kroliklesny NOWA Jalta? 21.01.08, 12:30 Polska - kiedys ofiara rozbiorow teraz bedzie jednym z uczestnikow rozbioru bratniego kraju i pomoze ponizyc i pohanbic bratni narod... Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 demagogiczny,klamliwy tytuł artykułu GW 21.01.08, 21:28 To ktokolwiek poważny obiecuje Serbii szybkie przyjęcie jej do UE? Nawet umowy stowarzyszeniowej z Serbią UE nie chce podpisać-co dopiero mówić o akcesji.Akces do UE nawet starającej się o to od lat Chorwacji,niezle przygotowanej i zaawansowanej w reformach zajmie kilka lat. A GW obłudnie dziwi się że Serbowie nie wykazują aprobaty ani tym bardziej entuzjazmu do utraty 15% terytorium państwa-kolebki państwowości i najważniejszego centrum serbskiego kościoła-Kosowo znaczy dla Serbów wiecej niż dla Polaków Gniezno i czestochowska Jasna Góra.Ciekawe czy jak Abchazja ogłosi niepodległość(co po ewentualnym kosowskim precedensie pierwszej jednostronnej zmiany granic państwowych w Europie po 1945 roku jest bardzo prawdopodobne)- GW będzie wzywać prezydenta Gruzji do jej uznania,odowdzić od uzycia przemocy i dowodzić że od tego zależy europejska przyszłość Gruzji? Oj żeby sie Wuj Sam nie przeliczył z zaklęciami o rzekomej "wyjątkowosci" i "niepowtarzalności" kosowskiego precedensu -pierwszej po 1945 roku jednostronnej zmianie granic państwowych w Europie.A jest jeszcze przecież Górski Karabach,Południowa Osetia ,Somaliland i parę innych para-państw z pretensjami do niepodległości.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 EU (Niemcy) zapłaci za państwo NATO w Kosowie 26.01.08, 00:29 Gdy padnie rozkaz suwerenna Unia wyśle policjantów, prawników, celników itd. na swój koszt do Kosowa, po to tylko, by osłaniać US- bazy i powstający nowy NAJdziwaczniejszy w historii Europy twór- państwo NATO w Kosowie. Jednocześnie EU będzie, chciał nie chciał, wspierać i osłaniać albańskich przemytników, handlarzy narkotyków, żywym towarem i bronią. Na to pójdą podatki płatników netto do Unii. Niemcy płatnik nr. 1 to jednak wyjątkowy jeleń, pod przywództwem wychwalanej przez USA pod niebiosa Merklowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: EU (Niemcy) zapłaci za państwo NATO w Kosowi 26.01.08, 00:33 Dobro jutro Evo! Prava si! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Serbia sie za paciorki nie sprzeda 26.01.08, 00:31 Przykro mi to powiedziec, ale GW zamieszcza troche manipulowane informacje. Nie slyszalem, azeby Nikolic wypowiadal sie, ze Hitler jest jego idolem. Gdzie indzej Nikolicia nazwano by "patriota", tu jest "nacjonalista serbskim". Jezeli on jest nacjonalista, to ja tez! W mysl zasady, ze trzeba lajnem rzucac, a moze cos sie przylepi, autorka artykulu podaje, ze Szeszelj jest sadzony za zbrodnie wojenne. To prawda, ze jest sadzony, ale jeszcze nie osadzony. Czy naprawde musze przypominac o tzw. domniemaniu niewinnosci, dopoki przeciwienstwo nie bedzie dokazane? No, ale po wystepach Min. Sprawiedliwosci w Polsce ostatnimi laty, moze nie ma sie co dziwic, to tradycja taka powstala? Jak do tej pory Szeszelj potrafil wykazac bledy i merytoryczne i proceduralne oskarzenia, gdy np. swiadek koronny potwierdza, ze podpisal dokument (po angielsku), chwile potem potwierdza, ze jezyka tego nie zna! Dzisiaj w panstwowej TV serbskiej pokazano transmisje z Moskwy, gdzie Putin jeszcze raz i stanowczo, w obecnosci Kosztunicy i Tadicia potwierdzil stanowcza wole pomocy Sebii i zaangazowanie Rosji w konflikt kosowski, stwierdzajac, iz ew. ogloszenie niepodleglosci prowinsji przy popaciu EU, ale bez poparcia ONZ mialoby olbrzymie konsekwencje w regionie, w Europie i na swiecie. W Brukseli byl obecny kosowski tzw. premier Taci, ktoremu Xavier Solana oprocz usmiechow nic wiecej nie przekazal. Natomiast obecny Sekretarz Generalny ONZ Ban Ki-moon zaniepokojony rozwojem sytuacji w Kosowie na dzisiejszym spotkaniu z notablami EU wyraznie powiedzial, ze kazda decyzja EU w sprawie Kosowa MUSI byc zgodna z prawem miedzynarodowym, tzn. z Rezolucja 1244 Rady Bezpieczenstwa ONZ, ktora wyraznie mowi, iz Kosowo jest czescia terytorium Serbii. Ja mysle, ze w ciagu kilku dni spotkaja nas kolejne niespodzianki, nie zdziwilaby mnie ofensywa poczynan triady Belgrad- Moskwa- Pekin. Jedno jest pewne- Serbia nie ma obowiazku uznania rozbioru wlasnego panstwa, nie ma obowiazku uznania miedzynarodowego gwaltu na swojej dumie narodowej i nie ma obowiazku nie wprowadzania sankcji, np. odciecia dostaw pradu do Kosowa. Da zive SRBIJA! Pan Taci mial mine podobna przewodniczacy Ban Ki-moon ze narazie dopoki nie Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Serbia sie za paciorki nie sprzeda 26.01.08, 00:56 No przecież pisałam ostatnio, królikulesny, że EU dostała stracha przed własną odwagą i nadmiarem wasalstwa wobec USA. EU zaczęła wreszcie pojmować wszystkie konsekwencje takiego kroku i aż trzęsie się ze strachu i niezdecydowania. Najlepszy dla niej byłby dotychczasowy nierozwiązany status, ale watażkowie i kryminaliści z Kosowa nie odpuszczą tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Jasne, że sie nie sprzeda - skoro... 26.01.08, 01:02 ...oddaje się Rosji za darmo, to z jakiej racji miałaby dostać choćby paciorki ?... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Jasne, że sie nie sprzeda - skoro... 26.01.08, 01:24 Twoja opinia nie ma pokrycia w rzeczywistosci. Czy moze chcialbys uzasadnic, co uwazasz za oddanie "za darmo"? A sorry, czy rzeczywiscie Polska moze chciala cos w Serbii kupic? Nie? Przeszedl interes kolo nosa? No to po co demagogia? Czy rzeczywiscie myslisz, ze rosyjskie dolary gorsze sa od innych? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Re: co uwazasz za oddanie "za darmo" ? 26.01.08, 01:52 Np. sytuację, gdy jest jeden kupiec, który dyktuje swoją cenę :-> "Bracia Serbowie" stoją pod ścianą, a Moskwa wykorzystuje to bez cienia sentymentu (ech, ta jedność słowiańska...;) Kosowo i tak - prędzej czy później - ogłosi niepodległość bez oglądania się na ruskie dąsy; a Serbowie zostaną z ręką w nocniku (i kacapami w rurociągach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: co uwazasz za oddanie "za darmo" ? 26.01.08, 02:00 No to moze ty tam wejdziesz z inwestycjami, laskawco? Frajerski komentarz; jezeli ja mam rurociag i posylam rope tranzytem przez jakis kraj, to nauczony fochami polskimi zadbam o to, azeby caly rurociag byl moj. Amen. Normane dla czlowieka myslacego kategoriami ekonomicznymi. A oprocz tradycyjnych polskich resentymentow antyrosyjskich nie widze w twym poscie zadnych konkretow! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Re: oprocz tradycyjnych polskich resentymentow 26.01.08, 02:17 Zacietrzewienie nie pozwala Ci dostrzec, że - akurat w tym przypadku - bardziej kpię sobie z frajerstwa Serbów niż z ruskiej pazerności ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: oprocz tradycyjnych polskich resentymentow 26.01.08, 02:47 Ja nie widze tu ani zacietrzewienia, ani frajerstwa Serbow, ani rosyjskiej pazernosci. KAZDY, Polska tez mogla sobie kupis NIS. Ale wybrala sobie tarcze. Z rury z nafta pociekna do Serbii peniadze, a ludzie beda mieli prace. A kierujaca sie sentymentami antyrosyjskimi Polska niedlugo bedze kwitowac kolejnych sztywnych swoich synow, teraz z Czadu, a Serbia bedzie ciagnela profity z handlu z samym diablem. Ja nie widze zadnego frajerstwa w handlu- wszystko ma taka cene, jaka ktos jest sklonny zaplacic, a pieniedzy trzeba teraz! A czy moze Polska chciala Serbii jakas pozyczke dac? A ze Rosja dostala monopol? A co, jak by to bylo USA, to bys nie protestowal? Nauczona przez Polske dbalosci o swoj tranzyt Rosja ladnie sie zabezpieczyla przed zakrecaniem kurkow. Normalne zjawisko w handlu i polityce, dba sie o swoje interesy, a nie jak w Polsce- o amerykanskie. Czy sie moze myle? A na koniec- czy ty myslisz, ze rosyjskie dolary smierdza bardziej niz niemieckie euro i dotacje, za ktore Polska sprzedaje swoja godnosc Niemcom? Serbowie przeprowadzili uczciwy handel, to co ci sie nie podoba? Ze z Rosja? Jakos caly swiat z Rosja handluje i zbija na tym szmal, podczas gdy Polska w blokady sie bawila.. Odpowiedz Link Zgłoś
oblewai Re: co uwazasz za oddanie "za darmo" ? 26.01.08, 03:05 dr_schab byc moze "Serbowie zostaną z ręką w nocniku" ale to samo grozi jeszcze polskiemu slaskowi (tylko troche pozniej) dlatego mimo twojej alergi do wszystkiego co rosyjsko slowianskie, bedzie interesujace z czym ty obudzisz trzymajac twoja reke? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Re: to samo grozi polskiemu slaskowi 26.01.08, 03:09 A konkretnie - co grozi ? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: to samo grozi polskiemu slaskowi 26.01.08, 14:50 A ja nie na temat: wiem, co grozi USA i krajom tzw. Starej Unii w przyszłości: jeszcze kilka zamachów z 11 września, z Londynu, Madrytu, zabójstw na tle etnicznym w Niemczech, Holandii itp. i pseudodemokracja unijno-jankeska nauczy się POKORY. I tego jej najbardziej życzę, z całego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 ztego gazociągu korzystać będą też inni 26.01.08, 13:55 z tego co czytałąm to Austriacy, Włosi, Bułgarzy i inni - i jakos niemają oporów! Tylko my wygłupiamy się! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: ztego gazociągu korzystać będą też inni 26.01.08, 21:20 Dokladnie wyrazilas i moja opinie. Przeciez o ile wiem nikt kontraktu Polsce nie sprzatnal sprzed nosa, mogla Rosja, mogla i Polska. Ale najlepiej narzekac. Zastrzyk finansowy do Serbii bedze potezny: 400 mln Euro gotowka i 500 mln w nwestycjach. Mysle, ze kupowanie nieruchomosci i inwestowanie w przemysl, to duzo lepszy business, niz kupowanie starych samolotow! A propos: Amerykanie kupili wytwornie serbskiej wody mineralnej, "Knjaz Milos", bo widzieli w tym zarobek. A Polacy narzekaja i krytykuja. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
agronauta Re: Serbia sie za paciorki nie sprzeda 26.01.08, 11:45 Ale w tym tekscie nie ma nic o Hilterze... Tylko o Saddamie i Miloszeviciu, a to nikolic mowil, gdy probowano go wybrac na szefa parlamentu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Serbia sie za paciorki nie sprzeda 26.01.08, 12:53 Czy musze przypominac, jakie glupoty opowiadal byly polski premier? A Lepper wybieral sie do Husseina i go chwalil. Oprocz tego tekst jaki jest kazdy widzi. GW bardzo duzo pzekreca i nie jest obiektywna i neutralna, co jest nie tylko moj opinia. W chwili obecnej Serbia potrzebuje samego diabla. Niech przyjdzie, zrob porzadek, a potem go narod, jak to Slowiaie opluje. W sytuacji walki o sprawy zyciowe trzeba czasem uzyc nawet pily mechanicznej, jezeli to da efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Kosowo to blad UE 26.01.08, 01:11 Gdyby wojewodztwo krakowskie zostalo zaludnione przez emigrantow z Czech, Austrii, lub innego narodu, czy wtedy Krakow przestalby byc czescia Polski? Gdyby Tatar,ktorego strzal,zabil trebacza z wierzy Mariackiej osiedlil sie w Krakowie ze swoimi krewnymi i tezaz chcial separacji Krakowa od Polski to jest OK??? dla UE. A co o tym Polska, ktora popiera UE w tej sprawie? Tzn w innej sprawie, ale bardzo podobnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Kosowo to blad UE 26.01.08, 01:29 Niestety kolego. Polska jest zajeta intensywnym lizaniem plecow amerykanskich i pobieraniem szmalu od EU (czytaj Niemcow) i bratniemu narodowi SLOWIANSKIEMU pomoc nie chciala. Niektorzy nawet na tym forum wydaja sie obrazeni faktem, ze uwaza sie ich za Slowian.. Zalosne, ale prawdziwe. Ale Serbia zachowa dume narodowa. Zal ze Polska sie z nia nie solidaryzuje, widocznie polskiemu rzadowi terrorysci z UCK na rozkaz Kondolencji sa blizsi.. Ja w dalszym ciagu proponuje przekazac Chestochowe Mongolom. Taka sama logika. trzebaby ich tylko sprowadzic, przez 20 lat oni by sie namnozyli i dalej sprawa jasna, co poniektorzy z forum by ich poparli, no bo Mongolow by bylo wiecej... WSTYD mi za Polske! Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Europa popelniala i popelnia duzo bledow, ale... 26.01.08, 01:24 ...UE kiedys bedzie musiala za to zaplacic. Nic nie dzieje sie bez przyczyny. Juz dzis Eurpoa placi, a bedzie placic jeszcze wiecej. Emigranci z koloni francuskich z wdziecznosci powinni spalic wszystkie samochody we Francji. Moze wdedy Francja obudzi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Jackowo i Green Point- na was kolej! 26.01.08, 01:33 globetrotuar napisał: "> Emigranci z koloni francuskich z wdziecznosci powinni spalic > wszystkie samochody we Francji. Moze wdedy Francja obudzi sie." - a ja mam lepszy scenariusz. Poniewaz Arabow w Marsylii i okolicach jest wiekszosc, wiec moca tej samej dzikiej logiki proponuje odebrac Marsylie od Francji. Natomiast polskie Jackowo w Chicago juz dawno powinno oglosic secesje od USA. W przciwienstwie od Albanczykow z Kosowa, ktorzy beda sie utrzymywac z mafijnych interesow, Jackowianie by mogli sprzedawac "polish kielbasa", pierogi i samogonik. Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar kroliklesny sestes glupek!!! 26.01.08, 01:50 Uwazasz, ze polacy to Jackowo?. Jestes BADZIEWNY. Przeczytaj sobie nastepne wpisy. Ja nie mieszkam w USA. kroliklesny napisał: > globetrotuar napisał: > "> Emigranci z koloni francuskich z wdziecznosci powinni spalic > > wszystkie samochody we Francji. Moze wdedy Francja obudzi sie." > - a ja mam lepszy scenariusz. Poniewaz Arabow w Marsylii i okolicach > jest wiekszosc, wiec moca tej samej dzikiej logiki proponuje odebrac > Marsylie od Francji. Natomiast polskie Jackowo w Chicago juz dawno > powinno oglosic secesje od USA. W przciwienstwie od Albanczykow z > Kosowa, ktorzy beda sie utrzymywac z mafijnych interesow, > Jackowianie by mogli sprzedawac "polish kielbasa", pierogi i > samogonik. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: kroliklesny sestes glupek!!! 26.01.08, 01:55 globetrotuar sie popisuje: "Ja nie mieszkam w USA." - sadzac z jakosci wypowiedzi wierze ci, a oceniam cie na dolne Paczesiowice gdzies na Bialorusi. Dalszych komentarzy nie trzeba, bo "trotuar" sam o sobie zaswiadczyl.. Biedny! Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Jackowo i Green Point- na was kolej! 28.01.08, 05:52 Kroliku, narazie zupelnie nie na temat ale na Jackowie w zasadzie nie ma juz Polakow. Zostal kosciol Sw. Jacka nadal wielce uczeszczany i pare sklepow i restauracji. Centrum Polonii przenioslo sie na zachod - Wladyslawowo Sw. Konstancja a reszta rozproszyla sie po przedmiesciach. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Jackowo i Green Point- na was kolej! 28.01.08, 12:23 yacek1 napisał: > Kroliku, narazie zupelnie nie na temat ale na Jackowie w zasadzie > nie ma juz Polakow. Zostal kosciol Sw. Jacka nadal wielce > uczeszczany i pare sklepow i restauracji. Centrum Polonii przenioslo sie na zachod - Wladyslawowo Sw. Konstancja a reszta rozproszyla sie po przedmiesciach. OK, dzieki. Wiesz, nie bylo mnie tam ze dwadziescia latek! No to krzyczymy: WOLNE Wladyslawowo! I wolny Irkuck! Podobna logika jak z ta "wiekszoscia" w Kosowie.. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Jackowo i Green Point- na was kolej! 28.01.08, 14:52 Ja myślę, że przed dopuszczeniem kogokolwiek do dyskusji na temat Kosowa, trzeba robić testy na inteligencję. Pewne rzeczy SĄ JASNE DLA KAŻDEGO MYŚLĄCEGO CZŁOWIEKA, i tym się ludzie myślący różnią się od różnych lortei, xs-ów czy innych podobnego autoramentu. Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Nie istnieje narod Kosowski 26.01.08, 01:37 NIe istnieje narod kosowski jak i albanski. To sa emigranci z ktajow islamskich. Jezeli UE popiera separacje Kosowa to powinna popierac separacje Krolewca od Rosji, bo ten region nigdy nie mial nic wspolnedo z Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Nie istnieje narod Kosowski 26.01.08, 01:48 globetrotuar napisał: > NIe istnieje narod kosowski jak i albanski. To sa emigranci z > ktajow islamskich. Jezeli UE popiera separacje Kosowa to powinna > popierac separacje Krolewca od Rosji, bo ten region nigdy nie mial > nic wspolnedo z Rosja. Czlowieku, ciesze sie ze cos piszesz na Forum, ale martwi mnie, ze piszesz glupoty. Oczywiscie, ze istnieje narod albanski i podobnie jak zapewne zyczylbys sobie szacunku dla swojego narodu, powinienes wykazywac szacunek dla innych narodow. Inaczej nazwe cie gnojk.. i rasista a twoja pomoc jest niepotrzebna! Jak na razie obwod kaliningradzki nie wyrazil zyczenia a zapewne i nie wyrazi checi odlaczenia sie od Rosji. Poza tym tam sytuacja jest kompletnie nna. Ty jakos nie masz pojecia o tym, co piszesz, wiec lepiej idz na jakies inne forum, typu "woly zza stodoly" itd. Nie przeszkadzaj! Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar kroliklesny, czy chcesz byc deudim Putinem??? 26.01.08, 01:59 kroliklesny napisał: > globetrotuar napisał: > > > NIe istnieje narod kosowski jak i albanski. To sa emigranci z > > ktajow islamskich. Jezeli UE popiera separacje Kosowa to powinna > > popierac separacje Krolewca od Rosji, bo ten region nigdy nie mial > > nic wspolnedo z Rosja. > Krolikesny spadaj do Moskwy i przestan pieprzy bo sie zygac chce. > Czlowieku, ciesze sie ze cos piszesz na Forum, ale martwi mnie, ze > piszesz glupoty. Oczywiscie, ze istnieje narod albanski i podobnie > jak zapewne zyczylbys sobie szacunku dla swojego narodu, powinienes > wykazywac szacunek dla innych narodow. Inaczej nazwe cie gnojk.. i > rasista a twoja pomoc jest niepotrzebna! > Jak na razie obwod kaliningradzki nie wyrazil zyczenia a zapewne i > nie wyrazi checi odlaczenia sie od Rosji. Poza tym tam sytuacja jest > kompletnie nna. Ty jakos nie masz pojecia o tym, co piszesz, wiec > lepiej idz na jakies inne forum, typu "woly zza stodoly" itd. Nie > przeszkadzaj! Krolikesny, spadaj do Moskwy i przestamn pieprzyc bo sie zygac chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: kroliklesny, czy chcesz byc deudim Putinem??? 26.01.08, 02:03 "Spadac" to ty mozesz wykonac sam. Napewno jestes w tym lepszy, jak to paczes. A jezeli ci sie chce rzygac, no to smialo! Najlepiej do lustra, towarzystwo bedziesz mial i bedzie ci wesolo! Pojecia nie masz o sprawach w ktorych usilujesz cos wybelkotac! Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar krolikesny z gabczastym mozgiem BSA 26.01.08, 02:14 kroliklesny napisał: > "Spadac" to ty mozesz wykonac sam. Napewno jestes w tym lepszy, jak > to paczes. A jezeli ci sie chce rzygac, no to smialo! Najlepiej do > lustra, towarzystwo bedziesz mial i bedzie ci wesolo! > Pojecia nie masz o sprawach w ktorych usilujesz cos wybelkotac! Kroliklesny, nie nam zamiaru cie obrazac bo to nie ma sensu. Sam obrazasz sie najlepiej. Mozesz pisac co chcesz bo juz nie bede odpowiedal. Trudno dyskutoweac z gabczastym mozgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Przeniesc Kosowian do Quatanamo.... 26.01.08, 01:37 ...i bezpiecznie (dla swiata) i tanio..... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Przeniesc Kosowian do Quatanamo.... 26.01.08, 01:51 heraldek napisał: > ...i bezpiecznie (dla swiata) i tanio..... Odpowiedz Link Zgłoś
mefius1 Re: SRBIJA se saginjati ne ce! 26.01.08, 02:48 jak latwo rozdawac cudza wlasnosc, co? taka nowa zachodnioeuropejska tradycja... tylko czekac, az shqipce postanowia stworzyc sobie w Macedonii trzecie panstewko. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: SRBIJA se saginjati ne ce! 26.01.08, 14:06 Nie będziemy długo czekać. Sziptarzy już głośno mówią o Wielkiej Albanii, składającej się z tej dzisiejszej, Kosowa, części Macedonii (ok. 30%) terytorium i części Czarnogóry (Ulcinj, Bar). Pretensje terytorialne do Macedonii nieoficjalnie roszczą sobie też Grecy, czyli kolejny test dla UE. Jak na razie oblali wszystkie, i to jest dobry przyczynek do zastanowienia, co zyskaliśmy po wejściu do UE w sensie politycznym. Na razie gdy w Reichu czy Francji mówi się o wartościach europejskich, chcę mi się rzygać. Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Przepraszam kroliklesny 26.01.08, 02:26 Ja mislalem, ze jestes czlowiekiem z korym sie da porozmawiac normalnie, ale ty jestes Albanem, czyli czlowiekiem z ktorymm nie ma co dyskutowac o Kosowie. Kosowo to Albania. I tak trzymaj. Dobrego samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Krolikesny kim ty jestes w koncuSerbem czy Albanem 26.01.08, 02:44 ???????????????????????????????????????????????????????????????????? Kimkowiek jestes wyluzuj , facet. Tu jest wolny swiat UE, USA czy Kanada, Australia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Krolikesny kim ty jestes w koncuSerbem czy Al 26.01.08, 03:00 globetrotuar napisał: > ??????????????????????????????????????????????????????????????????? ? > Kimkowiek jestes wyluzuj , facet. Tu jest wolny swiat UE, USA czy > Kanada, Australia itd. Jest takie polskie powiedzonko: "Przyczepilo sie gwn o do okretu i krzyczy plyniemy". Ty, z EU? Z "wolnego swiata" gdzie sie plecy amerykanskie lize? Tu, to znaczy gdzie? Bo z twojego postu i glebi wywodow oceniajac, to chyba "tu" to Krolestwo UBU? W Ubu, czyli gdzies nad Wisla nagle ci zapachnialo "wolnym swiatem"? Jeszcze dlugo musisz tyrac pracujac nad swoja percepcja swiata i stosunkiem do innych kultur, a jak ci sie mentalnosc poprawi, to bedziesz mogl sie uwazac za klienta z wolnego swiata. W prawdziwej (a nie wschodnio-europejskiej) EU, USA, Kanadzie i Australii takiego postu jak twoj po prostu by nie bylo. Zdziwilbys sie kolego z kraju UBU, prosty konsumencie dotacji z EU! A jestem zwyklym czlowiekiem ktory ma odwage glosno krzyczec w obronie ofiary gwaltu! Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Re: Krolikesny kim ty jestes 26.01.08, 03:20 Krolesny juz cie przeprosilem, bo myslalwem, ze mozna z toba dyskutowac. Ja nie jestem z UE czy USA. Ja jestem z wolnego swiata. a to oznacza ze ma sie prawo do dyskusji, krytyki i wlasnych opinii. Wlasnie te sprawy sa tobie obce. Ty nie rozumiesz ani UE, ani USA, ani, Kanady, ani Australii, ani zadnego innego wolego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Krolikesny kim ty jestes 26.01.08, 12:57 globetrotuar napisał: > Krolesny juz cie przeprosilem, bo myslalwem, ze mozna z toba > dyskutowac. Ja nie jestem z UE czy USA. Ja jestem z wolnego swiata. > a to oznacza ze ma sie prawo do dyskusji, krytyki i wlasnych opinii. > Wlasnie te sprawy sa tobie obce. Ty nie rozumiesz ani UE, ani USA, > ani, Kanady, ani Australii, ani zadnego innego wolego kraju. Sorki kolego, ale sam sie postawiles w takim swietle, ze bym obrazil swoj intelekt "dyskutujac" z toba. Pytanie, czy ktos jest Serbem czy Albanczykiem, ma w sobie tyle sensu, ze naprawde szkoda odpowiadac. Kazdy widzi, se ewidentnie trzymam pro-serbskie i proslowianskie stanowisko. Cos mi mowi,ze ty jestes kumplem "juqiforti" jezeli nie nim samym. Ja tez zyje w wolnym swiecie, tylko w przeciwienstwie do twojego ten moj swiat byl od zawsze wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Krolikesny kim ty jestes 26.01.08, 14:12 Jeśli wolność ma wyglądać tak, że z pogwałceniem prawa międzynarodowego odbiera się suwerennemu państwu 15% terytorium, to taka wolność nie ma sensu. Spójrz z punktu widzenia Serbii: tu nie chodzi tylko o Kosowo. Notorycznie odmawia się im prawa wjazdu do UE pod byle pretekstem, stara się poróżnić z sojusznikami, odmawia prawa wyboru prezydenta, którego chcą wybrać (chodzi o naciski polityczne przeciw Nikolićowi). Tak to miało być? Co do wolności w USA, to rzecz względna. Jak się ma kasę, to rzeczywiście, wolność nie ma ograniczeń. Obejrzyj sobie filmy Moore'a - tam wiele się mówi o granicach tej wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Krolikesny kim ty jestes 28.01.08, 06:20 j23plpol napisał: > Co do wolności w > USA, to rzecz względna. Jak się ma kasę, to rzeczywiście, wolność > nie ma ograniczeń. Obejrzyj sobie filmy Moore'a - tam wiele się mówi > o granicach tej wolności. I znowu nie na temat. Ta "wolnosc" w USA ma coraz wiecej ograniczen. Kilka dni temu szef National Security Agency niejaki pan Chartoff wydal rozporzadzenie o tzw. federalnym dokumencie identyfikacyjnym czyli dowodzie osobistym. Bez takiego dokumentu obywatel amerykanski nie bedzie mogl wejsc do zadnego urzedu czy wsiasc do samolotu. Nielegalne podsluchiwanie rozmow obywateli trwa juz od kilku lat. Policja, szczegolnie w duzych miastach, ma juz tylko napis na radiowozach "we serve and protect" a prawdziwym celem jest zgnojenie kierowcy czy mieszkanca w dystrykcie. A wszystko dla twojego bezpieczenstwa. Jeszcze troche i Amerykanie pozwola sie zamknac w klatkach, ktore beda otoczone wojskiem dla ich bezpieczenstwa, Na kratach beda napisy: "Zabrania sie karmienia" aby cie ktos nie otrul. Zas kiedys jeden z pierwszych wielkich ojcow Ameryki, Benjamin Franklin, powiedzial: "Jezeli dla swego bezpieczenstwa poswiecasz swa wolnosc, nie jestes wart ni jednego ni drugiego." Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Kosovo - new american base to save human race! 28.01.08, 12:32 yacek1 napisał: > j23plpol napisał: > > > Co do wolności w USA, to rzecz względna. Jak się ma kasę, to rzeczywiście, wolność nie ma ograniczeń. Obejrzyj sobie filmy Moore'a - tam wiele się mówi o granicach tej wolności. > > I znowu nie na temat. Ta "wolnosc" w USA ma coraz wiecej ograniczen. Kilka dni temu szef National Security Agency niejaki pan Chartoff wydal rozporzadzenie o tzw. federalnym dokumencie identyfikacyjnym czyli dowodzie osobistym. Bez takiego dokumentu obywatel amerykanski nie bedzie mogl wejsc do zadnego urzedu czy wsiasc do samolotu. > Nielegalne podsluchiwanie rozmow obywateli trwa juz od kilku lat. > Policja, szczegolnie w duzych miastach, ma juz tylko napis na > radiowozach "we serve and protect" a prawdziwym celem jest zgnojenie kierowcy czy mieszkanca w dystrykcie. > A wszystko dla twojego bezpieczenstwa. Jeszcze troche i Amerykanie > pozwola sie zamknac w klatkach, ktore beda otoczone wojskiem dla ich bezpieczenstwa, Na kratach beda napisy: "Zabrania sie karmienia" aby cie ktos nie otrul. > Zas kiedys jeden z pierwszych wielkich ojcow Ameryki, Benjamin > Franklin, powiedzial: "Jezeli dla swego bezpieczenstwa poswiecasz > swa wolnosc, nie jestes wart ni jednego ni drugiego." Hello przyjacielu! Zgadzam sie dokladnie co do Twoich opinii, takie byly i sa moje odczucia i dlatego dzisiaj jestem tu a nie tam. Gdy w Polsce opowiadalem o zaczynajacych sie wtedy (lata 80-te) ograniczeniach wolnosci indywidualnej w USA, to mysleli ze jestem kuku. No coz, plulem na ich sen jakis zloty. Niestety, w Polsce wciaz pokutuje XIX wieczne wyobrazenie, ze "Hameryka" to malina. Ale, nasz kochany przyjaciel "j23plpol" ma wlasnie takie same odczucia, mniemam, jak Ty i ja. Dlatego temu entuzjascie Ameryki ktoremu odpisywal, napisal, ze sa ograniczenia i odeslal go po szczegoly do filmow Moora. Gorace pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kosovo - new american base to save human race 28.01.08, 14:47 Przedwczoraj bodaj w TVP Kultura pokazano arcyciekawy dokument na temat polityki wielkich korporacji wobec ich pracowników (różnych zresztą szczebli) na przykładzie WAL-Marta. Film jest amerykański, jak najbardziej. Tak wygląda ta wyśniona wolność i american dream. Ale oczywiście, jak twierdzą media, głównie GW i TVN, wolność gwałci się tylko w Rosji i Chianch, a USA to raj na ziemi. Już naprawdę trzeba chyba używać wiertarki, żeby przyśpieszać procesy myślenia niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Serbowie nasi bracia! 26.01.08, 03:56 Oczywiscie ! I Polacy i Serbowie byli najwiekszymi ofiarami drugiej wojny,a dzisiaj Swiat widzi wszystkich Serbow jako oprawcow i zbrodniarzy,a to za sprawa panow Miloszewicza,Karadzicza i Mladicza. A nas Polakow obarcza wina za holokaust,a to dzieki antysemickiej propagandzie jaka posyla na caly swiat Radio Maryja. ...Kto chce czy nie chce niech to zdanie kupi,ze Polak i Serb jednakowo glupi! Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Serbowie nasi bracia! 26.01.08, 04:10 O naszym losie w 1945 tez zadecydowali inni i coz ,ze rzad londynski nie uznal zmian naszych granic? Zarowno Polacy jak i Serbowie w pewnym momencie przegrali karte historii......None of thouse thiers that we would cry in sorrow or rage won't make any difference or turn back the page! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie nasi bracia! 26.01.08, 14:15 Świat widzi to, co chce zobaczyć. Za wojnę w byłej Jugosławii nie odpowiada TYLKO Milosevic, ale także w znacznym stopniu Tudjman i Izetbegovic. Gotovina ma więcej krwi na rękach niż Mladić. TYLKO O TYM TRZEBA WIEDZIEĆ. A w CNN czy FOX NEWS tego Ci nie powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Serbowie wasi bracia! 28.01.08, 04:04 Chyba twoi bo na pewno nie moi. Dla mnie bracmi sa wszyscy ci ktorzy uznaja wolnosc innych do samostanowienie. W tym momencie rzad serbski probuje odebrac to swiete prawo kazdego czlowieka i grupy ludzkiej Kosowianom. I dlatego wlasnie moze sprowadzic siebie do roli pariasa Europy. Mam nadzieje, ze jednak Serbowie nie skompromituja sie i wybiora Europe zamiast nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek "swiete prawo kazdego czlowieka i grupy ludzkiej"? 28.01.08, 04:35 xs550 napisał: > Chyba twoi bo na pewno nie moi. Dla mnie bracmi sa wszyscy ci > ktorzy uznaja wolnosc innych do samostanowienie. W tym momencie > rzad serbski probuje odebrac to swiete prawo kazdego czlowieka i > grupy ludzkiej Kosowianom. Prawo "kazdego czlowieka", czy "kazdej grupy ludzkiej"? Co jak wchodza ze soba w sprzecznosc? A co jak sa dwie grupy na tym samym terytorium? Czy sama liczebnosc ma decydowac? Jak zdefiniowac teren na ktorym sie liczebnosc liczy? Co jak dana grupa jest wiekszoscia na czesci terenu a mniejszocia na wiekszym obszarze? Kto decyduje ktore miejscowosci liczyc? (Mozna zdefiniowac teren tak aby dana grupa miala 51% aby podporzadkowac lub wypedzic pozostale 49%) Czy niepodlegosc nalezy sie serbskiej czesci Bosni? Czy nalezy sie Abchazji i Osetii? Czy nalezy sie Kurdystanowi? Komu nalezy sie w Polnocnej Irlandii - unionistom czy protestantom? Czy nalezy sie niepodleglosc Krymowi i wschodniej Ukrainie? Czy nalezy sie niepodleglosc zwolennikom Konfederacji na poludniu Stanow? Czy nalezala sie ona Niemcom sudeckim i Niemcom gdanskim w latach 1930-tych? Czy nalezy sie ona Polakom na Wilenszczyznie? Wegrom w Siedmiogrodzie (w Rumunii), Wegrom na poludniowej Slowacji? Rosjanom we wschodniej Estonii? Czy jak jakas grupa sie osiedla poprzez imigracje w miescie lub rejonie to od ktorego momentu ma prawo oglosic niepodleglosc i zawlaszczyc rejon? Od razu? No i ostatnie pytanie - skad sie te "swiete prawa" biora? Jak je mozna obiektywnie wyliczyc i zdefiniowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: "swiete prawo kazdego czlowieka i grupy ludzk 28.01.08, 12:36 "Swiete prawa" sie biora, bo ewidentnie xs550 tego pragnie.. Zgadzam sie z Toba calkowicie, moznaby dorzucic jeszcze Bretanie, Baskonie, Istre w Slowenii i Gorna Adyge a takze Dolny Tyrol, ale kto wie, ten rozumie, a niektorym i tak nic nie pomoze. Dodajmy jeszcze Chinczykow w Malezji! Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: "swiete prawo kazdego czlowieka i grupy ludzk 28.01.08, 14:42 Rezolucja 1244 RB ONZ i porozumienia helsińskie - to jest podstawa prawa międzynarodowego, które określa te "święte prawa", a nie widzimisię jakiegoś ... (tu omijam). Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Serbowie wasi bracia! 28.01.08, 06:41 xs550 napisał: > Chyba twoi bo na pewno nie moi. Maja Serbowie chociaz jedno szczescie. Tez bym nie chcial abys byl moim bratem, bo wykazujesz kompletny brak uczciwego obserwowania wydarzen swiatowych i ulegasz zmasowanej propagandzie srodkow masowego przekazu. Ciekawe czy jesli dojdzie do sytuacji, ze koncentracja ludnosci niemieckiej na ziemiach tzw. odzyskanych osiagnie powiedzmy 50% czy uznasz ich prawo do oderwania sie od Polski, prawo do wolnosci. Ba, beda mieli podstawy historyczne. Przez setki lat czesc Niemiec. Jeszcze dlugo po wojnie na Politechnice Wroclawskiej w sraczykowych zamkach byly niemieckie napisy. A co bedzie jesli jakis "przyjaciel" z EU czy US podjudzi nas i Ukraincow? Jugoslawia bedzie zabawka. Powiem jak s.p. Jacek Kaczmarski: "Jesli nas Matka Boska nie obroni, to co sie stanie z Polakami..." Czemu wspierasz UE skoro wiele panstw tego tworu odmawia swoim obywatelom, tego samego czego odmawia Serbia? Hiszpania, Belgia, Anglia, czy Turcja (ta narazie spoza Europy ale z NATO) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Serbowie NASI bracia! Nie rozbiorom! 28.01.08, 12:20 xs550 napisał: > Chyba twoi bo na pewno nie moi. Dla mnie bracmi sa wszyscy ci ktorzy uznaja wolnosc innych do samostanowienie. W tym momencie rzad serbski probuje odebrac to swiete prawo kazdego czlowieka i grupy ludzkiej Kosowianom. I dlatego wlasnie moze sprowadzic siebie do roli pariasa Europy. Mam nadzieje, ze jednak Serbowie nie skompromituja sie i wybiora Europe zamiast nacjonalizmu. Juz dawno ci i ja i inni udowodnili, ze nie masz pojecia o wyobrazeniu o tym, o czym piszesz. Samostanowienie tak, ale nie kosztem kradziezy czyjejs wlasnosci. A jezeli juz naprawde nie mozesz spac, to zajmij sie innymi milymi sprawami. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie NASI bracia! Nie rozbiorom! 28.01.08, 14:39 Przynajmniej niech xs nie zajmuje się polityką względem Serbii i Kosowa, bo nie ma o tym pojęcia. Nikt, kto nie zna historii Bałkanów, nie jest w stanie pojąć złożoności sytuacji. Ja już nie wiem, ile razy trzeba mówić to samo, by ignoranci wreszcie czegoś się nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan [...] 28.01.08, 05:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Serbowie nasi bracia! 28.01.08, 06:49 Twoj wpis jest przykladem skrajnej bigoterii, rasizmu i braku tolerancji religijnej. Zglosilem twoj wpis do skasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Re: Serbowie nasi bracia! 28.01.08, 07:12 Wydziargaj sobie jeszcze portret Che na plecach. A może innego Wladko czy Madzicia, czy pies wie jak to sie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Serbowie nasi bracia! 28.01.08, 15:02 chooligan napisał: [....] > A może innego Wladko czy Madzicia, czy pies wie > jak to sie pisze. I tu napisales prawde. Pies jest madrzejszy od ciebie bo wie a ty nie. Lepiej posadz psa przy komputerze. Nie czesto odpowiadam w ten sposob, wybacz. Ale w twoim przypadku nie moglem postapic inaczej, Zreszta przytoczylem tylko twoje wlasne przyznanie sie do NIEWIEDZY. Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Re: Serbowie nasi bracia! 28.01.08, 17:00 yacek1 napisał: > I tu napisales prawde. Pies jest madrzejszy od ciebie bo wie a ty > nie. Lepiej posadz psa przy komputerze. Wybacz bałkański kolego moją niewiedzę. Ale również zrozum że do Serbów nie czuję żadnej filii. Aczkolwiek Kosowo jest częścią Serbii i nie wierzę aby można było je oderwac tak ad hoc. Masz moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie nasi bracia! 28.01.08, 15:43 Sve dzaba, selo gori a ceslja se baba. Nie chce mi się nic więcej pisać o poście tego koleżki. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Ignoranci do domu! 28.01.08, 15:58 Ciekawa kombinacja- nie tylko czarny i czerstwiak, ale i cos napisac umie.. Teraz dadza mu napewno banana! Odpowiedz Link Zgłoś
racowie Re: Serbowie nasi bracia! 15.02.08, 13:01 Hvala brate You Poles remembered Serbs under the name of Racowie. We were there when Poland needed us. Now, we need Polish moral support, at least NATO (read USA), EU (read Germany), to say- so called west, spat and spit on us in their propaganda campaign but, thru their attempt to conquer us, their true intentions would be exposed. They would found that only freedom is acceptable for Serbs and Slavs in general. Era of our slavery must be finished. Živela Poljska! Živela Srbija! Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar kruliklesny jestes serbem i tak trzymaj 26.01.08, 03:49 Juz na poczatku napisalem ,ze Kosowo to blad UE, czyli, ze jestem za posostaniem tej prowinji w Serbii i napisalem z jakich powodow. NIe wiem czy nie rozumiesz po polsku, ale ten caly spor chyba z tego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Polacy bracia Serbow! 26.01.08, 13:01 Jestem Polakiem ktory sie wstydzi za swoj kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Polacy bracia Serbow! 26.01.08, 14:26 Na szczęście tylko za rządzących. Naród polski jest w kwestii Kosowa podzielony, choć z moich badań wynika, że większość jest secesji PRZECIWNA. Już wiesz, dlaczego nie chodzę na wybory? Kiedy słyszałem w kampanii jak to Polska zmierza w kierunku Zachodu (czytaj wbrew orientacji wschodniej), to chciałem się stąd wynieść raz na zawsze. Taki artykuł jak ten który komentujemy, NA SZCZĘŚCIE, uzmysławia ludziom, że mieli rację, gdy odrzucili kilka lat temu retorykę dawnej UW i SLD i pseudointeligencji spod znaku Geremka i Michnika. I TAK SAMO LUDZIE ZJEDNOCZĄ SIĘ PRZECIW OSŁABIANIU SERBII. Bo w Polsce ludzie jednoczą się "przeciw". W tym wypadku jestem z tego powodu bardzo dumny ze swego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: kruliklesny jestes serbem i tak trzymaj 26.01.08, 14:17 Przstańcie się, jebi ga, opluwać. Mój przyjaciel królik nie jest Serbem, tylko myślącym człowiekiem, idziemy w tym samym kierunku, przeciw niepodległości Kosowa, i trzymajmy się razem. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: kruliklesny jestes serbem i tak trzymaj 28.01.08, 06:58 No, nareszcie. Nie wtracalem sie do waszej klotni bo naprawde nie wiedzialem o co wam chodzi. Obaj byliscie po stronie Serbii i obrzucaliscie sie blotem. Mam nadzieje, ze krolik tez wyrazi ubolewanie i zapanuje zgoda. I jeszcze raz zacytuje mojego ulubionego Jacka K. "Byl Polak, patriota co przy wodki skrzynce podpisl przyjazni pakt z Ukraincem, Od slowa do slowa dotarli do Lwowa scierajac sie jak dwa odynce. Gdy bic sie przestali trafili za kraty podarlszy w pamieci doniosle traktaty, bo gdy przyjdzie czas wy nas a my was po brzuchach my budem rezati." Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Serbia sie nie daje! 28.01.08, 16:06 Hello "yacek". dzieki za wpis, ale to intelkt "globetrotuara" mnie wpienil. Facet pojecia nie ma, co pisze, no bo jak mnie moze pytac czy jestem albancem skoro dokonuje wpisow po serbsku dla podkreslenia mojej opcji!? Przeciez to sie widzi od razu, jaki jezyk w uzyciu. Ale najgorsze, jakim prawem ten "europejczyk" postanawia, jakiej ja moge byc narodowosci? Co tu cholerna narodowosc ma do rzeczy? Tu sie dyskutuje prawo miedzynarodowe i jankesowska chec jego zlamania. Przeciez ja moge nawet Czukcza byc i wystepowac w obronie Serbii i Kosowa, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 redaktor Michalkiewicz ma racje.. 26.01.08, 06:43 przynajmniej w ocenie Unii Europejskiej. Jezeli UE popiera rozbior Serbii wbrew woli kilku panstw czlonowskich, ktore sie z tym nie godza, to ktoregos dnia moze poprzec odebranie Polsce Ziem Zachodnich, jezeli tego sobie zazyczy jakas swiatowa lub europejska potega. W przypadku Kosowa znacznie rozsadniejszym rozwiazaniem byloby wsparcie szerokiej autonomii lub konfederacji Kosowa z Serbia. Moznaby wtedy zachowac jakies wplywy w Serbii bez opierania sie na politykach-renegatach pokroju Zorana Dzindzica. Ale Zachod woli wspierac albanskich pimpow. Powody dla ktorych to robi Ameryka sa dosc oczywiste, w przypadku Europy jedynym wytlumaczeniem jest ze rzadzi nia obecnie robactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: redaktor Michalkiewicz ma racje.. 26.01.08, 14:20 Popieram w 100%. Przeciw niepodległości Kosowa w Europie występują: Cypr, Grecja, być może Macedonia, Hiszpania, Bułgaria, Rumunia, Słowacja, Rosja, być może Czarnogóra przepraszam jeśli któreś inne państwo pominąłem. Więc to więcej niż tylko "kilka" krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: redaktor Michalkiewicz ma racje.. 28.01.08, 07:07 Masz oczywiscie racje. Dlaczego Nadzorowana Niepodleglosc ma byc lepsza od Nadzorowanej Autonomii. Serbia zreszta szla na wiele ustepstw. W negocjacjach prowadzonych przez tzw, Trojke proponowala model Hong Kongu i kilka innych. Poniewaz w tym samym czasie US glosno krzyczaly, ze jezeli nie dojdzie do porozumienia to one uznaja niepodleglosc Kosowa, to Kosowo robilo wszystko aby do porozumienia nie doszlo. Juz nie mam czasu, wroce tu jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol O inteligencji spod znaku GW - kto nie czytał, 26.01.08, 14:32 ...bo pisałem już o tym kiedyś...: Nigdy, PRZENIGDY, nie wierzcie w artykuły Gazety Wyborczej na temat Serbii i Kosowa. Są pisane pod konkretne polityczne zamówienie. Zawsze autorzy występują za niepodległością Kosowa - z założenia. To jest polityka, nie niezależna informacja. Poziom stronniczości GW sięgnął zenitu. A. Skieterska, Kublik, D. Cosic - należy omijać. Odpowiedz Link Zgłoś
clr Serbia wybiera między Europą a własnym nacjonal.. 26.01.08, 21:25 Dlaczego Wy sie zawsze klocicie - zawsze od zera do coraz gorzej?? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbia wybiera między Europą a własnym nacjon 26.01.08, 22:54 To nie kłótnia tylko merytoryczna dyskusja na argumenty, ze strony zwolenników poszanowania prawa międzynarodowego a ignorantami z drugiej strony... Odpowiedz Link Zgłoś
mieetek Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 26.01.08, 23:31 Nazwą ją Связаная стал (Bond steel) hahahaaaa. Parę czołgów i malczikow ale nikt im nie podskoczy. Pamiętacie jak zajeli lotnisko w Prisztinie i wysali wielkich dowódców z potężnego NATO pod deszcz, żeby tam sobie robili konferencje prasową. hahahaaa A brytyjski generał Michael Jackson wykrzyczał w nos tępaka Wesley Clarka: I will not start the 3rd World War for you, Sir! kiedy ten mu nakazał zająć lotnisko. Hahaahaaa żałosne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 27.01.08, 00:21 Tak dalej być nie musi, czekam na dzień upadku American Dream. 11 września był tylko początkiem tego jak ten naród nauczyć pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 27.01.08, 19:28 j23plpol napisał: > Tak dalej być nie musi, czekam na dzień upadku American Dream. 11 > września był tylko początkiem tego jak ten naród nauczyć pokory. I tu sie przyjacielu z Toba nie zgadzam. Ja bym chcial nauczyc pokory amerykanska wladze ale nie narod. Ludzie w Ameryce ciezko pracuja, czekajac na czek od piatku do piatku a na amerykanskiej prowincji nadal zostawia sie przed sklepem auto z kluczami nie tylko od stacyjki, ale od domu. Przecietny Amerykanin pojecia o swiecie nie ma, a tym bardziej o polityce. Tym bardziej przecietny Amerykanin pojecia nie ma, jakich glupot dopuszcza sie malpka Busza, Kondolencja na polecenie swojego szefa. 11 wrzesnia bylo uderzeniem w cywilow i tego nigdy nie popre. Takze terrorystyczne metody w walce stosowala albanska UCK. Co innego, gdy wystepuje sila zbrojna przeciwko sile zbrojnej. Ale to juz chyba inna dyskusja? Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 27.01.08, 23:06 Widzisz, Jack, pisałem chyba tym razem między wierszami, rzeczywiście zbyt dosłownie. Zawsze jest tak, że kiedy chce się uderzyć w naród, stara się zniszczyć jego symbole, tak? Ataki z 11 września miały na celu zniszczenie morale Amerykanów jako narodu zdobywców, rządzących i dzielących, ustanawiających nowy porządek na świecie, wbrew interesowi innych nacji. NIESTETY, i piszę to ze smutkiem, zginęli niewinni ludzie. Gdyby Al-Kaida zrównała z ziemią Pentagon, Biały Dom, też pewnie znalazłoby się wiele niewinnych niczemu ofiar. Tylko że w Białym Domu czy Pentagonie prowadzi się pewną politykę, podobnie w WTC (ekonomiczną). W tych instytucjach nie znajdziesz przeciętnego Amerykanina, który pracuje od pon do piątku czekając na czek. 11 września NIE BYŁO atakiem w cywilów, przynajmniej nie takie było zapewne założenie. Oni zginęli "przy okazji". ZAWSZE, GDY ATAKUJE SIĘ WŁADZĘ, GINĄ CYWILE. Przykro mi, ale tak już jest. Niestety nie da się wyeliminować amerykańskiego imperializmu wykluczając tylko poszczególne osoby, to byłoby zbyt proste (czytaj: nierealne). Terroryzm zawsze jest złem, tu się zgadzam. UCK stosowała podobne metody, tu też racja. Więc jak zmienić politykę Amerykanów względem Serbii? Może znajdziemy jakąś trzecią drogę? Obawiam się, że nie. Czy warto poświęcać życie Amerykanów, by wpłynąć na władze USA? Zapewne z moralnego pkt. widzenia to niedopuszczalne, więc co pozostaje? Przykro mi, ale dla mnie życie bezbronnej ofiary w USA jest tyle samo warte co życie Serba lub Serbki, których dom został zniszczony w Kosowie, lub podczas bombardowań 1999, lub którzy zginęli z głodu czy chorób podczas embarga. Jeśli Al-Kaida zmieni politykę w USA, też im przyklasnę. Przykro mi po raz kolejny, władzę ma ten, kto potrafi wpłynąć na decyzje. Siła zbrojna nie ma tu nic do rzeczy. Można wymordować, mniej lub bardziej świadomie, i miliony Irakijczyków, jednak naród (tym razem Irakijski) wciąż będzie trwał. Nie czuję się jako nowy Che Guevara, ale wybacz, w przypadku Serbii cel uświęca środki (dla mnie). Podobnie i wydarzenia. Możemy pisać i milion petycji do Busza, jeśli nie zobaczy siły, nic go nie przekona. Zivela Srbija! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 28.01.08, 12:13 Zdravo brate! Pisalem Ci odpowiedz juz w nocy, ale mi wysiadl kompletnie prad w domu (chyba temat byl tak goracy, i sie tak zwane "stopki" /ha, ha/ przepalily). Krytykowalem UCK za terroryzm. Krytykuje i Palestynczykow za terroryzm. Slepy terror nigdy nic konkretnego nie dal- vide Palestyna. Terror nie jest niczym nowym, probowali go juz anarchisci francuscy i hiszpanscy w XIX w. Jezeli bym pochwalal akty terroryzmu wobec pojedynczych niewinnych ludzi, albo tzw. slepy terror- to nie roznie sie niczym od chlopcow ben-Laddena i jestem swinia (czyli zwierz nieczysty) sam dla siebie. Jako zdeklarowany Europejczyk jestem zwolennikiem korzystania z narzedzi politycznych w sporach miedzy narodami. Moglbym sie jednak zgodzic, ze terror ukierunkowany, czyli sprzatniecie zdefiniowanego celu moze byc usprawiedliwione. Jezeli ktos zajmuje stanowisko, gdzie podejmuje takie a nie inne decyzje, to musi sie liczyc z konsekwencjami. Tak bylo z arcyksieciem Ferdynandem, ktory sie nie zdziwil ze strzelal do niego Gavrilo Princip; Ferdynand wiedzial kim jest i mial przeczucia. Ale podkladac bombki pod jakas babcie, ktora jest narodowosci nie pasujacej do czyjegos wyobrazenia o swiecie- nie, to nie! W sumie nie ma konfliktu miedzy Toba i mna, chcemy tylko szczescia i pokoju dla naszej sympatii- SERBII. Mimo proponowanych roznych metod, cel jest ten sam! Tak wlasnie jest i w polityce i trzeba osiagac kompromis, czego podbechtani obietnicami amerykanskimi nawet sie nie silili osiagnac kosowscy Albanczycy. Jasne, najlatwiej dac komus cos cudzego i nie ze swojej kieszeni. Ale ze Polska przyklada reke do takiego swinstwa to HANBA! I dlatego aby Polakom przypomniec ich wlasna historie ulegania przemocy, jakze podobna do serbskiej, zacytuje: "NIE rzucim ziemi skad nasz rod". NIE dla usankcjonowanych przez Polske rozbiorow suwerennego kraju! NIE dla amerykanskiej slepej przemocy! Nie dla Niemcow na Balkanach! DA ZIVE SRBIJA! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 28.01.08, 14:36 Całe forum pokazuje, zresztą nie tylko ono, że w Polsce ludzie zaczynają powoli rozumieć hańbiącą politykę UE i USA względem Serbii, tylko władza jeszcze tego nie dostrzega. Jak widać nie wszyscy Polacy na jednaj leżą tacy. ZIVELA SRBIJA! Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 28.01.08, 16:50 Tez nie chce zatopienia lodzi w ktorej siedze. To bardzo dobra lodz. Nalezy tylko wyrzucic do wody Kapitana i wiekszosc zalogi. A tak naprawde to nawet nie on jest winny. On tylko wykonuje polecenia swoich zwierzchnikow. Popatrz tylko na niego. > Ludzie w Ameryce ciezko pracuja, czekajac na czek od piatku do > piatku a na amerykanskiej prowincji nadal zostawia sie przed > sklepem auto z kluczami nie tylko od stacyjki, ale od domu. > Przecietny Amerykanin pojecia o swiecie nie ma, a tym bardziej o > polityce. I wlasnie to jest ich wina. Taka decyzje wydal Trybunal w Normberdze. Narod jest odpowiedzialny za poczynania rzadu i niewiedza niczego nie usprawiedliwia. To, ze najwazniejszy jest baseball czy amerykanski football swiadczy o tym spoleczenstwie. Jest ono w wiekszosci, jak piszesz, porzadne, uczciwe ale niestety oglupione przez tych, ktorzy kieruja Wodzem. A przeciez maja dostep do wiedzy. Tak jak ma dostep do wiedzy piszacy to chooligan. I co z tego skoro z tego nie korzysta. Wejdz na amerykanskie fora i zobacz co tam pisza. Jeden z przykladow to "Nuke them". Ktos, kto pisze cos takiego nie ma przeciez pojecia o tym co to znaczy i jakie moga byc skutki. Zas jesli chodzi o 9/11 to tylko 30% mieszkancow NY wierzy w wersje rzadowa. Ja w nia nie wierze i sa do tego tysiace powodow. Ale to juz inny temat. Moze kiedys otworze watek. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 27.01.08, 19:28 j23plpol napisał: > Tak dalej być nie musi, czekam na dzień upadku American Dream. 11 > września był tylko początkiem tego jak ten naród nauczyć pokory. I tu sie przyjacielu z Toba nie zgadzam. Ja bym chcial nauczyc pokory amerykanska wladze ale nie narod. Ludzie w Ameryce ciezko pracuja, czekajac na czek od piatku do piatku a na amerykanskiej prowincji nadal zostawia sie przed sklepem auto z kluczami nie tylko od stacyjki, ale od domu. Przecietny Amerykanin pojecia o swiecie nie ma, a tym bardziej o polityce. Tym bardziej przecietny Amerykanin pojecia nie ma, jakich glupot dopuszcza sie malpka Busza, Kondolencja na polecenie swojego szefa. 11 wrzesnia bylo uderzeniem w cywilow i tego nigdy nie popre. Takze terrorystyczne metody w walce stosowala albanska UCK. Co innego, gdy wystepuje sila zbrojna przeciwko sile zbrojnej. Ale to juz chyba inna dyskusja? Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 28.01.08, 15:23 Sir Michael powtorzyl to niedawno w swych wspomnieniach. Mozna sobie mowic co sie chce o Rosjanach ale to byla piekna akcja. NATO bombardowalo przez 78 dni a oni byli w Prisztinie pierwsi jadac czolgami z BiH. Ale byla to ostatnia faza rozpadu Sojuza i dobrze. Zle dla Serbow bo nie mogli oczekiwac pomocy. Jednak Rosja sie odbila i wrocila na podium swiata. Na miejsce zdegenerowanego alkoholika Jelcyna wszedl swietnie wyszkolony byly wysoki urzednik KGB. Mozna mu to zarzucic ale tak naprawde to czym KGB roznilo sie od CIA? Wiecej brudnej roboty wykonalo na swiecie CIA niz KGB, szczegolnie na bliskim i dalekim wschodzie i Ameryce Poludniowej. Co zas nalezy Putinowi przyznac to inteligencja przewyzsza swego amerykanskiego partnera wielokrotnie. Narazie nie ma zadnych oficjalnych potwierdzen na temat tych baz ale cos w tym jest. Amerykanie pilnuja swoich rurociagow, wiec za South Streem musza pojsc rosyjskie bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Będzie baza rosyjska pod Mitrovicą :) 28.01.08, 16:43 A co zlego w tym, ze Rosjanie rzeczywiscie wybrali odpowiedniego faceta na to stanowisko. Byl dyrektorem FSB- OK, dlaczego nie, przeciez tam pilnowal (i sprawdzil sie!) interesow swojego kraju, a nie resentymentow polskich. Facet zdrowy, ma uprawnienia pilota mysliwskiego i lata, ma tez w ju-jitsu czarny pas. A co ma prezydent jednego kraju nad Baltykiem, oprocz duzego brzuszka to nie wspomne. A ze Rosjanie weszli przebojem do Europy z nowym rurociagiem- i bardzo dobrze. Rosjanie odzyskali tez poczucie dumy narodowej, ktora stracili za jelcyna i Gorbaczowa- wrocili ze swoja obecnoscia w powietrzu i na oceanach. Jezeli tzw. niepodlegle Kosowo scisnie blokada z jednej strony Serbia, a z drugiej rosyjska Czarnogora, to nawet gorskie drogi do Albani nie pomoga i wladza UCK ani zipnie! Odpowiedz Link Zgłoś
wacekw1 Targi o Kosowo na finiszu 27.01.08, 18:31 1.Tytuły artykułów w Gazecie na temat sytuacji na Bałkanach mnie osłabiają. Sugerują, że tam handlują gołębiami i innymi zwierzętami domowymi. 2.Redaktorzy nie mogą przeżyć zaangażowania ekonomicznego Rosji w Serbii, tak jakby to Polsce przeszedł złoty interes koło nosa. Jeżeli tak, to po co było kupować rafinerię na Litwie (ruiny po pożarze) zamiast brać za darmo sieć gazowniczą w Serbii i rządzić na Bałkanach. Chyba, że zabronił dobry wujaszek. Swoją drogą mamy szczęście do tych wujaszków. 3.W początkach konfliktu bałkańskiego, znawcy tej tematyki, oceniając pośpieszne decyzje polityczne podejmowane bez zastanawiania się nad ich skutkami, określali to zjawisko słowami: ,,społeczność międzynarodowa straciła ostrość widzenia”. Obserwując wyniki jej poczynań wtedy i obecnie na tym obszarze, wydaje się, że stan ten trwa w dalszym ciągu. Mało tego – znacznie się pogorszył. Ostrość widzenia można dziś poprawić skutecznie niewielkim nakładem finansowym, zaś ślepoty politycznej wyleczyć niepodobna. 4.Zupełnie nie mówi się o wypędzonych z Kosowa mniejszościach narodowych, zaś do obrzydzenia podkreśla 90%. Ciekawe, czy o tych wypędzonych pamiętają wyróżniający się dobrą, wręcz doskonałą pamięcią Niemcy. Większość nieszczęść jakie dotknęły ten region to głównie ich zasługa! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny SRBIJA se predavati ne ce! 27.01.08, 19:17 Zgadzam sie z Toba w zupelnosci. Takze nie rozumiem krytyki transakcji naftowej, gdzie Rosja kupila Naftovu Industriju Srbije za 400mln EU a wg umowy zainwestuje jeszcze 500mln EU. Cudowny zastrzyk pieniedzy do gospodarki serbskiej. Przeciez nikt Polsce nie bronil inwestowac w gospodarke bratniego slowianskiego narodu, zamiast kupowac u bratniego po-pleckach-calowanego brata latajacego zlomu! Rosja w tej chwili jest wg wielkosci rezerw fiansowych 3 panstwem na swiecie. Chiny maja tez ogromne rezerwy finansowe i pakiety zamowien. Obydwa kraje- Rosja i Chiny maja prawo weta w Radzie Bezpieczenstwa ONZ i popieraja Serbie w sprawie kosowskiej. Podejrzewam, ze ich pieniadze i perspektywa zamowien ochlodza troche entuzjazm EU do stwarzania potworka panstwowego, ktory bez watpienia siedzialby na garnuszku EU. Dalej moznaby zastanawiac sie, czy odnoga nitki "Poludniowego strumienia" pojdzie na Wegry, czy na Chorwacje. To, ze Niemcy sa bezwstydni i ze wzgledow historycznych powinni wycofac sie z Balkanow, gdzie niezbyt dobrze sie ich wspomina, jest tak oczywiste, jak fakt znikania polskich uprzedzen do Niemcow w miare plynacego stamtad szmalu. A poniewaz do Polski pieniadze z Rosji nie plyna, no to sobie na Rosje mozna ponarzekac, zamiast wchodzic tam na rynek i robic pieniadze, co robia inne, madrzejsze nacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo54 Nie dla niepodległości Kosova! 27.01.08, 21:27 Zdravo! odwzajemnijmy sie chociaż tak, po tym co kwachu i mazowiecki narobili.. www.thepetitionsite.com/petition/905791187 nie oddamy ziemi skąd nasz ród Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Nie dla niepodległości Kosova! 27.01.08, 23:20 Izvini brate za sve, i meni je zao. Vlada nije narod. Znam Te od Jacka, odlicno da si opet u Poljskoj. Srdacan pozdrav od Macieka mejl: j23plpol@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rambo54 Re: Nie dla niepodległości Kosova! 28.01.08, 12:21 ej Bre, ja nisam Srb. Ja sam iz Poljske Rozumiem serbski ale moim jezykiem jest polski a krajem Polska. Dzięki za pozdrowienia i Tobie również wszystkeigo co dobre. skuteczny@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rambo54 Re: Nie dla niepodległości Kosova! 28.01.08, 13:09 Cześć Jacko PS: sorry że nie odpisuje na wszystkie maile :) Kako si Vi..? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Targi o Kosowo na finiszu 27.01.08, 23:26 Dane demograficzne - 1945 - 1960 - 1991 Liczby mówią wszystko, także i to, kto to spowodował. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 12:41 innych narodowości i ukrywanie zbrodniarzy wojennych Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 12:54 Juz wyartykulowales? No to prosze cie, idz na lunch, nie kompromituj sie tutaj.. A propos: takie widzenie swiata to u ciebie nabyte, czy wrodzone? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 12:55 powyj jeszcze trochę :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 14:33 Ja już nie wiem, może w szkołach trzeba wprowadzić kary cielesne za bezmyślność, bo z tym gościem dyskutować się nie da. Od upadku cesarstwa rzymskiego Serbowie byli atakowani, najpierw przez Hunów i Gotów, potem przez Bizancjum, Macedończyków, Turków (500 lat okupacji), następnie Austro-Węgry, Niemców, Ustaszy, Włochów, w 1944 i alianci zbombardowali Belgrad, potem Tito zabijał Czetników, po jego śmierci Sziptarzy stworzyli partyzantkę w Kosowie, następnie wojska NATO (1999) i tak w koło Macieju. To kto kogo mordował, Ty ignorancie????? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod [...] 28.01.08, 16:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 16:51 Nie zglaszam cie koles do skreslenia, bo to ladnie wyglada, jak sypiesz paczesiami wokol pustej glowy. Oprocz pomstowania na ruskich mama nic wiecej nie nauczyla? A moze sprobuj pojesc platki owsiane?! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 16:55 ooo koleś już grozi :))) wpiszę cię jednak na listę nieprzyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Serbia niepodzielna! 29.01.08, 02:41 Nie sil sie, fajniejszych mam wrogow.. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 17:02 A ja zgłaszam naruszenie regulaminu i ostrzegam o możliwości podjęcia innych przewidzianych prawem polskim środków. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 30.01.08, 16:39 www.polskieradio.pl/krajiswiat/archiwum/TematTygodnia/art.aspx?aid=196&s=TematTygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Jeszcze SERBIA nie zginela! 30.01.08, 16:54 A moze berlinczyku bys posluzyl sie takze obcojezycznymi materialami? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Jeszcze SERBIA nie zginela! 30.01.08, 17:13 Nie sądzę, żeby nasz volksdojcz znał języki obce, cieszyć się należy że w ogóle umie czytać Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Jeszcze SERBIA nie zginela! 30.01.08, 17:18 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Jeszcze SERBIA nie zginela! 