turtlezzz Całym sercem ze Ślązakami :) 18.11.07, 00:49 Bo jestem Polakiem. I nie mam najmniejszego zamiaru zdradzić hasła: "Za wolność Waszą i naszą". Już zdażyło nam się nim wzgardzić i tylko przez to cierpieliśmy. Ale.. Całym sercem przeciw specjalnym prawom dla mniejszości. To one są głównym winnym tej szarpaniny. Rozbijają demokrację. Demokracja to ustrój ludzi szlachetnych, a nie ludzi "szczególnych". Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Całym sercem ze Ślązakami :) 18.11.07, 01:02 Slazacy, podobnie jak Mazowszanie czy Wielkopolanie, sa tylko i wylacznie etnicznymi Polakami, ktorzy przez setki lat pozostawali poza granicami Polski. Separacja ta NIE upowaznia ich jednak do nazywania siebie odrebnym narodem - gdyz takim nie sa!!! Puste gadanie o "narodzie slaskim" jest po prostu prowokacja Niemcow, ktorzy pozostali na Slasku po 1945 roku udawajac Polakow. W czasie PRL-u udawali oni super Polakow, a po 1989 roku stali sie nagle szwabami. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Slązacy są narodem, 18.11.07, 01:12 własnie przeze takich dewiantów jak ty diaduniu. Ile razy żeś gościu na forach ich opluwał??? A teraz mówisz, że on są Polakami? To musisz sie dziaduniu na cos zdecydować i tyle. Na dwóch konikach, w odwrotną stronę każdy, nie da sie jeździć. I co ty dziaduniu wiesz o Sląsku???? Tyle, co czytałes w broszurach ONR??? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: 1410_tenrok 18.11.07, 01:34 1410_tenrok napisał: > własnie przeze takich dewiantów jak ty diaduniu. Ile razy żeś gościu > na forach ich opluwał??? A teraz mówisz, że on są Polakami? To > musisz sie dziaduniu na cos zdecydować i tyle. Na dwóch konikach, w > odwrotną stronę każdy, nie da sie jeździć. > I co ty dziaduniu wiesz o Sląsku???? Tyle, co czytałes w broszurach > ONR??? Twoja pokretnosc i klamstwo nie ma granic. Nigdy Slazakow nie opluwalem. Bardzo ich lubie i mam wsrod nich przyjaciol - o czym wspominalem na forum. Natomniast zawsze pisalem bardzo zle o szwabach, ktorzy udajac Polakow pozostali u nas po 1945 roku. Ty masz porzadna skleroze, czerwona plujko! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok widzisz weciu, nawet honoru u Ciebie za grosz 18.11.07, 11:36 nie ma. Ale tacy to już wy jesteście, wy dewianci szownistyczni. A plułes, plułes dziaduniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Nie tylko potomkom Hitlera takze Zydom na rękę 18.11.07, 01:42 ...próby rozbijania Narodu . Nawet nie trzeba płacic tak jak volksdeutschom - cymes geszeft ! A Slązaków nie obrażali polscy patrioci . Raczej dumni byli z tego co Slązacy wniesli do polskiej historii - lata walki z bismarckowską prymitywną germanizacją oraz trzy bohaterskie powstania podczas których krew przelewali po to aby zakończyć sztuczne rozłączenie od reszty narodu polskiego . Dziś polski patriotyzm wsród Slązaków - podobnie jak i wśród reszty Polaków odradza się po latach pewnego kryzysu . A przyjdzie pora no jednoznaczna ocene zarówno agenturalnych działan potomków Hidtlera jak i na ocene perfidii polskojezycznych przyłączających się niczym pasożydty do antypolskich intryg ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Faciu, widze, żes farbowany lisek 18.11.07, 11:41 takie teksty to publikowała trybuna ludu w najlepszych czasach. Czemu mieszasz Zydów do tej dyskusji zboku? Każdy wie, że jestes chory na głowe. Musiała cie jakas belka z synagogi w łeb trafic, który rodzinka wyniosła w czasie jakiegos pogromu. Weź zajmij sie matołku czyms pożytecznym - hodowla strusi, produkcja dzownic dla rybaków, hodowli żab dla bocianów ale przestan truć te duby smalone. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Całym sercem ze Ślązakami :) 18.11.07, 01:15 Tak, ty wiesz najlepiej kim są Ślązacy, królu ludzkich sumień ;) Ja jestem z Krakowa, miasta o dość liberalnej tradycji. Ale to w mojej Galicji masy Polaków swego czasu upierały się, że naród ukraiński nie istnieje. Że jest wymysłem Rosjan czy masonów. Idea wolności "Waszej i naszej" legła w gruzach, gdy wolność "Wasza" i "nasza" zderzyły się głowami. Ale jako historyk nauczyłem się (i tak też mnie później uczono), że nie ma lepszej definicji narodowości, jak ta, która opiera się na samookreśleniu. Bez tego wolność "Wasza" byłaby zresztą oparta na hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tuetlezzz 18.11.07, 01:37 turtlezzz napisał: > Tak, ty wiesz najlepiej kim są Ślązacy, królu ludzkich sumień ;) > > Ja jestem z Krakowa, miasta o dość liberalnej tradycji. Ale to w mojej Galicji > masy Polaków swego czasu upierały się, że naród ukraiński nie istnieje. Że jest > wymysłem Rosjan czy masonów. Idea wolności "Waszej i naszej" legła w gruzach, > gdy wolność "Wasza" i "nasza" zderzyły się głowami. Ale jako historyk nauczyłem > się (i tak też mnie później uczono), że nie ma lepszej definicji narodowości, > jak ta, która opiera się na samookreśleniu. Bez tego wolność "Wasza" byłaby zre > sztą oparta na hipokryzji. Jestes bardzo, bardzo kiepskim historykiem. Jak nie masz znajomosci przedmiotu, to lepiej nie wypowiadaj sie i nie rob z siebie balona! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie wymagaj tego od wecia 18.11.07, 11:59 weciu jest hist- ale eryk i zaraz Cie narodowo uświadczy intelektualnie. Dyskusja z Weciu jest stratą czasu. Wecia srąży jednostka chorbowa, zwana - kurza ślepota nacjonalistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tuetlezzz 18.11.07, 14:50 turtlezzz napisał: > Postaraj się uzasadnić. Jesli uwazasz, ze o narodowosci decyduje samookreslenie, to jutro mozemy miec w Polsce tyle narodowosci ile mamy mieszkancow! Czy nie dostrzegasz niedorzecznosci twojej wypowiedzi? Przeciez istnieje cos takiego jak definicja narodu, a przeciez "samookreslenie" jej nie spelnia podobnie jak Slazacy nie spelniaja warunkow pojecia "narod". Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kolejny raz popisałes sie swoją indolencją........ 18.11.07, 14:59 cóż Lux veritas to nie jest zawsze lux veritas. Urzednik wecio, znając definicję narodu, arbitralnie stwierdza: NJET! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 18.11.07, 01:34 Na poczontek cwiczenia: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35059,1165063.html Odpowiedz Link Zgłoś
monash Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 06:06 a przyznal sie ten zalozyciel internetowej republiki , ze mial klopoty z FBI za propagowanie pedofilstwa? na tej stronie byly akty golych dzieci i dziesiatki linkow dla pedofilii? oj, nieladnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
monash Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 06:26 whitepages.addresses.com/results.php?ReportType=34&qf=T&qn=Jeczalik Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Intryganci antypolscy w ohydny sposób wykorzystują 18.11.07, 01:53 ...meandry historii . Ślązacy ,którzy krwią oraz wytrwała walka z germanizacją dali dobitny dowód swego przywiazania do reszty narodu polskiego zostali podczas okupacji komunistycznej skrzywdzeni jeszcze bardziej niz Polacy z innych regionów . Zdziczali zbrodniarze komunistyczni typu szlomo morel dokonywali swych zbrodni nie pod szyldem sowietów , nie pod szyldem swego narodu tylko pod szyldem komunistycznego państwa . Okupacja komunistyczna spowodoowała głęboki kryzys ekonomiczny (choc nie tylko) - to wykorzystali potomkowie Bismarcka i Hitlera do kupowania voskdeutschy . Kiedy zabrakło im kasy na kupowanie "Niemców" 5 kategorii powtórzyli zagranie z czasów Hiltera kiedy to stworzyli "naród" góralski - goralenvolk . Ta dzisiejsza mało skomlikowana intryga zakończy sie pewnie podobnie - goralenfuhrer został powieszony przez samych górali . Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Intryganci antypolscy w ohydny sposób wykorzy 18.11.07, 02:32 No coz! Sa sily, ktore chca rozbicia Polski. Balkanizacja Polski moze sie dokonac szybciej niz myslicie. Tylko, ze nie bedzie wtedy wygranych wsrod was Slazacy, Mazowszanie, czy inne plemiona sprzed 1000 lat. Po prostu Polska przestanie istniec. Niestety, nie ma juz polskiej szlachty, ktora kiedys przy pomocy Kosciola i religii uratowala Polskosc i polska kulture. Czy ta nowa warstwa wytworzona po 1945 jest zdolna do prawdziwego patriotyzmu, do bycia Polakami z krwi i kosci, z serca i umyslu?! Wierze, ze jeszcze tacy sa, chociaz bardzo nieliczni. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Intryganci antypolscy w ohydny sposób wykorzy 18.11.07, 02:44 Niemcy wyrżnieli w znacznym stopniu polskie elity , "dzieła" dokończyli po wojnie morelowie i bermany (dzis ich rodacy uzalają się nad losem Ślązaków po wojnie i nie tylko) . Ale gorsza od wyrżnięcia była podmiana polskich elit . TO WŁASNIE RODACY MORELA I BERMANA sami nagle awansowali na "elity" . Nawet ci co w ramach negatywnej selekcji (najcześciej) "dobijali się" do elit byli pod ich wpływem . Dzis pomimo tego iz komuna upadła - rodacy morela i berman wciąz jeszcze maja spore wpływy - pomimo tego polskie elity powoli odradzaja sie , podobnie jak i polski patriotyzm . Dlatego ci co pociagaja za sznureczki tej intrygi i ich gorliwi pomagierzy (i znowu berman i morel "pomagają" zza grobu) tak bardzo spieszą się aby cos ugrac bo czuja , ze ich czas przemija . Dlatego sądze iz bałkanizacja nam nie grozi - ale oczywiście każde ruchy dezintegracyjne sa (przynajmniej na krótką metę) szkodliwe ... Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Intryganci antypolscy w ohydny sposób wykorzy 18.11.07, 03:29 Pociesza mnie to co piszesz. Mam nadzieje, ze rosna nowe pokolenia Polakow, wychowane wlasnie przez te tak wysmiewane "mohery". Polakow, ktorzy po prostu kochaja narod i ojczyzne. Ciekawe, ze "mohery sa tak znienawidzone przez te "elity", o ktorych wspominasz. Czyzby to bylo realne dla nich zagrozenie? W momencie, kiedy zdalam sobie z tego sprawe zaczelam "mohery" bardzo szanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Intryganci antypolscy w ohydny sposób wykorzy 18.11.07, 06:08 Rydzyjko jest tak znienawidzone przez potomków bermana i morela poniewaz to jedyne neizalezne medium nie bojace sie odrobiny co prawada ale jednak prawdy o nich . Tylko oni przez bermananmi nie klękają . A zjawisko odradzania się patriotyzmu oraz koniec ery żenujących kompleksów to zjawisko nie zalezne od Rydzykowego koncernu . Tak naparwde za przynaleznościa (5 kategorii) do narodu , który w tak niewiarygodnie wielkim stopniu obciążony jest dzikimi zbrodniami jak naró niemiecki decydowały względy ekonomiczne (przy okajzi komunistyczne zbronie na Polakach były sprytnie przez potomkó zbrodniarzy wykorzytstywane) . W miare jak sytuacja gospodarcza Poslki bedzie sie poprawiac i volksdeutschy będzie mniej i ten nowotwów wymyslony przez Niemców - "naród" ...śląski pozostanie tylko w pamięci jako wyjatkowo absurdalny produkt tych dziwnych i ciężikich dla Polski czasów ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok remek musi brac cos genialnego 18.11.07, 11:44 takiego odlotu jeszcze nie widziałem. co to może być? Marchewka na na aryjsko czystych fekaliach czy może tak samo pędzona pietruszka? Sam jestes absurdalnym produktem własnego szalenstwa, antysemicki dewiancie. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk "argumentacja" typowa dla perfidnych -wypierac się 19.11.07, 15:56 ...próbuje ale wyłazi z niego "wyjątkowy" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Naród_Mazowiecki_i_Wielkopolski_T eż_Istniej 18.11.07, 03:32 przyznam ze jak na narodowość to paru 471tys to 1,23% a w tym gronie jest 173tys ślązaków, muszą być bardzo ortodoksyjni ... hmm to tak jakbym ja sie z sąsiadami dogadał i usilnie starał sie o uznanie naszej odrębności narodowej, kurde to jest 60 osób no, 80% ulicy lipowej :) z jednej strony powinni założyć stowarzyszenie "ludzi należących do MNIEJSZOŚCI narodowej śląska" ... a z drugiej jeśli czuja sie uciskani przez centrale to nie jestem zaskoczony że chcą niezależność, tylko ze tej chcą oszołomy, gdybyśmy byli irlandią (modne ostatnio :) ) to by byli jak IRA, albo w afganistanie to tak jak talibowie ... imho tak wygląda niezależność "krzykaczy" Odpowiedz Link Zgłoś
puchowy powiem jako Warszawiak - jestem za 18.11.07, 03:41 Dla mnie osobiście dążenie do stworzenia państwa śląskiego jest idiotyzmem, gdy Europa idzie w druga stronę ale popieram w 100% ich poczynania , chcą mieć państwo , niech maja Chociaż nie wiem ; + czy na to pozwala prawo UE + czy tego chcą wszyscy (a przynajmniej znacząca większość , 75-80%) PLUSY odłączenia Ślaska + mniej korków w drodze do pracy , demonstracje niezadowolonych będzie musiał przyjąć rząd śląski +dzieci w RP nie będą się musiały uczyć o jakiś zabitych 13 grudnia , powstaniach śląskich itp MINUSY + koszt tego zamieszani pewnie spocznie na RP , przecież oni płacić nie musza Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Ja, Ślązak częstochowski nie czuję się Ślązakiem 18.11.07, 04:52 Tylko Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ja, Ślązak częstochowski nie czuję się Ślązak 18.11.07, 08:32 :) Mam nadzieję że to żart? Ślązak częstochowski.... buchachachacha. Dobre. :))))))))) ale poszaleli z tym podziałem na województwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: Ja, Ślązak częstochowski nie czuję się Ślązak 19.11.07, 14:50 Jesce za to w "podziynce" Poloucy skuodajoom blumy pode denkmalooma svojym komoonistycnym "reformatoroom"?! Uode samygo administracyjowygo mjyszanio, polski "bigos" niy nabjere lepszego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Slask to region, tak jak Kaszuby,a nie zaden narod 18.11.07, 06:06 Trzeba bylo wygrac wojne z Polanami w 10 wieku naszej ery, i ksztaltowac swoja panstwowosc tak jak zrodzila sie Polska, a tak to jestescie moji drodzy Slazacy na takich samych prawach jak Pomorzanie, Kaszubi, Mazowszanie, Gorale itd. Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 18.11.07, 06:23 No cóż. Hiszpanie mają problem Basków. My, Polacy mamy problem Ślązaków. Ale podobno to ludzie, bo nie naród, religijni, a zatem nie będą robić zamachów na Bogu ducha winnych Polaków. A swoją drogą, jeden z komandosów z czasów II-giej wojny światowej opowiadał mi, jak w czasie desantu łapali żołnierzy niemieckich. Wśród nich było wielu Ślązaków, którzy na klęczkach odmawiali Ojcze nasz dowodząc, że są Polakami. Nie pamiętam, jakie były wtedy wydane rozkazy. Jednostki desantowe kierują się swoimi regułami. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 06:36 Podczas wojny Niemcy dali Ślązakom wybór , który zosatł tak skwitowany -" jeśli nie podpiszesz volkslisty toś sam sobie winien - umrzesz w Oświęcimiu , jesli podpiszesz stary ośle to cię Hitler na ostfront pośle" . Na firncie zachodnim sytuacja nie była juz tak beznadziejna - mozna było uciec do Polskich Sił Zbrojnych i zemścic się na hitlerkach za ten "wybór" - co bardzo wielu Ślązaków czyniło ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ty KUPA nie wiesz nawet co to jest Volkslista 18.11.07, 11:54 Volkslista nie obowiązywała na terenach należących do Reichu. A Slązacy mieszkali po Opole i Nysę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: Ty KUPA nie wiesz nawet co to jest Volkslista 18.11.07, 13:19 Wlasnie zabieraja glos ludzie nie majacy zielonego pojecia o Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Ty KUPA nie wiesz nawet co to jest Volkslista 18.11.07, 14:47 Ciekawe jest kto funduje to "slaskie" awanturnictwo? W sumie to jest najwazniejsze pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok polscy szowinisci, którzy min. produkują sie 18.11.07, 14:57 na tym forum. Szowinisci z nienawiścią do Slazakow, powodują że Slazacy czują się wykluczeni. Zbyt często podkreśla sie ich obcość w stosunku do "prawdziwego Polaka". To jest ten problem........ Jeżeli chodzi Ci o sąsiadów z zachodu, to spiesze Ci doniesc, że nie są tym zainteresowani. Mają poważne kłopoty z wyjaśnieniem wariatomi z DFK, że 70 lat po wojnie czasy sie wyraźnie zmieniły..... A Stowarzyszenie Slazaków nie chce miec wiele wspólnego ani z Niemcami, ani z Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: polscy szowinisci, którzy min. produkują sie 18.11.07, 15:27 a ty jestes jaki szowinista? - skoro tak cie boli Polska? I drugie pytanie, kto to sa Polacy w twoim mniemaniu? I trzecie pytanie, kto to tak strasznie nienawidzi ludzi mieszkajacych na Slasku? Ja nie spotkalam takich. Owszem, spotkalam nienawistnikow plujacych na Polske, ale jako calosc, bez wybierania sobie specjalnej dzielnicy do nienawisci. Wiec ten dziecinny argument, ze musicie sie uniezaleznic, bo was "nie lubia" to mozesz sobie podarowac. Jest bardzo slaby. Slyszalam takze o takich, ktorzy za pieniadze sprzedadza wlasna matke i tacy wlasnie lubia reprezentowac niby caly ogol. Mielismy to juz w historii przerabiane. Tacy, co nie tylko sprzedali Ojczyzne za gotowke, oni jeszcze dostali hrabiowskie tytuly od tych, ktorzy ich finansowali. Wiec im sie bardzo cala awantura "oplacala". Nastepna sprawa, Polska zawsze bardzo popierala folklor, rozwoj kulturalny i gospodarczy srodowisk. Czemu grupa "slazakow" nie znajduje w tych ukladach pola do rozwoju i prosperity? Kto wam kiedykolwiek zabranial byc Slazakami? Gdzie was beda bardziej szanowac i gdzie bedziecie cieszyc sie wieksza swoboda i demokracja? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: polscy szowinisci, którzy min. produkują sie 18.11.07, 15:34 I jeszcze cos, nie nazywaj ludzi szowinistami, bo szowinista to jestes ty i zaprzancem. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Usłyszcie nasz pisk 18.11.07, 16:27 Przywódcy narodu śląskiego nie potrafią uzyskać sukcesu w wyborach: do Sejmu, Senatu, do sejmiku wojewódzkiego, do Parlamentu Europejskiego... u siebie na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok ty nie wiesz co to jest szowinizm 18.11.07, 18:34 i nie wiesz co to jest zaprzanstwo. Całe pokolenia moich przodków pracowały i walczyły za ten kraj. I byle szowinista to może mi skoczyc, moj panie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A co ty wiesz na temat Slaska? 18.11.07, 18:32 Ja tam pracowałem i wiem jaki był stosunek "goroli" do tej ludności. Bał taki sam, jaki był stosunek goroli do maazurów. Tylko, że z Mazurami problem rozwiązano za Gierka. Wysłano ich w ilości 150.000 za 0,7 mld DEM. Z 1,0 mld DEM wysłano też 0,5 mln Slazaków do Niemiec. Ale nie wszyscy chcą stamtąd wyjechac, choc do tej pory wyjechalo ze Slaska około 2,0 mln ludzi. To jest ojczyzna tych ludzi. Kilkadziesiąt lat gadania swinstw owocuje tym a nie innym. Wez sobie i wejdz na ich strony internetowe i poczytaj, o czym oni mówią. Pamietaj o tym, że w 1945 usunieto Niemców; w 1956 wyjechali Ci, którzy uznali, że wolą być Niemcami niż Polakami. Póżniej natomiast wyjeżdżali Ci, którzy zaczęli sie tu zle czuc. Zauważ jak wielu z nich zrobiło kariery w Polsce. To niewielka grupa. Większość trzyma sie z dala..... DFK to problem stworzony przeze Polaków, ponieważ te tereny przed wojną, wedle niemieckich statystyk były zamieszkane przeze Polaków. I na koniec angedtoa. Kiedys w Essen spotakłem uczestnika 3 powstan. Bogato dekorowany Powstaniec wyjechał w 1970 na niemieckie pochodzenie. Na moje pytanie, dlaczego wyjechał, powiedział: Ja walczyłem o inna PolskE, o Polska Korfantego......... Polska korfantego to nie jest Polska sanacji, pzpr, lpr, so oraz pis. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Duzo Slazakow znalo Polske tylko z 18.11.07, 18:52 opowiadan , opowiadan upiekszanych w zaleznosci od opowiadajacego.Brutalne zetkniecie Slazakow po II wojnie otworzylo im oczy , ale niestety bylo juz za pozno,ruszyli wiec jak Polacy zza Buga na Zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: Duzo Slazakow znalo Polske tylko z 18.11.07, 19:00 W końcu Polskę zbudowali Piastowie i Jagiellonowie, mający znikomy odsetek genów polskich. Już Bolesław Chrobry był pół-Czechem, a im dalej tym więcej genów z zagranicy. A jeden z najlepszych królów Stefan Batory nie miał nic wspólnego z polskością.napisal nonno1 Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: A co ty wiesz na temat Slaska? 18.11.07, 19:24 Ty nie opowiadaj bajek o przesladowaniach Slaska. Dokladnie tak samo byli przesladowani wszyscy inni w Polsce. Po prostu wszyscy zyli w PRL i takie byly realia. Natomiast wielu ze Slaska wyjezdzalo, bo w NRF bylo lepiej i oni sobie wtedy przypomnieli o swoich niemieckich korzeniach. Nie Slaskich! Dzisiaj usiluja robic ze siebie ofiary ideologiczne. Gowno prawda! Jechali tam, bo ich kusilo materialnie lepsze zycie. I dobrze. Jednak teraz sa uzywani do robienia matu w Polsce. A ty wypisujesz nieprawdopodobne historie niezgodne z prawda, aby tylko pokazac "meczenstwo" ludzi mieszkajacych na Slasku. Obecnie panuje moda na kreowanie "meczennikow". Mozesz mi wierzyc, ze ci ktorzy cierpieli siedza dzisiaj cicho, bo spryciarze, jak zawsze pchaja sie pierwsi i klamia i bajki opowiadaja, aby tylko swoje niecne cele osiagnac. Dla prywaty panie "slazaku", dla prywaty! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Jedno pytanie, byłes tam i pracowałes, 18.11.07, 19:55 znasz problem, czy "kłapiesz po klawiaturze" ponieważ tak Ci nakazuje twoje przekonanie? Ja pracowałem na sląskich terenach i wiele sie nasłuchałem. I znam wiele rzeczy. Nikt Slzaków nie dyskryminował? Co ty wiesz!!! A słyszałas coś o małżenstwach mieszanych? A najbardzie mi sie podoba "gó.. prawda". A oczywiscie, masz racje, to jest jeden z poważniejszych argumentów. Już sp. ksiądz Tiszner mówił: Jest nasa prawda, jest wasa prawda, jest tyz prawda i jest gó.. prawda...... Ja wypisuje nieprawdopodobne historie........ Hłe, hłe, hłe. hłe. Ci, którzy cierpieli, siedzą cicho, bo spryciarze pchają sie pierwsi............. może jakies merytoryczne argumenty, a nie ta słodko pobrzmiewająca sałatka kręgów postlpr???? Summa summarum nadaje się na zaangażowany wstępniak w ND, natomiast z obiektywnym ustosunkowanie sie do rzeczywistości nie ma nic wspólnego, jak to zwykle u was bywa, moje drogie zaangażowańce. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Masz racje tenrok1410 18.11.07, 20:19 polska holota zdominowala Slask,plula Slazakom w twarz a oczekiwale zeby mysleli ze pada deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
lepek-maniak Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Strasbu 18.11.07, 20:20 Odłączajcie się, proszę bardzo, tylko wtedy chu* weźmie równowagę gospodarczą-zarówno naszą, Polską jak i waszą "Slązacką". My mamy kontakt z morzem, ziemie, ustabilizowaną gospodarkę. A wy zaczynalibyście prawie wszystko od nowa-zostałyby tylko wasze kopalnie. Nie potrafię powiedzieć czy istnieje naród polski-są mazowszanie,pomorzanie, kaszubi, górale, krakowiacy...Polska służy tylko połączeniu tych wszystkich "narodowości"?I wasza zła wola naszą unię chce rozbić. Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 19.11.07, 14:41 To Polska, podwjel co, ciyngjym szperowaua sprawy we Uniji. Przinojmni za Kaczyn'skich. Terozki to już niy Polska zaniymac' sie bydzie zgornianiym regijoonoov do kupy, ale Ojropa! Roztomajte kulturowo Regijoony banoom Jeji bogajstvym. Poloucy mogum sie we N'i poasic' svojyma! A ojropyjski wyrszaft, niy starejcie sie, ban'dz'iy musiou uoo N'je zadbac' i mjec' na utrzimaniu. Zas' narodowe pan'stwa pudoom w niypamjyn'c'! Odpowiedz Link Zgłoś
rzj Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Star.. 18.11.07, 21:25 Jakim prawem i kto Was upoważnił do występowania i wypowiadania się w imieniu całej społeczności POLSKIEGO ŚLĄSKA a tym bardziej do reprezentowania Ślązaków na forum Europy i Świata i wnoszenia skarg do Trybunału w Strasburgu. Urodziłem się i mieszkam na Śląsku w starych piastowskich Gliwicach od 53-ech lat i jak sobie przypominana nikt nie pytał mnie i nikogo z bardzo dużej ilości moich znajomych o zdanie a tym bardziej o zgodę na tworzenie i powoływanie do życia organizacji typu Związek Ludności Narodowości Śląskiej oraz na reprezentowanie mnie i moich znajomych w życiu codziennym. Aby wypowiadać się w czyimś imieniu każdy przyzwoity człowiek lub organizacja musi na to uzyskać od reprezentowanego pisemnej lub jeżeli są oboje ludźmi honoru w niektórych przypadkach ustnej zgody. W przeciwnym wypadku wydaje mi sięże takie postępowanie wobec prawa jest nie prawne . A jeżeli macie zamiar dalej kontynuować Waszą działalność na którą być może uzyskaliście zgodę pewnej popierającej Was grupy społecznej to w nazwie waszej organizacji domagamy się wprowadzenia zmiany typu : Związek Grupy Ludności Narodowości Śląskiej Duża większość rodowitych Ślązaków bo takim czuję się i jestem podobnie jak moi znajomi mamy jedną i tylko jedną narodowość a jest nią : NARODOWOŚĆ POLSKA bo mieszkamy i żyjemy jak i nasi DZIADOWIE i OJCOWIE którzy często oddali życie za nią za naszą OJCZYZNĘ POLSKĘ i za POLSKI ŚLĄSK A jeżeli narodowość ta Wam nie odpowiada lub czujecie się ludźmi innej narodowości czemu nie zrzekniecie się obywatelstwa POLKIEGO i nie założycie narodu Śląskopodobnego i wtedy będziecie narodem o nowo powstałej narodowości Śląskiej bo takiej do dnia dzisiejszego nie ma i nie było oraz i nie będzie. Ryszard Zbigniew Jaraczewski Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 23:40 Czansto`ch musiou suchać: "Poloucy - wredny norôd!" Prowda to? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 19.11.07, 02:52 pasikoonik13 napisał: Czansto`ch musiou suchać: "Poloucy - wredny norôd!" > Prowda to?> Tako prowda jak z kozij d**y tromba. Jak mocie cos dobrygo do powiydzynio to mowcie, a jak nimocie to siedzcie cicho i ino sie sluchojcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 19.11.07, 07:45 Jak`eśćy kćejli we gôrnoszlônzkym Jynzyku to pejdźyć, to trza bôuo tak: "Telki recht, jako ze koźe rzići rajzykofer. Kej je u Wous cośik do pedzyńo z gowôm - to provće, a kej ńy ma - to w ćichośći śypejće i se yno posuchujće." Co z Waszą znajomością języków, których podług Was "nie ma"? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 19.11.07, 15:21 Tylko, ze to jest gwara. Gwara, ktorej nikt nikomu nie zabrania uzywac. W kazdej wsi i miejscowosci ta gwara jest troche inna. Gwara kolo Katowic jest inna niz ta kolo Opola, itd. W miare zdobywania dobrego wyksztalcenia ludzie zarzucaja poslugiwanie sie gwara, widzac wlasnie jej tylko lokalny uzytek. Literacki jezyk polski jest jezykiem ludzi wyksztalconych. I to niezaleznie z jakiej czesci Polski dany czlowiek pochodzi. Jest wiele polskich rodzin, ktore nigdy sie gwara nie poslugiwaly. Gwara jest jezykiem charakterystycznym dla srodowisk chlopskich. I jest bardzo zmienna, poniewaz nigdy nie byla jezykiem pisanym. Bardzo zdziwila bym sie, gdyby ludzie z mojej miejscowosci, (poniewaz zaczelo im sie bardzo dobrze powodzic, chociaz, niestety nie podniesli swojego wyksztalcenia) chcieli ze swojej dosc prymitywnej gwary zrobic jezyk narodowy. Tyle mielibysmy "narodow" ile jest wsi i miejscowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Poparcie perfidnych dla niemieckiej intrygi 19.11.07, 16:09 Po raz kolejny pokazali swoja "wdzięcznośc" za to iż nasi przodkowie nieopatrznie przyjeli ich nad Wisłą . Nawet tak prymitywna intryga jak ta - kiedy to Niemcom zabrakło kasy na kupowanie volksdeutschy i "odkurzyli" swój patent z czasów Hitlera i juz perfidni skwapliwie popierają . Za czasów Hitlera ten sam patent (z ta róznicą iż dotyczący Górali) dosyc szybko zakończył sie tym iz goralenfuhrer został powieszony przez samych Górali (w gaciach bo na śmierc w portkach góralskich nie zasłużył) . Równie "ciekawy" pomysł jak "naród" ... śląski - objawił na tym forum pan maca . Postuluje on zamkniecie Polaków w getcie . Ale moi perfidni kolesie "sympatyczni"nawet gdyby udało wam się zdezintegrować naród polski (ciekawe co teraz wykoncypuje niemiecko-perfidne towarzystwo- naród kaszubski , mazowiecki czy moze wielkopolski- co "obstawiacie" drodzy forumowicze ?) i tak zamkniecie gospodarzy w gettach tak jak udało się w okupowanej Palestynie - nad Wisłą i tak bu sie nie udało ... . Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 naród polski? 02.12.07, 23:34 ślązacy tak są polakami, jak polacy są rosjanami. przez cały dziewiętnasty wiek mało kto wiedział, że istnieje naród polski. brano was za rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś