jankowski1960 14.08.07, 07:02 konsument zakwestionowal jakosc towaru. bardzo dobra reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
notonoto Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:10 Jestem za! --- Z jednym małym "ALE": autostrada to droga dwujezdniowa z dwoma jezdniami oddzielonymi najczęściej pasem zieleni, a ile pasm ma każda jezdnia to inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Po wyborach nie bedzie problemów 14.08.07, 08:26 Masz rację. Po wyborach , jak wreszcie faszystowskie Kaczory zostana odsuniete od władzy ( w co wątpie), to polska Temida będzie wzorem dla całej UE a nasze autostrady będą lepsze od niemieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
nekropedofil Re: Po wyborach nie bedzie problemów 14.08.07, 09:59 hehe, a 2 mln Polaków jak jeden mąż przywiozą milion pięćset sto dziewięćset PKB i dobre obyczaje z ju kej :D Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 opłaty na A4 to skandal! 14.08.07, 12:01 to nie jest autostrada, to co najwyżej droga szybkiego ruchu w permanentnym remoncie! Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Po wyborach nie bedzie problemów 14.08.07, 15:42 Nasze autostrady!!!!!!! Najpierw trzeba je miec,a potem stawiac za wzor.Te pare nedznych kilometrow niestety nie mozna zakwalifikowac do autostrad.Ale ceny to øurwa se licza!Dlaczego nie mozna zrobic jednej zbiorowej oplaty przy wjezdzie zamiast 150 kretynskich odcinkow,przy ktorym za kazdym razem trzeba hamowac ze 130 km!No ale utrudnianie zycia Polakom to specjalnosc wladzy tego kraju.a na zakonczenie to tak miedzy Bogiem,a prawda to samochody osobowe powinny byc zwolnione od oplat,natomiast ciezarowki wszelakiej rejestracji powinny bulic 3-krotna cene za rozpieprzanie asfaltu i niszczenie srodowiska.Basta! Odpowiedz Link Zgłoś
lobo13 Przez Olkusz lepiej!!! 14.08.07, 23:02 Ludziska, odkąd Tiry mają autostradę za darmoszkę, to droga przez Olkusz jest miód malina. Kiedyś można ją było nazywać drogą przez Koklusz, ale dziś jest duuuuużo lepij. Acha! I coraz mniej kolein! Droga w wielu miejscach ładnie wyremontowana. Odkąd nie ma tam Tirów, droga do Krakowa jest dłuższa co najwyżej o 15min niż autostradą przy oszczędności 13PLN. Policzcie sobie czy taka oszczędność jest warta takiej kasy. A poza tym przy autostradzie pustka. A przez Olkusz widoczki, wioseczki, skałki, knajpki i polska sielanka. Do tego kilka stacji benzynowych, a przy autostradzie śmierdzące orleny i nic więcej. Kwa. Ja chyba kocham tę drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
varvar obywatel musi się użerać z oszustem, a Ziobro 14.08.07, 10:25 zabawia się kłamstwami - zamiast odpracować pieniądze (nazbyt duże), które pobiera za to, ażeby stać na straży praw i wolności obywateli. Również i do tego, ażeby silniejszy nie zmuszał słabszego do niekorzystnego rozporządzania swoim majątkiem, tak jak w przypadku płacenia za autostradę, która w rzeczywistości jest zwykłą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
yorik Jestem ZA!!!! 14.08.07, 07:11 Nareszcie! Opłaty zachodnie a drogi jak z (bardzo) bliskiego wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
trrapez Re: Jestem ZA!!!! 14.08.07, 09:57 >>Nareszcie! Opłaty zachodnie a drogi jak z (bardzo) bliskiego wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Jestem ZA!!!! 14.08.07, 15:45 Jakie 2x11zl...... Na drodze z Warszawy do Poznania postawili 3 zlodziejskie bramki.Jedna kolego to Ty chyba przespales..... Odpowiedz Link Zgłoś
adziamag Re: Jestem ZA!!!! 14.08.07, 16:46 sa trzy bramki,ale aby dojechac do Poznania mozna zjechac przed trzecia Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Jestem ZA!!!! 14.08.07, 17:15 Wiem,ale niestety musze korzystac z 3-ech bo jezdze przez Niemcy do Danii i innej drogi nie ma z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
carroty Re: Jestem ZA!!!! 15.08.07, 01:20 na A2 miedzy Strykowem a poznaniem tez sa ciagle remonty i przez 70 km nie ma stacji beznynowej... i placi sie 11 PLN x3... Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanoslo Re: Jestem ZA!!!! 14.08.07, 14:21 Co? Te zachodnie sa duzo tansze lub bezplatne Odpowiedz Link Zgłoś
ciass Bardzo dobrze. Bo to jest oszustwo. 14.08.07, 07:12 Moim zdaniem nic nie powinien zapłacić bo autostrada ma dwa pasy ruchu a nie jeden i to o okreslonej szerokości. Odpowiedz Link Zgłoś
nekropedofil Re: Bardzo dobrze. Bo to jest oszustwo. 14.08.07, 10:00 i pas awaryjny z boku (vide A4 w stronę Zgorzelca) Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanoslo Re: Bardzo dobrze. Bo to jest oszustwo. 14.08.07, 14:22 Tak, tak pomiedzy Legnica i Wroclawiem sa same pasy awaeyjne Odpowiedz Link Zgłoś
polski_murzyn Chciało się dzikiego socjalizmu to macie . 14.08.07, 07:23 Wysokie podatki i nic w zamian . Odpowiedz Link Zgłoś
realkrzysiek Re: Chciało się dzikiego socjalizmu to macie . 14.08.07, 11:15 polski_murzyn napisała: > Wysokie podatki i nic w zamian . > Jak to nic w zamian. Jeżeli będą niskie podatki, to nie będzie komunistów w rządzie, parlamencie i nie będzie cyrku politycznego. Za dobrą komedię trzeba zapłacić i gdzie ją wtedy szukać, jakieś szmatławe filmy przez nieudanych reżyserów zrobione, ja już wolę zapłacić porządne podatki i mieć super komedie w parlamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
tesiap2 Temida na autostradzie 14.08.07, 07:26 Brawo.Swietnie.Czekam na dalszy ciag juz ze sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
coolbabe Temida na autostradzie 14.08.07, 07:28 No nareszcie ktoś się zbuntował to nie autostrada ,tylko byle jaka droga jedno pasmowa, nie pamiętam żeby można było przejechać normalnie beż zjazdu ,Często nią jeździłam na lotnisko w Balicach ale znalazłam inną drogę, gdzie jadę podobną szybkością i nie muszę płacić 26złotych To skandal nazywać tą drogę autostradą,i popieram pana który się zbuntował. Odpowiedz Link Zgłoś
grba To takie proste 14.08.07, 07:35 Wystarczy, żeby ministerstwo transportu zdjęło znaki drogowe z oznaczeniem autostrady... Odpowiedz Link Zgłoś
zeus75 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:36 Szanowny Panie trzymam kciuki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
generaljaruzelski Kapitalizm tak, wypaczenia - nie 14.08.07, 07:41 W naszej socjalistycznej ojczyźnie, Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, wiele rzeczy było kiepskiej jakości, ale tanich (m.in. dlatego, że nie było VAT-u np., który dopiero wprowadziły w latach 90. partie burżuazyjne) albo bezpłatnych. Nie można natomiast upiec 2 pieczeni na jednym ogniu - socjalistyczna jakość i kapitalistyczna odpłatność. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kapitalizm tak, wypaczenia - nie 14.08.07, 08:25 Jak się okazuje, jednak można. Za komuny był VAT, tylko że w postaci podatku obrotowego, doliczanego do ceny detalicznej. Wynosił nie 22 % ale 20 %. Odpowiedz Link Zgłoś
praskejpepik Re: Kapitalizm tak, wypaczenia - nie 15.08.07, 16:41 Ale podatek obrotowy byl wyliczany z ceny końcowej (juz z podatkiem). Wiec wlasciwie wynosil 25% Z koncowej ceny 125 zl byl obrotowy podatek 25 zl, wiec 20% Dziś k cenie 100 zl jest doliczany VAT 22%, razem 122 Odpowiedz Link Zgłoś
cembe Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:42 Ja jechałem na A2 w piątek 10.08.07 i miałem to samo - zwężenie jedni do jednego pasa w każdym kierunku. Oczywiście zapłaciliśmy jak za normalny przejazd. Szanowny Panie, z największą przyjemnością ja i moich trzech kolegów stawimy się w sądzie by to potwierdzić i zarazem wyrazić swoje zdegustowanie polityką zarządców tych odcinków autostrad! Odpowiedz Link Zgłoś
pyra011 Re: genau, genau ! A-2 , dwa pasy jeden w jedną, 14.08.07, 09:30 drugi z powrotem Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:42 prędkości 130 km/h nie obroni, natomiast przejazdu autostradą i zatrzymania (tu mniej) - ma szanse :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 09:38 drogA która nie spełnia określonych prawem warunków technicznych nie może być autostradą. To proste. Czasowe ograniczenie normalnego ruchu ze względów technicznych powinno skutkować usunieciem znaków drogowych D9 które to w swietle prawa o ruchu drogowym sa obowiązujące na drodze dopuszczonej do ruchu. Nie ma warunków - nie ma autostrady. To bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 14:17 ano, masz rację. Zobaczymy co na to sądy Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
stefan99999 Re: Temida na autostradzie 15.08.07, 23:12 A jak nie ma autostrady, to nie ma opłat. forresty napisał: > drogA która nie spełnia określonych prawem warunków technicznych nie może być > autostradą. To proste. Czasowe ograniczenie normalnego ruchu ze względów > technicznych powinno skutkować usunieciem znaków drogowych D9 które to w swietl > e > prawa o ruchu drogowym sa obowiązujące na drodze dopuszczonej do ruchu. Nie ma > warunków - nie ma autostrady. To bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 nareszcie,bo to żadna autostrada,furmanki mogą tam 14.08.07, 07:43 jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
klein4400 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:43 Zakwestionował jakość usługi a nie towaru. Ale reakcja oczywiście b. dobra. To pokazuje też przy okazji, że tylko prawnicy w tym kraju są w stanie się obronić; Odpowiedz Link Zgłoś
orinus To już było... 14.08.07, 08:04 O ile dobrze pamiętam, kilka lat temu była podobna sytuacja. Pewien człowiek odmówił dokonania opłaty, twierdząc, że to nie jest autostrada. Zatrzymał się przed bramką wyjazdową-ochroniarze, a później policja wiele godzin przekonywali go, aby zapłacił, opuścił autostradę a następnie zgłaszał pretensję.Nie pamiętam, czym to się skończyło, ale argumentacja właścicieli autostrady była osobliwa. Stwierdzili mianowicie, że umowa koncesyjna daje im prawo do pobierania "za przejazd", a w umowie nie ma nic o stanie nawierzchni. Czyli mogą położyć nawet bruk, a i tak trzeba będzie płacić. Jak widać, nic się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.dyrektor ale 14.08.07, 08:37 Ale teraz firma zarzadzajaca twierdzi oplata jest za przejazd autostrada. A obecnie to nie ma klasy autostrady :| Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 08:43 orinus napisał: > O ile dobrze pamiętam, kilka lat temu była podobna sytuacja Masz rację. O ile pamietam , to kierowca przegrał. Przed bramkami była bowiem informacja o robotach drogowych i konieczności ograniczenia predkosci. Nie musiał korzystać z "autostrady", zrobił to dobrowolnie wiedząc o ograniczeniach. Pamietam ,że miał się odwoływac od tego wyroku. Nie wiem czy sie odwolał. Teraz takie informacje o ograniczeniach też są. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 08:47 remik.bz napisał: > O ile pamietam , to kierowca przegrał. > Przed bramkami była bowiem informacja o robotach drogowych i > konieczności ograniczenia predkosci. Nie musiał korzystać z "autostrady", zrobił to dobrowolnie wiedząc o > ograniczeniach. To znaczy, że można przed każda drogą w Polsce postawić znak "Uwaga, roboty drogowe" i pod nim tabliczkę "Wjeżdżasz na tę drogę tylko dlatego, że chcesz a nie dlatego, że musisz" ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 09:06 mikrobyznesmen napisał: To znaczy, że można przed każda drogą w Polsce postawić znak "Uwaga, roboty > drogowe" i pod nim tabliczkę "Wjeżdżasz na tę drogę tylko dlatego, że chcesz a > nie dlatego, że musisz" ? :) W praktyce niestety tak. To wcale nie oznacza ,ze ja to popieram. Jeżdżę dość często tym fragmentem A4 i "krew mnie zalewa" . Uważam te oplaty za haracz w majestacie prawa. Ale alternatywne drogi, chociaz bezpłatne, sa jeszcze gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 10:20 Droga przez Olkusz jest gładka, po remoncie i bezpłatna. Z Katowic do centrum Krakowa jest dalej ledwie o jakieś 3 kilometry, a przez większą część trasy - do Olkusza - jedzie się chyba szybciej niż po tej pożal się Boże autostradzie. Nie jeżdżę nią dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
ef14 Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 10:29 święta racja, do Olkusza dwupasmówka, a do Krakowa jedno,ale całkiem nieźle się jedzie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 16:01 A dlaczego sa gorsze? Bo np tacy søurwysyni od ruskich rozpieprzaja nam drogi i jeszcze stanowia powazne zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu.W szczegolnosci,kiedy wpadna na pomysl wyprzedzania sie nawzajem......Zeby nie bylo szkoda asfaltu,to bym rzucal granatami w tych piz.dzielcow.... > Ale alternatywne drogi, chociaz bezpłatne, sa jeszcze gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: To już było...kierowca przegrał 14.08.07, 15:57 Jesli sa ograniczenia,to niech øurwa ogranicza ceny do polowy za przejazd ta pozal sie drogocina.Zdzierac to oni moga w chamski sposob w bialy dzien,ale zeby zmniejszyc okresowo oplaty - do tego bandytow nie ma!!! Brawo ten pan - tez moge sie stawic w sadzie i byc swiadkiem po przejechaniu w slimaczym tempie ta "altostradom" dn.6.08.2007..... Odpowiedz Link Zgłoś
gustav1862 Re: To już było... 14.08.07, 11:48 Skończyło się w sądzi i musiał zapłacić 5zł plus odsetki za przejazd! Taka Polska ;( Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: To już było... 14.08.07, 12:17 To niczego nie przesądza. Sady działają w ten sposób, że wygrywa strona, która przekona sąd do swoich argumentów. Znam sprawę z trochę innego podwórka (ale też cywilną i dotyczącą zapłaty za usługę), którą usługobiorca przegrał z firmą wykonującą usługę mimo, że miał ewidentnie rację. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: To już było... 15.08.07, 19:11 wdakra napisała: > To niczego nie przesądza. Sady działają w ten sposób, że wygrywa strona, która > przekona sąd do swoich argumentów. A gdzieś na świecie jest odwrotnie? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anarcho-emeryt Temida na autostradzie 14.08.07, 07:43 Zawsze doprowadzalo mnie do szalu sluchanie o "pieniactwie" Amerykanow, ktorzy o byle co sadzili sie na pokazne kwoty. Ale wreszcie zrozumialem. Jak nie wezmiesz sprawy w swoje WLASNE rece to nikt ci nie da NIC!! Uslugi w Polsce sa po prostu kpina.Klient jest nadal uwazany za "piate kolo u wozu". Na szczescie coraz rzadziej dotyczy to prywatnych przedsiebiorstw (choc zdarza sie , zdarza...), glownie dzialaja "po bolszewicku" urzedy panstwowe. I wlasnie tu powinna sie skonczyc nietykalnosc. Jestes robiony w bambuko to do sadu sk..synow! Wygrasz czy przegrasz... obojetne. Na przyszlosc osoba, ktora pozwiesz bedzie sie dlugo zastanawiala jak postepowac. Zycze temu kierowcy szczescia (no bo odszkodowania w setkach tysiecy nie dostanie - a powinien, tak dla zasady). Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniko Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:56 brawo, przydałby się jakiś link z wsparciem dla tego Pana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 PRZYDAlABY sie strona ostrzegajaca konsumentow.... 14.08.07, 17:04 ja np. czekam juz 2 mce na naprawe notebooka ASUS i chetnie bym otrzegl kazdego zeby w zyciu tego nie kupowal (znam takie 3 przypadki) Chetnie z kims zaloze taka strone roger45 na gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: PRZYDAlABY sie strona ostrzegajaca konsumento 14.08.07, 17:19 Jesli notebook jest ci potrzebny do pracy to mozesz zaskarzyc producenta z tytulu utraconych korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Brawo, parwnik! A CO reszta? 14.08.07, 07:56 Luuudzieee! Nie dajcie sie robic w konia:) Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff Re: Brawo, parwnik! A CO reszta? 14.08.07, 10:26 Reszta nie potrzebuje reklamy za 6,50. Woli swój cenny czas. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Re: Brawo, parwnik! A CO reszta? 14.08.07, 11:40 Jednym słowem reszta woli pozwolić na bezprawie w świetle dnia, bo wysoko ceni swój czas. To, że działania tego prawnika będą być może miały skutek erga omnes czyli, że spowodują, że nie będzie opłat za przejazd łże autostradą, to detal prawda? Jak bolszewicy przejmowali władzę w Rosji w imieniu ludu na czele garstki, to lud wolał siedzieć cicho w domach. Wyżej cenił swój spokój. Czy lud na tym, dobrze wyszedł??? No ale taka widać mentalność wschodnioeuropejska i u nas ma swoich zwolenników. Tylko, że jak każdy będzie bardziej od działań podejmowanych we własnym imieniu w interesie ogołu cenić będzie święty spokój, to rządzący (także w sensie ekonomicznym) będą mieli wolną rękę we wprowadzaniu wszelakich rozwiązań w swoim tylko interesie. I któregoś dnia obudzisz się w państwie niesprawiedliwości i bezprawia. Za to przedtem naodpoczywasz się za wszelkie czasy. P.S. Ja tą autostradą nie jeżdżę, interesuje mnie inny aspekt tej sprawy - bezprawne pozbawienie woplności. Może będzie wreszcie jakiś bicz na wszechwałdne security, ochrony etc. Bo przeszukanie bez asysty policji to przecież standad w naszych sklepach. Tk samo jak wielogodzinne przetrzymywanie podejrzanych o kradzież. I nie chodzi mi tu wcale o tych co zostali złapani na gorącym uczynku, ale na przykład wnieśli do marketu kupiony pod domem Tymbark i teraz płać albo sobie z nami posiedzisz w kanciapie.... aż Ci się znudzi i za towar zapłacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff Re: Brawo, parwnik! A CO reszta? 14.08.07, 15:55 Cenię swój czas, dlatego Ci odpowiem tylko na dwie sprawy: Masz PRAWO nie rozumieć mnie, lecz błagam, nie zrozum mnie ŹLE. Druga to z Tymbarkiem: żyjemy w grupie ludzi, powinniśmy to uwzglednić, straty różnych marketów idą rocznie w MILIARDY (łączne, nie pojedyńczych), powinniśmy to uwzględnić i nie wnosić NOWEGO towaru do takich sklepów, lub o tym informować, a lepiej zostawiać w skrytkach, aby nie marynować czasu swojego i ochrony, która tam jest w PRACY! No i trzecie (jednak) uważam, że to dla reklamy prawnika. Ja bym zapłacił, pojechał do domu i wydał dużo więcej na korespondencje REKLAMOWĄ takiej drogi. I więcej moja noga, przepraszam, koło, by tam nie stanęła. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Brawo, parwnik! A CO reszta? 14.08.07, 16:10 straty różnych marketów idą rocznie w MILIARDY (łączne, > nie pojedyńczych), powinniśmy to uwzględnić Straty!!!! Co Ty pieprzysz...jak oni oszukuja panstwo na biliardy zlotych nie placac podatkow przez pierwsze 5 lat,a potem zmienija nazwe i od nowa proceder,to jest dobrze!!!!Nie ma sie co litowac nad bandytami,bo oni i tak stratni nie sa.A niestety klient i tak placi za wszystko,a na dodatek ryzykuje takie incydenty jak bezprawne przeszukiwania.Ktos na tym grubo zarabia,ze markety tak jezdza po ludziach i gospodarce jak wszy po psie..... Odpowiedz Link Zgłoś
unkhas Szkoda że prawo nie opiera się na precedensach 14.08.07, 07:57 Jedna wygrana sprawa w sądzie załatwiła by "sprawę". Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: Szkoda że prawo nie opiera się na precedensac 14.08.07, 08:25 Ale wtedy mógłbyś wszystko. Dosłownie wszystko. Zawsze możesz znaleźć sprawę polityka, który np. spowodował wypadek po pijaku albo jeszcze coś gorszego - i domagać się kary "pouczenia", tak jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
nekropedofil Re: Szkoda że prawo nie opiera się na precedensac 14.08.07, 10:08 nie znam się na prawie, ale z tego właśnie powodu precedens to kretynizm. moim zdaniem bardzo trudno byłoby znaleźć dwie identyczne sprawy, zwłaszcza w sprawach cywilnych Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Szkoda że prawo nie opiera się na precedensac 14.08.07, 11:55 nekropedofil napisał: > nie znam się na prawie, ale z tego właśnie powodu precedens to kretynizm. moim > zdaniem bardzo trudno byłoby znaleźć dwie identyczne sprawy, zwłaszcza w > sprawach cywilnych Akurat w tym przypadku bardzo łatwo. W tego typu przyadkach właśnie precedens byłby najlepszy, bo inaczej to okaże się, że prawnik wygra, a szaraczek nie, czyli nie wszyscy są równi wobec prawa. Jak można wymiar sprawiedliwości kojarzyć ze sprawiedliwością jeśli prawnik teraz wygra a inni którzy zapłacili nie dostaną zwrotu a nawet gdyby sprawę założyli to mogą przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 07:57 "- To nieprawda, odpowiada Andrzej Czarnohorski z zarządzającej autostradą firmy Stalexport Autostrada Małopolska S.A. - Kierowca zawarł wyłącznie umowę na przejazd autostradą. Nie gwarantujemy nikomu przejazdu z prędkością 130 km na godz." Co za koleś, pracuje w w tej firmie, to powienien chociaż wiedzieć co to jest Autostrada. " Autostrada - droga dwujezdniowa, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi (D-9 i D-10), na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep." www.gimnazjum.pl/karta/prawo/prawo_def/prawo_def.html Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Temida na autostradzie 14.08.07, 07:57 Popieram tego Pana. Nie dość że na tym odcinku od lat większość stanowią remonty (nie jest to chwilowe i przejściowe) to jeszcze autostrady tej nie wybudował Stalexport. Powstała dużo wcześniej z podatków nas wszystkich. Podatniku zapłaciłeś za budowę to teraz zapłać sobie za przejazd... remontem Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Nie wolno pobierać opłat za autostrady budowane z 14.08.07, 08:31 podatków. W Niemczech autostrady są bezpłatne dla osób prywatnych. Dlaczego? A dlatego, że wynika to z wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Otóż, Trybunał stwierdził, że skoro autostrady zostały wybudowane z podatków, to stanowią własność ogółu obywateli. Z drugiej strony, Konstytucja gwarantuje prawo własności, czyli prawo do nieograniczonego dysponowania tą własnością. Zatem obywatel nie może być zmuszany do płacenia za posługiwanie się swoją własnością. Odpowiedz Link Zgłoś
szel Temida na autostradzie 14.08.07, 08:00 Wg Wikipedii: "Autostrada wg Ustawy z dnia 21 marca 1985 – Ustawa o drogach publicznych, stan na 6 kwietnia 2005) – droga publiczna o ograniczonej dostępności, przeznaczona wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych, charakteryzująca się bezkolizyjnymi skrzyżowaniami oraz podzielona na pasy ruchu dla różnych szybkości i kierunków (co najmniej dwa w każdą stronę, oddzielone pasem zieleni i/lub barierami). Autostrada wyposażona jest w miejsca obsługi podróżnych, pojazdów i przesyłek, przeznaczone wyłącznie dla użytkowników drogi." Trudno nazwać barierą, a tym bardziej zielenią pachołki, a tak jest na dwóch odcinkach "autosrady" z Katowic do Krakowa. Może wreście ktoś pójdzie po rozum do głowy i skończą sie te haracze nazywane opłatami. Odpowiedz Link Zgłoś
ciass Parametry autostrady 14.08.07, 08:07 Szerokość pasa autostrady 3,75 m, pas awaryjny 3,0 m, szerokość pasa drogi ekspresowej 3,50 m, pas awaryjny 2,5 m. To chyba załatwia sprawe odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio to cos jeszcze 14.08.07, 09:40 Czy prędkość 40 km/h jest prędkością minimalną z jaką należy poruszać się na autostradzie? Zgodnie z definicją autostrady, jest to droga przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep. Nie oznacza to jednak, że 40 km/h jest prędkością minimalną jaka obowiązuje na autostradzie. Wymóg 40 km/h dotyczy jedynie spełnienia określonych parametrów pojazdów samochodowych, które zamierzają poruszać się autostradą. Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908 z późn. zm.) cyt. ,,Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.” Z ust. 2 pkt 1 wynika jednak obowiązek poruszania się z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym. To kierujący decyduje, jaka prędkość w danych okolicznościach (również na autostradzie) jest bezpieczna, czyli taka, która pozwoli mu na panowanie nad pojazdem w przypadku pojawienia się zagrożenia. To również kierujący musi ocenić czy w danych warunkach prędkość, z jaką jedzie nie powoduje utrudnień dla innych pojazdów. Nie można jednak zapominać o ograniczeniu prędkością dopuszczalną, w tym przypadku 130 km/h dla samochodów osobowych, motocykli oraz sam. ciężarowych o DMC poniżej 3,5 T. www.policja.pl/portal/pol/167/ wniosek - jesli droga jest autostrada i są warunku do jechana conajmniej 40 i maksymalnie 130 lub wiecej km/h (ale pow 130 to juz łamanie prawa) to ta droge mozna nazwac autostada.. Odpowiedz Link Zgłoś
skedok Temida na autostradzie 14.08.07, 08:00 I dobrze - - ja też kiedyś miałem podobną przygodę w tym samym miejscu,ale ja nie jestem prawnikiem - może ktoś utrze nosa tej bandzie Odpowiedz Link Zgłoś
beatad19 Temida na autostradzie 14.08.07, 08:05 A2 Nowy Tomyśl-Konin platne 3 razy po 11 zl, czyli razem 33 zl. Kilka odcinków robót drogowych, w sumie okolo 40 km drogi jednojezdniowej lub ze znacznym ograniczeniem prędkości. A oplatę pobierają bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek45-1 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:05 Brawo ten pan, poprosze o kontakt. Może wreszcie uda sie założyć sprawę w sądzie o odszkodowanie od zarządu A4. Odpowiedz Link Zgłoś
m824 Temida na autostradzie 14.08.07, 08:06 Brawo dla Pana z Łodzi. Nareszcie odważny, który postanowił otwarcie zaprotestować przeciw ZŁODZIEJSTWU jakiego dokonuje codziennie zarządca autostrady. Ta droga wygląda jak leśny dukt na Mazurach, a nie autostrada! Wszyscy kierowcy pewnie się za panem Lipke wstawią! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba To prawnik. Idealna sytuacja na pozew zbiorowy:) 14.08.07, 08:11 Wystarczy tylko sie do tego pana dolaczyc, panowie kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
magmamagda UPR -owców tak wielu 14.08.07, 08:19 wypowiadajacych się na tym forum ;-) jak by to było dobrze,gdyby byli tego świadomi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
magmamagda Re: Przykro mi - jestem Torysem od jakis 14.08.07, 08:32 a wiec blisko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Przykro mi - jestem Torysem od jakis 14.08.07, 10:02 Uklony! Onufry, prosze, wyjasnij mi: co to znaczy, ze jestes Torysem? I co to jest UPR? /podejrzewam, ze Unia Polityki Realnej, ale nie mam pewnosci?/. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Torysi - nazwa historyczna na Konserwatystow 14.08.07, 15:19 brytyjskich, ale nadal sie trzyma. A UPR to Unia Polityki - jak dla nas - nie-Realnej. Bo choc o pewnych sprawach gospodarczych mysli wlasciwie, to tzw. rzeczywistosci spolecznej zignorowac sie nie da. A UPR by chciala. Nb. I wlasnie dlatego, ze wzgledu na owa rzeczywistosc spoleczna, David Cameron czasem mowi jak Tony Blair;) Uklony:) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Torysi - nazwa historyczna na Konserwatystow 14.08.07, 16:52 Dzieki za odpowiedz! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:17 Tak jest - barwo d;la odważnego prekursora walki z niegodziwościami - ale wiecie kim on jest ?? - prawnikiem więc wie co robi:) i oby z tego zrobiła się sprawa na całłą Polskę bo złodziejstwo jakie sie tam odbywa w majestacie prawaq jest wielkie - nawet w Tesco wiedzą ,że jak towar/usługa jest niekompletna czy niepełnowartoścowy/a to się OBNIŻA CENĘ - słyszeliście idioci ze Stalexportu ??! Odpowiedz Link Zgłoś
atoja1974 Temida na autostradzie 14.08.07, 08:14 Sie nie posrajcie z milosci do "TEGO PANA". Typowy Polaczek i burak. Wyobraz sobie jeden z drugim ze masz swoja prace i swoje obowiazki i ci na glowe taki prawniczek spadnie... Ja od 10 lat pracuje po calym swiecie i widzialem juz takiego niejednego, co swoje kompleksy leczyl. Nikomu nie kaze zgadzac sie z moim zdaniem, ale wg mnie to Mount Everest buractwa buractwa buractwa. Buractwa i maliniactwa! A jak ja jakos mam wtope ze sklepem albo podobnym to pisze maila do centrali i w 75% przypadkow wszystko jest potem po mojemu... Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba A bo to TY jestes. Ten niby nie burak:) 14.08.07, 08:18 Niestety, historia sadownictwa tych prawdziwie dzis demokratycznych panstw swiata wyraznie wskazuje na fakt, ze jest tam jak jest WYLACZNIE dzieki odszkodowaniom bulonym przez rozne firmy "szaraczkom", nie zas dzieki e-mailom partyjnie ustawionych dupkow do "centrali". Masz tegoz z zycia przyklady: w UK traci sie rzadowe posadki za podobne e-maile, by bylo "po naszemu" (bo prawo ma byc dla wszystkich jedno), a w Polsce kasjerka ucina dzieciakowi paluszek i firma ni grosza dziecku odszkodowania nie placi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:13 Burakowym tekstem to piszesz Ty. Ten pan, co lobuzow pozwie do sadu, to nie "prawniczek" ale prawnik. Czas juz, azeby rzeczy nazywac po imieniu. Niestety, jeszcze w PRL-u wmowiono ludziom, ze miec wyksztalcenie, to jakies zdrozne hobby. Dlatego dzisiaj buraki nazywaja inteligencje "wyksztalciuchami". Ja sie nie wstydze, ze mam wyzsze wyksztalcenie, chociaz moj byly sasiad wlasnie burak i cwaniak jak Ty nazywal mnie "doktorek". Dziwne, ze te twoje rzekome podroze nie daly Ci kulturalnego sznytu. Uwazaj, bo Ci od bluzgania wyrosna kudly na jezyku! Podsumowac mozna zdrozna wypowiedzia bylego prymasa: "kundelki szczekaja a karawana idzie dalej". A dla Pana Prawnika z Lodzi- brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
nekropedofil Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:27 no pewnie - jak ZUS odmówi ci emerytury, to też napiszesz uprzejmego maila? zastanów sie dwa razy zanim kogoś nazwiesz burakiem , a potem jeszcze rozejrzyj się za lustrem! Odpowiedz Link Zgłoś