zabieganab Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 09:15 i tradycji stało sie zadość! Zima zaskoczyła drogowców! ;-))))) Co jeszcze mozemy zaliczyc do polskiej tradycji? Bigos... karp na świeta i zaskakująca zima! Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 09:56 No zaskoczyła. Najbardziej mnie rozbawiaja stwierdzenia, że drogi w mieście sa przejezdne, ale poza nim... Nie wiem, jak inni użytkownicy dróg, ale ja preferuje gminne, bo są odśnieżone, a to wyczyszczenie kończy się na granicy miasta. O drogach międzynarodowych w okolicach Krakowa, lepiej zamilczeć i cichutko zjechac na bok i posuwać się posypanymi i odśnieżonymi równoległymi do głównych drogami gminnymi. Tak jechałam do Krakowa w niedziele "4". Na wysokości Wieliczki skończyła sie przejzdna i posypana droga, stały ciężarówki, które nie mogły podjechać, więc trzeba było zjechac w bok i bez problemu dojechac do miasta. To samo widac jest na "7" i na Zakopiance. Jedyny kawałek, po ktorym ciężarówki (nawet z Zakopanego) nie moga jechać to ten koło Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 A u nas w Olkuszu odwrotnie,Pani Lucusiu! 16.11.07, 13:21 "Czwórka" własciwie czarna(od czasu do czasu takie przezroczyste błoto śnieżne), natomiast w samym Olkuszu - ulice nie tknięte!!! Dosłownie. Choć i na czwórce nie widzialem pługów ani solarek,więc chyba droga jest po prostu rozjeżdżona ale nie jest źle choć jest -2 lub -3 stopnie C. Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 10:09 zabieganab napisała: > i tradycji stało sie zadość! > Zima zaskoczyła drogowców! ;-))))) > Co jeszcze mozemy zaliczyc do polskiej tradycji? Tradycją są takie komentarze. Odśnieżenie naraz wszystkich dróg jest niemożliwe, za to komentarza o zaskoczeniu drogowców można nie napisać. A gdy coś się robi tylko dlatego, że się zawsze tak robiło, to właśnie jest Tradycja. ;-) Ciekawe jak z tym jest w innych krajach (gdzie występują drogi i śnieg oczywiście :-) . Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
jacksparrow1 Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 13:45 Juz ci mowie, a raczej pisze.W ciagu nocy napadalo nam 50 cm sniegu.Autostrady byly odsniezane na biezaco.Drogi osiedlowe w ciagu 24-36 godzin po ustaniu sniezycy.Uwierz mi mozna. Jak zapowiadaja ze nastapi opad sniegu - solarki wyjezdzaja wczesniej, Mniej wiecej w godzine po rozpoczeciu opadu sniegu ZAWSZE widze plugi na drogach, a autostrady i trasy szybkiego ruchu sa odsniezane w pierwszej kolejnosci i raczej sa czyste( no jak pada BAAAARDZO mocno to wiadomo zanim przejedzie kolejna kawalkada- trzy plugi jeden za drugim rozciagniete na calej szerokosci jednej strony autostrady to pokryje jezdnie lekka warstewka sniegu, ale nie to co w Polsce) I wyobraz sobie jest to mozliwe.Kraj - Kanada.A zeby moze Cie zdolowac to dodam ze w prowincji Calgary to budziet na samo odsniezanie na jeden miesiac zimowy jest wiekszy w tej prowincji niz na caly sezon dla calej Polski i tam drogi sa przejezdne.WSZYSTKIE.Czyli xegar - mozna.Trzeba tylko chciec i potrafic to zrobic i przestaz zwalac odpowiedzialnosc z jednej osoby na druga. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_m Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 10:31 taaak, bardzo mądry koment. Pewnie byś chciała czarną drogę od swojego domu do dowolnego miejsca w Polsce. Naucz się jeździć po śniegu i tyle. W Skandynawii nikt się nie bawi w czarne drogi, tylko odśnieżają tyle żeby auto nie ryło się w śniegu i nikt nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 11:09 W Skandynawii > nikt się nie bawi w czarne drogi, tylko odśnieżają tyle żeby auto nie ryło się > w > śniegu No to ja też tak chcę! Niech zgarną ten śnieg z ulic! Tylko oni go nie zgarniają, mamy rozjeżdżone koleiny wydłubane w gęstniejącym śniegu przez samochody. Częściowo pogłębiane przez pilnych właścicieli/dozorców parceli wyrzucanym ze ślicznie odśnieżonych chodników. Fakt, na niektórych ulicach pojawiaja sie jednak pługi i zwalają tą breje spowrotem na chodnik i wtedy widac, gdzie było odśnieżane. Odpowiedz Link Zgłoś
kevins Re: Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki 16.11.07, 10:51 Irytuje mnie to powiedzenie... Jak sypie porządnie śniegiem to równie dobrze "zaskoczy" to drogowców w Polsce, Niemczech, Austrii, USA czy Japonii... Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Wciąż sypie 16.11.07, 10:29 Drobny śnieg nadal pada. Temperatura -2*C. Warunki jazdy fatalne. Główne drogi są odśnieżane, ale po wczorajszych dodatnich (+1*C) temperaturach pod śniegiem jest gdzie nie gdzie lód. Poza tym, Pięknie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gupek70 Zakazac ruchu tirom 16.11.07, 10:59 i od razu 70% wypadkow mniej . Kazdy kierowca tira powinien byc duzo surowiej karany i miec prawo do jednego punktu karnego a potem odebrane prawo jazdy . Zaraza polskich drog . Odpowiedz Link Zgłoś
pensionistka Austria - Wieden 16.11.07, 11:01 Jest piekna zima, troche za wczesnie i za duzo sniegu, zwlaszcza dla miasta. Problemy - takie same, jak zawsze, w zimowej porze roku. Zamkniete glöwne drogi, zablokowany i wstrzymany dojazd do Wiednia i z Wiednia. Od wczoraj, radio podaje komunikaty o problemach na glöwnych drogach. Samochody utkwily w 30 km korkach, na kilka godzin, Czerwony Krzyz dowozil goräcä herbate i koce przez calä noc. Snieg pada bez przerwy, nadal. Tramwaje röwniez majä problemy, zasypane zwrotnice. Nie slysze, zeby ktos wpadl na taki pomysl i narzekal,ze zima zaskoczyla drogowcöw. Dodam tylko, ze drogi i komunikacja sä rewelacyjne a mimo tego, problemy sä. Odpowiedz Link Zgłoś
rainzug Co to znaczy "atak" zimy :DD:D 16.11.07, 12:36 Zima atakuje rzeczpospolitą do broni. Bardzo dziwne spadł śnieg.... Odpowiedz Link Zgłoś
ferby26 Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki na.. 16.11.07, 12:53 W USA np, jedna z nielicznych rzeczy która mi się tam podobała, to czekający na opady śniegu "drogowcy". Wygląda to tak, że śniegu nie widać ale na skutek zapowiedzi opadów całe kolumny pługów, piaskarek i innych wynalazków stoją na poboczach głównych dróg i jak wściekle psy czekają na śnieg:) Przynajmniej efektownie zaczynają robote;) Odpowiedz Link Zgłoś
ytzek.bloch Przyrodę POstawić przed Trybunał Stanu 16.11.07, 12:59 za utrudnianie prac rządu Donaldu Tusku :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacksparrow1 Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki na.. 16.11.07, 13:33 A ja jakos niedawno czytalam ze drogowcy zapewniali ze zima ich nie zaskoczy i ze sa przygotowani.Jak widac sie mylili. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Atak zimy na południu Polski. Trudne warunki na.. 16.11.07, 17:59 Policja winna wykazać się aktywnością w kontroli ogumienia,zwłaszcza w przypadku tirów oraz karać wysokimi mandatami za jazdę na letnich oponach i brak łańcuchów.Tak robią Niemcy i Austryjacy i mają przez to mniej problemów na drogach.Strach pomyśleć co będzie się działo jak spadnie pół metra śniegu,gdyż przy wczorajszych 10 cm w Bielsku Białej to była masakra.I nie widać było by ktoś chciał kierowcom pomuc,choćby informacją,w 5=cio godzinnych korkach na ulicach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś