miroslaw.grabietz 07.02.08, 17:25 Juz lece...... :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxx30 przestań się człowieku osmieszać. 07.02.08, 17:28 Rób sobie pr u siebie w biurze. może ktos posłucha tego co masz do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To co, chlopaki i dziewczyny? Wracamy?! 07.02.08, 17:58 Przeciez niedlugo bedziemy na emigracji zarabiac jakies 10% mniej niz przed rokiem (przy przeliczeniu na PLN), czyli nadal jakies 360% wiecej. Zdecydowanie nie oplaca sie taki interes :)))) W Polsce czeka na nas: - dyskusja o kolejnej wystawie, ktora obraza czyjes uczucia religijne, - skladka na emerytow i rencistow, ktorzy cale dnie na silowni siedza z nudow, - progi podatkowe, przy ktorych kazdy jest bogaczem, - infrastruktura, ktora zacheca do zakupu smiglowca, - politycy, ktorzy porazaja kompetencja, - "tanie" jedzenie, energia, Internet, rozmowy tel, paliwo, mieszkania, samochody, elektronika, - ogromne mozliwosci rozwoju zawodowego, - otwarci i kochani rodacy, pozbawieni cienia zawisci, ktorzy przez te kilka lat zyczyli nam samych sukcesow, jednoczesnie szanujac nasza prace i akceptujac nasz wybor, - polscy pracodawcy, ktorzy wybawia nas z placenia podatkow i ZUS, - "darmowa" edukacja dla dzieci i opieka zdrowotna dla rodzicow, - cala masa innych wspanialosci! Nie wiem jak Wy, ale ja sie pakuje i wracam. W koncu druga Jap..., ehm, Irlandia na mnie czeka, a w niej sto milionow, dwa mieszkania (jedno od Kwasniewskiego, drugie od Kaczynskich), oraz cuda Tuska :) Milego zaklinania, "drodzy" politycy :)))) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
norman_bates GW ogłasza drugi cud Tuska !!!!!!!! 07.02.08, 18:13 A skoro ogłasza to tak MUSI być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: To co, chlopaki i dziewczyny? Wracamy?! 07.02.08, 18:57 W Irlandii słabe drogi i nędzna kolej Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: To co, chlopaki i dziewczyny? Wracamy?! 07.02.08, 19:19 Recesja Czyzby nastal czas powrotow czy bardziej plynie glos miejscowych, biali murzyni wynocha Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Durnie glosowali na PO i mysla ze beda cuda!!! 07.02.08, 21:16 POsrancy to nieudaczniki niepotrafia rzadzic krajem.Donald oszukal narod pustymi obietnicami!!!Poto tylko zeby tylko wygrac wybory i zniszczyc Prezydenta i PIS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Zapomniałeś o podatkach... 07.02.08, 21:18 Bo na pewno Urząd Skarbowy upomni się o "swoje" 40% + karne odsetki... Abolicja niby będzie ale się okaże że pod jakimś bzdurnym warunkiem o którym nawet nie wiedziałeś... Sorry ale z kilkudziesięciu osób które znam i które wyjechały planuje wracać... jedna! Odpowiedz Link Zgłoś
bella24 Re: To co, chlopaki i dziewczyny? Wracamy?! 07.02.08, 21:35 brawo, podpisuje sie pod Twoim manifestem Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: To co, chlopaki i dziewczyny? Wracamy?! 07.02.08, 21:43 no i jeszcze to całkowicie niezrozumiałe dla Polaka zachowanie obcych. Tam żeby awansować wystarczy być lepszym niż potencjalni konkurenci. za nic mają tak święte zobowiązania wobec krewnych, żadnych zasad "krewni i znajomi królika". Prostackie - nadajesz się - to masz. U nas w Polsce po staremu. W gminie wszyscy są krewnymi aktualnego burmistrza. A Hanka Gronkowicz Walcowa, pseudo Bufetowa jak ogłasza konkursy, to warunki konkursu stala jej kandydat. Nie bądźcie idiotami - nie spieszcie się z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
seidhe1 Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 17:28 Obym się mylił i źle oceniał sytuację, ale po moich znajomych mogę powiedzieć że żaden/żadna z nich nie wybierają się do polski. Dodatkowo, część znajomych z mojego kierunku (informatyka na państwowej uczelni, dziennie) zamierza wyjechać w przeciwnym kierunku niż Pan M. Zuber sugeruje. W większości na stałe do jakiejś ludzkiej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay11 Re: Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 17:34 Nie wazne w jakiej walucie sie zarabia..tylko ILE i co mozna za to kupic.Polscy ekonomisci na MADAGASKAR! Odpowiedz Link Zgłoś
ziarnoo Zuber? on zawsze plecie 3po3 07.02.08, 17:39 jego diagnozy sa tak fatalne ze mozna go sluchac i korzystac z prognoz ale zwroconych o 180stopni, koles raczej powinien nazywac sie Narcyz a nie Zuber. ale mniejsza o niego. napisze tylko tyle, mam cala mase znajomych ktorzy wyjechali, znam wiele osob ktore zamierzaja jechac, nie slyszalem rowniez o tym by ktos zechcial wracac. to sa fakty. nie sadze by wszyscy ktorych znam zachowyali sie inaczej niz cala reszta. byc moze mniej ludzi bedzie wyjezdzac do dorywczych prac, bo ceny funta nie sa korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
tropander Re: Zuber? on zawsze plecie 3po3 07.02.08, 17:48 Ciekawe, u moich znajomych zupełnie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
thamiel Szczególnie osoby, które wyjechały z rodzinami 07.02.08, 17:48 Polska już płynie mlekiem i miodem. Co, nie ma komu na ZUS robić bo wyż wymknął się z systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
arturx2 Czy to prawda że Zuber wystąpi w Tańcu z Gwiazdami 07.02.08, 18:09 Czy to prawda że Zuber wystąpi w Tańcu z Gwiazdami oraz będzie twarzą Knorr'a? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Zuber mysli ze emigranci to idioci jakich zostalo 07.02.08, 18:25 w Polsce bardzo duzo.Do Polski wracac uwazam ten pomysl za kawal (wic) roku,po co powiedz durny polityku wracac, zeby sluchac ciebie i Tuska?Do Polski oczywiscie mozna przyjechac na urlop i nic wiecej,trzeby jeszcze tylko wiecej uwazac zeby Polacy czegos nie podpiii......Kaczynskich nie ma wiec zlodziejstwo znow kwitnie. Tusek potrafi .tfu. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 18:29 Bedzie na razie dobrze jesli ludzie przestana wyjezdzac. A moze kolega chce po prostu na siebie zwrocic uwage wypowiadajac sie na chodliwy temat. Za pare miesiecy i tak nikt nie bedzie pamietal co powiedzial a zaledwie ze cos tam mowil. Wyjezdzamy za granice dlatego ze wysokie stanowiska w Polsce zajmuja ludzie tacy jak autor tych przewidywan a nie ci ktorzy na nie zasluguja. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monte-christo ....do pracy za 1 200 netto nikt nie wroci.... 07.02.08, 18:37 zwlaszcza,ze w wielkich aglomeracjach ceny wyzsze niz na zachodzie Odpowiedz Link Zgłoś
bambi7 bujda na kołach 07.02.08, 18:44 "Zuber argumentuje, że pensje w Polsce wzrosły w zeszłym roku aż o 10 proc." - taaaa, szkoda tylko ze zapomniał wspomnieć o wzroście wydatków (ceny gazu i prądu biją u nas ostatnio rekordy we wzrostach procentowych), poza tym nie wszędzie wzrosło o 10% - niektórzy nie dostali ani zł więcej niż mieli do tej pory. Ludzie nie zawsze wyjeżdżają z powodu kasy - często wyjeżdżają bo po prostu chcą czuć się lepiej i szukają jakiegoś bardziej normalnego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 18:46 zuber jest "cholernym" optymista.czy to znaczy ze reform gospodarczych nie bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 19:24 Pobożne życzenie. Tylko głupi bedzie chciał wrócić do tego burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany dwojka moich znajomych wraca 07.02.08, 19:31 a pracowali w swoich zawodach, wygodnie w biurach, za niezle pieniadze, z Polski wyjechali 3 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: dwojka moich znajomych wraca 07.02.08, 20:08 Wróciłem i owszem. Choć mieszkam w Polsce to zatrudniony jestem w dalszym ciągu za granicą, tam jestem ubezpieczony, dostaję wypłatę i tam płace podatki. Dobrze mi z tym ale może jestem wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
barnabiszon Re: dwojka moich znajomych wraca 07.02.08, 20:57 NIE ! Jesteś typowym powracającym. Po prostu większość wracających to oddelegowani do pracy w kraju pochodzenia, oczywiście z zagraniczną pensją i na stanowiska kierownicze lub specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: dwojka moich znajomych wraca 07.02.08, 21:31 I tu cię kolo popieram. A na ucieszenie dzioba klip: www.youtube.com/watch?v=ONrJIuTpRVo Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: dwojka moich znajomych wraca 07.02.08, 21:52 spokojnie, możesz się znimi założyć że wnet ... wrócą na Wyspy. Przyjadą tu, będą szukać pracy, pochwalą się swoim doświadczeniem w zawodzie i znajomościuą angielskiego i .... nikt ich nie zatrudni!!! NIKT nie będzie przyjmował do pracy swojego potencjalnego następcy, konkurenta. A jak już nawet znajdą pracę szybko przypomną sobie przed jakim chamstwem i nepotyzmem uciekali z Polski. Więc - załóz się z nimi, ależ będzie radochy i śmichu z ich powrotu z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
niklot1160 Takie są skutki rozcieńczania Zuberem spirytusu-;) 07.02.08, 19:42 Wychodzi koktajl ,który niszczy Zuberowi mózg i powoduje wygadywanie przez Zubera totalnych głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Takie są skutki rozcieńczania Zuberem spirytu 07.02.08, 20:53 Zubrówka ??? Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 20:01 Zuber, wsadż sobie te 10proc w.. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Jak to sama nazwa wskanuje - emigranci ... 07.02.08, 20:13 to tacy ludkowie, ktorzy z takich czy innych powodow wyemigrowali do innego kraju. Dla emigrana domem jest kraj, w ktorym mieszka. Wracac zatem beda nie emigranci lecz tacy, co wyjechali zarobic lub dorobic zagranica. Kidy mieszka sie w UK nie ma to znaczenia czy wzgledem zlotowki funt jest slabszy czy mocniejszy - poprostu to nie ma znaczenia! Wiekszosc ludzi, ktorych znam, wyjechala w poszukiwaniu normalnosci. Pieniadze, jesli uczciwie zarobione, naleza sie pracownikowi. Polska jeszcze dlugo nie bedzie konkurencyjna pod tym wzgledem a normalnosci mozna oczekiwac za 50 lat, najwczesniej. Ja chce mieszkac w normalnym kraju a nie byc pochowany na 'normalnym' cmentarzu. 50 lat to dla mnie zbyt dlugo! Nie wracam.... Odpowiedz Link Zgłoś
bobeks Zuber: stek bzdur 07.02.08, 20:27 komu wzrastaja zarobki niech pan popyta ludzi a nie opiera sie na jakichs badaniach statystycznych panu na pewno bank podniósł pensje o 20 procent mnie nie wiec srednio podniesiono nam o 10 zgadza sie a skoro jest pan zdajsie ekonomistą to czy różni się płaca realna od nominalnej a kurs innych walut jest sztucznie zaniżany przed naszym wejściem do strefy euro Odpowiedz Link Zgłoś
swift073 emigranci wroca,ale szybko wyjada z powrotem 07.02.08, 20:43 Wroca niektore osoby,ktore przeczytaja i uwierza w artykuly w GW o tym,jak to wzrastaja niesamowicie wynagrodzenia i ze nie w Polsce nie ma praktycznie bezrobocia. Nastepnie przekonaja sie,ze to,co pisza gazety,mija sie z prawda,po czym kupia bilet na samolot i poleca do UK czy IRL z mocnym postanowieniem,ze Polske beda jedynie odwiedzac raz na 2 miesiace. A geniusze-ekonomisci tacy jak p.Zuber czy p.Petru moga sobie nadal z fusow wrozyc.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: emigranci wroca,ale szybko wyjada z powrotem 09.02.08, 01:13 Czesc Swift! Czyzbys zamierzal wracac z powrotem na Wyspy? Ja czytam te opinie i mysle o wlasnym doswiadczeniu. Mniej wiecej rok temu, po feralnym doswiadczeniu z moim pierwszym brytyjskim pracodawca wrocilam do Polski. Przez trzy miesiace prawie szukalam pracy w Polsce. Wszedzie kazali czekac albo pytali, co mnie wlasciwie sprowadza??? Jedyna oferta: call centre, praca czasowa, 9zl brutto za godzine. Natrafila sie kolejna szansa i wrocilam do Anglii. Mam prace biurowa, bardzo pokrewna z moim wyksztalceniem, jestem zadowolona, realizuje sie i zawodowo i poza praca. W Polsce po kilku godzinach pobytu juz jestem psychicznie zmeczona. Do czego mam wracac? Do tego, zeby psychicznie sie wykanczac? Nie mam juz sily sie szarpac. Bylam przez lata idealistka, staralam sie wiele robic na rzecz kraju i spoleczenstwa, ale idealy jesc nie dadza. A w pewnym wieku czlowiek juz marzy o stabilizacji. Tutaj w zasadzie juz mam, a od mojego ostatniego przyjazdu nie minal nawet rok. Odpowiedz Link Zgłoś
barnabiszon Wracać będą przegrani ! 07.02.08, 20:44 Wiadomo że ci którym się powiodło nie wrócą, natomiast wracać będą ci którzy nie potrafią tam się zadomowić i pracować. Obawiam się, że ta grupa osób również w kraju nie będzie w stanie podjąć pracy. Po prostu nie mają do tego predyspozycji, albo są konfliktowi albo mają o sobie zbyt wysokie mniemanie. Nie chodzi tu tylko o finanse. Jest taki prosty rachunek - gdzie pojadę na wakacje po jedenastu miesiącach oszczędzania po 100 - oczywiście w Polsce ~Złotówki, a w Wielkiej Brytanii ~Funty ! Jak sobie odpowiecie, to zrozumiecie gdzie się opłaca pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 20:47 Kolejny "ekspert", który żyje w krainie własnej wyobraźni. Była kiedyś taka królowa, która miała podobne pojęcie o świecie, i ludziom żądającym chleba poradziła, żeby jedli ciastka. Obcięto jej głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
wikary69 Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 21:37 Wracaja nieudacznicy lub tacy ktorzy musza z roznych wzgledow rodzinnych. Ale panie Zuber, to tylko mala grupka. Wiekszosc zostaje. Nie chodzi o kase, ale mafijne uklady politykow i balagan, korupcja w Polsce. Na zachodzie jest to promil a w Polsce 80%. Ciezko jest zyc w szambie. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Zadzieram kiecem i lecem! 07.02.08, 22:00 prosto do Urzedu skarbowego, hi, hi, hi! a czekajta, czekajta, na nasze dulary.... Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Zuber: Polscy emigranci zaraz zaczną wracać 07.02.08, 22:07 hm...po pierwsze: pracujac w Irlandii (nie PN) mozna wrocic do Pl i z wypieta klata kupic mieszkanie/dom a US moze tylko poprosic o udokumentowanie dochodu - i juz. Z usmiechem wyjdziesz, gdyz umowa o unikaniu 2nego opod. zostala podpisana w 95 roku. Po drugie - nawet czytajac gazeta.pl wierze, ze ok 50% jest prawda - to i tak za duzo bym wrocil. Moze zainwestuje w maly dom na mazurach lub w gorach - co by na emeryturze miec gdzie mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
neli8 ja odwrotnie - myślę o wyjeździe:) 07.02.08, 22:05 choć na pierwszy rzut oka mi się udało: mam fajną pracę, w zawodzie, nawet nie najgorzej płatną jak na warunki polskie.. Ale jako kelnerka w Irlandii podczas studenckich wakacji zarabiałam więcej, i jak sobie pomyślę, że tu nie będę mogła sobie odłożyć na fajne wakacje (uwielbiam podróżować), że po opłaceniu wszystkiego nic praktycznie nie zostaje (jakieś marne 200-300 stówy, z których muszę odłożyć na wakacje, na "wszelki wypadek" i na przykład sobie coś kupić dla przyjemności), to mam ochotę rzucić moją fajną pracę i spróbować za granicą. Język znam, może nawet w zawodzie bym znalazła...I jak czytam artykuły jak tu w Polsce jest teraz fajnie, to normalnie krew mnie zalewa. Najgorsze jest to, że ceny u nas już dawno dogoniły te europejskie, tylko cholerne zarobki wciąż dużo niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
finqua nie wyjezdzaj 07.02.08, 22:22 neli8 napisała: > choć na pierwszy rzut oka mi się udało: mam fajną pracę, w zawodzie, > nawet nie najgorzej płatną jak na warunki polskie.. Ale jako > kelnerka w Irlandii podczas studenckich wakacji zarabiałam więcej, i > jak sobie pomyślę, że tu nie będę mogła sobie odłożyć na fajne > wakacje (uwielbiam podróżować), że po opłaceniu wszystkiego nic > praktycznie nie zostaje (jakieś marne 200-300 stówy, z których muszę > odłożyć na wakacje, na "wszelki wypadek" i na przykład sobie coś > kupić dla przyjemności), to mam ochotę rzucić moją fajną pracę i > spróbować za granicą. Język znam, może nawet w zawodzie bym > znalazła...I jak czytam artykuły jak tu w Polsce jest teraz fajnie, > to normalnie krew mnie zalewa. Najgorsze jest to, że ceny u nas już > dawno dogoniły te europejskie, tylko cholerne zarobki wciąż dużo > niższe nie wyjezdzaj polacy maja na zachodzie fatalna opinie a w angli to juz wogole polki w anglii maja opinie tanich puszczalskich qrewek w polsce tez mozna zarobic , jak sie chce i nie ma sie 2 lewych rak, a w anglii zawsze bedziesz "pole" czyli brudas i zlodziej i jeszcze wrocisz z "brzuchem" bo cie jakis muzyn wydupcy Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Ile lat do obywatelstwa w UK? 07.02.08, 22:15 Wydaje mi sie, ze 5. Czyli w maju przyszlego roku ci, ktorzy wyjechali w 2004 byc moze zaczna myslec o powrocie. Choc po 5 latach siedzenia w lepszym swiecie to ja watpie, zeby chcieli sie przenosic. Odpowiedz Link Zgłoś