galan12 30.07.07, 06:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yyz777 Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 07:10 - dość jest na twoje miejsce - tak? np. kto? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars i wlasnie przez brak solidarnosci lekarzy 30.07.07, 07:21 bedziecie tyrac za 1000 pln leczac coraz bardziej sprostaczone polskie spoleczenstwo. Mieliscie szanse na podwyzki ale po raz kolejny spartaczyliscie lekarze polscy. Nadal wiec bedziecie popychadlami i dobrze wam tak. Bierzcie przyklad z prawnikow. Za nich chcial sie wziac Ziobro tyle ze oni sa bardziej solidarni, bogatsi i sprawniejsci mentalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur lekarz = wspólnik NFZ 30.07.07, 08:08 Ten cały strajk pokazał 2 rzeczy: 1. Lekarze są tchórzami, niezdolnymi do rzucenia roboty. 2. Lekarze to tak na prawdę wspólnicy NFZ. NFZ okrada nas z pieniędzy, lekarze ze świadczeń. Dobrowolnie wchodzą w ten chory system, utrzymując go i promując. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: lekarz = wspólnik NFZ 30.07.07, 08:39 To prawda. Są też lekarze nieudolni bez znajomości j obcego, a system jest chory. Najwięcej tracą pacjenci. Oni nie wiedzą, że nie są prawidłowo leczeni i nie są informowani o możliwościach dobrego leczenia. Lekarstwem jest nieświadomość. Jak Bukiel tego nie wywalczy, to nadal partactwo będzie w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
anestpl Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 10:25 miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4343981.html "Zbigniew Religa nie widzi żadnego zagrożenia dla funkcjonowania szpitali gdy upłynie termin wypowiedzeń lekarzy. - Usłyszałem do ministra, że dyrektorzy szpitali powinni przyjąć wypowiedzenia. A potem przyjmować lekarzy, którzy chcą wrócić do pracy dając im nawet trzykrotnie wyższe wynagrodzenie - poinformował Cholewiński." I to tez jest powód dla którego warto było strajkować... Poza tym został jeszcze tylko miesiąc wypowiedzenia i waro wziąć urlop ;) Na poważnie: jestem anestezjologiem na kontrakcie więc nie strajkuję (jakos nikt nie może mnie zmusic do odłączania pacjentów od respiratorów), jednak liczę, że się strajkujący nie ugną. Jeśli chodzi o odpowiedzialność za błędy płacę 1300 PLN rocznie OC - kilka lat temy było to prawie 3 tys ale mam zniżkę za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia. Więc popierdułki o braku odpowiedzialności możeciwe sobie wsadzić koło kieszeni na portfel. Jak zechcę wyjechać to wyjadę, na razie trzymamnie tu jeszcze oprócz grawitacji patriotyzm i troche nadzieji, więc mnie prosze z tego kraju nie wyganiać. Mam firmę i zatrudniam tylko siebie. Mieszkam w bloku. Mam 2 -letnie Audi A6 i ciężko na nie zapracowałem. Nie jestem wam nic winien i jeśli za lipiec nie dostanę pieniędzy ze szpitala (bo inni pracownicy strajkują) - 1. 08 dzwonię do dyrekcji i informuję o konieczności ewakuacji OIT we wrzesniu i o wypowiedzeniu umowy(inni anestezjolodzy uczynią to samo), We wrzesniu, gdy nasi koledzy dostaną ww podwyżki (nawet trzykrotne) czas na nowe negosjacje kontraktu i tak po cichutku wygramy swoje. A kaczki to dalej będzie drób. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Nie poddawajcie sie ! 30.07.07, 07:36 Zrezygnujcie tylko z 'głodówki'. Szkoda zdrowia. Wymyślcie cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
jeeki Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 08:08 W tym roku o przyjęcie na Akademię Medyczną w Gdańsku na Wydział Lekarski o jedno miejsce ubiegało się 12 osób. Ciekawe dlaczego? Lekarze nie mieszkają w blokach, mieszkają w domach lub 150metrowych mieszkaniach, nie jeżdżą 10-cio letnim VW. Znam to środowisko, wiem co piszę. PiS (za którym nie przepadam) dobrał im się do du... , lekarze zaczynają się bać żądać łapówek za operację (co jest w tym środowisku tak normalne jak zima po jesieni). Nie będzie łapówek to trzeba wywalczyć sobie wyższe pensje. Przeciętny lekarz w Akademii ma zasadniczej pensji ok. 2500żł + 2500 za dyżury i 1000 za zajęcia ze studentami. Do pracy przychodzi na 8.00 i wychodzi zaraz po ordynatorze czyli przed 14.00. Niech konowały nie wciskają nikomu takich bzdur jak 1200zł pensji. Jeżeli tak by było na studia medyczne nie było by tylu chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 08:16 ida na studia po to zeby schrzanic z tego kraju. Bo poki co najwiekszym walorem tego kraju sa darmowe studia. Marne bo marne ale daje sie nostryfikowac dyplom. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 08:24 Lekarze też mieszkają w blokach ty matole. Nie wiesz co piszesz, ja też znam środowisko. Wszyscy w Polsce idą na studia od początku planując żeby wyjechać patafianie. Jak ktoś nie macha łopatą przez 16 godzin to dla ciebie nie jest to praca? No to już widzimy teraz jaki typ mentalny atakuje wykształconych ludzi. Ty jesteś wzorcowym elektoratem PiSu, popeerelowskim betonem z PGRu bez szkoły i bez pracy, wiecznie niezadowolony, tępy, zachlany katolik co mu pracowanie śmierdzi i zasiłki woli wyłudzać od porządnych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzosztywny Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 08:40 Odpowiadasz na : megasceptyk:wszak Miller też ma wyższe wykształcenie i co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Begierowa,też ma prawie wyższe i 5tyś na początek 30.07.07, 10:02 Eee robi całkiem lipa Odpowiedz Link Zgłoś
jeeki Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 08:48 Widzę,że mocno identyfikujesz się z tym konowalskim środowiskiem. Rzeczywiście twój poziom wymiany poglądów to :"matoł", "patafian", "tępy, zachlany katolik". Gratuluje. Za granicę wyjadą jedynie jednostki. Straszą tylko wyjazdem a w rzeczywistości kończą strajk i potulnie wracają do pracy. W Anglii trzeba pracować 8 godzin a nie 6 i bierze sie odpowiedzialność za spieprzoną operacje. Tobie życzę żebyś się mniej podniecał bo ciśnienie ci niebezpiecznie skoczyło i zmień słownictwo studenciku. Co do mnie to skończyłem PG, prowadzę własną działalność i zatrudniam 14 osób i nie muszę żądać od emeryta 500 lub 1000zł z operację. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 09:06 jeeki napisał: > Widzę,że mocno identyfikujesz się z tym konowalskim środowiskiem. Rzeczy > nie 6 i bierze sie odpowiedzialność za spieprzoną operacje. A może u nas też żądać odpowiedzialności za spieprzoną operację. Większość lekarzy jest za. Dość partactwa w każdym zawodzie. Czy twoja firma się utrzyma? Jeżeli tak to walcz o rozliczanie za jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 09:32 jeeki napisał: > nie muszę żądać od emeryta 500 lub 1000zł z operację. W ciągu ostatnich kilku lat kilka razy leżałam w szpitalach na obserwacjach, w tym miałam 3 operacje. I nigdy nie zapłaciłam ani złotówki. Nie jestem lekarzem, nie mam w rodzinie lekarzy - nawet nie mam lekarzy wśród znajomych. Zastanawiam się czasem skąd się bierze taka nienawiść do lekarzy. Tylko, że jak choroba dopadnie to ciekawe do kogo pójdą? Do tych znienawidzonych konowałów? I pewnie będą na siłę wpychać kopertę do kieszeni, a potem wypisywać dyrdymały na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 13:40 jakie jednostki? już wyjechało 15% lekarzy (stan na rok poprzedni) śmieszne jest to upraszczanie rzeczywistości, które większośc forumowiczów stosuje, wiadomo lekarze to nieroby, wszyscy (a przynajmniej ogromna większość) są niedouczeni, biorą łapówki, nie mówią w obcych językach (pewnie to ich tylko trzyma jeszcze w polsce, bo co innego?), nikt jeszcze nie widział biednego lekarza (a przecież znamy bardzo dobrze to środowisko) itp. itd, zastanówcie się trochę ludzie o czym piszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 08:57 jeeki napisał: > W tym roku o przyjęcie na Akademię Medyczną w Gdańsku na Wydb > Przeciętny lekarz w Akademii ma zasad Chyba jednak nie znasz tego środowiska. Lekarz po 6 letnich studiach, rocznym stażu i LEPie, przez następne 6 lat jest na rezydenturze za 1200zł miesięcznie i pracuje jak wół a pan profesor tylko przystawia pieczątkę i bierze kasę. Dyżury są narzucane i groszowo płatne. A ci co się pchają na studia wyjadą z Polski. Trzeba kształcić mniej lub studia płatne i lepiej płacić lekarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
jeeki Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 09:14 To jest poziom dyskusji: odpowiedź rzeczowa a nie epitety. Miałem na myśli lekarzy z długim stażem a nie rezydentów. Młody inżynier idąc na budowę lub do biura projektów też dostaje nędzne pieniądze. Oczywiście nie oznacza to, że tak powinno być. Dobrzy specjaliści (lekarze i nie tylko) powinni być dobrze opłacani. W przeciwnym wypadku jest to chore i zmusza do szukania pracy poza granicami kraju. Ale chore jest także to że lekarze w szpitalach reperują swój budżet kosztem postawionych pod ścianą, chorych pacjentów. Taka jest szeroko znana prawda i to ludzi wścieka. Takie postępowanie powoduje brak poparcia społecznego protestów lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 09:46 jeeki napisał: > To je lekarzy. Z takimi poborami na Akademii, to nie jest przeciętny lekarz. A stawiania pacjentów pod ścianą, większość lekarzy nie popiera. Żądają reformy i przejrzystości usług. Oczywiście są metody leczenia na które nie wszystkich będzie stać, ale dziś też nie mają do nich dostępu. Tylko o tym nie wiedzą. Poza tym w usługach jawnych jest konkurencja i ceny są niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Lekarze mało zarabiają??? Coś podobnego 30.07.07, 09:57 jeeki napisał: > Lekarze nie mieszkają w blokach, mieszkają w domach lub 150metrowych > mieszkaniach, nie jeżdżą 10-cio letnim VW. Znam to środowisko, wiem co piszę. W fatalnym towarzystwie się obracasz. Ci lekarze, których ja znam, nie mają 150metrowych mieszkań, mimo, że zapieprzają na okrągło. Myślę, że powinieneś się trochę zastanowić. Nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.n19 Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 08:04 Oprócz solidarności, która wymaga także poświęceń na rzecz innych i której nie zauważyłem, lekarzom jest potrzebne poparcie w społeczeństwie, a nie tylko wśród bezpośrednio zależnych pacjentów. A takiego poparcia nie ma i nie będzie, dopóki... No, właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekkwr Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 08:20 no i dobrze, dobry lekarz zwłaszcza ze specjalizacją da radę zawsze można mieć prywatny gabinet i sobie dorobić, reszta a zwłaszcza młodzi muszą poczekać i się uczyć www.podajdalej.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 09:17 tomekkwr napisał: > no i dobrze, dobry lekarz zwłaszcza ze specjalizacją da radę zawsze można mieć > prywatny gabinet i sobie dorobić, reszta a zwłaszcza młodzi muszą poc Odstępują od strajku starzy lekarze po podwyżkach i nie znający języka obcego. Młodzi (do 34 roku) są na utrzymaniu rodziców lub uciekają do Niemiec i tam robią (6lat)specjalizację. Oni już nie wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
osa102 na miejscu dyrektorów nie oddałabym podan o zwolni 30.07.07, 08:26 o zwolnienie , można w ten sposób pozbyc sie nierobów a zostawic dobrych.Wiadomo jak jest- jedni pracuja bo potrafia i mają na to chęc a inni biora kase (Jaka jest oczywiscie) i nic nie robia -no tylko dobre wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Re: "galan12" to chyba nieuk 30.07.07, 08:29 Pomyśl jak potrafisz. Jak wygonimy naszych lekarzy, to przyjadą inni za dużo większe pieniądze. To spowoduje brak konkurencji. Na zachodzie 80% pracowników zarabia 700funtów miesięcznie, a lekarz 5000 funtów miesięcznie za etat i wciąż ich brakuje. W Skandynawii płacą jeszcze lepiej i biorą każdą ilość, nawet bez biegłego j. obcego. A ty co potrafisz, tam przekrętów nie zrobisz. Nie jesteś super fachowcem z j. obcym, ani po renomowanej uczelni(nie nostryfikują ci dyplomu) to zarobisz 700. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy dziękuję wam, o łaskawcy... 30.07.07, 08:32 "Ktoś musi być mądrzejszy. Wracamy ze względu na pacjentów i dobro szpitala". Macie tupet. Ja też mogę wypowiedzieć się w tym duchu: łaskawie zapłacę w tym miesiącu podatki, żeby przez kolejny miesiąc dać wam dodatek do łapówek w postaci nędznej tej pensji, ze względu na wasze dobro i dobro chorych. Życzę Wam, żebyście się utrzymywali tylko z pensji, tak jak większość narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 co ty bredzisz człowieku? 30.07.07, 13:46 a rządowi twoim zdaniem może trzeba podziękować, że tak łatwo rozbroił strajk służby zdrowia, a w energetyce dał 10 letnie gwarancje zatrudnienia, przy średnich pensjach 5000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
adam54321 > > > > A co z tym masowy exodusem ? 30.07.07, 08:44 Jeszcze wszyscy nie wyjechali i już nie straszą wyjazdami? Odpowiedz Link Zgłoś
michal286 Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 09:23 Czy dyrektorzy maja obowiązek oddać wypowiedzenia? Nie ma ludzi niezastąpionych. Nie powinno się iść na rękę szantażystom, którzy właśnie zdali sobie sprawę, że jak nie będą mieli państwowego etatu w szpitalu to do ich prywatnego gabinetu nikt nie przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
realista1000 pełzający zamach stanu białych kitli padł na pysk? 30.07.07, 09:43 wywołany sztucznie przez ideologicznych i strachliwych lewicowców pada w sposób naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 09:43 I bardzo słusznie. W obecnej sytuacji politycznej strajk nic nie daje, poza wrogością pacjentów. PS galan12 napisała: > nie chcesz konowale pracować to wypier.... - dość jest na twoje miejsce - > żadnego wycofywania zwolnień. Mamy jedną z najniższych w Europie liczbę lekarzy w stosunku do liczby mieszkańców. Ale o tym oczywiście nie trzeba wiedzieć.... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 09:58 wariant_b napisał: > Mamy jedną z najniższych w Europie liczbę lekarzy w stosunku do liczby > mieszkańców. Ale o tym oczywiście nie trzeba wiedzieć.... A czyja to wina? Systemu. A kto w tym systemie jest z własnej i nieprzymuszonej woli? Pracownicy NFZ, lekarze i pielęgniarki. Więc czyja to w końcu jest wina? Pracowników NFZ, lekarzy i pielęgniarek. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 10:05 zuzur napisał: > Więc czyja to w końcu jest wina? Tylko stwierdzenie faktu, o którym jakoś przy okazji próbowano zapomnieć... Tak jak i o faktycznym udziale ochrony zdrowia w PKB. Widać, kiedy jest problem łatwiej szukać winnych, niż rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Re: Coraz więcej lekarzy odstępuje od strajku 30.07.07, 10:42 Faktów jest więcej, a rozwiązanie wiadomo jakie. System musi się skończyć. Ale nie może się skończyć, bo bronią go pracownicy NFZ, lekarze i pielęgniarki. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 a przeciw czemu w takim razie strajkują? 30.07.07, 13:48 a przeciw czemu w takim razie strajkują? Odpowiedz Link Zgłoś
techneg Nie strajkują tylko wspierają chory układ. 30.07.07, 16:24 Strajkują to pracownicy na lotnisku. Na ich strajku właściciele i lotnisk, i linii lotniczych tracą. A lekarze działają na dobro NFZ. Wiadomo, mniej serwisu zrobią, więcej kasy zostanie w NFZ. Klienci linii lotniczych dostaną chociaż zwrot za bilet. A słyszałeś, żeby pacjent dostał jakiś zwrot składki? NFZ-ty i lekarze to jedna klika. Jeżeli jesteś lekarzem, to wiesz o czym piszę, a jeżeli nie jesteś, to tylko chwilę się zastanów, kto bierze pensję z Twoich pieniedzy, a będziesz miał odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Re: Nie strajkują tylko wspierają chory układ. 30.07.07, 18:58 A myślisz, że lakarze dostają płace za miesiące w których strajkują? Przecież oni strajkują po to by zwiększyć ich pensje i zreformować system. Można powiedzieć, co najwyżej, że rząd i NFZ to jedna klika, to oni nie dają obywatelom opłaconej usługi. Co mają lekarze z tego strajku, jeśli nie zostaną spełnione ich żądania? Nic, mogą co najwyżej stracić np. w opini pacjentów, którzy zwalają, tak jak ty, całą winę na nich. Dobrze wiem, kto bierze pensje z moich pieniędzy - rząd i to on powinien rozwiązać ten problem. Ja na przykład dużo bardziej wolałbym płacić składki do prywatnego ubezpieczyciela (dorzucając się tak jak i teraz do składek najbiedniejszych) i leczyć się w prywatnym szpitalu, ale to rząd utrzymuje aktualny stan rzeczy i to on za całą tę sytuację odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś