fantek1 26.01.08, 17:28 Zobaczcie, to ten Wojtek!! www.vbservices.co.uk/baczor/html/wojtek.html, fantastyczna historia!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markspruce Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 26.01.08, 17:56 Rzezba Wojtka przez wiele lat znajdowala sie w jednym z hoteli w Edynburgu, w holu recepcji. Przed laty schodzac na sniadanie w restauracji hotelowej natknalem sie na rzezbe Wojtka opatrzona informacja o jego wojennych wyczynach. Odpowiedz Link Zgłoś
idiot_hunter Polak potrafi! 26.01.08, 22:23 Z tego co widać, to Rodacy nawet ryby mogą nauczyć pić... Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Wojtek do Hollywood!! 27.01.08, 01:53 Film powinni no tym nakręcic. W roli misia Rywiński oczywiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka świetna historia, aż mi się łza zakręciła, 26.01.08, 17:58 jednocześnie przypomniała mi tych sku..synów, którzy niedawno zabili niedźwiadka w górach, myślę, że spotka ich załuzona kara Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: świetna historia, aż mi się łza zakręciła, 26.01.08, 18:05 tekameka napisał: > jednocześnie przypomniała mi tych sku..synów, którzy niedawno zabili niedźwiadk > a w górach, myślę, że spotka ich załuzona kara Proponuję "podkamienować". Znacie? to ta anegdota/żart o kupowaniu wielbłąda. Krótko mówiąc; wziąść dwa duże kamienie i udzerzyć, z całej siły, jednym o drugi z jajami pomiędzy. Przecież oni też ukamienowali niedźwiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: świetna historia, aż mi się łza zakręciła, 26.01.08, 23:33 W grupie, która zamordowała misia były też dziewczyny. Co zrobisz z ich cipkami? Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: świetna historia, aż mi się łza zakręciła, 27.01.08, 16:09 glemp1 napisała: > W grupie, która zamordowała misia były też dziewczyny. Co zrobisz z > ich cipkami? Ja? osobiście bym ...wykastrowała!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kinoman1920 Re: świetna historia, aż mi się łza zakręciła, 26.01.08, 19:23 Kurcze - filmowy temat :) Niedzwiedzie gora! Odpowiedz Link Zgłoś
sin-069 Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 26.01.08, 17:59 Piekna historia!Wspaniala opowiesc na scenariusz filmowy... Odpowiedz Link Zgłoś
edwood1 Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 26.01.08, 18:02 pewnie gdyby nie ten browar to mógłby pożyc jeszcze dodatkowych kilka latek. no ale żyj szybko, umieraj młodo Odpowiedz Link Zgłoś
mapi7 Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 27.01.08, 01:20 Ja tę historię poznałam zupełnie niedawno, a wydawało mi się, że o armii gen.Andersa wiem , co najważniejsze. Bardzo piękna historia, tylko martwi mnie, że ten miś został oddany do zoo. Ludzie, jego przyjaciele do których to stworzenie bardzo się przywiązało opuścili go. Myślę, że ten miś był w zoo bardzo nieszczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 27.01.08, 16:14 mapi7 napisała: > Ja tę historię poznałam zupełnie niedawno, a wydawało mi się, że o armii > gen.Andersa wiem , co najważniejsze. > Bardzo piękna historia, tylko martwi mnie, że ten miś został oddany do zoo. > Ludzie, jego przyjaciele do których to stworzenie bardzo się przywiązało > opuścili go. Myślę, że ten miś był w zoo bardzo nieszczęśliwy. Niebardzo mieli inne wjście. Nie wiem jakie było prawodawstwo, w tamtym czasie w Anglii, ale żołnierze nie mieli, napewno, środków do Jego utrzymania. Długo jeszcze sami byli bezdomni i z baaardzo ograniczonymi srodkami na życie. To co zrobili, było najlepszym wyjściem z możliwych. Wielu Go regularnie odwiedzało! No cóz, takie jest zycie i nie zawsze możemy robić dobrze. Choc Oni zrobili najlepiej z możliwych. Rozumiem Twoja nutke żalu - podzielam ja - ale wyżej pępka nie skoczysz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kinoman1920 Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 27.01.08, 12:51 No i jak sie okazuje powstanie film dokumentalny na ten temat: kinoman.enverse.pl/?p=436 Autorka książki przez ponad dwa lata szperała w archiwach, rozmawiała ze świadkami, dotarła do nieznanych dokumentów. Jej opowieść jest fabularyzowana, ale oparta na ścisłych faktach. Wkrótce w oparciu o historię Wojtka powstanie film dokumentalny, który realizuje Maria Dłużewska. Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 26.01.08, 18:00 A ja mam zdjęcie Wojtka z Palestyny, gdzie mót Tata słuzył w w II korpusie. Na zdjeciu stoi na skrzynce po pomarańczach i łapka odkręca kran z wodą, by się ochłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
stowka Zdjęcia Wojtka, misia-żołnierza 26.01.08, 18:47 posiadasz nieznane zdjęcie Wojtka! Proszę wrzuć je do netu. Ja spotkałam tylko 2 fotki: www.dz.com.pl/pix/2007-06-07_21-20-46_d.jpg img81.imageshack.us/img81/967/wojtek2uq5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Zdjęcia Wojtka, misia-żołnierza 26.01.08, 19:18 Kochanie, to jest baaardzo stare zdjęcie i trzeba je "obrobić" i "zcyfrowić" Przyślij mi swóm e-mail (mój jest: fcvg@gazeta.pl) i pogadamy, kiedy będę mogła/miała czas to zrobić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Zdjęcia Wojtka, misia-żołnierza 26.01.08, 19:22 stowka napisała: > posiadasz nieznane zdjęcie Wojtka! Proszę wrzuć je do netu. > Ja spotkałam tylko 2 fotki: <a href="www.dz.com.pl/pix/2007-06-07_21-20-46_d.jpg" target="_blank">www.dz.com.pl/pix/2007-06-07_21-20-46_d.jpg</a> > img81.imageshack.us/img81/967/wojtek2uq5.jpg Na moim zdjęciu Wojtus jest dużo mniejszy/młodszy niż na tych do których podałes linki. Wygląda na nim jak taka duza maskotka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fantek1 Re: Zdjęcia Wojtka, misia-żołnierza 26.01.08, 22:05 www.vbservices.co.uk/baczor/html/wojtek.html Odpowiedz Link Zgłoś
jarewicz Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 26.01.08, 18:16 halo, dziennikarz(yno) en.wikipedia.org/wiki/Wojtek_%28soldier_bear%29 dobrze ze choc angielski znasz, ale plagiat to plagiat. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow plagiat 26.01.08, 19:10 A skad moje dziecko wiesz, ze ow dziennikarz nie jest autorem hasla w wikipedii? Odpowiedz Link Zgłoś
jarewicz Re: plagiat 26.01.08, 20:00 Bo zaden Grzegorz Wysocki nie pracuje w PAPie. Kradzież jest grzechem, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
stowka Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 26.01.08, 18:42 polecam obszerny artykuł na temat misia-żołnierza z 8 czerwca 2007: www.dz.com.pl/?tekst,424 Odpowiedz Link Zgłoś
stowka Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 26.01.08, 18:57 pod adresem www.vbservices.co.uk/baczor/html/wojtek_by_paudyn_.html jest jeszcze wcześniejsza wiadomość o Wojtku (z roku 2005) Odpowiedz Link Zgłoś
rudies7 zwierze bohater! gdzie przeniesiemy jego serce? 26.01.08, 18:55 znowu slawimy sie totalnym kretynizmem...znanym na caly swiat Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: zwierze bohater! gdzie przeniesiemy jego serc 26.01.08, 19:00 Widac, ze tacy jak ty nie moga przezyc, ze o tobie nikt nie chce pisac.Zalosna zawisc.A historia Wojtka jest piekna. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: magnusg, przestań powtarzać mocherowe bzdury 26.01.08, 19:37 na temat HiV. Choroba ta rzeczywiście zaatakowała początkowo środowiska homoiseksualne, ale dawno przekroczyła granice tego środowiska, w USA więcej zarażonych jest wśród hetero, a w Europie wschodniej - źródłem są prostytutki oraz obiekcje facetów przed prezerwatywami, toteż klienci domów publicznych przenoszą chorobę na swoje partneki. W Polsce (dane z 2005) jest niewielka przewaga mężczyzn wśród nosicieli, ale większość to hetero! Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Biedny misio... 26.01.08, 19:38 Nie dość, że sapiące homo tłucze się nieustannie między sobą, to jeszcze wciąga w to biedne zwierzątko. Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Biedny misio... 26.01.08, 20:27 Zauważ, ze oni Go, jako niemowlę, uratowali. I, z tego co opowiadał mi Tata, to był to, chyba, najbardziej rozpieszczony niedźwiedź na swiecie. Moje zdjecie jest bez łańcucha, jeszcze. Ale z wiekiem musieli Mu załozyc łańcuch i obrożę bo w środku nocy zaczął postanawiać bawic sie ze swoimi opiekunami/fanami i demolować namioty. A robił się już duży i silny/ciężki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Biedny misio... 26.01.08, 20:29 Jeśli się nie mylę, to Broniewski o Wojtku gdzieś wspominał. A może jakiś inny piszący żołnierz? Czy ktoś z Was cos kojarzy/słyszał o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Biedny misio... 26.01.08, 20:55 pl.wikipedia.org/wiki/Wojtek_%28nied%C5%BAwied%C5%BA-%C5%BCo%C5%82nierz%29 Na dole sa linki do publikacji. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Biedny misio... 26.01.08, 21:04 Pierwszy o Wojtku napisał W.A. Lasocki w książce "Wojtek spod Monte Cassino: opowieść o niezwykłym niedźwiedziu" wydanej w Londynie w 1968 roku, o Wojtku wspominał tez Melchior Wańkowicz w "Bitwie o Monte Cassino". Potem jeszcze Janusz Przymanowski napisał "Kanoniera Wojtka". Jestem zaskoczony, że właśnie Polacy nie znają tej historii. Wojtek ma swoją rzeźbę w Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie, tablicę w Imperial War Museum w Londynie, zdaje się że również w Canadian War Museum i tablicę w ZOO w Edynburgu. Z tego co wiem, miśka znalazł jakiś chłopaczek, od którego odkupili go za konserwy polscy żołnierze. Rzeczywiście, jest tak jak napisałaś, był tak mały, że sam nie potrafił jeszcze jeść - był "mleczny". Karmili go mlekiem z flaszki po wódce zaopatrzonej w "smoczek" ze szmat. Ponoć Wojtek do końca swojego życia lubił sobie popijać z takiego naczynka. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba1402 Re: Biedny misio... 27.01.08, 00:11 Najnowsza książka na ten temat to świetna powieść "Wojtek z armii Andersa" autorką jest o ile dobrze pamiętam Pani Miklaszewska, ale książka wydana fatalnie bez żadnych zdjęć, Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Musisz udowadniac, ze jestes tym okreslonym 26.01.08, 22:49 slowem na k .... Umiesz czytac w ogole ? "Jak pisze brytyjski dziennik "Daily Mail", akcję na rzecz postawienia Wojtkowi pomnika w Szkocji prowadzi Aileen Orr z miejscowości Hutton, którą zafascynowała historia bohaterskiego niedźwiedzia. W lutym na brytyjskim rynku ukazać się ma także nowa książka o Wojtku - "Voytek - The Soldier Bear" pióra Garry'ego Paulina." rudies7 napisał: > znowu slawimy sie totalnym kretynizmem...znanym na caly swiat Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: zwierze bohater! gdzie przeniesiemy jego serc 27.01.08, 16:03 rudies7 napisał: > znowu slawimy sie totalnym kretynizmem...znanym na caly swiat Kretynem ...to jesteś Ty. W Tokyo jest pomnik wiernego psa - przy stacji metra "szindziuku", rasy Akita. Spadaj wraz ze swoim negatywizmem. Biednyś ty, Bozia miłosci do serca zapomniała włożec. Wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 26.01.08, 20:42 Debilizm "dziennikarzyny" sięgnął dna.... >>Nauczył się też palić papierosy<<< Wojtek je ZJADAŁ, a nie palił!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Opowieść o misiu Vojtku jest tłumaczeniem artykułu 26.01.08, 21:36 który można w oryginale, znaleźć pod dzisiejszą datą tutaj: news.scotsman.com/scotland/Tribute-to-Voytek-the-smoking.3714060.jp Odpowiedz Link Zgłoś
ultra3m Prawdziwy Polak! piwo i fajki, ciekawe czy 26.01.08, 21:37 Ciekawe czy chodzil w dresie i mokasynach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fantek1 Re: Prawdziwy Polak! piwo i fajki, ciekawe czy 26.01.08, 22:05 www.vbservices.co.uk/baczor/html/wojtek.html Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Nie sadz, ze kazdy ubiera sie tak jak ty ;) 26.01.08, 22:51 ultra3m napisał: > Ciekawe czy chodzil w dresie i mokasynach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 a w Polsce malo kto o tym wie, bo komunisci 26.01.08, 23:18 nie lubili armii Andersa i Polakow walczacych na froncie zachodnim. Odpowiedz Link Zgłoś
staruszeczka Re: a w Polsce malo kto o tym wie, bo komunisci 26.01.08, 23:19 Bo dla komunistów Wojtek służył we wrogiej armii Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 no chyba dlatego wlasnie 26.01.08, 23:21 nie widze innego wytlumaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
przem-ch Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 27.01.08, 03:39 Voytek na prezydenta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
79er znaczy niedziedz byl Persem z narodowosci 27.01.08, 03:54 znaczy niedziedz byl Persem z narodowosci bo pochodzil z Iranu wiec w polskiej armii sluzyl jako sierota cudzoziemska, historia piekna ale jak slyszalem w Londynie od naocznych swiadkow nabrala po latach tyle patyny ze juz nie wiadomo co w niej prawada a co fikcja, notabene podobnie byllo z wczesniejszym niedziwedziem w polskiej armii bialal niedzwiedzica Baska ktora adoptowali dowborczycy kolo Murmanska i ktora trafila do Polski z Korpusem Gen Dowbora i stacjonowala w Modlinie, podobno brala udzial w paradzie w 1918 na pl. Saskim i na dwoch lapach salutowala Marszalkowi Pilsudskiemu, byla zolnierzem baonu karabinow maszynowych, Eugeniusz Małaczewski Dzieje Baśki Murmańskiej. Historja o białej niedźwiedzicy, Gebethner i Wolff, Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: a szczelala z karabinu? 27.01.08, 16:16 jednorazowy3 napisała: > jwt Nie, nie szczelał ale ...strzelał. Odpowiedz Link Zgłoś
gregstein A kot Jarka? 27.01.08, 04:01 Wcale bym sie nie zdziwil, wszystko przed nami Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: A kot Jarka? 27.01.08, 13:43 "Wojtek odżywiał się marmoladą, miodem, syropem i owocami. W nagrodę otrzymywał piwo, które stało się jego ulubionym trunkiem. Nauczył się też palić papierosy" Wykończyli go tą dietą :(. Odpowiedz Link Zgłoś
darex1312 Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał p.. 18.05.08, 13:12 żal serce ściska i łza w oku kręci mam książke maryny miklaszewskiej- polecam bardzo. takie niedzwiedzie powinny zyc nieskończoność Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekthesoldierbear Re: Polski niedźwiedź służący w armii będzie miał 24.01.09, 20:28 Jestem Anglikiem, mieszkam w Krakowie chemy budować pomnik dla Wojka w Krakowie Pomozecie? pisz do mnie wojtekthesoldierbear@gmail.com patrze www.goldenline.pl/grupa/wojtek-niedzwiedz-zolnierz-wojtek-the-soldier-bear www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=43399319070 www.couchsurfing.com/group.html?gid=17053albo www.wojtekthebear.com/html/photos.html Odpowiedz Link Zgłoś