31.01.08, 01:51 abhaod napisał poprzedniej nocy, ze go wiatry meczyly. Nieszczesny! Nie tylko brzuch boli, ale i czytac ledwie umie.. Udalo sie jednak ten jego wpis usunac, bo byl bardzo bluzgliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 17:32 chooligan napisał: > Akurat. Jak była wojna w Jugosławii to trzymałem kciuki > za Chorwatów. Serbowie to ciemna masa. Totalnie głupi, > prawie tak samo głupi jak ruscy. Poza tym Słoweńcy i Chorwaci > to katolicy :) abhaod napisal: >innych narodowości i ukrywanie zbrodniarzy wojennych Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: yacek1 28.01.08, 18:18 Masz racje. Trybunal w Hadze to prostytucja uprawiajaca polityczna poprawnosc w imieniu prawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 19:02 tak jak już pisałem, milosevic przedawkował leki specjalnie, aby zostać zwolnionym warunkowo, sprawa jest już dawno wyjaśniona, a wy próbujecie ciągle odgrzewać stare kotlety, ludobójstwo na Serbach w czasie II wojny nie jest żadnym wytłumaczeniem dla ludobójstw popełnianych przez milosevica i jego bandę w okresie 1991-99, prowadzicie na stronach gw propagandą starającą się wybielić zbrodnie serbskie, i dlatego zaprotestowałem w redakcji przeciwko tego typu działalności Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 19:06 Zaprotestował w redakcji, buehehe. Widzisz, protest przyniósł skutek, coraz więcej postów pojawia się w obronie nienaruszalności Kosowa, gratuluję skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod [...] 28.01.08, 19:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Serbia wybiera między Europą a własnym nacjon 28.01.08, 16:47 zydzinski6 napisała: dla osłów, demokracja, to rządy hien Moje :) Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbia wybiera między Europą a własnym nacjon 28.01.08, 22:30 Jak tam Twoje interwencje w GW? Intelekt łączy, inwektywa wyklucza. Miłego dnia w Berlinie! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbia wybiera między Europą a własnym nacjon 28.01.08, 22:44 Obserwacja na przyszłość: łatwiej jest wybrać "czerwony kosz" niż napisać głupiego maila. "Neko vas posmatra, neko vas stalno gleda" Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Serbia wybiera między Europą a własnym nacjon 29.01.08, 11:09 j23plpol upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/BewareOfTrolls.svg Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 pani Agnieszka 28.01.08, 18:13 No! nareszcie dobrnelem do konca watku, naczytalem sie roznych madrych rzeczy i nieco glupich, zabieralem glos nie na temat glowny ale teraz juz moge pisac na temat. Po pierwsze serdeczne dzieki dla rambo54 za podanie adresu petycji. Wraz z nim apeluje o masowe jej podpisywanie i przekazywanie na inne fora dyskusyjne na calym swiecie. www.thepetitionsite.com/petition/905791187 "Serbofile wszystkich krajow laczcie sie" Po drugie nasuwaja sie pewne analogie. Ktos, nie pamietam w tej chwili kto, napisal w tym watku na temat roli Niemiec w rozwaleniu Jugoslawii. Jest na ten temat cala masa materialow. Nie ulega zadnej watpliwosci, ze to wlasnie Niemcy uzbroily Chorwacje i ze to wlasnie Niemcy jako pierwsze uznaly niepodleglosc tej republiki wbrew prawu miedzynarodowemu. Niemieckie Luftwaffe uczestniczylo w bombardowaniu Belgradu w 1999 roku wbrew niemieckiej konstytucji w/g ktorej armia moze byc uzyta jedynie do obrony wlasnych granic, Bylo to na dodatek w rocznice bombardowan w 1941 roku. Nie chce tu wspominac o roli Watykanu, ktory jako drugi (po Niemcach) uznal niepodleglosc tych dwoch republik. Agnieszka Skieterska napisala: "Niemcy wysłali dodatkowych 500 [zolnierzy]. Ale zagrożenie rośnie, więc na początku lutego dołączy do nich jeszcze 560 Włochów." Natychmiast przychodzi na mysl Hitler i Mussolini. Czyz nie? To wlasnie niemieccy i wloscy faszysci okupowali Balkany i tylko Serbowie i Grecy stworzyli niezwykle silna partyzantke antyniemiecka. Chorwacja, Albania, Slowenia poparly calkowicie hitlerowskie Niemcy. Ba, Chorwaci przescigneli w zbrodniach przeciwko Serbom nawet Niemcow. Kosowscy Albanczycy stworzyli oddzial SS walczacy z serbska partyzantka. Ciesze sie, ze pani Agnieszka wyeksponowala role niemiecko-wloskich neofaszystow. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: pani Agnieszka 28.01.08, 18:42 Co do roli p. Agnieszki Skieterskiej nie chciałbym wypowiadać się ponownie, choć TYM RAZEM z przyjemnością stwierdzam, że dobrze przysłużyła się sprawie, choć już bez satysfakcji trzeba odnotować, że raczej przypadkowo. Podczas II wojny światowej niechlubną kartę zapisali też Bułgarzy i Bośniaccy Muzułmanie. Z Chorwatami sprawa jest zupełnie jasna. W obozach śmierci, wśród których najgorszą sławę miał Jasenovac (choć było też kilka innych, o czym się już dziś nie pamięta) oraz w mordach na ludności cywilnej zginęło wg źródeł oficjalnych ponad milion Serbów. Dochodziło nawet do tego, że Serbowie witali z otwartymi ramionami armię włoską, byle uciec od zbrodniarzy chorwackich. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: pani Agnieszka 28.01.08, 18:55 Nie wim, czy znasz serbski, jeśli tak, to przeczytaj: www.politika.co.yu/rubrike/Svet/Ruski-mafijash-vishestruki-drzavljanin-Hrvatske.lt.html Polecam Ci też film dokumentalny o obozie Jasenovac, też po serbsku, jeśli chcesz, mogę Ci go jakoś podrzucić. Mój mail: j23plpol@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: pani Agnieszka 29.01.08, 15:36 Nie ma najmniejszej watpliwosci, ze nad rozpadem Jugoslawii ciezko pracowali Niemcy. Serbowie ponosza jednak mase winy gdyz, tak przed 2WS jak i po WS probowali z Jugoslawii utworzyc Wielka Serbie. Chorwaci nie sa swieci i w okrucienstwach dorownuja Serbom, ale mozna w pewnym sensie zrozumiec ich opozycje do serbskiego nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Zbojeckie plany rozbiorow! 29.01.08, 16:43 wet3 napisał: > Nie ma najmniejszej watpliwosci, ze nad rozpadem Jugoslawii ciezko > pracowali Niemcy. Serbowie ponosza jednak mase winy gdyz, tak przed > 2WS jak i po WS probowali z Jugoslawii utworzyc Wielka Serbie. > Chorwaci nie sa swieci i w okrucienstwach dorownuja Serbom, ale > mozna w pewnym sensie zrozumiec ich opozycje do serbskiego > nacjonalizmu. Ja jestem tylko ciekaw, skad ty masz te wiadomosci? Sam wymysliles, czy gdzies przeczytales? Tu nie dyskutujemy rzekomych okrucienstw chorwackich, ale zbojecka chec odebrania suwerennemu krajowi 15% jego terytorium wbrew prawu miedzynarodowemu i wbrew jasnym stwierdzeniom rezolucji 1244 Rady Bezpieczenstwa ONZ. A co do winy ktorejs strony w wojnie domowej, to moze wstrzymaj sie. Hiszpanie do dzisiaj nie rozwiazali pytan w sprawie "winy" w swojej wojnie domowej, a ty tak lekko osadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Zbojeckie plany rozbiorow! 29.01.08, 16:49 przestań bełkotać www.polskieradio.pl/krajiswiat/archiwum/TematTygodnia/art.aspx?aid=196&s=TematTygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Niemcy precz od Balkan! 30.01.08, 01:45 Schnauzer! Schlafen gehen aber schnell! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: pani Agnieszka 29.01.08, 17:45 Nie mogę się z tym zgodzić. Przed II WS w Serbii rządziła monarchia Karadorde, trudno jej przypisywać idee wielkoserbskie. Po II WS w kraju rządził TITO, jak ktoś by mu powiedział o Wielkiej Serbii, natychmiast wylądowałby na wyspie Goli Otok. Po 1980 r. kraj zaczął powoli się rozpadać, ale nie Serbów to wina. Oni najbardziej chcieli integralność kraju zachować, tendencje odśrodkowe wykazywali głównie Chorwaci. Poza wszystkim, gdy piszesz o Wielkiej Serbii, wspomnij chociaż o idei Wielkiej Chorwacji, będzie sprawiedliwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Wielka Albania 29.01.08, 17:53 j23plpol napisał: > Chorwaci. Poza wszystkim, gdy piszesz o Wielkiej Serbii, wspomnij > chociaż o idei Wielkiej Chorwacji, będzie sprawiedliwiej. I Wielkiej Albanii: www.serbianna.com/blogs/images/greater_albania.jpg strangemaps.files.wordpress.com/2006/09/galbania.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Wielka Albania 29.01.08, 18:00 I Wielkiej Albanii, 100% racji. Może jeszcze też o bazach terrorystycznych w Bośni i pomocy Al Kaidy dla Izetbegovića. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: yacek1 29.01.08, 15:28 Wszystko sie zgadza z wyjatkiem Slowencow, ktorzy nie mieli nic do powiedzenia, a ich maly kraj w czasie wojny podzielony byl miedzy Niemcow i Wlochow. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 18:05 Podsycanie nienawiści także podlega pod naruszenie regulaminu Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 18:07 Nie odpowiedziales na pozostale pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Serbowie dostali rachunek za mordowanie 28.01.08, 18:29 A liczyłeś, że Ci odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś