opiniapollpressagency 14.08.07, 01:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nn1928 Re: Blisko trzy miliony Polaków cierpi z powodu n 14.08.07, 01:51 Co ty, człowieku wypisujesz?! Zaznaczyłabym Twój post do skasowania, ale pewno o to Ci chodzi - wyraźnie szukasz zaczepki... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Blisko trzy miliony Polaków cierpi z powodu n 15.08.07, 17:25 A czy to, że co godzinę chce się siku, to też jest schorzenie? Jak chcę, to potrafię wytrzymać nawet i 10 godzin (choć to małoprzyjemne), ale zawsze już po godzinie czuję potrzebę oddania moczu. Zastanawia mnie czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
12345on Michnikowszczyzny wstydzi się 13 milionów Polaków! 15.08.07, 18:26 I łamie sobie głowę nad tym jak zmusić Michnika do oddania zawłaszczonej Gazety Wyborczej prawowitemu właścicielowi, czyli Solidarności I. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: ??? 15.08.07, 23:40 Co swoją wypowiedzią wnosisz do dyskusji? Idź wyładuj swoje frustracje gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Zalezy, jakiej plci jestes: jeslis dama, to 16.08.07, 00:17 moga byc poczatki tegoz wysilkowego lub...guzy macicy, uciskajace na pecherz, jesli chlop - to poczatki klopotow z prostata. W przypadku obu plci moze to byc takze sygnal cukrzycy II typu lub wspomniany w tekscie syndrom pecherza drazliwego. Widzisz jaki madry jestem po tych oswiatowych reklamowkach w BBC? Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba To glownie problem pan, takze na Wyspach 14.08.07, 04:02 Tyle, ze tutaj jest to chyba duzo mniej wstydliwe, bo specjalne wkladki stoja dumnie na polkach w kazdym wiekszym sklepie i supermarkecie (tudziez w reklamach TV - Polacy na wyspach musieli widziec te reklamke z bardzo dojrzala, choc wielce przystojna, nauczycielka baletu), a nie tylko w aptece, i podobne artykuly o metodach leczenia spotyka sie znacznie czesciej Odpowiedz Link Zgłoś
imanust czemu w artykule mowi sie tylko o kobietach? 14.08.07, 10:29 tytul zawiera 3 miliony polakow, a nagle przy schorzeniach mowi sie wylacznei o kobetach. znam facetow po 50, ktorzy maja te same problemy i sa dla nich rownei upierdliwe. czyzby dla mezczyzn bylby to temat tabu ?:P Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 {imanust'cie} - to byłby artykuł o gruczole ... 14.08.07, 15:59 ...zwanym prostatą. U kobiet jest to inny mechanizm tyckrokowym h kłopotów. Mój dziadek zmarł jako 90-latek na...starość - a 10 lat żył na lekach cofających para-rakowy przerost prostaty. Jego mieszkanie "pachniało starym człowiekiem" jak dzieci mówiły. No...moczem po prostu. Sikał często. W ostatnim okresie w ...pieluchę, bo mu się po nocy nie chciało wstawać, leniowi jednemu. Mój wuj zmarł na piorunujący rak prostaty - zaniedbał badania wstępne! Za późno zaczął się leczyć. . Panie - wiedzą że muszą ćwiczyć zwieracze - wysiłkowe moczenie się jest z tym związane. Inne - lekami zaleczyć. . Panowie - BADAJCIE się, domagajcie się badań "per rectum" w ...kroku! To dla lekarzy OBOWIĄZEK w grupach podniesionego ryzyka (choroby prostaty w rodzinie) i w starszym wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Leczenie problemów z pęcherzem 14.08.07, 17:43 Nie skupiajcie się tylko na wysiłkowym nietrzymaniu moczu. Prawda, jest ono bodaj najczęstsze. A może po prostu najlepiej diagnozowane. Lekarze w Polsce nie umieją leczyć pęcherza neurogennego, nadreaktywności (większość w praktyce nawet nie rozróżnia tych dwóch jednostek), o IC już nie wspominając. Nie ma zarejestrowanych leków, a jak (na OAB) coś się pojawiło, to nierefundowane. Wkładki urologiczne prawie nie są przepisywane, zresztą NFZ refunduje 180 sztuk na kwartał. DWIE dziennie. Informacje i forum: www.pecherz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
12345on GW sięga po temat prasy medycznej? 15.08.07, 18:35 Sprawdźmy firmę produkującą ten drogi i wątpliwej jakości lek, będziemy wiedzieli dlaczego GW uprawia kryptoreklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: GW pisze o ważnym dla ludzi problemie. 15.08.07, 23:45 Swoje kompleksy odreaguj gdzie indziej. Problem jest poważny i bardzo dobrze, że Gazeta się nim zajęła, bo z wiedzą na ten temat kiepsko nawet wśród lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Wspominam wyzej o zupelnie innym stosunku do tego 15.08.07, 23:56 problemu w Wlk.Brytanii - NHS, tutejsza kasa chorych, zamieszcza rozne oswiatowe reklamowki nawet i w publicznej BBC (jedyne jakie sie tu umieszcza, to oswiatowe agencji rzadowych), zreszta dobrze zrobione, by nikogo nie krepowac. A z tego co wiem, to problem jest bardzo powazny, szczegolnie u pan, bo wiele pan ma tu spora nadwage, a przy tym sa to czesto i wielorodki. I nie jest to domena starcow: wiekszosc pan zaczyna miec problemy kolo 40-tki, wiele - wczesniej. Mowa tu o wspomnianym wyzej wysilkowym nietrzymaniu moczu, ale chyba zdarza sie info i o innych schorzeniach. Wiem tez, z tych reklamowek, ze paniom poleca sie gimnastyke zwieraczy przy pomocy min. erotycznych czy semi-erotycznych zabawek. Juz sobie wyobrazam reakcje polskich moherow po takich reklamowkach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Wspominam wyzej o zupelnie innym stosunku do 16.08.07, 00:01 Przeczytałem wszystkie wypowiedzi na forum i coś mnie trafiło. Okazuje się, że kilka osób ma coś do powiedzenia w temacie, ale liczniejsza jest grupa oszołomów przekonanych, że za artykuł zapłacono. Za Twój głos w dyskusji serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ryhan kreacja 15.08.07, 09:01 W artykule, ktory jest pewniw sponsorowany przez firme produkujaca solifenacyne, nie pisze sie ze lek jest piekielnie drogi i niestety, nie refundowany, a jego zazywanie powinno byc poprzedzone badaniami, m.in. badaniem urodynamicznym Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: kreacja 15.08.07, 23:57 W artykule przeczytałem na czym polega problem, kogo dotyczy, jak reagują pacjenci, jak się leczyć. Tylko w tej ostatniej części znaleźć można było coś o leku. Ty od razu wyciągnąłeś wniosek, że mamy do czynienia z kryptoreklamą. Czy to źle, że autor podał nazwę leku, który pomaga zwalczyć chorobę? Czy są inne skuteczne leki? W końcu - celem artykułu było przekonanie ludzi do przełamania się i leczenia, czyli poinformowanie o tym, że są środki, które mogą im pomóc. Dobrze jest chyba dowiedzieć się, że istnieje konkretny lek na tak dokuczliwą dolegliwość? Jeżeli ty i tobie podobni macie problem z rzekomą kryptoreklamą to zgłoście to stosownym organom (ztcw zgodnie z prawem prasowym reklamy muszą być wyraźnie oznaczone), a nie wywnętrzniajcie się na forum, gdzie ludzie chcieliby może porozmawiać o poważnym problemie, a nie czytać durne komentarze niezwiązane z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
dzdzd bez logowania taki temat! 15.08.07, 11:24 piszecie, że ludzie krępują się o tym rozmawiać nawet z lekarzem to wartało ten link pozwolić komentować bez logowania; Może dzięki szerokie dyskusji wypłyną ośrodki, które potrafią pomagać w tej sprawie. Ciężko spotkać osobę, która uporała się z tymi problemami. Nawet operacyjnie ciężko osiągnąć sukces. Lekarz rodzinny czy internista nie wie jak pomóc to nie pyta, kobieta ma kłopot z przygotowaniem się do badania to przestaje chodzić do ginekologa. I sprawa zasadnicza do lekarza idziemy, żeby się wyleczyć a nie zbadać i leczyć, a dziś z wielu powodów bardzo często finansowych nie mamy szans na leczenie to po co nam diagnoza. Ostatnio usłyszałam o pomyśle karania kobiet za nie robienie cytologii - powiem tylko tyle jeśli będzie zapewnione natychmiastowe nowoczesne badanie i leczenie prawie wszystkie kobiety pójda się zbadać. Gdybyśmy dokładnie wiedzieli na co płacimy składki na NFZ to nikt by nie płacił. Na katar leczę się sama, a leczenie specjalistyczne ciężko wyegzekwować z ubezpieczenia, pozostaje leczenie złamań, wyrostek i to też czasem nie ma miejsca. "medycyna coraz lepiej radzi sobie z tym schorzeniem" - oby pacjenci też sobie poradzili :-) :-) Dzięki za temat może coś więcej popiszecie dla tych 3 mln Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: bez logowania taki temat! 15.08.07, 16:02 dzdzd napisała: > Ostatnio usłyszałam o pomyśle karania kobiet za nie robienie cytologii - powiem > tylko tyle jeśli będzie zapewnione natychmiastowe nowoczesne badanie i leczenie > prawie wszystkie kobiety pójda się zbadać. *********************************** Pewnie jest ten sam problem, co z badaniami piersi. Dużo szumu w mediach i kilkumiesięczne terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
12345on [...] 15.08.07, 18:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 [...] 15.08.07, 18:48 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asrai Wstydzi się o tym powiedzieć lekarzowi? 15.08.07, 23:36 Sama mam taki problem. W ciągu ostatnich 5 lat byłam z nim u 3 internistów i 2 ginekologów (5 lat temu przeprowadziłam się do dużego miasta). Za każdym razem mówiłam, że czytałam o metodach farmakologicznych, że mięśnie ćwiczę już kilka lat (to zaproponował mi lekarz w rodzinnym mieście). Mimo próśb ani razu nie udało mi się uzyskać ani skierowania na dodatkowe badania, ani do specjalisty, nic. Za każdym razem słyszałam, że tak niektóre kobiety mają i już. Znajome ze studiów mają takie same doświadczenia. Jak teraz czytam, że największym problemem jest wstyd pacjentek to podnosi mi się ciśnienie. Temat jest bardzo poważy a większość komentarzy jest za przeproszeniem "z dupy". Czy tak trudno zrozumieć, że taka "śmieszna" rzecz może zniszczyć życie? Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Nie przejmuj sie chamami, dziewczyno. 16.08.07, 00:06 A ty i twoje wyksztalcone kolezanki moglyby polskiej opiece zdrowotnej numer wyciac: pojechac sie leczyc do Wlk.Brytanii i obciazyc tym polski NHS. Nb. Z tego co wiem potrzebne by byly jakies "kwity", ze nie jestescie w stanie uzyskac pomocy lekarskiej w Polsce (reszte zrobilby brytyjski szpitalny prawnik). Tu przynajmniej lekarze wiedza, ze to "smieszne schorzenie" to choroba, ktora trzeba leczyc i mozna przynajmniej zaleczyc, by sie nie poglebiala, choc - z tego co w BBC slyszalem (o reklamowkach wyzej)- jednak preferuja te gimnastyke, nie zas leczenie farmakologiczne. Inna rzecz, ze w tych programach TV to mowa glownie o najpowszechniejszym, jeszcze niewielkim zaawansowaniu choroby, takim przyslowiowym "posiusianiu sie ze smiechu". Nic to. Zdrowia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Każdego mi szkoda . 16.08.07, 07:02 1% Polaków po 40 nie ma swoich zębów! Świetny temat do GW . Odpowiedz Link Zgłoś
12345on Re: Jeszcze lepszy temat dla GW 17.08.07, 15:45 Jak przywrócić prawowitemu właścicielowi Solidarności I, zawłaszczoną przez Michnika Gazetę Wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś