Dodaj do ulubionych

Solidarność musi być dobrowolna

13.11.07, 14:15
Tak, solidarnosc dobrowolna ale czy powstanie ?
Mysle, ze będzie bardzo ciezko, a nawet sie osmiele powiedziec, ze jest niemozliwe.
Dlaczego ?
Wolny rynek, czyli wolnosc ekonomiczna bardzo czesto prowadzi, ze "kasa" ustala zasady zycia ludzkiego, a nie czlowiek.
Musimy wypracowac aby czlowiek miał wplyw na okreslanie zasad zycia ludzkiego, a nie "kasa".
Nie wszyscy mogą być bogaci i jest to normalne i zrozumiale. Ale czy ludzie bogaci musza traktowac klasy srednie jako cos gorszego ?
Tylko klasa srednia może zapewnic dobrowolna solidarnosc. Bogaci są solidarni dla bogatych, a dla klasy sredniej bądź ubogich są bardziej PANAMI niż przyjacielami.

Jest to bardzo duzy problem naszej przyszlosci i obawiam sie, ze należy szukac alternatywy dla gospodarki rynkowej.
Jeżeli nie znajdziemy, klasa srednia będzie sie kurczyc, a to będzie bardzo niebezpieczne dla wszystkich, nawet dla tych bogatych. Historia lubi sie krecic jak nasza Ziemia.
Dobrze, ze o tym sie mowi i może być poczatkiem do pokojowego nawiazania solidarnosci dobrowolnej.
Nie jestem zwolennikiem rozdawnictwa, ale nie jestem także gospodarki rynkowej. Gospodarka rynkowa doprowadzila, ze czlowiek jest dla pieniedzy, a powinien pieniadz być dla czlowieka. Ten kto tego nie widzi, to może w przyszlosci zobaczyc, ale nie solidarnosc dobrowolna, a rewolucje wymuszona.
Myslmy, poki jeszcze jest czas !
Obserwuj wątek
    • andrzej369 Re: Solidarność musi być dobrowolna 13.11.07, 14:52
      Chciałbym jeszcze dodac, ze upadek komunizmu nastapil dzieki gospodarce rynkowej i chwala jej za doprowadzenie do upadku.
      Nadmienie jednak, ze za czasow komunizmu klasa srednia w demokracjach byla inaczej traktowana niż obecnie. Kapitalisci już nie maja obozu przeciwstawnego i zaczynaja ludzi pracy inaczej traktowac.
      Przenoszenie ciezaru kryzysow gospodarczych na barki klasy sredniej może sie zle skonczyc dla wszystkich.
      Mam tylko nadzieje, ze nie powstana getta dla ludzi pracy (to tez jest mozliwe), ale jest rownie mozliwe powstanie cos gorszego od komunizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka