amanasunta O Czechoslowacji ... 20.02.08, 17:38 W Czechoslowacji mieszkali:Czesi,Slowacy i ...CZECHOSLOWACY. W Jugoslawii:Serbowie,Chorwaci,Bosniacy,Slowency,Macedonczycy i mniejszosci ...Albanczycy,Wegrzy i JUGOSLOWIANIE. W Polsce mieszkaja Polacy,mniejszosci i ...OBYWATELE III RP. Co ciekawe :czechoslowacy ,jugoslowianie i obywatele III RP naleza do tego samego narodu...,,wybranego'':))))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Po co nam te narody? 21.02.08, 16:53 Aby prawidlowo prowadzic dyskusje, należy wczesniej zdefiniowac poprawnie, co to jest NAROD? Wedlug mojej oceny, nie ma poprawnej definicji i osmielam sie stwierdzic, ze nigdy nie będzie. Narod, to tylko pewna forma, ktora zostala wykorzystana dla osiagniecia pewnych celow czlowieka. Czy zatem ten cel jest dobry ? NIE ! Ten cel posluzyl czlowiekowi do podzialu czlowieka na "wybranego", "lepszego" itp.. Mysle, ze w miejsce narodow, powinny powstawac WSPOLNOTY ludzkie. Te wspolnoty mogą mieć odmienne kultury, ale nie mogą mieć celu narodowego, ktory zawsze prowadzi do celow odwrotnych. Namawiam do TRESCI, nad FORMA. Czy mieszkancy Kosowa nie mogli zyc we WSPOLNOCIE ludzkiej (odmiennej kulturze)? Mogli! Wybrali cel narodowy, ktory prowadzi do patriotyzmu narodowego, przeciwko drugiemu narodowi. Narodowy patriotyzm, to ZLO, ktore prowadzi do jeszcze wiekszego ZLA. Jestesmy zbyt mocno popaprani, aby zrozumiec, co CZYNIMY ! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Po co nam te narody? 21.02.08, 17:09 Nie czyn drugiemu czlowiekowi, co tobie jest mile. Jest tez: Nie czyn drugiemu czlowiekowi, co tobie jest niemile. Są to dwa zdania sprzeczne ze soba, ale w tej wzajemnej sprzecznosci, ukryta jest prawda o czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: andrzej369 21.02.08, 17:27 Definicja istnieje. Zacytowalem ja powyzej ze Slownika Jezyka Polskiego PWN pod haslem "narod". No, chyba, ze madrzejszy jestes od PWN ...?! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: andrzej369 21.02.08, 18:20 Gdziekolwiek jestem, zawsze czuje sie czlowiekiem, a nie Polakiem. Tym roznie sie od Polaka, Niemca, Zyda itd.. Najpierw CZLOWIECZENSTWO, a pozniej kultura, wywadzaca sie ze wspolnot ludzkich. Postepujemy jak zwykle - ODWROTNIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: andrzej369 21.02.08, 18:31 andrzej369 napisał: > Gdziekolwiek jestem, zawsze czuje sie czlowiekiem, a nie Polakiem. > Tym roznie sie od Polaka, Niemca, Zyda itd.. > > Najpierw CZLOWIECZENSTWO, a pozniej kultura, wywadzaca sie ze wspolnot ludzkich. A to dziwne! Ba ja w Polsce czuje sie czlowiekiem, a gdziekolwiek poza Polska czuja sie Polakiem i czlowiekiem rownoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: andrzej369 21.02.08, 19:08 Miedzy nami jest roznica. Ty jestes narodowym patriota, a ja nim nie jestem. Pamietam i szanuje kulture moich przodkow, ale rowniez zastanawiam sie dlaczego tak, a nie inaczej ? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: andrzej369 21.02.08, 22:57 andrzej369 napisał: > Miedzy nami jest roznica. > Ty jestes narodowym patriota, a ja nim nie jestem. > Pamietam i szanuje kulture moich przodkow, ale rowniez zastanawiam sie dlaczeg > o tak, a nie inaczej ? Dziekuje za kulturalna wymiane zdan. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok dziaduniu, to znaczy w Polsce 21.02.08, 23:46 czujesz sie jedynie człowiekiem? czyzby człowiek był synonimem Polaka? Łał!!! Nopujesz dziaduniu, nopujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: dziaduniu, to znaczy w Polsce 22.02.08, 15:06 Tenrok, trafnie to wylapales. Polak, Zyd, Niemiec itd., poza swoimi granicami czuje sie Polakiem, Zydem, Niemcem itd., a nie CZLOWIEKIEM. I to jest wlasnie ten problem narodowy, a gdy dodamy do tego religie, to już jest to problem wielki. Czyz nie napisano, ze narod jest wybrany przez "Boga". Napisze krotko odnosnie tego wybrania. Ja jestem wybrancem. Czy zatem napisalem prawde ??? Mysle, ze jeszcze dlugo czlowiek nie zrozumie, jak bardzo jest tepy i popaprany, a wszystko dlatego, ze chce mieć wladze i wszystko co wokol. Czlowiek nie chce być, a tylko mieć i mieć jak najwiecej. Chce sobie podporzadkowac innych i wszystkich, a nie chce zyc w przyjazni i wzajemnej harmonii. Kultury mogą być rozne, ale bledem jest swoja kulture stawiac ponad kultury inne. W jednym zdaniu powiem tak: Stawiamy forme nad trescia zycia czlowieka. Jest to tak proste, a tak to komplikujemy. Ktos tu na tym forum napisal, ze wolalby aby to było plaskie. Mysle, ze sens tej wypowiedzi miał kierunek do prostoty tresci, a nie komplikowania naszego wspolnego zycia poprzez wyszukana forme. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: 1410_tenrok 22.02.08, 16:11 1410_tenrok napisał: > czujesz sie jedynie człowiekiem? > > czyzby człowiek był synonimem Polaka? Łał!!! Nopujesz dziaduniu, > nopujesz. Ale durnoty pleciesz. Miedzy swoimi chyba nie musze na glos wykrzykiwac, ze jestem Polakiem, bo oni o tym wiedza. Wystarczy gdy zachowywal sie bede jak prawdziwy czlowiek. Za granica musze takze zachowywac sie jak prawdziwy czlowiek a gdy zajdzie tego potrzeba zawsze przyznam sie do swojej polskowsci, ktora jest moim dziedzictwem i tozsamoscia! Ale czy taki jasnie oswiecony latarka kieszonkowa lewacki i antypolski "swiatowiec" jak ty jest w stanie to zrozumiec? - Bardzo watpie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod wszyscy jesteśmy za wolnością, sprawiedliwością i 22.02.08, 18:08 równością, i to nas odróżnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: abhaod 23.02.08, 16:33 abhaod napisał: > wszyscy kestesmy za wolnoscia, sprawiedliwoscia, > równością, i to nas odróżnia :-) Oprocz tego, co (slusznie) napisales, odroznia nas nasz jezyk, kultura, zwyczaje i historia - ktore daly nam taka wlasnie tozsamosc! Ktokolwiek tej tozsamosci sie wstydzi nie jest przwdziwym Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: abhaod 23.02.08, 21:36 klepiesz kolego banały, co mi z tej tożsamości jak słyszę rydzyka, albo giertycha, chcę tylko, żeby kraj mojego urodzenia był normalnym europejskim krajem, a Europa ma swoje pryncypia Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Zlikwidować narody żeby stworzyć"naród Europy"? 22.02.08, 18:58 Jaka tu jest logika tego wszystkiego ? Krytykować narody za to że są przywiązane do swoich warotści, a jednocześnie doszukiwać się jakiś nowych wartości europejskich? Tak jakby one (te wartości) nie były już gotowe, i podane nam przez pokolenia dosłownie na tacy. Odrzucić "ciemny"naconalizm narodowy,a jednocyeśnie "tworzyć" jakiś "jasny " nacjonalizm ewropejski ? : ) Krytykujecie forumowicze tu narody że stają na baczność przed swoimi flagami,to w takim razie powiedzcie mi jak się mam zachować przed flagą ewropy- rozumiem że moge sobie podetrzeć ? : ) Jak wy chcecie budować jakąś kuźwa świetlaną przyszłość zapominając jednocześnie o przeszłości ??????? Nic nie zrobicie bo nie macie na czym! To tak jakby dom budował na - ,a szkoda słów . Ci "stratedzy" "nowej" ewropy są chorzy na głowe ! Jak trudno jest zatrzeć świadomość narodową ,niech da wam do myślenia przykład amerykański . Narody muszą zostać ze swoim bogactwem wielokulturowości i wspaniałym bagażem doświadczenia. KTO PODNOSI REKE NA NARODY PODNOSI REKE NA EUROPE! i drugie NARODY SA DZIECMI MATKI EUROPY ! Trzeba tylko umieć unikać konfliktów pomiędzy nami narodami, i rozwiązywać je właśnie że na szczeblu europejskim, podonie współpracować. A jeśli szukacie wspólnego mianownika to jest nim włśnie że Bóg ! Ale wy i tak posłuchacie tych nowoczesnych wielkich "głów " i Boga oraz całe to dziedzictwo wsadzicie do lamusa histori. A na godło "europy"wybierzecie sobie dwie radosne parki z potomstwem ,tyle że jedna homosiów a druga lezbij,( i najlepiej nie białe bo to wstyd !;) Do tego jeszcze napisy o eutanazji i już macie coś takiego wspólnego , czysto narodowo ewropejskiego ! Głupi swoją głupote musi zrobić i na to nie ma ani lekarstwa ,a tymbardziej ratunku ! Tfu ; ( Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re:Zlikwidować narody żeby stworzyć"naród Europy" 22.02.08, 19:03 "Jestem w mniejszości, która reprezentuje większość przegrywającą wybory". KUCHCIŃSKI www.youtube.com/watch?v=q2whkmQmK-U Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re:Zlikwidować narody żeby stworzyć"naród Europy" 22.02.08, 19:34 Tychik1, cos Tobie sie wszystko poplatalo! Ten, kto powiedzial, ze "narody" staja na bacznosc przed flaga narodowa, nigdy nie powiedzial, ze należy stac na bacznosc przed flaga europejska. Nacjonalizm dotyczy patriotyzmu narodowego, a wiec również stworzenia kazdego nowego "narodu". Czytaj ze zrozumieniem, masz z tym problem! Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Zlikwidować nacjonalizm - dla tożsamości otwartej. 22.02.08, 23:33 Nie każda wizja zjednoczonej Europy jest z mojej bajki. (O zjednoczeniu Europy mówił też, niemal jako o swoim głównym celu, Hitler.) Gdyby Europa miała opierać się na tożsamości chrześcijańskiej i szykanować (jako "gości":) inne kultury (np. "mahmutów"), albo na tożsamości rasowej (same białasy:) - to ja bym pierwszy był przeciw takiej Europie! Europa ma jednak tę ogromną zaletę, że jest 'tożsamością otwartą'. Chyba najważniejszymi rysami kultury europejskiej jest a) pasja wyszukiwania i krytykowania własnych najgłębszych podstaw (Sokrates) oraz b) koncepcja ludzkości jako najbardziej podstawowej wspólnoty każdego człowieka (Koncepcja ta ma korzenie stoickie ('kosmopolites') i chrześcijańskie ('nie masz Greczyna ani Żyda'). Dziś jednak potrafi obyć się bez mitu religijnego, który był jej 'starterem', ale nie jest konieczny do podtrzymywania jej, po tym, jak nadał jej rozpęd. Podobnie np. magia renesansowa była impulsem który umożliwił naukę, ale dziś nie jest już nauce do istnienia potrzebna.) Tak więc europejskość interesuje mnie, ponieważ zawiera w sobie spory impuls do postaw ogólnoludzkich. Głównie Europa wykształciła zdolność do dystansowania się wobec podziałów religijnych etnicznych, rasowych, płciowych, a także (o, horror!) orientacji seksualnej. Naszą europejską tożsamością jest zdolność do uwalniania się do ograniczeń tożsamości! By spotkać człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Zlikwidować nacjonalizm - dla tożsamości otwa 23.02.08, 00:02 Brawo Nick ! Niech ta opinia, pozostanie sensem naszego wspolnego ludzkiego zycia i dla poszanowania godnosci CZLOWIEKA. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Zlikwidować nacjonalizm - dla tożsamości otwa 23.02.08, 20:12 Nick: Europa ma jednak tę ogromną zaletę, że jest 'tożsamością otwartą'. Tychik: Nie ma czegoś takiego jak tożsamość otwarta.Ona może istnieć tylko jako wyraźnie określona i w pewnych ramach ,a zmiany są w niewielikm stopniu i rozłożone w czasie. Przykładowo symbole ,język,dziedzictwo ,kultura,tego się nie da podmieniać jak rękawiczk,naciągać na siłe jak gume, czy zmieniać kierunki oraz orientacje jak chorągiewka na wietrze. To można tylko mieć lub nie ,czyli posiadać lub zatracić na rzecz innej tożsamości ,przykładowo arabskiej co zresztą Europie zagraża . Cytat: Champagne-Ardennes: Żeby określić jakąś tożsamość europejską, musiałby istnieć język, który byłby jej nośnikiem, język europejski (T:A co do języka to wiadomo że angielski jest już ponad narodowy nie tylko w Europie.Oczywiście przy zachowaniu własnych) T: Uczestnicy tego spotkania zastanawiali się też nad tożsamością Europy i szukali jakiegoś elementu który byłby wspólny dla wszystkich,a więc stały i tym samym w jakiś sposób zamknięty. (Tu przykładowo język) Twoja wasza natomiast jak to nazywacie "tożsamość otwartą “ prakycznie wyklucza się z ” tożsamością zamkniętą”, czyli stałą,ustabilizowaną i jasno określoną. Macie więc problemy ze zedfiniowaniem tożsamości europejskiej ponieważ cokowliek byście nie przyjeli ,to i tak natychmiast podlega to modyfikacji ,jest płynne ,a tym samym słabe i ulotne. To my o ironio przeciwnicy uni łatwiej i celniej określamy to co europejskie niż wy już bardzo “Europejczycy” ale na własne życzenie już bez europejskich korzeni : )))))) Tożsamości Europy jest tożsamością Jej poszczególnych narodów i nie ma innej ! Jest to proste jak parasol i nie trzeba się tu nic więcej doszukiwać.A wy libertyni swoimi manipulacjami doprowadzicie tylko Europe do utrtay własnej orginalnej tożsamości i w końcu okaleczycie Ją .Tak jak manipulując genami doprowadzliliście do padania bydła( że nawet nie mogło ustać na własnych nogach!).Zdawało się wam że jesteście już mądrzejsi od Pana Boga,a tymczasem wyszło że jednak głupsi i to nawet jeszcze od telewizora ; ) Jeśli nie oprzecie Europy na narodach to zrobicie sobie najwyżej ładny domek z piasku . TYLKO EUROPA NARODOW ! Jescze raz nick: Naszą europejską tożsamością jest zdolność do uwalniania się do ograniczeń tożsamości! T: ))))))) Masło maślane i jedno jest zaprzeczeniem drugiego! Jeśli nie mieliście tożsamości narodowej to nie bądziecie mieć i europejskiej.Jeśli nie nauczycie się szanować , DOCENIAć i przyjąć za swoje własne tych wszystkich pozorne “małych rzeczy i spraw” które was od dziecka otaczają,to tymbardziej nie zatrzymacie dla siebie i wielkich,bo nie poznacie ich wartości !To jest tak że jak człowiek sam nie zapracuje na pieniądze to szybko przepuści,bo myśliże to z nieba lecą : ) I jak z tymi flagami wyzej : Jeśli nie mieliście szacunku do flagi narodowej to nie będziecie mieć i do europejskiej! Wasza Europa( którą tak kochacie i do której byście polecieli na skrzydłach jak na zbity pysk :),zaczyna sią w waszym domu !Przy waszych rodzicach,rodzinach których jeśli się nie nauczycie szanować to nie uszanujecie tymbardziej innych.Dalej w waszym mieście ,szkole, pracy, kościele i w końcu w POLSCE ! Wy chcielibyście to wszystko najlepiej przeskoczyć i pobiec gdzieś do Paryża czy Berlina i dać się że tak powiem uwieść nie wiadomo jakim ideologiom .Ale to jest tak zwany błąd młodości który sprytnie wykorzytsują przeróżne GWazety. Jeszcze raz to : Nick: Europa ma jednak tę ogromną zaletę, że jest 'tożsamością otwartą'. T: Nic bardziej błędnego,zawsze była tradycyjna i pielęgnowała swoje wartości.Gdyby było inaczej to nie mielibyśmy tej Europy jaka dzisiej mamy.Nie tyle o otwartość tutaj libertynom chodzi bo to tylko sprytny płaszczyk. Gra idzie o ZMIANY ! na piernik wiadomo co ,czego i kogo ! ? N: Gdyby Europa miała opierać się na tożsamości chrześcijańskiej i szykanować (jako "gości":) inne kultury (np. "mahmutów"), albo na tożsamości rasowej (same białasy:) - to ja bym pierwszy był przeciw takiej Europie! T: Jest pytanie kto kogo szykanuje i kto komu zagraża tak w krajach powiedzmy arabskich jak i w Europie? No i o jakich gościach ty tu mówisz ?Oni w we Francji czy Holandi zą już u siebie.Jest kwestia tylko jak dlugo moga nas jeszcze tolerować bez długich zapoconych bród i turbanów na głowie? N: Chyba najważniejszymi rysami kultury europejskiej jest a) pasja wyszukiwania i krytykowania własnych najgłębszych podstaw (Sokrates) T: Ten raczej przeciwstawiał się ówczesnemu porządkowi publicznemu,dążył do demokracji,sprawiedliwości itp Ale wżadnym wypadku nie domagał się likwidacji narodu greckiego czy nawet Aten .Kochał swój naród i to co go otaczało, a jedynie chiał to wszystko i inne tylko ulepszać! N: koncepcja ludzkości jako najbardziej podstawowej wspólnoty każdego człowieka (Koncepcja ta ma korzenie stoickie ('kosmopolites') i chrześcijańskie ('nie masz Greczyna ani Żyda'). T: To raczej należy rozumieć w odniesieniu do Boga Chrystusa ,ze przed Panem jesteśmy wszyscy równi. (Zobacz(cie)List do Kolosan 3:1 do 3:17 ,a zwłaszcza 3:11) Sw Paweł też nie domagał się likwidacji narodów na rzecz nowej religi,a tylko zaprowadzał pomiędzy nimi pokój i uczył ze żaden z tych nie jest lepszy od drugiego.Sam podkreślał że jest Zydem I to nawet z pokolenia Beniamina. Nie wstydził się tego i nie bał pomimo że już wtedy było wśród pierwszych chrześcijan negatywne nastawienie do Zydow(.Chodziło o to w największym skrócie że Pan Bóg "ich odrzucił" ).Tłumaczył przedto nam poganom i wręcz przstrzegał przed pochopnym osądzaniem: ” że to oni sa dla Boga tą orginalną szczepką a dopiero potem my”. Zachęta zebyście sobie poczytali Biblie : ) Tak czy owak Sw Paweł nie wyparł się swoich oraz bronił ich przed nami poganami.I to pomimo tego ze właśnie przez swój naród był odrzucony ,a u nas znalazł posłuch. Nie przeszkadzało mu to wszysko oczywiście wytykać obiektywnie błędy tak jednym jak i drugim ! O! taka postawa to jest do naśladowania! Kto do mnie coś źle powie o swoich ,to ja wiem że on tymbardziej i na mnie powie przed innymi : ) N: Dziś jednak potrafi(Europa ) obyć się bez mitu religijnego, który był jej 'starterem', ale nie jest konieczny do podtrzymywania jej, po tym, jak nadał jej rozpęd. T: Ha! a co proponujesz za to,ręcznik na głowie? Jak pójdziemy tą drogą to zażądają od nas żebyś my się waparli nie talko SW Pawła ,ale i Sokratesa którego tu cytowałeś, i to wszystko co zafundował nam Rzym( podwaliny do zachodniej cywilizacji ) oraz wiele,wiele,więcej ,aż w końcu do samego siebie. To nie my się mamy dostosować do nich tylko oni do nas . Mnie dzisiaj nie zależy żeby mieć 100% czystych etnicznie Polaków bo to jest bez znaczenia. Ważniejsze jest dla mnie kto czuje się Polakiem niezaleznie skąd przychodzi. Tak dla przykładu jak dziećmi Ojca Abrachama jesteśmy wszyscy ,ale nie tyle z ciała ile a może przedewszystkim z ducha.Kto czyni przed Bogiem i postępuje jak nakazał Ojciec Abracham będzie miał potem też Jego (że tak nazwe) poparcie przed Panem ,a nie tylko ci co są w prostej lini . Dopiero na takiej podstawie jaką wam tu starałem się przedstawić można myśleć coś dalej o Europie. N: Głównie Europa wykształciła zdolność do dystansowania się wobec podziałów religijnych etnicznych, rasowych, płciowych, a także (o, horror!) orientacji seksualnej. T: Raz że dopiero niedawno I wcale niedoskonale “Dystansowania się" ,nie może oznaczać bagatelizowanie zagrożeń i problemów z tym związanych w imie jakiejś tam poprawności politycznej. No i zmasowany atak na kościół katolicki(przy nietykalności innych religi i światopogądow) tak w mediach,życiu, jak wśród polityków temu “dystansowaniu się “wzraźnie prz Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Zlikwidować nacjonalizm - dla tożsamości otwa 23.02.08, 20:22 N: Głównie Europa wykształciła zdolność do dystansowania się wobec podziałów religijnych etnicznych, rasowych, płciowych, a także (o, horror!) orientacji seksualnej. T: Raz że dopiero niedawno i wcale niedoskonale. “Dystansowanie się" ,nie może oznaczać bagatelizowanie zagrożeń i problemów z tym związanych w imie jakiejś tam poprawności politycznej. No i zmasowany atak na kościół katolicki(przy nietykalności innych religi i światopogądow) tak w mediach,życiu, jak wśród polityków DZIWI ! Oraz temu “dystansowaniu się“ wzraźnie przeczy. Magia też nie była żadnym motorem nauki,a tylko chęć poszukiwania u człowieka ,ulepszania , wynalazki. N: Tak więc europejskość interesuje mnie, ponieważ zawiera w sobie spory impuls do postaw ogólnoludzkich. By spotkać człowieka. T: A co w Polsce nie spotkałeś ? Uważaj(cie) sobie żeby tylko jeszcze nie spotkać tam jakiegoś stwora ; ) Ufff ! Odpowiedz Link Zgłoś
sramnaubekistan Po co nam naród żydowski? 23.02.08, 09:22 Żydzi uchodzą w świecie za naród nadzwyczaj inteligentny. - Kolejny slogan wymyślony przez Żydów i powtarzany bezmyślnie przez goja. Proszę mi pokazać produkt wykonany w Izraelu. Przecież to państwo istnieje prawie 60 lat. Skoro Żydzi są tacy mądrzy, to gdzie jest komputer "madę in Israel"? Gdzie jest auto, długopis, czy nawet rower produkowany przez tych geniuszy? Do Żydzi produkują albo wymyślają poza terrorem? Produkują pistolet maszynowy (uzi) do strzelania w restauracji, ale w porównaniu : "kałachem" to jest straszak; nic nie potrafią zrobić poza lichwą, sutenerstwem i szantażem. Gdzie zatem jest geniusz tak propagowany w kundlowskich środkach masowego przekazu? Czy wynika z faktów czy też werbalnej orgii za żydowskie pieniądze? Biedny Einstein, gdyby wiedział, że będzie jedynym Żydem, który coś wymyślił, zapewne wziąłby się do roboty, aby zasłużyć na miano największego naukowca świata. Dla mnie odkrycie koła było wiele ważniejszym momentem w rozwoju cywilizacji, a przecież były większe wynalazki które przytłumiła propaganda geniuszu Einsteina. Pora kończyć te brednie i nazwać rzeczy po imieniu będziemy zdrowsi, a na pewno mądrzejsi, bogatsi, a w przyszłości nie będziemy głosować. za rozbiorem ojczyzny i samobójstwem Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Po co nam naród żydowski? 23.02.08, 12:05 7 mln. Zydów, w Izraelu, otoczonych od 60 lat przez miliard Arabów, jest faktycznie objawem totalnej głupoty :)ty widzisz to Boże i nie grzmisz :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: abhaod 23.02.08, 16:28 abhaod napisał: > Po co nam narod zydowski? > 7 mln. Zydów, w Izraelu, otoczonych od 60 lat przez miliard Arabów, jest > faktycznie objawem totalnej głupoty :)ty widzisz to Boże i nie grzmisz :))))) A niby to od kiedy w Izraelu mieszka 7 mnl. Zydow??! Szkla powiekszajacego uzyles? Zapomniales o poltora milionie Arabow - obywateli Izraela? PS - Osobiscie bardzo pragnalbym, aby w Izraelu zyli wszyscy Zydzi. Moze wowczas bylby na swiecie spokoj? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: abhaod 23.02.08, 17:36 Wsrod ludzi będzie spokoj i pokoj, tylko wtedy jeżeli nie będzie Polaka, Niemca, Zyda, Palestynczyka, Serba, Albanczyka itp. itd., a będzie CZLOWIEK i czlowieczenstwo. Pamietacie o Polaku, Zydzie, a nie pamietacie, ze to CZLOWIEK. Jestescie popaprani i otepiali umyslowo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: abhaod 23.02.08, 17:42 Tak sie bardzo milujecie, ze zycie zabijacie ! Religie wam w psychike wstawily MILOSC, zapominajac, ze milosc daje zycie i je zabija. Może wiecej za zycia PRZYJAZNI, wy tepe UMYSLY ! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: sndtzzej369 23.02.08, 22:16 andrzej369 napisał: > Wsrod ludzi będzie spokoj i pokoj, tylko wtedy jeżeli nie będzie Polaka, Niemca > , Zyda, Palestynczyka, Serba, Albanczyka itp. itd., a będzie CZLOWIEK i czlowie > czenstwo. > Pamietacie o Polaku, Zydzie, a nie pamietacie, ze to CZLOWIEK. > Jestescie popaprani i otepiali umyslowo. To co piszesz to marzenie scietej glowy podobne do terii komunizmu. Pozostana zawsze wyzyskiwani i wyzyskujacy biedni i bogaci pragnacy byc jeszcze bogatszymi oraz zadni wladzy nad calym swiatem. Narody maja z tym niewiele wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: abhaod 23.02.08, 17:56 dokładnie 7 116 200 (dane z 2006), a to ciekawostka, Arabowie nie mogą być Zydami...nono wet3, ty to masz łeb, ty chyba z Australii, tam cię irańskie rakiety nie dosięgną Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: abhaod 24.02.08, 01:46 abhaod napisał: > dokładnie 7 116 200 (dane z 2006), a to ciekawostka, Arabowie nie mogą być > Zydami...nono wet3, ty to masz łeb, ty chyba z Australii, tam cię irańskie > rakiety nie dosięgną No to jedz do Izraela i powiedz tym Arabom, ze sa Zydami, a potem zastosuj szybko bajke o smokach! Odpowiedz Link Zgłoś
brutus36 żydowska "inteligencja" 24.02.08, 12:39 sramnaubekistan napisał: > Żydzi uchodzą w świecie za naród nadzwyczaj inteligentny. - Tzn. oni są inteligentni na swój sposób. Faktycznie mają niesamowitwe wręcz zdolności do pewnych rzeczy, takich jak oszustwo, bezczelne kłamstwo, odwracanie kota ogonem, generowanie chaosu i zamieszania, żerownie jak hieny na cudzym nieszczęściu, wykorzystywanie luk prawnych do kantów. To zasadniczo jest ich inteligencja. Zauważmy, że przez całe lata 90. taka właśnie "inteligencja" promowana była w polskojęzycznych mediach. Zbieg okoliczności? Odpowiedz Link Zgłoś