ubierać czysto, przy bliższym przyjrzeniu się okazuje > się, że chodzą w jednych i tych samych ubraniach. Piorą je raz w miesiącu raz n > a > dwa ale nigdy sami! Zatrudniają albo polki które to za nich robią (rzadko się > zdarza, że płacą im później ze w/w usługi, a że były na czarno zatrudniane mogą > im nagwizdać) albo wywożą tonę ubrań do jakiś prali. Będąc przy temacie > czystości.. Romowie w każdym miejscy gdzie się znajdą zostawiają za sobą bród! > Nie uznają koszy na śmieci! Przepisy, polskie prawo dla nich nie istnieje!" > > O polskiej higienie mozna by ksiazki pisac, i co z tego? >> Co do polskie higieny w moim otoczeniu jedyny problem stanowi higiena Romów, Polacy z mojego otoczenia widzą do czego służy kosz na śmieci. > > "Polska policja ? Kiedy dajmy na to aktualnie Rom leje Romkę bądź Rom leje Roma > bądź Romowie leją się nawzajem bądź Romowie zakłócają Polakom ciszę nocną polsk > a Odpowiedz Link Zgłoś
zaklina2011 Re: Pytanie do Państwa Prawa o Romów. 24.01.14, 00:47 Haha co kogo to obchodzi kto jak gada a dlaczego Polak mówi po polsku a nie po Joński ? Romowie maja swoj Jezyk tak jak Polacy polski z kad wam bajora się takie pytania zakładanie komuś w życie? A Polacy jaka maja opinie za granica Pijani,ku..... I złodzieje po drugie u Romów nie ma czegoś takiego jak u Polakow zabijanie własnych dzieci czy tez gwałty dzieci własnych bo u Romów dzieci to SA skarby cos naj cenniejszego,maja swoje zasady i jak chcesz wiedzieć Romowie zabijają czystosciol Polakow chyba mylicie Romów i Rumunami bo to SA dwa inne narody.Polacy SA rasistami nie znają ludzi a zawsze maja najwięcej do powiedzenia lepiej wejście się za swojch rodaków co się dzieje w nie jednym domu brat brata zabija ,dzieci mordują glodza ,swoj swojego okrada Pijaki menele nie stety u Cyganów tego nie ma jest zawsze jedność i porządek wiec przestancie czytać ksiarzki bo fantazja waz ponosi Odpowiedz Link Zgłoś
nnnnnnnn1 Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 14:22 Na początek: Jestem osobą romskiego pochodzenia. Po drugie: Rzygać mi się chce, jak Was czytam! Po trzecie: Gratuluję artykulu - dobrze napisanego, bezstronnego, nie generalizującego, nie opierającego się na żadnych uprzedzeniach, nie promującego nietolerancji! Świetne lusterko kompleksów i lęków, jak widać z wcześniejszych postów. Mam nadzieję, że panowie Gluchowski i Kowalski mają świadomość, jaką falę nienawiści wywolali swoim pisarzowaniem dla mas. Gazeta, którą dotąd uważalem za bezstronną i otwartą, w wielu sformulowaniach artykulu powiela najciemniejsze stereotypy i opiera na nich swoje dywagacje, a Wy chwytacie to w najlepsze. Widać taka już w Polsce kultura, że tolerancja i poprawność polityczna jest, ale tylko w slowach i tylko w stosunku do wybranych, zaś te najgorsze upiory śpią sobie glęboko w potylicy. Bo oczywiście Cyganie sami zaslużyli sobie na to, a Polak Polakowi nie zrobilby tego i nie zrobil nigdy nic! Jedyna pocieszająca rzecz, że polowa z tych co najglośniej tu krzyczą i najwięcej wykrzykników wstawiają, to zwykli tchórze, którzy na widok "czarnego" sraliby w portki ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 14:35 Szanowana osobo pochodzenia romskiego, Widać nie przeczytałaś mojego posta. Jeśli nawet Twój rozwój intelektualny nie został zakłócony w dzieciństwie być może nawet ukończyłaś jakąś szkołę to nie zmienia to faktu, że jesteś odosobnionym przypadkiem ! Mój post jest z życia wzięty, opisuję w nim tylko to czego miałem nieprzyjemność doświadczyć. W związku z tym, że jesteś pochodzenia romskiego rozwiejesz moje wątpliwości i odpowiesz na chociaż kilka pytań które w nim zadałem ? Bardzo proszę : pytanie - odpowiedź. Bardzo wątpię po tym co widziałem, że będziesz w stanie udzielić jakichkolwiek konstruktywnych odpowiedzi ale masz szansę, pokaż wszystkim, że Wy nie stronicie od normalności, że się potraficie asymilować, pracować prowadzić przyzwoicie. Skoro jesteś pochodzenia Romskiego i potrafiłaś wejść na to forum świadczy o tym, że jesteś od nich bardziej inteligentna. Może powinnaś pomóc im zmienić złe nawyki, a tym smamym złą opinię o nich ? Odpowiedz Link Zgłoś
nnnnnnnn1 Re: Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 15:41 Szanowna osobo pochodzenia (zapewne) polskiego. Widać nie zauważylaś, że mój post nie byl odpowiedzią na Twój, lecz dotyczyl jedynie glównego wątku. Na Twoje pytania odpowiadać nie zamierzam, bo są tendencyjne i mają formę oskarżeń, a ja na Twoje glupkowate Auto da Fe czasu nie mam. Ponadto po tym, jak napisaleś "Bardzo wątpię po tym co widziałem, że będziesz w stanie udzielić jakichkolwiek konstruktywnych odpowiedzi", widzę, że nie mam przed sobą czlowieka dyskusji, lecz kogoś, kto potrafi jedynie obrażać na odleglość. P.S. Forma "bardzo wątpię" jest niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 20:52 Oczywiście, że pochodzenia polskiego z ojca na syna :D. Piszesz, że na pytania odpowiadać nie zamierzasz dla czego więc napisałaś tego posta ? Co do formy "bardzo wątpię" nie ma to dla mnie znaczenia... gdybym chciał zostać pisarzem poszedłbym na studia humanistyczne pomimo to dziękuję za zwrócenie uwagi postaram się zapamiętać. Jeśli chodzi o moje pytania pozwolę się z Tobą nie zgodzić, nie są tendencyjne zgadzam się natomiast z tym, że zawierają w sobie nutę oskarżeń. P.S. Co do obrażania na odległość tutaj też sie nie zgodzę, przedstawiam swój punkt widzenia który nie wziął sie znikąd a już na pewno nie pochodzi ze stereotypów co najwyżej wpływa na ich utrwalanie tylko i wyłącznie dzięki samym Romom. Chcąc jak to nazywasz obrażać na "krótkie dystanse" musiałbym zejść do poziomu grupy osób które są niechlubnym bohaterem tego artykułu. Zastanawia mnie tylko to, że zadałem kilka prostych pytań, a tu takie oburzenie ... pytań nie wziąłem z internetu tylko z życia i nie mówię o dwóch osobach tylko niestety kilkudziesięciu. Tak czy inaczej miło było przeczytać w miarę inteligentnego posta osoby pochodzenia (zapewne) romskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Ja kiedyś dostałem brzytwą od cygana 26.07.07, 14:53 bliznę noszę dumnie po dziś dzień. Przyczyną chlasnięcia była odmowa wydania pewnej należacej do mnie rzeczy. Po jakimś czasie była większa akcja policji przeciw Romom. Jakoś wyszło, że mnie chlasnęli. Że miałem z nimi zatragi (bo kolegami spusciliśmy potem łomot dwóm spośród trzech, co wtedy tej rzeczy ode mnie żadali). Byłem wzywany na komendę. Policja mnie straszyła nawet, że współudział i inne takie, ale ja od poczatku miałem wersję: Ktoś panów wprowadził w błąd. Od tamtej pory mam szacunek u cyganów. W sensie mogę spokojnie chodzić po ich terenie i nic złego mnie nie spotka. Przedtem jak szedłem gdziekolwiek to miałem oczy z tyłu głowy. Raz musiałem uciekać - na szczęscie trenowałem bieganie, a swoje miasto znam od podszewki, więc mogli sobie co najwyżej pokrzyczeć. Teraz po jeszcze jednym nieprzyjemnym doświadczeniu (zero mojej winy i zero udziału Romów) bardziej boję się kontaktów z policją niż z Romami. Wnioski czytelniku wyciągnij sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Teraz potrzebne jest skłócenie Polaków z Cygan 26.07.07, 21:05 A ty tu wyjeżdżasz z chlaśnięciem. Co prawda, taki przykład jest bardzo przydatny i na czasie, nawet jeśli jest nieprawdziwy. Pisz blogi raczej. Talent do zmyslania masz i pióro lekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 15:26 osobo pochodzenia romskiego nie możesz winić autorów tekstu że napisali o polskich Romach - bo to akurat byli polscy Romowie, oczywiście bardziej poprawnie było by skłamać i napisać że byli to np polscy Marsjanie lub Gumbojańczycy ale kłamstwo ma zawsze krótkie nogi i w końcu prawda by wyszła na światło dzienne. Zamiatanie spraw pod dywan nie ma sensu - tak samo jak nie ma sensu odwoływanie się przedstawicieli Romów do rocznicy wymordowania Romów w Oświęcimiu - to chyba jednak nie ta skala. Złościsz się na stereotypy - masz racje nasze społeczeństwo nie jest tolerancyjne, ale nie wierzę aby ten artykuł spowodował jakiś negatywny oddźwięk w społeczeństwie. Ludzie się dzisiaj pooburzają a jutro zapomną. A naiwni biedacy będą dalej krzywdzeni przez różnych gangsterów niezaleznie od ich przynalezności etnicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 15:38 Ten post brzmi b. rozsądnie i czuję, że pisała go b. wprawna osoba .. autor artykułu ? Może tak może nie. Może Ty będziesz w stanie troszkę mnie oświecić i powiesz mi czy Polscy Romowie płacą podatki ? Czy ich dzieci chodzą do szkół, czy prawo polskie traktuje ich dokładnie tak samo jak Polaków ? P.S. Do niedawna uważałem, że Romowi to poprostu jakaś tam mniejszość etniczna i w zasadzie to nic więcej o nich nie wiedziałem. Ale odkąd miałem z nimi do czynienia (większa grupa kilkudziesięcioosobowa) trudno mi to skonfrontować z jakimiś innymi prawymi Romami. Może tacy są, a może takich niema. Pewne jest to, że ci których poznałem to kryminaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: Piekło Polek w Szwecji 26.07.07, 15:59 wybacz, ale nie dzielę Polaków na Romow i Nieromów - uczciwi ludzie w tym i Romowie i Nieromowie płaca podatki, a nieuczciwi nie płacą to samo z posyłaniem dzieci do szkół. Prawo Polskie nie dzieli obywateli wg kategorii etnicznych - to się skończyło z upadkiem III Rzeszy. Oczywiście możesz mieć w tej kwestii swoje własne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit A ja dziele Polakow na.. 26.07.07, 16:08 na Robow i nierobow.. :-)) pakulec napisał: > wybacz, ale nie dzielę Polaków na Romow i Nieromów - uczciwi ludzie w tym i > Romowie i Nieromowie płaca podatki, a nieuczciwi nie płacą to samo z posyłaniem > dzieci do szkół. Prawo Polskie nie dzieli obywateli wg kategorii etnicznych - t > o > się skończyło z upadkiem III Rzeszy. Oczywiście możesz mieć w tej kwestii swoje > własne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Piekło Polek w Szwecji 28.07.07, 12:16 Problem w tym, że nie ja dzielę tylko Romowie sami sie wydzielają. Będąc niezdolnymi do asymilacji w jakimś konkretnym kraju sami budują mur którym się odgradzają od społeczeństwa. Uważam, że przytaczając kontekst III Rzeszy ratujesz się najbardziej "oklepaną" metodą. Dla mnie sprawa na prawdę jest prosta. Jeśli są to dostosowują się i kropka, jeśli im się w Polsce nie podoba niech się zrywają. Dostosowanie jest pojęciem szerokim, na początek mówię o polskim prawie. Gdyby było inaczej najprawdopodobniej NIKT nie poruszałby takiego tematu. Może nad tym się zastanowisz ? Irytują mnie posty które starają się negować fakty. Generalizowanie i uogulnianie z założenie jest nieprawdą i ja to wiem. Z tego też powodu trzymam się tylko faktów których nikt póki co nie był w stanie podważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nnnnnnnn1 Re: Piekło Polek w Szwecji 27.07.07, 12:28 pakulec napisał: > osobo pochodzenia romskiego > nie możesz winić autorów tekstu że napisali o polskich Romach - bo to akurat > byli polscy Romowie, oczywiście bardziej poprawnie było by skłamać i napisać że > byli to np polscy Marsjanie lub Gumbojańczycy ale kłamstwo ma zawsze krótkie > nogi i w końcu prawda by wyszła na światło dzienne. Zamiatanie spraw pod dywan > nie ma sensu - tak samo jak nie ma sensu odwoływanie się przedstawicieli Romów > do rocznicy wymordowania Romów w Oświęcimiu - to chyba jednak nie ta skala. > Złościsz się na stereotypy - masz racje nasze społeczeństwo nie jest > tolerancyjne, ale nie wierzę aby ten artykuł spowodował jakiś negatywny > oddźwięk w społeczeństwie. Ludzie się dzisiaj pooburzają a jutro zapomną. A > naiwni biedacy będą dalej krzywdzeni przez różnych gangsterów niezaleznie od ic > h > przynalezności etnicznej. Oczywiście, naiwni biedacy będą dalej krzywdzeni przez różnych gangsterów niezaleznie od ich przynalezności etnicznej. Tylko że dla większości osób, które wrzucily na to forum swoje 3 grosze, nie jest ważne ani to, że są to naiwni biedacy, ani że są krzywdzeni, ani że są krzywdzeni przez gangsterów. Tylko ta przynależność etniczna jest ważna. Czytaleś pewnie większość postów, więc widzisz, że to nie krzywda ludzka, ani oburzenie na zbrodnię jako taką, ale tajemne slowo "Cygan" wywoluje największy odzew. I sądzę, że autorzy dobrze to wiedzieli, niby niechcący zapominając o tej neutralnej narodowo poprawności, którą czasem celowo zatykają sobie usta. Niestety pismaki zagrali na chwytliwym temacie wiedząc, że inność zwraca uwagę, a jak nie jest się w stanie jej pojąć, wlączają się stereotypy. A na koniec, żal mi tych kobiet, także dlatego, że jeszcze tu je niektórzy opluwają. Odpowiedz Link Zgłoś
tapir11 Baardzo mało widziałem uczciwych cyganów 26.07.07, 14:34 Zachowania przestępcze w rozumieniu prawa są dla nich chlebem powszednim. Ostatnimi czasy ich przestępczość wykracza poza polską granicę (to taki kamuflaż , żeby przypadkiem w Polsce nie było złych statystyki i opinii o cyganach, przecież tu żyją, a każdy złodziej i bandyta wie że wokół swojego pióra się nie robi). Nie jestem rasistą ale stwierdzam fakty które do mnie docierają. Znałem wielu cyganów już od szkoły podstawowej i wiem że z tych osób nie wyrośli prawowici obywatele.Czy to zbieg okoliczności , śmiem twierdzić że to natura cyganów i można się z tym pogodzić lub nie. Cyganie (złodzieje i bandyci) b. dobrze znają swój fach i pierwszą nadrzędną zasadą jest się nie dać złapać i widać że bardzo skrzętnie to robią polskimi rękami nie tylko w Norwegii Odpowiedz Link Zgłoś
luiart Re: Baardzo mało widziałem uczciwych cyganów 26.07.07, 15:05 ...Coz za Glebokie Zrozumienie tegoz "forum", Dla Nauk od niedawna niestety niezyjacego, Wielkiego i jakze bardzo Podziwianego przez Moralny Swiat Polaka...emigrant z Belgii Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_vendetta Re: Baardzo mało widziałem uczciwych cyganów 26.07.07, 15:27 Myślę, że najlepiej Twojego jakże wzniosłego posta obrazuje fakt, iże siedzisz w Belgii? Tutaj nadal jest Polska, jakość prawa oraz jego egzekwowanie też jest polskie. Wątpię, że w Belgii w ogóle może dochodzić ta takich ekscesów z Romami. Ale apropos... rozumiem, że Belgowie przeszli do porządku dziennego nad niedawnymi wydarzeniami kiedy to, jeden z cyganów zasztyletował na dworcu młodego Belga ponieważ ten nie chciał oddać swojego MP3-playera .... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxskinxxx pasożydy 26.07.07, 14:54 judisztira napisał: > To bydło niczego nie stworzyło a najwięcej drze morde o przywileje. Największe > pasożyty świata. Tylko wyc nakoncertach, pieprzyc się i chlac wóde potrafią no nie przesadzajmy, znam większe pasożydy. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxskinxxx oh literówka! 26.07.07, 14:55 wkradł mi się błąd, oczywiście chodziło mi o pasożyty. Odpowiedz Link Zgłoś