bloody_rabbit Wiadomo było z góry, że takie rzeczy się zdarzą 15.11.07, 11:17 Jak się chce być armią okupacyjną, to trzeba się przygotować na takie wypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Okupacja, stabilizacja,partyzantka... 15.11.07, 11:33 to jeden czort,KTORY NAZYWA SIE WOJNA. Kowencje sprawdzaja sie tylko w sporcie.OD II WOJNY SWIATOWEJ KAZDA WOJNA MA CHARAKTER TOTALNY I OBEJMUJE TAKZE LUDNOSC CYWILNA. Odpowiedz Link Zgłoś
adamdark01 Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 11:30 Panie Prokuratorze Frankowski,proponuję Panu wycofać oskarżenia żołnierzy o rzekomych win o zabójstwa, w Afganistanie, tego nie było, to pan tworzy w swej głowie, a chce Pan się spodobać Europie,która swoich ludzi nigdy nie oskarży o nic, a robią różne przekroczenia, czy wie Pan kto to są Talibanie? czy wie Pan ile nie winnych ludzi oni zamordowali,ile kobiet zgwałcili,ilu swoich afgańczyków zamordowali? nie wie Pan,i wogóle nie wie Pan co to jest terror i wojny domowe. A ja wiem, od wielu lat wiem, żołnierz który walczy przeciw takim,jest w cuągłym napięciu,do ostatnich granic, żołnierze nasi nie są nowicjusze,i nigdy nie uczynią czegoś,co nie jest związane z ich zadaniem, oni padają ofiarami waszego wymysłu, popełnili błąd? może, ale nigdy celowo, i po zrozumieniu,że to nie tak jak trzeba było, uczynić,próbowali ukryć i mówić inaczej,ale to nie jest ich wina,to sytuacja tak stworzyła warunki,oni są nie winni i nie muszą składać zeznania,możecie tylko przyjąć ich wyjaśnienia,że została popełniona pomyłka,bo do nich strzelali talibowie,bandyci,a oni musieli odpowiadać,nie byli może odrazu gotowi bo szukali z kąd strzelają do nich,po ustaleniu odpowiedzieli ogniem,ale talibów już nie było, a więc stało się i zginęli nie winni ludzie,którzy szybko kryli talibów,no i otrzymali odszkodowanie i na tym się kończy sprawa. teczkę proszę zamknąć. adamdark. Odpowiedz Link Zgłoś
realny.esteta Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 11:38 "żołnierze złamali też konwencje haską i genewską - gwarantują one, że podczas działań wojennych cywilom nic nie grozi ze strony wojska." To jakiś absurd - kiedy więc zostaną pociągnięci do odpowiedzialności Amerykanie? Odpowiedz Link Zgłoś
autor_autor Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 11:39 Po pierwsze: to co zrobili ci żołnierze (jeśli zrobili) zasługuje na surowe ukaranie. Po drugie: brawa dla naszego wojska, że sprawa nie została rozmyta i zatuszowana, dobrze wiedzieć, że nie ma w armii bezkarności, może dzięki temu podobna rzecz już się nie powtórzy, poza tym jest to wyraźny sygnał dla Afgańczyków, że nie wszyscy Polacy są tacy jak ci żołnierze. Po trzecie: nie można dopuścić do upublicznienia filmu (jeśli istnieje) z nagraniem masakry. Po czwarte: tragedia nie podważa zasadności naszej misji w Afganistanie, to mimo wszystko pojedyńczy przypadek, więc nie mają sensu uogólnienia, w stylu "co my tam robimy", "wszyscy żołnierze to psychole", itp. itd. Po piąte: nie mają sensu tłumaczenia w stylu "to jest wojna, więc tak musi być", "nawet cywil może być wrogiem" (kobiety też tam z kałachów strzelają?) itp. itd. bo na tej zasadzie to można by powiedzieć, że mordowanie ludności cywilnej przez hitlerowców też jest jakoś usprawiedliwione, no chyba że ktoś wyznaje zasadę, że jak ktoś Polaków to źle, a jak Polacy kogoś to OK. Tak, porównuje z hitlerowacami, bo trzeba nazywać rzeczy po imieniu - szukamy jakiś usprawiedliweń, próbujemy zrozumieć, bo stres, bo wojna, bo coś tam, ale to dlatego, że to "nasi", gdyby chodziło np. o Amerykanów, albo o Rosjan, nikt nie miałby wątpliwości: zbrodnia wojenna, wysłać ich na długie lata do więzień, i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
