organmaster 18.01.08, 17:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruk51 Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 17:55 Nie widzę żadnych okoliczności łagodzących w sprawie ! Bandyctwo trzeba tępić. Po 30 lat pierdla dla każdego ! Odpowiedz Link Zgłoś
xxv czekamy na głosy oburzenia prof. prawa i adwokatów 18.01.08, 18:18 Oczywiście w takich przypadkach powinno się z definicji oskarżać o usiłowanie zabójstwa - tutaj prokuratura "odkryła Amerykę", może w końcu normalność zacznie się przebijać Odpowiedz Link Zgłoś
c79 Re: czekamy na głosy oburzenia prof. prawa i adwo 18.01.08, 18:39 Uderzanie lub kopanie kogoś w głowę zawsze powinno być kwalifikowane jako próba zabójstwa. Przecież widać w tym racjonalne, skalkulowane działanie, zmierzające właśnie do zabicia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: czekamy na głosy oburzenia prof. prawa i adwo 18.01.08, 20:43 Czego miałyby dotyczyć te "głosy"? Nie przepuścisz żadnej okazji, nawet takiej, żeby sie pochwalic swoimi kompleksami? Odpowiedz Link Zgłoś
qzyncia Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:14 Organmaster, lecz się. Jesteś mocny w gębie, bo to nie Ciebie spotkało Tytuł o chorym chłopcu jest dziełem gazety, a to nie ona kwalifikuje czyn, tylko prokurator. Wyraźnie napisano, że prokuratura uznała, że pobicie mogło doprowadzić do śmierci, więc ta kwalifikacja jest chyba wystarczająco uzasadniona, hę? Tak na marginesie - bezmózgie bydło. I "pan bramkarz" na dyskotece karany wcześniej za pobicie, hahaha!!! Ciekawe, kto go zatrudnił? To tylko potwierdza teorie o tych tępych osiłkach, a k a "selekcjonerzy" Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:17 organmaster napisał: > Zarzut usiłowania zabójstwa za pobicie c h o r e g o chłopca - > spójrzcie tylko, widzicie to co ja?; oto gazetwyrobnicy, bikonty te > nasze pokrętnie sugerują, mani... nami manipulują, łez z ócz > czytelniczych czekają... bo chory, bo pacholę; gdyby zdrowy był, lub > chory cokolwiek mniej zasadniczo, to sąd zmieniłby kwalifikację > czynu? pytam ja! nie bardzo rozumiem jaki masz problem, tytuł informacją że chłopak jest chory nawiązuje do newsów które były przekazywane wczesniej na jego temat. Chłopak ma w życiu pecha, niedośc ze rak to jeszcze trafił na troglodytów, tekst w żandym miejscu nie sugeruje ze kwalifikacja prawna czynu ma jakikolwiek związek z jego chorobą... Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:50 ja myślę, że adekwatną karą dla całej czwórki byłaby kara śmierci ... Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:31 organmaster jestes gnojem Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 18:35 "Jak powiedziała w piątek PAP ordynator Bernadetta Tułaza, mimo że Łukasz W. leży na oddziale intensywnej terapii Szpitala Powiatowego w Lubinie." Czy autor tego światłego zdania zechciałby przybliżyć, co miał na myśli? Bo na razie to jest jak w tym dowcipie o wróbelku, co miał jedną nóżkę bardziej. Temat jest poważny, może by tak redaktor z powagą podszedł do swoich obowiązków? Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:58 trafiony -zatopiony (ale wierszówkę redaktorek zgarnął) Odpowiedz Link Zgłoś
olgaislawek Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:58 Bełkot umysłowy pierwsza klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
raddy Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 19:00 to przykre, ze chlopiec, ktory mimo mlodego wieku przechodzi chorobe nowotworowa, zostal napadniety i pobity. do wiezienia z jego oprawcami. kilka lat temu moj brat zostal brutalnie pobity. trafil na stol operacyjny. przeszedl dwie operacje. wyszedl z tego, choc do dzis ma problemy z nosem, zatokami no i oddychaniem. mam nadzieje, ze spotka tych ludzi zasluzona kara. Odpowiedz Link Zgłoś
overshoe Karać jak najsurowiej 18.01.08, 19:04 Najlepiej przykładnie ściąć na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
menel83 Lepiej zeby juz sie nie pokazal w "Plkwch" 18.01.08, 19:25 Lepiej dla niego zeby pozostal w areszcie, bo sa zapisy do niego na "sparing". Odpowiedz Link Zgłoś
mamajovana Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 20:01 Serdecznie współczuję Łukaszowi i jego Tacie.Trzymam kciuki za Łukasza...I tak sobie myślę- może zamiast głupawych programów typu ZERO TOLERANCJI w szkole, ktoś wreszcie wymyśliłby jakieś skuteczniejsze metody walki z nieletnimi przestępcami.Uczę w gimnazjum i mam przynajmniej dwóch uczniów ( o dwóch wiem na pewno) ze sprawami w sądzie za bójki albo pobicie.Ktoś mógłby się zająć 12-15 latkami sprawiającymi duże problemy i ICH RODZICAMI a może takich nieszczęść, jakie dotknęło rodzinę Łukasza byłoby trochę mniej...........???? Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Nie może być. Policja ujęła już wszystkich 18.01.08, 20:27 sprawców wszystkich pobić? Czy może ruszyła swe 4 tłuste litery TYLKO w tej jedej sprawie... A drogówka nadal czyha na łapówki w krzakach? Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream na dołku policja powinna odbić im nerki. 18.01.08, 20:45 a komendant ich wynagrodzić za ten czyn. pie..ć poprawność polityczną i prawa człowieka. prawo to ma ten chory chłopak. ci co go tak pobili powinni zostać pozbawieni prawa bycia człowiekiem. ot tak, z urzędu. mogą się zresocjalizować? ale kogo to obchodzi w obliczu tego co zrobili? Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: bohaterzy 18.01.08, 21:04 p3nisista napisała: > chcieli typlo trochę pomóc swojej ojczyźnie... > czy wiecie ile kosztuje leczenie ludzi chorych na raka > a górnicy, lekarze, nauczyciele, pielęgniarzki chcą podwyżek. > Dać medal tym dzielnym młodzieńcą "młodzieńcą" ......... rozwojem umysłowym im dorównujesz Odpowiedz Link Zgłoś
primoultimo Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 21:10 Kara smierci dla zwyrodnialcow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Odrażające typy. Ciężko pobić człowieka dla samej 18.01.08, 21:52 tylko chęci pobicia może jedynie zwyrodnialec bez etycznych zasad. Ciekaw jestem czy uważają sie za katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 21:54 organmaster napisał: > Zarzut usiłowania zabójstwa za pobicie c h o r e g o chłopca - > spójrzcie tylko, widzicie to co ja?; oto gazetwyrobnicy, bikonty te > nasze pokrętnie sugerują, mani... nami manipulują, łez z ócz > czytelniczych czekają... bo chory, bo pacholę; gdyby zdrowy był, lub > chory cokolwiek mniej zasadniczo, to sąd zmieniłby kwalifikację > czynu? pytam ja! Organmaster, albo jesteś mądry inaczej albo jednym ze sprawców, bo piszesz jak potłuczony. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, he.. 18.01.08, 22:01 Społeczeństwo żąda surowych kar ale prawo jest tak skonstruowane żeby tylko przestępca się zanadto nie zestresował. Trochę posiedzi - telewizor, zajęcia terapeutyczne, siłownia.... A ofiara nie żyje lub kaleka... Precz z BZDURĄ, ze to nie wyskośc kary odstrasza lecz jej nieuchronność. Bezczelne, prwawnicze brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:25 Zamiast bredzić jak niniejaki Zbigniewu Ziobru udowodnij, że wysokość kary odstrasza. Do chwili obecnej nikt jeszcze nie udowodnił tej tezy, więc masz szansę być pierwszy. O to , jak określasz "prawnicze bredzenie " dotyczy nieuchronności kary a nie jej wymiaru. Chcesz dowodu. Proszę bardzo. Jeden z tych p..., którzy pobili Łukasza był już karany za pobicie. Teraz najprawodopodobniej ( nie znadjąc daty tamtego wyroku trudno mówić o pewności) będzie odpowiadał jako recydywista, co automatycznie wpływa na zwiększenie wymiaru kary. I co ? Nie popełnił ponownie przestępstwa. Popełnił, bo znając niedofinansowanie naszej policji i przekładającą się na to wykrywalność w tego rodzaju przestępstwach założył, niestety dość słuszenie, że jest duża szansa iż go nie złapią. Na szczęście się pomylił. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:46 lilian napisała: > I co ? Nie popełnił ponownie > przestępstwa. Popełnił, bo znając... Oczywiście, że nie. Popełnił, bo dostał za mało. Gdyby dotąd siedział, to by z pewnością nie popełnił. Teraz należałoby się zabezpieczyć, by nie popełnił po raz trzeci. Sądzę, że 60 lat ancla byłoby w sam raz. Może wyjść warunkowo, po odbyciu 3/4 kary. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:50 Często wypowiadasz sie na tematy, o których nie masz najmniejszego pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:58 I co udowodnisz mi , że nawet jeżeli wyjdzie mając koło 70-tki nie popełni ponownie przestępstwa. Niestety, jeżeli w to wierzysz to bardzo jesteś naiwny. A może od razu cofnijmy się do średniowiecza , przywrócimy instytucję kata i rozrywanie kołem na środku głównego placu każdego miasta. Przecież gawedź domaga się surowych kar ... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:06 lilian napisała: > nawet jeżeli wyjdzie mając koło 70-tki Przed "napastnikiem" około 70-tki nawet 15-letni chłopak pewnie by się spokojnie obronił. > A może od razu cofnijmy się do średniowiecza , przywrócimy > instytucję kata i rozrywanie kołem na środku głównego placu każdego > miasta. Przecież gawedź domaga się surowych kar ... Mnie kwestia kary w najmniejszym stopniu nie interesuje. Jej współmierność do popełnionego czynu jest zawsze rzeczą bardzo względną. Mnie interesuje wyłącznie kwestia odizolowania osobnika, zwłaszcza osobnika, którego (przepraszam za brzydkie słowo) resocjalizacja po raz kolejny dowiodła, że jest ona pojęciem z gatunku s-f. Odpowiedz Link Zgłoś
lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:22 Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o prawie, to wiedziałbyś, że w tym kraju można również odpowiadać za podżeganie do popełnienia przestępstwa. On nie musi pobić kogoś sam aby ten domniemany 15- latek musiał się przed nim bronić. Wystarczy, że ten 70-latek wynajmie kogoś. To po pierwsze. A po drugie nie pisałam , iż dopuści się on ponownie pobicia. Pisałam o kolejnym przestępstwie, od którego popełnienia może powstrzymać wyłącznie nieuchronność kary a nie jej wysokość. Mówisz "odizolować" na maksymalnie długi czas. A Twoim zdaniem w więzieniu nie można popełnić przestępstwa . Przecież tam są nie tylko przestępcy, ale i ludzie, którzy niewinni, którzy tam pracują ( służba więzienna, lekarze itp). Więc co za problem takiemu po cichu dołożyć. Może nie przeżyje ti i nie wskaże sprawcy, a przecież sprawaca i tak już jest "odizowolany" Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 01:14 lilian napisała: > Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o prawie... Typowa ćwiąkalszczyzna. Ćwiąk, ćwiąk i nic poza tym. Znamy to. Pojęcie mamy, o jakim Ci się przypuszczalnie nigdy nawet nie śniło. > że w tym kraju... Tzn. w którym? Który to kraj jest dla Ciebie "tyn kraj"? > wynajmie kogoś. To po pierwsze. Nie. Za co wynajmie, to po pierwsze. Po co i przeciw komu - to po drugie. Po trzecie - dlaczego spodklatkowe dresy nie "wynajmują" nikogo? > nie pisałam , iż dopuści > się on ponownie pobicia. Pisałam o kolejnym przestępstwie Po czwarte - 80% pewności, że nie dożyje wolności. Zatem w pozostałych 20% czai się prawdopodobieństwo, że popełni kolejne. Model "resocjalizacyjny" natomiast zapewnia, że recydywa popełni je na 95%, bez oglądania się na "nieuchronność", czy "uchronność". Półtora roku w zawieszeniu np. za pobicie gwarantuje, że taki "wyrok" liczony jest "w koszta" przez potencjalnego przestępcę bez zmrużenia oka. On o tym ani przez sekundę nie pomyśli, o tej "nieuchronności". Zawsze pomyśli "a, jakoś to będzie". > A Twoim zdaniem w > więzieniu nie można popełnić przestępstwa To mnie kompletnie nie interesuje. Mnie interesuje wyłącznie maksymalne ograniczenie liczby przestępstw po "tej" stronie muru. W więzieniach - niech sobie popełniają co chcą. Co najwyżej zapewnią sobie przedłużenie wyroku o kolejne 25 lat. Mnie w to graj. Ja tylko nie życzę sobie spotykać takich na ulicy. > tam są nie tylko przestępcy, ale i ludzie, którzy niewinni, którzy > tam pracują ( służba więzienna, lekarze itp) Lekarze, strażnicy, którzy "tam pracują", nie siedzą w celach. Ew. kontakt przez kraty. W wypadkach drogowych dziennie ginie więcej ludzi, niż klawiszy w więzieniach - przez całe lata. > Więc co za problem takiemu po > cichu dołożyć. W prawidłowo prowadzonym więzieniu - kolosalny problem. Oczywiście nie mówimy tu o więzieniu dla niepłacących alimenty czy dla pijanych rowerzystów, ale o więzieniu dla np. sprawców gwałtów czy pobić ze skutkiem śmiertelnym. > sprawaca i tak już jest "odizowolany" I o to mi właśnie chodzi, żeby był odizolowany. Zero przepustek, zero widzeń. Chętnie zapłacę ze swojej kieszeni podatnika duże pieniądze ludziom, którzy tego (zawód podwyższonego ryzyka) dopilnują tak, bym się do końca życia nie musiał przejmować tym, czy spotkam na ulicy jakiegoś recydywistę, czy nie spotkam. Pierwszy wyrok za pobicie powinien sprawcy jakąś szansę dawać. Drugi za to samo powinien być w zasadzie wyrokiem śmierci: powolnego konania za kratami, bez żadnych, najmniejszych szans na kolejne oszukanie wymiaru sprawiedliwości. Uprzejmie proszę bez tzw. "praw człowieka". Jestem za jak najszerszym ich zakresem. Jednak sprawca, w chwili podjęcia decyzji o popełnieniu czynu, sam się praw ludzkich pozbawia. I tak jest w uprzywilejowanej sytuacji - jego ofiara tzw. "drugiej szansy" nigdy nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 13:40 jaceq napisał: > lilian napisała: > > > Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o prawie... > > Typowa ćwiąkalszczyzna. Ćwiąk, ćwiąk i nic poza tym. Znamy to. Pojęcie mamy, o > jakim Ci się przypuszczalnie nigdy nawet nie śniło. Trochę szkoda, że tak skrzętnie tę wiedzę ukrywacie... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Popieram w 100% 19.01.08, 14:30 Człowiek, który po raz drugi celowo łamie prawo powinien być całkowicie wyeliminowany ze społeczeństwa. Albo powieszony albo zamknięty w izolatce na resztę życia. Owszem mamy prawa człowieka itp. Ale na swoje prawa można się powoływać tylko wtedy, kiedy szanuje się prawa innych. Nie może być tak, że prawo działa tylko w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:02 wielki_czarownik napisał: > Ale na swoje prawa można się powoływać tylko w > tedy, kiedy szanuje się prawa innych. Bo ty byś tak chciał? > Nie może być tak, że prawo działa tylko w jedną stronę. Otóż to. Każdemu należy się uczciwy proces, bo prawo nie może działać w jedną stronę. Zaś prawa człowieka mają charakter przyrodzony i niezbywalny. Bo nie działają "w jedną stronę". Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:08 Bo tak jest uczciwie. A jak wiadomo prawo a uczciwość to jak ogień a woda. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:09 wielki_czarownik napisał: > Bo tak jest uczciwie. Jak jest "uczciwie". Odmawiac komukolwiek uczciwego procesu jest "uczciwie"? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:12 Każdy ma prawo do uczciwego procesu. Uczciwego znaczy takiego, gdzie ma obowiązek mówić prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. Proces w którym oskarżony jako jedyny może bezkarnie kłamać nie jest uczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek prok. Wyszyński ma godnego ucznia - WC 19.01.08, 23:14 wielki_czarownik napisał: > Każdy ma prawo do uczciwego procesu. Uczciwego znaczy takiego, gdzie ma obowiąz > ek mówić prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. Aha. Uczciwy proces bez prawa do odmowy składania wyjaśnień? Coraz lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: prok. Wyszyński ma godnego ucznia - WC 19.01.08, 23:15 Oczywiście. Proces uczciwy = taki, w któym wszyscy mówią prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Feliks Edmundowicz też byłby dumny z ciebie 19.01.08, 23:17 No to nie ma więcej pytań Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:23 Po co od razu tortury, wystarczy pavulon... A dla mniej groźnych, ale wielokrotnych recydywistów Odpowiedz Link Zgłoś
lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:33 Przecież to kosztuje, a tak masy społeczne będą miały fantastyczną rozrywkę. Nie mówiąc już o odstrzeszeniu. Przecież dzięki temu w średniowieczu inni ludzie , obserwujący takie przedstawienie, przestępstw już nie popełniali. A tak na magrinesie. Używając pewnych słów zapoznaj się z ich znacznieniem. Człowiek po lobotomi nie jest w stanie wykonywać pracy zapewniającej mu utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa20 Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 02:31 lilian napisała: Człowiek po lobotomi nie jest w stanie wykonywać pracy > zapewniającej mu utrzymanie. To może przestrzelić obydwa kolana? Pozwala pracować a dolegliwość niejaka no i jest o czy myśleć czy warto było a i widok dla potencjalnych prewencyjnym jest! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 13:41 Mit o rzekomym "odstraszającym" działaniu kary jest - jak widać - niesłychanie niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Niesłychanie niebezpieczne to sa bandziory... 19.01.08, 15:43 Jeżeli liczy się "nieuchronność" a nie wymiar to ja proponuję karać zaocznie groźnym pogrożeniem palcem. Kara nieuchronna - łatwo ją wyegzekwować, zaoszczędzi się na policji, więzieniach itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek o jakie dowcipne .... 19.01.08, 22:53 marek.k72 napisał: > Jeżeli liczy się "nieuchronność" a nie wymiar to ja proponuję karać > zaocznie groźnym pogrożeniem palcem. To sobie proponuj. Na szcęście twoja propozycja ma takie sanse ja ty, żeby zrozumieć o czym jest ta dyskusja - czyli żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ja udowodnię 19.01.08, 14:24 1. Odstraszy Cię grzywna 20 PLN za zabicie człowieka? 2. W ZSRR w latach 50 za gwałt karano śmiercią. Efekt? Liczba gwałtów spadła. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 "nieuchronna kara" - pogrożenie palcem 19.01.08, 15:49 bo jak komuś wszytko jedno czy za zabójstwo dostanie 5 lat czy go powieszą a i tak idzie zabijać to znaczy, że jest skończonym psychicznym degeneratem lub idiotą i albo całkowita izolacja do końca życia albo KS Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek ale bredzisz 18.01.08, 22:49 > Precz z BZDURĄ, ze to nie wyskośc kary odstrasza lecz jej > nieuchronność. Bezczelne, prwawnicze brednie! To nie jest żadna bzdura, lecz coś oczywistego, dla każdego, kto ma o tym jakieś pojęcie NIEZALEŻNIE od poglądów politycznych. W przypadku przestępczości pospolitej praktycznie KAŻDY sprawca zakłada, że na pewno nie wpadnie, wiec surowość kary ma minimalne znaczenie, jeżeli w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Zeniu wierzy w resocjalizację. Ale jaja! 18.01.08, 22:58 > surowość kary ma minimalne znaczenie Oczywiście. Kara nie ma znaczenia, tylko profilaktyka. Odizolowanie typa. Im dłuższe, tym lepsze. Im mniejszym kosztem (0.8 m2/łeb) tym lepsze. A na bunty w więzieniach najlepszy jest ołów. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek gdzie tu coś o resocjalizacji? 18.01.08, 23:00 Gdzie tu wypowiadałem się na temat resocjalizacji? Może dobrze by było, gdybyś nie używał wyrazów, których znaczenia - jak widać - nawet nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Głupi jesteś 19.01.08, 14:32 Czy myślisz, że kogoś odstraszy grzywna 20 PLN za gwałt i 50 PLN za zabójstwo, przy jednoczesnej 100% wykrywalności sprawców przestępstw? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek ty zaś prymitywny 19.01.08, 22:52 wielki_czarownik napisał: > Czy myślisz, że kogoś odstraszy grzywna 20 PLN za gwałt i 50 PLN za zabójstwo, Dlaczego miałbym tak myśleć? Gdzie napisałem coś, z czego można by wywodzić, że tak myślę? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:09 No skoro wysokość kary nie odstrasza, to 50 PLN za zabójstwo jest w sam raz. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:11 wielki_czarownik napisał: > No skoro wysokość kary nie odstrasza, to 50 PLN za zabójstwo jest w sam raz. Aha. Dożywocie nie odstraszy a 50 złotych odstraszy? Ktoś proponuje 50 złotych? Możesz rzucić jakimś linkiem? Nie miałeś na tych swoich studiach logiki? To miał być dowcip? Czy ty naprawdę prezentujesz taki poziom myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:14 Przecież sam twierdzisz, że to nie wysokość odstrasza. Więc skoro nie wysokość, to kara 50 PLN grzywny i kara dożywotniego pozbawienia wolności są równie skuteczne. Logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:16 wielki_czarownik napisał: > Przecież sam twierdzisz, że to nie wysokość odstrasza. Nie odnosiłem się nigdzie do wysokości, stwierdzałem tylko bezsporny (dla fachowców) fakt, że odstraszająca funkcja kary to mit. > Logiczne. Przynosisz wstyd swojej uczelni a zwłaszcza komuś, z kim miałeś logikę na I roku. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:22 krwawy.zenek napisał: > > Nie odnosiłem się nigdzie do wysokości, stwierdzałem tylko bezsporny (dla > fachowców) fakt, że odstraszająca funkcja kary to mit. > Bardzo ciekawe. Ja dobrze pamiętam ze studiów, że jedną z funkcji kary jest właśnie odstraszanie. Ale cóż... widać forumowy guru KZ wywrócił naukę do góry nogami. Co tam Bentham, co tam Liszt, co tam Feuerbach... Krwawy Zenek wie lepiej. > Przynosisz wstyd swojej uczelni a zwłaszcza komuś, z kim miałeś logikę na I rok > u. Idź do niego naskarżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:43 Liszt czy Feuerbach uważali, że kara ma odstraszać? Nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:48 A tak poważnie: Nie wiem, czy zauważyłeś, ale nauka trochę się od czasów Feuerbacha rozwinęła i na przykład ustaliła pewne rzeczy, które wtedy nie były jasne. Czy jeżeli jakąś chorobę z początkiem XIX wieku leczono rycynusem a dziś wiadomo, że to bzdura, to będziesz dzisiejszą wiedzę podważał powołaniem się na autorytety sprzed 200 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 20.01.08, 11:13 A tak na poważnie, to czy postęp zawsze jest dobry? Nauki prawno-karne rozwijały się ostatnio w stronę usprawiedliwienia przestępcy. Zapomniano o ofiarach i zapomniano i pewnych klasycznych funkcjach kary. Kara ma odstraszać (prewencja indywidualna i generalna). Kara ma zapokajać społeczne poczucie sprawiedliwości. Kara ma być odwetem. Kara ma chronić społeczeństwo przed bandytą. To są 3 podstawowe rzeczy o jakich się dzisiaj zapomina. Przeczytaj sobie "Życiorys własny przestępcy" i wtedy pomyśl jeszcze raz czy wysokość kary odstrasza. Główny bohater (książka autobiograficzna) po wizycie w austriackim więzieniu postanawia zmienić kraj działania, aby nigdy już nie trafić do tak strasznego więzienia. Czyli zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa.alfa Ćwiąklski juz zadba oto żeby im się nic nie stało 18.01.08, 22:26 organmaster napisał: > Zarzut usiłowania zabójstwa za pobicie c h o r e g o chłopca - > spójrzcie tylko, widzicie to co ja?; oto gazetwyrobnicy, bikonty te > nasze pokrętnie sugerują, mani... nami manipulują, łez z ócz > czytelniczych czekają... bo chory, bo pacholę; gdyby zdrowy był, lub > chory cokolwiek mniej zasadniczo, to sąd zmieniłby kwalifikację > czynu? pytam ja! Odpowiedz Link Zgłoś
debilius Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 23:03 Nie ma zmiłuj, pierdzielone cwaniaczki w grupie, pojedynczo bezradne, znam takich mnóstwo - 30 lat paki bez żadnych możliwości wczesniejszego zwolnienia. Przecież to takie proste. Zamknąć i dać wycisk. Przerzucać gruz z miejsca na miejsce. Intencjonalnie. Bez sensu. Bez celu. I żadnych prób resocjalizacji, bo to fikcja. Eliminacja ze społeczeństwa i uprzykrzanie życia. Później, na samo wspomnienie pierdla - przejdzie ochota na głupotę. Gwarantuje. Odpowiedz Link Zgłoś
d.wieckowski Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 23:07 spadaj.pobili kolesia.wracał z ojcem.ciężko.w szpitalu, w śpiączce.nie bo chory. nie bo pacholę.czytasz i nic nie qmasz.KUP SE FAKT. moze sqmasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bolekowski posłuchajcie mnie, czyli emerytowanego majora MO 18.01.08, 23:54 35 lat byłem milicjantem w pionie dochodzeniowo - śledczym, możecie na mnie wieszać psy, choć nikogo z tzw. opozycji nawet nie widziałem na oczy. Ale powiem Wam, że gdyby wtedy takie skur... zrobili coś takiego i wpadli w nasze łapy, to nie było srania po krzakach. Najsilniejszy, najbutniejszy, najbardziej arogancki typ dostałby tak po ryju, że przyznałby się, nawet do tego, że otruł Bieruta. Potem pokazalibyśmy jego zepsutą facjatę go jego kumplom i żaden, już bez bicia nie pieprzyłby, ze był biernym uczestnikem pobicia chłopaca chorego na raka, tylko wyśpiewałby wszystko jak na spowiedzi...byle nie dostać po twarzy. Czasy sie zmieniły, ale dobre metody na sku..eli powinny pozostać. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ciekawe co piszesz 19.01.08, 14:34 To samo powiedział kolega mojego ojca - też emerytowany milicjant. Kiedyś bandyci się bali milicjantów. A teraz? Odpowiedz Link Zgłoś