krakus24a [...] 19.02.08, 13:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Nie byłem antysemitą dopóki nie zaczałem czytać GW 19.02.08, 14:46 Takie tematy robią wiecej skody, niz pożytku. Rozbudzają uczucia, które już dawno się wypaliły. We współczesnej Polsce nie ma problemu antysemityzmu. Ale będzie, jesli GW nadal będzie drążyć ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Nie byłem antysemitą dopóki nie zaczałem czyt 19.02.08, 17:05 Czy TY zdajesz sobie sprawę co napisałeś ? Pisząc "Ale będzie, jesli GW nadal będzie drążyć ten temat". Napisałeś nieświadomie (co nie jest usprawiedliwieniem) rzecz straszną. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Nie byłem antysemitą dopóki nie zaczałem czyt 16.05.08, 01:13 Jeżeli nie ma, to czemu to taki niebezpieczny temat, e? Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Nie byłem antysemitą dopóki nie zaczałem czytać GW 19.02.08, 14:48 Takie tematy robią wiecej skody, niz pożytku. Rozbudzają uczucia, które już dawno się wypaliły. We współczesnej Polsce nie ma problemu antysemityzmu. Ale będzie, jesli GW nadal będzie drążyć ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Nie byłem antysemitą dopóki nie zaczałem czyt 19.02.08, 16:49 We wspolczesnej Polsce nie ma problemu antysemityzmu? Na jakiej ty zyjesz planecie? Poczytaj sobie chocby wiele postow na forach poruszajacych stosunki polsko-zydowskie, "tfurczosc" niejakiego Bubla, wypowiedzi Rydzyka, antyzydowskie grafiti etc. etc. Obudz sie i rozejzyj sie dookola. Zydow w Polsce jest teraz na lekarstwo, ale antysemityzm kwitnie. Cale szczescie ze jest coraz wiecej ludzi w Polsce ktorzy na to spoleczna choroba reaguja. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Antysemityzm w kraju bez Zydow? 19.02.08, 23:43 Przeciez oficjalnie w Polsce nie ma Jewrajow, wiec z czym problem? Nawet jak jest "antysemityzm" to przeciez nikomu nie szkodzi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: Nie byłem antysemitą dopóki nie zaczałem czyt 20.02.08, 05:24 elucidator napisał: > We wspolczesnej Polsce nie ma problemu antysemityzmu? Na jakiej ty zyjesz > planecie? Poczytaj sobie chocby wiele postow na forach poruszajacych stosunki > polsko-zydowskie, "tfurczosc" niejakiego Bubla, wypowiedzi Rydzyka, > antyzydowskie grafiti etc. etc. Obudz sie i rozejzyj sie dookola. Zydow w Polsc > e > jest teraz na lekarstwo, ale antysemityzm kwitnie. Cale szczescie ze jest coraz > wiecej ludzi w Polsce ktorzy na to spoleczna choroba reaguja. > Jezeli Zydow w Polsce juz nie ma, to po co te placze i obawy.? Znaczy GW to polska gazeta,pisana belkotliwie po zydowsku. Odpowiedz Link Zgłoś
tenere1 Nektorzy zydzi donoslili Niemcom na swoich 19.02.08, 14:56 pobratymcow. Ale to zapewne jest OK. eM. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Nektorzy zydzi donoslili Niemcom na swoich 19.02.08, 16:38 tenere1 napisał: > pobratymcow. Ale to zapewne jest OK. > > eM. Masz rację, tak też było, bo draństwo nie jest przypisane do żadnej narodowości a tylko do konkretnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon nie donosili ale wlasnorecznie wykanczali 19.02.08, 23:44 w obozach na kazdego SS-mana przypadalo od 10 do nawet 100 zydowskich pomagierow. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: nie donosili ale wlasnorecznie wykanczali 20.02.08, 00:11 pan mowisz 100, a ja bez kozery powiem: pincet! pincet procent Zydow w UB, pincet Zydow na SSmana. skad wy te idiotyzmy bierzecie? jakis okolnik wam rozsylaja? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe co z Pianistą Polańskiego?? 19.02.08, 15:02 czy ten film w końcu pokazuje prawdę czy nie - nie przypominam sobie żeby krytykowano go za wyidalizowany obraz stosunków polsko- żydowskich? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: co z Pianistą Polańskiego?? 19.02.08, 15:04 może GW zechce na tym przykładzie ocenić, omówić ten problem - czy Polański nam wcisnął kit tak pozytywnie rozkładając akcenty? - ponieważ prawie wszyscy widzieli film dyskusja na jego temat będzie najbardziej wpływowa (młodzież itd) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: co z Pianistą Polańskiego?? 19.02.08, 15:14 To po prostu TEŻ była prawda. Zresztą przeczytaj artykuł opisane są naprawde bardzo różnorodne zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: co z Pianistą Polańskiego?? 19.02.08, 15:16 no ale po Pianiście wychodzi się w zupełnie innym nastroju niz po ostatnim cyklu wokół Grossa mój drogi, więc powtarzam - Polański przesłodził? Odpowiedz Link Zgłoś
40pac przekupny Schindler ....wzorem????!!!!! 19.02.08, 15:25 niektore osoby nierozumieja ,iz mozna zrobic cos dobrego bezinteresownie.poprostu tego nie potrafia pojac wiec musza to zmieszac z blotem aby przyblizyc to do swoich niskich standartow. Odpowiedz Link Zgłoś
czysty_jogurt Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 16:12 Polecam przeczytanie "Maus" Art Spielbemana. Odpowiedz Link Zgłoś
czysty_jogurt Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 16:14 czysty_jogurt napisał: > Polecam przeczytanie "Maus" Art Spielbemana. Przepraszam za blad w nazwisku: Art Spiegelman. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 20.02.08, 00:05 mam nadzieje, ze o wojennej rzeczywistosci nie uczyles sie tylko z Maus, bo przedstawia nas w dosc jednoznaczny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 16:12 Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że o istnieniu szubrawców i szmalcowników można się było dowiedzieć dopiero z książki Grossa. Ja wiedziałem. Były postaci szmalcowników prezentowane w filamch i książkach, i zawsze były to postacie odrażające i budzące wstręt. A postacie pomagających były niemal gloryfikowane. Dlatego miałem poczucie, że pomoc w podobnej sytuacji była dobra moralnie, a szmalcownictwo odrażające. Niezależnie od tego, jak było naprawdę, tego typu poczucie jest chyba dobre? Przecież właśnie o to chodzi, by ludzie pamiętali do końca świata, że szmalcownictwo jest ohydne. Do tego książka Grossa nie jest potrzebna. Do książki Grossa, poza słabym udokumentowaniem niektórych stwierdzeń, niektórzy mają pretensję, że sugeruje, że normą nie była pomoc, lecz szmalcownictwo, mordowanie, itp. Książka nie zmienia faktu, że część pomagała, część szkodziła, a największa część była jak najbardziej obojętna, także ze strachu o własne życie. Ale przenosi akcent. Badaczka powiedziała, że Tomasz Gebethner zastosował zasady polskiej gościnności. Jeśli będziemy pisać o tym, ludzie powoli przesiąkną myślą, że tak właśnie należało, że jest to naturalne. Że jest to jakiś ideał, do którego można dążyć. Z pisania, jak wielu było szubrawców, niczego dobrego dla narodu nie wyniknie. Tylko tyle, że postawa taka jak Gebethnera jest egzotyczna, i tylko dla herosów. Żadnego pozytywu nie będzie. Pisanie o postawie Gebethnera jest jak najbardziej wskazane. Jak będziemy tak wiele gadać o szubrawcach, w chwili próby, ludzie się porównają do tych szubrawców, stwierdzą, że tak nisko jeszcze nie upadli, i zachowają się podle bez specjalnych wyrzutów sumienia. Tymczasem gdy jako prawdziwa polska postawa będzie prezentowana postawa Gebethnera, to ludzie będą się porównywać do nich właśnie. O szubrawcach należy pisać, że byli. Ale należy pisać możliwie mało, na tyle by wzbudzić do nich pogardę. Ba, należy pisać o tym, że ci szubrawcy to nie są Polacy, że przez takie postępowanie sami się wykluczają z narodu, że się nie chcemy do nich przyznać. W ten sposób można polepszyć społeczeństwo. Każdy naród ma złe i dobre strony. Ale babranie się w tych złych nie spowoduje, że stanie się lepszy. Slogan Goebbelsa, że kłamstwo powtórzone milion razy staje się prawdą. Chociaż, zważywszy na to, że tak naprawdę w mediach króluje Doda, dyskusja o Gebethnerze, Grossie, szmalcownikach nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 16:59 Szczerze się z Tobą NIE zgadzam. Myślę, że "naród" ma podobną "psychikę" jak jednostka - tzn. bez uświadomienia sobie błędów, grzechów, złych czynów i myśli nie jest w stanie stać się lepszym. Myślenie o sobie w samych superlatywach, jest prostą drogą do popełniania niegodziwości. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Wojna ujawniła rózne charaktery Polaków. 19.02.08, 16:21 Jedni okazali się godni nazwania ich wspaniałymi ludźmi, inni pozostali obojętni na cierpienia rodaków oraz innych racji a jeszcze inni zachowywali się jak sępy zerując na ludzkim nieszczęściu. I takie właśnie sylwetki ukazują wspomnienia nie tylko żydów z tamtych czasów. Natomiast podejrzewam że ci którzy najbardziej protestują przeciwko ukazywaniu tych podłych postaw mają sami lub tez są potomkami takich ludzi, którzy w tych czasach nie zachowywali się tak jak trzeba albo ulegli katolickiemu wychowaniu w myśl którego jeszcze nie tak dawno żyd był uosobieniem całego zła tego świata. Jedyne co pozostaje to współczuć tym istotom że nie dorosły do tego żeby nazwać ich ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Wojna ujawniła rózne charaktery Polaków. 19.02.08, 18:13 szkoda że całą "wiedzę" o tamtych czasach czerpiesz z lektury "GWno Prawdy" i powieści bajkopisarza Grossa nazywanego, nie wiedzieć czemu, "historykiem". Według statystyk policyjnych w zeszłym roku zanotowano kilkadziesiąt napadów na księży katolickich, ok 300 profanacji i zniszczeń na cmentarzach katolickich itd. Jakiś "polski Gross" mógłby napisać powieść o szerzącym się w Polsce antypoloniźmie czy antykatolicyźmie, patrz też uważnie na to co Ci wtłaczaą te Bikonty. Polacy w czasie II Wojny przechowując żydów ryzykowali śmiercią swoją i całej swojej rodziny, jako jedyni w Europie. Ukrywają żydów trzeba było im zbudować schron, zapewnić żywność a nie było wtedy Tesco czy Castoramy, wszystko trzeba było kupić na "czarnym rynku" za dolary lub złoto. Nic dziwnego że żydzi sami dawali kasę, no chyba że myślisz że powinniśmy ich przechowywać za swoje pieniądze, a to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Wojna ujawniła rózne charaktery Polaków. 20.02.08, 00:03 "jakiś "polski Gross" mógłby napisać powieść o szerzącym się w Polsce antypoloniźmie czy antykatolicyźmie," - ty sie naucz po polsku pisac, gluptaku, a potem glos zabieraj. swoja droga musze cie zaszokowac: ofiar tego "antypolonizmu" jest znacznie wiecej, idac za twoim tokiem "myslenia" praktycznie wszystkie polskie ofiary morderstw w Polsce sa nimi. zastanow sie chwile, zanim znow cie przycisnie i bedziesz musial cos wsr..c na klawiature. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_basta Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 17:01 czytam te komentarze, no i po prostu wstyd mi. Odpowiedz Link Zgłoś
kalesonyzony Re: a jak powitano powracajacych z obozow 19.02.08, 17:33 Zydow w Paryzu, co o wlasnosc pytali? Kota pogoniono, manifa byla, policja uciekla. Wstyd, ale tacy my ludziska jestesmy. A czemu czerwoni tylko do Polakow pija? Odpowiedz Link Zgłoś
ekig tak w ogóle... 19.02.08, 17:40 tak w ogóle to sie zastanawiam, czy czasem Niemcy nie byli wybawieniem dla Zydów w latach 40-tych, bo: 1.Polacy tworzyli obozy koncentracyjne 2.Polacy w nich zabijali 3.Polacy łupili Żydów z pieniędzy a potem z tej narodowściewej chciwości wpadali w ręce sprawideliwych Niemców. 4.Chcialbym sie dowiedzieć jak wygladało podejśie tej grupy narodowościowej do Polaków przed wojna, moze napisze ktos artykuł w Wyborczej jak nasi Żydowscy sąsiedzi traktowali Polaków? cóż dobrzy też nie byli... Kurcze nigdy nie byłem antysemitą ani polskim ksenofobem, ale chyba już mi tego zbyt dużo, zdaje sobie sprawe, że kazdy naród musi miec swoje Szatańskie Wersety, trzeba sie rozliczyć z hoistorią, ale trzeba sie zapytać czy czasem Żydowski antypolonizm nie jest taki sam albo większy niż polski antysemityzm. Pozdrawiam wszystkich zdrowomyślących, (i Polaków i Żydów i Niemców i Cyganów i Murzynów) Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Przeminelo z wiatrem 19.02.08, 18:00 Przeminelo z wiatrem, byli nie ma i nie bedzie, kto glupi niech czyta i sie denerwuje, piopioly poszly w ziemie i jakos w tamtych czasach bohaterow bylo malo co mielili jezykami na prawo i lewo a choc mogli. Teraz bohaterow jest tysiace tych najbardzej co nie widzili wojny a znaja je z wypowiedzi slepych i gluchych ciag dalszy trwa po Grossie przyjda inni i beda pisac i zgrzytac zebami ze swojej slabosci. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head I tak wygląda żydowska "wdzięczność" 19.02.08, 17:58 Myślę że dzisiaj, po tych wszystkich Bikontach, Grossach, Michnikach i Pacewiczach, po tej światowej akcji upokarzania Polski i Polaków zapoczątkowanej w 1996 przez ówczesnego szefa Światowego Związku Żydowskiego, znanego aferzysty, Singera nikt przy zdrowych zmysłach nie pomógł by żydom będąc w analogicznej sytuacji co Polacy w czasie Wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Wydał je w końcu leśniczy, za metr żyta od Niemców 19.02.08, 18:00 Dwoje dzieci wydal za metr zyta-ciekawe co robil po wojnie i kim sa teraz jego dzieci i rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Engelking i Bikont największymi antysemitkami 19.02.08, 18:28 Myślę że mało kto jak te dwie panie, no chyba że jeszcze znany bajkopisarz Gross, co to swoje załamanie w śledztwie w 1968 gdy, jak można było przeczytać w prasie, kapował swych ziomków wobec SB co odkupuje teraz opluwaniem polskiego narodu, przyczynił się do wzrostu nastrojów niechęci wobec żydów. Nie nienawiści czy wrogości ale właśnie niechęci. Sam jeszcze dziesięć lat temu szperałem w sklepach muzycznych na zachodzie szukając muzyki żydów etiopskich (polecam !), fotografowałem piękne synagogi w Krakowie i Lesku dzisiaj zostało już tylko uczucie zawodu i zniechęcenia. Tyle łgarstw, oszczerstw jakie wylała na Polaków ta para, choć chyba nigdy nie przebiła red. "GWno Prawdy" Cichego, który oskarżył powstańców warszawskich o mordowanie ocalałych żydów, trudno znaleźć u innych autorów. Wszystkim polskim czytelnikom "GWno Prawdy" zawstydzonym rzekomymi przewinieniami swych rodakó w czasach minionych polecam książki znanego, zdaniem "GWno Prawdy" podobno "największego antysemity" prof. Jerzego R. Nowaka, gdzie punkt po punkcie obnaża łgarstwa Grossa i jemu podobnych. Oczywiście w Polsce każdemu można dzisiaj rzucić w twarz "antysemita",tylko że nikt nie żąda dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 I po co było ratować tych żydów? 19.02.08, 18:31 nienawidzą nas jeszcze bardziej niż kiedyś. Ciekawe jak się czują ci którzy ratowali. Żyd to najgorszy gnój na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis czy ktos slyszal o zydzie, ktorzy oddal zycie za 19.02.08, 18:32 niezyda? Nikt nigdy. za kase zyd odda zycie, za czlowieka nigdy. i tym sie roznia zydzi od Polakow, ktorych tysiace oddaly zycie ratujac zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: czy ktos slyszal o zydzie, ktorzy oddal zycie 19.02.08, 23:08 o konkretnych przypadkach nie slyszalem - moze ich nie bylo, a moze tylko nie byly naglasniane - nie wiem. ale wiem, ze zydzi sluzyli w wojsku polskim. pracuje nawet z wnukiem uczestnika kampanii wrzesniowej (zyda, rzecz jasna), stad moge zakladac, ze walczyli za polske i oddawali krew. Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Re: czy ktos slyszal o zydzie, ktorzy oddal zycie 19.02.08, 23:23 w wojsku wielu sluzy, to co innego. Tu mowa o konkretnych przypadkach Zydow, ktorzy swiadomie i dobrowolnie poswieciliby lub narazali wlasne zycie dla ratowania ziezyda np. Palestynczyka mordowanego przez Zydow. Nikt nigdze o takim przypadku nie slyszal, wiec wymowki zydow wobec Polakow, ze nie za malo och oddalo swoje zycie dla reatowania Zydow sa skrajna podloscia. Zydzi uwazaja sie za narod lepszy od innych, a naprawde sa znacznie gorsi od innych, bo brak im sumienia, podstawowej moralnosci i empatii. I to wynika z zydowskiego rasistowskiego wychowania. Mowa o zbiorowosci, a nie o indywidulanych zydach, ktorzy bywaja calkiem przyzwoici. Odpowiedz Link Zgłoś
greenpiss Re: czy ktos slyszal o zydzie, ktorzy oddal zycie 20.02.08, 19:56 anathesis napisała: > w wojsku wielu sluzy, to co innego. Tu mowa o konkretnych > przypadkach Zydow, ktorzy swiadomie i dobrowolnie poswieciliby lub > narazali wlasne zycie dla ratowania ziezyda np. Palestynczyka No, Uri Avnery, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: czy ktos slyszal o zydzie, ktorzy oddal zycie 21.02.08, 20:08 byl taki jeden. 2000 lat temu. Nazywal sie Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 19:07 Znowu michnikowa szmata w antypolskiej akcji. A może by tak dla rownowagi poczytać Chodakiewicza "Po zagladzie"? I zadać sobie pytanie: Jak to mozliwe, że Żyd przechowany bezinteresownie przez polska rodzinę, po wojnie przyszedł do swoich wybawców w towarzystwie kilku bańdziorów i obrabował dom, w którym udzielono mu schronienia? Może dlatego pajac Gross z pajacem Michnikiem tak boja sie książki Chodakiewicza? Ciekawe ilu Czeczenów lub Tybetańczyków uratował chwast Gross albo to kolejne wymądrzajace się babsko? Mozliwości ich ratowania sa znacznie wieksze niz możliwości ratowania Zydów przez Polaków w czasie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkoi Oj, Adam, Adam... 19.02.08, 19:30 Przez cale dziesieciolecia mialem cie za filomana i filarete w jednym, dusze solidarnosci i wcielonego guru od wszystkiego. A pozniej najpierw publicznie 'osrales' sie sprawa Rywina a teraz z Gross'em (ktory nawet mrowki by nie potrafil uratowac) besztac nasz kraj taka postawa. To TY a nie ks. Nowak z radia (ktorego zaraz znowu zacytujesz jako pierwszego polaka) jestes odpowiedzialny za antysemityzm. Zydzi to porzadni ludzie (takich sam poznalem) ale pelno wsrod nich szumowin. O Grossie nie bede mowil bo to ostatni kot i wykolejeniec ale ty Adam? Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Adam M. mysli - pecunia non olet 19.02.08, 21:13 i ma caly swiat w semiternie. geszeft jest geszeft i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
gosciu555 Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 19:32 po co sie uwzieli za polakow, co im do ch..a zrobili? niemcy ich wprowadzali do komory a oni nawet slowa nie pisna. ktos musi byc anty zydowski, taki jest zydowski etos. polacy chyba najlatwiejsza ofiara Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 20:43 Adwokat, który występuje w ramach przedsiębiorstwa "Holocaust business" i dorabia się nieźle na tym, to oczywiście nie zawód, ale bezinteresownośc? Pogratulowac gazetce. Doprawdy świetna teza z tym ukrywaniem Zydów jako sposobu zarobku. Szczególnie, że w każdej chwili mogli przyjśc Niemcy i zalatwić całą rodzinę na miejscu. No, świetny biznes. michnikowa szmata przechodzi już samą siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 mihnika rodzina wogole nie byla pod niemcami 19.02.08, 21:28 i oni pojecia nie maja co tam sie dzialo byli zajeci zydo-sowietyzacja Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
aprilis Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 21:47 CZYTAŁEŚ "Pożegnanie z Marią" T. Borowskiego? Oczywiście, nie. Po co czytać? po co się uczyć? po co myśleć? Sam wiesz najlepiej pod jakim adresem kierować inwektywy, gdy odsłaniane są Twoje bestialskie instynkty. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 dlaczego żydzi wymagaja wiecej od innych? 19.02.08, 21:26 sami gdy zostali poddani probie zawiedli - zydowska policja w gettcie warszawskim wylapywala zydow i odstawiala ich do transportow jadacych do obozow zaglady - Zydzi Zydom zgotowali ten los....Judenrat warszawskiego getta na czele w Czerniakowem kolaborowal z niemcami - na sile probujac kupic sobie ich laskawosc. W gettcie zydzi rowniez nie wykazywali elementarnej wzajemnej solidarnosci - odsylam chocby do 'Pianisty' i obrazow bawiacych sie Zydow majacych w nosie rodakow umierajacych na ulicach getta. Judenraty finansowaly nazistow - zbierajac dla nich kontrybucje i wszelkiej masci łapowki, Wspomagali nazistowska machine zaglady - dostarczajac pracownikow do niemieckich firma zbrojeniowych. Jakim prawem teraz roznej masci szuje z GW maja pretensje do ludzi iz nie ryzykowali zyciem swoim i swoich rodzin by pomagac Zydom? Odpowiedz Link Zgłoś
aprilis Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 21:39 Wszyscy są bardzo zdziwieni, zszokowani, oswajają się z nowymi faktami itd. A przecież żeby zdać maturę, należało znać "Pożegnanie z Marią" T. Borowskiego. I większość, która przeszła przez szkołę średnią, na pewno przeczytała to opowiadanie. Wystarczy sobie tylko przypomnieć jego treść. Autor opisał stosunek Polaków do Żydów wszechstronnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jot6 Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 21:51 znajomy ukrywał w czasie wojny kilkoro Żydów,w tym swoich kolegów ze studiów,gdy po wojnie zaproponowano mu medal sprawiedliwych,odmówił,powiedział - ja to robiłem na złość Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro A moją pierwszą lekturą była "Śmierć miasta" 19.02.08, 23:24 Czyli "Pianista" Szpilmana, z Niemcem przerobionym przez komunistycznego wydawcę na Austriaka (poza tym większych ingerencji nie ma). Książka dość niepoprawna politycznie, naruszające podstawowe dogmaty panujące w środowisku wyznającym tezę o winie Polaków wobec Żydów. Może dlatego tej tezy nie kupuję, przykro mi, że tyle wysiłku "Gazety Wyborczej" idzie na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 22:32 Kolejna obrzydliwa odsłona w kampanii michnikowego szmatławca. Gross i inni obrzydliwi paszkwilanci znaleźli sobie winnego w postaci Polski jako "głównego antysemity Europy" A jak potraktowali Żydów Słowacy, Litwini, Rumuni? www.youtube.com/watch?v=b0AyNuNBwXQ Odpowiedz Link Zgłoś
langston Wczesniej w 1939r Zydzi zdradzili Polakow!!!! 19.02.08, 22:44 Wczesniej w 1939r Zydzi zdradzili Polakow!!!! W czasie ataku Sowietow w 1939roku Zydzi popierali Armie Czerwona i strzelali w plecy polskim zaolnierzom (Brzesc)!! Nastepnie zdradzali Sowiatom kryjowki Polakow ktorzy potem byli zabijani lub zsylani na Sybir!!! TO BYL SZOK -PANI BIKONT!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Co dokładnie jest żydowską zemstą. Definicja. 19.02.08, 22:58 Pora na uściślenie, bo widać inteligencja humanistyczna, zwłaszcza ze środowiska Gazety Wyborczej, ma z tym kłopot. Nie jest "zemstą żydowską" podanie do sądu męta. Jest zemstą żydowską dobieranie faktów do tezy tak, aby tę tezę udowodnić. Tezą jest, oczywiście, generalny antysemityzm Polaków. Piękny przykład jest w artykule. W jednym miejscu "politycznie poprawna" opinia: "Ten zecer powiedział im na pożegnanie: "Bardzo was proszę, nie mówcie nikomu, że byliście u nas. Ja znam ten naród. Nigdy by mi nie wybaczyli, że uratowaliśmy dwoje Żydów". " Ta teza o "nie wybaczaniu ratowania Żydów" jest jednym z charakterystyznych motywów subiektywnej, żydowskiej wiktymologii (w kontekście Jedwabnego też używano podobnego argumentu). Tymczasem parę paragrafów dalej: "Fela przeżywa szczególnie mocno historię dwojga sierot, brata i siostry, których ukrywała cała wieś. Wydał je w końcu leśniczy, za metr żyta od Niemców. To zostało bardzo źle przyjęte we wsi, gospodarze przeklinali go "żeby się udusił tym żytem"." No to, JAKA w końcu była polska wieś? Nie wybaczała ratowania Żydów, czy nie wybaczała leśniczemu kolaboracji? Po jednej stronie opinia, pasująca żydowskiej duszy i pozwalająca na racjonalizację kołtuńskiej nienawiści do Polaków generalnie. Po drugiej, "wymsknięty" fakt, cholernie nie pasujący do tezy. Dochodzimy do pory na konkluzję. Prawdziwy naukowiec postarałby się o uzasadnioną generalizację, albo by powiedział, że jest niemożliwa. A naukowcy "społeczni" produkują prawdy na zamówienie, prawdy miłe (danemu) sercu, czy to słuchacza Radia Maryja, czy czytelnika Gazety Wyborczej. W sumie najlepiej by było zorganizować debatę Nowaka z Grossem i sprzedać bilety pod szyldem "kabaret polityczny". A badanie historii zostawić ludziom, którzy historykami zostali nie dlatego, że byli za głupi, żeby zająć się jakąś dziedziną ścisłą, w której obowiązuje logika. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_basta Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 22:58 gazetooo blagam zlikwidujcie to forum! Takiego zalewu rasizmu nie bylo na forach chyba od zamieszek we Francji w 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro "Stłucz Pan termometr, nie będziesz miał gorączki" 19.02.08, 23:14 Cytat z Wałęsy, oczywiście, zanim awansował na Autoryteta. Odpowiedz Link Zgłoś
amg925 Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 19.02.08, 23:37 Bardzo proste rozwiazanie, jak Ci sie nie podoba temat zmien strone a nie probuj odebrac wszystkim mozliwosci dyskusji. Te stare komunistyczne nawyki ciezko umieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_basta Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 20.02.08, 00:14 problem w tym ze to nie jest dyskusja tylko rasistowska kloaka. 80% prawdopodobnie nie przeczytalo tego do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
orwella alez to gazeta generuje rasism 19.02.08, 23:45 i wzajemna wrogosc Zydow do Polakow i vice versa. Widac ma z tego geszeft. Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: Dolary skupuję, koty przechowuję 20.02.08, 05:34 ya_basta napisał: > gazetooo blagam zlikwidujcie to forum! Takiego zalewu rasizmu nie bylo na forac > h chyba od zamieszek we Francji w 2005 roku. JAKIE RASY SIE BIJA? Odpowiedz Link Zgłoś