Dodaj do ulubionych

Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-...

18.01.08, 17:46
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • kruk51 Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 17:55
      Nie widzę żadnych okoliczności łagodzących w sprawie ! Bandyctwo trzeba tępić.
      Po 30 lat pierdla dla każdego !
      • xxv czekamy na głosy oburzenia prof. prawa i adwokatów 18.01.08, 18:18
        Oczywiście w takich przypadkach powinno się z definicji oskarżać o usiłowanie zabójstwa - tutaj prokuratura "odkryła Amerykę", może w końcu normalność zacznie się przebijać
        • c79 Re: czekamy na głosy oburzenia prof. prawa i adwo 18.01.08, 18:39
          Uderzanie lub kopanie kogoś w głowę zawsze powinno być kwalifikowane jako próba
          zabójstwa. Przecież widać w tym racjonalne, skalkulowane działanie, zmierzające
          właśnie do zabicia.
        • krwawy.zenek Re: czekamy na głosy oburzenia prof. prawa i adwo 18.01.08, 20:43
          Czego miałyby dotyczyć te "głosy"?
          Nie przepuścisz żadnej okazji, nawet takiej, żeby sie pochwalic swoimi kompleksami?
    • kukimonster-online Zamknac w celi z recydywą 18.01.08, 17:55
    • qzyncia Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:14
      Organmaster, lecz się. Jesteś mocny w gębie, bo to nie Ciebie spotkało

Tytuł o chorym chłopcu jest dziełem gazety, a to nie ona kwalifikuje czyn, tylko prokurator. Wyraźnie napisano, że prokuratura uznała, że pobicie mogło doprowadzić do śmierci, więc ta kwalifikacja jest chyba wystarczająco uzasadniona, hę?

Tak na marginesie - bezmózgie bydło. I "pan bramkarz" na dyskotece karany wcześniej za pobicie, hahaha!!! Ciekawe, kto go zatrudnił? To tylko potwierdza teorie o tych tępych osiłkach, a k a "selekcjonerzy"
    • bbastek13 Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:17
      organmaster napisał:

> Zarzut usiłowania zabójstwa za pobicie c h o r e g o chłopca -
      > spójrzcie tylko, widzicie to co ja?; oto gazetwyrobnicy, bikonty
      te
      > nasze pokrętnie sugerują, mani... nami manipulują, łez z ócz
      > czytelniczych czekają... bo chory, bo pacholę; gdyby zdrowy był,
      lub
      > chory cokolwiek mniej zasadniczo, to sąd zmieniłby kwalifikację
      > czynu? pytam ja!

nie bardzo rozumiem jaki masz problem, tytuł informacją że chłopak
      jest chory nawiązuje do newsów które były przekazywane wczesniej na
      jego temat. Chłopak ma w życiu pecha, niedośc ze rak to jeszcze
      trafił na troglodytów, tekst w żandym miejscu nie sugeruje ze
      kwalifikacja prawna czynu ma jakikolwiek związek z jego chorobą...
      • sympatyklewicy Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:50
        ja myślę, że adekwatną karą dla całej czwórki byłaby kara śmierci ...
    • lobotomia_story co ty pier.dolisz, organmaster? n/txt 18.01.08, 18:27

• push.sp Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:31
      organmaster
      jestes gnojem
      • donar44 Organmaster- to jest narybek SS i UB 20.01.08, 11:29
    • nessie-jp Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 18:35
      "Jak powiedziała w piątek PAP ordynator Bernadetta Tułaza, mimo że Łukasz W.
      leży na oddziale intensywnej terapii Szpitala Powiatowego w Lubinie."

Czy autor tego światłego zdania zechciałby przybliżyć, co miał na myśli? Bo na
      razie to jest jak w tym dowcipie o wróbelku, co miał jedną nóżkę bardziej.

Temat jest poważny, może by tak redaktor z powagą podszedł do swoich obowiązków?
      • organmaster Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:58
        trafiony -zatopiony (ale wierszówkę redaktorek zgarnął)
    • olgaislawek Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 18:58
      Bełkot umysłowy pierwsza klasa.
    • raddy Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 19:00
      to przykre, ze chlopiec, ktory mimo mlodego wieku przechodzi chorobe
      nowotworowa, zostal napadniety i pobity. do wiezienia z jego oprawcami. kilka
      lat temu moj brat zostal brutalnie pobity. trafil na stol operacyjny. przeszedl
      dwie operacje. wyszedl z tego, choc do dzis ma problemy z nosem, zatokami no i
      oddychaniem. mam nadzieje, ze spotka tych ludzi zasluzona kara.
    • overshoe Karać jak najsurowiej 18.01.08, 19:04
      Najlepiej przykładnie ściąć na rynku
      • menel83 Lepiej zeby juz sie nie pokazal w "Plkwch" 18.01.08, 19:25
        Lepiej dla niego zeby pozostal w areszcie, bo sa zapisy do niego
        na "sparing".
    • l.o.r.t.e.a Gdzie jest krwawy.zenek? Nie broni kamratów? 18.01.08, 19:34

• mamajovana Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 20:01
      Serdecznie współczuję Łukaszowi i jego Tacie.Trzymam kciuki za Łukasza...I tak
      sobie myślę- może zamiast głupawych programów typu ZERO TOLERANCJI w szkole,
      ktoś wreszcie wymyśliłby jakieś skuteczniejsze metody walki z nieletnimi
      przestępcami.Uczę w gimnazjum i mam przynajmniej dwóch uczniów ( o dwóch wiem na
      pewno) ze sprawami w sądzie za bójki albo pobicie.Ktoś mógłby się zająć 12-15
      latkami sprawiającymi duże problemy i ICH RODZICAMI a może takich nieszczęść,
      jakie dotknęło rodzinę Łukasza byłoby trochę mniej...........????
    • naprawdetrzezwy Nie może być. Policja ujęła już wszystkich 18.01.08, 20:27
      sprawców wszystkich pobić?

Czy może ruszyła swe 4 tłuste litery TYLKO w tej jedej sprawie...

A drogówka nadal czyha na łapówki w krzakach?
    • vanilla.dream na dołku policja powinna odbić im nerki. 18.01.08, 20:45
      a komendant ich wynagrodzić za ten czyn.

pie..ć poprawność polityczną i prawa człowieka. prawo to ma ten chory
      chłopak. ci co go tak pobili powinni zostać pozbawieni prawa bycia człowiekiem.
      ot tak, z urzędu.

mogą się zresocjalizować? ale kogo to obchodzi w obliczu tego co zrobili?
      • wielki_czarownik Popieram! /nt 19.01.08, 14:22

• bbastek13 Re: bohaterzy 18.01.08, 21:04
      p3nisista napisała:

> chcieli typlo trochę pomóc swojej ojczyźnie...
      > czy wiecie ile kosztuje leczenie ludzi chorych na raka
      > a górnicy, lekarze, nauczyciele, pielęgniarzki chcą podwyżek.
      > Dać medal tym dzielnym młodzieńcą

"młodzieńcą" ......... rozwojem umysłowym im dorównujesz
    • primoultimo Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 16-.. 18.01.08, 21:10
      Kara smierci dla zwyrodnialcow!!!
    • guru133 Odrażające typy. Ciężko pobić człowieka dla samej 18.01.08, 21:52
      tylko chęci pobicia może jedynie zwyrodnialec bez etycznych zasad. Ciekaw jestem
      czy uważają sie za katolików.
    • guru133 Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 21:54
      organmaster napisał:

> spójrzcie tylko, widzicie to co ja?; oto gazetwyrobnicy, bikonty te
      > czytelniczych czekają... bo chory, bo pacholę; gdyby zdrowy był, lub
      > czynu? pytam ja!
      Organmaster, albo jesteś mądry inaczej albo jednym ze sprawców, bo piszesz jak
      potłuczony.
    • 101ola organmaster jecz sie debilu b/t 18.01.08, 21:54
    • marek.k72 Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, he.. 18.01.08, 22:01
      Społeczeństwo żąda surowych kar ale prawo jest tak skonstruowane
      żeby tylko przestępca się zanadto nie zestresował. Trochę posiedzi -
      telewizor, zajęcia terapeutyczne, siłownia....
      A ofiara nie żyje lub kaleka...
      Precz z BZDURĄ, ze to nie wyskośc kary odstrasza lecz jej
      nieuchronność. Bezczelne, prwawnicze brednie!
      • lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:25
        Zamiast bredzić jak niniejaki Zbigniewu Ziobru udowodnij, że
        wysokość kary odstrasza. Do chwili obecnej nikt jeszcze nie
        udowodnił tej tezy, więc masz szansę być pierwszy.
        O to , jak określasz "prawnicze bredzenie " dotyczy nieuchronności
        kary a nie jej wymiaru. Chcesz dowodu. Proszę bardzo. Jeden z tych
        p..., którzy pobili Łukasza był już karany za pobicie. Teraz
        najprawodopodobniej ( nie znadjąc daty tamtego wyroku trudno mówić o
        pewności) będzie odpowiadał jako recydywista, co automatycznie
        wpływa na zwiększenie wymiaru kary. I co ? Nie popełnił ponownie
        przestępstwa. Popełnił, bo znając niedofinansowanie naszej policji i
        przekładającą się na to wykrywalność w tego rodzaju przestępstwach
        założył, niestety dość słuszenie, że jest duża szansa iż go nie
        złapią. Na szczęście się pomylił.
        • jaceq Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:46
          lilian napisała:

> I co ? Nie popełnił ponownie
          > przestępstwa. Popełnił, bo znając...

Oczywiście, że nie. Popełnił, bo dostał za mało. Gdyby dotąd siedział, to by z
          pewnością nie popełnił. Teraz należałoby się zabezpieczyć, by nie popełnił po
          raz trzeci. Sądzę, że 60 lat ancla byłoby w sam raz. Może wyjść warunkowo, po
          odbyciu 3/4 kary.
          • krwawy.zenek Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:50
            Często wypowiadasz sie na tematy, o których nie masz najmniejszego pojęcia?
          • lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 22:58
            I co udowodnisz mi , że nawet jeżeli wyjdzie mając koło 70-tki nie
            popełni ponownie przestępstwa. Niestety, jeżeli w to wierzysz to
            bardzo jesteś naiwny.
            A może od razu cofnijmy się do średniowiecza , przywrócimy
            instytucję kata i rozrywanie kołem na środku głównego placu każdego
            miasta. Przecież gawedź domaga się surowych kar ...
            • jaceq Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:06
              lilian napisała:

> nawet jeżeli wyjdzie mając koło 70-tki

Przed "napastnikiem" około 70-tki nawet 15-letni chłopak pewnie by się spokojnie
              obronił.

> A może od razu cofnijmy się do średniowiecza , przywrócimy
              > instytucję kata i rozrywanie kołem na środku głównego placu każdego
              > miasta. Przecież gawedź domaga się surowych kar ...

Mnie kwestia kary w najmniejszym stopniu nie interesuje. Jej współmierność do
              popełnionego czynu jest zawsze rzeczą bardzo względną. Mnie interesuje wyłącznie
              kwestia odizolowania osobnika, zwłaszcza osobnika, którego (przepraszam za
              brzydkie słowo) resocjalizacja po raz kolejny dowiodła, że jest ona pojęciem z
              gatunku s-f.
              • lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:22
                Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o prawie, to wiedziałbyś, że w tym
                kraju można również odpowiadać za podżeganie do popełnienia
                przestępstwa. On nie musi pobić kogoś sam aby ten domniemany 15-
                latek musiał się przed nim bronić. Wystarczy, że ten 70-latek
                wynajmie kogoś. To po pierwsze. A po drugie nie pisałam , iż dopuści
                się on ponownie pobicia. Pisałam o kolejnym przestępstwie, od
                którego popełnienia może powstrzymać wyłącznie nieuchronność kary a
                nie jej wysokość.
                Mówisz "odizolować" na maksymalnie długi czas. A Twoim zdaniem w
                więzieniu nie można popełnić przestępstwa . Przecież tam są nie
                tylko przestępcy, ale i ludzie, którzy niewinni, którzy tam pracują
                ( służba więzienna, lekarze itp). Więc co za problem takiemu po
                cichu dołożyć. Może nie przeżyje ti i nie wskaże sprawcy, a przecież
                sprawaca i tak już jest "odizowolany"
                • jaceq Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 01:14
                  lilian napisała:

> Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o prawie...

Typowa ćwiąkalszczyzna. Ćwiąk, ćwiąk i nic poza tym. Znamy to. Pojęcie mamy, o
                  jakim Ci się przypuszczalnie nigdy nawet nie śniło.

> że w tym kraju...

Tzn. w którym? Który to kraj jest dla Ciebie "tyn kraj"?

> wynajmie kogoś. To po pierwsze.

Nie. Za co wynajmie, to po pierwsze. Po co i przeciw komu - to po drugie. Po
                  trzecie - dlaczego spodklatkowe dresy nie "wynajmują" nikogo?

> nie pisałam , iż dopuści
                  > się on ponownie pobicia. Pisałam o kolejnym przestępstwie

Po czwarte - 80% pewności, że nie dożyje wolności. Zatem w pozostałych 20% czai
                  się prawdopodobieństwo, że popełni kolejne.
                  Model "resocjalizacyjny" natomiast zapewnia, że recydywa popełni je na 95%, bez
                  oglądania się na "nieuchronność", czy "uchronność". Półtora roku w zawieszeniu
                  np. za pobicie gwarantuje, że taki "wyrok" liczony jest "w koszta" przez
                  potencjalnego przestępcę bez zmrużenia oka. On o tym ani przez sekundę nie
                  pomyśli, o tej "nieuchronności". Zawsze pomyśli "a, jakoś to będzie".

> A Twoim zdaniem w
                  > więzieniu nie można popełnić przestępstwa

To mnie kompletnie nie interesuje. Mnie interesuje wyłącznie maksymalne
                  ograniczenie liczby przestępstw po "tej" stronie muru. W więzieniach - niech
                  sobie popełniają co chcą. Co najwyżej zapewnią sobie przedłużenie wyroku o
                  kolejne 25 lat. Mnie w to graj. Ja tylko nie życzę sobie spotykać takich na ulicy.

> tam są nie tylko przestępcy, ale i ludzie, którzy niewinni, którzy
                  > tam pracują ( służba więzienna, lekarze itp)

Lekarze, strażnicy, którzy "tam pracują", nie siedzą w celach. Ew. kontakt przez
                  kraty. W wypadkach drogowych dziennie ginie więcej ludzi, niż klawiszy w
                  więzieniach - przez całe lata.

> Więc co za problem takiemu po
                  > cichu dołożyć.

W prawidłowo prowadzonym więzieniu - kolosalny problem. Oczywiście nie mówimy tu
                  o więzieniu dla niepłacących alimenty czy dla pijanych rowerzystów, ale o
                  więzieniu dla np. sprawców gwałtów czy pobić ze skutkiem śmiertelnym.

> sprawaca i tak już jest "odizowolany"

I o to mi właśnie chodzi, żeby był odizolowany. Zero przepustek, zero widzeń.
                  Chętnie zapłacę ze swojej kieszeni podatnika duże pieniądze ludziom, którzy tego
                  (zawód podwyższonego ryzyka) dopilnują tak, bym się do końca życia nie musiał
                  przejmować tym, czy spotkam na ulicy jakiegoś recydywistę, czy nie spotkam.

Pierwszy wyrok za pobicie powinien sprawcy jakąś szansę dawać. Drugi za to samo
                  powinien być w zasadzie wyrokiem śmierci: powolnego konania za kratami, bez
                  żadnych, najmniejszych szans na kolejne oszukanie wymiaru sprawiedliwości.

Uprzejmie proszę bez tzw. "praw człowieka". Jestem za jak najszerszym ich
                  zakresem. Jednak sprawca, w chwili podjęcia decyzji o popełnieniu czynu, sam się
                  praw ludzkich pozbawia. I tak jest w uprzywilejowanej sytuacji - jego ofiara
                  tzw. "drugiej szansy" nigdy nie dostanie.
                  • krwawy.zenek Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 13:40
                    jaceq napisał:

> lilian napisała:
                    >
                    > > Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o prawie...
                    >
                    > Typowa ćwiąkalszczyzna. Ćwiąk, ćwiąk i nic poza tym. Znamy to. Pojęcie mamy, o
                    > jakim Ci się przypuszczalnie nigdy nawet nie śniło.

Trochę szkoda, że tak skrzętnie tę wiedzę ukrywacie...

• wielki_czarownik Popieram w 100% 19.01.08, 14:30
                    Człowiek, który po raz drugi celowo łamie prawo powinien być całkowicie wyeliminowany ze społeczeństwa. Albo powieszony albo zamknięty w izolatce na resztę życia.

Owszem mamy prawa człowieka itp. Ale na swoje prawa można się powoływać tylko wtedy, kiedy szanuje się prawa innych. Nie może być tak, że prawo działa tylko w jedną stronę.
                    • krwawy.zenek Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:02
                      wielki_czarownik napisał:

> Ale na swoje prawa można się powoływać tylko w
                      > tedy, kiedy szanuje się prawa innych.

Bo ty byś tak chciał?

> Nie może być tak, że prawo działa tylko w jedną stronę.

Otóż to. Każdemu należy się uczciwy proces, bo prawo nie może działać w jedną
                      stronę. Zaś prawa człowieka mają charakter przyrodzony i niezbywalny. Bo nie
                      działają "w jedną stronę".

• wielki_czarownik Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:08
                        Bo tak jest uczciwie. A jak wiadomo prawo a uczciwość to jak ogień a woda.
                        • krwawy.zenek Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:09

> Bo tak jest uczciwie.

Jak jest "uczciwie". Odmawiac komukolwiek uczciwego procesu jest "uczciwie"?

• wielki_czarownik Re: Popieram w 100% 19.01.08, 23:12
                            Każdy ma prawo do uczciwego procesu. Uczciwego znaczy takiego, gdzie ma obowiązek mówić prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.
                            Proces w którym oskarżony jako jedyny może bezkarnie kłamać nie jest uczciwy.
                            • krwawy.zenek prok. Wyszyński ma godnego ucznia - WC 19.01.08, 23:14

> Każdy ma prawo do uczciwego procesu. Uczciwego znaczy takiego, gdzie ma obowiąz
                              > ek mówić prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.

Aha. Uczciwy proces bez prawa do odmowy składania wyjaśnień?
                              Coraz lepiej...

• wielki_czarownik Re: prok. Wyszyński ma godnego ucznia - WC 19.01.08, 23:15
                                Oczywiście. Proces uczciwy = taki, w któym wszyscy mówią prawdę.
                                • krwawy.zenek Feliks Edmundowicz też byłby dumny z ciebie 19.01.08, 23:17
                                  No to nie ma więcej pytań
            • nessie-jp Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:23
              Po co od razu tortury, wystarczy pavulon... A dla mniej groźnych, ale
              wielokrotnych recydywistów
              • lilian Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 18.01.08, 23:33
                Przecież to kosztuje, a tak masy społeczne będą miały fantastyczną
                rozrywkę. Nie mówiąc już o odstrzeszeniu. Przecież dzięki temu w
                średniowieczu inni ludzie , obserwujący takie przedstawienie,
                przestępstw już nie popełniali.
                A tak na magrinesie. Używając pewnych słów zapoznaj się z ich
                znacznieniem. Człowiek po lobotomi nie jest w stanie wykonywać pracy
                zapewniającej mu utrzymanie.
                • porannakawa20 Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 02:31
                  lilian napisała:

Człowiek po lobotomi nie jest w stanie wykonywać pracy
                  > zapewniającej mu utrzymanie.
                  To może przestrzelić obydwa kolana?
                  Pozwala pracować a dolegliwość niejaka no i jest o czy myśleć czy warto było a i
                  widok dla potencjalnych prewencyjnym jest!
                • krwawy.zenek Re: Ziobry już nie ma to co szkodzi przywalić he, 19.01.08, 13:41
                  Mit o rzekomym "odstraszającym" działaniu kary jest - jak widać - niesłychanie
                  niebezpieczny.
                  • marek.k72 Niesłychanie niebezpieczne to sa bandziory... 19.01.08, 15:43
                    Jeżeli liczy się "nieuchronność" a nie wymiar to ja proponuję karać
                    zaocznie groźnym pogrożeniem palcem. Kara nieuchronna - łatwo ją
                    wyegzekwować, zaoszczędzi się na policji, więzieniach itd..
                    • krwawy.zenek o jakie dowcipne .... 19.01.08, 22:53
                      marek.k72 napisał:

> Jeżeli liczy się "nieuchronność" a nie wymiar to ja proponuję karać
                      > zaocznie groźnym pogrożeniem palcem.

To sobie proponuj. Na szcęście twoja propozycja ma takie sanse ja ty, żeby
                      zrozumieć o czym jest ta dyskusja - czyli żadne.

• wielki_czarownik Ja udowodnię 19.01.08, 14:24
          1. Odstraszy Cię grzywna 20 PLN za zabicie człowieka?
          2. W ZSRR w latach 50 za gwałt karano śmiercią. Efekt? Liczba gwałtów spadła.
        • marek.k72 "nieuchronna kara" - pogrożenie palcem 19.01.08, 15:49
          bo jak komuś wszytko jedno czy za zabójstwo dostanie 5 lat czy go
          powieszą a i tak idzie zabijać to znaczy, że jest skończonym
          psychicznym degeneratem lub idiotą i albo całkowita izolacja do
          końca życia albo KS
      • krwawy.zenek ale bredzisz 18.01.08, 22:49
        > Precz z BZDURĄ, ze to nie wyskośc kary odstrasza lecz jej
        > nieuchronność. Bezczelne, prwawnicze brednie!

To nie jest żadna bzdura, lecz coś oczywistego, dla każdego, kto ma o tym jakieś
        pojęcie NIEZALEŻNIE od poglądów politycznych.
        W przypadku przestępczości pospolitej praktycznie KAŻDY sprawca zakłada, że na
        pewno nie wpadnie, wiec surowość kary ma minimalne znaczenie, jeżeli w ogóle.
        • jaceq Zeniu wierzy w resocjalizację. Ale jaja! 18.01.08, 22:58
          > surowość kary ma minimalne znaczenie

Oczywiście. Kara nie ma znaczenia, tylko profilaktyka. Odizolowanie typa. Im
          dłuższe, tym lepsze. Im mniejszym kosztem (0.8 m2/łeb) tym lepsze. A na bunty w
          więzieniach najlepszy jest ołów.
          • krwawy.zenek gdzie tu coś o resocjalizacji? 18.01.08, 23:00
            Gdzie tu wypowiadałem się na temat resocjalizacji? Może dobrze by było, gdybyś
            nie używał wyrazów, których znaczenia - jak widać - nawet nie rozumiesz?
            • jaceq Zeniu, 18.01.08, 23:09
              odrobiłeś już lekcje?

To paciorek, siusiu i spać!
        • wielki_czarownik Głupi jesteś 19.01.08, 14:32
          Czy myślisz, że kogoś odstraszy grzywna 20 PLN za gwałt i 50 PLN za zabójstwo, przy jednoczesnej 100% wykrywalności sprawców przestępstw?
          • krwawy.zenek ty zaś prymitywny 19.01.08, 22:52

> Czy myślisz, że kogoś odstraszy grzywna 20 PLN za gwałt i 50 PLN za zabójstwo,

Dlaczego miałbym tak myśleć? Gdzie napisałem coś, z czego można by wywodzić, że
            tak myślę?
            • wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:09
              No skoro wysokość kary nie odstrasza, to 50 PLN za zabójstwo jest w sam raz. Prawda?
              • krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:11

> No skoro wysokość kary nie odstrasza, to 50 PLN za zabójstwo jest w sam raz.

Aha. Dożywocie nie odstraszy a 50 złotych odstraszy?
                Ktoś proponuje 50 złotych? Możesz rzucić jakimś linkiem?
                Nie miałeś na tych swoich studiach logiki?
                To miał być dowcip? Czy ty naprawdę prezentujesz taki poziom myślenia?

• wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:14
                  Przecież sam twierdzisz, że to nie wysokość odstrasza. Więc skoro nie wysokość, to kara 50 PLN grzywny i kara dożywotniego pozbawienia wolności są równie skuteczne. Logiczne.
                  • krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:16

> Przecież sam twierdzisz, że to nie wysokość odstrasza.

Nie odnosiłem się nigdzie do wysokości, stwierdzałem tylko bezsporny (dla
                    fachowców) fakt, że odstraszająca funkcja kary to mit.

> Logiczne.

Przynosisz wstyd swojej uczelni a zwłaszcza komuś, z kim miałeś logikę na I roku.
                    • wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:22
                      krwawy.zenek napisał:

>
                      > Nie odnosiłem się nigdzie do wysokości, stwierdzałem tylko bezsporny (dla
                      > fachowców) fakt, że odstraszająca funkcja kary to mit.
                      >

Bardzo ciekawe. Ja dobrze pamiętam ze studiów, że jedną z funkcji kary jest właśnie odstraszanie. Ale cóż... widać forumowy guru KZ wywrócił naukę do góry nogami.
                      Co tam Bentham, co tam Liszt, co tam Feuerbach... Krwawy Zenek wie lepiej.

> Przynosisz wstyd swojej uczelni a zwłaszcza komuś, z kim miałeś logikę na I rok
                      > u.

Idź do niego naskarżyć.
                      • krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:43
                        Liszt czy Feuerbach uważali, że kara ma odstraszać?
                        Nie ośmieszaj się.
                        • krwawy.zenek Re: ty zaś prymitywny 19.01.08, 23:48
                          A tak poważnie:
                          Nie wiem, czy zauważyłeś, ale nauka trochę się od czasów Feuerbacha rozwinęła i
                          na przykład ustaliła pewne rzeczy, które wtedy nie były jasne. Czy jeżeli jakąś
                          chorobę z początkiem XIX wieku leczono rycynusem a dziś wiadomo, że to bzdura,
                          to będziesz dzisiejszą wiedzę podważał powołaniem się na autorytety sprzed 200 lat?
                          • wielki_czarownik Re: ty zaś prymitywny 20.01.08, 11:13
                            A tak na poważnie, to czy postęp zawsze jest dobry? Nauki prawno-karne rozwijały się ostatnio w stronę usprawiedliwienia przestępcy. Zapomniano o ofiarach i zapomniano i pewnych klasycznych funkcjach kary.
                            Kara ma odstraszać (prewencja indywidualna i generalna).
                            Kara ma zapokajać społeczne poczucie sprawiedliwości.
                            Kara ma być odwetem.
                            Kara ma chronić społeczeństwo przed bandytą.
                            To są 3 podstawowe rzeczy o jakich się dzisiaj zapomina.
                            Przeczytaj sobie "Życiorys własny przestępcy" i wtedy pomyśl jeszcze raz czy wysokość kary odstrasza. Główny bohater (książka autobiograficzna) po wizycie w austriackim więzieniu postanawia zmienić kraj działania, aby nigdy już nie trafić do tak strasznego więzienia.
                            Czyli zadziałało.
    • alfa.alfa Ćwiąklski juz zadba oto żeby im się nic nie stało 18.01.08, 22:26
      organmaster napisał:

> spójrzcie tylko, widzicie to co ja?; oto gazetwyrobnicy, bikonty te
      > czytelniczych czekają... bo chory, bo pacholę; gdyby zdrowy był, lub
      > czynu? pytam ja!
    • debilius Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 23:03
      Nie ma zmiłuj, pierdzielone cwaniaczki w grupie, pojedynczo bezradne, znam
      takich mnóstwo - 30 lat paki bez żadnych możliwości wczesniejszego zwolnienia.
      Przecież to takie proste. Zamknąć i dać wycisk. Przerzucać gruz z miejsca na
      miejsce. Intencjonalnie. Bez sensu. Bez celu. I żadnych prób resocjalizacji, bo
      to fikcja. Eliminacja ze społeczeństwa i uprzykrzanie życia. Później, na samo
      wspomnienie pierdla - przejdzie ochota na głupotę. Gwarantuje.
    • d.wieckowski Re: Aresztowano podejrzanych o brutalne pobicie 1 18.01.08, 23:07
      spadaj.pobili kolesia.wracał z ojcem.ciężko.w szpitalu, w śpiączce.nie bo chory.
      nie bo pacholę.czytasz i nic nie qmasz.KUP SE FAKT. moze sqmasz.
    • bolekowski posłuchajcie mnie, czyli emerytowanego majora MO 18.01.08, 23:54
      35 lat byłem milicjantem w pionie dochodzeniowo - śledczym, możecie
      na mnie wieszać psy, choć nikogo z tzw. opozycji nawet nie widziałem
      na oczy. Ale powiem Wam, że gdyby wtedy takie skur... zrobili coś
      takiego i wpadli w nasze łapy, to nie było srania po krzakach.
      Najsilniejszy, najbutniejszy, najbardziej arogancki typ dostałby tak
      po ryju, że przyznałby się, nawet do tego, że otruł Bieruta.
      Potem pokazalibyśmy jego zepsutą facjatę go jego kumplom i żaden,
      już bez bicia nie pieprzyłby, ze był biernym uczestnikem pobicia
      chłopaca chorego na raka, tylko wyśpiewałby wszystko jak na
      spowiedzi...byle nie dostać po twarzy. Czasy sie zmieniły, ale dobre
      metody na sku..eli powinny pozostać.
      • wielki_czarownik Ciekawe co piszesz 19.01.08, 14:34
        To samo powiedział kolega mojego ojca - też emerytowany milicjant. Kiedyś bandyci się bali milicjantów. A teraz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka