rafnal Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 14:53 Przecież oni (FAZ) mają cholerną rację!! Ciekawe, czy Trybunał Stanu może orzec karę śmierci..... Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: ale mnie oni wzruszyli jak nigdy 30.07.07, 14:57 Niemcy i Żydzi martwią sie o Polskę - przedni dowcip. Musiałabym być mocno naiwna,aby w to uwierzyć. Bałtyk - i ta rura po jego dnie to sół w oku Niemiaszków, Ruskich - ale był ubaw jak ostatnio przycisnęli ich o alternatywne rozwiązanie, Rosjanie cos putali i mieszali, ale niemiaszki tchórzliwie zamilkli. Ładną kasę na tym biznesie chca ukręcić, niech posprzątaja dno Bałtyku a potem coś kombinują - bo szykują nam nową bombę ekologiczną - a tutaj Greenpeace i nasze zielone ludki jakoś popdejrzanie siedzą cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: ale mnie oni wzruszyli jak nigdy 30.07.07, 15:08 atena48 napisała: > Greenpeace i nasze zielone ludki jakoś popdejrzanie siedzą cicho. Bo moze czekaja na rure z Norwegii?;) O. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na świeci 30.07.07, 14:59 Wypowiedzieć wojnę! Wojna! Nasze czołgi i pułki czekają już na granicach! Nie będzie niemiecka prasa bez pozwolenia pisu pisac o pisie! Heej kto Polak na bagnety! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na świeci 30.07.07, 15:03 (ziew)... od ponad roku wszyscy wiedzą, że panowie K. nas kompromitują, a FAZ dopiero teraz na to wpadł, a ponieważ jest to wiekopomne odkrycie - stąd i pierwsza strona...;) :P Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: isa.stern 30.07.07, 15:22 isa.stern napisała: > (ziew)... od ponad roku wszyscy wiedzą, że panowie K. nas kompromitują, a FAZ > dopiero teraz na to wpadł, a ponieważ jest to wiekopomne odkrycie - stąd i > pierwsza strona...;) > :P Nie kompromituja nas. Bezmyslnie powtarzasz wyswiechtane slogany ktore wszyscy lewacy powtarzaja za Geremkiem i szwabami. Wedlug szwabow kompromituje sie kazdy, ktory im sie nie chce podporzadkowac!!! Przeciez Herrenvolk jest tylko do rzadzenia i biada temu, ktory im sie przeciwstawi. Dziwie sie, ze tego nie dostrzegasz! A moze polityczna nienawisc tak mocno ciebie oslepila? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern wet3 30.07.07, 15:29 cały Twój post poza ostatnim zdaniem nasilił u mnie odruch ziewania, natomiast za ostatnie zdanie Ci dziękuję - wywołało szczery śmiech...;))))) :P Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: vide post o IV konwencji haskiej 30.07.07, 15:23 Nie rozumiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: vide post o IV konwencji haskiej 30.07.07, 15:25 chodzi o post, jaki zamiescilem powyzej z tylulem: "IV konwencja haska: bron obusieczna". Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Pisząc o racji nie miałem na myśli tego 30.07.07, 15:32 To jest nie ważna sprawa, ważne jest to że Kaczyńscy niszcą pozycję Polski na arenie międzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 16:01 Przykladowo - ja tak wcale nie uwazam. I uwazam, ze robia wysmienita polityke zagraniczna, ktora nie mierzy sie tym, co pisze niesprzyjajaca i z natury rzeczy niechetna umacnianiu polskiego interesu w regionie prasa niemiecka, a skutecznosc w regionie. Ciekawe, ze to za Kaczynskich umocnione zostaly stosunki z Czechami i prebaltika. Z Ukraina poglebianie stosunkow ciagle trwa. Oczywiscie - dla wszystkich nienawistnikow - jest to MOJA opinia i nie musicie sie z nia zgadzac. Ale niekoniecznie obrazac. Z mojego punktu widzenia, Polska jeszcze dlugo bedzie wystepowac w stosunkach z Niemcami z pozycji klienta a nie rownorzednego partnera. Potencjal ludnosciowy i gospodarczy jest w tej materii nie bez znaczenia. I Kaczynscy zdaja sobie z tego sprawe, wcale sie na to nie godzac. I uparcie podkreslajac, ze nie zamierzaja brazowic sobie nosow, co wyraznie wywoluje irytacje Berlina (obrazona duma, czy co?). To jest wlasciwie odpowiednie pytanie: czy Polska powinna brazowic sobie nos w stosunkach z Niemcami czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 16:13 A mozesz podac przyklad, co Kaczynskim na arenie miedzynarodowej (rowniez z Ukraincami i Czechami) udalo sie wywalczyc, co naprawde ma znaczenie dla zwyklego mieszkanca Polski? O. garnek11 napisał: > Przykladowo - ja tak wcale nie uwazam. I uwazam, ze robia wysmienita polityke > zagraniczna, ktora nie mierzy sie tym, co pisze niesprzyjajaca i z natury rzecz > y > niechetna umacnianiu polskiego interesu w regionie prasa niemiecka, a > skutecznosc w regionie. > > Ciekawe, ze to za Kaczynskich umocnione zostaly stosunki z Czechami i > prebaltika. Z Ukraina poglebianie stosunkow ciagle trwa. > > Oczywiscie - dla wszystkich nienawistnikow - jest to MOJA opinia i nie musicie > sie z nia zgadzac. Ale niekoniecznie obrazac. > > Z mojego punktu widzenia, Polska jeszcze dlugo bedzie wystepowac w stosunkach z > Niemcami z pozycji klienta a nie rownorzednego partnera. Potencjal ludnosciowy > i > gospodarczy jest w tej materii nie bez znaczenia. I Kaczynscy zdaja sobie z teg > o > sprawe, wcale sie na to nie godzac. I uparcie podkreslajac, ze nie zamierzaja > brazowic sobie nosow, co wyraznie wywoluje irytacje Berlina (obrazona duma, czy > co?). > > To jest wlasciwie odpowiednie pytanie: czy Polska powinna brazowic sobie nos w > stosunkach z Niemcami czy nie? > Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 16:24 Zle sformuowane pytanie. Najpierw napisz, "co naprawde ma znaczenie dla zwyklego mieszkanca Polski?" Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 16:39 Nie. Dokladnie co pytalam, chcialabym wiedziec: Co wywalczyla polski rzad. Po prostu zaczynaj od konkretow, a mozemy potem rozpatrywac jakie znaczenie ma to dla obywatela polskiego. O. garnek11 napisał: > Zle sformuowane pytanie. Najpierw napisz, "co naprawde ma znaczenie dla zwykleg > o > mieszkanca Polski?" Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 17:16 Czy polityka zagraniczna wg Ciebie polega tylko na "wywalczeniu" czegos, czy tez moze rowniez troche ogolniej, np. umacnianiu stosunkow z panstwami? P.S. Co "wywalczyla" polityka zagraniczna Rosji w tym samym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 17:29 Garnek daj spokoj.Chodzi o sposob prowadzenia polityki zagranicznej.A wywalczanie odpowiedniej pozycji Polski i korzysci z tym zwiazanych to inna historia w tym wypadku.Powiedz mi wiec czy postawienie warunkow i uzyskanie zadawalajacych nasz rzad uzgodnien wymagalo dodatkowego obrazania naszego sasiada?Chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 17:38 > Garnek daj spokoj.Chodzi o sposob prowadzenia polityki zagranicznej.A wywalczan > ie odpowiedniej pozycji Polski i korzysci z tym zwiazanych to inna historia w > tym wypadku.Powiedz mi wiec czy postawienie warunkow i uzyskanie zadawalajacych > nasz rzad uzgodnien wymagalo dodatkowego obrazania naszego sasiada?Chyba nie Nie wymagalo, co zreszta w ktoryms z moich postow jasno napisalem. A ten "sposob prowadzenia polityki zagranicznej" odnosi sie - mam wrazenie - wylacznie do Niemiec. Na innych "chuchamy". Ciagle pozostaje aktualne pytanie: czy w stosunku do Niemiec powinnismy brazowic sobie nosy, czy tez prowadzic polityke neutralna, tj. "wisi mi"? Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 17:47 Odnosi sie do Niemiec bo akurat ci maja teraz przewodnictwo w Uni.Z nastepnymi bendzie to samo.Rzad jest sceptyczny w stosuku do Uni i to jest po prostu fakt.Benda Francuzi pojdzie o zdrady Polakow itd. Nikt tu nie ulega Uni.A poza tym co to za slowotworstwo...brazowic nosy.Nasz jezyk polski ma wiele okreslen i nie potrzebne mu zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 17:57 > Odnosi sie do Niemiec bo akurat ci maja teraz przewodnictwo w Uni.Z nastepnymi > bendzie to samo.Rzad jest sceptyczny w stosuku do Uni i to jest po prostu fakt. > Benda Francuzi pojdzie o zdrady Polakow itd. Co do tego, czy ten rzad jest eurosceptyczny, glowy nie dam. Vide: propozycje Kaczysnkiego, by stowrzyc euroarmie (odrzucona jako glupota przez Niemcow), wspolna polityka wobec wschodu... Dasz tez glowe, ze jak przewodnictwo obejma Francuzi, to Kaczynscy beda sie tak samo zachowywac? Ja bym nie dal... A z "brazwieniem nosow"... fakt, jezyk polski jest bogaty, mozna to okreslic brutalnie: "wlazeniem w tylek", badz bardziej subtelnie: "podlizywaniem sie", ewentualnie w jezyku dyplomatycznym "podejmowanie krokow majacych na celu zaciesnianie stosunkow". Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 18:07 Co do Euroarmi, to ja tez mam mieszane uczucia.Te pieniazki mozna na co innego przeznaczyc.Np. na badanie nad technologiami,gdzie Ameryka jest daleko z przodu Amerykanie i tak maja taka przewage militarna , ze w sumie nie ma to sensu.A poza tym znowu bendziemy sie klucic, kto ile tam swoich generalow wstawi???I znowu my Polacy bendziemy pokrzywdzeni ze nie mamy 80 mln mieszkancow??A co do ulegania pokaz mi jeden przyklad gdzie Polska dyplomacja ulegala,nic w zamian za to nie zyskujac. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 18:11 A gdzie ja napisalem, ze "polska dyplomacja ulegala,nic w zamian za to nie zyskujac"?! Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 18:17 A wiec nie ma tematu ''brazowienia nosa''.Za to jest temat "glupich wypowiedzi" nikomu do szczescia nie potrzebnych ,o czym mowi powyrzszy artykul Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 18:19 Mylisz sie, chyba ze "brazowienie nosa" wg Ciebie nie jest zwiazane z uzyskiwaniem czegokolwiek. Czynnosc podlizywania sie, robiona jest tez w jakims celu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 30.07.07, 18:28 Na ten tema nie ma sie sensu wypowiadac ,poniewaz takiej dyplomacji Polska jeszcze nie uprawiala w Uni.Przypomne tylko grozenie Millera ze Polska nie wejdzie jesli nie bendzie dodatkowyczh funduszy dla Polski.Marcinkiewicza Yes Yes.W rozmowach przed akcesyjnych polska dyplomacja rowniez byla twarda.Wiec jeszcze raz powtarzam podlizywania jeszcze nie bylo.I nie wierze w to ze bendzie.To nie po POLSKU!Wiec nie ma sensu o tym pisac.Jest jednak dalej temat"glupich wypowiedzi",przejezyczen i braku wyczucia Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs euroarmia 30.07.07, 18:13 Pan Kaczyński chciał żeby była de fakto podporządkowana Amerykanom. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: euroarmia 30.07.07, 18:21 Chcial, zeby byla "powiazana z NATO". Ale chyba na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: euroarmia 30.07.07, 18:32 Powiedział, że ma być podporządkowana Kwaterze Głównej NATO, znaczy się Amerykanom. Pan Jarosław Kaczyński dokładnie wiedział jaka będzie reakcja na jego propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: euroarmia 30.07.07, 18:37 Na pewno.Tylko co on chcial tym ugrac, to za chiny nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: euroarmia 30.07.07, 18:39 A poza tym dla spoleczenstwa europejskiego to wrecz upokorzenie.Czasmi mysle ze on sobie z tych faktow naprawde nie zdaje sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: euroarmia 30.07.07, 18:39 Musze sie przyznac, ze ja tez nie. Nieodgadnione sa mysli Jaroslawa i Jaroslawa II ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: euroarmia 30.07.07, 18:42 Dzieki za rozmowe i pozdrawiam :)) Szkoda ale musze uciekac juz.Do nastepnego razu Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: euroarmia 30.07.07, 18:47 No to była, chyba zwykła podpucha, równie dobrze mógł powiedzieć że w ramach "europejskości" każdy z krajów UE powinien oddać Amerykanom kawałak swojego terytorium. Wiadomo, że jako rakcję na to, większość krajów UE kazała mu się postukać w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
antonni Re: euroarmia 30.07.07, 18:29 I wtedy amerykanie by nam dokladnie pokazali gdzie nasze miejse.Zupelnie jak z wizami. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 31.07.07, 08:48 Czy potrafisz odpowiadac na pytanie? Mozesz chetnie zastapic slowo 'wywalczanie' czyms innym, ale oboje wiemy, o co chodzi, nie?;) O. garnek11 napisał: > Czy polityka zagraniczna wg Ciebie polega tylko na "wywalczeniu" czegos, czy te > z > moze rowniez troche ogolniej, np. umacnianiu stosunkow z panstwami? > > P.S. Co "wywalczyla" polityka zagraniczna Rosji w tym samym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 31.07.07, 12:59 Potrafie odpowiadac na pytanie, jesli jest ono tak zawezone, ze nie bedzie pozniej z tytulu odpowiedzi na pytanie ogolne niedomowien. Wiec jak brzmi zawezone pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 31.07.07, 14:09 Nie rozumiem. Czy trudno wymienic jakies korzysci dla Polski wynikajaca z polityki zagranicznej Polski? Mozesz unikac 'ogolnych niedomowien' wyznaczajac prostych faktow, typu: Polacy teraz juz nie potrzebuja wiz do .. krajow (odp. kraje wstawic). Lub Polonia na obczyznie dzieki rzadu ma teraz .. polskich szkol wiecej (odp. liczbe stawiac). Lub Polsce udalo sie o ... ton podwyzszyc produkcji cukru, dzieki nowych kontygentow wywalczano w EU. Albo Polska zyskala na przedluzeniu pobytu w Iraku otrzymajac .. nowych zadan produkcyjnych do odbudowy Iraku. Itp. Mysle, ze wyliczanie takich faktow jest bez zastrzezen. Oczywiscie najlepiej, jesli to sie poprzednej ekipie nie udalo;) O. garnek11 napisał: > Potrafie odpowiadac na pytanie, jesli jest ono tak zawezone, ze nie bedzie > pozniej z tytulu odpowiedzi na pytanie ogolne niedomowien. > > Wiec jak brzmi zawezone pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Jesli rura zmieknie 30.07.07, 15:24 Jezeli naszym rura zmieknie, to tak. Jesli nie - to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Jesli rura zmieknie ? 30.07.07, 15:27 A jeśli nie to co ? Czy ty myślisz że na świecie ktoś się Polską przejmuje ? A czym niby ? Tą potężną gospodarką ? Czy tą potężną siłą militarną ? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: garnek11 30.07.07, 15:38 garnek11 napisał: > Jezeli naszym rura zmieknie, to tak. Jesli nie - to nie. Naszym rura nie musi zmieknac, bo na wschod od dzisiejszej granicy nieniecko- polskiej wszystko stalo sie polska wlasnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: garnek11 30.07.07, 15:43 właśnie!!! a poza tym PiS może liczyć na swojego emisariusza w Reichu - wet3 niezmordowanie tępi tam wszystko co niemieckie....;) :P PS a jak tego nie widzisz, garnek11, to znaczy, że "Cię nienawiść zalewa"...;)) :P Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Nie rozumiem 30.07.07, 15:47 Nie rozumiem Twojego postu, ale to moze dlatego, zem zostal zaliczony do najczarniejszej czesci "ciemnogrodu" i "sluchaczy Radia MAryja" ;-) byc moze, to jakies takie wasze personalne przepychanki...? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Nie rozumiem 30.07.07, 15:51 sorki, ale ja Ciebie nie zaliczam do ciemnogrodzian i wątpię, abyś słuchał RM - tego słucha tylko 3 proc. ogólnie wszystkich słuchających radia...;) > byc moze, to jakies takie wasze personalne przepychanki...? ależ skąd! pozwoliłam sobie tylko weta3 zacytować, chyba się nie obraził...;))) :P Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Jak to już często było 30.07.07, 15:24 przegramy dzięki głupocie naszych "wodzów". Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jak to już często było 30.07.07, 15:27 marcin_xcvs napisał: > przegramy dzięki głupocie naszych "wodzów". "Polski nie zgubi brak obywateli ani ich stan majątkowy, ale terror nierozumu". (Maurycy Mochnacki) Odpowiedz Link Zgłoś
qc Niemcy, do roboty 30.07.07, 15:25 Po co gadac zamiast pracowac. Dwa tutejsze Kartoflane Debile potrzebuja wzrost PKB w Unii coby sie dotacje dla Polski zwiekszyly a w rezultacie Partia Przewodnia mogla by sie chwalic kwitnaca gospodarka przed swoim wasiastym, koltunskim wyborca. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 15:31 Ano niestety osłabiają. Głównie przez ośmieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
prof.levarek Czy ktoś w Niemczech się śmieje że głosy im się 30.07.07, 15:36 odbiera ? Czy kto walczy o swoje to jest śmieszny? Pogło niektórych od promieniowania mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
prof.levarek zachowane,wywalczone..nie koniec na tym.. 30.07.07, 15:57 za kilka lat i tak będzie wszystko negocjowane od nowa..przy wejściu Ukrainy i Turcji do UE..trzeba uważnie tylko wyciągać fakty z zapyziałych mediów a nie to co dostajesz gotowe przed nosek.. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: zachowane,wywalczone..nie koniec na tym.. 30.07.07, 16:03 A więc po pierwsze - Turcja w UE, brrr, miejmy nadzieję że do tej katastrofy nie dojdzie. Po drugie przestań bełkotać o wyciąganiu wniosków z cegoś tam i opowiadaj co takiego wywalczyli Kaczyńscy dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
prof.levarek pobełkocz sobie z takimi samymi jak ty, ,ja do was 30.07.07, 16:14 klientów supermarketów nie mam siły.. słuchaj Wiśniewskiego i Dody , pij ciepłą wódkę z plastykowej szklanki i wybieraj głupków co trwonili Polskę.. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: pobełkocz sobie z takimi samymi jak ty, ,ja d 30.07.07, 16:27 Kto to jest Wiśniewskie i Doda ? Ja chcę poprostu żebyś się ze mną podzielił wiedzą o oszałamiających sukcesach Kaczyńskich. I nie martw się nie zamierzam wybrać Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Niemcy pluja tez na Francje:) co oni sobie mysla:) 30.07.07, 15:37 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070730/swiat/swiat_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Niemcy pluja tez na Francje:) co oni sobie my 30.07.07, 15:41 Herrenvolk bedzie momentalnie pluc na kazdego, kto im sie w czymkolwiek sprzeciwi lub okaze samodzielnosc. Taka to juz ich szwabska natura w mysl ktorej tylko oni zawsze maja racje! Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Niemcy pluja tez na Francje:) co oni sobie my 30.07.07, 15:45 Polska prasa pisze, ze pluli? Chyba niektorzy czuja sie lepiej, jesli mysla, ze Niemcy pluja na Polakach _i_ Francuzach:):) Z tego tylko widac gleboki kompleks nizszosci. Zaraz bedzie pewnie cos jeszcze o Herrenvolk..:) O. langston napisał: > <a href="www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070730/swiat/swiat_a_3.html" target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070730/swiat/swiat_a_3.html</a> Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: oda15 30.07.07, 18:11 oda15 napisał: > Polska prasa pisze, ze pluli? Chyba niektorzy czuja sie lepiej, jesli mysla, ze > Niemcy pluja na Polakach _i_ Francuzach:):) > > Z tego tylko widac gleboki kompleks nizszosci. Zaraz bedzie pewnie cos jeszcze > o > Herrenvolk..:) Zadnego kompleksu nizszosci nie posiadam. Szwabow znam bardzo dobrze - zarowno z czasow okupacji jak i pozniejszych czasow. Bylem w Reichu wiele razy i znam ich od potrzewki. Przeciez oni obecnie prowadza dokladnie taka sama polityke jak za czasow Hitlera - tyle ze w rekawiczkach i bez armii. A wy - naiwniacy bierzecie to za dobra monete! PS - Gdyby byla jakas zmiana w niemieckiej mentalnosci, to Steinbach czy ziomkostwa nie mialyby racji bytu. A przeciez rzad szkoplandii popiera to po cichu a co innego glosi na zewnatrz. Nie byloby pozwow majatkowych, bo uczciwy rzad niemiecki przejalby na siebie roszczenia przesiedlonych. Nie byloby zjazdow ziomkostw niemieckich z udzialem niemieckich politykow. Nie byloby ... Ale takom twardoglowym jak ty i tobie podobnym NIKT tego nie jest w stanie wytlumaczyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: oda15 31.07.07, 08:47 wet3 napisał: > Zadnego kompleksu nizszosci nie posiadam. Szwabow znam bardzo dobrze - zarowno > z czasow okupacji jak i pozniejszych czasow. Bylem w Reichu wiele razy i znam > ich od potrzewki. Przeciez oni obecnie prowadza dokladnie taka sama polityke > jak za czasow Hitlera - tyle ze w rekawiczkach i bez armii. A wy - naiwniacy > bierzecie to za dobra monete! Twierdzisz, ze nie posiadasz kompleksu nizszosci, ale musisz uzywac przyzwiska na Niemcow. Ja sadze, ze czlowiek bez kompleksow nie musi sie bawic w znalezieniu tanich stereotypow. > PS - Gdyby byla jakas zmiana w niemieckiej mentalnosci, to Steinbach czy > ziomkostwa nie mialyby racji bytu. A przeciez rzad szkoplandii popiera to po > cichu a co innego glosi na zewnatrz. Nie byloby pozwow majatkowych, bo uczciwy > rzad niemiecki przejalby na siebie roszczenia przesiedlonych. Nie byloby > zjazdow ziomkostw niemieckich z udzialem niemieckich politykow. Nie byloby ... > Ale takom twardoglowym jak ty i tobie podobnym NIKT tego nie jest w stanie > wytlumaczyc!!! A po co rzad popiera po cichu, jesli nawet w dalekiej Polsce taki jak Ty o tym wie? PS: Dlaczego nie mieliby racji bytu? Czy uwazasz, ze znakiem zmiany mentalnosci w Niemczech byloby zakazu posiadania innej opinii niz przez Ciebie dozwolona? O. Odpowiedz Link Zgłoś
prof.levarek Wara wszystkim od niemiecko/radzieckich biznesów 30.07.07, 16:29 Niemcy - jądro i władza Europy ? Czy im nie odpala jakaś mała rakieta wielkości ? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: prof.levarek 31.07.07, 17:37 prof.levarek napisał: > Niemcy - jądro i władza Europy ? Czy im nie odpala jakaś mała rakieta > wielkości ? Piszesz o tym z bardzo duzym opoznieniem. Odpalila im juz dawno - bo w 1871 roku po wojnie prusko-francuskiej i proklamowaniu cesarstwa Niemiec pod hegemonia pruska! Jest to wielka rakieta i lata do dzis (mimo 2WS!!!) w przestworzach. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 15:40 junkier: boszee,jaki z Ciebie anachronista! wspolczuje Twojej zonie,jesli ja w ogole masz. Odpowiedz Link Zgłoś
q3000 Raz sierpem raz młotem rządzącą chołotę ! 30.07.07, 15:56 Jak wyżej - to jedyna rada. Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Raz sierpem raz młotem rządzącą chołotę ! 30.07.07, 16:03 od dawna wiadomo, że niemcy, żydzi i rosjanie to przyjaciele Polski; Odpowiedz Link Zgłoś
prof.levarek kochają nas za(żarcie),bez granic, za to że chcemy 30.07.07, 16:34 swojego ministra spraw zagranicznych.. Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Wzruszające, szczera troska niemieckich przyjaciół 30.07.07, 16:08 A dali komentarz Gieremka ? Albo innego dyżurnego opluwacza Polski w zagranicznych mediach ? Najpewniej najwięcej Polska zyskiwała na arenie międzynarodowej kiedy Miller gościł się z rusofilem Schroederem. A przede wszystkim najbardziej Polska zyska gdy spolegliwie poprze idee budowy UE wedle zamysłów i interesów kanclerz Merkel. Odpowiedz Link Zgłoś
sidamo Moze i chca dobrze ale jak beda dluzej rzadzili to 30.07.07, 16:17 bedziemy miec tyklo samych wrogow a nie sasiadow ! Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 quasi dyktatura Kaczyńskich to dramat na lata.. 30.07.07, 16:27 Absolutna prawda , panowie K. lekceważą reguły państwa demokratycznego, oni zapomnieli o etosie Solidarnosci i mechanizmie historycznym który ich wyniósł do władzy ? Ustawianie Polski w roli, na którą ich kierują ich mocodawcy, sprowadzi na Polskę same nieszczęscia. Polska która wstąpiła do NATO , lekceważy ten sojusz i oddaje bazę / nowe Quantanamo / mocarstwu które również jest członkiem NATO ? To dublowanie zobowiązań jest bzdurą . Panowie K. stają się sędzią , prokuratorem i katem w jednej osobie. To trzeba zmienić i dlatego wybory stają się koniecznoscią życiową. Odpowiedz Link Zgłoś
california07 Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 16:32 junkier napisał: > Niemcy i Michnik martwia sie o rzekome 'oslabianie polskiej pozycji na > sweicie, paradne! > > Boze chron przed takimi przyjaciolmi bo z wrogami Polska sama sobie poradzi. Ja tez sie martwie;za zolnierzy w Iraku i Afganistanie,za zgode na wyrzutnie- Polsce znowu odmowiono likwidacji wiz do US.Przyznano za to Czechom i Litwinom lub Estonczykom!!To jest rzeczywiscie umocnienie pozycji Polski na swiecie!!A w UE jestesmy uwazani za "zadymiarzy" i faktycznie jestesmy skloceni ze wszystkimi panstwami europejskimi!Junkier - pokaz mi sojusznikow Polski!!!Tylko o US nawet nie wspominaj!!Jest zle a gdy dojda Demokraci do wladzy-a niestety dojda-bedzie jeszcze gorzej!!Jak juz wielokrotnie pisalem-Demokraci to nie tylko jest partia pro-izraelska(bo taka jest i partia republikanska)ale i wybitnie partia pro-zydo wska!!!A Polonia sie nie liczy(jest rozbita-tj.zreszta "wies tanczy i spiewa") Glosuje tak na Demokratow jak i Republikanow!!!Zreszta za tydzien przylatuje do Europy na miesiac-zajrze tez do naszego polskiego kabaretu na 2tygodnie.Pamietajcie tylko:nie licznie nigdy na poparcie US!!!Juz zesmy sie zblizyli i do Niemcow a szczegolnie do Francuzow!! Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 16:33 > Boze chron przed takimi przyjaciolmi bo z wrogami Polska sama sobie poradzi. Niestety ani Bog ani diabel nie obronil Polakow przed wlasna glupota ktora sprawila, ze dopuscili do wladzy takich lajdakow jak Kaczynscy. Leppiej i Gej-tych to przy Kaczy-szczynskich male piwo. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Roman Kluska nie był z ukladu 30.07.07, 16:38 Cytat z artykułu : W polityce wewnętrznej bracia Kaczyńscy koncentrują się na rozbijaniu "układów". A to źle ? Może zdaniem FAZ wspaniałe czasy dla Polski to były wtedy , gdy bisnesmena , który odmówił zapłacenia łapówki scigało aż 7 instytucji "państwowych" ? Chodzi o Romana Kluskę sciganego przez: urząd skarbowy , prokuraturę , policje , wojsko , sąd , ABW i "niezalezne" media. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 16:41 junkier napisał: > Niemcy i Michnik martwia sie o rzekome 'oslabianie polskiej pozycji na > sweicie, paradne! Rzeczywiście zabawne... :) Odpowiedz Link Zgłoś
human22 FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na świeci 30.07.07, 16:42 Jest to w jakimś sensie racja ale czemu nic nie piszą o Giertychu i Andrzejku oni robia to samo. Cały ten dziwaczny rząd osłabia Polskę na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 "Anachroniczna polityka" wg FAZ... 30.07.07, 16:44 Jedyna słuszna polityka, to bezkrytyczne popieranie Niemców w zbożnym dziele budowy IV Rzeszy... Odpowiedz Link Zgłoś
kolorittan przecież dla polski "cały świat" to USA !!! 30.07.07, 17:30 O jakim więc osłabieniu w świecie chodzi ? Może chodzi o osła bienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 jak hitlerki i kacapki sie nie odpalantuja od Pols 30.07.07, 17:50 Polski, to zrobimy im taka Koree Polnocna w centrum Europy, ze srac ze strachu beda przez nastepne tysiaclecie Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Niestety nie wiadomo co w tym miało by być strasze 30.07.07, 18:03 dla szwabów i kacapów, oni by się poprostu wypiel i powiedzieli: "pocałuj mnie w dupę ty NIC". Straszne to było by dla co niektórych jeszcze normalnych obywateli tej pomrocznej Korei Polnółnocnej w centrum Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
herr_wolf FAZ tęskni za słabą, skorumpowaną Polską 30.07.07, 18:12 Niemcy nigdy nie lubili kiedy Polacy samodzielnia myślą. Silna i nieskorumpowana Polska to zagrożenie wpływów Niemieckich u Bałtów i na Ukrainie, dlatego tak współpracują z "demokratyczną" Rosją.W Niemczech a dokładnie w Saksoni panoszy się nazistowska NPD niech się więc lepiej FAZ zajmie swoim podwórkiem.Silna Polska to zagrożenie dla dominacji Niemiec w Europie środkowej dlatego te wściekłe ataki na dobry, polski rząd.Jak wróci SLD-PO wszystko Niemcom wróci do normy - da się w łapę,jakieś stanowisko w uniii albo parlamencie EU i sprawa będzie przysmarowana.Tylko naprawdę naiwni myślą, że Niemcy chcą silnej Polski w EU.Polska ma być na smyczy u Niemca a smycz już ciągną - vide gazociąg/ropociąg Bałtycki. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: FAZ tęskni za słabą, skorumpowaną Polską 30.07.07, 18:21 > Polska ma być na smyczy u Niemca a smycz już ciągną - vide gazociąg/ropociąg Bałtycki. Przecież mamy propozycję podłączenia się do niego. Gdzie tu pułapka? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: remez2 30.07.07, 18:22 remez2 napisał: > > Polska ma być na smyczy u Niemca a smycz już ciągną - vide gazociąg/ropoc > iąg > Bałtycki. > Przecież mamy propozycję podłączenia się do niego. Gdzie tu pułapka? To podlacz sie sam, ofiaro peknietej gumki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: remez2 30.07.07, 18:32 wet3 napisał: > remez2 napisał: > > > > Polska ma być na smyczy u Niemca a smycz już ciągną - vide gazociąg > /ropoc > > iąg > > Bałtycki. > > Przecież mamy propozycję podłączenia się do niego. Gdzie tu pułapka? > To podlacz sie sam, ofiaro peknietej gumki!!! Pohamuj się, panie, bo w Twoim wieku grozi to zejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: remez2 30.07.07, 18:38 wet3 należy do jeszcze nie pełnoletniego pokolenia moherów. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: remez2 30.07.07, 18:49 marcin_xcvs napisał: > wet3 należy do jeszcze nie pełnoletniego pokolenia moherów. Jeżeli moherową pełnoletność osiąga się po 70. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Pulapka = prowizja 30.07.07, 18:26 Pulapka tkwi w cenie: jest to projekt niemiecko-rosyjski; nam zostalo zaproponowane "podlaczenie" a nie udzialy w konsorcjum (oczywiscie za kase). Po podlaczeniu do takiego gazociagu, bedziesz placil premie w postaci prowizji dla konsorcjum, co jest drozszym rozwiazaniem, niz obecne, tj. kupno gazu bezposrednio od Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 18:31 garnek11 napisał: > Pulapka tkwi w cenie: jest to projekt niemiecko-rosyjski; nam zostalo > zaproponowane "podlaczenie" a nie udzialy w konsorcjum (oczywiscie za kase). Po > podlaczeniu do takiego gazociagu, bedziesz placil premie w postaci prowizji dla > konsorcjum, co jest drozszym rozwiazaniem, niz obecne, tj. kupno gazu > bezposrednio od Rosji. Przecież nie chcemy kupować bezpośrednio od Rosji. Pozostałe kraje, które zadeklarowały kupno via rurociąg godzą się na wyższe ceny? Nie chcieliśmy przepuścić "rury" przez Polskę. Nie widzisz w tym wszystkim sprzeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 18:38 > Przecież nie chcemy kupować bezpośrednio od Rosji. > Pozostałe kraje, które zadeklarowały kupno via rurociąg godzą się na wyższe cen > y? Chcemy kupowac bezposrednio od Rosji, tj. przez gazociag. > Nie chcieliśmy przepuścić "rury" przez Polskę. > Nie widzisz w tym wszystkim sprzeczności? To nie tak... Chcielismy, by zostal wybudowany Jamal II, ale potem - miedzy innymi znaczaco palce w tym maczala GW - wyszla chryja ze swiatlowodem przy obecnie juz istniejacym gazociagu (za Buzka), do tego - o czym wspominal Gudzowaty - GW rozpoczela nagonke na Bartimpex, ktory jest posrednim udzialowcem gazociagu jamalskiego, co spowodowalo dodatkowa irytacje Kremla. Efektem tych wszystkich "staran" bylo, ze Moskwa postanowila nie bawic sie z wladzami krajow Europy Srodkowo-Wschodniej i bedzie budowac (?) gazociag na dnie Baltyku. Komu mamy za to dziekowac? Miedzy innymi GW. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 18:48 Wybacz ale to wszystko układa się wg spiskowej teorii dziejów, która łatwo wszystko tłumaczy ale ma mało wspólnego z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 18:55 > Wybacz ale to wszystko układa się wg spiskowej teorii dziejów, która łatwo > wszystko tłumaczy ale ma mało wspólnego z rzeczywistością. A co napisalem nieprawdziwego? Byl swiatlowod przy gazociagu jamalskim? Byl. Naglosnila to GW. Byla nagonka na Bartimpex? Byla. Gudzowaty do dzis mowi, ze nosi ze soba kopie 236 artykulow z GW, ktore mozna nazwac tylko black PR. W miedzyczasie wystepowaly rowniez inne czynniki, ktore mogly miec wplyw na decyzje Rosjan: decyzja Buzka o dywersyfikacji -> odwolanie dywersyfikacji przez Millera -> problemy z Bialorusia -> decyzja o budowie gazociagu baltyckiego. Poza tym: co to jest "spiskowa teoria dziejow"?;-) JKM wlasnie oglosil konkurs na najlepsza definicje. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 19:03 > A co napisalem nieprawdziwego? Nic. Tylko, że z tych samych przesłanek można wyprowadzać całkowicie odmienne wnioski (przykład - wyjazd przedstawicieli fabryki butów na Saharę). A z bliższych spraw - MON nie kupuje czołgów "Twardy" tylko negocjuje zakup używanych "Leopardów". Czy pan Szczygło jest na usługach A. Merkel? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 19:11 Teoria 1: Tak, Szczygło jest na usługach -Szwabskiego Uładu-, chce zniszczyć polski przemysł zbrojeniowy, tu Bumar. Teoria 2: Nie, Szczygło zrobił dobry interes, przejął za półdaremo jeszcze wmiarę nowoczesne czołgi niemieckie, Bumar będzie miał zajęcie przy serwisie tych czołgów. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 19:33 Coz, w przypadku PT91 i Leoparda 2 jest roznica generacyjna. PT91 to przeciez nic innego jak T-72, zmodernizowany niskim kosztem. Szczyglo zapewne ma zagwozdke: kupic "jeszcze w miare nowoczesne", uzywane czolgi z Niemiec, czy tez nowe T-72 vel Twardy. Ma zagwozdke, bo wie, ze Leopardy sa lepsze, ale z drugiej strony polski przemysl zbrojeniowy nie bedzie mial kasy z kontraktu, ergo: na dalszy rozwoj. Sytuacja jest patowa: rozwiazniem byloby stworzenie nowego projektu czolgu, ale nas na to jeszcze nie stac. A polegac na dluzsza mete na imporcie uzbrojenia to zabojstwo dla rodzimego przemyslu zbrojeniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 19:26 Oczywiscie, ze mozna, ale od tego jest forum, by prezentowac swoj punkt widzenia (w przynajmniej tak kazdemu z nas sie wydaje). W zasadzie, ze wszystkiego da sie wyciagnac inne wnioski. Z bialego da sie zrobic czarne i na odwrot... W przypadku tej sprawy, osobiscie nie znajduje lepszego wytlumaczenia, tego co sie stalo. Byc moze brak mi informacji, byc moze nigdy tej informacji nie bede posiadal. Ale na bazie tego, co wiem, wysuwam - moim zdaniem - uprawniony wniosek, ktory jest nastepujacy: budowa gazociagu polnocnego jest m.in. nasza wina, ktora chetnie wykorzystuja Rosjanie i Niemcy (mozliwosc szantazowania regionu odcieciem dostaw; role "dobry - zly policjant", dobry - Niemiec, zly - Rosja). Przynajmniej zabezpieczamy sie przed gaz. baltyckim gazoportem i przy okazji podkreslamy w stosunku do Niemcow, jakie to bylo nieladne zachowanie, co... przysparza nam sympatii krajow baltyckich, ktore w tej sprawie raczej siedza cicho i szukaja odpowiedniej wielkosci adwokata. Jak wiec widac, rownie dobrze gazociag polnocny moze byc narzedziem realizowania polskiej polityki zagranicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 19:51 > Jak wiec widac, rownie dobrze gazociag polnocny moze byc narzedziem realizowania > polskiej polityki zagranicznej. Jak mawiała p. I. Cywińska - brak polityki kulturalnej też jest polityką. Można udowodnić, że król Herod dobroczyńcą był dla sierot. Ale serio. W pewnym momencie furorę zaczęły robić dwa określenia: "dywersyfikacja dostaw" i "bezpieczeństwo energetyczne kraju". Obydwa z gatunku pustosłowia. Kontrakt z Norwegami (z budową gazoportu w Niechorzu), to dowód prymatu polityki nad realnym spojrzeniem na sytuację gospodarczą. Próby dostaw z Kaukazu - kolejny brak rozeznania i chęć "dokopania Ruskim". Tak się nie prowadzi gospodarki. PS. Spiskowa teoria dziejów 1. Wszystko to, czego nie zrobiliśmy lub zrobilismy źle jest dowodem działania wrogich nam sił. 2. Każda próba podważenia tej teorii świadczy o jej prawdziwości. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 21:39 Jedzynym miejscem skąd Polska (teoretycznie) mogła by sprowadzać gaz i ropę, gdzie Rosja nie mogła by namieszać, to kontrolowany przez amerykanów Irak. Na morzu północnym jest tyle co kot napłakał, a na Kaukaze Rosja ma silne wpływy. Czyli Polska jest raczej bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Pulapka = prowizja 30.07.07, 21:58 marcin_xcvs napisał: > Jedzynym miejscem skąd Polska (teoretycznie) mogła by sprowadzać gaz i ropę, > gdzie Rosja nie mogła by namieszać, to kontrolowany przez amerykanów Irak. Na > morzu północnym jest tyle co kot napłakał, a na Kaukaze Rosja ma silne wpływy. > Czyli Polska jest raczej bez szans. Masz rację. I dlatego uważam, że zachowanie kolejnych ekip rządzących w Polsce jest wynikiem fobii politycznych a nie sensownych, długofalowych przemyśleń. I to będzie nas drogo kosztować. :-( pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Niemcy od 1933 roku wzmacniają swoją pozycję;) 30.07.07, 19:53 z wiadomym skutkiem specjaliści od wzmacniania pozycji Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: FAZ: Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na św 30.07.07, 20:50 polska ma swietne stosunki z watykanem reszta jest niewazna Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 Bo ja mozna oslabic 01.08.07, 07:04 to tak jak by ktos w Brasylii Kaczynskiego pomodorem obrzucil, aby sie z gazet dowiedziec z kim mial do czynienia. Polska ma pewna wage w stosunkach z Europa Wschodnia i o to tylko powinna dbac. Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 Ale zawsze wesolo o Polsce w zagranicznej prasie 01.08.07, 07:09 * z punktu widzenia mieszkanscow Polski* czytac jest. wczorajsze dwa artykuly o przesladowaniu gejow w Polsce i o KK ktory zadnych wspolpracownikow SB w swoich szeregach mial* tylko SB ofiary*, mnie czas podrozy do pracy o spowrotem wesolym zrobilo choc upal jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gross-on Kaczyńscy osłabiają pozycję Polski na świecie. 03.08.07, 22:07 1. Co z tego, že napisala to niemiecka gazeta, ješli to prawda ? 2. Bush podpisal odmowe zniesienia wiz Polakom, mimo, že kaczki wchodza mu w d... z tarcza. 3. ŠWIAT cywilizowany nie zna przypadku rzadow krajem przez braci, ktorych najmniejsza wada jest to, že cicho pierdza. Odpowiedz Link Zgłoś