quechuamadre Ludobójstwo, niech teraz pojadą tam odpokutować 15.11.07, 11:41 Afganistan to taki biedny kraj zacofany cywilizacyjnie, niech teraz ci okrutni polscy żołnierze zamiast odsiadywać wyroki w więzieniach z naszych podatków, pojadą tam i pracują na rzecz odbudowy tego kraju ze zniszczeń wojennych; niech budują szkoły, studnie, szpitale, drogi, kanały irrygacyjne na wodę,rozminowują tereny wiejskie, przecież tam jest jeszcze z 4 miliony min...Afganczycy są słynni z tego, że kodeks honorowy Pasztunów nakazuje im zemstę za doznane krzywdy, na pewno przyjadą do Polski i wymierzą sami sprawiedliwość tym żołnierzom, poderżną im gardła... stokrotki Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 powinni wisieć bo to nie ludzie.! 15.11.07, 11:47 Polską flagę ubrudzili krwią kobiet i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_wieleq rozstrzelac - dla przykladu n/t 15.11.07, 12:22 rozstrzelac - dla przykladu Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Kara śmierci za zbrodnię wojenną. 15.11.07, 12:24 Nie widzę możliwości zastosowania żadnej innej kary niż kara śmierci za zbrodnie wojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Kara śmierci za zbrodnię wojenną. 15.11.07, 12:38 prosżę kupić sobie okulary i poczytać coś o zbrodnich,najlepiej kryminaly. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Ktoś z was, tu piszących, był na wojnie? 15.11.07, 12:42 Wąchał proch? Strzelano do niego? Zastanawiał się czy wróci z kolejnego patrolu? Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Bo jeśli nie, to niech się zamknie! 15.11.07, 12:44 Siedzicie sobie w domach, popijacie herbatkę, brzuchy wam rosną, ale do krzyków i osądzania, to zawsze pierwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie Zbrodnia w Afganistanie,to wina rządu PIS ! 15.11.07, 12:48 Szczygło,Macierewicz,Kaczyńscy..Próbowali zatuszować te hanbe! Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin.11 Re: Zbrodnia w Afganistanie,to wina rządu PIS ! 15.11.07, 12:53 Jakie rządy, takie morale żołnierzy!..Ta zbrodnia to nie indywidualna wina poszczególnych żołnierzy, to wina rządzących!..Szczygło,Macierewicz,Kaczyńscy i ich wypowiedzi stwarzały klimat bezkarnosci,łajdactwa.. Zołnierze byli pewni ,że to bedzie zatuszowane !!!! Ba!,gdyby PIS wygrał wybory, zapewne tak... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Bo jeśli nie, to niech się zamknie! 15.11.07, 12:53 tw.zenek napisał: > Siedzicie sobie w domach, popijacie herbatkę, brzuchy wam rosną, ale do krzyków > i osądzania, to zawsze pierwsi. Jeżeli opisane zarzuty są prawdziwe, to to są mordercy, nie żołnierze. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ktoś z was, tu piszących, był na wojnie? 15.11.07, 12:50 tw.zenek napisał: > Wąchał proch? Strzelano do niego? Zastanawiał się czy wróci z kolejnego patrolu Wojna czy wyjazd zarobkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
katerina77 Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 12:51 Nie zamierzam usprawiedliwiać tych żołnierzy, ale powiem jedno- ten, kto stawia im zarzuty powinien najpierw sam spędzić choć 1 tydzień w Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 12:53 katerina77 napisała: > Nie zamierzam usprawiedliwiać tych żołnierzy, ale powiem jedno- ten, > kto stawia im zarzuty powinien najpierw sam spędzić choć 1 tydzień w > Afganistanie. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 12:54 bandyta o morderczych sklonnosciach zawsze bedzie bandyta chociaz na szyji powiesi sobie medalik a na piersiach ryngraf z najswietsza panienka!to kwestia wychowania w rodzinie i szacunek dla zycia!wszystko mozna zrozumiec-pomylki zla ocene sytuacji-stres w walce-ale nie strzelanie do wioski bez zadnej przyczyny!europa potepiala holendrow ktorzy pozwolili na mord w srebrenicy zamiast podjac walke w obronie cywilow!co to za "dowodca" wydajacy taki rozkaz?!i co z tego ze ma na sobie polski mundur!to zwykly bandzior!ci z nsz tez nosili ryngrafy i strzelali do dzieci w kolyskach!to taka tradycja i honor?!po udowodnieniu winy -DOZYWOCIE to jedyna kara dla tych "bochaterow"!a ten co belkoce ze wolalby zginac -dlaczego na to pozwolil!takich "rozkazow" nie wolno wykonywac!!!jezeli takie rozkazy wydaje polski dowodc a zolniez je wykonuje to kim jestesmy!jak serbscy rzeznicy mladicia!jak faszysci tudzmana?jak bandziory pinocheta czy argentynskiej junty!ci tez mieli i medaliki i blogoslawienstwa swoich "kapelanow"!! Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin.11 Winni są "wodzowie" Szczygło,Macierewicz,itd 15.11.07, 12:57 Kaczyńscy tez.. T%o oni prowadza wojne, nie żołnierze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marynaty1112 Re: Winni są "wodzowie" Szczygło,Macierewicz,itd 15.11.07, 13:05 Szczygło i Macierewicz...to główni winowajcy... Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Wysłali Lacha w imię ajatollaha! 15.11.07, 12:54 Wysłali Lacha w imię ajatollaha! Mają pecha walczyć za ajatollecha! Dało awans junkrom klerykalne szambo, na Afganistan wysłali PiSu rambo. Takich co tutaj skaczą do aorty, wysłali niszczyć pogan kohorty. Nie parasolka w oku reportera, ale moździerze i ciężka giwera. Zabrakło w służbach im adrenaliny muszą postrzelać do nędznej wioszczyny. Ranili kobiety, zabili dzieci, rydzola bóg aureolę zaświeci. TRwam czeka zwycięstw na wiary rubieży, więc nakręcili zwycięstwo żołnierzy! Odpowiedz Link Zgłoś
masochista Oni myślą, że są bohaterami ? =(:-O 15.11.07, 13:51 Ze zdumieniem odkryłem, że polscy żołnierze w Iraku, czy Afganistanie głęboko wierzą w to, że są bohaterami ?! Nie dociera do nich, że są tylko frajerami, w najlepszym przypadku mówią o nich 'oni'. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Zarzut:Mają pecha walczyć za ajatollecha! 15.11.07, 13:00 Wysłali Lacha w imię ajatollaha! Mają pecha walczyć za ajatollecha! Dało awans junkrom klerykalne szambo, na Afganistan wysłali PiSu rambo. Takich co tutaj skaczą do aorty, wysłali niszczyć pogan kohorty. Nie parasolka w oku reportera, ale moździerze i ciężka giwera. Zabrakło w służbach im adrenaliny, muszą postrzelać do nędznej wioszczyny. Ranili kobiety, zabili dzieci, rydzola bóg aureolę zaświeci. TRwam czeka zwycięstw na wiary rubieży, więc nakręcili zwycięstwo żołnierzy! Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo Wojna jest wojną i ma swoje prawa... 15.11.07, 13:03 Chłopaki w Afganistanie są pewnie cały czas zestresowani. Afgańczycy nie noszą mundurów, strzelają w plecy i mają w d.... konwencje. Zdarzyło się i trudno. Takie sytuacje powinny być wliczone w cenę. Nie marnujmy życia 7 ludziom za jedną afgańską wioskę. Na bliskim wschodzie medota spalonej ziemi daje najlepsze rezultaty... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Wojna jest wojną i ma swoje prawa... 15.11.07, 13:06 lukasbo napisał: > Chłopaki w Afganistanie są pewnie cały czas zestresowani. Afgańczycy > nie noszą mundurów, strzelają w plecy i mają w d.... konwencje. > Zdarzyło się i trudno. Takie sytuacje powinny być wliczone w cenę. > Nie marnujmy życia 7 ludziom za jedną afgańską wioskę. Na bliskim > wschodzie medota spalonej ziemi daje najlepsze rezultaty... Czy w Tobie jest coś z człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
marynaty1112 lukasbo..walisz,jak chory w gacie! 15.11.07, 13:08 SB i komuchy tak samo mówili w 70,76,81.. łajdackie tłumaczenie zbrodni!.. Warto byc człowiekiem w kazdej sytuacji!! Odpowiedz Link Zgłoś
marynaty1112 czapa dla zbrodniarzy wojennych , i "wodzów" ! 15.11.07, 13:10 Szczygło,Macierewicz,Kaczyńscy... Odpowiedz Link Zgłoś
hugow moj dziadek byl w Armii Krajowej 15.11.07, 13:43 Przez cala IIWS byl partyzantem. Jego oddzialy dzialaly na terenie Gosiewa (Swietokrzyskie :-), glownie okolice Wloszczowy, Kluczewska itp.)Podobnie jak talib, dopoki nie zaczal strzelac do okupantow, wygladal jak zwykly chlopak z wioski. Zabijal jednego lub kilku wczesniej upatrzonych Niemcow lub ich slugusow (np. Lotyszy, Ukraincow lub Chorwatow, ktorzy jak teraz Polacy Amerykanom, wtedy pomagali Hitlerowcom) i smigal do lasu. Hitlerowcy nazywali dziadka i jego kolegow "Polscy Bandyci", "Polscy Terrorysci" lub jakos tak. Generalnie mowili o nich nieladnie. Talibowie bronia swojego kraju i maja do tego prawo. Popieram ich walke i odcinam sie od blednej polityki mojego kraju. Nie jestem lewakiem. Jestem za wolnoscia. Kolejna roznica jest taka, ze w Wietnamie USA walczyla za Amerykanskie sprawy, a w Afganistanie, Polacy walcza przeciwko wolnosci Afganczykow i wbrew Polskiemu zawolaniu: "za wolnosc wasza i nasza" a takze nie w polskich interesach a mozliwe nawet ze wbrew polskim interesom. Stad nie mamy nic do gadania i wycofac sie tez nie mozemy - bo suwerennosci juz nie mamy. Chcemy Afganczykom odebrac to co sami z glupoty oddalismy. WOLNOSC i SAMOSTANOWIENIE. Afganczycy - jestem po waszej stronie! Wygracie te wojne jak wygrywaliscie kazda wczesniejsza inwazje. Gorale maja taki charakter ze sie nie dadza. Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: moj dziadek byl w Armii Krajowej 15.11.07, 13:53 > Talibowie bronia swojego kraju i maja do tego prawo. Talibowie nie walczą w obronie kraju tylko go podbijają - to takie ichnie "mocherowe berety" - połączenie elementu napływowego i miejscowego spojone ideologią. > Popieram ich walke i odcinam sie od blednej polityki mojego kraju. > Nie jestem lewakiem. Jestem za wolnoscia. Dowiedz się jaką wolność przynoszą Talibowie. Odwiedź ich :) > Kolejna roznica jest taka, ze w Wietnamie USA walczyla za > Amerykanskie sprawy, a w Afganistanie, Polacy walcza przeciwko > wolnosci Afganczykow i wbrew Polskiemu zawolaniu: "za wolnosc wasza > i nasza" a takze nie w polskich interesach a mozliwe nawet ze wbrew > polskim interesom. Uzasadnienie? Pytałeś Afgańczyków o zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal Re: moj dziadek byl w Armii Krajowej 15.11.07, 22:01 hugow napisał: > Kolejna roznica jest taka, ze w Wietnamie USA walczyla za > Amerykanskie spraw...... mega qwa rotflllllllll co za debil ...buhahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
sowa-100 powinno być tak 15.11.07, 13:49 1. żołnierzy ukarać, ale raczej w dolnych granicach kary 2. operację zakończyć (no bo jak teraz nasi dowódcy mogą sie pokazywać na oczy władzom Afganistanu) 3. Prezydent powinien przeprosić cały świat i rozważyć honorowę rezygnację z prezydentury Odpowiedz Link Zgłoś
niktszczegolny Re: Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 14:15 To jest wojna. A Wy musicie zabijać. Albo nie przeżyjecie. Trzymajcie się chłopaki. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 14:20 niktszczegolny napisał: > To jest wojna. A Wy musicie zabijać. > Albo nie przeżyjecie. Nieuzbrojonych cywilów? Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Żołnierze są od zabijania. 15.11.07, 14:27 I o tym powinni wiedzieć ci, którzy ich wysyłają, i oni za to odpowiadać. BTW dowódca amerykańskiego okrętu, który zestrzelił cywilnego irańskiego Boeinga nad zatoką perską zabijając paręset osób, po powrocie ze służby o USA dostał nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 14:33 Za smierc Afganczykow i dramat polskich zolnierzy na lawie oskarzonych winni zasiasc : Kwasniewski,Miller i Kaczynscy. Moralna wine ponosza tez polscy biskupi ,ktorzy przeciwko naszemu udzialowi w tej wojnie nie protestuja ( a nagminnie wtracaja sie w sprawy spoleczno-polityczne).Ta wojna nie jest wojna obronna.To klasyczna agresja.Prowadzona jest w imie amerykanskich interesow.Toz nzawet w czasach komunizmu zolnierz polski nie bral udzialu w agresji ZSRR na Afganistan. Ile jeszcze musi zginac polskich zolnierzy ,ile zolnierze musza przezyc dramatow ,by polski rzad powiedzial stanowcze :NIE tej brudnej wojnie.A Lech Kaczynski jak chce moze ubrac kamasze i pojechac walczyc jak na amerykanskiego janczara przystalo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 17:06 Kazda wojna, ktora niesie smierc jest zbrodnia przeciwko ludzkosci. Najpierw w zolnierzy wstawia sie "w psychike implanty zabijania", a gdy zabijaja na wojnie ponosza kare. To nie oni powinni ponies kare. Kare powinni ponies "Bogowie" wojny. Hipokryzja najwieksza jaka znam. Wojny na Ziemi pomiedzy ludzmi, to wojny "Bogow", którzy chca PANOWAC nad drugim czlowiekiem. Już zostaly te wojny Bogow opisane w Starym Testamencie. Czlowiek to bardzo leniwa istota na Ziemi. Nie rozumie sam siebie, a chce zrozumiec innych. Odpowiedz Link Zgłoś
fluxxx Ech... 15.11.07, 17:50 Kwestia honoru WP jako calosci (moim zdaniem nie wplywa, tak czy inaczej "honor zbiorowy" to dla mnie absurd) czy sensownosci tej wojny (wedlug mnie jest totalnie bez sensowna) nie ma tu nic do rzeczy... Pojechali tam zolnierze ZAWODOWI. I wszystko w tym temacie. Obowiazkiem zolnierza nie jest ostrzeliwanie cywilnych wiosek. Nawet w sytuacji stresowej zolnierz zawodowy musi umiec zachowac zimna krew. I mam gdzies opowiesci o tym, ze jest ciezko, stres, smierc sie czai. Wiem, ze sie czai dlatego nigdy nie zdecydowalbym sie zostac zolnierzem. Przykladowo nie jestem tez kierowca TIRa bo mam wzrok za slaby a samochod za wielki - proste. Sa ludzie, ktorzy sie do pewnych rzeczy nadaja, i sa tacy ktorzy sie nie nadaja... ...a ci ludzie w najlepszym przypadku NIGDY nie powinny byli zostac zolnierzami zawodowymi. Jasne, sa jeszcze glosy, ze wykonywali rozkaz. I co? Niby ma to zwalniac od odpowiedzialnosci? Kazdy kto decyduje sie zostac zolnierzem zawodowym powinien liczyc sie z tym (o ile nie jest uposledzony psychicznie), ze trafi na wiekszego kretyna od siebie, ktory bedzie stal nad nim i wydawal mu rozkazy. I ze w tej sytuacji moze byc ciezko. Problemem tak naprawde nie jest to jakie byly okolicznosci tego wypadku/tej zbrodni* ale moment przyjecia tych ludzi do sluzby. Nie sprawdzili sie, koniec. PS. porownywanie drugowojennych lotnikow amerykanskich do tych zolnierzy jest smieszne - tu mamy do czynienia z ludzmi, ktorzy dobrowolnie wstapili do armii a tam z zolnierzami poborowymi. *w zaleznosci od wynikow sledztwa Odpowiedz Link Zgłoś
ra88 Kiedy trafia do mamra Bush, Kwasniewski, Blair, 15.11.07, 18:09 Kaczynski, Sikorski, Szczyglo, Cheney etc. za zbrodnie wojenne? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna102 Zarzut: zbrodnia wojenna 15.11.07, 19:07 Mój ojciec mówił zawsze, że każda wojna to jedna wielka zbrodnia. I miał rację. Bóg, honor i ojczyzna nie mają tu nic do rzeczy. I nie wiem, po co rydzyk_fizyk o nich pisze, skoro do tej pory nikt nie użył podobnej retoryki w opisywanej sprawie. Pewnie jakieś racjonalizacje się pojawią, bo trudno przyznać, że nasi nie są kryształowi i bez skazy. To przypomina mi pewną rozmowę sprzed wielu lat. Kolega opowiadał o tym jak wkraczająca do sąsiedniej dzielnicy Armia Czerwona gwałciła kobiety. I zauważył z przekąsem: "Wiadomo, Ruscy." Nieśmiało zauważyłam, że na froncie zachodnim tez działy się podobne rzeczy i opowiedziałam o znanym mi osobiście przypadku kobiety zgwałconej przez żołnierza US Army. "To niemożliwe" - jęknął. Widząc, że wpędziłam chłopaka w potężny dysonans poznawczy , dodałam szybko: "To był Murzyn." (Dla jasności, słowo Afroamerykanin nie było wtedy jeszcze znane.")"A, to możliwe" -uspokoił się mój rozmówca. A tak naprawdę, niemal kazdemu, kto dostaje karabin do ręki i ma przewagę nad tym, kto go nie ma, może "odbić szajba." Na wojnie trzeba niezwykłej siły charakteru, żeby walczyć fair. Odpowiedz Link Zgłoś