Dodaj do ulubionych

Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat...

26.01.08, 15:11
Tego mozna bylo sie spodziewac.....
Znowu ukreca sprawie leb......
Obserwuj wątek
    • heraldek Sprawa najwyzszej wagi panstwowej... 26.01.08, 15:14
      ...uchronic dowodztwo lotnictwa przed kompromitacja.....
      • dybko2 Re: Sprawa najwyzszej wagi panstwowej... 26.01.08, 15:39
        heraldek napisał:

> ...uchronic dowodztwo lotnictwa przed kompromitacja.....

Będą jaja to pewne.Teraz trudno coś ukryć.Piloci wysokiej
        klasy,samolot też,widzę pas a siadam w las.
    • sznicel4 a w marynarce........ 26.01.08, 15:19
      "W Marynarce Wojennej kradną. Wysoko postawieni oficerowie Marynarki Wojennej
      kradli części do okrętów i sprzedawali je na lewo. Poinformowane o tym (m.in.
      przez tygodnik „NIE”) prokuratura i Żandarmeria Wojskowa prowadziły śledztwa
      nieudolnie albo w ogóle nie prowadziły. Nic z tym nie zrobił słynny później
      prokurator i minister – Janusz Kaczmarek. Znani z imienia i nazwiska złodzieje
      w mundurach tymczasem porywali, torturowali i zastraszali świadków. Myślicie,
      że komuś za to spadł włos z głowy? Dobra odpowiedź: nie. Do sprawy wraca
      Bożena Dunat publikacją „Więcej złodziejów niż okrętów”."
      www.nie.com.pl/
      • krwawy.zenek Re: a w marynarce........ 26.01.08, 16:20
        sznicel4 napisał:

> Nic z tym nie zrobił słynny później
        > prokurator i minister – Janusz Kaczmarek.

Prokuratura wojskowa nie podlega lokalnym zwierzchnikom prokuratury powszechnej.
        To wypada wiedzieć.
      • twerdyn Re: a w marynarce.... i w Żandarmerii w Bydgoszczy 27.01.08, 15:21
        > (...) prokuratura i Żandarmeria Wojskowa prowadziły
        > śledztwa
        > nieudolnie albo w ogóle nie prowadziły. Nic z tym nie zrobił(...)

W Końcu lat 90-tych zgłosiłem przypadek korupcji (lekarz wojskowy) w
        Bydgoszczy.
        Gdy tylko dowiedzieli się o kogo chodzi (biegłysądowy), wycofali się
        z tematu.
    • byk1943 Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 15:19
      Ja też tak twierdze że ci mundurowcy coś ukrywają.Armia utrzymywana m/n z mojego podatku a więc mam prawo do informacji chociażby cząstkowej.Ale ONI zamiotą to pod dywan
      • twerdyn Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 15:26
        byk1943 napisał:

>Armia utrzymywana m/n z mojego podatku a więc mam prawo do
        informacji chociażby cząstkowej.Ale ONI zamiotą
        > to pod dywan.

Po co w ogóle takie duże i drogie samoloty dla polskiej armii?
        Żebywozić mięso armatnie do Iraku i Afganistanu?
    • maureen2 Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 15:19
      dopiero zaczeli prace,jak będą mieli jakieś ustalenia to poinformują
      w niezbędnym zakresie,ew. o hipotezach do weryfikacji.
    • bro2001 Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 26.01.08, 15:37
      A ja mysle, ze dobrze sie stalo.
      Po katastrofie w Katowicach te spektakle medialne prokuratury, ktora nie miala
      nic do powiedzenia a dziennikarze powtarzali po 50 razy te same pytania bylo nie
      do zniesienia dla przesietnego widza a co dopiero dla rodziny tych co zgineli.
      Media zwsze zywia sie informacyjna padlina ale nikt nie ma obowiazku im tej
      padliny podrzucac.
      Komisja ma pracowac a prokuratorzy pilnowac by wszystko doglebnie wyjasnic. Jak
      media troche popracuja nad zdobyciem informacji nic zlego sie nie stanie.
      Pozdrawiam
      BRO
      • krwawy.zenek Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 26.01.08, 16:21
        bro2001 napisał:

> A ja mysle, ze dobrze sie stalo.

To oczywiste.
    • krzysztofrey Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 16:35
      Mam pytanie do władz RP tzn. Pana Prezydenta i Pana Premiera
      dlaczego do tej pory nie poinformowano społeczeństwa, iż nie był to
      atak terrostyczny!!!
      W każdej z poprzednich Katastrof - władze niezwłoczne dementowały
      taką wersję.
      • koloratura1 Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 07:50
        krzysztofrey napisał:

> Mam pytanie do władz RP tzn. Pana Prezydenta i Pana Premiera
        > dlaczego do tej pory nie poinformowano społeczeństwa, iż nie był to
        > atak terrostyczny!!!
        > W każdej z poprzednich Katastrof - władze niezwłoczne dementowały
        > taką wersję.

Bo byłaby to najbardziej przydatna wersja, tylko jak ją uprawdopodobnić? 21-sza osoba, w dodatku obca, na pokładzie? Jeden z dwudziestki okazuje się być wieloletnim ukrytym członkiem Al Kaidy?
    • darek419 Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 16:48
      a jak oni lecieli falowo czy regulaminowo.?
      • zdenek.blacha Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 09:10
        Też zadaję sobie to pytanie...
    • pistolet13 coś.............. 26.01.08, 17:12
      COŚ MI TO BRZYDKO PACHNIE...TEMATY TABU POLSKIEGO WOJSKA.
      DAJĘ GŁOWĘ, ŻE TAM BYŁO SZEREG NIEPRAWIDŁOWOŚCI. NA JAKIE PODSTAWIE KTOŚ WYDAŁ
      OPINIĘ ŻE OFIARY NIE BYŁY POD WPŁYWEM ALKOHOLU. WĄCHALI SZCZĄTKI? CZY JAK TO SIĘ
      ODBYŁO....A DOCHODZENIE W SPRAWIE PUBLIKACJI ZDJĘĆ?............
      COŚ NAPRAWDĘ JEST DZIWNIE W TEJ KATASTROFIE.
    • nessie-jp Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 17:28
      W sumie trochę się nie dziwię i trochę - paradoksalnie - jestem z tego
      zadowolona. Dziennikarze dostawali jakiegoś amoku, prześcigując się w
      makabrycznych opisach, zdjęciach i idiotyzmach typu 'a jak się muszą czuć
      rodziny ofiar'. Dopóki im ktoś szlabanu nie położy, dopóty będą wyrabiać
      wierszówkę z tragedii. A forsa brzęczy... A poczytność rośnie. Hieny
      • marcin1122331 Poco informowac , to juz i tak nic nie zmieni. 26.01.08, 17:35
        Fantazja ulanow powietrznych nie zna granic
      • koloratura1 Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 08:06
        nessie-jp napisała:

> W sumie trochę się nie dziwię i trochę - paradoksalnie - jestem z tego
        > zadowolona. Dziennikarze dostawali jakiegoś amoku, prześcigując się w
        > makabrycznych opisach, zdjęciach i idiotyzmach typu 'a jak się muszą czuć
        > rodziny ofiar'. Dopóki im ktoś szlabanu nie położy, dopóty będą wyrabiać
        > wierszówkę z tragedii. A forsa brzęczy... A poczytność rośnie. Hieny
    • tadjan Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 17:39
      A dywanik już się unosi od podmiatania.
    • sceptyk31 Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 17:43
      Prokuratorzy niech prowadzą sledztwo, jak je skończą , to nas
      poinformują. Ale niestety wszyscy nauczyli sie złych zwyczajów w
      czasach Ziobry, ważniejsze od śledztwa były konferencje prasowe.
    • husarnamule Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 18:31
      A ja nie lubie szarogesienie sie wojskowych ulanow. W demokracji konieczna jest
      cywilna kontrola nad wojskiem na wszystkich jego szczeblach.

Cywilna kontrola nad wojskiem to jeden z trudniejszych aspektów organizacji
      państwa demokratycznego, zwłaszcza młodego. Państwa Europy Wschodniej, Bliskiego
      Wschodu, Ameryki Łacińskiej często, przez brak odpowiedniego uregulowania tej
      kwestii, cierpią różnego rodzaju problemy. (Wikipedia)
      Ciekawi niech czytaja wiecej, na przyklad tu (cytat poniżej):
      www.unc.edu/depts/diplomat/AD_Issues/amdipl_3/kohn.html
      FOR DEMOCRACY, civilian control
    • jerzy.zywiecki Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 19:00
      A czy ktoś pomyślał o ewentualnych promilach we krwi lub w moczu?
      • koloratura1 Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 08:29
        jerzy.zywiecki napisał:

> A czy ktoś pomyślał o ewentualnych promilach we krwi lub w moczu?

Ja pomyślałam, ale wątpię, że dałoby się to zbadać w szczątkach po takiej
        katastrofie. Nawet gdyby się bardzo starać.
    • gosiekkk Szlaban na informacje 26.01.08, 19:19
      Sprawa smierdoli na odleglosc. Bezawaryjny samolot, swietny pilot (nota bene
      ZASTEPUJACY w ostatniej chwili kolege, ktory podobno zachorowal - nikt do dzis
      dnia nie wie, ktorego dokladnie kolege...), ktory znal lotnisko, a kiedy pare
      lat temu konczyl szkole Orlat, byl najlepszym absolwentem... Szykowal sie do
      odejscia z wojska i pracy w cywilnych liniach lotniczych...

Okolicznosci smierci tych ludzi - wysokich oficerow polskiej armii - sa co
      najmniej dziwne. Reakcja MON rowniez - scigaja ludzi, ktorzy opublikowali
      zdjecia z katastrofy, blokuja informacje - to jest w tej chwili ich priorytet,
      nie zas ustalenie przyczyn zdarzenia.

• alan_grant Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. kat.. 26.01.08, 19:51
      Pilot był trzeżwy...
      Ale czy on siedział za sterami, czy któryś z jenerałów chciał
      pokazać jak się ląduje na czuja??
    • fitter_c Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 08:55
      Gdybym miał jakiekolwiek wątpliwości, czy aby na pewno jestem w Polsce, to
      wystarczy że zajrzę na to Forum i już wiem. Tego się nie da pomylić z niczym
      innym - to są właśnie moi drodzy Rodacy: niedouczeni frustraci, którzy z góry
      wiedzą, że "zara wszysko zmieto pod dywan", że "na pewno" wszyscy w samolocie
      byli pijani. Brawo, jasnowidze! Dodajcie jeszcze, że to Żydzi i masoni rozkradli
      samolot, a potem dla niepoznaki rozbili. I jeszcze ten geniusz od wikipedii,
      który postuluje kontrolę nad wojskiem "na wszystkich jego szczeblach". Brawo,
      geniuszu! Kontrolera trza dać do każdego szeregowca, do każdego kaprala, do
      każdego sierżanta, do każdego porucznika, do każdego kapitana, do każdego
      majora, do każdego pułkownika, do każdego kucharza, do każdego kierowcy, do
      każdego wartownika... A jeszcze lepiej po dwóch kontrolerów.

Uprzytomnijcie sobie, mądrale, że badanie katastrofy musi się zacząć od
      dokładnego zbadania szczątków samolotu. Każdego kawałeczka. Czy komisja może to
      robić w lesie? W śniegu? W deszczu? Nie. Więc na lotnisku w Mirosławcu trzeba
      będzie wydzielić hangar i przenieść do niego WSZYSTKIE szczątki samolotu, do
      ostatniej najmniejszej śrubeczki. Tak się robi na całym świecie. Te części muszą
      być ułożone na podłodze hangaru w porządku zbliżonym do ich układu w samolocie,
      opisane i sfotografowane, żeby nic się nie pomyliło i nie zginęło. Jednocześnie
      trzeba wydobyć szczątki załogi i pasażerów, zbadać, zidentyfikować i pochować.
      Pracują nad tym jednocześnie dwa zespoły: komisja do spraw badania wypadków
      lotniczych oraz prokuratura, co komplikuje pracę.

I jak to sobie wyobrażacie? Że codziennie będzie specjalnie dla was, żadnych
      krwi gapiów, robiony cyrk prokuratorski - jak za Zbysia Ziobry? Że będą
      relacjonować, że dzisiaj zebrano 23 wręgi, 17 podłużnic, 268 nitów, 83 wiązki
      kabli i 160 odłamków szkła organicznego, dwie urwane ręce i trzy urwane nogi -
      żeby se baby w maglu takie jak wy mogły powiedzieć "a bo łune panie wszyskie
      pijune były, jak zwykle"? Przecież i bez tego już z góry wiecie, że to panie
      łafera i kurestwo bo jak to może być panie żeby samolot zleciuł - na pewno
      wszysko rozkradły pijaki.

Samo badanie tych szczątków może potrwać kilka miesięcy. Do tego mogą być
      potrzebne badania laboratoryjne, analizy, symulacje komputerowe z udziałem
      biegłych, a jako że samolot był niepolskiej produkcji, i jeszcze konsultacje z
      producentem, w którego interesie jest wyjaśnienie tej katastrofy, żeby klienci
      nie stracili zaufania do firmy.

Wyjaśnienie np. przyczyn wypadku samolotu Lufthansy na Okęciu trwało - o ile
      pamiętam - chyba z pół roku. Lądujący samolot nie wyhamował i rozbił się o wał
      na końcu pasa. Okazało się w końcu, że zawiniło złe oprogramowanie komputera
      pokładowego, który nie włączył na czas hamulców, ale w ciągu tych paru miesięcy
      hieny dziennikarskie zdążyły już wycmoktać z brudnych paluchów a to że polscy
      kontrolerzy nie znali angielskiego, a to że że polscy ratownicy byli pijani i
      tym podobne brednie - dokładnie takie same, jak wy teraz wycmoktujecie ze swoich
      paluchów.
      • twerdyn Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 15:39
        fitter_c napisał:

Do tego mogą być potrzebne badania laboratoryjne, analizy, symulacje
        komputerowe z udziałem biegłych, a jako że samolot był niepolskiej
        produkcji (...)

Wlaśnie - te samoloty (tylko nieco inne wersje) mialy już wypadki!
        Może niezbyt dokładnie przeanalizowano ofertę hiszpańską?
        • fitter_c Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 28.01.08, 02:34
          Odpowiem ci w ten sposób. Nic tak dobrze nie służy jakości produkcji, jak
          konkurencja. Konkurenci z lubością wywloką na światło dzienne najmniejsze
          usterki produktu. A najpoważniejszym konkurentem hiszpańsko-indonezyjskiego
          samolotu CASA C-295M w polskim przetargu był amerykańsko-włoski samolot C-27J
          Spartan, też nowoczesny, ale trochę do innych celów zaprojektowany.

Kiedy polski MON ogłosił że wybiera CASA C-295M, producenci Spartana zaczęli
          wyłazić ze skóry, żeby podważyć wynik przetargu. Podrzucali polskim
          dziennikarzom argumenty przeciwko hiszpańskiej maszynie, a wiele polskich mediów
          bezkrytycznie je powtarzało - w pogoni za "aferami". Konkurencja wytykała
          hiszpańskiej maszynie, że ma mniejszą ładownię i słabsze silniki niż włoski
          samolot, starannie przy tym omijając argumenty ekonomiczne - czyli o wiele
          niższe koszty użytkowania CASA C-295M. Jestem przekonany, że gdyby konkurencja
          mogła wówczas wyciągnąć jakiekolwiek zastrzeżenia do jakości czy bezpieczeństwa
          hiszpańskiego samolotu, to by je nagłośniła.

Dziennikarze piszący, że "według ekspertów CASA nigdy nie spada" to durnie, bo
          nie ma na świecie żadnej maszyny latającej, która byłaby chroniona przed
          wypadkami. Niby jak? Czary? Magia? Woda święcona?

Używana w Polsce CASA C-295 jest unowocześnioną i powiększoną wersją samolotu
          CN-235, ktory został zakupiony przez wojsko 23 krajów - w sumie lata ponad 250
          egzemplarzy CN-235 (plus ponad 50 CASA C-295). Warto zwrócić uwagę na kontrakt z
          amerykańską US Coast Guard (strażą ochrony wybrzeża) która zaczęła kupować
          CN-235 w wersji patrolowej morskiej (HC-235A). To też coś mówi o jakości
          samolotu, bo Amerykańcy nie kryjąc się z bezczelnym protekcjonizmem wobec
          własnego przemysłu zbrojeniowego, kupują samoloty za granicą tylko wtedy, jeśli
          są wyraźnie lepsze od produktów "Made in USA".
      • darkraj Re: Prokuratorzy dostali zakaz informowania ws. k 27.01.08, 19:24
        ==================================== Bodajze pierwszy, przytomny
        komentarz na Forach GW (wraz z tym powyzej) dot. katastrofy.
        Gratuluje. Pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka