ma_jan 01.08.07, 07:36 zastaw się a postaw się. nic że inna droga ( dosłownie )prowadzi do dobrego rozwiązania, ważne że rząd pokazuje ( za nasze pieniądze ) że byle łachudra z UE nie podskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszemcio Obwodnica donikąd 01.08.07, 09:22 powinno byc sprzeciwu nie "Unii" a "Komisji Europejskiej" a to jest roznica. O sprzeciwie Unii bedzie mozna mowic kiedy w sprawie wypowie sie ostatecznie Trybunal. eurokrata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sevho Ekolodzy znikąd 01.08.07, 19:56 Kilka interesujących wątków można znaleźć na stronie www.dolina-rospudy.com chyba gazeta wyborcza i Greenpeace się wyłożą na obwodnicy, opinia publiczna przeciw terrorystom, specjaliści za budową drogi, Augustowianie wiadomo, że mają tylko jeden rozsądny wybór - obecna obwodnica, na kolejna musieliby poczejkac z 10 lat, studium projektu, badania geologiczne, botaniczne, opinie władz, realizacja projektu wstępnego, zatwierdzenia, proces wywłaszcenia, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
francooo Dobrym rozwiązaniem jest wywłaszczenie 01.08.07, 09:24 ... kilkudziesięciu rodzin i budowa drogi przez działki ekologów? Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim UE z racji sprzeciwu niech pokryje straty......... 01.08.07, 09:51 Ekologia z pewnością jest szczytnym celem. Tylko mam jedno pytanie. Ile ci niby ekolodzy posadzili drzew własnymi rękami, oprócz ich kaleczenia łańcuchami i zaśmiecania zadeptywania roślinności leśnej? UE zrobiła sobie drogi nie oglądając się na nikogo. Obecnie chce coś mówić na ten temat? I w końcu, co ważniejsze życie ludzi czy ptaki, które i tak znajdą sobie nowe gniazda? Dlaczego w tej kwestii wypowiadają się osoby z poza miejscowości, mieszkające z dala od autostrad czy dróg szybkiego ruchu? Przy wysiedlaniu powinien obowiązywać pas ochronny a nie skrawek paru metrów. A co najważniejsze uczciwe naliczenie zadośćuczynienia za grunt i domy dla wysiedlanych. Za grunt należy się grunt, gruntu wokół domu tyle co poprzednio a nie 5m na 5m, a za dom tyle kasy, aby w kompletnym stanie wybudowano nowy i to nie w surowym stanie. I niech to robi firma. Wtedy będzie ok. UE z racji swojego sprzeciwu niech to zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_siedlecki Re: UE z racji sprzeciwu niech pokryje straty.... 01.08.07, 13:51 "Tylko mam jedno pytanie. Ile ci niby ekolodzy posadzili drzew własnymi rękami" Masz dosyć nieskąplikowane i rzekłbym "gospodarskie" podejscie do przyrody. Nie chodzi o to aby sadzić za wselką cenę, ale aby nie niszczyć tego co jest, a jezeli już sadzić to z głową. Jestem przekonany, że wielu z ekologów posadziło niejedno drzewo, wielu również niejedno drzewo usunęło (co jest zabiegiem pielegnacyjnym na przykład na niektórych cennych przyrodniczo, a zarastających lasem łąkach). Wielu drzew nie sadzi ani nie wyrywa i również chwała im za to co robią. "oprócz ich kaleczenia łańcuchami i zaśmiecania zadeptywania roślinności leśnej?" No pewnie - drwale mniej kaleczą, a buldożery mniej zadeptują . "UE zrobiła sobie drogi nie oglądając się na nikogo. Obecnie chce coś mówić na ten temat?" Nie prawda: znieszczyli sobie przyrodę zanim powstała Unia. Teraz mają dziadostwo i zaczynają pompować kasę, żeby odtwarzać co się da. My jesteśmy póki co do przodu i trzeba to wykorzystać, a nie za wszelką cenę niszczyć to co mamy. "I w końcu, co ważniejsze życie ludzi czy ptaki, które i tak znajdą sobie nowe gniazda?" Życie ludzi - dlatego już czas uspokoić ruch TIRów w Augustowie - rozbudować sygnalizację swietlną, wprowadzić rozwiazania inżynieryjne wymuszajace ograniczenie prędkosci tirów, etc. Nie zrobiono tego do tej pory. Pomyśl dlaczego, kto jest odpowiedzialny za wypadki w Augustowie i kto korzysta na ludzkim nieszcześciu. Chyba nie ekolodzy. "Dlaczego w tej kwestii wypowiadają się osoby z poza miejscowości, mieszkające z dala od autostrad czy dróg szybkiego ruchu? Przy wysiedlaniu powinien obowiązywać pas ochronny a nie skrawek paru metrów. A co najważniejsze uczciwe naliczenie zadośćuczynienia za grunt i domy dla wysiedlanych." To prawda - ale to postulaty nie do ekologów, tylko do rządu i GDDKiA, która jest państwem w państwie. To prawda, że ludziom dzieje się krzywda, ale bedzie coraz gorzej, póki rzadzący nie zdecydują się szanować cudzej własności. Na razie jest specustawa ułatwiajaca wywłaszczenia pod drogi krajowe i autostrady, szykują się zmiany w prawie umozliwiające budowę "na skróty" tzw. inwestycji pożytku publicznego (choć nie do końca wiadomo co to ma być), etc. "Za grunt należy się grunt, gruntu wokół domu tyle co poprzednio a nie 5m na 5m, a za dom tyle kasy, aby w kompletnym stanie wybudowano nowy i to nie w surowym stanie. I niech to robi firma. Wtedy będzie ok. UE z racji swojego sprzeciwu niech to zapłaci" Zgadzam sie z Tobą. Tak powinno być. Koszty powinien ponosic jednak inwestor a nie Unia. Oczywiście UE może partycypować w wiekszości tych kosztów - i tak mogłoby być, gdyby obwodnica została wybudowana zgodnie z prawem unijnym. Przy obecnym przebiegu Unia nie dołoży się, a poza tym może nałozyc karę. Wariant forsowany od 15 lat bedzie droższy w realizacji od wariasntu proponowanego przez ekologów. Kto twoim zdaniem powinien za to zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Obwodnica donikąd 01.08.07, 10:34 "Na to, że dzisiaj w dolinie pojawią się buldożery, liczyli augustowianie. By wzmocnić motywację rządu, zorganizowali w poniedziałek blokadę prowadzącej przez miasto drogi krajowej numer osiem. Tiry czekały na przejazd przez miasto do 2 w nocy. Wczoraj komitet budowy obwodnicy zorganizował w Augustowie konferencję: - Jesteśmy zawiedzeni postawą premiera. Mam nadzieję, że to nie przeleje czary goryczy wśród mieszkańców Augustowa - mówił Jerzy Demianowicz. Komitet chce manifestować pod siedzibą Komisji w Brukseli i słać petycje do Trybunału." (przeklejam z innego forum, tam nie doczekalem sie odpowiedzi): Proponuje mieszkancom Augustowa zastanowic sie nad kilkoma rzeczami: - kto nie wybudowal im kladek dla pieszych czy chocby sygnalizacji swietlnej przez tyle juz lat. Czy to nie aby po to, zeby miec ich poparcie obiecujac wybudowanie obwodnicy? - kto wywalil w bloto 2.5 mln na referendum, ktore i tak o niczym by nie przesadzalo. Nie mozna bylo tych pieniedzy przeznaczyc na budowe jakiejs chocby jednej kladki nad ulica? - kto obiecal im obwodnice o takim przebiegu, choc wiadomo, ze wybudowanie jej byloby niezgodne z prawem (polskim i unijnym), co za tym idzie nie jest mozliwe i UE wymusi zakonczenie tej inwestycji? - czy winni sa ekolodzy, ze domagaja sie egzekwowania prawa (polskiego i unijnego), czy moze ktos, kto od poczatku forsowal budowe wbrew prawu? - czemu teraz stracone zostana kolejne lata na zaprojektowanie nowego przebiegu, prace badawcze, wykupy gruntow? Czemu nie zrobione zostalo to od razu jak nalezy i w zgodzie z prawem? - nie czujecie sie manipulowani??? Chyba nie skoro protestujecie przed siedziba Komisji Europejskiej czy Greenpeace jakby to tu wina lezala. Tak naprawde (nie chce generalizowac, nie wszystkich to oczywiscie dotyczy, tych swiadomych i rozsadnych pozdrawiam), to zal mi was, jestescie ciemna masa, ktorej mozna kazdy kit wcisnac i ktora nie chce przejrzec na oczy... Myslenie nie boli, sprobujcie! ______________________________ o rządach kaczyńskich i całej reszty: "Ludzie ludziom zgotowali ten los" Odpowiedz Link Zgłoś
piporypina1996 Re: Obwodnica donikąd 01.08.07, 12:18 kaczyński to palant totalny i ćwok. to jest człowiek niepoważny i niedorozwinięty. już nie mogę się na tego palanta patrzeć, wkurza mnie ten debil jeden, co do tej obwodnicy jestem podobnego zdania co do naszego prezydenta i premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
oracz_prawdziwy Re: Obwodnica donikąd 01.08.07, 12:39 Nie mogę spokojnie o "sprawie Rospudy" pisaĆ. KREW MNIE ZALEWA. 15 lat czekania.!!! Na co ? Na Godota??? Dlaczego nie wykonano żadnych prac w samym Augustowie. Gdzie ekrany wyciszające, gdzie Kładki, gdzie tunele. Przecież psia krew do tego czasu można było zbudować rodzaj tunelu na powirzchni, w ktorym samochody przejeżdżały by przez to leniwe miasto. Nieszczęśni Augustowianie czy nie widzicie że robią z was wała ? Im gorzej u was tym lepiej, bo będziecie protestować i robić szum. A ostrze protestów kierujecie zupełnie w niewłaściwą stronę. Przciw przyrodzie przeciw ekologii przeciw temu co macie na swim terenie najbardziej cenne. Nie dajcie robić z siebie kartofli. Już dawno można było poprowadzić obwodnicę przez tereny ekologicznie nie tak cenne. Ale to przecież interes lokalnych białostockich bonzów wpuścił was w te maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
lszusz Re: Obwodnica donikąd 01.08.07, 14:50 No fantastyczni fachowcy! Kładki, tunele, ekrany. sygnalizacje świetlne... No jakie to proste... Jak te rządzące ciemniaki na to nie wpadli? A po co te protesty, blokady, przepychanki z KE i ETS? Burmistrz Augustowa powinien przyłączyć się do ekologów i zielonych. Rozkopać całe miasto! Instalować światła, budować kładki i tunele.Szczególnie od strony Warszawy 8 świateł postawić. W Sztabinie 2. w Chodorówce w Korycinie, w Skindzierzu, w Suchowoli 2, w Kumiale , w Szaciłówce, w Popiołówce i wielu innych. Naliczyłem 30. Jak pasuje turystom i tirom ja nie mam nic przeciw. Protesty to propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Bardzo dobrze, Kaczor! 01.08.07, 17:07 Przejmować się raczej wariatami z Brukseli, którzy sa groźni, bo mogą zablokowac kasę. A redaktorem Wajrakiem ani trochę. Raczej tymi ludźmi z Augustowa i okolic - dobrze byłoby rozwiac ich wątpliwosci, które niewątpliwie mogli odczuć. Bo zwykli,umęczeni ludzie to nie Lepper, im trzeba mówić wprost, że się ich nie opuści, bo oni mogą odejść i nie wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta roma locuta....Oto głos fachowca! 01.08.07, 20:47 goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1172675308&dzi=1104731715&katg= Odpowiedz Link Zgłoś